Petak, 29.09.2017.

11:48

Nov datum u igri: Srbija u EU do 2025, a to misli i Makron

Predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker smatraju da EU treba da do 2025. otvori vrata za nove članice sa Balkana.

Izvor: Beta

Nov datum u igri: Srbija u EU do 2025, a to misli i Makron IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

161 Komentari

Sortiraj po:

DEDA CVETKO

pre 6 godina

Dajte da zavrsimo sa ovom lakrdijom vec jednom. Mislim da je i babama i zabama i Svabama i bubasvabama sasvim jasno da Srbija N-I-K-A-D-A nece postati clanica EU. Dosta vise sa prenemaganjima, dosta sa agitacijom, dosta sa Evro-Atlantskom propagandom, dosta sa talambasanjem, dosta vise sa izlivima vecne ljubavi i podrske na putu ka bezalternativnoj Evropi, nema od toga nista. Pisi propalo. Nema Srbiji clanstva ni 2020., 2021., 2025. ni 3725-te. Ono sto je sada Srbiji potrebno je pocisti svoju kucu od podruma do tavana, izbaci mafijase sa pozicija moci, akademije, inteligencije i obavestajne sluzbe, uvede vladavinu zakona i poruci Evropskoj Uniji ono sto se u ovom komentaru ne moze napisati. Nazalost, posto je Srbija poslednji put znala vladavinu zakona dok je Knez Milos jos bio ziv, taj poduhvat zahtevace jako puno energije, umeca i kreativnosti, jer ogromna vecina Srbalja bukvalno nema pojma o tome sta je zakon, a gotovo nijedan ne zna sta je pravedan zakon. Alternativa je izumiranje Srbije i sprskog naroda i asimilacija u more bezimene raje bez identiteta, istorije i tradicije. Navijam za ovo prvo.

Srđan

pre 6 godina

U EU sam počeo da gledam 1995. godine, kada sam imao 17 godina, počeo da verujem u nju 2000. sa 22, možda ću je videti iznutra 2025, sa 47, i do moje 60 godine ćemo valjda stići do nivoa Rumunije i Bugarske danas, u nekom polučlanstvu, bez Šengena i drugim raznim ograničenjima o kojima danas ne znamo ništa. Posle toga mi neće biti važno ni gde sam ni šta sam, jer je tu kraj mog radnog veka. EU je za mene i moju generaciju nedosanjani san i šarena laža kojom su nam mazane oči preko 20 godina, i biće još najmanje 8. Moja vera u EU je odavno iscrpljena i EU mantru danas vidim samo kao ideološko oružje. Rešenje - spašavaj se ko može, idite po svetu, tražite svoju sreću...

Aleksandar

pre 6 godina

Hoće li postojati EU 2025?
(Lipso' magarac, 29. septembar 2017 12:52)

Hoće, ne brini. Pitanje je hoće li Srbija postojati 2025.?

moskri

pre 6 godina

Realno gledano, Srbiji ekonomski može biti bolje minimum 20 godina nakon ulaska u EU. Znači ne kad uđemo, već 20 god posle toga.

Aleksandar

pre 6 godina

@(besna glista, 29. septembar 2017 12:30)

A što bi to bio problem EU? Srbiji su utupljeni nokti i zubi i sad može samo sama sebi da napakosti, pa ako tako hoće... Ne vidim nijedan razlog zašto bi EU otvarala svoje granice za radnu snagu iz zemlje gde većina stanovništva misli da je EU odvratna a Rusija raj na zemlji.

Bi li ti pustio u svoje dvorište nekog ko misli sve najgore o tebi i voleo bi da te dežurni tabadžija iz ulice prebije? Zašto onda to očekuješ od EU u pogledu Srbije?

Krstivoje

pre 6 godina

Pa, hvala vam lepo, interesantna ponuda, ja cu uveliko biti pokojni tad a cekam vec 17 godina. Ovaj datum znaci da ukoliko kojim cudom dozivim, to bi ispalo da cekam ni manje ni vise nego 45 godina. Ljudi pa toliko ni Turke ne zavlace.
Moja deca su ionako vec tamo, ja cu mirisati cvece odozdole, ovde ionako sem sacice penzionera niko nece ostati, tako da, hvala vam na ponudi zaista.

Srboljub

pre 6 godina

"...Primili ste Hr a Srbiju ostavili van EU? Meni je to vise nego glupo i potpuno besmisleno. El oni slusaju sta se radi po Hr i kakva je to zemlja?"
Kakva god da je, zaokružena je i ima kakve-takve odnose da komšijama. Srbija, sa svojim fantomskim bolovoma za Kosovom je, na protiv, dobra samo sa Dodikovim carstvom.

Goran

pre 6 godina

"Do sada je spucano na EU integracije 10-12 milijardi eura para ovog osiromasenog naroda! Koliko je bolnica, fabrika, vrtica,skola...moglo da se izgradi tim novcem?! Koliko ce jos trebati para da se isisava iz Srbije na ime pristupanja EU?! A do njega nikada nece doci.
(Ljiljana, 29. septembar 2017 15:17)"

Čista demagogija i neistina. Sa druge strane, koliko je para spucano u crkve, fontane, evo pominju neke jarbole i u džepove partijskih velikaša? A mi da šaljemo SMS-ove da bismo lečili decu :(
Što se tiče EU - uslove za pristup treba da ispunimo, ne zbog EU, nego zbog nas samih, jer su to isti uslovi i da ova banana država postane normalna.

molim

pre 6 godina

Molim vas, neko ko se razume vise, neko ko je voljan da ukratko objasni sta to mi dobijamo ulaskom?
Osim činjenice da cemo malo lakse ici u Evropu da radimo.
Mnogo nas lazu. Evropska unija je drugačija ako si Franzuc, Belgijanac ili Srbin. Kao i nutela.

Sinisa

pre 6 godina

Pojedini komentatori ovde izgleda ne shvataju da EU ceka nas a ne mi njih. Trazili smo prijem,dali su uslove i svaku vrstu pomoci da ih ispunimo,a ostalo je do nas.Evropa je njlepsi,najbogatiji,najpametniji,najsportskiji,najdemokratskiji kontinent u kome se najbolje zivi,najvisi je standard,postuju se ljudska prava,najveca su socijalna davanja drugim recima privilegija je zivot u Evropi

LondonCalling

pre 6 godina

"Dal ima iko normalan u ovoj zemlji i da veruje da ce nas primiti 2025? Dal ima iko normalan da misli da ce nas uopste ilad primiti? Pa jel moguce da niko od politicara nema "bolokse" da kaze: "Nemojte se zamajavati nema od toga nista."

Vreme je da se okrenemo sebi i da probamo da od ove zemlje napravimo nesto a ne da vecito gledamo preko plota u evropu a plot svakim danom sve veci!"
(Baba Stanojka, 29. septembar 2017 15:11)

Ko je lud da primi takvu raspalu drzavu u bilo kakvo clanstvo?
Partokratija, bolesni nepotizam i jos gora korupcija, raspala ekonomija u slobodnom padu i sve siromasnije stanovnistvo koje bi se momentalno nakon prijema rasulo po Evropi u potrazi za poslom i boljim zivotom.

P.S. Jesam li nesto slagao ili preterao?

Dragan

pre 6 godina

Prvi put da se iz EU čuje predlog konkretnog datuma prijema Srbije. Oni datumi koje ste do sada slušali dolazili su iz usta domaćih političara, zato ne znam odakle toliko razočaranje.

Kakogod

pre 6 godina

Da je Djindjic ostao ziv, bila bi to 2015. ako ne i pre, ovako daj Bože 2025. hocu da verujem al' nešto mi se ne daa, videćemo ! Pozdrav

Stefan Pirot

pre 6 godina

@Neša
Ne ulazak u EU se ne ceka, vec se ispunjavaju uslovi.
U Turskoj se rutinski hapse novinari, tlace se Kurdi na jugoistoku, blokira se Youtube, Facebook, i mnogi sajtovi, nema slobode govora, postepeno se uklanja sekularizam, ima MNOGO razloga zasto Tuska nece biti (i ne treba da bude) clanica EU (evo i njihovog napretka: https://en.wikipedia.org/wiki/Accession_of_Turkey_to_the_European_Union#Negotiation_progress)

diogen

pre 6 godina

eto, živim u ist Hrvatskoj i želim anešto da vam napišem, nisao do sada objavljivao ovdje komentare ali ih rado čitam, glasajte za EU, mislim bolje za vAS, naravno neće Vama Eu uređivati državu, kako si sami uredite tako će i biti ali postoji puno programa sa živim kešom za one koji znaju i koji hoće nešto raditi, postoji institucinoalna podrška po utvrđenim pravilima za sve i postoji neka knjiga novog rimskog carstva u koji se i srbija želi upisati, .Eu će vam donijeti zakone a ne naše balkanske nebuloze i otvorene granice...vjerujte mi nema alternative, kad je Hrvatska ulazila u Eu mnogi moji prijatelji su bili protiv, govorili su - pa su mi ti prijatelji govorili kako nije Švicarska u EU pa kako je ondje sjajno, ali mi nismo Švicarci i znajte (Bio sam tamo) koliko njih košta što nisu u EU, oni imaju 1200 sporazuma potpisanih sa EU a kad nisu Hrvatima htjeli dati radne dozvole (a moraju svim građanima EU dati) EU ih je ucijenila, biti van ove moćne organizacije košta, košta puno, a ako nemate nuklearne bojeve jednostavno želite biti dio ovog društva...hrvati nestaju, nema djece, znam da je i kod vas problem i et zato upišite vlastitu kulturu i jezik u ovu novu rimsku knjigu jer tako će Vaša kutura i jezik živjeti i poslije kad nestane zadnjo i srbin... jer mi nestajemo braćo, za dvjesto - tristo godina ostati će samo jezik i kultura, nažalost...pozz iz Vinkovoca i mislite na bolju budućnost a ne na ispravljanje i podešavanje bolje prošlosti...

itzddzhg

pre 6 godina

Naši zakoni su u skladu sa EU već godinama, na papiru. Ali se u praksi ne primenjuju, korupcija je prisutna na sve strane. U EU će nas primiti kad ne bude korupcije, krađe, lažnih diploma itd.. dakle nikad

moi

pre 6 godina

Da bi neko postao clanica EU, mora da ima definisane granice, a mi da bi ih definisali moramo zvanicno dati Kosovo. Tako da voila ... a posle toga ce se pojaviti poglavlja xyz ... i ajd Jovo nanovo.

C i n i k

pre 6 godina

Neke mi stvari ostaju nejasne,prvo taj naziv, ''zapadni Balkan'',sta je to i sta podrazumeva? Inace ne volim tu tursku rec jer ona simbolizuje sve najgore sto neko moze da zamisli o nekom drustvu,drzavi,a drugo,nejasno je,ako su vec priili Hr, malo je licemerno da Srbija pa i CG ostaju i dalje na ''pregovorima'' sa nejasnom perspektivom? Primili ste Hr a Srbiju ostavili van EU? Meni je to vise nego glupo i potpuno besmisleno. El oni slusaju sta se radi po Hr i kakva je to zemlja?

ronin

pre 6 godina

pa zar mi već nismo u eu??? 2004?? 2008?? 2010?? 2012?? ... 2015?? toliko puta su nam garantovali što evropski, što naši političari - kakva sad 2025??? pa vučić je dobio izbore tvrdeći da nas on uvodi u eu do 2017!!! kakva bre 2025???

Six de Lux

pre 6 godina

Ja stvarno ne razumem. Uslovi za EU su izmedju ostalih - smanjenje korupcije, vladavina prava, smanjenje partokratije i nepotizma, itd. To su sve stvari kojima svaka drzava treba da tezi nevezano za pristup EU. I mi treba, kao drzava, da tezimo tome. A kada ce i da li ce da nas EU primi postaje manje vazno. Ni Svajcarska ni Norveska nisu u EU, pa ne vidim da pate zbog toga, ali nemaju probleme koje ima Srbija. Da, imaju para ko blata, ali se i odgovorno ponasaju prema njima. Dakle, reforme, institucije, smanjenje korupcije, odgovorna ekonomska politika, pa ce da nas pitaju da udjemo u EU, pa makar kao deo EEA. Mada kako se ponasamo na izborima, a i kakav nam je izbor - mrka kapa... :(

Baba Stanojka

pre 6 godina

Dal ima iko normalan u ovoj zemlji i da veruje da ce nas primiti 2025? Dal ima iko normalan da misli da ce nas uopste ilad primiti? Pa jel moguce da niko od politicara nema "bolokse" da kaze: "Nemojte se zamajavati nema od toga nista."

Vreme je da se okrenemo sebi i da probamo da od ove zemlje napravimo nesto a ne da vecito gledamo preko plota u evropu a plot svakim danom sve veci!

trt

pre 6 godina

Vladavina prava, borba protiv korupcije i demokratija rekose oni. A u srbiji vladavina partije, korupcija i diktatura. Suvise je nerealna 2025.

ns ja

pre 6 godina

Pomeraju nam vazda datum, sve se nadaju raspašće se dok nas ne prime, a nikako da se već jednom raspadnu!! A ni mi da se već jednom opametimo, i da ne jurimo u živo blato da upadnemo...

Ljiljana

pre 6 godina

Do sada je spucano na EU integracije 10-12 milijardi eura para ovog osiromasenog naroda! Koliko je bolnica, fabrika, vrtica,skola...moglo da se izgradi tim novcem?! Koliko ce jos trebati para da se isisava iz Srbije na ime pristupanja EU?! A do njega nikada nece doci.

VlajkOntario (ostaje u Ontariju)

pre 6 godina

Bolje da trazimo da postanemo 51. americka drzava, pre ce to da se desi nego EU. A i EU vise nije kao sto jebila. Mozda Africka Unija nastane i ojaca do tad, mozda kineska, indijska... Mislim, 90-tih je za zemlje istoka EU izgledala kao obecana zemlja, ali svet se od tad (30 godina!) mnogo promenio i ne znam vise zasto je uopste bitno biti u EU kad se za Grcku ispostavilo katastrofa, britanci beze. Trebalo je EU devedesetih i bili korak sa svetom, sada se ne zna sta je korak.

Ibanez

pre 6 godina

Ovi je sramota živeti u ovakvoj državi, u današnjem vremenu, još narednih 8 godina da se srede stvari da bi mogli da uđemo u EU?? to je strašno... pa Bušmani bi pre ušli samo da hoće!

NekoIzElite

pre 6 godina

Prvo referendum,ko je pitao gradjane da li uopste hoce u EU.
(Bot na kvadrat, 29. septembar 2017 12:12)
Najvise su protiv klinci nacionalisti koji ce tek biti za EU, jer nece moci da prezivljavaju u svojoj drzavi, zatucani penzioneri kojima i nije bitno, zaposleni preko veze u drzavnim sluzbama i korumpirani. Ostatak naroda zeli pasose. Ko ste vi da drugima branite bolji zivot, a isti zive na grbaci ove drzave.

Papi

pre 6 godina

Ne zamajavajte se. Kad su bugari ušli u EU pa su i dalje gde i mi.
Samo red, rad i disciplina, zabraniti pinkove, informere i ostala sredstva javnog dezinformisanja, uvesti besplatno obrazovanje, za korupciju i zloupotrebe slati na dozivotnu robiju... a onda ako uđemo uđemo.

stiven k.

pre 6 godina

Kakvo je objašnjenje i koji razlozi da nam treba još OSAM GODINA. Neko vreme je bila opcija do kraja 2.020-te godine. Zašto nam ne dozvoljavaju brže otvaranje tih prokletih poglavlja, po da nas forsiraju da prilagođavamo zakone i ponašanje u skladu sa tim. Ako smo se opredelili za EU, nismo valjda debili da opstruiramo sami sebe. Ovo je zaista lakrdija.

got

pre 6 godina

Šta TAČNO mi želimo od ulaska od EU? Ako je cilj otvoreno tržište rada i emigracija u zapadne zemlje to onda i nije neka nacionalna strategija.

Hmh...

pre 6 godina

Jel može prvo vic? Sedi čovek kod lekara u ordinaciji i ovaj mu zakazuje operaciju:

"evo, 24. februar 2021. u 9 ujutro".

Pita čovek "a jel može nešto ranije, doktore?".

A ovaj kaže - "dobro, ajd evo u 8.30h".

Tako i naš ulazak u EU :). Nije nama tamo mesto, ljudi, ne zanosite se bez razloga. Mi Srbiju treba da sredimo zbog nas samih, ne zbog EU. Niti ćemo tamo ući niti tamo pripadamo. Osim toga, do 2025. EU sigurno neće biti onakva kakva je danas - tada će je činiti najmanje dve grupe država, "originalna" EU sa 12 članica i "ostatak" EU, sa novoprimljenih petnaestak (Poljska, Hrvatska, Slovačka - možda Češka zameni Grčku i to je to).

Srbiji, u najboljem slučaju, sleduje treća evropska liga, sa Bosnom, Kosovom, Albanijom... I eventualno ako se Turci opamete, pa da nas sve skupa tutnu njima pod skute, to im je plan, nema svrhe da se pravimo da ne vidimo. Pravim Evropljanima centar će biti Brisel, novopridošlima (recimo) istureno odeljenje u Beču i nama slepcima sledi Istanbul - dakle, Evropa plus Austrijsko carstvo plus Tursko carstvo, a na granicama Rusko carstvo. Džaba se koprcamo, vekovima je tako.

suboticki mornar

pre 6 godina

Cak i najvecim euromanijacima (spadao sam i ja tamo nekad...) je dosta licemerstva. Ova drzava bi trebala SAMOSTALNO postati najbolji kandidat u istoriji EU, ali istovremeno TRENUTNO povuci zahtev za prijem zbog ocigledne nedoslednosti u stavovima zvanicnika. Neka se drugi otimaju jednoga dana oko nas, pa jbt, zar to nije prirodno???

Zoran

pre 6 godina

Mi jednostavno do 2025 ne mozemo otkloniti nsase slabosti bez tudje pomoci. Samo ako bi EU pristala da ulozi malo vise u nasu kulturu,obrazovanje,ekologiju o sudstvu i zdravstvu koji su na zaista niskom nivou da ne govorimo . Mi jednostavno nemamo drzavu doraslu za EU. Mislim da cemo mi BIH i Kosovo poslednji uci

Zapata

pre 6 godina

2003 godine smo se iscudjavali kada je Labus (da citiram Beogradski Sindikat) predvideo ''jos tri dine sviranja u falus'', odnosno jos tri godine cekanja za EU. Sada, 14 godina kasnije, treba da se radujemo sto ima jos 8 godina. Ljudi, ako nas nisu pustili u periodu 2000-2008, nece nas pustiti nikada. Jednostavno nas ne zele. Ni sa ni bez Kosmeta. Nebitno zasto nas ne zele, bitno je da pocnemo da vodimo sopstvenu nezavisnu politiku, i ekonomski i spoljnopoliticki, i snacicemo se bolje nego ovako ograniceni od strane njih. Smejte se vi 'zaostaloj' Belorusiji koja ima skoro duplo veci BDP po glavi stanovnika od nas, poslusnih i poniznih evropejaca. Uostalom, eno je Spanija, u EU vec 30 godina, pa se i njoj teritorija cepa, a generalno su u haosu vec 10 godina. Grcku da ne pominjem. A rekose nama da ulaz u EU garantuje da nam nista nece biti.

goran

pre 6 godina

(Srbenda razmislja, 29. septembar 2017 13:43)

dečko, nešto si se zbunio, kažeš da smo mi i hrvati isti, a onda kažeš da zato što smo primitivni, i šta ti ja znam još, mi nismo za eu....da te nauči čika nešto iz logike - ako si izjednačio srbe i hrvate, a posle kažeš da srbe neće primiti zato što smo takvi kakvim nas opisuješ, kako su onda primili hrvate koji su, kako tvrdiš, isti, ako ne i gori...? jako me zabavljaju ova patetisanja, jadni pokušaji manipulacije, smejurija.....vi koji ste za eu ne umete jednu istinitu tvrdnju da iznesete...

digao ruke

pre 6 godina

Obratite pažnju da se sada prvi put čuju neke konkretne godine od strane EU. To sto su nasi politicari obecavali 2004, 2007, 2013, 2018 i sl to su bila ili njihova ocekivanja ili prostolaganje naroda, ali za sve to vreme iz EU se nikad nije spominjala neka godina

apolo

pre 6 godina

Eto vam vaše EU prozapadnjaci... i ovako ce nas vuci za nos doveka a nikad nas nece primiti, a znamo svi da je priznanje Kosova kao nezavisne države glavni uslov za prijem.

Dejan

pre 6 godina

Cetvrt veka za ulaz u EU u kojoj su BG/RO/HR? Smesno, bizarno. Iako EUrofil, menjam misljenje. Treba uvesti EU standarde, vladavinu prava, medijske slobode, dakle usvojiti vrednosti i one funkcionalne mehanizme EU, ali ne treba uskladjivati spoljnu politiku, niti racunati na EU, ne usvajati posto poto EU stvari koje nama ne odgovarajau, jednostrano davati prava clanicama EU koja oni nama nisu dali - sada sam 100% siguran da nikada nece EU primiti Srbiju. S druge strane, zbog bezbednosti Srbije, mislim da moramo da se pridruzimo NATO.

Srbenda razmislja

pre 6 godina

Ja iskreno mislim da EU nije za nas...iz razloga sto mi nismo civizaciski na Tom nivou...Mi ne vidimo kolika je privilegija biti clan EU..punopravno clanstvo je velika cast i priznanje za jednu zemlju i narod...ali mi to ne uvidjamo,mi smo mnogo destruktivni,primitivni i nekako glupavo zaglavljeni u istoriju i neke nase pravde...Tamo nema mesta za frustrirane narode koji biju odvano prosle bitke..mi jos nismo izasli iz 1389 ni iz 1918 ni iz 1945...a o 1999 da ne pricamo...mi imamo JOS DA SE CERAMO... ljudi u EU misle na danas i sutra...Dokaz je Hrvatska...oni se jos valjaju u 1945...u 1991...oni jos neznaju ko su gde ce i zasto...A tek sa nama u Srbiji je smejurija o cemu mi pricamo i kako...mi smo isfrustriran narod...

Zlopamtilo

pre 6 godina

Ma , nosite se do đavola i vi i vašm prokleti datum .Ne znam da li ste to hteli ali ste svakako uspeli da se zgadite sa višedecenijskim licitiranjem datumima svakoj prosečno inteligentnoj osobi ....

Pedja

pre 6 godina

Najbolje neka odrede recimo 2050. da cemo uci. Do 2025. nece ni biti EU. Neka se odmah izjasne moze ili ne moze. Ako ne moze ajd zdravo. Sve zdrave odredbe bi i sami trebalo trebalo da uvedemo da nam bude bolje, ono sto ne valja nam i ne treba. I gledaj svoja posla, dosta je da nas zamajavaju, jos ovo, jos ono. Turska ispunila sve zahteve jos pre 15 godina, ako ne i pre toga i opet nisu clanica EU niti ce ikad biti.

Che Gevara

pre 6 godina

U prevodu i dalje jurimo sargarepu na stapu kao magarac...
(Marko, 29. septembar 2017 12:24)

To je politika, Zapada i EU prema Srbiji ... ispunite uslove Haslog tribunala pa EU ... potpisite Briselski sporazum pa EU ... ima jos toga puno pa Eu ...

Nasi politicari, nasedaju ko deca na ove trikove Zapada ... prvo uslov, pa ako ne prihvatis uslov onda pretnja, pa ako ne poklekles na pretnju onda ide pregovori kroz prevaru pa ako i tu budes jak onda odu pravi pregovori.Stekao sam utisak da nasi politicari pokleknu kod uslova a oni malo tvrdji kod pretnje!Zasto... bitna im ta stranacka "prcija" od drzave i nacije!

Po meni, pod hitno .... uvesti carine na robu iz EU, ojacati domacu proizvodnju, podsticati domacu proizvodnju i kvalitet .. malo nekako zatvoriti zemlju od strane robe ... i u narednih 20 godina onda moze se ocekivati bolje.

Radi primera, Zapadni kapital je odavno u Africi ali Africki narod umire od gladi i najsiromasnije je (posle Srbije) narod a najbogatiji je kontinent!

Ako se budemo borili za svoje pravo, kroz domacu proizvodnju ... i malo kazemo NE tom Zapadu ... mozemo ocekivati boljitak ... a ako budemo klimali glavom na sve te uslove, bicemo ko Afrika ... srestvo jeftine radne snage i jeftinih sirovina!

Meister Jakob

pre 6 godina

Ja ne znam čemu se vi nadate od te Evropske unije.
Sam ulazak u EU ne znači ekonomski procvat, a od ulaska nećete još 2-7 godina moći raditi u zemljama EU.
Osim toga nikad vas neće primiti s ovom vladajućom garniturom u EU, nama da su još uvijek na vlasti korumpirani Tuđmanovi kriminalci iz 90ih ne bi nas nikad primili!

Srboljub

pre 6 godina

Ovde se većina ljuti na EU zbog datuma pristupanja, ne pitajući se šta se kod nas suštinski promenilo proteklih decenija. Personalno, ko od politikanata iz '90-tih nije umro, ponovo je zaseo, a ustrojstvo države nije ništa bolje. Umesto neopravdanog gneva pomislite: zašto bi neko ovakvu Srbiju prihvatio u svoj savez? Da li bismo mi pravili uniju sa nekom podsaharskom zemljom ekonomije i ostalog ispod našeg već očajnog nivoa? Pa i samo zalaganje vlasti za ulazak u EU je blago i neuverljivo, jer da nije, ne bi u svojim medijima tolike godine vodili manje-više konstantnu propagandu protiv EU. Na žalost, sa stalnom kukumavkoma protiv EU, ljudi gube iz vida sve dobrobiti pripadanja savezu, a posebna patologija vrca iz komentara koji predviđaju raspad, kao da će nam onda sve procvetati.

Mudrica

pre 6 godina

Bleje Platon i Aristotel i kaže jedan: Sve dok onaj neobrazovani zemljoradnik ima glas na izborima koji vredi kao i moj, ja ne verujem u demokratiju.
Biramo muljatore i lopove godinama. Većina pametnih zapalili. ''Boljitak'' će dolaziti toliko sporo da ga nećemo ni osećati...za ''dve, najkasnije tri'' decenije.

urke

pre 6 godina

Ko jos pozitivno doživljava eu i mislite li da ce to biti kao da odšetate iz hotela sa dve u hotel sa 5 zvezdica, posto se tako decenijama ispira mozak.

Srboljub

pre 6 godina

"... mislite li da ce to biti kao da odšetate iz hotela sa dve u hotel sa 5 zvezdica, posto se tako decenijama ispira mozak."
(urke, 29. septembar 2017 13:09)
Upravo tako, par excellence primer naivnog doživljaja ulaska u EU: umesto da se ljudima stalno objašnjava da standard života nije pao sa nebesa, već dugim nizom godina izgradnje institucija i poštovanjem procedure (zakoni ...), ovom narodu naviklom na "burazerske odnose" i (auto-cenzura) mentalitetom, ili se obećavaju "kule i gradovi", ili se truje mržnjom prema zapadu. I da, možda naše "sedenje na dve stolice" (vlaženje na pomen Rooosije) takođe čini EU obazrivom?

HanSolo

pre 6 godina

To je zato što se ližemo sa rusima bez razloga.. Mi postajemo Ruska gubernija veća od same rusije.. Oni barem imaju ulje.. Mi imamo naš glupi mentalitet samo..

look1

pre 6 godina

Bolje i 2025 u uniji nego pod ruskom šapom,a za sve pravoslavne rusofile preporučujem nezaboravnu turu -Rumunija-Slovacka-Ceska-Ukrajna ,malo neka zadju po blokovima koje su gradila njihova braća neka samo vide kako su ih Rusi udesili lepo.

Baba Vanga

pre 6 godina

Citam svakakve komentare i ne verujem.... Ljudi shvatite.... ako mislimo da idemo ka evropi onda moramo da prihvatimo njihova pravila.... ako prihvatimo njihova pravila moramo i da ih postujemo.... pa tek onda da udjemo u EU... nikako drugacije....medjutim ta pravila ne odgovaraju nasim politicarima jer nece moci da otimaju iz drzavne kase , moci ce da kraduckaju al im to malo, reforme NULA. a hvale se na sav glas za reforme....i nista ne rade povodom reformi.... Neko spominje Tursku... Pa nece uci nikada u EU zato sto ne postuje ljudska prava manjina i sto imaju diktaturu kao i mi ovde.... i takvi im ne trebaju u EU.. Nasi politicari nam pricaju o EU, o standardu da narod ima cemu da se nada i da veruje u bolju buducnost.... al nazalost EU je samo obmana nasih politicara koji ne zele uredjeno drustvo. ni u EU nije sve tako bajno i sjajno , ali je daleko bolje od ovoga nase Srbistana....Bugarska ne dobija ogroman novac iz fondova EU zbog korupcije al i njihovim politicarima nije u interesu da to svedu na neku razumnu meru.... ukratko piliticari su veliki preveranti i manipulatori koji uzimaju ogromne pare na ove i one nacine i nikada nece napraviti drustvo da njima bude lose....

look

pre 6 godina

Čekaj da vidim koje zemlje još nisu u uniji:BJR Makedonija,Crna Gora,Moldavija,Kosovo,Albanija,Bosna i Srbija.Samo izgovaranje ovih banana državica je jezivo.

del boj

pre 6 godina

Pretpostavljam da su EU i SAD raspisale konkurs za novi uslov Srbiji za prijem u EU, nakon sto Srbija i njeni gradjani sa zadovoljstvom priznaju Kosovo. Glavni razlog za ovakav konkurs je strah stranih diplomata da će Srbija naglo i neočekivano ispuniti uslov koji se od nje traži.

Zbog ove bojazni, lista mora da bude unapred pripremljena i definisana, kako ne bi došli u situaciju da brzopleto smišljaju nove uslove.

6s6n6s6N

pre 6 godina

Odlicne vesti za Srbiju!
Mora se naglasiti da ce prosirenja biti do 2025. , sto ne znaci da ce tek tad Srbija biti primljena u clanstvo , vec i pre.
Srbija zna koji su joj zadaci na putu i mi cemo ih ispuniti zarad bolje buducnosti nase dece.
Jedini pravi i ispravni put za Srbiju je put ka EU!
Vazno je sto nas Evropa podrzava , pogotovo novi predsednik Francuske.
Pred Srbijom su izazovi , a pred tim izazovima imamo podrsku vodecih zapadnih zemalja , uskoro dolazi grcki predsednik , turski , francuski i americki.

Sava

pre 6 godina

Mi treba da se okreneno nasem razvoju, puno ima da se radi kod nas, mora srbija da se ocisti od smeca kao prvo, ko sisa EU , po njima nikad necemo uci a ni ne zelimo vise.

Gladni smo

pre 6 godina

Zar nije bilo do 2007. pa do 2012.? Sta je pomeranje od samo 20 godina. Cela jedna generacija. Sta je jos samo 8 godina? Kakav podvih svih vlada i vlasti posle ubistva Djindjica.

Brana

pre 6 godina

Dajte ljudi kada vas molim urazumite se nikada Srbiju nece primiti u EU pa stalno to govorimo.Ovo je muljotina i blato od zemlje ne kultura i primitivnost do vrha.

bada bing

pre 6 godina

Zar nije bilo do 2007. pa do 2012.? Sta je pomeranje od samo 20 godina. Cela jedna generacija. Sta je jos samo 8 godina? Kakav podvih svih vlada i vlasti posle ubistva Djindjica.
(Gladni smo, 29. septembar 2017 12:09)

Pa Bog da mu dušu 'prosti nije nas ni on baš nešto proslavio.

Kao i uvek

pre 6 godina

Samo se pomera. Da nas stvarno zelite pustili bi nas odmah. Ali ovo je novi rok da priznamo Kosovo. To će nam saopštiti 2024-e. Ako ni tad ne pristanemo novi datum je 2030-a.

1€ satnica srpskog shljakera

pre 6 godina

Do tad ćemo uveliko biti ruska gubernija ili kineska evropska provincija.
Ako bude frka, tj ako rusi i kinezi pojačaju uticaj ima da nas prime i sledeće godine.
Suštinsko pitanje. Šta će nama EU kada smo intelektualno nemoćni za EU. Pa pogledajte kakve likove srbi biraju na izborima.
Vlast je odraz naroda.

GlasBrisela

pre 6 godina

Izgleda, da u Srbiji nitko ne shvaca, da se u EU ulazi samo ako EU smatra da ste spremni...a kada ce to biti, ovisi samo o Srbiji a ne o EU!

besna glista

pre 6 godina

Ovo beskonacno natezanje je sramota. Do tada ce 120% gradjana Srbije biti protiv ulaska. Trebalo je da udjemo jos pre 8 godina, a ne da se ovoliko razvlacimo i dobijamo tretman "sargarepa pa onda stap". Ukoliko EU ima imalo zdrave pameti, ono sto moze da uradi je da bar otvori granice za nase ljude pa da bar imaju mogucnost da se zaposljavaju u zemljama unije. Ukoliko to ne ucini, a mi ostanemo s ove strane zice, situacija ce se samo pogorsati, a iracionalna orkenutost Rusiji samo produbiti.

Ja bih da ih otkačimo - ništa ne gubimo, dosta dobijamo

pre 6 godina

Mislim da treba da obustavimo pregovore sa EU. Nema garancije da će EU postojati za 8 godina a i sve ovo u vezi pristupanja počinje da liči na turski scenario. Uopšte ne vidim razlog da nam EU birokrate paušalno određuju datum pristupa a da nam istovremeno postavljaju veštačke uslove u vezi nekakvih standarda. Ili ispunjavamo uslove ili ih ne ispunjavamo - a sudeći po kriterijumima za Rumuniju i Bugarsku mi ih vać danas ispunjavamo. Svaka zajednica počiva na principima pravde i solidarnosti a EU to definitivno nije i ne vidim razlog da srljamo tako kad možemo lepo da im budemo prepreka svake vrste - teritorijalna, politička, ekonomska... a onda će to njih početi skupo da košta pa će nam reći da mi poodavno ispunjavamo uslove i da oni jedva čekaju da nas vide u svojim redovima. EU je najgore leglo evropskog političkog licemerja i sa njima treba samo tako - licemerno.

Zemljoradnik

pre 6 godina

Optimističan datum, imajući u vidu da je Srbija dobila status kandidata 2012-te godine. Do 2017-te, za 5 godina otvorili smo 10 poglavlja (u proseku 2 poglavlja godišnje) i zatvorili 2 poglavlja (u proseku 1 poglavlje u 2 godine). Pošto ukupno ima 35 poglavlja, lako je izračunati da ako se pregovori nastave dosadašnjim tempom, samo za otvaranje preostalih 25 poglavlja potrebno je 12 godina, a da ne govorimo o zatvaranju, ratifikaciji u zemljama članicama itd. To nas realno stavlja u perspektivu članstva neke 2035-te, 2040-te. Dakle 2025 je jako optimističan datum i treba biti prezadovoljan ako tada stvarno budemo u EU.

Whetherpine

pre 6 godina

Nisam siguran da cemo mi stici da uradimo neophodno "pospremanje" do tada. Nije poenta uci u EU zato sto nekom tako odgovara kroz neki truli kompromis. poenta je da mi napravimo od ove zemlje onu dostojnu coveka pa makar i ne usli u EU, a kad to uradimo uci cemo gde hocemo. Moze se i bez EU tako da to ne treba da bude cilj. Cilj treba da bude normalna progresivna zemlja a EU moze eventualno da bude sredstvo za ostvarenje tog cilja. Kad to skapiramo na konju smo.

dzoni

pre 6 godina

Pre svega, da li smo mi kao drustvo spremni za promene, pa onda kao uredjeno drustvo, drzava da udjemo u EU? Mislim da mi nismo spremni za promene, da jesmo ne bi dozvolili bivsim ratnim huskacima, najvecim pljuvacima po EU ... sada presvucenim evropejcima da nam kroje sudbinu koje vise nemamo u ovoj nazovimo je drzavi! Sustina svega je, da se mi moramo menjati, suocavati sa cinjenicama i samim tim suociti sa teskom relnoscu i zatim skinuti ovu lazovsku bagru sa vlasti, jer u protivnom postat cemo crna rupa u srcu Evrope, najgore od svega sa ovim lazovima nestat cemo sa geografske karte !!!

pera bonasera

pre 6 godina

Prvo je bilo reci kako Vucic rece 2019 pa sad 2025 ,vecina Srba misli i tvrdi da to nece nikad biti jer mi njima nismo potrebni a brate ni oni nama.Takve licemere kao sto su Francuzi,Englezi,Nemci nam ne trebaju a sto se tice Europske unije ona je dovoljna sama sebi i kad bolje pogledam ko je sve u njoj nama tamo i nije mesto.

niis

pre 6 godina

Nije sve do EU... mi jednostavno nismo za EU. Svest naseg naroda je na nivou amebe. Znam da cu zbog ovoga pokupiti gomilu minusa, ali tako je. Uvek nam je neko drugo kriv, a ne shvatamo da smo sami sebi krivi. Kriv Milosevic - narod ga izabrao, kriv Tadic - narod ga izabrao, kriv Vucic - narod ga izabrao... Uvek nam trebaju neke kazne da ne bismo radili nesto sto je logicno da ne treba da se radi. Svima smeta kada neko ode preko reda, a jedva cekamo priliku da to i sami uradimo. Lovacke price su nam kako smo podmitili policiju i kako znamo "Peru" iz opstine "koji ce to da nam sredi". Ali neka, dok je hleba i igara nek ide zivot pa ko do koje zaadne drzave dogura.

ernesto che

pre 6 godina

2019' ,najkasnije 2020' , opet ce neko izaci i reci epohalne reci ,srbija najkasnije 2028' ulazi u eu , zapamtite , brzo ce 2019 godina.

bre

pre 6 godina

Do tada će zbog siromaštva da haraju bande i drumski razbojnici po Srbiji, svi će se baviti švercom da bi preživeli. Takvu državu bez zakona niko ne želi pa će nam dati vremena da se sredimo.

i.j.kv

pre 6 godina

Dok nasi politicari nose na uvid stenograme ambasadoru Rusije,srecno klicu da ih Putin zove u Moskvu od EU nema nista...2025.je samo jos jedno od obecanja zapadnjaka,cekajuci da se Srbija okrene od Rusije...sto se nece desiti ni 2095.

pribil

pre 6 godina

Drugim recima, moramo zamajavati te drzave da bi imali neku nadu. A sustina je da ih nikad necemo primiti kao sto zamajavamo Turke skoro 30 godina.

Joe

pre 6 godina

Neka svatko priča što hoće, ali biti član EU dobra je stvar. Ne samo što mi više ne treba pasoš već Europom možeš putovat sa osobnom, lakše je i trgovati (nema carine), kupiti što hoćeš, otići raditi dio godine negdje...Studenti idu studirati bilo gdje u Eu itd. Puno je i mana, ali prednosti su velike. Koliko samo više turista u Hr nakon ulaska...

Gladni smo

pre 6 godina

Zar nije bilo do 2007. pa do 2012.? Sta je pomeranje od samo 20 godina. Cela jedna generacija. Sta je jos samo 8 godina? Kakav podvih svih vlada i vlasti posle ubistva Djindjica.

Ja bih da ih otkačimo - ništa ne gubimo, dosta dobijamo

pre 6 godina

Mislim da treba da obustavimo pregovore sa EU. Nema garancije da će EU postojati za 8 godina a i sve ovo u vezi pristupanja počinje da liči na turski scenario. Uopšte ne vidim razlog da nam EU birokrate paušalno određuju datum pristupa a da nam istovremeno postavljaju veštačke uslove u vezi nekakvih standarda. Ili ispunjavamo uslove ili ih ne ispunjavamo - a sudeći po kriterijumima za Rumuniju i Bugarsku mi ih vać danas ispunjavamo. Svaka zajednica počiva na principima pravde i solidarnosti a EU to definitivno nije i ne vidim razlog da srljamo tako kad možemo lepo da im budemo prepreka svake vrste - teritorijalna, politička, ekonomska... a onda će to njih početi skupo da košta pa će nam reći da mi poodavno ispunjavamo uslove i da oni jedva čekaju da nas vide u svojim redovima. EU je najgore leglo evropskog političkog licemerja i sa njima treba samo tako - licemerno.

look

pre 6 godina

Čekaj da vidim koje zemlje još nisu u uniji:BJR Makedonija,Crna Gora,Moldavija,Kosovo,Albanija,Bosna i Srbija.Samo izgovaranje ovih banana državica je jezivo.

Papi

pre 6 godina

Ne zamajavajte se. Kad su bugari ušli u EU pa su i dalje gde i mi.
Samo red, rad i disciplina, zabraniti pinkove, informere i ostala sredstva javnog dezinformisanja, uvesti besplatno obrazovanje, za korupciju i zloupotrebe slati na dozivotnu robiju... a onda ako uđemo uđemo.

trt

pre 6 godina

Vladavina prava, borba protiv korupcije i demokratija rekose oni. A u srbiji vladavina partije, korupcija i diktatura. Suvise je nerealna 2025.

1€ satnica srpskog shljakera

pre 6 godina

Do tad ćemo uveliko biti ruska gubernija ili kineska evropska provincija.
Ako bude frka, tj ako rusi i kinezi pojačaju uticaj ima da nas prime i sledeće godine.
Suštinsko pitanje. Šta će nama EU kada smo intelektualno nemoćni za EU. Pa pogledajte kakve likove srbi biraju na izborima.
Vlast je odraz naroda.

niis

pre 6 godina

Nije sve do EU... mi jednostavno nismo za EU. Svest naseg naroda je na nivou amebe. Znam da cu zbog ovoga pokupiti gomilu minusa, ali tako je. Uvek nam je neko drugo kriv, a ne shvatamo da smo sami sebi krivi. Kriv Milosevic - narod ga izabrao, kriv Tadic - narod ga izabrao, kriv Vucic - narod ga izabrao... Uvek nam trebaju neke kazne da ne bismo radili nesto sto je logicno da ne treba da se radi. Svima smeta kada neko ode preko reda, a jedva cekamo priliku da to i sami uradimo. Lovacke price su nam kako smo podmitili policiju i kako znamo "Peru" iz opstine "koji ce to da nam sredi". Ali neka, dok je hleba i igara nek ide zivot pa ko do koje zaadne drzave dogura.

GlasBrisela

pre 6 godina

Izgleda, da u Srbiji nitko ne shvaca, da se u EU ulazi samo ako EU smatra da ste spremni...a kada ce to biti, ovisi samo o Srbiji a ne o EU!

Joe

pre 6 godina

Neka svatko priča što hoće, ali biti član EU dobra je stvar. Ne samo što mi više ne treba pasoš već Europom možeš putovat sa osobnom, lakše je i trgovati (nema carine), kupiti što hoćeš, otići raditi dio godine negdje...Studenti idu studirati bilo gdje u Eu itd. Puno je i mana, ali prednosti su velike. Koliko samo više turista u Hr nakon ulaska...

Srbenda razmislja

pre 6 godina

Ja iskreno mislim da EU nije za nas...iz razloga sto mi nismo civizaciski na Tom nivou...Mi ne vidimo kolika je privilegija biti clan EU..punopravno clanstvo je velika cast i priznanje za jednu zemlju i narod...ali mi to ne uvidjamo,mi smo mnogo destruktivni,primitivni i nekako glupavo zaglavljeni u istoriju i neke nase pravde...Tamo nema mesta za frustrirane narode koji biju odvano prosle bitke..mi jos nismo izasli iz 1389 ni iz 1918 ni iz 1945...a o 1999 da ne pricamo...mi imamo JOS DA SE CERAMO... ljudi u EU misle na danas i sutra...Dokaz je Hrvatska...oni se jos valjaju u 1945...u 1991...oni jos neznaju ko su gde ce i zasto...A tek sa nama u Srbiji je smejurija o cemu mi pricamo i kako...mi smo isfrustriran narod...

NekoIzElite

pre 6 godina

Prvo referendum,ko je pitao gradjane da li uopste hoce u EU.
(Bot na kvadrat, 29. septembar 2017 12:12)
Najvise su protiv klinci nacionalisti koji ce tek biti za EU, jer nece moci da prezivljavaju u svojoj drzavi, zatucani penzioneri kojima i nije bitno, zaposleni preko veze u drzavnim sluzbama i korumpirani. Ostatak naroda zeli pasose. Ko ste vi da drugima branite bolji zivot, a isti zive na grbaci ove drzave.

Hmh...

pre 6 godina

Jel može prvo vic? Sedi čovek kod lekara u ordinaciji i ovaj mu zakazuje operaciju:

"evo, 24. februar 2021. u 9 ujutro".

Pita čovek "a jel može nešto ranije, doktore?".

A ovaj kaže - "dobro, ajd evo u 8.30h".

Tako i naš ulazak u EU :). Nije nama tamo mesto, ljudi, ne zanosite se bez razloga. Mi Srbiju treba da sredimo zbog nas samih, ne zbog EU. Niti ćemo tamo ući niti tamo pripadamo. Osim toga, do 2025. EU sigurno neće biti onakva kakva je danas - tada će je činiti najmanje dve grupe država, "originalna" EU sa 12 članica i "ostatak" EU, sa novoprimljenih petnaestak (Poljska, Hrvatska, Slovačka - možda Češka zameni Grčku i to je to).

Srbiji, u najboljem slučaju, sleduje treća evropska liga, sa Bosnom, Kosovom, Albanijom... I eventualno ako se Turci opamete, pa da nas sve skupa tutnu njima pod skute, to im je plan, nema svrhe da se pravimo da ne vidimo. Pravim Evropljanima centar će biti Brisel, novopridošlima (recimo) istureno odeljenje u Beču i nama slepcima sledi Istanbul - dakle, Evropa plus Austrijsko carstvo plus Tursko carstvo, a na granicama Rusko carstvo. Džaba se koprcamo, vekovima je tako.

Zapata

pre 6 godina

2003 godine smo se iscudjavali kada je Labus (da citiram Beogradski Sindikat) predvideo ''jos tri dine sviranja u falus'', odnosno jos tri godine cekanja za EU. Sada, 14 godina kasnije, treba da se radujemo sto ima jos 8 godina. Ljudi, ako nas nisu pustili u periodu 2000-2008, nece nas pustiti nikada. Jednostavno nas ne zele. Ni sa ni bez Kosmeta. Nebitno zasto nas ne zele, bitno je da pocnemo da vodimo sopstvenu nezavisnu politiku, i ekonomski i spoljnopoliticki, i snacicemo se bolje nego ovako ograniceni od strane njih. Smejte se vi 'zaostaloj' Belorusiji koja ima skoro duplo veci BDP po glavi stanovnika od nas, poslusnih i poniznih evropejaca. Uostalom, eno je Spanija, u EU vec 30 godina, pa se i njoj teritorija cepa, a generalno su u haosu vec 10 godina. Grcku da ne pominjem. A rekose nama da ulaz u EU garantuje da nam nista nece biti.

diogen

pre 6 godina

eto, živim u ist Hrvatskoj i želim anešto da vam napišem, nisao do sada objavljivao ovdje komentare ali ih rado čitam, glasajte za EU, mislim bolje za vAS, naravno neće Vama Eu uređivati državu, kako si sami uredite tako će i biti ali postoji puno programa sa živim kešom za one koji znaju i koji hoće nešto raditi, postoji institucinoalna podrška po utvrđenim pravilima za sve i postoji neka knjiga novog rimskog carstva u koji se i srbija želi upisati, .Eu će vam donijeti zakone a ne naše balkanske nebuloze i otvorene granice...vjerujte mi nema alternative, kad je Hrvatska ulazila u Eu mnogi moji prijatelji su bili protiv, govorili su - pa su mi ti prijatelji govorili kako nije Švicarska u EU pa kako je ondje sjajno, ali mi nismo Švicarci i znajte (Bio sam tamo) koliko njih košta što nisu u EU, oni imaju 1200 sporazuma potpisanih sa EU a kad nisu Hrvatima htjeli dati radne dozvole (a moraju svim građanima EU dati) EU ih je ucijenila, biti van ove moćne organizacije košta, košta puno, a ako nemate nuklearne bojeve jednostavno želite biti dio ovog društva...hrvati nestaju, nema djece, znam da je i kod vas problem i et zato upišite vlastitu kulturu i jezik u ovu novu rimsku knjigu jer tako će Vaša kutura i jezik živjeti i poslije kad nestane zadnjo i srbin... jer mi nestajemo braćo, za dvjesto - tristo godina ostati će samo jezik i kultura, nažalost...pozz iz Vinkovoca i mislite na bolju budućnost a ne na ispravljanje i podešavanje bolje prošlosti...

Meister Jakob

pre 6 godina

Ja ne znam čemu se vi nadate od te Evropske unije.
Sam ulazak u EU ne znači ekonomski procvat, a od ulaska nećete još 2-7 godina moći raditi u zemljama EU.
Osim toga nikad vas neće primiti s ovom vladajućom garniturom u EU, nama da su još uvijek na vlasti korumpirani Tuđmanovi kriminalci iz 90ih ne bi nas nikad primili!

got

pre 6 godina

Šta TAČNO mi želimo od ulaska od EU? Ako je cilj otvoreno tržište rada i emigracija u zapadne zemlje to onda i nije neka nacionalna strategija.

Six de Lux

pre 6 godina

Ja stvarno ne razumem. Uslovi za EU su izmedju ostalih - smanjenje korupcije, vladavina prava, smanjenje partokratije i nepotizma, itd. To su sve stvari kojima svaka drzava treba da tezi nevezano za pristup EU. I mi treba, kao drzava, da tezimo tome. A kada ce i da li ce da nas EU primi postaje manje vazno. Ni Svajcarska ni Norveska nisu u EU, pa ne vidim da pate zbog toga, ali nemaju probleme koje ima Srbija. Da, imaju para ko blata, ali se i odgovorno ponasaju prema njima. Dakle, reforme, institucije, smanjenje korupcije, odgovorna ekonomska politika, pa ce da nas pitaju da udjemo u EU, pa makar kao deo EEA. Mada kako se ponasamo na izborima, a i kakav nam je izbor - mrka kapa... :(

Kakogod

pre 6 godina

Da je Djindjic ostao ziv, bila bi to 2015. ako ne i pre, ovako daj Bože 2025. hocu da verujem al' nešto mi se ne daa, videćemo ! Pozdrav

i.j.kv

pre 6 godina

Dok nasi politicari nose na uvid stenograme ambasadoru Rusije,srecno klicu da ih Putin zove u Moskvu od EU nema nista...2025.je samo jos jedno od obecanja zapadnjaka,cekajuci da se Srbija okrene od Rusije...sto se nece desiti ni 2095.

apolo

pre 6 godina

Eto vam vaše EU prozapadnjaci... i ovako ce nas vuci za nos doveka a nikad nas nece primiti, a znamo svi da je priznanje Kosova kao nezavisne države glavni uslov za prijem.

Zoran

pre 6 godina

Mi jednostavno do 2025 ne mozemo otkloniti nsase slabosti bez tudje pomoci. Samo ako bi EU pristala da ulozi malo vise u nasu kulturu,obrazovanje,ekologiju o sudstvu i zdravstvu koji su na zaista niskom nivou da ne govorimo . Mi jednostavno nemamo drzavu doraslu za EU. Mislim da cemo mi BIH i Kosovo poslednji uci

Ibanez

pre 6 godina

Ovi je sramota živeti u ovakvoj državi, u današnjem vremenu, još narednih 8 godina da se srede stvari da bi mogli da uđemo u EU?? to je strašno... pa Bušmani bi pre ušli samo da hoće!

del boj

pre 6 godina

Pretpostavljam da su EU i SAD raspisale konkurs za novi uslov Srbiji za prijem u EU, nakon sto Srbija i njeni gradjani sa zadovoljstvom priznaju Kosovo. Glavni razlog za ovakav konkurs je strah stranih diplomata da će Srbija naglo i neočekivano ispuniti uslov koji se od nje traži.

Zbog ove bojazni, lista mora da bude unapred pripremljena i definisana, kako ne bi došli u situaciju da brzopleto smišljaju nove uslove.

Goran

pre 6 godina

"Do sada je spucano na EU integracije 10-12 milijardi eura para ovog osiromasenog naroda! Koliko je bolnica, fabrika, vrtica,skola...moglo da se izgradi tim novcem?! Koliko ce jos trebati para da se isisava iz Srbije na ime pristupanja EU?! A do njega nikada nece doci.
(Ljiljana, 29. septembar 2017 15:17)"

Čista demagogija i neistina. Sa druge strane, koliko je para spucano u crkve, fontane, evo pominju neke jarbole i u džepove partijskih velikaša? A mi da šaljemo SMS-ove da bismo lečili decu :(
Što se tiče EU - uslove za pristup treba da ispunimo, ne zbog EU, nego zbog nas samih, jer su to isti uslovi i da ova banana država postane normalna.

suboticki mornar

pre 6 godina

Cak i najvecim euromanijacima (spadao sam i ja tamo nekad...) je dosta licemerstva. Ova drzava bi trebala SAMOSTALNO postati najbolji kandidat u istoriji EU, ali istovremeno TRENUTNO povuci zahtev za prijem zbog ocigledne nedoslednosti u stavovima zvanicnika. Neka se drugi otimaju jednoga dana oko nas, pa jbt, zar to nije prirodno???

Zlopamtilo

pre 6 godina

Ma , nosite se do đavola i vi i vašm prokleti datum .Ne znam da li ste to hteli ali ste svakako uspeli da se zgadite sa višedecenijskim licitiranjem datumima svakoj prosečno inteligentnoj osobi ....

Ljiljana

pre 6 godina

Do sada je spucano na EU integracije 10-12 milijardi eura para ovog osiromasenog naroda! Koliko je bolnica, fabrika, vrtica,skola...moglo da se izgradi tim novcem?! Koliko ce jos trebati para da se isisava iz Srbije na ime pristupanja EU?! A do njega nikada nece doci.

LondonCalling

pre 6 godina

"Dal ima iko normalan u ovoj zemlji i da veruje da ce nas primiti 2025? Dal ima iko normalan da misli da ce nas uopste ilad primiti? Pa jel moguce da niko od politicara nema "bolokse" da kaze: "Nemojte se zamajavati nema od toga nista."

Vreme je da se okrenemo sebi i da probamo da od ove zemlje napravimo nesto a ne da vecito gledamo preko plota u evropu a plot svakim danom sve veci!"
(Baba Stanojka, 29. septembar 2017 15:11)

Ko je lud da primi takvu raspalu drzavu u bilo kakvo clanstvo?
Partokratija, bolesni nepotizam i jos gora korupcija, raspala ekonomija u slobodnom padu i sve siromasnije stanovnistvo koje bi se momentalno nakon prijema rasulo po Evropi u potrazi za poslom i boljim zivotom.

P.S. Jesam li nesto slagao ili preterao?

HanSolo

pre 6 godina

To je zato što se ližemo sa rusima bez razloga.. Mi postajemo Ruska gubernija veća od same rusije.. Oni barem imaju ulje.. Mi imamo naš glupi mentalitet samo..

Mudrica

pre 6 godina

Bleje Platon i Aristotel i kaže jedan: Sve dok onaj neobrazovani zemljoradnik ima glas na izborima koji vredi kao i moj, ja ne verujem u demokratiju.
Biramo muljatore i lopove godinama. Većina pametnih zapalili. ''Boljitak'' će dolaziti toliko sporo da ga nećemo ni osećati...za ''dve, najkasnije tri'' decenije.

Baba Vanga

pre 6 godina

Citam svakakve komentare i ne verujem.... Ljudi shvatite.... ako mislimo da idemo ka evropi onda moramo da prihvatimo njihova pravila.... ako prihvatimo njihova pravila moramo i da ih postujemo.... pa tek onda da udjemo u EU... nikako drugacije....medjutim ta pravila ne odgovaraju nasim politicarima jer nece moci da otimaju iz drzavne kase , moci ce da kraduckaju al im to malo, reforme NULA. a hvale se na sav glas za reforme....i nista ne rade povodom reformi.... Neko spominje Tursku... Pa nece uci nikada u EU zato sto ne postuje ljudska prava manjina i sto imaju diktaturu kao i mi ovde.... i takvi im ne trebaju u EU.. Nasi politicari nam pricaju o EU, o standardu da narod ima cemu da se nada i da veruje u bolju buducnost.... al nazalost EU je samo obmana nasih politicara koji ne zele uredjeno drustvo. ni u EU nije sve tako bajno i sjajno , ali je daleko bolje od ovoga nase Srbistana....Bugarska ne dobija ogroman novac iz fondova EU zbog korupcije al i njihovim politicarima nije u interesu da to svedu na neku razumnu meru.... ukratko piliticari su veliki preveranti i manipulatori koji uzimaju ogromne pare na ove i one nacine i nikada nece napraviti drustvo da njima bude lose....

Zemljoradnik

pre 6 godina

Optimističan datum, imajući u vidu da je Srbija dobila status kandidata 2012-te godine. Do 2017-te, za 5 godina otvorili smo 10 poglavlja (u proseku 2 poglavlja godišnje) i zatvorili 2 poglavlja (u proseku 1 poglavlje u 2 godine). Pošto ukupno ima 35 poglavlja, lako je izračunati da ako se pregovori nastave dosadašnjim tempom, samo za otvaranje preostalih 25 poglavlja potrebno je 12 godina, a da ne govorimo o zatvaranju, ratifikaciji u zemljama članicama itd. To nas realno stavlja u perspektivu članstva neke 2035-te, 2040-te. Dakle 2025 je jako optimističan datum i treba biti prezadovoljan ako tada stvarno budemo u EU.

Stefan Pirot

pre 6 godina

@Neša
Ne ulazak u EU se ne ceka, vec se ispunjavaju uslovi.
U Turskoj se rutinski hapse novinari, tlace se Kurdi na jugoistoku, blokira se Youtube, Facebook, i mnogi sajtovi, nema slobode govora, postepeno se uklanja sekularizam, ima MNOGO razloga zasto Tuska nece biti (i ne treba da bude) clanica EU (evo i njihovog napretka: https://en.wikipedia.org/wiki/Accession_of_Turkey_to_the_European_Union#Negotiation_progress)

Sinisa

pre 6 godina

Pojedini komentatori ovde izgleda ne shvataju da EU ceka nas a ne mi njih. Trazili smo prijem,dali su uslove i svaku vrstu pomoci da ih ispunimo,a ostalo je do nas.Evropa je njlepsi,najbogatiji,najpametniji,najsportskiji,najdemokratskiji kontinent u kome se najbolje zivi,najvisi je standard,postuju se ljudska prava,najveca su socijalna davanja drugim recima privilegija je zivot u Evropi

look1

pre 6 godina

Bolje i 2025 u uniji nego pod ruskom šapom,a za sve pravoslavne rusofile preporučujem nezaboravnu turu -Rumunija-Slovacka-Ceska-Ukrajna ,malo neka zadju po blokovima koje su gradila njihova braća neka samo vide kako su ih Rusi udesili lepo.

Sava

pre 6 godina

Mi treba da se okreneno nasem razvoju, puno ima da se radi kod nas, mora srbija da se ocisti od smeca kao prvo, ko sisa EU , po njima nikad necemo uci a ni ne zelimo vise.

pribil

pre 6 godina

Drugim recima, moramo zamajavati te drzave da bi imali neku nadu. A sustina je da ih nikad necemo primiti kao sto zamajavamo Turke skoro 30 godina.

stiven k.

pre 6 godina

Kakvo je objašnjenje i koji razlozi da nam treba još OSAM GODINA. Neko vreme je bila opcija do kraja 2.020-te godine. Zašto nam ne dozvoljavaju brže otvaranje tih prokletih poglavlja, po da nas forsiraju da prilagođavamo zakone i ponašanje u skladu sa tim. Ako smo se opredelili za EU, nismo valjda debili da opstruiramo sami sebe. Ovo je zaista lakrdija.

Brana

pre 6 godina

Dajte ljudi kada vas molim urazumite se nikada Srbiju nece primiti u EU pa stalno to govorimo.Ovo je muljotina i blato od zemlje ne kultura i primitivnost do vrha.

ernesto che

pre 6 godina

2019' ,najkasnije 2020' , opet ce neko izaci i reci epohalne reci ,srbija najkasnije 2028' ulazi u eu , zapamtite , brzo ce 2019 godina.

digao ruke

pre 6 godina

Obratite pažnju da se sada prvi put čuju neke konkretne godine od strane EU. To sto su nasi politicari obecavali 2004, 2007, 2013, 2018 i sl to su bila ili njihova ocekivanja ili prostolaganje naroda, ali za sve to vreme iz EU se nikad nije spominjala neka godina

goran

pre 6 godina

(Srbenda razmislja, 29. septembar 2017 13:43)

dečko, nešto si se zbunio, kažeš da smo mi i hrvati isti, a onda kažeš da zato što smo primitivni, i šta ti ja znam još, mi nismo za eu....da te nauči čika nešto iz logike - ako si izjednačio srbe i hrvate, a posle kažeš da srbe neće primiti zato što smo takvi kakvim nas opisuješ, kako su onda primili hrvate koji su, kako tvrdiš, isti, ako ne i gori...? jako me zabavljaju ova patetisanja, jadni pokušaji manipulacije, smejurija.....vi koji ste za eu ne umete jednu istinitu tvrdnju da iznesete...

Baba Stanojka

pre 6 godina

Dal ima iko normalan u ovoj zemlji i da veruje da ce nas primiti 2025? Dal ima iko normalan da misli da ce nas uopste ilad primiti? Pa jel moguce da niko od politicara nema "bolokse" da kaze: "Nemojte se zamajavati nema od toga nista."

Vreme je da se okrenemo sebi i da probamo da od ove zemlje napravimo nesto a ne da vecito gledamo preko plota u evropu a plot svakim danom sve veci!

ns ja

pre 6 godina

Pomeraju nam vazda datum, sve se nadaju raspašće se dok nas ne prime, a nikako da se već jednom raspadnu!! A ni mi da se već jednom opametimo, i da ne jurimo u živo blato da upadnemo...

Pedja

pre 6 godina

Najbolje neka odrede recimo 2050. da cemo uci. Do 2025. nece ni biti EU. Neka se odmah izjasne moze ili ne moze. Ako ne moze ajd zdravo. Sve zdrave odredbe bi i sami trebalo trebalo da uvedemo da nam bude bolje, ono sto ne valja nam i ne treba. I gledaj svoja posla, dosta je da nas zamajavaju, jos ovo, jos ono. Turska ispunila sve zahteve jos pre 15 godina, ako ne i pre toga i opet nisu clanica EU niti ce ikad biti.

Kao i uvek

pre 6 godina

Samo se pomera. Da nas stvarno zelite pustili bi nas odmah. Ali ovo je novi rok da priznamo Kosovo. To će nam saopštiti 2024-e. Ako ni tad ne pristanemo novi datum je 2030-a.

Srboljub

pre 6 godina

"... mislite li da ce to biti kao da odšetate iz hotela sa dve u hotel sa 5 zvezdica, posto se tako decenijama ispira mozak."
(urke, 29. septembar 2017 13:09)
Upravo tako, par excellence primer naivnog doživljaja ulaska u EU: umesto da se ljudima stalno objašnjava da standard života nije pao sa nebesa, već dugim nizom godina izgradnje institucija i poštovanjem procedure (zakoni ...), ovom narodu naviklom na "burazerske odnose" i (auto-cenzura) mentalitetom, ili se obećavaju "kule i gradovi", ili se truje mržnjom prema zapadu. I da, možda naše "sedenje na dve stolice" (vlaženje na pomen Rooosije) takođe čini EU obazrivom?

Dragan

pre 6 godina

Prvi put da se iz EU čuje predlog konkretnog datuma prijema Srbije. Oni datumi koje ste do sada slušali dolazili su iz usta domaćih političara, zato ne znam odakle toliko razočaranje.

Dejan

pre 6 godina

Cetvrt veka za ulaz u EU u kojoj su BG/RO/HR? Smesno, bizarno. Iako EUrofil, menjam misljenje. Treba uvesti EU standarde, vladavinu prava, medijske slobode, dakle usvojiti vrednosti i one funkcionalne mehanizme EU, ali ne treba uskladjivati spoljnu politiku, niti racunati na EU, ne usvajati posto poto EU stvari koje nama ne odgovarajau, jednostrano davati prava clanicama EU koja oni nama nisu dali - sada sam 100% siguran da nikada nece EU primiti Srbiju. S druge strane, zbog bezbednosti Srbije, mislim da moramo da se pridruzimo NATO.

Srboljub

pre 6 godina

Ovde se većina ljuti na EU zbog datuma pristupanja, ne pitajući se šta se kod nas suštinski promenilo proteklih decenija. Personalno, ko od politikanata iz '90-tih nije umro, ponovo je zaseo, a ustrojstvo države nije ništa bolje. Umesto neopravdanog gneva pomislite: zašto bi neko ovakvu Srbiju prihvatio u svoj savez? Da li bismo mi pravili uniju sa nekom podsaharskom zemljom ekonomije i ostalog ispod našeg već očajnog nivoa? Pa i samo zalaganje vlasti za ulazak u EU je blago i neuverljivo, jer da nije, ne bi u svojim medijima tolike godine vodili manje-više konstantnu propagandu protiv EU. Na žalost, sa stalnom kukumavkoma protiv EU, ljudi gube iz vida sve dobrobiti pripadanja savezu, a posebna patologija vrca iz komentara koji predviđaju raspad, kao da će nam onda sve procvetati.

Srđan

pre 6 godina

U EU sam počeo da gledam 1995. godine, kada sam imao 17 godina, počeo da verujem u nju 2000. sa 22, možda ću je videti iznutra 2025, sa 47, i do moje 60 godine ćemo valjda stići do nivoa Rumunije i Bugarske danas, u nekom polučlanstvu, bez Šengena i drugim raznim ograničenjima o kojima danas ne znamo ništa. Posle toga mi neće biti važno ni gde sam ni šta sam, jer je tu kraj mog radnog veka. EU je za mene i moju generaciju nedosanjani san i šarena laža kojom su nam mazane oči preko 20 godina, i biće još najmanje 8. Moja vera u EU je odavno iscrpljena i EU mantru danas vidim samo kao ideološko oružje. Rešenje - spašavaj se ko može, idite po svetu, tražite svoju sreću...

dzoni

pre 6 godina

Pre svega, da li smo mi kao drustvo spremni za promene, pa onda kao uredjeno drustvo, drzava da udjemo u EU? Mislim da mi nismo spremni za promene, da jesmo ne bi dozvolili bivsim ratnim huskacima, najvecim pljuvacima po EU ... sada presvucenim evropejcima da nam kroje sudbinu koje vise nemamo u ovoj nazovimo je drzavi! Sustina svega je, da se mi moramo menjati, suocavati sa cinjenicama i samim tim suociti sa teskom relnoscu i zatim skinuti ovu lazovsku bagru sa vlasti, jer u protivnom postat cemo crna rupa u srcu Evrope, najgore od svega sa ovim lazovima nestat cemo sa geografske karte !!!

pera bonasera

pre 6 godina

Prvo je bilo reci kako Vucic rece 2019 pa sad 2025 ,vecina Srba misli i tvrdi da to nece nikad biti jer mi njima nismo potrebni a brate ni oni nama.Takve licemere kao sto su Francuzi,Englezi,Nemci nam ne trebaju a sto se tice Europske unije ona je dovoljna sama sebi i kad bolje pogledam ko je sve u njoj nama tamo i nije mesto.

DEDA CVETKO

pre 6 godina

Dajte da zavrsimo sa ovom lakrdijom vec jednom. Mislim da je i babama i zabama i Svabama i bubasvabama sasvim jasno da Srbija N-I-K-A-D-A nece postati clanica EU. Dosta vise sa prenemaganjima, dosta sa agitacijom, dosta sa Evro-Atlantskom propagandom, dosta sa talambasanjem, dosta vise sa izlivima vecne ljubavi i podrske na putu ka bezalternativnoj Evropi, nema od toga nista. Pisi propalo. Nema Srbiji clanstva ni 2020., 2021., 2025. ni 3725-te. Ono sto je sada Srbiji potrebno je pocisti svoju kucu od podruma do tavana, izbaci mafijase sa pozicija moci, akademije, inteligencije i obavestajne sluzbe, uvede vladavinu zakona i poruci Evropskoj Uniji ono sto se u ovom komentaru ne moze napisati. Nazalost, posto je Srbija poslednji put znala vladavinu zakona dok je Knez Milos jos bio ziv, taj poduhvat zahtevace jako puno energije, umeca i kreativnosti, jer ogromna vecina Srbalja bukvalno nema pojma o tome sta je zakon, a gotovo nijedan ne zna sta je pravedan zakon. Alternativa je izumiranje Srbije i sprskog naroda i asimilacija u more bezimene raje bez identiteta, istorije i tradicije. Navijam za ovo prvo.

itzddzhg

pre 6 godina

Naši zakoni su u skladu sa EU već godinama, na papiru. Ali se u praksi ne primenjuju, korupcija je prisutna na sve strane. U EU će nas primiti kad ne bude korupcije, krađe, lažnih diploma itd.. dakle nikad

moskri

pre 6 godina

Realno gledano, Srbiji ekonomski može biti bolje minimum 20 godina nakon ulaska u EU. Znači ne kad uđemo, već 20 god posle toga.

Aleksandar

pre 6 godina

Hoće li postojati EU 2025?
(Lipso' magarac, 29. septembar 2017 12:52)

Hoće, ne brini. Pitanje je hoće li Srbija postojati 2025.?

besna glista

pre 6 godina

Ovo beskonacno natezanje je sramota. Do tada ce 120% gradjana Srbije biti protiv ulaska. Trebalo je da udjemo jos pre 8 godina, a ne da se ovoliko razvlacimo i dobijamo tretman "sargarepa pa onda stap". Ukoliko EU ima imalo zdrave pameti, ono sto moze da uradi je da bar otvori granice za nase ljude pa da bar imaju mogucnost da se zaposljavaju u zemljama unije. Ukoliko to ne ucini, a mi ostanemo s ove strane zice, situacija ce se samo pogorsati, a iracionalna orkenutost Rusiji samo produbiti.

bre

pre 6 godina

Do tada će zbog siromaštva da haraju bande i drumski razbojnici po Srbiji, svi će se baviti švercom da bi preživeli. Takvu državu bez zakona niko ne želi pa će nam dati vremena da se sredimo.

Whetherpine

pre 6 godina

Nisam siguran da cemo mi stici da uradimo neophodno "pospremanje" do tada. Nije poenta uci u EU zato sto nekom tako odgovara kroz neki truli kompromis. poenta je da mi napravimo od ove zemlje onu dostojnu coveka pa makar i ne usli u EU, a kad to uradimo uci cemo gde hocemo. Moze se i bez EU tako da to ne treba da bude cilj. Cilj treba da bude normalna progresivna zemlja a EU moze eventualno da bude sredstvo za ostvarenje tog cilja. Kad to skapiramo na konju smo.

molim

pre 6 godina

Molim vas, neko ko se razume vise, neko ko je voljan da ukratko objasni sta to mi dobijamo ulaskom?
Osim činjenice da cemo malo lakse ici u Evropu da radimo.
Mnogo nas lazu. Evropska unija je drugačija ako si Franzuc, Belgijanac ili Srbin. Kao i nutela.

urke

pre 6 godina

Ko jos pozitivno doživljava eu i mislite li da ce to biti kao da odšetate iz hotela sa dve u hotel sa 5 zvezdica, posto se tako decenijama ispira mozak.

Che Gevara

pre 6 godina

U prevodu i dalje jurimo sargarepu na stapu kao magarac...
(Marko, 29. septembar 2017 12:24)

To je politika, Zapada i EU prema Srbiji ... ispunite uslove Haslog tribunala pa EU ... potpisite Briselski sporazum pa EU ... ima jos toga puno pa Eu ...

Nasi politicari, nasedaju ko deca na ove trikove Zapada ... prvo uslov, pa ako ne prihvatis uslov onda pretnja, pa ako ne poklekles na pretnju onda ide pregovori kroz prevaru pa ako i tu budes jak onda odu pravi pregovori.Stekao sam utisak da nasi politicari pokleknu kod uslova a oni malo tvrdji kod pretnje!Zasto... bitna im ta stranacka "prcija" od drzave i nacije!

Po meni, pod hitno .... uvesti carine na robu iz EU, ojacati domacu proizvodnju, podsticati domacu proizvodnju i kvalitet .. malo nekako zatvoriti zemlju od strane robe ... i u narednih 20 godina onda moze se ocekivati bolje.

Radi primera, Zapadni kapital je odavno u Africi ali Africki narod umire od gladi i najsiromasnije je (posle Srbije) narod a najbogatiji je kontinent!

Ako se budemo borili za svoje pravo, kroz domacu proizvodnju ... i malo kazemo NE tom Zapadu ... mozemo ocekivati boljitak ... a ako budemo klimali glavom na sve te uslove, bicemo ko Afrika ... srestvo jeftine radne snage i jeftinih sirovina!

moi

pre 6 godina

Da bi neko postao clanica EU, mora da ima definisane granice, a mi da bi ih definisali moramo zvanicno dati Kosovo. Tako da voila ... a posle toga ce se pojaviti poglavlja xyz ... i ajd Jovo nanovo.

Krstivoje

pre 6 godina

Pa, hvala vam lepo, interesantna ponuda, ja cu uveliko biti pokojni tad a cekam vec 17 godina. Ovaj datum znaci da ukoliko kojim cudom dozivim, to bi ispalo da cekam ni manje ni vise nego 45 godina. Ljudi pa toliko ni Turke ne zavlace.
Moja deca su ionako vec tamo, ja cu mirisati cvece odozdole, ovde ionako sem sacice penzionera niko nece ostati, tako da, hvala vam na ponudi zaista.

bada bing

pre 6 godina

Zar nije bilo do 2007. pa do 2012.? Sta je pomeranje od samo 20 godina. Cela jedna generacija. Sta je jos samo 8 godina? Kakav podvih svih vlada i vlasti posle ubistva Djindjica.
(Gladni smo, 29. septembar 2017 12:09)

Pa Bog da mu dušu 'prosti nije nas ni on baš nešto proslavio.

ronin

pre 6 godina

pa zar mi već nismo u eu??? 2004?? 2008?? 2010?? 2012?? ... 2015?? toliko puta su nam garantovali što evropski, što naši političari - kakva sad 2025??? pa vučić je dobio izbore tvrdeći da nas on uvodi u eu do 2017!!! kakva bre 2025???

Srboljub

pre 6 godina

"...Primili ste Hr a Srbiju ostavili van EU? Meni je to vise nego glupo i potpuno besmisleno. El oni slusaju sta se radi po Hr i kakva je to zemlja?"
Kakva god da je, zaokružena je i ima kakve-takve odnose da komšijama. Srbija, sa svojim fantomskim bolovoma za Kosovom je, na protiv, dobra samo sa Dodikovim carstvom.

6s6n6s6N

pre 6 godina

Odlicne vesti za Srbiju!
Mora se naglasiti da ce prosirenja biti do 2025. , sto ne znaci da ce tek tad Srbija biti primljena u clanstvo , vec i pre.
Srbija zna koji su joj zadaci na putu i mi cemo ih ispuniti zarad bolje buducnosti nase dece.
Jedini pravi i ispravni put za Srbiju je put ka EU!
Vazno je sto nas Evropa podrzava , pogotovo novi predsednik Francuske.
Pred Srbijom su izazovi , a pred tim izazovima imamo podrsku vodecih zapadnih zemalja , uskoro dolazi grcki predsednik , turski , francuski i americki.

VlajkOntario (ostaje u Ontariju)

pre 6 godina

Bolje da trazimo da postanemo 51. americka drzava, pre ce to da se desi nego EU. A i EU vise nije kao sto jebila. Mozda Africka Unija nastane i ojaca do tad, mozda kineska, indijska... Mislim, 90-tih je za zemlje istoka EU izgledala kao obecana zemlja, ali svet se od tad (30 godina!) mnogo promenio i ne znam vise zasto je uopste bitno biti u EU kad se za Grcku ispostavilo katastrofa, britanci beze. Trebalo je EU devedesetih i bili korak sa svetom, sada se ne zna sta je korak.

Aleksandar

pre 6 godina

@(besna glista, 29. septembar 2017 12:30)

A što bi to bio problem EU? Srbiji su utupljeni nokti i zubi i sad može samo sama sebi da napakosti, pa ako tako hoće... Ne vidim nijedan razlog zašto bi EU otvarala svoje granice za radnu snagu iz zemlje gde većina stanovništva misli da je EU odvratna a Rusija raj na zemlji.

Bi li ti pustio u svoje dvorište nekog ko misli sve najgore o tebi i voleo bi da te dežurni tabadžija iz ulice prebije? Zašto onda to očekuješ od EU u pogledu Srbije?

C i n i k

pre 6 godina

Neke mi stvari ostaju nejasne,prvo taj naziv, ''zapadni Balkan'',sta je to i sta podrazumeva? Inace ne volim tu tursku rec jer ona simbolizuje sve najgore sto neko moze da zamisli o nekom drustvu,drzavi,a drugo,nejasno je,ako su vec priili Hr, malo je licemerno da Srbija pa i CG ostaju i dalje na ''pregovorima'' sa nejasnom perspektivom? Primili ste Hr a Srbiju ostavili van EU? Meni je to vise nego glupo i potpuno besmisleno. El oni slusaju sta se radi po Hr i kakva je to zemlja?

6s6n6s6N

pre 6 godina

Odlicne vesti za Srbiju!
Mora se naglasiti da ce prosirenja biti do 2025. , sto ne znaci da ce tek tad Srbija biti primljena u clanstvo , vec i pre.
Srbija zna koji su joj zadaci na putu i mi cemo ih ispuniti zarad bolje buducnosti nase dece.
Jedini pravi i ispravni put za Srbiju je put ka EU!
Vazno je sto nas Evropa podrzava , pogotovo novi predsednik Francuske.
Pred Srbijom su izazovi , a pred tim izazovima imamo podrsku vodecih zapadnih zemalja , uskoro dolazi grcki predsednik , turski , francuski i americki.

GlasBrisela

pre 6 godina

Izgleda, da u Srbiji nitko ne shvaca, da se u EU ulazi samo ako EU smatra da ste spremni...a kada ce to biti, ovisi samo o Srbiji a ne o EU!

Ja bih da ih otkačimo - ništa ne gubimo, dosta dobijamo

pre 6 godina

Mislim da treba da obustavimo pregovore sa EU. Nema garancije da će EU postojati za 8 godina a i sve ovo u vezi pristupanja počinje da liči na turski scenario. Uopšte ne vidim razlog da nam EU birokrate paušalno određuju datum pristupa a da nam istovremeno postavljaju veštačke uslove u vezi nekakvih standarda. Ili ispunjavamo uslove ili ih ne ispunjavamo - a sudeći po kriterijumima za Rumuniju i Bugarsku mi ih vać danas ispunjavamo. Svaka zajednica počiva na principima pravde i solidarnosti a EU to definitivno nije i ne vidim razlog da srljamo tako kad možemo lepo da im budemo prepreka svake vrste - teritorijalna, politička, ekonomska... a onda će to njih početi skupo da košta pa će nam reći da mi poodavno ispunjavamo uslove i da oni jedva čekaju da nas vide u svojim redovima. EU je najgore leglo evropskog političkog licemerja i sa njima treba samo tako - licemerno.

Srbenda razmislja

pre 6 godina

Ja iskreno mislim da EU nije za nas...iz razloga sto mi nismo civizaciski na Tom nivou...Mi ne vidimo kolika je privilegija biti clan EU..punopravno clanstvo je velika cast i priznanje za jednu zemlju i narod...ali mi to ne uvidjamo,mi smo mnogo destruktivni,primitivni i nekako glupavo zaglavljeni u istoriju i neke nase pravde...Tamo nema mesta za frustrirane narode koji biju odvano prosle bitke..mi jos nismo izasli iz 1389 ni iz 1918 ni iz 1945...a o 1999 da ne pricamo...mi imamo JOS DA SE CERAMO... ljudi u EU misle na danas i sutra...Dokaz je Hrvatska...oni se jos valjaju u 1945...u 1991...oni jos neznaju ko su gde ce i zasto...A tek sa nama u Srbiji je smejurija o cemu mi pricamo i kako...mi smo isfrustriran narod...

Ljiljana

pre 6 godina

Do sada je spucano na EU integracije 10-12 milijardi eura para ovog osiromasenog naroda! Koliko je bolnica, fabrika, vrtica,skola...moglo da se izgradi tim novcem?! Koliko ce jos trebati para da se isisava iz Srbije na ime pristupanja EU?! A do njega nikada nece doci.

Kakogod

pre 6 godina

Da je Djindjic ostao ziv, bila bi to 2015. ako ne i pre, ovako daj Bože 2025. hocu da verujem al' nešto mi se ne daa, videćemo ! Pozdrav

look1

pre 6 godina

Bolje i 2025 u uniji nego pod ruskom šapom,a za sve pravoslavne rusofile preporučujem nezaboravnu turu -Rumunija-Slovacka-Ceska-Ukrajna ,malo neka zadju po blokovima koje su gradila njihova braća neka samo vide kako su ih Rusi udesili lepo.

HanSolo

pre 6 godina

To je zato što se ližemo sa rusima bez razloga.. Mi postajemo Ruska gubernija veća od same rusije.. Oni barem imaju ulje.. Mi imamo naš glupi mentalitet samo..

apolo

pre 6 godina

Eto vam vaše EU prozapadnjaci... i ovako ce nas vuci za nos doveka a nikad nas nece primiti, a znamo svi da je priznanje Kosova kao nezavisne države glavni uslov za prijem.

Dejan

pre 6 godina

Cetvrt veka za ulaz u EU u kojoj su BG/RO/HR? Smesno, bizarno. Iako EUrofil, menjam misljenje. Treba uvesti EU standarde, vladavinu prava, medijske slobode, dakle usvojiti vrednosti i one funkcionalne mehanizme EU, ali ne treba uskladjivati spoljnu politiku, niti racunati na EU, ne usvajati posto poto EU stvari koje nama ne odgovarajau, jednostrano davati prava clanicama EU koja oni nama nisu dali - sada sam 100% siguran da nikada nece EU primiti Srbiju. S druge strane, zbog bezbednosti Srbije, mislim da moramo da se pridruzimo NATO.

Zapata

pre 6 godina

2003 godine smo se iscudjavali kada je Labus (da citiram Beogradski Sindikat) predvideo ''jos tri dine sviranja u falus'', odnosno jos tri godine cekanja za EU. Sada, 14 godina kasnije, treba da se radujemo sto ima jos 8 godina. Ljudi, ako nas nisu pustili u periodu 2000-2008, nece nas pustiti nikada. Jednostavno nas ne zele. Ni sa ni bez Kosmeta. Nebitno zasto nas ne zele, bitno je da pocnemo da vodimo sopstvenu nezavisnu politiku, i ekonomski i spoljnopoliticki, i snacicemo se bolje nego ovako ograniceni od strane njih. Smejte se vi 'zaostaloj' Belorusiji koja ima skoro duplo veci BDP po glavi stanovnika od nas, poslusnih i poniznih evropejaca. Uostalom, eno je Spanija, u EU vec 30 godina, pa se i njoj teritorija cepa, a generalno su u haosu vec 10 godina. Grcku da ne pominjem. A rekose nama da ulaz u EU garantuje da nam nista nece biti.

suboticki mornar

pre 6 godina

Cak i najvecim euromanijacima (spadao sam i ja tamo nekad...) je dosta licemerstva. Ova drzava bi trebala SAMOSTALNO postati najbolji kandidat u istoriji EU, ali istovremeno TRENUTNO povuci zahtev za prijem zbog ocigledne nedoslednosti u stavovima zvanicnika. Neka se drugi otimaju jednoga dana oko nas, pa jbt, zar to nije prirodno???

Hmh...

pre 6 godina

Jel može prvo vic? Sedi čovek kod lekara u ordinaciji i ovaj mu zakazuje operaciju:

"evo, 24. februar 2021. u 9 ujutro".

Pita čovek "a jel može nešto ranije, doktore?".

A ovaj kaže - "dobro, ajd evo u 8.30h".

Tako i naš ulazak u EU :). Nije nama tamo mesto, ljudi, ne zanosite se bez razloga. Mi Srbiju treba da sredimo zbog nas samih, ne zbog EU. Niti ćemo tamo ući niti tamo pripadamo. Osim toga, do 2025. EU sigurno neće biti onakva kakva je danas - tada će je činiti najmanje dve grupe država, "originalna" EU sa 12 članica i "ostatak" EU, sa novoprimljenih petnaestak (Poljska, Hrvatska, Slovačka - možda Češka zameni Grčku i to je to).

Srbiji, u najboljem slučaju, sleduje treća evropska liga, sa Bosnom, Kosovom, Albanijom... I eventualno ako se Turci opamete, pa da nas sve skupa tutnu njima pod skute, to im je plan, nema svrhe da se pravimo da ne vidimo. Pravim Evropljanima centar će biti Brisel, novopridošlima (recimo) istureno odeljenje u Beču i nama slepcima sledi Istanbul - dakle, Evropa plus Austrijsko carstvo plus Tursko carstvo, a na granicama Rusko carstvo. Džaba se koprcamo, vekovima je tako.

bada bing

pre 6 godina

Zar nije bilo do 2007. pa do 2012.? Sta je pomeranje od samo 20 godina. Cela jedna generacija. Sta je jos samo 8 godina? Kakav podvih svih vlada i vlasti posle ubistva Djindjica.
(Gladni smo, 29. septembar 2017 12:09)

Pa Bog da mu dušu 'prosti nije nas ni on baš nešto proslavio.

Pedja

pre 6 godina

Najbolje neka odrede recimo 2050. da cemo uci. Do 2025. nece ni biti EU. Neka se odmah izjasne moze ili ne moze. Ako ne moze ajd zdravo. Sve zdrave odredbe bi i sami trebalo trebalo da uvedemo da nam bude bolje, ono sto ne valja nam i ne treba. I gledaj svoja posla, dosta je da nas zamajavaju, jos ovo, jos ono. Turska ispunila sve zahteve jos pre 15 godina, ako ne i pre toga i opet nisu clanica EU niti ce ikad biti.

1€ satnica srpskog shljakera

pre 6 godina

Do tad ćemo uveliko biti ruska gubernija ili kineska evropska provincija.
Ako bude frka, tj ako rusi i kinezi pojačaju uticaj ima da nas prime i sledeće godine.
Suštinsko pitanje. Šta će nama EU kada smo intelektualno nemoćni za EU. Pa pogledajte kakve likove srbi biraju na izborima.
Vlast je odraz naroda.

Joe

pre 6 godina

Neka svatko priča što hoće, ali biti član EU dobra je stvar. Ne samo što mi više ne treba pasoš već Europom možeš putovat sa osobnom, lakše je i trgovati (nema carine), kupiti što hoćeš, otići raditi dio godine negdje...Studenti idu studirati bilo gdje u Eu itd. Puno je i mana, ali prednosti su velike. Koliko samo više turista u Hr nakon ulaska...

C i n i k

pre 6 godina

Neke mi stvari ostaju nejasne,prvo taj naziv, ''zapadni Balkan'',sta je to i sta podrazumeva? Inace ne volim tu tursku rec jer ona simbolizuje sve najgore sto neko moze da zamisli o nekom drustvu,drzavi,a drugo,nejasno je,ako su vec priili Hr, malo je licemerno da Srbija pa i CG ostaju i dalje na ''pregovorima'' sa nejasnom perspektivom? Primili ste Hr a Srbiju ostavili van EU? Meni je to vise nego glupo i potpuno besmisleno. El oni slusaju sta se radi po Hr i kakva je to zemlja?

Che Gevara

pre 6 godina

U prevodu i dalje jurimo sargarepu na stapu kao magarac...
(Marko, 29. septembar 2017 12:24)

To je politika, Zapada i EU prema Srbiji ... ispunite uslove Haslog tribunala pa EU ... potpisite Briselski sporazum pa EU ... ima jos toga puno pa Eu ...

Nasi politicari, nasedaju ko deca na ove trikove Zapada ... prvo uslov, pa ako ne prihvatis uslov onda pretnja, pa ako ne poklekles na pretnju onda ide pregovori kroz prevaru pa ako i tu budes jak onda odu pravi pregovori.Stekao sam utisak da nasi politicari pokleknu kod uslova a oni malo tvrdji kod pretnje!Zasto... bitna im ta stranacka "prcija" od drzave i nacije!

Po meni, pod hitno .... uvesti carine na robu iz EU, ojacati domacu proizvodnju, podsticati domacu proizvodnju i kvalitet .. malo nekako zatvoriti zemlju od strane robe ... i u narednih 20 godina onda moze se ocekivati bolje.

Radi primera, Zapadni kapital je odavno u Africi ali Africki narod umire od gladi i najsiromasnije je (posle Srbije) narod a najbogatiji je kontinent!

Ako se budemo borili za svoje pravo, kroz domacu proizvodnju ... i malo kazemo NE tom Zapadu ... mozemo ocekivati boljitak ... a ako budemo klimali glavom na sve te uslove, bicemo ko Afrika ... srestvo jeftine radne snage i jeftinih sirovina!

Dragan

pre 6 godina

Prvi put da se iz EU čuje predlog konkretnog datuma prijema Srbije. Oni datumi koje ste do sada slušali dolazili su iz usta domaćih političara, zato ne znam odakle toliko razočaranje.

Zlopamtilo

pre 6 godina

Ma , nosite se do đavola i vi i vašm prokleti datum .Ne znam da li ste to hteli ali ste svakako uspeli da se zgadite sa višedecenijskim licitiranjem datumima svakoj prosečno inteligentnoj osobi ....

NekoIzElite

pre 6 godina

Prvo referendum,ko je pitao gradjane da li uopste hoce u EU.
(Bot na kvadrat, 29. septembar 2017 12:12)
Najvise su protiv klinci nacionalisti koji ce tek biti za EU, jer nece moci da prezivljavaju u svojoj drzavi, zatucani penzioneri kojima i nije bitno, zaposleni preko veze u drzavnim sluzbama i korumpirani. Ostatak naroda zeli pasose. Ko ste vi da drugima branite bolji zivot, a isti zive na grbaci ove drzave.

i.j.kv

pre 6 godina

Dok nasi politicari nose na uvid stenograme ambasadoru Rusije,srecno klicu da ih Putin zove u Moskvu od EU nema nista...2025.je samo jos jedno od obecanja zapadnjaka,cekajuci da se Srbija okrene od Rusije...sto se nece desiti ni 2095.

Meister Jakob

pre 6 godina

Ja ne znam čemu se vi nadate od te Evropske unije.
Sam ulazak u EU ne znači ekonomski procvat, a od ulaska nećete još 2-7 godina moći raditi u zemljama EU.
Osim toga nikad vas neće primiti s ovom vladajućom garniturom u EU, nama da su još uvijek na vlasti korumpirani Tuđmanovi kriminalci iz 90ih ne bi nas nikad primili!

pera bonasera

pre 6 godina

Prvo je bilo reci kako Vucic rece 2019 pa sad 2025 ,vecina Srba misli i tvrdi da to nece nikad biti jer mi njima nismo potrebni a brate ni oni nama.Takve licemere kao sto su Francuzi,Englezi,Nemci nam ne trebaju a sto se tice Europske unije ona je dovoljna sama sebi i kad bolje pogledam ko je sve u njoj nama tamo i nije mesto.

stiven k.

pre 6 godina

Kakvo je objašnjenje i koji razlozi da nam treba još OSAM GODINA. Neko vreme je bila opcija do kraja 2.020-te godine. Zašto nam ne dozvoljavaju brže otvaranje tih prokletih poglavlja, po da nas forsiraju da prilagođavamo zakone i ponašanje u skladu sa tim. Ako smo se opredelili za EU, nismo valjda debili da opstruiramo sami sebe. Ovo je zaista lakrdija.

urke

pre 6 godina

Ko jos pozitivno doživljava eu i mislite li da ce to biti kao da odšetate iz hotela sa dve u hotel sa 5 zvezdica, posto se tako decenijama ispira mozak.

look

pre 6 godina

Čekaj da vidim koje zemlje još nisu u uniji:BJR Makedonija,Crna Gora,Moldavija,Kosovo,Albanija,Bosna i Srbija.Samo izgovaranje ovih banana državica je jezivo.

Sinisa

pre 6 godina

Pojedini komentatori ovde izgleda ne shvataju da EU ceka nas a ne mi njih. Trazili smo prijem,dali su uslove i svaku vrstu pomoci da ih ispunimo,a ostalo je do nas.Evropa je njlepsi,najbogatiji,najpametniji,najsportskiji,najdemokratskiji kontinent u kome se najbolje zivi,najvisi je standard,postuju se ljudska prava,najveca su socijalna davanja drugim recima privilegija je zivot u Evropi

Gladni smo

pre 6 godina

Zar nije bilo do 2007. pa do 2012.? Sta je pomeranje od samo 20 godina. Cela jedna generacija. Sta je jos samo 8 godina? Kakav podvih svih vlada i vlasti posle ubistva Djindjica.

ns ja

pre 6 godina

Pomeraju nam vazda datum, sve se nadaju raspašće se dok nas ne prime, a nikako da se već jednom raspadnu!! A ni mi da se već jednom opametimo, i da ne jurimo u živo blato da upadnemo...

Goran

pre 6 godina

"Do sada je spucano na EU integracije 10-12 milijardi eura para ovog osiromasenog naroda! Koliko je bolnica, fabrika, vrtica,skola...moglo da se izgradi tim novcem?! Koliko ce jos trebati para da se isisava iz Srbije na ime pristupanja EU?! A do njega nikada nece doci.
(Ljiljana, 29. septembar 2017 15:17)"

Čista demagogija i neistina. Sa druge strane, koliko je para spucano u crkve, fontane, evo pominju neke jarbole i u džepove partijskih velikaša? A mi da šaljemo SMS-ove da bismo lečili decu :(
Što se tiče EU - uslove za pristup treba da ispunimo, ne zbog EU, nego zbog nas samih, jer su to isti uslovi i da ova banana država postane normalna.

niis

pre 6 godina

Nije sve do EU... mi jednostavno nismo za EU. Svest naseg naroda je na nivou amebe. Znam da cu zbog ovoga pokupiti gomilu minusa, ali tako je. Uvek nam je neko drugo kriv, a ne shvatamo da smo sami sebi krivi. Kriv Milosevic - narod ga izabrao, kriv Tadic - narod ga izabrao, kriv Vucic - narod ga izabrao... Uvek nam trebaju neke kazne da ne bismo radili nesto sto je logicno da ne treba da se radi. Svima smeta kada neko ode preko reda, a jedva cekamo priliku da to i sami uradimo. Lovacke price su nam kako smo podmitili policiju i kako znamo "Peru" iz opstine "koji ce to da nam sredi". Ali neka, dok je hleba i igara nek ide zivot pa ko do koje zaadne drzave dogura.

Baba Vanga

pre 6 godina

Citam svakakve komentare i ne verujem.... Ljudi shvatite.... ako mislimo da idemo ka evropi onda moramo da prihvatimo njihova pravila.... ako prihvatimo njihova pravila moramo i da ih postujemo.... pa tek onda da udjemo u EU... nikako drugacije....medjutim ta pravila ne odgovaraju nasim politicarima jer nece moci da otimaju iz drzavne kase , moci ce da kraduckaju al im to malo, reforme NULA. a hvale se na sav glas za reforme....i nista ne rade povodom reformi.... Neko spominje Tursku... Pa nece uci nikada u EU zato sto ne postuje ljudska prava manjina i sto imaju diktaturu kao i mi ovde.... i takvi im ne trebaju u EU.. Nasi politicari nam pricaju o EU, o standardu da narod ima cemu da se nada i da veruje u bolju buducnost.... al nazalost EU je samo obmana nasih politicara koji ne zele uredjeno drustvo. ni u EU nije sve tako bajno i sjajno , ali je daleko bolje od ovoga nase Srbistana....Bugarska ne dobija ogroman novac iz fondova EU zbog korupcije al i njihovim politicarima nije u interesu da to svedu na neku razumnu meru.... ukratko piliticari su veliki preveranti i manipulatori koji uzimaju ogromne pare na ove i one nacine i nikada nece napraviti drustvo da njima bude lose....

Papi

pre 6 godina

Ne zamajavajte se. Kad su bugari ušli u EU pa su i dalje gde i mi.
Samo red, rad i disciplina, zabraniti pinkove, informere i ostala sredstva javnog dezinformisanja, uvesti besplatno obrazovanje, za korupciju i zloupotrebe slati na dozivotnu robiju... a onda ako uđemo uđemo.

Zoran

pre 6 godina

Mi jednostavno do 2025 ne mozemo otkloniti nsase slabosti bez tudje pomoci. Samo ako bi EU pristala da ulozi malo vise u nasu kulturu,obrazovanje,ekologiju o sudstvu i zdravstvu koji su na zaista niskom nivou da ne govorimo . Mi jednostavno nemamo drzavu doraslu za EU. Mislim da cemo mi BIH i Kosovo poslednji uci

Srboljub

pre 6 godina

"...Primili ste Hr a Srbiju ostavili van EU? Meni je to vise nego glupo i potpuno besmisleno. El oni slusaju sta se radi po Hr i kakva je to zemlja?"
Kakva god da je, zaokružena je i ima kakve-takve odnose da komšijama. Srbija, sa svojim fantomskim bolovoma za Kosovom je, na protiv, dobra samo sa Dodikovim carstvom.

goran

pre 6 godina

(Srbenda razmislja, 29. septembar 2017 13:43)

dečko, nešto si se zbunio, kažeš da smo mi i hrvati isti, a onda kažeš da zato što smo primitivni, i šta ti ja znam još, mi nismo za eu....da te nauči čika nešto iz logike - ako si izjednačio srbe i hrvate, a posle kažeš da srbe neće primiti zato što smo takvi kakvim nas opisuješ, kako su onda primili hrvate koji su, kako tvrdiš, isti, ako ne i gori...? jako me zabavljaju ova patetisanja, jadni pokušaji manipulacije, smejurija.....vi koji ste za eu ne umete jednu istinitu tvrdnju da iznesete...

VlajkOntario (ostaje u Ontariju)

pre 6 godina

Bolje da trazimo da postanemo 51. americka drzava, pre ce to da se desi nego EU. A i EU vise nije kao sto jebila. Mozda Africka Unija nastane i ojaca do tad, mozda kineska, indijska... Mislim, 90-tih je za zemlje istoka EU izgledala kao obecana zemlja, ali svet se od tad (30 godina!) mnogo promenio i ne znam vise zasto je uopste bitno biti u EU kad se za Grcku ispostavilo katastrofa, britanci beze. Trebalo je EU devedesetih i bili korak sa svetom, sada se ne zna sta je korak.

pribil

pre 6 godina

Drugim recima, moramo zamajavati te drzave da bi imali neku nadu. A sustina je da ih nikad necemo primiti kao sto zamajavamo Turke skoro 30 godina.

diogen

pre 6 godina

eto, živim u ist Hrvatskoj i želim anešto da vam napišem, nisao do sada objavljivao ovdje komentare ali ih rado čitam, glasajte za EU, mislim bolje za vAS, naravno neće Vama Eu uređivati državu, kako si sami uredite tako će i biti ali postoji puno programa sa živim kešom za one koji znaju i koji hoće nešto raditi, postoji institucinoalna podrška po utvrđenim pravilima za sve i postoji neka knjiga novog rimskog carstva u koji se i srbija želi upisati, .Eu će vam donijeti zakone a ne naše balkanske nebuloze i otvorene granice...vjerujte mi nema alternative, kad je Hrvatska ulazila u Eu mnogi moji prijatelji su bili protiv, govorili su - pa su mi ti prijatelji govorili kako nije Švicarska u EU pa kako je ondje sjajno, ali mi nismo Švicarci i znajte (Bio sam tamo) koliko njih košta što nisu u EU, oni imaju 1200 sporazuma potpisanih sa EU a kad nisu Hrvatima htjeli dati radne dozvole (a moraju svim građanima EU dati) EU ih je ucijenila, biti van ove moćne organizacije košta, košta puno, a ako nemate nuklearne bojeve jednostavno želite biti dio ovog društva...hrvati nestaju, nema djece, znam da je i kod vas problem i et zato upišite vlastitu kulturu i jezik u ovu novu rimsku knjigu jer tako će Vaša kutura i jezik živjeti i poslije kad nestane zadnjo i srbin... jer mi nestajemo braćo, za dvjesto - tristo godina ostati će samo jezik i kultura, nažalost...pozz iz Vinkovoca i mislite na bolju budućnost a ne na ispravljanje i podešavanje bolje prošlosti...

DEDA CVETKO

pre 6 godina

Dajte da zavrsimo sa ovom lakrdijom vec jednom. Mislim da je i babama i zabama i Svabama i bubasvabama sasvim jasno da Srbija N-I-K-A-D-A nece postati clanica EU. Dosta vise sa prenemaganjima, dosta sa agitacijom, dosta sa Evro-Atlantskom propagandom, dosta sa talambasanjem, dosta vise sa izlivima vecne ljubavi i podrske na putu ka bezalternativnoj Evropi, nema od toga nista. Pisi propalo. Nema Srbiji clanstva ni 2020., 2021., 2025. ni 3725-te. Ono sto je sada Srbiji potrebno je pocisti svoju kucu od podruma do tavana, izbaci mafijase sa pozicija moci, akademije, inteligencije i obavestajne sluzbe, uvede vladavinu zakona i poruci Evropskoj Uniji ono sto se u ovom komentaru ne moze napisati. Nazalost, posto je Srbija poslednji put znala vladavinu zakona dok je Knez Milos jos bio ziv, taj poduhvat zahtevace jako puno energije, umeca i kreativnosti, jer ogromna vecina Srbalja bukvalno nema pojma o tome sta je zakon, a gotovo nijedan ne zna sta je pravedan zakon. Alternativa je izumiranje Srbije i sprskog naroda i asimilacija u more bezimene raje bez identiteta, istorije i tradicije. Navijam za ovo prvo.

del boj

pre 6 godina

Pretpostavljam da su EU i SAD raspisale konkurs za novi uslov Srbiji za prijem u EU, nakon sto Srbija i njeni gradjani sa zadovoljstvom priznaju Kosovo. Glavni razlog za ovakav konkurs je strah stranih diplomata da će Srbija naglo i neočekivano ispuniti uslov koji se od nje traži.

Zbog ove bojazni, lista mora da bude unapred pripremljena i definisana, kako ne bi došli u situaciju da brzopleto smišljaju nove uslove.

Sava

pre 6 godina

Mi treba da se okreneno nasem razvoju, puno ima da se radi kod nas, mora srbija da se ocisti od smeca kao prvo, ko sisa EU , po njima nikad necemo uci a ni ne zelimo vise.

Srboljub

pre 6 godina

Ovde se većina ljuti na EU zbog datuma pristupanja, ne pitajući se šta se kod nas suštinski promenilo proteklih decenija. Personalno, ko od politikanata iz '90-tih nije umro, ponovo je zaseo, a ustrojstvo države nije ništa bolje. Umesto neopravdanog gneva pomislite: zašto bi neko ovakvu Srbiju prihvatio u svoj savez? Da li bismo mi pravili uniju sa nekom podsaharskom zemljom ekonomije i ostalog ispod našeg već očajnog nivoa? Pa i samo zalaganje vlasti za ulazak u EU je blago i neuverljivo, jer da nije, ne bi u svojim medijima tolike godine vodili manje-više konstantnu propagandu protiv EU. Na žalost, sa stalnom kukumavkoma protiv EU, ljudi gube iz vida sve dobrobiti pripadanja savezu, a posebna patologija vrca iz komentara koji predviđaju raspad, kao da će nam onda sve procvetati.

Six de Lux

pre 6 godina

Ja stvarno ne razumem. Uslovi za EU su izmedju ostalih - smanjenje korupcije, vladavina prava, smanjenje partokratije i nepotizma, itd. To su sve stvari kojima svaka drzava treba da tezi nevezano za pristup EU. I mi treba, kao drzava, da tezimo tome. A kada ce i da li ce da nas EU primi postaje manje vazno. Ni Svajcarska ni Norveska nisu u EU, pa ne vidim da pate zbog toga, ali nemaju probleme koje ima Srbija. Da, imaju para ko blata, ali se i odgovorno ponasaju prema njima. Dakle, reforme, institucije, smanjenje korupcije, odgovorna ekonomska politika, pa ce da nas pitaju da udjemo u EU, pa makar kao deo EEA. Mada kako se ponasamo na izborima, a i kakav nam je izbor - mrka kapa... :(

Brana

pre 6 godina

Dajte ljudi kada vas molim urazumite se nikada Srbiju nece primiti u EU pa stalno to govorimo.Ovo je muljotina i blato od zemlje ne kultura i primitivnost do vrha.

besna glista

pre 6 godina

Ovo beskonacno natezanje je sramota. Do tada ce 120% gradjana Srbije biti protiv ulaska. Trebalo je da udjemo jos pre 8 godina, a ne da se ovoliko razvlacimo i dobijamo tretman "sargarepa pa onda stap". Ukoliko EU ima imalo zdrave pameti, ono sto moze da uradi je da bar otvori granice za nase ljude pa da bar imaju mogucnost da se zaposljavaju u zemljama unije. Ukoliko to ne ucini, a mi ostanemo s ove strane zice, situacija ce se samo pogorsati, a iracionalna orkenutost Rusiji samo produbiti.

Stefan Pirot

pre 6 godina

@Neša
Ne ulazak u EU se ne ceka, vec se ispunjavaju uslovi.
U Turskoj se rutinski hapse novinari, tlace se Kurdi na jugoistoku, blokira se Youtube, Facebook, i mnogi sajtovi, nema slobode govora, postepeno se uklanja sekularizam, ima MNOGO razloga zasto Tuska nece biti (i ne treba da bude) clanica EU (evo i njihovog napretka: https://en.wikipedia.org/wiki/Accession_of_Turkey_to_the_European_Union#Negotiation_progress)

Baba Stanojka

pre 6 godina

Dal ima iko normalan u ovoj zemlji i da veruje da ce nas primiti 2025? Dal ima iko normalan da misli da ce nas uopste ilad primiti? Pa jel moguce da niko od politicara nema "bolokse" da kaze: "Nemojte se zamajavati nema od toga nista."

Vreme je da se okrenemo sebi i da probamo da od ove zemlje napravimo nesto a ne da vecito gledamo preko plota u evropu a plot svakim danom sve veci!

Zemljoradnik

pre 6 godina

Optimističan datum, imajući u vidu da je Srbija dobila status kandidata 2012-te godine. Do 2017-te, za 5 godina otvorili smo 10 poglavlja (u proseku 2 poglavlja godišnje) i zatvorili 2 poglavlja (u proseku 1 poglavlje u 2 godine). Pošto ukupno ima 35 poglavlja, lako je izračunati da ako se pregovori nastave dosadašnjim tempom, samo za otvaranje preostalih 25 poglavlja potrebno je 12 godina, a da ne govorimo o zatvaranju, ratifikaciji u zemljama članicama itd. To nas realno stavlja u perspektivu članstva neke 2035-te, 2040-te. Dakle 2025 je jako optimističan datum i treba biti prezadovoljan ako tada stvarno budemo u EU.

Srboljub

pre 6 godina

"... mislite li da ce to biti kao da odšetate iz hotela sa dve u hotel sa 5 zvezdica, posto se tako decenijama ispira mozak."
(urke, 29. septembar 2017 13:09)
Upravo tako, par excellence primer naivnog doživljaja ulaska u EU: umesto da se ljudima stalno objašnjava da standard života nije pao sa nebesa, već dugim nizom godina izgradnje institucija i poštovanjem procedure (zakoni ...), ovom narodu naviklom na "burazerske odnose" i (auto-cenzura) mentalitetom, ili se obećavaju "kule i gradovi", ili se truje mržnjom prema zapadu. I da, možda naše "sedenje na dve stolice" (vlaženje na pomen Rooosije) takođe čini EU obazrivom?

Ibanez

pre 6 godina

Ovi je sramota živeti u ovakvoj državi, u današnjem vremenu, još narednih 8 godina da se srede stvari da bi mogli da uđemo u EU?? to je strašno... pa Bušmani bi pre ušli samo da hoće!

Aleksandar

pre 6 godina

@(besna glista, 29. septembar 2017 12:30)

A što bi to bio problem EU? Srbiji su utupljeni nokti i zubi i sad može samo sama sebi da napakosti, pa ako tako hoće... Ne vidim nijedan razlog zašto bi EU otvarala svoje granice za radnu snagu iz zemlje gde većina stanovništva misli da je EU odvratna a Rusija raj na zemlji.

Bi li ti pustio u svoje dvorište nekog ko misli sve najgore o tebi i voleo bi da te dežurni tabadžija iz ulice prebije? Zašto onda to očekuješ od EU u pogledu Srbije?

digao ruke

pre 6 godina

Obratite pažnju da se sada prvi put čuju neke konkretne godine od strane EU. To sto su nasi politicari obecavali 2004, 2007, 2013, 2018 i sl to su bila ili njihova ocekivanja ili prostolaganje naroda, ali za sve to vreme iz EU se nikad nije spominjala neka godina

Kao i uvek

pre 6 godina

Samo se pomera. Da nas stvarno zelite pustili bi nas odmah. Ali ovo je novi rok da priznamo Kosovo. To će nam saopštiti 2024-e. Ako ni tad ne pristanemo novi datum je 2030-a.

Mudrica

pre 6 godina

Bleje Platon i Aristotel i kaže jedan: Sve dok onaj neobrazovani zemljoradnik ima glas na izborima koji vredi kao i moj, ja ne verujem u demokratiju.
Biramo muljatore i lopove godinama. Većina pametnih zapalili. ''Boljitak'' će dolaziti toliko sporo da ga nećemo ni osećati...za ''dve, najkasnije tri'' decenije.

got

pre 6 godina

Šta TAČNO mi želimo od ulaska od EU? Ako je cilj otvoreno tržište rada i emigracija u zapadne zemlje to onda i nije neka nacionalna strategija.

trt

pre 6 godina

Vladavina prava, borba protiv korupcije i demokratija rekose oni. A u srbiji vladavina partije, korupcija i diktatura. Suvise je nerealna 2025.

Aleksandar

pre 6 godina

Hoće li postojati EU 2025?
(Lipso' magarac, 29. septembar 2017 12:52)

Hoće, ne brini. Pitanje je hoće li Srbija postojati 2025.?

Krstivoje

pre 6 godina

Pa, hvala vam lepo, interesantna ponuda, ja cu uveliko biti pokojni tad a cekam vec 17 godina. Ovaj datum znaci da ukoliko kojim cudom dozivim, to bi ispalo da cekam ni manje ni vise nego 45 godina. Ljudi pa toliko ni Turke ne zavlace.
Moja deca su ionako vec tamo, ja cu mirisati cvece odozdole, ovde ionako sem sacice penzionera niko nece ostati, tako da, hvala vam na ponudi zaista.

dzoni

pre 6 godina

Pre svega, da li smo mi kao drustvo spremni za promene, pa onda kao uredjeno drustvo, drzava da udjemo u EU? Mislim da mi nismo spremni za promene, da jesmo ne bi dozvolili bivsim ratnim huskacima, najvecim pljuvacima po EU ... sada presvucenim evropejcima da nam kroje sudbinu koje vise nemamo u ovoj nazovimo je drzavi! Sustina svega je, da se mi moramo menjati, suocavati sa cinjenicama i samim tim suociti sa teskom relnoscu i zatim skinuti ovu lazovsku bagru sa vlasti, jer u protivnom postat cemo crna rupa u srcu Evrope, najgore od svega sa ovim lazovima nestat cemo sa geografske karte !!!

ronin

pre 6 godina

pa zar mi već nismo u eu??? 2004?? 2008?? 2010?? 2012?? ... 2015?? toliko puta su nam garantovali što evropski, što naši političari - kakva sad 2025??? pa vučić je dobio izbore tvrdeći da nas on uvodi u eu do 2017!!! kakva bre 2025???

LondonCalling

pre 6 godina

"Dal ima iko normalan u ovoj zemlji i da veruje da ce nas primiti 2025? Dal ima iko normalan da misli da ce nas uopste ilad primiti? Pa jel moguce da niko od politicara nema "bolokse" da kaze: "Nemojte se zamajavati nema od toga nista."

Vreme je da se okrenemo sebi i da probamo da od ove zemlje napravimo nesto a ne da vecito gledamo preko plota u evropu a plot svakim danom sve veci!"
(Baba Stanojka, 29. septembar 2017 15:11)

Ko je lud da primi takvu raspalu drzavu u bilo kakvo clanstvo?
Partokratija, bolesni nepotizam i jos gora korupcija, raspala ekonomija u slobodnom padu i sve siromasnije stanovnistvo koje bi se momentalno nakon prijema rasulo po Evropi u potrazi za poslom i boljim zivotom.

P.S. Jesam li nesto slagao ili preterao?

molim

pre 6 godina

Molim vas, neko ko se razume vise, neko ko je voljan da ukratko objasni sta to mi dobijamo ulaskom?
Osim činjenice da cemo malo lakse ici u Evropu da radimo.
Mnogo nas lazu. Evropska unija je drugačija ako si Franzuc, Belgijanac ili Srbin. Kao i nutela.

moi

pre 6 godina

Da bi neko postao clanica EU, mora da ima definisane granice, a mi da bi ih definisali moramo zvanicno dati Kosovo. Tako da voila ... a posle toga ce se pojaviti poglavlja xyz ... i ajd Jovo nanovo.

ernesto che

pre 6 godina

2019' ,najkasnije 2020' , opet ce neko izaci i reci epohalne reci ,srbija najkasnije 2028' ulazi u eu , zapamtite , brzo ce 2019 godina.

bre

pre 6 godina

Do tada će zbog siromaštva da haraju bande i drumski razbojnici po Srbiji, svi će se baviti švercom da bi preživeli. Takvu državu bez zakona niko ne želi pa će nam dati vremena da se sredimo.

moskri

pre 6 godina

Realno gledano, Srbiji ekonomski može biti bolje minimum 20 godina nakon ulaska u EU. Znači ne kad uđemo, već 20 god posle toga.

Srđan

pre 6 godina

U EU sam počeo da gledam 1995. godine, kada sam imao 17 godina, počeo da verujem u nju 2000. sa 22, možda ću je videti iznutra 2025, sa 47, i do moje 60 godine ćemo valjda stići do nivoa Rumunije i Bugarske danas, u nekom polučlanstvu, bez Šengena i drugim raznim ograničenjima o kojima danas ne znamo ništa. Posle toga mi neće biti važno ni gde sam ni šta sam, jer je tu kraj mog radnog veka. EU je za mene i moju generaciju nedosanjani san i šarena laža kojom su nam mazane oči preko 20 godina, i biće još najmanje 8. Moja vera u EU je odavno iscrpljena i EU mantru danas vidim samo kao ideološko oružje. Rešenje - spašavaj se ko može, idite po svetu, tražite svoju sreću...

Whetherpine

pre 6 godina

Nisam siguran da cemo mi stici da uradimo neophodno "pospremanje" do tada. Nije poenta uci u EU zato sto nekom tako odgovara kroz neki truli kompromis. poenta je da mi napravimo od ove zemlje onu dostojnu coveka pa makar i ne usli u EU, a kad to uradimo uci cemo gde hocemo. Moze se i bez EU tako da to ne treba da bude cilj. Cilj treba da bude normalna progresivna zemlja a EU moze eventualno da bude sredstvo za ostvarenje tog cilja. Kad to skapiramo na konju smo.

itzddzhg

pre 6 godina

Naši zakoni su u skladu sa EU već godinama, na papiru. Ali se u praksi ne primenjuju, korupcija je prisutna na sve strane. U EU će nas primiti kad ne bude korupcije, krađe, lažnih diploma itd.. dakle nikad