Ponedeljak, 05.06.2017.

12:47

Izolacija Katara: Prekinuti odnosi, letovi, imate 48h...

Pet arapskih zemalja, libijska vlada sa istoka i Maldivi prekinuli su diplomatske odnose s Katarom zbog njegove podrške islamskim grupama i odnosa sa Iranom.

Izvor: B92

Izolacija Katara: Prekinuti odnosi, letovi, imate 48h... IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

горан

pre 6 godina

А Cаудијcка Арабија вазда забринута због борбе против тероризма, демократије и мира :-D

svrca

pre 6 godina

Nadam se i molim da su Srbi u toj zemlji, gde sam godinama radio, dobro i zdravo. Prema poslednjim vestima, pocela je navala na prodavnice. Kupuje se voda i konzervirana hrana.Otkad je poceo ramazan nema vise vode u marketima,za hranu ne znam,neka im bog u pomoci

Vel Santic

pre 6 godina

kao što jedan odlični komentator već reče - Ono kad sponzori terorizma optuže sponzora terorizma da je sponzor terorizma. Da nije tužno bilo bi smešno, da nije smešno, bilo bi žalosno.
to je sve što imam i ja reći.

moreplovac

pre 6 godina

Kolk'o ja znam nije odavno bilo nekog rata medju Arapima:):)
Stiglo novo oruzje pa treba to testirati na nekome a ovi su izgleda najbolji za takve stvari.

GastosXXL

pre 6 godina

Sad kad su se dokumenti po Raqqi poceli palit, kad je kraj IS-a na vidiku, kad je Putin kralju Saudu odobrio plan...sad ce vidjeti Katar, sto to znaci biti velik i bogat a sto znaci biti mali i bogat. Mozda da im se Iran smiluje, ali sumjam.

Pertinaks

pre 6 godina

Iran je poslednja brana terorizmu na bliskom istoku , jedini jos tamo maju drzavu. Da nisu razbili Libiju, Tunis i Egipat ne bi bilo ni Islamske drzave.

Pozdrav sa Bliskog istoka

pre 6 godina

"Ko s djavolom tikve sadi same mu se o glavu obijaju."

Ova odluka je doneta samo nedelju dana nakon Trampove posete Saudijskoj Arabiji u vreme meseca Ramazana...

Srbistanka

pre 6 godina

Saudijska Arabija je septicka jama terorizma i vehabizma. Katar (zajedno sa Turskom) podrzava projekat Muslimanskog bratstva i u Egiptu su doveli Morsija na vlast, pa su ga Egipcani zbacili i doveli generala Sisija (koga podrzava Saudijska Arabija). Sve te zalivske zemlje (osim Omana donekle) su robovlasnicke despotije kojima je novac pao sa neba i sve one placaju reket Amerima. Sto bi moj drug za njih rekao "staklo i kompleksi na pesku". Posto imaju toliko novca koriste ga da se uplicu u druge drzave ratom (Sirija, Irak, Jemen) ili "poklonima i donacijama" (Liban, Albanija, Pakistan, Bosna). Njihova odlika: bahatost, pomodarstvo, fanatizam, povrsnost, arogancija, odsustvo kulture, strani radnici u rangu sa robovima. E sada sa druge strane je jedan Iran, nekada Persija, zemlja sa 80 miliona stanovnika, kulturom, tradicijom, obrazovanim stanovnistvon i domovina hrabrog i ponositog naroda, koji nema nameru da kleci pred Amerima. Ako se zarati od Arabije (cak i sa svom pomoci Amera) nece ostati ni zrno peska.

Zvezdan Kalmar

pre 6 godina

A pazi saudijska arabija optužuje nekog za pomaganje teroristima... sigurno im se ne sviđaju ovi nego su daleko bolji oni drugi tetoristi

sveznalica

pre 6 godina

Katar se graniči samo sa Saudiskom Arabijom, od koje je manji oko 200 puta.
Od svih tih zemalja manji su minimum 500 puta. Stanovnika imaju sigurno
100 puta manje jer Katar ima 2,5 miliona ljudi.. A Maldivi nisu arapski,
nalaze se kod Indije. I imaju 300.000 ljudi. Znači da je veliki izvor
nafte, Saudiska Arabija nešto ljut, a ostali moraju da slušaju.

crva nije ni bilo

pre 6 godina

Na bliskom istoku nastaje nov politički poredak na koji malo ko izgleda reaguje. SAD nisu džabe prvo tamo otišle i potpisale ugovore. Doduše kako se medjusbno baš i ne mirišu pa da naprave nešto kao njihova verzija NATO incentiva može da bude u žrtvavanju manjih od sebe koji bi mogli da im mrse račune kao konkurencija. Katar je odlično pozicioniran za avio transport, ima nafte, pristup zalivu, ali jedva dva miliona stanovnika i kao takav je idealna meta. Računica je računica pa se ti kuni i pozivaj našta god hoćeš.

Nikola

pre 6 godina

@kupac na halkidikiju
Mislim da si pomjesao Jemen sa nekim. Jemen je nebitan u prici :D Huti drze glavni grad i najnaseljenije dijelove zemlje, a na jugu drzave se nalazi "zvanicna" vlada koju podrzava ostatak svijeta. Uglavnom vojno a narocito finansijski nebitni. Katar i S. Arabija su glavni u dizanju i podrzavanju pobunjenika sirom arapskog svijeta. Tu je u sjenci i UAE koji su ocigledno satelit Saudijske Arabije. Katar malo vise podrzava muslimansku bracu, i grupice oko al kaide, kao i Turska, dok Saudijska Arabija podrzava neke novonastale formacije koje su manje poznate svjetskoj javnosti. U sustini isti su samo se bore medjusobno za dominaciju..

Pustinjski banderas

pre 6 godina

Mala ispravka: komanda americke 5. flote se nalazi u Bahreinu, ne u Kataru. U Kataru se nalazi Al-Udeid, jedna od najvecih avio-baza na Bliskom Istoku, gde su stacionirani americki, britanski i francuski avioni.
Armija Katara je integrisani deo Saveta za saradnju u Zalivu (GCC) i pored ostalog ima vrlo mocan radar koji pokriva veci deo Irana, sisteme "patriot" i drugo.
Zasto se ovo desava? Prvo, u KAtaru je naso utociste Egipcanin Jusuf Karadavi, islamski ucenjak koji propoveda protiv sadasnjeg predsednika Egipta Al Sisija koga podrzavaju sve zemlje koje su blokirale Katar, a ponajvise Saudi Arabija (u daljem tekstu KSA). 2014. je bila ovakva kriza, ali nije eskalirala u zatvaranje granice. Drugo, odnosi sa Iranom su kompleksni, jer se KAtar nalazi izmedju KSA i Irana i smatra da treba da bude dobar i s jednima i s drugima. Treba uzeti u obzir i da traje sveti mesec Ramazan, mesec posta, pa su tenzije jace nego inace. Videcemo da li ce mladi emir Tamim (preuzeo je kormilo drzave od oca sa samo 33 godine, 2013) umeti da se nosi sa ovim teskim izazovom. KAtar nema mogucnosti da se snabdeva, osim kopnenim putem preko KSA, nema luke vredne pomena, postoje dva aerodroma u Dohi i to je to...
Nadam se i molim da su Srbi u toj zemlji, gde sam godinama radio, dobro i zdravo. Prema poslednjim vestima, pocela je navala na prodavnice. Kupuje se voda i konzervirana hrana.

Sale sa Bagdale

pre 6 godina

Mogu da im pljunu pod prozor sa ovom "izolacijom", puni su kao brod a i imaju "brod" tj. izlaz na more, za razliku od ove naše "Šljiva" države.

stefansr

pre 6 godina

Građani Katara su strasno bahati. Kod njih se dnevno doselili 500 stranaca a lokalci na njih gledaju kao da su došli da budu njihovi robovi. Stari ljudi su u svojoj mladosti bukvalno gladivali a nove generacije se bahati i troše mnogo para na luksuz. Ovaj potez i zabrana putovanja u region ima da ih malo opameti i spustili.

Avanturista

pre 6 godina

@Tor
Ocigledno da Ameri zele rukovodstvo koje je bespogovorno odano, a ne neko koje u svom interesu pravi dil sa susednim Iranom ili ne daj Boze Rusijom. Cinjenica, na kraci rok profitira Rusija od podizanja cene nafte, nista manje od Saudijske Arabije ili Emirata, koji imaju sasvim solidno suplje budzete. Na duzi rok, kada stave sape nad kompletnim katarskim rezervama gasa, ko ce onda imati najvise koristi? Pritom, upravo u Kataru Ameri imaju glavnu bazu na Bliskom istoku, tako reci, vojno kontrolisu Katar u potpunosti. Tacnije, treba im samo alibi da izvrse puc. Koji je vise nego ocito u pripremi. Tako da ce volja naroda u Kataru da pobedi, bas kao i u Jemenu. Ili jos bolje Saudijskoj Arabiji. Ili Libiji. U Siriji jos nije, mada je Saudi Arabija ulozila znacajna sredstva u "narodnu volju". I Katar nista manje. Samo sto je Katar ispao bela vrana.
Kao posledica, ako Katar ne bude potpuno okupiran, ne sumnajm da ce da bude mnooogooo upraznjenih radnih mesta, kad Egipcani budu ispraceni nazad. Pakistan koji se ogradjuje od ucesca u sankcijama nije blesav, zna koliko svojih stanovnika ima u Kataru, i da mu ne trebaju nazad.

Tor

pre 6 godina

@2+2=?, da ali od poskupljenja nafte prva koristi ima rusija. katar je americki saveznik pa ne vidim kako ameri imaju koristi od izolacije njiovog saveznika

kupac na halkidikiju

pre 6 godina

mislim da se ovde radi samo o tome da u maloj bari ima mnogo krokodila. saudijska arabija sponzoriše ISIS, jemen drži USA vojsku kao svoju, egipat tu traži prijateljske odnose sa zemljama zaliva pa se "prišljamčio" ovakvoj družini. Katar je aktivno učestvovao u svrgavanju Gadafija, zaista mnogo novac je uložio kako bi vukao konce po regionu, pa cenim da je ovakva akcija usmerena pre da bi se igrač uklonio sa pozornice, nego što zaista misle to što su izjavili. Katar je aktivni sponzor Al-Kaide koja u Siriji ima značajne teritorije. FSA generalno podržavaju USA i Jemen, a žrtvovanjem Al-Kaide plus govore kao da žele da (te da su učestvovali) iskorene terorizam. U fazonu svesna žrtva jednog manjeg igrača da bi se nastavilo sa američkim bazama po Siriji. Mnogo poteza narednih koji će se desiti u Siriji i regionu otkriva i omogućava ovakva žrtva pijuna na tabli.

2+2=?

pre 6 godina

Katar je godinama snabdevao teroriste u Siriji. Pre neki dan se pojavila vest da će Katar prekinuti dosadašnju praksu, i da će sarađivati sa Iranom i Rusijom.
Danas je Katar izolovan i prekidaju se diplomatki odnosi sa njima.
Ko ima iole mozga u glavi, sve mu je jasno.

2+2=?

pre 6 godina

Katar je godinama snabdevao teroriste u Siriji. Pre neki dan se pojavila vest da će Katar prekinuti dosadašnju praksu, i da će sarađivati sa Iranom i Rusijom.
Danas je Katar izolovan i prekidaju se diplomatki odnosi sa njima.
Ko ima iole mozga u glavi, sve mu je jasno.

Pustinjski banderas

pre 6 godina

Mala ispravka: komanda americke 5. flote se nalazi u Bahreinu, ne u Kataru. U Kataru se nalazi Al-Udeid, jedna od najvecih avio-baza na Bliskom Istoku, gde su stacionirani americki, britanski i francuski avioni.
Armija Katara je integrisani deo Saveta za saradnju u Zalivu (GCC) i pored ostalog ima vrlo mocan radar koji pokriva veci deo Irana, sisteme "patriot" i drugo.
Zasto se ovo desava? Prvo, u KAtaru je naso utociste Egipcanin Jusuf Karadavi, islamski ucenjak koji propoveda protiv sadasnjeg predsednika Egipta Al Sisija koga podrzavaju sve zemlje koje su blokirale Katar, a ponajvise Saudi Arabija (u daljem tekstu KSA). 2014. je bila ovakva kriza, ali nije eskalirala u zatvaranje granice. Drugo, odnosi sa Iranom su kompleksni, jer se KAtar nalazi izmedju KSA i Irana i smatra da treba da bude dobar i s jednima i s drugima. Treba uzeti u obzir i da traje sveti mesec Ramazan, mesec posta, pa su tenzije jace nego inace. Videcemo da li ce mladi emir Tamim (preuzeo je kormilo drzave od oca sa samo 33 godine, 2013) umeti da se nosi sa ovim teskim izazovom. KAtar nema mogucnosti da se snabdeva, osim kopnenim putem preko KSA, nema luke vredne pomena, postoje dva aerodroma u Dohi i to je to...
Nadam se i molim da su Srbi u toj zemlji, gde sam godinama radio, dobro i zdravo. Prema poslednjim vestima, pocela je navala na prodavnice. Kupuje se voda i konzervirana hrana.

kupac na halkidikiju

pre 6 godina

mislim da se ovde radi samo o tome da u maloj bari ima mnogo krokodila. saudijska arabija sponzoriše ISIS, jemen drži USA vojsku kao svoju, egipat tu traži prijateljske odnose sa zemljama zaliva pa se "prišljamčio" ovakvoj družini. Katar je aktivno učestvovao u svrgavanju Gadafija, zaista mnogo novac je uložio kako bi vukao konce po regionu, pa cenim da je ovakva akcija usmerena pre da bi se igrač uklonio sa pozornice, nego što zaista misle to što su izjavili. Katar je aktivni sponzor Al-Kaide koja u Siriji ima značajne teritorije. FSA generalno podržavaju USA i Jemen, a žrtvovanjem Al-Kaide plus govore kao da žele da (te da su učestvovali) iskorene terorizam. U fazonu svesna žrtva jednog manjeg igrača da bi se nastavilo sa američkim bazama po Siriji. Mnogo poteza narednih koji će se desiti u Siriji i regionu otkriva i omogućava ovakva žrtva pijuna na tabli.

Srbistanka

pre 6 godina

Saudijska Arabija je septicka jama terorizma i vehabizma. Katar (zajedno sa Turskom) podrzava projekat Muslimanskog bratstva i u Egiptu su doveli Morsija na vlast, pa su ga Egipcani zbacili i doveli generala Sisija (koga podrzava Saudijska Arabija). Sve te zalivske zemlje (osim Omana donekle) su robovlasnicke despotije kojima je novac pao sa neba i sve one placaju reket Amerima. Sto bi moj drug za njih rekao "staklo i kompleksi na pesku". Posto imaju toliko novca koriste ga da se uplicu u druge drzave ratom (Sirija, Irak, Jemen) ili "poklonima i donacijama" (Liban, Albanija, Pakistan, Bosna). Njihova odlika: bahatost, pomodarstvo, fanatizam, povrsnost, arogancija, odsustvo kulture, strani radnici u rangu sa robovima. E sada sa druge strane je jedan Iran, nekada Persija, zemlja sa 80 miliona stanovnika, kulturom, tradicijom, obrazovanim stanovnistvon i domovina hrabrog i ponositog naroda, koji nema nameru da kleci pred Amerima. Ako se zarati od Arabije (cak i sa svom pomoci Amera) nece ostati ni zrno peska.

sveznalica

pre 6 godina

Katar se graniči samo sa Saudiskom Arabijom, od koje je manji oko 200 puta.
Od svih tih zemalja manji su minimum 500 puta. Stanovnika imaju sigurno
100 puta manje jer Katar ima 2,5 miliona ljudi.. A Maldivi nisu arapski,
nalaze se kod Indije. I imaju 300.000 ljudi. Znači da je veliki izvor
nafte, Saudiska Arabija nešto ljut, a ostali moraju da slušaju.

Tor

pre 6 godina

@2+2=?, da ali od poskupljenja nafte prva koristi ima rusija. katar je americki saveznik pa ne vidim kako ameri imaju koristi od izolacije njiovog saveznika

Sale sa Bagdale

pre 6 godina

Mogu da im pljunu pod prozor sa ovom "izolacijom", puni su kao brod a i imaju "brod" tj. izlaz na more, za razliku od ove naše "Šljiva" države.

Pertinaks

pre 6 godina

Iran je poslednja brana terorizmu na bliskom istoku , jedini jos tamo maju drzavu. Da nisu razbili Libiju, Tunis i Egipat ne bi bilo ni Islamske drzave.

stefansr

pre 6 godina

Građani Katara su strasno bahati. Kod njih se dnevno doselili 500 stranaca a lokalci na njih gledaju kao da su došli da budu njihovi robovi. Stari ljudi su u svojoj mladosti bukvalno gladivali a nove generacije se bahati i troše mnogo para na luksuz. Ovaj potez i zabrana putovanja u region ima da ih malo opameti i spustili.

crva nije ni bilo

pre 6 godina

Na bliskom istoku nastaje nov politički poredak na koji malo ko izgleda reaguje. SAD nisu džabe prvo tamo otišle i potpisale ugovore. Doduše kako se medjusbno baš i ne mirišu pa da naprave nešto kao njihova verzija NATO incentiva može da bude u žrtvavanju manjih od sebe koji bi mogli da im mrse račune kao konkurencija. Katar je odlično pozicioniran za avio transport, ima nafte, pristup zalivu, ali jedva dva miliona stanovnika i kao takav je idealna meta. Računica je računica pa se ti kuni i pozivaj našta god hoćeš.

Pozdrav sa Bliskog istoka

pre 6 godina

"Ko s djavolom tikve sadi same mu se o glavu obijaju."

Ova odluka je doneta samo nedelju dana nakon Trampove posete Saudijskoj Arabiji u vreme meseca Ramazana...

Avanturista

pre 6 godina

@Tor
Ocigledno da Ameri zele rukovodstvo koje je bespogovorno odano, a ne neko koje u svom interesu pravi dil sa susednim Iranom ili ne daj Boze Rusijom. Cinjenica, na kraci rok profitira Rusija od podizanja cene nafte, nista manje od Saudijske Arabije ili Emirata, koji imaju sasvim solidno suplje budzete. Na duzi rok, kada stave sape nad kompletnim katarskim rezervama gasa, ko ce onda imati najvise koristi? Pritom, upravo u Kataru Ameri imaju glavnu bazu na Bliskom istoku, tako reci, vojno kontrolisu Katar u potpunosti. Tacnije, treba im samo alibi da izvrse puc. Koji je vise nego ocito u pripremi. Tako da ce volja naroda u Kataru da pobedi, bas kao i u Jemenu. Ili jos bolje Saudijskoj Arabiji. Ili Libiji. U Siriji jos nije, mada je Saudi Arabija ulozila znacajna sredstva u "narodnu volju". I Katar nista manje. Samo sto je Katar ispao bela vrana.
Kao posledica, ako Katar ne bude potpuno okupiran, ne sumnajm da ce da bude mnooogooo upraznjenih radnih mesta, kad Egipcani budu ispraceni nazad. Pakistan koji se ogradjuje od ucesca u sankcijama nije blesav, zna koliko svojih stanovnika ima u Kataru, i da mu ne trebaju nazad.

Zvezdan Kalmar

pre 6 godina

A pazi saudijska arabija optužuje nekog za pomaganje teroristima... sigurno im se ne sviđaju ovi nego su daleko bolji oni drugi tetoristi

Nikola

pre 6 godina

@kupac na halkidikiju
Mislim da si pomjesao Jemen sa nekim. Jemen je nebitan u prici :D Huti drze glavni grad i najnaseljenije dijelove zemlje, a na jugu drzave se nalazi "zvanicna" vlada koju podrzava ostatak svijeta. Uglavnom vojno a narocito finansijski nebitni. Katar i S. Arabija su glavni u dizanju i podrzavanju pobunjenika sirom arapskog svijeta. Tu je u sjenci i UAE koji su ocigledno satelit Saudijske Arabije. Katar malo vise podrzava muslimansku bracu, i grupice oko al kaide, kao i Turska, dok Saudijska Arabija podrzava neke novonastale formacije koje su manje poznate svjetskoj javnosti. U sustini isti su samo se bore medjusobno za dominaciju..

GastosXXL

pre 6 godina

Sad kad su se dokumenti po Raqqi poceli palit, kad je kraj IS-a na vidiku, kad je Putin kralju Saudu odobrio plan...sad ce vidjeti Katar, sto to znaci biti velik i bogat a sto znaci biti mali i bogat. Mozda da im se Iran smiluje, ali sumjam.

Vel Santic

pre 6 godina

kao što jedan odlični komentator već reče - Ono kad sponzori terorizma optuže sponzora terorizma da je sponzor terorizma. Da nije tužno bilo bi smešno, da nije smešno, bilo bi žalosno.
to je sve što imam i ja reći.

moreplovac

pre 6 godina

Kolk'o ja znam nije odavno bilo nekog rata medju Arapima:):)
Stiglo novo oruzje pa treba to testirati na nekome a ovi su izgleda najbolji za takve stvari.

svrca

pre 6 godina

Nadam se i molim da su Srbi u toj zemlji, gde sam godinama radio, dobro i zdravo. Prema poslednjim vestima, pocela je navala na prodavnice. Kupuje se voda i konzervirana hrana.Otkad je poceo ramazan nema vise vode u marketima,za hranu ne znam,neka im bog u pomoci

горан

pre 6 godina

А Cаудијcка Арабија вазда забринута због борбе против тероризма, демократије и мира :-D

Sale sa Bagdale

pre 6 godina

Mogu da im pljunu pod prozor sa ovom "izolacijom", puni su kao brod a i imaju "brod" tj. izlaz na more, za razliku od ove naše "Šljiva" države.

2+2=?

pre 6 godina

Katar je godinama snabdevao teroriste u Siriji. Pre neki dan se pojavila vest da će Katar prekinuti dosadašnju praksu, i da će sarađivati sa Iranom i Rusijom.
Danas je Katar izolovan i prekidaju se diplomatki odnosi sa njima.
Ko ima iole mozga u glavi, sve mu je jasno.

Tor

pre 6 godina

@2+2=?, da ali od poskupljenja nafte prva koristi ima rusija. katar je americki saveznik pa ne vidim kako ameri imaju koristi od izolacije njiovog saveznika

kupac na halkidikiju

pre 6 godina

mislim da se ovde radi samo o tome da u maloj bari ima mnogo krokodila. saudijska arabija sponzoriše ISIS, jemen drži USA vojsku kao svoju, egipat tu traži prijateljske odnose sa zemljama zaliva pa se "prišljamčio" ovakvoj družini. Katar je aktivno učestvovao u svrgavanju Gadafija, zaista mnogo novac je uložio kako bi vukao konce po regionu, pa cenim da je ovakva akcija usmerena pre da bi se igrač uklonio sa pozornice, nego što zaista misle to što su izjavili. Katar je aktivni sponzor Al-Kaide koja u Siriji ima značajne teritorije. FSA generalno podržavaju USA i Jemen, a žrtvovanjem Al-Kaide plus govore kao da žele da (te da su učestvovali) iskorene terorizam. U fazonu svesna žrtva jednog manjeg igrača da bi se nastavilo sa američkim bazama po Siriji. Mnogo poteza narednih koji će se desiti u Siriji i regionu otkriva i omogućava ovakva žrtva pijuna na tabli.

stefansr

pre 6 godina

Građani Katara su strasno bahati. Kod njih se dnevno doselili 500 stranaca a lokalci na njih gledaju kao da su došli da budu njihovi robovi. Stari ljudi su u svojoj mladosti bukvalno gladivali a nove generacije se bahati i troše mnogo para na luksuz. Ovaj potez i zabrana putovanja u region ima da ih malo opameti i spustili.

Pertinaks

pre 6 godina

Iran je poslednja brana terorizmu na bliskom istoku , jedini jos tamo maju drzavu. Da nisu razbili Libiju, Tunis i Egipat ne bi bilo ni Islamske drzave.

Srbistanka

pre 6 godina

Saudijska Arabija je septicka jama terorizma i vehabizma. Katar (zajedno sa Turskom) podrzava projekat Muslimanskog bratstva i u Egiptu su doveli Morsija na vlast, pa su ga Egipcani zbacili i doveli generala Sisija (koga podrzava Saudijska Arabija). Sve te zalivske zemlje (osim Omana donekle) su robovlasnicke despotije kojima je novac pao sa neba i sve one placaju reket Amerima. Sto bi moj drug za njih rekao "staklo i kompleksi na pesku". Posto imaju toliko novca koriste ga da se uplicu u druge drzave ratom (Sirija, Irak, Jemen) ili "poklonima i donacijama" (Liban, Albanija, Pakistan, Bosna). Njihova odlika: bahatost, pomodarstvo, fanatizam, povrsnost, arogancija, odsustvo kulture, strani radnici u rangu sa robovima. E sada sa druge strane je jedan Iran, nekada Persija, zemlja sa 80 miliona stanovnika, kulturom, tradicijom, obrazovanim stanovnistvon i domovina hrabrog i ponositog naroda, koji nema nameru da kleci pred Amerima. Ako se zarati od Arabije (cak i sa svom pomoci Amera) nece ostati ni zrno peska.

crva nije ni bilo

pre 6 godina

Na bliskom istoku nastaje nov politički poredak na koji malo ko izgleda reaguje. SAD nisu džabe prvo tamo otišle i potpisale ugovore. Doduše kako se medjusbno baš i ne mirišu pa da naprave nešto kao njihova verzija NATO incentiva može da bude u žrtvavanju manjih od sebe koji bi mogli da im mrse račune kao konkurencija. Katar je odlično pozicioniran za avio transport, ima nafte, pristup zalivu, ali jedva dva miliona stanovnika i kao takav je idealna meta. Računica je računica pa se ti kuni i pozivaj našta god hoćeš.

Avanturista

pre 6 godina

@Tor
Ocigledno da Ameri zele rukovodstvo koje je bespogovorno odano, a ne neko koje u svom interesu pravi dil sa susednim Iranom ili ne daj Boze Rusijom. Cinjenica, na kraci rok profitira Rusija od podizanja cene nafte, nista manje od Saudijske Arabije ili Emirata, koji imaju sasvim solidno suplje budzete. Na duzi rok, kada stave sape nad kompletnim katarskim rezervama gasa, ko ce onda imati najvise koristi? Pritom, upravo u Kataru Ameri imaju glavnu bazu na Bliskom istoku, tako reci, vojno kontrolisu Katar u potpunosti. Tacnije, treba im samo alibi da izvrse puc. Koji je vise nego ocito u pripremi. Tako da ce volja naroda u Kataru da pobedi, bas kao i u Jemenu. Ili jos bolje Saudijskoj Arabiji. Ili Libiji. U Siriji jos nije, mada je Saudi Arabija ulozila znacajna sredstva u "narodnu volju". I Katar nista manje. Samo sto je Katar ispao bela vrana.
Kao posledica, ako Katar ne bude potpuno okupiran, ne sumnajm da ce da bude mnooogooo upraznjenih radnih mesta, kad Egipcani budu ispraceni nazad. Pakistan koji se ogradjuje od ucesca u sankcijama nije blesav, zna koliko svojih stanovnika ima u Kataru, i da mu ne trebaju nazad.

sveznalica

pre 6 godina

Katar se graniči samo sa Saudiskom Arabijom, od koje je manji oko 200 puta.
Od svih tih zemalja manji su minimum 500 puta. Stanovnika imaju sigurno
100 puta manje jer Katar ima 2,5 miliona ljudi.. A Maldivi nisu arapski,
nalaze se kod Indije. I imaju 300.000 ljudi. Znači da je veliki izvor
nafte, Saudiska Arabija nešto ljut, a ostali moraju da slušaju.

Pustinjski banderas

pre 6 godina

Mala ispravka: komanda americke 5. flote se nalazi u Bahreinu, ne u Kataru. U Kataru se nalazi Al-Udeid, jedna od najvecih avio-baza na Bliskom Istoku, gde su stacionirani americki, britanski i francuski avioni.
Armija Katara je integrisani deo Saveta za saradnju u Zalivu (GCC) i pored ostalog ima vrlo mocan radar koji pokriva veci deo Irana, sisteme "patriot" i drugo.
Zasto se ovo desava? Prvo, u KAtaru je naso utociste Egipcanin Jusuf Karadavi, islamski ucenjak koji propoveda protiv sadasnjeg predsednika Egipta Al Sisija koga podrzavaju sve zemlje koje su blokirale Katar, a ponajvise Saudi Arabija (u daljem tekstu KSA). 2014. je bila ovakva kriza, ali nije eskalirala u zatvaranje granice. Drugo, odnosi sa Iranom su kompleksni, jer se KAtar nalazi izmedju KSA i Irana i smatra da treba da bude dobar i s jednima i s drugima. Treba uzeti u obzir i da traje sveti mesec Ramazan, mesec posta, pa su tenzije jace nego inace. Videcemo da li ce mladi emir Tamim (preuzeo je kormilo drzave od oca sa samo 33 godine, 2013) umeti da se nosi sa ovim teskim izazovom. KAtar nema mogucnosti da se snabdeva, osim kopnenim putem preko KSA, nema luke vredne pomena, postoje dva aerodroma u Dohi i to je to...
Nadam se i molim da su Srbi u toj zemlji, gde sam godinama radio, dobro i zdravo. Prema poslednjim vestima, pocela je navala na prodavnice. Kupuje se voda i konzervirana hrana.

Nikola

pre 6 godina

@kupac na halkidikiju
Mislim da si pomjesao Jemen sa nekim. Jemen je nebitan u prici :D Huti drze glavni grad i najnaseljenije dijelove zemlje, a na jugu drzave se nalazi "zvanicna" vlada koju podrzava ostatak svijeta. Uglavnom vojno a narocito finansijski nebitni. Katar i S. Arabija su glavni u dizanju i podrzavanju pobunjenika sirom arapskog svijeta. Tu je u sjenci i UAE koji su ocigledno satelit Saudijske Arabije. Katar malo vise podrzava muslimansku bracu, i grupice oko al kaide, kao i Turska, dok Saudijska Arabija podrzava neke novonastale formacije koje su manje poznate svjetskoj javnosti. U sustini isti su samo se bore medjusobno za dominaciju..

GastosXXL

pre 6 godina

Sad kad su se dokumenti po Raqqi poceli palit, kad je kraj IS-a na vidiku, kad je Putin kralju Saudu odobrio plan...sad ce vidjeti Katar, sto to znaci biti velik i bogat a sto znaci biti mali i bogat. Mozda da im se Iran smiluje, ali sumjam.

Zvezdan Kalmar

pre 6 godina

A pazi saudijska arabija optužuje nekog za pomaganje teroristima... sigurno im se ne sviđaju ovi nego su daleko bolji oni drugi tetoristi

Vel Santic

pre 6 godina

kao što jedan odlični komentator već reče - Ono kad sponzori terorizma optuže sponzora terorizma da je sponzor terorizma. Da nije tužno bilo bi smešno, da nije smešno, bilo bi žalosno.
to je sve što imam i ja reći.

Pozdrav sa Bliskog istoka

pre 6 godina

"Ko s djavolom tikve sadi same mu se o glavu obijaju."

Ova odluka je doneta samo nedelju dana nakon Trampove posete Saudijskoj Arabiji u vreme meseca Ramazana...

moreplovac

pre 6 godina

Kolk'o ja znam nije odavno bilo nekog rata medju Arapima:):)
Stiglo novo oruzje pa treba to testirati na nekome a ovi su izgleda najbolji za takve stvari.

svrca

pre 6 godina

Nadam se i molim da su Srbi u toj zemlji, gde sam godinama radio, dobro i zdravo. Prema poslednjim vestima, pocela je navala na prodavnice. Kupuje se voda i konzervirana hrana.Otkad je poceo ramazan nema vise vode u marketima,za hranu ne znam,neka im bog u pomoci

горан

pre 6 godina

А Cаудијcка Арабија вазда забринута због борбе против тероризма, демократије и мира :-D