Utorak, 10.10.2017.

10:11

Forin afers: Od svih načina, Španija je izabrala srpski

Od svih načina na koji bi neka vlada mogla da reši problem separatističkih težnji izgleda da je španska vlada izabrala srpski način, piše časopis Forin afers.

Izvor: B92

Forin afers: Od svih naèina, Španija je izabrala srpski IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

64 Komentari

Sortiraj po:

Bohr

pre 6 godina

Razlika je derastična, Sloba je sa svojim "ustavom" ukinuo autonomiju Kosovu prije nego li su oni izrazili želju za otcjepljenjem, i čitavu deceniju provodio teror nad jadnim Albancima, OVK se pojavila kao rezultat toga na kraju balade!
Ima nekoliko svjedočenja SRPSKIH policajaca i vojnika koji su bili na Kosovu i ispričali šta se stvarno događalo.
(Huligan, 10. oktobar 2017 11:15)

dečko, Albanci su 70tih i 80tih silovali, pretili, tukli, terali, a nekima i platili, Srbe da odu sa KiM. Nije morao Sloba da kaže "neće više da vas tuku" Srbima sa KiM da ih stvarno nisu tukli - milicija AP KiM koja je bila potpuno pod Albanskom kontrolom do 90tih. Sve što se desilo sa ukidanjem autonomije KiM je potpuno opravdano, bez trunke sumnje za onoga ko to hoće da prizna....nije mi niko pričao, video sam svojim očima, svedok dešavanja.....

.орг

pre 6 godina

'90-их није угашена аутономија, него је заправо иста успостављена укидањем републичких овлашћења која су имале покрајине а које нису биле засебне федералне једнице што се може утврдити читањем устав из '74-е.
у једној од њих две, срби су већина. и када су неприпадајућа овлашћења укинута на к&м, укинута су и србима а не само албанцима. албанци су и након тога уживали сва права као нпр. и мађари.

Sloba

pre 6 godina

Markoni
To sto kazes ne znaci da ono sto Huligan prica nije tacno. Sloba je izabrao cistu silu za resavanje kompleksnog problema i prosli smo kako smo prposli. Tada je trebalo voditi politiku za koju ce pridobiti sto siru unutrasnju i medjunarodnu podrsku. Secam se Slovenca koji je govorio u saveznoj skupstini: " Neka pred svakom srpskom kucom bude milicioner koji ce cuvati bezbednost ali ne ukidajte autonomiju...." Za Slovence tek nije imao sluha pa im je uveo sankcije i hteo da ih izbaci iz Jugoslavije... Sad pokusavaju da relativizuju njegovu pogresnu politiku a najveci gubitnici te politike su Srbi. Ivan Stambolic (iako iz saveza kominista, gde su svi politicari tada pripadali) bio je neuporedivo bolji predsednik. Zao mo je sto Ante Markovic nije dobio podrsku glasaca a kad je Panic izgubio od Slobe otidjoh ja....

Marko

pre 6 godina

@zvonima
To uopšte nije tačno da dve autonomije nisu bile u sastavu SR Srbije, pročitaj Ustav SR Srbije iz 1974. pa ćeš da vidiš da jesu. Čak mislim da to piše i Ustavu SFRJ iz 1974, ali ti si se verovatno uhvatio za uvod. Niti jedna nije bila nezavisna od Srbije i sam naziv je autonomna pokrajina a ne republika. Ovaj naslov može da glasi Španija je preuzela način od Hrvatske ili BiH koje su Srbima koji su imali konstitutivnost oduzeli to pravo (Albanci nisu imali konstitutivnost u SR Srbiji već su bili nacionalna manjina), ali druga stvar je što su HR i BiH mezimice zapada kao što je i Španija, tako da otcepljenje Katalonije od Španije po meni nije realna priča.

Realno

pre 6 godina

@Huligan

A sta se desavalo pre Miloseviceve odluke? KiM je imala punu autonomiju, Albanci sa KiM su imali sva gradjanska prava, pa je i Albanac bio predsednik SFRJ. Albanski jezik je bio zvanicni jezik (i u obrazovanju i u drzavnim institucijama), ali ni sve to nije bilo dovoljno. Ako se secate, 80.tih godina su bile ceste demonstracija sa sloganom "Kosovo republika", a onda su krenule i akcije "trovanja" kada je kao bio zatrovan vodovod u Pristini, ali su se tom vodom "otrovali" samo Albanci, ni jedan Srbin ili nealbanac. Pa su zbog "ugnjetavanja", u sredinama sa vecinskim Albanskim stanovnistvom, gde se srpski jezik nije mogao ni cuti, krenuli sa osnivanjem paralalenih orazovnih institucija i zahtevali da im se priznaju diplome.... Znaci, imali su veca prava nego sto su imale manjine u USA ili zapadnoj Evropi a bili su "ugnjetavani"????? A u isto vreme, o polozaju nacionalnih manjina u Albaniji najbolje govori podatak da je Tirana tek od prosle godine dala pravo nacionalnim manjinama da se izjasnjavaju kao Srbi, Grci ili neki drugi narod i da mogu legalno da koriste svoj jezik!!!

Voždon

pre 6 godina

Razlika je derastična, Sloba je sa svojim "ustavom" ukinuo autonomiju Kosovu prije nego li su oni izrazili želju za otcjepljenjem, i čitavu deceniju provodio teror nad jadnim Albancima, OVK se pojavila kao rezultat toga na kraju balade!
Ima nekoliko svjedočenja SRPSKIH policajaca i vojnika koji su bili na Kosovu i ispričali šta se stvarno događalo.
(Huligan, 10. oktobar 2017 11:15)

Daj samo jedan primer navodnog terora pre eskalacije albanskog terorizma?

Gradjanin

pre 6 godina

Ovo je bezobrazluk neviđeni!!! A šta je UK radila u Severnoj Irskoj, delu Irske teritorije koju naseljavaju Katolici i koju su policijski i vojno gušili na najsuroviji način, isto onako kako su Rusi umirili Čečene!!! I sada nam dele lekcije, kao mi smo stoka, što ih naše Ministarstvo spoljnih poslova malo ne podseti sa prigodnom paralelom! Aman više, dokle ćemo trpeti ovakve budalaštine!? To što oni moraju da opravdaju bombardovanje Srbije zbog Kosova, i da speru istorijsku ljagu ne znači da mi moramo da trpimo ovakve bljutava poređenja! Zapitajmo se šta bi bilo da su Škoti drugačije glasali (kažu da su i tamo birališta posetili u "Bugarskom vozu"), da li bi upotrebili silu kao i u Irskoj - zašto su onda počeli da dele pozive rezervnom sastavu!? Primena sile je kranja i legitimna opcija jedne države na svojoj teritoriji!
Oni mogu da pričaju šta god hoće, a na našim političarima je da im svaki put uzvrate "duševni bol" prigodnim in neprigodnim paralelama pa da vidimo koliko će puta da nas provlače kroz usta posle toga! Aman više!!!

P. S.
Milošević je idiot kojem je suđeno za sve ono što nije uradio, a nije mu suđeno za sve ono što (nam) je uradio! To što su oni imali impresiju da je na delu Iračka okupacija Kuvajta i što ovde niko nije imao smelosti da progovori o patnjama Srba i Hrišćana na Kosovu, to je naš problem, i ondašnji, ali i sadašbnji! Jedino je N1info preneo Nikolićevu izjavu o Medačkom džepu... šta dalje!?

my way

pre 6 godina

Ustavom iz 1990. Srbija nije ukinula autonomiju Kosova i Metohije, vec je pokrajnu samo stavila pod spostvenu ingerenciju gde i pripada.
(Ustavobranitelj, 10. oktobar 2017 11:07)
problem i raspad Jugoslavije je počeo baš tim ustavom Srbije 1990..jer je Srbija jednostranim aktom prekršila ustav SFRJ, bez saglasnosti ostalih republika i pokrajina, a time i srušila pravni poredak i ustroj SFRJ, a ne Srbije..svi ostali su videli ako može Srbija ..možemo i mi...inače na prvoj stranici ustava SFRJ..SFRJ sastoji se od 6 republika i 2 autonomne pokrajine koje nisu bile u sastavu Srbije već SFRJ..pokrajine su imale sve pravne institucije u sklopu SFRJ a ne Srbije..od parlamenta pa nadalje..čak i posebno pravo glasa u predsedništvu i da ne nabrajam....pokrenuli smo lavinu sami, niko nama nije kriv..krivi smo mi...odnosno pravno gledano USTAV SFRJ iz 1974 je temelj svega..sve ostalo nije vredilo i valjalo...
(zvonima, 10. oktobar 2017 13:40)

Srbija uopste nije dirala u ustav iz 1974, niti je to mogla. Status pokrajina u saveznim organima je ostao isti, samo su se odnosi u republici Srbiji i njenim organima ciji su Vojvodina i Kosovo naravno bili deo promenili i to na zakonski i demokratski mnogo utemeljeniji nacin nego sto su od Jajca revolucionari radili koji su kontinuirano dezintegrisali drzavu kroz svaku svoju ustavnu promenu.

Јабучило

pre 6 godina

Vojvodina je dobijena kao ratni plen zemalja pobednica 1918, sa oko 30% srba na toj teritoriji. Sta sada srbi hoce? i Vojvodinu i Kosovo?
(sasa ns, 10. oktobar 2017 14:27)

Да, и Војводину и Косово, нашим уставом и међународним правом признате српске земље. Јер Албанци Косово нису добили ни као ратни плен, уз сав труд, лобирање, оружану побуну, противзакониту војну интервенцију других држава ратне и мирнодопске злочине. Само га тренутно држе под окупацијом.
А присаједињење Војводине је плод жеље војвођанских Срба и Хрвата да живе у Србији. Југославија стиже мало касније, а Хрвати су оберучке дочекали да побегну од Мађара и Немаца.

deda

pre 6 godina

(andreas kisser, 10. oktobar 2017 14:01) ono kad se neko pravi pametan a ustvar je... kako mozes da poredis skote i katalonce, skoti su bili i sad su drzavotvorni narod, kraljeve su imali teritorije, alo neznalico, skoti nisu protiv pravno i van ustavno izasli na referendum, sa druge strane katalonija nikad nije bila drzava, bili su u delovima kastilje i aragona a kad su se spanski kralj i izabela aragonska vencali postali su deo celovite spanije, ali kako objasniti prosecnom hrvatu koji je ubedjen da je hrvatska postojala i prije hitlerovih podguznih crvica

Јабучило

pre 6 godina

Toliko o našem ugledu u svetu, kad još repovi i masovne grobnice iz devedesetih još uvek iskaču iz svakog ormara.
(Golman, 10. oktobar 2017 12:16)

Пропагандни рат још траје, не заборави. Отцепљење Косова* је и даље противправно.

sasa ns

pre 6 godina

Vojvodina je dobijena kao ratni plen zemalja pobednica 1918, sa oko 30% srba na toj teritoriji. Sta sada srbi hoce? i Vojvodinu i Kosovo?

Sabre

pre 6 godina

Sto su dosadni sa poredjenjima..Albanci imaju svoju maticnu drzavu zvanu Albanija a Katalonci nemaju.
(Dzoni, 10. oktobar 2017 13:54)

Imaju - Kataloniju.

jasdf

pre 6 godina

@vlajko
Vise cinjenica, manje fantazija. Pre neku godinu smo imali referendum u Skotskoj, svima nam je dobro poznuta odluka Britanije (neutralan stav i postovanje rezultata referenduma).
Nego, kada se desilo to u Teksasu?

srecko

pre 6 godina

Znao sam da ce Katalonski referendum proci kao i onaj Grcki. Nedelju dana demonstracija, okupljanja, pokazivanja srednjeg prsta EU i na kraju nista. Za mesec dana, zaboravice ljudi i da postoji Katalonija. Kao sto su zaboravili na Severnu Koreju, a pre nje i na istocnu Ukrajinu.

Do sledeceg medijskog cirkusa!

Miki

pre 6 godina

Nego, kada se desilo to u Teksasu?
(jasdf, 10. oktobar 2017 14:13)

Kako kad? Pa jes li 1963. ubijen predsednik SAD kad je došao u Teksas, i doveden Teksašanin na njegovo mesto? Ako se tad Teksas nije osamostalio, znači da verovatno nisu ni zainteresovani za to.

Strip

pre 6 godina

@zvezdarac
Kosovo nije održalo referendum za otcepljenje. Vlada samozvane države Ko(ko)sovo je donela odluku da se Kosovo otcepljuje uprkos rezoluciji UN u kojoj stoji da to ne moze biti opcija. Brze bolje su ih priznali USA, Nemacka i V.Britanija. Time su UN kao institucija poništene i od tada nastaje opšti haos u Libiji, Siriji, Egiptu, Tunisu, Ukrajini. Nastavlja se u Španiji. Gde će se sledeće karavan zaustaviti videćemo.

stroki

pre 6 godina

inače na prvoj stranici ustava SFRJ..SFRJ sastoji se od 6 republika i 2 autonomne pokrajine koje nisu bile u sastavu Srbije već SFRJ..
(zvonima, 10. oktobar 2017 13:40)

Dve stvari su ovde tužne- što u doba interneta neko može ovo da napiše i što se neznalicama puštaju komentari.

Čl. 1 Ustava SFRJ
Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija je savezna država kao državna zajednica dobrovoljno
ujedinjenih naroda i njihovih socijalističkih republika, kao i socijalističkih autonomnih pokrajina
Vojvodine i Kosova koje su u sastavu Socijalističke Republike Srbije…

Čitajte umesto što pišete.

andreas kisser

pre 6 godina

zbog cega cenzurisete potpuno normalne komentare koji konstruktivno doprinose diskusiji, a bez problema objavljujete komentare bez ikakve elementarne logike ili predznanja osoba koje komentarisu (osim ako vam neko nije objasnio kako se time podstice diskusija - e pa, taj vas je onda slagao)!?

(Vlajko, 10. oktobar 2017 11:20)

cini se da si pomesao forin ofis (min. spoljnih poslaova UK) i forin afers (americki caspos za geo-politiku). prilicno cudno za narod koji za sebe smatra da je daleko pametniji od bilo kog naroda sa zapada :-) da li je zaista moguce da ste i ti i ovi sto su ti dali plus vec zaboravili da je pre 3 godine u skotskoj, bez ikakvih problema odrzan referendum za nezavisnost, organizovan od strane skotske vlade, prethodno najavljen 2011. i to tek nakon tri godine kampanje dve strane, kako bi stanovnistvo imalo dovoljno vremena da se odluci koji argumenti prevladavaju. vlada u londonu se nije mesala, a kampanju za ostanak su vodili takodje skotski politicari, predvodjeni bivsim ministerom alisterom darlingom. da podsetim i da je na referendumu izaslo oko 85% upisanih glasaca, a da je opcija za ostanak u UK pobedila prilicno lagano sa 55% : 45%, ili sa razlikom od preko pola miliona glasova (sto je mnogo za naciju od 5 miliona stanovnika). da li ovo podsecanje daje neke odgovore na pitanja koja postavljas u svom komentaru? tesko je na zalost prosecnom srbinu da shvati da negde postoje i ljudi koji mogu sa sednu i mirno se dogovore sta i kako!

мики

pre 6 godina

Može uvek civilizovano, samo ako ne patimo od svakojakih kompleksa.
(Q, 10. oktobar 2017 13:28)

мало сутра. хајде да ја изгласам да је пола због страна моје и да саградимо зид по средини да се оградим. то само треба да пристанеш, океј?

да да

pre 6 godina

А ви их лепо спречите бомбародвањем Мадрида, уништавањем мостова и остале инфраструктуре ! Хајде !

Istrebljivac Antimaterije

pre 6 godina

Znaci da ce Spanija biti bombardovana od citave Nato alijanse tri meseca bez dana pauze, sa hiljadama aviona i gadjana hiljadama raketa. Tako bi trebalo da bude...

my way

pre 6 godina

Koliko su Katalonci spanskih policajaca i civila pobili, gospodo forin aferovci? Koliko je Spanaca pobeglo iz Katalonije, gospodo forin aferovci. Jesu li Katalonci od svih nacina mozda izabrali albanski kada vec pravite takve paralele, gospodo forin aferovci? Postoji li negde nacionalna drzava Katalonija kao sto postoji Albanija, gospodo forin aferovci?

markoni

pre 6 godina

Za (Huligana)..
Prvo istorija sukoba na Kosovu i Metohiji ne počinje sa Slobom Miloševićem. On je samo nasledio stanje u toj pokrajini. Decenije pre toga su Srbi prodavali svoja imanja i bežali sa Kosova. A ne napušta se i ne beži sa svoje imovine ako je tamo lepo i dobro. Prvo se treba informisati šta se tamo dešavalo od 1945 do 1990 pa se onda upuštati u komentare.

zvonima

pre 6 godina

Ustavom iz 1990. Srbija nije ukinula autonomiju Kosova i Metohije, vec je pokrajnu samo stavila pod spostvenu ingerenciju gde i pripada.
(Ustavobranitelj, 10. oktobar 2017 11:07)
problem i raspad Jugoslavije je počeo baš tim ustavom Srbije 1990..jer je Srbija jednostranim aktom prekršila ustav SFRJ, bez saglasnosti ostalih republika i pokrajina, a time i srušila pravni poredak i ustroj SFRJ, a ne Srbije..svi ostali su videli ako može Srbija ..možemo i mi...inače na prvoj stranici ustava SFRJ..SFRJ sastoji se od 6 republika i 2 autonomne pokrajine koje nisu bile u sastavu Srbije već SFRJ..pokrajine su imale sve pravne institucije u sklopu SFRJ a ne Srbije..od parlamenta pa nadalje..čak i posebno pravo glasa u predsedništvu i da ne nabrajam....pokrenuli smo lavinu sami, niko nama nije kriv..krivi smo mi...odnosno pravno gledano USTAV SFRJ iz 1974 je temelj svega..sve ostalo nije vredilo i valjalo...

Q

pre 6 godina

Baš me zanima kako će reagovati kada separatizam krene u Velsu, Škotskoj ili Severnoj Irskoj, da vidimo koji će to model da primene.
(Vlajko, 10. oktobar 2017 11:20)

Pa u Škotskoj je pre neku godinu i održan referendum i tesna većina je odlučila da ostanu sa Englezima. Vlada u Londonu je pre referenduma zauzela stav da će poštovati izbor građana Škotske, ma kakav on bio.
Pre dvadesetak godina je slično tako bilo sa Kvebekom i to su dva puta pokušali u razmaku od par godina. Oba puta je Kanada bila spremna da im da nezavisnost ako to izglasaju.
Jedan primer iz "najbližeg okruženja" je ocepljenje Crne Gore od Srbije, kada su Crnogorci tesno izglasali nezavisnost, a Đinđićeva vlada je to potpuno poštovala.
Može uvek civilizovano, samo ako ne patimo od svakojakih kompleksa.

Micko

pre 6 godina

@Huligan
Ne kazem da je to sto je Sloba radio bilo OK, ali prvo treba potraziti uzrok. Pogledaj svedocenja Srba, koji su se sa Kosova iseljavali 80-ih godina zbog terora Albanaca, dok su oni dole imali vlast.

Nenad86

pre 6 godina

Kako? Imali smo ovde referendume pocetkom devedesetih - na Kosovu, u Raskoj oblasti, "Presevskoj dolini"... Pa te referendume nije razbijala policija. Da je Srbija tada ovako reagovala - dragi Englezi, pa vi ne biste propustili priliku da nas vec tad bombardujete!

zvezdarac

pre 6 godina

@Vlajko
Ispustio si ti da su i na Kosovu Albanci imali referendum. Iste okolnosti. Slični procenti kao i na katalonskom. Ista reakcija vlasti.

Predrag

pre 6 godina

Jasno je sada odakle se "podgreva" stvar...
U svakom slučaju ako nekoga žele da oblate, samo mu nalepe da liči na Srbiju i uspeh u blaćenju je zagarantovan :)

FEDOR

pre 6 godina

Kako god okrenes, po zapadnim kriterijumima, pridev "srpski" uvek asocira na nesto lose, pa makar to bila i borba za postovanje ustava i drzavnog suvereniteta. I sta sad? Izazvati gradjanski rat pa imati visedecenijsko zariste u srcu Evrope ili pregovarati vise vekova? I da li iko normalan ocekuje da ce Katalonci reci: "OK, malo smo se preigrali, evo, necemo nezavisnost". Plasim se sta sve moze da se dogodi...

Huligan

pre 6 godina

Razlika je derastična, Sloba je sa svojim "ustavom" ukinuo autonomiju Kosovu prije nego li su oni izrazili želju za otcjepljenjem, i čitavu deceniju provodio teror nad jadnim Albancima, OVK se pojavila kao rezultat toga na kraju balade!
Ima nekoliko svjedočenja SRPSKIH policajaca i vojnika koji su bili na Kosovu i ispričali šta se stvarno događalo.

Realno

pre 6 godina

Da nece sada UN da donese rezoluciju o postovanju teritorijalne celovitosti Spanije, pa onda da SAD, VB, Nemacka i ostale vodje demokratije u svetu, postujuci tu rezoluciju, odmah prizna nezavisnost Katalonije?

Zemun grad SPO

pre 6 godina

Svako ukidanje autonomije, bilo gde i bilo kome, je kontraproduktivno. Tim postupkom se gradjani ili narod kojem je ukinuta autonomija homogenizuju oko separatistickih ciljeva. Krajnji rezultat je ocepljenje uz sukobe, sto smo imali prilike da osetimo na sopstbvenoj kozi.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 6 godina

Prosto je neverovatno kako, nazovimo ih ugledim, pojedini zapadni mediji komentarišu dogodjanje u Srbiji u vezi sa KiM, bez esencijonalnog poznavanja
istorijskih činjenica, uzroka i posledica i na taj način afirmišu potpuno pogrešnu sliku o Srbiji.
Slično, kao Titovi komunisti, koji su, kako bi pokazali veliki napredak Jugosavje, za bazu imali 1939, oni za bazu uzimaju 1990. kada je navodno ukinuta autonomija Abancima na KiM. Istovremeno ni na kraj pameti im ne pada da ukažu na Ustav iz 1974. kada je KiM na pola oteto od Srbije, što je 1990.
popravljeno, i to u doba komunističke diktature.
Komunizam je pao, srušen je Berlinski zid, ali YU Ustav iz 1974. godine, samo što se tiče Srbije, mora biti na snazi. U SLO, CRO, BIH i FYRM niko na traži da taj Ustav i dalje važi.

Vlajko

pre 6 godina

Ispustili su samo da na Kosovu nije održan referendum već je u pitanju jednostrani akt secesije. Drugo, kada su pametni baš me zanima kako će reagovati kada separatizam krene u Velsu, Škotskoj ili Severnoj Irskoj, da vidimo koji će to model da primene. Možda onaj koji su SAD primenila u Teksasu kada su zatvorili veliki deo te države i pobili pobunjenike a da niko nije snimio niti ko zna šta se dešavalo.

Vlada

pre 6 godina

"Taj američki časopis navodi i da je od 1. oktobra, kada je održan referendum, Španija sveprisutna u katalonskom regionu- počev od povećanog broja policajaca koji patroliraju ulicama pa sve do vojske, a sve to podseća na reakciju vlade Srbije na kosovsku objavu nezavisnosti. "

Kako neki ljudi veze nemaju i to im tako lagano prolazi medj' neobrazovanim narodom.

Ustavobranitelj

pre 6 godina

Ustavom iz 1990. Srbija nije ukinula autonomiju Kosova i Metohije, vec je pokrajnu samo stavila pod spostvenu ingerenciju gde i pripada.

Vlajko

pre 6 godina

Ispustili su samo da na Kosovu nije održan referendum već je u pitanju jednostrani akt secesije. Drugo, kada su pametni baš me zanima kako će reagovati kada separatizam krene u Velsu, Škotskoj ili Severnoj Irskoj, da vidimo koji će to model da primene. Možda onaj koji su SAD primenila u Teksasu kada su zatvorili veliki deo te države i pobili pobunjenike a da niko nije snimio niti ko zna šta se dešavalo.

Ustavobranitelj

pre 6 godina

Ustavom iz 1990. Srbija nije ukinula autonomiju Kosova i Metohije, vec je pokrajnu samo stavila pod spostvenu ingerenciju gde i pripada.

FEDOR

pre 6 godina

Kako god okrenes, po zapadnim kriterijumima, pridev "srpski" uvek asocira na nesto lose, pa makar to bila i borba za postovanje ustava i drzavnog suvereniteta. I sta sad? Izazvati gradjanski rat pa imati visedecenijsko zariste u srcu Evrope ili pregovarati vise vekova? I da li iko normalan ocekuje da ce Katalonci reci: "OK, malo smo se preigrali, evo, necemo nezavisnost". Plasim se sta sve moze da se dogodi...

Vlada

pre 6 godina

"Taj američki časopis navodi i da je od 1. oktobra, kada je održan referendum, Španija sveprisutna u katalonskom regionu- počev od povećanog broja policajaca koji patroliraju ulicama pa sve do vojske, a sve to podseća na reakciju vlade Srbije na kosovsku objavu nezavisnosti. "

Kako neki ljudi veze nemaju i to im tako lagano prolazi medj' neobrazovanim narodom.

Huligan

pre 6 godina

Razlika je derastična, Sloba je sa svojim "ustavom" ukinuo autonomiju Kosovu prije nego li su oni izrazili želju za otcjepljenjem, i čitavu deceniju provodio teror nad jadnim Albancima, OVK se pojavila kao rezultat toga na kraju balade!
Ima nekoliko svjedočenja SRPSKIH policajaca i vojnika koji su bili na Kosovu i ispričali šta se stvarno događalo.

markoni

pre 6 godina

Za (Huligana)..
Prvo istorija sukoba na Kosovu i Metohiji ne počinje sa Slobom Miloševićem. On je samo nasledio stanje u toj pokrajini. Decenije pre toga su Srbi prodavali svoja imanja i bežali sa Kosova. A ne napušta se i ne beži sa svoje imovine ako je tamo lepo i dobro. Prvo se treba informisati šta se tamo dešavalo od 1945 do 1990 pa se onda upuštati u komentare.

Q

pre 6 godina

Baš me zanima kako će reagovati kada separatizam krene u Velsu, Škotskoj ili Severnoj Irskoj, da vidimo koji će to model da primene.
(Vlajko, 10. oktobar 2017 11:20)

Pa u Škotskoj je pre neku godinu i održan referendum i tesna većina je odlučila da ostanu sa Englezima. Vlada u Londonu je pre referenduma zauzela stav da će poštovati izbor građana Škotske, ma kakav on bio.
Pre dvadesetak godina je slično tako bilo sa Kvebekom i to su dva puta pokušali u razmaku od par godina. Oba puta je Kanada bila spremna da im da nezavisnost ako to izglasaju.
Jedan primer iz "najbližeg okruženja" je ocepljenje Crne Gore od Srbije, kada su Crnogorci tesno izglasali nezavisnost, a Đinđićeva vlada je to potpuno poštovala.
Može uvek civilizovano, samo ako ne patimo od svakojakih kompleksa.

Predrag

pre 6 godina

Jasno je sada odakle se "podgreva" stvar...
U svakom slučaju ako nekoga žele da oblate, samo mu nalepe da liči na Srbiju i uspeh u blaćenju je zagarantovan :)

Micko

pre 6 godina

@Huligan
Ne kazem da je to sto je Sloba radio bilo OK, ali prvo treba potraziti uzrok. Pogledaj svedocenja Srba, koji su se sa Kosova iseljavali 80-ih godina zbog terora Albanaca, dok su oni dole imali vlast.

Strip

pre 6 godina

@zvezdarac
Kosovo nije održalo referendum za otcepljenje. Vlada samozvane države Ko(ko)sovo je donela odluku da se Kosovo otcepljuje uprkos rezoluciji UN u kojoj stoji da to ne moze biti opcija. Brze bolje su ih priznali USA, Nemacka i V.Britanija. Time su UN kao institucija poništene i od tada nastaje opšti haos u Libiji, Siriji, Egiptu, Tunisu, Ukrajini. Nastavlja se u Španiji. Gde će se sledeće karavan zaustaviti videćemo.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 6 godina

Prosto je neverovatno kako, nazovimo ih ugledim, pojedini zapadni mediji komentarišu dogodjanje u Srbiji u vezi sa KiM, bez esencijonalnog poznavanja
istorijskih činjenica, uzroka i posledica i na taj način afirmišu potpuno pogrešnu sliku o Srbiji.
Slično, kao Titovi komunisti, koji su, kako bi pokazali veliki napredak Jugosavje, za bazu imali 1939, oni za bazu uzimaju 1990. kada je navodno ukinuta autonomija Abancima na KiM. Istovremeno ni na kraj pameti im ne pada da ukažu na Ustav iz 1974. kada je KiM na pola oteto od Srbije, što je 1990.
popravljeno, i to u doba komunističke diktature.
Komunizam je pao, srušen je Berlinski zid, ali YU Ustav iz 1974. godine, samo što se tiče Srbije, mora biti na snazi. U SLO, CRO, BIH i FYRM niko na traži da taj Ustav i dalje važi.

srecko

pre 6 godina

Znao sam da ce Katalonski referendum proci kao i onaj Grcki. Nedelju dana demonstracija, okupljanja, pokazivanja srednjeg prsta EU i na kraju nista. Za mesec dana, zaboravice ljudi i da postoji Katalonija. Kao sto su zaboravili na Severnu Koreju, a pre nje i na istocnu Ukrajinu.

Do sledeceg medijskog cirkusa!

Realno

pre 6 godina

Da nece sada UN da donese rezoluciju o postovanju teritorijalne celovitosti Spanije, pa onda da SAD, VB, Nemacka i ostale vodje demokratije u svetu, postujuci tu rezoluciju, odmah prizna nezavisnost Katalonije?

Nenad86

pre 6 godina

Kako? Imali smo ovde referendume pocetkom devedesetih - na Kosovu, u Raskoj oblasti, "Presevskoj dolini"... Pa te referendume nije razbijala policija. Da je Srbija tada ovako reagovala - dragi Englezi, pa vi ne biste propustili priliku da nas vec tad bombardujete!

Zemun grad SPO

pre 6 godina

Svako ukidanje autonomije, bilo gde i bilo kome, je kontraproduktivno. Tim postupkom se gradjani ili narod kojem je ukinuta autonomija homogenizuju oko separatistickih ciljeva. Krajnji rezultat je ocepljenje uz sukobe, sto smo imali prilike da osetimo na sopstbvenoj kozi.

zvonima

pre 6 godina

Ustavom iz 1990. Srbija nije ukinula autonomiju Kosova i Metohije, vec je pokrajnu samo stavila pod spostvenu ingerenciju gde i pripada.
(Ustavobranitelj, 10. oktobar 2017 11:07)
problem i raspad Jugoslavije je počeo baš tim ustavom Srbije 1990..jer je Srbija jednostranim aktom prekršila ustav SFRJ, bez saglasnosti ostalih republika i pokrajina, a time i srušila pravni poredak i ustroj SFRJ, a ne Srbije..svi ostali su videli ako može Srbija ..možemo i mi...inače na prvoj stranici ustava SFRJ..SFRJ sastoji se od 6 republika i 2 autonomne pokrajine koje nisu bile u sastavu Srbije već SFRJ..pokrajine su imale sve pravne institucije u sklopu SFRJ a ne Srbije..od parlamenta pa nadalje..čak i posebno pravo glasa u predsedništvu i da ne nabrajam....pokrenuli smo lavinu sami, niko nama nije kriv..krivi smo mi...odnosno pravno gledano USTAV SFRJ iz 1974 je temelj svega..sve ostalo nije vredilo i valjalo...

stroki

pre 6 godina

inače na prvoj stranici ustava SFRJ..SFRJ sastoji se od 6 republika i 2 autonomne pokrajine koje nisu bile u sastavu Srbije već SFRJ..
(zvonima, 10. oktobar 2017 13:40)

Dve stvari su ovde tužne- što u doba interneta neko može ovo da napiše i što se neznalicama puštaju komentari.

Čl. 1 Ustava SFRJ
Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija je savezna država kao državna zajednica dobrovoljno
ujedinjenih naroda i njihovih socijalističkih republika, kao i socijalističkih autonomnih pokrajina
Vojvodine i Kosova koje su u sastavu Socijalističke Republike Srbije…

Čitajte umesto što pišete.

Јабучило

pre 6 godina

Toliko o našem ugledu u svetu, kad još repovi i masovne grobnice iz devedesetih još uvek iskaču iz svakog ormara.
(Golman, 10. oktobar 2017 12:16)

Пропагандни рат још траје, не заборави. Отцепљење Косова* је и даље противправно.

мики

pre 6 godina

Može uvek civilizovano, samo ako ne patimo od svakojakih kompleksa.
(Q, 10. oktobar 2017 13:28)

мало сутра. хајде да ја изгласам да је пола због страна моје и да саградимо зид по средини да се оградим. то само треба да пристанеш, океј?

да да

pre 6 godina

А ви их лепо спречите бомбародвањем Мадрида, уништавањем мостова и остале инфраструктуре ! Хајде !

jasdf

pre 6 godina

@vlajko
Vise cinjenica, manje fantazija. Pre neku godinu smo imali referendum u Skotskoj, svima nam je dobro poznuta odluka Britanije (neutralan stav i postovanje rezultata referenduma).
Nego, kada se desilo to u Teksasu?

my way

pre 6 godina

Koliko su Katalonci spanskih policajaca i civila pobili, gospodo forin aferovci? Koliko je Spanaca pobeglo iz Katalonije, gospodo forin aferovci. Jesu li Katalonci od svih nacina mozda izabrali albanski kada vec pravite takve paralele, gospodo forin aferovci? Postoji li negde nacionalna drzava Katalonija kao sto postoji Albanija, gospodo forin aferovci?

andreas kisser

pre 6 godina

zbog cega cenzurisete potpuno normalne komentare koji konstruktivno doprinose diskusiji, a bez problema objavljujete komentare bez ikakve elementarne logike ili predznanja osoba koje komentarisu (osim ako vam neko nije objasnio kako se time podstice diskusija - e pa, taj vas je onda slagao)!?

(Vlajko, 10. oktobar 2017 11:20)

cini se da si pomesao forin ofis (min. spoljnih poslaova UK) i forin afers (americki caspos za geo-politiku). prilicno cudno za narod koji za sebe smatra da je daleko pametniji od bilo kog naroda sa zapada :-) da li je zaista moguce da ste i ti i ovi sto su ti dali plus vec zaboravili da je pre 3 godine u skotskoj, bez ikakvih problema odrzan referendum za nezavisnost, organizovan od strane skotske vlade, prethodno najavljen 2011. i to tek nakon tri godine kampanje dve strane, kako bi stanovnistvo imalo dovoljno vremena da se odluci koji argumenti prevladavaju. vlada u londonu se nije mesala, a kampanju za ostanak su vodili takodje skotski politicari, predvodjeni bivsim ministerom alisterom darlingom. da podsetim i da je na referendumu izaslo oko 85% upisanih glasaca, a da je opcija za ostanak u UK pobedila prilicno lagano sa 55% : 45%, ili sa razlikom od preko pola miliona glasova (sto je mnogo za naciju od 5 miliona stanovnika). da li ovo podsecanje daje neke odgovore na pitanja koja postavljas u svom komentaru? tesko je na zalost prosecnom srbinu da shvati da negde postoje i ljudi koji mogu sa sednu i mirno se dogovore sta i kako!

Јабучило

pre 6 godina

Vojvodina je dobijena kao ratni plen zemalja pobednica 1918, sa oko 30% srba na toj teritoriji. Sta sada srbi hoce? i Vojvodinu i Kosovo?
(sasa ns, 10. oktobar 2017 14:27)

Да, и Војводину и Косово, нашим уставом и међународним правом признате српске земље. Јер Албанци Косово нису добили ни као ратни плен, уз сав труд, лобирање, оружану побуну, противзакониту војну интервенцију других држава ратне и мирнодопске злочине. Само га тренутно држе под окупацијом.
А присаједињење Војводине је плод жеље војвођанских Срба и Хрвата да живе у Србији. Југославија стиже мало касније, а Хрвати су оберучке дочекали да побегну од Мађара и Немаца.

zvezdarac

pre 6 godina

@Vlajko
Ispustio si ti da su i na Kosovu Albanci imali referendum. Iste okolnosti. Slični procenti kao i na katalonskom. Ista reakcija vlasti.

Istrebljivac Antimaterije

pre 6 godina

Znaci da ce Spanija biti bombardovana od citave Nato alijanse tri meseca bez dana pauze, sa hiljadama aviona i gadjana hiljadama raketa. Tako bi trebalo da bude...

sasa ns

pre 6 godina

Vojvodina je dobijena kao ratni plen zemalja pobednica 1918, sa oko 30% srba na toj teritoriji. Sta sada srbi hoce? i Vojvodinu i Kosovo?

deda

pre 6 godina

(andreas kisser, 10. oktobar 2017 14:01) ono kad se neko pravi pametan a ustvar je... kako mozes da poredis skote i katalonce, skoti su bili i sad su drzavotvorni narod, kraljeve su imali teritorije, alo neznalico, skoti nisu protiv pravno i van ustavno izasli na referendum, sa druge strane katalonija nikad nije bila drzava, bili su u delovima kastilje i aragona a kad su se spanski kralj i izabela aragonska vencali postali su deo celovite spanije, ali kako objasniti prosecnom hrvatu koji je ubedjen da je hrvatska postojala i prije hitlerovih podguznih crvica

Sloba

pre 6 godina

Markoni
To sto kazes ne znaci da ono sto Huligan prica nije tacno. Sloba je izabrao cistu silu za resavanje kompleksnog problema i prosli smo kako smo prposli. Tada je trebalo voditi politiku za koju ce pridobiti sto siru unutrasnju i medjunarodnu podrsku. Secam se Slovenca koji je govorio u saveznoj skupstini: " Neka pred svakom srpskom kucom bude milicioner koji ce cuvati bezbednost ali ne ukidajte autonomiju...." Za Slovence tek nije imao sluha pa im je uveo sankcije i hteo da ih izbaci iz Jugoslavije... Sad pokusavaju da relativizuju njegovu pogresnu politiku a najveci gubitnici te politike su Srbi. Ivan Stambolic (iako iz saveza kominista, gde su svi politicari tada pripadali) bio je neuporedivo bolji predsednik. Zao mo je sto Ante Markovic nije dobio podrsku glasaca a kad je Panic izgubio od Slobe otidjoh ja....

Voždon

pre 6 godina

Razlika je derastična, Sloba je sa svojim "ustavom" ukinuo autonomiju Kosovu prije nego li su oni izrazili želju za otcjepljenjem, i čitavu deceniju provodio teror nad jadnim Albancima, OVK se pojavila kao rezultat toga na kraju balade!
Ima nekoliko svjedočenja SRPSKIH policajaca i vojnika koji su bili na Kosovu i ispričali šta se stvarno događalo.
(Huligan, 10. oktobar 2017 11:15)

Daj samo jedan primer navodnog terora pre eskalacije albanskog terorizma?

my way

pre 6 godina

Ustavom iz 1990. Srbija nije ukinula autonomiju Kosova i Metohije, vec je pokrajnu samo stavila pod spostvenu ingerenciju gde i pripada.
(Ustavobranitelj, 10. oktobar 2017 11:07)
problem i raspad Jugoslavije je počeo baš tim ustavom Srbije 1990..jer je Srbija jednostranim aktom prekršila ustav SFRJ, bez saglasnosti ostalih republika i pokrajina, a time i srušila pravni poredak i ustroj SFRJ, a ne Srbije..svi ostali su videli ako može Srbija ..možemo i mi...inače na prvoj stranici ustava SFRJ..SFRJ sastoji se od 6 republika i 2 autonomne pokrajine koje nisu bile u sastavu Srbije već SFRJ..pokrajine su imale sve pravne institucije u sklopu SFRJ a ne Srbije..od parlamenta pa nadalje..čak i posebno pravo glasa u predsedništvu i da ne nabrajam....pokrenuli smo lavinu sami, niko nama nije kriv..krivi smo mi...odnosno pravno gledano USTAV SFRJ iz 1974 je temelj svega..sve ostalo nije vredilo i valjalo...
(zvonima, 10. oktobar 2017 13:40)

Srbija uopste nije dirala u ustav iz 1974, niti je to mogla. Status pokrajina u saveznim organima je ostao isti, samo su se odnosi u republici Srbiji i njenim organima ciji su Vojvodina i Kosovo naravno bili deo promenili i to na zakonski i demokratski mnogo utemeljeniji nacin nego sto su od Jajca revolucionari radili koji su kontinuirano dezintegrisali drzavu kroz svaku svoju ustavnu promenu.

Sabre

pre 6 godina

Sto su dosadni sa poredjenjima..Albanci imaju svoju maticnu drzavu zvanu Albanija a Katalonci nemaju.
(Dzoni, 10. oktobar 2017 13:54)

Imaju - Kataloniju.

Realno

pre 6 godina

@Huligan

A sta se desavalo pre Miloseviceve odluke? KiM je imala punu autonomiju, Albanci sa KiM su imali sva gradjanska prava, pa je i Albanac bio predsednik SFRJ. Albanski jezik je bio zvanicni jezik (i u obrazovanju i u drzavnim institucijama), ali ni sve to nije bilo dovoljno. Ako se secate, 80.tih godina su bile ceste demonstracija sa sloganom "Kosovo republika", a onda su krenule i akcije "trovanja" kada je kao bio zatrovan vodovod u Pristini, ali su se tom vodom "otrovali" samo Albanci, ni jedan Srbin ili nealbanac. Pa su zbog "ugnjetavanja", u sredinama sa vecinskim Albanskim stanovnistvom, gde se srpski jezik nije mogao ni cuti, krenuli sa osnivanjem paralalenih orazovnih institucija i zahtevali da im se priznaju diplome.... Znaci, imali su veca prava nego sto su imale manjine u USA ili zapadnoj Evropi a bili su "ugnjetavani"????? A u isto vreme, o polozaju nacionalnih manjina u Albaniji najbolje govori podatak da je Tirana tek od prosle godine dala pravo nacionalnim manjinama da se izjasnjavaju kao Srbi, Grci ili neki drugi narod i da mogu legalno da koriste svoj jezik!!!

Miki

pre 6 godina

Nego, kada se desilo to u Teksasu?
(jasdf, 10. oktobar 2017 14:13)

Kako kad? Pa jes li 1963. ubijen predsednik SAD kad je došao u Teksas, i doveden Teksašanin na njegovo mesto? Ako se tad Teksas nije osamostalio, znači da verovatno nisu ni zainteresovani za to.

Gradjanin

pre 6 godina

Ovo je bezobrazluk neviđeni!!! A šta je UK radila u Severnoj Irskoj, delu Irske teritorije koju naseljavaju Katolici i koju su policijski i vojno gušili na najsuroviji način, isto onako kako su Rusi umirili Čečene!!! I sada nam dele lekcije, kao mi smo stoka, što ih naše Ministarstvo spoljnih poslova malo ne podseti sa prigodnom paralelom! Aman više, dokle ćemo trpeti ovakve budalaštine!? To što oni moraju da opravdaju bombardovanje Srbije zbog Kosova, i da speru istorijsku ljagu ne znači da mi moramo da trpimo ovakve bljutava poređenja! Zapitajmo se šta bi bilo da su Škoti drugačije glasali (kažu da su i tamo birališta posetili u "Bugarskom vozu"), da li bi upotrebili silu kao i u Irskoj - zašto su onda počeli da dele pozive rezervnom sastavu!? Primena sile je kranja i legitimna opcija jedne države na svojoj teritoriji!
Oni mogu da pričaju šta god hoće, a na našim političarima je da im svaki put uzvrate "duševni bol" prigodnim in neprigodnim paralelama pa da vidimo koliko će puta da nas provlače kroz usta posle toga! Aman više!!!

P. S.
Milošević je idiot kojem je suđeno za sve ono što nije uradio, a nije mu suđeno za sve ono što (nam) je uradio! To što su oni imali impresiju da je na delu Iračka okupacija Kuvajta i što ovde niko nije imao smelosti da progovori o patnjama Srba i Hrišćana na Kosovu, to je naš problem, i ondašnji, ali i sadašbnji! Jedino je N1info preneo Nikolićevu izjavu o Medačkom džepu... šta dalje!?

Bohr

pre 6 godina

Razlika je derastična, Sloba je sa svojim "ustavom" ukinuo autonomiju Kosovu prije nego li su oni izrazili želju za otcjepljenjem, i čitavu deceniju provodio teror nad jadnim Albancima, OVK se pojavila kao rezultat toga na kraju balade!
Ima nekoliko svjedočenja SRPSKIH policajaca i vojnika koji su bili na Kosovu i ispričali šta se stvarno događalo.
(Huligan, 10. oktobar 2017 11:15)

dečko, Albanci su 70tih i 80tih silovali, pretili, tukli, terali, a nekima i platili, Srbe da odu sa KiM. Nije morao Sloba da kaže "neće više da vas tuku" Srbima sa KiM da ih stvarno nisu tukli - milicija AP KiM koja je bila potpuno pod Albanskom kontrolom do 90tih. Sve što se desilo sa ukidanjem autonomije KiM je potpuno opravdano, bez trunke sumnje za onoga ko to hoće da prizna....nije mi niko pričao, video sam svojim očima, svedok dešavanja.....

Marko

pre 6 godina

@zvonima
To uopšte nije tačno da dve autonomije nisu bile u sastavu SR Srbije, pročitaj Ustav SR Srbije iz 1974. pa ćeš da vidiš da jesu. Čak mislim da to piše i Ustavu SFRJ iz 1974, ali ti si se verovatno uhvatio za uvod. Niti jedna nije bila nezavisna od Srbije i sam naziv je autonomna pokrajina a ne republika. Ovaj naslov može da glasi Španija je preuzela način od Hrvatske ili BiH koje su Srbima koji su imali konstitutivnost oduzeli to pravo (Albanci nisu imali konstitutivnost u SR Srbiji već su bili nacionalna manjina), ali druga stvar je što su HR i BiH mezimice zapada kao što je i Španija, tako da otcepljenje Katalonije od Španije po meni nije realna priča.

.орг

pre 6 godina

'90-их није угашена аутономија, него је заправо иста успостављена укидањем републичких овлашћења која су имале покрајине а које нису биле засебне федералне једнице што се може утврдити читањем устав из '74-е.
у једној од њих две, срби су већина. и када су неприпадајућа овлашћења укинута на к&м, укинута су и србима а не само албанцима. албанци су и након тога уживали сва права као нпр. и мађари.

Huligan

pre 6 godina

Razlika je derastična, Sloba je sa svojim "ustavom" ukinuo autonomiju Kosovu prije nego li su oni izrazili želju za otcjepljenjem, i čitavu deceniju provodio teror nad jadnim Albancima, OVK se pojavila kao rezultat toga na kraju balade!
Ima nekoliko svjedočenja SRPSKIH policajaca i vojnika koji su bili na Kosovu i ispričali šta se stvarno događalo.

Ustavobranitelj

pre 6 godina

Ustavom iz 1990. Srbija nije ukinula autonomiju Kosova i Metohije, vec je pokrajnu samo stavila pod spostvenu ingerenciju gde i pripada.

Vlajko

pre 6 godina

Ispustili su samo da na Kosovu nije održan referendum već je u pitanju jednostrani akt secesije. Drugo, kada su pametni baš me zanima kako će reagovati kada separatizam krene u Velsu, Škotskoj ili Severnoj Irskoj, da vidimo koji će to model da primene. Možda onaj koji su SAD primenila u Teksasu kada su zatvorili veliki deo te države i pobili pobunjenike a da niko nije snimio niti ko zna šta se dešavalo.

zvonima

pre 6 godina

Ustavom iz 1990. Srbija nije ukinula autonomiju Kosova i Metohije, vec je pokrajnu samo stavila pod spostvenu ingerenciju gde i pripada.
(Ustavobranitelj, 10. oktobar 2017 11:07)
problem i raspad Jugoslavije je počeo baš tim ustavom Srbije 1990..jer je Srbija jednostranim aktom prekršila ustav SFRJ, bez saglasnosti ostalih republika i pokrajina, a time i srušila pravni poredak i ustroj SFRJ, a ne Srbije..svi ostali su videli ako može Srbija ..možemo i mi...inače na prvoj stranici ustava SFRJ..SFRJ sastoji se od 6 republika i 2 autonomne pokrajine koje nisu bile u sastavu Srbije već SFRJ..pokrajine su imale sve pravne institucije u sklopu SFRJ a ne Srbije..od parlamenta pa nadalje..čak i posebno pravo glasa u predsedništvu i da ne nabrajam....pokrenuli smo lavinu sami, niko nama nije kriv..krivi smo mi...odnosno pravno gledano USTAV SFRJ iz 1974 je temelj svega..sve ostalo nije vredilo i valjalo...

zvezdarac

pre 6 godina

@Vlajko
Ispustio si ti da su i na Kosovu Albanci imali referendum. Iste okolnosti. Slični procenti kao i na katalonskom. Ista reakcija vlasti.

sasa ns

pre 6 godina

Vojvodina je dobijena kao ratni plen zemalja pobednica 1918, sa oko 30% srba na toj teritoriji. Sta sada srbi hoce? i Vojvodinu i Kosovo?

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 6 godina

Prosto je neverovatno kako, nazovimo ih ugledim, pojedini zapadni mediji komentarišu dogodjanje u Srbiji u vezi sa KiM, bez esencijonalnog poznavanja
istorijskih činjenica, uzroka i posledica i na taj način afirmišu potpuno pogrešnu sliku o Srbiji.
Slično, kao Titovi komunisti, koji su, kako bi pokazali veliki napredak Jugosavje, za bazu imali 1939, oni za bazu uzimaju 1990. kada je navodno ukinuta autonomija Abancima na KiM. Istovremeno ni na kraj pameti im ne pada da ukažu na Ustav iz 1974. kada je KiM na pola oteto od Srbije, što je 1990.
popravljeno, i to u doba komunističke diktature.
Komunizam je pao, srušen je Berlinski zid, ali YU Ustav iz 1974. godine, samo što se tiče Srbije, mora biti na snazi. U SLO, CRO, BIH i FYRM niko na traži da taj Ustav i dalje važi.

markoni

pre 6 godina

Za (Huligana)..
Prvo istorija sukoba na Kosovu i Metohiji ne počinje sa Slobom Miloševićem. On je samo nasledio stanje u toj pokrajini. Decenije pre toga su Srbi prodavali svoja imanja i bežali sa Kosova. A ne napušta se i ne beži sa svoje imovine ako je tamo lepo i dobro. Prvo se treba informisati šta se tamo dešavalo od 1945 do 1990 pa se onda upuštati u komentare.

andreas kisser

pre 6 godina

zbog cega cenzurisete potpuno normalne komentare koji konstruktivno doprinose diskusiji, a bez problema objavljujete komentare bez ikakve elementarne logike ili predznanja osoba koje komentarisu (osim ako vam neko nije objasnio kako se time podstice diskusija - e pa, taj vas je onda slagao)!?

(Vlajko, 10. oktobar 2017 11:20)

cini se da si pomesao forin ofis (min. spoljnih poslaova UK) i forin afers (americki caspos za geo-politiku). prilicno cudno za narod koji za sebe smatra da je daleko pametniji od bilo kog naroda sa zapada :-) da li je zaista moguce da ste i ti i ovi sto su ti dali plus vec zaboravili da je pre 3 godine u skotskoj, bez ikakvih problema odrzan referendum za nezavisnost, organizovan od strane skotske vlade, prethodno najavljen 2011. i to tek nakon tri godine kampanje dve strane, kako bi stanovnistvo imalo dovoljno vremena da se odluci koji argumenti prevladavaju. vlada u londonu se nije mesala, a kampanju za ostanak su vodili takodje skotski politicari, predvodjeni bivsim ministerom alisterom darlingom. da podsetim i da je na referendumu izaslo oko 85% upisanih glasaca, a da je opcija za ostanak u UK pobedila prilicno lagano sa 55% : 45%, ili sa razlikom od preko pola miliona glasova (sto je mnogo za naciju od 5 miliona stanovnika). da li ovo podsecanje daje neke odgovore na pitanja koja postavljas u svom komentaru? tesko je na zalost prosecnom srbinu da shvati da negde postoje i ljudi koji mogu sa sednu i mirno se dogovore sta i kako!

FEDOR

pre 6 godina

Kako god okrenes, po zapadnim kriterijumima, pridev "srpski" uvek asocira na nesto lose, pa makar to bila i borba za postovanje ustava i drzavnog suvereniteta. I sta sad? Izazvati gradjanski rat pa imati visedecenijsko zariste u srcu Evrope ili pregovarati vise vekova? I da li iko normalan ocekuje da ce Katalonci reci: "OK, malo smo se preigrali, evo, necemo nezavisnost". Plasim se sta sve moze da se dogodi...

Micko

pre 6 godina

@Huligan
Ne kazem da je to sto je Sloba radio bilo OK, ali prvo treba potraziti uzrok. Pogledaj svedocenja Srba, koji su se sa Kosova iseljavali 80-ih godina zbog terora Albanaca, dok su oni dole imali vlast.

Vlada

pre 6 godina

"Taj američki časopis navodi i da je od 1. oktobra, kada je održan referendum, Španija sveprisutna u katalonskom regionu- počev od povećanog broja policajaca koji patroliraju ulicama pa sve do vojske, a sve to podseća na reakciju vlade Srbije na kosovsku objavu nezavisnosti. "

Kako neki ljudi veze nemaju i to im tako lagano prolazi medj' neobrazovanim narodom.

Q

pre 6 godina

Baš me zanima kako će reagovati kada separatizam krene u Velsu, Škotskoj ili Severnoj Irskoj, da vidimo koji će to model da primene.
(Vlajko, 10. oktobar 2017 11:20)

Pa u Škotskoj je pre neku godinu i održan referendum i tesna većina je odlučila da ostanu sa Englezima. Vlada u Londonu je pre referenduma zauzela stav da će poštovati izbor građana Škotske, ma kakav on bio.
Pre dvadesetak godina je slično tako bilo sa Kvebekom i to su dva puta pokušali u razmaku od par godina. Oba puta je Kanada bila spremna da im da nezavisnost ako to izglasaju.
Jedan primer iz "najbližeg okruženja" je ocepljenje Crne Gore od Srbije, kada su Crnogorci tesno izglasali nezavisnost, a Đinđićeva vlada je to potpuno poštovala.
Može uvek civilizovano, samo ako ne patimo od svakojakih kompleksa.

Nenad86

pre 6 godina

Kako? Imali smo ovde referendume pocetkom devedesetih - na Kosovu, u Raskoj oblasti, "Presevskoj dolini"... Pa te referendume nije razbijala policija. Da je Srbija tada ovako reagovala - dragi Englezi, pa vi ne biste propustili priliku da nas vec tad bombardujete!

Zemun grad SPO

pre 6 godina

Svako ukidanje autonomije, bilo gde i bilo kome, je kontraproduktivno. Tim postupkom se gradjani ili narod kojem je ukinuta autonomija homogenizuju oko separatistickih ciljeva. Krajnji rezultat je ocepljenje uz sukobe, sto smo imali prilike da osetimo na sopstbvenoj kozi.

Strip

pre 6 godina

@zvezdarac
Kosovo nije održalo referendum za otcepljenje. Vlada samozvane države Ko(ko)sovo je donela odluku da se Kosovo otcepljuje uprkos rezoluciji UN u kojoj stoji da to ne moze biti opcija. Brze bolje su ih priznali USA, Nemacka i V.Britanija. Time su UN kao institucija poništene i od tada nastaje opšti haos u Libiji, Siriji, Egiptu, Tunisu, Ukrajini. Nastavlja se u Španiji. Gde će se sledeće karavan zaustaviti videćemo.

Sabre

pre 6 godina

Sto su dosadni sa poredjenjima..Albanci imaju svoju maticnu drzavu zvanu Albanija a Katalonci nemaju.
(Dzoni, 10. oktobar 2017 13:54)

Imaju - Kataloniju.

мики

pre 6 godina

Može uvek civilizovano, samo ako ne patimo od svakojakih kompleksa.
(Q, 10. oktobar 2017 13:28)

мало сутра. хајде да ја изгласам да је пола због страна моје и да саградимо зид по средини да се оградим. то само треба да пристанеш, океј?

jasdf

pre 6 godina

@vlajko
Vise cinjenica, manje fantazija. Pre neku godinu smo imali referendum u Skotskoj, svima nam je dobro poznuta odluka Britanije (neutralan stav i postovanje rezultata referenduma).
Nego, kada se desilo to u Teksasu?

my way

pre 6 godina

Koliko su Katalonci spanskih policajaca i civila pobili, gospodo forin aferovci? Koliko je Spanaca pobeglo iz Katalonije, gospodo forin aferovci. Jesu li Katalonci od svih nacina mozda izabrali albanski kada vec pravite takve paralele, gospodo forin aferovci? Postoji li negde nacionalna drzava Katalonija kao sto postoji Albanija, gospodo forin aferovci?

Јабучило

pre 6 godina

Toliko o našem ugledu u svetu, kad još repovi i masovne grobnice iz devedesetih još uvek iskaču iz svakog ormara.
(Golman, 10. oktobar 2017 12:16)

Пропагандни рат још траје, не заборави. Отцепљење Косова* је и даље противправно.

Јабучило

pre 6 godina

Vojvodina je dobijena kao ratni plen zemalja pobednica 1918, sa oko 30% srba na toj teritoriji. Sta sada srbi hoce? i Vojvodinu i Kosovo?
(sasa ns, 10. oktobar 2017 14:27)

Да, и Војводину и Косово, нашим уставом и међународним правом признате српске земље. Јер Албанци Косово нису добили ни као ратни плен, уз сав труд, лобирање, оружану побуну, противзакониту војну интервенцију других држава ратне и мирнодопске злочине. Само га тренутно држе под окупацијом.
А присаједињење Војводине је плод жеље војвођанских Срба и Хрвата да живе у Србији. Југославија стиже мало касније, а Хрвати су оберучке дочекали да побегну од Мађара и Немаца.

srecko

pre 6 godina

Znao sam da ce Katalonski referendum proci kao i onaj Grcki. Nedelju dana demonstracija, okupljanja, pokazivanja srednjeg prsta EU i na kraju nista. Za mesec dana, zaboravice ljudi i da postoji Katalonija. Kao sto su zaboravili na Severnu Koreju, a pre nje i na istocnu Ukrajinu.

Do sledeceg medijskog cirkusa!

deda

pre 6 godina

(andreas kisser, 10. oktobar 2017 14:01) ono kad se neko pravi pametan a ustvar je... kako mozes da poredis skote i katalonce, skoti su bili i sad su drzavotvorni narod, kraljeve su imali teritorije, alo neznalico, skoti nisu protiv pravno i van ustavno izasli na referendum, sa druge strane katalonija nikad nije bila drzava, bili su u delovima kastilje i aragona a kad su se spanski kralj i izabela aragonska vencali postali su deo celovite spanije, ali kako objasniti prosecnom hrvatu koji je ubedjen da je hrvatska postojala i prije hitlerovih podguznih crvica

Predrag

pre 6 godina

Jasno je sada odakle se "podgreva" stvar...
U svakom slučaju ako nekoga žele da oblate, samo mu nalepe da liči na Srbiju i uspeh u blaćenju je zagarantovan :)

Voždon

pre 6 godina

Razlika je derastična, Sloba je sa svojim "ustavom" ukinuo autonomiju Kosovu prije nego li su oni izrazili želju za otcjepljenjem, i čitavu deceniju provodio teror nad jadnim Albancima, OVK se pojavila kao rezultat toga na kraju balade!
Ima nekoliko svjedočenja SRPSKIH policajaca i vojnika koji su bili na Kosovu i ispričali šta se stvarno događalo.
(Huligan, 10. oktobar 2017 11:15)

Daj samo jedan primer navodnog terora pre eskalacije albanskog terorizma?

Realno

pre 6 godina

@Huligan

A sta se desavalo pre Miloseviceve odluke? KiM je imala punu autonomiju, Albanci sa KiM su imali sva gradjanska prava, pa je i Albanac bio predsednik SFRJ. Albanski jezik je bio zvanicni jezik (i u obrazovanju i u drzavnim institucijama), ali ni sve to nije bilo dovoljno. Ako se secate, 80.tih godina su bile ceste demonstracija sa sloganom "Kosovo republika", a onda su krenule i akcije "trovanja" kada je kao bio zatrovan vodovod u Pristini, ali su se tom vodom "otrovali" samo Albanci, ni jedan Srbin ili nealbanac. Pa su zbog "ugnjetavanja", u sredinama sa vecinskim Albanskim stanovnistvom, gde se srpski jezik nije mogao ni cuti, krenuli sa osnivanjem paralalenih orazovnih institucija i zahtevali da im se priznaju diplome.... Znaci, imali su veca prava nego sto su imale manjine u USA ili zapadnoj Evropi a bili su "ugnjetavani"????? A u isto vreme, o polozaju nacionalnih manjina u Albaniji najbolje govori podatak da je Tirana tek od prosle godine dala pravo nacionalnim manjinama da se izjasnjavaju kao Srbi, Grci ili neki drugi narod i da mogu legalno da koriste svoj jezik!!!

Realno

pre 6 godina

Da nece sada UN da donese rezoluciju o postovanju teritorijalne celovitosti Spanije, pa onda da SAD, VB, Nemacka i ostale vodje demokratije u svetu, postujuci tu rezoluciju, odmah prizna nezavisnost Katalonije?

my way

pre 6 godina

Ustavom iz 1990. Srbija nije ukinula autonomiju Kosova i Metohije, vec je pokrajnu samo stavila pod spostvenu ingerenciju gde i pripada.
(Ustavobranitelj, 10. oktobar 2017 11:07)
problem i raspad Jugoslavije je počeo baš tim ustavom Srbije 1990..jer je Srbija jednostranim aktom prekršila ustav SFRJ, bez saglasnosti ostalih republika i pokrajina, a time i srušila pravni poredak i ustroj SFRJ, a ne Srbije..svi ostali su videli ako može Srbija ..možemo i mi...inače na prvoj stranici ustava SFRJ..SFRJ sastoji se od 6 republika i 2 autonomne pokrajine koje nisu bile u sastavu Srbije već SFRJ..pokrajine su imale sve pravne institucije u sklopu SFRJ a ne Srbije..od parlamenta pa nadalje..čak i posebno pravo glasa u predsedništvu i da ne nabrajam....pokrenuli smo lavinu sami, niko nama nije kriv..krivi smo mi...odnosno pravno gledano USTAV SFRJ iz 1974 je temelj svega..sve ostalo nije vredilo i valjalo...
(zvonima, 10. oktobar 2017 13:40)

Srbija uopste nije dirala u ustav iz 1974, niti je to mogla. Status pokrajina u saveznim organima je ostao isti, samo su se odnosi u republici Srbiji i njenim organima ciji su Vojvodina i Kosovo naravno bili deo promenili i to na zakonski i demokratski mnogo utemeljeniji nacin nego sto su od Jajca revolucionari radili koji su kontinuirano dezintegrisali drzavu kroz svaku svoju ustavnu promenu.

Istrebljivac Antimaterije

pre 6 godina

Znaci da ce Spanija biti bombardovana od citave Nato alijanse tri meseca bez dana pauze, sa hiljadama aviona i gadjana hiljadama raketa. Tako bi trebalo da bude...

Marko

pre 6 godina

@zvonima
To uopšte nije tačno da dve autonomije nisu bile u sastavu SR Srbije, pročitaj Ustav SR Srbije iz 1974. pa ćeš da vidiš da jesu. Čak mislim da to piše i Ustavu SFRJ iz 1974, ali ti si se verovatno uhvatio za uvod. Niti jedna nije bila nezavisna od Srbije i sam naziv je autonomna pokrajina a ne republika. Ovaj naslov može da glasi Španija je preuzela način od Hrvatske ili BiH koje su Srbima koji su imali konstitutivnost oduzeli to pravo (Albanci nisu imali konstitutivnost u SR Srbiji već su bili nacionalna manjina), ali druga stvar je što su HR i BiH mezimice zapada kao što je i Španija, tako da otcepljenje Katalonije od Španije po meni nije realna priča.

да да

pre 6 godina

А ви их лепо спречите бомбародвањем Мадрида, уништавањем мостова и остале инфраструктуре ! Хајде !

stroki

pre 6 godina

inače na prvoj stranici ustava SFRJ..SFRJ sastoji se od 6 republika i 2 autonomne pokrajine koje nisu bile u sastavu Srbije već SFRJ..
(zvonima, 10. oktobar 2017 13:40)

Dve stvari su ovde tužne- što u doba interneta neko može ovo da napiše i što se neznalicama puštaju komentari.

Čl. 1 Ustava SFRJ
Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija je savezna država kao državna zajednica dobrovoljno
ujedinjenih naroda i njihovih socijalističkih republika, kao i socijalističkih autonomnih pokrajina
Vojvodine i Kosova koje su u sastavu Socijalističke Republike Srbije…

Čitajte umesto što pišete.

Sloba

pre 6 godina

Markoni
To sto kazes ne znaci da ono sto Huligan prica nije tacno. Sloba je izabrao cistu silu za resavanje kompleksnog problema i prosli smo kako smo prposli. Tada je trebalo voditi politiku za koju ce pridobiti sto siru unutrasnju i medjunarodnu podrsku. Secam se Slovenca koji je govorio u saveznoj skupstini: " Neka pred svakom srpskom kucom bude milicioner koji ce cuvati bezbednost ali ne ukidajte autonomiju...." Za Slovence tek nije imao sluha pa im je uveo sankcije i hteo da ih izbaci iz Jugoslavije... Sad pokusavaju da relativizuju njegovu pogresnu politiku a najveci gubitnici te politike su Srbi. Ivan Stambolic (iako iz saveza kominista, gde su svi politicari tada pripadali) bio je neuporedivo bolji predsednik. Zao mo je sto Ante Markovic nije dobio podrsku glasaca a kad je Panic izgubio od Slobe otidjoh ja....

Miki

pre 6 godina

Nego, kada se desilo to u Teksasu?
(jasdf, 10. oktobar 2017 14:13)

Kako kad? Pa jes li 1963. ubijen predsednik SAD kad je došao u Teksas, i doveden Teksašanin na njegovo mesto? Ako se tad Teksas nije osamostalio, znači da verovatno nisu ni zainteresovani za to.

Gradjanin

pre 6 godina

Ovo je bezobrazluk neviđeni!!! A šta je UK radila u Severnoj Irskoj, delu Irske teritorije koju naseljavaju Katolici i koju su policijski i vojno gušili na najsuroviji način, isto onako kako su Rusi umirili Čečene!!! I sada nam dele lekcije, kao mi smo stoka, što ih naše Ministarstvo spoljnih poslova malo ne podseti sa prigodnom paralelom! Aman više, dokle ćemo trpeti ovakve budalaštine!? To što oni moraju da opravdaju bombardovanje Srbije zbog Kosova, i da speru istorijsku ljagu ne znači da mi moramo da trpimo ovakve bljutava poređenja! Zapitajmo se šta bi bilo da su Škoti drugačije glasali (kažu da su i tamo birališta posetili u "Bugarskom vozu"), da li bi upotrebili silu kao i u Irskoj - zašto su onda počeli da dele pozive rezervnom sastavu!? Primena sile je kranja i legitimna opcija jedne države na svojoj teritoriji!
Oni mogu da pričaju šta god hoće, a na našim političarima je da im svaki put uzvrate "duševni bol" prigodnim in neprigodnim paralelama pa da vidimo koliko će puta da nas provlače kroz usta posle toga! Aman više!!!

P. S.
Milošević je idiot kojem je suđeno za sve ono što nije uradio, a nije mu suđeno za sve ono što (nam) je uradio! To što su oni imali impresiju da je na delu Iračka okupacija Kuvajta i što ovde niko nije imao smelosti da progovori o patnjama Srba i Hrišćana na Kosovu, to je naš problem, i ondašnji, ali i sadašbnji! Jedino je N1info preneo Nikolićevu izjavu o Medačkom džepu... šta dalje!?

Bohr

pre 6 godina

Razlika je derastična, Sloba je sa svojim "ustavom" ukinuo autonomiju Kosovu prije nego li su oni izrazili želju za otcjepljenjem, i čitavu deceniju provodio teror nad jadnim Albancima, OVK se pojavila kao rezultat toga na kraju balade!
Ima nekoliko svjedočenja SRPSKIH policajaca i vojnika koji su bili na Kosovu i ispričali šta se stvarno događalo.
(Huligan, 10. oktobar 2017 11:15)

dečko, Albanci su 70tih i 80tih silovali, pretili, tukli, terali, a nekima i platili, Srbe da odu sa KiM. Nije morao Sloba da kaže "neće više da vas tuku" Srbima sa KiM da ih stvarno nisu tukli - milicija AP KiM koja je bila potpuno pod Albanskom kontrolom do 90tih. Sve što se desilo sa ukidanjem autonomije KiM je potpuno opravdano, bez trunke sumnje za onoga ko to hoće da prizna....nije mi niko pričao, video sam svojim očima, svedok dešavanja.....

.орг

pre 6 godina

'90-их није угашена аутономија, него је заправо иста успостављена укидањем републичких овлашћења која су имале покрајине а које нису биле засебне федералне једнице што се може утврдити читањем устав из '74-е.
у једној од њих две, срби су већина. и када су неприпадајућа овлашћења укинута на к&м, укинута су и србима а не само албанцима. албанци су и након тога уживали сва права као нпр. и мађари.