Nedelja, 31.12.2017.

09:17

"Zapadne sile su sredile da se Srbiji ne sudi za genocid"

Srbija se pred Haškim tribunalom spasila zbog njihove "politike optužnica", kaže za "Jutarnji" Džefri Najs koji je vodio postupak protiv Slobodana Miloševića.

Izvor: Jutarnji list

"Zapadne sile su sredile da se Srbiji ne sudi za genocid" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

86 Komentari

Sortiraj po:

Miks

pre 6 godina

Koji genocid, desio se genocid u kom su Srbi bili krivci? Razmera umorenih ili proteranih Srba iz Hrvatske, iz Sarajeva i drugih gradova FB ili sa Kosmeta? Definicija genocida odredjuje ugrozavanje znacajnog dela stanovnistva a ne ad-hoc definisanog nekog broja ljudi kao u Srebrenici (diskutabilno vojno (ne)angazovanog stanovnistva)

Pera

pre 6 godina

Nema tu šta da se sređuje. Srbija nije ni ratovala, osim kada su nam teroristi okupirali Kosovo.
Genocid je počinjen nad Srbima, a za to NIKO nije odgovarao, ali hoće, uskoro jako!

petar

pre 6 godina

Velike sile a posebno britanija.

Slobi smo trebali da sudimo u srbiji za ono sto je uradio srbima. Nije bio veci zlikovac od tudjmana, alije, onih ubica dece sa kosova

Vladimir

pre 6 godina

Mene ne brine šta on priča za HR medije, mene više brine to što je on profesor univerziteta i što je trovao i još će da truje nove generacije buduće intelektualne elite na Zapadu. Jedan preambiciozan čoveljčuljak povređenog egoa, frustriran zbog ličnog neuspeha, tačnije potpune profesionalne katastrofe u dva najvažnija slučaja za Tužilaštvo. A ono čerečenje od strane đavoljeg advokata Šešelja proganjaće ga do kraja života. Sahranio ga je, kao profesionalca, kao ličnost i najkvalifikovanijeg predstavnika haškog tužilaštva. Takvo poniženje se ne prašta.

abv

pre 6 godina

i pored svih mojih molbi da objavite komentar koji bi tvrdim životom objavili sve novine i svi portali iz celog sveta ,pa čak i iz totalitarnih režima samo vi ne smete na žalost više govori o vama i vašim postupcima nego o meni

čudni su putevi božji

pre 6 godina

Dolazi drugi deo. Sinhronizacija. Prvi svetski rat je bio jezivo naporan a zapad je po pravilu odviše uobražen da shvati da ne vlada svim silama kao što misli da vlada da bi se sve završilo u jednom dahu. Srbija je onda kažnjavana zato što je stvarala nacionalnu državu, a sada zato što je stvarala kompozitnost van medjunradnog poretka to jest njegovih manjkavosti, sada to radi i sam zapad jer je vreme, kao što nije bio zločin ubiti Ferdinanda tako ni ovo ne može i neće biti genocid. Ono što treba rešiti jeste isto ono što se odlučivalo drugim svetskim ratom, oblik nacionalne države i na čemi će biti postavljena, na istoriji, pravu, ili sili. Danas se na ove tri dodaju i tehnologije,pa imamo klasične siledžije, kontrakcioniste koji sanjaju prošlost, populiste i tehnološke inovatore. Budala je naravno bilo uvek, ali njihov doprinos i uticaj se svodio na izjave na pamfletima i člancima, šta su uspeli već da nadju, kao i ovaj klovn (samo klovn može da izjavi da je Srbija u zaveri da se promeni poredak omogućila zapadu da je bombarduje da bi promenila svet). Opsednut je Srbima, biće tu Savle postaje Pavle.

John

pre 6 godina

Milošević je trebao da odgovara za svašta. I da bude osuđen za mnogo toga. Ali kad čitam šta bulazni ovaj lik, ni najmanje me ne bi začudilo da je Sloba, da je poživeo, iz Haga izašao slobodan.
Ovaj je toliko operisan od realnosi, da me jako čudi kako je uoppšte uspeo i da upiše, a kamo li da završi Oksford (prema biografiji).

"Srbija je uživala posebne povlastice Zapada"
Koje, bre, povlastice?

"odluku Međunarodnog suda pravde (ICJ) koja oslobađa Srbiju optužnice za genocid"
Kol'ko ja znam, Srbija je proglašena krivom što nije sprečila genocid.

"da se optuže drugi lideri države Srbije, Lilić ili Bulatović"
Oni ni svom vozaču nisu mogli da kažu "Vozi tu i tu", a kamo li da se pitaju nešto u državi. Uostalom, je'l Milutinocić oslobođen, a istog je kalibra kao i ova dvojica.

"koji će doneti zadovoljštinu Srbima postupcima samo protiv kosovskih Albanaca"
Pa Srbi su već osuđeni. Ajd' malo da vidimo ima li među Albancima neko ko bi trebalo da fasuje robiju...

"Ni gomila nepouzdanih sudija"
Sudije su bile ili prave sudije, koje imaju problem s međunarodnim krivičnim pravom, koga slabo znaju ili profesori međunarodnog prava koji se slabo snalaze u sudnici jer nisu prave sudije. Nemoguće je imati savršenog sudiju za ovo.

"da blokiraju sve za što im je odgovaralo da ostane u senci"
Topnički dnevnici, Brionski transkripti...

Jura

pre 6 godina

(T.D. LLC,NYC, 31. decembar 2017 12:43)
Poštovani pravniče, šta mislite dali bi HR i BiH mogla tužiti C. Del Ponte zbog dogovora sa Svilanovićem oko cenzure dokumenata koji su direktno dovodili u vezu srbski državni vrh sa ljudima koji su bili optuženi za zločine?

Fontele

pre 6 godina

Dzefri je ovim saopstenjem stavio do znanja da sud nije samostalan vec je donosio presude na bazi uticaja sa strane. Drugim recima nije sudio po pravdi nego po naredjenju. Najs ovim objasnjava jedan modus vivendi, pa bi suludo bilo misliti drugacije i kod svih onih osudjujucih presuda srbima.

DAVOR

pre 6 godina

Kolika je Dzefrijeva tarifa i kolko ce jos biti relevantno njegovo misljenje za dnevnopoliticko prepucavanje u rgionu?Ja bih njega kaznio da jedan ceo vikend provede sa Dacicem i Palmom u kafani. Kada ovaj prvi kao estradni sarlatan nije sposoban da kupi i za nas jedno misljenje koje bi koristili u prepucavanju sa Hrvatskom.

dd

pre 6 godina

Ovog bi tipa trebalo tuziti zato sto optuzuje Srbiju za stvari za koje je pravnosnaznim presudama potvrdjeno da nije odgovorna. I to presudama iz procesa u kojima je on ucestvovao. To onda ima status klevetanja. Ispada da covek ne priznaje presude suda u kom je radio.

Yugocinik

pre 6 godina

Molim sve pripadnike zaracenih primitivnih juznoslovenskih plemena (muhamedansko, pravoslavno i katolicko) koji ovde pisu subjektivne komentare, da se konacno suoce sa nepobitnom cinjenicom da smo svi mi pripadnici jednog naroda koji govori isti jezik i ima iste gene.

Jedino sto nas razlikuje su kojekakve veroispovesti koje su nam nametnuli okupatori jer nas kroz istoriju nije porobio samo onaj ko to nije hteo.

Ta praksa ce se nastaviti sve dok ponovo ne uspostavimo zajednicku drzavu.

Zoran

pre 6 godina

..."a slučaj u kojem sam bio tužilac- Milošević - završen je njegovom smrću; kako se čini prirodnom, što je bilo tako prikladno za sve srpske i međunarodne interese."

"Kako se čini prirodnom"????

Pa bre forenzičari istražili na koji način su živote završavali faraoni pre 4000 godina, a Tužilac koji je optužio Miloševića, i sve vreme IMAO PRISTUP SVIM INFORMACIJAMA po službenoj dužnosti, ima dilemu na koji način je ovaj sokončao i to u zatvorskoj ćeliji???

Tu nešto nije u vaservagu, mister Najs, zar ne? Posle ove Vaše izjave, sve dalje diskusije bilo o čemu sa Vama su budalaste...

drax

pre 6 godina

Ja koliko vidim ako nekome treba da se sudi to je zapad oni stalno daju podrsku separatistima u ovim ratovima.Hrvatima su pomogli sakom i kapom i evo ih sada u EU a Kosovo su naoruzavali obucavali vojnike dali im vazdusnu podrsku preko Nato bombardovanja i na kraju ih priznali kao da su slobodarska drzava a ne jazbina trgovine organima drogom i belim robljem.

miki

pre 6 godina

nije zapad stitio srbiju (nakon sto ju je optuzio) ne predavajuci dokumenta o srebrenici .nego je stitio sebe i svoju tezu o srbima agresorima ubicama ..... sve sto je zapad ustvari kroz istoriju bio i ostao. a ti dokumenti dokazuju upravo suprotno i ti to znas al lova je lova . tako da ne s.... majke ti. a ispade da je hrvat placenik streljao te nestmretnike .gle cudna mi cuda. kao naterali ga a on naoruzan. svako ko je bio u ratu zna da ta prica ne drzi vodu. ne umanjujem zlocin ali hocu da se do detalja istrazi i odgovorni kazne jer je namestaljka ocigledna

Zormil

pre 6 godina

A Džefri ne spominje što su Tudjman i Hrvatska država proterali 600000 Srba iz Hrvatske,to mu ne smeta,nego uzeo lovu od Hrvata za intervju pa priča ono što vole Hrvati da čuju..

only fools and horses

pre 6 godina

Znači SAD i Velika Britanija nisu hteli da daju nikakve dokaze i dokumente koje imaju o Srebrenici, o tome šta se zaista dogodilo u Srebrenici (to je rečenica koju je Najs ovde izrekao). Ni telefonske razgovore između Miloševića i Mladića u tom periodu. Iste one države koje su sa svojim medijima najglasnije u osudi Srba i tvrdnje da je tamo bio genocid.
E sad zapitajte se (čitaoci, ne Džefri Najs, njegove pozicije su ovde jasne), zašto nisu htele dati i šta oni to kriju. Ako nekome nije jasno neka pogleda i Norveški dokumentarac o Srebrenici, mislim da se zove izgebljeni grad. U filmu nisu Srbi učestvovali, ni u snimanju, ni kao svedoci. Film je svojevremeno trebao biti prikazan i na RTSu ali je pod pritiskom to otkazano. Isto tako je uglavnom sprečavano da se prikazuje po svetu, ali ima ga na YouTube, sa sve našim prevodom.

miki

pre 6 godina

milosevic je bio nesposoban. da je srb htela rat sa onolikim naoruzanjem i vojskom je mogla ostale za dva dana preorati pa sve i ramba da su imali. ali oni su glumili partizane do zadnjeg i dali prostora i vremena da se ektremistinaoruzaju i organizuju ida pridobe zapad sa svojim sluzbama gde su nam napravili sta su napravili. a te hr bosko buha price kako jedan junak unisti 50 tenkova to je onako bas partizanski .
ali neka sad zive jako dobro svi pa i mi

Jr

pre 6 godina

"Tužilac" je ovim izjavama dokazao: 1) Neznanje osnovnih načela krivičnog prava uopšte o individualnoj odgovornosti; 2) Da je zastupnik nacističko-komunističkih ideologija kolektivne krivice; 3) Mržnju prema Srbima, neprofesionalnost i pristrasnost. Da li će sada postupci gde je bio tužilac biti ponovljeni? Da li će možda presude u predmetima gde je bio tužilac biti preinačene ili ukinute?

jojo

pre 6 godina

Zapad poklonio, po sopstvenom priznanju, države i Hrvatskoj i Bosni izdašnom pomoći u ratu. Praktično su u startu odlučili koja strana će prevagnuti, da bi danas ovaj nebitni čovek lupao ovakve stvari. Od starta sukoba SAD su znale kako će kraj izgledati, samo dovoljno krvi da istekne se čekalo. Jedina svetska sila u tom trenutku.

T.D. LLC,NYC

pre 6 godina

Advokat sam, medjunarodno pravo mi je uza specijalizacija i radim za veliku medjunarodnu organizaciju. Da predjem na stvarno
: Najs je ovom izjavom (ako je to istina) prekrsio i samim tim se kriminalno implicirao ,sledeca akta medjunarodnog krivicnog suda koji ima izvrsnu jurisdikciju nad sudom za bivsu SFRJ 1964/128301 : zvanicno lice ovlasceno da vodi ili sudi/ protnik NE SME DA U ROKU OD 25 godina od donosenja pravosudnih resenja KOMENTARISE , OPISUJE, TUMACI, OSPORAVA, DOGRADJUJE ILITI NA BILO KOJI NACIN PREJUDICIRA ,POJUDICIRA ,OSPORAVA iliti na bilo koji drugi nacin i delovanjem ugrozava integritet i verodostojnost nalaza i akata/presuda donesenih od pravovosudne institucije kojoj je zakletvom obavezan i kojoj je strukturalno pripadao!
Toliko o tome. Licno sam uputio pravosudnim organima Srbije u vise navrata u zadnjih 15ak god. savet (u slucajevima DelPonte I drugi koji su takodje krsili zakon) gde se trebalo reagovati i krivicno goniti doticne ali ocigledno da nije bilo no pravne ni politicke volje da sr tako i postupi zato smo tu gde jesmo.Srbija ima sva prava i osnove da pokrene krivicni postupak protiv istih a ka ne se krecu od 2 do 5 god. za materijalnu povredu statuta internacionalnog suda pravde.
T.D. LLC NYC

Srba

pre 6 godina

Jedini genocid su izvršile Hrvatske snage. U BiH i u Krajini. Napravili ste najveće etničko čišćenje od drugog svetskog rata.... a i tada ste se istakli u Jasevovcu i drugim logorima. To vam je u krvi.

tosa

pre 6 godina

Kakva gomila gluposti od strane Dzefrija Najsa! Prosto neverovatno! Znaci, po Najsu, povlastice koje su Srbiji obecane 1995 godine ukljucivale su i NATO agresiju 1999 godine? Da mi je samo znati kakva li je to povlastica...

eto

pre 6 godina

Zanimljivo kako je Milosevic 1996. i 1997. bio "faktor mira i stabilnosti na Balkanu" u ocima zapada, da bi kasnije od istog tog zapada bio optuzen da je vrsio genocide 1991-1995 !?

Neka malo razmisle o tome ovi sto kazu kako je Sloba kriv za sve, jednostavno cas je dobar cas je los, zavisno kakav je interes stranih sila...

Oxi

pre 6 godina

Bas lepo drustvance, haski NATO tuzilac koji nije optuzio ni jednog Hrvata, Bosnjaka, Albanca i NATO vojnika za ubistvo 45.000 i progon 1.000.000 Srba, i "tisak" iz drzave Hrvatske u kojoj je volsebno nestalo 400.000 Srba i 150.000 Jugoslovena, sve pravi reperi za istinu i objektivno informisanje o ratu protiv Srba u Jugoslaviji 90-ih...

dule

pre 6 godina

Jedino što više nisam siguran da li gospodin i dalje radi za sve pare ili je počeo da veruje u iskrivljene konstrukcije na kojima je radio prethodnih godina. Bila bi stvarno vrhunska perverzija da se nakon svih pokolja i zločina koji su izvršeni u prošlom veku Srbi optuže za genocid.

Jugoslaven i po

pre 6 godina

Iz vrha JNA niko nije osudjen, ni Aksentijevic, Kadijevic, Adzic, pa ni Mladic dok je bio u kninskom korpusu. Znaci JNA cista ko suza zar ne ?

Liman

pre 6 godina

Nikada ni jednoj državi nije suđeno za genocid.Da je to učinjeno,to bi bio presedan neviđenih razmera i napravio bi velike poremećaje u svetskoj politici.
Ovaj priča gluposti.

Филип

pre 6 godina

Где овај живи и шта прича? Два пута сам читао неке ствари и не могу да поверујем у то што сам прочитао. Какво омаловажавање здравог разума. Србија - држава кривац, како је дотични назива, јесте крива. Крива је што је државотворна, што је све ратове изнела на својим леђима и што је гинула да бисмо створили ту Југославију. Криви су Срби и што постоје, па су зато систематски уништавани у конц. логорима, расељавани и покатоличавани чиме је готово у потпуности остварен вишевековни план затирања српства. Није била увек у праву, у име Србије чињени су и страшни злочини, али реалност на терену је била та да је био грађански рат деведесетих у Југославији што се оспорава, а не агресија Србије на остале земље, јер не може Југословенска народна армија да окупира саму себе, нити Србија да изврши агресију јер није ни постојала под именом „Србија„.

vlad

pre 6 godina

Izjava ovog poltrona je toliko politički obojena da ga automatski diskvalifikuje kao nekog ko je nepristrasan i ne drži stranu ni jednoj strani u sukobu.
Bilo bi zanimljivo čuti šta je radio pre dolaska na poziciju u Hagu i čime se sada bavi.

demokrata

pre 6 godina

Zapad nije Srbiji ništa sredio, nego jeSrbima podmetnuo lažni genocid koji se namerno pominje u svakoj političkoj diskusiji u okruženju. Sve više mislim da će slučaj Srebrenica doživeti reviziju pred poštenim sudom.

bts

pre 6 godina

Ovo Kroati leče komplekse, po običaju. Ispade da je zapad na strani Srbije, nevezano za broj osuđenih u Hagu, za kasnije bombardovanje, za otimanje Kosova. Čim su osudili njihove hercegovačke mezimce i (zračnu im luku) Franjicu, odmah svetska i velikosrpska zavera. Da, kako da ne.

zoran

pre 6 godina

G. Najs, kaljate svoju malu reputaciju ovakvim izjavama. Ne smete nikad kao tuzilac:

1. Da imate ljutnju posle presuda koje vam nisu po volji. Kaljate rad institucije za koju ste vezani i sudije u tom procesu kakva god institucija bila farsa

2. Da zastupate jednu stranu istine - u slucaju Gotovine je bio ocigledan dogovor sa Zapadnim silama pa se ne bunite kad Zapadne sile brane Hrvatsku

3. Da kada radite za ovakvu instituciju koja je van svakog pravnog okvira i ima za cilj delimicno da otvori oci narodima o zlocinima i da pomiri te narode....branite to a ne razmisljate samo o krivcima.

G. Najs vasa institucija nije postigla apsolutno nista jer su narodi i dalje u tihoj mrznji, a zlocinci stvorili porodicne odnose u celijama pritvora....

Ovo ce sve otici u anale medjunarodnog krivicnog prava kao vrlo los koncept za probni balon

BeKo

pre 6 godina

"Uspešni pregovori sastoje se u tome da otkrijete šta druga strana želi, kao i da joj to obezbedite, pod uslovom da i Vi dobijete ono što želite".

Herb Choen

Srbija želela 69% Bosne-dobila 49%
Hrvatska želela 31% Bosne-dobila 17%
Bošnjaci želeli 100% Bosne-dobili 33% i nedeljivu Bosnu
Zapad "želeo pravdu"-dobio je delimično ali dovoljno.

Win-win situacija sa 200 hiljada poginulih ljudi i 2 miliona raseljenih koji su kolateralna šteta.

zoran

pre 6 godina

A on i ostali u ICTY su bili pravi kontraktori, ultra viskoko placeni na sat pa im je odgovaralo da sto vise rastegnu pravdu, i bukvalo i figurativno.

Gde ja živim

pre 6 godina

Ja ako sam dobro razumeo ove silne tekstove u poslednjih nekoliko meseci mi smo vladari sveta. Ispade u pravu onaj Željko Kerum (kako već), Srbi vladaju svetom. Po svemu ovome ispada da smo mi u tom Hagu radili šta smo hteli i kako smo hteli. Da me niko ne shvati pogrešno, ja sam apsolutno za kažnjavanje onih koji su u ime moje zemlje činili strašne stvari. Ne osećam nikakvu emociju ni prema Ratku, ni prema Radovanu i ostalima, ali ovo je više tragikomedija. Oni su dobili šta su zaslužili, ali trebalo je da dobiju još neki iz okoline. Nego ima ovde još problem. Po svemu što se priča Zapad je saučesnik u zločinu, zataškavanju i izvrtanju. Hoće li odgovarati neko? Ništa ne razumem.

I na kraju. Možemo li da počnemo da živimo? Ceo život mi prođe u Hagu i oko njega. Molim vas.

Andreja Analiticar Belosvetski

pre 6 godina

Neki u Hrvatskoj Vladi se ponasa kao onaj popa u anegdoti "Kada popa nije imao sta da radi, krstio je svoja jajca" - tek da bi nesto radio. Oni cesto izmisljaju nelogicne stvari i to javno objavljuju, ne bi li bili interesantni.

Горан

pre 6 godina

Колико се Џефри Најс разуме у политику и Англо-саксонско право, које је примењивано у Хагу, показао му је Војислав Шешељ. Дакле, небитан човек за релевантне изјаве, диже себи цену којекаквим наступима и причама.

miki

pre 6 godina

"Od trenutka kada je Zapad naredio Holbruku da zrtvuje teritoriju I stanovnistvo Srebrenice, Zepe I Gorazda..." Ovo I sve ostalo sto je rekao po ko zna koji puta potvrdjuje da su ratom u Jugoslaviji upravljale tz. zapadne sile na celu sa Amerikom, a da su svi ostali bili samo lutke na koncu.

Grgur

pre 6 godina

Moj dobri, fini, naivni Džefri. Strane sile su samo trebale reći da podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet SFRJ i da se protive bilo kakvim separatističkim težnjama. Krimosi i separatisti bi bili pohapšeni, narod ne bi izginuo, mi ne bismo izgubili godine (svakako bi nam manje trebalo da se unutar te države reorganizujemo, modernizujemo i dogovorimo) i danas bi bili ne periferija nego core EU. Trebao bi neko vas da stavi na optuženičku klupu pa čak i posthumno da vas osudi, počev od Zimermana, Holbruka, raznih lordova itd. za svesno razbuktavanje vatrica na Balkanu koje su mogle biti ugašene.

Alex

pre 6 godina

Ono kad si deo selektivne ‘’pravde”, pa ti žao što
nije bila “selektivnija” do kraja...Zato su odabrali
takve kao ti da u svakom trenutku “odaberu” kraj
kakav im odgovara.Kome snaga leži u topuzu
tragovi mu smrde nečovještvom ili kako bi ti Džefri rekao vonjaju.
Konce ratova su vukli oni koji su i tebe držali na koncu, shvatio si ti to.
Zajedno će te vonjati na đubrištu istorije.

bolje sutra malo sutra

pre 6 godina

Ja nemam ništa drugo do dubokog sažaljenja nad umovima koji imaju ikakvu veru u postojanje bilo kakve varijante održanja jugoslavije.

cccc

pre 6 godina

Imali ste želju, motiv i sigurno sve resurse za presudu Srbiji ali ipak neke stvari koje se nisu desile ne možete dokazati pored svega. To ne možete čak ni vi koji nemate nikakav problem sa savescu. Mene više interesuju svi na našim prostorima koji decenijama vicu na sav glas o umešanosti i o saucesnistvu u genocidu. Na čemu su utemeljene takve izjave i gde ste sada sa tim stavovima. Usput, možda nije vreme sada ali moram da kažem da ste pokazali kakvo zlo predstavljate u slučaju protiv Vojislava Seselja. Dakle, čovek je obezvredio taj sud. Mislim da posle prvostepene presude u tom slučaju je sud mogao biti ugašen već tog dana.

bljak

pre 6 godina

Njegove reci su melem za ranjene hrvatske usi... Bice ovakvih tekstova jos, na svaka tri-cetiri meseca, treba prodrmati hrvatsko javno mnenje i usuti novu dozu domoljublja i malo zaborava na zadnje odluke Tribunala, i izazvati novu zategnutost sa Srbijom... A ovi nasi ce da se "prime k'o saucesce" i odgovore slicnom merom.

милош

pre 6 godina

О ком геноциду овај прича? Срби миљеници запада? Имам осећај да сам у паралелном универзуму.

Dzox

pre 6 godina

Zagreb je logicno razocaran sto je njihova vise nego naivna konstrukcija da je Srbija napala BiH i Hrvatsku pala u vodu. Kod njih se najozbiljnije tvrdi da je Srbija okupirala podrucja RS i RSK. Sada kada se suocavaju sa sopstvenom lazi imaju problem da to prihvate istinu pa se kroji nova izmisljotina u koju ce oni sasvim sigurno ubediti sami sebe.

KadPorastemBićuKengur

pre 6 godina

Hrvatijanci i dalje ne mogu mirno da spavaju.
Kada bi konačno zaćutali, začuo bi se plač hiljada nedužnih mučenika Jasenovca.

Denzil

pre 6 godina

Slazem se vecinu svega sto je Najs rekao i tacno je da je Milosevic bii adresa zapada sa kojom su razgovarali a oni iz Bg onda uvrtali ruke Karadzicu i Mladicu.Dijelili su drzavu kao porodicnu picu da ke neko stavio pred njih a kiliko je ljudi patilo zbog toga nije ih bilo briga.

prellee

pre 6 godina

Koji čovjek ubjeđen u nešto što je skroz suprotno! Srbiju "spasile" Zapadne sile da se ne sudi za genocid. Glupost! Ako je genocid postojao onda je urađen prema Srpskom narodu. Genocid ni biološki nije postojao nigdje, osim možda u Hrvatskoj a kamo li POTPUNA prava konstatacija.Kako su se pravnici u Hagu lako, jednostavno igrali sa tim POJMOM, onda Srbija mora biti zahvalna neču reči stručnjacima prava, nego šalabajzerima da doista ne bude osuđena za nešto što je PROBLEMATIČNO.Žalim svaku žrtvu prošlog, nepotrebnog rata,Bošnjačku, Hrvatsku i Srpsku, ali za 8.000 spornih žrtava slobodno se može reći da je to uvreda za prave žrtve genocida, u Ruandi, Indiji, Jugoslaviji nad Srbima, Armencima itd...Ovaj sud je bio politički i kao takav će biti upamčen po PRAVU i PRAVDI. Nije kao takav ni trebao biti organizovan, jer je uvreda za samo pravo i budućnost ne samo na Balkanu, možda pretjerujem i u cijelom svijetu ubuduće.Prvi dokaz je KIM iz NK koji se ne plaši takvih pouka i pravde zapadnih sila.

mozaks

pre 6 godina

cim.nemacku ,englesku,ameriku i njihov narod proglasite za genocidnim narodima,mozemo razgovarati i tome dali su pojedinci politicari iz srbije bili genocidne osobe
nemacka,engleska i amerika su zajedno poubijali.naroda ,ljudi,pola sveta za 50 god vise nesto sto se na ovoj planeti rodila unazad 1000 god

Srbenda

pre 6 godina

Naravno da jesu. Oni su nasi saveznici i zele nas u njihovom savezu. Ceo sukob 90tih nije ni trebao da se desi. Zelja jednog komunistickog aparatcika Milosevica da se odrzi na vlasti dovela nas je do potpunog sloma Srpstva. Cela istocna Evropa se borila da skloni komunizam, uvede demokratiju i udje u NATO a on isao kontra.

Max

pre 6 godina

Lepo je što Dzefri Najs priznaje ono što domaći zagovornici i branitelji Haga, sada na čelu sa Vucicem, negiraju - a to je da je cilj Haga bio da se dokaže kolektivna krivica Srba i Srbije kao države.

darko

pre 6 godina

Stvarno sam pokušao da ignorišem likove poput ovoga , ali stvarno mi idu na ...živac . Gospodine Najls recite nam ko je sredio da se ne sudi SAD i Velikoj Britaniji za genocid u Iraku ? Da vas podsetim od sankcija koje su trajale 10 godina umrlo je 500000 dece , a državna sekretarka SAD Olbrajt je na TVu javno rekla da je vredelo tih 500000 dečijih života . Te sankcije su inače uvedene jer ste tvrdili da Irak ima hemijsko oružje koje razvija , ispostavilo se da je to laž . Zatim ste bombardovali i potpuno uništili Irak 2003 ubili u prvom naletu 120000 hiljada ljudi , a tokom vaše okupacije ubijeno ili umrlo kao posledica te okupacije još Milion ljudi ( to su zapadne procene ) ??? Ko vas sprečava da sudite americi i britaniji za te zločine ? Da nije možda srbija kriva ? Dalje , da se vratimo na rat u Jugoslaviji , ako srbiji želite da sudite za genocid kako kvalifikujete ono što je Hrvatska uradila 1995 ? Da vas podsetim g.Najsls , vi kao pravni ekspert sigurno znate da je srpska kraina u hrvatskoj bila pod zaštitom UN a hrvatska je izvršila oružani napad potpomognuta SAD i V.Britanijom i ubila 2000 ljudi , mahom staraca žena i dece , proterala 120000 ljudi , popalila sela srpskog stanovništva i narednih godina im ciljano onemogućavala povratak . Kako se to zove , baš me interesuje ? Dakle , nemojte nam vi držati pridike kad je vaš zapadni konglomerat direktan krivac za najveći pokolj u zadnjih 30 godina , mnogo veći od rata u Jugoslaviji .

гласно ћутимо

pre 6 godina

Дакле за сваки податак који њему није био доступан тужилац претпоставља и наводи да би био на штету оптуженог. Занимљиво виђење права. О неподмитљивости чланова суда је излипно говорити. Иако бивши тужилац циљано бира да говори само и једино о оптуженим Србима и Србији он свесно не доводи у питање остале учеснике. Каже Србија није доставила документа, не каже која а опет круцијални доказ у случају Олује, Топничке дневнике, су одустали да траже и донели ослобађајућу одлуку. Господин Најс је елоквњнтни манипулатор чије су намере јако лоше а чије је држање и рад у суду допринео мишљењу о суду као корумпираном и политички вођеном а овај његов ингервју тј изјава иде томе у прилог.

Grgur

pre 6 godina

Moj dobri, fini, naivni Džefri. Strane sile su samo trebale reći da podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet SFRJ i da se protive bilo kakvim separatističkim težnjama. Krimosi i separatisti bi bili pohapšeni, narod ne bi izginuo, mi ne bismo izgubili godine (svakako bi nam manje trebalo da se unutar te države reorganizujemo, modernizujemo i dogovorimo) i danas bi bili ne periferija nego core EU. Trebao bi neko vas da stavi na optuženičku klupu pa čak i posthumno da vas osudi, počev od Zimermana, Holbruka, raznih lordova itd. za svesno razbuktavanje vatrica na Balkanu koje su mogle biti ugašene.

милош

pre 6 godina

О ком геноциду овај прича? Срби миљеници запада? Имам осећај да сам у паралелном универзуму.

bljak

pre 6 godina

Njegove reci su melem za ranjene hrvatske usi... Bice ovakvih tekstova jos, na svaka tri-cetiri meseca, treba prodrmati hrvatsko javno mnenje i usuti novu dozu domoljublja i malo zaborava na zadnje odluke Tribunala, i izazvati novu zategnutost sa Srbijom... A ovi nasi ce da se "prime k'o saucesce" i odgovore slicnom merom.

darko

pre 6 godina

Stvarno sam pokušao da ignorišem likove poput ovoga , ali stvarno mi idu na ...živac . Gospodine Najls recite nam ko je sredio da se ne sudi SAD i Velikoj Britaniji za genocid u Iraku ? Da vas podsetim od sankcija koje su trajale 10 godina umrlo je 500000 dece , a državna sekretarka SAD Olbrajt je na TVu javno rekla da je vredelo tih 500000 dečijih života . Te sankcije su inače uvedene jer ste tvrdili da Irak ima hemijsko oružje koje razvija , ispostavilo se da je to laž . Zatim ste bombardovali i potpuno uništili Irak 2003 ubili u prvom naletu 120000 hiljada ljudi , a tokom vaše okupacije ubijeno ili umrlo kao posledica te okupacije još Milion ljudi ( to su zapadne procene ) ??? Ko vas sprečava da sudite americi i britaniji za te zločine ? Da nije možda srbija kriva ? Dalje , da se vratimo na rat u Jugoslaviji , ako srbiji želite da sudite za genocid kako kvalifikujete ono što je Hrvatska uradila 1995 ? Da vas podsetim g.Najsls , vi kao pravni ekspert sigurno znate da je srpska kraina u hrvatskoj bila pod zaštitom UN a hrvatska je izvršila oružani napad potpomognuta SAD i V.Britanijom i ubila 2000 ljudi , mahom staraca žena i dece , proterala 120000 ljudi , popalila sela srpskog stanovništva i narednih godina im ciljano onemogućavala povratak . Kako se to zove , baš me interesuje ? Dakle , nemojte nam vi držati pridike kad je vaš zapadni konglomerat direktan krivac za najveći pokolj u zadnjih 30 godina , mnogo veći od rata u Jugoslaviji .

Филип

pre 6 godina

Где овај живи и шта прича? Два пута сам читао неке ствари и не могу да поверујем у то што сам прочитао. Какво омаловажавање здравог разума. Србија - држава кривац, како је дотични назива, јесте крива. Крива је што је државотворна, што је све ратове изнела на својим леђима и што је гинула да бисмо створили ту Југославију. Криви су Срби и што постоје, па су зато систематски уништавани у конц. логорима, расељавани и покатоличавани чиме је готово у потпуности остварен вишевековни план затирања српства. Није била увек у праву, у име Србије чињени су и страшни злочини, али реалност на терену је била та да је био грађански рат деведесетих у Југославији што се оспорава, а не агресија Србије на остале земље, јер не може Југословенска народна армија да окупира саму себе, нити Србија да изврши агресију јер није ни постојала под именом „Србија„.

cccc

pre 6 godina

Imali ste želju, motiv i sigurno sve resurse za presudu Srbiji ali ipak neke stvari koje se nisu desile ne možete dokazati pored svega. To ne možete čak ni vi koji nemate nikakav problem sa savescu. Mene više interesuju svi na našim prostorima koji decenijama vicu na sav glas o umešanosti i o saucesnistvu u genocidu. Na čemu su utemeljene takve izjave i gde ste sada sa tim stavovima. Usput, možda nije vreme sada ali moram da kažem da ste pokazali kakvo zlo predstavljate u slučaju protiv Vojislava Seselja. Dakle, čovek je obezvredio taj sud. Mislim da posle prvostepene presude u tom slučaju je sud mogao biti ugašen već tog dana.

mozaks

pre 6 godina

cim.nemacku ,englesku,ameriku i njihov narod proglasite za genocidnim narodima,mozemo razgovarati i tome dali su pojedinci politicari iz srbije bili genocidne osobe
nemacka,engleska i amerika su zajedno poubijali.naroda ,ljudi,pola sveta za 50 god vise nesto sto se na ovoj planeti rodila unazad 1000 god

гласно ћутимо

pre 6 godina

Дакле за сваки податак који њему није био доступан тужилац претпоставља и наводи да би био на штету оптуженог. Занимљиво виђење права. О неподмитљивости чланова суда је излипно говорити. Иако бивши тужилац циљано бира да говори само и једино о оптуженим Србима и Србији он свесно не доводи у питање остале учеснике. Каже Србија није доставила документа, не каже која а опет круцијални доказ у случају Олује, Топничке дневнике, су одустали да траже и донели ослобађајућу одлуку. Господин Најс је елоквњнтни манипулатор чије су намере јако лоше а чије је држање и рад у суду допринео мишљењу о суду као корумпираном и политички вођеном а овај његов ингервју тј изјава иде томе у прилог.

Max

pre 6 godina

Lepo je što Dzefri Najs priznaje ono što domaći zagovornici i branitelji Haga, sada na čelu sa Vucicem, negiraju - a to je da je cilj Haga bio da se dokaže kolektivna krivica Srba i Srbije kao države.

demokrata

pre 6 godina

Zapad nije Srbiji ništa sredio, nego jeSrbima podmetnuo lažni genocid koji se namerno pominje u svakoj političkoj diskusiji u okruženju. Sve više mislim da će slučaj Srebrenica doživeti reviziju pred poštenim sudom.

Zoran

pre 6 godina

..."a slučaj u kojem sam bio tužilac- Milošević - završen je njegovom smrću; kako se čini prirodnom, što je bilo tako prikladno za sve srpske i međunarodne interese."

"Kako se čini prirodnom"????

Pa bre forenzičari istražili na koji način su živote završavali faraoni pre 4000 godina, a Tužilac koji je optužio Miloševića, i sve vreme IMAO PRISTUP SVIM INFORMACIJAMA po službenoj dužnosti, ima dilemu na koji način je ovaj sokončao i to u zatvorskoj ćeliji???

Tu nešto nije u vaservagu, mister Najs, zar ne? Posle ove Vaše izjave, sve dalje diskusije bilo o čemu sa Vama su budalaste...

Srbenda

pre 6 godina

Naravno da jesu. Oni su nasi saveznici i zele nas u njihovom savezu. Ceo sukob 90tih nije ni trebao da se desi. Zelja jednog komunistickog aparatcika Milosevica da se odrzi na vlasti dovela nas je do potpunog sloma Srpstva. Cela istocna Evropa se borila da skloni komunizam, uvede demokratiju i udje u NATO a on isao kontra.

dd

pre 6 godina

Ovog bi tipa trebalo tuziti zato sto optuzuje Srbiju za stvari za koje je pravnosnaznim presudama potvrdjeno da nije odgovorna. I to presudama iz procesa u kojima je on ucestvovao. To onda ima status klevetanja. Ispada da covek ne priznaje presude suda u kom je radio.

Fontele

pre 6 godina

Dzefri je ovim saopstenjem stavio do znanja da sud nije samostalan vec je donosio presude na bazi uticaja sa strane. Drugim recima nije sudio po pravdi nego po naredjenju. Najs ovim objasnjava jedan modus vivendi, pa bi suludo bilo misliti drugacije i kod svih onih osudjujucih presuda srbima.

Zormil

pre 6 godina

A Džefri ne spominje što su Tudjman i Hrvatska država proterali 600000 Srba iz Hrvatske,to mu ne smeta,nego uzeo lovu od Hrvata za intervju pa priča ono što vole Hrvati da čuju..

Denzil

pre 6 godina

Slazem se vecinu svega sto je Najs rekao i tacno je da je Milosevic bii adresa zapada sa kojom su razgovarali a oni iz Bg onda uvrtali ruke Karadzicu i Mladicu.Dijelili su drzavu kao porodicnu picu da ke neko stavio pred njih a kiliko je ljudi patilo zbog toga nije ih bilo briga.

Yugocinik

pre 6 godina

Molim sve pripadnike zaracenih primitivnih juznoslovenskih plemena (muhamedansko, pravoslavno i katolicko) koji ovde pisu subjektivne komentare, da se konacno suoce sa nepobitnom cinjenicom da smo svi mi pripadnici jednog naroda koji govori isti jezik i ima iste gene.

Jedino sto nas razlikuje su kojekakve veroispovesti koje su nam nametnuli okupatori jer nas kroz istoriju nije porobio samo onaj ko to nije hteo.

Ta praksa ce se nastaviti sve dok ponovo ne uspostavimo zajednicku drzavu.

T.D. LLC,NYC

pre 6 godina

Advokat sam, medjunarodno pravo mi je uza specijalizacija i radim za veliku medjunarodnu organizaciju. Da predjem na stvarno
: Najs je ovom izjavom (ako je to istina) prekrsio i samim tim se kriminalno implicirao ,sledeca akta medjunarodnog krivicnog suda koji ima izvrsnu jurisdikciju nad sudom za bivsu SFRJ 1964/128301 : zvanicno lice ovlasceno da vodi ili sudi/ protnik NE SME DA U ROKU OD 25 godina od donosenja pravosudnih resenja KOMENTARISE , OPISUJE, TUMACI, OSPORAVA, DOGRADJUJE ILITI NA BILO KOJI NACIN PREJUDICIRA ,POJUDICIRA ,OSPORAVA iliti na bilo koji drugi nacin i delovanjem ugrozava integritet i verodostojnost nalaza i akata/presuda donesenih od pravovosudne institucije kojoj je zakletvom obavezan i kojoj je strukturalno pripadao!
Toliko o tome. Licno sam uputio pravosudnim organima Srbije u vise navrata u zadnjih 15ak god. savet (u slucajevima DelPonte I drugi koji su takodje krsili zakon) gde se trebalo reagovati i krivicno goniti doticne ali ocigledno da nije bilo no pravne ni politicke volje da sr tako i postupi zato smo tu gde jesmo.Srbija ima sva prava i osnove da pokrene krivicni postupak protiv istih a ka ne se krecu od 2 do 5 god. za materijalnu povredu statuta internacionalnog suda pravde.
T.D. LLC NYC

miki

pre 6 godina

milosevic je bio nesposoban. da je srb htela rat sa onolikim naoruzanjem i vojskom je mogla ostale za dva dana preorati pa sve i ramba da su imali. ali oni su glumili partizane do zadnjeg i dali prostora i vremena da se ektremistinaoruzaju i organizuju ida pridobe zapad sa svojim sluzbama gde su nam napravili sta su napravili. a te hr bosko buha price kako jedan junak unisti 50 tenkova to je onako bas partizanski .
ali neka sad zive jako dobro svi pa i mi

Vladimir

pre 6 godina

Mene ne brine šta on priča za HR medije, mene više brine to što je on profesor univerziteta i što je trovao i još će da truje nove generacije buduće intelektualne elite na Zapadu. Jedan preambiciozan čoveljčuljak povređenog egoa, frustriran zbog ličnog neuspeha, tačnije potpune profesionalne katastrofe u dva najvažnija slučaja za Tužilaštvo. A ono čerečenje od strane đavoljeg advokata Šešelja proganjaće ga do kraja života. Sahranio ga je, kao profesionalca, kao ličnost i najkvalifikovanijeg predstavnika haškog tužilaštva. Takvo poniženje se ne prašta.

Srba

pre 6 godina

Jedini genocid su izvršile Hrvatske snage. U BiH i u Krajini. Napravili ste najveće etničko čišćenje od drugog svetskog rata.... a i tada ste se istakli u Jasevovcu i drugim logorima. To vam je u krvi.

drax

pre 6 godina

Ja koliko vidim ako nekome treba da se sudi to je zapad oni stalno daju podrsku separatistima u ovim ratovima.Hrvatima su pomogli sakom i kapom i evo ih sada u EU a Kosovo su naoruzavali obucavali vojnike dali im vazdusnu podrsku preko Nato bombardovanja i na kraju ih priznali kao da su slobodarska drzava a ne jazbina trgovine organima drogom i belim robljem.

Oxi

pre 6 godina

Bas lepo drustvance, haski NATO tuzilac koji nije optuzio ni jednog Hrvata, Bosnjaka, Albanca i NATO vojnika za ubistvo 45.000 i progon 1.000.000 Srba, i "tisak" iz drzave Hrvatske u kojoj je volsebno nestalo 400.000 Srba i 150.000 Jugoslovena, sve pravi reperi za istinu i objektivno informisanje o ratu protiv Srba u Jugoslaviji 90-ih...

DAVOR

pre 6 godina

Kolika je Dzefrijeva tarifa i kolko ce jos biti relevantno njegovo misljenje za dnevnopoliticko prepucavanje u rgionu?Ja bih njega kaznio da jedan ceo vikend provede sa Dacicem i Palmom u kafani. Kada ovaj prvi kao estradni sarlatan nije sposoban da kupi i za nas jedno misljenje koje bi koristili u prepucavanju sa Hrvatskom.

Jr

pre 6 godina

"Tužilac" je ovim izjavama dokazao: 1) Neznanje osnovnih načela krivičnog prava uopšte o individualnoj odgovornosti; 2) Da je zastupnik nacističko-komunističkih ideologija kolektivne krivice; 3) Mržnju prema Srbima, neprofesionalnost i pristrasnost. Da li će sada postupci gde je bio tužilac biti ponovljeni? Da li će možda presude u predmetima gde je bio tužilac biti preinačene ili ukinute?

miki

pre 6 godina

"Od trenutka kada je Zapad naredio Holbruku da zrtvuje teritoriju I stanovnistvo Srebrenice, Zepe I Gorazda..." Ovo I sve ostalo sto je rekao po ko zna koji puta potvrdjuje da su ratom u Jugoslaviji upravljale tz. zapadne sile na celu sa Amerikom, a da su svi ostali bili samo lutke na koncu.

tosa

pre 6 godina

Kakva gomila gluposti od strane Dzefrija Najsa! Prosto neverovatno! Znaci, po Najsu, povlastice koje su Srbiji obecane 1995 godine ukljucivale su i NATO agresiju 1999 godine? Da mi je samo znati kakva li je to povlastica...

KadPorastemBićuKengur

pre 6 godina

Hrvatijanci i dalje ne mogu mirno da spavaju.
Kada bi konačno zaćutali, začuo bi se plač hiljada nedužnih mučenika Jasenovca.

Dzox

pre 6 godina

Zagreb je logicno razocaran sto je njihova vise nego naivna konstrukcija da je Srbija napala BiH i Hrvatsku pala u vodu. Kod njih se najozbiljnije tvrdi da je Srbija okupirala podrucja RS i RSK. Sada kada se suocavaju sa sopstvenom lazi imaju problem da to prihvate istinu pa se kroji nova izmisljotina u koju ce oni sasvim sigurno ubediti sami sebe.

bts

pre 6 godina

Ovo Kroati leče komplekse, po običaju. Ispade da je zapad na strani Srbije, nevezano za broj osuđenih u Hagu, za kasnije bombardovanje, za otimanje Kosova. Čim su osudili njihove hercegovačke mezimce i (zračnu im luku) Franjicu, odmah svetska i velikosrpska zavera. Da, kako da ne.

miki

pre 6 godina

nije zapad stitio srbiju (nakon sto ju je optuzio) ne predavajuci dokumenta o srebrenici .nego je stitio sebe i svoju tezu o srbima agresorima ubicama ..... sve sto je zapad ustvari kroz istoriju bio i ostao. a ti dokumenti dokazuju upravo suprotno i ti to znas al lova je lova . tako da ne s.... majke ti. a ispade da je hrvat placenik streljao te nestmretnike .gle cudna mi cuda. kao naterali ga a on naoruzan. svako ko je bio u ratu zna da ta prica ne drzi vodu. ne umanjujem zlocin ali hocu da se do detalja istrazi i odgovorni kazne jer je namestaljka ocigledna

Liman

pre 6 godina

Nikada ni jednoj državi nije suđeno za genocid.Da je to učinjeno,to bi bio presedan neviđenih razmera i napravio bi velike poremećaje u svetskoj politici.
Ovaj priča gluposti.

only fools and horses

pre 6 godina

Znači SAD i Velika Britanija nisu hteli da daju nikakve dokaze i dokumente koje imaju o Srebrenici, o tome šta se zaista dogodilo u Srebrenici (to je rečenica koju je Najs ovde izrekao). Ni telefonske razgovore između Miloševića i Mladića u tom periodu. Iste one države koje su sa svojim medijima najglasnije u osudi Srba i tvrdnje da je tamo bio genocid.
E sad zapitajte se (čitaoci, ne Džefri Najs, njegove pozicije su ovde jasne), zašto nisu htele dati i šta oni to kriju. Ako nekome nije jasno neka pogleda i Norveški dokumentarac o Srebrenici, mislim da se zove izgebljeni grad. U filmu nisu Srbi učestvovali, ni u snimanju, ni kao svedoci. Film je svojevremeno trebao biti prikazan i na RTSu ali je pod pritiskom to otkazano. Isto tako je uglavnom sprečavano da se prikazuje po svetu, ali ima ga na YouTube, sa sve našim prevodom.

eto

pre 6 godina

Zanimljivo kako je Milosevic 1996. i 1997. bio "faktor mira i stabilnosti na Balkanu" u ocima zapada, da bi kasnije od istog tog zapada bio optuzen da je vrsio genocide 1991-1995 !?

Neka malo razmisle o tome ovi sto kazu kako je Sloba kriv za sve, jednostavno cas je dobar cas je los, zavisno kakav je interes stranih sila...

jojo

pre 6 godina

Zapad poklonio, po sopstvenom priznanju, države i Hrvatskoj i Bosni izdašnom pomoći u ratu. Praktično su u startu odlučili koja strana će prevagnuti, da bi danas ovaj nebitni čovek lupao ovakve stvari. Od starta sukoba SAD su znale kako će kraj izgledati, samo dovoljno krvi da istekne se čekalo. Jedina svetska sila u tom trenutku.

Pera

pre 6 godina

Nema tu šta da se sređuje. Srbija nije ni ratovala, osim kada su nam teroristi okupirali Kosovo.
Genocid je počinjen nad Srbima, a za to NIKO nije odgovarao, ali hoće, uskoro jako!

Горан

pre 6 godina

Колико се Џефри Најс разуме у политику и Англо-саксонско право, које је примењивано у Хагу, показао му је Војислав Шешељ. Дакле, небитан човек за релевантне изјаве, диже себи цену којекаквим наступима и причама.

petar

pre 6 godina

Velike sile a posebno britanija.

Slobi smo trebali da sudimo u srbiji za ono sto je uradio srbima. Nije bio veci zlikovac od tudjmana, alije, onih ubica dece sa kosova

zoran

pre 6 godina

G. Najs, kaljate svoju malu reputaciju ovakvim izjavama. Ne smete nikad kao tuzilac:

1. Da imate ljutnju posle presuda koje vam nisu po volji. Kaljate rad institucije za koju ste vezani i sudije u tom procesu kakva god institucija bila farsa

2. Da zastupate jednu stranu istine - u slucaju Gotovine je bio ocigledan dogovor sa Zapadnim silama pa se ne bunite kad Zapadne sile brane Hrvatsku

3. Da kada radite za ovakvu instituciju koja je van svakog pravnog okvira i ima za cilj delimicno da otvori oci narodima o zlocinima i da pomiri te narode....branite to a ne razmisljate samo o krivcima.

G. Najs vasa institucija nije postigla apsolutno nista jer su narodi i dalje u tihoj mrznji, a zlocinci stvorili porodicne odnose u celijama pritvora....

Ovo ce sve otici u anale medjunarodnog krivicnog prava kao vrlo los koncept za probni balon

Alex

pre 6 godina

Ono kad si deo selektivne ‘’pravde”, pa ti žao što
nije bila “selektivnija” do kraja...Zato su odabrali
takve kao ti da u svakom trenutku “odaberu” kraj
kakav im odgovara.Kome snaga leži u topuzu
tragovi mu smrde nečovještvom ili kako bi ti Džefri rekao vonjaju.
Konce ratova su vukli oni koji su i tebe držali na koncu, shvatio si ti to.
Zajedno će te vonjati na đubrištu istorije.

vlad

pre 6 godina

Izjava ovog poltrona je toliko politički obojena da ga automatski diskvalifikuje kao nekog ko je nepristrasan i ne drži stranu ni jednoj strani u sukobu.
Bilo bi zanimljivo čuti šta je radio pre dolaska na poziciju u Hagu i čime se sada bavi.

dule

pre 6 godina

Jedino što više nisam siguran da li gospodin i dalje radi za sve pare ili je počeo da veruje u iskrivljene konstrukcije na kojima je radio prethodnih godina. Bila bi stvarno vrhunska perverzija da se nakon svih pokolja i zločina koji su izvršeni u prošlom veku Srbi optuže za genocid.

BeKo

pre 6 godina

"Uspešni pregovori sastoje se u tome da otkrijete šta druga strana želi, kao i da joj to obezbedite, pod uslovom da i Vi dobijete ono što želite".

Herb Choen

Srbija želela 69% Bosne-dobila 49%
Hrvatska želela 31% Bosne-dobila 17%
Bošnjaci želeli 100% Bosne-dobili 33% i nedeljivu Bosnu
Zapad "želeo pravdu"-dobio je delimično ali dovoljno.

Win-win situacija sa 200 hiljada poginulih ljudi i 2 miliona raseljenih koji su kolateralna šteta.

Gde ja živim

pre 6 godina

Ja ako sam dobro razumeo ove silne tekstove u poslednjih nekoliko meseci mi smo vladari sveta. Ispade u pravu onaj Željko Kerum (kako već), Srbi vladaju svetom. Po svemu ovome ispada da smo mi u tom Hagu radili šta smo hteli i kako smo hteli. Da me niko ne shvati pogrešno, ja sam apsolutno za kažnjavanje onih koji su u ime moje zemlje činili strašne stvari. Ne osećam nikakvu emociju ni prema Ratku, ni prema Radovanu i ostalima, ali ovo je više tragikomedija. Oni su dobili šta su zaslužili, ali trebalo je da dobiju još neki iz okoline. Nego ima ovde još problem. Po svemu što se priča Zapad je saučesnik u zločinu, zataškavanju i izvrtanju. Hoće li odgovarati neko? Ništa ne razumem.

I na kraju. Možemo li da počnemo da živimo? Ceo život mi prođe u Hagu i oko njega. Molim vas.

John

pre 6 godina

Milošević je trebao da odgovara za svašta. I da bude osuđen za mnogo toga. Ali kad čitam šta bulazni ovaj lik, ni najmanje me ne bi začudilo da je Sloba, da je poživeo, iz Haga izašao slobodan.
Ovaj je toliko operisan od realnosi, da me jako čudi kako je uoppšte uspeo i da upiše, a kamo li da završi Oksford (prema biografiji).

"Srbija je uživala posebne povlastice Zapada"
Koje, bre, povlastice?

"odluku Međunarodnog suda pravde (ICJ) koja oslobađa Srbiju optužnice za genocid"
Kol'ko ja znam, Srbija je proglašena krivom što nije sprečila genocid.

"da se optuže drugi lideri države Srbije, Lilić ili Bulatović"
Oni ni svom vozaču nisu mogli da kažu "Vozi tu i tu", a kamo li da se pitaju nešto u državi. Uostalom, je'l Milutinocić oslobođen, a istog je kalibra kao i ova dvojica.

"koji će doneti zadovoljštinu Srbima postupcima samo protiv kosovskih Albanaca"
Pa Srbi su već osuđeni. Ajd' malo da vidimo ima li među Albancima neko ko bi trebalo da fasuje robiju...

"Ni gomila nepouzdanih sudija"
Sudije su bile ili prave sudije, koje imaju problem s međunarodnim krivičnim pravom, koga slabo znaju ili profesori međunarodnog prava koji se slabo snalaze u sudnici jer nisu prave sudije. Nemoguće je imati savršenog sudiju za ovo.

"da blokiraju sve za što im je odgovaralo da ostane u senci"
Topnički dnevnici, Brionski transkripti...

prellee

pre 6 godina

Koji čovjek ubjeđen u nešto što je skroz suprotno! Srbiju "spasile" Zapadne sile da se ne sudi za genocid. Glupost! Ako je genocid postojao onda je urađen prema Srpskom narodu. Genocid ni biološki nije postojao nigdje, osim možda u Hrvatskoj a kamo li POTPUNA prava konstatacija.Kako su se pravnici u Hagu lako, jednostavno igrali sa tim POJMOM, onda Srbija mora biti zahvalna neču reči stručnjacima prava, nego šalabajzerima da doista ne bude osuđena za nešto što je PROBLEMATIČNO.Žalim svaku žrtvu prošlog, nepotrebnog rata,Bošnjačku, Hrvatsku i Srpsku, ali za 8.000 spornih žrtava slobodno se može reći da je to uvreda za prave žrtve genocida, u Ruandi, Indiji, Jugoslaviji nad Srbima, Armencima itd...Ovaj sud je bio politički i kao takav će biti upamčen po PRAVU i PRAVDI. Nije kao takav ni trebao biti organizovan, jer je uvreda za samo pravo i budućnost ne samo na Balkanu, možda pretjerujem i u cijelom svijetu ubuduće.Prvi dokaz je KIM iz NK koji se ne plaši takvih pouka i pravde zapadnih sila.

Jugoslaven i po

pre 6 godina

Iz vrha JNA niko nije osudjen, ni Aksentijevic, Kadijevic, Adzic, pa ni Mladic dok je bio u kninskom korpusu. Znaci JNA cista ko suza zar ne ?

zoran

pre 6 godina

A on i ostali u ICTY su bili pravi kontraktori, ultra viskoko placeni na sat pa im je odgovaralo da sto vise rastegnu pravdu, i bukvalo i figurativno.

abv

pre 6 godina

i pored svih mojih molbi da objavite komentar koji bi tvrdim životom objavili sve novine i svi portali iz celog sveta ,pa čak i iz totalitarnih režima samo vi ne smete na žalost više govori o vama i vašim postupcima nego o meni

bolje sutra malo sutra

pre 6 godina

Ja nemam ništa drugo do dubokog sažaljenja nad umovima koji imaju ikakvu veru u postojanje bilo kakve varijante održanja jugoslavije.

Andreja Analiticar Belosvetski

pre 6 godina

Neki u Hrvatskoj Vladi se ponasa kao onaj popa u anegdoti "Kada popa nije imao sta da radi, krstio je svoja jajca" - tek da bi nesto radio. Oni cesto izmisljaju nelogicne stvari i to javno objavljuju, ne bi li bili interesantni.

čudni su putevi božji

pre 6 godina

Dolazi drugi deo. Sinhronizacija. Prvi svetski rat je bio jezivo naporan a zapad je po pravilu odviše uobražen da shvati da ne vlada svim silama kao što misli da vlada da bi se sve završilo u jednom dahu. Srbija je onda kažnjavana zato što je stvarala nacionalnu državu, a sada zato što je stvarala kompozitnost van medjunradnog poretka to jest njegovih manjkavosti, sada to radi i sam zapad jer je vreme, kao što nije bio zločin ubiti Ferdinanda tako ni ovo ne može i neće biti genocid. Ono što treba rešiti jeste isto ono što se odlučivalo drugim svetskim ratom, oblik nacionalne države i na čemi će biti postavljena, na istoriji, pravu, ili sili. Danas se na ove tri dodaju i tehnologije,pa imamo klasične siledžije, kontrakcioniste koji sanjaju prošlost, populiste i tehnološke inovatore. Budala je naravno bilo uvek, ali njihov doprinos i uticaj se svodio na izjave na pamfletima i člancima, šta su uspeli već da nadju, kao i ovaj klovn (samo klovn može da izjavi da je Srbija u zaveri da se promeni poredak omogućila zapadu da je bombarduje da bi promenila svet). Opsednut je Srbima, biće tu Savle postaje Pavle.

Miks

pre 6 godina

Koji genocid, desio se genocid u kom su Srbi bili krivci? Razmera umorenih ili proteranih Srba iz Hrvatske, iz Sarajeva i drugih gradova FB ili sa Kosmeta? Definicija genocida odredjuje ugrozavanje znacajnog dela stanovnistva a ne ad-hoc definisanog nekog broja ljudi kao u Srebrenici (diskutabilno vojno (ne)angazovanog stanovnistva)

Jura

pre 6 godina

(T.D. LLC,NYC, 31. decembar 2017 12:43)
Poštovani pravniče, šta mislite dali bi HR i BiH mogla tužiti C. Del Ponte zbog dogovora sa Svilanovićem oko cenzure dokumenata koji su direktno dovodili u vezu srbski državni vrh sa ljudima koji su bili optuženi za zločine?

Denzil

pre 6 godina

Slazem se vecinu svega sto je Najs rekao i tacno je da je Milosevic bii adresa zapada sa kojom su razgovarali a oni iz Bg onda uvrtali ruke Karadzicu i Mladicu.Dijelili su drzavu kao porodicnu picu da ke neko stavio pred njih a kiliko je ljudi patilo zbog toga nije ih bilo briga.

Srbenda

pre 6 godina

Naravno da jesu. Oni su nasi saveznici i zele nas u njihovom savezu. Ceo sukob 90tih nije ni trebao da se desi. Zelja jednog komunistickog aparatcika Milosevica da se odrzi na vlasti dovela nas je do potpunog sloma Srpstva. Cela istocna Evropa se borila da skloni komunizam, uvede demokratiju i udje u NATO a on isao kontra.

Grgur

pre 6 godina

Moj dobri, fini, naivni Džefri. Strane sile su samo trebale reći da podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet SFRJ i da se protive bilo kakvim separatističkim težnjama. Krimosi i separatisti bi bili pohapšeni, narod ne bi izginuo, mi ne bismo izgubili godine (svakako bi nam manje trebalo da se unutar te države reorganizujemo, modernizujemo i dogovorimo) i danas bi bili ne periferija nego core EU. Trebao bi neko vas da stavi na optuženičku klupu pa čak i posthumno da vas osudi, počev od Zimermana, Holbruka, raznih lordova itd. za svesno razbuktavanje vatrica na Balkanu koje su mogle biti ugašene.

Филип

pre 6 godina

Где овај живи и шта прича? Два пута сам читао неке ствари и не могу да поверујем у то што сам прочитао. Какво омаловажавање здравог разума. Србија - држава кривац, како је дотични назива, јесте крива. Крива је што је државотворна, што је све ратове изнела на својим леђима и што је гинула да бисмо створили ту Југославију. Криви су Срби и што постоје, па су зато систематски уништавани у конц. логорима, расељавани и покатоличавани чиме је готово у потпуности остварен вишевековни план затирања српства. Није била увек у праву, у име Србије чињени су и страшни злочини, али реалност на терену је била та да је био грађански рат деведесетих у Југославији што се оспорава, а не агресија Србије на остале земље, јер не може Југословенска народна армија да окупира саму себе, нити Србија да изврши агресију јер није ни постојала под именом „Србија„.

demokrata

pre 6 godina

Zapad nije Srbiji ništa sredio, nego jeSrbima podmetnuo lažni genocid koji se namerno pominje u svakoj političkoj diskusiji u okruženju. Sve više mislim da će slučaj Srebrenica doživeti reviziju pred poštenim sudom.

Yugocinik

pre 6 godina

Molim sve pripadnike zaracenih primitivnih juznoslovenskih plemena (muhamedansko, pravoslavno i katolicko) koji ovde pisu subjektivne komentare, da se konacno suoce sa nepobitnom cinjenicom da smo svi mi pripadnici jednog naroda koji govori isti jezik i ima iste gene.

Jedino sto nas razlikuje su kojekakve veroispovesti koje su nam nametnuli okupatori jer nas kroz istoriju nije porobio samo onaj ko to nije hteo.

Ta praksa ce se nastaviti sve dok ponovo ne uspostavimo zajednicku drzavu.

милош

pre 6 godina

О ком геноциду овај прича? Срби миљеници запада? Имам осећај да сам у паралелном универзуму.

darko

pre 6 godina

Stvarno sam pokušao da ignorišem likove poput ovoga , ali stvarno mi idu na ...živac . Gospodine Najls recite nam ko je sredio da se ne sudi SAD i Velikoj Britaniji za genocid u Iraku ? Da vas podsetim od sankcija koje su trajale 10 godina umrlo je 500000 dece , a državna sekretarka SAD Olbrajt je na TVu javno rekla da je vredelo tih 500000 dečijih života . Te sankcije su inače uvedene jer ste tvrdili da Irak ima hemijsko oružje koje razvija , ispostavilo se da je to laž . Zatim ste bombardovali i potpuno uništili Irak 2003 ubili u prvom naletu 120000 hiljada ljudi , a tokom vaše okupacije ubijeno ili umrlo kao posledica te okupacije još Milion ljudi ( to su zapadne procene ) ??? Ko vas sprečava da sudite americi i britaniji za te zločine ? Da nije možda srbija kriva ? Dalje , da se vratimo na rat u Jugoslaviji , ako srbiji želite da sudite za genocid kako kvalifikujete ono što je Hrvatska uradila 1995 ? Da vas podsetim g.Najsls , vi kao pravni ekspert sigurno znate da je srpska kraina u hrvatskoj bila pod zaštitom UN a hrvatska je izvršila oružani napad potpomognuta SAD i V.Britanijom i ubila 2000 ljudi , mahom staraca žena i dece , proterala 120000 ljudi , popalila sela srpskog stanovništva i narednih godina im ciljano onemogućavala povratak . Kako se to zove , baš me interesuje ? Dakle , nemojte nam vi držati pridike kad je vaš zapadni konglomerat direktan krivac za najveći pokolj u zadnjih 30 godina , mnogo veći od rata u Jugoslaviji .

cccc

pre 6 godina

Imali ste želju, motiv i sigurno sve resurse za presudu Srbiji ali ipak neke stvari koje se nisu desile ne možete dokazati pored svega. To ne možete čak ni vi koji nemate nikakav problem sa savescu. Mene više interesuju svi na našim prostorima koji decenijama vicu na sav glas o umešanosti i o saucesnistvu u genocidu. Na čemu su utemeljene takve izjave i gde ste sada sa tim stavovima. Usput, možda nije vreme sada ali moram da kažem da ste pokazali kakvo zlo predstavljate u slučaju protiv Vojislava Seselja. Dakle, čovek je obezvredio taj sud. Mislim da posle prvostepene presude u tom slučaju je sud mogao biti ugašen već tog dana.

bljak

pre 6 godina

Njegove reci su melem za ranjene hrvatske usi... Bice ovakvih tekstova jos, na svaka tri-cetiri meseca, treba prodrmati hrvatsko javno mnenje i usuti novu dozu domoljublja i malo zaborava na zadnje odluke Tribunala, i izazvati novu zategnutost sa Srbijom... A ovi nasi ce da se "prime k'o saucesce" i odgovore slicnom merom.

mozaks

pre 6 godina

cim.nemacku ,englesku,ameriku i njihov narod proglasite za genocidnim narodima,mozemo razgovarati i tome dali su pojedinci politicari iz srbije bili genocidne osobe
nemacka,engleska i amerika su zajedno poubijali.naroda ,ljudi,pola sveta za 50 god vise nesto sto se na ovoj planeti rodila unazad 1000 god

Jugoslaven i po

pre 6 godina

Iz vrha JNA niko nije osudjen, ni Aksentijevic, Kadijevic, Adzic, pa ni Mladic dok je bio u kninskom korpusu. Znaci JNA cista ko suza zar ne ?

Max

pre 6 godina

Lepo je što Dzefri Najs priznaje ono što domaći zagovornici i branitelji Haga, sada na čelu sa Vucicem, negiraju - a to je da je cilj Haga bio da se dokaže kolektivna krivica Srba i Srbije kao države.

Zormil

pre 6 godina

A Džefri ne spominje što su Tudjman i Hrvatska država proterali 600000 Srba iz Hrvatske,to mu ne smeta,nego uzeo lovu od Hrvata za intervju pa priča ono što vole Hrvati da čuju..

Pera

pre 6 godina

Nema tu šta da se sređuje. Srbija nije ni ratovala, osim kada su nam teroristi okupirali Kosovo.
Genocid je počinjen nad Srbima, a za to NIKO nije odgovarao, ali hoće, uskoro jako!

гласно ћутимо

pre 6 godina

Дакле за сваки податак који њему није био доступан тужилац претпоставља и наводи да би био на штету оптуженог. Занимљиво виђење права. О неподмитљивости чланова суда је излипно говорити. Иако бивши тужилац циљано бира да говори само и једино о оптуженим Србима и Србији он свесно не доводи у питање остале учеснике. Каже Србија није доставила документа, не каже која а опет круцијални доказ у случају Олује, Топничке дневнике, су одустали да траже и донели ослобађајућу одлуку. Господин Најс је елоквњнтни манипулатор чије су намере јако лоше а чије је држање и рад у суду допринео мишљењу о суду као корумпираном и политички вођеном а овај његов ингервју тј изјава иде томе у прилог.

Srba

pre 6 godina

Jedini genocid su izvršile Hrvatske snage. U BiH i u Krajini. Napravili ste najveće etničko čišćenje od drugog svetskog rata.... a i tada ste se istakli u Jasevovcu i drugim logorima. To vam je u krvi.

Jura

pre 6 godina

(T.D. LLC,NYC, 31. decembar 2017 12:43)
Poštovani pravniče, šta mislite dali bi HR i BiH mogla tužiti C. Del Ponte zbog dogovora sa Svilanovićem oko cenzure dokumenata koji su direktno dovodili u vezu srbski državni vrh sa ljudima koji su bili optuženi za zločine?

Oxi

pre 6 godina

Bas lepo drustvance, haski NATO tuzilac koji nije optuzio ni jednog Hrvata, Bosnjaka, Albanca i NATO vojnika za ubistvo 45.000 i progon 1.000.000 Srba, i "tisak" iz drzave Hrvatske u kojoj je volsebno nestalo 400.000 Srba i 150.000 Jugoslovena, sve pravi reperi za istinu i objektivno informisanje o ratu protiv Srba u Jugoslaviji 90-ih...

Zoran

pre 6 godina

..."a slučaj u kojem sam bio tužilac- Milošević - završen je njegovom smrću; kako se čini prirodnom, što je bilo tako prikladno za sve srpske i međunarodne interese."

"Kako se čini prirodnom"????

Pa bre forenzičari istražili na koji način su živote završavali faraoni pre 4000 godina, a Tužilac koji je optužio Miloševića, i sve vreme IMAO PRISTUP SVIM INFORMACIJAMA po službenoj dužnosti, ima dilemu na koji način je ovaj sokončao i to u zatvorskoj ćeliji???

Tu nešto nije u vaservagu, mister Najs, zar ne? Posle ove Vaše izjave, sve dalje diskusije bilo o čemu sa Vama su budalaste...

miki

pre 6 godina

milosevic je bio nesposoban. da je srb htela rat sa onolikim naoruzanjem i vojskom je mogla ostale za dva dana preorati pa sve i ramba da su imali. ali oni su glumili partizane do zadnjeg i dali prostora i vremena da se ektremistinaoruzaju i organizuju ida pridobe zapad sa svojim sluzbama gde su nam napravili sta su napravili. a te hr bosko buha price kako jedan junak unisti 50 tenkova to je onako bas partizanski .
ali neka sad zive jako dobro svi pa i mi

Dzox

pre 6 godina

Zagreb je logicno razocaran sto je njihova vise nego naivna konstrukcija da je Srbija napala BiH i Hrvatsku pala u vodu. Kod njih se najozbiljnije tvrdi da je Srbija okupirala podrucja RS i RSK. Sada kada se suocavaju sa sopstvenom lazi imaju problem da to prihvate istinu pa se kroji nova izmisljotina u koju ce oni sasvim sigurno ubediti sami sebe.

petar

pre 6 godina

Velike sile a posebno britanija.

Slobi smo trebali da sudimo u srbiji za ono sto je uradio srbima. Nije bio veci zlikovac od tudjmana, alije, onih ubica dece sa kosova

KadPorastemBićuKengur

pre 6 godina

Hrvatijanci i dalje ne mogu mirno da spavaju.
Kada bi konačno zaćutali, začuo bi se plač hiljada nedužnih mučenika Jasenovca.

drax

pre 6 godina

Ja koliko vidim ako nekome treba da se sudi to je zapad oni stalno daju podrsku separatistima u ovim ratovima.Hrvatima su pomogli sakom i kapom i evo ih sada u EU a Kosovo su naoruzavali obucavali vojnike dali im vazdusnu podrsku preko Nato bombardovanja i na kraju ih priznali kao da su slobodarska drzava a ne jazbina trgovine organima drogom i belim robljem.

Vladimir

pre 6 godina

Mene ne brine šta on priča za HR medije, mene više brine to što je on profesor univerziteta i što je trovao i još će da truje nove generacije buduće intelektualne elite na Zapadu. Jedan preambiciozan čoveljčuljak povređenog egoa, frustriran zbog ličnog neuspeha, tačnije potpune profesionalne katastrofe u dva najvažnija slučaja za Tužilaštvo. A ono čerečenje od strane đavoljeg advokata Šešelja proganjaće ga do kraja života. Sahranio ga je, kao profesionalca, kao ličnost i najkvalifikovanijeg predstavnika haškog tužilaštva. Takvo poniženje se ne prašta.

dd

pre 6 godina

Ovog bi tipa trebalo tuziti zato sto optuzuje Srbiju za stvari za koje je pravnosnaznim presudama potvrdjeno da nije odgovorna. I to presudama iz procesa u kojima je on ucestvovao. To onda ima status klevetanja. Ispada da covek ne priznaje presude suda u kom je radio.

prellee

pre 6 godina

Koji čovjek ubjeđen u nešto što je skroz suprotno! Srbiju "spasile" Zapadne sile da se ne sudi za genocid. Glupost! Ako je genocid postojao onda je urađen prema Srpskom narodu. Genocid ni biološki nije postojao nigdje, osim možda u Hrvatskoj a kamo li POTPUNA prava konstatacija.Kako su se pravnici u Hagu lako, jednostavno igrali sa tim POJMOM, onda Srbija mora biti zahvalna neču reči stručnjacima prava, nego šalabajzerima da doista ne bude osuđena za nešto što je PROBLEMATIČNO.Žalim svaku žrtvu prošlog, nepotrebnog rata,Bošnjačku, Hrvatsku i Srpsku, ali za 8.000 spornih žrtava slobodno se može reći da je to uvreda za prave žrtve genocida, u Ruandi, Indiji, Jugoslaviji nad Srbima, Armencima itd...Ovaj sud je bio politički i kao takav će biti upamčen po PRAVU i PRAVDI. Nije kao takav ni trebao biti organizovan, jer je uvreda za samo pravo i budućnost ne samo na Balkanu, možda pretjerujem i u cijelom svijetu ubuduće.Prvi dokaz je KIM iz NK koji se ne plaši takvih pouka i pravde zapadnih sila.

bts

pre 6 godina

Ovo Kroati leče komplekse, po običaju. Ispade da je zapad na strani Srbije, nevezano za broj osuđenih u Hagu, za kasnije bombardovanje, za otimanje Kosova. Čim su osudili njihove hercegovačke mezimce i (zračnu im luku) Franjicu, odmah svetska i velikosrpska zavera. Da, kako da ne.

miki

pre 6 godina

nije zapad stitio srbiju (nakon sto ju je optuzio) ne predavajuci dokumenta o srebrenici .nego je stitio sebe i svoju tezu o srbima agresorima ubicama ..... sve sto je zapad ustvari kroz istoriju bio i ostao. a ti dokumenti dokazuju upravo suprotno i ti to znas al lova je lova . tako da ne s.... majke ti. a ispade da je hrvat placenik streljao te nestmretnike .gle cudna mi cuda. kao naterali ga a on naoruzan. svako ko je bio u ratu zna da ta prica ne drzi vodu. ne umanjujem zlocin ali hocu da se do detalja istrazi i odgovorni kazne jer je namestaljka ocigledna

jojo

pre 6 godina

Zapad poklonio, po sopstvenom priznanju, države i Hrvatskoj i Bosni izdašnom pomoći u ratu. Praktično su u startu odlučili koja strana će prevagnuti, da bi danas ovaj nebitni čovek lupao ovakve stvari. Od starta sukoba SAD su znale kako će kraj izgledati, samo dovoljno krvi da istekne se čekalo. Jedina svetska sila u tom trenutku.

tosa

pre 6 godina

Kakva gomila gluposti od strane Dzefrija Najsa! Prosto neverovatno! Znaci, po Najsu, povlastice koje su Srbiji obecane 1995 godine ukljucivale su i NATO agresiju 1999 godine? Da mi je samo znati kakva li je to povlastica...

Fontele

pre 6 godina

Dzefri je ovim saopstenjem stavio do znanja da sud nije samostalan vec je donosio presude na bazi uticaja sa strane. Drugim recima nije sudio po pravdi nego po naredjenju. Najs ovim objasnjava jedan modus vivendi, pa bi suludo bilo misliti drugacije i kod svih onih osudjujucih presuda srbima.

bolje sutra malo sutra

pre 6 godina

Ja nemam ništa drugo do dubokog sažaljenja nad umovima koji imaju ikakvu veru u postojanje bilo kakve varijante održanja jugoslavije.

Andreja Analiticar Belosvetski

pre 6 godina

Neki u Hrvatskoj Vladi se ponasa kao onaj popa u anegdoti "Kada popa nije imao sta da radi, krstio je svoja jajca" - tek da bi nesto radio. Oni cesto izmisljaju nelogicne stvari i to javno objavljuju, ne bi li bili interesantni.

eto

pre 6 godina

Zanimljivo kako je Milosevic 1996. i 1997. bio "faktor mira i stabilnosti na Balkanu" u ocima zapada, da bi kasnije od istog tog zapada bio optuzen da je vrsio genocide 1991-1995 !?

Neka malo razmisle o tome ovi sto kazu kako je Sloba kriv za sve, jednostavno cas je dobar cas je los, zavisno kakav je interes stranih sila...

DAVOR

pre 6 godina

Kolika je Dzefrijeva tarifa i kolko ce jos biti relevantno njegovo misljenje za dnevnopoliticko prepucavanje u rgionu?Ja bih njega kaznio da jedan ceo vikend provede sa Dacicem i Palmom u kafani. Kada ovaj prvi kao estradni sarlatan nije sposoban da kupi i za nas jedno misljenje koje bi koristili u prepucavanju sa Hrvatskom.

Miks

pre 6 godina

Koji genocid, desio se genocid u kom su Srbi bili krivci? Razmera umorenih ili proteranih Srba iz Hrvatske, iz Sarajeva i drugih gradova FB ili sa Kosmeta? Definicija genocida odredjuje ugrozavanje znacajnog dela stanovnistva a ne ad-hoc definisanog nekog broja ljudi kao u Srebrenici (diskutabilno vojno (ne)angazovanog stanovnistva)

T.D. LLC,NYC

pre 6 godina

Advokat sam, medjunarodno pravo mi je uza specijalizacija i radim za veliku medjunarodnu organizaciju. Da predjem na stvarno
: Najs je ovom izjavom (ako je to istina) prekrsio i samim tim se kriminalno implicirao ,sledeca akta medjunarodnog krivicnog suda koji ima izvrsnu jurisdikciju nad sudom za bivsu SFRJ 1964/128301 : zvanicno lice ovlasceno da vodi ili sudi/ protnik NE SME DA U ROKU OD 25 godina od donosenja pravosudnih resenja KOMENTARISE , OPISUJE, TUMACI, OSPORAVA, DOGRADJUJE ILITI NA BILO KOJI NACIN PREJUDICIRA ,POJUDICIRA ,OSPORAVA iliti na bilo koji drugi nacin i delovanjem ugrozava integritet i verodostojnost nalaza i akata/presuda donesenih od pravovosudne institucije kojoj je zakletvom obavezan i kojoj je strukturalno pripadao!
Toliko o tome. Licno sam uputio pravosudnim organima Srbije u vise navrata u zadnjih 15ak god. savet (u slucajevima DelPonte I drugi koji su takodje krsili zakon) gde se trebalo reagovati i krivicno goniti doticne ali ocigledno da nije bilo no pravne ni politicke volje da sr tako i postupi zato smo tu gde jesmo.Srbija ima sva prava i osnove da pokrene krivicni postupak protiv istih a ka ne se krecu od 2 do 5 god. za materijalnu povredu statuta internacionalnog suda pravde.
T.D. LLC NYC

only fools and horses

pre 6 godina

Znači SAD i Velika Britanija nisu hteli da daju nikakve dokaze i dokumente koje imaju o Srebrenici, o tome šta se zaista dogodilo u Srebrenici (to je rečenica koju je Najs ovde izrekao). Ni telefonske razgovore između Miloševića i Mladića u tom periodu. Iste one države koje su sa svojim medijima najglasnije u osudi Srba i tvrdnje da je tamo bio genocid.
E sad zapitajte se (čitaoci, ne Džefri Najs, njegove pozicije su ovde jasne), zašto nisu htele dati i šta oni to kriju. Ako nekome nije jasno neka pogleda i Norveški dokumentarac o Srebrenici, mislim da se zove izgebljeni grad. U filmu nisu Srbi učestvovali, ni u snimanju, ni kao svedoci. Film je svojevremeno trebao biti prikazan i na RTSu ali je pod pritiskom to otkazano. Isto tako je uglavnom sprečavano da se prikazuje po svetu, ali ima ga na YouTube, sa sve našim prevodom.

Jr

pre 6 godina

"Tužilac" je ovim izjavama dokazao: 1) Neznanje osnovnih načela krivičnog prava uopšte o individualnoj odgovornosti; 2) Da je zastupnik nacističko-komunističkih ideologija kolektivne krivice; 3) Mržnju prema Srbima, neprofesionalnost i pristrasnost. Da li će sada postupci gde je bio tužilac biti ponovljeni? Da li će možda presude u predmetima gde je bio tužilac biti preinačene ili ukinute?

John

pre 6 godina

Milošević je trebao da odgovara za svašta. I da bude osuđen za mnogo toga. Ali kad čitam šta bulazni ovaj lik, ni najmanje me ne bi začudilo da je Sloba, da je poživeo, iz Haga izašao slobodan.
Ovaj je toliko operisan od realnosi, da me jako čudi kako je uoppšte uspeo i da upiše, a kamo li da završi Oksford (prema biografiji).

"Srbija je uživala posebne povlastice Zapada"
Koje, bre, povlastice?

"odluku Međunarodnog suda pravde (ICJ) koja oslobađa Srbiju optužnice za genocid"
Kol'ko ja znam, Srbija je proglašena krivom što nije sprečila genocid.

"da se optuže drugi lideri države Srbije, Lilić ili Bulatović"
Oni ni svom vozaču nisu mogli da kažu "Vozi tu i tu", a kamo li da se pitaju nešto u državi. Uostalom, je'l Milutinocić oslobođen, a istog je kalibra kao i ova dvojica.

"koji će doneti zadovoljštinu Srbima postupcima samo protiv kosovskih Albanaca"
Pa Srbi su već osuđeni. Ajd' malo da vidimo ima li među Albancima neko ko bi trebalo da fasuje robiju...

"Ni gomila nepouzdanih sudija"
Sudije su bile ili prave sudije, koje imaju problem s međunarodnim krivičnim pravom, koga slabo znaju ili profesori međunarodnog prava koji se slabo snalaze u sudnici jer nisu prave sudije. Nemoguće je imati savršenog sudiju za ovo.

"da blokiraju sve za što im je odgovaralo da ostane u senci"
Topnički dnevnici, Brionski transkripti...

zoran

pre 6 godina

G. Najs, kaljate svoju malu reputaciju ovakvim izjavama. Ne smete nikad kao tuzilac:

1. Da imate ljutnju posle presuda koje vam nisu po volji. Kaljate rad institucije za koju ste vezani i sudije u tom procesu kakva god institucija bila farsa

2. Da zastupate jednu stranu istine - u slucaju Gotovine je bio ocigledan dogovor sa Zapadnim silama pa se ne bunite kad Zapadne sile brane Hrvatsku

3. Da kada radite za ovakvu instituciju koja je van svakog pravnog okvira i ima za cilj delimicno da otvori oci narodima o zlocinima i da pomiri te narode....branite to a ne razmisljate samo o krivcima.

G. Najs vasa institucija nije postigla apsolutno nista jer su narodi i dalje u tihoj mrznji, a zlocinci stvorili porodicne odnose u celijama pritvora....

Ovo ce sve otici u anale medjunarodnog krivicnog prava kao vrlo los koncept za probni balon

Liman

pre 6 godina

Nikada ni jednoj državi nije suđeno za genocid.Da je to učinjeno,to bi bio presedan neviđenih razmera i napravio bi velike poremećaje u svetskoj politici.
Ovaj priča gluposti.

miki

pre 6 godina

"Od trenutka kada je Zapad naredio Holbruku da zrtvuje teritoriju I stanovnistvo Srebrenice, Zepe I Gorazda..." Ovo I sve ostalo sto je rekao po ko zna koji puta potvrdjuje da su ratom u Jugoslaviji upravljale tz. zapadne sile na celu sa Amerikom, a da su svi ostali bili samo lutke na koncu.

čudni su putevi božji

pre 6 godina

Dolazi drugi deo. Sinhronizacija. Prvi svetski rat je bio jezivo naporan a zapad je po pravilu odviše uobražen da shvati da ne vlada svim silama kao što misli da vlada da bi se sve završilo u jednom dahu. Srbija je onda kažnjavana zato što je stvarala nacionalnu državu, a sada zato što je stvarala kompozitnost van medjunradnog poretka to jest njegovih manjkavosti, sada to radi i sam zapad jer je vreme, kao što nije bio zločin ubiti Ferdinanda tako ni ovo ne može i neće biti genocid. Ono što treba rešiti jeste isto ono što se odlučivalo drugim svetskim ratom, oblik nacionalne države i na čemi će biti postavljena, na istoriji, pravu, ili sili. Danas se na ove tri dodaju i tehnologije,pa imamo klasične siledžije, kontrakcioniste koji sanjaju prošlost, populiste i tehnološke inovatore. Budala je naravno bilo uvek, ali njihov doprinos i uticaj se svodio na izjave na pamfletima i člancima, šta su uspeli već da nadju, kao i ovaj klovn (samo klovn može da izjavi da je Srbija u zaveri da se promeni poredak omogućila zapadu da je bombarduje da bi promenila svet). Opsednut je Srbima, biće tu Savle postaje Pavle.

BeKo

pre 6 godina

"Uspešni pregovori sastoje se u tome da otkrijete šta druga strana želi, kao i da joj to obezbedite, pod uslovom da i Vi dobijete ono što želite".

Herb Choen

Srbija želela 69% Bosne-dobila 49%
Hrvatska želela 31% Bosne-dobila 17%
Bošnjaci želeli 100% Bosne-dobili 33% i nedeljivu Bosnu
Zapad "želeo pravdu"-dobio je delimično ali dovoljno.

Win-win situacija sa 200 hiljada poginulih ljudi i 2 miliona raseljenih koji su kolateralna šteta.

dule

pre 6 godina

Jedino što više nisam siguran da li gospodin i dalje radi za sve pare ili je počeo da veruje u iskrivljene konstrukcije na kojima je radio prethodnih godina. Bila bi stvarno vrhunska perverzija da se nakon svih pokolja i zločina koji su izvršeni u prošlom veku Srbi optuže za genocid.

Alex

pre 6 godina

Ono kad si deo selektivne ‘’pravde”, pa ti žao što
nije bila “selektivnija” do kraja...Zato su odabrali
takve kao ti da u svakom trenutku “odaberu” kraj
kakav im odgovara.Kome snaga leži u topuzu
tragovi mu smrde nečovještvom ili kako bi ti Džefri rekao vonjaju.
Konce ratova su vukli oni koji su i tebe držali na koncu, shvatio si ti to.
Zajedno će te vonjati na đubrištu istorije.

Gde ja živim

pre 6 godina

Ja ako sam dobro razumeo ove silne tekstove u poslednjih nekoliko meseci mi smo vladari sveta. Ispade u pravu onaj Željko Kerum (kako već), Srbi vladaju svetom. Po svemu ovome ispada da smo mi u tom Hagu radili šta smo hteli i kako smo hteli. Da me niko ne shvati pogrešno, ja sam apsolutno za kažnjavanje onih koji su u ime moje zemlje činili strašne stvari. Ne osećam nikakvu emociju ni prema Ratku, ni prema Radovanu i ostalima, ali ovo je više tragikomedija. Oni su dobili šta su zaslužili, ali trebalo je da dobiju još neki iz okoline. Nego ima ovde još problem. Po svemu što se priča Zapad je saučesnik u zločinu, zataškavanju i izvrtanju. Hoće li odgovarati neko? Ništa ne razumem.

I na kraju. Možemo li da počnemo da živimo? Ceo život mi prođe u Hagu i oko njega. Molim vas.

Горан

pre 6 godina

Колико се Џефри Најс разуме у политику и Англо-саксонско право, које је примењивано у Хагу, показао му је Војислав Шешељ. Дакле, небитан човек за релевантне изјаве, диже себи цену којекаквим наступима и причама.

vlad

pre 6 godina

Izjava ovog poltrona je toliko politički obojena da ga automatski diskvalifikuje kao nekog ko je nepristrasan i ne drži stranu ni jednoj strani u sukobu.
Bilo bi zanimljivo čuti šta je radio pre dolaska na poziciju u Hagu i čime se sada bavi.

zoran

pre 6 godina

A on i ostali u ICTY su bili pravi kontraktori, ultra viskoko placeni na sat pa im je odgovaralo da sto vise rastegnu pravdu, i bukvalo i figurativno.

abv

pre 6 godina

i pored svih mojih molbi da objavite komentar koji bi tvrdim životom objavili sve novine i svi portali iz celog sveta ,pa čak i iz totalitarnih režima samo vi ne smete na žalost više govori o vama i vašim postupcima nego o meni