Petak, 23.01.2004.

10:06

Tadić: Sa one strane političke pameti

Izvor: B92

Tadiæ: Sa one strane politièke pameti IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

44 Komentari

Sortiraj po:

Ninoslav Randjelovic

pre 20 godina

Trenutno sam u Vijetnamu. Putujem sa severa ka jugu i preko interneta (sajt B92)pratim vesti iz zemlje. Ove dileme oko manjinske/vecinske vlade su za sada najsmesnije. Narocito meni ovde. Pitam se, da su Vijetnamci bili za vreme svojih ratova (sa Francuzima, Amerikancima) kao mi danas - ovde bi sada verovatno bljestalo od reklama kompanija i hotela ciji vlasnici ne bi bili iz Vijetnama. Ne verujem da bi se videla makar i jedna od ovih milijardu crvenih zastava za zutom zvezdom u sredini. Verovatno, ne bi bilo ni Vijetnamaca. Da su bili skloni svadjama i sebicluku verovatno bi se svi otselili u Srbiju i sada bi tamo raspravljali o politici i ko ce koga i kako.

Vlada, Vankuver

pre 20 godina

Ja bih samo da dodam jedno pitanje: A zasto se Vojina "buduca" Vlada zove manjinska kad su oni pobedili na izborima, i dobili mandat da mendju sobom podele sve funkcije? Zar tu nesto nije cudno? Ima li neko objasnjenje? :-)

sve je jasno

pre 20 godina

Citam ove komentare i ne mogu da se nacudim kako ljudi ne razumeju sustinu problema.Covek(Kostunica) je u kampanji obecao da nece u vladu sa SRS I DS.A posto on uvek "drzi rec" sada ima nepremostiv problem:Kako da odrzi rec a da ipak formira Vladu kao premijer?To samo govori o njemu kao o neozbiljnom i nesposobnom politicaru.Niko ga nije tukao po prstima da tako nesto izjavljuje u kampanji.Ako je dobar politicar(sto ocigledno nije)morao je da zna da se takve izjave u kampanji ne daju, tim pre sto je bilo jasno da bez DS nema demokratske vlade.

Sandra

pre 20 godina

O kakvoj toj podrsci manjinskoj vladi mi govorimo. Jer o manjinskoj vladi, koja samo da se podsetimo jos nije dobila podrsku Parlamenta, a vec se svakim svojim javnim nastupom i postupcima trudi da na najnekulturniji nacin ponizi stranku od koje trazi podrsku???? Pa to je u njamanju ruku bezobrazno.

Izborna kampanja je gotova GLASACI!!!!!!!!!

ivana

pre 20 godina

Narode, strasno je to sto ove vesti imaju ovoliko komentara, mi se tu svadjamo a pogledajte sta radi Karic i niko to ne komentarise....Ko je njemu dozvolio da nas prestavlja okolo???? Sta je radio kod Kostunice???? Ko je bre za njega glasao? On se postavlja na presto u vakumu....
Ko ce vec da izadje u javnost koga sve on finansira da znamo zapravo za koga je ko glasao i ko je ko ovde...

Sava

pre 20 godina

Koalicija sa SRS ili ne?
Mislim da je Tadic odgovorio na ovo pitanje.
Niko osim broja glasaca nije ponizio DS i novi izbori bi mogli da budu u vece ponizenje.

Ivan BG

pre 20 godina

Zar nije Micunovic zastupao stav za mesto predsednika skupstine za DS, po logici stvari sada bi Tadic trebao nesto sam da smisli, kao sto smo i navikli a ne da nas zbunjuje. Ili mozda Micun i nije to mogao da kaze u ime stranke kojoj ne pripada.Koliko mandata uopste u skupstini ima DS, jer ja koliko znam da racunam,daleko su oni od trece pozicije na izborima,a time sto su koaliciju umesto DOS za jedno slovo preveli u DS,sami su sebe marginizovali kao i svoj program ciljeve, pa i svoje biraci koji tacno i ne znaju za koga su glasali, a o programu da i ne govorimo.U svakom slucaju moramo konstatovati nesto i to odmah: DS je po broju osvojenih mandata, daleko od druge stranke u demokratskom bloku, jer ako usvojimo tu logiku,onda i ima samo dve stranke u tome bloku DSS_G17+_SPO_NS i DS kao druga.Pristalice DS-a bi morali sa time da se pomire, da ih rezultati sledecih izbora ne bi ozbiljno potresli.Ili smo svi neobavesteni o raspadu GSS-a,DC-a.....i koliko ih jos ima, i svi su oni sada za isti program(ostanak na vlasti), i u istoj stranci D(O)S.

Ljubisa Stojkic

pre 20 godina

U Srbiji nema drzavnika.Sitni politicki interesi i liderske sujete trose dragoceno vreme ovog naroda.Gospodo politicari blagoizvolite i uradite nesto za nas vec jednom!

Nikola

pre 20 godina

Interesuje me da mi neko objasni razlike izmedju radikalske vlade i ove koje nude takozvane "demokratske stranke". Buducnost Srbije je u svakom slucaju vrlo nepovoljna.
DSS je stranka koja bi samo da razmislja i sastanci ( o lideru i vrapci vec sve znaju mislim da bi verovatno trebao da se kandiduje za sveca), G17 skupina propalih studenata i ekonomista koji nikakve rezultate nemaju, a o SPO i Velji mislim da je izlisno i govoriti svetlosnim godinama su udaljeni od pojma politike i demokratije. DS je nazalost ostala bez jedinog politicara svetskog kalibra i nekoga ko je u Srbiji radio nesto koje narod naravno nije mogao da razume ali se on nije mnogo ni trudio da to objasni (Sizifof posao) a vreme ce pokazati nazalost koliko je Srbija izgubila . Pa sasvim je svejedno ko ce da formira vladu . Sposobnost formirane vlade ce se sastojati od toga ko ce vise novca navuci na svoju vodenicu. Umetnost je omoguciti narodu da zivi bolje i ne primecuje da se potkrada ( kao sto se to radi na Zapadu).
A inace za kometara tipa otvorenost informacija, sloboda stampe i demokratija pa zapitajte se da li to postoji negde u nekoj zemlji.

Pozdrav svima

Stamatovic Svetlana

pre 20 godina

Nije mi jasna jedna stvar: otkuda to da G17+ , stranka eksperata, podrzava DSS. Ustvari , sve je kristalno jasno , G17+ nema nijednog eksperta, sve su to samo izvikane velicine. Pa ,pogledajte jednog Dinkica, pa Labusa , niko u svetu za njih nikada nije ni cuo , ali zato su oni prvi u selu , jer selo i ne zna da svet postoji.

Homer Simpson

pre 20 godina

O, luda zemljo Srbijo. Zar je moguce da neko naseda na propagandu i zar je moguce da neko veruje da Ilic, Kostunica i samoljubljivi Dinkic mogu da nesto dobro donesu ovoj zemlji? Poslusajte Cedu i verujte u ono u sta smo verovali pre 3 godine. Pa videli ste ko je bio Djindjic i kakvu je ekipu okupio. Ja samo verujem u to i nema kompromisa - nek se udruze sa Radikalima - cak mi i oni deluju sposobniji od troclanog "demokratskog" bloka.

Zora Popovic

pre 20 godina

By the way, "strani mentori" su Jugoslaviji dali preko 20 milijardi dolara nepovratno (Amerika), pa onda krediti...Od para tih "stranih mentora" su zidane fabrike oko kojih sada lijemo krokodilske suze. Navodno DS rasprodaje sve sto je "nase". Da nije bilo tih para imali bi sada za prodaju fabrika koliko Albanija. U to ne ubrajam ono sto je oteto od onih pre, ali to je druga prica...

Damir

pre 20 godina

Ovoj zemlji je potreban glas razuma, glas pomirenja koji se ako kod nikoga drugog onda kod gosp. Tadica moze pronaci. Nama je potrebno pomirenje, ne svadja. Potrebno je okupiti SVE snage kako bi se ova moralno i ekonomski razrusena zemlja podigla iz pepela u kome se nalazi.
Nasem povratku u neku normalu nikako ne doprinose ove reci optuzbi, ovaj svadjalacki ton pojedinih posetilaca ovog sajta.

Artur N.

pre 20 godina

Posle lavine uvreda na racun Demokratske stranke i obecanja datih tokom kampanje, da nece praviti nikakav savez sa DS-om, bas kao ni sa SRS-om, Kostunica i njegovi portparoli kukaju kako to DS nece da podrzi Vladu u kojoj se ne bi nalaziili njeni predstavnici. Pored toga, oni obecavaju da ce situaciju u Srbiji vratiti na stanje od pre 05. oktobra jer, kako tvrde, nista dobro se nije ni dogodilo…Dobro, da li vam to izgleda normalno? Pa zar SRS i SPS ne zele isto? Oni bi takodje voleli povratak na “staro”. Kakva je onda razlika izmedju koalicije DSS-G17plus-SPONS i Milosevicevog rezima?! Sta biraci mogu od njih da ocekuju? Demokratska stranka je podnela najvece zrtve u zelji da se sprovedu korenite reforme koje bi da bi obuhvatile sve oblasti drustva i koje bi Srbiju priblizile Evropi, smatrajuci da joj je u Evropi mesto. Nadam se da su gradjani shvatili da Kostunica nema isti stav i da po svaku cenu zeli da nastavi sa svojom politikom. Kostunica ne zeli da preuzme odgovornost za vrsenje vlasti, ali zeli da spreci DS da nastavi sa reformama. Pa, zar neko ocekuje da ce ga DS podrzati?!

Nikola

pre 20 godina

Jako su opasne price nekih komentatora o DS-u kao avangardi koje prosecan srpski birac ne moze da shvati. Ta prica jako lici na komunisticku avangardu, koja je svoju ideologiju uterivala silom jer je narod bio glup da je razume.

Dragan

pre 20 godina

Izbori: DS+GSS+DC+.... =12%
Trenutno zauzimaju: predsedink vlade, predsednik skupstine, predsednik republike (VD), skoro svi potpredsednici vlade, skoro svi ministri, predsednik saveznog parlamenta, savezni ministar inostranih poslova, savezni ministar odbrane...
Ko je izvan politicke logike i ko treba da bude uvredjen?

Rastko

pre 20 godina

Nisam glasao za DS i ne verujem ni da cu u buduce ali imam jedno pitanje za sve koji hoce manjinsku vladu.
Svi napadate DS, ali svi, svi ste glasali protiv njih jer ne mozete da ih podnesete, sta vise mrzite ih. DS vam je olicenje zla u prethodne tri godine, DS vam je upropastio zivot i doveo vas do prosjackog stapa, DS je izdao srpske nacionalne interese!
Pa gospodo draga, sta ce vam podrska takvih ubica, lopova, izdajnika u skupstini?
Pa evo vam SRS i SPS, oni su vam bolji, posteniji, lepsi, pametniji i ocigledno su manje unistavali dok su bili na vlasti.
Gospodo za manjinsku vladu, kako vas nije sramota!

mirog

pre 20 godina

Gospodo “demokrate” sada vam je jasno ko ste i koliko vredite i zasto se Sloba toliko dugo zadrzao na vlasti. Ova zemlja bi trebalo da trci jer nema vremena za gubljenje, a vi tapkate u mestu.

Nada,Zemun

pre 20 godina

Zelim da pohvalim devojku koja je sinoc vodila-JAVNU TAJNU-Ne znam kako se zove,odusevljena sam nacinom kako je vodila emisiju i pitanjima koja je postavljala gospodinu Borisu Tadicu.Po meni on nije konkretno odgovarao na njena pitanja i nije mi jasno cime je to on uvredjen,osim sto mi je jasno da je najvaznije da se DS zauzme sto vise boljih mesta u novoj vladi!A iostala gospoda iz DSS, G-17, SPO-NS, NISU MNOGO GADLJIVA na polozaje u parlamentu!

Miodrag Djordjevic

pre 20 godina

Poruka svim "demokratskim strankama". Da li je moguce da niste u stanju da shvatite ozbiljnost situacije u kojoj se zemlja nalazi? Gde vam je odgovornost, a gde patriotizam? Da li je vase ponasanje dostojno poverenja biraca? Jedino koalicija svih demokratskih stranaka,sa resosima podeljenim prema % glasova, uz odogovarajuce kompetencije je resenje. Sve drugo je neodgovorno. Urazumite se i to odmah!

dragan

pre 20 godina

Kakva Milosevicevska istupanja -imaju 12%glasackog tela i ne daju da se formira vlada, sto je najjace vladali su 3 godine sa malo vecim procentom + sateliti(njih 2%). Na koga vas to podseca?

boza s

pre 20 godina

Stranka je marginalna jer je sama i niko nece sa njom ni SPS ni SRS a na drugoj strani DSS G17 SPO-NS.Sta je sokantno da skoro u istim procentima ili malo visim, glasackog tela su vladali od 5 oktobra tako da im neide u glavu da je tome doso kraj

Stigosmo do sustine

pre 20 godina

Kljucni deo sinocnjeg Tadicevog objasnjenja, zasto su odustali od manjinske vlade, jeste - da oni nisu prihvaceni kao ucesnici u izradi koalicionog sporazuma. Znaci, tri stranke (DSS, G17, SPO-NS) koje nameravaju da formiraju vladu su izradile dva dokumenta: prvi je koalicioni sporazum izmedju njih tri, koji sadrzi i program delovanja buduce vlade; a drugi dokument je trebalo da bude sporazum o podrsci manjinskoj vladi, koji je trebao da uredi odnose izmedju njih tri, s jedne strane i DS-a s druge strane. Znaci, prvi dokument logicno, uredjuju SAMO njih tri, a drugi dokument, koji je bio dat tek u nacrtu, uredjuju zajedno sa DS-om.
Prema tome, izgleda da smo dosli do kljuca: DS je htela da uredjuje i prvi dokument. Da pod firmom manjinske vlade, kontrolise apsolutno sve, pa cak i izradu koalicionog sporazuma stranaka koje ucestvuju u vladi. Da bude u senci i da vuce sve konce. Dobri ucenici makijavelisticko-balkanskog kursa o vladanju.
Koalicioni sporazum DSS-G17-(SPO-NS), zajedno sa programskim delom je dat javnosti na uvid. Bilo bi korisno da se DS obrati javnosti i saopsti - sta u tom sporazumu ne bi bilo da je ona ucestvovala u njegovoj izradi. Sta bi bilo dodato, a sta oduzeto.

ivana

pre 20 godina

Za dobrim konjem prasina se dize ... Treba pogledati broj komentara i ko je uzburkao duhove. Mislim da je nasa najprogresivnija stranka zapravo GSS i volela bih da se i oni oglase, jer su uvek umeli da smire duhove. Ono sto politicari moraju da shvate jeste da ja vise nemam obraza da teram roditelje na glasanje, posto nove izbore u ovoj situaciji ne znam kako bih ni pred sobom opravdala. Dakle, NE novim izborima i DA bilo kakvoj vladi, jer mora konacno da pocne nesto da se radi u ovoj zemlji!

Beka

pre 20 godina

Ni jedna stranaka na izborima nije dobila vecinu, te ni jedna ne moze da uslovljava. Jedino sto su duzni biracima i zemlji je da vise sastave tu vladu, a ne da se pogadjaju i cenjkaju. Ima li iko od njih ko dovoljno "voli" (onako pravo) tu Srbiju i da interes Srbije stavi ispred interesa stranke i svog licnog (interesa i novcanika)? Izgleda nema.

Rade

pre 20 godina

Svako ko pravi poredjenje principijelne borbe DS za pozicije vlasti (koje su, uostalom, zasluzene) sa Milosevicem, ili sa vladavinom iz licnih interesa, mislim da je zlonameran. Generalno, pravilnim rezonom se moze videti da su njihove teznje oplemenjene sa ciljem da se pomogne Srbiji nenasilnim metodama (za razliku od onih prethodnika koji su zagovarali netoleranciju, nasilne i lopovske metode). Nazalost, ovi izbori su pokazli da je veliki broj onih koji podrzavaju nasilje i nacionalizam, pa makar to bilo i na njihovu stetu.
Za mene je DSS - veliko razocarenje. Ako nastave sa politikom slicnijom radikalskom - tada je bolje da u imenu ne stoji ono demokrtska, da ne zavaravaju glasace.

Ovde, pre svega za politicare, citiracu jednog mudraca: "Inteligencija bez dobrote je - kazna".
A za sve one koji prizeljkuju dominaciju nad tudjim citiracu poznatu misao: "Sagni glavu, o gordi covece i potrudi se na svojoj grudi".

Gordan Milicic

pre 20 godina

Ocigledno je da Tadic nije taj kalibar da vodi partiju, a kamo li Vladu. On zaboravlja da demokratija podrazumeva otvorenost informacija- sve u vezi pregovora oko nove Vlade se odvijalo pred ocima gradjana i sada njegovo bacanje prasine u oci je "van pameti" koje on izgleda i nema previse. To je praksa koju su oni dobili u amanet od Milosevica a njhov "mitski" vodja Dindjic usavrsio do max.Tako smo i imali sve te afere i kradje i sada Tadic vrlo neitelegentno pokusava novu kradju - kradju izborne volje gradjana i to potvrdjuje njegovu licnu glupost i nemoralnost ali takodje otkriva sustinu vrha DS i njenih pridruzenih malih kerova Koraca i Svilanovica koji se lepe uz DS jer njihovi strani mentori hoce da DS usmeravaju protiv intersa i demokratije i Srbije. Cena za to se zna.

Public Enemy

pre 20 godina

Ovo je zaista za neverovati! U predizbornoj kampanji g. Kostunica i DSS kazu: sa SRS nece biti koalicije;
sa DS niti pod razno i tacka! Sad posle izbora hoce njihovu (DS) podrsku tj. da DS bude njihova glasacka masina u skupstini cime su i oni (DS) tada definitivno deo vlasti. Znaci problem je sto nasa pravno-legalisticka snasa hoce da zatrudni ali hoce da niko ne sazna sa kim (naravno sa DS) i uopste da niko ne sazna da se ona "kresnula" jer boze moj ona je "postena", najpostenija snasa. Pa bas da vidimo kako ce to da izvede!
Ko je prvi politicar koji je pogazio predizborno obecanje: g. Kostunica i DSS!

Katastrofa! Oni koji kritikuju DS (u ovoj stvari) imaju ozbiljnih problema sa zdravim razumom! Ali setimo se devedesetih...

nike

pre 20 godina

Nije nikakva tajna da su savetnici politicara vrlo problematicne osobe pa tu ubrajam i savetnike Tadica!
Zamislite da se ova nebulozna izjava da DS treba da dobije mesto predsednika Skupstine prihvati i za predsednika postave Natasu Micic? Zar stvarno mislite da je ovaj narod debilan?

Draga

pre 20 godina

Samo tako nastavi,Borise.Dosta je vise pljuvanja.Sta god ko da misli, vi ste avangarda.Ko sad ne razume,shvatice kroz deset godina.Za mnoge ce biti kasno,ali, vasa je sudbina da ljudi ne mogu da odmah shvate sta radite.To je tako sa onima koji su iznad proseka.

ceca

pre 20 godina

Gospodine Tadicu mislili smo da ste drugaciji od ostalih ali.... Izgleda je cilj da ova vlada funkcionise i dalje sa zivkovicem na celu i ostalim ministrima, da uzme jos koji milion i to je to. vi svi iz DS-a a bogami i iz onog krnjeg DOS-a necete da napustite vlast necete da odete. slatko vam je.

Niste za izbore nisam ni ja ali ako ih bude necu glasati uopste. radikali ce dobiti formirati samostalnu vladu i to je to. treba da nam bude svima jasno da i ukoliko se formira bilo kakva vlada ona nece biti stabilna. to je svima jasno. jasno je da bi i vlada sada trebalo da formiraju DSS i SRS ali ljudi tako je narod hteo. sada sto g kostunica ne bi i bi sa srs a bogami i sa svima ostalima to je druga stvar. Mislim da ste ovim potezima u poslednjih 20-tak dana izgubili i ono malo ljudi koji su verovali da mozete da se izvucete iz gliba u koji ste upali i da nas vodite u buducnost. Gospodo ocistite se od svih onih koji su radili da ne nabrajam sta, ostace vas vrlo malo ali samo tako mozete formirati okosnicu za buducnost.

Bogic, Cosmos

pre 20 godina

Tadic i DS ne treba vise da ponavljaju ovo jer to svi znaju da je to INDICENT OFFER. Dobro je da DSS ide sa ovako suludim predlogom jer ce to biti lakmus test za stepen inteligencije birackog tela. Ono sto Tadic treba da uradi je da se izbori sa Zapadom. Ako Solana i Svimer krenu npr. da ih pritiskaju, onda nek im oni i sastave vladu tj. neka DS onda ima Skupstinu.

Pride, malo OT: Nije tacno da je SRS nedemokratska partija. Za mene su sve partije koje izadju na demokratske izbore - demokratske ! Ako SRS nisu, onda pitam Vladu - sta oni onda rade i ko im je dozvolio da idu na izbore ? Dakle, ili zabranite SRS ili cutite, a ne da sutra ako pobede nedajBoze imamo nove sankcije jer pola Beograda prica kako su to fasisti i antidemokrati. Uozbiljite se malo i pazite sta pricate jer svet sve slusa.

Isto tako DSS forsira jednu neprirodnu podelu na demokratski blok i drugi. Takvo nesto ne postoji ! U Srbiji postoji reformski i antireformski blok. U Antireformskom su SRS, DSS i SPO/NS. To su stranke koje su jasno pokazale da ne zale da menjaju ni sebe, ni svoj nazadni nacin misljenja, a kamoli drzavu. Reformski blok predvodi DS, zatim SPS koja se dosta reformisala isad jos da se oslobodi balasta Milosevica.

G17+ ne bih nigde svrstao jer je to stranka kojoj iskreno zelim da nestane. Prvo nemaju infrastrukturu, drugo nemaju ni posteno ime za stranku. Trece - kakvi licemeri ! Ruse DS, onda hoce sa njim. Medjutim, sad kad ga svi napadaju oni cute. Ccc...

dejan

pre 20 godina

Gospodin Tadić i svi ostali sa liste DS prenebregavaju rezultate vladavine DOS-a u periodu od 2000-2003. Jedan od nesumnjivo najupečatljivijih je institucionalna agonija srpskog društva i države. Nemamo predsednika jer DS nije htela da ukine nepotrebni i nedemokratski cenzus, u Parlamentu se glasalo mimo pisanih i nepisanih pravila političkog poštenja i liberalno-demokratskih obzira i vrednosti. Sudstvo je na ivici propasti ,a snazi je Ustav u kome je društvena svojina jedna od odrednica svojinskih prava,i itd.

Posle svega, u ime isključive odbrane partiskog interesa i lične promocije u kampanji ya lidera stranke, Tadić i njegov politički mentor Mićunović, poručuje kako DS treba ima predsednika Parlamenta i mesta u Vladi.
Pa zar nije predsednica Parlamenta N.Mićić omogućila krivotvorenje glasova pri iyboru guvernera NBS? Nisu li poslanici Novaković i Arnerić glasali iz Soluna i Bodruma?

Nije li parlamentarna većina predvođena DS-om donela restriktivan skupštinski poslovnik, ukinula TV prenose kao vid kontrole Parlamenta od strane javnosti i nadasve omogućila operacionalizaciju odluke o isključenju DSS-a iz Parlamenta?!
Sve ovo se dogodilo, prosto radi se o faktima koji pokazuju ko je DS!!!
Njihovo navođenje nije propaganda u korist ove ili one opcije, već jedini način da se DS suoči sa sobom, odbaci samoobamanu da je društveno-istorijska avangarda koja ima eksluzivno pravo na reforme i da korektno da šansu drugima da barem pokušaju da učine nešto. Tranzicija je dug i težak proces i DS će ponovo imati svojih pet minuta ako se ya tren povuće sa scene, konsoliduje i profiliše kao stranka centra koja ide ka levici.
Za prosvećenu socijaldemokratsku partiju biće mesta na političkoj sceni uvek. Stoga, gosp.Tadiću, odstupite za tren od uskostranačkih interesa, podržite manjinsku vladu i konsolidujte stranku.

Ivan M

pre 20 godina

Mozda je DS ovime uvredjen i ponizen; mozda DSS postupa kao gomila nesposobnjakovica; mozda je G17 kvazi-stranka koja cas voli cas mrzi DS i mozda su SPO-NS dva demagoga koji bi sve dali da drze neke fotelje - ali jasno je da tu niko ne haje za interese naroda i drzave! Oni bi se najradije prepirali i jedni druge optuzivali nego sto bi bili konstruktivni i gradili postenu i efikasnu vladu. Zar tu nema nikoga ko ne moze da proguta ponos i sujetu i da se rukovodi necim visim od uskog partijskog interesa? Ovo je stvarno sramota za celu Srbiju i moram reci da sve ovo pratim sa gadjenjem.

велики осмех

pre 20 godina

Па наравно да ДС неће изборе кад су усред избора за председника странке. И сад би сви требало да буду таоци дуела Тадић-Живковић. А на изборима ко зна шта би било - ако би Угљанин променио ћурак, а дио Мађара се вратио у окриље Касе, питање је да ли би пет одсто било достижно. Ко не верује нека погледа где је ДС добио највише гласова на последњим изборима. Што се ДСС-а тиче, они су одлучили да политички "изгину" у "датој речи" заједно са Г 17 плус, чији лидери добро знају да би на поновљеним изборима тешко навукли садашњи постотак бирача. Веља се прагматично држи истине да он на новим изборима не би прошао горе /Чачак и околина/. Социјалисти су за наредних десетак година у Србији маргиналци, а СРС... Морам, тешка срца, да признам да Николић вуче политички најмудрије потезе у ово послеизборно време. Прво позив ДСС-у и презнојавање Воје и екипе пред питањем - а шта сад, а онда, након бламаже "демократског блока", позив Коштуници да се направи техничка влада и да за 45 до 60 дана од њеног конституисања у исти дан буду проведени сви избори који чекају Србију - парламентарни,председнички, општински и за војвођанску скупштину. Нема шта - политички профитабилно за СРС, а тешко се са политичке и финансијске стране, после свега што гледамо,може оспорити и разум таквом решењу. Ето ти времена - радикали постали најреалнији или најмање ирационални. Не знам да ли бих гласао за њих, али за њихов предлог дижем обе руке.

nsv

pre 20 godina

Javno mnjenje u Srbiji, a u dobroj meri i novinari (po onome sto smo sinoc videli u Javnoj tajni, a da ne pominjemo druge medije)imaju problem sa logickim rasudjivanjem. DSS, SPONS, a polusvesno-polunesvesno i G17 nastavljaju staru dobru srpsku tradiciju DEMAGOGIJE. Glasaci DS ce tu demagogiju lako prepoznati i prezreti, a za ove ostale nisam bas sigurna.

Sasa V.

pre 20 godina

Nije samo ponizenje DS cilj ovih stranaka.
Skriveni cilj je da uzmu svu vlast u Srbiji sa 109 poslanika. Elementarna politicka kultura je da nas ne prave magarcima i da pod firmom da je DSS najjaca stranka ne uzimaju sve funkcije za sebe. Ukoliko traze podrsku manjinskoj Vladi, sto podrazumeva saradnju DS sa preostale 3 liste demokratskog bloka u Skupstini, bez ucesca DS u Vladi, bilo bi logocno da DS-u prepuste mesto predsednika Parlamenta.

Ali ne, DSS zeli da i to mesto uzmu za sebe, i da na taj nacin osim Vlade, dobiju i mesto predsednika Skupstine (samim tim i vd Predsednika Republike) i da time ostvare apsolutnu vlast u Srbiji.

Da vas podsetim, to je bila glavna optuzba spram DS, da vladaju sa 123 poslanika i da nemaju vecinu u Parlamentu a da imaju svu vlast. Ipak je po mojoj matematici 109 manje od 123 ali je oba nedovoljno.
Zato, puna podrska Tadicu u insistiranju na vecinskoj Vladi.
Uostalom, u zlatno vreme DOS-a, najjaca partija, DS, je dobila premijera, a DSS je dobio predsednika Skupstine.

Politicki logicno i korektno.
Nikako se ne sme pristati da se podrska manjinskoj Vladi "plati" mestom Ministra odbrane, jer bi se na taj nacin dala argumentacija Tadicevim protivnicima unutar DS da je podrsku Vladi naplatio sopstvenom foteljom. To je samo pokusaj DSS da buduceg predsednika demokrata u startu oslabi unutar clanstva.

mirko

pre 20 godina

Nemam nameru da branim Demokratsku stranku narocito zato sto snosi dosta odgovornosti za brojne propuste ili zloupotrebe u proslom sazivu vlade , ali ovo kako se ponasa g. Marsicanin i DSS je necuveni primer drskosti i bezobrazluka jedne u sustini sterilne i nesposobne grupe ljudi. Jako bih voleo ( mada bi to puno kostalo ovaj narod) da oni preuzmu kljucne resore u vlasti i da se vec jednom razoblice u svoj svojoj nesposobnosti i sterilnosti.

Captain Blaze

pre 20 godina

Dobro im je Boris i rekao...

Steta samo sto je u DS-u vec nekoliko meseci na sceni maskarada po cijem scenariju Boris vodi stranku na izbore i cisti je, a onda Zivkovic na kraju postaje predsednik stranke. Ne verujete? Zivi bili, pa videli...

Vladimir Maricic (London)

pre 20 godina

Clanovi DS-a nastavljaju "politiku zute stampe" objavljujuci svoje zahteve prvo preko medija umesto u direktnim pregovorima. DSS unosi neko davno zaboravljeno dostojanstvo u politicki proces (cak se objavljuje i program potencijalne vlade). Kostunica je jedan od retkih koji ima mogucnost da se iskaze u ovom vremenu kao talentovani drzavnik. A Tadic misli da on moze preko javnog mnenja da vrsi pritisak a u stvari unosi samo neplodotvorne prvljave metode u drzavne poslove, a najvise sto uspeva je da srozava ugled politickog bavljenja.

ljiljana

pre 20 godina

Gospodin Tadic se ponasa, sto bi narod rekao kao "uvredjena mlada". DS je isturio njega jer su sve ostale potencijale "iscrpli" na najgori moguci nacin, i sada g. Tadic, u svojim "momackim, lakonskim, spontanim, a nadasve iskrenim" nastupima, kao u cudu postavlja pitanje, kako neko moze i da pomisli..., sto bi dakako imalo smisla, ukoliko ne bi postojala "istorija ponasanja", pa je s tim u skladu, odnos DSS-a i razumljiv. Odnos distanciranja, prezira je najmanje sto neko moze da oseca prema onome sto se cinilo poslednjih godina. Zato, ne cudite se g. Tadic!

Leposava

pre 20 godina

Gospodine Tadicu, ni Milosevic nije hteo da se pokori volji bivsih zemalja Jugoslavije da budu samostalne, jer unoseci konfuziju kod Srba na prostorima Jugoslavija, na konto ugrozenosti Srpstva, znamo kako smo prosli. Sigurno da su nas i drugi izprovocirali. Zato razmislite malo bolje, da li na prvom mestu za DS,licna zaljubljenost za vlascu ili narod Srbije. Mozda i tajkuni rovare po vasoj partiji,kao sto su radili kod Milosevica.

Leposava

pre 20 godina

Gospodine Tadicu, ni Milosevic nije hteo da se pokori volji bivsih zemalja Jugoslavije da budu samostalne, jer unoseci konfuziju kod Srba na prostorima Jugoslavija, na konto ugrozenosti Srpstva, znamo kako smo prosli. Sigurno da su nas i drugi izprovocirali. Zato razmislite malo bolje, da li na prvom mestu za DS,licna zaljubljenost za vlascu ili narod Srbije. Mozda i tajkuni rovare po vasoj partiji,kao sto su radili kod Milosevica.

ljiljana

pre 20 godina

Gospodin Tadic se ponasa, sto bi narod rekao kao "uvredjena mlada". DS je isturio njega jer su sve ostale potencijale "iscrpli" na najgori moguci nacin, i sada g. Tadic, u svojim "momackim, lakonskim, spontanim, a nadasve iskrenim" nastupima, kao u cudu postavlja pitanje, kako neko moze i da pomisli..., sto bi dakako imalo smisla, ukoliko ne bi postojala "istorija ponasanja", pa je s tim u skladu, odnos DSS-a i razumljiv. Odnos distanciranja, prezira je najmanje sto neko moze da oseca prema onome sto se cinilo poslednjih godina. Zato, ne cudite se g. Tadic!

mirko

pre 20 godina

Nemam nameru da branim Demokratsku stranku narocito zato sto snosi dosta odgovornosti za brojne propuste ili zloupotrebe u proslom sazivu vlade , ali ovo kako se ponasa g. Marsicanin i DSS je necuveni primer drskosti i bezobrazluka jedne u sustini sterilne i nesposobne grupe ljudi. Jako bih voleo ( mada bi to puno kostalo ovaj narod) da oni preuzmu kljucne resore u vlasti i da se vec jednom razoblice u svoj svojoj nesposobnosti i sterilnosti.

Sasa V.

pre 20 godina

Nije samo ponizenje DS cilj ovih stranaka.
Skriveni cilj je da uzmu svu vlast u Srbiji sa 109 poslanika. Elementarna politicka kultura je da nas ne prave magarcima i da pod firmom da je DSS najjaca stranka ne uzimaju sve funkcije za sebe. Ukoliko traze podrsku manjinskoj Vladi, sto podrazumeva saradnju DS sa preostale 3 liste demokratskog bloka u Skupstini, bez ucesca DS u Vladi, bilo bi logocno da DS-u prepuste mesto predsednika Parlamenta.

Ali ne, DSS zeli da i to mesto uzmu za sebe, i da na taj nacin osim Vlade, dobiju i mesto predsednika Skupstine (samim tim i vd Predsednika Republike) i da time ostvare apsolutnu vlast u Srbiji.

Da vas podsetim, to je bila glavna optuzba spram DS, da vladaju sa 123 poslanika i da nemaju vecinu u Parlamentu a da imaju svu vlast. Ipak je po mojoj matematici 109 manje od 123 ali je oba nedovoljno.
Zato, puna podrska Tadicu u insistiranju na vecinskoj Vladi.
Uostalom, u zlatno vreme DOS-a, najjaca partija, DS, je dobila premijera, a DSS je dobio predsednika Skupstine.

Politicki logicno i korektno.
Nikako se ne sme pristati da se podrska manjinskoj Vladi "plati" mestom Ministra odbrane, jer bi se na taj nacin dala argumentacija Tadicevim protivnicima unutar DS da je podrsku Vladi naplatio sopstvenom foteljom. To je samo pokusaj DSS da buduceg predsednika demokrata u startu oslabi unutar clanstva.

Captain Blaze

pre 20 godina

Dobro im je Boris i rekao...

Steta samo sto je u DS-u vec nekoliko meseci na sceni maskarada po cijem scenariju Boris vodi stranku na izbore i cisti je, a onda Zivkovic na kraju postaje predsednik stranke. Ne verujete? Zivi bili, pa videli...

Vladimir Maricic (London)

pre 20 godina

Clanovi DS-a nastavljaju "politiku zute stampe" objavljujuci svoje zahteve prvo preko medija umesto u direktnim pregovorima. DSS unosi neko davno zaboravljeno dostojanstvo u politicki proces (cak se objavljuje i program potencijalne vlade). Kostunica je jedan od retkih koji ima mogucnost da se iskaze u ovom vremenu kao talentovani drzavnik. A Tadic misli da on moze preko javnog mnenja da vrsi pritisak a u stvari unosi samo neplodotvorne prvljave metode u drzavne poslove, a najvise sto uspeva je da srozava ugled politickog bavljenja.

велики осмех

pre 20 godina

Па наравно да ДС неће изборе кад су усред избора за председника странке. И сад би сви требало да буду таоци дуела Тадић-Живковић. А на изборима ко зна шта би било - ако би Угљанин променио ћурак, а дио Мађара се вратио у окриље Касе, питање је да ли би пет одсто било достижно. Ко не верује нека погледа где је ДС добио највише гласова на последњим изборима. Што се ДСС-а тиче, они су одлучили да политички "изгину" у "датој речи" заједно са Г 17 плус, чији лидери добро знају да би на поновљеним изборима тешко навукли садашњи постотак бирача. Веља се прагматично држи истине да он на новим изборима не би прошао горе /Чачак и околина/. Социјалисти су за наредних десетак година у Србији маргиналци, а СРС... Морам, тешка срца, да признам да Николић вуче политички најмудрије потезе у ово послеизборно време. Прво позив ДСС-у и презнојавање Воје и екипе пред питањем - а шта сад, а онда, након бламаже "демократског блока", позив Коштуници да се направи техничка влада и да за 45 до 60 дана од њеног конституисања у исти дан буду проведени сви избори који чекају Србију - парламентарни,председнички, општински и за војвођанску скупштину. Нема шта - политички профитабилно за СРС, а тешко се са политичке и финансијске стране, после свега што гледамо,може оспорити и разум таквом решењу. Ето ти времена - радикали постали најреалнији или најмање ирационални. Не знам да ли бих гласао за њих, али за њихов предлог дижем обе руке.

ceca

pre 20 godina

Gospodine Tadicu mislili smo da ste drugaciji od ostalih ali.... Izgleda je cilj da ova vlada funkcionise i dalje sa zivkovicem na celu i ostalim ministrima, da uzme jos koji milion i to je to. vi svi iz DS-a a bogami i iz onog krnjeg DOS-a necete da napustite vlast necete da odete. slatko vam je.

Niste za izbore nisam ni ja ali ako ih bude necu glasati uopste. radikali ce dobiti formirati samostalnu vladu i to je to. treba da nam bude svima jasno da i ukoliko se formira bilo kakva vlada ona nece biti stabilna. to je svima jasno. jasno je da bi i vlada sada trebalo da formiraju DSS i SRS ali ljudi tako je narod hteo. sada sto g kostunica ne bi i bi sa srs a bogami i sa svima ostalima to je druga stvar. Mislim da ste ovim potezima u poslednjih 20-tak dana izgubili i ono malo ljudi koji su verovali da mozete da se izvucete iz gliba u koji ste upali i da nas vodite u buducnost. Gospodo ocistite se od svih onih koji su radili da ne nabrajam sta, ostace vas vrlo malo ali samo tako mozete formirati okosnicu za buducnost.

nsv

pre 20 godina

Javno mnjenje u Srbiji, a u dobroj meri i novinari (po onome sto smo sinoc videli u Javnoj tajni, a da ne pominjemo druge medije)imaju problem sa logickim rasudjivanjem. DSS, SPONS, a polusvesno-polunesvesno i G17 nastavljaju staru dobru srpsku tradiciju DEMAGOGIJE. Glasaci DS ce tu demagogiju lako prepoznati i prezreti, a za ove ostale nisam bas sigurna.

Bogic, Cosmos

pre 20 godina

Tadic i DS ne treba vise da ponavljaju ovo jer to svi znaju da je to INDICENT OFFER. Dobro je da DSS ide sa ovako suludim predlogom jer ce to biti lakmus test za stepen inteligencije birackog tela. Ono sto Tadic treba da uradi je da se izbori sa Zapadom. Ako Solana i Svimer krenu npr. da ih pritiskaju, onda nek im oni i sastave vladu tj. neka DS onda ima Skupstinu.

Pride, malo OT: Nije tacno da je SRS nedemokratska partija. Za mene su sve partije koje izadju na demokratske izbore - demokratske ! Ako SRS nisu, onda pitam Vladu - sta oni onda rade i ko im je dozvolio da idu na izbore ? Dakle, ili zabranite SRS ili cutite, a ne da sutra ako pobede nedajBoze imamo nove sankcije jer pola Beograda prica kako su to fasisti i antidemokrati. Uozbiljite se malo i pazite sta pricate jer svet sve slusa.

Isto tako DSS forsira jednu neprirodnu podelu na demokratski blok i drugi. Takvo nesto ne postoji ! U Srbiji postoji reformski i antireformski blok. U Antireformskom su SRS, DSS i SPO/NS. To su stranke koje su jasno pokazale da ne zale da menjaju ni sebe, ni svoj nazadni nacin misljenja, a kamoli drzavu. Reformski blok predvodi DS, zatim SPS koja se dosta reformisala isad jos da se oslobodi balasta Milosevica.

G17+ ne bih nigde svrstao jer je to stranka kojoj iskreno zelim da nestane. Prvo nemaju infrastrukturu, drugo nemaju ni posteno ime za stranku. Trece - kakvi licemeri ! Ruse DS, onda hoce sa njim. Medjutim, sad kad ga svi napadaju oni cute. Ccc...

nike

pre 20 godina

Nije nikakva tajna da su savetnici politicara vrlo problematicne osobe pa tu ubrajam i savetnike Tadica!
Zamislite da se ova nebulozna izjava da DS treba da dobije mesto predsednika Skupstine prihvati i za predsednika postave Natasu Micic? Zar stvarno mislite da je ovaj narod debilan?

dejan

pre 20 godina

Gospodin Tadić i svi ostali sa liste DS prenebregavaju rezultate vladavine DOS-a u periodu od 2000-2003. Jedan od nesumnjivo najupečatljivijih je institucionalna agonija srpskog društva i države. Nemamo predsednika jer DS nije htela da ukine nepotrebni i nedemokratski cenzus, u Parlamentu se glasalo mimo pisanih i nepisanih pravila političkog poštenja i liberalno-demokratskih obzira i vrednosti. Sudstvo je na ivici propasti ,a snazi je Ustav u kome je društvena svojina jedna od odrednica svojinskih prava,i itd.

Posle svega, u ime isključive odbrane partiskog interesa i lične promocije u kampanji ya lidera stranke, Tadić i njegov politički mentor Mićunović, poručuje kako DS treba ima predsednika Parlamenta i mesta u Vladi.
Pa zar nije predsednica Parlamenta N.Mićić omogućila krivotvorenje glasova pri iyboru guvernera NBS? Nisu li poslanici Novaković i Arnerić glasali iz Soluna i Bodruma?

Nije li parlamentarna većina predvođena DS-om donela restriktivan skupštinski poslovnik, ukinula TV prenose kao vid kontrole Parlamenta od strane javnosti i nadasve omogućila operacionalizaciju odluke o isključenju DSS-a iz Parlamenta?!
Sve ovo se dogodilo, prosto radi se o faktima koji pokazuju ko je DS!!!
Njihovo navođenje nije propaganda u korist ove ili one opcije, već jedini način da se DS suoči sa sobom, odbaci samoobamanu da je društveno-istorijska avangarda koja ima eksluzivno pravo na reforme i da korektno da šansu drugima da barem pokušaju da učine nešto. Tranzicija je dug i težak proces i DS će ponovo imati svojih pet minuta ako se ya tren povuće sa scene, konsoliduje i profiliše kao stranka centra koja ide ka levici.
Za prosvećenu socijaldemokratsku partiju biće mesta na političkoj sceni uvek. Stoga, gosp.Tadiću, odstupite za tren od uskostranačkih interesa, podržite manjinsku vladu i konsolidujte stranku.

Draga

pre 20 godina

Samo tako nastavi,Borise.Dosta je vise pljuvanja.Sta god ko da misli, vi ste avangarda.Ko sad ne razume,shvatice kroz deset godina.Za mnoge ce biti kasno,ali, vasa je sudbina da ljudi ne mogu da odmah shvate sta radite.To je tako sa onima koji su iznad proseka.

Ivan M

pre 20 godina

Mozda je DS ovime uvredjen i ponizen; mozda DSS postupa kao gomila nesposobnjakovica; mozda je G17 kvazi-stranka koja cas voli cas mrzi DS i mozda su SPO-NS dva demagoga koji bi sve dali da drze neke fotelje - ali jasno je da tu niko ne haje za interese naroda i drzave! Oni bi se najradije prepirali i jedni druge optuzivali nego sto bi bili konstruktivni i gradili postenu i efikasnu vladu. Zar tu nema nikoga ko ne moze da proguta ponos i sujetu i da se rukovodi necim visim od uskog partijskog interesa? Ovo je stvarno sramota za celu Srbiju i moram reci da sve ovo pratim sa gadjenjem.

Public Enemy

pre 20 godina

Ovo je zaista za neverovati! U predizbornoj kampanji g. Kostunica i DSS kazu: sa SRS nece biti koalicije;
sa DS niti pod razno i tacka! Sad posle izbora hoce njihovu (DS) podrsku tj. da DS bude njihova glasacka masina u skupstini cime su i oni (DS) tada definitivno deo vlasti. Znaci problem je sto nasa pravno-legalisticka snasa hoce da zatrudni ali hoce da niko ne sazna sa kim (naravno sa DS) i uopste da niko ne sazna da se ona "kresnula" jer boze moj ona je "postena", najpostenija snasa. Pa bas da vidimo kako ce to da izvede!
Ko je prvi politicar koji je pogazio predizborno obecanje: g. Kostunica i DSS!

Katastrofa! Oni koji kritikuju DS (u ovoj stvari) imaju ozbiljnih problema sa zdravim razumom! Ali setimo se devedesetih...

Gordan Milicic

pre 20 godina

Ocigledno je da Tadic nije taj kalibar da vodi partiju, a kamo li Vladu. On zaboravlja da demokratija podrazumeva otvorenost informacija- sve u vezi pregovora oko nove Vlade se odvijalo pred ocima gradjana i sada njegovo bacanje prasine u oci je "van pameti" koje on izgleda i nema previse. To je praksa koju su oni dobili u amanet od Milosevica a njhov "mitski" vodja Dindjic usavrsio do max.Tako smo i imali sve te afere i kradje i sada Tadic vrlo neitelegentno pokusava novu kradju - kradju izborne volje gradjana i to potvrdjuje njegovu licnu glupost i nemoralnost ali takodje otkriva sustinu vrha DS i njenih pridruzenih malih kerova Koraca i Svilanovica koji se lepe uz DS jer njihovi strani mentori hoce da DS usmeravaju protiv intersa i demokratije i Srbije. Cena za to se zna.

Rade

pre 20 godina

Svako ko pravi poredjenje principijelne borbe DS za pozicije vlasti (koje su, uostalom, zasluzene) sa Milosevicem, ili sa vladavinom iz licnih interesa, mislim da je zlonameran. Generalno, pravilnim rezonom se moze videti da su njihove teznje oplemenjene sa ciljem da se pomogne Srbiji nenasilnim metodama (za razliku od onih prethodnika koji su zagovarali netoleranciju, nasilne i lopovske metode). Nazalost, ovi izbori su pokazli da je veliki broj onih koji podrzavaju nasilje i nacionalizam, pa makar to bilo i na njihovu stetu.
Za mene je DSS - veliko razocarenje. Ako nastave sa politikom slicnijom radikalskom - tada je bolje da u imenu ne stoji ono demokrtska, da ne zavaravaju glasace.

Ovde, pre svega za politicare, citiracu jednog mudraca: "Inteligencija bez dobrote je - kazna".
A za sve one koji prizeljkuju dominaciju nad tudjim citiracu poznatu misao: "Sagni glavu, o gordi covece i potrudi se na svojoj grudi".

Beka

pre 20 godina

Ni jedna stranaka na izborima nije dobila vecinu, te ni jedna ne moze da uslovljava. Jedino sto su duzni biracima i zemlji je da vise sastave tu vladu, a ne da se pogadjaju i cenjkaju. Ima li iko od njih ko dovoljno "voli" (onako pravo) tu Srbiju i da interes Srbije stavi ispred interesa stranke i svog licnog (interesa i novcanika)? Izgleda nema.

ivana

pre 20 godina

Za dobrim konjem prasina se dize ... Treba pogledati broj komentara i ko je uzburkao duhove. Mislim da je nasa najprogresivnija stranka zapravo GSS i volela bih da se i oni oglase, jer su uvek umeli da smire duhove. Ono sto politicari moraju da shvate jeste da ja vise nemam obraza da teram roditelje na glasanje, posto nove izbore u ovoj situaciji ne znam kako bih ni pred sobom opravdala. Dakle, NE novim izborima i DA bilo kakvoj vladi, jer mora konacno da pocne nesto da se radi u ovoj zemlji!

Stigosmo do sustine

pre 20 godina

Kljucni deo sinocnjeg Tadicevog objasnjenja, zasto su odustali od manjinske vlade, jeste - da oni nisu prihvaceni kao ucesnici u izradi koalicionog sporazuma. Znaci, tri stranke (DSS, G17, SPO-NS) koje nameravaju da formiraju vladu su izradile dva dokumenta: prvi je koalicioni sporazum izmedju njih tri, koji sadrzi i program delovanja buduce vlade; a drugi dokument je trebalo da bude sporazum o podrsci manjinskoj vladi, koji je trebao da uredi odnose izmedju njih tri, s jedne strane i DS-a s druge strane. Znaci, prvi dokument logicno, uredjuju SAMO njih tri, a drugi dokument, koji je bio dat tek u nacrtu, uredjuju zajedno sa DS-om.
Prema tome, izgleda da smo dosli do kljuca: DS je htela da uredjuje i prvi dokument. Da pod firmom manjinske vlade, kontrolise apsolutno sve, pa cak i izradu koalicionog sporazuma stranaka koje ucestvuju u vladi. Da bude u senci i da vuce sve konce. Dobri ucenici makijavelisticko-balkanskog kursa o vladanju.
Koalicioni sporazum DSS-G17-(SPO-NS), zajedno sa programskim delom je dat javnosti na uvid. Bilo bi korisno da se DS obrati javnosti i saopsti - sta u tom sporazumu ne bi bilo da je ona ucestvovala u njegovoj izradi. Sta bi bilo dodato, a sta oduzeto.

Nada,Zemun

pre 20 godina

Zelim da pohvalim devojku koja je sinoc vodila-JAVNU TAJNU-Ne znam kako se zove,odusevljena sam nacinom kako je vodila emisiju i pitanjima koja je postavljala gospodinu Borisu Tadicu.Po meni on nije konkretno odgovarao na njena pitanja i nije mi jasno cime je to on uvredjen,osim sto mi je jasno da je najvaznije da se DS zauzme sto vise boljih mesta u novoj vladi!A iostala gospoda iz DSS, G-17, SPO-NS, NISU MNOGO GADLJIVA na polozaje u parlamentu!

Miodrag Djordjevic

pre 20 godina

Poruka svim "demokratskim strankama". Da li je moguce da niste u stanju da shvatite ozbiljnost situacije u kojoj se zemlja nalazi? Gde vam je odgovornost, a gde patriotizam? Da li je vase ponasanje dostojno poverenja biraca? Jedino koalicija svih demokratskih stranaka,sa resosima podeljenim prema % glasova, uz odogovarajuce kompetencije je resenje. Sve drugo je neodgovorno. Urazumite se i to odmah!

mirog

pre 20 godina

Gospodo “demokrate” sada vam je jasno ko ste i koliko vredite i zasto se Sloba toliko dugo zadrzao na vlasti. Ova zemlja bi trebalo da trci jer nema vremena za gubljenje, a vi tapkate u mestu.

Rastko

pre 20 godina

Nisam glasao za DS i ne verujem ni da cu u buduce ali imam jedno pitanje za sve koji hoce manjinsku vladu.
Svi napadate DS, ali svi, svi ste glasali protiv njih jer ne mozete da ih podnesete, sta vise mrzite ih. DS vam je olicenje zla u prethodne tri godine, DS vam je upropastio zivot i doveo vas do prosjackog stapa, DS je izdao srpske nacionalne interese!
Pa gospodo draga, sta ce vam podrska takvih ubica, lopova, izdajnika u skupstini?
Pa evo vam SRS i SPS, oni su vam bolji, posteniji, lepsi, pametniji i ocigledno su manje unistavali dok su bili na vlasti.
Gospodo za manjinsku vladu, kako vas nije sramota!

Dragan

pre 20 godina

Izbori: DS+GSS+DC+.... =12%
Trenutno zauzimaju: predsedink vlade, predsednik skupstine, predsednik republike (VD), skoro svi potpredsednici vlade, skoro svi ministri, predsednik saveznog parlamenta, savezni ministar inostranih poslova, savezni ministar odbrane...
Ko je izvan politicke logike i ko treba da bude uvredjen?

boza s

pre 20 godina

Stranka je marginalna jer je sama i niko nece sa njom ni SPS ni SRS a na drugoj strani DSS G17 SPO-NS.Sta je sokantno da skoro u istim procentima ili malo visim, glasackog tela su vladali od 5 oktobra tako da im neide u glavu da je tome doso kraj

dragan

pre 20 godina

Kakva Milosevicevska istupanja -imaju 12%glasackog tela i ne daju da se formira vlada, sto je najjace vladali su 3 godine sa malo vecim procentom + sateliti(njih 2%). Na koga vas to podseca?

Nikola

pre 20 godina

Jako su opasne price nekih komentatora o DS-u kao avangardi koje prosecan srpski birac ne moze da shvati. Ta prica jako lici na komunisticku avangardu, koja je svoju ideologiju uterivala silom jer je narod bio glup da je razume.

Homer Simpson

pre 20 godina

O, luda zemljo Srbijo. Zar je moguce da neko naseda na propagandu i zar je moguce da neko veruje da Ilic, Kostunica i samoljubljivi Dinkic mogu da nesto dobro donesu ovoj zemlji? Poslusajte Cedu i verujte u ono u sta smo verovali pre 3 godine. Pa videli ste ko je bio Djindjic i kakvu je ekipu okupio. Ja samo verujem u to i nema kompromisa - nek se udruze sa Radikalima - cak mi i oni deluju sposobniji od troclanog "demokratskog" bloka.

Artur N.

pre 20 godina

Posle lavine uvreda na racun Demokratske stranke i obecanja datih tokom kampanje, da nece praviti nikakav savez sa DS-om, bas kao ni sa SRS-om, Kostunica i njegovi portparoli kukaju kako to DS nece da podrzi Vladu u kojoj se ne bi nalaziili njeni predstavnici. Pored toga, oni obecavaju da ce situaciju u Srbiji vratiti na stanje od pre 05. oktobra jer, kako tvrde, nista dobro se nije ni dogodilo…Dobro, da li vam to izgleda normalno? Pa zar SRS i SPS ne zele isto? Oni bi takodje voleli povratak na “staro”. Kakva je onda razlika izmedju koalicije DSS-G17plus-SPONS i Milosevicevog rezima?! Sta biraci mogu od njih da ocekuju? Demokratska stranka je podnela najvece zrtve u zelji da se sprovedu korenite reforme koje bi da bi obuhvatile sve oblasti drustva i koje bi Srbiju priblizile Evropi, smatrajuci da joj je u Evropi mesto. Nadam se da su gradjani shvatili da Kostunica nema isti stav i da po svaku cenu zeli da nastavi sa svojom politikom. Kostunica ne zeli da preuzme odgovornost za vrsenje vlasti, ali zeli da spreci DS da nastavi sa reformama. Pa, zar neko ocekuje da ce ga DS podrzati?!

Damir

pre 20 godina

Ovoj zemlji je potreban glas razuma, glas pomirenja koji se ako kod nikoga drugog onda kod gosp. Tadica moze pronaci. Nama je potrebno pomirenje, ne svadja. Potrebno je okupiti SVE snage kako bi se ova moralno i ekonomski razrusena zemlja podigla iz pepela u kome se nalazi.
Nasem povratku u neku normalu nikako ne doprinose ove reci optuzbi, ovaj svadjalacki ton pojedinih posetilaca ovog sajta.

Stamatovic Svetlana

pre 20 godina

Nije mi jasna jedna stvar: otkuda to da G17+ , stranka eksperata, podrzava DSS. Ustvari , sve je kristalno jasno , G17+ nema nijednog eksperta, sve su to samo izvikane velicine. Pa ,pogledajte jednog Dinkica, pa Labusa , niko u svetu za njih nikada nije ni cuo , ali zato su oni prvi u selu , jer selo i ne zna da svet postoji.

Zora Popovic

pre 20 godina

By the way, "strani mentori" su Jugoslaviji dali preko 20 milijardi dolara nepovratno (Amerika), pa onda krediti...Od para tih "stranih mentora" su zidane fabrike oko kojih sada lijemo krokodilske suze. Navodno DS rasprodaje sve sto je "nase". Da nije bilo tih para imali bi sada za prodaju fabrika koliko Albanija. U to ne ubrajam ono sto je oteto od onih pre, ali to je druga prica...

Nikola

pre 20 godina

Interesuje me da mi neko objasni razlike izmedju radikalske vlade i ove koje nude takozvane "demokratske stranke". Buducnost Srbije je u svakom slucaju vrlo nepovoljna.
DSS je stranka koja bi samo da razmislja i sastanci ( o lideru i vrapci vec sve znaju mislim da bi verovatno trebao da se kandiduje za sveca), G17 skupina propalih studenata i ekonomista koji nikakve rezultate nemaju, a o SPO i Velji mislim da je izlisno i govoriti svetlosnim godinama su udaljeni od pojma politike i demokratije. DS je nazalost ostala bez jedinog politicara svetskog kalibra i nekoga ko je u Srbiji radio nesto koje narod naravno nije mogao da razume ali se on nije mnogo ni trudio da to objasni (Sizifof posao) a vreme ce pokazati nazalost koliko je Srbija izgubila . Pa sasvim je svejedno ko ce da formira vladu . Sposobnost formirane vlade ce se sastojati od toga ko ce vise novca navuci na svoju vodenicu. Umetnost je omoguciti narodu da zivi bolje i ne primecuje da se potkrada ( kao sto se to radi na Zapadu).
A inace za kometara tipa otvorenost informacija, sloboda stampe i demokratija pa zapitajte se da li to postoji negde u nekoj zemlji.

Pozdrav svima

Ivan BG

pre 20 godina

Zar nije Micunovic zastupao stav za mesto predsednika skupstine za DS, po logici stvari sada bi Tadic trebao nesto sam da smisli, kao sto smo i navikli a ne da nas zbunjuje. Ili mozda Micun i nije to mogao da kaze u ime stranke kojoj ne pripada.Koliko mandata uopste u skupstini ima DS, jer ja koliko znam da racunam,daleko su oni od trece pozicije na izborima,a time sto su koaliciju umesto DOS za jedno slovo preveli u DS,sami su sebe marginizovali kao i svoj program ciljeve, pa i svoje biraci koji tacno i ne znaju za koga su glasali, a o programu da i ne govorimo.U svakom slucaju moramo konstatovati nesto i to odmah: DS je po broju osvojenih mandata, daleko od druge stranke u demokratskom bloku, jer ako usvojimo tu logiku,onda i ima samo dve stranke u tome bloku DSS_G17+_SPO_NS i DS kao druga.Pristalice DS-a bi morali sa time da se pomire, da ih rezultati sledecih izbora ne bi ozbiljno potresli.Ili smo svi neobavesteni o raspadu GSS-a,DC-a.....i koliko ih jos ima, i svi su oni sada za isti program(ostanak na vlasti), i u istoj stranci D(O)S.

Sava

pre 20 godina

Koalicija sa SRS ili ne?
Mislim da je Tadic odgovorio na ovo pitanje.
Niko osim broja glasaca nije ponizio DS i novi izbori bi mogli da budu u vece ponizenje.

Ljubisa Stojkic

pre 20 godina

U Srbiji nema drzavnika.Sitni politicki interesi i liderske sujete trose dragoceno vreme ovog naroda.Gospodo politicari blagoizvolite i uradite nesto za nas vec jednom!

ivana

pre 20 godina

Narode, strasno je to sto ove vesti imaju ovoliko komentara, mi se tu svadjamo a pogledajte sta radi Karic i niko to ne komentarise....Ko je njemu dozvolio da nas prestavlja okolo???? Sta je radio kod Kostunice???? Ko je bre za njega glasao? On se postavlja na presto u vakumu....
Ko ce vec da izadje u javnost koga sve on finansira da znamo zapravo za koga je ko glasao i ko je ko ovde...

Sandra

pre 20 godina

O kakvoj toj podrsci manjinskoj vladi mi govorimo. Jer o manjinskoj vladi, koja samo da se podsetimo jos nije dobila podrsku Parlamenta, a vec se svakim svojim javnim nastupom i postupcima trudi da na najnekulturniji nacin ponizi stranku od koje trazi podrsku???? Pa to je u njamanju ruku bezobrazno.

Izborna kampanja je gotova GLASACI!!!!!!!!!

sve je jasno

pre 20 godina

Citam ove komentare i ne mogu da se nacudim kako ljudi ne razumeju sustinu problema.Covek(Kostunica) je u kampanji obecao da nece u vladu sa SRS I DS.A posto on uvek "drzi rec" sada ima nepremostiv problem:Kako da odrzi rec a da ipak formira Vladu kao premijer?To samo govori o njemu kao o neozbiljnom i nesposobnom politicaru.Niko ga nije tukao po prstima da tako nesto izjavljuje u kampanji.Ako je dobar politicar(sto ocigledno nije)morao je da zna da se takve izjave u kampanji ne daju, tim pre sto je bilo jasno da bez DS nema demokratske vlade.

Vlada, Vankuver

pre 20 godina

Ja bih samo da dodam jedno pitanje: A zasto se Vojina "buduca" Vlada zove manjinska kad su oni pobedili na izborima, i dobili mandat da mendju sobom podele sve funkcije? Zar tu nesto nije cudno? Ima li neko objasnjenje? :-)

Ninoslav Randjelovic

pre 20 godina

Trenutno sam u Vijetnamu. Putujem sa severa ka jugu i preko interneta (sajt B92)pratim vesti iz zemlje. Ove dileme oko manjinske/vecinske vlade su za sada najsmesnije. Narocito meni ovde. Pitam se, da su Vijetnamci bili za vreme svojih ratova (sa Francuzima, Amerikancima) kao mi danas - ovde bi sada verovatno bljestalo od reklama kompanija i hotela ciji vlasnici ne bi bili iz Vijetnama. Ne verujem da bi se videla makar i jedna od ovih milijardu crvenih zastava za zutom zvezdom u sredini. Verovatno, ne bi bilo ni Vijetnamaca. Da su bili skloni svadjama i sebicluku verovatno bi se svi otselili u Srbiju i sada bi tamo raspravljali o politici i ko ce koga i kako.

Leposava

pre 20 godina

Gospodine Tadicu, ni Milosevic nije hteo da se pokori volji bivsih zemalja Jugoslavije da budu samostalne, jer unoseci konfuziju kod Srba na prostorima Jugoslavija, na konto ugrozenosti Srpstva, znamo kako smo prosli. Sigurno da su nas i drugi izprovocirali. Zato razmislite malo bolje, da li na prvom mestu za DS,licna zaljubljenost za vlascu ili narod Srbije. Mozda i tajkuni rovare po vasoj partiji,kao sto su radili kod Milosevica.

ljiljana

pre 20 godina

Gospodin Tadic se ponasa, sto bi narod rekao kao "uvredjena mlada". DS je isturio njega jer su sve ostale potencijale "iscrpli" na najgori moguci nacin, i sada g. Tadic, u svojim "momackim, lakonskim, spontanim, a nadasve iskrenim" nastupima, kao u cudu postavlja pitanje, kako neko moze i da pomisli..., sto bi dakako imalo smisla, ukoliko ne bi postojala "istorija ponasanja", pa je s tim u skladu, odnos DSS-a i razumljiv. Odnos distanciranja, prezira je najmanje sto neko moze da oseca prema onome sto se cinilo poslednjih godina. Zato, ne cudite se g. Tadic!

mirko

pre 20 godina

Nemam nameru da branim Demokratsku stranku narocito zato sto snosi dosta odgovornosti za brojne propuste ili zloupotrebe u proslom sazivu vlade , ali ovo kako se ponasa g. Marsicanin i DSS je necuveni primer drskosti i bezobrazluka jedne u sustini sterilne i nesposobne grupe ljudi. Jako bih voleo ( mada bi to puno kostalo ovaj narod) da oni preuzmu kljucne resore u vlasti i da se vec jednom razoblice u svoj svojoj nesposobnosti i sterilnosti.

Sasa V.

pre 20 godina

Nije samo ponizenje DS cilj ovih stranaka.
Skriveni cilj je da uzmu svu vlast u Srbiji sa 109 poslanika. Elementarna politicka kultura je da nas ne prave magarcima i da pod firmom da je DSS najjaca stranka ne uzimaju sve funkcije za sebe. Ukoliko traze podrsku manjinskoj Vladi, sto podrazumeva saradnju DS sa preostale 3 liste demokratskog bloka u Skupstini, bez ucesca DS u Vladi, bilo bi logocno da DS-u prepuste mesto predsednika Parlamenta.

Ali ne, DSS zeli da i to mesto uzmu za sebe, i da na taj nacin osim Vlade, dobiju i mesto predsednika Skupstine (samim tim i vd Predsednika Republike) i da time ostvare apsolutnu vlast u Srbiji.

Da vas podsetim, to je bila glavna optuzba spram DS, da vladaju sa 123 poslanika i da nemaju vecinu u Parlamentu a da imaju svu vlast. Ipak je po mojoj matematici 109 manje od 123 ali je oba nedovoljno.
Zato, puna podrska Tadicu u insistiranju na vecinskoj Vladi.
Uostalom, u zlatno vreme DOS-a, najjaca partija, DS, je dobila premijera, a DSS je dobio predsednika Skupstine.

Politicki logicno i korektno.
Nikako se ne sme pristati da se podrska manjinskoj Vladi "plati" mestom Ministra odbrane, jer bi se na taj nacin dala argumentacija Tadicevim protivnicima unutar DS da je podrsku Vladi naplatio sopstvenom foteljom. To je samo pokusaj DSS da buduceg predsednika demokrata u startu oslabi unutar clanstva.

Captain Blaze

pre 20 godina

Dobro im je Boris i rekao...

Steta samo sto je u DS-u vec nekoliko meseci na sceni maskarada po cijem scenariju Boris vodi stranku na izbore i cisti je, a onda Zivkovic na kraju postaje predsednik stranke. Ne verujete? Zivi bili, pa videli...

Vladimir Maricic (London)

pre 20 godina

Clanovi DS-a nastavljaju "politiku zute stampe" objavljujuci svoje zahteve prvo preko medija umesto u direktnim pregovorima. DSS unosi neko davno zaboravljeno dostojanstvo u politicki proces (cak se objavljuje i program potencijalne vlade). Kostunica je jedan od retkih koji ima mogucnost da se iskaze u ovom vremenu kao talentovani drzavnik. A Tadic misli da on moze preko javnog mnenja da vrsi pritisak a u stvari unosi samo neplodotvorne prvljave metode u drzavne poslove, a najvise sto uspeva je da srozava ugled politickog bavljenja.

велики осмех

pre 20 godina

Па наравно да ДС неће изборе кад су усред избора за председника странке. И сад би сви требало да буду таоци дуела Тадић-Живковић. А на изборима ко зна шта би било - ако би Угљанин променио ћурак, а дио Мађара се вратио у окриље Касе, питање је да ли би пет одсто било достижно. Ко не верује нека погледа где је ДС добио највише гласова на последњим изборима. Што се ДСС-а тиче, они су одлучили да политички "изгину" у "датој речи" заједно са Г 17 плус, чији лидери добро знају да би на поновљеним изборима тешко навукли садашњи постотак бирача. Веља се прагматично држи истине да он на новим изборима не би прошао горе /Чачак и околина/. Социјалисти су за наредних десетак година у Србији маргиналци, а СРС... Морам, тешка срца, да признам да Николић вуче политички најмудрије потезе у ово послеизборно време. Прво позив ДСС-у и презнојавање Воје и екипе пред питањем - а шта сад, а онда, након бламаже "демократског блока", позив Коштуници да се направи техничка влада и да за 45 до 60 дана од њеног конституисања у исти дан буду проведени сви избори који чекају Србију - парламентарни,председнички, општински и за војвођанску скупштину. Нема шта - политички профитабилно за СРС, а тешко се са политичке и финансијске стране, после свега што гледамо,може оспорити и разум таквом решењу. Ето ти времена - радикали постали најреалнији или најмање ирационални. Не знам да ли бих гласао за њих, али за њихов предлог дижем обе руке.

ceca

pre 20 godina

Gospodine Tadicu mislili smo da ste drugaciji od ostalih ali.... Izgleda je cilj da ova vlada funkcionise i dalje sa zivkovicem na celu i ostalim ministrima, da uzme jos koji milion i to je to. vi svi iz DS-a a bogami i iz onog krnjeg DOS-a necete da napustite vlast necete da odete. slatko vam je.

Niste za izbore nisam ni ja ali ako ih bude necu glasati uopste. radikali ce dobiti formirati samostalnu vladu i to je to. treba da nam bude svima jasno da i ukoliko se formira bilo kakva vlada ona nece biti stabilna. to je svima jasno. jasno je da bi i vlada sada trebalo da formiraju DSS i SRS ali ljudi tako je narod hteo. sada sto g kostunica ne bi i bi sa srs a bogami i sa svima ostalima to je druga stvar. Mislim da ste ovim potezima u poslednjih 20-tak dana izgubili i ono malo ljudi koji su verovali da mozete da se izvucete iz gliba u koji ste upali i da nas vodite u buducnost. Gospodo ocistite se od svih onih koji su radili da ne nabrajam sta, ostace vas vrlo malo ali samo tako mozete formirati okosnicu za buducnost.

nsv

pre 20 godina

Javno mnjenje u Srbiji, a u dobroj meri i novinari (po onome sto smo sinoc videli u Javnoj tajni, a da ne pominjemo druge medije)imaju problem sa logickim rasudjivanjem. DSS, SPONS, a polusvesno-polunesvesno i G17 nastavljaju staru dobru srpsku tradiciju DEMAGOGIJE. Glasaci DS ce tu demagogiju lako prepoznati i prezreti, a za ove ostale nisam bas sigurna.

Bogic, Cosmos

pre 20 godina

Tadic i DS ne treba vise da ponavljaju ovo jer to svi znaju da je to INDICENT OFFER. Dobro je da DSS ide sa ovako suludim predlogom jer ce to biti lakmus test za stepen inteligencije birackog tela. Ono sto Tadic treba da uradi je da se izbori sa Zapadom. Ako Solana i Svimer krenu npr. da ih pritiskaju, onda nek im oni i sastave vladu tj. neka DS onda ima Skupstinu.

Pride, malo OT: Nije tacno da je SRS nedemokratska partija. Za mene su sve partije koje izadju na demokratske izbore - demokratske ! Ako SRS nisu, onda pitam Vladu - sta oni onda rade i ko im je dozvolio da idu na izbore ? Dakle, ili zabranite SRS ili cutite, a ne da sutra ako pobede nedajBoze imamo nove sankcije jer pola Beograda prica kako su to fasisti i antidemokrati. Uozbiljite se malo i pazite sta pricate jer svet sve slusa.

Isto tako DSS forsira jednu neprirodnu podelu na demokratski blok i drugi. Takvo nesto ne postoji ! U Srbiji postoji reformski i antireformski blok. U Antireformskom su SRS, DSS i SPO/NS. To su stranke koje su jasno pokazale da ne zale da menjaju ni sebe, ni svoj nazadni nacin misljenja, a kamoli drzavu. Reformski blok predvodi DS, zatim SPS koja se dosta reformisala isad jos da se oslobodi balasta Milosevica.

G17+ ne bih nigde svrstao jer je to stranka kojoj iskreno zelim da nestane. Prvo nemaju infrastrukturu, drugo nemaju ni posteno ime za stranku. Trece - kakvi licemeri ! Ruse DS, onda hoce sa njim. Medjutim, sad kad ga svi napadaju oni cute. Ccc...

nike

pre 20 godina

Nije nikakva tajna da su savetnici politicara vrlo problematicne osobe pa tu ubrajam i savetnike Tadica!
Zamislite da se ova nebulozna izjava da DS treba da dobije mesto predsednika Skupstine prihvati i za predsednika postave Natasu Micic? Zar stvarno mislite da je ovaj narod debilan?

dejan

pre 20 godina

Gospodin Tadić i svi ostali sa liste DS prenebregavaju rezultate vladavine DOS-a u periodu od 2000-2003. Jedan od nesumnjivo najupečatljivijih je institucionalna agonija srpskog društva i države. Nemamo predsednika jer DS nije htela da ukine nepotrebni i nedemokratski cenzus, u Parlamentu se glasalo mimo pisanih i nepisanih pravila političkog poštenja i liberalno-demokratskih obzira i vrednosti. Sudstvo je na ivici propasti ,a snazi je Ustav u kome je društvena svojina jedna od odrednica svojinskih prava,i itd.

Posle svega, u ime isključive odbrane partiskog interesa i lične promocije u kampanji ya lidera stranke, Tadić i njegov politički mentor Mićunović, poručuje kako DS treba ima predsednika Parlamenta i mesta u Vladi.
Pa zar nije predsednica Parlamenta N.Mićić omogućila krivotvorenje glasova pri iyboru guvernera NBS? Nisu li poslanici Novaković i Arnerić glasali iz Soluna i Bodruma?

Nije li parlamentarna većina predvođena DS-om donela restriktivan skupštinski poslovnik, ukinula TV prenose kao vid kontrole Parlamenta od strane javnosti i nadasve omogućila operacionalizaciju odluke o isključenju DSS-a iz Parlamenta?!
Sve ovo se dogodilo, prosto radi se o faktima koji pokazuju ko je DS!!!
Njihovo navođenje nije propaganda u korist ove ili one opcije, već jedini način da se DS suoči sa sobom, odbaci samoobamanu da je društveno-istorijska avangarda koja ima eksluzivno pravo na reforme i da korektno da šansu drugima da barem pokušaju da učine nešto. Tranzicija je dug i težak proces i DS će ponovo imati svojih pet minuta ako se ya tren povuće sa scene, konsoliduje i profiliše kao stranka centra koja ide ka levici.
Za prosvećenu socijaldemokratsku partiju biće mesta na političkoj sceni uvek. Stoga, gosp.Tadiću, odstupite za tren od uskostranačkih interesa, podržite manjinsku vladu i konsolidujte stranku.

Draga

pre 20 godina

Samo tako nastavi,Borise.Dosta je vise pljuvanja.Sta god ko da misli, vi ste avangarda.Ko sad ne razume,shvatice kroz deset godina.Za mnoge ce biti kasno,ali, vasa je sudbina da ljudi ne mogu da odmah shvate sta radite.To je tako sa onima koji su iznad proseka.

Ivan M

pre 20 godina

Mozda je DS ovime uvredjen i ponizen; mozda DSS postupa kao gomila nesposobnjakovica; mozda je G17 kvazi-stranka koja cas voli cas mrzi DS i mozda su SPO-NS dva demagoga koji bi sve dali da drze neke fotelje - ali jasno je da tu niko ne haje za interese naroda i drzave! Oni bi se najradije prepirali i jedni druge optuzivali nego sto bi bili konstruktivni i gradili postenu i efikasnu vladu. Zar tu nema nikoga ko ne moze da proguta ponos i sujetu i da se rukovodi necim visim od uskog partijskog interesa? Ovo je stvarno sramota za celu Srbiju i moram reci da sve ovo pratim sa gadjenjem.

Public Enemy

pre 20 godina

Ovo je zaista za neverovati! U predizbornoj kampanji g. Kostunica i DSS kazu: sa SRS nece biti koalicije;
sa DS niti pod razno i tacka! Sad posle izbora hoce njihovu (DS) podrsku tj. da DS bude njihova glasacka masina u skupstini cime su i oni (DS) tada definitivno deo vlasti. Znaci problem je sto nasa pravno-legalisticka snasa hoce da zatrudni ali hoce da niko ne sazna sa kim (naravno sa DS) i uopste da niko ne sazna da se ona "kresnula" jer boze moj ona je "postena", najpostenija snasa. Pa bas da vidimo kako ce to da izvede!
Ko je prvi politicar koji je pogazio predizborno obecanje: g. Kostunica i DSS!

Katastrofa! Oni koji kritikuju DS (u ovoj stvari) imaju ozbiljnih problema sa zdravim razumom! Ali setimo se devedesetih...

Gordan Milicic

pre 20 godina

Ocigledno je da Tadic nije taj kalibar da vodi partiju, a kamo li Vladu. On zaboravlja da demokratija podrazumeva otvorenost informacija- sve u vezi pregovora oko nove Vlade se odvijalo pred ocima gradjana i sada njegovo bacanje prasine u oci je "van pameti" koje on izgleda i nema previse. To je praksa koju su oni dobili u amanet od Milosevica a njhov "mitski" vodja Dindjic usavrsio do max.Tako smo i imali sve te afere i kradje i sada Tadic vrlo neitelegentno pokusava novu kradju - kradju izborne volje gradjana i to potvrdjuje njegovu licnu glupost i nemoralnost ali takodje otkriva sustinu vrha DS i njenih pridruzenih malih kerova Koraca i Svilanovica koji se lepe uz DS jer njihovi strani mentori hoce da DS usmeravaju protiv intersa i demokratije i Srbije. Cena za to se zna.

Rade

pre 20 godina

Svako ko pravi poredjenje principijelne borbe DS za pozicije vlasti (koje su, uostalom, zasluzene) sa Milosevicem, ili sa vladavinom iz licnih interesa, mislim da je zlonameran. Generalno, pravilnim rezonom se moze videti da su njihove teznje oplemenjene sa ciljem da se pomogne Srbiji nenasilnim metodama (za razliku od onih prethodnika koji su zagovarali netoleranciju, nasilne i lopovske metode). Nazalost, ovi izbori su pokazli da je veliki broj onih koji podrzavaju nasilje i nacionalizam, pa makar to bilo i na njihovu stetu.
Za mene je DSS - veliko razocarenje. Ako nastave sa politikom slicnijom radikalskom - tada je bolje da u imenu ne stoji ono demokrtska, da ne zavaravaju glasace.

Ovde, pre svega za politicare, citiracu jednog mudraca: "Inteligencija bez dobrote je - kazna".
A za sve one koji prizeljkuju dominaciju nad tudjim citiracu poznatu misao: "Sagni glavu, o gordi covece i potrudi se na svojoj grudi".

Beka

pre 20 godina

Ni jedna stranaka na izborima nije dobila vecinu, te ni jedna ne moze da uslovljava. Jedino sto su duzni biracima i zemlji je da vise sastave tu vladu, a ne da se pogadjaju i cenjkaju. Ima li iko od njih ko dovoljno "voli" (onako pravo) tu Srbiju i da interes Srbije stavi ispred interesa stranke i svog licnog (interesa i novcanika)? Izgleda nema.

ivana

pre 20 godina

Za dobrim konjem prasina se dize ... Treba pogledati broj komentara i ko je uzburkao duhove. Mislim da je nasa najprogresivnija stranka zapravo GSS i volela bih da se i oni oglase, jer su uvek umeli da smire duhove. Ono sto politicari moraju da shvate jeste da ja vise nemam obraza da teram roditelje na glasanje, posto nove izbore u ovoj situaciji ne znam kako bih ni pred sobom opravdala. Dakle, NE novim izborima i DA bilo kakvoj vladi, jer mora konacno da pocne nesto da se radi u ovoj zemlji!

Stigosmo do sustine

pre 20 godina

Kljucni deo sinocnjeg Tadicevog objasnjenja, zasto su odustali od manjinske vlade, jeste - da oni nisu prihvaceni kao ucesnici u izradi koalicionog sporazuma. Znaci, tri stranke (DSS, G17, SPO-NS) koje nameravaju da formiraju vladu su izradile dva dokumenta: prvi je koalicioni sporazum izmedju njih tri, koji sadrzi i program delovanja buduce vlade; a drugi dokument je trebalo da bude sporazum o podrsci manjinskoj vladi, koji je trebao da uredi odnose izmedju njih tri, s jedne strane i DS-a s druge strane. Znaci, prvi dokument logicno, uredjuju SAMO njih tri, a drugi dokument, koji je bio dat tek u nacrtu, uredjuju zajedno sa DS-om.
Prema tome, izgleda da smo dosli do kljuca: DS je htela da uredjuje i prvi dokument. Da pod firmom manjinske vlade, kontrolise apsolutno sve, pa cak i izradu koalicionog sporazuma stranaka koje ucestvuju u vladi. Da bude u senci i da vuce sve konce. Dobri ucenici makijavelisticko-balkanskog kursa o vladanju.
Koalicioni sporazum DSS-G17-(SPO-NS), zajedno sa programskim delom je dat javnosti na uvid. Bilo bi korisno da se DS obrati javnosti i saopsti - sta u tom sporazumu ne bi bilo da je ona ucestvovala u njegovoj izradi. Sta bi bilo dodato, a sta oduzeto.

Nada,Zemun

pre 20 godina

Zelim da pohvalim devojku koja je sinoc vodila-JAVNU TAJNU-Ne znam kako se zove,odusevljena sam nacinom kako je vodila emisiju i pitanjima koja je postavljala gospodinu Borisu Tadicu.Po meni on nije konkretno odgovarao na njena pitanja i nije mi jasno cime je to on uvredjen,osim sto mi je jasno da je najvaznije da se DS zauzme sto vise boljih mesta u novoj vladi!A iostala gospoda iz DSS, G-17, SPO-NS, NISU MNOGO GADLJIVA na polozaje u parlamentu!

Miodrag Djordjevic

pre 20 godina

Poruka svim "demokratskim strankama". Da li je moguce da niste u stanju da shvatite ozbiljnost situacije u kojoj se zemlja nalazi? Gde vam je odgovornost, a gde patriotizam? Da li je vase ponasanje dostojno poverenja biraca? Jedino koalicija svih demokratskih stranaka,sa resosima podeljenim prema % glasova, uz odogovarajuce kompetencije je resenje. Sve drugo je neodgovorno. Urazumite se i to odmah!

mirog

pre 20 godina

Gospodo “demokrate” sada vam je jasno ko ste i koliko vredite i zasto se Sloba toliko dugo zadrzao na vlasti. Ova zemlja bi trebalo da trci jer nema vremena za gubljenje, a vi tapkate u mestu.

Rastko

pre 20 godina

Nisam glasao za DS i ne verujem ni da cu u buduce ali imam jedno pitanje za sve koji hoce manjinsku vladu.
Svi napadate DS, ali svi, svi ste glasali protiv njih jer ne mozete da ih podnesete, sta vise mrzite ih. DS vam je olicenje zla u prethodne tri godine, DS vam je upropastio zivot i doveo vas do prosjackog stapa, DS je izdao srpske nacionalne interese!
Pa gospodo draga, sta ce vam podrska takvih ubica, lopova, izdajnika u skupstini?
Pa evo vam SRS i SPS, oni su vam bolji, posteniji, lepsi, pametniji i ocigledno su manje unistavali dok su bili na vlasti.
Gospodo za manjinsku vladu, kako vas nije sramota!

Dragan

pre 20 godina

Izbori: DS+GSS+DC+.... =12%
Trenutno zauzimaju: predsedink vlade, predsednik skupstine, predsednik republike (VD), skoro svi potpredsednici vlade, skoro svi ministri, predsednik saveznog parlamenta, savezni ministar inostranih poslova, savezni ministar odbrane...
Ko je izvan politicke logike i ko treba da bude uvredjen?

boza s

pre 20 godina

Stranka je marginalna jer je sama i niko nece sa njom ni SPS ni SRS a na drugoj strani DSS G17 SPO-NS.Sta je sokantno da skoro u istim procentima ili malo visim, glasackog tela su vladali od 5 oktobra tako da im neide u glavu da je tome doso kraj

dragan

pre 20 godina

Kakva Milosevicevska istupanja -imaju 12%glasackog tela i ne daju da se formira vlada, sto je najjace vladali su 3 godine sa malo vecim procentom + sateliti(njih 2%). Na koga vas to podseca?

Nikola

pre 20 godina

Jako su opasne price nekih komentatora o DS-u kao avangardi koje prosecan srpski birac ne moze da shvati. Ta prica jako lici na komunisticku avangardu, koja je svoju ideologiju uterivala silom jer je narod bio glup da je razume.

Homer Simpson

pre 20 godina

O, luda zemljo Srbijo. Zar je moguce da neko naseda na propagandu i zar je moguce da neko veruje da Ilic, Kostunica i samoljubljivi Dinkic mogu da nesto dobro donesu ovoj zemlji? Poslusajte Cedu i verujte u ono u sta smo verovali pre 3 godine. Pa videli ste ko je bio Djindjic i kakvu je ekipu okupio. Ja samo verujem u to i nema kompromisa - nek se udruze sa Radikalima - cak mi i oni deluju sposobniji od troclanog "demokratskog" bloka.

Artur N.

pre 20 godina

Posle lavine uvreda na racun Demokratske stranke i obecanja datih tokom kampanje, da nece praviti nikakav savez sa DS-om, bas kao ni sa SRS-om, Kostunica i njegovi portparoli kukaju kako to DS nece da podrzi Vladu u kojoj se ne bi nalaziili njeni predstavnici. Pored toga, oni obecavaju da ce situaciju u Srbiji vratiti na stanje od pre 05. oktobra jer, kako tvrde, nista dobro se nije ni dogodilo…Dobro, da li vam to izgleda normalno? Pa zar SRS i SPS ne zele isto? Oni bi takodje voleli povratak na “staro”. Kakva je onda razlika izmedju koalicije DSS-G17plus-SPONS i Milosevicevog rezima?! Sta biraci mogu od njih da ocekuju? Demokratska stranka je podnela najvece zrtve u zelji da se sprovedu korenite reforme koje bi da bi obuhvatile sve oblasti drustva i koje bi Srbiju priblizile Evropi, smatrajuci da joj je u Evropi mesto. Nadam se da su gradjani shvatili da Kostunica nema isti stav i da po svaku cenu zeli da nastavi sa svojom politikom. Kostunica ne zeli da preuzme odgovornost za vrsenje vlasti, ali zeli da spreci DS da nastavi sa reformama. Pa, zar neko ocekuje da ce ga DS podrzati?!

Damir

pre 20 godina

Ovoj zemlji je potreban glas razuma, glas pomirenja koji se ako kod nikoga drugog onda kod gosp. Tadica moze pronaci. Nama je potrebno pomirenje, ne svadja. Potrebno je okupiti SVE snage kako bi se ova moralno i ekonomski razrusena zemlja podigla iz pepela u kome se nalazi.
Nasem povratku u neku normalu nikako ne doprinose ove reci optuzbi, ovaj svadjalacki ton pojedinih posetilaca ovog sajta.

Stamatovic Svetlana

pre 20 godina

Nije mi jasna jedna stvar: otkuda to da G17+ , stranka eksperata, podrzava DSS. Ustvari , sve je kristalno jasno , G17+ nema nijednog eksperta, sve su to samo izvikane velicine. Pa ,pogledajte jednog Dinkica, pa Labusa , niko u svetu za njih nikada nije ni cuo , ali zato su oni prvi u selu , jer selo i ne zna da svet postoji.

Zora Popovic

pre 20 godina

By the way, "strani mentori" su Jugoslaviji dali preko 20 milijardi dolara nepovratno (Amerika), pa onda krediti...Od para tih "stranih mentora" su zidane fabrike oko kojih sada lijemo krokodilske suze. Navodno DS rasprodaje sve sto je "nase". Da nije bilo tih para imali bi sada za prodaju fabrika koliko Albanija. U to ne ubrajam ono sto je oteto od onih pre, ali to je druga prica...

Nikola

pre 20 godina

Interesuje me da mi neko objasni razlike izmedju radikalske vlade i ove koje nude takozvane "demokratske stranke". Buducnost Srbije je u svakom slucaju vrlo nepovoljna.
DSS je stranka koja bi samo da razmislja i sastanci ( o lideru i vrapci vec sve znaju mislim da bi verovatno trebao da se kandiduje za sveca), G17 skupina propalih studenata i ekonomista koji nikakve rezultate nemaju, a o SPO i Velji mislim da je izlisno i govoriti svetlosnim godinama su udaljeni od pojma politike i demokratije. DS je nazalost ostala bez jedinog politicara svetskog kalibra i nekoga ko je u Srbiji radio nesto koje narod naravno nije mogao da razume ali se on nije mnogo ni trudio da to objasni (Sizifof posao) a vreme ce pokazati nazalost koliko je Srbija izgubila . Pa sasvim je svejedno ko ce da formira vladu . Sposobnost formirane vlade ce se sastojati od toga ko ce vise novca navuci na svoju vodenicu. Umetnost je omoguciti narodu da zivi bolje i ne primecuje da se potkrada ( kao sto se to radi na Zapadu).
A inace za kometara tipa otvorenost informacija, sloboda stampe i demokratija pa zapitajte se da li to postoji negde u nekoj zemlji.

Pozdrav svima

Ivan BG

pre 20 godina

Zar nije Micunovic zastupao stav za mesto predsednika skupstine za DS, po logici stvari sada bi Tadic trebao nesto sam da smisli, kao sto smo i navikli a ne da nas zbunjuje. Ili mozda Micun i nije to mogao da kaze u ime stranke kojoj ne pripada.Koliko mandata uopste u skupstini ima DS, jer ja koliko znam da racunam,daleko su oni od trece pozicije na izborima,a time sto su koaliciju umesto DOS za jedno slovo preveli u DS,sami su sebe marginizovali kao i svoj program ciljeve, pa i svoje biraci koji tacno i ne znaju za koga su glasali, a o programu da i ne govorimo.U svakom slucaju moramo konstatovati nesto i to odmah: DS je po broju osvojenih mandata, daleko od druge stranke u demokratskom bloku, jer ako usvojimo tu logiku,onda i ima samo dve stranke u tome bloku DSS_G17+_SPO_NS i DS kao druga.Pristalice DS-a bi morali sa time da se pomire, da ih rezultati sledecih izbora ne bi ozbiljno potresli.Ili smo svi neobavesteni o raspadu GSS-a,DC-a.....i koliko ih jos ima, i svi su oni sada za isti program(ostanak na vlasti), i u istoj stranci D(O)S.

Sava

pre 20 godina

Koalicija sa SRS ili ne?
Mislim da je Tadic odgovorio na ovo pitanje.
Niko osim broja glasaca nije ponizio DS i novi izbori bi mogli da budu u vece ponizenje.

Ljubisa Stojkic

pre 20 godina

U Srbiji nema drzavnika.Sitni politicki interesi i liderske sujete trose dragoceno vreme ovog naroda.Gospodo politicari blagoizvolite i uradite nesto za nas vec jednom!

ivana

pre 20 godina

Narode, strasno je to sto ove vesti imaju ovoliko komentara, mi se tu svadjamo a pogledajte sta radi Karic i niko to ne komentarise....Ko je njemu dozvolio da nas prestavlja okolo???? Sta je radio kod Kostunice???? Ko je bre za njega glasao? On se postavlja na presto u vakumu....
Ko ce vec da izadje u javnost koga sve on finansira da znamo zapravo za koga je ko glasao i ko je ko ovde...

Sandra

pre 20 godina

O kakvoj toj podrsci manjinskoj vladi mi govorimo. Jer o manjinskoj vladi, koja samo da se podsetimo jos nije dobila podrsku Parlamenta, a vec se svakim svojim javnim nastupom i postupcima trudi da na najnekulturniji nacin ponizi stranku od koje trazi podrsku???? Pa to je u njamanju ruku bezobrazno.

Izborna kampanja je gotova GLASACI!!!!!!!!!

sve je jasno

pre 20 godina

Citam ove komentare i ne mogu da se nacudim kako ljudi ne razumeju sustinu problema.Covek(Kostunica) je u kampanji obecao da nece u vladu sa SRS I DS.A posto on uvek "drzi rec" sada ima nepremostiv problem:Kako da odrzi rec a da ipak formira Vladu kao premijer?To samo govori o njemu kao o neozbiljnom i nesposobnom politicaru.Niko ga nije tukao po prstima da tako nesto izjavljuje u kampanji.Ako je dobar politicar(sto ocigledno nije)morao je da zna da se takve izjave u kampanji ne daju, tim pre sto je bilo jasno da bez DS nema demokratske vlade.

Vlada, Vankuver

pre 20 godina

Ja bih samo da dodam jedno pitanje: A zasto se Vojina "buduca" Vlada zove manjinska kad su oni pobedili na izborima, i dobili mandat da mendju sobom podele sve funkcije? Zar tu nesto nije cudno? Ima li neko objasnjenje? :-)

Ninoslav Randjelovic

pre 20 godina

Trenutno sam u Vijetnamu. Putujem sa severa ka jugu i preko interneta (sajt B92)pratim vesti iz zemlje. Ove dileme oko manjinske/vecinske vlade su za sada najsmesnije. Narocito meni ovde. Pitam se, da su Vijetnamci bili za vreme svojih ratova (sa Francuzima, Amerikancima) kao mi danas - ovde bi sada verovatno bljestalo od reklama kompanija i hotela ciji vlasnici ne bi bili iz Vijetnama. Ne verujem da bi se videla makar i jedna od ovih milijardu crvenih zastava za zutom zvezdom u sredini. Verovatno, ne bi bilo ni Vijetnamaca. Da su bili skloni svadjama i sebicluku verovatno bi se svi otselili u Srbiju i sada bi tamo raspravljali o politici i ko ce koga i kako.