Ponedeljak, 01.01.2018.

19:56

Iran pred pucanjem - stradao prvi policajac, "počelo je"

Jedan policajac je ubijen tokom protesta u Iranu, a trojica su ranjena, izjavio je portparol iranske policije Said Montazer al Mahdi.

Izvor: B92

Iran pred pucanjem - stradao prvi policajac, "poèelo je" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

Komša

pre 6 godina

Jedna od pobunjenih grupa je i teroristička organizacija Mudžahedini naroda tako da su male šanse za neku "sekularnu revoluciju".
I ako ima takvih nezadovoljnika kojima fali sekularizma (a ima ih sigurno) oni se zloupotrebljavaju za spoljnju upotrebu- da se pridobiju simpatije Zapada.
Muslimanska braća na persijski način.
Ako pogledamo "proleća" jedino se Egipat izvukao.I to kako? Suspendovali demokratiju kako bi na silu sačuvali sekularizam.
Svaka demokratija u tim državama vodi samoukidanju- većina izglasava neku teokratiju i dok si rekao keks dobiješ neku varijantu Saudijske Arabije.
Mešali se Rusi ili Ameri sve jedno je - to je prirodno stanje u tim državama.

Dobro jutro

pre 6 godina

Kad neko napiše da su komunisti izazvao „islamsku revoluciju" .... Komunisti su Boga "ubili" u svojoj zemlji, ubili bi ga u svakoj pa i u Iranu.

VladaBGD

pre 6 godina

Nadam se da im nece poslati demokratiju u obliku uranijumskih bombi.
Iran je prebogat gasom. Projekat gasovoda "Nabuko" je planiran od Irana do Evrope da bi se na taj nacin smanjila zavisnost od Ruskog gasa.
Pitam se da li je sve ovo pocetak realizacije tog projekta.

Воја Коштуница необавештени

pre 6 godina

Мирни демонстранти који имају оружје,убијају и организовано нападају полицијске станице и војне базе да их заузму.И то из демократског мирног протеста против диктатора,диктатуре и корупције.Која је ово земља по реду са истим сценаријем,подршком од истих ширитеља демократије.Успут Иран има велике количине нафте и гаса и за извоз а има коме са стране да то да а неће јер су корумпирани?

Gradjanin

pre 6 godina

Ukinuli smo vize građanima Irana, eto nam gomile izbeglica u veoma bliskoj budućnosti...
To je jedino relevantno za nas ovdašnje u ovom trenutku, a ne ko je izazvao revoluciju tamo!
Ono što je mnogo čudnije je da je veoma teško da se sazna zašto se oni zaista bune, i na jedvite jade sam to pronašao: traže demobilizaciju vojnika poslatih u Siriju i Jemen (izgleda da kriju broj mrtvih, a posle demobilizacije bi morali da kažu šta je sa onim što se nisu vratili), a tome je potpomogao i talas poskupljenja - čisti osnovni instinkti (basic instincts)! Izgleda da su demonstracije stihijske i posle ovih sada mogu da dođu i neki mnogo radikalniji jer motiv nije sloboda, nego povratak najmilijih i istina u vezi sa tim, i pojeftinjenje hrane!!!

Zile

pre 6 godina

Za one koji pitaju kako je Amerika kriva za pad zivotnog standarda u Iranu: vrlo prosto, jednostrano je zablokirala 150 milijardi dolara iranskog novca - zvanicna informacija koju SAD sa ponosom ponavlja na svakom koraku. Da ne ulazim u to da li je CIA umesala prste u organizaciju protesta i slanje ubica. To za sada SAD ne priznaju. Zvanicnici UN za Siriju su pri pocetku rata izjavili da je oruzana pobuna i gradjanski rat zapocet stranim placenicima. Cisto da napomenem kao dokaz da su SAD sposobne za tako nesto.

GUARDIAN

pre 6 godina

Islamisti su u krvi i došli na vlast 1979, srušivši najdemokratskiju državu na tim prostorima (osim Izraela). Zabulili su žene u feredže, pobili na desetina hiljada ljudi samo jer su bili normalna građanska klasa. Dovukli ono strašilo Homeinija iz Pariza i napravili haos. Posle vodili idiotski rat sa Irakom gde je bilo skoro milion mrtvih i napokon sponzorisali terorizam po okolnim državama.SADje kriva što ‘79 nije pomogla Šahu da uguši te teroriste, nadam se da će sada ispraviti grešku. A Vi što se zluradite ubistvima mirnih Iranaca koji samo žele slobodu u kojoj Vi uživate, shvatite da su SAD naši prirodni saveznici i da bi mi sada bili normalna zemlja u EU i NATO paktu da nas ono zlo nije porobilo ‘44 i usadilo ovom narodu taj izopačeni sistem vrednosti. Nikada pre Srbija nije bila protiv celog sveta, samo u našim ludim glavama mislimo da svet kuje zaveru protiv nas.

neobavezno

pre 6 godina

Pre nego se upustite u komentarisanje prilika u Iranu, potrudite se da saznate bar minimalno o njegovoj proslosti. Iran je imao za vreme vladavine Reze Pahlavija savremeno uredjenu drzavu. Svoju suprugu, Farah Dibu je upoznao prilikom obilaska univerziteta na kojem je studirala. Nije Iran bio zaostao i verski zatucan, kako danas neki prikazuju ali je vracen storinama gidina unazad kada su SAD srusile Pahlavija i porodicu oterale u egzil. Nije ispunjavao zelje SAD. Onda je na vlasr doveden Ajatolah Homeini koji je bio u izbeglistvu u Francuskoj. Sad SAD ponovo ne odgovara vlast u Iranu a ne odgovara ni Izraelu. Ko je glavni inicijator nereda u Iranu? Ko placa i obucava vinovnike nereda? Pa valjda necemo poverovati "slobodnim" medijima koji imaju manipulatorsku ulogu? Koga sada SAD pripremaju da dodje na vlast?

Petar S.

pre 6 godina

Notorna je glupost tvrditi da je IR (Islamsku revoluciju) u Iranu izveo SSSR kad na You Tubu postoji gomila dokumentaraca - Americke, produkcije u kojima se kaze da CIA stoji iza obaranja Saha Reze Pahlavia.

Drugo postoji jasan sablon po kome CIA operise i on se ponavlja od pocetka Arapskog proleca od zemlje do zemlje.
Ono sto upada u oci je da je arapsko prolece potpuno zaobislo kljucne saveznike Amerike na Bliskom Istoku Sudijsku Arabiju ii jos par zemalja zaliva.
U tim drzavama vladaju kraljevske porotice i Serijatsko pravo.

Ako bi IGDE trebalo da se buni za vise demokratije i ljudskih prava (a o korupciji dane govorimo) to je onda tamo. Ali, to se ne dogadja.

Sto JASNO govori ko stoji iza svih tih "crnih operacija".

To samo slep-kod-ociju ne vidi.

Na kraju krajeva to je penzionisani americki general Vesli Klark otvoreno i rekao (to je bilo PRE arapskog proleca).

Da ce Amerika napasti/promeniti rezim u 7 drzava u roku od 5 godina.

"Lista za odstrel"
https://www.youtube.com/watch?v=wAcB4J2NxZo

I posle se neki pitaju "A zasto krivite Ameriku za sve"?!

Iran je zemlja koja evidentno ima socioloske probleme, ALI Amerka podrzava te proteste da be se promenila arhitketura vlasti u CILJANIM zemljama, a ne dabi podrzali smanjenje korupcije ili vise gradjanskih prava.
Nezadovoljstvo Naroda se ZLOUPOTREBLJAVA od strane Amerike.
TO su i nama uradili.

U kojoj je zemlji Bliskog Istoka smanjena korupcija i stanje je bolje nakon arapskog proleca?

Prolaznik

pre 6 godina

Samo jedno pitanje za sve ove komentatore koji hvala Ajatolahe i misle da je SAD kriva za sve i da CIA stoji iza protesta.

Da li bi iko od vas ziveo u Iranu koji su izgradili islamisti? Tipa nemate slobodu interneta ukoliko napustite Islamsku veru idete u zatvor ili vam sleduje vesanje, nema alkohola i sl.

Zar ne vidite da je i tamo narod zeljan slobode i pravde kao i sto smo mi bili 1993/6/7 i 2000. kada smo protestovali.

Oxi

pre 6 godina

Svaka pobuna u islamskim drzavama je uvek zavrsavala sa jos vise islama, a ne sa manje, komicni su razni komentari koji u dogadjajima u Iranu gledaju divljenje Iranaca prema americkoj demokratiji i potrebu Iranaca za americkim imperijalizmom...

totalwar

pre 6 godina

To je VEOMA alternativna istorija na nivou Deretića da je SSSR i KGB napravio islamsku revoluciju u Iranu. Čak ni naj naj antiruskih izvori na zapadu ne pišu takve gluposti, no vidim ovde ima forumaša koji imaju uvide u najtajnija dokumenta :)

Onda SSSR napao ničim izazvan napredni Afganistan? Ponovo, veoma alternativna istorija, to ne tvrde na najekrstremniji antirusi na zapadu, već sada već godinama američki akteri otvoreno pričaju kako su postavljai klopku ala Vijetnam za Ruse u Afganistanu, pokušavajući da instaliraju islamski režim u Afganistanu koji bi bio odskočna tačka za destablizaciju ruskoh mekog trbuha, tj SSSR muslimanske republike koje se graniče sa Afganistanom ( pola stanovništva Afganistana čak i entički čine Tadžici, Uzbeci i nešto malo Turkmena). To jest, SSSR je mogao da ne interveniše, pa bio imao Afganistan u svojim granicama. Win Win situacija za Amere.

Takodje, SSSR nije napravio dinastiju u Južnoj Koreji, već je najveći deo hladnog rata SSSR bio u veoma lošim odnosima sa S Korejom, čak su Korejci potpuno zatvarali granicu ( imam poznanika u Moskvi, Korejca rodjenog u SSSR, kome su roditelji bili na nekom usavršavanju u Moskvi, i onda nisu ogli nazad jer su ovi zatvorili granicu sa SSSR). Ai su zato Kinezi naročito od zbližavanja sa Amerima od vremena Kartera bili dobri sa Korejcima, kao i naš drug Stari, koji je tamo imao megagalaktički doček. A drug Stari je radio znamo za koga

Začuđeni u Zemlji Čuda

pre 6 godina

@Jasdf
Sve zavisi od kad pratite dešavanja u tom delu sveta. Ako pratite od prekjuče da, biće vam nejasno kako je to Amerika kriva ali da pratite malo duže možda možda biste i imali malo drugačije mišljenje. Pre neku godinu je gospodin Vesli Klark (sećate li ga se možda) izjavio da je Iran označen za "odstrel" ili možda smatrate da je to on onako rekao i da je ovo slučajnost, baš sad, sada kada se Sirija rešava...

Adriano_Galliani

pre 6 godina

Iran nije isto sto i Sirija. Iranu je, istine radi, potrebno malo demokratije. Samo pogledajte kako je ta zemlja izgledala 1970-ih. Persija je bila velika civilzacija, Iran je samo sramoti.

Marija

pre 6 godina

SAD je kriva jer im je uvela sakcije,jer im je napravila revoluciju islamsku... sta ces vise
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (realista, 1. januar 2018 22:02

Da iole poznajes istoriju ne bi ovakvu glupost napisao.

Islamsku revoluciju u Iranu nisu izazvale SAD vec SSSR.
Persijski narod je divan narod sa velikom kulturom , Teheran je bio Paris Bliskog istoka, jedan od najmodernijih gradova slobodno mogu napisati i u svetu.
Islamsku revoluciju je napravila staljinisticko-boljsevicka mafija iz SSSR-a i od tada persijski narod zivi bukvalno u islamisticko-boljsevickoj diktaturi.

Iran je specifican jer je tamo em islamisticka em boljsevicka diktatura koju podrzava KGB mafija iz Kremlja.

Zalosno je da masa ljudi ama bas nista ne zna o svetskoj istoriji i da za sve okrivljuju Ameriku.

Pored Irana, boljsevicki SSSR i Rusija, napale su prve iz cista mira kraljevinu Afganistan, u to vreme mnogo naprednu zemlju da bi uvele komunizam u Afganistan.

Boljsevicki SSSR i Rusija su napravili i Kim Dzong porodicu iz Severne Koreje kada su podrzali komuniste da naprave gradjanski rat u tadasnjoj Koreji.

Zbog nepoznavanja ni nase rodjene srpske istorije, a kamoli svetske istorije, nalazimo se i tu gde jesmo.

Jasdf

pre 6 godina

@@Jasdf
Sve zavisi od kad pratite dešavanja u tom delu sveta. Ako pratite od prekjuče da, biće vam nejasno kako je to Amerika kriva ali da pratite malo duže možda možda biste i imali malo drugačije mišljenje. Pre neku godinu je gospodin Vesli Klark (sećate li ga se možda) izjavio da je Iran označen za "odstrel" ili možda smatrate da je to on onako rekao i da je ovo slučajnost, baš sad, sada kada se Sirija rešava...
(Začuđeni u Zemlji Čuda, 1. januar 2018 22:34)
Pratim ih nekih 50 godina.
Zar vi stvarno mislite da su ljudi izasli da rizikuju svoje zivote zato sto je neki nebitni lik iz SAD nesto izjavio pre par godina? Koliko ja poznajem ljude, nigde na svetu ne postoje osobe, ozim nekih avanturista, koje bi rizikovale svoje zivote zarad trivijalnih stvari. Da vi pratite dogadjaje u Iranu znali biste da je u toj zemlji visok nivo korupcije, takodje biste znali da su o jutros cene mnogih osnovnih stvari poskupele, da su tim ljudima uskracene razne elementarne stvari. Svaka od tih stvari pojedinacno nije dovoljna da izazove ljude na akciju, medjutim zdruzeno one daju sinergiju i ljudi su spremni da se pobune protiv toga. Briga ih sta je rekao neki penzioner u SAD ili bilo ko, intersuje ih egzistencija njih i njihovih porodica, a onda nema kalkulacija.

zoran

pre 6 godina

Izgleda da ce Suhoji uskoro da se prebacuju u Iran, a zlu ne trebalo i neka podmornica ce malo da se priblizi Iranu. Cisto da nekome ne bi palo na pamet kakva intervencija.

Kontrarevolucija protiv revolucije

pre 6 godina

Mule su spremne u ime alaha da ubiju i milijun ljudi samo da bi zadrzali vlast. Oni su zaveli diktaturu kakve nema u danasnjem svetu. Ovoj diktaturi bi jedino magao da stane na pot neki od jacih generala koje ipak Kontrolise Revolucionarna Garda koja je pod diretnom komandom Ajatulaha Khamnenija.

Shomi

pre 6 godina

Ajde malo ozbiljnosti u naslovima.
2009 posle izbora doslo je do daleko masovnijih demonstracija koje su vrlo brzo zavresene.
Nema prisustva zapadnih medija na terenu, nema prisustva drustvenih mreza, vlast je ovo ocekivala, cak se ni Revolucionarna garda nije angazovala.
Svakog cuda tri dana dosta.

Jasdf

pre 6 godina

SAD su krive sto su iranske vlasti korpumpirane. SAD su takodje krive i zabog talasa poskupljenja koje su najavile iranske vlasti. SAD su krive i sto su iranske vlasti poslale revolucionarnu gardu na demonstrante i ubile veci broj ljudi. SAD su krive i sto je nakon svega toga nekom/nekim demonstrantu puko film i uzvratio vatru na oliciju.
Jos samo da neko objasni kako su SAD krive za to.

lord

pre 6 godina

standard je u iranu opao poslednjih godina, od kad se iran upustio u globalnu politicku igru, zbog ulaganja u razvoj tehnologije , oruzanih snaga i ostalog, ali ove proteste su verovatno pokrenuli sad, izrael i mozda jos neka njima bliska sila. ali iran je ozbiljna i jaka drzava ne verujem da ce oni dozvoliti da ovo ode na jedan visi nivo...

Botko

pre 6 godina

Kako su islamisti došli na vlast, tako će i da odu, istim metodom. Konačno da se Iran vrati pravim civilizacijskim vrednostima, a ne da im zaostali verski fanatici kroje kapu.

mario marko del tintoreto

pre 6 godina

@T.B.

Normalno je da na zapadu Irana ima najvise tvrdolinijasa jer su oni bili najvise pogodjeni kada su 80-tih godina ratovali sa Irakom koga su tada vodili suniti na celu sa Sadamom Huseinom.

užur

pre 6 godina

Srediće Iran ovo. Ipak je posle poraza u Siriji i Ukrajini ova taktika proksi ratova "provaljena". A nije ni da nije očekivano jer je Buš mlađi definisao ono što je on nazvao "osovinom zla" i samo se čekalo dqa krenu prvi potezi. Zanimljivo je da uprkos neuspehu operacije u Siriji ipak je pokrenuta iranska faza. Smešno. Pukli su

Lav

pre 6 godina

I nekako baš u trenutku kada se završava rat u Siriji, kreće neki novi u Iranu. Zbog nezaposlenosti i korupcije, naravno. A twiteraš samo potpaljuje vatru.

T.B.

pre 6 godina

Najeksplozivnije je na zapadu Irana gde ima i najvise siita tvrdolinijasa,koji po meni i izazivaju proteste.
Ova vlada je donela za njih nekoliko "cudnih"odluka kao sto je dozvola koncerata(nama je to cudno)i dozvola zenama da idu"nepokrivene"...

užur

pre 6 godina

Srediće Iran ovo. Ipak je posle poraza u Siriji i Ukrajini ova taktika proksi ratova "provaljena". A nije ni da nije očekivano jer je Buš mlađi definisao ono što je on nazvao "osovinom zla" i samo se čekalo dqa krenu prvi potezi. Zanimljivo je da uprkos neuspehu operacije u Siriji ipak je pokrenuta iranska faza. Smešno. Pukli su

Lav

pre 6 godina

I nekako baš u trenutku kada se završava rat u Siriji, kreće neki novi u Iranu. Zbog nezaposlenosti i korupcije, naravno. A twiteraš samo potpaljuje vatru.

Botko

pre 6 godina

Kako su islamisti došli na vlast, tako će i da odu, istim metodom. Konačno da se Iran vrati pravim civilizacijskim vrednostima, a ne da im zaostali verski fanatici kroje kapu.

T.B.

pre 6 godina

Najeksplozivnije je na zapadu Irana gde ima i najvise siita tvrdolinijasa,koji po meni i izazivaju proteste.
Ova vlada je donela za njih nekoliko "cudnih"odluka kao sto je dozvola koncerata(nama je to cudno)i dozvola zenama da idu"nepokrivene"...

Oxi

pre 6 godina

Svaka pobuna u islamskim drzavama je uvek zavrsavala sa jos vise islama, a ne sa manje, komicni su razni komentari koji u dogadjajima u Iranu gledaju divljenje Iranaca prema americkoj demokratiji i potrebu Iranaca za americkim imperijalizmom...

Jasdf

pre 6 godina

SAD su krive sto su iranske vlasti korpumpirane. SAD su takodje krive i zabog talasa poskupljenja koje su najavile iranske vlasti. SAD su krive i sto su iranske vlasti poslale revolucionarnu gardu na demonstrante i ubile veci broj ljudi. SAD su krive i sto je nakon svega toga nekom/nekim demonstrantu puko film i uzvratio vatru na oliciju.
Jos samo da neko objasni kako su SAD krive za to.

Začuđeni u Zemlji Čuda

pre 6 godina

@Jasdf
Sve zavisi od kad pratite dešavanja u tom delu sveta. Ako pratite od prekjuče da, biće vam nejasno kako je to Amerika kriva ali da pratite malo duže možda možda biste i imali malo drugačije mišljenje. Pre neku godinu je gospodin Vesli Klark (sećate li ga se možda) izjavio da je Iran označen za "odstrel" ili možda smatrate da je to on onako rekao i da je ovo slučajnost, baš sad, sada kada se Sirija rešava...

Shomi

pre 6 godina

Ajde malo ozbiljnosti u naslovima.
2009 posle izbora doslo je do daleko masovnijih demonstracija koje su vrlo brzo zavresene.
Nema prisustva zapadnih medija na terenu, nema prisustva drustvenih mreza, vlast je ovo ocekivala, cak se ni Revolucionarna garda nije angazovala.
Svakog cuda tri dana dosta.

totalwar

pre 6 godina

To je VEOMA alternativna istorija na nivou Deretića da je SSSR i KGB napravio islamsku revoluciju u Iranu. Čak ni naj naj antiruskih izvori na zapadu ne pišu takve gluposti, no vidim ovde ima forumaša koji imaju uvide u najtajnija dokumenta :)

Onda SSSR napao ničim izazvan napredni Afganistan? Ponovo, veoma alternativna istorija, to ne tvrde na najekrstremniji antirusi na zapadu, već sada već godinama američki akteri otvoreno pričaju kako su postavljai klopku ala Vijetnam za Ruse u Afganistanu, pokušavajući da instaliraju islamski režim u Afganistanu koji bi bio odskočna tačka za destablizaciju ruskoh mekog trbuha, tj SSSR muslimanske republike koje se graniče sa Afganistanom ( pola stanovništva Afganistana čak i entički čine Tadžici, Uzbeci i nešto malo Turkmena). To jest, SSSR je mogao da ne interveniše, pa bio imao Afganistan u svojim granicama. Win Win situacija za Amere.

Takodje, SSSR nije napravio dinastiju u Južnoj Koreji, već je najveći deo hladnog rata SSSR bio u veoma lošim odnosima sa S Korejom, čak su Korejci potpuno zatvarali granicu ( imam poznanika u Moskvi, Korejca rodjenog u SSSR, kome su roditelji bili na nekom usavršavanju u Moskvi, i onda nisu ogli nazad jer su ovi zatvorili granicu sa SSSR). Ai su zato Kinezi naročito od zbližavanja sa Amerima od vremena Kartera bili dobri sa Korejcima, kao i naš drug Stari, koji je tamo imao megagalaktički doček. A drug Stari je radio znamo za koga

lord

pre 6 godina

standard je u iranu opao poslednjih godina, od kad se iran upustio u globalnu politicku igru, zbog ulaganja u razvoj tehnologije , oruzanih snaga i ostalog, ali ove proteste su verovatno pokrenuli sad, izrael i mozda jos neka njima bliska sila. ali iran je ozbiljna i jaka drzava ne verujem da ce oni dozvoliti da ovo ode na jedan visi nivo...

Adriano_Galliani

pre 6 godina

Iran nije isto sto i Sirija. Iranu je, istine radi, potrebno malo demokratije. Samo pogledajte kako je ta zemlja izgledala 1970-ih. Persija je bila velika civilzacija, Iran je samo sramoti.

Marija

pre 6 godina

SAD je kriva jer im je uvela sakcije,jer im je napravila revoluciju islamsku... sta ces vise
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (realista, 1. januar 2018 22:02

Da iole poznajes istoriju ne bi ovakvu glupost napisao.

Islamsku revoluciju u Iranu nisu izazvale SAD vec SSSR.
Persijski narod je divan narod sa velikom kulturom , Teheran je bio Paris Bliskog istoka, jedan od najmodernijih gradova slobodno mogu napisati i u svetu.
Islamsku revoluciju je napravila staljinisticko-boljsevicka mafija iz SSSR-a i od tada persijski narod zivi bukvalno u islamisticko-boljsevickoj diktaturi.

Iran je specifican jer je tamo em islamisticka em boljsevicka diktatura koju podrzava KGB mafija iz Kremlja.

Zalosno je da masa ljudi ama bas nista ne zna o svetskoj istoriji i da za sve okrivljuju Ameriku.

Pored Irana, boljsevicki SSSR i Rusija, napale su prve iz cista mira kraljevinu Afganistan, u to vreme mnogo naprednu zemlju da bi uvele komunizam u Afganistan.

Boljsevicki SSSR i Rusija su napravili i Kim Dzong porodicu iz Severne Koreje kada su podrzali komuniste da naprave gradjanski rat u tadasnjoj Koreji.

Zbog nepoznavanja ni nase rodjene srpske istorije, a kamoli svetske istorije, nalazimo se i tu gde jesmo.

zoran

pre 6 godina

Izgleda da ce Suhoji uskoro da se prebacuju u Iran, a zlu ne trebalo i neka podmornica ce malo da se priblizi Iranu. Cisto da nekome ne bi palo na pamet kakva intervencija.

mario marko del tintoreto

pre 6 godina

@T.B.

Normalno je da na zapadu Irana ima najvise tvrdolinijasa jer su oni bili najvise pogodjeni kada su 80-tih godina ratovali sa Irakom koga su tada vodili suniti na celu sa Sadamom Huseinom.

Prolaznik

pre 6 godina

Samo jedno pitanje za sve ove komentatore koji hvala Ajatolahe i misle da je SAD kriva za sve i da CIA stoji iza protesta.

Da li bi iko od vas ziveo u Iranu koji su izgradili islamisti? Tipa nemate slobodu interneta ukoliko napustite Islamsku veru idete u zatvor ili vam sleduje vesanje, nema alkohola i sl.

Zar ne vidite da je i tamo narod zeljan slobode i pravde kao i sto smo mi bili 1993/6/7 i 2000. kada smo protestovali.

Jasdf

pre 6 godina

@@Jasdf
Sve zavisi od kad pratite dešavanja u tom delu sveta. Ako pratite od prekjuče da, biće vam nejasno kako je to Amerika kriva ali da pratite malo duže možda možda biste i imali malo drugačije mišljenje. Pre neku godinu je gospodin Vesli Klark (sećate li ga se možda) izjavio da je Iran označen za "odstrel" ili možda smatrate da je to on onako rekao i da je ovo slučajnost, baš sad, sada kada se Sirija rešava...
(Začuđeni u Zemlji Čuda, 1. januar 2018 22:34)
Pratim ih nekih 50 godina.
Zar vi stvarno mislite da su ljudi izasli da rizikuju svoje zivote zato sto je neki nebitni lik iz SAD nesto izjavio pre par godina? Koliko ja poznajem ljude, nigde na svetu ne postoje osobe, ozim nekih avanturista, koje bi rizikovale svoje zivote zarad trivijalnih stvari. Da vi pratite dogadjaje u Iranu znali biste da je u toj zemlji visok nivo korupcije, takodje biste znali da su o jutros cene mnogih osnovnih stvari poskupele, da su tim ljudima uskracene razne elementarne stvari. Svaka od tih stvari pojedinacno nije dovoljna da izazove ljude na akciju, medjutim zdruzeno one daju sinergiju i ljudi su spremni da se pobune protiv toga. Briga ih sta je rekao neki penzioner u SAD ili bilo ko, intersuje ih egzistencija njih i njihovih porodica, a onda nema kalkulacija.

Kontrarevolucija protiv revolucije

pre 6 godina

Mule su spremne u ime alaha da ubiju i milijun ljudi samo da bi zadrzali vlast. Oni su zaveli diktaturu kakve nema u danasnjem svetu. Ovoj diktaturi bi jedino magao da stane na pot neki od jacih generala koje ipak Kontrolise Revolucionarna Garda koja je pod diretnom komandom Ajatulaha Khamnenija.

Zile

pre 6 godina

Za one koji pitaju kako je Amerika kriva za pad zivotnog standarda u Iranu: vrlo prosto, jednostrano je zablokirala 150 milijardi dolara iranskog novca - zvanicna informacija koju SAD sa ponosom ponavlja na svakom koraku. Da ne ulazim u to da li je CIA umesala prste u organizaciju protesta i slanje ubica. To za sada SAD ne priznaju. Zvanicnici UN za Siriju su pri pocetku rata izjavili da je oruzana pobuna i gradjanski rat zapocet stranim placenicima. Cisto da napomenem kao dokaz da su SAD sposobne za tako nesto.

neobavezno

pre 6 godina

Pre nego se upustite u komentarisanje prilika u Iranu, potrudite se da saznate bar minimalno o njegovoj proslosti. Iran je imao za vreme vladavine Reze Pahlavija savremeno uredjenu drzavu. Svoju suprugu, Farah Dibu je upoznao prilikom obilaska univerziteta na kojem je studirala. Nije Iran bio zaostao i verski zatucan, kako danas neki prikazuju ali je vracen storinama gidina unazad kada su SAD srusile Pahlavija i porodicu oterale u egzil. Nije ispunjavao zelje SAD. Onda je na vlasr doveden Ajatolah Homeini koji je bio u izbeglistvu u Francuskoj. Sad SAD ponovo ne odgovara vlast u Iranu a ne odgovara ni Izraelu. Ko je glavni inicijator nereda u Iranu? Ko placa i obucava vinovnike nereda? Pa valjda necemo poverovati "slobodnim" medijima koji imaju manipulatorsku ulogu? Koga sada SAD pripremaju da dodje na vlast?

Petar S.

pre 6 godina

Notorna je glupost tvrditi da je IR (Islamsku revoluciju) u Iranu izveo SSSR kad na You Tubu postoji gomila dokumentaraca - Americke, produkcije u kojima se kaze da CIA stoji iza obaranja Saha Reze Pahlavia.

Drugo postoji jasan sablon po kome CIA operise i on se ponavlja od pocetka Arapskog proleca od zemlje do zemlje.
Ono sto upada u oci je da je arapsko prolece potpuno zaobislo kljucne saveznike Amerike na Bliskom Istoku Sudijsku Arabiju ii jos par zemalja zaliva.
U tim drzavama vladaju kraljevske porotice i Serijatsko pravo.

Ako bi IGDE trebalo da se buni za vise demokratije i ljudskih prava (a o korupciji dane govorimo) to je onda tamo. Ali, to se ne dogadja.

Sto JASNO govori ko stoji iza svih tih "crnih operacija".

To samo slep-kod-ociju ne vidi.

Na kraju krajeva to je penzionisani americki general Vesli Klark otvoreno i rekao (to je bilo PRE arapskog proleca).

Da ce Amerika napasti/promeniti rezim u 7 drzava u roku od 5 godina.

"Lista za odstrel"
https://www.youtube.com/watch?v=wAcB4J2NxZo

I posle se neki pitaju "A zasto krivite Ameriku za sve"?!

Iran je zemlja koja evidentno ima socioloske probleme, ALI Amerka podrzava te proteste da be se promenila arhitketura vlasti u CILJANIM zemljama, a ne dabi podrzali smanjenje korupcije ili vise gradjanskih prava.
Nezadovoljstvo Naroda se ZLOUPOTREBLJAVA od strane Amerike.
TO su i nama uradili.

U kojoj je zemlji Bliskog Istoka smanjena korupcija i stanje je bolje nakon arapskog proleca?

GUARDIAN

pre 6 godina

Islamisti su u krvi i došli na vlast 1979, srušivši najdemokratskiju državu na tim prostorima (osim Izraela). Zabulili su žene u feredže, pobili na desetina hiljada ljudi samo jer su bili normalna građanska klasa. Dovukli ono strašilo Homeinija iz Pariza i napravili haos. Posle vodili idiotski rat sa Irakom gde je bilo skoro milion mrtvih i napokon sponzorisali terorizam po okolnim državama.SADje kriva što ‘79 nije pomogla Šahu da uguši te teroriste, nadam se da će sada ispraviti grešku. A Vi što se zluradite ubistvima mirnih Iranaca koji samo žele slobodu u kojoj Vi uživate, shvatite da su SAD naši prirodni saveznici i da bi mi sada bili normalna zemlja u EU i NATO paktu da nas ono zlo nije porobilo ‘44 i usadilo ovom narodu taj izopačeni sistem vrednosti. Nikada pre Srbija nije bila protiv celog sveta, samo u našim ludim glavama mislimo da svet kuje zaveru protiv nas.

Воја Коштуница необавештени

pre 6 godina

Мирни демонстранти који имају оружје,убијају и организовано нападају полицијске станице и војне базе да их заузму.И то из демократског мирног протеста против диктатора,диктатуре и корупције.Која је ово земља по реду са истим сценаријем,подршком од истих ширитеља демократије.Успут Иран има велике количине нафте и гаса и за извоз а има коме са стране да то да а неће јер су корумпирани?

Komša

pre 6 godina

Jedna od pobunjenih grupa je i teroristička organizacija Mudžahedini naroda tako da su male šanse za neku "sekularnu revoluciju".
I ako ima takvih nezadovoljnika kojima fali sekularizma (a ima ih sigurno) oni se zloupotrebljavaju za spoljnju upotrebu- da se pridobiju simpatije Zapada.
Muslimanska braća na persijski način.
Ako pogledamo "proleća" jedino se Egipat izvukao.I to kako? Suspendovali demokratiju kako bi na silu sačuvali sekularizam.
Svaka demokratija u tim državama vodi samoukidanju- većina izglasava neku teokratiju i dok si rekao keks dobiješ neku varijantu Saudijske Arabije.
Mešali se Rusi ili Ameri sve jedno je - to je prirodno stanje u tim državama.

Gradjanin

pre 6 godina

Ukinuli smo vize građanima Irana, eto nam gomile izbeglica u veoma bliskoj budućnosti...
To je jedino relevantno za nas ovdašnje u ovom trenutku, a ne ko je izazvao revoluciju tamo!
Ono što je mnogo čudnije je da je veoma teško da se sazna zašto se oni zaista bune, i na jedvite jade sam to pronašao: traže demobilizaciju vojnika poslatih u Siriju i Jemen (izgleda da kriju broj mrtvih, a posle demobilizacije bi morali da kažu šta je sa onim što se nisu vratili), a tome je potpomogao i talas poskupljenja - čisti osnovni instinkti (basic instincts)! Izgleda da su demonstracije stihijske i posle ovih sada mogu da dođu i neki mnogo radikalniji jer motiv nije sloboda, nego povratak najmilijih i istina u vezi sa tim, i pojeftinjenje hrane!!!

VladaBGD

pre 6 godina

Nadam se da im nece poslati demokratiju u obliku uranijumskih bombi.
Iran je prebogat gasom. Projekat gasovoda "Nabuko" je planiran od Irana do Evrope da bi se na taj nacin smanjila zavisnost od Ruskog gasa.
Pitam se da li je sve ovo pocetak realizacije tog projekta.

Dobro jutro

pre 6 godina

Kad neko napiše da su komunisti izazvao „islamsku revoluciju" .... Komunisti su Boga "ubili" u svojoj zemlji, ubili bi ga u svakoj pa i u Iranu.

Jasdf

pre 6 godina

SAD su krive sto su iranske vlasti korpumpirane. SAD su takodje krive i zabog talasa poskupljenja koje su najavile iranske vlasti. SAD su krive i sto su iranske vlasti poslale revolucionarnu gardu na demonstrante i ubile veci broj ljudi. SAD su krive i sto je nakon svega toga nekom/nekim demonstrantu puko film i uzvratio vatru na oliciju.
Jos samo da neko objasni kako su SAD krive za to.

Marija

pre 6 godina

SAD je kriva jer im je uvela sakcije,jer im je napravila revoluciju islamsku... sta ces vise
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (realista, 1. januar 2018 22:02

Da iole poznajes istoriju ne bi ovakvu glupost napisao.

Islamsku revoluciju u Iranu nisu izazvale SAD vec SSSR.
Persijski narod je divan narod sa velikom kulturom , Teheran je bio Paris Bliskog istoka, jedan od najmodernijih gradova slobodno mogu napisati i u svetu.
Islamsku revoluciju je napravila staljinisticko-boljsevicka mafija iz SSSR-a i od tada persijski narod zivi bukvalno u islamisticko-boljsevickoj diktaturi.

Iran je specifican jer je tamo em islamisticka em boljsevicka diktatura koju podrzava KGB mafija iz Kremlja.

Zalosno je da masa ljudi ama bas nista ne zna o svetskoj istoriji i da za sve okrivljuju Ameriku.

Pored Irana, boljsevicki SSSR i Rusija, napale su prve iz cista mira kraljevinu Afganistan, u to vreme mnogo naprednu zemlju da bi uvele komunizam u Afganistan.

Boljsevicki SSSR i Rusija su napravili i Kim Dzong porodicu iz Severne Koreje kada su podrzali komuniste da naprave gradjanski rat u tadasnjoj Koreji.

Zbog nepoznavanja ni nase rodjene srpske istorije, a kamoli svetske istorije, nalazimo se i tu gde jesmo.

Botko

pre 6 godina

Kako su islamisti došli na vlast, tako će i da odu, istim metodom. Konačno da se Iran vrati pravim civilizacijskim vrednostima, a ne da im zaostali verski fanatici kroje kapu.

Prolaznik

pre 6 godina

Samo jedno pitanje za sve ove komentatore koji hvala Ajatolahe i misle da je SAD kriva za sve i da CIA stoji iza protesta.

Da li bi iko od vas ziveo u Iranu koji su izgradili islamisti? Tipa nemate slobodu interneta ukoliko napustite Islamsku veru idete u zatvor ili vam sleduje vesanje, nema alkohola i sl.

Zar ne vidite da je i tamo narod zeljan slobode i pravde kao i sto smo mi bili 1993/6/7 i 2000. kada smo protestovali.

Jasdf

pre 6 godina

@@Jasdf
Sve zavisi od kad pratite dešavanja u tom delu sveta. Ako pratite od prekjuče da, biće vam nejasno kako je to Amerika kriva ali da pratite malo duže možda možda biste i imali malo drugačije mišljenje. Pre neku godinu je gospodin Vesli Klark (sećate li ga se možda) izjavio da je Iran označen za "odstrel" ili možda smatrate da je to on onako rekao i da je ovo slučajnost, baš sad, sada kada se Sirija rešava...
(Začuđeni u Zemlji Čuda, 1. januar 2018 22:34)
Pratim ih nekih 50 godina.
Zar vi stvarno mislite da su ljudi izasli da rizikuju svoje zivote zato sto je neki nebitni lik iz SAD nesto izjavio pre par godina? Koliko ja poznajem ljude, nigde na svetu ne postoje osobe, ozim nekih avanturista, koje bi rizikovale svoje zivote zarad trivijalnih stvari. Da vi pratite dogadjaje u Iranu znali biste da je u toj zemlji visok nivo korupcije, takodje biste znali da su o jutros cene mnogih osnovnih stvari poskupele, da su tim ljudima uskracene razne elementarne stvari. Svaka od tih stvari pojedinacno nije dovoljna da izazove ljude na akciju, medjutim zdruzeno one daju sinergiju i ljudi su spremni da se pobune protiv toga. Briga ih sta je rekao neki penzioner u SAD ili bilo ko, intersuje ih egzistencija njih i njihovih porodica, a onda nema kalkulacija.

užur

pre 6 godina

Srediće Iran ovo. Ipak je posle poraza u Siriji i Ukrajini ova taktika proksi ratova "provaljena". A nije ni da nije očekivano jer je Buš mlađi definisao ono što je on nazvao "osovinom zla" i samo se čekalo dqa krenu prvi potezi. Zanimljivo je da uprkos neuspehu operacije u Siriji ipak je pokrenuta iranska faza. Smešno. Pukli su

Lav

pre 6 godina

I nekako baš u trenutku kada se završava rat u Siriji, kreće neki novi u Iranu. Zbog nezaposlenosti i korupcije, naravno. A twiteraš samo potpaljuje vatru.

Kontrarevolucija protiv revolucije

pre 6 godina

Mule su spremne u ime alaha da ubiju i milijun ljudi samo da bi zadrzali vlast. Oni su zaveli diktaturu kakve nema u danasnjem svetu. Ovoj diktaturi bi jedino magao da stane na pot neki od jacih generala koje ipak Kontrolise Revolucionarna Garda koja je pod diretnom komandom Ajatulaha Khamnenija.

Adriano_Galliani

pre 6 godina

Iran nije isto sto i Sirija. Iranu je, istine radi, potrebno malo demokratije. Samo pogledajte kako je ta zemlja izgledala 1970-ih. Persija je bila velika civilzacija, Iran je samo sramoti.

Začuđeni u Zemlji Čuda

pre 6 godina

@Jasdf
Sve zavisi od kad pratite dešavanja u tom delu sveta. Ako pratite od prekjuče da, biće vam nejasno kako je to Amerika kriva ali da pratite malo duže možda možda biste i imali malo drugačije mišljenje. Pre neku godinu je gospodin Vesli Klark (sećate li ga se možda) izjavio da je Iran označen za "odstrel" ili možda smatrate da je to on onako rekao i da je ovo slučajnost, baš sad, sada kada se Sirija rešava...

lord

pre 6 godina

standard je u iranu opao poslednjih godina, od kad se iran upustio u globalnu politicku igru, zbog ulaganja u razvoj tehnologije , oruzanih snaga i ostalog, ali ove proteste su verovatno pokrenuli sad, izrael i mozda jos neka njima bliska sila. ali iran je ozbiljna i jaka drzava ne verujem da ce oni dozvoliti da ovo ode na jedan visi nivo...

totalwar

pre 6 godina

To je VEOMA alternativna istorija na nivou Deretića da je SSSR i KGB napravio islamsku revoluciju u Iranu. Čak ni naj naj antiruskih izvori na zapadu ne pišu takve gluposti, no vidim ovde ima forumaša koji imaju uvide u najtajnija dokumenta :)

Onda SSSR napao ničim izazvan napredni Afganistan? Ponovo, veoma alternativna istorija, to ne tvrde na najekrstremniji antirusi na zapadu, već sada već godinama američki akteri otvoreno pričaju kako su postavljai klopku ala Vijetnam za Ruse u Afganistanu, pokušavajući da instaliraju islamski režim u Afganistanu koji bi bio odskočna tačka za destablizaciju ruskoh mekog trbuha, tj SSSR muslimanske republike koje se graniče sa Afganistanom ( pola stanovništva Afganistana čak i entički čine Tadžici, Uzbeci i nešto malo Turkmena). To jest, SSSR je mogao da ne interveniše, pa bio imao Afganistan u svojim granicama. Win Win situacija za Amere.

Takodje, SSSR nije napravio dinastiju u Južnoj Koreji, već je najveći deo hladnog rata SSSR bio u veoma lošim odnosima sa S Korejom, čak su Korejci potpuno zatvarali granicu ( imam poznanika u Moskvi, Korejca rodjenog u SSSR, kome su roditelji bili na nekom usavršavanju u Moskvi, i onda nisu ogli nazad jer su ovi zatvorili granicu sa SSSR). Ai su zato Kinezi naročito od zbližavanja sa Amerima od vremena Kartera bili dobri sa Korejcima, kao i naš drug Stari, koji je tamo imao megagalaktički doček. A drug Stari je radio znamo za koga

T.B.

pre 6 godina

Najeksplozivnije je na zapadu Irana gde ima i najvise siita tvrdolinijasa,koji po meni i izazivaju proteste.
Ova vlada je donela za njih nekoliko "cudnih"odluka kao sto je dozvola koncerata(nama je to cudno)i dozvola zenama da idu"nepokrivene"...

zoran

pre 6 godina

Izgleda da ce Suhoji uskoro da se prebacuju u Iran, a zlu ne trebalo i neka podmornica ce malo da se priblizi Iranu. Cisto da nekome ne bi palo na pamet kakva intervencija.

Oxi

pre 6 godina

Svaka pobuna u islamskim drzavama je uvek zavrsavala sa jos vise islama, a ne sa manje, komicni su razni komentari koji u dogadjajima u Iranu gledaju divljenje Iranaca prema americkoj demokratiji i potrebu Iranaca za americkim imperijalizmom...

Shomi

pre 6 godina

Ajde malo ozbiljnosti u naslovima.
2009 posle izbora doslo je do daleko masovnijih demonstracija koje su vrlo brzo zavresene.
Nema prisustva zapadnih medija na terenu, nema prisustva drustvenih mreza, vlast je ovo ocekivala, cak se ni Revolucionarna garda nije angazovala.
Svakog cuda tri dana dosta.

mario marko del tintoreto

pre 6 godina

@T.B.

Normalno je da na zapadu Irana ima najvise tvrdolinijasa jer su oni bili najvise pogodjeni kada su 80-tih godina ratovali sa Irakom koga su tada vodili suniti na celu sa Sadamom Huseinom.

GUARDIAN

pre 6 godina

Islamisti su u krvi i došli na vlast 1979, srušivši najdemokratskiju državu na tim prostorima (osim Izraela). Zabulili su žene u feredže, pobili na desetina hiljada ljudi samo jer su bili normalna građanska klasa. Dovukli ono strašilo Homeinija iz Pariza i napravili haos. Posle vodili idiotski rat sa Irakom gde je bilo skoro milion mrtvih i napokon sponzorisali terorizam po okolnim državama.SADje kriva što ‘79 nije pomogla Šahu da uguši te teroriste, nadam se da će sada ispraviti grešku. A Vi što se zluradite ubistvima mirnih Iranaca koji samo žele slobodu u kojoj Vi uživate, shvatite da su SAD naši prirodni saveznici i da bi mi sada bili normalna zemlja u EU i NATO paktu da nas ono zlo nije porobilo ‘44 i usadilo ovom narodu taj izopačeni sistem vrednosti. Nikada pre Srbija nije bila protiv celog sveta, samo u našim ludim glavama mislimo da svet kuje zaveru protiv nas.

neobavezno

pre 6 godina

Pre nego se upustite u komentarisanje prilika u Iranu, potrudite se da saznate bar minimalno o njegovoj proslosti. Iran je imao za vreme vladavine Reze Pahlavija savremeno uredjenu drzavu. Svoju suprugu, Farah Dibu je upoznao prilikom obilaska univerziteta na kojem je studirala. Nije Iran bio zaostao i verski zatucan, kako danas neki prikazuju ali je vracen storinama gidina unazad kada su SAD srusile Pahlavija i porodicu oterale u egzil. Nije ispunjavao zelje SAD. Onda je na vlasr doveden Ajatolah Homeini koji je bio u izbeglistvu u Francuskoj. Sad SAD ponovo ne odgovara vlast u Iranu a ne odgovara ni Izraelu. Ko je glavni inicijator nereda u Iranu? Ko placa i obucava vinovnike nereda? Pa valjda necemo poverovati "slobodnim" medijima koji imaju manipulatorsku ulogu? Koga sada SAD pripremaju da dodje na vlast?

Воја Коштуница необавештени

pre 6 godina

Мирни демонстранти који имају оружје,убијају и организовано нападају полицијске станице и војне базе да их заузму.И то из демократског мирног протеста против диктатора,диктатуре и корупције.Која је ово земља по реду са истим сценаријем,подршком од истих ширитеља демократије.Успут Иран има велике количине нафте и гаса и за извоз а има коме са стране да то да а неће јер су корумпирани?

VladaBGD

pre 6 godina

Nadam se da im nece poslati demokratiju u obliku uranijumskih bombi.
Iran je prebogat gasom. Projekat gasovoda "Nabuko" je planiran od Irana do Evrope da bi se na taj nacin smanjila zavisnost od Ruskog gasa.
Pitam se da li je sve ovo pocetak realizacije tog projekta.

Gradjanin

pre 6 godina

Ukinuli smo vize građanima Irana, eto nam gomile izbeglica u veoma bliskoj budućnosti...
To je jedino relevantno za nas ovdašnje u ovom trenutku, a ne ko je izazvao revoluciju tamo!
Ono što je mnogo čudnije je da je veoma teško da se sazna zašto se oni zaista bune, i na jedvite jade sam to pronašao: traže demobilizaciju vojnika poslatih u Siriju i Jemen (izgleda da kriju broj mrtvih, a posle demobilizacije bi morali da kažu šta je sa onim što se nisu vratili), a tome je potpomogao i talas poskupljenja - čisti osnovni instinkti (basic instincts)! Izgleda da su demonstracije stihijske i posle ovih sada mogu da dođu i neki mnogo radikalniji jer motiv nije sloboda, nego povratak najmilijih i istina u vezi sa tim, i pojeftinjenje hrane!!!

Zile

pre 6 godina

Za one koji pitaju kako je Amerika kriva za pad zivotnog standarda u Iranu: vrlo prosto, jednostrano je zablokirala 150 milijardi dolara iranskog novca - zvanicna informacija koju SAD sa ponosom ponavlja na svakom koraku. Da ne ulazim u to da li je CIA umesala prste u organizaciju protesta i slanje ubica. To za sada SAD ne priznaju. Zvanicnici UN za Siriju su pri pocetku rata izjavili da je oruzana pobuna i gradjanski rat zapocet stranim placenicima. Cisto da napomenem kao dokaz da su SAD sposobne za tako nesto.

Petar S.

pre 6 godina

Notorna je glupost tvrditi da je IR (Islamsku revoluciju) u Iranu izveo SSSR kad na You Tubu postoji gomila dokumentaraca - Americke, produkcije u kojima se kaze da CIA stoji iza obaranja Saha Reze Pahlavia.

Drugo postoji jasan sablon po kome CIA operise i on se ponavlja od pocetka Arapskog proleca od zemlje do zemlje.
Ono sto upada u oci je da je arapsko prolece potpuno zaobislo kljucne saveznike Amerike na Bliskom Istoku Sudijsku Arabiju ii jos par zemalja zaliva.
U tim drzavama vladaju kraljevske porotice i Serijatsko pravo.

Ako bi IGDE trebalo da se buni za vise demokratije i ljudskih prava (a o korupciji dane govorimo) to je onda tamo. Ali, to se ne dogadja.

Sto JASNO govori ko stoji iza svih tih "crnih operacija".

To samo slep-kod-ociju ne vidi.

Na kraju krajeva to je penzionisani americki general Vesli Klark otvoreno i rekao (to je bilo PRE arapskog proleca).

Da ce Amerika napasti/promeniti rezim u 7 drzava u roku od 5 godina.

"Lista za odstrel"
https://www.youtube.com/watch?v=wAcB4J2NxZo

I posle se neki pitaju "A zasto krivite Ameriku za sve"?!

Iran je zemlja koja evidentno ima socioloske probleme, ALI Amerka podrzava te proteste da be se promenila arhitketura vlasti u CILJANIM zemljama, a ne dabi podrzali smanjenje korupcije ili vise gradjanskih prava.
Nezadovoljstvo Naroda se ZLOUPOTREBLJAVA od strane Amerike.
TO su i nama uradili.

U kojoj je zemlji Bliskog Istoka smanjena korupcija i stanje je bolje nakon arapskog proleca?

Dobro jutro

pre 6 godina

Kad neko napiše da su komunisti izazvao „islamsku revoluciju" .... Komunisti su Boga "ubili" u svojoj zemlji, ubili bi ga u svakoj pa i u Iranu.

Komša

pre 6 godina

Jedna od pobunjenih grupa je i teroristička organizacija Mudžahedini naroda tako da su male šanse za neku "sekularnu revoluciju".
I ako ima takvih nezadovoljnika kojima fali sekularizma (a ima ih sigurno) oni se zloupotrebljavaju za spoljnju upotrebu- da se pridobiju simpatije Zapada.
Muslimanska braća na persijski način.
Ako pogledamo "proleća" jedino se Egipat izvukao.I to kako? Suspendovali demokratiju kako bi na silu sačuvali sekularizam.
Svaka demokratija u tim državama vodi samoukidanju- većina izglasava neku teokratiju i dok si rekao keks dobiješ neku varijantu Saudijske Arabije.
Mešali se Rusi ili Ameri sve jedno je - to je prirodno stanje u tim državama.