Utorak, 06.06.2017.

17:39

Ori: Oladžuvon je bio 20 puta bolji od Dankana

Bivše krilo Rokitsa, Lejksersa, Sansa i Sparsa Robert Ori smatra da je Hakim Oladžuvon bio 20 puta bolji igrač od Tima Dankana.

Izvor: AK

Ori: Oladžuvon je bio 20 puta bolji od Dankana IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

82 Komentari

Sortiraj po:

spree15

pre 6 godina

Hakeem je imao quadruple double, Duncanu su ga ukrali https://www.youtube.com/watch?v=nejQMtkyLgY
Pre par godina Cousins daje neki kos uz faul preko Timija i krece da se lozi sto se Timiju nije svidelo, sledecih 8,9 napada lopta ide na Duncana koji ih zavrsava preko Cousinsa, u isto vreme zakljucava Cousinsa koji daje 2 poena posle ociglednog faula u napadu.
Niko nije 20 puta bolji od Duncana, pa ni Hakeem koji se kretao kao macka i imao najjaci rad nogu i igru ledjima ikad i ako mu je neko blizu to je Tim Duncan koji je ipak postigao vise ali pitanje je koliko bi Hakeem imao titula da su Sampsona malo duze sluzila kolena.

Victorinox

pre 6 godina

Usudjujem se da kazem da je Hakim najbolji centar po vestini svih vremena. Zakacio sam kraj karijere Karima,gledao Hakima, celu karijeru Seka, ali niko nije imao tehniku kao Hakim. Ubedljivo najelegantniji I najubitacniji od svih.
(MVPofNBA, 6. jun 2017 21:01)

Apsolutno se slažem. I ja sam imao prilke da pratim NBA od tog perioda i da gledam igrače koje si pomenuo, i što se tiče tehnike i brzine za tolikog čoveka, od ovih koje sam gledao niko mu nije ni blizu. E sad, ako govorimo o najboljem centru svih vremena, tu bi morali da se uzmu u obzir pokojni Vilt (zbog koga su u NBA menjali pravila) i njegov "arhi-neprijatelj" Bil Rasel.

мики

pre 6 godina

@Uros Djurdjevic Prejaki
сине, да ли си чуо за Вука Караџића? српски правопис каже "читај како је написано" ако пише ј, чита се ј.

KliftonToni

pre 6 godina

Kako usporediti 4. ( Duncan) sa Centrom (Olajuwon)!
Tim Duncan je bio cetvorka kad je dosao u San Antonio a David Robinson je bio na petici. Tako da nemozes da usporedis...
(Gogi breee, 7. jun 2017 00:42) # Link komentara

Друже, да би поредио било шта, прво мораш неку школу да завршиш.
1. "успоредити" не значи ништа
2. "неможеш" такође не значи ништа
3. Реченица "Kako usporediti 4. sa Centrom" се на српском чита: "Како успоредити четвртог (односно четврту) са Центром", где је "Центра" или "Центар" лично име или назив.
4. "Duncan" се на српском чита Дунцан, а "Olajuwon" не може да се прочита уопште. У српском се користи транскрипција личних имена, користио латинично или ћирилично писмо, а не писање у изворном облику, и у тексту је рецимо име "Роберт Ори" (изворно: "Robert Horry") исправно транскрибовано...

А Данкан је у каријери био и четворка и петица, и на позицији пет, сигурно да је био неупоредиво мање индивидуално доминантан од Хакима, али кошарка је тимски спорт пре свега. Наравно, апсолутно једино исправно што си написао је да је у годинама кад је Хаким био доминантан, Робинсон (Дејвид, не Давид) био његов директни ривал, а не Данкан, и да је у тим дуелима Робинсон био потпуно инфериоран.

Zorz Vea

pre 6 godina

Kakav je on igrač pa reči nisu izmišljene da se to opiše. Olajžuan što je govorio Ilija Kovačić. Prvi put je stao na košarkaški teren sa 15 godina, naravno zbog svoje visine u srednjoj školi u Nigeriji je bio neki turnir i sl. Po sopstvenom priznanju nije znao tablu da koristi i to mu je jako smetalo. Samo par godina kasnije igra finale koledž košarke u Americi. Već u drugoj sezoni igra finale NBA sa Bostonom. Igra u eri najboljih centara po mnogim mišljenjima svih vremena. Ima najviše rešenja u napadu od bilo kog danas, juče a moguće i sutra. Rad sa Brajantom, Lebronom, Karmelom i sl. pokazuje njegovo umeće. Džordan ga stavlja uz Medžika, Pipena, Vortia i sebe u ekipu koja nikad ne bi izgubila niti jednu utakmicu. Razlog zašto je Robert ovako izjavio je čisto da bi pojačao koliko ceni Olajdžuvona jer smatra da je on najpotcenjeniji igrač u istoriji lige. Mogao je da čuva i bekove, šutirao je slobodna bacanja kao i svaki šut kao pamuk. Nema ko njegove poteze nije skidao. Ako se ne varam Šakil kada je dolazio u ligu poredili su ga sa nekim ranijim igračima a on je rekao ovako (parafraziram) :"Ako ćete me upoređivati sa nekim uporedite me sa Olajdžuvonom, jer je on najbolji!". Hakim nije imao velike i olstar igrače pored sebe malte ne čitavu svoju karijeru. Mislim da sada živi u Birmingemu i tamo ima srednjoškolski košarkaški program. Salutiram mu i divim mu se do imbecilnosti zbog klase i stila koju je uz čast nosi čitavu karijeru.

Živela Srbija

Gogi breee

pre 6 godina

Kako usporediti 4. ( Duncan) sa Centrom (Olajuwon)!
Tim Duncan je bio cetvorka kad je dosao u San Antonio a David Robinson je bio na petici. Tako da nemozes da usporedis...

Milan

pre 6 godina

Hakeem Olajuwon je bio dominantan centar lige u zlatno doba centara...secam se sta je samo radio Patrick Ewingu :)))
isto tako je nasem Vladu Divcu u par navrata prakticno pokazao kako se igra na poziciji centra....samo je David Robinson mogao da mu parira jer je takodje igrao razmisljajuci umapred....kakva su to vremena centara bila

Robinson da mu parira, https://www.youtube.com/watch?v=hW4uXlRGAF0.

stevan

pre 6 godina

@sarajevo.ba
Dzordan se te sezone vratio samo za plej off(ili neposredno pred plej off ne secam se tacno)
Tako da je te godine propustio 80% utakmica u sezoni, i to nikako nije bio taj Dzordan i videlo se da nije spreman.(cak je nosio broj 45 ako se dobro secam broja, a ne br 23)
Izbacio ih je Orlando sa Sekom.
Tako da moj komentar i dalje stoji. Hakim je posle Dzordana bio najbolji u Dzordanovoj eri. Redosled titula to jasno pokazuje

Hakeem

pre 6 godina

Dankan je bio odlican PF ili C, kako god, ali, bio je zasticen kao beli medved, prezasticen. Dok je igrao na Olimpijadi u Grckoj 2004, anonimni centri Portorika pravili su ga smesnim, dok mu je Oberto odrzao cas kosarke. Kasnije je to isto ponovio i Stank Barac na NBA parketima u prijateljskoj utakmici. Eto, Stanko jednostavno, tada, nije znao ko je Dankan.
Dankan je bio dominantan samo u NBA gde je imao poseban sudijski tretman.
Naravno, bio je odlican kosarkas, ali ga je liga gurala godinama.

Olajuwon je bio doktor kosarke pod obrucima. Za mene nema dileme da je Olajuwon bio dva puta bolji igrac, jedino sto je Dankan imao bolji tim, trenera i saigrace i uz pomoc njih osvojio mnogo vise od Hakima.
1-1 Olajuwon bi ga unistio.

drax

pre 6 godina

Olajdzuvon je uz Karima Abdul Dzabara najbolji centar svih vremena ja dajem prednost Karimu zbog perfektbig horoga koji je bio neodbranjiv sut.Dankan je nesto drugaciji igrac i definitivno je bio cetvorka koji je zbog starosti gurnut u centarsku poziciju.Kao cetvorka je verovatno losiji od Karla Melouna ali to je vise stvar ukusa nego neke kosarkaske analize.

Nowitzki

pre 6 godina

Mozda i najbolji centar ikada,najbolja tehnika definitivno. Činjenica je da je Dejvida Robinsona ubijao,iako je ovaj bio jedan od najboljih centara u ligi.. Igračina definitivno!

Bojan

pre 6 godina

(stevan, 6. jun 2017 22:05)
samo Majkl je igrao 95. Tvoj post implicira da je Hakim bio drugi igrac te generacije i da mu je bilo potrebno da se Majkl penzionise da dodje do titule. Hakim jeste bio drugi svoje generacija iza Majkla, ali Majkl ga nikada nije zaustavio na putu do titule.
(sarajevo.ba, 6. jun 2017 21:49)
to edvinovo lupetanje da je Karl rasturao Timija 2004 je presmesno, da, Tim je odigrao jedan mec uzasno i losije od Karla, ali ga je u preostalih 5 ili nadigrao ili razbio, a Karl je imao pomoc O'Nila tad. Cak je Timi i u Karlovoj MVP sezoni 98 bio egal sa njim.

antiDebil

pre 6 godina

IDEA CacAk

Donekle ste i u pravu...
Samo znam da su svi ti koji se nabrojao za 2 klase ispred Penalda i pored njih od njega su kvalitetniji mnogi, mnooooogi drugi igraci u istoriji, a Penaldo ce ove godine peti put dobiti zlatnu loptu, ej peti put !!!!
Kakva je to tragedija fudbala i generalno sporta, Penaldo vlasnik 5 zlatnih lopti, covek koji u poslednjih 5 godina ima 2 i po uspesna driblinga i 250 padova sa trazenjem faula ce imati 5 zlatnih loptu ?!?!?
Davao je golove ? Zidan i Ronaldinjo su sa nekih 15 do 20 golova osvajali te nagrade, Ronaldo je sa 10 golova na 10 utakmica osvojio ZL, nikad golovi nisu donosili tu nagradu. Jos imamo situaciju gde su ovi bogati jos bogatiji i takmice se protiv jos siromasnijih, taj jaz ce biti sve veci, pa neka se takmici ko hoce...
Pre 30 godina Penaldo ne bi osvojio nijednu od ove 3 lige sampiona iz prostog razloga, ne bi ni ucestvovao u tom takmicenju....

Barkley81

pre 6 godina

@x

Klasičan primer toga što pričaš je Tio Retlif.Jel se seća neko moćnog Retlifa ? :)Što je čovek znao udariti bananu (meni omiljeni potez u košarci).Igrao 4 kad je ušao u ligu '95 sa 208 cm,kasnije bio klasičan centar kad su se povukle zveri.Što se tiče Olajdžuvona,što bi rekao Robert Ori,pitajte Dejvida Robinsona :D.Evo i izjave : https://www.youtube.com/watch?v=jH-uHgdzpXQ

stevan

pre 6 godina

Hakim te 2 titule koje je uzeo, to su dve sezone u kojima se Dzordan penzionisao (prvi put). Pre te dve sezone Dzordan je uzeo 3 prstena za redom, i posle te dve sezone je uzeo 3 prstena za redom(posle toga se Dzordan penzionisao drugi put).
Tako da je svima jasno ko je bio najbolji igrac posle Dzordana u toj eri.
Pogledajte snimak na YT u plej offu protiv San Antonia sta je Hakim uradio Dejvidu Robinsonu (Robinson bio MVP te sezone). Ponizavanje.
Moje licno misljenje je da je Hakim u prajmu bio bolji igrac od Dankana u prajmu, ali Dankan je imao bolje rezultate u karijeri.

Cockneeey

pre 6 godina

Hakeem Olajuwon - najraznovrsniji ofanzivni igrač u istoriji ove prelepe igre. Poezija kretanja i pokreta. Nisu slučajno svi bivši i sadašnji veliki igrači unapređivali svoju igru na post-u u radu sa njim.

sarajevo.ba

pre 6 godina

Citiram Edina Avdica:

"Iako igraju na razlicitim pozicijama smijesno je reci da je Dankan bolji igrac od Bryanta".

Pa je onda navodio sta je Malone u gotovo 40-oj radio Dankanu kad je ovaj imao mislim 26,dakle bio u naponu snage.

Čmičak

pre 6 godina

@(Живан је алкохоличар, 6. jun 2017 21:06)

Sjajno objašnjeno! Samo bih još dodao da su prvi i originalni "twin tower" bili Hakim Olajdžuvon i Ralf Sampson, po njima su kasnije Robinson i Dankan dobili nadimak...

MVPofNBA

pre 6 godina

Usudjujem se da kazem da je Hakim najbolji centar po vestini svih vremena. Zakacio sam kraj karijere Karima,gledao Hakima, celu karijeru Seka, ali niko nije imao tehniku kao Hakim. Ubedljivo najelegantniji I najubitacniji od svih.

ivan grozni

pre 6 godina

Kasel,Mad Max,Ori,Otis Torp,Hakim i jos i mario eli,pa u drugoj sezoni dosao po titulu i veliki Klyde the Glide(Klajd Dreksler).Hakim jedan od naboljih centara ikada,ori jedan od najkorisnijih igraca ikada.

x

pre 6 godina

Koliko sada nedostaju klasične petice u NBA. Tadašnje četvorke bi sada bile petice. Tako je i Dankan pred kraj karijere prešao na centra, ne zbog gubitka brzine, pre bih rekao zbog novog trenda forsiranja "nižih" postava.
A kad se samo setim devedesetih: Olajdžuvon, Robinson, Juing, Morning, Mutombo, O'Nil, Divac... Bilo je tu i slabijih igrača koji su samo popunjavali petorku, ali ipak bili upečatljivi: Ostretag iz Jute, Luk Longli iz Bulsa, Rik Smits iz Indijane...
Tada je svaka ekipa imala svog prepoznatljivog centra. Sada na All-staru kao centre biraju krila tipa Durent i Lebron.

Mirk

pre 6 godina

Verovatno je u pitanju "zal za mladost" ali finale iz 1994 Houston-New York je bilo neponovljivo.
Navijao sam za Knickse (Harper, Starks, Mason, Oukley, Ewing) ali ono sto je Hakim (Akim) tada radio je bilo fantasticno.
Prvi put sam cuo za Hakima 1986. Zagrebacki SPRINT i reportaza o tornjevima blizancima. Ralf Sampson 221 i Akim 213.
Pozadina crvena i bela slova u bojama Houstona. Izbacili su Lakerse 4:3 i otisli u finale sa Bostonom.
Ne znam da li je 20 puta bolji od Dancana. Nije ni bitno. Brojke i titule jesu bitne ali ja bih pre dao pare da gledam Hakima nego Tima.

Живан је алкохоличар

pre 6 godina

Za mlade generacije:
Tim Dankan je draftovan od SA Spurs-a i igrao je na poziciji 4 (krilni centar) sa Robinsonom da bi igrali takozvani " twin tower" .
Posle 2000. NBA zabranjuje hand- check i uvodi defanzive 3 sekunde u reketu sto otvara reket nenormalno i onda je unistena svrha visokih igraca,tako da je klasicni centar nestao .
Zato starije generacije cesto pisu da se sad igra meko i ne priznaje ove nove zvezde.

Idea Čačak

pre 6 godina

Ne može i ne treba se meriti, svaki je legenda svog vremena. Prošlost i sadašnjost su dve kategorije koje nikada ne mogu biti u ravni.
(Realan po svaku cenu, 06. jun 2017 17:46)

Apsolutno. Bravo!

Ko je bolji Pele ili pravi Ronaldo? Maradona ili Ronaldinjo?

Bojan

pre 6 godina

jedina dva igraca za koje mogu da tvrdim da su nosile skoro pa samostalno ekipe do titula su Hakim 94 i Dankan 03 (Dankan je po imenima imao bolje saigrace, ali Robinson je bio pred penzijom, a Parker i Djinobili su jos bili deca).
neko spominje quintuple double Hakima, nije Hakim imao quintuple double, imao je quadruple double, ali imao ga je i Dankan, u finalu NBA lige, samo mu nisu upisali dve blokade koje je ostvario (jednu su preskocili, drugu su pripisali Robinsonu).
sto se tice poredjenja Hakima i Dankana rastavio bih ga na dva dela
individualno, poredjenje ima smisla, drugaciji su stilovi, ali obojica su u odbrani strasni igraci, Hakima je nesto teze braniti 1-1, ali sa udvajanjem Dankan lakse izlazi na kraj. Ipak, cak i ovde bih dao prednost Dankanu.
medjutim u igri 5 na 5, Dankan je za koplje bolji. Vise je izvlacio iz saigraca, i uvek radio ono sta ekipi fali, ako treba 10 blokada, napravice 10 blokada, ako treba 30+ poena, uradice i to, jednostavno savrseni timski igrac

Buki

pre 6 godina

Ori je pretero jeste da je bolji Hakim pre svega u odbrani ali Duncan je bolji timski igrac i cini svoje saigrace boljim nego sto je to radijo Hakim.Ja sam uzivao u ovom snimku uhvatila me nostalgija nema suteva za tri poena u svakom napadu gde jedan igrac opali u proseku preko 10 trojki,sami vidite kakvi su to divovi pod kosem i ja vas pitam kako bi Westbruk,Harden i ostali danasnji spoljni igraci uz sav svoj kvalitet koji imaju napadali kos u to vreme kad ih dolje cekaju takvi centri i krilni centri i gde se dozvoljavala puno jaca odbrana i onda mi neko kaze da je liga sada jaca, malo sutra.

nista o nicemu

pre 6 godina

Svi pricaju o Sheku i Hakimu a zaboravlja se jedan Patrik Juing. Juing je na vrhuncu karijere bio bolji i od Hakima. Hakim je dobijao duele kasnije kada je Juing vec bio pred penziju.
(Bicu Slobodan, 06. jun 2017 20:39)

Ne znas ni padeze, a kamoli kosarku.

Bicu Slobodan

pre 6 godina

Svi pricaju o Sheku i Hakimu a zaboravlja se jedan Patrik Juing. Juing je na vrhuncu karijere bio bolji i od Hakima. Hakim je dobijao duele kasnije kada je Juing vec bio pred penziju.

kblo70

pre 6 godina

kako je Hakim igrao te dve sezone..kakvu je decu pravio Seku,neponovljivo,koliko se secam bio je i Ramazan pa je i postio,te dve sezone je odigrao kao niko pre i posle njega

Čmičak

pre 6 godina

Dankana mnogo volim i poštujem ali ga ne bih ni poredio sa Olajdžuvonom jer je Hakim bio jedan od onih igrača koji su postavljali nove standarde u NBA. Kao prilog tome ide činjenica da su svi vrhunski igrači današnjice redovno išli kod njega na časove igre u reketu...

mate

pre 6 godina

Bolji da ... Ne toliko al bolji svakako . Ove neznalice sto spominju konkurenciju- hakem je za svoja dva naslova pobjedio redom : patricka eweninga ,shaquila o neala , davida robinsona - sve najbolje centre svog vremena ...

црна овца друштва

pre 6 godina

Колико ја мрзим овог Орија због оне чувене тројке.... Иначе, Хакима нисам имао прилике да гледам, али Данкан је у топ 3 центра по мени(оно што сам имао прилике да гледам), а гледам и пратим НБА од почетка 2000-их

Shinobi

pre 6 godina

Ne slazem se da je Ori imao srece sa timovima, njega su dovodili redom Rudi Tomjanovic, Fil Dzekson i Greg Popovic, sve visestruki osvajaci titule.

Orija dovodis kad sklapas mozaik za sampionski tim, bio je polivalentan, timski igrac i klacer, malo me podseca Drejmond Grin na njega.

magic

pre 6 godina

ima li ista smjesnije kad ovakvi bezvezni igraci komentarisu i uporedjuju i omalovazavaju neke od najznacajnih igraca zadnjih 20 godina.
nekom srecom ili menadzerskom zaslugom ovaj, u svakom pogledu nebitan igrac, je osvojio 7 titula vise nego sto zasluzuje.

realan

pre 6 godina

Hakeem Olajuwon je bio dominantan centar lige u zlatno doba centara...secam se sta je samo radio Patrick Ewingu :)))
isto tako je nasem Vladu Divcu u par navrata prakticno pokazao kako se igra na poziciji centra....samo je David Robinson mogao da mu parira jer je takodje igrao razmisljajuci umapred....kakva su to vremena centara bila

Ivan NS

pre 6 godina

ko je ori i ko je oladžuvon??? bože kakvog li prezimena...
(reg, 6. jun 2017 18:44)

Verovatno si se ispilio pre 15 godina, pa ne znaš ko je Hakeem 'The Dream'.

Sasa

pre 6 godina

Odgovorno tvrdim kao ljubitelj,pratilac,poznavalac,kosarkaski fanatik,da je The Dream najkomoletniji u najbolji centar u istoriji kosarke.Medju 5 ikada.

Miha

pre 6 godina

Ori je jedan od velikih pobednika u istoriji nba lige. Imao je puno srece i sa timovima, ali je i pogodio neverovatan broj odlucujucih suteva. Clutch shooter

Uros Djurdjevic Prejaki

pre 6 godina

Ovaj Ori kakav je bio k(L)osarkas takva mu i izjava,losa,Oladzuvon bolji od Dankana hahaha.Ovaj decko nije ni igrao pored Sejkela O'Nila,Fishera,onog sto se skoro penzionisao,ee da Kobi Brajanta...

Uros Djurdjevic Prejaki

pre 6 godina

Nije tacno,Danki kapiten je bio bolji od Olajdzuvona.Ni Abdul Vahad (ne Dzabar),Turkoglu,Bibi,Mutombo,braca O'Nil ne mogu sa njim da se porede.Mozda bi za Divca i Vladu Radmanovica moglo da se kaze da su blizu Dankana...

Neko iz Banata

pre 6 godina

Hakim jedan od top5 igraca koje je NBA video(jedini koji se priblizio quintuple-doublu),a ovde ga pljuju.Covek u Dzoradanovoj eri uzeo 2 titule(kad je pravio onu pauzu),pitanje je da li bi MJ uopste bio toliko uzdignut da su se sreli u finalu,posto ni izbliza nije imao podrku saigraca kao on.Hakim je bio kvalitetniji igrac od Dankana u svim aspektima igre bitnim za poziciju PF-C

nista o nicemu

pre 6 godina

sta zna ori cijeli zivot se vucarao po ekstra ekipama tu i tamo je ubacio koju trojku.
hakim je imao mnogo bolje saigrace od dankana i mnogo slabiju konkurenciju u ligi tih godina...
pri tom dankan nije bio limitiran distancu od 2-3m od kosa samim tim zato sto nije bio centar.
(bos, 06. jun 2017 18:05)

Imao je daleko slabiju konkurenciju? Zato je i uzeo 2 titule. Samo 2 titule.

Branko Potezica

pre 6 godina

ko je ori i ko je oladžuvon??? bože kakvog li prezimena...
(reg, 6. jun 2017 18:44)



Evo ko je čika Oladžuvon => https://www.youtube.com/watch?v=22O2lApCBBs

Da su imalo pametni u Denveru pa dovedu čika Oladžuvona da poradi sa Jokicem kao sto je radio sa LBJ i da Nikola unapredi odbrnu pre svega blokade a zatim i usavrsi napad pre svega Roling(Spin Move) uz zakucavanje kao sto je to radio čika Oladžuvon i da Jokara izdominira skroz.

Čika Oladžuvon i LBJ => https://www.youtube.com/watch?v=CH4AjDgl1Ng

bos

pre 6 godina

sta zna ori cijeli zivot se vucarao po ekstra ekipama tu i tamo je ubacio koju trojku.
hakim je imao mnogo bolje saigrace od dankana i mnogo slabiju konkurenciju u ligi tih godina...
pri tom dankan nije bio limitiran distancu od 2-3m od kosa samim tim zato sto nije bio centar.

ispirach mozga

pre 6 godina

poredite babe i zabe, kosarka tada i sada nije i nikada nece biti ista, odbrana je sada svakako drugacija, pogledajte igrace tog vremena u odnosu na hakima, kao cackalice, tako da ne bih se bas slozio sa ovom cinjenicom, u najgoru ruku bili su podjednako dobri..

and1

pre 6 godina

Za mene najbolji centar u istoriji NBA. Shaquille je bio najdominantniji jer je čudo prirode, i ko zna čega. "The Dream" je imao neprikosnovenu tehniku i najbolju igru lice/ledja u istoriji visokih igrača.

niki

pre 6 godina

Verovatno je bolji,ali naravno ne 20x,ali svakako mislim i da nisu igraci za uporedjivanje,jer je Tim 4ka,a HAkim klasicna 5ica i to jedna od najboljih svih vremena uz Karima i Sakila. Ovom prilikom bih se osvrnuo i na samog Orija i da kazem da je jedan od boljih igraca lige,a nikada toliko spominjanog. Secam ga se iz vremena kada je pored Seka i Kobea on zavrsavao akcije LAL u odlucujucim utakmicama,posle isto to radio i SAS.

Fei Li

pre 6 godina

Ori ima 7 titula ??
Sećam ga se najbolje iz perioda kada je igrao za Lejkerse i onih čuvenih duela LA-Sakramento(sa Stojakovićem, Divcem, Veberom...) kada je čuvao Peđu i obično ga svodio na male procente, znam da je posle uzeo titulu i sa Sparsima, ali iskreno uopšte nisam znao da je igrao za Hjuston 90-tih.
7 titula, više od Džordana uzeo čovek, vau...

paspalj chandler

pre 6 godina

(ynwa, 6. jun 2017 17:49)
Neko ko je svake sezone igrao plej of, neko ko je osvojio sve sto se osvojiti moze ne moze biti precenjen nikako, 14. strelac, 7. skakac, 6. bloker svih vremena. Mislim da je Timmy jako potcenjen.

Stanimir Branimir

pre 6 godina

Lično mislim da je bio bolji, samo ne 20 puta. I to je samo po mom ukusu, ne smatram da greše ni oni koji kau drugačije. Verovatno je to naglasio da ukaže na Hakimovu veličinu. Verovatno najsavršenija centarska tehnika ikada, savršena građa i pokretljivost za tu visinu, ruka meka kao duša, a onoliki čovek. Bilo ga je milina gledati. Doduše, nisam ga gotivio u njegovim najboljim danima, jer sam tada navijao za Orlando (zbog Penija Hardaveja) koje je počistio u finalu. Dankan je drugačiji igrač, nije ni atraktivan za gledanje (jedan od razloga zašto je često zanemarivan u izborima za najboljeg PF ikada). Bio je u stanju da zabije 7-8 napada uzastopno onim njegovim šutem od table sa 4-5 metara i da vi tu ne možete ništa. To samo po sebi ne izgleda atraktivno, jer završi toliko napada na isti način, ali moć se krije u tome što to niko nije mogao da brani. Dok je Hakim "plesao" na postu.

Realan po svaku cenu

pre 6 godina

Ne može i ne treba se meriti, svaki je legenda svog vremena. Prošlost i sadašnjost su dve kategorije koje nikada ne mogu biti u ravni.

1

pre 6 godina

Ori je to za 20x puta rekao iz razloga sto mnogi ljudi nisu svesni kakav je igrac bio Hakim, takodje je rekao da je imao bolje radne navike na treningu i da mu je rad nogu bio nerealan sto naravno vecina ljudi koja je pratila tada kosarku zna

1

pre 6 godina

Ori je to za 20x puta rekao iz razloga sto mnogi ljudi nisu svesni kakav je igrac bio Hakim, takodje je rekao da je imao bolje radne navike na treningu i da mu je rad nogu bio nerealan sto naravno vecina ljudi koja je pratila tada kosarku zna

and1

pre 6 godina

Za mene najbolji centar u istoriji NBA. Shaquille je bio najdominantniji jer je čudo prirode, i ko zna čega. "The Dream" je imao neprikosnovenu tehniku i najbolju igru lice/ledja u istoriji visokih igrača.

Realan po svaku cenu

pre 6 godina

Ne može i ne treba se meriti, svaki je legenda svog vremena. Prošlost i sadašnjost su dve kategorije koje nikada ne mogu biti u ravni.

niki

pre 6 godina

Verovatno je bolji,ali naravno ne 20x,ali svakako mislim i da nisu igraci za uporedjivanje,jer je Tim 4ka,a HAkim klasicna 5ica i to jedna od najboljih svih vremena uz Karima i Sakila. Ovom prilikom bih se osvrnuo i na samog Orija i da kazem da je jedan od boljih igraca lige,a nikada toliko spominjanog. Secam ga se iz vremena kada je pored Seka i Kobea on zavrsavao akcije LAL u odlucujucim utakmicama,posle isto to radio i SAS.

Stanimir Branimir

pre 6 godina

Lično mislim da je bio bolji, samo ne 20 puta. I to je samo po mom ukusu, ne smatram da greše ni oni koji kau drugačije. Verovatno je to naglasio da ukaže na Hakimovu veličinu. Verovatno najsavršenija centarska tehnika ikada, savršena građa i pokretljivost za tu visinu, ruka meka kao duša, a onoliki čovek. Bilo ga je milina gledati. Doduše, nisam ga gotivio u njegovim najboljim danima, jer sam tada navijao za Orlando (zbog Penija Hardaveja) koje je počistio u finalu. Dankan je drugačiji igrač, nije ni atraktivan za gledanje (jedan od razloga zašto je često zanemarivan u izborima za najboljeg PF ikada). Bio je u stanju da zabije 7-8 napada uzastopno onim njegovim šutem od table sa 4-5 metara i da vi tu ne možete ništa. To samo po sebi ne izgleda atraktivno, jer završi toliko napada na isti način, ali moć se krije u tome što to niko nije mogao da brani. Dok je Hakim "plesao" na postu.

Ivan NS

pre 6 godina

ko je ori i ko je oladžuvon??? bože kakvog li prezimena...
(reg, 6. jun 2017 18:44)

Verovatno si se ispilio pre 15 godina, pa ne znaš ko je Hakeem 'The Dream'.

Fei Li

pre 6 godina

Ori ima 7 titula ??
Sećam ga se najbolje iz perioda kada je igrao za Lejkerse i onih čuvenih duela LA-Sakramento(sa Stojakovićem, Divcem, Veberom...) kada je čuvao Peđu i obično ga svodio na male procente, znam da je posle uzeo titulu i sa Sparsima, ali iskreno uopšte nisam znao da je igrao za Hjuston 90-tih.
7 titula, više od Džordana uzeo čovek, vau...

realan

pre 6 godina

Hakeem Olajuwon je bio dominantan centar lige u zlatno doba centara...secam se sta je samo radio Patrick Ewingu :)))
isto tako je nasem Vladu Divcu u par navrata prakticno pokazao kako se igra na poziciji centra....samo je David Robinson mogao da mu parira jer je takodje igrao razmisljajuci umapred....kakva su to vremena centara bila

Живан је алкохоличар

pre 6 godina

Za mlade generacije:
Tim Dankan je draftovan od SA Spurs-a i igrao je na poziciji 4 (krilni centar) sa Robinsonom da bi igrali takozvani " twin tower" .
Posle 2000. NBA zabranjuje hand- check i uvodi defanzive 3 sekunde u reketu sto otvara reket nenormalno i onda je unistena svrha visokih igraca,tako da je klasicni centar nestao .
Zato starije generacije cesto pisu da se sad igra meko i ne priznaje ove nove zvezde.

Shinobi

pre 6 godina

Ne slazem se da je Ori imao srece sa timovima, njega su dovodili redom Rudi Tomjanovic, Fil Dzekson i Greg Popovic, sve visestruki osvajaci titule.

Orija dovodis kad sklapas mozaik za sampionski tim, bio je polivalentan, timski igrac i klacer, malo me podseca Drejmond Grin na njega.

Sasa

pre 6 godina

Odgovorno tvrdim kao ljubitelj,pratilac,poznavalac,kosarkaski fanatik,da je The Dream najkomoletniji u najbolji centar u istoriji kosarke.Medju 5 ikada.

mate

pre 6 godina

Bolji da ... Ne toliko al bolji svakako . Ove neznalice sto spominju konkurenciju- hakem je za svoja dva naslova pobjedio redom : patricka eweninga ,shaquila o neala , davida robinsona - sve najbolje centre svog vremena ...

nista o nicemu

pre 6 godina

sta zna ori cijeli zivot se vucarao po ekstra ekipama tu i tamo je ubacio koju trojku.
hakim je imao mnogo bolje saigrace od dankana i mnogo slabiju konkurenciju u ligi tih godina...
pri tom dankan nije bio limitiran distancu od 2-3m od kosa samim tim zato sto nije bio centar.
(bos, 06. jun 2017 18:05)

Imao je daleko slabiju konkurenciju? Zato je i uzeo 2 titule. Samo 2 titule.

Miha

pre 6 godina

Ori je jedan od velikih pobednika u istoriji nba lige. Imao je puno srece i sa timovima, ali je i pogodio neverovatan broj odlucujucih suteva. Clutch shooter

x

pre 6 godina

Koliko sada nedostaju klasične petice u NBA. Tadašnje četvorke bi sada bile petice. Tako je i Dankan pred kraj karijere prešao na centra, ne zbog gubitka brzine, pre bih rekao zbog novog trenda forsiranja "nižih" postava.
A kad se samo setim devedesetih: Olajdžuvon, Robinson, Juing, Morning, Mutombo, O'Nil, Divac... Bilo je tu i slabijih igrača koji su samo popunjavali petorku, ali ipak bili upečatljivi: Ostretag iz Jute, Luk Longli iz Bulsa, Rik Smits iz Indijane...
Tada je svaka ekipa imala svog prepoznatljivog centra. Sada na All-staru kao centre biraju krila tipa Durent i Lebron.

MVPofNBA

pre 6 godina

Usudjujem se da kazem da je Hakim najbolji centar po vestini svih vremena. Zakacio sam kraj karijere Karima,gledao Hakima, celu karijeru Seka, ali niko nije imao tehniku kao Hakim. Ubedljivo najelegantniji I najubitacniji od svih.

Mirk

pre 6 godina

Verovatno je u pitanju "zal za mladost" ali finale iz 1994 Houston-New York je bilo neponovljivo.
Navijao sam za Knickse (Harper, Starks, Mason, Oukley, Ewing) ali ono sto je Hakim (Akim) tada radio je bilo fantasticno.
Prvi put sam cuo za Hakima 1986. Zagrebacki SPRINT i reportaza o tornjevima blizancima. Ralf Sampson 221 i Akim 213.
Pozadina crvena i bela slova u bojama Houstona. Izbacili su Lakerse 4:3 i otisli u finale sa Bostonom.
Ne znam da li je 20 puta bolji od Dancana. Nije ni bitno. Brojke i titule jesu bitne ali ja bih pre dao pare da gledam Hakima nego Tima.

paspalj chandler

pre 6 godina

(ynwa, 6. jun 2017 17:49)
Neko ko je svake sezone igrao plej of, neko ko je osvojio sve sto se osvojiti moze ne moze biti precenjen nikako, 14. strelac, 7. skakac, 6. bloker svih vremena. Mislim da je Timmy jako potcenjen.

Čmičak

pre 6 godina

Dankana mnogo volim i poštujem ali ga ne bih ni poredio sa Olajdžuvonom jer je Hakim bio jedan od onih igrača koji su postavljali nove standarde u NBA. Kao prilog tome ide činjenica da su svi vrhunski igrači današnjice redovno išli kod njega na časove igre u reketu...

ivan grozni

pre 6 godina

Kasel,Mad Max,Ori,Otis Torp,Hakim i jos i mario eli,pa u drugoj sezoni dosao po titulu i veliki Klyde the Glide(Klajd Dreksler).Hakim jedan od naboljih centara ikada,ori jedan od najkorisnijih igraca ikada.

Nowitzki

pre 6 godina

Mozda i najbolji centar ikada,najbolja tehnika definitivno. Činjenica je da je Dejvida Robinsona ubijao,iako je ovaj bio jedan od najboljih centara u ligi.. Igračina definitivno!

Neko iz Banata

pre 6 godina

Hakim jedan od top5 igraca koje je NBA video(jedini koji se priblizio quintuple-doublu),a ovde ga pljuju.Covek u Dzoradanovoj eri uzeo 2 titule(kad je pravio onu pauzu),pitanje je da li bi MJ uopste bio toliko uzdignut da su se sreli u finalu,posto ni izbliza nije imao podrku saigraca kao on.Hakim je bio kvalitetniji igrac od Dankana u svim aspektima igre bitnim za poziciju PF-C

kblo70

pre 6 godina

kako je Hakim igrao te dve sezone..kakvu je decu pravio Seku,neponovljivo,koliko se secam bio je i Ramazan pa je i postio,te dve sezone je odigrao kao niko pre i posle njega

Branko Potezica

pre 6 godina

ko je ori i ko je oladžuvon??? bože kakvog li prezimena...
(reg, 6. jun 2017 18:44)



Evo ko je čika Oladžuvon => https://www.youtube.com/watch?v=22O2lApCBBs

Da su imalo pametni u Denveru pa dovedu čika Oladžuvona da poradi sa Jokicem kao sto je radio sa LBJ i da Nikola unapredi odbrnu pre svega blokade a zatim i usavrsi napad pre svega Roling(Spin Move) uz zakucavanje kao sto je to radio čika Oladžuvon i da Jokara izdominira skroz.

Čika Oladžuvon i LBJ => https://www.youtube.com/watch?v=CH4AjDgl1Ng

Buki

pre 6 godina

Ori je pretero jeste da je bolji Hakim pre svega u odbrani ali Duncan je bolji timski igrac i cini svoje saigrace boljim nego sto je to radijo Hakim.Ja sam uzivao u ovom snimku uhvatila me nostalgija nema suteva za tri poena u svakom napadu gde jedan igrac opali u proseku preko 10 trojki,sami vidite kakvi su to divovi pod kosem i ja vas pitam kako bi Westbruk,Harden i ostali danasnji spoljni igraci uz sav svoj kvalitet koji imaju napadali kos u to vreme kad ih dolje cekaju takvi centri i krilni centri i gde se dozvoljavala puno jaca odbrana i onda mi neko kaze da je liga sada jaca, malo sutra.

Milan

pre 6 godina

Hakeem Olajuwon je bio dominantan centar lige u zlatno doba centara...secam se sta je samo radio Patrick Ewingu :)))
isto tako je nasem Vladu Divcu u par navrata prakticno pokazao kako se igra na poziciji centra....samo je David Robinson mogao da mu parira jer je takodje igrao razmisljajuci umapred....kakva su to vremena centara bila

Robinson da mu parira, https://www.youtube.com/watch?v=hW4uXlRGAF0.

drax

pre 6 godina

Olajdzuvon je uz Karima Abdul Dzabara najbolji centar svih vremena ja dajem prednost Karimu zbog perfektbig horoga koji je bio neodbranjiv sut.Dankan je nesto drugaciji igrac i definitivno je bio cetvorka koji je zbog starosti gurnut u centarsku poziciju.Kao cetvorka je verovatno losiji od Karla Melouna ali to je vise stvar ukusa nego neke kosarkaske analize.

Cockneeey

pre 6 godina

Hakeem Olajuwon - najraznovrsniji ofanzivni igrač u istoriji ove prelepe igre. Poezija kretanja i pokreta. Nisu slučajno svi bivši i sadašnji veliki igrači unapređivali svoju igru na post-u u radu sa njim.

nista o nicemu

pre 6 godina

Svi pricaju o Sheku i Hakimu a zaboravlja se jedan Patrik Juing. Juing je na vrhuncu karijere bio bolji i od Hakima. Hakim je dobijao duele kasnije kada je Juing vec bio pred penziju.
(Bicu Slobodan, 06. jun 2017 20:39)

Ne znas ni padeze, a kamoli kosarku.

stevan

pre 6 godina

Hakim te 2 titule koje je uzeo, to su dve sezone u kojima se Dzordan penzionisao (prvi put). Pre te dve sezone Dzordan je uzeo 3 prstena za redom, i posle te dve sezone je uzeo 3 prstena za redom(posle toga se Dzordan penzionisao drugi put).
Tako da je svima jasno ko je bio najbolji igrac posle Dzordana u toj eri.
Pogledajte snimak na YT u plej offu protiv San Antonia sta je Hakim uradio Dejvidu Robinsonu (Robinson bio MVP te sezone). Ponizavanje.
Moje licno misljenje je da je Hakim u prajmu bio bolji igrac od Dankana u prajmu, ali Dankan je imao bolje rezultate u karijeri.

Hakeem

pre 6 godina

Dankan je bio odlican PF ili C, kako god, ali, bio je zasticen kao beli medved, prezasticen. Dok je igrao na Olimpijadi u Grckoj 2004, anonimni centri Portorika pravili su ga smesnim, dok mu je Oberto odrzao cas kosarke. Kasnije je to isto ponovio i Stank Barac na NBA parketima u prijateljskoj utakmici. Eto, Stanko jednostavno, tada, nije znao ko je Dankan.
Dankan je bio dominantan samo u NBA gde je imao poseban sudijski tretman.
Naravno, bio je odlican kosarkas, ali ga je liga gurala godinama.

Olajuwon je bio doktor kosarke pod obrucima. Za mene nema dileme da je Olajuwon bio dva puta bolji igrac, jedino sto je Dankan imao bolji tim, trenera i saigrace i uz pomoc njih osvojio mnogo vise od Hakima.
1-1 Olajuwon bi ga unistio.

Idea Čačak

pre 6 godina

Ne može i ne treba se meriti, svaki je legenda svog vremena. Prošlost i sadašnjost su dve kategorije koje nikada ne mogu biti u ravni.
(Realan po svaku cenu, 06. jun 2017 17:46)

Apsolutno. Bravo!

Ko je bolji Pele ili pravi Ronaldo? Maradona ili Ronaldinjo?

Čmičak

pre 6 godina

@(Живан је алкохоличар, 6. jun 2017 21:06)

Sjajno objašnjeno! Samo bih još dodao da su prvi i originalni "twin tower" bili Hakim Olajdžuvon i Ralf Sampson, po njima su kasnije Robinson i Dankan dobili nadimak...

Zorz Vea

pre 6 godina

Kakav je on igrač pa reči nisu izmišljene da se to opiše. Olajžuan što je govorio Ilija Kovačić. Prvi put je stao na košarkaški teren sa 15 godina, naravno zbog svoje visine u srednjoj školi u Nigeriji je bio neki turnir i sl. Po sopstvenom priznanju nije znao tablu da koristi i to mu je jako smetalo. Samo par godina kasnije igra finale koledž košarke u Americi. Već u drugoj sezoni igra finale NBA sa Bostonom. Igra u eri najboljih centara po mnogim mišljenjima svih vremena. Ima najviše rešenja u napadu od bilo kog danas, juče a moguće i sutra. Rad sa Brajantom, Lebronom, Karmelom i sl. pokazuje njegovo umeće. Džordan ga stavlja uz Medžika, Pipena, Vortia i sebe u ekipu koja nikad ne bi izgubila niti jednu utakmicu. Razlog zašto je Robert ovako izjavio je čisto da bi pojačao koliko ceni Olajdžuvona jer smatra da je on najpotcenjeniji igrač u istoriji lige. Mogao je da čuva i bekove, šutirao je slobodna bacanja kao i svaki šut kao pamuk. Nema ko njegove poteze nije skidao. Ako se ne varam Šakil kada je dolazio u ligu poredili su ga sa nekim ranijim igračima a on je rekao ovako (parafraziram) :"Ako ćete me upoređivati sa nekim uporedite me sa Olajdžuvonom, jer je on najbolji!". Hakim nije imao velike i olstar igrače pored sebe malte ne čitavu svoju karijeru. Mislim da sada živi u Birmingemu i tamo ima srednjoškolski košarkaški program. Salutiram mu i divim mu se do imbecilnosti zbog klase i stila koju je uz čast nosi čitavu karijeru.

Živela Srbija

ispirach mozga

pre 6 godina

poredite babe i zabe, kosarka tada i sada nije i nikada nece biti ista, odbrana je sada svakako drugacija, pogledajte igrace tog vremena u odnosu na hakima, kao cackalice, tako da ne bih se bas slozio sa ovom cinjenicom, u najgoru ruku bili su podjednako dobri..

sarajevo.ba

pre 6 godina

Citiram Edina Avdica:

"Iako igraju na razlicitim pozicijama smijesno je reci da je Dankan bolji igrac od Bryanta".

Pa je onda navodio sta je Malone u gotovo 40-oj radio Dankanu kad je ovaj imao mislim 26,dakle bio u naponu snage.

Bojan

pre 6 godina

jedina dva igraca za koje mogu da tvrdim da su nosile skoro pa samostalno ekipe do titula su Hakim 94 i Dankan 03 (Dankan je po imenima imao bolje saigrace, ali Robinson je bio pred penzijom, a Parker i Djinobili su jos bili deca).
neko spominje quintuple double Hakima, nije Hakim imao quintuple double, imao je quadruple double, ali imao ga je i Dankan, u finalu NBA lige, samo mu nisu upisali dve blokade koje je ostvario (jednu su preskocili, drugu su pripisali Robinsonu).
sto se tice poredjenja Hakima i Dankana rastavio bih ga na dva dela
individualno, poredjenje ima smisla, drugaciji su stilovi, ali obojica su u odbrani strasni igraci, Hakima je nesto teze braniti 1-1, ali sa udvajanjem Dankan lakse izlazi na kraj. Ipak, cak i ovde bih dao prednost Dankanu.
medjutim u igri 5 na 5, Dankan je za koplje bolji. Vise je izvlacio iz saigraca, i uvek radio ono sta ekipi fali, ako treba 10 blokada, napravice 10 blokada, ako treba 30+ poena, uradice i to, jednostavno savrseni timski igrac

Victorinox

pre 6 godina

Usudjujem se da kazem da je Hakim najbolji centar po vestini svih vremena. Zakacio sam kraj karijere Karima,gledao Hakima, celu karijeru Seka, ali niko nije imao tehniku kao Hakim. Ubedljivo najelegantniji I najubitacniji od svih.
(MVPofNBA, 6. jun 2017 21:01)

Apsolutno se slažem. I ja sam imao prilke da pratim NBA od tog perioda i da gledam igrače koje si pomenuo, i što se tiče tehnike i brzine za tolikog čoveka, od ovih koje sam gledao niko mu nije ni blizu. E sad, ako govorimo o najboljem centru svih vremena, tu bi morali da se uzmu u obzir pokojni Vilt (zbog koga su u NBA menjali pravila) i njegov "arhi-neprijatelj" Bil Rasel.

antiDebil

pre 6 godina

IDEA CacAk

Donekle ste i u pravu...
Samo znam da su svi ti koji se nabrojao za 2 klase ispred Penalda i pored njih od njega su kvalitetniji mnogi, mnooooogi drugi igraci u istoriji, a Penaldo ce ove godine peti put dobiti zlatnu loptu, ej peti put !!!!
Kakva je to tragedija fudbala i generalno sporta, Penaldo vlasnik 5 zlatnih lopti, covek koji u poslednjih 5 godina ima 2 i po uspesna driblinga i 250 padova sa trazenjem faula ce imati 5 zlatnih loptu ?!?!?
Davao je golove ? Zidan i Ronaldinjo su sa nekih 15 do 20 golova osvajali te nagrade, Ronaldo je sa 10 golova na 10 utakmica osvojio ZL, nikad golovi nisu donosili tu nagradu. Jos imamo situaciju gde su ovi bogati jos bogatiji i takmice se protiv jos siromasnijih, taj jaz ce biti sve veci, pa neka se takmici ko hoce...
Pre 30 godina Penaldo ne bi osvojio nijednu od ove 3 lige sampiona iz prostog razloga, ne bi ni ucestvovao u tom takmicenju....

stevan

pre 6 godina

@sarajevo.ba
Dzordan se te sezone vratio samo za plej off(ili neposredno pred plej off ne secam se tacno)
Tako da je te godine propustio 80% utakmica u sezoni, i to nikako nije bio taj Dzordan i videlo se da nije spreman.(cak je nosio broj 45 ako se dobro secam broja, a ne br 23)
Izbacio ih je Orlando sa Sekom.
Tako da moj komentar i dalje stoji. Hakim je posle Dzordana bio najbolji u Dzordanovoj eri. Redosled titula to jasno pokazuje

Barkley81

pre 6 godina

@x

Klasičan primer toga što pričaš je Tio Retlif.Jel se seća neko moćnog Retlifa ? :)Što je čovek znao udariti bananu (meni omiljeni potez u košarci).Igrao 4 kad je ušao u ligu '95 sa 208 cm,kasnije bio klasičan centar kad su se povukle zveri.Što se tiče Olajdžuvona,što bi rekao Robert Ori,pitajte Dejvida Robinsona :D.Evo i izjave : https://www.youtube.com/watch?v=jH-uHgdzpXQ

bos

pre 6 godina

sta zna ori cijeli zivot se vucarao po ekstra ekipama tu i tamo je ubacio koju trojku.
hakim je imao mnogo bolje saigrace od dankana i mnogo slabiju konkurenciju u ligi tih godina...
pri tom dankan nije bio limitiran distancu od 2-3m od kosa samim tim zato sto nije bio centar.

KliftonToni

pre 6 godina

Kako usporediti 4. ( Duncan) sa Centrom (Olajuwon)!
Tim Duncan je bio cetvorka kad je dosao u San Antonio a David Robinson je bio na petici. Tako da nemozes da usporedis...
(Gogi breee, 7. jun 2017 00:42) # Link komentara

Друже, да би поредио било шта, прво мораш неку школу да завршиш.
1. "успоредити" не значи ништа
2. "неможеш" такође не значи ништа
3. Реченица "Kako usporediti 4. sa Centrom" се на српском чита: "Како успоредити четвртог (односно четврту) са Центром", где је "Центра" или "Центар" лично име или назив.
4. "Duncan" се на српском чита Дунцан, а "Olajuwon" не може да се прочита уопште. У српском се користи транскрипција личних имена, користио латинично или ћирилично писмо, а не писање у изворном облику, и у тексту је рецимо име "Роберт Ори" (изворно: "Robert Horry") исправно транскрибовано...

А Данкан је у каријери био и четворка и петица, и на позицији пет, сигурно да је био неупоредиво мање индивидуално доминантан од Хакима, али кошарка је тимски спорт пре свега. Наравно, апсолутно једино исправно што си написао је да је у годинама кад је Хаким био доминантан, Робинсон (Дејвид, не Давид) био његов директни ривал, а не Данкан, и да је у тим дуелима Робинсон био потпуно инфериоран.

spree15

pre 6 godina

Hakeem je imao quadruple double, Duncanu su ga ukrali https://www.youtube.com/watch?v=nejQMtkyLgY
Pre par godina Cousins daje neki kos uz faul preko Timija i krece da se lozi sto se Timiju nije svidelo, sledecih 8,9 napada lopta ide na Duncana koji ih zavrsava preko Cousinsa, u isto vreme zakljucava Cousinsa koji daje 2 poena posle ociglednog faula u napadu.
Niko nije 20 puta bolji od Duncana, pa ni Hakeem koji se kretao kao macka i imao najjaci rad nogu i igru ledjima ikad i ako mu je neko blizu to je Tim Duncan koji je ipak postigao vise ali pitanje je koliko bi Hakeem imao titula da su Sampsona malo duze sluzila kolena.

црна овца друштва

pre 6 godina

Колико ја мрзим овог Орија због оне чувене тројке.... Иначе, Хакима нисам имао прилике да гледам, али Данкан је у топ 3 центра по мени(оно што сам имао прилике да гледам), а гледам и пратим НБА од почетка 2000-их

magic

pre 6 godina

ima li ista smjesnije kad ovakvi bezvezni igraci komentarisu i uporedjuju i omalovazavaju neke od najznacajnih igraca zadnjih 20 godina.
nekom srecom ili menadzerskom zaslugom ovaj, u svakom pogledu nebitan igrac, je osvojio 7 titula vise nego sto zasluzuje.

Bicu Slobodan

pre 6 godina

Svi pricaju o Sheku i Hakimu a zaboravlja se jedan Patrik Juing. Juing je na vrhuncu karijere bio bolji i od Hakima. Hakim je dobijao duele kasnije kada je Juing vec bio pred penziju.

Gogi breee

pre 6 godina

Kako usporediti 4. ( Duncan) sa Centrom (Olajuwon)!
Tim Duncan je bio cetvorka kad je dosao u San Antonio a David Robinson je bio na petici. Tako da nemozes da usporedis...

Uros Djurdjevic Prejaki

pre 6 godina

Ovaj Ori kakav je bio k(L)osarkas takva mu i izjava,losa,Oladzuvon bolji od Dankana hahaha.Ovaj decko nije ni igrao pored Sejkela O'Nila,Fishera,onog sto se skoro penzionisao,ee da Kobi Brajanta...

Bojan

pre 6 godina

(stevan, 6. jun 2017 22:05)
samo Majkl je igrao 95. Tvoj post implicira da je Hakim bio drugi igrac te generacije i da mu je bilo potrebno da se Majkl penzionise da dodje do titule. Hakim jeste bio drugi svoje generacija iza Majkla, ali Majkl ga nikada nije zaustavio na putu do titule.
(sarajevo.ba, 6. jun 2017 21:49)
to edvinovo lupetanje da je Karl rasturao Timija 2004 je presmesno, da, Tim je odigrao jedan mec uzasno i losije od Karla, ali ga je u preostalih 5 ili nadigrao ili razbio, a Karl je imao pomoc O'Nila tad. Cak je Timi i u Karlovoj MVP sezoni 98 bio egal sa njim.

Uros Djurdjevic Prejaki

pre 6 godina

Nije tacno,Danki kapiten je bio bolji od Olajdzuvona.Ni Abdul Vahad (ne Dzabar),Turkoglu,Bibi,Mutombo,braca O'Nil ne mogu sa njim da se porede.Mozda bi za Divca i Vladu Radmanovica moglo da se kaze da su blizu Dankana...

мики

pre 6 godina

@Uros Djurdjevic Prejaki
сине, да ли си чуо за Вука Караџића? српски правопис каже "читај како је написано" ако пише ј, чита се ј.

bos

pre 6 godina

sta zna ori cijeli zivot se vucarao po ekstra ekipama tu i tamo je ubacio koju trojku.
hakim je imao mnogo bolje saigrace od dankana i mnogo slabiju konkurenciju u ligi tih godina...
pri tom dankan nije bio limitiran distancu od 2-3m od kosa samim tim zato sto nije bio centar.

Uros Djurdjevic Prejaki

pre 6 godina

Ovaj Ori kakav je bio k(L)osarkas takva mu i izjava,losa,Oladzuvon bolji od Dankana hahaha.Ovaj decko nije ni igrao pored Sejkela O'Nila,Fishera,onog sto se skoro penzionisao,ee da Kobi Brajanta...

magic

pre 6 godina

ima li ista smjesnije kad ovakvi bezvezni igraci komentarisu i uporedjuju i omalovazavaju neke od najznacajnih igraca zadnjih 20 godina.
nekom srecom ili menadzerskom zaslugom ovaj, u svakom pogledu nebitan igrac, je osvojio 7 titula vise nego sto zasluzuje.

Bicu Slobodan

pre 6 godina

Svi pricaju o Sheku i Hakimu a zaboravlja se jedan Patrik Juing. Juing je na vrhuncu karijere bio bolji i od Hakima. Hakim je dobijao duele kasnije kada je Juing vec bio pred penziju.

Uros Djurdjevic Prejaki

pre 6 godina

Nije tacno,Danki kapiten je bio bolji od Olajdzuvona.Ni Abdul Vahad (ne Dzabar),Turkoglu,Bibi,Mutombo,braca O'Nil ne mogu sa njim da se porede.Mozda bi za Divca i Vladu Radmanovica moglo da se kaze da su blizu Dankana...

црна овца друштва

pre 6 godina

Колико ја мрзим овог Орија због оне чувене тројке.... Иначе, Хакима нисам имао прилике да гледам, али Данкан је у топ 3 центра по мени(оно што сам имао прилике да гледам), а гледам и пратим НБА од почетка 2000-их

ispirach mozga

pre 6 godina

poredite babe i zabe, kosarka tada i sada nije i nikada nece biti ista, odbrana je sada svakako drugacija, pogledajte igrace tog vremena u odnosu na hakima, kao cackalice, tako da ne bih se bas slozio sa ovom cinjenicom, u najgoru ruku bili su podjednako dobri..

nista o nicemu

pre 6 godina

Svi pricaju o Sheku i Hakimu a zaboravlja se jedan Patrik Juing. Juing je na vrhuncu karijere bio bolji i od Hakima. Hakim je dobijao duele kasnije kada je Juing vec bio pred penziju.
(Bicu Slobodan, 06. jun 2017 20:39)

Ne znas ni padeze, a kamoli kosarku.

Bojan

pre 6 godina

(stevan, 6. jun 2017 22:05)
samo Majkl je igrao 95. Tvoj post implicira da je Hakim bio drugi igrac te generacije i da mu je bilo potrebno da se Majkl penzionise da dodje do titule. Hakim jeste bio drugi svoje generacija iza Majkla, ali Majkl ga nikada nije zaustavio na putu do titule.
(sarajevo.ba, 6. jun 2017 21:49)
to edvinovo lupetanje da je Karl rasturao Timija 2004 je presmesno, da, Tim je odigrao jedan mec uzasno i losije od Karla, ali ga je u preostalih 5 ili nadigrao ili razbio, a Karl je imao pomoc O'Nila tad. Cak je Timi i u Karlovoj MVP sezoni 98 bio egal sa njim.

KliftonToni

pre 6 godina

Kako usporediti 4. ( Duncan) sa Centrom (Olajuwon)!
Tim Duncan je bio cetvorka kad je dosao u San Antonio a David Robinson je bio na petici. Tako da nemozes da usporedis...
(Gogi breee, 7. jun 2017 00:42) # Link komentara

Друже, да би поредио било шта, прво мораш неку школу да завршиш.
1. "успоредити" не значи ништа
2. "неможеш" такође не значи ништа
3. Реченица "Kako usporediti 4. sa Centrom" се на српском чита: "Како успоредити четвртог (односно четврту) са Центром", где је "Центра" или "Центар" лично име или назив.
4. "Duncan" се на српском чита Дунцан, а "Olajuwon" не може да се прочита уопште. У српском се користи транскрипција личних имена, користио латинично или ћирилично писмо, а не писање у изворном облику, и у тексту је рецимо име "Роберт Ори" (изворно: "Robert Horry") исправно транскрибовано...

А Данкан је у каријери био и четворка и петица, и на позицији пет, сигурно да је био неупоредиво мање индивидуално доминантан од Хакима, али кошарка је тимски спорт пре свега. Наравно, апсолутно једино исправно што си написао је да је у годинама кад је Хаким био доминантан, Робинсон (Дејвид, не Давид) био његов директни ривал, а не Данкан, и да је у тим дуелима Робинсон био потпуно инфериоран.

Bojan

pre 6 godina

jedina dva igraca za koje mogu da tvrdim da su nosile skoro pa samostalno ekipe do titula su Hakim 94 i Dankan 03 (Dankan je po imenima imao bolje saigrace, ali Robinson je bio pred penzijom, a Parker i Djinobili su jos bili deca).
neko spominje quintuple double Hakima, nije Hakim imao quintuple double, imao je quadruple double, ali imao ga je i Dankan, u finalu NBA lige, samo mu nisu upisali dve blokade koje je ostvario (jednu su preskocili, drugu su pripisali Robinsonu).
sto se tice poredjenja Hakima i Dankana rastavio bih ga na dva dela
individualno, poredjenje ima smisla, drugaciji su stilovi, ali obojica su u odbrani strasni igraci, Hakima je nesto teze braniti 1-1, ali sa udvajanjem Dankan lakse izlazi na kraj. Ipak, cak i ovde bih dao prednost Dankanu.
medjutim u igri 5 na 5, Dankan je za koplje bolji. Vise je izvlacio iz saigraca, i uvek radio ono sta ekipi fali, ako treba 10 blokada, napravice 10 blokada, ako treba 30+ poena, uradice i to, jednostavno savrseni timski igrac

antiDebil

pre 6 godina

IDEA CacAk

Donekle ste i u pravu...
Samo znam da su svi ti koji se nabrojao za 2 klase ispred Penalda i pored njih od njega su kvalitetniji mnogi, mnooooogi drugi igraci u istoriji, a Penaldo ce ove godine peti put dobiti zlatnu loptu, ej peti put !!!!
Kakva je to tragedija fudbala i generalno sporta, Penaldo vlasnik 5 zlatnih lopti, covek koji u poslednjih 5 godina ima 2 i po uspesna driblinga i 250 padova sa trazenjem faula ce imati 5 zlatnih loptu ?!?!?
Davao je golove ? Zidan i Ronaldinjo su sa nekih 15 do 20 golova osvajali te nagrade, Ronaldo je sa 10 golova na 10 utakmica osvojio ZL, nikad golovi nisu donosili tu nagradu. Jos imamo situaciju gde su ovi bogati jos bogatiji i takmice se protiv jos siromasnijih, taj jaz ce biti sve veci, pa neka se takmici ko hoce...
Pre 30 godina Penaldo ne bi osvojio nijednu od ove 3 lige sampiona iz prostog razloga, ne bi ni ucestvovao u tom takmicenju....

Hakeem

pre 6 godina

Dankan je bio odlican PF ili C, kako god, ali, bio je zasticen kao beli medved, prezasticen. Dok je igrao na Olimpijadi u Grckoj 2004, anonimni centri Portorika pravili su ga smesnim, dok mu je Oberto odrzao cas kosarke. Kasnije je to isto ponovio i Stank Barac na NBA parketima u prijateljskoj utakmici. Eto, Stanko jednostavno, tada, nije znao ko je Dankan.
Dankan je bio dominantan samo u NBA gde je imao poseban sudijski tretman.
Naravno, bio je odlican kosarkas, ali ga je liga gurala godinama.

Olajuwon je bio doktor kosarke pod obrucima. Za mene nema dileme da je Olajuwon bio dva puta bolji igrac, jedino sto je Dankan imao bolji tim, trenera i saigrace i uz pomoc njih osvojio mnogo vise od Hakima.
1-1 Olajuwon bi ga unistio.

Realan po svaku cenu

pre 6 godina

Ne može i ne treba se meriti, svaki je legenda svog vremena. Prošlost i sadašnjost su dve kategorije koje nikada ne mogu biti u ravni.

nista o nicemu

pre 6 godina

sta zna ori cijeli zivot se vucarao po ekstra ekipama tu i tamo je ubacio koju trojku.
hakim je imao mnogo bolje saigrace od dankana i mnogo slabiju konkurenciju u ligi tih godina...
pri tom dankan nije bio limitiran distancu od 2-3m od kosa samim tim zato sto nije bio centar.
(bos, 06. jun 2017 18:05)

Imao je daleko slabiju konkurenciju? Zato je i uzeo 2 titule. Samo 2 titule.

Fei Li

pre 6 godina

Ori ima 7 titula ??
Sećam ga se najbolje iz perioda kada je igrao za Lejkerse i onih čuvenih duela LA-Sakramento(sa Stojakovićem, Divcem, Veberom...) kada je čuvao Peđu i obično ga svodio na male procente, znam da je posle uzeo titulu i sa Sparsima, ali iskreno uopšte nisam znao da je igrao za Hjuston 90-tih.
7 titula, više od Džordana uzeo čovek, vau...

and1

pre 6 godina

Za mene najbolji centar u istoriji NBA. Shaquille je bio najdominantniji jer je čudo prirode, i ko zna čega. "The Dream" je imao neprikosnovenu tehniku i najbolju igru lice/ledja u istoriji visokih igrača.

Sasa

pre 6 godina

Odgovorno tvrdim kao ljubitelj,pratilac,poznavalac,kosarkaski fanatik,da je The Dream najkomoletniji u najbolji centar u istoriji kosarke.Medju 5 ikada.

Gogi breee

pre 6 godina

Kako usporediti 4. ( Duncan) sa Centrom (Olajuwon)!
Tim Duncan je bio cetvorka kad je dosao u San Antonio a David Robinson je bio na petici. Tako da nemozes da usporedis...

paspalj chandler

pre 6 godina

(ynwa, 6. jun 2017 17:49)
Neko ko je svake sezone igrao plej of, neko ko je osvojio sve sto se osvojiti moze ne moze biti precenjen nikako, 14. strelac, 7. skakac, 6. bloker svih vremena. Mislim da je Timmy jako potcenjen.

Neko iz Banata

pre 6 godina

Hakim jedan od top5 igraca koje je NBA video(jedini koji se priblizio quintuple-doublu),a ovde ga pljuju.Covek u Dzoradanovoj eri uzeo 2 titule(kad je pravio onu pauzu),pitanje je da li bi MJ uopste bio toliko uzdignut da su se sreli u finalu,posto ni izbliza nije imao podrku saigraca kao on.Hakim je bio kvalitetniji igrac od Dankana u svim aspektima igre bitnim za poziciju PF-C

sarajevo.ba

pre 6 godina

Citiram Edina Avdica:

"Iako igraju na razlicitim pozicijama smijesno je reci da je Dankan bolji igrac od Bryanta".

Pa je onda navodio sta je Malone u gotovo 40-oj radio Dankanu kad je ovaj imao mislim 26,dakle bio u naponu snage.

1

pre 6 godina

Ori je to za 20x puta rekao iz razloga sto mnogi ljudi nisu svesni kakav je igrac bio Hakim, takodje je rekao da je imao bolje radne navike na treningu i da mu je rad nogu bio nerealan sto naravno vecina ljudi koja je pratila tada kosarku zna

mate

pre 6 godina

Bolji da ... Ne toliko al bolji svakako . Ove neznalice sto spominju konkurenciju- hakem je za svoja dva naslova pobjedio redom : patricka eweninga ,shaquila o neala , davida robinsona - sve najbolje centre svog vremena ...

Buki

pre 6 godina

Ori je pretero jeste da je bolji Hakim pre svega u odbrani ali Duncan je bolji timski igrac i cini svoje saigrace boljim nego sto je to radijo Hakim.Ja sam uzivao u ovom snimku uhvatila me nostalgija nema suteva za tri poena u svakom napadu gde jedan igrac opali u proseku preko 10 trojki,sami vidite kakvi su to divovi pod kosem i ja vas pitam kako bi Westbruk,Harden i ostali danasnji spoljni igraci uz sav svoj kvalitet koji imaju napadali kos u to vreme kad ih dolje cekaju takvi centri i krilni centri i gde se dozvoljavala puno jaca odbrana i onda mi neko kaze da je liga sada jaca, malo sutra.

niki

pre 6 godina

Verovatno je bolji,ali naravno ne 20x,ali svakako mislim i da nisu igraci za uporedjivanje,jer je Tim 4ka,a HAkim klasicna 5ica i to jedna od najboljih svih vremena uz Karima i Sakila. Ovom prilikom bih se osvrnuo i na samog Orija i da kazem da je jedan od boljih igraca lige,a nikada toliko spominjanog. Secam ga se iz vremena kada je pored Seka i Kobea on zavrsavao akcije LAL u odlucujucim utakmicama,posle isto to radio i SAS.

Ivan NS

pre 6 godina

ko je ori i ko je oladžuvon??? bože kakvog li prezimena...
(reg, 6. jun 2017 18:44)

Verovatno si se ispilio pre 15 godina, pa ne znaš ko je Hakeem 'The Dream'.

drax

pre 6 godina

Olajdzuvon je uz Karima Abdul Dzabara najbolji centar svih vremena ja dajem prednost Karimu zbog perfektbig horoga koji je bio neodbranjiv sut.Dankan je nesto drugaciji igrac i definitivno je bio cetvorka koji je zbog starosti gurnut u centarsku poziciju.Kao cetvorka je verovatno losiji od Karla Melouna ali to je vise stvar ukusa nego neke kosarkaske analize.

Stanimir Branimir

pre 6 godina

Lično mislim da je bio bolji, samo ne 20 puta. I to je samo po mom ukusu, ne smatram da greše ni oni koji kau drugačije. Verovatno je to naglasio da ukaže na Hakimovu veličinu. Verovatno najsavršenija centarska tehnika ikada, savršena građa i pokretljivost za tu visinu, ruka meka kao duša, a onoliki čovek. Bilo ga je milina gledati. Doduše, nisam ga gotivio u njegovim najboljim danima, jer sam tada navijao za Orlando (zbog Penija Hardaveja) koje je počistio u finalu. Dankan je drugačiji igrač, nije ni atraktivan za gledanje (jedan od razloga zašto je često zanemarivan u izborima za najboljeg PF ikada). Bio je u stanju da zabije 7-8 napada uzastopno onim njegovim šutem od table sa 4-5 metara i da vi tu ne možete ništa. To samo po sebi ne izgleda atraktivno, jer završi toliko napada na isti način, ali moć se krije u tome što to niko nije mogao da brani. Dok je Hakim "plesao" na postu.

realan

pre 6 godina

Hakeem Olajuwon je bio dominantan centar lige u zlatno doba centara...secam se sta je samo radio Patrick Ewingu :)))
isto tako je nasem Vladu Divcu u par navrata prakticno pokazao kako se igra na poziciji centra....samo je David Robinson mogao da mu parira jer je takodje igrao razmisljajuci umapred....kakva su to vremena centara bila

Idea Čačak

pre 6 godina

Ne može i ne treba se meriti, svaki je legenda svog vremena. Prošlost i sadašnjost su dve kategorije koje nikada ne mogu biti u ravni.
(Realan po svaku cenu, 06. jun 2017 17:46)

Apsolutno. Bravo!

Ko je bolji Pele ili pravi Ronaldo? Maradona ili Ronaldinjo?

Milan

pre 6 godina

Hakeem Olajuwon je bio dominantan centar lige u zlatno doba centara...secam se sta je samo radio Patrick Ewingu :)))
isto tako je nasem Vladu Divcu u par navrata prakticno pokazao kako se igra na poziciji centra....samo je David Robinson mogao da mu parira jer je takodje igrao razmisljajuci umapred....kakva su to vremena centara bila

Robinson da mu parira, https://www.youtube.com/watch?v=hW4uXlRGAF0.

Nowitzki

pre 6 godina

Mozda i najbolji centar ikada,najbolja tehnika definitivno. Činjenica je da je Dejvida Robinsona ubijao,iako je ovaj bio jedan od najboljih centara u ligi.. Igračina definitivno!

Живан је алкохоличар

pre 6 godina

Za mlade generacije:
Tim Dankan je draftovan od SA Spurs-a i igrao je na poziciji 4 (krilni centar) sa Robinsonom da bi igrali takozvani " twin tower" .
Posle 2000. NBA zabranjuje hand- check i uvodi defanzive 3 sekunde u reketu sto otvara reket nenormalno i onda je unistena svrha visokih igraca,tako da je klasicni centar nestao .
Zato starije generacije cesto pisu da se sad igra meko i ne priznaje ove nove zvezde.

Mirk

pre 6 godina

Verovatno je u pitanju "zal za mladost" ali finale iz 1994 Houston-New York je bilo neponovljivo.
Navijao sam za Knickse (Harper, Starks, Mason, Oukley, Ewing) ali ono sto je Hakim (Akim) tada radio je bilo fantasticno.
Prvi put sam cuo za Hakima 1986. Zagrebacki SPRINT i reportaza o tornjevima blizancima. Ralf Sampson 221 i Akim 213.
Pozadina crvena i bela slova u bojama Houstona. Izbacili su Lakerse 4:3 i otisli u finale sa Bostonom.
Ne znam da li je 20 puta bolji od Dancana. Nije ni bitno. Brojke i titule jesu bitne ali ja bih pre dao pare da gledam Hakima nego Tima.

stevan

pre 6 godina

@sarajevo.ba
Dzordan se te sezone vratio samo za plej off(ili neposredno pred plej off ne secam se tacno)
Tako da je te godine propustio 80% utakmica u sezoni, i to nikako nije bio taj Dzordan i videlo se da nije spreman.(cak je nosio broj 45 ako se dobro secam broja, a ne br 23)
Izbacio ih je Orlando sa Sekom.
Tako da moj komentar i dalje stoji. Hakim je posle Dzordana bio najbolji u Dzordanovoj eri. Redosled titula to jasno pokazuje

мики

pre 6 godina

@Uros Djurdjevic Prejaki
сине, да ли си чуо за Вука Караџића? српски правопис каже "читај како је написано" ако пише ј, чита се ј.

Branko Potezica

pre 6 godina

ko je ori i ko je oladžuvon??? bože kakvog li prezimena...
(reg, 6. jun 2017 18:44)



Evo ko je čika Oladžuvon => https://www.youtube.com/watch?v=22O2lApCBBs

Da su imalo pametni u Denveru pa dovedu čika Oladžuvona da poradi sa Jokicem kao sto je radio sa LBJ i da Nikola unapredi odbrnu pre svega blokade a zatim i usavrsi napad pre svega Roling(Spin Move) uz zakucavanje kao sto je to radio čika Oladžuvon i da Jokara izdominira skroz.

Čika Oladžuvon i LBJ => https://www.youtube.com/watch?v=CH4AjDgl1Ng

Miha

pre 6 godina

Ori je jedan od velikih pobednika u istoriji nba lige. Imao je puno srece i sa timovima, ali je i pogodio neverovatan broj odlucujucih suteva. Clutch shooter

Shinobi

pre 6 godina

Ne slazem se da je Ori imao srece sa timovima, njega su dovodili redom Rudi Tomjanovic, Fil Dzekson i Greg Popovic, sve visestruki osvajaci titule.

Orija dovodis kad sklapas mozaik za sampionski tim, bio je polivalentan, timski igrac i klacer, malo me podseca Drejmond Grin na njega.

kblo70

pre 6 godina

kako je Hakim igrao te dve sezone..kakvu je decu pravio Seku,neponovljivo,koliko se secam bio je i Ramazan pa je i postio,te dve sezone je odigrao kao niko pre i posle njega

MVPofNBA

pre 6 godina

Usudjujem se da kazem da je Hakim najbolji centar po vestini svih vremena. Zakacio sam kraj karijere Karima,gledao Hakima, celu karijeru Seka, ali niko nije imao tehniku kao Hakim. Ubedljivo najelegantniji I najubitacniji od svih.

ivan grozni

pre 6 godina

Kasel,Mad Max,Ori,Otis Torp,Hakim i jos i mario eli,pa u drugoj sezoni dosao po titulu i veliki Klyde the Glide(Klajd Dreksler).Hakim jedan od naboljih centara ikada,ori jedan od najkorisnijih igraca ikada.

stevan

pre 6 godina

Hakim te 2 titule koje je uzeo, to su dve sezone u kojima se Dzordan penzionisao (prvi put). Pre te dve sezone Dzordan je uzeo 3 prstena za redom, i posle te dve sezone je uzeo 3 prstena za redom(posle toga se Dzordan penzionisao drugi put).
Tako da je svima jasno ko je bio najbolji igrac posle Dzordana u toj eri.
Pogledajte snimak na YT u plej offu protiv San Antonia sta je Hakim uradio Dejvidu Robinsonu (Robinson bio MVP te sezone). Ponizavanje.
Moje licno misljenje je da je Hakim u prajmu bio bolji igrac od Dankana u prajmu, ali Dankan je imao bolje rezultate u karijeri.

x

pre 6 godina

Koliko sada nedostaju klasične petice u NBA. Tadašnje četvorke bi sada bile petice. Tako je i Dankan pred kraj karijere prešao na centra, ne zbog gubitka brzine, pre bih rekao zbog novog trenda forsiranja "nižih" postava.
A kad se samo setim devedesetih: Olajdžuvon, Robinson, Juing, Morning, Mutombo, O'Nil, Divac... Bilo je tu i slabijih igrača koji su samo popunjavali petorku, ali ipak bili upečatljivi: Ostretag iz Jute, Luk Longli iz Bulsa, Rik Smits iz Indijane...
Tada je svaka ekipa imala svog prepoznatljivog centra. Sada na All-staru kao centre biraju krila tipa Durent i Lebron.

Barkley81

pre 6 godina

@x

Klasičan primer toga što pričaš je Tio Retlif.Jel se seća neko moćnog Retlifa ? :)Što je čovek znao udariti bananu (meni omiljeni potez u košarci).Igrao 4 kad je ušao u ligu '95 sa 208 cm,kasnije bio klasičan centar kad su se povukle zveri.Što se tiče Olajdžuvona,što bi rekao Robert Ori,pitajte Dejvida Robinsona :D.Evo i izjave : https://www.youtube.com/watch?v=jH-uHgdzpXQ

Zorz Vea

pre 6 godina

Kakav je on igrač pa reči nisu izmišljene da se to opiše. Olajžuan što je govorio Ilija Kovačić. Prvi put je stao na košarkaški teren sa 15 godina, naravno zbog svoje visine u srednjoj školi u Nigeriji je bio neki turnir i sl. Po sopstvenom priznanju nije znao tablu da koristi i to mu je jako smetalo. Samo par godina kasnije igra finale koledž košarke u Americi. Već u drugoj sezoni igra finale NBA sa Bostonom. Igra u eri najboljih centara po mnogim mišljenjima svih vremena. Ima najviše rešenja u napadu od bilo kog danas, juče a moguće i sutra. Rad sa Brajantom, Lebronom, Karmelom i sl. pokazuje njegovo umeće. Džordan ga stavlja uz Medžika, Pipena, Vortia i sebe u ekipu koja nikad ne bi izgubila niti jednu utakmicu. Razlog zašto je Robert ovako izjavio je čisto da bi pojačao koliko ceni Olajdžuvona jer smatra da je on najpotcenjeniji igrač u istoriji lige. Mogao je da čuva i bekove, šutirao je slobodna bacanja kao i svaki šut kao pamuk. Nema ko njegove poteze nije skidao. Ako se ne varam Šakil kada je dolazio u ligu poredili su ga sa nekim ranijim igračima a on je rekao ovako (parafraziram) :"Ako ćete me upoređivati sa nekim uporedite me sa Olajdžuvonom, jer je on najbolji!". Hakim nije imao velike i olstar igrače pored sebe malte ne čitavu svoju karijeru. Mislim da sada živi u Birmingemu i tamo ima srednjoškolski košarkaški program. Salutiram mu i divim mu se do imbecilnosti zbog klase i stila koju je uz čast nosi čitavu karijeru.

Živela Srbija

spree15

pre 6 godina

Hakeem je imao quadruple double, Duncanu su ga ukrali https://www.youtube.com/watch?v=nejQMtkyLgY
Pre par godina Cousins daje neki kos uz faul preko Timija i krece da se lozi sto se Timiju nije svidelo, sledecih 8,9 napada lopta ide na Duncana koji ih zavrsava preko Cousinsa, u isto vreme zakljucava Cousinsa koji daje 2 poena posle ociglednog faula u napadu.
Niko nije 20 puta bolji od Duncana, pa ni Hakeem koji se kretao kao macka i imao najjaci rad nogu i igru ledjima ikad i ako mu je neko blizu to je Tim Duncan koji je ipak postigao vise ali pitanje je koliko bi Hakeem imao titula da su Sampsona malo duze sluzila kolena.

Čmičak

pre 6 godina

Dankana mnogo volim i poštujem ali ga ne bih ni poredio sa Olajdžuvonom jer je Hakim bio jedan od onih igrača koji su postavljali nove standarde u NBA. Kao prilog tome ide činjenica da su svi vrhunski igrači današnjice redovno išli kod njega na časove igre u reketu...

Čmičak

pre 6 godina

@(Живан је алкохоличар, 6. jun 2017 21:06)

Sjajno objašnjeno! Samo bih još dodao da su prvi i originalni "twin tower" bili Hakim Olajdžuvon i Ralf Sampson, po njima su kasnije Robinson i Dankan dobili nadimak...

Cockneeey

pre 6 godina

Hakeem Olajuwon - najraznovrsniji ofanzivni igrač u istoriji ove prelepe igre. Poezija kretanja i pokreta. Nisu slučajno svi bivši i sadašnji veliki igrači unapređivali svoju igru na post-u u radu sa njim.

Victorinox

pre 6 godina

Usudjujem se da kazem da je Hakim najbolji centar po vestini svih vremena. Zakacio sam kraj karijere Karima,gledao Hakima, celu karijeru Seka, ali niko nije imao tehniku kao Hakim. Ubedljivo najelegantniji I najubitacniji od svih.
(MVPofNBA, 6. jun 2017 21:01)

Apsolutno se slažem. I ja sam imao prilke da pratim NBA od tog perioda i da gledam igrače koje si pomenuo, i što se tiče tehnike i brzine za tolikog čoveka, od ovih koje sam gledao niko mu nije ni blizu. E sad, ako govorimo o najboljem centru svih vremena, tu bi morali da se uzmu u obzir pokojni Vilt (zbog koga su u NBA menjali pravila) i njegov "arhi-neprijatelj" Bil Rasel.