Utorak, 02.01.2018.

09:52

DPA: U Srbiji i Hrvatskoj uče đake da se mrze

Nemačka agencija DPA u tekstu koji prenose regionalni portali navodi da se đaci u osnovnim školama u Srbiji i Hrvatskoj "uče da mrze komšije".

Izvor: B92

DPA: U Srbiji i Hrvatskoj uèe ðake da se mrze IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

Todor

pre 6 godina

Ako bi istoriska nauka na ovim prostorima bila stvarno NAUKA, onda bi vlastodršci u novonastalim državicama bili u problemu. Ta nauka bi morala da naučno obradi i period mira između dva rata u trajanju od 40 godina, a onda bi propali razlozi za cepanje Jugoslavije. Taj period mirnog suživota, saradnje na svim poljima ljudske delatnosti i mešanja stanovništva ima valjda daleko veću naučnu težinu od 4 godine rata. Sada je taj period mira zabranjena tema. Podstuču se podele i mržnja i rehabilituju aveti rata da bi se očuvala vlast nad prisvojenom delu naroda. Ako toga nebi bilo narod bi se prirodno pomešao i „feudalci“ bi izgubili svoje „feude“.

Ante

pre 6 godina

"Ante. Bravo,kamo sreće da nas je više takvih kao ti. Želim ti sve najbolje.
(Roćevac, 2. januar 2018 11:25"

Hvala prijatelju, al neka radije bude vise obrazovanih fizicara, kemicara, doktora i ostalih, nego ovakvih kao ja. Biti normalan ne smije biti incident, nego pravilo.
A vecina nas je normalnih, problem je sto vecina nas izbjegava konflikt, pa ide linijom manjeg otpora, "ma sta me briga" stav.
I onaj posebno pogresan stav, "hajde da branim svoj copor" jer mi je to obveza, makar van logike i potrebe.
Moja kcerka zna cijelu cirilicu. Cesto joj odgovaram na pitanja o svemu, dijete je radoznalo i pita, a ja se trudim da odgovaram iskreno djetetu, da joj dam temelje da sama donese zakljucak o necemu, uvijek joj dogadjaj ispricam s dvije strane gledista.
Zar bih trebao na nju prenijeti sve moje tjeskobe, šokove, predrasude, patnje sto sam ih u ratu dozivio, i reci joj da su Srbi krivi za to? Koji Srbi? Mozda neki Srbin tata djevojcice kao ja, ili onaj Srbin koji je zivio malo dalje u ulici, a sad ko zna gdje, jer je pobjegao spasavajuci glavu?
E pa necu. Jednako smo patili u ratnom paklu, i ja i neki Srbin s druge strane, i trpili sve to u uvjerenju da ispunjavamo duznost prema svom narodu. I ne dopustam da netko uzima to pravo svakom Srbinu, da je bio u ratu iz duznosti prema svojoj drzavi, narodu, svejedno. Jer, ako mu uzmem to pravo, onda i sebi uzimam ono jedino sto me odrzalo normalnim.
Sve najbolje svima.

Slovenac 1952

pre 6 godina

Nešto se nam deca, svih nacionalnosti bivše Juge, po školama ne mrze međusobno. Zašto? Jer uče svi isto ili jer nemaju veronauka u školama da ih i to razdvaja? Normalno, da izuzetaka ima uvek i svugde. Pa ni prsti na ruci nisu jednaki, a moraju da rade usklađeno, zar ne?

Komša

pre 6 godina

@Wunderknabe
Garašaninova ideja nije bila uperena protiv Hrvata,naprotiv saradjivao je tesno sa Ljudevitom Gajem,podržavao borbu za oživljavanje hrvatskog naroda čiji je jezik bio skoro zaboravljen.
Poznata je Gajeva javna zahvalnica Srbima jer su za Hrvate sačuvali jezik i tradiciju i njegove kritike hrvatskog plemstva koje se svog naroda odreklo (Madjarona takozvanih).
Problem nastaje kada Beč uvidja opasnost budjenja Slovena,zabranjuje ime Ilirsko i počinje da gura "Hrvatstvo" (po svom ukusu).
Beču nije valjao ni Starčević koji je uz Srbe otrovne strelice usmeravao i ka Austriji - vremenim je ojačan položaj bečkog igrača Franka pa je i taj problem "rešen". Da ne govorim o pseudojugoslovenstvu Nemca Šteosmajera,koji je,za razliku od Gaja (francusko poreklo) bio potpuno odan Beču.
Onog trenutka kada je Gaj gubio pozicije i počeo da biva marginalizovan Garašanin se okreće isključivo srpskom pitanju - njegov sukob nije sukob sa,Hrvatima nego sa Bečom i njihovim agentima.
Nema nikakve zavere- Austrija se,spremajući preuzimanje Balkana od Turaka poteudila da nove "nacije" budu stvarane po njenom ukusu .
Bečki arhivi su jasni po tim pitanjima.
I evo,sada nam Nemci drže časove i jednima i drugima.

Ciko

pre 6 godina

Moja baka je imala dobru poslovicu: “Koga su zmije grizle on se pazi i od gustera“. Nazalost poticem iz krajeva gdje je proslost bila poprilicno losa za recimo moj narod. Moji roditelji pa ni baka i djed nisu mi nista pricali o tom veremenu. Prvi put sam se sa tim dijelom istorije sreo citajuci kjigu “Kozara“ od cini mi se Mladena Oljace. Mnogi moji drugovi su odgajani kao ja, pa nam se istorija ponovila. Stoga nazalost ne mogu podijeliti pozitivna razmisljanja. Nazalost veliki broj ljudi u drzavama koje nas okruzuju gaje nazalost “negativna “ osjecanja i razmisljanja i to treba priznati i postovati te ljude i sa takvim pogledima na svijet ali nezaboravljati gdje se nalazimo.

ja sam ja

pre 6 godina

A šta kažu na to da jedna takva država imala podršku Nemačke vlade da uđe u EU? I sada je članica EU!?
Podržavali ste Hrvatsku skoro 30 godina i sada ste iznenađeni???

Zagor

pre 6 godina

@ Wunderknabe: Sve sto si napisao upravo dokazuje tu mrznju o kojoj se prica. "Nije NDH bila grom iz vedra neba". Pa da, Srbi su i krivi za NDH i sva ustaska zverstva. I starci i deca. Odvratno.

Sigalović

pre 6 godina

Ja lično neću da imam ništa sa njima jer me blago ne zanimaju. Daleko neka im je lepa kuća. Ako prijatelji iz Srbije i Hrvatske ne pričaju o politici jer se tu ne slažu, to nije prijateljstvo jer ti onaj drugi, Srbin ili Hrvat, poriče tvoj bol i tvoju žrtvu. Sve vam je to iluzija da ste prijatelji jer niste dalje od sela išli da upoznate prave strance i sa njima budete prijatelji.

Zoran Hrvat

pre 6 godina

Sa Srbima uključujući i moju ženu se sve super može osim politike osobno iskustvo inače najbolje iskustvo sa srbima imo sam u Pirotu.

nn

pre 6 godina

nikada necu da shvatim mrznju , zavidnost,pohlepnost ... pravilo je ne diraj me ne diram te ...ljudi, gledajte svoj dom svoju porodicu , smejte se kad god mozete ,druzite se kad god imate vremena sa LJUDIMA jer danas te ima sutra ne !

boris

pre 6 godina

Imam 18 godina. Kada sam bio mali čuvala me je Marija, polu Srpkinja polu Hrvatica, koja je izbegla iz Hrvatske. To je žena koja me je naučila najbiše u životu. Kada smo pričali o ratu, ona je govorila i Srbi i Hrvati su isti ljudi, samo su neki dobri, a neki loši, ne možeš suditi o narodu po lošem pojedincu. I tako sada kada moji poznanici psuju, pljuju i vređaju kada vide hrvatske registracije, ja im govorim ono što je meni moja Marija govorila.

Ante

pre 6 godina

Istina. Nazalost. Jednom mi je kcerka u 3 osnovne pisala sastav o domovinskom ratu. Uzeo knjigu pa da joj malo pomognem, krcato "cetnika", velikosrba,Jugoslavena ,cega sve ne, nasuprot uredno obrijanih nenaoruzanih hrvatskih mladica u obrani, jelte.
Rekoh, cerko, pisi, ja cu da diktiram. Sutra se vraca s jedinicom iz sastava, uplakana. Ne placi cerko moja, ide tata s tobom da vidi s uciteljicom sta je problem. Uzeo sa sobom 7 odlikovanja, priznanja itd, sto je tata negdje usput nakupio kroz taj rat. Kad sam profesorici pitao zasto mi je kcerka dobila jedinicu, pogledala me ko da sam Ratko Mladic osobno. Pa pocela da objasnjava. Ja sutio dok nije zavrsila. Kad je zavrsila, istresao sam medalje i priznanja na stol. Rekoh, ovo je moj index, obrazovanje na osnovu kojeg sam pomogao kcerki pisati sastav. A sad cu da se skinem gol, pa da vidite potpise profesora koji su mi predavali predmete.
Uz mnogo izvinjavanja, da nije tako mislila, ispravila joj je ocjenu, i ostale gluposti.
Bitnije je sto djecu ucimo kod kuce. Neka moja kcerka uci sto god drzava misli da treba, al ja cu je nauciti da ne mrzi nikog, da ne dijeli ljude na Srbe i Hrvate, nego dobre i lose.
Mislim da meni vise vjeruje nego uciteljima.

ajde

pre 6 godina

Nemci pričaju o tome. Kako ih nije sramota.
(crni humor, 2. januar 2018 10:07)

Oni pricaju iz iskustva, iz kog su nesto naucili. Ni mi ni Hrvati nismo nista naucili. Histerija i paranoja je i dalje prisutna na svim nivoima drustva. Oni kojima je prekipelo a imaju mogucnosti da odu iz bare, odlaze.

danguba

pre 6 godina

Vidim u komentarima mnogi negiraju navode iz teksta, a dovoljno je samo da pogledaju oko sebe ili upale tv, da se uvjere u navedeno. Kao drustvo smo ogrezli u mrznji i mitomaniji. Samo takva politika stalnog stancanja unutrasnjih i vanjskih neprijatelja odrzava lopovsku vlast, kojima je patriotizam pokrice za pljacku. Dokle god zivimo u ruznoj proslosti, ne mozemo se nadati lijepoj buducnosti.

miro split

pre 6 godina

Ma, brate mili svak od nas ima svoj mozak i svoju volju. Pun mi je kufer mlaćenja prazne slame o Srbima, Hrvatima, Bošnjacima i ostalim velikim narodima i civilizacijama.
Ali ja moram slušat ove šta cili život samo blebeću o ugroženoj naciji i religiji? Ne moram i neću. Biram ja sam s kim ću bit, ist i lokat.
Šta će mene neko uvjeravat da je Pavelić svetac i ja ću gubit vrime i živce dokazivati da je Sotona iz bosnski gudura?
Odgojimo mi svoju dicu doma da budu ljudi, a onda in nikakva ideologija u školi ne more usadit mržnju i nesnošljivost.
Dok god u kući na svoju dicu prinosimo svoje zarazne bolesti ne more ni jedan školski program to prominit. Mi smo isti ka Sjeverna Koreja, a i gori od njih jer oni imaju stvarnog neprijatelja u ovom stoljeću, dok ovdi se vode bitke iz prošlog stoljeća sa nekom mazohistički nadom da ćemo se ponovo dobro poklat.
Ma, nismo mi više u stanju napravit dite, a kamoli ratovat.

fizicar

pre 6 godina

I jedni i drugi imaju u skolama veroucitelje. A koliko su oni tolerantni, kao katolici prema pravoslavnim i obrnuto, vec je poznato. Dok su oni po skolama, a i uz ovakve politicare, bolje nece biti.

Dosta više "euro-američke demokracije"

pre 6 godina

Čitam komentare i ne mogu da vjerujem. Ako već ne znate istoriju učite statistiku. Austro ugarska kaže da je na prostoru današnje Hrvatske živjelo oko milion i štesto hiljada pravoslavnih Srba, danas ih ima oko četrdeset hiljada a da je na prostoru BiH 70% bilo srpskog stanovništva, danas oko 33% pa vi sami zaključite da li je to huškanje ili istorija.

018

pre 6 godina

glupost. potpuno netacno. u srpskim knjigama ne postoji ni jedna rec mrznje prema komsijama. potpuno pogresno. propaganda protiv srba se nastavlja...

Braindead

pre 6 godina

Sjećam se svojih udžbenika istorije, tamo negdje iz nesrećnih devedesetih. Neobjektivni, naučno netačni, služili su samo kao produženo sredstvo propagande. Naravno to tada nijesam kapirao, već su me tada punili nekakvim nacionalnim nabojem i ponosom što je moj narod uvijek bio na ispravnoj strani. I sjećam se da sam kao srednjoškolac bio skoro pa radostan što je bačena bomba na vjerski objekat u mom gradu jer je to bila još jedna pobjeda nas protiv njih u tom vjekovnom ratu u kom mi nikada ne griješimo. U međuvremenu sam naravno odrastao, shvatio kakvo se zlo desilo, shvatio kakva zla su ti udžbenici istorije spremni da opravdaju ili iskrivljeno prikažu da bi smo mi (ko god bili mi, kao da komšije druge vjere nijesu mi) osjećali kako smo uvijek bili na strani pravde. I nažalost vidim da se nije mnogo toga promijenilo, da na Balkanu djecu i dalje izlažemo istim propagandama. Šta očekivati u budućnosti od ljudi koji su odrasli na takvim mitomanijama? Samo nove mržnje i nove mitomanije. Nikakav napredak, nikakvo pomirenje, već nastavak istih vjekovnih svađa i dalje propadanje i osiromašenje. Nadam se da barem neći biti ratova, ali ako ih ne bude, to neće biti zahvaljujući autorima udžbenika istorije. Dok god ne razbijemo taj krug ponavljanja istih mitova za Balkan nema nade ni napretka. Ali kod nas svi više vole lijepe mitove od teških istina.

Milan

pre 6 godina

To je to deca treba da se mrze a ovamo vulin sa cuvenom tetkom popovic of sor firme i desetine milione dolara na racunu verovatno i oni nisu pod manom i njihova vlastela ima takvih domacina.

VUK

pre 6 godina

Nije sve u udžbenicima i u glavi Predsednika...ima i do kućnog vaspitanja. Ako dete kući ne uče od malena da mrzi , biće čovek kada odraste...ali ako odraste na Thompsonovim i BM.Kninža "hitovima" i glorifikaciji extremno posebnih nacionalnih vrednosti koje je Bog dao samo "posebnima" , onda ta deca odrastu u degene. Kako to da nema problema tog tipa na Exitu, na koncertima Dubioze, Hladnog piva ili SARSa a na utakmicama ima ? Zato što ove manifestacije posećuju ljudi različitog kućnog vaspitanja.Učite decu da vole. Sklonite ih od nasilja i loših vibracija

Mishko

pre 6 godina

Navodno objektivan tekst, koji opet u prvi plan stavlja srpsku krivicu za sve nesreće Balkana. Zato i ne možemo da se pomirimo, dokle god nas "objektivni" Zapad i dalje huška jedne na druge.

janbo

pre 6 godina

Pomalo je to tužno i zanimljivo jer mso i mi i oni vekovima bili pod stranom silom, u nekim oblastima različitom, a u nekim pod istom oba naroda. I u tim periodima veoma dugim, nisu postojali ratovi, na ovim prostorima, osim te dve tri velike sile međusobno u kojima su posledično ratovali i ovi narodi. Ali sve u svemu to nije ništa naspram ratova, koje su vodili Nemci, Francuzi, Španci, Poljaci, plus bezbroj unutrašnjih verskih ratova, progona, malih sukoba raznih plemića, državica, grofovija. Koliko je tu samo pokolja, ili današnjim terminom genocida, etničkih čišćenja bilo.
I sad ti narodi su naterani da se, ako ne vole bar poštuju, i ne vraćaju se u prošlost.
A mi ovde, koji znamo u vrh glave samo probleme iz 20v. jer prethodno kao što rekoh smo bili pod okupacijom pa ništa nismo ni znali, sve smo propustili, i dalje samo maštamo o nekoj prošlosti o nekim bitkama i ljudima, zločinima, kao da se to nikome nikada nije desilo...

Blago onome ko je otišao u imigrantsku zemlju, gde je svima počela istorija od momenta kad su stigli tamo i gde su svi došljaci.

Dimitrije Pantic

pre 6 godina

Sa hrvatima mozemo da budemo prijatelji,ali sa drzavom Hrvatskom ,nikada !

Naime,previse puta u istoriji,Hrvatska je dokazala da je neprijatelj Srbije i to se nece promeniti ni preko noci,a ja sumnjam da ce se to ikada i desiti.
Danasnja Hrvatska je i dalje neprijateljska zemlja za sve srbe koji zive u njoj,drzava koja cini sve da se osecaju kao gradjani drugog reda i najsrecnija bi bila kadabi svi srbi nestali.
Sa druge strane,hrvati u Srbiji nemaju bas nikakv problem,niti iko obraca paznju na njih sto su hrvati,posto je to potpuno nebitno,jer su oni gradjani nase zemlje sa svim pravima i obavezama koje uz to idu.

Da ,sa Hrvatskom moramo da odrzavamo diplomatske i poslovne veze,ali pricati o prijateljstvu drzava je smesno.To ce se pokazati veoma brzo ,kada budemo na pragu Unije,kada ce Hrvatska da nas ucenjuje za bukvalno sve sto pozeli i trudice se na svaki nacin da nam oteza prijem.
Vec su to radili,ali su morali da popuste pred jacima,koji se malo vise pitaju nego oni.
To ,svakako ,ne znaci da to nece raditi opet ,jer patoloska mrznja i kompleksi koje imaju prema Srbiji ne blede!

Wunderknabe

pre 6 godina

Mi smo sa Srbima super živjeli stoljećima do SHS, Karađorđevići, Pašić koji je krenuo s realizacijom Garašaninove ideje Velike Srbije, Vidovdanski ustav, pa su onda trojica hrvatskih poslanika usred parlamenta NEKAŽNJENO ubijeni, šta bi vi da sad u Saboru neko ubije srpske poslanike i za to ne bude kažnjen?!
Onda Šestojanuarska diktatura kad se masovno tamane Hrvati i muslimani u cilju stvaranja Velike Srbije, to je "rehabilitovanom" Draži deklarirano bio smisao postojanja, Velika Srbija, nije NDH bila grom iz vedra neba.
Onda je Tito sve ustaše redom postreljao dok su četnici bili abolirani jer su pred kraj rata promijenili stranu, kokardu zamijenili petokrakom.
I onda je bio 45 godina mir, u Hrvatskoj smo opet super se družili i živjeli sa Srbima dok nije došao Sloba, ilegalno mijenjao ustav, pa onda Jogurt revolucija, na Gazimestanu najavljivanje oružanih bitaka, za svo to vrijeme je u Hrvatskoj još uvijek bio mir, imali smo idiličan suživot sa Srbima, niko nije čuo za tamo nekog Franju Tuđmana i nikome nije padala na pamet bilo kakva nezavisnost ni otcjepljenje, skoro nikom, i taj bandit nikad ne bi isplivao na površinu da ga Sloba nije lansirao!
I opet danas, nas optužujete za nekakvo "povampirano ustaštvo" a "rehabilitovali" ste sve glavne zlikovce iz 2. svjetskog rata, neke proglasili za mučenike i svece, a četnike dekretom proglasili za antifašiste!
I opet danas Šešelj kaže da od Velike Srbije niste odustali, možete biti sigurni da tako misli i Vučić!

Ante

pre 6 godina

Istina. Nazalost. Jednom mi je kcerka u 3 osnovne pisala sastav o domovinskom ratu. Uzeo knjigu pa da joj malo pomognem, krcato "cetnika", velikosrba,Jugoslavena ,cega sve ne, nasuprot uredno obrijanih nenaoruzanih hrvatskih mladica u obrani, jelte.
Rekoh, cerko, pisi, ja cu da diktiram. Sutra se vraca s jedinicom iz sastava, uplakana. Ne placi cerko moja, ide tata s tobom da vidi s uciteljicom sta je problem. Uzeo sa sobom 7 odlikovanja, priznanja itd, sto je tata negdje usput nakupio kroz taj rat. Kad sam profesorici pitao zasto mi je kcerka dobila jedinicu, pogledala me ko da sam Ratko Mladic osobno. Pa pocela da objasnjava. Ja sutio dok nije zavrsila. Kad je zavrsila, istresao sam medalje i priznanja na stol. Rekoh, ovo je moj index, obrazovanje na osnovu kojeg sam pomogao kcerki pisati sastav. A sad cu da se skinem gol, pa da vidite potpise profesora koji su mi predavali predmete.
Uz mnogo izvinjavanja, da nije tako mislila, ispravila joj je ocjenu, i ostale gluposti.
Bitnije je sto djecu ucimo kod kuce. Neka moja kcerka uci sto god drzava misli da treba, al ja cu je nauciti da ne mrzi nikog, da ne dijeli ljude na Srbe i Hrvate, nego dobre i lose.
Mislim da meni vise vjeruje nego uciteljima.

018

pre 6 godina

glupost. potpuno netacno. u srpskim knjigama ne postoji ni jedna rec mrznje prema komsijama. potpuno pogresno. propaganda protiv srba se nastavlja...

Mishko

pre 6 godina

Navodno objektivan tekst, koji opet u prvi plan stavlja srpsku krivicu za sve nesreće Balkana. Zato i ne možemo da se pomirimo, dokle god nas "objektivni" Zapad i dalje huška jedne na druge.

Dimitrije Pantic

pre 6 godina

Sa hrvatima mozemo da budemo prijatelji,ali sa drzavom Hrvatskom ,nikada !

Naime,previse puta u istoriji,Hrvatska je dokazala da je neprijatelj Srbije i to se nece promeniti ni preko noci,a ja sumnjam da ce se to ikada i desiti.
Danasnja Hrvatska je i dalje neprijateljska zemlja za sve srbe koji zive u njoj,drzava koja cini sve da se osecaju kao gradjani drugog reda i najsrecnija bi bila kadabi svi srbi nestali.
Sa druge strane,hrvati u Srbiji nemaju bas nikakv problem,niti iko obraca paznju na njih sto su hrvati,posto je to potpuno nebitno,jer su oni gradjani nase zemlje sa svim pravima i obavezama koje uz to idu.

Da ,sa Hrvatskom moramo da odrzavamo diplomatske i poslovne veze,ali pricati o prijateljstvu drzava je smesno.To ce se pokazati veoma brzo ,kada budemo na pragu Unije,kada ce Hrvatska da nas ucenjuje za bukvalno sve sto pozeli i trudice se na svaki nacin da nam oteza prijem.
Vec su to radili,ali su morali da popuste pred jacima,koji se malo vise pitaju nego oni.
To ,svakako ,ne znaci da to nece raditi opet ,jer patoloska mrznja i kompleksi koje imaju prema Srbiji ne blede!

Dosta više "euro-američke demokracije"

pre 6 godina

Čitam komentare i ne mogu da vjerujem. Ako već ne znate istoriju učite statistiku. Austro ugarska kaže da je na prostoru današnje Hrvatske živjelo oko milion i štesto hiljada pravoslavnih Srba, danas ih ima oko četrdeset hiljada a da je na prostoru BiH 70% bilo srpskog stanovništva, danas oko 33% pa vi sami zaključite da li je to huškanje ili istorija.

Braindead

pre 6 godina

Sjećam se svojih udžbenika istorije, tamo negdje iz nesrećnih devedesetih. Neobjektivni, naučno netačni, služili su samo kao produženo sredstvo propagande. Naravno to tada nijesam kapirao, već su me tada punili nekakvim nacionalnim nabojem i ponosom što je moj narod uvijek bio na ispravnoj strani. I sjećam se da sam kao srednjoškolac bio skoro pa radostan što je bačena bomba na vjerski objekat u mom gradu jer je to bila još jedna pobjeda nas protiv njih u tom vjekovnom ratu u kom mi nikada ne griješimo. U međuvremenu sam naravno odrastao, shvatio kakvo se zlo desilo, shvatio kakva zla su ti udžbenici istorije spremni da opravdaju ili iskrivljeno prikažu da bi smo mi (ko god bili mi, kao da komšije druge vjere nijesu mi) osjećali kako smo uvijek bili na strani pravde. I nažalost vidim da se nije mnogo toga promijenilo, da na Balkanu djecu i dalje izlažemo istim propagandama. Šta očekivati u budućnosti od ljudi koji su odrasli na takvim mitomanijama? Samo nove mržnje i nove mitomanije. Nikakav napredak, nikakvo pomirenje, već nastavak istih vjekovnih svađa i dalje propadanje i osiromašenje. Nadam se da barem neći biti ratova, ali ako ih ne bude, to neće biti zahvaljujući autorima udžbenika istorije. Dok god ne razbijemo taj krug ponavljanja istih mitova za Balkan nema nade ni napretka. Ali kod nas svi više vole lijepe mitove od teških istina.

Wunderknabe

pre 6 godina

Mi smo sa Srbima super živjeli stoljećima do SHS, Karađorđevići, Pašić koji je krenuo s realizacijom Garašaninove ideje Velike Srbije, Vidovdanski ustav, pa su onda trojica hrvatskih poslanika usred parlamenta NEKAŽNJENO ubijeni, šta bi vi da sad u Saboru neko ubije srpske poslanike i za to ne bude kažnjen?!
Onda Šestojanuarska diktatura kad se masovno tamane Hrvati i muslimani u cilju stvaranja Velike Srbije, to je "rehabilitovanom" Draži deklarirano bio smisao postojanja, Velika Srbija, nije NDH bila grom iz vedra neba.
Onda je Tito sve ustaše redom postreljao dok su četnici bili abolirani jer su pred kraj rata promijenili stranu, kokardu zamijenili petokrakom.
I onda je bio 45 godina mir, u Hrvatskoj smo opet super se družili i živjeli sa Srbima dok nije došao Sloba, ilegalno mijenjao ustav, pa onda Jogurt revolucija, na Gazimestanu najavljivanje oružanih bitaka, za svo to vrijeme je u Hrvatskoj još uvijek bio mir, imali smo idiličan suživot sa Srbima, niko nije čuo za tamo nekog Franju Tuđmana i nikome nije padala na pamet bilo kakva nezavisnost ni otcjepljenje, skoro nikom, i taj bandit nikad ne bi isplivao na površinu da ga Sloba nije lansirao!
I opet danas, nas optužujete za nekakvo "povampirano ustaštvo" a "rehabilitovali" ste sve glavne zlikovce iz 2. svjetskog rata, neke proglasili za mučenike i svece, a četnike dekretom proglasili za antifašiste!
I opet danas Šešelj kaže da od Velike Srbije niste odustali, možete biti sigurni da tako misli i Vučić!

ajde

pre 6 godina

Nemci pričaju o tome. Kako ih nije sramota.
(crni humor, 2. januar 2018 10:07)

Oni pricaju iz iskustva, iz kog su nesto naucili. Ni mi ni Hrvati nismo nista naucili. Histerija i paranoja je i dalje prisutna na svim nivoima drustva. Oni kojima je prekipelo a imaju mogucnosti da odu iz bare, odlaze.

miro split

pre 6 godina

Ma, brate mili svak od nas ima svoj mozak i svoju volju. Pun mi je kufer mlaćenja prazne slame o Srbima, Hrvatima, Bošnjacima i ostalim velikim narodima i civilizacijama.
Ali ja moram slušat ove šta cili život samo blebeću o ugroženoj naciji i religiji? Ne moram i neću. Biram ja sam s kim ću bit, ist i lokat.
Šta će mene neko uvjeravat da je Pavelić svetac i ja ću gubit vrime i živce dokazivati da je Sotona iz bosnski gudura?
Odgojimo mi svoju dicu doma da budu ljudi, a onda in nikakva ideologija u školi ne more usadit mržnju i nesnošljivost.
Dok god u kući na svoju dicu prinosimo svoje zarazne bolesti ne more ni jedan školski program to prominit. Mi smo isti ka Sjeverna Koreja, a i gori od njih jer oni imaju stvarnog neprijatelja u ovom stoljeću, dok ovdi se vode bitke iz prošlog stoljeća sa nekom mazohistički nadom da ćemo se ponovo dobro poklat.
Ma, nismo mi više u stanju napravit dite, a kamoli ratovat.

VUK

pre 6 godina

Nije sve u udžbenicima i u glavi Predsednika...ima i do kućnog vaspitanja. Ako dete kući ne uče od malena da mrzi , biće čovek kada odraste...ali ako odraste na Thompsonovim i BM.Kninža "hitovima" i glorifikaciji extremno posebnih nacionalnih vrednosti koje je Bog dao samo "posebnima" , onda ta deca odrastu u degene. Kako to da nema problema tog tipa na Exitu, na koncertima Dubioze, Hladnog piva ili SARSa a na utakmicama ima ? Zato što ove manifestacije posećuju ljudi različitog kućnog vaspitanja.Učite decu da vole. Sklonite ih od nasilja i loših vibracija

Milan

pre 6 godina

To je to deca treba da se mrze a ovamo vulin sa cuvenom tetkom popovic of sor firme i desetine milione dolara na racunu verovatno i oni nisu pod manom i njihova vlastela ima takvih domacina.

fizicar

pre 6 godina

I jedni i drugi imaju u skolama veroucitelje. A koliko su oni tolerantni, kao katolici prema pravoslavnim i obrnuto, vec je poznato. Dok su oni po skolama, a i uz ovakve politicare, bolje nece biti.

boris

pre 6 godina

Imam 18 godina. Kada sam bio mali čuvala me je Marija, polu Srpkinja polu Hrvatica, koja je izbegla iz Hrvatske. To je žena koja me je naučila najbiše u životu. Kada smo pričali o ratu, ona je govorila i Srbi i Hrvati su isti ljudi, samo su neki dobri, a neki loši, ne možeš suditi o narodu po lošem pojedincu. I tako sada kada moji poznanici psuju, pljuju i vređaju kada vide hrvatske registracije, ja im govorim ono što je meni moja Marija govorila.

janbo

pre 6 godina

Pomalo je to tužno i zanimljivo jer mso i mi i oni vekovima bili pod stranom silom, u nekim oblastima različitom, a u nekim pod istom oba naroda. I u tim periodima veoma dugim, nisu postojali ratovi, na ovim prostorima, osim te dve tri velike sile međusobno u kojima su posledično ratovali i ovi narodi. Ali sve u svemu to nije ništa naspram ratova, koje su vodili Nemci, Francuzi, Španci, Poljaci, plus bezbroj unutrašnjih verskih ratova, progona, malih sukoba raznih plemića, državica, grofovija. Koliko je tu samo pokolja, ili današnjim terminom genocida, etničkih čišćenja bilo.
I sad ti narodi su naterani da se, ako ne vole bar poštuju, i ne vraćaju se u prošlost.
A mi ovde, koji znamo u vrh glave samo probleme iz 20v. jer prethodno kao što rekoh smo bili pod okupacijom pa ništa nismo ni znali, sve smo propustili, i dalje samo maštamo o nekoj prošlosti o nekim bitkama i ljudima, zločinima, kao da se to nikome nikada nije desilo...

Blago onome ko je otišao u imigrantsku zemlju, gde je svima počela istorija od momenta kad su stigli tamo i gde su svi došljaci.

danguba

pre 6 godina

Vidim u komentarima mnogi negiraju navode iz teksta, a dovoljno je samo da pogledaju oko sebe ili upale tv, da se uvjere u navedeno. Kao drustvo smo ogrezli u mrznji i mitomaniji. Samo takva politika stalnog stancanja unutrasnjih i vanjskih neprijatelja odrzava lopovsku vlast, kojima je patriotizam pokrice za pljacku. Dokle god zivimo u ruznoj proslosti, ne mozemo se nadati lijepoj buducnosti.

Zagor

pre 6 godina

@ Wunderknabe: Sve sto si napisao upravo dokazuje tu mrznju o kojoj se prica. "Nije NDH bila grom iz vedra neba". Pa da, Srbi su i krivi za NDH i sva ustaska zverstva. I starci i deca. Odvratno.

nn

pre 6 godina

nikada necu da shvatim mrznju , zavidnost,pohlepnost ... pravilo je ne diraj me ne diram te ...ljudi, gledajte svoj dom svoju porodicu , smejte se kad god mozete ,druzite se kad god imate vremena sa LJUDIMA jer danas te ima sutra ne !

Zoran Hrvat

pre 6 godina

Sa Srbima uključujući i moju ženu se sve super može osim politike osobno iskustvo inače najbolje iskustvo sa srbima imo sam u Pirotu.

Ante

pre 6 godina

"Ante. Bravo,kamo sreće da nas je više takvih kao ti. Želim ti sve najbolje.
(Roćevac, 2. januar 2018 11:25"

Hvala prijatelju, al neka radije bude vise obrazovanih fizicara, kemicara, doktora i ostalih, nego ovakvih kao ja. Biti normalan ne smije biti incident, nego pravilo.
A vecina nas je normalnih, problem je sto vecina nas izbjegava konflikt, pa ide linijom manjeg otpora, "ma sta me briga" stav.
I onaj posebno pogresan stav, "hajde da branim svoj copor" jer mi je to obveza, makar van logike i potrebe.
Moja kcerka zna cijelu cirilicu. Cesto joj odgovaram na pitanja o svemu, dijete je radoznalo i pita, a ja se trudim da odgovaram iskreno djetetu, da joj dam temelje da sama donese zakljucak o necemu, uvijek joj dogadjaj ispricam s dvije strane gledista.
Zar bih trebao na nju prenijeti sve moje tjeskobe, šokove, predrasude, patnje sto sam ih u ratu dozivio, i reci joj da su Srbi krivi za to? Koji Srbi? Mozda neki Srbin tata djevojcice kao ja, ili onaj Srbin koji je zivio malo dalje u ulici, a sad ko zna gdje, jer je pobjegao spasavajuci glavu?
E pa necu. Jednako smo patili u ratnom paklu, i ja i neki Srbin s druge strane, i trpili sve to u uvjerenju da ispunjavamo duznost prema svom narodu. I ne dopustam da netko uzima to pravo svakom Srbinu, da je bio u ratu iz duznosti prema svojoj drzavi, narodu, svejedno. Jer, ako mu uzmem to pravo, onda i sebi uzimam ono jedino sto me odrzalo normalnim.
Sve najbolje svima.

Komša

pre 6 godina

@Wunderknabe
Garašaninova ideja nije bila uperena protiv Hrvata,naprotiv saradjivao je tesno sa Ljudevitom Gajem,podržavao borbu za oživljavanje hrvatskog naroda čiji je jezik bio skoro zaboravljen.
Poznata je Gajeva javna zahvalnica Srbima jer su za Hrvate sačuvali jezik i tradiciju i njegove kritike hrvatskog plemstva koje se svog naroda odreklo (Madjarona takozvanih).
Problem nastaje kada Beč uvidja opasnost budjenja Slovena,zabranjuje ime Ilirsko i počinje da gura "Hrvatstvo" (po svom ukusu).
Beču nije valjao ni Starčević koji je uz Srbe otrovne strelice usmeravao i ka Austriji - vremenim je ojačan položaj bečkog igrača Franka pa je i taj problem "rešen". Da ne govorim o pseudojugoslovenstvu Nemca Šteosmajera,koji je,za razliku od Gaja (francusko poreklo) bio potpuno odan Beču.
Onog trenutka kada je Gaj gubio pozicije i počeo da biva marginalizovan Garašanin se okreće isključivo srpskom pitanju - njegov sukob nije sukob sa,Hrvatima nego sa Bečom i njihovim agentima.
Nema nikakve zavere- Austrija se,spremajući preuzimanje Balkana od Turaka poteudila da nove "nacije" budu stvarane po njenom ukusu .
Bečki arhivi su jasni po tim pitanjima.
I evo,sada nam Nemci drže časove i jednima i drugima.

ja sam ja

pre 6 godina

A šta kažu na to da jedna takva država imala podršku Nemačke vlade da uđe u EU? I sada je članica EU!?
Podržavali ste Hrvatsku skoro 30 godina i sada ste iznenađeni???

Sigalović

pre 6 godina

Ja lično neću da imam ništa sa njima jer me blago ne zanimaju. Daleko neka im je lepa kuća. Ako prijatelji iz Srbije i Hrvatske ne pričaju o politici jer se tu ne slažu, to nije prijateljstvo jer ti onaj drugi, Srbin ili Hrvat, poriče tvoj bol i tvoju žrtvu. Sve vam je to iluzija da ste prijatelji jer niste dalje od sela išli da upoznate prave strance i sa njima budete prijatelji.

Ciko

pre 6 godina

Moja baka je imala dobru poslovicu: “Koga su zmije grizle on se pazi i od gustera“. Nazalost poticem iz krajeva gdje je proslost bila poprilicno losa za recimo moj narod. Moji roditelji pa ni baka i djed nisu mi nista pricali o tom veremenu. Prvi put sam se sa tim dijelom istorije sreo citajuci kjigu “Kozara“ od cini mi se Mladena Oljace. Mnogi moji drugovi su odgajani kao ja, pa nam se istorija ponovila. Stoga nazalost ne mogu podijeliti pozitivna razmisljanja. Nazalost veliki broj ljudi u drzavama koje nas okruzuju gaje nazalost “negativna “ osjecanja i razmisljanja i to treba priznati i postovati te ljude i sa takvim pogledima na svijet ali nezaboravljati gdje se nalazimo.

Slovenac 1952

pre 6 godina

Nešto se nam deca, svih nacionalnosti bivše Juge, po školama ne mrze međusobno. Zašto? Jer uče svi isto ili jer nemaju veronauka u školama da ih i to razdvaja? Normalno, da izuzetaka ima uvek i svugde. Pa ni prsti na ruci nisu jednaki, a moraju da rade usklađeno, zar ne?

Todor

pre 6 godina

Ako bi istoriska nauka na ovim prostorima bila stvarno NAUKA, onda bi vlastodršci u novonastalim državicama bili u problemu. Ta nauka bi morala da naučno obradi i period mira između dva rata u trajanju od 40 godina, a onda bi propali razlozi za cepanje Jugoslavije. Taj period mirnog suživota, saradnje na svim poljima ljudske delatnosti i mešanja stanovništva ima valjda daleko veću naučnu težinu od 4 godine rata. Sada je taj period mira zabranjena tema. Podstuču se podele i mržnja i rehabilituju aveti rata da bi se očuvala vlast nad prisvojenom delu naroda. Ako toga nebi bilo narod bi se prirodno pomešao i „feudalci“ bi izgubili svoje „feude“.

Wunderknabe

pre 6 godina

Mi smo sa Srbima super živjeli stoljećima do SHS, Karađorđevići, Pašić koji je krenuo s realizacijom Garašaninove ideje Velike Srbije, Vidovdanski ustav, pa su onda trojica hrvatskih poslanika usred parlamenta NEKAŽNJENO ubijeni, šta bi vi da sad u Saboru neko ubije srpske poslanike i za to ne bude kažnjen?!
Onda Šestojanuarska diktatura kad se masovno tamane Hrvati i muslimani u cilju stvaranja Velike Srbije, to je "rehabilitovanom" Draži deklarirano bio smisao postojanja, Velika Srbija, nije NDH bila grom iz vedra neba.
Onda je Tito sve ustaše redom postreljao dok su četnici bili abolirani jer su pred kraj rata promijenili stranu, kokardu zamijenili petokrakom.
I onda je bio 45 godina mir, u Hrvatskoj smo opet super se družili i živjeli sa Srbima dok nije došao Sloba, ilegalno mijenjao ustav, pa onda Jogurt revolucija, na Gazimestanu najavljivanje oružanih bitaka, za svo to vrijeme je u Hrvatskoj još uvijek bio mir, imali smo idiličan suživot sa Srbima, niko nije čuo za tamo nekog Franju Tuđmana i nikome nije padala na pamet bilo kakva nezavisnost ni otcjepljenje, skoro nikom, i taj bandit nikad ne bi isplivao na površinu da ga Sloba nije lansirao!
I opet danas, nas optužujete za nekakvo "povampirano ustaštvo" a "rehabilitovali" ste sve glavne zlikovce iz 2. svjetskog rata, neke proglasili za mučenike i svece, a četnike dekretom proglasili za antifašiste!
I opet danas Šešelj kaže da od Velike Srbije niste odustali, možete biti sigurni da tako misli i Vučić!

018

pre 6 godina

glupost. potpuno netacno. u srpskim knjigama ne postoji ni jedna rec mrznje prema komsijama. potpuno pogresno. propaganda protiv srba se nastavlja...

Dimitrije Pantic

pre 6 godina

Sa hrvatima mozemo da budemo prijatelji,ali sa drzavom Hrvatskom ,nikada !

Naime,previse puta u istoriji,Hrvatska je dokazala da je neprijatelj Srbije i to se nece promeniti ni preko noci,a ja sumnjam da ce se to ikada i desiti.
Danasnja Hrvatska je i dalje neprijateljska zemlja za sve srbe koji zive u njoj,drzava koja cini sve da se osecaju kao gradjani drugog reda i najsrecnija bi bila kadabi svi srbi nestali.
Sa druge strane,hrvati u Srbiji nemaju bas nikakv problem,niti iko obraca paznju na njih sto su hrvati,posto je to potpuno nebitno,jer su oni gradjani nase zemlje sa svim pravima i obavezama koje uz to idu.

Da ,sa Hrvatskom moramo da odrzavamo diplomatske i poslovne veze,ali pricati o prijateljstvu drzava je smesno.To ce se pokazati veoma brzo ,kada budemo na pragu Unije,kada ce Hrvatska da nas ucenjuje za bukvalno sve sto pozeli i trudice se na svaki nacin da nam oteza prijem.
Vec su to radili,ali su morali da popuste pred jacima,koji se malo vise pitaju nego oni.
To ,svakako ,ne znaci da to nece raditi opet ,jer patoloska mrznja i kompleksi koje imaju prema Srbiji ne blede!

Mishko

pre 6 godina

Navodno objektivan tekst, koji opet u prvi plan stavlja srpsku krivicu za sve nesreće Balkana. Zato i ne možemo da se pomirimo, dokle god nas "objektivni" Zapad i dalje huška jedne na druge.

Dosta više "euro-američke demokracije"

pre 6 godina

Čitam komentare i ne mogu da vjerujem. Ako već ne znate istoriju učite statistiku. Austro ugarska kaže da je na prostoru današnje Hrvatske živjelo oko milion i štesto hiljada pravoslavnih Srba, danas ih ima oko četrdeset hiljada a da je na prostoru BiH 70% bilo srpskog stanovništva, danas oko 33% pa vi sami zaključite da li je to huškanje ili istorija.

ajde

pre 6 godina

Nemci pričaju o tome. Kako ih nije sramota.
(crni humor, 2. januar 2018 10:07)

Oni pricaju iz iskustva, iz kog su nesto naucili. Ni mi ni Hrvati nismo nista naucili. Histerija i paranoja je i dalje prisutna na svim nivoima drustva. Oni kojima je prekipelo a imaju mogucnosti da odu iz bare, odlaze.

Milan

pre 6 godina

To je to deca treba da se mrze a ovamo vulin sa cuvenom tetkom popovic of sor firme i desetine milione dolara na racunu verovatno i oni nisu pod manom i njihova vlastela ima takvih domacina.

Braindead

pre 6 godina

Sjećam se svojih udžbenika istorije, tamo negdje iz nesrećnih devedesetih. Neobjektivni, naučno netačni, služili su samo kao produženo sredstvo propagande. Naravno to tada nijesam kapirao, već su me tada punili nekakvim nacionalnim nabojem i ponosom što je moj narod uvijek bio na ispravnoj strani. I sjećam se da sam kao srednjoškolac bio skoro pa radostan što je bačena bomba na vjerski objekat u mom gradu jer je to bila još jedna pobjeda nas protiv njih u tom vjekovnom ratu u kom mi nikada ne griješimo. U međuvremenu sam naravno odrastao, shvatio kakvo se zlo desilo, shvatio kakva zla su ti udžbenici istorije spremni da opravdaju ili iskrivljeno prikažu da bi smo mi (ko god bili mi, kao da komšije druge vjere nijesu mi) osjećali kako smo uvijek bili na strani pravde. I nažalost vidim da se nije mnogo toga promijenilo, da na Balkanu djecu i dalje izlažemo istim propagandama. Šta očekivati u budućnosti od ljudi koji su odrasli na takvim mitomanijama? Samo nove mržnje i nove mitomanije. Nikakav napredak, nikakvo pomirenje, već nastavak istih vjekovnih svađa i dalje propadanje i osiromašenje. Nadam se da barem neći biti ratova, ali ako ih ne bude, to neće biti zahvaljujući autorima udžbenika istorije. Dok god ne razbijemo taj krug ponavljanja istih mitova za Balkan nema nade ni napretka. Ali kod nas svi više vole lijepe mitove od teških istina.

fizicar

pre 6 godina

I jedni i drugi imaju u skolama veroucitelje. A koliko su oni tolerantni, kao katolici prema pravoslavnim i obrnuto, vec je poznato. Dok su oni po skolama, a i uz ovakve politicare, bolje nece biti.

janbo

pre 6 godina

Pomalo je to tužno i zanimljivo jer mso i mi i oni vekovima bili pod stranom silom, u nekim oblastima različitom, a u nekim pod istom oba naroda. I u tim periodima veoma dugim, nisu postojali ratovi, na ovim prostorima, osim te dve tri velike sile međusobno u kojima su posledično ratovali i ovi narodi. Ali sve u svemu to nije ništa naspram ratova, koje su vodili Nemci, Francuzi, Španci, Poljaci, plus bezbroj unutrašnjih verskih ratova, progona, malih sukoba raznih plemića, državica, grofovija. Koliko je tu samo pokolja, ili današnjim terminom genocida, etničkih čišćenja bilo.
I sad ti narodi su naterani da se, ako ne vole bar poštuju, i ne vraćaju se u prošlost.
A mi ovde, koji znamo u vrh glave samo probleme iz 20v. jer prethodno kao što rekoh smo bili pod okupacijom pa ništa nismo ni znali, sve smo propustili, i dalje samo maštamo o nekoj prošlosti o nekim bitkama i ljudima, zločinima, kao da se to nikome nikada nije desilo...

Blago onome ko je otišao u imigrantsku zemlju, gde je svima počela istorija od momenta kad su stigli tamo i gde su svi došljaci.

Ante

pre 6 godina

Istina. Nazalost. Jednom mi je kcerka u 3 osnovne pisala sastav o domovinskom ratu. Uzeo knjigu pa da joj malo pomognem, krcato "cetnika", velikosrba,Jugoslavena ,cega sve ne, nasuprot uredno obrijanih nenaoruzanih hrvatskih mladica u obrani, jelte.
Rekoh, cerko, pisi, ja cu da diktiram. Sutra se vraca s jedinicom iz sastava, uplakana. Ne placi cerko moja, ide tata s tobom da vidi s uciteljicom sta je problem. Uzeo sa sobom 7 odlikovanja, priznanja itd, sto je tata negdje usput nakupio kroz taj rat. Kad sam profesorici pitao zasto mi je kcerka dobila jedinicu, pogledala me ko da sam Ratko Mladic osobno. Pa pocela da objasnjava. Ja sutio dok nije zavrsila. Kad je zavrsila, istresao sam medalje i priznanja na stol. Rekoh, ovo je moj index, obrazovanje na osnovu kojeg sam pomogao kcerki pisati sastav. A sad cu da se skinem gol, pa da vidite potpise profesora koji su mi predavali predmete.
Uz mnogo izvinjavanja, da nije tako mislila, ispravila joj je ocjenu, i ostale gluposti.
Bitnije je sto djecu ucimo kod kuce. Neka moja kcerka uci sto god drzava misli da treba, al ja cu je nauciti da ne mrzi nikog, da ne dijeli ljude na Srbe i Hrvate, nego dobre i lose.
Mislim da meni vise vjeruje nego uciteljima.

ja sam ja

pre 6 godina

A šta kažu na to da jedna takva država imala podršku Nemačke vlade da uđe u EU? I sada je članica EU!?
Podržavali ste Hrvatsku skoro 30 godina i sada ste iznenađeni???

danguba

pre 6 godina

Vidim u komentarima mnogi negiraju navode iz teksta, a dovoljno je samo da pogledaju oko sebe ili upale tv, da se uvjere u navedeno. Kao drustvo smo ogrezli u mrznji i mitomaniji. Samo takva politika stalnog stancanja unutrasnjih i vanjskih neprijatelja odrzava lopovsku vlast, kojima je patriotizam pokrice za pljacku. Dokle god zivimo u ruznoj proslosti, ne mozemo se nadati lijepoj buducnosti.

Zagor

pre 6 godina

@ Wunderknabe: Sve sto si napisao upravo dokazuje tu mrznju o kojoj se prica. "Nije NDH bila grom iz vedra neba". Pa da, Srbi su i krivi za NDH i sva ustaska zverstva. I starci i deca. Odvratno.

Zoran Hrvat

pre 6 godina

Sa Srbima uključujući i moju ženu se sve super može osim politike osobno iskustvo inače najbolje iskustvo sa srbima imo sam u Pirotu.

Komša

pre 6 godina

@Wunderknabe
Garašaninova ideja nije bila uperena protiv Hrvata,naprotiv saradjivao je tesno sa Ljudevitom Gajem,podržavao borbu za oživljavanje hrvatskog naroda čiji je jezik bio skoro zaboravljen.
Poznata je Gajeva javna zahvalnica Srbima jer su za Hrvate sačuvali jezik i tradiciju i njegove kritike hrvatskog plemstva koje se svog naroda odreklo (Madjarona takozvanih).
Problem nastaje kada Beč uvidja opasnost budjenja Slovena,zabranjuje ime Ilirsko i počinje da gura "Hrvatstvo" (po svom ukusu).
Beču nije valjao ni Starčević koji je uz Srbe otrovne strelice usmeravao i ka Austriji - vremenim je ojačan položaj bečkog igrača Franka pa je i taj problem "rešen". Da ne govorim o pseudojugoslovenstvu Nemca Šteosmajera,koji je,za razliku od Gaja (francusko poreklo) bio potpuno odan Beču.
Onog trenutka kada je Gaj gubio pozicije i počeo da biva marginalizovan Garašanin se okreće isključivo srpskom pitanju - njegov sukob nije sukob sa,Hrvatima nego sa Bečom i njihovim agentima.
Nema nikakve zavere- Austrija se,spremajući preuzimanje Balkana od Turaka poteudila da nove "nacije" budu stvarane po njenom ukusu .
Bečki arhivi su jasni po tim pitanjima.
I evo,sada nam Nemci drže časove i jednima i drugima.

Sigalović

pre 6 godina

Ja lično neću da imam ništa sa njima jer me blago ne zanimaju. Daleko neka im je lepa kuća. Ako prijatelji iz Srbije i Hrvatske ne pričaju o politici jer se tu ne slažu, to nije prijateljstvo jer ti onaj drugi, Srbin ili Hrvat, poriče tvoj bol i tvoju žrtvu. Sve vam je to iluzija da ste prijatelji jer niste dalje od sela išli da upoznate prave strance i sa njima budete prijatelji.

boris

pre 6 godina

Imam 18 godina. Kada sam bio mali čuvala me je Marija, polu Srpkinja polu Hrvatica, koja je izbegla iz Hrvatske. To je žena koja me je naučila najbiše u životu. Kada smo pričali o ratu, ona je govorila i Srbi i Hrvati su isti ljudi, samo su neki dobri, a neki loši, ne možeš suditi o narodu po lošem pojedincu. I tako sada kada moji poznanici psuju, pljuju i vređaju kada vide hrvatske registracije, ja im govorim ono što je meni moja Marija govorila.

VUK

pre 6 godina

Nije sve u udžbenicima i u glavi Predsednika...ima i do kućnog vaspitanja. Ako dete kući ne uče od malena da mrzi , biće čovek kada odraste...ali ako odraste na Thompsonovim i BM.Kninža "hitovima" i glorifikaciji extremno posebnih nacionalnih vrednosti koje je Bog dao samo "posebnima" , onda ta deca odrastu u degene. Kako to da nema problema tog tipa na Exitu, na koncertima Dubioze, Hladnog piva ili SARSa a na utakmicama ima ? Zato što ove manifestacije posećuju ljudi različitog kućnog vaspitanja.Učite decu da vole. Sklonite ih od nasilja i loših vibracija

Ciko

pre 6 godina

Moja baka je imala dobru poslovicu: “Koga su zmije grizle on se pazi i od gustera“. Nazalost poticem iz krajeva gdje je proslost bila poprilicno losa za recimo moj narod. Moji roditelji pa ni baka i djed nisu mi nista pricali o tom veremenu. Prvi put sam se sa tim dijelom istorije sreo citajuci kjigu “Kozara“ od cini mi se Mladena Oljace. Mnogi moji drugovi su odgajani kao ja, pa nam se istorija ponovila. Stoga nazalost ne mogu podijeliti pozitivna razmisljanja. Nazalost veliki broj ljudi u drzavama koje nas okruzuju gaje nazalost “negativna “ osjecanja i razmisljanja i to treba priznati i postovati te ljude i sa takvim pogledima na svijet ali nezaboravljati gdje se nalazimo.

nn

pre 6 godina

nikada necu da shvatim mrznju , zavidnost,pohlepnost ... pravilo je ne diraj me ne diram te ...ljudi, gledajte svoj dom svoju porodicu , smejte se kad god mozete ,druzite se kad god imate vremena sa LJUDIMA jer danas te ima sutra ne !

miro split

pre 6 godina

Ma, brate mili svak od nas ima svoj mozak i svoju volju. Pun mi je kufer mlaćenja prazne slame o Srbima, Hrvatima, Bošnjacima i ostalim velikim narodima i civilizacijama.
Ali ja moram slušat ove šta cili život samo blebeću o ugroženoj naciji i religiji? Ne moram i neću. Biram ja sam s kim ću bit, ist i lokat.
Šta će mene neko uvjeravat da je Pavelić svetac i ja ću gubit vrime i živce dokazivati da je Sotona iz bosnski gudura?
Odgojimo mi svoju dicu doma da budu ljudi, a onda in nikakva ideologija u školi ne more usadit mržnju i nesnošljivost.
Dok god u kući na svoju dicu prinosimo svoje zarazne bolesti ne more ni jedan školski program to prominit. Mi smo isti ka Sjeverna Koreja, a i gori od njih jer oni imaju stvarnog neprijatelja u ovom stoljeću, dok ovdi se vode bitke iz prošlog stoljeća sa nekom mazohistički nadom da ćemo se ponovo dobro poklat.
Ma, nismo mi više u stanju napravit dite, a kamoli ratovat.

Slovenac 1952

pre 6 godina

Nešto se nam deca, svih nacionalnosti bivše Juge, po školama ne mrze međusobno. Zašto? Jer uče svi isto ili jer nemaju veronauka u školama da ih i to razdvaja? Normalno, da izuzetaka ima uvek i svugde. Pa ni prsti na ruci nisu jednaki, a moraju da rade usklađeno, zar ne?

Ante

pre 6 godina

"Ante. Bravo,kamo sreće da nas je više takvih kao ti. Želim ti sve najbolje.
(Roćevac, 2. januar 2018 11:25"

Hvala prijatelju, al neka radije bude vise obrazovanih fizicara, kemicara, doktora i ostalih, nego ovakvih kao ja. Biti normalan ne smije biti incident, nego pravilo.
A vecina nas je normalnih, problem je sto vecina nas izbjegava konflikt, pa ide linijom manjeg otpora, "ma sta me briga" stav.
I onaj posebno pogresan stav, "hajde da branim svoj copor" jer mi je to obveza, makar van logike i potrebe.
Moja kcerka zna cijelu cirilicu. Cesto joj odgovaram na pitanja o svemu, dijete je radoznalo i pita, a ja se trudim da odgovaram iskreno djetetu, da joj dam temelje da sama donese zakljucak o necemu, uvijek joj dogadjaj ispricam s dvije strane gledista.
Zar bih trebao na nju prenijeti sve moje tjeskobe, šokove, predrasude, patnje sto sam ih u ratu dozivio, i reci joj da su Srbi krivi za to? Koji Srbi? Mozda neki Srbin tata djevojcice kao ja, ili onaj Srbin koji je zivio malo dalje u ulici, a sad ko zna gdje, jer je pobjegao spasavajuci glavu?
E pa necu. Jednako smo patili u ratnom paklu, i ja i neki Srbin s druge strane, i trpili sve to u uvjerenju da ispunjavamo duznost prema svom narodu. I ne dopustam da netko uzima to pravo svakom Srbinu, da je bio u ratu iz duznosti prema svojoj drzavi, narodu, svejedno. Jer, ako mu uzmem to pravo, onda i sebi uzimam ono jedino sto me odrzalo normalnim.
Sve najbolje svima.

Todor

pre 6 godina

Ako bi istoriska nauka na ovim prostorima bila stvarno NAUKA, onda bi vlastodršci u novonastalim državicama bili u problemu. Ta nauka bi morala da naučno obradi i period mira između dva rata u trajanju od 40 godina, a onda bi propali razlozi za cepanje Jugoslavije. Taj period mirnog suživota, saradnje na svim poljima ljudske delatnosti i mešanja stanovništva ima valjda daleko veću naučnu težinu od 4 godine rata. Sada je taj period mira zabranjena tema. Podstuču se podele i mržnja i rehabilituju aveti rata da bi se očuvala vlast nad prisvojenom delu naroda. Ako toga nebi bilo narod bi se prirodno pomešao i „feudalci“ bi izgubili svoje „feude“.