Petak, 22.12.2017.

21:48

Izrael: Napuštamo Unesko

Izrael je saopštio da napušta Unesko navodeći kao razlog "sistematske napade" te organizacije na jevrejsku državu.

Izvor: Beta

Izrael: Napuštamo Unesko IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

Jerusalim

pre 6 godina

@(BLuka, 23. decembar 2017 09:14)

Arapi već imaju svoju domovinu Arabiju koju im niko ne traži.

Čak i Medinu, u čija istorija kaže da su je pre islamskog perioda nastanjivali Jevreji, danas niko Arapima ne traži.

Plus što su nakon 7. veka Arapi zauzeli još razne države od Hrišćana po regionu i severnoj Africi koje im niko ne traži danas.

Al' arapski ultranacionalisti svojataju i Judeju i Samariju i ostale teritorije Izraela, čak su Arapski lideri i odbijali UN predlog da podele otprilike pola-pola na miran način (što je Izrael tada hteo da prihvati jer nije hteo rat)... i okolne arapske države se udružile bile u nameri da osvoje sve samo za sebe... ali ih je Izrael porazio, odbranio svoju teritoriju... i nije proterao Arape kao što su Arapi pokušavali ne-arapsko stanovništvo da proteraju sa tih teritorija.


A što se tiče toga da su Isak i Išmael dva brata... prema Bibliji je nasledstvo je dobio Isak... Jakov, Isakov sin, je dobio ime Izrael.

A prema Biblijskom zakonu, zemlja koju je Izrael dobio u nasledstvo ne može da se prodaje... može da se iznajmi na određeni period nekom, ali ne da se prodaje... a i obzirom da Biblijski Izrael nije bio feudalna država (u feudalnoj državi se smatra da je zemlja vlasništvo kralja), ne bi ni neki kralj mogao da je pokloni drugom.

Ako neko ne potiče od Jakova (što bi danas bilo teško dokazati), može i on da živi tu ako će da poštuje zakon, ali ne može neko da se ponaša kao da je sve to njegova lična imovina.

BLuka

pre 6 godina

Izraelci i Arapi su od dva brata,na tu zemlju svi polazu pravo;pre ta dva brata na toj je zemlji neko ziveo tako da ni oni ne polazu pravo na tu zemlju.
Nije dobro ovo sat radi USA,ne preferira dogovor a ocigledno je mogla da to uradi.

Hans Günther

pre 6 godina

Treba da napustite okupiranu Palestinu. Unesko je nebitan..
(palestina, 22. decembar 2017 21:54)

A ko su ti palestinci? Arapi koji inace naseljavaju celu severnu afriku i bliski istok. Jevreji imaju jednu jedinu drzavu, a to je Izrael. Izrael je zemlja gde je krunisan kralj David, jos pre 3000 godina, tacnije 1000 godina pre Hrista.

mhm

pre 6 godina

ja ne verujem sta citam.
dovukli jevreje 'nazad' na teritoriju koja je pre 2000 god bila kao njihova, al su u medjuvremenu tu ziveli neki drugi ljudi koji sad btw zive kao zivotinje u rezervatu, svaki dan na nisanu, i to nema veze, amerika urnise zemlje u regionu jer.. ma sta ce im razlog, al bitno je da su svi protiv jevreja.
kako neko zucne protiv jevreja, tako tata-amer odma skace i samara.
ajde da odrastemo malo, i shvatimo da svet nije crno-beli, oni s kojima se ne slazemo nisu nuzno protiv nas, svugde moraju da se prave kompromisi...
...ili nam vratite kosovo, gde su srbi ziveli vec 1500 god...

Dojče vele sele

pre 6 godina

Nit je Izrael postojao kao država nit je Palestina ikad postajala kao džava. Izraelci ili ti Judejci su posle rata dobili svoju staru zemlju a Arapi koji sebe nazivaju Palestincima takođe svoju teritoriju. Onda je nastupio zakon jačeg i sad se oni kao trve. Realno Izrael bi mogao da ih zgromi kao i mi Albance na Kosovu i Metohiji ali to nije u interesu svetskih sila. I sve je ovo prodavanje magle.

rile

pre 6 godina

Neznalice ovi sto pisu komentare.Kakva bre okupirana Palestina?To je pet hiljada god i vise jevrejska drzava koju su sporadicno zauzimali razni narodi,rusili je kao i Jerusalim,palili i sistematski proterivali Jevreje.Jedni od tih okupatora su i Arapi...

Milos

pre 6 godina

Izrael je jevrejima jedina drzava. Jevreji su Izrael dobili 1948 godine, i iste godine morali sami da ga brane od napada Arapa sa svih strana. U tim arapskim jedinicama bilo je i bivsih heroja Vermahta, SS-a (bilo je Handzaraca), a na strani Izraela je bilo bivsih jevrejskih crvenoarmejaca, partizana, degolovca i amerikanaca sa omahe.Posteno su se odbranili i zaradili nezavisnost, uz pomoc samo svoje dijaspore i nikoga drugog.

1967 godine, 3 arapske zemlje planirale su da napadnu Izrael. Izrael je imao 2 miliona stanovnika, a te 3 drzave preko 40 miliona. Izrael je imao manje vojnika, tenkova i aviona, manju ekonomiju, a opet je, za samo sest dana preventivnog rata uspeo do nogu da ponizi te tri drzave, izbrise im pola vojnog potencijala, i osvoji sve ono sto je danas predmet spora. Cak iako izuzmemo sve istorijske razloge zasto ta teritorija treba da bude jevrejska (to im je prapostojbina a druge drzave nemaju, dok Arapi drze pola sveta), tih 6 dana bi bili dovoljan razlog zasto Arapi treba da cute i postuju Izrael. Jer pobediti ga ne mogu.

Prletihi

pre 6 godina

Pametna odluka od strane Izraela te bi Srbija trebala ići stopama Izraela jer Unesko je potpuno nesposobna bezvredna organizacija jer nije zaštitila kulturna dobra u delu Srbije kao na primer na Kosovu i Metohiji.

sasa

pre 6 godina

SHALOM....

Ova opasna igra koja se vodi protiv Israela, ce zavrsiti katastrofom...TVrditi da istocni Jersalim nije Israel je isto sto i tvrditi da istocni Berlin nije Nemacka..
Ako Israel treba da bde jedina drzava koja mora da deli svoj glavni grad(???) sa drgom drzavom, zasto onda ne podeliti i Istambl, pa istocni Istambl dati Kurdima, zajedno sa 1/3 Turske...?
Po cem to s samo Jerveji duzni da dele..?
Sramota da je Srbija to podrzala, a Israel nikad nije priznao Kosovo?
Ovako zvracamo prijateljstvo?
Sramno i naivno...

Никола

pre 6 godina

Генерал Шарон, премијер Израела у време бомбардовања 1999. био је ПРОТИВ ! Неопрезно гласање са наше стране, као и одлука о изручењу Курда Турској и поред одлуке Комитета УН да се то не чини. Два аутогола наше дипломатије и судства.

simon

pre 6 godina

drzava Izrael. Kad ono oni dobise tu teritoriju i kad posta drzava Izrael? Skoro pa polovinom 20 veka. Ono od pre Hriste...ma hajte molim vas. To je bilo bre pre Hrista. Sta mi danas imamo sa tom drzavom. Ovde se radi da su im dali, uzurpirali za njih teritoriju koja nije bila prazna. Kao sto su kauboji uzurpirali teritoriju indijanaca. I sad kauboji ne daju pravo indijancima da se vrate i formiraju sebi svoju drzavu po svojim merilima a podrzavaju Izrael koji radi ono sto bi i indijanci. Opet dvostruki aršini.

Vrnjačka Banja

pre 6 godina

Ja ne znam kako Vas nije stid da ovde stajete na stranu Arapa. vi pojma nemate o prijateljstvu Srba i Izraelaca. Zaboravili ste brzo ko je PRVI poslao novčanu pomoć nakon poplava? IZRAEL! Bili su prva država koja je poslala pomoć a onda Rusi Grci i ostali. Večito Srbi staju na pogrešnu stranu. Ja koliko znam Jerusalim je glavni grad Izraela bio i ostao ne vidim potrebu za sad nekim priznavanjem. A šta kaze Tramp jel priznao Beograd za glavni grad Srbije?

polako

pre 6 godina

Mislim da moze malo da se poradi na drugacijem pristupu prema Arapskim zemljama. Obama je vrlo trezveno vodio politiku, bez vecih ispada u vrlo suzdrzanom maniru.

Sasha

pre 6 godina

(Dragče, 22. decembar 2017 22:17)

Druze, Izrael nije priznao Kosovo. Drze se na distanci od Kosova, bez posebnih odnosa (mada bi uprava Kosova to volela), jer bi pucali sebi u nogu. Sa Srbijom Izrael ima dobre odnose. Izrael (tj. izraelska uprava, da budemo precizni) je bio jasno i glasno protiv NATO intervencije 1999.

Pre glasanja su izjavili da nece glasati za Kosovo u UNESCO, iako je Srbija glasala za ulaz Palestine u UNESCO, protiv volje Izraela. Takodje, Srbija podrzava nezavisnost Palestine. Nezavisnost Kosova podrzavaju Turska, Saudijska Arabija i ostale drzave koje Srbiji i pored sve patetike ne zele dobro, a Izraelu zele nestanak.

PAOK

pre 6 godina

Treba da napustite okupiranu Palestinu. Unesko je nebitan..
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (palestina, 22. decembar 2017 21:54)

Islam je nastao u 7 veku,a Jevreju su ziveli na toj zemlji pre Hrista.Ko je tu okupator?Islam je stigao iz SA i nema veze sa Jerusalimom.

Lav

pre 6 godina

U roku od 5 godina i SAD napuštaju UN. Možda i ranije ako većina zemalja napusti petrodolar. Onda će morati da se vidi koliko ko stvarno ima novca i kreće velika tuča u kafani.

Flash

pre 6 godina

Koju bre okupiranu Palestinu ljudi. Gde je Palestina kao drzava bila bilo kad pre 20-og veka?. Gde su bili Palestinci kao grupa sa identitetom?
Palestinci ne postoje, to su Arapi. Jevreji su ziveli u Palestini dok su Arapi jos bauljali po pustinjama arapskog poluostrva, hiljadu godina pre nego sto je Muhamed rodjen. Jevreji su imali drzavu, gradove, kraljeve, dok su Arapi (koji se ovde prodaju kao neki starosedeoci) jos ziveli u satorima u pustinji, povremeno navracajuci u ovaj isti Jerusalim radi trgovine. Mnogo me podsecaju na ovu bratiju na nasem jugu, sto otimaju nase i tvrde da je oduvek njihovo.
Jevrejima naklon do zemlje kako su uspeli 2000 godina da sacuvaju svoj identitet, religiju, cak i da ozive mrtvi jezik, iako su bili rasuti sirom sveta, iako im je zemlja bila oduzeta iako ih je svako svuda progonio. 2000 godina su govorili ''Dogodine u Erec Izraelu'' i jednom to i docekase.
Ne samo da imaju istorijsko pravo, nego i pravo jaceg - posteno su ponizili Arape do nogu u bezbrojnim ratovima od '47 nadalje. Sta jos treba...Drzava za uzor bre, veliki prijatelj Srbije i Republike Srpske, sto se ne moze reci za Arape koje god 'nacionalnosti'.

Flash

pre 6 godina

Koju bre okupiranu Palestinu ljudi. Gde je Palestina kao drzava bila bilo kad pre 20-og veka?. Gde su bili Palestinci kao grupa sa identitetom?
Palestinci ne postoje, to su Arapi. Jevreji su ziveli u Palestini dok su Arapi jos bauljali po pustinjama arapskog poluostrva, hiljadu godina pre nego sto je Muhamed rodjen. Jevreji su imali drzavu, gradove, kraljeve, dok su Arapi (koji se ovde prodaju kao neki starosedeoci) jos ziveli u satorima u pustinji, povremeno navracajuci u ovaj isti Jerusalim radi trgovine. Mnogo me podsecaju na ovu bratiju na nasem jugu, sto otimaju nase i tvrde da je oduvek njihovo.
Jevrejima naklon do zemlje kako su uspeli 2000 godina da sacuvaju svoj identitet, religiju, cak i da ozive mrtvi jezik, iako su bili rasuti sirom sveta, iako im je zemlja bila oduzeta iako ih je svako svuda progonio. 2000 godina su govorili ''Dogodine u Erec Izraelu'' i jednom to i docekase.
Ne samo da imaju istorijsko pravo, nego i pravo jaceg - posteno su ponizili Arape do nogu u bezbrojnim ratovima od '47 nadalje. Sta jos treba...Drzava za uzor bre, veliki prijatelj Srbije i Republike Srpske, sto se ne moze reci za Arape koje god 'nacionalnosti'.

Sasha

pre 6 godina

(Dragče, 22. decembar 2017 22:17)

Druze, Izrael nije priznao Kosovo. Drze se na distanci od Kosova, bez posebnih odnosa (mada bi uprava Kosova to volela), jer bi pucali sebi u nogu. Sa Srbijom Izrael ima dobre odnose. Izrael (tj. izraelska uprava, da budemo precizni) je bio jasno i glasno protiv NATO intervencije 1999.

Pre glasanja su izjavili da nece glasati za Kosovo u UNESCO, iako je Srbija glasala za ulaz Palestine u UNESCO, protiv volje Izraela. Takodje, Srbija podrzava nezavisnost Palestine. Nezavisnost Kosova podrzavaju Turska, Saudijska Arabija i ostale drzave koje Srbiji i pored sve patetike ne zele dobro, a Izraelu zele nestanak.

PAOK

pre 6 godina

Treba da napustite okupiranu Palestinu. Unesko je nebitan..
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (palestina, 22. decembar 2017 21:54)

Islam je nastao u 7 veku,a Jevreju su ziveli na toj zemlji pre Hrista.Ko je tu okupator?Islam je stigao iz SA i nema veze sa Jerusalimom.

Vrnjačka Banja

pre 6 godina

Ja ne znam kako Vas nije stid da ovde stajete na stranu Arapa. vi pojma nemate o prijateljstvu Srba i Izraelaca. Zaboravili ste brzo ko je PRVI poslao novčanu pomoć nakon poplava? IZRAEL! Bili su prva država koja je poslala pomoć a onda Rusi Grci i ostali. Večito Srbi staju na pogrešnu stranu. Ja koliko znam Jerusalim je glavni grad Izraela bio i ostao ne vidim potrebu za sad nekim priznavanjem. A šta kaze Tramp jel priznao Beograd za glavni grad Srbije?

Lav

pre 6 godina

U roku od 5 godina i SAD napuštaju UN. Možda i ranije ako većina zemalja napusti petrodolar. Onda će morati da se vidi koliko ko stvarno ima novca i kreće velika tuča u kafani.

Никола

pre 6 godina

Генерал Шарон, премијер Израела у време бомбардовања 1999. био је ПРОТИВ ! Неопрезно гласање са наше стране, као и одлука о изручењу Курда Турској и поред одлуке Комитета УН да се то не чини. Два аутогола наше дипломатије и судства.

simon

pre 6 godina

drzava Izrael. Kad ono oni dobise tu teritoriju i kad posta drzava Izrael? Skoro pa polovinom 20 veka. Ono od pre Hriste...ma hajte molim vas. To je bilo bre pre Hrista. Sta mi danas imamo sa tom drzavom. Ovde se radi da su im dali, uzurpirali za njih teritoriju koja nije bila prazna. Kao sto su kauboji uzurpirali teritoriju indijanaca. I sad kauboji ne daju pravo indijancima da se vrate i formiraju sebi svoju drzavu po svojim merilima a podrzavaju Izrael koji radi ono sto bi i indijanci. Opet dvostruki aršini.

sasa

pre 6 godina

SHALOM....

Ova opasna igra koja se vodi protiv Israela, ce zavrsiti katastrofom...TVrditi da istocni Jersalim nije Israel je isto sto i tvrditi da istocni Berlin nije Nemacka..
Ako Israel treba da bde jedina drzava koja mora da deli svoj glavni grad(???) sa drgom drzavom, zasto onda ne podeliti i Istambl, pa istocni Istambl dati Kurdima, zajedno sa 1/3 Turske...?
Po cem to s samo Jerveji duzni da dele..?
Sramota da je Srbija to podrzala, a Israel nikad nije priznao Kosovo?
Ovako zvracamo prijateljstvo?
Sramno i naivno...

polako

pre 6 godina

Mislim da moze malo da se poradi na drugacijem pristupu prema Arapskim zemljama. Obama je vrlo trezveno vodio politiku, bez vecih ispada u vrlo suzdrzanom maniru.

Hans Günther

pre 6 godina

Treba da napustite okupiranu Palestinu. Unesko je nebitan..
(palestina, 22. decembar 2017 21:54)

A ko su ti palestinci? Arapi koji inace naseljavaju celu severnu afriku i bliski istok. Jevreji imaju jednu jedinu drzavu, a to je Izrael. Izrael je zemlja gde je krunisan kralj David, jos pre 3000 godina, tacnije 1000 godina pre Hrista.

Milos

pre 6 godina

Izrael je jevrejima jedina drzava. Jevreji su Izrael dobili 1948 godine, i iste godine morali sami da ga brane od napada Arapa sa svih strana. U tim arapskim jedinicama bilo je i bivsih heroja Vermahta, SS-a (bilo je Handzaraca), a na strani Izraela je bilo bivsih jevrejskih crvenoarmejaca, partizana, degolovca i amerikanaca sa omahe.Posteno su se odbranili i zaradili nezavisnost, uz pomoc samo svoje dijaspore i nikoga drugog.

1967 godine, 3 arapske zemlje planirale su da napadnu Izrael. Izrael je imao 2 miliona stanovnika, a te 3 drzave preko 40 miliona. Izrael je imao manje vojnika, tenkova i aviona, manju ekonomiju, a opet je, za samo sest dana preventivnog rata uspeo do nogu da ponizi te tri drzave, izbrise im pola vojnog potencijala, i osvoji sve ono sto je danas predmet spora. Cak iako izuzmemo sve istorijske razloge zasto ta teritorija treba da bude jevrejska (to im je prapostojbina a druge drzave nemaju, dok Arapi drze pola sveta), tih 6 dana bi bili dovoljan razlog zasto Arapi treba da cute i postuju Izrael. Jer pobediti ga ne mogu.

rile

pre 6 godina

Neznalice ovi sto pisu komentare.Kakva bre okupirana Palestina?To je pet hiljada god i vise jevrejska drzava koju su sporadicno zauzimali razni narodi,rusili je kao i Jerusalim,palili i sistematski proterivali Jevreje.Jedni od tih okupatora su i Arapi...

Prletihi

pre 6 godina

Pametna odluka od strane Izraela te bi Srbija trebala ići stopama Izraela jer Unesko je potpuno nesposobna bezvredna organizacija jer nije zaštitila kulturna dobra u delu Srbije kao na primer na Kosovu i Metohiji.

Dojče vele sele

pre 6 godina

Nit je Izrael postojao kao država nit je Palestina ikad postajala kao džava. Izraelci ili ti Judejci su posle rata dobili svoju staru zemlju a Arapi koji sebe nazivaju Palestincima takođe svoju teritoriju. Onda je nastupio zakon jačeg i sad se oni kao trve. Realno Izrael bi mogao da ih zgromi kao i mi Albance na Kosovu i Metohiji ali to nije u interesu svetskih sila. I sve je ovo prodavanje magle.

mhm

pre 6 godina

ja ne verujem sta citam.
dovukli jevreje 'nazad' na teritoriju koja je pre 2000 god bila kao njihova, al su u medjuvremenu tu ziveli neki drugi ljudi koji sad btw zive kao zivotinje u rezervatu, svaki dan na nisanu, i to nema veze, amerika urnise zemlje u regionu jer.. ma sta ce im razlog, al bitno je da su svi protiv jevreja.
kako neko zucne protiv jevreja, tako tata-amer odma skace i samara.
ajde da odrastemo malo, i shvatimo da svet nije crno-beli, oni s kojima se ne slazemo nisu nuzno protiv nas, svugde moraju da se prave kompromisi...
...ili nam vratite kosovo, gde su srbi ziveli vec 1500 god...

Jerusalim

pre 6 godina

@(BLuka, 23. decembar 2017 09:14)

Arapi već imaju svoju domovinu Arabiju koju im niko ne traži.

Čak i Medinu, u čija istorija kaže da su je pre islamskog perioda nastanjivali Jevreji, danas niko Arapima ne traži.

Plus što su nakon 7. veka Arapi zauzeli još razne države od Hrišćana po regionu i severnoj Africi koje im niko ne traži danas.

Al' arapski ultranacionalisti svojataju i Judeju i Samariju i ostale teritorije Izraela, čak su Arapski lideri i odbijali UN predlog da podele otprilike pola-pola na miran način (što je Izrael tada hteo da prihvati jer nije hteo rat)... i okolne arapske države se udružile bile u nameri da osvoje sve samo za sebe... ali ih je Izrael porazio, odbranio svoju teritoriju... i nije proterao Arape kao što su Arapi pokušavali ne-arapsko stanovništvo da proteraju sa tih teritorija.


A što se tiče toga da su Isak i Išmael dva brata... prema Bibliji je nasledstvo je dobio Isak... Jakov, Isakov sin, je dobio ime Izrael.

A prema Biblijskom zakonu, zemlja koju je Izrael dobio u nasledstvo ne može da se prodaje... može da se iznajmi na određeni period nekom, ali ne da se prodaje... a i obzirom da Biblijski Izrael nije bio feudalna država (u feudalnoj državi se smatra da je zemlja vlasništvo kralja), ne bi ni neki kralj mogao da je pokloni drugom.

Ako neko ne potiče od Jakova (što bi danas bilo teško dokazati), može i on da živi tu ako će da poštuje zakon, ali ne može neko da se ponaša kao da je sve to njegova lična imovina.

BLuka

pre 6 godina

Izraelci i Arapi su od dva brata,na tu zemlju svi polazu pravo;pre ta dva brata na toj je zemlji neko ziveo tako da ni oni ne polazu pravo na tu zemlju.
Nije dobro ovo sat radi USA,ne preferira dogovor a ocigledno je mogla da to uradi.

Flash

pre 6 godina

Koju bre okupiranu Palestinu ljudi. Gde je Palestina kao drzava bila bilo kad pre 20-og veka?. Gde su bili Palestinci kao grupa sa identitetom?
Palestinci ne postoje, to su Arapi. Jevreji su ziveli u Palestini dok su Arapi jos bauljali po pustinjama arapskog poluostrva, hiljadu godina pre nego sto je Muhamed rodjen. Jevreji su imali drzavu, gradove, kraljeve, dok su Arapi (koji se ovde prodaju kao neki starosedeoci) jos ziveli u satorima u pustinji, povremeno navracajuci u ovaj isti Jerusalim radi trgovine. Mnogo me podsecaju na ovu bratiju na nasem jugu, sto otimaju nase i tvrde da je oduvek njihovo.
Jevrejima naklon do zemlje kako su uspeli 2000 godina da sacuvaju svoj identitet, religiju, cak i da ozive mrtvi jezik, iako su bili rasuti sirom sveta, iako im je zemlja bila oduzeta iako ih je svako svuda progonio. 2000 godina su govorili ''Dogodine u Erec Izraelu'' i jednom to i docekase.
Ne samo da imaju istorijsko pravo, nego i pravo jaceg - posteno su ponizili Arape do nogu u bezbrojnim ratovima od '47 nadalje. Sta jos treba...Drzava za uzor bre, veliki prijatelj Srbije i Republike Srpske, sto se ne moze reci za Arape koje god 'nacionalnosti'.

Vrnjačka Banja

pre 6 godina

Ja ne znam kako Vas nije stid da ovde stajete na stranu Arapa. vi pojma nemate o prijateljstvu Srba i Izraelaca. Zaboravili ste brzo ko je PRVI poslao novčanu pomoć nakon poplava? IZRAEL! Bili su prva država koja je poslala pomoć a onda Rusi Grci i ostali. Večito Srbi staju na pogrešnu stranu. Ja koliko znam Jerusalim je glavni grad Izraela bio i ostao ne vidim potrebu za sad nekim priznavanjem. A šta kaze Tramp jel priznao Beograd za glavni grad Srbije?

sasa

pre 6 godina

SHALOM....

Ova opasna igra koja se vodi protiv Israela, ce zavrsiti katastrofom...TVrditi da istocni Jersalim nije Israel je isto sto i tvrditi da istocni Berlin nije Nemacka..
Ako Israel treba da bde jedina drzava koja mora da deli svoj glavni grad(???) sa drgom drzavom, zasto onda ne podeliti i Istambl, pa istocni Istambl dati Kurdima, zajedno sa 1/3 Turske...?
Po cem to s samo Jerveji duzni da dele..?
Sramota da je Srbija to podrzala, a Israel nikad nije priznao Kosovo?
Ovako zvracamo prijateljstvo?
Sramno i naivno...

simon

pre 6 godina

drzava Izrael. Kad ono oni dobise tu teritoriju i kad posta drzava Izrael? Skoro pa polovinom 20 veka. Ono od pre Hriste...ma hajte molim vas. To je bilo bre pre Hrista. Sta mi danas imamo sa tom drzavom. Ovde se radi da su im dali, uzurpirali za njih teritoriju koja nije bila prazna. Kao sto su kauboji uzurpirali teritoriju indijanaca. I sad kauboji ne daju pravo indijancima da se vrate i formiraju sebi svoju drzavu po svojim merilima a podrzavaju Izrael koji radi ono sto bi i indijanci. Opet dvostruki aršini.

PAOK

pre 6 godina

Treba da napustite okupiranu Palestinu. Unesko je nebitan..
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (palestina, 22. decembar 2017 21:54)

Islam je nastao u 7 veku,a Jevreju su ziveli na toj zemlji pre Hrista.Ko je tu okupator?Islam je stigao iz SA i nema veze sa Jerusalimom.

Никола

pre 6 godina

Генерал Шарон, премијер Израела у време бомбардовања 1999. био је ПРОТИВ ! Неопрезно гласање са наше стране, као и одлука о изручењу Курда Турској и поред одлуке Комитета УН да се то не чини. Два аутогола наше дипломатије и судства.

polako

pre 6 godina

Mislim da moze malo da se poradi na drugacijem pristupu prema Arapskim zemljama. Obama je vrlo trezveno vodio politiku, bez vecih ispada u vrlo suzdrzanom maniru.

Sasha

pre 6 godina

(Dragče, 22. decembar 2017 22:17)

Druze, Izrael nije priznao Kosovo. Drze se na distanci od Kosova, bez posebnih odnosa (mada bi uprava Kosova to volela), jer bi pucali sebi u nogu. Sa Srbijom Izrael ima dobre odnose. Izrael (tj. izraelska uprava, da budemo precizni) je bio jasno i glasno protiv NATO intervencije 1999.

Pre glasanja su izjavili da nece glasati za Kosovo u UNESCO, iako je Srbija glasala za ulaz Palestine u UNESCO, protiv volje Izraela. Takodje, Srbija podrzava nezavisnost Palestine. Nezavisnost Kosova podrzavaju Turska, Saudijska Arabija i ostale drzave koje Srbiji i pored sve patetike ne zele dobro, a Izraelu zele nestanak.

Lav

pre 6 godina

U roku od 5 godina i SAD napuštaju UN. Možda i ranije ako većina zemalja napusti petrodolar. Onda će morati da se vidi koliko ko stvarno ima novca i kreće velika tuča u kafani.

mhm

pre 6 godina

ja ne verujem sta citam.
dovukli jevreje 'nazad' na teritoriju koja je pre 2000 god bila kao njihova, al su u medjuvremenu tu ziveli neki drugi ljudi koji sad btw zive kao zivotinje u rezervatu, svaki dan na nisanu, i to nema veze, amerika urnise zemlje u regionu jer.. ma sta ce im razlog, al bitno je da su svi protiv jevreja.
kako neko zucne protiv jevreja, tako tata-amer odma skace i samara.
ajde da odrastemo malo, i shvatimo da svet nije crno-beli, oni s kojima se ne slazemo nisu nuzno protiv nas, svugde moraju da se prave kompromisi...
...ili nam vratite kosovo, gde su srbi ziveli vec 1500 god...

BLuka

pre 6 godina

Izraelci i Arapi su od dva brata,na tu zemlju svi polazu pravo;pre ta dva brata na toj je zemlji neko ziveo tako da ni oni ne polazu pravo na tu zemlju.
Nije dobro ovo sat radi USA,ne preferira dogovor a ocigledno je mogla da to uradi.

Dojče vele sele

pre 6 godina

Nit je Izrael postojao kao država nit je Palestina ikad postajala kao džava. Izraelci ili ti Judejci su posle rata dobili svoju staru zemlju a Arapi koji sebe nazivaju Palestincima takođe svoju teritoriju. Onda je nastupio zakon jačeg i sad se oni kao trve. Realno Izrael bi mogao da ih zgromi kao i mi Albance na Kosovu i Metohiji ali to nije u interesu svetskih sila. I sve je ovo prodavanje magle.

Hans Günther

pre 6 godina

Treba da napustite okupiranu Palestinu. Unesko je nebitan..
(palestina, 22. decembar 2017 21:54)

A ko su ti palestinci? Arapi koji inace naseljavaju celu severnu afriku i bliski istok. Jevreji imaju jednu jedinu drzavu, a to je Izrael. Izrael je zemlja gde je krunisan kralj David, jos pre 3000 godina, tacnije 1000 godina pre Hrista.

Prletihi

pre 6 godina

Pametna odluka od strane Izraela te bi Srbija trebala ići stopama Izraela jer Unesko je potpuno nesposobna bezvredna organizacija jer nije zaštitila kulturna dobra u delu Srbije kao na primer na Kosovu i Metohiji.

rile

pre 6 godina

Neznalice ovi sto pisu komentare.Kakva bre okupirana Palestina?To je pet hiljada god i vise jevrejska drzava koju su sporadicno zauzimali razni narodi,rusili je kao i Jerusalim,palili i sistematski proterivali Jevreje.Jedni od tih okupatora su i Arapi...

Jerusalim

pre 6 godina

@(BLuka, 23. decembar 2017 09:14)

Arapi već imaju svoju domovinu Arabiju koju im niko ne traži.

Čak i Medinu, u čija istorija kaže da su je pre islamskog perioda nastanjivali Jevreji, danas niko Arapima ne traži.

Plus što su nakon 7. veka Arapi zauzeli još razne države od Hrišćana po regionu i severnoj Africi koje im niko ne traži danas.

Al' arapski ultranacionalisti svojataju i Judeju i Samariju i ostale teritorije Izraela, čak su Arapski lideri i odbijali UN predlog da podele otprilike pola-pola na miran način (što je Izrael tada hteo da prihvati jer nije hteo rat)... i okolne arapske države se udružile bile u nameri da osvoje sve samo za sebe... ali ih je Izrael porazio, odbranio svoju teritoriju... i nije proterao Arape kao što su Arapi pokušavali ne-arapsko stanovništvo da proteraju sa tih teritorija.


A što se tiče toga da su Isak i Išmael dva brata... prema Bibliji je nasledstvo je dobio Isak... Jakov, Isakov sin, je dobio ime Izrael.

A prema Biblijskom zakonu, zemlja koju je Izrael dobio u nasledstvo ne može da se prodaje... može da se iznajmi na određeni period nekom, ali ne da se prodaje... a i obzirom da Biblijski Izrael nije bio feudalna država (u feudalnoj državi se smatra da je zemlja vlasništvo kralja), ne bi ni neki kralj mogao da je pokloni drugom.

Ako neko ne potiče od Jakova (što bi danas bilo teško dokazati), može i on da živi tu ako će da poštuje zakon, ali ne može neko da se ponaša kao da je sve to njegova lična imovina.

Milos

pre 6 godina

Izrael je jevrejima jedina drzava. Jevreji su Izrael dobili 1948 godine, i iste godine morali sami da ga brane od napada Arapa sa svih strana. U tim arapskim jedinicama bilo je i bivsih heroja Vermahta, SS-a (bilo je Handzaraca), a na strani Izraela je bilo bivsih jevrejskih crvenoarmejaca, partizana, degolovca i amerikanaca sa omahe.Posteno su se odbranili i zaradili nezavisnost, uz pomoc samo svoje dijaspore i nikoga drugog.

1967 godine, 3 arapske zemlje planirale su da napadnu Izrael. Izrael je imao 2 miliona stanovnika, a te 3 drzave preko 40 miliona. Izrael je imao manje vojnika, tenkova i aviona, manju ekonomiju, a opet je, za samo sest dana preventivnog rata uspeo do nogu da ponizi te tri drzave, izbrise im pola vojnog potencijala, i osvoji sve ono sto je danas predmet spora. Cak iako izuzmemo sve istorijske razloge zasto ta teritorija treba da bude jevrejska (to im je prapostojbina a druge drzave nemaju, dok Arapi drze pola sveta), tih 6 dana bi bili dovoljan razlog zasto Arapi treba da cute i postuju Izrael. Jer pobediti ga ne mogu.