Aktuelno

Utorak, 27.06.2017.

12:29

Ako ste rođeni između '77. i '83. pripadate posebnoj generaciji

Izvor: B92

Ako ste roðeni izmeðu '77. i '83. pripadate posebnoj generaciji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

81 Komentari

Sortiraj po:

Pre ce biti ksenofob

pre 6 godina

Nidje veze... ovo mozda vazi za SAD.ozbiljno se razlikuju vec generacije iz 80tog god.ajd i ovi 81 mogu da prodju.Osakacena generacija od 72 pa sve do 81.Unistena mladost + unisteni zivoti.To sto ja pamtim i sto sam proziveo neki nece za tri zivota i nedao bog.Mogu da pricaju da jesu i da je isto,ali nidje veze.

Suke

pre 6 godina

@Meni je bilo top i to bez kinte Druže tebi je bilo top jer za bolje nisi ni znao ni mogao, nas su ubedili da je sve to strava i sjajno. Realan stres jer smo proživeli sve to ne možeš ni da izmeriš. Sa 18 su naši vršnjaci putovali po Evropi, sa 20 mi smo bili zemlja u ratu... Pitaj malo ćaleta šta je mladost, a da nije blejanje s ekipom oko dvolitarke. Razumem ja tebe da si se lepo proveo, čovek se na sve navikne ali dobro. Ja sa 38 ovog leta krećem u svet u novi život sa porodicom, da ugrabim ono što mi nisu dali kad sam bio 20god i proživim daleko odavde i od vesti i političara...

PR

pre 6 godina

Ja sam ta generacija, i prošli smo kompletnu tehničku revoluciju. Prvo su bili crno-beli televizori kod babe i dede na selu, pa kolor, pa početkom devedesetih su sve zastupljeniji bili kasetofoni i walkman sa kasetama, čekali smo na radiju da naiđe pesma koju volimo da bi je snimili na kasetu. U to vreme su se pojavili fiksni telefoni, čekalo se po tri meseca da vam uvedu.

Sredinom devedesetih stvari su otišle dalje, ja sam dobio kompjuter pentijum još 1997, što je tada bio pojam i imao sam Brenin multimedijalni CD. Posle bombardovanja, negde 2001 smo već imali i prvi mobilni telefon, ciglu Ericsona. 2002 sam upisao fax i sećam se da smo tada pesme snimali na diskete, jednu pesmu si mogao da snimiš na 3 diskete, pa ako neka disketa crkne na putu do kuće, ništa od pesme.

E, onda su došla moderna vremena. Pojavili su se diskovi, pa DVD, pa dualDVD, pa BlueRay, kompjuteri su postali jači i brži, mobilni telefoni neverovatno napreduju, postali su pravi mali kompjuteri.

Sada nekoliko hiljada pesama imam uz sebe na raspolaganju u svakom trenutku. Da ne pominjem filmove i ostale sadržaje.

neutralni felsh

pre 6 godina

uvek sam mrzeo determinisanja tacno po godinama, od 78-83? pa kakva je razlika izmedju nekog ko je npe. 1976. ili "77. i onog ko je formalno unutar ove ovako isforsirane ksenijals grupacije? :)

Xennial

pre 6 godina

Sjajan tekst! Nasao sam se konacno u jednog generaciji jer em nisam pripadao gen x em ne mogu da kazem da sam millennial. Ziveo commodore 64, crvena jabuka, i napster

Zoks

pre 6 godina

81 godiste nedaj se generacijo :)

Zaboravili su jos i dodati vhs kasete
Vise smo koristili mirc i icq ...myspace je dosao kasnije to je vise za ove posle nas.
Dial up internet i nokia 5110 hehe

ko da je juce bilo a uskoro cetiri banke kad brze prodje

Rambo

pre 6 godina

Ratne godine dizelasi turbo folk .Plata 2 dm reebok i nike patike lol
Jos se sjecam starki sa pijace i ukusa odvratne pastete iz humanitarnih paketa.
Za moju familiju je to i dobro doslo jer nas je ta bijeda i natjerala da bjezimo na zapad.

Mr. Realno

pre 6 godina

'78. Neki od nas su slušali Pistolse, Ramonse, Brejkerse i novi talas, drugi su skakali uz Dzeja i "mrak". Igrali smo se sa mastersima, praćkama, mazali kinderladu, gledali crtaće na Dj. Cat Show. Letovalo se u Grčkoj naravno ali i u jadranskom primorju. Komodor, Spektrum, Atari i Gameboy su bili dečija sreća. Sakupljali sličice, klikere.... Posle je stigao taj dial up, nakazotina zbog koje su mnogi osedeli. Otvaraš sliku 30 sekundi. Horor. Izlazilo se i blejalo i kad nemaš kinte. Nije se nekad imalo ni za noćni bus pa smo se vraćali peške iz grada. A nekad nije bilo ni buseva. Pecali smo i u rekama je bilo ribe. Bili smo srećni klinci kojima je malo bilo mnogo. Ne bih se menjao sa današnjom omladinom ni za kakve pare.

eva

pre 6 godina

1979. blur, offspring, nirvana.. radiohead i dan danas. snimala muziku sa tv-a na kasetofon :)
nisam imala racunar, u prvom srednje komodor, internet tek na faksu u prostorijama studentske unije. prvi mobilni u 21. nije bio cigla, kupljen parama od stare devizne stednje :)

Saul Goodman

pre 6 godina

Sećam se da sam pare koje sam dobijao za doručak trošio na arkadne igrice "Shinobi", "Ghost 'n Goblins", "Cadilac and Dinosaur", "Pang" i mnoge druge... Kući sam dolazio šlogiran od gladi, ali šta je tu je... ;)

Meni je bilo top i to bez kinte

pre 6 godina

@mare

Ja sam 78o, isto sve, al brate imali smo 14 godina, o cemu pricas? Slusala se nirvana, na rtsu je isao dzarmus, bergman, hartli, u tom mraku (93a) smo se vrhunski zezali, grejanja nije bo jednu zimu (92-93) i tu smo se snasli, gorivo nam u to vreme nije ni trebalo jer smo bili maloletni. Skupljali kintu za pivo, snalazili se, drzali se jedni drugih.

Razumem da si bio roditelj pa da kukas, to samo nasi roditelji znaju kako je bilo, al brate svaka mladost je fantasticna ako imas ekipu.

Dragan

pre 6 godina

He he, konačno da i mene kategorišu po američkim standardima, a ja mislio da sam samo čovek, kad ono i "ksenijals", ili kako već...

shvedjanin a srbin

pre 6 godina

ja pripadam ovoj grupi (77'), al meni je u secanju duboko usadjen onaj shvedski standard koji su nam obecali, i koji zivimo i dan danas.

Cika Jova

pre 6 godina

Ovakve tekstove uglavnom izbegavam i ismevam, ali iako sam prvi put cuo za "ksenijalse" ovaj tekst je kao da je neko opsivao moj zivot u detalj. Neverovatno prosto. 10/10 Inace 1979. godiste

Маре

pre 6 godina

Ја сам 79. младост 90-их година. Рестрикције струје, мрак, ратови, РТС, нема горива, нема грејања, нема летовања, нема сладоледа, чоколада ни сокова. Санкције и визе. Срећни људи. Пинк и др. Иги. А памтим и Титову Југославију и пионирску заклетву. Из снаге и полета, у општи суноврат. Велика жеља за променама и нормалним животом је донела меланхолију и депресију. Младост, углавном, неповратно прође. Гледали смо НБА ноћу на Анему, и наравно Пријатеље...

Nekulturko

pre 6 godina

...

• Ne pravim selfije (kao ovi novi), niti šaljem razglednice (kao oni stari).
• Sam sebi pečem meso na roštilju, ali ne okrećem prase na ražnju.
• Ne privlače me ogromne guze, niti ogromne grudi. Ustvari, ponekad da... :-)

Iandeb

pre 6 godina

Dobro, lista je vise zapadnjacka i mainstream, ali to je to u globalu. :)
Za nas bih dodao da kada je bila audicija za 'Tito i ja' , isli ste u osnovnu skolu i mozda su se roditelji nadali da cete bas vi upasti :)

Vlaja

pre 6 godina

I proso sve faze igranja od automata, nintenda, sege, ataria, commodora, spektruma, amige do PC-a. Gledao na video na beta standardu, vhs, s-video, 8mm, dvi kasete, cd, dvd... sve oblike kartica xd, sd, mmc... do microsd. Audio kasete i ploce... Da imam hotmail kao i yahoo 16 ili 17 godina star mail i dalje ga koristim

hipokrat

pre 6 godina

Neke stvari su skroz pokrivene (cigla telefon s 19 godina!).
Par stvari treba oduzeti (imate nalog na hotmailu - to vam treba ako koristite MS proizvode kad god da ste rodjeni). Par dodati:
1. Koristili ste fiksni telefon da se dogovorite s drustvom o izlascima.
2. Gledali ste Beverly Hills (nema veze s tim dal vam se svidjao, prosto to se tad gledalo).

Filipusis

pre 6 godina

86' sam i jedino se ne pronalazim u eri britanskog popa, tj. Oasis-a i Blur-a.
Sve ostalo me cini nostalgicnim.
Zaboravili ste: Netscape, Sega Mega Drive, Komodor, 286, 386, floppy...

Vanjanja

pre 6 godina

'77-'83? Ja sam '87 godište, pa ipak mogu da se povežem sa većinom navedenih stavki. A Incubus i danas slušam. Verovatno sam jedina u tome.

Бгд 079

pre 6 godina

А скидање патика које су вределе за време санкција као сада неки ауто... Пет марака плата, а патике 200-250... Било је и тога између осталог... Па ратишта... Кад се сетим...

Djenka

pre 6 godina

Spice Girls?? Jezik pregirizli. Pearl Jam i RATM pre Nirvane bre, pa gde ce vam dusa sa takvim poredjenjima. Brzina modema se merila u baudima, a ako prodje "handshaking" onda si upao na BBS i mozes do mile volje (pola sata) da gledas male oglase i da pises poruke. C64 i Spectrum kasete su "vristale" kad ih stavis u stub ili liniju, a namestanje azimuta glave je bilo samo za napredne korisnike. Posle je dosla Amiga, muzicki obrazovani su zavrsili na Atari-ju. Kakva je to sreca bila! Mastovitiji od nas su u tekst editorima pisali html stranice, a najzaludniji su u masincu ulazili u srz svakog kompjutera. I dok su se neki kleli u Amigu drugi su strpljivo kuckali na pc-ju i gledali u monohromatske monitore. Meni su najlepsi bili zeleni i zuti! Al igrice su bile za plakanje na tim makinama preistorije. Igrala se liga sampiona u Sensible Soccer-u po celu noc, prstali su dzojstici (quickshot 1 i 2). A kad nema drustva predje se CIV na najtezem nivou dok vas ne zgazi neki bot sa buljumentom jedinica i to u sitne sate kad vas mrzi da ucitavate staru poziciju od pre 3 sata (jer tu je doslo do greske u izboru tehnologije). Serije smo cekali po nedelju dana, a muzika je i dalje isla na kasetama. Neko je imao i CD pisac (par godina kasnije naravno) i bio je faca kad napravi mix. A onda je poceo mp3 da osvaja radio i svako je bio DJ... Dosao je internet svuda za sve i zavrsilo se zlatno doba kreativnosti. Velike korporacije su otkrile NET i sloboda je zamenjena ovim sto imamo sada.

ICQ

pre 6 godina

Ja sam siguran da je više njih '85 (kao ja) koristilo MySpace, MSN, Napster, Dial-Up net, slušalo The Offspring i Spice Girls,
nego neko ko je '77. Ali eto, ja ne spadam u tu grupu.
VHS kasete, kao i audio sa vokmenom, to pripada njima (i mom ranom detinjstvu), a nama CD, diskmen i sve nabrojano od programa sa neta.

Izvinjavam se ako grešim.
U svakom slučaju, živela tehnologija i ogroman napredak, iako net može biti i opasan, ima mana, treba ga u dobre svrhe koristiti.

misko

pre 6 godina

Imali commodore 64, Amigu, Spectrum, Amstrad,ali se ipak igrali napolju, slušali EKV, mada nas ni turbo-folk nije zaobišao, prezivljavali ratove, svi se grebali o nas da bi kraju posto smo u ili skole po starom sistemu ostali bez posla...gutali suzavac, borili se protiv svake vlasti...a oni koji su pobegli preko i dalje ne rade neke dobro placeve poslove..e pa zbog ovog i jesmo posebni i trebali bi da imamo penziju u 40.god..jer ovi koji su sada na last bili i tad...

Ilija Čvorović

pre 6 godina

Ја сам 72 и већина констатација је тачна, тако да не сматрам да сам мистер Х...

Маре

pre 6 godina

Ја сам 79. младост 90-их година. Рестрикције струје, мрак, ратови, РТС, нема горива, нема грејања, нема летовања, нема сладоледа, чоколада ни сокова. Санкције и визе. Срећни људи. Пинк и др. Иги. А памтим и Титову Југославију и пионирску заклетву. Из снаге и полета, у општи суноврат. Велика жеља за променама и нормалним животом је донела меланхолију и депресију. Младост, углавном, неповратно прође. Гледали смо НБА ноћу на Анему, и наравно Пријатеље...

hipokrat

pre 6 godina

Neke stvari su skroz pokrivene (cigla telefon s 19 godina!).
Par stvari treba oduzeti (imate nalog na hotmailu - to vam treba ako koristite MS proizvode kad god da ste rodjeni). Par dodati:
1. Koristili ste fiksni telefon da se dogovorite s drustvom o izlascima.
2. Gledali ste Beverly Hills (nema veze s tim dal vam se svidjao, prosto to se tad gledalo).

Djenka

pre 6 godina

Spice Girls?? Jezik pregirizli. Pearl Jam i RATM pre Nirvane bre, pa gde ce vam dusa sa takvim poredjenjima. Brzina modema se merila u baudima, a ako prodje "handshaking" onda si upao na BBS i mozes do mile volje (pola sata) da gledas male oglase i da pises poruke. C64 i Spectrum kasete su "vristale" kad ih stavis u stub ili liniju, a namestanje azimuta glave je bilo samo za napredne korisnike. Posle je dosla Amiga, muzicki obrazovani su zavrsili na Atari-ju. Kakva je to sreca bila! Mastovitiji od nas su u tekst editorima pisali html stranice, a najzaludniji su u masincu ulazili u srz svakog kompjutera. I dok su se neki kleli u Amigu drugi su strpljivo kuckali na pc-ju i gledali u monohromatske monitore. Meni su najlepsi bili zeleni i zuti! Al igrice su bile za plakanje na tim makinama preistorije. Igrala se liga sampiona u Sensible Soccer-u po celu noc, prstali su dzojstici (quickshot 1 i 2). A kad nema drustva predje se CIV na najtezem nivou dok vas ne zgazi neki bot sa buljumentom jedinica i to u sitne sate kad vas mrzi da ucitavate staru poziciju od pre 3 sata (jer tu je doslo do greske u izboru tehnologije). Serije smo cekali po nedelju dana, a muzika je i dalje isla na kasetama. Neko je imao i CD pisac (par godina kasnije naravno) i bio je faca kad napravi mix. A onda je poceo mp3 da osvaja radio i svako je bio DJ... Dosao je internet svuda za sve i zavrsilo se zlatno doba kreativnosti. Velike korporacije su otkrile NET i sloboda je zamenjena ovim sto imamo sada.

misko

pre 6 godina

Imali commodore 64, Amigu, Spectrum, Amstrad,ali se ipak igrali napolju, slušali EKV, mada nas ni turbo-folk nije zaobišao, prezivljavali ratove, svi se grebali o nas da bi kraju posto smo u ili skole po starom sistemu ostali bez posla...gutali suzavac, borili se protiv svake vlasti...a oni koji su pobegli preko i dalje ne rade neke dobro placeve poslove..e pa zbog ovog i jesmo posebni i trebali bi da imamo penziju u 40.god..jer ovi koji su sada na last bili i tad...

Бгд 079

pre 6 godina

А скидање патика које су вределе за време санкција као сада неки ауто... Пет марака плата, а патике 200-250... Било је и тога између осталог... Па ратишта... Кад се сетим...

Meni je bilo top i to bez kinte

pre 6 godina

@mare

Ja sam 78o, isto sve, al brate imali smo 14 godina, o cemu pricas? Slusala se nirvana, na rtsu je isao dzarmus, bergman, hartli, u tom mraku (93a) smo se vrhunski zezali, grejanja nije bo jednu zimu (92-93) i tu smo se snasli, gorivo nam u to vreme nije ni trebalo jer smo bili maloletni. Skupljali kintu za pivo, snalazili se, drzali se jedni drugih.

Razumem da si bio roditelj pa da kukas, to samo nasi roditelji znaju kako je bilo, al brate svaka mladost je fantasticna ako imas ekipu.

Nekulturko

pre 6 godina

...

• Ne pravim selfije (kao ovi novi), niti šaljem razglednice (kao oni stari).
• Sam sebi pečem meso na roštilju, ali ne okrećem prase na ražnju.
• Ne privlače me ogromne guze, niti ogromne grudi. Ustvari, ponekad da... :-)

Vlaja

pre 6 godina

I proso sve faze igranja od automata, nintenda, sege, ataria, commodora, spektruma, amige do PC-a. Gledao na video na beta standardu, vhs, s-video, 8mm, dvi kasete, cd, dvd... sve oblike kartica xd, sd, mmc... do microsd. Audio kasete i ploce... Da imam hotmail kao i yahoo 16 ili 17 godina star mail i dalje ga koristim

Cika Jova

pre 6 godina

Ovakve tekstove uglavnom izbegavam i ismevam, ali iako sam prvi put cuo za "ksenijalse" ovaj tekst je kao da je neko opsivao moj zivot u detalj. Neverovatno prosto. 10/10 Inace 1979. godiste

Dragan

pre 6 godina

He he, konačno da i mene kategorišu po američkim standardima, a ja mislio da sam samo čovek, kad ono i "ksenijals", ili kako već...

ICQ

pre 6 godina

Ja sam siguran da je više njih '85 (kao ja) koristilo MySpace, MSN, Napster, Dial-Up net, slušalo The Offspring i Spice Girls,
nego neko ko je '77. Ali eto, ja ne spadam u tu grupu.
VHS kasete, kao i audio sa vokmenom, to pripada njima (i mom ranom detinjstvu), a nama CD, diskmen i sve nabrojano od programa sa neta.

Izvinjavam se ako grešim.
U svakom slučaju, živela tehnologija i ogroman napredak, iako net može biti i opasan, ima mana, treba ga u dobre svrhe koristiti.

Vanjanja

pre 6 godina

'77-'83? Ja sam '87 godište, pa ipak mogu da se povežem sa većinom navedenih stavki. A Incubus i danas slušam. Verovatno sam jedina u tome.

Filipusis

pre 6 godina

86' sam i jedino se ne pronalazim u eri britanskog popa, tj. Oasis-a i Blur-a.
Sve ostalo me cini nostalgicnim.
Zaboravili ste: Netscape, Sega Mega Drive, Komodor, 286, 386, floppy...

Iandeb

pre 6 godina

Dobro, lista je vise zapadnjacka i mainstream, ali to je to u globalu. :)
Za nas bih dodao da kada je bila audicija za 'Tito i ja' , isli ste u osnovnu skolu i mozda su se roditelji nadali da cete bas vi upasti :)

shvedjanin a srbin

pre 6 godina

ja pripadam ovoj grupi (77'), al meni je u secanju duboko usadjen onaj shvedski standard koji su nam obecali, i koji zivimo i dan danas.

Ilija Čvorović

pre 6 godina

Ја сам 72 и већина констатација је тачна, тако да не сматрам да сам мистер Х...

Saul Goodman

pre 6 godina

Sećam se da sam pare koje sam dobijao za doručak trošio na arkadne igrice "Shinobi", "Ghost 'n Goblins", "Cadilac and Dinosaur", "Pang" i mnoge druge... Kući sam dolazio šlogiran od gladi, ali šta je tu je... ;)

Mr. Realno

pre 6 godina

'78. Neki od nas su slušali Pistolse, Ramonse, Brejkerse i novi talas, drugi su skakali uz Dzeja i "mrak". Igrali smo se sa mastersima, praćkama, mazali kinderladu, gledali crtaće na Dj. Cat Show. Letovalo se u Grčkoj naravno ali i u jadranskom primorju. Komodor, Spektrum, Atari i Gameboy su bili dečija sreća. Sakupljali sličice, klikere.... Posle je stigao taj dial up, nakazotina zbog koje su mnogi osedeli. Otvaraš sliku 30 sekundi. Horor. Izlazilo se i blejalo i kad nemaš kinte. Nije se nekad imalo ni za noćni bus pa smo se vraćali peške iz grada. A nekad nije bilo ni buseva. Pecali smo i u rekama je bilo ribe. Bili smo srećni klinci kojima je malo bilo mnogo. Ne bih se menjao sa današnjom omladinom ni za kakve pare.

eva

pre 6 godina

1979. blur, offspring, nirvana.. radiohead i dan danas. snimala muziku sa tv-a na kasetofon :)
nisam imala racunar, u prvom srednje komodor, internet tek na faksu u prostorijama studentske unije. prvi mobilni u 21. nije bio cigla, kupljen parama od stare devizne stednje :)

PR

pre 6 godina

Ja sam ta generacija, i prošli smo kompletnu tehničku revoluciju. Prvo su bili crno-beli televizori kod babe i dede na selu, pa kolor, pa početkom devedesetih su sve zastupljeniji bili kasetofoni i walkman sa kasetama, čekali smo na radiju da naiđe pesma koju volimo da bi je snimili na kasetu. U to vreme su se pojavili fiksni telefoni, čekalo se po tri meseca da vam uvedu.

Sredinom devedesetih stvari su otišle dalje, ja sam dobio kompjuter pentijum još 1997, što je tada bio pojam i imao sam Brenin multimedijalni CD. Posle bombardovanja, negde 2001 smo već imali i prvi mobilni telefon, ciglu Ericsona. 2002 sam upisao fax i sećam se da smo tada pesme snimali na diskete, jednu pesmu si mogao da snimiš na 3 diskete, pa ako neka disketa crkne na putu do kuće, ništa od pesme.

E, onda su došla moderna vremena. Pojavili su se diskovi, pa DVD, pa dualDVD, pa BlueRay, kompjuteri su postali jači i brži, mobilni telefoni neverovatno napreduju, postali su pravi mali kompjuteri.

Sada nekoliko hiljada pesama imam uz sebe na raspolaganju u svakom trenutku. Da ne pominjem filmove i ostale sadržaje.

Suke

pre 6 godina

@Meni je bilo top i to bez kinte Druže tebi je bilo top jer za bolje nisi ni znao ni mogao, nas su ubedili da je sve to strava i sjajno. Realan stres jer smo proživeli sve to ne možeš ni da izmeriš. Sa 18 su naši vršnjaci putovali po Evropi, sa 20 mi smo bili zemlja u ratu... Pitaj malo ćaleta šta je mladost, a da nije blejanje s ekipom oko dvolitarke. Razumem ja tebe da si se lepo proveo, čovek se na sve navikne ali dobro. Ja sa 38 ovog leta krećem u svet u novi život sa porodicom, da ugrabim ono što mi nisu dali kad sam bio 20god i proživim daleko odavde i od vesti i političara...

Zoks

pre 6 godina

81 godiste nedaj se generacijo :)

Zaboravili su jos i dodati vhs kasete
Vise smo koristili mirc i icq ...myspace je dosao kasnije to je vise za ove posle nas.
Dial up internet i nokia 5110 hehe

ko da je juce bilo a uskoro cetiri banke kad brze prodje

Rambo

pre 6 godina

Ratne godine dizelasi turbo folk .Plata 2 dm reebok i nike patike lol
Jos se sjecam starki sa pijace i ukusa odvratne pastete iz humanitarnih paketa.
Za moju familiju je to i dobro doslo jer nas je ta bijeda i natjerala da bjezimo na zapad.

Xennial

pre 6 godina

Sjajan tekst! Nasao sam se konacno u jednog generaciji jer em nisam pripadao gen x em ne mogu da kazem da sam millennial. Ziveo commodore 64, crvena jabuka, i napster

neutralni felsh

pre 6 godina

uvek sam mrzeo determinisanja tacno po godinama, od 78-83? pa kakva je razlika izmedju nekog ko je npe. 1976. ili "77. i onog ko je formalno unutar ove ovako isforsirane ksenijals grupacije? :)

Pre ce biti ksenofob

pre 6 godina

Nidje veze... ovo mozda vazi za SAD.ozbiljno se razlikuju vec generacije iz 80tog god.ajd i ovi 81 mogu da prodju.Osakacena generacija od 72 pa sve do 81.Unistena mladost + unisteni zivoti.To sto ja pamtim i sto sam proziveo neki nece za tri zivota i nedao bog.Mogu da pricaju da jesu i da je isto,ali nidje veze.

Маре

pre 6 godina

Ја сам 79. младост 90-их година. Рестрикције струје, мрак, ратови, РТС, нема горива, нема грејања, нема летовања, нема сладоледа, чоколада ни сокова. Санкције и визе. Срећни људи. Пинк и др. Иги. А памтим и Титову Југославију и пионирску заклетву. Из снаге и полета, у општи суноврат. Велика жеља за променама и нормалним животом је донела меланхолију и депресију. Младост, углавном, неповратно прође. Гледали смо НБА ноћу на Анему, и наравно Пријатеље...

Nekulturko

pre 6 godina

...

• Ne pravim selfije (kao ovi novi), niti šaljem razglednice (kao oni stari).
• Sam sebi pečem meso na roštilju, ali ne okrećem prase na ražnju.
• Ne privlače me ogromne guze, niti ogromne grudi. Ustvari, ponekad da... :-)

Vanjanja

pre 6 godina

'77-'83? Ja sam '87 godište, pa ipak mogu da se povežem sa većinom navedenih stavki. A Incubus i danas slušam. Verovatno sam jedina u tome.

ICQ

pre 6 godina

Ja sam siguran da je više njih '85 (kao ja) koristilo MySpace, MSN, Napster, Dial-Up net, slušalo The Offspring i Spice Girls,
nego neko ko je '77. Ali eto, ja ne spadam u tu grupu.
VHS kasete, kao i audio sa vokmenom, to pripada njima (i mom ranom detinjstvu), a nama CD, diskmen i sve nabrojano od programa sa neta.

Izvinjavam se ako grešim.
U svakom slučaju, živela tehnologija i ogroman napredak, iako net može biti i opasan, ima mana, treba ga u dobre svrhe koristiti.

misko

pre 6 godina

Imali commodore 64, Amigu, Spectrum, Amstrad,ali se ipak igrali napolju, slušali EKV, mada nas ni turbo-folk nije zaobišao, prezivljavali ratove, svi se grebali o nas da bi kraju posto smo u ili skole po starom sistemu ostali bez posla...gutali suzavac, borili se protiv svake vlasti...a oni koji su pobegli preko i dalje ne rade neke dobro placeve poslove..e pa zbog ovog i jesmo posebni i trebali bi da imamo penziju u 40.god..jer ovi koji su sada na last bili i tad...

Djenka

pre 6 godina

Spice Girls?? Jezik pregirizli. Pearl Jam i RATM pre Nirvane bre, pa gde ce vam dusa sa takvim poredjenjima. Brzina modema se merila u baudima, a ako prodje "handshaking" onda si upao na BBS i mozes do mile volje (pola sata) da gledas male oglase i da pises poruke. C64 i Spectrum kasete su "vristale" kad ih stavis u stub ili liniju, a namestanje azimuta glave je bilo samo za napredne korisnike. Posle je dosla Amiga, muzicki obrazovani su zavrsili na Atari-ju. Kakva je to sreca bila! Mastovitiji od nas su u tekst editorima pisali html stranice, a najzaludniji su u masincu ulazili u srz svakog kompjutera. I dok su se neki kleli u Amigu drugi su strpljivo kuckali na pc-ju i gledali u monohromatske monitore. Meni su najlepsi bili zeleni i zuti! Al igrice su bile za plakanje na tim makinama preistorije. Igrala se liga sampiona u Sensible Soccer-u po celu noc, prstali su dzojstici (quickshot 1 i 2). A kad nema drustva predje se CIV na najtezem nivou dok vas ne zgazi neki bot sa buljumentom jedinica i to u sitne sate kad vas mrzi da ucitavate staru poziciju od pre 3 sata (jer tu je doslo do greske u izboru tehnologije). Serije smo cekali po nedelju dana, a muzika je i dalje isla na kasetama. Neko je imao i CD pisac (par godina kasnije naravno) i bio je faca kad napravi mix. A onda je poceo mp3 da osvaja radio i svako je bio DJ... Dosao je internet svuda za sve i zavrsilo se zlatno doba kreativnosti. Velike korporacije su otkrile NET i sloboda je zamenjena ovim sto imamo sada.

Бгд 079

pre 6 godina

А скидање патика које су вределе за време санкција као сада неки ауто... Пет марака плата, а патике 200-250... Било је и тога између осталог... Па ратишта... Кад се сетим...

Filipusis

pre 6 godina

86' sam i jedino se ne pronalazim u eri britanskog popa, tj. Oasis-a i Blur-a.
Sve ostalo me cini nostalgicnim.
Zaboravili ste: Netscape, Sega Mega Drive, Komodor, 286, 386, floppy...

Iandeb

pre 6 godina

Dobro, lista je vise zapadnjacka i mainstream, ali to je to u globalu. :)
Za nas bih dodao da kada je bila audicija za 'Tito i ja' , isli ste u osnovnu skolu i mozda su se roditelji nadali da cete bas vi upasti :)

Vlaja

pre 6 godina

I proso sve faze igranja od automata, nintenda, sege, ataria, commodora, spektruma, amige do PC-a. Gledao na video na beta standardu, vhs, s-video, 8mm, dvi kasete, cd, dvd... sve oblike kartica xd, sd, mmc... do microsd. Audio kasete i ploce... Da imam hotmail kao i yahoo 16 ili 17 godina star mail i dalje ga koristim

Meni je bilo top i to bez kinte

pre 6 godina

@mare

Ja sam 78o, isto sve, al brate imali smo 14 godina, o cemu pricas? Slusala se nirvana, na rtsu je isao dzarmus, bergman, hartli, u tom mraku (93a) smo se vrhunski zezali, grejanja nije bo jednu zimu (92-93) i tu smo se snasli, gorivo nam u to vreme nije ni trebalo jer smo bili maloletni. Skupljali kintu za pivo, snalazili se, drzali se jedni drugih.

Razumem da si bio roditelj pa da kukas, to samo nasi roditelji znaju kako je bilo, al brate svaka mladost je fantasticna ako imas ekipu.

Suke

pre 6 godina

@Meni je bilo top i to bez kinte Druže tebi je bilo top jer za bolje nisi ni znao ni mogao, nas su ubedili da je sve to strava i sjajno. Realan stres jer smo proživeli sve to ne možeš ni da izmeriš. Sa 18 su naši vršnjaci putovali po Evropi, sa 20 mi smo bili zemlja u ratu... Pitaj malo ćaleta šta je mladost, a da nije blejanje s ekipom oko dvolitarke. Razumem ja tebe da si se lepo proveo, čovek se na sve navikne ali dobro. Ja sa 38 ovog leta krećem u svet u novi život sa porodicom, da ugrabim ono što mi nisu dali kad sam bio 20god i proživim daleko odavde i od vesti i političara...

Ilija Čvorović

pre 6 godina

Ја сам 72 и већина констатација је тачна, тако да не сматрам да сам мистер Х...

Cika Jova

pre 6 godina

Ovakve tekstove uglavnom izbegavam i ismevam, ali iako sam prvi put cuo za "ksenijalse" ovaj tekst je kao da je neko opsivao moj zivot u detalj. Neverovatno prosto. 10/10 Inace 1979. godiste

shvedjanin a srbin

pre 6 godina

ja pripadam ovoj grupi (77'), al meni je u secanju duboko usadjen onaj shvedski standard koji su nam obecali, i koji zivimo i dan danas.

eva

pre 6 godina

1979. blur, offspring, nirvana.. radiohead i dan danas. snimala muziku sa tv-a na kasetofon :)
nisam imala racunar, u prvom srednje komodor, internet tek na faksu u prostorijama studentske unije. prvi mobilni u 21. nije bio cigla, kupljen parama od stare devizne stednje :)

PR

pre 6 godina

Ja sam ta generacija, i prošli smo kompletnu tehničku revoluciju. Prvo su bili crno-beli televizori kod babe i dede na selu, pa kolor, pa početkom devedesetih su sve zastupljeniji bili kasetofoni i walkman sa kasetama, čekali smo na radiju da naiđe pesma koju volimo da bi je snimili na kasetu. U to vreme su se pojavili fiksni telefoni, čekalo se po tri meseca da vam uvedu.

Sredinom devedesetih stvari su otišle dalje, ja sam dobio kompjuter pentijum još 1997, što je tada bio pojam i imao sam Brenin multimedijalni CD. Posle bombardovanja, negde 2001 smo već imali i prvi mobilni telefon, ciglu Ericsona. 2002 sam upisao fax i sećam se da smo tada pesme snimali na diskete, jednu pesmu si mogao da snimiš na 3 diskete, pa ako neka disketa crkne na putu do kuće, ništa od pesme.

E, onda su došla moderna vremena. Pojavili su se diskovi, pa DVD, pa dualDVD, pa BlueRay, kompjuteri su postali jači i brži, mobilni telefoni neverovatno napreduju, postali su pravi mali kompjuteri.

Sada nekoliko hiljada pesama imam uz sebe na raspolaganju u svakom trenutku. Da ne pominjem filmove i ostale sadržaje.

hipokrat

pre 6 godina

Neke stvari su skroz pokrivene (cigla telefon s 19 godina!).
Par stvari treba oduzeti (imate nalog na hotmailu - to vam treba ako koristite MS proizvode kad god da ste rodjeni). Par dodati:
1. Koristili ste fiksni telefon da se dogovorite s drustvom o izlascima.
2. Gledali ste Beverly Hills (nema veze s tim dal vam se svidjao, prosto to se tad gledalo).

Rambo

pre 6 godina

Ratne godine dizelasi turbo folk .Plata 2 dm reebok i nike patike lol
Jos se sjecam starki sa pijace i ukusa odvratne pastete iz humanitarnih paketa.
Za moju familiju je to i dobro doslo jer nas je ta bijeda i natjerala da bjezimo na zapad.

Xennial

pre 6 godina

Sjajan tekst! Nasao sam se konacno u jednog generaciji jer em nisam pripadao gen x em ne mogu da kazem da sam millennial. Ziveo commodore 64, crvena jabuka, i napster

neutralni felsh

pre 6 godina

uvek sam mrzeo determinisanja tacno po godinama, od 78-83? pa kakva je razlika izmedju nekog ko je npe. 1976. ili "77. i onog ko je formalno unutar ove ovako isforsirane ksenijals grupacije? :)

Dragan

pre 6 godina

He he, konačno da i mene kategorišu po američkim standardima, a ja mislio da sam samo čovek, kad ono i "ksenijals", ili kako već...

Saul Goodman

pre 6 godina

Sećam se da sam pare koje sam dobijao za doručak trošio na arkadne igrice "Shinobi", "Ghost 'n Goblins", "Cadilac and Dinosaur", "Pang" i mnoge druge... Kući sam dolazio šlogiran od gladi, ali šta je tu je... ;)

Mr. Realno

pre 6 godina

'78. Neki od nas su slušali Pistolse, Ramonse, Brejkerse i novi talas, drugi su skakali uz Dzeja i "mrak". Igrali smo se sa mastersima, praćkama, mazali kinderladu, gledali crtaće na Dj. Cat Show. Letovalo se u Grčkoj naravno ali i u jadranskom primorju. Komodor, Spektrum, Atari i Gameboy su bili dečija sreća. Sakupljali sličice, klikere.... Posle je stigao taj dial up, nakazotina zbog koje su mnogi osedeli. Otvaraš sliku 30 sekundi. Horor. Izlazilo se i blejalo i kad nemaš kinte. Nije se nekad imalo ni za noćni bus pa smo se vraćali peške iz grada. A nekad nije bilo ni buseva. Pecali smo i u rekama je bilo ribe. Bili smo srećni klinci kojima je malo bilo mnogo. Ne bih se menjao sa današnjom omladinom ni za kakve pare.

Zoks

pre 6 godina

81 godiste nedaj se generacijo :)

Zaboravili su jos i dodati vhs kasete
Vise smo koristili mirc i icq ...myspace je dosao kasnije to je vise za ove posle nas.
Dial up internet i nokia 5110 hehe

ko da je juce bilo a uskoro cetiri banke kad brze prodje

Pre ce biti ksenofob

pre 6 godina

Nidje veze... ovo mozda vazi za SAD.ozbiljno se razlikuju vec generacije iz 80tog god.ajd i ovi 81 mogu da prodju.Osakacena generacija od 72 pa sve do 81.Unistena mladost + unisteni zivoti.To sto ja pamtim i sto sam proziveo neki nece za tri zivota i nedao bog.Mogu da pricaju da jesu i da je isto,ali nidje veze.