Petak, 14.07.2017.

15:05

Tusk: Srbija u EU na kraju reformi i dijaloga sa Prištinom

Predsednik Saveta EU Donald Tusk istakao je da Srbija može da računa na punopravno članstvo u EU po završetku reformi i dijaloga sa Prištinom.

Izvor: Tanjug

Tusk: Srbija u EU na kraju reformi i dijaloga sa Prištinom IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

74 Komentari

Sortiraj po:

VIT

pre 6 godina

Neverovatno koliko vam je posle sastanka jasno kada će Srbija u EU. Takav odgovor je nešto po šta nije trebao Vučić ići u Brisel. Takav odgovor bi mu dao svaki iole pismen gradjanin Srbije. On najkraće glasi: Priznajte Kosovo i idete u EU vrlo brzo. U protivnom, imate obavezu da ispunite svoje obaveze, koje nikada nećete ispuniti. Znači, ne zavlačite više narod. Odgovor je ili -ili. Posle jednog od ova dva "ili" ili ostajete ili idete sa vlasti, a narodu Srbije će biti bolje ili lošije. Sve to zavisi od vašeg izbora. Tusk je sve ovo isto rekao, samo malo uvijeno i sa puno ironičnog i neprirodnog osmeha.

al ste ga smislili skoro pa vestfalski mir

pre 6 godina

Nema od toga ništa. Ovo je pitanje relativnog protekcionizma na koji se EU sprema čak i prema svojim takozvanim punopravnim članicama. A pitanje Kosova komplikuje i pitanje ponosa i to kod svih zainteresovanih strana. Srbija ne sme da prizna Kosovo za državu jer Kosovo nije država, ono što mora da uradi jeste da mu posveti pažnju kao takvom entitetu ali bez priznanja. U stvarnosti prostora država koje imaju istorijski legitimitet (on je uvek istorijski, ne počiva na nekakvom priznanju ili članstvu u nekom klubu, to je besmisleno i strateški opasno i kao takvo dokazano, nekada su države pripadale dinastijama u celosti ili delimično, a sada neko ima ideju da treba da pripadaju drugim državama sa istim pretnjama i rizicima kao i onda) ovakve nacionalne tvorevine mogu da budu svedene samo na tematske parkove, a ukus zapadnih "boraca za slobodu" je u najmanju ruku odvratno neprihvatljiv, ali hvala im na tome, Srbija će morati njime da se bavi i da ga normalizuje, to jeste njena obaveza jer je Kosovo neodvojivo od Srbije, čak šta više svaki trud koji tu ulože je besmislen jer Kosovo bez Srbije ne postoji čak ni kao teritorija sa bilo kakvim stvarnim legitimitetom. Srbija svoj legitimitet ne može da preda zarad sumnjive strategije članstva u EU da bi eto postojala nekakva legitimizacija (koju nazivaju normalizacijom) sa zapada lako upravljivih kosovskih vlasti.

Baba Vanga

pre 6 godina

Priznali Kosovo ili ne vec odavno Srbija nema kontrolu nad teritorijom.. Nazovite to kako hocete ali realnost je surova i niko ovde ko komentarise nece ici u Prizren ako i znaju gde se nalazi pre ce ici u tu omrazenu Evropu..

Rea Silva

pre 6 godina

Ej gospodo, Tusk je rekao Srbija u EU na kraju dijaloga sa Prištinom, a nije rekao posle priznavanje nezavisnosti Kosova, sto znaci da zavrsetak tog dijaloga podrazumeva i nekakvu uzajamnost, tu je jos jedan veliki problem a to je Presevska Dolina, kojeg bilo Haradinaj ili Kurti ni u kom slucaju nece izostaviti.

Vlada

pre 6 godina

Jeste li vi u vlasti svi glupi ili loši đaci? Svo vreme od Tadića govore isto - završiti dijalog, ne mora priznanje ali mora sporazum o dobrim odnosima, i sprovesti reforme po poglavljima. Kome kao nešto tu nije jasno?

Nego muljatori jedini put koji u životu znaju je okolo.

leptirica

pre 6 godina

1. Ne mislim da se Srbija treba olako odreći Kosova.
2. Ne mislim da će Srbija sve i da prizna Kosovo preko reda ući u EU.
3. Srbija je počela pregovore prije nekih 5 godina i do sada je privremeno zatvorila 2 poglavlja os 35. Hrvatska je od početka pregovora do ulaska u EU trebalo 9 godina, od toga oduzmite skoro 3 godine kad je Slovenija blokirala pregovore i oko godinu za ratifikacije u parlamentima država članica EU dobijemo oko 5 godina za ispunjavanje svih uvjeta i zatvaranje tih 35 poglavlja.

Točno u tome leži problem Srbije u 5 godina Srbija privremeno zatvori 2 poglavlja , a Hrvatska je u istom tom vremenskom periodu svih 35. Poglavlja se za one koji ne znaju zatvaraju kad se ispune uvjeti iz poglavlja (izmjene zakona, standarda, propisa). Šta Srbija radi ovih 5 godina?

Neki@

pre 6 godina

Koja zemlja je u Evropi uslovljena bila da se odrekne dela svoje teritorije, pre nego je ušla u EU.
Odgovor: NIJEDNA!!!
A onda postavite sebi pitanje,gde je kraj toga i ima li takva Evropa perspektivu!?
Konačno, opasan presedan je već stvoren, time će se produbiti još više.
Srbija nikad, ponavljam nikad ne treba da se odrekne dela svoje teritorije, jer ako jednom to uradi, rasparcace nas potpuno.
Za njih smo ruska provincija i odatle ta netrpeljivost prema nama.

MiM

pre 6 godina

Za genijalce koji dve knjige iz oblasti ekonomije nisu procitali, nikakve veze nema ulazak u EU sa ekononomskim razvojem.
(Aha, 14. jul 2017 15:52)

Nije to bas sasvim tacno. Uredjenje drzave dovodi do ekonomskog razvoja. To uredjenje prati evropski put. Pokazali smo da sami nismo sposobni. Drugo, razmena sa EU je ogromna i bice veca kad i ako budemo clanica. Trece, sve drzave iz okruzenja koje su u EU imaju veci BDP per capita i veci rast. EU donosi dodatne garancije investitorima, jer drugi su skuplji, a imaju vise investitora sto je u prvobitnoj akumulaciji kapitala jako bitno. Ima jos pozitivnih stvari, takodje ima i negativnih stvari. EU ne garantuje ekonomski razvoj ali daje bolje okvire za njega.

да да

pre 6 godina

Значи накада. Ок, па ништа онда, да се лепо поздравимо и свако на своју страну !

teo

pre 6 godina

Čak i kada bi mi ovog trenutka priznali nezavisnost Kosova, Evropa bi rekla da to nije zvanična izjava i politika EU, i našli bi nam neke nove uslove. Nema tu datuma, nego prvo uslovi. Mira pravna i funkcionalna država da se izgradi, to je temelj. Kosovo dolazi na kraju, kao oluk. Poželjno je (što se njih tiče), ali može i bez toga.

Zeljko

pre 6 godina

Dok ne ztvoris pravnu i sigurnu drzavu gde se postuju zakoni i ljudska prava, slusacemo mi ovo bla bla jos mnogo godina! Imas sad odlicnu prilku na slucaju Zakintosa, da pokazes koliko pravda funkcionise u srbiji, pokazi i nama i evropi!

neutralni felsh

pre 6 godina

sad bi dačić trebalo da kaže da smo i mi spremni za poslednju fazu tj.povratak KIM u ustavno pravni poredak Srbije.
(nosi fenjer,navija za fener, 14. jul 2017 15:37)


spremni smo za zezanje.

da se ne lazemo

pre 6 godina

Znači, Srbija da prizna nezavisno Kosovo i automatski ide u EU?!
Pa, šta se čeka? Kosovo je stvarno nezavisno...
Nemojte da se lažemo...godinama i decenijama.
(Voja, 14. jul 2017 15:25)

Pitas sta se ceka? Pa to je kao da pitas sta se ceka da se udje u kockarnicu i da se uzmu milioni. :) Nema od toga nista. Mnogo si naivan. I bez znanja istorijskih cinjenica. Ovde te mafija lozi da izvadis oba bubrega, a onda ce ti oni platiti odrzavanje u zivotu i obezbedice ti familiju. I kad das oba bubrega, oni ih uzmu i odu svojim putem bez da ispune bilo kakvo obecanje. Zasto? Pa zato sto tako radi mafija. EU mafija. Za razliku od nje, ona sicilijanska ima dozu morala u svom delovanju.

Milan

pre 6 godina

Da sad ima pameti sa Srpske i Albanske strane i brzo podeliti Kosovo na 25/75 %, sto je jedino realno jer tako nema porazenih za uvek, i odmah zajedno u Evropu. Na taj nacin ukidamo granice i dajemo sansu deci sa obe strane da se nadaju necem, umesto da tumaraju po svetu kao drugo/trecerazredni zitelji !

jokica

pre 6 godina

Imas neku korist od Kosova sada? Ne mogu da verujem da jos ima ovakvih ljudi posle skoro 20 godna. U kome svemiru zivite vise aman pa dosta je moja generacija unistena sada treba i moja deca da se lazu narednih 20godina? Priznali ga ili ne oni su nezavisni i priznati od istih onih od kojih mi kukumavcimo i uzimamo kredite. Priznajte ih vise i zapecatite zakonima da ne mogu ovde da prismrde inace ode i jug Srbije njima.

n6

pre 6 godina

raspisite referendum pa kom opanci kom obojci! ili da priznamo kosovo i udjemo u eu ili da ga ne priznamo i sljakamo za 200 evrica mesecno. kosovo smo izgubili '99 tacnije sloba ga je izgubio i narod koji ga je podrzavao u tom trenutku, ja licno ne, nikada. molim lepo

marija

pre 6 godina

A pravosudje, mediji,..., to ste se šalili?
Znamo, bitno je samo priznati tzv. kosovo.

Pa nećete vi živeti u Srbiji, što bi rekao Čerčil.

Traže od Vučića ono na šta se već obavezao i potpisao u Briselskom sporazumu,
Da Srbija potpiše "dobrosusetske odnose " sa KiM.

EU Klub je klub prevaranata i ucenjivača, pa će onda tražiti i sve ostalo.
Nema, Srbijo, od EU ništa.
Kako stvari stoje, i ne treba da ima.

NBG

pre 6 godina

Nama se žene i deca masakriraju ispred državnih ustanova, radnici štrajkuju i rade za bedu, sega giga mega fakulteti vode institucije, korupcija na sve strane, ali ipak je nama najbitnije kosovo...

realno

pre 6 godina

Odlicno..znamo da se ni nama ni kosovarima ne zuri a opet smo na pravom putu.Samo sto ce ovo dramaticno usporiti sve ostale promene zakonodavstva i ostajemo i dalje zakopani u balkanskom mulju

srbija u EU na sveti nikad

pre 6 godina

"kad ispuni obaveze"
Neke od obaveza odnose se na zakone, koje odredjenim lopovskim strukturama ne pada na pamet da menjaju. A i zasto bi kad mogu da jodluju o Rusiji do vecnosti.

Xman

pre 6 godina

Ruski botovi kao opareni piskaraju o priznavanju nezavisnog Kosova i ako to niko ne pominje. Naravno da moramo da resimo taj problem na neki nacin da bi EU uopste znala za koju teritoriju mi odgovaramo i garantujemo.

Voja

pre 6 godina

Znači, Srbija da prizna nezavisno Kosovo i automatski ide u EU?!
Pa, šta se čeka? Kosovo je stvarno nezavisno...
Nemojte da se lažemo...godinama i decenijama.

Toni

pre 6 godina

To znaci da Srbija nikada nece biti u EU,jer nikada nece priznati da Kosovo nije deo Srbije.A ta EU moze da se raspadne bilo kada.Treba cuvati svoju zemlju,teritoriju po cenu bilo cega.Niko normalan neda milimetar svoje zemlje.

Pozdrav

pre 6 godina

Pa naravno da nije mogao da dobije konkretan datum - jer taj datum od Srbije zavisi a ne od EU. "Kraj dijaloga s Pristinom", ako jos uvek ima nekoga ko ne zna sta to znaci, u prevodu znaci priznanje Kosova, jer se u EU ne moze s duplim granicama.
Usput naravno treba dekriminalizovati i reformisati sve institucije jednog urusenog i do srzi korumpiranog sistema i drustva. Drugim recima, u EU necemo uci nikada.

sale

pre 6 godina

Priznavanje Kosova nije uslov za ulazak u EU, resavanje njegovog statusa jeste. Nijedna unija nece primiti drzavu koja nema jasno odredjene granice (jer to nije no drzava). Znaci priznavanje, podela ili vracanje pod potpunu kontrolu uopste nije bitno za njih...

Subjektivni

pre 6 godina

A da mi lepo priznamo Kosovo sutra, do kraja godine im damo šta žele i 1.1.2018 uđemo u EU?

Pa kad uđemo u EU mi postavljamo uslove Kosovu, Albaniji i Bosni (nadam se i CG) za ulazak u Uniju? Punu autonomiju za Srbe na severu Kosova i u Bosni, poštovanje prava Srba u Albaniji, pa da se ti Srbi lepo po istom principu odcepe i završimo sa tim? Ono što ostane od Kosova Albaniji, Republika Srpska Srbiji i ćao zdravo. Posle možemo da gradimo autoputeve i da se povezujemo do mile volje.

Бгд

pre 6 godina

Имам другара Хрвата који је у фазону ”Што не признате Косово сада, а после ће ионако бити неки нови рат па га онда вратите”. Ја му рекао ”Зато што нисмо исти као ви”, он се смеје, боли га уво, има плату дупло већу од мене и већ је у ЕУ, окружен себи сличнима.

realnost

pre 6 godina

Nista novo nije receno, znali smo to od pocetka. Ali naglasak je na ono precutno, tj. da u ovom trenutku nikom ne odgovara pristup Srbije EU.

kakvi datumi i gluposti? operite zube

pre 6 godina

Pa kakav datum trazite? Jel vam covek lepo rekao "kad ispunite uslove". To je isto kao kad vam iskljuce struju zbog neplacanja i treba da vam je ponovo ukljuce, a to ce biti kad izmirite dug, i platite taksu za prikljucenje. I kakav sad darum tu ima. Kad platis dug i taksu, bices prikljucen. Kad ispunis uslove za prijem u EU, bices primljen. Nema tu nista vise.

Milan

pre 6 godina

Da sad ima pameti sa Srpske i Albanske strane i brzo podeliti Kosovo na 25/75 %, sto je jedino realno jer tako nema porazenih za uvek, i odmah zajedno u Evropu. Na taj nacin ukidamo granice i dajemo sansu deci sa obe strane da se nadaju necem, umesto da tumaraju po svetu kao drugo/trecerazredni zitelji !

Toni

pre 6 godina

To znaci da Srbija nikada nece biti u EU,jer nikada nece priznati da Kosovo nije deo Srbije.A ta EU moze da se raspadne bilo kada.Treba cuvati svoju zemlju,teritoriju po cenu bilo cega.Niko normalan neda milimetar svoje zemlje.

sale

pre 6 godina

Priznavanje Kosova nije uslov za ulazak u EU, resavanje njegovog statusa jeste. Nijedna unija nece primiti drzavu koja nema jasno odredjene granice (jer to nije no drzava). Znaci priznavanje, podela ili vracanje pod potpunu kontrolu uopste nije bitno za njih...

Voja

pre 6 godina

Znači, Srbija da prizna nezavisno Kosovo i automatski ide u EU?!
Pa, šta se čeka? Kosovo je stvarno nezavisno...
Nemojte da se lažemo...godinama i decenijama.

al ste ga smislili skoro pa vestfalski mir

pre 6 godina

Nema od toga ništa. Ovo je pitanje relativnog protekcionizma na koji se EU sprema čak i prema svojim takozvanim punopravnim članicama. A pitanje Kosova komplikuje i pitanje ponosa i to kod svih zainteresovanih strana. Srbija ne sme da prizna Kosovo za državu jer Kosovo nije država, ono što mora da uradi jeste da mu posveti pažnju kao takvom entitetu ali bez priznanja. U stvarnosti prostora država koje imaju istorijski legitimitet (on je uvek istorijski, ne počiva na nekakvom priznanju ili članstvu u nekom klubu, to je besmisleno i strateški opasno i kao takvo dokazano, nekada su države pripadale dinastijama u celosti ili delimično, a sada neko ima ideju da treba da pripadaju drugim državama sa istim pretnjama i rizicima kao i onda) ovakve nacionalne tvorevine mogu da budu svedene samo na tematske parkove, a ukus zapadnih "boraca za slobodu" je u najmanju ruku odvratno neprihvatljiv, ali hvala im na tome, Srbija će morati njime da se bavi i da ga normalizuje, to jeste njena obaveza jer je Kosovo neodvojivo od Srbije, čak šta više svaki trud koji tu ulože je besmislen jer Kosovo bez Srbije ne postoji čak ni kao teritorija sa bilo kakvim stvarnim legitimitetom. Srbija svoj legitimitet ne može da preda zarad sumnjive strategije članstva u EU da bi eto postojala nekakva legitimizacija (koju nazivaju normalizacijom) sa zapada lako upravljivih kosovskih vlasti.

Rea Silva

pre 6 godina

Ej gospodo, Tusk je rekao Srbija u EU na kraju dijaloga sa Prištinom, a nije rekao posle priznavanje nezavisnosti Kosova, sto znaci da zavrsetak tog dijaloga podrazumeva i nekakvu uzajamnost, tu je jos jedan veliki problem a to je Presevska Dolina, kojeg bilo Haradinaj ili Kurti ni u kom slucaju nece izostaviti.

MiM

pre 6 godina

Za genijalce koji dve knjige iz oblasti ekonomije nisu procitali, nikakve veze nema ulazak u EU sa ekononomskim razvojem.
(Aha, 14. jul 2017 15:52)

Nije to bas sasvim tacno. Uredjenje drzave dovodi do ekonomskog razvoja. To uredjenje prati evropski put. Pokazali smo da sami nismo sposobni. Drugo, razmena sa EU je ogromna i bice veca kad i ako budemo clanica. Trece, sve drzave iz okruzenja koje su u EU imaju veci BDP per capita i veci rast. EU donosi dodatne garancije investitorima, jer drugi su skuplji, a imaju vise investitora sto je u prvobitnoj akumulaciji kapitala jako bitno. Ima jos pozitivnih stvari, takodje ima i negativnih stvari. EU ne garantuje ekonomski razvoj ali daje bolje okvire za njega.

n6

pre 6 godina

raspisite referendum pa kom opanci kom obojci! ili da priznamo kosovo i udjemo u eu ili da ga ne priznamo i sljakamo za 200 evrica mesecno. kosovo smo izgubili '99 tacnije sloba ga je izgubio i narod koji ga je podrzavao u tom trenutku, ja licno ne, nikada. molim lepo

Бгд

pre 6 godina

Имам другара Хрвата који је у фазону ”Што не признате Косово сада, а после ће ионако бити неки нови рат па га онда вратите”. Ја му рекао ”Зато што нисмо исти као ви”, он се смеје, боли га уво, има плату дупло већу од мене и већ је у ЕУ, окружен себи сличнима.

NBG

pre 6 godina

Nama se žene i deca masakriraju ispred državnih ustanova, radnici štrajkuju i rade za bedu, sega giga mega fakulteti vode institucije, korupcija na sve strane, ali ipak je nama najbitnije kosovo...

marija

pre 6 godina

A pravosudje, mediji,..., to ste se šalili?
Znamo, bitno je samo priznati tzv. kosovo.

Pa nećete vi živeti u Srbiji, što bi rekao Čerčil.

Traže od Vučića ono na šta se već obavezao i potpisao u Briselskom sporazumu,
Da Srbija potpiše "dobrosusetske odnose " sa KiM.

EU Klub je klub prevaranata i ucenjivača, pa će onda tražiti i sve ostalo.
Nema, Srbijo, od EU ništa.
Kako stvari stoje, i ne treba da ima.

Baba Vanga

pre 6 godina

Priznali Kosovo ili ne vec odavno Srbija nema kontrolu nad teritorijom.. Nazovite to kako hocete ali realnost je surova i niko ovde ko komentarise nece ici u Prizren ako i znaju gde se nalazi pre ce ici u tu omrazenu Evropu..

kakvi datumi i gluposti? operite zube

pre 6 godina

Pa kakav datum trazite? Jel vam covek lepo rekao "kad ispunite uslove". To je isto kao kad vam iskljuce struju zbog neplacanja i treba da vam je ponovo ukljuce, a to ce biti kad izmirite dug, i platite taksu za prikljucenje. I kakav sad darum tu ima. Kad platis dug i taksu, bices prikljucen. Kad ispunis uslove za prijem u EU, bices primljen. Nema tu nista vise.

Neki@

pre 6 godina

Koja zemlja je u Evropi uslovljena bila da se odrekne dela svoje teritorije, pre nego je ušla u EU.
Odgovor: NIJEDNA!!!
A onda postavite sebi pitanje,gde je kraj toga i ima li takva Evropa perspektivu!?
Konačno, opasan presedan je već stvoren, time će se produbiti još više.
Srbija nikad, ponavljam nikad ne treba da se odrekne dela svoje teritorije, jer ako jednom to uradi, rasparcace nas potpuno.
Za njih smo ruska provincija i odatle ta netrpeljivost prema nama.

jokica

pre 6 godina

Imas neku korist od Kosova sada? Ne mogu da verujem da jos ima ovakvih ljudi posle skoro 20 godna. U kome svemiru zivite vise aman pa dosta je moja generacija unistena sada treba i moja deca da se lazu narednih 20godina? Priznali ga ili ne oni su nezavisni i priznati od istih onih od kojih mi kukumavcimo i uzimamo kredite. Priznajte ih vise i zapecatite zakonima da ne mogu ovde da prismrde inace ode i jug Srbije njima.

да да

pre 6 godina

Значи накада. Ок, па ништа онда, да се лепо поздравимо и свако на своју страну !

da se ne lazemo

pre 6 godina

Znači, Srbija da prizna nezavisno Kosovo i automatski ide u EU?!
Pa, šta se čeka? Kosovo je stvarno nezavisno...
Nemojte da se lažemo...godinama i decenijama.
(Voja, 14. jul 2017 15:25)

Pitas sta se ceka? Pa to je kao da pitas sta se ceka da se udje u kockarnicu i da se uzmu milioni. :) Nema od toga nista. Mnogo si naivan. I bez znanja istorijskih cinjenica. Ovde te mafija lozi da izvadis oba bubrega, a onda ce ti oni platiti odrzavanje u zivotu i obezbedice ti familiju. I kad das oba bubrega, oni ih uzmu i odu svojim putem bez da ispune bilo kakvo obecanje. Zasto? Pa zato sto tako radi mafija. EU mafija. Za razliku od nje, ona sicilijanska ima dozu morala u svom delovanju.

Subjektivni

pre 6 godina

A da mi lepo priznamo Kosovo sutra, do kraja godine im damo šta žele i 1.1.2018 uđemo u EU?

Pa kad uđemo u EU mi postavljamo uslove Kosovu, Albaniji i Bosni (nadam se i CG) za ulazak u Uniju? Punu autonomiju za Srbe na severu Kosova i u Bosni, poštovanje prava Srba u Albaniji, pa da se ti Srbi lepo po istom principu odcepe i završimo sa tim? Ono što ostane od Kosova Albaniji, Republika Srpska Srbiji i ćao zdravo. Posle možemo da gradimo autoputeve i da se povezujemo do mile volje.

realnost

pre 6 godina

Nista novo nije receno, znali smo to od pocetka. Ali naglasak je na ono precutno, tj. da u ovom trenutku nikom ne odgovara pristup Srbije EU.

Pozdrav

pre 6 godina

Pa naravno da nije mogao da dobije konkretan datum - jer taj datum od Srbije zavisi a ne od EU. "Kraj dijaloga s Pristinom", ako jos uvek ima nekoga ko ne zna sta to znaci, u prevodu znaci priznanje Kosova, jer se u EU ne moze s duplim granicama.
Usput naravno treba dekriminalizovati i reformisati sve institucije jednog urusenog i do srzi korumpiranog sistema i drustva. Drugim recima, u EU necemo uci nikada.

teo

pre 6 godina

Čak i kada bi mi ovog trenutka priznali nezavisnost Kosova, Evropa bi rekla da to nije zvanična izjava i politika EU, i našli bi nam neke nove uslove. Nema tu datuma, nego prvo uslovi. Mira pravna i funkcionalna država da se izgradi, to je temelj. Kosovo dolazi na kraju, kao oluk. Poželjno je (što se njih tiče), ali može i bez toga.

Vlada

pre 6 godina

Jeste li vi u vlasti svi glupi ili loši đaci? Svo vreme od Tadića govore isto - završiti dijalog, ne mora priznanje ali mora sporazum o dobrim odnosima, i sprovesti reforme po poglavljima. Kome kao nešto tu nije jasno?

Nego muljatori jedini put koji u životu znaju je okolo.

leptirica

pre 6 godina

1. Ne mislim da se Srbija treba olako odreći Kosova.
2. Ne mislim da će Srbija sve i da prizna Kosovo preko reda ući u EU.
3. Srbija je počela pregovore prije nekih 5 godina i do sada je privremeno zatvorila 2 poglavlja os 35. Hrvatska je od početka pregovora do ulaska u EU trebalo 9 godina, od toga oduzmite skoro 3 godine kad je Slovenija blokirala pregovore i oko godinu za ratifikacije u parlamentima država članica EU dobijemo oko 5 godina za ispunjavanje svih uvjeta i zatvaranje tih 35 poglavlja.

Točno u tome leži problem Srbije u 5 godina Srbija privremeno zatvori 2 poglavlja , a Hrvatska je u istom tom vremenskom periodu svih 35. Poglavlja se za one koji ne znaju zatvaraju kad se ispune uvjeti iz poglavlja (izmjene zakona, standarda, propisa). Šta Srbija radi ovih 5 godina?

Zeljko

pre 6 godina

Dok ne ztvoris pravnu i sigurnu drzavu gde se postuju zakoni i ljudska prava, slusacemo mi ovo bla bla jos mnogo godina! Imas sad odlicnu prilku na slucaju Zakintosa, da pokazes koliko pravda funkcionise u srbiji, pokazi i nama i evropi!

srbija u EU na sveti nikad

pre 6 godina

"kad ispuni obaveze"
Neke od obaveza odnose se na zakone, koje odredjenim lopovskim strukturama ne pada na pamet da menjaju. A i zasto bi kad mogu da jodluju o Rusiji do vecnosti.

neutralni felsh

pre 6 godina

sad bi dačić trebalo da kaže da smo i mi spremni za poslednju fazu tj.povratak KIM u ustavno pravni poredak Srbije.
(nosi fenjer,navija za fener, 14. jul 2017 15:37)


spremni smo za zezanje.

realno

pre 6 godina

Odlicno..znamo da se ni nama ni kosovarima ne zuri a opet smo na pravom putu.Samo sto ce ovo dramaticno usporiti sve ostale promene zakonodavstva i ostajemo i dalje zakopani u balkanskom mulju

Xman

pre 6 godina

Ruski botovi kao opareni piskaraju o priznavanju nezavisnog Kosova i ako to niko ne pominje. Naravno da moramo da resimo taj problem na neki nacin da bi EU uopste znala za koju teritoriju mi odgovaramo i garantujemo.

VIT

pre 6 godina

Neverovatno koliko vam je posle sastanka jasno kada će Srbija u EU. Takav odgovor je nešto po šta nije trebao Vučić ići u Brisel. Takav odgovor bi mu dao svaki iole pismen gradjanin Srbije. On najkraće glasi: Priznajte Kosovo i idete u EU vrlo brzo. U protivnom, imate obavezu da ispunite svoje obaveze, koje nikada nećete ispuniti. Znači, ne zavlačite više narod. Odgovor je ili -ili. Posle jednog od ova dva "ili" ili ostajete ili idete sa vlasti, a narodu Srbije će biti bolje ili lošije. Sve to zavisi od vašeg izbora. Tusk je sve ovo isto rekao, samo malo uvijeno i sa puno ironičnog i neprirodnog osmeha.

Milan

pre 6 godina

Da sad ima pameti sa Srpske i Albanske strane i brzo podeliti Kosovo na 25/75 %, sto je jedino realno jer tako nema porazenih za uvek, i odmah zajedno u Evropu. Na taj nacin ukidamo granice i dajemo sansu deci sa obe strane da se nadaju necem, umesto da tumaraju po svetu kao drugo/trecerazredni zitelji !

Voja

pre 6 godina

Znači, Srbija da prizna nezavisno Kosovo i automatski ide u EU?!
Pa, šta se čeka? Kosovo je stvarno nezavisno...
Nemojte da se lažemo...godinama i decenijama.

n6

pre 6 godina

raspisite referendum pa kom opanci kom obojci! ili da priznamo kosovo i udjemo u eu ili da ga ne priznamo i sljakamo za 200 evrica mesecno. kosovo smo izgubili '99 tacnije sloba ga je izgubio i narod koji ga je podrzavao u tom trenutku, ja licno ne, nikada. molim lepo

Бгд

pre 6 godina

Имам другара Хрвата који је у фазону ”Што не признате Косово сада, а после ће ионако бити неки нови рат па га онда вратите”. Ја му рекао ”Зато што нисмо исти као ви”, он се смеје, боли га уво, има плату дупло већу од мене и већ је у ЕУ, окружен себи сличнима.

NBG

pre 6 godina

Nama se žene i deca masakriraju ispred državnih ustanova, radnici štrajkuju i rade za bedu, sega giga mega fakulteti vode institucije, korupcija na sve strane, ali ipak je nama najbitnije kosovo...

da se ne lazemo

pre 6 godina

Znači, Srbija da prizna nezavisno Kosovo i automatski ide u EU?!
Pa, šta se čeka? Kosovo je stvarno nezavisno...
Nemojte da se lažemo...godinama i decenijama.
(Voja, 14. jul 2017 15:25)

Pitas sta se ceka? Pa to je kao da pitas sta se ceka da se udje u kockarnicu i da se uzmu milioni. :) Nema od toga nista. Mnogo si naivan. I bez znanja istorijskih cinjenica. Ovde te mafija lozi da izvadis oba bubrega, a onda ce ti oni platiti odrzavanje u zivotu i obezbedice ti familiju. I kad das oba bubrega, oni ih uzmu i odu svojim putem bez da ispune bilo kakvo obecanje. Zasto? Pa zato sto tako radi mafija. EU mafija. Za razliku od nje, ona sicilijanska ima dozu morala u svom delovanju.

Baba Vanga

pre 6 godina

Priznali Kosovo ili ne vec odavno Srbija nema kontrolu nad teritorijom.. Nazovite to kako hocete ali realnost je surova i niko ovde ko komentarise nece ici u Prizren ako i znaju gde se nalazi pre ce ici u tu omrazenu Evropu..

marija

pre 6 godina

A pravosudje, mediji,..., to ste se šalili?
Znamo, bitno je samo priznati tzv. kosovo.

Pa nećete vi živeti u Srbiji, što bi rekao Čerčil.

Traže od Vučića ono na šta se već obavezao i potpisao u Briselskom sporazumu,
Da Srbija potpiše "dobrosusetske odnose " sa KiM.

EU Klub je klub prevaranata i ucenjivača, pa će onda tražiti i sve ostalo.
Nema, Srbijo, od EU ništa.
Kako stvari stoje, i ne treba da ima.

jokica

pre 6 godina

Imas neku korist od Kosova sada? Ne mogu da verujem da jos ima ovakvih ljudi posle skoro 20 godna. U kome svemiru zivite vise aman pa dosta je moja generacija unistena sada treba i moja deca da se lazu narednih 20godina? Priznali ga ili ne oni su nezavisni i priznati od istih onih od kojih mi kukumavcimo i uzimamo kredite. Priznajte ih vise i zapecatite zakonima da ne mogu ovde da prismrde inace ode i jug Srbije njima.

Neki@

pre 6 godina

Koja zemlja je u Evropi uslovljena bila da se odrekne dela svoje teritorije, pre nego je ušla u EU.
Odgovor: NIJEDNA!!!
A onda postavite sebi pitanje,gde je kraj toga i ima li takva Evropa perspektivu!?
Konačno, opasan presedan je već stvoren, time će se produbiti još više.
Srbija nikad, ponavljam nikad ne treba da se odrekne dela svoje teritorije, jer ako jednom to uradi, rasparcace nas potpuno.
Za njih smo ruska provincija i odatle ta netrpeljivost prema nama.

Subjektivni

pre 6 godina

A da mi lepo priznamo Kosovo sutra, do kraja godine im damo šta žele i 1.1.2018 uđemo u EU?

Pa kad uđemo u EU mi postavljamo uslove Kosovu, Albaniji i Bosni (nadam se i CG) za ulazak u Uniju? Punu autonomiju za Srbe na severu Kosova i u Bosni, poštovanje prava Srba u Albaniji, pa da se ti Srbi lepo po istom principu odcepe i završimo sa tim? Ono što ostane od Kosova Albaniji, Republika Srpska Srbiji i ćao zdravo. Posle možemo da gradimo autoputeve i da se povezujemo do mile volje.

да да

pre 6 godina

Значи накада. Ок, па ништа онда, да се лепо поздравимо и свако на своју страну !

kakvi datumi i gluposti? operite zube

pre 6 godina

Pa kakav datum trazite? Jel vam covek lepo rekao "kad ispunite uslove". To je isto kao kad vam iskljuce struju zbog neplacanja i treba da vam je ponovo ukljuce, a to ce biti kad izmirite dug, i platite taksu za prikljucenje. I kakav sad darum tu ima. Kad platis dug i taksu, bices prikljucen. Kad ispunis uslove za prijem u EU, bices primljen. Nema tu nista vise.

srbija u EU na sveti nikad

pre 6 godina

"kad ispuni obaveze"
Neke od obaveza odnose se na zakone, koje odredjenim lopovskim strukturama ne pada na pamet da menjaju. A i zasto bi kad mogu da jodluju o Rusiji do vecnosti.

Xman

pre 6 godina

Ruski botovi kao opareni piskaraju o priznavanju nezavisnog Kosova i ako to niko ne pominje. Naravno da moramo da resimo taj problem na neki nacin da bi EU uopste znala za koju teritoriju mi odgovaramo i garantujemo.

Zeljko

pre 6 godina

Dok ne ztvoris pravnu i sigurnu drzavu gde se postuju zakoni i ljudska prava, slusacemo mi ovo bla bla jos mnogo godina! Imas sad odlicnu prilku na slucaju Zakintosa, da pokazes koliko pravda funkcionise u srbiji, pokazi i nama i evropi!

realnost

pre 6 godina

Nista novo nije receno, znali smo to od pocetka. Ali naglasak je na ono precutno, tj. da u ovom trenutku nikom ne odgovara pristup Srbije EU.

Pozdrav

pre 6 godina

Pa naravno da nije mogao da dobije konkretan datum - jer taj datum od Srbije zavisi a ne od EU. "Kraj dijaloga s Pristinom", ako jos uvek ima nekoga ko ne zna sta to znaci, u prevodu znaci priznanje Kosova, jer se u EU ne moze s duplim granicama.
Usput naravno treba dekriminalizovati i reformisati sve institucije jednog urusenog i do srzi korumpiranog sistema i drustva. Drugim recima, u EU necemo uci nikada.

neutralni felsh

pre 6 godina

sad bi dačić trebalo da kaže da smo i mi spremni za poslednju fazu tj.povratak KIM u ustavno pravni poredak Srbije.
(nosi fenjer,navija za fener, 14. jul 2017 15:37)


spremni smo za zezanje.

Vlada

pre 6 godina

Jeste li vi u vlasti svi glupi ili loši đaci? Svo vreme od Tadića govore isto - završiti dijalog, ne mora priznanje ali mora sporazum o dobrim odnosima, i sprovesti reforme po poglavljima. Kome kao nešto tu nije jasno?

Nego muljatori jedini put koji u životu znaju je okolo.

leptirica

pre 6 godina

1. Ne mislim da se Srbija treba olako odreći Kosova.
2. Ne mislim da će Srbija sve i da prizna Kosovo preko reda ući u EU.
3. Srbija je počela pregovore prije nekih 5 godina i do sada je privremeno zatvorila 2 poglavlja os 35. Hrvatska je od početka pregovora do ulaska u EU trebalo 9 godina, od toga oduzmite skoro 3 godine kad je Slovenija blokirala pregovore i oko godinu za ratifikacije u parlamentima država članica EU dobijemo oko 5 godina za ispunjavanje svih uvjeta i zatvaranje tih 35 poglavlja.

Točno u tome leži problem Srbije u 5 godina Srbija privremeno zatvori 2 poglavlja , a Hrvatska je u istom tom vremenskom periodu svih 35. Poglavlja se za one koji ne znaju zatvaraju kad se ispune uvjeti iz poglavlja (izmjene zakona, standarda, propisa). Šta Srbija radi ovih 5 godina?

teo

pre 6 godina

Čak i kada bi mi ovog trenutka priznali nezavisnost Kosova, Evropa bi rekla da to nije zvanična izjava i politika EU, i našli bi nam neke nove uslove. Nema tu datuma, nego prvo uslovi. Mira pravna i funkcionalna država da se izgradi, to je temelj. Kosovo dolazi na kraju, kao oluk. Poželjno je (što se njih tiče), ali može i bez toga.

realno

pre 6 godina

Odlicno..znamo da se ni nama ni kosovarima ne zuri a opet smo na pravom putu.Samo sto ce ovo dramaticno usporiti sve ostale promene zakonodavstva i ostajemo i dalje zakopani u balkanskom mulju

VIT

pre 6 godina

Neverovatno koliko vam je posle sastanka jasno kada će Srbija u EU. Takav odgovor je nešto po šta nije trebao Vučić ići u Brisel. Takav odgovor bi mu dao svaki iole pismen gradjanin Srbije. On najkraće glasi: Priznajte Kosovo i idete u EU vrlo brzo. U protivnom, imate obavezu da ispunite svoje obaveze, koje nikada nećete ispuniti. Znači, ne zavlačite više narod. Odgovor je ili -ili. Posle jednog od ova dva "ili" ili ostajete ili idete sa vlasti, a narodu Srbije će biti bolje ili lošije. Sve to zavisi od vašeg izbora. Tusk je sve ovo isto rekao, samo malo uvijeno i sa puno ironičnog i neprirodnog osmeha.

Toni

pre 6 godina

To znaci da Srbija nikada nece biti u EU,jer nikada nece priznati da Kosovo nije deo Srbije.A ta EU moze da se raspadne bilo kada.Treba cuvati svoju zemlju,teritoriju po cenu bilo cega.Niko normalan neda milimetar svoje zemlje.

sale

pre 6 godina

Priznavanje Kosova nije uslov za ulazak u EU, resavanje njegovog statusa jeste. Nijedna unija nece primiti drzavu koja nema jasno odredjene granice (jer to nije no drzava). Znaci priznavanje, podela ili vracanje pod potpunu kontrolu uopste nije bitno za njih...

MiM

pre 6 godina

Za genijalce koji dve knjige iz oblasti ekonomije nisu procitali, nikakve veze nema ulazak u EU sa ekononomskim razvojem.
(Aha, 14. jul 2017 15:52)

Nije to bas sasvim tacno. Uredjenje drzave dovodi do ekonomskog razvoja. To uredjenje prati evropski put. Pokazali smo da sami nismo sposobni. Drugo, razmena sa EU je ogromna i bice veca kad i ako budemo clanica. Trece, sve drzave iz okruzenja koje su u EU imaju veci BDP per capita i veci rast. EU donosi dodatne garancije investitorima, jer drugi su skuplji, a imaju vise investitora sto je u prvobitnoj akumulaciji kapitala jako bitno. Ima jos pozitivnih stvari, takodje ima i negativnih stvari. EU ne garantuje ekonomski razvoj ali daje bolje okvire za njega.

al ste ga smislili skoro pa vestfalski mir

pre 6 godina

Nema od toga ništa. Ovo je pitanje relativnog protekcionizma na koji se EU sprema čak i prema svojim takozvanim punopravnim članicama. A pitanje Kosova komplikuje i pitanje ponosa i to kod svih zainteresovanih strana. Srbija ne sme da prizna Kosovo za državu jer Kosovo nije država, ono što mora da uradi jeste da mu posveti pažnju kao takvom entitetu ali bez priznanja. U stvarnosti prostora država koje imaju istorijski legitimitet (on je uvek istorijski, ne počiva na nekakvom priznanju ili članstvu u nekom klubu, to je besmisleno i strateški opasno i kao takvo dokazano, nekada su države pripadale dinastijama u celosti ili delimično, a sada neko ima ideju da treba da pripadaju drugim državama sa istim pretnjama i rizicima kao i onda) ovakve nacionalne tvorevine mogu da budu svedene samo na tematske parkove, a ukus zapadnih "boraca za slobodu" je u najmanju ruku odvratno neprihvatljiv, ali hvala im na tome, Srbija će morati njime da se bavi i da ga normalizuje, to jeste njena obaveza jer je Kosovo neodvojivo od Srbije, čak šta više svaki trud koji tu ulože je besmislen jer Kosovo bez Srbije ne postoji čak ni kao teritorija sa bilo kakvim stvarnim legitimitetom. Srbija svoj legitimitet ne može da preda zarad sumnjive strategije članstva u EU da bi eto postojala nekakva legitimizacija (koju nazivaju normalizacijom) sa zapada lako upravljivih kosovskih vlasti.

Rea Silva

pre 6 godina

Ej gospodo, Tusk je rekao Srbija u EU na kraju dijaloga sa Prištinom, a nije rekao posle priznavanje nezavisnosti Kosova, sto znaci da zavrsetak tog dijaloga podrazumeva i nekakvu uzajamnost, tu je jos jedan veliki problem a to je Presevska Dolina, kojeg bilo Haradinaj ili Kurti ni u kom slucaju nece izostaviti.