Ponedeljak, 08.01.2018.

16:27

U Srbiji novi sistem naplate putarine, a cene...

Na istočnom kraku Koridora deset u novoj godini počela je naplata putarine na novoj naplatnoj stanici Dimitrovgrad.

Izvor: O2

U Srbiji novi sistem naplate putarine, a cene... IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

sismis75

pre 6 godina

Za vasu bolju informaciju, od nekog ko tu stalno prolazi .
Cene su previsoke i zato i nema guzve, ide se lokalnim putem od granice do Pirota a onda se ukljuce na auto put kod Pirota gde nema rakmpe i tako do Ni[a. I ostaje guzva na lokalu, i to uglavnom sleperi jer po ovakvom rezimu oni placaju 1120 dinara za 20-tak km auto puta * od granice do Istok Pirot ulaza.Normalno da idu lokalom i stede novac. Jos su i petlju zapetljali kod Gradine da oni sleperi treba da se vrte u krug jedno pet min da bi usli na auto put da plate 1120 din za 20km.
E to je problem, a da je zatvoren sistem granica Nis 1120 din odnosno 190 za auto to bi bilo sasvim ok., a ovo je placka koju su mnogi prozreli i koriste alternativu.

srbija do tokija

pre 6 godina

Možda i nije mnogo, ali kad bi barem put bio ZAVRŠEN. Vozio sam do Pirota prošle nedelje i mislio sam da sam nešto pogrešio... prva deonica auto puta počinje tek nekad posle Crvene Reke.

CJ

pre 6 godina

Ovde su najgrlatiji oni koji idu na autoput 3-4 puta godišnje i to relacija do 80km od kuće...ko bre vas pita, postoje ljudi koji autoput koriste svaki dan, zamisli kako je njemu kad mora tih 190 dinara x2 za tako malu deonicu da plaća svaki dan npr?
Da ne pričam ko često putuje Subotica - Niš ili slične deonice?
Ej, a on se uhvatio, puno mu 9 eura...ma daj bre.

ću izvrćem

pre 6 godina

U norveškoj su kamere svuda, snimi tablicu kad uđeš i kad izađeš sa autoputa i na kućnu adresu ti stigne putarina. Odličan sistem, samo ne znam kako naplaćuju strancima, da li i njima šalju?

mile rizik

pre 6 godina

Hipotetički, uvedu vinjete u Srbiji godišnje 70€ i šta onda plaćaju oni vozači koji ne koriste autoputeve nijednom? Oni su tad prevareni. Najpošteniji je da plaćaš nešto onoliko koliko koristiš, kao kad plaćate struju, vodu, parking
(rema, 08. januar 2018 20:29)

Neće biti tako. U sistemu vinjeta postoje godišnje, dvomesečne, mesečne, 10-dnevne. Pa izabereš šta ti najviše odgovara. Niko nije prevaren. U Austriji je vinjeta za 10 dana 8,90 evra. Gde je tu prevara? Te 10-dnevne vinjete uglavnom koriste vozači u tranzitu, većina Austrijanaca ima godišnje vinjete, jer skoro svi koriste stalno autoput. U Beču čim iz grada siđeš na autoput koji prolazi kroz grad moraš da imaš vinjetu. Na primer, kada bi u Beogradu koristio autoput kroz grad ili obilaznicu, morao bi da imaš vinjetu. Vinjeta je super stvar, drugo je što bi srpske vlasti tako stečen novac koristile za finansiranje penzija, zaposlenih u javnom sektoru i za mnoge druge stvari osim za održavanje putne mreže.

2S4U

pre 6 godina

Bože, plaćaju se porezi, akcize trta mrta i još vas ubediše da je normalno plaćati putarine za puteve čiju gradnju finansirate?

Ako, i treba!!!

publika

pre 6 godina

U portugalu samo vozis .. na svakih 20 ak km cujes zvuk u autu da si platio. Kreditna kartica regulise ostalo. Nit kucica nit rampi nit vinjeta nista. Samo mali uredjaj u autu ... i vozis ...

Ujka Vasa

pre 6 godina

Javljam se iz Bugarske,nalepnicu za mesec dana (neograničeno na svim putevima u zemlji) platio 15 Evra!?!?
Normalno Bugari to ne plaćaju jer putarinu plaćaju (kao i mi) prilikom registracije vozila!!!
Toliko samo da znate koliko nas ova vlast dere!!!

bob

pre 6 godina

dosadni ste sa tim vinjetama,zar vi mislite da bi to bilo kao u sredjenim drzavama?jer znate gde vi zivite?u sustini najbolji nacin je enp jer kao sto je neko napisao u komentarima placas koliko puta prodjes ali i to kod nas nije bas najbolje sredjeno,a kamoli vinjete

ШУМАДИНАЦ

pre 6 godina

Jel neko ovima što su zadovoljni cenom rekao, da u Austriji recimo, možeš za 9€, da se voziš 7 dana...
(Nemi posmatrač, 08. januar 2018 17:55)

Мени је много девет евра за 7 дана јер ћу на пример једном или двапут годишње да користим ауто пут и то од Малог Пожаревца до Београда. Што би дао 9 евра, када за та два пута дам 400 динара, то јест 3 и нешто евра

N.

pre 6 godina

Hipotetički, uvedu vinjete u Srbiji godišnje 70€ i šta onda plaćaju oni vozači koji ne koriste autoputeve nijednom? Oni su tad prevareni. Najpošteniji je da plaćaš nešto onoliko koliko koristiš, kao kad plaćate struju, vodu, parking
(rema, 08. januar 2018 20:29)

Vinjeta nije obavezna. Ko ne koristi autoput ne mora da je kupuje. Oni koji koriste autoput 3 puta godišnje po 30km oni će isto naći alternativno rešenje jer im se ne isplati da plaćaju godišnju vinjetu.

goog

pre 6 godina

Norveska,S?r Tr?ndelag, relacija Hitra-Trondheim od oko 130 km ,cena za mostove i tunele u jednom smeru 200NOK ili oko 22€, pa se ti vozi. Mozes da uzmes prepaid Autopass (ENP), ima popust. Obican put , nema autoputa ,ali dosta objekata. Citava Norge se tako placa. Cisti putevi svima

Bez para nema muzike

Gross

pre 6 godina

@Nemi posmatrač cena austrijske vinjete je 8,90€ za 10 dana. Ali kad je reč o naplatnim rampama u Italiji je daleko skuplje. Venecija Milano je oko 25€. Austrija je bogata država tako da kompletna putarina odlazi na održavanje puteva. U siromasnijim zemljama nije tako. Kod nas ima mnogo korisnika budžeta, tako da veliki deo novca ide za plate, penzije i socijalna davanja. To ce biti tako dok ne shvatimo da ne moze većina da radi u drzavnoj službi i to nijedna vlast nece moći da promeni dok sami ne shvatimo.

Marx

pre 6 godina

U Sloveniji je sedam dana 15 eur, gde je tu logika???
(mali zeleni, 08. januar 2018 19:49)

3-4 puta godišnje izađem na auto put, oko 900-1200 dinara. Gde je tu logika da plaćam 45 do 60 evra tih 3-4 puta.

bagzi

pre 6 godina

U Austriji se pored vremenske vinjete, plaća i svaki prolaz kroz tunel na autoputu kojih ima nekoliko na deonici npr. Klagenfurt-Salzburg. Tuneli su dugacki po nekoliko kilometara i opremljeni su raznim bezbedonosnim sistemima. Cene za tunele se ne sećam vozio sam se tamo 2013 i nije mi bilo bitno. U Italiji se isto plaća putarina istim sistemom kso kod nas i nije ni malo jeftina. U Nemackoj nema vinjeta ni plaćanja autoputa na naplatnim rampama što je sasvim u redu jer da ima naplatnih rampi ko zna koliko bi se putovalo od nor. Štutgarta do Frankfurta, samo na naplatnoj rampi bi se provodili minimum sat vremena obzirom na učestalost vozila na samom autoputu.

veliki Štrumf

pre 6 godina

@ Slobodni Klikeri
Naravno da postoji ENP, već nekoliko godina i vidi se na ovom snimku, po plusevima vidim koliko ima upućenih....

rema

pre 6 godina

Hipotetički, uvedu vinjete u Srbiji godišnje 70€ i šta onda plaćaju oni vozači koji ne koriste autoputeve nijednom? Oni su tad prevareni. Najpošteniji je da plaćaš nešto onoliko koliko koristiš, kao kad plaćate struju, vodu, parking

dd

pre 6 godina

A da li ste vi čuli za ENP? Ako ste se vozili auto-putem kroz Srbiju, morali ste da vidite i to.
P.S.
ENP- elektronska naplata putarine.
I još, ako ste vozili kroz Grčku i BJRM i tamo je placanje putarine na naplatnim rampama u gotovini.

zex1

pre 6 godina

ajd jednom uradite nesto, da budete za primer, uvedite vinjetu i ostavite kucice za putarine... kome je kako isplativije... isao sam nekih 2 meseca do Bga svaki drugi ,treci dan... zdravstveni problemi... 200 din u jednom pravcu... za to lecenje koje je trajalo duze od 2 meseca, preko 20.000 dadoh samo za putarinu, a za gorivo i da ne pricam... od koga se isto odvaja i za put... to sto smo rodjeni u jadnom gradu, pa smo prinudjeni da dolazimo u BG ,a nije nasa krivica... znam ljude koji su iz mog mesta i rade opet u tom BGu pa svakog dana putuju... jedan ima ,ruzno je da kazem 'srece' , jer je invalid pa ne placa putarinu... Drzavo, uradi nesto da ljudima olaksate ili posao, ili zivot ili oba, a vi necete propasti ako nekom pomognete ko trosi toliko gorivo ,ulje , gume, rezervne delove i sl...

Milan

pre 6 godina

Mnogi nakon otvaranja naplatne rampe kod Dimitrovgrada izbegavaju da placaju putarinu pogotovo sleperi koji odmah nakon ulaska u Srbiju skrenu na stari magistralni put. Sto bi placali 10 eura za nekih 20 km autoputa kada je sve besplatno od petlje Pirot istok do Crvene reke. Polovicna resenja nesposobne bahate vlasti.

Selfi Romeo

pre 6 godina

@Nemi posmatrac

Ne odgovara svakom vinjeta za 7 dana. Odem do Bugarske, platim vinjetu za 7 dana 5-6 evra, a vozim se 20km, da li je to isplativo?

Vise opcija - vinjete, otvoreni sistem naplate, kao i po km, pa biraj sta ti najvise odgovara.

z

pre 6 godina

Nijedan nedovršen put nije dobar put. Je l' mogu prvo nešto da dovrše pa da se vozi na potpuno bezbednom drumu? Oni su tu deonicu pustili još pre tri godine kad još nije imala ni horizontalnu ni vertikalnu signalizaciju a radnički čunjevi su bili po sred trake umesto signalizacije. Ali bitno da se vesti pune neprekidnim otvaranjima istih deonica...

Ljubi

pre 6 godina

Slobodni Klikeri

Ima svuda i zove se ENP (elektronska naplata putarine). S tim što nije bez usporavanja nego treba da spustis na 40km/h, što je opet sasvim ok.

ja hoću da budem aMoniman

pre 6 godina

U Sloveniji je GODISNJA vinjeta 110e, cele godine se vozis za 110e! Autoputevi na sve strane! Bg-Nis je koliko, mislim 800din!? U jednom pravcu, gde je logika?
(young Luk, 08. januar 2018 19:01)

Vredi 14 meseci ne godinu ;) npr. od 01.12.2017 do 31.01.2019, auto putevi na sve strane koji su na jako visokom nivou kvaliteta.

djuro

pre 6 godina

svi se samo bunite, a niko neće da bojkotuje autoput!? Koja god vlast da je u pitanju isto će biti..
Nek na naplatne rampe staju stranci koji žele.. Mi bojkot i tražimo vinjete.. isto kao i u EU.. tako nas svi uče.. kao i EU... ;-)

Slobodni Klikeri

pre 6 godina

Nisam upucen pa ako moze neko da mi kaze,posto na snimku vidim naplatnu rampu. U Srbiji jos uvek ne postoji elektronsko naplacivanje autoputa? Nigde? Ne moras da stajes,ni da smanjijes brzini samo prodjes,a skener koji je postavljen na konstrukciju iznad ocitava elektronski signal iz plasticne kutije (velicine pakla cigara) koju ste kupili i koji ste registrovali na vase ime i vase tablice? Onlajn uplatite koliko hocete i ono samo skida,na kraju meseca vam stize racun. Mozete da povezete sa kreditnom karticom da automatski dopuni kada stanje padne ispod neke cifre,a mozete i sami da uplatite? Auto putem moze da se prodje i bez toga,samo sto kamera slika svaki prolaz,slikaju tablice,posalju vam racun na kucnu adresu i bez ikakvih penala mozete da platite u narednih 7 dana. Jel postoji ista slicno u Srbiji? Ovo je dobra stvar jer putarinu mozes da naplacujes u bilo kojoj nedodji gde 100 km krug nema nijednog coveka. Samo postavis skenere i kamere,strujom se napaja iz malih solarnih panela velicine osrednjeg televizora. Ili ako vec ima rampa,na rampi ne radi covek vec automat koji skenira i dize i spusta rampu. To nije neka pamet,ali kapiram da bi dosta partijiskih poslusnika ostalo bez posla.

bidza

pre 6 godina

Lako cemo izbegavati tu naplatnu rampu iskljucenjem na petlji Pirot istok. Kroz 2 do 3 godine kad se mozda zavrsi ceo auto put morace da se placa. Pomocni put je uzak sav u krivinama, i veoma opasan.

doktor

pre 6 godina

Svi vi koji pljujete,a niste posli kolima dalje od malog pozarevca. 28.dec,otisao sam sa porodicom u Bansko(bugarska)i par puta sam rekao u sebi”HVALA VUCICU”. Pitate se zbog cega? Pa zbog toga sto sam vozio bezbrizno skoro citavim putem koji je skoro skroz AUTO PUT! 3 trake,nov asfalt,obelezeno,odmaralista sa parkicima za decu,osvetljeno... mali deo pred granicu je onaj stari put. Nije bitan vucic,stranka,totalno sam apolitican,ali koliko se secam,neki drugi ljudi su bili na vlasti dobrih 10-ak godina,posle Slobe,pa nisam nesto video da prave autoputeve. Neka prica ko sta hoce,ja sam za to da se na sve strane grade autoputevi,i placacu putarine sa osmehom na licu. A kome smeta,ima Ibarsku i ostale lokalne puteve,pa neka rizikuje preticanja,pijane kamione i policajce koji iskacu iz zbunova i krosnji. I dajte ljudi,samo pljujete. I da uvedu vinjete,i to bi ste pljuvali. Osmeh na lice,sve najbolje u 2018god.

steph

pre 6 godina

svi kukaju za tim vinjetama, ali neka mi pojasni neko... Ja u toku godine koristim autoput 10ak-15 puta i to na deonici gde košta 80 dinara. Da li bi se meni isplatilo da platim nedeljnu vinjetu, na primer 1000 ili godišnju 10000 dinara?

young Luk

pre 6 godina

U Sloveniji je GODISNJA vinjeta 110e, cele godine se vozis za 110e! Autoputevi na sve strane! Bg-Nis je koliko, mislim 800din!? U jednom pravcu, gde je logika?

Zoran

pre 6 godina

"Evropska komisija je predstavila opsežni saobraćajni paket s nizom inicijativa, među kojima je i ideja o digitalizaciji naplate putarina, koja bi značila ukidanje vinjeta, a cena bi zavisila od ispuštanja štetnih gasova.
Prvo načelo je da građani ne smeju biti neravnopravno tretirani zbog svog državljanstva, npr. kroz diskriminatorni sistem naplate putarina. Drugo naplata bi trebalo da se temelji na pređenoj kilometraži, a ne na temelju vremenskog razdoblja, na čemu počiva sistem naplate vinjetama.
Za elektronsku naplatu putarina koristila bi se mobilna tehnologija sa standardizovanim digitalnim kutijama u svakom vozilu. Time bi nestale naplatne kućice i kilometarske kolone ispred tih kućica. Cene bi se određivale na temelju emisije ugljenik dioksida. Vozila s nultom emisijom imala bi obvezni popust od 75 posto." - novaenergija

young Luk

pre 6 godina

U Sloveniji je GODISNJA vinjeta 110e, cele godine se vozis za 110e! Autoputevi na sve strane! Bg-Nis je koliko, mislim 800din!? U jednom pravcu, gde je logika?

Milan

pre 6 godina

Mnogi nakon otvaranja naplatne rampe kod Dimitrovgrada izbegavaju da placaju putarinu pogotovo sleperi koji odmah nakon ulaska u Srbiju skrenu na stari magistralni put. Sto bi placali 10 eura za nekih 20 km autoputa kada je sve besplatno od petlje Pirot istok do Crvene reke. Polovicna resenja nesposobne bahate vlasti.

ja hoću da budem aMoniman

pre 6 godina

U Sloveniji je GODISNJA vinjeta 110e, cele godine se vozis za 110e! Autoputevi na sve strane! Bg-Nis je koliko, mislim 800din!? U jednom pravcu, gde je logika?
(young Luk, 08. januar 2018 19:01)

Vredi 14 meseci ne godinu ;) npr. od 01.12.2017 do 31.01.2019, auto putevi na sve strane koji su na jako visokom nivou kvaliteta.

Zoran

pre 6 godina

"Evropska komisija je predstavila opsežni saobraćajni paket s nizom inicijativa, među kojima je i ideja o digitalizaciji naplate putarina, koja bi značila ukidanje vinjeta, a cena bi zavisila od ispuštanja štetnih gasova.
Prvo načelo je da građani ne smeju biti neravnopravno tretirani zbog svog državljanstva, npr. kroz diskriminatorni sistem naplate putarina. Drugo naplata bi trebalo da se temelji na pređenoj kilometraži, a ne na temelju vremenskog razdoblja, na čemu počiva sistem naplate vinjetama.
Za elektronsku naplatu putarina koristila bi se mobilna tehnologija sa standardizovanim digitalnim kutijama u svakom vozilu. Time bi nestale naplatne kućice i kilometarske kolone ispred tih kućica. Cene bi se određivale na temelju emisije ugljenik dioksida. Vozila s nultom emisijom imala bi obvezni popust od 75 posto." - novaenergija

Ujka Vasa

pre 6 godina

Javljam se iz Bugarske,nalepnicu za mesec dana (neograničeno na svim putevima u zemlji) platio 15 Evra!?!?
Normalno Bugari to ne plaćaju jer putarinu plaćaju (kao i mi) prilikom registracije vozila!!!
Toliko samo da znate koliko nas ova vlast dere!!!

djuro

pre 6 godina

svi se samo bunite, a niko neće da bojkotuje autoput!? Koja god vlast da je u pitanju isto će biti..
Nek na naplatne rampe staju stranci koji žele.. Mi bojkot i tražimo vinjete.. isto kao i u EU.. tako nas svi uče.. kao i EU... ;-)

Gross

pre 6 godina

@Nemi posmatrač cena austrijske vinjete je 8,90€ za 10 dana. Ali kad je reč o naplatnim rampama u Italiji je daleko skuplje. Venecija Milano je oko 25€. Austrija je bogata država tako da kompletna putarina odlazi na održavanje puteva. U siromasnijim zemljama nije tako. Kod nas ima mnogo korisnika budžeta, tako da veliki deo novca ide za plate, penzije i socijalna davanja. To ce biti tako dok ne shvatimo da ne moze većina da radi u drzavnoj službi i to nijedna vlast nece moći da promeni dok sami ne shvatimo.

z

pre 6 godina

Nijedan nedovršen put nije dobar put. Je l' mogu prvo nešto da dovrše pa da se vozi na potpuno bezbednom drumu? Oni su tu deonicu pustili još pre tri godine kad još nije imala ni horizontalnu ni vertikalnu signalizaciju a radnički čunjevi su bili po sred trake umesto signalizacije. Ali bitno da se vesti pune neprekidnim otvaranjima istih deonica...

N.

pre 6 godina

Hipotetički, uvedu vinjete u Srbiji godišnje 70€ i šta onda plaćaju oni vozači koji ne koriste autoputeve nijednom? Oni su tad prevareni. Najpošteniji je da plaćaš nešto onoliko koliko koristiš, kao kad plaćate struju, vodu, parking
(rema, 08. januar 2018 20:29)

Vinjeta nije obavezna. Ko ne koristi autoput ne mora da je kupuje. Oni koji koriste autoput 3 puta godišnje po 30km oni će isto naći alternativno rešenje jer im se ne isplati da plaćaju godišnju vinjetu.

zex1

pre 6 godina

ajd jednom uradite nesto, da budete za primer, uvedite vinjetu i ostavite kucice za putarine... kome je kako isplativije... isao sam nekih 2 meseca do Bga svaki drugi ,treci dan... zdravstveni problemi... 200 din u jednom pravcu... za to lecenje koje je trajalo duze od 2 meseca, preko 20.000 dadoh samo za putarinu, a za gorivo i da ne pricam... od koga se isto odvaja i za put... to sto smo rodjeni u jadnom gradu, pa smo prinudjeni da dolazimo u BG ,a nije nasa krivica... znam ljude koji su iz mog mesta i rade opet u tom BGu pa svakog dana putuju... jedan ima ,ruzno je da kazem 'srece' , jer je invalid pa ne placa putarinu... Drzavo, uradi nesto da ljudima olaksate ili posao, ili zivot ili oba, a vi necete propasti ako nekom pomognete ko trosi toliko gorivo ,ulje , gume, rezervne delove i sl...

Ljubi

pre 6 godina

Slobodni Klikeri

Ima svuda i zove se ENP (elektronska naplata putarine). S tim što nije bez usporavanja nego treba da spustis na 40km/h, što je opet sasvim ok.

doktor

pre 6 godina

Svi vi koji pljujete,a niste posli kolima dalje od malog pozarevca. 28.dec,otisao sam sa porodicom u Bansko(bugarska)i par puta sam rekao u sebi”HVALA VUCICU”. Pitate se zbog cega? Pa zbog toga sto sam vozio bezbrizno skoro citavim putem koji je skoro skroz AUTO PUT! 3 trake,nov asfalt,obelezeno,odmaralista sa parkicima za decu,osvetljeno... mali deo pred granicu je onaj stari put. Nije bitan vucic,stranka,totalno sam apolitican,ali koliko se secam,neki drugi ljudi su bili na vlasti dobrih 10-ak godina,posle Slobe,pa nisam nesto video da prave autoputeve. Neka prica ko sta hoce,ja sam za to da se na sve strane grade autoputevi,i placacu putarine sa osmehom na licu. A kome smeta,ima Ibarsku i ostale lokalne puteve,pa neka rizikuje preticanja,pijane kamione i policajce koji iskacu iz zbunova i krosnji. I dajte ljudi,samo pljujete. I da uvedu vinjete,i to bi ste pljuvali. Osmeh na lice,sve najbolje u 2018god.

Slobodni Klikeri

pre 6 godina

Nisam upucen pa ako moze neko da mi kaze,posto na snimku vidim naplatnu rampu. U Srbiji jos uvek ne postoji elektronsko naplacivanje autoputa? Nigde? Ne moras da stajes,ni da smanjijes brzini samo prodjes,a skener koji je postavljen na konstrukciju iznad ocitava elektronski signal iz plasticne kutije (velicine pakla cigara) koju ste kupili i koji ste registrovali na vase ime i vase tablice? Onlajn uplatite koliko hocete i ono samo skida,na kraju meseca vam stize racun. Mozete da povezete sa kreditnom karticom da automatski dopuni kada stanje padne ispod neke cifre,a mozete i sami da uplatite? Auto putem moze da se prodje i bez toga,samo sto kamera slika svaki prolaz,slikaju tablice,posalju vam racun na kucnu adresu i bez ikakvih penala mozete da platite u narednih 7 dana. Jel postoji ista slicno u Srbiji? Ovo je dobra stvar jer putarinu mozes da naplacujes u bilo kojoj nedodji gde 100 km krug nema nijednog coveka. Samo postavis skenere i kamere,strujom se napaja iz malih solarnih panela velicine osrednjeg televizora. Ili ako vec ima rampa,na rampi ne radi covek vec automat koji skenira i dize i spusta rampu. To nije neka pamet,ali kapiram da bi dosta partijiskih poslusnika ostalo bez posla.

publika

pre 6 godina

U portugalu samo vozis .. na svakih 20 ak km cujes zvuk u autu da si platio. Kreditna kartica regulise ostalo. Nit kucica nit rampi nit vinjeta nista. Samo mali uredjaj u autu ... i vozis ...

bidza

pre 6 godina

Lako cemo izbegavati tu naplatnu rampu iskljucenjem na petlji Pirot istok. Kroz 2 do 3 godine kad se mozda zavrsi ceo auto put morace da se placa. Pomocni put je uzak sav u krivinama, i veoma opasan.

goog

pre 6 godina

Norveska,S?r Tr?ndelag, relacija Hitra-Trondheim od oko 130 km ,cena za mostove i tunele u jednom smeru 200NOK ili oko 22€, pa se ti vozi. Mozes da uzmes prepaid Autopass (ENP), ima popust. Obican put , nema autoputa ,ali dosta objekata. Citava Norge se tako placa. Cisti putevi svima

Bez para nema muzike

veliki Štrumf

pre 6 godina

@ Slobodni Klikeri
Naravno da postoji ENP, već nekoliko godina i vidi se na ovom snimku, po plusevima vidim koliko ima upućenih....

steph

pre 6 godina

svi kukaju za tim vinjetama, ali neka mi pojasni neko... Ja u toku godine koristim autoput 10ak-15 puta i to na deonici gde košta 80 dinara. Da li bi se meni isplatilo da platim nedeljnu vinjetu, na primer 1000 ili godišnju 10000 dinara?

Selfi Romeo

pre 6 godina

@Nemi posmatrac

Ne odgovara svakom vinjeta za 7 dana. Odem do Bugarske, platim vinjetu za 7 dana 5-6 evra, a vozim se 20km, da li je to isplativo?

Vise opcija - vinjete, otvoreni sistem naplate, kao i po km, pa biraj sta ti najvise odgovara.

Marx

pre 6 godina

U Sloveniji je sedam dana 15 eur, gde je tu logika???
(mali zeleni, 08. januar 2018 19:49)

3-4 puta godišnje izađem na auto put, oko 900-1200 dinara. Gde je tu logika da plaćam 45 do 60 evra tih 3-4 puta.

rema

pre 6 godina

Hipotetički, uvedu vinjete u Srbiji godišnje 70€ i šta onda plaćaju oni vozači koji ne koriste autoputeve nijednom? Oni su tad prevareni. Najpošteniji je da plaćaš nešto onoliko koliko koristiš, kao kad plaćate struju, vodu, parking

dd

pre 6 godina

A da li ste vi čuli za ENP? Ako ste se vozili auto-putem kroz Srbiju, morali ste da vidite i to.
P.S.
ENP- elektronska naplata putarine.
I još, ako ste vozili kroz Grčku i BJRM i tamo je placanje putarine na naplatnim rampama u gotovini.

bagzi

pre 6 godina

U Austriji se pored vremenske vinjete, plaća i svaki prolaz kroz tunel na autoputu kojih ima nekoliko na deonici npr. Klagenfurt-Salzburg. Tuneli su dugacki po nekoliko kilometara i opremljeni su raznim bezbedonosnim sistemima. Cene za tunele se ne sećam vozio sam se tamo 2013 i nije mi bilo bitno. U Italiji se isto plaća putarina istim sistemom kso kod nas i nije ni malo jeftina. U Nemackoj nema vinjeta ni plaćanja autoputa na naplatnim rampama što je sasvim u redu jer da ima naplatnih rampi ko zna koliko bi se putovalo od nor. Štutgarta do Frankfurta, samo na naplatnoj rampi bi se provodili minimum sat vremena obzirom na učestalost vozila na samom autoputu.

ШУМАДИНАЦ

pre 6 godina

Jel neko ovima što su zadovoljni cenom rekao, da u Austriji recimo, možeš za 9€, da se voziš 7 dana...
(Nemi posmatrač, 08. januar 2018 17:55)

Мени је много девет евра за 7 дана јер ћу на пример једном или двапут годишње да користим ауто пут и то од Малог Пожаревца до Београда. Што би дао 9 евра, када за та два пута дам 400 динара, то јест 3 и нешто евра

bob

pre 6 godina

dosadni ste sa tim vinjetama,zar vi mislite da bi to bilo kao u sredjenim drzavama?jer znate gde vi zivite?u sustini najbolji nacin je enp jer kao sto je neko napisao u komentarima placas koliko puta prodjes ali i to kod nas nije bas najbolje sredjeno,a kamoli vinjete

CJ

pre 6 godina

Ovde su najgrlatiji oni koji idu na autoput 3-4 puta godišnje i to relacija do 80km od kuće...ko bre vas pita, postoje ljudi koji autoput koriste svaki dan, zamisli kako je njemu kad mora tih 190 dinara x2 za tako malu deonicu da plaća svaki dan npr?
Da ne pričam ko često putuje Subotica - Niš ili slične deonice?
Ej, a on se uhvatio, puno mu 9 eura...ma daj bre.

mile rizik

pre 6 godina

Hipotetički, uvedu vinjete u Srbiji godišnje 70€ i šta onda plaćaju oni vozači koji ne koriste autoputeve nijednom? Oni su tad prevareni. Najpošteniji je da plaćaš nešto onoliko koliko koristiš, kao kad plaćate struju, vodu, parking
(rema, 08. januar 2018 20:29)

Neće biti tako. U sistemu vinjeta postoje godišnje, dvomesečne, mesečne, 10-dnevne. Pa izabereš šta ti najviše odgovara. Niko nije prevaren. U Austriji je vinjeta za 10 dana 8,90 evra. Gde je tu prevara? Te 10-dnevne vinjete uglavnom koriste vozači u tranzitu, većina Austrijanaca ima godišnje vinjete, jer skoro svi koriste stalno autoput. U Beču čim iz grada siđeš na autoput koji prolazi kroz grad moraš da imaš vinjetu. Na primer, kada bi u Beogradu koristio autoput kroz grad ili obilaznicu, morao bi da imaš vinjetu. Vinjeta je super stvar, drugo je što bi srpske vlasti tako stečen novac koristile za finansiranje penzija, zaposlenih u javnom sektoru i za mnoge druge stvari osim za održavanje putne mreže.

sismis75

pre 6 godina

Za vasu bolju informaciju, od nekog ko tu stalno prolazi .
Cene su previsoke i zato i nema guzve, ide se lokalnim putem od granice do Pirota a onda se ukljuce na auto put kod Pirota gde nema rakmpe i tako do Ni[a. I ostaje guzva na lokalu, i to uglavnom sleperi jer po ovakvom rezimu oni placaju 1120 dinara za 20-tak km auto puta * od granice do Istok Pirot ulaza.Normalno da idu lokalom i stede novac. Jos su i petlju zapetljali kod Gradine da oni sleperi treba da se vrte u krug jedno pet min da bi usli na auto put da plate 1120 din za 20km.
E to je problem, a da je zatvoren sistem granica Nis 1120 din odnosno 190 za auto to bi bilo sasvim ok., a ovo je placka koju su mnogi prozreli i koriste alternativu.

2S4U

pre 6 godina

Bože, plaćaju se porezi, akcize trta mrta i još vas ubediše da je normalno plaćati putarine za puteve čiju gradnju finansirate?

Ako, i treba!!!

srbija do tokija

pre 6 godina

Možda i nije mnogo, ali kad bi barem put bio ZAVRŠEN. Vozio sam do Pirota prošle nedelje i mislio sam da sam nešto pogrešio... prva deonica auto puta počinje tek nekad posle Crvene Reke.

ću izvrćem

pre 6 godina

U norveškoj su kamere svuda, snimi tablicu kad uđeš i kad izađeš sa autoputa i na kućnu adresu ti stigne putarina. Odličan sistem, samo ne znam kako naplaćuju strancima, da li i njima šalju?

doktor

pre 6 godina

Svi vi koji pljujete,a niste posli kolima dalje od malog pozarevca. 28.dec,otisao sam sa porodicom u Bansko(bugarska)i par puta sam rekao u sebi”HVALA VUCICU”. Pitate se zbog cega? Pa zbog toga sto sam vozio bezbrizno skoro citavim putem koji je skoro skroz AUTO PUT! 3 trake,nov asfalt,obelezeno,odmaralista sa parkicima za decu,osvetljeno... mali deo pred granicu je onaj stari put. Nije bitan vucic,stranka,totalno sam apolitican,ali koliko se secam,neki drugi ljudi su bili na vlasti dobrih 10-ak godina,posle Slobe,pa nisam nesto video da prave autoputeve. Neka prica ko sta hoce,ja sam za to da se na sve strane grade autoputevi,i placacu putarine sa osmehom na licu. A kome smeta,ima Ibarsku i ostale lokalne puteve,pa neka rizikuje preticanja,pijane kamione i policajce koji iskacu iz zbunova i krosnji. I dajte ljudi,samo pljujete. I da uvedu vinjete,i to bi ste pljuvali. Osmeh na lice,sve najbolje u 2018god.

Gross

pre 6 godina

@Nemi posmatrač cena austrijske vinjete je 8,90€ za 10 dana. Ali kad je reč o naplatnim rampama u Italiji je daleko skuplje. Venecija Milano je oko 25€. Austrija je bogata država tako da kompletna putarina odlazi na održavanje puteva. U siromasnijim zemljama nije tako. Kod nas ima mnogo korisnika budžeta, tako da veliki deo novca ide za plate, penzije i socijalna davanja. To ce biti tako dok ne shvatimo da ne moze većina da radi u drzavnoj službi i to nijedna vlast nece moći da promeni dok sami ne shvatimo.

steph

pre 6 godina

svi kukaju za tim vinjetama, ali neka mi pojasni neko... Ja u toku godine koristim autoput 10ak-15 puta i to na deonici gde košta 80 dinara. Da li bi se meni isplatilo da platim nedeljnu vinjetu, na primer 1000 ili godišnju 10000 dinara?

Slobodni Klikeri

pre 6 godina

Nisam upucen pa ako moze neko da mi kaze,posto na snimku vidim naplatnu rampu. U Srbiji jos uvek ne postoji elektronsko naplacivanje autoputa? Nigde? Ne moras da stajes,ni da smanjijes brzini samo prodjes,a skener koji je postavljen na konstrukciju iznad ocitava elektronski signal iz plasticne kutije (velicine pakla cigara) koju ste kupili i koji ste registrovali na vase ime i vase tablice? Onlajn uplatite koliko hocete i ono samo skida,na kraju meseca vam stize racun. Mozete da povezete sa kreditnom karticom da automatski dopuni kada stanje padne ispod neke cifre,a mozete i sami da uplatite? Auto putem moze da se prodje i bez toga,samo sto kamera slika svaki prolaz,slikaju tablice,posalju vam racun na kucnu adresu i bez ikakvih penala mozete da platite u narednih 7 dana. Jel postoji ista slicno u Srbiji? Ovo je dobra stvar jer putarinu mozes da naplacujes u bilo kojoj nedodji gde 100 km krug nema nijednog coveka. Samo postavis skenere i kamere,strujom se napaja iz malih solarnih panela velicine osrednjeg televizora. Ili ako vec ima rampa,na rampi ne radi covek vec automat koji skenira i dize i spusta rampu. To nije neka pamet,ali kapiram da bi dosta partijiskih poslusnika ostalo bez posla.

rema

pre 6 godina

Hipotetički, uvedu vinjete u Srbiji godišnje 70€ i šta onda plaćaju oni vozači koji ne koriste autoputeve nijednom? Oni su tad prevareni. Najpošteniji je da plaćaš nešto onoliko koliko koristiš, kao kad plaćate struju, vodu, parking

ШУМАДИНАЦ

pre 6 godina

Jel neko ovima što su zadovoljni cenom rekao, da u Austriji recimo, možeš za 9€, da se voziš 7 dana...
(Nemi posmatrač, 08. januar 2018 17:55)

Мени је много девет евра за 7 дана јер ћу на пример једном или двапут годишње да користим ауто пут и то од Малог Пожаревца до Београда. Што би дао 9 евра, када за та два пута дам 400 динара, то јест 3 и нешто евра

Marx

pre 6 godina

U Sloveniji je sedam dana 15 eur, gde je tu logika???
(mali zeleni, 08. januar 2018 19:49)

3-4 puta godišnje izađem na auto put, oko 900-1200 dinara. Gde je tu logika da plaćam 45 do 60 evra tih 3-4 puta.

bob

pre 6 godina

dosadni ste sa tim vinjetama,zar vi mislite da bi to bilo kao u sredjenim drzavama?jer znate gde vi zivite?u sustini najbolji nacin je enp jer kao sto je neko napisao u komentarima placas koliko puta prodjes ali i to kod nas nije bas najbolje sredjeno,a kamoli vinjete

young Luk

pre 6 godina

U Sloveniji je GODISNJA vinjeta 110e, cele godine se vozis za 110e! Autoputevi na sve strane! Bg-Nis je koliko, mislim 800din!? U jednom pravcu, gde je logika?

Zoran

pre 6 godina

"Evropska komisija je predstavila opsežni saobraćajni paket s nizom inicijativa, među kojima je i ideja o digitalizaciji naplate putarina, koja bi značila ukidanje vinjeta, a cena bi zavisila od ispuštanja štetnih gasova.
Prvo načelo je da građani ne smeju biti neravnopravno tretirani zbog svog državljanstva, npr. kroz diskriminatorni sistem naplate putarina. Drugo naplata bi trebalo da se temelji na pređenoj kilometraži, a ne na temelju vremenskog razdoblja, na čemu počiva sistem naplate vinjetama.
Za elektronsku naplatu putarina koristila bi se mobilna tehnologija sa standardizovanim digitalnim kutijama u svakom vozilu. Time bi nestale naplatne kućice i kilometarske kolone ispred tih kućica. Cene bi se određivale na temelju emisije ugljenik dioksida. Vozila s nultom emisijom imala bi obvezni popust od 75 posto." - novaenergija

djuro

pre 6 godina

svi se samo bunite, a niko neće da bojkotuje autoput!? Koja god vlast da je u pitanju isto će biti..
Nek na naplatne rampe staju stranci koji žele.. Mi bojkot i tražimo vinjete.. isto kao i u EU.. tako nas svi uče.. kao i EU... ;-)

dd

pre 6 godina

A da li ste vi čuli za ENP? Ako ste se vozili auto-putem kroz Srbiju, morali ste da vidite i to.
P.S.
ENP- elektronska naplata putarine.
I još, ako ste vozili kroz Grčku i BJRM i tamo je placanje putarine na naplatnim rampama u gotovini.

ja hoću da budem aMoniman

pre 6 godina

U Sloveniji je GODISNJA vinjeta 110e, cele godine se vozis za 110e! Autoputevi na sve strane! Bg-Nis je koliko, mislim 800din!? U jednom pravcu, gde je logika?
(young Luk, 08. januar 2018 19:01)

Vredi 14 meseci ne godinu ;) npr. od 01.12.2017 do 31.01.2019, auto putevi na sve strane koji su na jako visokom nivou kvaliteta.

Ujka Vasa

pre 6 godina

Javljam se iz Bugarske,nalepnicu za mesec dana (neograničeno na svim putevima u zemlji) platio 15 Evra!?!?
Normalno Bugari to ne plaćaju jer putarinu plaćaju (kao i mi) prilikom registracije vozila!!!
Toliko samo da znate koliko nas ova vlast dere!!!

z

pre 6 godina

Nijedan nedovršen put nije dobar put. Je l' mogu prvo nešto da dovrše pa da se vozi na potpuno bezbednom drumu? Oni su tu deonicu pustili još pre tri godine kad još nije imala ni horizontalnu ni vertikalnu signalizaciju a radnički čunjevi su bili po sred trake umesto signalizacije. Ali bitno da se vesti pune neprekidnim otvaranjima istih deonica...

Milan

pre 6 godina

Mnogi nakon otvaranja naplatne rampe kod Dimitrovgrada izbegavaju da placaju putarinu pogotovo sleperi koji odmah nakon ulaska u Srbiju skrenu na stari magistralni put. Sto bi placali 10 eura za nekih 20 km autoputa kada je sve besplatno od petlje Pirot istok do Crvene reke. Polovicna resenja nesposobne bahate vlasti.

Selfi Romeo

pre 6 godina

@Nemi posmatrac

Ne odgovara svakom vinjeta za 7 dana. Odem do Bugarske, platim vinjetu za 7 dana 5-6 evra, a vozim se 20km, da li je to isplativo?

Vise opcija - vinjete, otvoreni sistem naplate, kao i po km, pa biraj sta ti najvise odgovara.

N.

pre 6 godina

Hipotetički, uvedu vinjete u Srbiji godišnje 70€ i šta onda plaćaju oni vozači koji ne koriste autoputeve nijednom? Oni su tad prevareni. Najpošteniji je da plaćaš nešto onoliko koliko koristiš, kao kad plaćate struju, vodu, parking
(rema, 08. januar 2018 20:29)

Vinjeta nije obavezna. Ko ne koristi autoput ne mora da je kupuje. Oni koji koriste autoput 3 puta godišnje po 30km oni će isto naći alternativno rešenje jer im se ne isplati da plaćaju godišnju vinjetu.

bagzi

pre 6 godina

U Austriji se pored vremenske vinjete, plaća i svaki prolaz kroz tunel na autoputu kojih ima nekoliko na deonici npr. Klagenfurt-Salzburg. Tuneli su dugacki po nekoliko kilometara i opremljeni su raznim bezbedonosnim sistemima. Cene za tunele se ne sećam vozio sam se tamo 2013 i nije mi bilo bitno. U Italiji se isto plaća putarina istim sistemom kso kod nas i nije ni malo jeftina. U Nemackoj nema vinjeta ni plaćanja autoputa na naplatnim rampama što je sasvim u redu jer da ima naplatnih rampi ko zna koliko bi se putovalo od nor. Štutgarta do Frankfurta, samo na naplatnoj rampi bi se provodili minimum sat vremena obzirom na učestalost vozila na samom autoputu.

zex1

pre 6 godina

ajd jednom uradite nesto, da budete za primer, uvedite vinjetu i ostavite kucice za putarine... kome je kako isplativije... isao sam nekih 2 meseca do Bga svaki drugi ,treci dan... zdravstveni problemi... 200 din u jednom pravcu... za to lecenje koje je trajalo duze od 2 meseca, preko 20.000 dadoh samo za putarinu, a za gorivo i da ne pricam... od koga se isto odvaja i za put... to sto smo rodjeni u jadnom gradu, pa smo prinudjeni da dolazimo u BG ,a nije nasa krivica... znam ljude koji su iz mog mesta i rade opet u tom BGu pa svakog dana putuju... jedan ima ,ruzno je da kazem 'srece' , jer je invalid pa ne placa putarinu... Drzavo, uradi nesto da ljudima olaksate ili posao, ili zivot ili oba, a vi necete propasti ako nekom pomognete ko trosi toliko gorivo ,ulje , gume, rezervne delove i sl...

goog

pre 6 godina

Norveska,S?r Tr?ndelag, relacija Hitra-Trondheim od oko 130 km ,cena za mostove i tunele u jednom smeru 200NOK ili oko 22€, pa se ti vozi. Mozes da uzmes prepaid Autopass (ENP), ima popust. Obican put , nema autoputa ,ali dosta objekata. Citava Norge se tako placa. Cisti putevi svima

Bez para nema muzike

veliki Štrumf

pre 6 godina

@ Slobodni Klikeri
Naravno da postoji ENP, već nekoliko godina i vidi se na ovom snimku, po plusevima vidim koliko ima upućenih....

bidza

pre 6 godina

Lako cemo izbegavati tu naplatnu rampu iskljucenjem na petlji Pirot istok. Kroz 2 do 3 godine kad se mozda zavrsi ceo auto put morace da se placa. Pomocni put je uzak sav u krivinama, i veoma opasan.

publika

pre 6 godina

U portugalu samo vozis .. na svakih 20 ak km cujes zvuk u autu da si platio. Kreditna kartica regulise ostalo. Nit kucica nit rampi nit vinjeta nista. Samo mali uredjaj u autu ... i vozis ...

Ljubi

pre 6 godina

Slobodni Klikeri

Ima svuda i zove se ENP (elektronska naplata putarine). S tim što nije bez usporavanja nego treba da spustis na 40km/h, što je opet sasvim ok.

CJ

pre 6 godina

Ovde su najgrlatiji oni koji idu na autoput 3-4 puta godišnje i to relacija do 80km od kuće...ko bre vas pita, postoje ljudi koji autoput koriste svaki dan, zamisli kako je njemu kad mora tih 190 dinara x2 za tako malu deonicu da plaća svaki dan npr?
Da ne pričam ko često putuje Subotica - Niš ili slične deonice?
Ej, a on se uhvatio, puno mu 9 eura...ma daj bre.

ću izvrćem

pre 6 godina

U norveškoj su kamere svuda, snimi tablicu kad uđeš i kad izađeš sa autoputa i na kućnu adresu ti stigne putarina. Odličan sistem, samo ne znam kako naplaćuju strancima, da li i njima šalju?

2S4U

pre 6 godina

Bože, plaćaju se porezi, akcize trta mrta i još vas ubediše da je normalno plaćati putarine za puteve čiju gradnju finansirate?

Ako, i treba!!!

sismis75

pre 6 godina

Za vasu bolju informaciju, od nekog ko tu stalno prolazi .
Cene su previsoke i zato i nema guzve, ide se lokalnim putem od granice do Pirota a onda se ukljuce na auto put kod Pirota gde nema rakmpe i tako do Ni[a. I ostaje guzva na lokalu, i to uglavnom sleperi jer po ovakvom rezimu oni placaju 1120 dinara za 20-tak km auto puta * od granice do Istok Pirot ulaza.Normalno da idu lokalom i stede novac. Jos su i petlju zapetljali kod Gradine da oni sleperi treba da se vrte u krug jedno pet min da bi usli na auto put da plate 1120 din za 20km.
E to je problem, a da je zatvoren sistem granica Nis 1120 din odnosno 190 za auto to bi bilo sasvim ok., a ovo je placka koju su mnogi prozreli i koriste alternativu.

mile rizik

pre 6 godina

Hipotetički, uvedu vinjete u Srbiji godišnje 70€ i šta onda plaćaju oni vozači koji ne koriste autoputeve nijednom? Oni su tad prevareni. Najpošteniji je da plaćaš nešto onoliko koliko koristiš, kao kad plaćate struju, vodu, parking
(rema, 08. januar 2018 20:29)

Neće biti tako. U sistemu vinjeta postoje godišnje, dvomesečne, mesečne, 10-dnevne. Pa izabereš šta ti najviše odgovara. Niko nije prevaren. U Austriji je vinjeta za 10 dana 8,90 evra. Gde je tu prevara? Te 10-dnevne vinjete uglavnom koriste vozači u tranzitu, većina Austrijanaca ima godišnje vinjete, jer skoro svi koriste stalno autoput. U Beču čim iz grada siđeš na autoput koji prolazi kroz grad moraš da imaš vinjetu. Na primer, kada bi u Beogradu koristio autoput kroz grad ili obilaznicu, morao bi da imaš vinjetu. Vinjeta je super stvar, drugo je što bi srpske vlasti tako stečen novac koristile za finansiranje penzija, zaposlenih u javnom sektoru i za mnoge druge stvari osim za održavanje putne mreže.

srbija do tokija

pre 6 godina

Možda i nije mnogo, ali kad bi barem put bio ZAVRŠEN. Vozio sam do Pirota prošle nedelje i mislio sam da sam nešto pogrešio... prva deonica auto puta počinje tek nekad posle Crvene Reke.