Utorak, 07.11.2017.

09:36

Gasi se proizvodnja malina: Nismo uspeli...

Proizvodnja malina na području Unsko-sanskog kantona u BiH nalazi se pred gašenjem: Proizvedeno je dvaput manje malina i ratari mahom prelaze na uzgoj kukuruza.

Izvor: Nezavisne novine

Gasi se proizvodnja malina: Nismo uspeli... IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

Sloba

pre 6 godina

Za ove što kukaju zbog subvencija u poljoprivredi,da uzmemo Mađarsku za primer:subvencije po hektaru u Mađarskoj su 300 evra(kod nas je 4000 dinara),za svakog tovljenika 30 evra(kod nas je 1000 dinara).Mađarska je samo prošle godine izvezla poljoprivrednih proizvoda,koliki je ceo bdp Srbije.

ernesto che

pre 6 godina

Uskoro ce i kod nas, namerno se sve unistava na balkanu, jer je balkan zamisljen kao jeftina radna snaga posrnuloj evropi, i nikad nece biti dozvoljeno seljaku da progleda a ovi sto zive u gradu, oni ce raditi za kapitaliste i njihov minimalac ili ce i jedni i drugi u beli svet.

Dufa

pre 6 godina

roadrunner, 7. novembar 2017 12:00


1.1 cena na otkupu u Srbiji, što bi značilo da je tu negde cena i u Estoniji jel te.


Pitanje: Štrajkuju li proizvođači malina u Estoniji na otkupnu cenu 1.1 eura.

željko

pre 6 godina

za sve poljoprivredne kulture mora postojati privatna burza otkupa sa kojom se dogovara cijena, sorta, kvaliteta I kolicina unaprijed....burza na nekim proizvodima zaradjuje a na nekima gubi....ako je burza u minusu a to nemoze biti veliki minus drzava joj pokrije gubitak........nemogu poljoprivrednici raditi za nepoznatog kupca I nepoznatu cijenu.....tako propada poljoprivreda u svakoj drzavi.....istina je da treba najveci broj ljudi raditi u IT sektoru ali se nesmiju vitalne grane agrara I industrije zapustiti........poljoprivredne burze su jako potrebne za dobar plasman proizvoda I pripremu proizvodnje jer poznaju sva trzista......sama logika kaze.....finalni proizvod malinavje svuda skup a otkupne cijene nikakve.........znaci, nedostaje mnogo poljoprivrednih burzi.......

sale

pre 6 godina

Za gospodu koja ovde komentarise da drzava netreba da se mesa u cenu i da su malinari puni para, bolje da se ucute ako nemaju sta pametno da kazu. Za cenu od 100 dinara po kili a satnica radnika kosta 200 evo ja im dajem dzabe sadnice pa neka oni zarade koliko i ja.

Гиле

pre 6 godina

Људи, имате званичне податке да се у Србији у последњих 10 година из године у годину повећава површина под засадима. Да је неисплативо тога неби било. А да би се зарадило мора извоз да се повећа, а тамо где се извози важе тржишна правила. Наша малина јесте најбоља, али су је и неке земље забраниле због подметања других сорти, нехигијене. Тако да прича није црно бела типа јадни произвођачи, а ни јадни велетрговци. Из Министарства су их упозоравали да не варају, али многи нису стали са тим. Па смо ту где смо и вечно се свађамо.

svetionicar

pre 6 godina

svima koji su napisali kako je posao na polju lak (ne samo maline) od sveg srca želim da 10-15 god rade SAMO poljoprivredu i SAMO od nje žive i prehranjuju porodicu. Izvolite, pada se kuckamo ovde 2030.g. jedva čekam.

roadrunner

pre 6 godina

"Mislim da se u SAD može dobiti čak doživotna za nameštanje cena."

Kakvo nameštanje cena? Otkupljivači se dogovore ( a ovde se čak nisu ni dogovorili, nego je cena polke jednostavno tolika, ja sam u Rigi (glavni grad Letonije) na pijacu kupovao na malo njihovu polku za dva evra), i ponude cenu. Ko neće ne mora. Toga ima u svakoj branši. A otkupljivači ako su navodno previše alavi samim će im se obiti o glavu,jer sledeće godine neće imati od kogda da otkupljuju

Lik

pre 6 godina

Ne razumem zašto država mora da otkupljuje, a ne privatni otkupljivači. Pusti tržištu, pa ako nema računice, nema ni domaćih malina. Gajiće nešto drugo, pa kad ni to ne ide, vratiće se na maline.
(Kendža, 7. novembar 2017 11:57)

I ja sam to mislio ali ispostavilo se da takva pravila tržišta kod nas ne važe. Recimo, kada se pojave otkupljivači sa strane (Slovenija ili neki drugi regioni) koji mogu da ponude bolju cenu, budu najureni od strane inspekcije/policije, podmeću im se klipovi i na kraju odu. Samo odabrani otkupljivači mogu da rade a onda nije teško zaključiti ko se sve tu ugrađuje i kome šta ide.

nebitan srbin

pre 6 godina

gde drzava posreduje tu je fijasko proizvodjaca zagarantovan.covek pre dva meseca prodao pislednju kravu muzaru.(zato sto mu je lepo valda)otiso u prodavnicu kupio mleko uzeo dve vrste mleka uzeo racun.otisao u labaratoriju da vidi kako to izgleda pravo mleko koje nije masno nije retko nego pitaman.primise ga popunio uplatnice predao na analizu kad gle cuda nad cudima "jedno je na granici dobrog"a ovo drugo nije za upotrebu cak su mu rekli da mora tu drugu kravu da zasusi jer ce to mleko zaraziti drugo pomuzeno.covek izvadio fiskalni i zamalo ga ne istukose jedva zivu glavu izvuko.gde se dade drzava inspekcija zakoni koji su izgleda malo vise pisani da nas satru nego da nam pomognu i otvore oci a drugima je ovo oaza za sve vrste mahinacija.

Hogar

pre 6 godina

@asdfnjihov IT je samoodrživ i obrće nestvarnu količinu novca, nema potrebe država da tu bilo šta subvencioniše.
(Slak3r, 07. novembar 2017 11:33)
Od IT drzava uzima ogroman porez ( preko 30 posto) i naravno da trebaju subvencije a od malinara ko plati porez na prihod ??? To je pitanje za drzavu???Traze subvencije,traze cenu kojom zaradjuju 300 posto a za porez ni jedan jedini dinar i neko da ih zali.Ako vam se ne isplati malina ,pocupajte i kraj price.

NoName

pre 6 godina

Moram priznati da sam dosta godina imao saosećanje za ove tužne priče malinara. I onda sam došao na ideju, pošto imam veliko dvorište, da zasadim deset malina sorte Vilamet. prve godine, bila je po koja malina, a onda sam proletos, rasadio sve izdanke koji su nikli pored ovih već posađenih malina i stigao sam do skoro 30 sadnica. Celo leto smo se razvaljivali od malina i ostalo je par kila za zamrzivač. 
Od posla oko njih, imao sam to, što sam rasadio nove, zalivanje letos, dok su bile vrućine i branje. I to je sve. Ako izuzmemo zalivanje, moglo bi se reći da nisam imao ni 10 sati posla za sezonu.
(Mile, 07. novembar 2017 10:58)

Za obradu 30 sadnica ti je trebalo 10 sati rada. Rod ti je bio plafon 20 kg puta 1 evro = 20 evra. Tvoja satnica je bila 2 evra, i na tu stanicu nemaš ni zdravstveno ni penziono. Ako bi uplatio penziono ostalo bi ti 1 evro po satu. Toliko ima srpski malinar, 1 evro po satu na +45 stepeni. A od tog 1 evra po satu on mora da kupi veštačko i stajsko đubrivo, hemijske preparate za zaštitu maline, naftu za obradu zemljišta. E kad sve to poplaćaju, ostane im za hranu i komunalije. I da kupe nešto da ne idu goli i bosi. A džip zna se ko kupuje, kontroverzni bizMismeni. Inače,ti imaš 30 sadnica, za 1 ar ti treba oko 300 sadnica, za 10 ari 3000. Sam računaj koliko ti rada treba za 3000 sadnica ako ti je za 30 trebalo 10 sati. A ja ću da ti izračunam zaradu - Kad uplatis penziono ostaće ti 1200 - 1500 evra da kupiš sve gore nabrojano. Kad to kupiš ostane ti tačno 500 - 600 evra za hranu i za džip.

Trovach

pre 6 godina

Kao i uvek, istina je negde u sredini. Tacno je da su nasi poljoprivrednici (ne samo malinari) vecinom inertni i tesko prihvataju novine, retko osiguravaju proizvodnju i/ili postavljaju protivgradne mreze i navodnjavanje, ali jako su retki oni koji u dobroj godini mogu kupiti luksuzan auto (takvi su, najcesce, vec osigurali i modernizovali proizvodnju, pa im je svaka sezona rodna).
Sve sto drzava treba da uradi je neprestana edukacija poljoprivrednika. Ko je spreman da se usavrsava, napredovace, a ko nije, propadace i dalje.

@Mile

pre 6 godina

Na 30 sadnica, strukova maline si imao 10h posla ove godine!! 'Ajde! Pa spor si!
Znači na 20 ari bi imao 500 sati posla ili 60-ak radnih dana po 8 sati dnevno bez pauze tj. 2 čoveka ceo mesec svaki dan, ceo! Treba 1 čovek na svakih 10 ari po sezoni.
Ja da oberem mojih 30-ak sadnica uvek mi treba 20-ak min, 15 puta u sezoni, dođe 5 sati, nek si i to uračunao u tvojih 10 sati. Prihod sa 10 ari je 1 tona, manje više, tako da, kad se oduzme trošak za đubrenje, gorivo, hranu za mesec dana, porez, čista zarada može biti 500 evra, naravno, na tvojih 10 ari, da ne kupuješ i zemlju. A sam ne možeš više od 10 ari, na svakih novih 10 računaj još 300 evra po beraču svake sezone. I, je l nešto mnogo ostane, za "bembaru"?!??

ja

pre 6 godina

@mile
Postoji više način da se prokomentarise tvoj komentar.
Npr. čega se pametan stid...,ili
ako nemaš šta pametno da kažeš bolje ćuti...
Za 30 malina , ti si utrošio 10 sati.To je 0.33 sata po struku.Za 30 ari, koliko je prosečan malinjak u Srbiji,na 5000 strukova je 1650 sati.Ako radiš kao u državnim firmama po 8 sati, to ti je 205 radnih dana.Ili nešto manje od 10 meseci.Sa uračunatim odmorom i praznicima oko 11 meseci. Ove godine je cena bila1 euro. Neka prinos bude12 tona po ha.Za 30 ari to je 3600 eura. Postoje troškovi za djubre, prskanje, naftu...Neka to bude 300 eura, zbog lakšeg računanja(u stvarnosti je više od 500 eura).Znači , ove godine je plata srpskog malinara 300 eura, bez penzionog i socijalnog, bez bolovanja, sa ogromnim rizikom...

perica

pre 6 godina

Pa neće valjda država da se mesa u otkupne cene, tržište to diktira u svim normalnim zemljama. A svi kukaju. Da je lakše otkupljivati malinu ne bi je ovi uzgajali nego otkupljivali.

bole

pre 6 godina

@asdf
Poljoprivreda je niskoakumulativna delatnost. U prevodu: uglavnom se ne isplati. Zahvaljujući mehanizaciji i agrotehničkim merama, jedan čovek može da obradi zemlje koliko je ranije obrađivalo njih 50. Pošto je proizvodnja većine kultura industrijalizovana, troškovi su drastično pali. Da bi se neko ipak bavio poljoprivredom i ipak mu se isplatilo, u razvijenim zemljama se daju subvencije za poljoprivredu. U SAD se poljoprivrednom bavi manje od 3% stanovništva, toliko je isplativa i poželjna.

Malinarstvo opstaje u zemljama koje imaju povoljnu klimu i nisku cenu rada.

A u IT je naravno budućnost, kao i u svim novim tehnologijama, tu su pare. Jedan IT stručnjak u Srbiji zaradi godišnje više nego ratar na 30 hektara kukuruza (ako je dobra godina).

Normalni

pre 6 godina

Neka se preorijentisu na maloprodaju. Običan narod vapi za malinama koje su dok se svi redom ugrade prevelike. Svaki malinar zaposli clana porodice da pronadje privatne kuce koje ce otkupiti od kilo-dva do preko 10kg malina za licne zamrzivače. Svako da nadje po 100-200 stalnih musterija-porodica razveze im ili posalje postom, vremenom rasiri broj. Nista lepse od torte od malina

seljober

pre 6 godina

Pozovi osiguravajucu kucu da vidis sta i kako osiguravaju. Posao na otvorenom je uvek bio nesiguran. Nije stvar u protivgradnoj mrezi samo.Recimo ako imate i zalivni sistem i plus protivgradnu mrezu koja usput pravi i hladovinu a susna godina opet ne vredi ako je temperatura vazduha 41 stepen deset dana jednostavno izgori od toplog vazduha.

Kendža

pre 6 godina

Ne razumem zašto država mora da otkupljuje, a ne privatni otkupljivači. Pusti tržištu, pa ako nema računice, nema ni domaćih malina. Gajiće nešto drugo, pa kad ni to ne ide, vratiće se na maline.

Bosilegrad

pre 6 godina

Nije ni čudo. Kod nas malinari kada im je dobar rod umesto da kupe protivgradne mreže oni kupe bembaru ne bi li se pokazali, a kada ih nalupa grad onda kreće kuknjava i traženje para za pokriće štete... Promil njih je osiguran, a traže da im se nadoknadi sva šteta. Država treba da ulaže u razvoj IT sektora koji donosi neuporedivo više prihoda nego proizvodnja malina... Povadite svaku pritku, nimalo mi vas nije žao...
(Saul Goodman, 07. novembar 2017 10:32)


Ugasicemo sve, pa posle hardver i softver mazacemo na hleb...

mops

pre 6 godina

@saul Jeste to tačno donekle, malo su zaostali u komunizmu što se toga tiče. Ali, veliko ALI, država je dužna da obezbedi fer tržišnu utakmicu. Tako se to radi u suverenim državama. Mislim da se u SAD može dobiti čak doživotna za nameštanje cena.

Dusan R.

pre 6 godina

Ovim komentarom se pokazalo elementarno ne znanje i pri tom pogresne i zlonamerne komenatare i insinuacije.

Malinar u pravom smislu te reci je naporan posao. Uzgoj i branje malina i oni ne mogu da voze bmw sa tim u zavisno od ove godine mogu zaraditi na recimo prosecnom malinjaku male novce - u prevodu ne mogu kupiti ni yuga a ne bmw.

rade po ceo dan na suncu od u jutru do uvece leti. Da bi na prosecnom malinjaku zaradaili za tri 2-3meseca aktivne sezone 100.000, rsd - ulaganja u malinu od prihrane, vode, pripreme zemljista/freziranja i itd itd to je ovih 100.000 i vise . ove sezone zarade uopste nema. a kada je bolja godina i cena onda moze imati se za jedan tocak bmw ali mora biti u potpunosgi ok sezona i to mialim na obicnu felgu

Mile

pre 6 godina

Moram priznati da sam dosta godina imao saosećanje za ove tužne priče malinara. I onda sam došao na ideju, pošto imam veliko dvorište, da zasadim deset malina sorte Vilamet. prve godine, bila je po koja malina, a onda sam proletos, rasadio sve izdanke koji su nikli pored ovih već posađenih malina i stigao sam do skoro 30 sadnica. Celo leto smo se razvaljivali od malina i ostalo je par kila za zamrzivač.
Od posla oko njih, imao sam to, što sam rasadio nove, zalivanje letos, dok su bile vrućine i branje. I to je sve. Ako izuzmemo zalivanje, moglo bi se reći da nisam imao ni 10 sati posla za sezonu.

Saul Goodman

pre 6 godina

Nije ni čudo. Kod nas malinari kada im je dobar rod umesto da kupe protivgradne mreže oni kupe bembaru ne bi li se pokazali, a kada ih nalupa grad onda kreće kuknjava i traženje para za pokriće štete... Promil njih je osiguran, a traže da im se nadoknadi sva šteta. Država treba da ulaže u razvoj IT sektora koji donosi neuporedivo više prihoda nego proizvodnja malina... Povadite svaku pritku, nimalo mi vas nije žao...

asdf

pre 6 godina

(Saul Goodman, 7. novembar 2017 10:32)

Ma mi smo pametni, ulazemo u IT. A glupi amerikanci i dalje daju astronomske subvencije za poljoprivredu. Treba neko da im objasni da preusmere te pare u IT, jer softver ima bolji ukus od hrane a moze i d ase maze na hleb.

brigade

pre 6 godina

I kod je isti slucaj, samo sporije umire jer ima vise uzgajivaca. Al u svakom slucaju jos godinu - dve ce hladnjacari da lapaju i ovu sa kojima su u talu. Al u sustini su ispusili jos prosle godine. Sem uzgajivaca koji su vec imali stete, sada ce potrosaci da ispastaju, jel ce da placaju uvoznu. Cenim da ce biti oko 1000 din 400g u maloprodaji

Pratite me

pre 6 godina

Nismo ni trebali da uspemo, tako se vlada dogovorila sa ekipom iz evrope.
Malo je trebalo da ti narodu nade, sad je vec aktuelna druga kultura i tako u krug.

asdf

pre 6 godina

(Saul Goodman, 7. novembar 2017 10:32)

Ma mi smo pametni, ulazemo u IT. A glupi amerikanci i dalje daju astronomske subvencije za poljoprivredu. Treba neko da im objasni da preusmere te pare u IT, jer softver ima bolji ukus od hrane a moze i d ase maze na hleb.

Saul Goodman

pre 6 godina

Nije ni čudo. Kod nas malinari kada im je dobar rod umesto da kupe protivgradne mreže oni kupe bembaru ne bi li se pokazali, a kada ih nalupa grad onda kreće kuknjava i traženje para za pokriće štete... Promil njih je osiguran, a traže da im se nadoknadi sva šteta. Država treba da ulaže u razvoj IT sektora koji donosi neuporedivo više prihoda nego proizvodnja malina... Povadite svaku pritku, nimalo mi vas nije žao...

Bosilegrad

pre 6 godina

Nije ni čudo. Kod nas malinari kada im je dobar rod umesto da kupe protivgradne mreže oni kupe bembaru ne bi li se pokazali, a kada ih nalupa grad onda kreće kuknjava i traženje para za pokriće štete... Promil njih je osiguran, a traže da im se nadoknadi sva šteta. Država treba da ulaže u razvoj IT sektora koji donosi neuporedivo više prihoda nego proizvodnja malina... Povadite svaku pritku, nimalo mi vas nije žao...
(Saul Goodman, 07. novembar 2017 10:32)


Ugasicemo sve, pa posle hardver i softver mazacemo na hleb...

Pratite me

pre 6 godina

Nismo ni trebali da uspemo, tako se vlada dogovorila sa ekipom iz evrope.
Malo je trebalo da ti narodu nade, sad je vec aktuelna druga kultura i tako u krug.

Lik

pre 6 godina

Ne razumem zašto država mora da otkupljuje, a ne privatni otkupljivači. Pusti tržištu, pa ako nema računice, nema ni domaćih malina. Gajiće nešto drugo, pa kad ni to ne ide, vratiće se na maline.
(Kendža, 7. novembar 2017 11:57)

I ja sam to mislio ali ispostavilo se da takva pravila tržišta kod nas ne važe. Recimo, kada se pojave otkupljivači sa strane (Slovenija ili neki drugi regioni) koji mogu da ponude bolju cenu, budu najureni od strane inspekcije/policije, podmeću im se klipovi i na kraju odu. Samo odabrani otkupljivači mogu da rade a onda nije teško zaključiti ko se sve tu ugrađuje i kome šta ide.

NoName

pre 6 godina

Moram priznati da sam dosta godina imao saosećanje za ove tužne priče malinara. I onda sam došao na ideju, pošto imam veliko dvorište, da zasadim deset malina sorte Vilamet. prve godine, bila je po koja malina, a onda sam proletos, rasadio sve izdanke koji su nikli pored ovih već posađenih malina i stigao sam do skoro 30 sadnica. Celo leto smo se razvaljivali od malina i ostalo je par kila za zamrzivač. 
Od posla oko njih, imao sam to, što sam rasadio nove, zalivanje letos, dok su bile vrućine i branje. I to je sve. Ako izuzmemo zalivanje, moglo bi se reći da nisam imao ni 10 sati posla za sezonu.
(Mile, 07. novembar 2017 10:58)

Za obradu 30 sadnica ti je trebalo 10 sati rada. Rod ti je bio plafon 20 kg puta 1 evro = 20 evra. Tvoja satnica je bila 2 evra, i na tu stanicu nemaš ni zdravstveno ni penziono. Ako bi uplatio penziono ostalo bi ti 1 evro po satu. Toliko ima srpski malinar, 1 evro po satu na +45 stepeni. A od tog 1 evra po satu on mora da kupi veštačko i stajsko đubrivo, hemijske preparate za zaštitu maline, naftu za obradu zemljišta. E kad sve to poplaćaju, ostane im za hranu i komunalije. I da kupe nešto da ne idu goli i bosi. A džip zna se ko kupuje, kontroverzni bizMismeni. Inače,ti imaš 30 sadnica, za 1 ar ti treba oko 300 sadnica, za 10 ari 3000. Sam računaj koliko ti rada treba za 3000 sadnica ako ti je za 30 trebalo 10 sati. A ja ću da ti izračunam zaradu - Kad uplatis penziono ostaće ti 1200 - 1500 evra da kupiš sve gore nabrojano. Kad to kupiš ostane ti tačno 500 - 600 evra za hranu i za džip.

svetionicar

pre 6 godina

svima koji su napisali kako je posao na polju lak (ne samo maline) od sveg srca želim da 10-15 god rade SAMO poljoprivredu i SAMO od nje žive i prehranjuju porodicu. Izvolite, pada se kuckamo ovde 2030.g. jedva čekam.

nebitan srbin

pre 6 godina

gde drzava posreduje tu je fijasko proizvodjaca zagarantovan.covek pre dva meseca prodao pislednju kravu muzaru.(zato sto mu je lepo valda)otiso u prodavnicu kupio mleko uzeo dve vrste mleka uzeo racun.otisao u labaratoriju da vidi kako to izgleda pravo mleko koje nije masno nije retko nego pitaman.primise ga popunio uplatnice predao na analizu kad gle cuda nad cudima "jedno je na granici dobrog"a ovo drugo nije za upotrebu cak su mu rekli da mora tu drugu kravu da zasusi jer ce to mleko zaraziti drugo pomuzeno.covek izvadio fiskalni i zamalo ga ne istukose jedva zivu glavu izvuko.gde se dade drzava inspekcija zakoni koji su izgleda malo vise pisani da nas satru nego da nam pomognu i otvore oci a drugima je ovo oaza za sve vrste mahinacija.

mops

pre 6 godina

@saul Jeste to tačno donekle, malo su zaostali u komunizmu što se toga tiče. Ali, veliko ALI, država je dužna da obezbedi fer tržišnu utakmicu. Tako se to radi u suverenim državama. Mislim da se u SAD može dobiti čak doživotna za nameštanje cena.

ja

pre 6 godina

@mile
Postoji više način da se prokomentarise tvoj komentar.
Npr. čega se pametan stid...,ili
ako nemaš šta pametno da kažeš bolje ćuti...
Za 30 malina , ti si utrošio 10 sati.To je 0.33 sata po struku.Za 30 ari, koliko je prosečan malinjak u Srbiji,na 5000 strukova je 1650 sati.Ako radiš kao u državnim firmama po 8 sati, to ti je 205 radnih dana.Ili nešto manje od 10 meseci.Sa uračunatim odmorom i praznicima oko 11 meseci. Ove godine je cena bila1 euro. Neka prinos bude12 tona po ha.Za 30 ari to je 3600 eura. Postoje troškovi za djubre, prskanje, naftu...Neka to bude 300 eura, zbog lakšeg računanja(u stvarnosti je više od 500 eura).Znači , ove godine je plata srpskog malinara 300 eura, bez penzionog i socijalnog, bez bolovanja, sa ogromnim rizikom...

Mile

pre 6 godina

Moram priznati da sam dosta godina imao saosećanje za ove tužne priče malinara. I onda sam došao na ideju, pošto imam veliko dvorište, da zasadim deset malina sorte Vilamet. prve godine, bila je po koja malina, a onda sam proletos, rasadio sve izdanke koji su nikli pored ovih već posađenih malina i stigao sam do skoro 30 sadnica. Celo leto smo se razvaljivali od malina i ostalo je par kila za zamrzivač.
Od posla oko njih, imao sam to, što sam rasadio nove, zalivanje letos, dok su bile vrućine i branje. I to je sve. Ako izuzmemo zalivanje, moglo bi se reći da nisam imao ni 10 sati posla za sezonu.

Dusan R.

pre 6 godina

Ovim komentarom se pokazalo elementarno ne znanje i pri tom pogresne i zlonamerne komenatare i insinuacije.

Malinar u pravom smislu te reci je naporan posao. Uzgoj i branje malina i oni ne mogu da voze bmw sa tim u zavisno od ove godine mogu zaraditi na recimo prosecnom malinjaku male novce - u prevodu ne mogu kupiti ni yuga a ne bmw.

rade po ceo dan na suncu od u jutru do uvece leti. Da bi na prosecnom malinjaku zaradaili za tri 2-3meseca aktivne sezone 100.000, rsd - ulaganja u malinu od prihrane, vode, pripreme zemljista/freziranja i itd itd to je ovih 100.000 i vise . ove sezone zarade uopste nema. a kada je bolja godina i cena onda moze imati se za jedan tocak bmw ali mora biti u potpunosgi ok sezona i to mialim na obicnu felgu

Normalni

pre 6 godina

Neka se preorijentisu na maloprodaju. Običan narod vapi za malinama koje su dok se svi redom ugrade prevelike. Svaki malinar zaposli clana porodice da pronadje privatne kuce koje ce otkupiti od kilo-dva do preko 10kg malina za licne zamrzivače. Svako da nadje po 100-200 stalnih musterija-porodica razveze im ili posalje postom, vremenom rasiri broj. Nista lepse od torte od malina

seljober

pre 6 godina

Pozovi osiguravajucu kucu da vidis sta i kako osiguravaju. Posao na otvorenom je uvek bio nesiguran. Nije stvar u protivgradnoj mrezi samo.Recimo ako imate i zalivni sistem i plus protivgradnu mrezu koja usput pravi i hladovinu a susna godina opet ne vredi ako je temperatura vazduha 41 stepen deset dana jednostavno izgori od toplog vazduha.

bole

pre 6 godina

@asdf
Poljoprivreda je niskoakumulativna delatnost. U prevodu: uglavnom se ne isplati. Zahvaljujući mehanizaciji i agrotehničkim merama, jedan čovek može da obradi zemlje koliko je ranije obrađivalo njih 50. Pošto je proizvodnja većine kultura industrijalizovana, troškovi su drastično pali. Da bi se neko ipak bavio poljoprivredom i ipak mu se isplatilo, u razvijenim zemljama se daju subvencije za poljoprivredu. U SAD se poljoprivrednom bavi manje od 3% stanovništva, toliko je isplativa i poželjna.

Malinarstvo opstaje u zemljama koje imaju povoljnu klimu i nisku cenu rada.

A u IT je naravno budućnost, kao i u svim novim tehnologijama, tu su pare. Jedan IT stručnjak u Srbiji zaradi godišnje više nego ratar na 30 hektara kukuruza (ako je dobra godina).

sale

pre 6 godina

Za gospodu koja ovde komentarise da drzava netreba da se mesa u cenu i da su malinari puni para, bolje da se ucute ako nemaju sta pametno da kazu. Za cenu od 100 dinara po kili a satnica radnika kosta 200 evo ja im dajem dzabe sadnice pa neka oni zarade koliko i ja.

brigade

pre 6 godina

I kod je isti slucaj, samo sporije umire jer ima vise uzgajivaca. Al u svakom slucaju jos godinu - dve ce hladnjacari da lapaju i ovu sa kojima su u talu. Al u sustini su ispusili jos prosle godine. Sem uzgajivaca koji su vec imali stete, sada ce potrosaci da ispastaju, jel ce da placaju uvoznu. Cenim da ce biti oko 1000 din 400g u maloprodaji

Гиле

pre 6 godina

Људи, имате званичне податке да се у Србији у последњих 10 година из године у годину повећава површина под засадима. Да је неисплативо тога неби било. А да би се зарадило мора извоз да се повећа, а тамо где се извози важе тржишна правила. Наша малина јесте најбоља, али су је и неке земље забраниле због подметања других сорти, нехигијене. Тако да прича није црно бела типа јадни произвођачи, а ни јадни велетрговци. Из Министарства су их упозоравали да не варају, али многи нису стали са тим. Па смо ту где смо и вечно се свађамо.

@Mile

pre 6 godina

Na 30 sadnica, strukova maline si imao 10h posla ove godine!! 'Ajde! Pa spor si!
Znači na 20 ari bi imao 500 sati posla ili 60-ak radnih dana po 8 sati dnevno bez pauze tj. 2 čoveka ceo mesec svaki dan, ceo! Treba 1 čovek na svakih 10 ari po sezoni.
Ja da oberem mojih 30-ak sadnica uvek mi treba 20-ak min, 15 puta u sezoni, dođe 5 sati, nek si i to uračunao u tvojih 10 sati. Prihod sa 10 ari je 1 tona, manje više, tako da, kad se oduzme trošak za đubrenje, gorivo, hranu za mesec dana, porez, čista zarada može biti 500 evra, naravno, na tvojih 10 ari, da ne kupuješ i zemlju. A sam ne možeš više od 10 ari, na svakih novih 10 računaj još 300 evra po beraču svake sezone. I, je l nešto mnogo ostane, za "bembaru"?!??

Hogar

pre 6 godina

@asdfnjihov IT je samoodrživ i obrće nestvarnu količinu novca, nema potrebe država da tu bilo šta subvencioniše.
(Slak3r, 07. novembar 2017 11:33)
Od IT drzava uzima ogroman porez ( preko 30 posto) i naravno da trebaju subvencije a od malinara ko plati porez na prihod ??? To je pitanje za drzavu???Traze subvencije,traze cenu kojom zaradjuju 300 posto a za porez ni jedan jedini dinar i neko da ih zali.Ako vam se ne isplati malina ,pocupajte i kraj price.

Trovach

pre 6 godina

Kao i uvek, istina je negde u sredini. Tacno je da su nasi poljoprivrednici (ne samo malinari) vecinom inertni i tesko prihvataju novine, retko osiguravaju proizvodnju i/ili postavljaju protivgradne mreze i navodnjavanje, ali jako su retki oni koji u dobroj godini mogu kupiti luksuzan auto (takvi su, najcesce, vec osigurali i modernizovali proizvodnju, pa im je svaka sezona rodna).
Sve sto drzava treba da uradi je neprestana edukacija poljoprivrednika. Ko je spreman da se usavrsava, napredovace, a ko nije, propadace i dalje.

Kendža

pre 6 godina

Ne razumem zašto država mora da otkupljuje, a ne privatni otkupljivači. Pusti tržištu, pa ako nema računice, nema ni domaćih malina. Gajiće nešto drugo, pa kad ni to ne ide, vratiće se na maline.

željko

pre 6 godina

za sve poljoprivredne kulture mora postojati privatna burza otkupa sa kojom se dogovara cijena, sorta, kvaliteta I kolicina unaprijed....burza na nekim proizvodima zaradjuje a na nekima gubi....ako je burza u minusu a to nemoze biti veliki minus drzava joj pokrije gubitak........nemogu poljoprivrednici raditi za nepoznatog kupca I nepoznatu cijenu.....tako propada poljoprivreda u svakoj drzavi.....istina je da treba najveci broj ljudi raditi u IT sektoru ali se nesmiju vitalne grane agrara I industrije zapustiti........poljoprivredne burze su jako potrebne za dobar plasman proizvoda I pripremu proizvodnje jer poznaju sva trzista......sama logika kaze.....finalni proizvod malinavje svuda skup a otkupne cijene nikakve.........znaci, nedostaje mnogo poljoprivrednih burzi.......

roadrunner

pre 6 godina

"Mislim da se u SAD može dobiti čak doživotna za nameštanje cena."

Kakvo nameštanje cena? Otkupljivači se dogovore ( a ovde se čak nisu ni dogovorili, nego je cena polke jednostavno tolika, ja sam u Rigi (glavni grad Letonije) na pijacu kupovao na malo njihovu polku za dva evra), i ponude cenu. Ko neće ne mora. Toga ima u svakoj branši. A otkupljivači ako su navodno previše alavi samim će im se obiti o glavu,jer sledeće godine neće imati od kogda da otkupljuju

ernesto che

pre 6 godina

Uskoro ce i kod nas, namerno se sve unistava na balkanu, jer je balkan zamisljen kao jeftina radna snaga posrnuloj evropi, i nikad nece biti dozvoljeno seljaku da progleda a ovi sto zive u gradu, oni ce raditi za kapitaliste i njihov minimalac ili ce i jedni i drugi u beli svet.

perica

pre 6 godina

Pa neće valjda država da se mesa u otkupne cene, tržište to diktira u svim normalnim zemljama. A svi kukaju. Da je lakše otkupljivati malinu ne bi je ovi uzgajali nego otkupljivali.

Dufa

pre 6 godina

roadrunner, 7. novembar 2017 12:00


1.1 cena na otkupu u Srbiji, što bi značilo da je tu negde cena i u Estoniji jel te.


Pitanje: Štrajkuju li proizvođači malina u Estoniji na otkupnu cenu 1.1 eura.

Sloba

pre 6 godina

Za ove što kukaju zbog subvencija u poljoprivredi,da uzmemo Mađarsku za primer:subvencije po hektaru u Mađarskoj su 300 evra(kod nas je 4000 dinara),za svakog tovljenika 30 evra(kod nas je 1000 dinara).Mađarska je samo prošle godine izvezla poljoprivrednih proizvoda,koliki je ceo bdp Srbije.

Saul Goodman

pre 6 godina

Nije ni čudo. Kod nas malinari kada im je dobar rod umesto da kupe protivgradne mreže oni kupe bembaru ne bi li se pokazali, a kada ih nalupa grad onda kreće kuknjava i traženje para za pokriće štete... Promil njih je osiguran, a traže da im se nadoknadi sva šteta. Država treba da ulaže u razvoj IT sektora koji donosi neuporedivo više prihoda nego proizvodnja malina... Povadite svaku pritku, nimalo mi vas nije žao...

Mile

pre 6 godina

Moram priznati da sam dosta godina imao saosećanje za ove tužne priče malinara. I onda sam došao na ideju, pošto imam veliko dvorište, da zasadim deset malina sorte Vilamet. prve godine, bila je po koja malina, a onda sam proletos, rasadio sve izdanke koji su nikli pored ovih već posađenih malina i stigao sam do skoro 30 sadnica. Celo leto smo se razvaljivali od malina i ostalo je par kila za zamrzivač.
Od posla oko njih, imao sam to, što sam rasadio nove, zalivanje letos, dok su bile vrućine i branje. I to je sve. Ako izuzmemo zalivanje, moglo bi se reći da nisam imao ni 10 sati posla za sezonu.

asdf

pre 6 godina

(Saul Goodman, 7. novembar 2017 10:32)

Ma mi smo pametni, ulazemo u IT. A glupi amerikanci i dalje daju astronomske subvencije za poljoprivredu. Treba neko da im objasni da preusmere te pare u IT, jer softver ima bolji ukus od hrane a moze i d ase maze na hleb.

perica

pre 6 godina

Pa neće valjda država da se mesa u otkupne cene, tržište to diktira u svim normalnim zemljama. A svi kukaju. Da je lakše otkupljivati malinu ne bi je ovi uzgajali nego otkupljivali.

Hogar

pre 6 godina

@asdfnjihov IT je samoodrživ i obrće nestvarnu količinu novca, nema potrebe država da tu bilo šta subvencioniše.
(Slak3r, 07. novembar 2017 11:33)
Od IT drzava uzima ogroman porez ( preko 30 posto) i naravno da trebaju subvencije a od malinara ko plati porez na prihod ??? To je pitanje za drzavu???Traze subvencije,traze cenu kojom zaradjuju 300 posto a za porez ni jedan jedini dinar i neko da ih zali.Ako vam se ne isplati malina ,pocupajte i kraj price.

Dusan R.

pre 6 godina

Ovim komentarom se pokazalo elementarno ne znanje i pri tom pogresne i zlonamerne komenatare i insinuacije.

Malinar u pravom smislu te reci je naporan posao. Uzgoj i branje malina i oni ne mogu da voze bmw sa tim u zavisno od ove godine mogu zaraditi na recimo prosecnom malinjaku male novce - u prevodu ne mogu kupiti ni yuga a ne bmw.

rade po ceo dan na suncu od u jutru do uvece leti. Da bi na prosecnom malinjaku zaradaili za tri 2-3meseca aktivne sezone 100.000, rsd - ulaganja u malinu od prihrane, vode, pripreme zemljista/freziranja i itd itd to je ovih 100.000 i vise . ove sezone zarade uopste nema. a kada je bolja godina i cena onda moze imati se za jedan tocak bmw ali mora biti u potpunosgi ok sezona i to mialim na obicnu felgu

Bosilegrad

pre 6 godina

Nije ni čudo. Kod nas malinari kada im je dobar rod umesto da kupe protivgradne mreže oni kupe bembaru ne bi li se pokazali, a kada ih nalupa grad onda kreće kuknjava i traženje para za pokriće štete... Promil njih je osiguran, a traže da im se nadoknadi sva šteta. Država treba da ulaže u razvoj IT sektora koji donosi neuporedivo više prihoda nego proizvodnja malina... Povadite svaku pritku, nimalo mi vas nije žao...
(Saul Goodman, 07. novembar 2017 10:32)


Ugasicemo sve, pa posle hardver i softver mazacemo na hleb...

Kendža

pre 6 godina

Ne razumem zašto država mora da otkupljuje, a ne privatni otkupljivači. Pusti tržištu, pa ako nema računice, nema ni domaćih malina. Gajiće nešto drugo, pa kad ni to ne ide, vratiće se na maline.

Pratite me

pre 6 godina

Nismo ni trebali da uspemo, tako se vlada dogovorila sa ekipom iz evrope.
Malo je trebalo da ti narodu nade, sad je vec aktuelna druga kultura i tako u krug.

bole

pre 6 godina

@asdf
Poljoprivreda je niskoakumulativna delatnost. U prevodu: uglavnom se ne isplati. Zahvaljujući mehanizaciji i agrotehničkim merama, jedan čovek može da obradi zemlje koliko je ranije obrađivalo njih 50. Pošto je proizvodnja većine kultura industrijalizovana, troškovi su drastično pali. Da bi se neko ipak bavio poljoprivredom i ipak mu se isplatilo, u razvijenim zemljama se daju subvencije za poljoprivredu. U SAD se poljoprivrednom bavi manje od 3% stanovništva, toliko je isplativa i poželjna.

Malinarstvo opstaje u zemljama koje imaju povoljnu klimu i nisku cenu rada.

A u IT je naravno budućnost, kao i u svim novim tehnologijama, tu su pare. Jedan IT stručnjak u Srbiji zaradi godišnje više nego ratar na 30 hektara kukuruza (ako je dobra godina).

Normalni

pre 6 godina

Neka se preorijentisu na maloprodaju. Običan narod vapi za malinama koje su dok se svi redom ugrade prevelike. Svaki malinar zaposli clana porodice da pronadje privatne kuce koje ce otkupiti od kilo-dva do preko 10kg malina za licne zamrzivače. Svako da nadje po 100-200 stalnih musterija-porodica razveze im ili posalje postom, vremenom rasiri broj. Nista lepse od torte od malina

brigade

pre 6 godina

I kod je isti slucaj, samo sporije umire jer ima vise uzgajivaca. Al u svakom slucaju jos godinu - dve ce hladnjacari da lapaju i ovu sa kojima su u talu. Al u sustini su ispusili jos prosle godine. Sem uzgajivaca koji su vec imali stete, sada ce potrosaci da ispastaju, jel ce da placaju uvoznu. Cenim da ce biti oko 1000 din 400g u maloprodaji

NoName

pre 6 godina

Moram priznati da sam dosta godina imao saosećanje za ove tužne priče malinara. I onda sam došao na ideju, pošto imam veliko dvorište, da zasadim deset malina sorte Vilamet. prve godine, bila je po koja malina, a onda sam proletos, rasadio sve izdanke koji su nikli pored ovih već posađenih malina i stigao sam do skoro 30 sadnica. Celo leto smo se razvaljivali od malina i ostalo je par kila za zamrzivač. 
Od posla oko njih, imao sam to, što sam rasadio nove, zalivanje letos, dok su bile vrućine i branje. I to je sve. Ako izuzmemo zalivanje, moglo bi se reći da nisam imao ni 10 sati posla za sezonu.
(Mile, 07. novembar 2017 10:58)

Za obradu 30 sadnica ti je trebalo 10 sati rada. Rod ti je bio plafon 20 kg puta 1 evro = 20 evra. Tvoja satnica je bila 2 evra, i na tu stanicu nemaš ni zdravstveno ni penziono. Ako bi uplatio penziono ostalo bi ti 1 evro po satu. Toliko ima srpski malinar, 1 evro po satu na +45 stepeni. A od tog 1 evra po satu on mora da kupi veštačko i stajsko đubrivo, hemijske preparate za zaštitu maline, naftu za obradu zemljišta. E kad sve to poplaćaju, ostane im za hranu i komunalije. I da kupe nešto da ne idu goli i bosi. A džip zna se ko kupuje, kontroverzni bizMismeni. Inače,ti imaš 30 sadnica, za 1 ar ti treba oko 300 sadnica, za 10 ari 3000. Sam računaj koliko ti rada treba za 3000 sadnica ako ti je za 30 trebalo 10 sati. A ja ću da ti izračunam zaradu - Kad uplatis penziono ostaće ti 1200 - 1500 evra da kupiš sve gore nabrojano. Kad to kupiš ostane ti tačno 500 - 600 evra za hranu i za džip.

@Mile

pre 6 godina

Na 30 sadnica, strukova maline si imao 10h posla ove godine!! 'Ajde! Pa spor si!
Znači na 20 ari bi imao 500 sati posla ili 60-ak radnih dana po 8 sati dnevno bez pauze tj. 2 čoveka ceo mesec svaki dan, ceo! Treba 1 čovek na svakih 10 ari po sezoni.
Ja da oberem mojih 30-ak sadnica uvek mi treba 20-ak min, 15 puta u sezoni, dođe 5 sati, nek si i to uračunao u tvojih 10 sati. Prihod sa 10 ari je 1 tona, manje više, tako da, kad se oduzme trošak za đubrenje, gorivo, hranu za mesec dana, porez, čista zarada može biti 500 evra, naravno, na tvojih 10 ari, da ne kupuješ i zemlju. A sam ne možeš više od 10 ari, na svakih novih 10 računaj još 300 evra po beraču svake sezone. I, je l nešto mnogo ostane, za "bembaru"?!??

roadrunner

pre 6 godina

"Mislim da se u SAD može dobiti čak doživotna za nameštanje cena."

Kakvo nameštanje cena? Otkupljivači se dogovore ( a ovde se čak nisu ni dogovorili, nego je cena polke jednostavno tolika, ja sam u Rigi (glavni grad Letonije) na pijacu kupovao na malo njihovu polku za dva evra), i ponude cenu. Ko neće ne mora. Toga ima u svakoj branši. A otkupljivači ako su navodno previše alavi samim će im se obiti o glavu,jer sledeće godine neće imati od kogda da otkupljuju

Гиле

pre 6 godina

Људи, имате званичне податке да се у Србији у последњих 10 година из године у годину повећава површина под засадима. Да је неисплативо тога неби било. А да би се зарадило мора извоз да се повећа, а тамо где се извози важе тржишна правила. Наша малина јесте најбоља, али су је и неке земље забраниле због подметања других сорти, нехигијене. Тако да прича није црно бела типа јадни произвођачи, а ни јадни велетрговци. Из Министарства су их упозоравали да не варају, али многи нису стали са тим. Па смо ту где смо и вечно се свађамо.

Dufa

pre 6 godina

roadrunner, 7. novembar 2017 12:00


1.1 cena na otkupu u Srbiji, što bi značilo da je tu negde cena i u Estoniji jel te.


Pitanje: Štrajkuju li proizvođači malina u Estoniji na otkupnu cenu 1.1 eura.

seljober

pre 6 godina

Pozovi osiguravajucu kucu da vidis sta i kako osiguravaju. Posao na otvorenom je uvek bio nesiguran. Nije stvar u protivgradnoj mrezi samo.Recimo ako imate i zalivni sistem i plus protivgradnu mrezu koja usput pravi i hladovinu a susna godina opet ne vredi ako je temperatura vazduha 41 stepen deset dana jednostavno izgori od toplog vazduha.

mops

pre 6 godina

@saul Jeste to tačno donekle, malo su zaostali u komunizmu što se toga tiče. Ali, veliko ALI, država je dužna da obezbedi fer tržišnu utakmicu. Tako se to radi u suverenim državama. Mislim da se u SAD može dobiti čak doživotna za nameštanje cena.

željko

pre 6 godina

za sve poljoprivredne kulture mora postojati privatna burza otkupa sa kojom se dogovara cijena, sorta, kvaliteta I kolicina unaprijed....burza na nekim proizvodima zaradjuje a na nekima gubi....ako je burza u minusu a to nemoze biti veliki minus drzava joj pokrije gubitak........nemogu poljoprivrednici raditi za nepoznatog kupca I nepoznatu cijenu.....tako propada poljoprivreda u svakoj drzavi.....istina je da treba najveci broj ljudi raditi u IT sektoru ali se nesmiju vitalne grane agrara I industrije zapustiti........poljoprivredne burze su jako potrebne za dobar plasman proizvoda I pripremu proizvodnje jer poznaju sva trzista......sama logika kaze.....finalni proizvod malinavje svuda skup a otkupne cijene nikakve.........znaci, nedostaje mnogo poljoprivrednih burzi.......

ernesto che

pre 6 godina

Uskoro ce i kod nas, namerno se sve unistava na balkanu, jer je balkan zamisljen kao jeftina radna snaga posrnuloj evropi, i nikad nece biti dozvoljeno seljaku da progleda a ovi sto zive u gradu, oni ce raditi za kapitaliste i njihov minimalac ili ce i jedni i drugi u beli svet.

sale

pre 6 godina

Za gospodu koja ovde komentarise da drzava netreba da se mesa u cenu i da su malinari puni para, bolje da se ucute ako nemaju sta pametno da kazu. Za cenu od 100 dinara po kili a satnica radnika kosta 200 evo ja im dajem dzabe sadnice pa neka oni zarade koliko i ja.

Trovach

pre 6 godina

Kao i uvek, istina je negde u sredini. Tacno je da su nasi poljoprivrednici (ne samo malinari) vecinom inertni i tesko prihvataju novine, retko osiguravaju proizvodnju i/ili postavljaju protivgradne mreze i navodnjavanje, ali jako su retki oni koji u dobroj godini mogu kupiti luksuzan auto (takvi su, najcesce, vec osigurali i modernizovali proizvodnju, pa im je svaka sezona rodna).
Sve sto drzava treba da uradi je neprestana edukacija poljoprivrednika. Ko je spreman da se usavrsava, napredovace, a ko nije, propadace i dalje.

ja

pre 6 godina

@mile
Postoji više način da se prokomentarise tvoj komentar.
Npr. čega se pametan stid...,ili
ako nemaš šta pametno da kažeš bolje ćuti...
Za 30 malina , ti si utrošio 10 sati.To je 0.33 sata po struku.Za 30 ari, koliko je prosečan malinjak u Srbiji,na 5000 strukova je 1650 sati.Ako radiš kao u državnim firmama po 8 sati, to ti je 205 radnih dana.Ili nešto manje od 10 meseci.Sa uračunatim odmorom i praznicima oko 11 meseci. Ove godine je cena bila1 euro. Neka prinos bude12 tona po ha.Za 30 ari to je 3600 eura. Postoje troškovi za djubre, prskanje, naftu...Neka to bude 300 eura, zbog lakšeg računanja(u stvarnosti je više od 500 eura).Znači , ove godine je plata srpskog malinara 300 eura, bez penzionog i socijalnog, bez bolovanja, sa ogromnim rizikom...

svetionicar

pre 6 godina

svima koji su napisali kako je posao na polju lak (ne samo maline) od sveg srca želim da 10-15 god rade SAMO poljoprivredu i SAMO od nje žive i prehranjuju porodicu. Izvolite, pada se kuckamo ovde 2030.g. jedva čekam.

Lik

pre 6 godina

Ne razumem zašto država mora da otkupljuje, a ne privatni otkupljivači. Pusti tržištu, pa ako nema računice, nema ni domaćih malina. Gajiće nešto drugo, pa kad ni to ne ide, vratiće se na maline.
(Kendža, 7. novembar 2017 11:57)

I ja sam to mislio ali ispostavilo se da takva pravila tržišta kod nas ne važe. Recimo, kada se pojave otkupljivači sa strane (Slovenija ili neki drugi regioni) koji mogu da ponude bolju cenu, budu najureni od strane inspekcije/policije, podmeću im se klipovi i na kraju odu. Samo odabrani otkupljivači mogu da rade a onda nije teško zaključiti ko se sve tu ugrađuje i kome šta ide.

nebitan srbin

pre 6 godina

gde drzava posreduje tu je fijasko proizvodjaca zagarantovan.covek pre dva meseca prodao pislednju kravu muzaru.(zato sto mu je lepo valda)otiso u prodavnicu kupio mleko uzeo dve vrste mleka uzeo racun.otisao u labaratoriju da vidi kako to izgleda pravo mleko koje nije masno nije retko nego pitaman.primise ga popunio uplatnice predao na analizu kad gle cuda nad cudima "jedno je na granici dobrog"a ovo drugo nije za upotrebu cak su mu rekli da mora tu drugu kravu da zasusi jer ce to mleko zaraziti drugo pomuzeno.covek izvadio fiskalni i zamalo ga ne istukose jedva zivu glavu izvuko.gde se dade drzava inspekcija zakoni koji su izgleda malo vise pisani da nas satru nego da nam pomognu i otvore oci a drugima je ovo oaza za sve vrste mahinacija.

Sloba

pre 6 godina

Za ove što kukaju zbog subvencija u poljoprivredi,da uzmemo Mađarsku za primer:subvencije po hektaru u Mađarskoj su 300 evra(kod nas je 4000 dinara),za svakog tovljenika 30 evra(kod nas je 1000 dinara).Mađarska je samo prošle godine izvezla poljoprivrednih proizvoda,koliki je ceo bdp Srbije.