Nedelja, 27.08.2017.

13:52

Njujork tajms: Brisel u haosu – Kinezi su "oteli" Grčku?

Kina je najambiciozniji geopolitički partner Grčke i to predstavlja veliku brigu za Evropsku uniju, piše Njujork tajms.

Izvor: Beta

Njujork tajms: Brisel u haosu – Kinezi su "oteli" Grèku? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

59 Komentari

Sortiraj po:

Biljana

pre 6 godina

Jesu li Kinezi radni? I te kako jesu.
Da li bi predlozeni buduci Kineski kulturni centar izgledao lepo? Da, izgleda jako dobro, ako bi se izgradio.
Jesu li izgradili nama neki most, put? Jesu, ali su zaposljavali svoje Kineze. Kako su dobili na tenderu za ove projekte, dobrom ponudom ili naokolo, ne znam. Kanadi poklone pandu, a onda kopaju iz njihovih rudnika. Kako li je tek nama?

Kina nije nikome privrzena, niti od nje mozete ocekivati bliski odnos.
Mislila sam do sada da je dobro balansirati izmedju Rusije i Amerike, ali sada vec mislim da bi trebalo da se opredelimo za jednu stranu.

Svi oni i Kina i Rusija i Amerika ce nas izrabljivati, to je neminovno.
Saradnjom sa Kinom se necemo otarasiti ni Rusije, ni Amerike, jer im svima treba tlo za prepucavanje i preprodaju.
Na prijateljsku podrsku od Kine ne mozemo racunati. To je narod proracunat, nama kulturoloski stran, u njihove legalne ugovore nikad ne bih verovala koliko god dobro zvucale… njima ne treba ni Grcka, ni Srbija - imaju onoliku Kinu, a milioni Kineza su se vec rastrkali po belom svetu. Vec sada misle da su iznad svake Evrope.

Rusija nas koristi i ne nudi neku uniju da bi se u njoj Srbija mogla zastititi, a i u ekonomiji ne dominiraju.

Ostaje nam Amerika, koja ce nas takodje rabiti, ali makar bi imali pristup i nekim dobrim stvarima.

Zato, od 3 zla, licno biram Ameriku ako nismo zakasnili za prijem kod nje.

Aristotel

pre 6 godina

@srle
Ne moze kulturni centar biti adut da se dokaze da je Kina znacajan investitor. To je samo dekor za izlog, slihtanje za koje-kakve ustupke. Oni jedino mogu da saradjuju sa velikim silama, a nas ce izmusti.
Dajte makar jedan ocigledan primer gde su Srbija/Grci i Kinezi uzajamno bili na dobitu.
Gde je onaj kanal od Grcke do nas, gde je modernizacija Solunske luke - prosipaju pesak iz supljeg u prazno.

Novcanik

pre 6 godina

Sve je pitanje para:
- hocete li da kupujete kinesko za manje para ili
- hocete li da kupujete kinesko za vise para sa evropskim ili americkim brendom (tada SAD i EU vam uzimaju %).

Sofija

pre 6 godina

Izgleda da nije panika u Briselu nego u Vasingtonu.Ujka Sem zna da je Kina vec sada velesila u svakom pogledu i da ce uskoro jos ojacati a njemu to ne odgovara.Grcka tu nije toliko bitna,jedan veci bulevar koji vodi ka EU i njenom trzistu.

ranzo

pre 6 godina

@ranzo не шири неистине, 1700 нето немају пензионери просечно ни у Холандији. Грчки просек пензија је тек нешто мање од 900 нето.
(А.Петров, 27. avgust 2017 17:30)

Umirovljenici će izgubiti pravo na godišnje bonuse, a u mirovinu će se odlaziti sa 67 godina, dok je sada prosječna starost Grka prilikom umirovljenja 53 godine s prosječnom mirovinom cca 1.310 eura-nije loše ha

Rea Silva

pre 6 godina

Grci imaju 3000 godina staru drzavu i oni su prezivjeli Perziju, Rim, Bizant, Osmanlije, Naciste, EU. Znaci zeznuli su sve te rezime, ne vidim razlog zasto ne bi iz deal-a sa Kinezima izvukli tanji kraj. Stari mangupi su to ;)
(Rasta, 27. avgust 2017 15:56)
Iako necete objaviti ovaj komentar bar da kazem tek onako, ej Rasta rasti bre bar malo, Grci kao nacija (etnitet) i kao drzava postoje od 1831 god. i ni sekundu ranije, stvorili su ih Bavarci (Nemci) uz pomoc Britanaca i Francuza, to zna ceo svet, gde si bre ti nasao tih ni manje ni vise nego 3000 godina, jel citas bre negde nesto ili samo sanjas.

А.Петров

pre 6 godina

@ranzo не шири неистине, 1700 нето немају пензионери просечно ни у Холандији. Грчки просек пензија је тек нешто мање од 900 нето.

Mali Perica

pre 6 godina

Najslađe je pobediti protivnika - njegovim oružjem !!!

Ili što bi reko naš narod:
- ko drugome jamu kopa, sam u nju upada!
- šta ste tražili - to ste i dobili!
- kako ste sejali - tako i žanjete!
... .

Перица

pre 6 godina

Немачка је до 2014.-те уштедела 100 милијарди евра на каматама због тога што уцењују Грке - сваки пут кад су притискали Грке, падала је камата на немачке обвезнице. Вероватно још 50 милијарди евра од 2014.-те. 1:0 за Немачку.

Због Грчке, Шпаније, Италије и Португалије евро није превише јак. Зато што је довољно слаб, немачки извоз није скуп и достигао је рекорд. 2:0 за Немачку.

Због тога што је у Грчкој хаос, уништава се индустрија. Пошто нема индустрије, грчки инжењери иду у Немачку. 3:0 за Немачку.

Немачкој итекако одговара ово што се дешава са Грчком.

Aristotel

pre 6 godina

Bojim se za one koji su mi dali minus, da projektuju svoje zelje i nadu kako ce uz Kinu napredovati Uzalud se nadate. Od Kine se niko jos nije ovadio.
Pogledajte samo tu frigidnost i nesazaljenje kada im je bombardovana sopstvena ambasada. Ni okom nisu trepnuli zato sto zbog novca nisu hteli da se zamere Americi. Kad im kazete Srbija, misle na Siriju.

Stanje u atmosferi

pre 6 godina

Vidim da ovdje pojedinci ismijavaju saradnju Srbija-Kina.Kina pravi u BG najveci kulturni centar i to nije slucajno ,njenu saradnju treba drugacije posmatrati u odnosu na EU zemlje.Cifra ulaganja je vec velika.
(srle, 27. avgust 2017 15:39)

Dođem ja i kupim tvoju farmu, naplaćujem ti najamninu i diktiram cijenu otkupa tvojih proizvoda, sve troškove snosiš sam, eto, to ti je kineska a i ruska investicija!
EU i SAD su po tom pitanju puno više fer, samo nerado pravi investitori dolaze u takvu kaubojsku državu gdje vlada jedan šerif zajedno sa braćom Dalton.

mornarpopaj1966

pre 6 godina

Novac nema boju. Narocito kada su velesile u pitanju. Mozda bi i Srbija mogla malo da se ugleda na Grcku/clanicu EU, i kako se nabroja u text ESP, Portugal...

Sve zivotinje imaju ista prava

pre 6 godina

Vidim, pametni su neki realisti koji Kinu porede sa makroom. Sigurno onda imaju razuman odgovor na pitanje, ko je dao 300 milijardi Grckoj kredita i zasto? Verovatno zato sto drzave u EU jedna drugoj daju bespovratnu pomoc ? I onda se pojavi Kina i kupi deo luke. I sada, ponekoj iskrivljenoj logici, ispade EU dobra, a Kina losa? Takva poredjenja pricaju seljaci dok piju pivo ispred prodavnice, i dive se sami sebi kako su panetni. Sustina je, ako ne radis vredno, ozbiljno i pametno, vec se kreditiras, propao si kao Grcka. I jos nesto, onih 300 iz MMF i EU nisu zaradjeni, vec su proizvod monopolske spekulacije na berzama novca. Ovih 750 miliona iz Kine je zaradjeno postenim radom i trgovinom.

dane

pre 6 godina

a sta to interesuje previse njujork tajms? sto ne gledaju svoje dvoriste i probleme u svojim drzavama? grcka? ako eu nece da pomogne grckoj ima ko hoce!

srle

pre 6 godina

Vidim da ovdje pojedinci ismijavaju saradnju Srbija-Kina.Kina pravi u BG najveci kulturni centar i to nije slucajno ,njenu saradnju treba drugacije posmatrati u odnosu na EU zemlje.Cifra ulaganja je vec velika.

bla

pre 6 godina

Anja, zaboravila si jedan "nevazni" detalj: Grcka duguje stotine milijardi zemljama EU. Sta cemo s Tim? Vidim, ti predlazes da daju jos para? Koje im nikada nece biti vracene. Mudar predlpg...
(jelena, 27. avgust 2017 14:48)

da li ti podrzavas duznicko ropstvo? pare treba da vrate oni koji su ih i dobili, banke i privatna cila koja su profitirala od pozajmica. maksimalno 10% nova pozajmljenih grcok je stiglo do grckog naroda pa zasto ona narod treba to da plati?

Pera

pre 6 godina

Gde su kinezi dosli, taj se usrecio nije.
Grci, industrija ce vam propasti (zatrpace vas kinezi), turizam ce vam propasti (docice kinezi koji malo para trose. Cinjenica je da ljudi ne vole azijate jer se kultura razlikuje, ce da otera goste sa dubljim dzepom)
Kvalitet svega ce da vam padne, pa ce padati zarade od proizvoda.
Na kraju ce padati i plate i uplate poreza (kinezi ne idu tamo gde moraju da placaju porez)

EU Citizen

pre 6 godina

Neka im je, kamo sreće da su je isterali iz EU odmah, čim se otkrilo kako su falsifikovali statistike, i to dva puta, jednom Pasok, jednom Nova demokratija. Takva zemlja ne spada u Evropu, usrećiće se Kinezi s njima.

Cuel

pre 6 godina

A šta kad (ne ako nego kad!) Grci ne budu u stanju da otplaćuju kineske kredite?
(skblzzzz, 27. avgust 2017)
Pa nista nece da se desi. Imas primer Venecuele. Venecuela je od Kine dobila ukupno 50 milijardi dolara kredita do 2014. Dogovor je bio da se kredit vrati u nafti. Medjutim, Venecuela je pare potrosila na sve osim na obnovu naftne industrije i vise ne moze da ih vrati Kini. Proizvodnja nafte u Venecueli je na najnizem nivou u zadnjih 25 godina iako Venecuela ima najvise rezerve nafte u zemlji na svetu. Nemaju vise tehnologiju da naftu vade. Sve je propalo. Prosle godine je Maduro isao u Kinu da trazi jos jedan kredit ali je bio odbijen. Kinezi nemaju mnogo poluga da ga sada pritiskajuda vrati a i da imaju ne mogu nista da izvuku u sadasnjoj situaciji u kojoj je Venecuela. To je otprilike kao i sa Grckom. Dzaba pritisak na njih kada nema odakle da se izvuce. Sto se tice Venecuele, njena naftna industrija uvek je imala dobre rezerve za odrzava je i obnavljanje tehnologije. Medjutim, kada je Cavez preuzeo vlast, on je u populistickom naletu te pare potrosio na penzije i socijalna davanja. Tako je postao omiljen medju siromasnima ali je unistio naftnu industriju Venecuele. Cak su i kineske kredite bukvalno procerdali iako su oni trebali da budu infuzija za naftnu industriju. Kina vise nece da im da pare ali mora da se pazljivo odnosi prema situaciji u Venecueli. Kinezi su jos uvek neiskusni sa kreditima i to moze da bude povoljno za zemlje koje sada pozajmljuju od njih,

Rasta

pre 6 godina

Grci imaju 3000 godina staru drzavu i oni su prezivjeli Perziju, Rim, Bizant, Osmanlije, Naciste, EU. Znaci zeznuli su sve te rezime, ne vidim razlog zasto ne bi iz deal-a sa Kinezima izvukli tanji kraj. Stari mangupi su to ;)

mali radojica

pre 6 godina

Uopste mi nije jasno kakve veze EU ima sa juznokineskim morem i sporom tamošnjih drŸava. Kako može EU da utiče na ljudska prava u Kini i kakve to ima veze sa boljim životom građana EU sa visim standardom pa boljom bezbednosti tralalala.....Ah onda se setih Severnog toka i cela ova priča postane krajnje neprijatna nadasve blazirana. Toliko hipokrizije dvostrukih standarda ljigavstine da te muka uhvati. Normalno da će Grcka da bude dobra sa onim ko je dobar sa njom. EU samo postavlja uslove i gleda svoj interes. To smo mi Srbi najbolje osetili na našoj koži. Pa šta ako Kina ima ekonomske pa i političke aspiracije prema Evropi (put svile) ona je velika sila i kao i druge bori se za svoj prostor na planeti. Hajmo da realno sagledamo situaciju bez ostrašćenosti i navijanja za ove ili one. Zašto bi samo EU i Amerika imale pravo na ekonomske beneficije na planeti, dajte i drugima da se bore. A to što uz tu priču idu i politički začini pa to je sasvim normalno. Uostalom što EU i gazda preko Atlantika ne uvedu ekonomske sankcije Kini.....ajde da vidim ko ima hrabrosti (cohones)da to uradi.

jelena

pre 6 godina

Bla, tako mali Perica zamislja ekonomiju, pretpostavljam da ti nikako ne ucestvujes u vracanju srpskog duga. A Grci su, od ulaska u € pa do izbijanja krize itekako uzivali u blagostanju koje nije bilo zasnovano na realnoj ekonomiji. I penzioneri i radnici i udovice i cerke...

Vitez

pre 6 godina

Nakon svega sto su priredili Grckoj (mada i dalje mislim da su si sami (Grci) vise krivi) sto su ocekivali?

Grčka je prošle godine pomogla zaustavljanje zajedničke izjave EU o kineskoj agresiji u Južnom kineskom moru.

Radilo se o "osudi " nepostivanja presude o razgranicenju u juzno kineskom moru međunarodnog suda pravde u Hagu za sto je i Hr dala veto radi "problema" sa Slo.

boca

pre 6 godina

Jelena,tačno je da su Grci dužni kao "Grčka"ali sve će to kinezi da vrate jer ionako neznaju šta će sa onolikim dolarima koje imaju-a istima će vrednost da opada pa će oni to pametno da utroše-i na kraju Grčka će da postane kinesko sokače a možda i mi.Eto"tako stoje stvari".

Đoka Kobasičar

pre 6 godina

Ništa vi deco ne razumete, a pošto vas većina glasa, zato smo tu gde smo.

EU nit je terala Grčku da uvodi evro, nit je terala Grčku da se prezaduži, nit je terala Grčku da od kredita finansira životni standard, nit je terala grčke vlasti da friziraju situaciju oko zaduženosti. Ono što države EU jesu uradile je da su dale Grčkoj preko 100 MILIJARDI evra pomoći. Kinezi su za Pirej dali manje od 750 MILIONA. EU nije tražila ništa zauzvrat, sem toga da Grci finansije svedu na održiv nivo jer nisu ludi da bacaju pare u rupu bez dna. Mogli su da traže zauzvrat ostrva i luke a nisu. I kako onda EU ispada loš momak u celoj priči?

To je klinačko razmišljanje. To je kao kada roditelji pošalju ćerku na fakultet, ona od izlazaka, alkohola i seksa ne stigne da uči i ne da uslov za godinu. Roditelji, koji jedva sastavljaju kraj sa krajem kažu da neće da se ubijaju da finansiraju tuđ nerad i zezanje. Kažu joj da počne da radi. Ćerka se onda okreće prostituciji i mrzi roditelje, a baš voli svog makroa. Misli kako je pametna jer ima za krpice i zezanje a ne mora da uči i ne mora da provede 60 sati nedeljno na nogama u butiku. Ona je pobedila sistem. To što je počela da šmrče belo da bi istrpela debele čike na sebi i to što će za deset godina, ako toliko poživi, od nje ostati samo olupina ljudskog bića koja nikome ne treba, koja nikada više neće moći da vodi normalan život i koja nema ni prebijenog dinara - to nikom ništa.

sta reci

pre 6 godina

Opet haos u Briselu? Kako li samo uspevaju da prezive od tolikoh haosa,panika, straha, pogresnih poteza,raspada? I jos da im BDP raste,a standard ne pada.Obzirom na uslove, pokazuje se Eu kao odlican potez.

besna glista

pre 6 godina

Iako vecina komentatora zarko prizeljkuje raspad Evropske Unije, to se sigurno nece desiti u skorije vreme. Nema potrebe za dramom i losim zeljama upucenim svima i svemu. Jeziva je kolicina zle namere medj' ovim nasim narodom. Nije ni cudo sto nam je ovako kako nam je.

dragan

pre 6 godina

Bravo Grci. "Grčka je prošle godine pomogla zaustavljanje zajedničke izjave EU o kineskoj agresiji u Južnom kineskom moru.". Pa ima li EU (prakticno Nemacka i Francuska) vojni brod koji moze da stigne do Juzno kineskog mora? I jos da tamo deluje i Kinezima objasni da nisu u pravu? Prvo to treba da se upita pa da izdaje saopstenja.

Poslednji samuraj

pre 6 godina

Kineski pikovi su Grcka, Italija i Srbija.
Ako Kinezi preuzmu Fiat ostvaruje se plab za Italiju i na kraju dolazi i Srbija koja je jadna nesnadjena u vremenu i prostoru. Sa Srbijom joj je najbitnija zeleznica i putevi. Jos ako bo preuzimanjem Fiata usli u Kragujevac sa zelezarom to bi bio izuzetno zanimljiv sled dogadjaja. Za sada Kinezi igraju polako i strplhivo. Na balkanu su najveci problem Albanci ili ti Amerika koja preko njih stiti interese i brani region od Rusa i Kineza

boj

pre 6 godina

I kod nas dosta ulazu,Toma i AV se zalozili da kinezi otvore fabriku papuca,a u Kraljevu cak otvorena i kineska prodavnica,sto mnogo znaci nezaposlenim kraljevcanima!!!

Grk

pre 6 godina

Razumem grke...pokusavaju da se izvade iz dugova...no medjutim, kao nisu osudili kinesko sirenje u juznokineskom moru, samo bi pustio turke u njihovo more...pa ako je ok sta rade kinezi, onda neka to isto rade i turci

Amater

pre 6 godina

Komentatori francuske sobarice, ostračćeni bezuslovni kinoljupci i rusoljupci.
Kinezi će otkupiti grčke dugove, pokupovati sve šta vrijedi, sve infrastrukturne projekte će raditi kineske firme koji će se financirati iz kineskih kredita, isto je taj i ruski modus operandi, to Srbija jako dobro zna.
I šta onda, radije da im gazduju Nijemci koji ima daju pare s 2.4% nego Kinezi koji će potpuno zavaladati u Grčkoj!

brm

pre 6 godina

Kako ste se odnosili prema njima, koristili korumpirane političare u Grčkoj da bi se što više zaduživali a onda hteli to da iskoristite u svoju korist, tako vam se i vraća. Izgleda da bankarsko porobljavanje ima konkurenciju, pa sada nastaje problem.

Stole

pre 6 godina

"Prema njegovim rečima, ako se nalazite na zemlji i jedna strana vas šamara, a druga vam pomaže, logično je kome ćete pomoći."-
jel ovo nekima nije jasno!!

Zemunac

pre 6 godina

Ovde se govori samo o državama koje su u EU. Mi nismo u toj priči, ali zato jesmo kineski most između Grčke i Mađarske, i van ovog teksta svakako smo u centru zbivanja vezano za ovu temu.

apolo

pre 6 godina

Grci su se konačno dozvali pameti, hvala Bogu da ce da gledaju svoje a ne Nemačke nacionalne interese. Rusija i Kina su zemlje koje hoce da ulazu, da je bilo srece vec bismo imali juzni tok i svi ostali na Balkanu, ali sve ono sto odgovara Balkanu ne odgovara zapadu.

jelena

pre 6 godina

Anja, zaboravila si jedan "nevazni" detalj: Grcka duguje stotine milijardi zemljama EU. Sta cemo s Tim? Vidim, ti predlazes da daju jos para? Koje im nikada nece biti vracene. Mudar predlpg...

buzzz

pre 6 godina

Nemačka kontroliše EU ekonomski i politički i svaki upliv iz Kine ili Rusije ili neke druge zemlje je problem za nju.Nemačka je zahvaljujući uniji ostvarila ogroman napredak u ekonomiji u zadnje dve decenije.Čak je u zadnjih 10 godina,od kada traje kriza u Evrozoni,Nemačka ostvarlia rast privrede.Krize na Balkanu i Ukrajini su nastale zbog širenja uticaja Berlina i traženja novih resursa za dalji rast.Normalno je da zemlje rade u interesu svojih građana,a ne u skladu sa politikom Berlina.Nemačka preko Brisela pokušava da zaštiti svoju privredu i njene poslove u Evropi.

Ања

pre 6 godina

Не видим проблем. Кинези дају велике паре. Ако ЕУ хоће да приволи Грчку на своју страну нека да веће паре. Никакве емоције, права, пријатељства... дај паре.

C i n i k

pre 6 godina

Kinezi su 2009.kupili 30% akcija PSA grupe, a pre par meseci su upravo oni kao manjinski vlasnik Pezoa, dali 2.1 milijardu evra u kesu za kupovinu Opela. Sad se postavlja pitanje, da li je tada neko bio zabrinut u Briselu? Ja se slazem oko ruja, ne treba ih pustiti nigde jer to realno nije normalno, ali Kinezi vec decenijama ulazu kes pare u EU, zato je malo cinicno sada optuziti GR da pada pod uticaj Kine. Pa sta bi se sa PSA grupom desilo kada bi kinezi povukli pare? Bankrotirali bi momentalno...pa isto je i sa Gr i ostalim zemljama..

1+1=2

pre 6 godina

Logicno za Grcku i ostale. Sa jedne strane imate EU (Nemacku) koja kinji i upada u krize, sa druge Kinu, koja investira i u ekonomskom je bumu. Sta se cudimo? Izbor je lak. Volim EU, ali od ljubavi se ne zivi, nego od posla i para. Kinezi to donose. Valjda cemo biti pametni.

sofronije

pre 6 godina

E vala ti je odlicna - ko o cemu Amerika o postenju, taman tako.
Ja sam u Australiji, koja je uz to u medjuljudskim odnosima toliko jedna kopija americke nasilnosti i bezobzirnog bezobrazluka, da stvarno ne cudi sto Grci eto radije ne bi samar.

Stole

pre 6 godina

"Prema njegovim rečima, ako se nalazite na zemlji i jedna strana vas šamara, a druga vam pomaže, logično je kome ćete pomoći."-
jel ovo nekima nije jasno!!

Poslednji samuraj

pre 6 godina

Kineski pikovi su Grcka, Italija i Srbija.
Ako Kinezi preuzmu Fiat ostvaruje se plab za Italiju i na kraju dolazi i Srbija koja je jadna nesnadjena u vremenu i prostoru. Sa Srbijom joj je najbitnija zeleznica i putevi. Jos ako bo preuzimanjem Fiata usli u Kragujevac sa zelezarom to bi bio izuzetno zanimljiv sled dogadjaja. Za sada Kinezi igraju polako i strplhivo. Na balkanu su najveci problem Albanci ili ti Amerika koja preko njih stiti interese i brani region od Rusa i Kineza

boj

pre 6 godina

I kod nas dosta ulazu,Toma i AV se zalozili da kinezi otvore fabriku papuca,a u Kraljevu cak otvorena i kineska prodavnica,sto mnogo znaci nezaposlenim kraljevcanima!!!

Ања

pre 6 godina

Не видим проблем. Кинези дају велике паре. Ако ЕУ хоће да приволи Грчку на своју страну нека да веће паре. Никакве емоције, права, пријатељства... дај паре.

sofronije

pre 6 godina

E vala ti je odlicna - ko o cemu Amerika o postenju, taman tako.
Ja sam u Australiji, koja je uz to u medjuljudskim odnosima toliko jedna kopija americke nasilnosti i bezobzirnog bezobrazluka, da stvarno ne cudi sto Grci eto radije ne bi samar.

Đoka Kobasičar

pre 6 godina

Ništa vi deco ne razumete, a pošto vas većina glasa, zato smo tu gde smo.

EU nit je terala Grčku da uvodi evro, nit je terala Grčku da se prezaduži, nit je terala Grčku da od kredita finansira životni standard, nit je terala grčke vlasti da friziraju situaciju oko zaduženosti. Ono što države EU jesu uradile je da su dale Grčkoj preko 100 MILIJARDI evra pomoći. Kinezi su za Pirej dali manje od 750 MILIONA. EU nije tražila ništa zauzvrat, sem toga da Grci finansije svedu na održiv nivo jer nisu ludi da bacaju pare u rupu bez dna. Mogli su da traže zauzvrat ostrva i luke a nisu. I kako onda EU ispada loš momak u celoj priči?

To je klinačko razmišljanje. To je kao kada roditelji pošalju ćerku na fakultet, ona od izlazaka, alkohola i seksa ne stigne da uči i ne da uslov za godinu. Roditelji, koji jedva sastavljaju kraj sa krajem kažu da neće da se ubijaju da finansiraju tuđ nerad i zezanje. Kažu joj da počne da radi. Ćerka se onda okreće prostituciji i mrzi roditelje, a baš voli svog makroa. Misli kako je pametna jer ima za krpice i zezanje a ne mora da uči i ne mora da provede 60 sati nedeljno na nogama u butiku. Ona je pobedila sistem. To što je počela da šmrče belo da bi istrpela debele čike na sebi i to što će za deset godina, ako toliko poživi, od nje ostati samo olupina ljudskog bića koja nikome ne treba, koja nikada više neće moći da vodi normalan život i koja nema ni prebijenog dinara - to nikom ništa.

brm

pre 6 godina

Kako ste se odnosili prema njima, koristili korumpirane političare u Grčkoj da bi se što više zaduživali a onda hteli to da iskoristite u svoju korist, tako vam se i vraća. Izgleda da bankarsko porobljavanje ima konkurenciju, pa sada nastaje problem.

dragan

pre 6 godina

Bravo Grci. "Grčka je prošle godine pomogla zaustavljanje zajedničke izjave EU o kineskoj agresiji u Južnom kineskom moru.". Pa ima li EU (prakticno Nemacka i Francuska) vojni brod koji moze da stigne do Juzno kineskog mora? I jos da tamo deluje i Kinezima objasni da nisu u pravu? Prvo to treba da se upita pa da izdaje saopstenja.

mali radojica

pre 6 godina

Uopste mi nije jasno kakve veze EU ima sa juznokineskim morem i sporom tamošnjih drŸava. Kako može EU da utiče na ljudska prava u Kini i kakve to ima veze sa boljim životom građana EU sa visim standardom pa boljom bezbednosti tralalala.....Ah onda se setih Severnog toka i cela ova priča postane krajnje neprijatna nadasve blazirana. Toliko hipokrizije dvostrukih standarda ljigavstine da te muka uhvati. Normalno da će Grcka da bude dobra sa onim ko je dobar sa njom. EU samo postavlja uslove i gleda svoj interes. To smo mi Srbi najbolje osetili na našoj koži. Pa šta ako Kina ima ekonomske pa i političke aspiracije prema Evropi (put svile) ona je velika sila i kao i druge bori se za svoj prostor na planeti. Hajmo da realno sagledamo situaciju bez ostrašćenosti i navijanja za ove ili one. Zašto bi samo EU i Amerika imale pravo na ekonomske beneficije na planeti, dajte i drugima da se bore. A to što uz tu priču idu i politički začini pa to je sasvim normalno. Uostalom što EU i gazda preko Atlantika ne uvedu ekonomske sankcije Kini.....ajde da vidim ko ima hrabrosti (cohones)da to uradi.

1+1=2

pre 6 godina

Logicno za Grcku i ostale. Sa jedne strane imate EU (Nemacku) koja kinji i upada u krize, sa druge Kinu, koja investira i u ekonomskom je bumu. Sta se cudimo? Izbor je lak. Volim EU, ali od ljubavi se ne zivi, nego od posla i para. Kinezi to donose. Valjda cemo biti pametni.

apolo

pre 6 godina

Grci su se konačno dozvali pameti, hvala Bogu da ce da gledaju svoje a ne Nemačke nacionalne interese. Rusija i Kina su zemlje koje hoce da ulazu, da je bilo srece vec bismo imali juzni tok i svi ostali na Balkanu, ali sve ono sto odgovara Balkanu ne odgovara zapadu.

boca

pre 6 godina

Jelena,tačno je da su Grci dužni kao "Grčka"ali sve će to kinezi da vrate jer ionako neznaju šta će sa onolikim dolarima koje imaju-a istima će vrednost da opada pa će oni to pametno da utroše-i na kraju Grčka će da postane kinesko sokače a možda i mi.Eto"tako stoje stvari".

buzzz

pre 6 godina

Nemačka kontroliše EU ekonomski i politički i svaki upliv iz Kine ili Rusije ili neke druge zemlje je problem za nju.Nemačka je zahvaljujući uniji ostvarila ogroman napredak u ekonomiji u zadnje dve decenije.Čak je u zadnjih 10 godina,od kada traje kriza u Evrozoni,Nemačka ostvarlia rast privrede.Krize na Balkanu i Ukrajini su nastale zbog širenja uticaja Berlina i traženja novih resursa za dalji rast.Normalno je da zemlje rade u interesu svojih građana,a ne u skladu sa politikom Berlina.Nemačka preko Brisela pokušava da zaštiti svoju privredu i njene poslove u Evropi.

bla

pre 6 godina

Anja, zaboravila si jedan "nevazni" detalj: Grcka duguje stotine milijardi zemljama EU. Sta cemo s Tim? Vidim, ti predlazes da daju jos para? Koje im nikada nece biti vracene. Mudar predlpg...
(jelena, 27. avgust 2017 14:48)

da li ti podrzavas duznicko ropstvo? pare treba da vrate oni koji su ih i dobili, banke i privatna cila koja su profitirala od pozajmica. maksimalno 10% nova pozajmljenih grcok je stiglo do grckog naroda pa zasto ona narod treba to da plati?

besna glista

pre 6 godina

Iako vecina komentatora zarko prizeljkuje raspad Evropske Unije, to se sigurno nece desiti u skorije vreme. Nema potrebe za dramom i losim zeljama upucenim svima i svemu. Jeziva je kolicina zle namere medj' ovim nasim narodom. Nije ni cudo sto nam je ovako kako nam je.

Sve zivotinje imaju ista prava

pre 6 godina

Vidim, pametni su neki realisti koji Kinu porede sa makroom. Sigurno onda imaju razuman odgovor na pitanje, ko je dao 300 milijardi Grckoj kredita i zasto? Verovatno zato sto drzave u EU jedna drugoj daju bespovratnu pomoc ? I onda se pojavi Kina i kupi deo luke. I sada, ponekoj iskrivljenoj logici, ispade EU dobra, a Kina losa? Takva poredjenja pricaju seljaci dok piju pivo ispred prodavnice, i dive se sami sebi kako su panetni. Sustina je, ako ne radis vredno, ozbiljno i pametno, vec se kreditiras, propao si kao Grcka. I jos nesto, onih 300 iz MMF i EU nisu zaradjeni, vec su proizvod monopolske spekulacije na berzama novca. Ovih 750 miliona iz Kine je zaradjeno postenim radom i trgovinom.

dane

pre 6 godina

a sta to interesuje previse njujork tajms? sto ne gledaju svoje dvoriste i probleme u svojim drzavama? grcka? ako eu nece da pomogne grckoj ima ko hoce!

Перица

pre 6 godina

Немачка је до 2014.-те уштедела 100 милијарди евра на каматама због тога што уцењују Грке - сваки пут кад су притискали Грке, падала је камата на немачке обвезнице. Вероватно још 50 милијарди евра од 2014.-те. 1:0 за Немачку.

Због Грчке, Шпаније, Италије и Португалије евро није превише јак. Зато што је довољно слаб, немачки извоз није скуп и достигао је рекорд. 2:0 за Немачку.

Због тога што је у Грчкој хаос, уништава се индустрија. Пошто нема индустрије, грчки инжењери иду у Немачку. 3:0 за Немачку.

Немачкој итекако одговара ово што се дешава са Грчком.

EU Citizen

pre 6 godina

Neka im je, kamo sreće da su je isterali iz EU odmah, čim se otkrilo kako su falsifikovali statistike, i to dva puta, jednom Pasok, jednom Nova demokratija. Takva zemlja ne spada u Evropu, usrećiće se Kinezi s njima.

Zemunac

pre 6 godina

Ovde se govori samo o državama koje su u EU. Mi nismo u toj priči, ali zato jesmo kineski most između Grčke i Mađarske, i van ovog teksta svakako smo u centru zbivanja vezano za ovu temu.

C i n i k

pre 6 godina

Kinezi su 2009.kupili 30% akcija PSA grupe, a pre par meseci su upravo oni kao manjinski vlasnik Pezoa, dali 2.1 milijardu evra u kesu za kupovinu Opela. Sad se postavlja pitanje, da li je tada neko bio zabrinut u Briselu? Ja se slazem oko ruja, ne treba ih pustiti nigde jer to realno nije normalno, ali Kinezi vec decenijama ulazu kes pare u EU, zato je malo cinicno sada optuziti GR da pada pod uticaj Kine. Pa sta bi se sa PSA grupom desilo kada bi kinezi povukli pare? Bankrotirali bi momentalno...pa isto je i sa Gr i ostalim zemljama..

Rasta

pre 6 godina

Grci imaju 3000 godina staru drzavu i oni su prezivjeli Perziju, Rim, Bizant, Osmanlije, Naciste, EU. Znaci zeznuli su sve te rezime, ne vidim razlog zasto ne bi iz deal-a sa Kinezima izvukli tanji kraj. Stari mangupi su to ;)

Amater

pre 6 godina

Komentatori francuske sobarice, ostračćeni bezuslovni kinoljupci i rusoljupci.
Kinezi će otkupiti grčke dugove, pokupovati sve šta vrijedi, sve infrastrukturne projekte će raditi kineske firme koji će se financirati iz kineskih kredita, isto je taj i ruski modus operandi, to Srbija jako dobro zna.
I šta onda, radije da im gazduju Nijemci koji ima daju pare s 2.4% nego Kinezi koji će potpuno zavaladati u Grčkoj!

Cuel

pre 6 godina

A šta kad (ne ako nego kad!) Grci ne budu u stanju da otplaćuju kineske kredite?
(skblzzzz, 27. avgust 2017)
Pa nista nece da se desi. Imas primer Venecuele. Venecuela je od Kine dobila ukupno 50 milijardi dolara kredita do 2014. Dogovor je bio da se kredit vrati u nafti. Medjutim, Venecuela je pare potrosila na sve osim na obnovu naftne industrije i vise ne moze da ih vrati Kini. Proizvodnja nafte u Venecueli je na najnizem nivou u zadnjih 25 godina iako Venecuela ima najvise rezerve nafte u zemlji na svetu. Nemaju vise tehnologiju da naftu vade. Sve je propalo. Prosle godine je Maduro isao u Kinu da trazi jos jedan kredit ali je bio odbijen. Kinezi nemaju mnogo poluga da ga sada pritiskajuda vrati a i da imaju ne mogu nista da izvuku u sadasnjoj situaciji u kojoj je Venecuela. To je otprilike kao i sa Grckom. Dzaba pritisak na njih kada nema odakle da se izvuce. Sto se tice Venecuele, njena naftna industrija uvek je imala dobre rezerve za odrzava je i obnavljanje tehnologije. Medjutim, kada je Cavez preuzeo vlast, on je u populistickom naletu te pare potrosio na penzije i socijalna davanja. Tako je postao omiljen medju siromasnima ali je unistio naftnu industriju Venecuele. Cak su i kineske kredite bukvalno procerdali iako su oni trebali da budu infuzija za naftnu industriju. Kina vise nece da im da pare ali mora da se pazljivo odnosi prema situaciji u Venecueli. Kinezi su jos uvek neiskusni sa kreditima i to moze da bude povoljno za zemlje koje sada pozajmljuju od njih,

jelena

pre 6 godina

Anja, zaboravila si jedan "nevazni" detalj: Grcka duguje stotine milijardi zemljama EU. Sta cemo s Tim? Vidim, ti predlazes da daju jos para? Koje im nikada nece biti vracene. Mudar predlpg...

srle

pre 6 godina

Vidim da ovdje pojedinci ismijavaju saradnju Srbija-Kina.Kina pravi u BG najveci kulturni centar i to nije slucajno ,njenu saradnju treba drugacije posmatrati u odnosu na EU zemlje.Cifra ulaganja je vec velika.

jelena

pre 6 godina

Bla, tako mali Perica zamislja ekonomiju, pretpostavljam da ti nikako ne ucestvujes u vracanju srpskog duga. A Grci su, od ulaska u € pa do izbijanja krize itekako uzivali u blagostanju koje nije bilo zasnovano na realnoj ekonomiji. I penzioneri i radnici i udovice i cerke...

sta reci

pre 6 godina

Opet haos u Briselu? Kako li samo uspevaju da prezive od tolikoh haosa,panika, straha, pogresnih poteza,raspada? I jos da im BDP raste,a standard ne pada.Obzirom na uslove, pokazuje se Eu kao odlican potez.

А.Петров

pre 6 godina

@ranzo не шири неистине, 1700 нето немају пензионери просечно ни у Холандији. Грчки просек пензија је тек нешто мање од 900 нето.

Sofija

pre 6 godina

Izgleda da nije panika u Briselu nego u Vasingtonu.Ujka Sem zna da je Kina vec sada velesila u svakom pogledu i da ce uskoro jos ojacati a njemu to ne odgovara.Grcka tu nije toliko bitna,jedan veci bulevar koji vodi ka EU i njenom trzistu.

Rea Silva

pre 6 godina

Grci imaju 3000 godina staru drzavu i oni su prezivjeli Perziju, Rim, Bizant, Osmanlije, Naciste, EU. Znaci zeznuli su sve te rezime, ne vidim razlog zasto ne bi iz deal-a sa Kinezima izvukli tanji kraj. Stari mangupi su to ;)
(Rasta, 27. avgust 2017 15:56)
Iako necete objaviti ovaj komentar bar da kazem tek onako, ej Rasta rasti bre bar malo, Grci kao nacija (etnitet) i kao drzava postoje od 1831 god. i ni sekundu ranije, stvorili su ih Bavarci (Nemci) uz pomoc Britanaca i Francuza, to zna ceo svet, gde si bre ti nasao tih ni manje ni vise nego 3000 godina, jel citas bre negde nesto ili samo sanjas.

Mali Perica

pre 6 godina

Najslađe je pobediti protivnika - njegovim oružjem !!!

Ili što bi reko naš narod:
- ko drugome jamu kopa, sam u nju upada!
- šta ste tražili - to ste i dobili!
- kako ste sejali - tako i žanjete!
... .

Aristotel

pre 6 godina

Bojim se za one koji su mi dali minus, da projektuju svoje zelje i nadu kako ce uz Kinu napredovati Uzalud se nadate. Od Kine se niko jos nije ovadio.
Pogledajte samo tu frigidnost i nesazaljenje kada im je bombardovana sopstvena ambasada. Ni okom nisu trepnuli zato sto zbog novca nisu hteli da se zamere Americi. Kad im kazete Srbija, misle na Siriju.

Pera

pre 6 godina

Gde su kinezi dosli, taj se usrecio nije.
Grci, industrija ce vam propasti (zatrpace vas kinezi), turizam ce vam propasti (docice kinezi koji malo para trose. Cinjenica je da ljudi ne vole azijate jer se kultura razlikuje, ce da otera goste sa dubljim dzepom)
Kvalitet svega ce da vam padne, pa ce padati zarade od proizvoda.
Na kraju ce padati i plate i uplate poreza (kinezi ne idu tamo gde moraju da placaju porez)

Novcanik

pre 6 godina

Sve je pitanje para:
- hocete li da kupujete kinesko za manje para ili
- hocete li da kupujete kinesko za vise para sa evropskim ili americkim brendom (tada SAD i EU vam uzimaju %).

Grk

pre 6 godina

Razumem grke...pokusavaju da se izvade iz dugova...no medjutim, kao nisu osudili kinesko sirenje u juznokineskom moru, samo bi pustio turke u njihovo more...pa ako je ok sta rade kinezi, onda neka to isto rade i turci

Vitez

pre 6 godina

Nakon svega sto su priredili Grckoj (mada i dalje mislim da su si sami (Grci) vise krivi) sto su ocekivali?

Grčka je prošle godine pomogla zaustavljanje zajedničke izjave EU o kineskoj agresiji u Južnom kineskom moru.

Radilo se o "osudi " nepostivanja presude o razgranicenju u juzno kineskom moru međunarodnog suda pravde u Hagu za sto je i Hr dala veto radi "problema" sa Slo.

Stanje u atmosferi

pre 6 godina

Vidim da ovdje pojedinci ismijavaju saradnju Srbija-Kina.Kina pravi u BG najveci kulturni centar i to nije slucajno ,njenu saradnju treba drugacije posmatrati u odnosu na EU zemlje.Cifra ulaganja je vec velika.
(srle, 27. avgust 2017 15:39)

Dođem ja i kupim tvoju farmu, naplaćujem ti najamninu i diktiram cijenu otkupa tvojih proizvoda, sve troškove snosiš sam, eto, to ti je kineska a i ruska investicija!
EU i SAD su po tom pitanju puno više fer, samo nerado pravi investitori dolaze u takvu kaubojsku državu gdje vlada jedan šerif zajedno sa braćom Dalton.

mornarpopaj1966

pre 6 godina

Novac nema boju. Narocito kada su velesile u pitanju. Mozda bi i Srbija mogla malo da se ugleda na Grcku/clanicu EU, i kako se nabroja u text ESP, Portugal...

ranzo

pre 6 godina

@ranzo не шири неистине, 1700 нето немају пензионери просечно ни у Холандији. Грчки просек пензија је тек нешто мање од 900 нето.
(А.Петров, 27. avgust 2017 17:30)

Umirovljenici će izgubiti pravo na godišnje bonuse, a u mirovinu će se odlaziti sa 67 godina, dok je sada prosječna starost Grka prilikom umirovljenja 53 godine s prosječnom mirovinom cca 1.310 eura-nije loše ha

Biljana

pre 6 godina

Jesu li Kinezi radni? I te kako jesu.
Da li bi predlozeni buduci Kineski kulturni centar izgledao lepo? Da, izgleda jako dobro, ako bi se izgradio.
Jesu li izgradili nama neki most, put? Jesu, ali su zaposljavali svoje Kineze. Kako su dobili na tenderu za ove projekte, dobrom ponudom ili naokolo, ne znam. Kanadi poklone pandu, a onda kopaju iz njihovih rudnika. Kako li je tek nama?

Kina nije nikome privrzena, niti od nje mozete ocekivati bliski odnos.
Mislila sam do sada da je dobro balansirati izmedju Rusije i Amerike, ali sada vec mislim da bi trebalo da se opredelimo za jednu stranu.

Svi oni i Kina i Rusija i Amerika ce nas izrabljivati, to je neminovno.
Saradnjom sa Kinom se necemo otarasiti ni Rusije, ni Amerike, jer im svima treba tlo za prepucavanje i preprodaju.
Na prijateljsku podrsku od Kine ne mozemo racunati. To je narod proracunat, nama kulturoloski stran, u njihove legalne ugovore nikad ne bih verovala koliko god dobro zvucale… njima ne treba ni Grcka, ni Srbija - imaju onoliku Kinu, a milioni Kineza su se vec rastrkali po belom svetu. Vec sada misle da su iznad svake Evrope.

Rusija nas koristi i ne nudi neku uniju da bi se u njoj Srbija mogla zastititi, a i u ekonomiji ne dominiraju.

Ostaje nam Amerika, koja ce nas takodje rabiti, ali makar bi imali pristup i nekim dobrim stvarima.

Zato, od 3 zla, licno biram Ameriku ako nismo zakasnili za prijem kod nje.

Aristotel

pre 6 godina

@srle
Ne moze kulturni centar biti adut da se dokaze da je Kina znacajan investitor. To je samo dekor za izlog, slihtanje za koje-kakve ustupke. Oni jedino mogu da saradjuju sa velikim silama, a nas ce izmusti.
Dajte makar jedan ocigledan primer gde su Srbija/Grci i Kinezi uzajamno bili na dobitu.
Gde je onaj kanal od Grcke do nas, gde je modernizacija Solunske luke - prosipaju pesak iz supljeg u prazno.

EU Citizen

pre 6 godina

Neka im je, kamo sreće da su je isterali iz EU odmah, čim se otkrilo kako su falsifikovali statistike, i to dva puta, jednom Pasok, jednom Nova demokratija. Takva zemlja ne spada u Evropu, usrećiće se Kinezi s njima.

besna glista

pre 6 godina

Iako vecina komentatora zarko prizeljkuje raspad Evropske Unije, to se sigurno nece desiti u skorije vreme. Nema potrebe za dramom i losim zeljama upucenim svima i svemu. Jeziva je kolicina zle namere medj' ovim nasim narodom. Nije ni cudo sto nam je ovako kako nam je.

Đoka Kobasičar

pre 6 godina

Ništa vi deco ne razumete, a pošto vas većina glasa, zato smo tu gde smo.

EU nit je terala Grčku da uvodi evro, nit je terala Grčku da se prezaduži, nit je terala Grčku da od kredita finansira životni standard, nit je terala grčke vlasti da friziraju situaciju oko zaduženosti. Ono što države EU jesu uradile je da su dale Grčkoj preko 100 MILIJARDI evra pomoći. Kinezi su za Pirej dali manje od 750 MILIONA. EU nije tražila ništa zauzvrat, sem toga da Grci finansije svedu na održiv nivo jer nisu ludi da bacaju pare u rupu bez dna. Mogli su da traže zauzvrat ostrva i luke a nisu. I kako onda EU ispada loš momak u celoj priči?

To je klinačko razmišljanje. To je kao kada roditelji pošalju ćerku na fakultet, ona od izlazaka, alkohola i seksa ne stigne da uči i ne da uslov za godinu. Roditelji, koji jedva sastavljaju kraj sa krajem kažu da neće da se ubijaju da finansiraju tuđ nerad i zezanje. Kažu joj da počne da radi. Ćerka se onda okreće prostituciji i mrzi roditelje, a baš voli svog makroa. Misli kako je pametna jer ima za krpice i zezanje a ne mora da uči i ne mora da provede 60 sati nedeljno na nogama u butiku. Ona je pobedila sistem. To što je počela da šmrče belo da bi istrpela debele čike na sebi i to što će za deset godina, ako toliko poživi, od nje ostati samo olupina ljudskog bića koja nikome ne treba, koja nikada više neće moći da vodi normalan život i koja nema ni prebijenog dinara - to nikom ništa.

Grk

pre 6 godina

Razumem grke...pokusavaju da se izvade iz dugova...no medjutim, kao nisu osudili kinesko sirenje u juznokineskom moru, samo bi pustio turke u njihovo more...pa ako je ok sta rade kinezi, onda neka to isto rade i turci

Amater

pre 6 godina

Komentatori francuske sobarice, ostračćeni bezuslovni kinoljupci i rusoljupci.
Kinezi će otkupiti grčke dugove, pokupovati sve šta vrijedi, sve infrastrukturne projekte će raditi kineske firme koji će se financirati iz kineskih kredita, isto je taj i ruski modus operandi, to Srbija jako dobro zna.
I šta onda, radije da im gazduju Nijemci koji ima daju pare s 2.4% nego Kinezi koji će potpuno zavaladati u Grčkoj!

jelena

pre 6 godina

Anja, zaboravila si jedan "nevazni" detalj: Grcka duguje stotine milijardi zemljama EU. Sta cemo s Tim? Vidim, ti predlazes da daju jos para? Koje im nikada nece biti vracene. Mudar predlpg...

Pera

pre 6 godina

Gde su kinezi dosli, taj se usrecio nije.
Grci, industrija ce vam propasti (zatrpace vas kinezi), turizam ce vam propasti (docice kinezi koji malo para trose. Cinjenica je da ljudi ne vole azijate jer se kultura razlikuje, ce da otera goste sa dubljim dzepom)
Kvalitet svega ce da vam padne, pa ce padati zarade od proizvoda.
Na kraju ce padati i plate i uplate poreza (kinezi ne idu tamo gde moraju da placaju porez)

Aristotel

pre 6 godina

Bojim se za one koji su mi dali minus, da projektuju svoje zelje i nadu kako ce uz Kinu napredovati Uzalud se nadate. Od Kine se niko jos nije ovadio.
Pogledajte samo tu frigidnost i nesazaljenje kada im je bombardovana sopstvena ambasada. Ni okom nisu trepnuli zato sto zbog novca nisu hteli da se zamere Americi. Kad im kazete Srbija, misle na Siriju.

C i n i k

pre 6 godina

Kinezi su 2009.kupili 30% akcija PSA grupe, a pre par meseci su upravo oni kao manjinski vlasnik Pezoa, dali 2.1 milijardu evra u kesu za kupovinu Opela. Sad se postavlja pitanje, da li je tada neko bio zabrinut u Briselu? Ja se slazem oko ruja, ne treba ih pustiti nigde jer to realno nije normalno, ali Kinezi vec decenijama ulazu kes pare u EU, zato je malo cinicno sada optuziti GR da pada pod uticaj Kine. Pa sta bi se sa PSA grupom desilo kada bi kinezi povukli pare? Bankrotirali bi momentalno...pa isto je i sa Gr i ostalim zemljama..

Rea Silva

pre 6 godina

Grci imaju 3000 godina staru drzavu i oni su prezivjeli Perziju, Rim, Bizant, Osmanlije, Naciste, EU. Znaci zeznuli su sve te rezime, ne vidim razlog zasto ne bi iz deal-a sa Kinezima izvukli tanji kraj. Stari mangupi su to ;)
(Rasta, 27. avgust 2017 15:56)
Iako necete objaviti ovaj komentar bar da kazem tek onako, ej Rasta rasti bre bar malo, Grci kao nacija (etnitet) i kao drzava postoje od 1831 god. i ni sekundu ranije, stvorili su ih Bavarci (Nemci) uz pomoc Britanaca i Francuza, to zna ceo svet, gde si bre ti nasao tih ni manje ni vise nego 3000 godina, jel citas bre negde nesto ili samo sanjas.

boj

pre 6 godina

I kod nas dosta ulazu,Toma i AV se zalozili da kinezi otvore fabriku papuca,a u Kraljevu cak otvorena i kineska prodavnica,sto mnogo znaci nezaposlenim kraljevcanima!!!

Stanje u atmosferi

pre 6 godina

Vidim da ovdje pojedinci ismijavaju saradnju Srbija-Kina.Kina pravi u BG najveci kulturni centar i to nije slucajno ,njenu saradnju treba drugacije posmatrati u odnosu na EU zemlje.Cifra ulaganja je vec velika.
(srle, 27. avgust 2017 15:39)

Dođem ja i kupim tvoju farmu, naplaćujem ti najamninu i diktiram cijenu otkupa tvojih proizvoda, sve troškove snosiš sam, eto, to ti je kineska a i ruska investicija!
EU i SAD su po tom pitanju puno više fer, samo nerado pravi investitori dolaze u takvu kaubojsku državu gdje vlada jedan šerif zajedno sa braćom Dalton.

apolo

pre 6 godina

Grci su se konačno dozvali pameti, hvala Bogu da ce da gledaju svoje a ne Nemačke nacionalne interese. Rusija i Kina su zemlje koje hoce da ulazu, da je bilo srece vec bismo imali juzni tok i svi ostali na Balkanu, ali sve ono sto odgovara Balkanu ne odgovara zapadu.

bla

pre 6 godina

Anja, zaboravila si jedan "nevazni" detalj: Grcka duguje stotine milijardi zemljama EU. Sta cemo s Tim? Vidim, ti predlazes da daju jos para? Koje im nikada nece biti vracene. Mudar predlpg...
(jelena, 27. avgust 2017 14:48)

da li ti podrzavas duznicko ropstvo? pare treba da vrate oni koji su ih i dobili, banke i privatna cila koja su profitirala od pozajmica. maksimalno 10% nova pozajmljenih grcok je stiglo do grckog naroda pa zasto ona narod treba to da plati?

mali radojica

pre 6 godina

Uopste mi nije jasno kakve veze EU ima sa juznokineskim morem i sporom tamošnjih drŸava. Kako može EU da utiče na ljudska prava u Kini i kakve to ima veze sa boljim životom građana EU sa visim standardom pa boljom bezbednosti tralalala.....Ah onda se setih Severnog toka i cela ova priča postane krajnje neprijatna nadasve blazirana. Toliko hipokrizije dvostrukih standarda ljigavstine da te muka uhvati. Normalno da će Grcka da bude dobra sa onim ko je dobar sa njom. EU samo postavlja uslove i gleda svoj interes. To smo mi Srbi najbolje osetili na našoj koži. Pa šta ako Kina ima ekonomske pa i političke aspiracije prema Evropi (put svile) ona je velika sila i kao i druge bori se za svoj prostor na planeti. Hajmo da realno sagledamo situaciju bez ostrašćenosti i navijanja za ove ili one. Zašto bi samo EU i Amerika imale pravo na ekonomske beneficije na planeti, dajte i drugima da se bore. A to što uz tu priču idu i politički začini pa to je sasvim normalno. Uostalom što EU i gazda preko Atlantika ne uvedu ekonomske sankcije Kini.....ajde da vidim ko ima hrabrosti (cohones)da to uradi.

sofronije

pre 6 godina

E vala ti je odlicna - ko o cemu Amerika o postenju, taman tako.
Ja sam u Australiji, koja je uz to u medjuljudskim odnosima toliko jedna kopija americke nasilnosti i bezobzirnog bezobrazluka, da stvarno ne cudi sto Grci eto radije ne bi samar.

Ања

pre 6 godina

Не видим проблем. Кинези дају велике паре. Ако ЕУ хоће да приволи Грчку на своју страну нека да веће паре. Никакве емоције, права, пријатељства... дај паре.

Aristotel

pre 6 godina

@srle
Ne moze kulturni centar biti adut da se dokaze da je Kina znacajan investitor. To je samo dekor za izlog, slihtanje za koje-kakve ustupke. Oni jedino mogu da saradjuju sa velikim silama, a nas ce izmusti.
Dajte makar jedan ocigledan primer gde su Srbija/Grci i Kinezi uzajamno bili na dobitu.
Gde je onaj kanal od Grcke do nas, gde je modernizacija Solunske luke - prosipaju pesak iz supljeg u prazno.

Cuel

pre 6 godina

A šta kad (ne ako nego kad!) Grci ne budu u stanju da otplaćuju kineske kredite?
(skblzzzz, 27. avgust 2017)
Pa nista nece da se desi. Imas primer Venecuele. Venecuela je od Kine dobila ukupno 50 milijardi dolara kredita do 2014. Dogovor je bio da se kredit vrati u nafti. Medjutim, Venecuela je pare potrosila na sve osim na obnovu naftne industrije i vise ne moze da ih vrati Kini. Proizvodnja nafte u Venecueli je na najnizem nivou u zadnjih 25 godina iako Venecuela ima najvise rezerve nafte u zemlji na svetu. Nemaju vise tehnologiju da naftu vade. Sve je propalo. Prosle godine je Maduro isao u Kinu da trazi jos jedan kredit ali je bio odbijen. Kinezi nemaju mnogo poluga da ga sada pritiskajuda vrati a i da imaju ne mogu nista da izvuku u sadasnjoj situaciji u kojoj je Venecuela. To je otprilike kao i sa Grckom. Dzaba pritisak na njih kada nema odakle da se izvuce. Sto se tice Venecuele, njena naftna industrija uvek je imala dobre rezerve za odrzava je i obnavljanje tehnologije. Medjutim, kada je Cavez preuzeo vlast, on je u populistickom naletu te pare potrosio na penzije i socijalna davanja. Tako je postao omiljen medju siromasnima ali je unistio naftnu industriju Venecuele. Cak su i kineske kredite bukvalno procerdali iako su oni trebali da budu infuzija za naftnu industriju. Kina vise nece da im da pare ali mora da se pazljivo odnosi prema situaciji u Venecueli. Kinezi su jos uvek neiskusni sa kreditima i to moze da bude povoljno za zemlje koje sada pozajmljuju od njih,

boca

pre 6 godina

Jelena,tačno je da su Grci dužni kao "Grčka"ali sve će to kinezi da vrate jer ionako neznaju šta će sa onolikim dolarima koje imaju-a istima će vrednost da opada pa će oni to pametno da utroše-i na kraju Grčka će da postane kinesko sokače a možda i mi.Eto"tako stoje stvari".

dragan

pre 6 godina

Bravo Grci. "Grčka je prošle godine pomogla zaustavljanje zajedničke izjave EU o kineskoj agresiji u Južnom kineskom moru.". Pa ima li EU (prakticno Nemacka i Francuska) vojni brod koji moze da stigne do Juzno kineskog mora? I jos da tamo deluje i Kinezima objasni da nisu u pravu? Prvo to treba da se upita pa da izdaje saopstenja.

1+1=2

pre 6 godina

Logicno za Grcku i ostale. Sa jedne strane imate EU (Nemacku) koja kinji i upada u krize, sa druge Kinu, koja investira i u ekonomskom je bumu. Sta se cudimo? Izbor je lak. Volim EU, ali od ljubavi se ne zivi, nego od posla i para. Kinezi to donose. Valjda cemo biti pametni.

Rasta

pre 6 godina

Grci imaju 3000 godina staru drzavu i oni su prezivjeli Perziju, Rim, Bizant, Osmanlije, Naciste, EU. Znaci zeznuli su sve te rezime, ne vidim razlog zasto ne bi iz deal-a sa Kinezima izvukli tanji kraj. Stari mangupi su to ;)

Poslednji samuraj

pre 6 godina

Kineski pikovi su Grcka, Italija i Srbija.
Ako Kinezi preuzmu Fiat ostvaruje se plab za Italiju i na kraju dolazi i Srbija koja je jadna nesnadjena u vremenu i prostoru. Sa Srbijom joj je najbitnija zeleznica i putevi. Jos ako bo preuzimanjem Fiata usli u Kragujevac sa zelezarom to bi bio izuzetno zanimljiv sled dogadjaja. Za sada Kinezi igraju polako i strplhivo. Na balkanu su najveci problem Albanci ili ti Amerika koja preko njih stiti interese i brani region od Rusa i Kineza

Biljana

pre 6 godina

Jesu li Kinezi radni? I te kako jesu.
Da li bi predlozeni buduci Kineski kulturni centar izgledao lepo? Da, izgleda jako dobro, ako bi se izgradio.
Jesu li izgradili nama neki most, put? Jesu, ali su zaposljavali svoje Kineze. Kako su dobili na tenderu za ove projekte, dobrom ponudom ili naokolo, ne znam. Kanadi poklone pandu, a onda kopaju iz njihovih rudnika. Kako li je tek nama?

Kina nije nikome privrzena, niti od nje mozete ocekivati bliski odnos.
Mislila sam do sada da je dobro balansirati izmedju Rusije i Amerike, ali sada vec mislim da bi trebalo da se opredelimo za jednu stranu.

Svi oni i Kina i Rusija i Amerika ce nas izrabljivati, to je neminovno.
Saradnjom sa Kinom se necemo otarasiti ni Rusije, ni Amerike, jer im svima treba tlo za prepucavanje i preprodaju.
Na prijateljsku podrsku od Kine ne mozemo racunati. To je narod proracunat, nama kulturoloski stran, u njihove legalne ugovore nikad ne bih verovala koliko god dobro zvucale… njima ne treba ni Grcka, ni Srbija - imaju onoliku Kinu, a milioni Kineza su se vec rastrkali po belom svetu. Vec sada misle da su iznad svake Evrope.

Rusija nas koristi i ne nudi neku uniju da bi se u njoj Srbija mogla zastititi, a i u ekonomiji ne dominiraju.

Ostaje nam Amerika, koja ce nas takodje rabiti, ali makar bi imali pristup i nekim dobrim stvarima.

Zato, od 3 zla, licno biram Ameriku ako nismo zakasnili za prijem kod nje.

dane

pre 6 godina

a sta to interesuje previse njujork tajms? sto ne gledaju svoje dvoriste i probleme u svojim drzavama? grcka? ako eu nece da pomogne grckoj ima ko hoce!

Перица

pre 6 godina

Немачка је до 2014.-те уштедела 100 милијарди евра на каматама због тога што уцењују Грке - сваки пут кад су притискали Грке, падала је камата на немачке обвезнице. Вероватно још 50 милијарди евра од 2014.-те. 1:0 за Немачку.

Због Грчке, Шпаније, Италије и Португалије евро није превише јак. Зато што је довољно слаб, немачки извоз није скуп и достигао је рекорд. 2:0 за Немачку.

Због тога што је у Грчкој хаос, уништава се индустрија. Пошто нема индустрије, грчки инжењери иду у Немачку. 3:0 за Немачку.

Немачкој итекако одговара ово што се дешава са Грчком.

Stole

pre 6 godina

"Prema njegovim rečima, ako se nalazite na zemlji i jedna strana vas šamara, a druga vam pomaže, logično je kome ćete pomoći."-
jel ovo nekima nije jasno!!

brm

pre 6 godina

Kako ste se odnosili prema njima, koristili korumpirane političare u Grčkoj da bi se što više zaduživali a onda hteli to da iskoristite u svoju korist, tako vam se i vraća. Izgleda da bankarsko porobljavanje ima konkurenciju, pa sada nastaje problem.

Zemunac

pre 6 godina

Ovde se govori samo o državama koje su u EU. Mi nismo u toj priči, ali zato jesmo kineski most između Grčke i Mađarske, i van ovog teksta svakako smo u centru zbivanja vezano za ovu temu.

Vitez

pre 6 godina

Nakon svega sto su priredili Grckoj (mada i dalje mislim da su si sami (Grci) vise krivi) sto su ocekivali?

Grčka je prošle godine pomogla zaustavljanje zajedničke izjave EU o kineskoj agresiji u Južnom kineskom moru.

Radilo se o "osudi " nepostivanja presude o razgranicenju u juzno kineskom moru međunarodnog suda pravde u Hagu za sto je i Hr dala veto radi "problema" sa Slo.

srle

pre 6 godina

Vidim da ovdje pojedinci ismijavaju saradnju Srbija-Kina.Kina pravi u BG najveci kulturni centar i to nije slucajno ,njenu saradnju treba drugacije posmatrati u odnosu na EU zemlje.Cifra ulaganja je vec velika.

sta reci

pre 6 godina

Opet haos u Briselu? Kako li samo uspevaju da prezive od tolikoh haosa,panika, straha, pogresnih poteza,raspada? I jos da im BDP raste,a standard ne pada.Obzirom na uslove, pokazuje se Eu kao odlican potez.

Sve zivotinje imaju ista prava

pre 6 godina

Vidim, pametni su neki realisti koji Kinu porede sa makroom. Sigurno onda imaju razuman odgovor na pitanje, ko je dao 300 milijardi Grckoj kredita i zasto? Verovatno zato sto drzave u EU jedna drugoj daju bespovratnu pomoc ? I onda se pojavi Kina i kupi deo luke. I sada, ponekoj iskrivljenoj logici, ispade EU dobra, a Kina losa? Takva poredjenja pricaju seljaci dok piju pivo ispred prodavnice, i dive se sami sebi kako su panetni. Sustina je, ako ne radis vredno, ozbiljno i pametno, vec se kreditiras, propao si kao Grcka. I jos nesto, onih 300 iz MMF i EU nisu zaradjeni, vec su proizvod monopolske spekulacije na berzama novca. Ovih 750 miliona iz Kine je zaradjeno postenim radom i trgovinom.

buzzz

pre 6 godina

Nemačka kontroliše EU ekonomski i politički i svaki upliv iz Kine ili Rusije ili neke druge zemlje je problem za nju.Nemačka je zahvaljujući uniji ostvarila ogroman napredak u ekonomiji u zadnje dve decenije.Čak je u zadnjih 10 godina,od kada traje kriza u Evrozoni,Nemačka ostvarlia rast privrede.Krize na Balkanu i Ukrajini su nastale zbog širenja uticaja Berlina i traženja novih resursa za dalji rast.Normalno je da zemlje rade u interesu svojih građana,a ne u skladu sa politikom Berlina.Nemačka preko Brisela pokušava da zaštiti svoju privredu i njene poslove u Evropi.

ranzo

pre 6 godina

@ranzo не шири неистине, 1700 нето немају пензионери просечно ни у Холандији. Грчки просек пензија је тек нешто мање од 900 нето.
(А.Петров, 27. avgust 2017 17:30)

Umirovljenici će izgubiti pravo na godišnje bonuse, a u mirovinu će se odlaziti sa 67 godina, dok je sada prosječna starost Grka prilikom umirovljenja 53 godine s prosječnom mirovinom cca 1.310 eura-nije loše ha

Sofija

pre 6 godina

Izgleda da nije panika u Briselu nego u Vasingtonu.Ujka Sem zna da je Kina vec sada velesila u svakom pogledu i da ce uskoro jos ojacati a njemu to ne odgovara.Grcka tu nije toliko bitna,jedan veci bulevar koji vodi ka EU i njenom trzistu.

jelena

pre 6 godina

Bla, tako mali Perica zamislja ekonomiju, pretpostavljam da ti nikako ne ucestvujes u vracanju srpskog duga. A Grci su, od ulaska u € pa do izbijanja krize itekako uzivali u blagostanju koje nije bilo zasnovano na realnoj ekonomiji. I penzioneri i radnici i udovice i cerke...

Mali Perica

pre 6 godina

Najslađe je pobediti protivnika - njegovim oružjem !!!

Ili što bi reko naš narod:
- ko drugome jamu kopa, sam u nju upada!
- šta ste tražili - to ste i dobili!
- kako ste sejali - tako i žanjete!
... .

mornarpopaj1966

pre 6 godina

Novac nema boju. Narocito kada su velesile u pitanju. Mozda bi i Srbija mogla malo da se ugleda na Grcku/clanicu EU, i kako se nabroja u text ESP, Portugal...

А.Петров

pre 6 godina

@ranzo не шири неистине, 1700 нето немају пензионери просечно ни у Холандији. Грчки просек пензија је тек нешто мање од 900 нето.

Novcanik

pre 6 godina

Sve je pitanje para:
- hocete li da kupujete kinesko za manje para ili
- hocete li da kupujete kinesko za vise para sa evropskim ili americkim brendom (tada SAD i EU vam uzimaju %).