Petak, 12.01.2018.

08:46

"Vinjete u istoriju, ovako će naplaćivati cela EU"

Direktor Hrvatskih auto-puteva Boris Huzjan izjavio je da se na nivou cele Evropske unije priprema promena sistema naplate korišćenja auto-puteva.

Izvor: Jutarnji list

"Vinjete u istoriju, ovako æe naplaæivati cela EU" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

52 Komentari

Sortiraj po:

only fools and horses

pre 6 godina

@Mlađi pametnjaković

E baš ste pametni. Ajde objasnite mi kako to platim u Sloveniji 15€ za 7 dana ako sam samo u prolazu. Ne ja platim 15€ za 30 km koliko prođem u Slo. I posle 10 dana, kad se vraćam još 15€. Ne želim da se vozikam njihovim autoputevima, niti da se zadržavam tamo. Na taj način u stvari, stranci plaćaju daleko više od domaćih koji taj put često koriste. A nas su naterali da izjednačimo putarinu za strance i domaće, pa sad imamo apsurdnu situaciju da je u stvari putarina u evrima manja nego u dinarima. S tim da u evrima i ne možeš da platiš ako imaš domaće table.
Ponavljam, jedino pravedno rešenje je naplata po potrošnji, hoću da platim samo za taj jedan dan i za kilometre koliko pređem, što bi plaćao za 7 dana koje ne koristim. Zamislite da vam naplate na primer sobu u hotelu za 7 dana iako ne želite da toliko boravite. Zar to ne bi bilo skandalozno.

Alejandro

pre 6 godina

Kako je moguce da cena putarina domacim i stranim vozacima bude jednaka ako ja placam otplatu kredita za autoput (hteo ne hteo) u ovoj zemlji, a on ne? Ja sam vise opterecen, to su kobajagi zaboravili. Znaci EU hoce da me pljacka, da ja placam skuplje autoput od stranca u tranzitu. On plati samo kolko prodje, a ja to plus dazbine drzavi za vracanje kredita izgradnje autoputa. Ispada da smo autoputeve gradili za interese stranaca, a ne nase prihode sutra, znaci ja u totalnu placam skuplje. Svaka nezavisna drzava ce vise naplatiti strancima (sto zemlje sa vinjetama i rade jer njihovi gradjani uzmu godisnju vinjetu za 100 evra i predju godisnje 5.000km, a stranci za nedeljnu i par stotina km plate 10 evra, pa kad uporedite placene kilomtraze i vreme koriscenja autoputa, jasno je da godisnja vinjeta ispada jeftinija od tranzitne), a ovim okupiranima se ne dozvoljava da imaju svoje koristi i ozbiljnije zarade nego kako gazda gore iz EU kaze.

kako da ne

pre 6 godina

@geopolitik
Slovenija i mnoge druge drzave imaju mnogo vise autoputeva od Srbije, imaju autoput blize svakom coveku, zato ga u svim tim drzavama i skoro svako koristi. Dok u Srbiji to nije slucaj. Imate autoput koji Beogradjani koriste za dzabe, a to je taj autoput od Hrvatske dole do juga Srbije negde do Vranja ako sam siguran, davno nisam isao na dole i od Madjarske do Bg koji se posle uklapa u ovaj trenutni. To ti je od autoputeva u Srbiji. Slovenija npr je zemlja 4 puta manja od Srbije, a ima 550km autoputa. Dok Srbija ima oko 750km. A, 4 puta je veca. Svajcarsku sam napomenuo kao primer duplo manje zemlje sa 1700km autoputa. Norveska npr preko 2100km. Da ne pominjemo vece drzave poput Spanije, Nemacke, Francuske. Ne mozete to gledali iz ugla coveka koji zivi u Srbiji. U Srbiji je mnogima taj autoput daleko i preko 200km i jace. Dok u svim ovim zemljama ljudima je autoput ispred nosa i svi ga koriste. Tako da je njima vinjeta mnogo bolji izbor, nemaju 6 izlaza i ulaza sa autoputa kao u Srb, to imaju na 5 km toliko, znate li koliko je to rampi, kompjutera, kucica, radnika. Nisu to zemlje koje zavise od clanova stranaka pa da ih taman zaposle. Gledaju da olaksaju zivot svojim gradjanima. U Italiji placas putarinu ali automat, ide brzo i naplatne rampe su velike. Nema guzvi. Kod nas i velika naplatna dzabe kada rade njih 3 ica.

nije bitno

pre 6 godina

Krenuli iz Pule.Stali na naplatnoj rampi i uzeli uređaj za ENC.Kod tunela "Učka" kažu da još nije očitano.Plaćanja gotovinom.Uključujemo se na auto put Rijeka-Zagreb.E tu je gazda HAC.Ne hebu ono što je do sada plaćeno.Ajmo u kućicu.Čekanje oko 30 min i opet harač.Čovjek bio pošten pa nam rekao da ako krenemo od Zagreba do Maribora možemo sve što smo platili objesiti mačku o rep.Toliko od mene i ukidanja vinjeta.

Светозар Милетић

pre 6 godina

Вињета се исплати онима који стално путују тј. користе услуге ауто пута сваки дан што због посла што из личних разлога. Осталим корисницима који у у транзиту и повремено користе АП се не исплати вињета. Ако имам вињету на 7 дана а остајем на ГО 10 дана или продужени викенд бацио сам паре јер или имам вишак дана или узимам две па поново имам вишак дана. Предност вињете је у томе што нема стајања и заустављања протока што је најбитније за превоз и транспорт и за привреду. ЕНП је неко решење између само је питање износа динара по ком

cobo

pre 6 godina

Ako sve zemlje naplacuju ili ni jedna ne naplacuje to je isti rezultat,jedino sto pljackaju narod,to je od nasih para napravljeno pa ispane da placeno opet placas :(

Koliko samo pameti ...

pre 6 godina

Od Batrovaca do Zagreba 17.5 eur + od Zagreba do Bregane 1 eur = 18.5 eur (leti jos +10%) - prolaz kroz Hrvatsku + cekanje za placanje (zimi OK, a leti...). U Sloveniji 15 eur za 7 dana i bez cekanja...a u Madjarskoj 10 eur za 7 dana i bez klasicnih vinjeta koje se lepe (el. naplata). U Austriji 9 eur + neki od tunela ~ 10 eur po tunelu). Pa onda, jel i dalje jeftinije u Hr? Da ne pominjem Italiju gde od Monfalkonea do Rima (~ 600 km) treba 50 eur ... Za stanovnistvo je vinjeta jos bolja 100-120 eur/godina... I dalje po km bolje?

Bojan

pre 6 godina

Kako lupa direktor HAK. Nesto tako s ne sprema na nivo evropske unije. Sprema se set direktiva koje ce da uskladi sve sisteme vinjete koje postoje u EU, tako da svi jednako placaju u datoj zemlji, to jeste da slovenci ne. Ogu naplatiti vinjetu za 10 dana a madjari na sedam dana. Nego da u sve zemlje ima u ponudi isto. Drigo sprema se set direktiva koje ce regulisati to da neko kobi kupi godisnju vinjetu ne placa manje odnosno da cena bude ista. Recimo ako je u CH vinjeta 40 franaka, onda to moraju podeliti na 52 da bi nasli cenu za nedelju dana ili 365 za dnevnu vinjetu. Znaci da se ne diskriminisu oni koji dolaze npr. Iz nemacke kome nije potrebna godisnja vinjeta jer je tu par dana. On ce onda platiti istu cenu kao neko ko placa godisnju vinjetu. Tj. po istu tarifu. Za HAC ce ovo znaciti da oni koji imaju ENC nece moci dobiti nize cene prolaza na naplatnu rampu.

geopolitik

pre 6 godina

Nema nista od ukidanja vinjeta na zapadu, zivim u okolini Celja i pola mojih komsija radi u Ljubljani , svaki dan putuju autoputem, do Ljubljane im treba manje od pola sata, a da svaki dan moraju placati putarinu oni bi godisnju vinjetu platili za 10tak dana putovanja do Ljubljane, tako da niko nece dozvoliti ukidanje vinjeta jer bi onda svakom trecem Slovencu bio ugrozen odlazak na poso
(Realno, 12. januar 2018 10:45)

Zato jer ti sa vinjetom razliku plačaju oni koji se manje voze, a njih ima više i oni su svi zainteresirani za plačanje po km!

ja sam

pre 6 godina

@Najpošteniji je koliko koristiš toliko i da platiš kao kad ti stigne račun za struju.
(rope, 12. januar 2018 10:23)

Jeste najpostenije, ali da se placa kilometar bar troduplo jeftinije nego sto je sada (govorim za hr) I tada bi za one sto svaki dan koriste bar 50km autoputa bilo skupo, tj vinjeta je isplatljivija za gradjane.

Susjed

pre 6 godina

Pročitah prvih 15-ak komentara i ne mogu vjerovati kako su ljudi neinformirani a i još ponešto.
Dakle, ne radi se o nikakvoj novoj odluci EU. U svim temeljnim aktima EU stoji da se SVAKA potrošnja mora naplaćivati prema STVARNOJ POTROŠNJI. Dakle, ovo je novi direktor Hrvatskih autocesta i u svom promotivnom intervjuu on je poslao poruku da nema logike uvoditi vinjete u HR kad će one uskoro biti i definitivno prošlost. Kada se EU usuglasi oko toga koji će se model primijeniti u cijeloj EU onda će se ukinuti i vinjete u Austriji i Sloveniji i svim drugim zemljama članicama. Sada smo dakle u prijelaznoj fazi. Naime, radi se o milijardama eura za onoga čiji sustav će biti odabran.

neko lud

pre 6 godina

@ miki
ne muti mnogo bezveze,taj model predjene deonice znaci da cemo "vec sutra" placati putarinu jos samo po predjenim kilometrima?

Mlađi pametnjaković

pre 6 godina

Prolaz od Srbije do Slovenije kroz Hrvatsku autoputem košta u jednom pravcu 19-20 EUR, zavisi gde se pređe u Sloveniju. Da se vratim, još toliko. Skoro 40 EUR za dva prolaska. Mi kroz Srbiju još nemamo autoput koji povezuje ulaz i izlaz, ali kada se završi, nećemo biti daleko od te cifre. 10 dana vožnje kroz celu Austriju (bez tunela) košta 9 EUR, 7 dana vožnje kroz celu Sloveniju košta 15 EUR, 7 dana vožnje kroz celu Mađarsku košta 10 EUR, godinu dana vožnje po celoj Švajcarskoj košta 40 EUR. Nemačka, Belgija, Holandija, Švedska, Danska, Luksemburg itd., pogledajte njihove "putarine". Nemačka bi da uvede vinjete za 100 EUR godišnje (zemlja sa najvećim brojem km autoputeva i puteva po kvadratnom km površine), pa se premišlja jer bi održavanje sistema i administracije pojelo bilo kakvu zaradu. Kažite sada, iskreno, sami sebi, ko je tu lud, a ko pametan, šta je pravedno, a šta nepravedno.

Toma

pre 6 godina

Po nekima, samo autoputevi koštaju i treba da se održavaju. Mislim da je isto kad pređeš 20 hiljada kilometara godišnje po bilo kom kolovozu. Ne vozi niko autoputem iz zadovoljstva. Mislim da bi svako voleo da vozi samo po svom mestu...

jelena

pre 6 godina

Interesantno, za Srbe su Evropa i Zapad Austrija, Rumunija, Mađarska i Slovačka; za Zapad su sve te države, osim Austrije, "Istok". A u Italiji se plaća pređena deonica, na naplatnim rampama, gotovinom, karticama, telepassom.

ja sam ja

pre 6 godina

(posmatrac, 12. januar 2018 10:43)
Evropski standard, autoput oko velikih gradova se ne naplaćuje! Otiđite u Beč, Prag, Budimpeštu, Zagreb, Ljubljanu...
Lično mislim da su vinjete fer! Zašto da istu cenu plati po km neko ko svaki dan ide na posao, sipa gorivo, registraciju, poreze itd u jednom kraju i neko ko tuda prođe jednom u 10 godina i ne stane..
Još jedan potez EU ka samouništenju! Samo tako nastavite, Peking, London, Vašington i Moskva gledaju sa osmehom ;)

kako da ne

pre 6 godina

Ne verujem da ce biti ista od toga. Svajcarska nije u EU i siguran sam da to nece uvesti nikada jer to je za neke zemlje gde autoput nemate puno, pa taman da naplate. U CH imate skoro 1700km autoputa, sto je duplo vise nego npr Srbija, a zemlja duplo manja. U proseku je svakom coveku autoput daleko 10km. Tj autoput je svugde i svi ga koriste jer je svima ispred nosa. Vinjeta je s’obzirom na duzinu autoputa i kvalitet istog dzabe, 40franaka GODISNJE. Po meni je to dzabe s’obzirom i na standard ali i uopste kada pogledate cene po Evropi. U Francuskoj dam te pare za nekih 700km i u Italiji takodje. U SLO dam 15e za 2 nedelje. Ima tunela koji se plate ali to su ovi ispod Alpa gde se popnete na voz. I vredi platiti, neki krati put za sat vremena, neki i za 2 sata pritom manje maltretiranja i voznje po planini. Npr tunel Gothard, kako da ne naplate? Pa smanjili put od Ciriha do Milana mnogo, pritom ih sve kostalo 10 milijardi. Da uvedu sada putarinu, pa rampe, sve ako je trose pare na sve to, pritom bi haos jos veci bio jer sada su guzve velike kod gradova pogotovo ovih vecih i to oko 17h-20h je haos kod svakof veceg grada. Zamisljam sta bi uradilo usporavanje da bi ti snimila kamera ENP ili rampa.

cx

pre 6 godina

Najjednostavnije resenje. Sve ostaje kao i sada, naplata po kilometru, a u sistemu ENP uvesti opciju kupovine mesecne ili godisnje karte (isto ko vinjeta) i oni koji mnogo voze mogu to da uzmu. Toliko jednostavno, svi zadovoljni.

FrancoSrb

pre 6 godina

dokaz da smo ispred evrope...ili je evropa videla od nas kako da zgrce pare...jos ce stosta da vide od nas kako im se priblizavamo....:)
(wtf, 12. januar 2018 09:38)

Francuska i (cini mi se) Italija su ODUVEK naplacivale autoputeve po predjenoj deonici. U Francuskoj NEMA vinjeta, a koliko je meni poznato Austrija je odmah uvela vinjete kad pocela da naplacuje autoputeve. Pricajte sta god zelite, ali meni je najlogicnije da platim SAMO ono sto potrosim. Zasto da placam petnaes dana (kao u Sloveniji) kad vozim samo par sati, pa jos toliko u povratku? zasto placam vinjetu u Austriji, pa preko toga i tunele? Gde je tu logika? Zasto bih platio u Srbiji vinjetu za godinu dana, a autoput koristim pet-sest puta godisnje?

Pimbe

pre 6 godina

Kad putujem iz Hamburga za Crnu Goru obavezno idem preko češke i slovačke samo da ne vozim kroz mrsku sloveniju koja uzme 15€ za 30 km autoputa.
Austrija me tom dionicom košta 9€ vinjeta i 12€ ona dva tunela (mislim da su toliko zadnji put bili) slovenija 15, Hrvatska jednom 5€ i jednom 17€, BiH 4€. 62€ ukupno...
preko Praga
Češka 8 Slovačka 12€ madjarska 10 i Srbija 9€ do Batočine. 39€

miki

pre 6 godina

pogled u svet i još neki komentatori,
ENC - elektronska naplata cestarine postoji u HR od 2003 ili 15 godina, ne radi se o tome, već o integriranoj naplati koja bi se evidentirala i naplatila odjednom sa kartice i preraspodijelila onim vlasnicima po kojim cestama se vozilo. Dakle iz jedne zemlje se krene, završi vožnja u drugoj, pri tome se naplati jedan račun a svi koncesionari ili vlasnici na tome putu dobiju svoj dio cestarine.
pogled u svet pogledaj malo http://www.huka.hr/cestarine/cijene-i-nacini-placanja
poz

poznavalac

pre 6 godina

Ovo pre svega ima poentu za teretni transport (kamioni).
Npr u Slo je faza uvodjenja tzv "satelitskog cestninjanja" gde je nesto poput toga sto je opisano u clanku. Na svakom ulazu/izlazu su senzori/citaci za uredjaje koji ima kamion. I na kraju meseca stigne faktura koliko si "potrosio" autoputa. Ali daleko je to jos od jedinstvenog sistema u EU.

ja

pre 6 godina

@ (Ne EU!, 12. januar 2018 10:35)

Ma nemoj!? A zašto bih ja plaćao 100 evra da bi ti mogao jeftinije da prođeš? Ja skoro uopšte ne koristim autoput i ne želim nikome ništa da plaćam za ono što nisam koristio. Evo, ja se npr. grejem na struju. Prošle godine sam platio decembarski račun 47.000 (ukupno za celu godinu oko 150.000). Bio je to ogroman udar na moj budžet i još uvek se nisam oporavio od toga. Upravo iz tog razloga smatram da treba i struja da se socijalizuje i da svako, bez obzira na potrošnju, treba da plaća mesečno 5.000 dinara po brojilu. To bi smanjilo troškove EPS-a, jer ne bi morali da očitavaju brojila, a meni bi troškovi za struju bili 3 puta manji. To bi bilo jedino pravedno rešenje.

OmaeWaMouShinderiu

pre 6 godina

Najbolje resenje za stanovnike jedne zemlje je godisnja vinjeta 100 evra uz registraciju za sve autoputeve. Ovo sto oni predlazu je u njihovom losem globalistickom duhu jer vise koristi stranom tranzitu nego nacijama u cijoj zemlji se nalazi autoput.
(Ne EU!, 12. januar 2018 10:35)
Najbolje resenje za tebe. Polovina automobila ne napusta svoj grad. Tako da vecini je i 25e cena mnogo.

marko

pre 6 godina

Zaostali u razvoju i Hr. i EU u Srbiji odavno radi ENP ili ti elektronska naplata putarine prema predjenom kilometru.
(pogled u svet, 12. januar 2018 10:50)
Neka si im rekao... u Hr već odavno radi ENC, ili ti elektronska naplata cestarine.

EU gradjanin

pre 6 godina

Sve samo nagadjanja samo da bi se nesto pisalo, nema jos dugo integrisanog sistema u EU zato sto je suvereno pravo da drzave naplacuju svoje poreze u koje se ubraja i putarina. Jedino sto nije dozvoljeno je diskriminacija, sad nemci da uvedu putarine a svojim gradjanima taj iznos za smanje sa autoporeza...to nije dozvoljeno. Do jednog sistema naplate tesko da ce ikad doci, niti je EU sposobna da donosi takve dalekosezne odluke.

Bojan

pre 6 godina

To bi bio dobar sistem za velikog brata i pracenje kretanja gradjana, kao i za njihovo pljackanje. Pored toga povremenim variranjem cijena lakse bi se kontrolisala opterecenost puteva.. npr mogu da uvedu sistem da u toku dana variraju cijene putarine u odnosu na opterecenost tako da mogu da usmjeravaju gradjane da se vise ili manje voze autima ili alternativnim pravcima.

Godinama se vozim kroz Hrvatku i jedan prolazak kuci me kosta 20e, dok u Sloveniji i Austriji godisnje vinjete placam 180e ukupno.. mogu da zamislim kako je ljudima koji jednom sedmicno moraju da prodju....

ja

pre 6 godina

@ (laki, 12. januar 2018 09:52)

Nije prihvatljivije za građane. Prihvatljivije je samo za one koji non-stop koriste autoput. Zašto bih ja morao da kupujem vinjetu ako prođem samo 3-4 puta godišnje između Leskovca i Niša? Mene to ukupno košta manje od 1.000 dinara, a da kupujem vinjete koštalo bi me bar 4 puta toliko. Vinjete su način socijalizacije korišćenja autoputeva, a pogotovo ako se uvodi obaveza kupovine godišnje vinjete prilikom registracije vozila (kako je u mnogim zemljama). Naplata putarine po pređenom kilometru je jedini pravedan način naplate jer plaćaš koliko koristiš (kao i struju, vodu, telefon,...) i zbog toga je upravo EU dala preporuku da se eliminišu vinjete.

Ne EU!

pre 6 godina

EU ako hoce nek uvede besplatne autoputeve. Nije ni cudo sto su Kinezi u svemu jeftiniji kad su manje optereceni. Ali ono sto EU nije finansirala, kao recimo nas autoput do Cacka, ne znam odakle im ideja da mogu da se sutra mesaju? Nisu finansirali, nemaju obavezu vracanja dugova, ali odredjuju cene (jer ovo bi promenilo prihode drzavama od putarina)? Nema logike. Najbolje resenje za stanovnike jedne zemlje je godisnja vinjeta 100 evra uz registraciju za sve autoputeve. Ovo sto oni predlazu je u njihovom losem globalistickom duhu jer vise koristi stranom tranzitu nego nacijama u cijoj zemlji se nalazi autoput.

posmatrac

pre 6 godina

A sta cemo sa cinjenicom da je kod nas ovaj sistem naplate samo kako bi se kreditirao Beograd? Cca 30km radijusa,prema Staroj Pazovi,Simanovcima,Vrcinu beogradjani neplacaju autoput. Ja iz NS do Stare Pazove platim 200-300 din,a za istu 10km manju razdaljinu beogradjani za dzabe? Zato putarine i jesu skupe,jer ostatak Srbije mora pokriti trosak i za svako vozilo u BG. Uvedite lepo strancima vinjete,a nama porez pri registraciji i da se svi vozimo za iste pare,da se ulaze u infrastrukturu i sl...

Realno

pre 6 godina

Nema nista od ukidanja vinjeta na zapadu, zivim u okolini Celja i pola mojih komsija radi u Ljubljani , svaki dan putuju autoputem, do Ljubljane im treba manje od pola sata, a da svaki dan moraju placati putarinu oni bi godisnju vinjetu platili za 10tak dana putovanja do Ljubljane, tako da niko nece dozvoliti ukidanje vinjeta jer bi onda svakom trecem Slovencu bio ugrozen odlazak na poso

uzas

pre 6 godina

haracu nigde kraja,sve do jednom,,navedite samo jedan jedini primer sta je to dobro ucinjeno za narod u zadnjih cetvrt veka,jedan jedini primer?

Bojan

pre 6 godina

Taj direktor kao i naši u srbiji samo opravdava zaostalost svog sistema i namerno dezinformiše građane tobožnjom studijom isplativosti. Gde god se okrenete oko nas vinjetu možete kupiti online unosom registracije i plaćanjem karticom pre polaska na put (mađarska, slovačka, rumunija, slovenija, austrija...), dakle nema čak ni potrebe za zaustavljanjem da bi se kupila na pumpi ili prodajnom mestu. Više studija je pokazalo da teretni kamioni rado gaze i uništavaju nedorasle lokalne puteve drugog i trećeg reda ako naplaćujete samo autoput. I onda pametni direktor kaže da će evropa da se vrati na ovo "naše" rešenje? Verovatno će onda shvatiti i da je lada riva 1300 sa karburatorom auto budućnosti za EU

NekoIzMAse

pre 6 godina

Jednostavno rešenje, svakom pri registraciji vozila dati uređaj za elektronsko plaćanje koje će ujedno imati i kameru (mogućnost prebacivanja podataka sa kartice puta WIFI-a). Tako da se tim rešava više problema, od elektronske naplate puteva, tunela, mostova ... do dokaza ako se nešto desi u saobraćaju.

Prele

pre 6 godina

Kako sad to? Pre neki dan pojedinci u Srbiji na sve načine pokušavali da nas ubede da su vinjete idealno rešenje i da ih treba uvesti a sad ovi iz EU izmišljaju da se plaća onoliko koliko se pređe kilometara! Neće moći burazeru!

Bojan

pre 6 godina

Taj direktor kao i naši u srbiji samo opravdava zaostalost svog sistema i namerno dezinformiše građane tobožnjom studijom isplativosti. Gde god se okrenete oko nas vinjetu možete kupiti online unosom registracije i plaćanjem karticom pre polaska na put (mađarska, slovačka, rumunija, slovenija, austrija...), dakle nema čak ni potrebe za zaustavljanjem da bi se kupila na pumpi ili prodajnom mestu. Više studija je pokazalo da teretni kamioni rado gaze i uništavaju nedorasle lokalne puteve drugog i trećeg reda ako naplaćujete samo autoput. I onda pametni direktor kaže da će evropa da se vrati na ovo "naše" rešenje? Verovatno će onda shvatiti i da je lada riva 1300 sa karburatorom auto budućnosti za EU

NekoIzMAse

pre 6 godina

Jednostavno rešenje, svakom pri registraciji vozila dati uređaj za elektronsko plaćanje koje će ujedno imati i kameru (mogućnost prebacivanja podataka sa kartice puta WIFI-a). Tako da se tim rešava više problema, od elektronske naplate puteva, tunela, mostova ... do dokaza ako se nešto desi u saobraćaju.

uzas

pre 6 godina

haracu nigde kraja,sve do jednom,,navedite samo jedan jedini primer sta je to dobro ucinjeno za narod u zadnjih cetvrt veka,jedan jedini primer?

Realno

pre 6 godina

Nema nista od ukidanja vinjeta na zapadu, zivim u okolini Celja i pola mojih komsija radi u Ljubljani , svaki dan putuju autoputem, do Ljubljane im treba manje od pola sata, a da svaki dan moraju placati putarinu oni bi godisnju vinjetu platili za 10tak dana putovanja do Ljubljane, tako da niko nece dozvoliti ukidanje vinjeta jer bi onda svakom trecem Slovencu bio ugrozen odlazak na poso

OmaeWaMouShinderiu

pre 6 godina

Najbolje resenje za stanovnike jedne zemlje je godisnja vinjeta 100 evra uz registraciju za sve autoputeve. Ovo sto oni predlazu je u njihovom losem globalistickom duhu jer vise koristi stranom tranzitu nego nacijama u cijoj zemlji se nalazi autoput.
(Ne EU!, 12. januar 2018 10:35)
Najbolje resenje za tebe. Polovina automobila ne napusta svoj grad. Tako da vecini je i 25e cena mnogo.

Prele

pre 6 godina

Kako sad to? Pre neki dan pojedinci u Srbiji na sve načine pokušavali da nas ubede da su vinjete idealno rešenje i da ih treba uvesti a sad ovi iz EU izmišljaju da se plaća onoliko koliko se pređe kilometara! Neće moći burazeru!

posmatrac

pre 6 godina

A sta cemo sa cinjenicom da je kod nas ovaj sistem naplate samo kako bi se kreditirao Beograd? Cca 30km radijusa,prema Staroj Pazovi,Simanovcima,Vrcinu beogradjani neplacaju autoput. Ja iz NS do Stare Pazove platim 200-300 din,a za istu 10km manju razdaljinu beogradjani za dzabe? Zato putarine i jesu skupe,jer ostatak Srbije mora pokriti trosak i za svako vozilo u BG. Uvedite lepo strancima vinjete,a nama porez pri registraciji i da se svi vozimo za iste pare,da se ulaze u infrastrukturu i sl...

miki

pre 6 godina

pogled u svet i još neki komentatori,
ENC - elektronska naplata cestarine postoji u HR od 2003 ili 15 godina, ne radi se o tome, već o integriranoj naplati koja bi se evidentirala i naplatila odjednom sa kartice i preraspodijelila onim vlasnicima po kojim cestama se vozilo. Dakle iz jedne zemlje se krene, završi vožnja u drugoj, pri tome se naplati jedan račun a svi koncesionari ili vlasnici na tome putu dobiju svoj dio cestarine.
pogled u svet pogledaj malo http://www.huka.hr/cestarine/cijene-i-nacini-placanja
poz

ja

pre 6 godina

@ (laki, 12. januar 2018 09:52)

Nije prihvatljivije za građane. Prihvatljivije je samo za one koji non-stop koriste autoput. Zašto bih ja morao da kupujem vinjetu ako prođem samo 3-4 puta godišnje između Leskovca i Niša? Mene to ukupno košta manje od 1.000 dinara, a da kupujem vinjete koštalo bi me bar 4 puta toliko. Vinjete su način socijalizacije korišćenja autoputeva, a pogotovo ako se uvodi obaveza kupovine godišnje vinjete prilikom registracije vozila (kako je u mnogim zemljama). Naplata putarine po pređenom kilometru je jedini pravedan način naplate jer plaćaš koliko koristiš (kao i struju, vodu, telefon,...) i zbog toga je upravo EU dala preporuku da se eliminišu vinjete.

EU gradjanin

pre 6 godina

Sve samo nagadjanja samo da bi se nesto pisalo, nema jos dugo integrisanog sistema u EU zato sto je suvereno pravo da drzave naplacuju svoje poreze u koje se ubraja i putarina. Jedino sto nije dozvoljeno je diskriminacija, sad nemci da uvedu putarine a svojim gradjanima taj iznos za smanje sa autoporeza...to nije dozvoljeno. Do jednog sistema naplate tesko da ce ikad doci, niti je EU sposobna da donosi takve dalekosezne odluke.

marko

pre 6 godina

Zaostali u razvoju i Hr. i EU u Srbiji odavno radi ENP ili ti elektronska naplata putarine prema predjenom kilometru.
(pogled u svet, 12. januar 2018 10:50)
Neka si im rekao... u Hr već odavno radi ENC, ili ti elektronska naplata cestarine.

ja

pre 6 godina

@ (Ne EU!, 12. januar 2018 10:35)

Ma nemoj!? A zašto bih ja plaćao 100 evra da bi ti mogao jeftinije da prođeš? Ja skoro uopšte ne koristim autoput i ne želim nikome ništa da plaćam za ono što nisam koristio. Evo, ja se npr. grejem na struju. Prošle godine sam platio decembarski račun 47.000 (ukupno za celu godinu oko 150.000). Bio je to ogroman udar na moj budžet i još uvek se nisam oporavio od toga. Upravo iz tog razloga smatram da treba i struja da se socijalizuje i da svako, bez obzira na potrošnju, treba da plaća mesečno 5.000 dinara po brojilu. To bi smanjilo troškove EPS-a, jer ne bi morali da očitavaju brojila, a meni bi troškovi za struju bili 3 puta manji. To bi bilo jedino pravedno rešenje.

Susjed

pre 6 godina

Pročitah prvih 15-ak komentara i ne mogu vjerovati kako su ljudi neinformirani a i još ponešto.
Dakle, ne radi se o nikakvoj novoj odluci EU. U svim temeljnim aktima EU stoji da se SVAKA potrošnja mora naplaćivati prema STVARNOJ POTROŠNJI. Dakle, ovo je novi direktor Hrvatskih autocesta i u svom promotivnom intervjuu on je poslao poruku da nema logike uvoditi vinjete u HR kad će one uskoro biti i definitivno prošlost. Kada se EU usuglasi oko toga koji će se model primijeniti u cijeloj EU onda će se ukinuti i vinjete u Austriji i Sloveniji i svim drugim zemljama članicama. Sada smo dakle u prijelaznoj fazi. Naime, radi se o milijardama eura za onoga čiji sustav će biti odabran.

nije bitno

pre 6 godina

Krenuli iz Pule.Stali na naplatnoj rampi i uzeli uređaj za ENC.Kod tunela "Učka" kažu da još nije očitano.Plaćanja gotovinom.Uključujemo se na auto put Rijeka-Zagreb.E tu je gazda HAC.Ne hebu ono što je do sada plaćeno.Ajmo u kućicu.Čekanje oko 30 min i opet harač.Čovjek bio pošten pa nam rekao da ako krenemo od Zagreba do Maribora možemo sve što smo platili objesiti mačku o rep.Toliko od mene i ukidanja vinjeta.

cx

pre 6 godina

Najjednostavnije resenje. Sve ostaje kao i sada, naplata po kilometru, a u sistemu ENP uvesti opciju kupovine mesecne ili godisnje karte (isto ko vinjeta) i oni koji mnogo voze mogu to da uzmu. Toliko jednostavno, svi zadovoljni.

ja sam

pre 6 godina

@Najpošteniji je koliko koristiš toliko i da platiš kao kad ti stigne račun za struju.
(rope, 12. januar 2018 10:23)

Jeste najpostenije, ali da se placa kilometar bar troduplo jeftinije nego sto je sada (govorim za hr) I tada bi za one sto svaki dan koriste bar 50km autoputa bilo skupo, tj vinjeta je isplatljivija za gradjane.

Mlađi pametnjaković

pre 6 godina

Prolaz od Srbije do Slovenije kroz Hrvatsku autoputem košta u jednom pravcu 19-20 EUR, zavisi gde se pređe u Sloveniju. Da se vratim, još toliko. Skoro 40 EUR za dva prolaska. Mi kroz Srbiju još nemamo autoput koji povezuje ulaz i izlaz, ali kada se završi, nećemo biti daleko od te cifre. 10 dana vožnje kroz celu Austriju (bez tunela) košta 9 EUR, 7 dana vožnje kroz celu Sloveniju košta 15 EUR, 7 dana vožnje kroz celu Mađarsku košta 10 EUR, godinu dana vožnje po celoj Švajcarskoj košta 40 EUR. Nemačka, Belgija, Holandija, Švedska, Danska, Luksemburg itd., pogledajte njihove "putarine". Nemačka bi da uvede vinjete za 100 EUR godišnje (zemlja sa najvećim brojem km autoputeva i puteva po kvadratnom km površine), pa se premišlja jer bi održavanje sistema i administracije pojelo bilo kakvu zaradu. Kažite sada, iskreno, sami sebi, ko je tu lud, a ko pametan, šta je pravedno, a šta nepravedno.

geopolitik

pre 6 godina

Nema nista od ukidanja vinjeta na zapadu, zivim u okolini Celja i pola mojih komsija radi u Ljubljani , svaki dan putuju autoputem, do Ljubljane im treba manje od pola sata, a da svaki dan moraju placati putarinu oni bi godisnju vinjetu platili za 10tak dana putovanja do Ljubljane, tako da niko nece dozvoliti ukidanje vinjeta jer bi onda svakom trecem Slovencu bio ugrozen odlazak na poso
(Realno, 12. januar 2018 10:45)

Zato jer ti sa vinjetom razliku plačaju oni koji se manje voze, a njih ima više i oni su svi zainteresirani za plačanje po km!

kako da ne

pre 6 godina

@geopolitik
Slovenija i mnoge druge drzave imaju mnogo vise autoputeva od Srbije, imaju autoput blize svakom coveku, zato ga u svim tim drzavama i skoro svako koristi. Dok u Srbiji to nije slucaj. Imate autoput koji Beogradjani koriste za dzabe, a to je taj autoput od Hrvatske dole do juga Srbije negde do Vranja ako sam siguran, davno nisam isao na dole i od Madjarske do Bg koji se posle uklapa u ovaj trenutni. To ti je od autoputeva u Srbiji. Slovenija npr je zemlja 4 puta manja od Srbije, a ima 550km autoputa. Dok Srbija ima oko 750km. A, 4 puta je veca. Svajcarsku sam napomenuo kao primer duplo manje zemlje sa 1700km autoputa. Norveska npr preko 2100km. Da ne pominjemo vece drzave poput Spanije, Nemacke, Francuske. Ne mozete to gledali iz ugla coveka koji zivi u Srbiji. U Srbiji je mnogima taj autoput daleko i preko 200km i jace. Dok u svim ovim zemljama ljudima je autoput ispred nosa i svi ga koriste. Tako da je njima vinjeta mnogo bolji izbor, nemaju 6 izlaza i ulaza sa autoputa kao u Srb, to imaju na 5 km toliko, znate li koliko je to rampi, kompjutera, kucica, radnika. Nisu to zemlje koje zavise od clanova stranaka pa da ih taman zaposle. Gledaju da olaksaju zivot svojim gradjanima. U Italiji placas putarinu ali automat, ide brzo i naplatne rampe su velike. Nema guzvi. Kod nas i velika naplatna dzabe kada rade njih 3 ica.

FrancoSrb

pre 6 godina

dokaz da smo ispred evrope...ili je evropa videla od nas kako da zgrce pare...jos ce stosta da vide od nas kako im se priblizavamo....:)
(wtf, 12. januar 2018 09:38)

Francuska i (cini mi se) Italija su ODUVEK naplacivale autoputeve po predjenoj deonici. U Francuskoj NEMA vinjeta, a koliko je meni poznato Austrija je odmah uvela vinjete kad pocela da naplacuje autoputeve. Pricajte sta god zelite, ali meni je najlogicnije da platim SAMO ono sto potrosim. Zasto da placam petnaes dana (kao u Sloveniji) kad vozim samo par sati, pa jos toliko u povratku? zasto placam vinjetu u Austriji, pa preko toga i tunele? Gde je tu logika? Zasto bih platio u Srbiji vinjetu za godinu dana, a autoput koristim pet-sest puta godisnje?

Koliko samo pameti ...

pre 6 godina

Od Batrovaca do Zagreba 17.5 eur + od Zagreba do Bregane 1 eur = 18.5 eur (leti jos +10%) - prolaz kroz Hrvatsku + cekanje za placanje (zimi OK, a leti...). U Sloveniji 15 eur za 7 dana i bez cekanja...a u Madjarskoj 10 eur za 7 dana i bez klasicnih vinjeta koje se lepe (el. naplata). U Austriji 9 eur + neki od tunela ~ 10 eur po tunelu). Pa onda, jel i dalje jeftinije u Hr? Da ne pominjem Italiju gde od Monfalkonea do Rima (~ 600 km) treba 50 eur ... Za stanovnistvo je vinjeta jos bolja 100-120 eur/godina... I dalje po km bolje?

Pimbe

pre 6 godina

Kad putujem iz Hamburga za Crnu Goru obavezno idem preko češke i slovačke samo da ne vozim kroz mrsku sloveniju koja uzme 15€ za 30 km autoputa.
Austrija me tom dionicom košta 9€ vinjeta i 12€ ona dva tunela (mislim da su toliko zadnji put bili) slovenija 15, Hrvatska jednom 5€ i jednom 17€, BiH 4€. 62€ ukupno...
preko Praga
Češka 8 Slovačka 12€ madjarska 10 i Srbija 9€ do Batočine. 39€

Ne EU!

pre 6 godina

EU ako hoce nek uvede besplatne autoputeve. Nije ni cudo sto su Kinezi u svemu jeftiniji kad su manje optereceni. Ali ono sto EU nije finansirala, kao recimo nas autoput do Cacka, ne znam odakle im ideja da mogu da se sutra mesaju? Nisu finansirali, nemaju obavezu vracanja dugova, ali odredjuju cene (jer ovo bi promenilo prihode drzavama od putarina)? Nema logike. Najbolje resenje za stanovnike jedne zemlje je godisnja vinjeta 100 evra uz registraciju za sve autoputeve. Ovo sto oni predlazu je u njihovom losem globalistickom duhu jer vise koristi stranom tranzitu nego nacijama u cijoj zemlji se nalazi autoput.

Bojan

pre 6 godina

To bi bio dobar sistem za velikog brata i pracenje kretanja gradjana, kao i za njihovo pljackanje. Pored toga povremenim variranjem cijena lakse bi se kontrolisala opterecenost puteva.. npr mogu da uvedu sistem da u toku dana variraju cijene putarine u odnosu na opterecenost tako da mogu da usmjeravaju gradjane da se vise ili manje voze autima ili alternativnim pravcima.

Godinama se vozim kroz Hrvatku i jedan prolazak kuci me kosta 20e, dok u Sloveniji i Austriji godisnje vinjete placam 180e ukupno.. mogu da zamislim kako je ljudima koji jednom sedmicno moraju da prodju....

only fools and horses

pre 6 godina

@Mlađi pametnjaković

E baš ste pametni. Ajde objasnite mi kako to platim u Sloveniji 15€ za 7 dana ako sam samo u prolazu. Ne ja platim 15€ za 30 km koliko prođem u Slo. I posle 10 dana, kad se vraćam još 15€. Ne želim da se vozikam njihovim autoputevima, niti da se zadržavam tamo. Na taj način u stvari, stranci plaćaju daleko više od domaćih koji taj put često koriste. A nas su naterali da izjednačimo putarinu za strance i domaće, pa sad imamo apsurdnu situaciju da je u stvari putarina u evrima manja nego u dinarima. S tim da u evrima i ne možeš da platiš ako imaš domaće table.
Ponavljam, jedino pravedno rešenje je naplata po potrošnji, hoću da platim samo za taj jedan dan i za kilometre koliko pređem, što bi plaćao za 7 dana koje ne koristim. Zamislite da vam naplate na primer sobu u hotelu za 7 dana iako ne želite da toliko boravite. Zar to ne bi bilo skandalozno.

cobo

pre 6 godina

Ako sve zemlje naplacuju ili ni jedna ne naplacuje to je isti rezultat,jedino sto pljackaju narod,to je od nasih para napravljeno pa ispane da placeno opet placas :(

ja sam ja

pre 6 godina

(posmatrac, 12. januar 2018 10:43)
Evropski standard, autoput oko velikih gradova se ne naplaćuje! Otiđite u Beč, Prag, Budimpeštu, Zagreb, Ljubljanu...
Lično mislim da su vinjete fer! Zašto da istu cenu plati po km neko ko svaki dan ide na posao, sipa gorivo, registraciju, poreze itd u jednom kraju i neko ko tuda prođe jednom u 10 godina i ne stane..
Još jedan potez EU ka samouništenju! Samo tako nastavite, Peking, London, Vašington i Moskva gledaju sa osmehom ;)

Toma

pre 6 godina

Po nekima, samo autoputevi koštaju i treba da se održavaju. Mislim da je isto kad pređeš 20 hiljada kilometara godišnje po bilo kom kolovozu. Ne vozi niko autoputem iz zadovoljstva. Mislim da bi svako voleo da vozi samo po svom mestu...

poznavalac

pre 6 godina

Ovo pre svega ima poentu za teretni transport (kamioni).
Npr u Slo je faza uvodjenja tzv "satelitskog cestninjanja" gde je nesto poput toga sto je opisano u clanku. Na svakom ulazu/izlazu su senzori/citaci za uredjaje koji ima kamion. I na kraju meseca stigne faktura koliko si "potrosio" autoputa. Ali daleko je to jos od jedinstvenog sistema u EU.

jelena

pre 6 godina

Interesantno, za Srbe su Evropa i Zapad Austrija, Rumunija, Mađarska i Slovačka; za Zapad su sve te države, osim Austrije, "Istok". A u Italiji se plaća pređena deonica, na naplatnim rampama, gotovinom, karticama, telepassom.

kako da ne

pre 6 godina

Ne verujem da ce biti ista od toga. Svajcarska nije u EU i siguran sam da to nece uvesti nikada jer to je za neke zemlje gde autoput nemate puno, pa taman da naplate. U CH imate skoro 1700km autoputa, sto je duplo vise nego npr Srbija, a zemlja duplo manja. U proseku je svakom coveku autoput daleko 10km. Tj autoput je svugde i svi ga koriste jer je svima ispred nosa. Vinjeta je s’obzirom na duzinu autoputa i kvalitet istog dzabe, 40franaka GODISNJE. Po meni je to dzabe s’obzirom i na standard ali i uopste kada pogledate cene po Evropi. U Francuskoj dam te pare za nekih 700km i u Italiji takodje. U SLO dam 15e za 2 nedelje. Ima tunela koji se plate ali to su ovi ispod Alpa gde se popnete na voz. I vredi platiti, neki krati put za sat vremena, neki i za 2 sata pritom manje maltretiranja i voznje po planini. Npr tunel Gothard, kako da ne naplate? Pa smanjili put od Ciriha do Milana mnogo, pritom ih sve kostalo 10 milijardi. Da uvedu sada putarinu, pa rampe, sve ako je trose pare na sve to, pritom bi haos jos veci bio jer sada su guzve velike kod gradova pogotovo ovih vecih i to oko 17h-20h je haos kod svakof veceg grada. Zamisljam sta bi uradilo usporavanje da bi ti snimila kamera ENP ili rampa.

Светозар Милетић

pre 6 godina

Вињета се исплати онима који стално путују тј. користе услуге ауто пута сваки дан што због посла што из личних разлога. Осталим корисницима који у у транзиту и повремено користе АП се не исплати вињета. Ако имам вињету на 7 дана а остајем на ГО 10 дана или продужени викенд бацио сам паре јер или имам вишак дана или узимам две па поново имам вишак дана. Предност вињете је у томе што нема стајања и заустављања протока што је најбитније за превоз и транспорт и за привреду. ЕНП је неко решење између само је питање износа динара по ком

Bojan

pre 6 godina

Kako lupa direktor HAK. Nesto tako s ne sprema na nivo evropske unije. Sprema se set direktiva koje ce da uskladi sve sisteme vinjete koje postoje u EU, tako da svi jednako placaju u datoj zemlji, to jeste da slovenci ne. Ogu naplatiti vinjetu za 10 dana a madjari na sedam dana. Nego da u sve zemlje ima u ponudi isto. Drigo sprema se set direktiva koje ce regulisati to da neko kobi kupi godisnju vinjetu ne placa manje odnosno da cena bude ista. Recimo ako je u CH vinjeta 40 franaka, onda to moraju podeliti na 52 da bi nasli cenu za nedelju dana ili 365 za dnevnu vinjetu. Znaci da se ne diskriminisu oni koji dolaze npr. Iz nemacke kome nije potrebna godisnja vinjeta jer je tu par dana. On ce onda platiti istu cenu kao neko ko placa godisnju vinjetu. Tj. po istu tarifu. Za HAC ce ovo znaciti da oni koji imaju ENC nece moci dobiti nize cene prolaza na naplatnu rampu.

Alejandro

pre 6 godina

Kako je moguce da cena putarina domacim i stranim vozacima bude jednaka ako ja placam otplatu kredita za autoput (hteo ne hteo) u ovoj zemlji, a on ne? Ja sam vise opterecen, to su kobajagi zaboravili. Znaci EU hoce da me pljacka, da ja placam skuplje autoput od stranca u tranzitu. On plati samo kolko prodje, a ja to plus dazbine drzavi za vracanje kredita izgradnje autoputa. Ispada da smo autoputeve gradili za interese stranaca, a ne nase prihode sutra, znaci ja u totalnu placam skuplje. Svaka nezavisna drzava ce vise naplatiti strancima (sto zemlje sa vinjetama i rade jer njihovi gradjani uzmu godisnju vinjetu za 100 evra i predju godisnje 5.000km, a stranci za nedeljnu i par stotina km plate 10 evra, pa kad uporedite placene kilomtraze i vreme koriscenja autoputa, jasno je da godisnja vinjeta ispada jeftinija od tranzitne), a ovim okupiranima se ne dozvoljava da imaju svoje koristi i ozbiljnije zarade nego kako gazda gore iz EU kaze.

neko lud

pre 6 godina

@ miki
ne muti mnogo bezveze,taj model predjene deonice znaci da cemo "vec sutra" placati putarinu jos samo po predjenim kilometrima?

Prele

pre 6 godina

Kako sad to? Pre neki dan pojedinci u Srbiji na sve načine pokušavali da nas ubede da su vinjete idealno rešenje i da ih treba uvesti a sad ovi iz EU izmišljaju da se plaća onoliko koliko se pređe kilometara! Neće moći burazeru!

Ne EU!

pre 6 godina

EU ako hoce nek uvede besplatne autoputeve. Nije ni cudo sto su Kinezi u svemu jeftiniji kad su manje optereceni. Ali ono sto EU nije finansirala, kao recimo nas autoput do Cacka, ne znam odakle im ideja da mogu da se sutra mesaju? Nisu finansirali, nemaju obavezu vracanja dugova, ali odredjuju cene (jer ovo bi promenilo prihode drzavama od putarina)? Nema logike. Najbolje resenje za stanovnike jedne zemlje je godisnja vinjeta 100 evra uz registraciju za sve autoputeve. Ovo sto oni predlazu je u njihovom losem globalistickom duhu jer vise koristi stranom tranzitu nego nacijama u cijoj zemlji se nalazi autoput.

NekoIzMAse

pre 6 godina

Jednostavno rešenje, svakom pri registraciji vozila dati uređaj za elektronsko plaćanje koje će ujedno imati i kameru (mogućnost prebacivanja podataka sa kartice puta WIFI-a). Tako da se tim rešava više problema, od elektronske naplate puteva, tunela, mostova ... do dokaza ako se nešto desi u saobraćaju.

ja

pre 6 godina

@ (laki, 12. januar 2018 09:52)

Nije prihvatljivije za građane. Prihvatljivije je samo za one koji non-stop koriste autoput. Zašto bih ja morao da kupujem vinjetu ako prođem samo 3-4 puta godišnje između Leskovca i Niša? Mene to ukupno košta manje od 1.000 dinara, a da kupujem vinjete koštalo bi me bar 4 puta toliko. Vinjete su način socijalizacije korišćenja autoputeva, a pogotovo ako se uvodi obaveza kupovine godišnje vinjete prilikom registracije vozila (kako je u mnogim zemljama). Naplata putarine po pređenom kilometru je jedini pravedan način naplate jer plaćaš koliko koristiš (kao i struju, vodu, telefon,...) i zbog toga je upravo EU dala preporuku da se eliminišu vinjete.

posmatrac

pre 6 godina

A sta cemo sa cinjenicom da je kod nas ovaj sistem naplate samo kako bi se kreditirao Beograd? Cca 30km radijusa,prema Staroj Pazovi,Simanovcima,Vrcinu beogradjani neplacaju autoput. Ja iz NS do Stare Pazove platim 200-300 din,a za istu 10km manju razdaljinu beogradjani za dzabe? Zato putarine i jesu skupe,jer ostatak Srbije mora pokriti trosak i za svako vozilo u BG. Uvedite lepo strancima vinjete,a nama porez pri registraciji i da se svi vozimo za iste pare,da se ulaze u infrastrukturu i sl...

geopolitik

pre 6 godina

Nema nista od ukidanja vinjeta na zapadu, zivim u okolini Celja i pola mojih komsija radi u Ljubljani , svaki dan putuju autoputem, do Ljubljane im treba manje od pola sata, a da svaki dan moraju placati putarinu oni bi godisnju vinjetu platili za 10tak dana putovanja do Ljubljane, tako da niko nece dozvoliti ukidanje vinjeta jer bi onda svakom trecem Slovencu bio ugrozen odlazak na poso
(Realno, 12. januar 2018 10:45)

Zato jer ti sa vinjetom razliku plačaju oni koji se manje voze, a njih ima više i oni su svi zainteresirani za plačanje po km!

Realno

pre 6 godina

Nema nista od ukidanja vinjeta na zapadu, zivim u okolini Celja i pola mojih komsija radi u Ljubljani , svaki dan putuju autoputem, do Ljubljane im treba manje od pola sata, a da svaki dan moraju placati putarinu oni bi godisnju vinjetu platili za 10tak dana putovanja do Ljubljane, tako da niko nece dozvoliti ukidanje vinjeta jer bi onda svakom trecem Slovencu bio ugrozen odlazak na poso

Bojan

pre 6 godina

To bi bio dobar sistem za velikog brata i pracenje kretanja gradjana, kao i za njihovo pljackanje. Pored toga povremenim variranjem cijena lakse bi se kontrolisala opterecenost puteva.. npr mogu da uvedu sistem da u toku dana variraju cijene putarine u odnosu na opterecenost tako da mogu da usmjeravaju gradjane da se vise ili manje voze autima ili alternativnim pravcima.

Godinama se vozim kroz Hrvatku i jedan prolazak kuci me kosta 20e, dok u Sloveniji i Austriji godisnje vinjete placam 180e ukupno.. mogu da zamislim kako je ljudima koji jednom sedmicno moraju da prodju....

ja sam ja

pre 6 godina

(posmatrac, 12. januar 2018 10:43)
Evropski standard, autoput oko velikih gradova se ne naplaćuje! Otiđite u Beč, Prag, Budimpeštu, Zagreb, Ljubljanu...
Lično mislim da su vinjete fer! Zašto da istu cenu plati po km neko ko svaki dan ide na posao, sipa gorivo, registraciju, poreze itd u jednom kraju i neko ko tuda prođe jednom u 10 godina i ne stane..
Još jedan potez EU ka samouništenju! Samo tako nastavite, Peking, London, Vašington i Moskva gledaju sa osmehom ;)

Bojan

pre 6 godina

Taj direktor kao i naši u srbiji samo opravdava zaostalost svog sistema i namerno dezinformiše građane tobožnjom studijom isplativosti. Gde god se okrenete oko nas vinjetu možete kupiti online unosom registracije i plaćanjem karticom pre polaska na put (mađarska, slovačka, rumunija, slovenija, austrija...), dakle nema čak ni potrebe za zaustavljanjem da bi se kupila na pumpi ili prodajnom mestu. Više studija je pokazalo da teretni kamioni rado gaze i uništavaju nedorasle lokalne puteve drugog i trećeg reda ako naplaćujete samo autoput. I onda pametni direktor kaže da će evropa da se vrati na ovo "naše" rešenje? Verovatno će onda shvatiti i da je lada riva 1300 sa karburatorom auto budućnosti za EU

ja

pre 6 godina

@ (Ne EU!, 12. januar 2018 10:35)

Ma nemoj!? A zašto bih ja plaćao 100 evra da bi ti mogao jeftinije da prođeš? Ja skoro uopšte ne koristim autoput i ne želim nikome ništa da plaćam za ono što nisam koristio. Evo, ja se npr. grejem na struju. Prošle godine sam platio decembarski račun 47.000 (ukupno za celu godinu oko 150.000). Bio je to ogroman udar na moj budžet i još uvek se nisam oporavio od toga. Upravo iz tog razloga smatram da treba i struja da se socijalizuje i da svako, bez obzira na potrošnju, treba da plaća mesečno 5.000 dinara po brojilu. To bi smanjilo troškove EPS-a, jer ne bi morali da očitavaju brojila, a meni bi troškovi za struju bili 3 puta manji. To bi bilo jedino pravedno rešenje.

OmaeWaMouShinderiu

pre 6 godina

Najbolje resenje za stanovnike jedne zemlje je godisnja vinjeta 100 evra uz registraciju za sve autoputeve. Ovo sto oni predlazu je u njihovom losem globalistickom duhu jer vise koristi stranom tranzitu nego nacijama u cijoj zemlji se nalazi autoput.
(Ne EU!, 12. januar 2018 10:35)
Najbolje resenje za tebe. Polovina automobila ne napusta svoj grad. Tako da vecini je i 25e cena mnogo.

FrancoSrb

pre 6 godina

dokaz da smo ispred evrope...ili je evropa videla od nas kako da zgrce pare...jos ce stosta da vide od nas kako im se priblizavamo....:)
(wtf, 12. januar 2018 09:38)

Francuska i (cini mi se) Italija su ODUVEK naplacivale autoputeve po predjenoj deonici. U Francuskoj NEMA vinjeta, a koliko je meni poznato Austrija je odmah uvela vinjete kad pocela da naplacuje autoputeve. Pricajte sta god zelite, ali meni je najlogicnije da platim SAMO ono sto potrosim. Zasto da placam petnaes dana (kao u Sloveniji) kad vozim samo par sati, pa jos toliko u povratku? zasto placam vinjetu u Austriji, pa preko toga i tunele? Gde je tu logika? Zasto bih platio u Srbiji vinjetu za godinu dana, a autoput koristim pet-sest puta godisnje?

nije bitno

pre 6 godina

Krenuli iz Pule.Stali na naplatnoj rampi i uzeli uređaj za ENC.Kod tunela "Učka" kažu da još nije očitano.Plaćanja gotovinom.Uključujemo se na auto put Rijeka-Zagreb.E tu je gazda HAC.Ne hebu ono što je do sada plaćeno.Ajmo u kućicu.Čekanje oko 30 min i opet harač.Čovjek bio pošten pa nam rekao da ako krenemo od Zagreba do Maribora možemo sve što smo platili objesiti mačku o rep.Toliko od mene i ukidanja vinjeta.

Bojan

pre 6 godina

Kako lupa direktor HAK. Nesto tako s ne sprema na nivo evropske unije. Sprema se set direktiva koje ce da uskladi sve sisteme vinjete koje postoje u EU, tako da svi jednako placaju u datoj zemlji, to jeste da slovenci ne. Ogu naplatiti vinjetu za 10 dana a madjari na sedam dana. Nego da u sve zemlje ima u ponudi isto. Drigo sprema se set direktiva koje ce regulisati to da neko kobi kupi godisnju vinjetu ne placa manje odnosno da cena bude ista. Recimo ako je u CH vinjeta 40 franaka, onda to moraju podeliti na 52 da bi nasli cenu za nedelju dana ili 365 za dnevnu vinjetu. Znaci da se ne diskriminisu oni koji dolaze npr. Iz nemacke kome nije potrebna godisnja vinjeta jer je tu par dana. On ce onda platiti istu cenu kao neko ko placa godisnju vinjetu. Tj. po istu tarifu. Za HAC ce ovo znaciti da oni koji imaju ENC nece moci dobiti nize cene prolaza na naplatnu rampu.

Alejandro

pre 6 godina

Kako je moguce da cena putarina domacim i stranim vozacima bude jednaka ako ja placam otplatu kredita za autoput (hteo ne hteo) u ovoj zemlji, a on ne? Ja sam vise opterecen, to su kobajagi zaboravili. Znaci EU hoce da me pljacka, da ja placam skuplje autoput od stranca u tranzitu. On plati samo kolko prodje, a ja to plus dazbine drzavi za vracanje kredita izgradnje autoputa. Ispada da smo autoputeve gradili za interese stranaca, a ne nase prihode sutra, znaci ja u totalnu placam skuplje. Svaka nezavisna drzava ce vise naplatiti strancima (sto zemlje sa vinjetama i rade jer njihovi gradjani uzmu godisnju vinjetu za 100 evra i predju godisnje 5.000km, a stranci za nedeljnu i par stotina km plate 10 evra, pa kad uporedite placene kilomtraze i vreme koriscenja autoputa, jasno je da godisnja vinjeta ispada jeftinija od tranzitne), a ovim okupiranima se ne dozvoljava da imaju svoje koristi i ozbiljnije zarade nego kako gazda gore iz EU kaze.

uzas

pre 6 godina

haracu nigde kraja,sve do jednom,,navedite samo jedan jedini primer sta je to dobro ucinjeno za narod u zadnjih cetvrt veka,jedan jedini primer?

Koliko samo pameti ...

pre 6 godina

Od Batrovaca do Zagreba 17.5 eur + od Zagreba do Bregane 1 eur = 18.5 eur (leti jos +10%) - prolaz kroz Hrvatsku + cekanje za placanje (zimi OK, a leti...). U Sloveniji 15 eur za 7 dana i bez cekanja...a u Madjarskoj 10 eur za 7 dana i bez klasicnih vinjeta koje se lepe (el. naplata). U Austriji 9 eur + neki od tunela ~ 10 eur po tunelu). Pa onda, jel i dalje jeftinije u Hr? Da ne pominjem Italiju gde od Monfalkonea do Rima (~ 600 km) treba 50 eur ... Za stanovnistvo je vinjeta jos bolja 100-120 eur/godina... I dalje po km bolje?

Pimbe

pre 6 godina

Kad putujem iz Hamburga za Crnu Goru obavezno idem preko češke i slovačke samo da ne vozim kroz mrsku sloveniju koja uzme 15€ za 30 km autoputa.
Austrija me tom dionicom košta 9€ vinjeta i 12€ ona dva tunela (mislim da su toliko zadnji put bili) slovenija 15, Hrvatska jednom 5€ i jednom 17€, BiH 4€. 62€ ukupno...
preko Praga
Češka 8 Slovačka 12€ madjarska 10 i Srbija 9€ do Batočine. 39€

ja sam

pre 6 godina

@Najpošteniji je koliko koristiš toliko i da platiš kao kad ti stigne račun za struju.
(rope, 12. januar 2018 10:23)

Jeste najpostenije, ali da se placa kilometar bar troduplo jeftinije nego sto je sada (govorim za hr) I tada bi za one sto svaki dan koriste bar 50km autoputa bilo skupo, tj vinjeta je isplatljivija za gradjane.

Mlađi pametnjaković

pre 6 godina

Prolaz od Srbije do Slovenije kroz Hrvatsku autoputem košta u jednom pravcu 19-20 EUR, zavisi gde se pređe u Sloveniju. Da se vratim, još toliko. Skoro 40 EUR za dva prolaska. Mi kroz Srbiju još nemamo autoput koji povezuje ulaz i izlaz, ali kada se završi, nećemo biti daleko od te cifre. 10 dana vožnje kroz celu Austriju (bez tunela) košta 9 EUR, 7 dana vožnje kroz celu Sloveniju košta 15 EUR, 7 dana vožnje kroz celu Mađarsku košta 10 EUR, godinu dana vožnje po celoj Švajcarskoj košta 40 EUR. Nemačka, Belgija, Holandija, Švedska, Danska, Luksemburg itd., pogledajte njihove "putarine". Nemačka bi da uvede vinjete za 100 EUR godišnje (zemlja sa najvećim brojem km autoputeva i puteva po kvadratnom km površine), pa se premišlja jer bi održavanje sistema i administracije pojelo bilo kakvu zaradu. Kažite sada, iskreno, sami sebi, ko je tu lud, a ko pametan, šta je pravedno, a šta nepravedno.

kako da ne

pre 6 godina

@geopolitik
Slovenija i mnoge druge drzave imaju mnogo vise autoputeva od Srbije, imaju autoput blize svakom coveku, zato ga u svim tim drzavama i skoro svako koristi. Dok u Srbiji to nije slucaj. Imate autoput koji Beogradjani koriste za dzabe, a to je taj autoput od Hrvatske dole do juga Srbije negde do Vranja ako sam siguran, davno nisam isao na dole i od Madjarske do Bg koji se posle uklapa u ovaj trenutni. To ti je od autoputeva u Srbiji. Slovenija npr je zemlja 4 puta manja od Srbije, a ima 550km autoputa. Dok Srbija ima oko 750km. A, 4 puta je veca. Svajcarsku sam napomenuo kao primer duplo manje zemlje sa 1700km autoputa. Norveska npr preko 2100km. Da ne pominjemo vece drzave poput Spanije, Nemacke, Francuske. Ne mozete to gledali iz ugla coveka koji zivi u Srbiji. U Srbiji je mnogima taj autoput daleko i preko 200km i jace. Dok u svim ovim zemljama ljudima je autoput ispred nosa i svi ga koriste. Tako da je njima vinjeta mnogo bolji izbor, nemaju 6 izlaza i ulaza sa autoputa kao u Srb, to imaju na 5 km toliko, znate li koliko je to rampi, kompjutera, kucica, radnika. Nisu to zemlje koje zavise od clanova stranaka pa da ih taman zaposle. Gledaju da olaksaju zivot svojim gradjanima. U Italiji placas putarinu ali automat, ide brzo i naplatne rampe su velike. Nema guzvi. Kod nas i velika naplatna dzabe kada rade njih 3 ica.

kako da ne

pre 6 godina

Ne verujem da ce biti ista od toga. Svajcarska nije u EU i siguran sam da to nece uvesti nikada jer to je za neke zemlje gde autoput nemate puno, pa taman da naplate. U CH imate skoro 1700km autoputa, sto je duplo vise nego npr Srbija, a zemlja duplo manja. U proseku je svakom coveku autoput daleko 10km. Tj autoput je svugde i svi ga koriste jer je svima ispred nosa. Vinjeta je s’obzirom na duzinu autoputa i kvalitet istog dzabe, 40franaka GODISNJE. Po meni je to dzabe s’obzirom i na standard ali i uopste kada pogledate cene po Evropi. U Francuskoj dam te pare za nekih 700km i u Italiji takodje. U SLO dam 15e za 2 nedelje. Ima tunela koji se plate ali to su ovi ispod Alpa gde se popnete na voz. I vredi platiti, neki krati put za sat vremena, neki i za 2 sata pritom manje maltretiranja i voznje po planini. Npr tunel Gothard, kako da ne naplate? Pa smanjili put od Ciriha do Milana mnogo, pritom ih sve kostalo 10 milijardi. Da uvedu sada putarinu, pa rampe, sve ako je trose pare na sve to, pritom bi haos jos veci bio jer sada su guzve velike kod gradova pogotovo ovih vecih i to oko 17h-20h je haos kod svakof veceg grada. Zamisljam sta bi uradilo usporavanje da bi ti snimila kamera ENP ili rampa.

cobo

pre 6 godina

Ako sve zemlje naplacuju ili ni jedna ne naplacuje to je isti rezultat,jedino sto pljackaju narod,to je od nasih para napravljeno pa ispane da placeno opet placas :(

Светозар Милетић

pre 6 godina

Вињета се исплати онима који стално путују тј. користе услуге ауто пута сваки дан што због посла што из личних разлога. Осталим корисницима који у у транзиту и повремено користе АП се не исплати вињета. Ако имам вињету на 7 дана а остајем на ГО 10 дана или продужени викенд бацио сам паре јер или имам вишак дана или узимам две па поново имам вишак дана. Предност вињете је у томе што нема стајања и заустављања протока што је најбитније за превоз и транспорт и за привреду. ЕНП је неко решење између само је питање износа динара по ком

only fools and horses

pre 6 godina

@Mlađi pametnjaković

E baš ste pametni. Ajde objasnite mi kako to platim u Sloveniji 15€ za 7 dana ako sam samo u prolazu. Ne ja platim 15€ za 30 km koliko prođem u Slo. I posle 10 dana, kad se vraćam još 15€. Ne želim da se vozikam njihovim autoputevima, niti da se zadržavam tamo. Na taj način u stvari, stranci plaćaju daleko više od domaćih koji taj put često koriste. A nas su naterali da izjednačimo putarinu za strance i domaće, pa sad imamo apsurdnu situaciju da je u stvari putarina u evrima manja nego u dinarima. S tim da u evrima i ne možeš da platiš ako imaš domaće table.
Ponavljam, jedino pravedno rešenje je naplata po potrošnji, hoću da platim samo za taj jedan dan i za kilometre koliko pređem, što bi plaćao za 7 dana koje ne koristim. Zamislite da vam naplate na primer sobu u hotelu za 7 dana iako ne želite da toliko boravite. Zar to ne bi bilo skandalozno.

miki

pre 6 godina

pogled u svet i još neki komentatori,
ENC - elektronska naplata cestarine postoji u HR od 2003 ili 15 godina, ne radi se o tome, već o integriranoj naplati koja bi se evidentirala i naplatila odjednom sa kartice i preraspodijelila onim vlasnicima po kojim cestama se vozilo. Dakle iz jedne zemlje se krene, završi vožnja u drugoj, pri tome se naplati jedan račun a svi koncesionari ili vlasnici na tome putu dobiju svoj dio cestarine.
pogled u svet pogledaj malo http://www.huka.hr/cestarine/cijene-i-nacini-placanja
poz

Toma

pre 6 godina

Po nekima, samo autoputevi koštaju i treba da se održavaju. Mislim da je isto kad pređeš 20 hiljada kilometara godišnje po bilo kom kolovozu. Ne vozi niko autoputem iz zadovoljstva. Mislim da bi svako voleo da vozi samo po svom mestu...

EU gradjanin

pre 6 godina

Sve samo nagadjanja samo da bi se nesto pisalo, nema jos dugo integrisanog sistema u EU zato sto je suvereno pravo da drzave naplacuju svoje poreze u koje se ubraja i putarina. Jedino sto nije dozvoljeno je diskriminacija, sad nemci da uvedu putarine a svojim gradjanima taj iznos za smanje sa autoporeza...to nije dozvoljeno. Do jednog sistema naplate tesko da ce ikad doci, niti je EU sposobna da donosi takve dalekosezne odluke.

Susjed

pre 6 godina

Pročitah prvih 15-ak komentara i ne mogu vjerovati kako su ljudi neinformirani a i još ponešto.
Dakle, ne radi se o nikakvoj novoj odluci EU. U svim temeljnim aktima EU stoji da se SVAKA potrošnja mora naplaćivati prema STVARNOJ POTROŠNJI. Dakle, ovo je novi direktor Hrvatskih autocesta i u svom promotivnom intervjuu on je poslao poruku da nema logike uvoditi vinjete u HR kad će one uskoro biti i definitivno prošlost. Kada se EU usuglasi oko toga koji će se model primijeniti u cijeloj EU onda će se ukinuti i vinjete u Austriji i Sloveniji i svim drugim zemljama članicama. Sada smo dakle u prijelaznoj fazi. Naime, radi se o milijardama eura za onoga čiji sustav će biti odabran.

jelena

pre 6 godina

Interesantno, za Srbe su Evropa i Zapad Austrija, Rumunija, Mađarska i Slovačka; za Zapad su sve te države, osim Austrije, "Istok". A u Italiji se plaća pređena deonica, na naplatnim rampama, gotovinom, karticama, telepassom.

cx

pre 6 godina

Najjednostavnije resenje. Sve ostaje kao i sada, naplata po kilometru, a u sistemu ENP uvesti opciju kupovine mesecne ili godisnje karte (isto ko vinjeta) i oni koji mnogo voze mogu to da uzmu. Toliko jednostavno, svi zadovoljni.

neko lud

pre 6 godina

@ miki
ne muti mnogo bezveze,taj model predjene deonice znaci da cemo "vec sutra" placati putarinu jos samo po predjenim kilometrima?

marko

pre 6 godina

Zaostali u razvoju i Hr. i EU u Srbiji odavno radi ENP ili ti elektronska naplata putarine prema predjenom kilometru.
(pogled u svet, 12. januar 2018 10:50)
Neka si im rekao... u Hr već odavno radi ENC, ili ti elektronska naplata cestarine.

poznavalac

pre 6 godina

Ovo pre svega ima poentu za teretni transport (kamioni).
Npr u Slo je faza uvodjenja tzv "satelitskog cestninjanja" gde je nesto poput toga sto je opisano u clanku. Na svakom ulazu/izlazu su senzori/citaci za uredjaje koji ima kamion. I na kraju meseca stigne faktura koliko si "potrosio" autoputa. Ali daleko je to jos od jedinstvenog sistema u EU.