Sreda, 31.05.2017.

23:36

"Ideja Merkelove – tajni plan ili istorijska greška?"

Berlin želi da, uz tesno partnerstvo s Francuskom, konačno preuzme delatno vođstvo ne samo u Evropi, već i "zapadnom slobodnom svetu".

Izvor: Beta

"Ideja Merkelove – tajni plan ili istorijska greška?" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

emende

pre 6 godina

Nemoguća misija ... SAD su 70 godina razvijale i jačale različite mehanizme kontrolisanja Zapadne Evrope, a posebno Nemačke. Ko god da je na vlasti u SAD, pa makar bio i duplo "egzotičniji" od Trampa, to je konstanta koja se neće menjati - sigurno ne u ovom veku, a vrlo verovatno i nadalje. Kao deo globalne igre moći sa Rusijom i njenim potencijalnim saveznicima, kontrola nad EU je bazični geostrateški cilj SAD i bilo bi vrlo naivno misliti da bi centri moći u Vašingtonu dozvolili da im to bude dovedeno u pitanje, čak i u naznakama. Zastrašujuća vojna sila je samo jedan segment te kontrole - jer, sedam decenija su Amerikanci razvijali vrlo složene finansijke, političke, obaveštajne i ekonomsko-socijalne mehanizme zahvaljujući kojima su sve države EU, a posebno Nemačka, zadržane u suštinski vazalnoj poziciji. To je jedna ogromna "paukova mreža" uticaja i pritisaka koja ide od moćnih finansijkih institucija, preko NATO-a, korumpiranih birokratskih krugova u Briselu, favorizovanja "poželjnih" političkih opcija i konkretnih političkih ličnosti, sve do NVO i svih institucija tzv."civilnog društva". Ono što medijima privlači pažnju kao "zavrtanje ruke" potencijalno neposlušnim saveznicima je samo ono što se vidi kao vrh ledenog breha - a i to samo onoliko koliko Amerikanci dozvole da se vidi, čisto kao nauk i opomema drugim zapadnim partnerima. Pred takvim gigantskim mehanizmom moći i kontrole, sve priče o samostalnosti EU su naprosto komične.

crni sin

pre 6 godina

EU + Rusija = najveca ekonomska sila u zapadnom svetu.
EU + Rusija = najveca vojna sila.
EU + Rusija = relevantan, vodeci politicki igrac na svetskoj sceni.
EU bez Rusije = svet u izumiranju.
Rusija bez EU = svet u izumiranju.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (N4, 1. jun 2017 12:56) # Link komentara

mozda, ali pod uslovom da rusija konacno pocne da postuje ljudska prava. i nemojte rusofili sad o postovanju ljudskih prava u rusiji, svako dobronameran zna koliko su ljudska prava u evropskom poimanju te reci ruskim vlastima poslednja rupa na svirali i kako se ista u rusiji nemilosrdno krse na svakom cosku. u krajnjoj liniji, nepostovanje ljudskih prava kao i agresivan pristup pojedinim komsijskim zemljama je ono zbog cega rusija, bar u dogledno vreme, ne moze biti u zajedinici sa EU. lopta je u ruskom dvoristu

Znam jer zivim medju njima...Nemcima

pre 6 godina

Savez Rusija-Nemacka je ono cega se Ameri i Englezi najvise plase.
(Doki, 1. jun 2017 06:57)

Pa da li ti zaista mislis da je takav savez moguc, i da ga Nemci prizeljkuju? Nikad ga nije bilo niti ce ga biti. I da ti kazem, Nemci jos uvek smatraju Ruse nizom rasom, na tome se nista nije promenilo u poslednjih 70-ak godina.

ja

pre 6 godina

Mislim da bi Srbiji odgovaralo da se NATO raspadne i da se formira taj Evropski vojni savez. Mogli bi da pristupimo takvom savezu. U tom slucaju Srbija vise ne bi bila okruzena NATO drzavama, vec saveznicima. Znam ovo saveznici bi trebalo mozda staviti pod navodnike, ali bi svakako bilo komotnije nego sad.

Djole

pre 6 godina

Nemačka da upravlja zapadam pored Amerike i Britanije, smešno i nerealno, Nemačka je i danas Američki protektorat a sa vojnog aspekta patuljak

N4

pre 6 godina

EU + Rusija = najveca ekonomska sila u zapadnom svetu.
EU + Rusija = najveca vojna sila.
EU + Rusija = relevantan, vodeci politicki igrac na svetskoj sceni.
EU bez Rusije = svet u izumiranju.
Rusija bez EU = svet u izumiranju.

Swarog

pre 6 godina

U USA i UK pisu to sto se i ocekivalo. Trump je moguce trazio novac od Angele Merkel, samo to moze da bude razlog da ona izadje sa takvim izjavama. Ja se nadam da Nemacka i Francuska imaju snage i volje da podignu EU na nivo supersile sto ona objektivno jeste. Sad kad je UK skoro pa otisla, situacija je dobra. Takodje Trump ide na ruku federalstima u EU. Problem moze biti mozda jos Poljska sa svojom dupeuvlakackom politikom prema USA.

Srbin iz Nemačke

pre 6 godina

@(DEDA CVETKO, 1. jun 2017 01:38)

Nemačka je ekonomska a ne vojna sila i nema ama baš nikakve veze sa nacističkom Nemačkom. Ovu istu Nemačku da sravnite sa zemljom za 10 godina bi opet bila bolja zemlja za život od Srbije. Kada bih krenuo da nabrajam naučnike, umetnike, lekare, i druge ličnosti koje su Nemci dali kroz istoriju svetu ne bi nam bilo dobro. Srbi bolje učite od Nemaca umesto da zamišljate kako da bacite nuklearnu bombu na Berlin zato što su uspešnija nacija od nas. Živim u Nemačkoj i kroz posao sam video zašto su uspešniji od nas. Najviše volim da poslovno saradjujem sa Nemcima, Francuzima, Švajcarcima i Holanđanima. Uvek znaš na čemu si. Pozdrav i svako dobro.

ja

pre 6 godina

Vojna i politička emancipacija Evrope od SAD bi predstavljalo najbolje moguće rešenje za nas. Zašto? Pa mogli bismo da se integrišemo u evropski odbrambeni sistem, odbacujući retardiranu ideju o vojnoj neutralnost. Evropski vojni blok bi nam predstavljao odskočnu dasku ka EU, a ne bi nosio negativne emocionalne posledice kao priključivanje NATO-u, odnosno političke posledice kao priključivanje Rusiji...

LOL

pre 6 godina

Izgleda da je jedino Merkelova svesna da je EU okupirana od strane "slobodnog zapadnog sveta" još od '45 pa joj dosadilo da samo ispunjava želje velikog brata tj. batinaša.

obi van

pre 6 godina

niko da se zapita s zašto je taj Trump pobijedio- valjda je pobijedio da sprovede to što je obećao svom narodu i to treba da poštuju u Evropi i pa ako im se ne sviđa
oni ga i dalje gledaju kao statističku grešku i time samo produbljuju jaz

Paralelna stvarnost

pre 6 godina

Pre bih rekao istorijska prilika. Atomsku bombu i nacin danasnjeg ratovanja su izmislili Nemci, tako da nije pitanje da li su sposobni da sami sebe i Evropu brane vec da li zele da se otrgnu protektorata SAD-a i VB.

Иван Грозни

pre 6 godina

Немачка не може постати светски лидер за шта није довољно бити само економска сила. Тек кад буду у могућности да пошаљу своје носаче авиона било где у свету као што то раде Американци, да војно интервенишу као Руси, да имају сопствени нуклеарни арсенал, тек онда ће моћи да се о Немачкој говори као о војној сили. Овако, они су обични привезак Вашингтона. Земља која има туђе војне базе на својој територији никада не може постати светска војна сила. Мада, из историје смо научили шта се дешава када Немачка пожели да влада светом.

Dragan

pre 6 godina

I laici vide da tu nema nista novoga sem kontinuiteta, znaci ono sto su gubili u dva svetska rata, opametili su se, seli za sto napravili plan, tajni javni, nije bitno i sada delaju. Francuzi su im ono perce na sesiru a ostali ni do kolena. Oni sa one strane Lamansa spasavaju se izlaskom iz sistema. E sada mozemo fakat elaborirati na vise nacina iz vise pravaca iz vise uglova po meni rezultat za male je poguban a narocito za male, neposlusne.

CKM

pre 6 godina

Čim neko pomene da bude samostalan od Amerika, počinje kampanja protiv toga. Stavili su svoje baze u Nemačku i Japan nakon drugog svetskog i ne planiraju nikada da odu. Amerika ne želi jaku Evropu, jer je Evropa najveći ekonomski protivnik Americi u ttgovini.

xy

pre 6 godina

(simakosmos, 31. maj 2017 23:41)

Zanemarujes da su ta prethodna dva puta Francuzi i Rusi bili sa druge strane nisana, a ovaj put bi trebalo da su svi na istoj strani.

Бата Стојковић

pre 6 godina

А што се Амери и Британци брину како ће се ЕУ организовати кад једни нису члан ЕУ а други си недавно изашли. Кад се супружници разведу није ред да једно другом одређују како ће живети после развода.

Бата Стојковић

pre 6 godina

britanski i neki američki komentatori su oštro zamerili Angeli Merkel da preti "rušenjem zapadnog savezništva". У преводу западно савезништво подразумева беспоговорно вођство Америке и њеног опуномоћеника у Европи тј. Британије. Ако тога нема, нема ни савезништва. Свака сличност са комунистичком интернационалом је чиста случајност.

Vladimirr

pre 6 godina

Drzim palceve da se kao Evropa oslobodimo i od Anglosaksonaca sa sve Britanijom i od Rusa - za Evropu je dovoljna osa Francuska - Nemacka iverovatno Italija, ko drugi hoce dobrodosao, a ko hoce da izigrava nekog mudraca, kao Poljska ili aktualni ceski predsednik - pa i kod Rusa i Kineza je otvoreno saveznistvo, znamo kako su u istoriji prolazili njihove sluge, ali kada neko ne vidi smisao u Evropi i demokratiji siroko mu polje.

demokratija

pre 6 godina

To zapadno savezništvo funkcioniše po principu da Ujka Sem odlučuje o svim važnim pitanjima.Sad je u Beloj Kući Trump,koji nije dobronameran prema Merkelovoj,kao što je to bio Obama,pa je to problem.Nije puč u Ukrajini bio u režiji CIA,već je za to odgovorna nemačka tajna služba(BND).Nemačkoj polako ponestaju resursi i tržište,evrozona je godinama u krizi.Zato je izabrana Ukrajina,koja ima veliki potencijal u oblasti poljoprivrede i metalurgije,samo što nisu očekivali ovako oštru reakciju iz Moskve.Na kraju se uključuje Vašington,koji po običaju požare gasi bezinom i videli smo šta se desilo.Osim slabašne Evrope(EU),Nemačka kapacitet da predvodi zapad i da ima uticaj na svetske tokove.Glavni razlog izlaska Britanije iz EU je to što ne žele da se o njima odlučuje u Berlinu.

N nema kapaciteta

pre 6 godina

Samo Britanija u Evropi ima svjetske kadrove i svjetsko iskustvo (stalna članica VS u UN, MI6, Komonvelt, razvijene veze s bivšim kolonijama, jake veze s Amerikom, vrhunska diplomacija, vrhunski školovani kadrovi itd. Njemačka je ekonomski jača od Britanije ali u političkom smislu je potkapacitirana. Svijet se jest promijenio, mlade generacije su drugog mentalnog sklopa, drugog garda, druge memorije, drugog kuraža, nemaju komplekse ali sve to nije dovoljno za značajniji politićki iskorak Njemačke na svjetsku scenu. Pitanje je i njemačke ekonomije, ni to nije na zdravim osnovama, već na uvozu radne snage koja u penziju odlazi u zemlju porijekla pa Njmačka ima velik odljev budžeta izvan Njemačke, Njemci žive sve lošije a dolaze stranci koji rade za bagatelu. Pitanje je kad će doći do većih problema. Najveća njemačka banka Deutsche Bnk je u teškim problemima. Nije sve tako blistavo kako izgleda iz balkanske perspektive.

Rasa

pre 6 godina

dobra je sa Putinom, to je bio dogovor njihovog poslednjeg susreta, a i svuda gde nema amerikanaca da se petljaju je mnogo bolje jer su oni najvece zlo ovog sveta...

Vel Santic

pre 6 godina

jedino i najbolje rešenje je ovo "...jer je moguće da se ispostavi da je njegovo predsedništvo iskliznuće i da on uskoro ode s položaja". Daj Bože! Jedino rešenje!

Rasa

pre 6 godina

dobra je sa Putinom, to je bio dogovor njihovog poslednjeg susreta, a i svuda gde nema amerikanaca da se petljaju je mnogo bolje jer su oni najvece zlo ovog sveta...

CKM

pre 6 godina

Čim neko pomene da bude samostalan od Amerika, počinje kampanja protiv toga. Stavili su svoje baze u Nemačku i Japan nakon drugog svetskog i ne planiraju nikada da odu. Amerika ne želi jaku Evropu, jer je Evropa najveći ekonomski protivnik Americi u ttgovini.

Бата Стојковић

pre 6 godina

britanski i neki američki komentatori su oštro zamerili Angeli Merkel da preti "rušenjem zapadnog savezništva". У преводу западно савезништво подразумева беспоговорно вођство Америке и њеног опуномоћеника у Европи тј. Британије. Ако тога нема, нема ни савезништва. Свака сличност са комунистичком интернационалом је чиста случајност.

Бата Стојковић

pre 6 godina

А што се Амери и Британци брину како ће се ЕУ организовати кад једни нису члан ЕУ а други си недавно изашли. Кад се супружници разведу није ред да једно другом одређују како ће живети после развода.

Vel Santic

pre 6 godina

jedino i najbolje rešenje je ovo "...jer je moguće da se ispostavi da je njegovo predsedništvo iskliznuće i da on uskoro ode s položaja". Daj Bože! Jedino rešenje!

Vladimirr

pre 6 godina

Drzim palceve da se kao Evropa oslobodimo i od Anglosaksonaca sa sve Britanijom i od Rusa - za Evropu je dovoljna osa Francuska - Nemacka iverovatno Italija, ko drugi hoce dobrodosao, a ko hoce da izigrava nekog mudraca, kao Poljska ili aktualni ceski predsednik - pa i kod Rusa i Kineza je otvoreno saveznistvo, znamo kako su u istoriji prolazili njihove sluge, ali kada neko ne vidi smisao u Evropi i demokratiji siroko mu polje.

Srbin iz Nemačke

pre 6 godina

@(DEDA CVETKO, 1. jun 2017 01:38)

Nemačka je ekonomska a ne vojna sila i nema ama baš nikakve veze sa nacističkom Nemačkom. Ovu istu Nemačku da sravnite sa zemljom za 10 godina bi opet bila bolja zemlja za život od Srbije. Kada bih krenuo da nabrajam naučnike, umetnike, lekare, i druge ličnosti koje su Nemci dali kroz istoriju svetu ne bi nam bilo dobro. Srbi bolje učite od Nemaca umesto da zamišljate kako da bacite nuklearnu bombu na Berlin zato što su uspešnija nacija od nas. Živim u Nemačkoj i kroz posao sam video zašto su uspešniji od nas. Najviše volim da poslovno saradjujem sa Nemcima, Francuzima, Švajcarcima i Holanđanima. Uvek znaš na čemu si. Pozdrav i svako dobro.

demokratija

pre 6 godina

To zapadno savezništvo funkcioniše po principu da Ujka Sem odlučuje o svim važnim pitanjima.Sad je u Beloj Kući Trump,koji nije dobronameran prema Merkelovoj,kao što je to bio Obama,pa je to problem.Nije puč u Ukrajini bio u režiji CIA,već je za to odgovorna nemačka tajna služba(BND).Nemačkoj polako ponestaju resursi i tržište,evrozona je godinama u krizi.Zato je izabrana Ukrajina,koja ima veliki potencijal u oblasti poljoprivrede i metalurgije,samo što nisu očekivali ovako oštru reakciju iz Moskve.Na kraju se uključuje Vašington,koji po običaju požare gasi bezinom i videli smo šta se desilo.Osim slabašne Evrope(EU),Nemačka kapacitet da predvodi zapad i da ima uticaj na svetske tokove.Glavni razlog izlaska Britanije iz EU je to što ne žele da se o njima odlučuje u Berlinu.

xy

pre 6 godina

(simakosmos, 31. maj 2017 23:41)

Zanemarujes da su ta prethodna dva puta Francuzi i Rusi bili sa druge strane nisana, a ovaj put bi trebalo da su svi na istoj strani.

LOL

pre 6 godina

Izgleda da je jedino Merkelova svesna da je EU okupirana od strane "slobodnog zapadnog sveta" još od '45 pa joj dosadilo da samo ispunjava želje velikog brata tj. batinaša.

Иван Грозни

pre 6 godina

Немачка не може постати светски лидер за шта није довољно бити само економска сила. Тек кад буду у могућности да пошаљу своје носаче авиона било где у свету као што то раде Американци, да војно интервенишу као Руси, да имају сопствени нуклеарни арсенал, тек онда ће моћи да се о Немачкој говори као о војној сили. Овако, они су обични привезак Вашингтона. Земља која има туђе војне базе на својој територији никада не може постати светска војна сила. Мада, из историје смо научили шта се дешава када Немачка пожели да влада светом.

N nema kapaciteta

pre 6 godina

Samo Britanija u Evropi ima svjetske kadrove i svjetsko iskustvo (stalna članica VS u UN, MI6, Komonvelt, razvijene veze s bivšim kolonijama, jake veze s Amerikom, vrhunska diplomacija, vrhunski školovani kadrovi itd. Njemačka je ekonomski jača od Britanije ali u političkom smislu je potkapacitirana. Svijet se jest promijenio, mlade generacije su drugog mentalnog sklopa, drugog garda, druge memorije, drugog kuraža, nemaju komplekse ali sve to nije dovoljno za značajniji politićki iskorak Njemačke na svjetsku scenu. Pitanje je i njemačke ekonomije, ni to nije na zdravim osnovama, već na uvozu radne snage koja u penziju odlazi u zemlju porijekla pa Njmačka ima velik odljev budžeta izvan Njemačke, Njemci žive sve lošije a dolaze stranci koji rade za bagatelu. Pitanje je kad će doći do većih problema. Najveća njemačka banka Deutsche Bnk je u teškim problemima. Nije sve tako blistavo kako izgleda iz balkanske perspektive.

Dragan

pre 6 godina

I laici vide da tu nema nista novoga sem kontinuiteta, znaci ono sto su gubili u dva svetska rata, opametili su se, seli za sto napravili plan, tajni javni, nije bitno i sada delaju. Francuzi su im ono perce na sesiru a ostali ni do kolena. Oni sa one strane Lamansa spasavaju se izlaskom iz sistema. E sada mozemo fakat elaborirati na vise nacina iz vise pravaca iz vise uglova po meni rezultat za male je poguban a narocito za male, neposlusne.

Paralelna stvarnost

pre 6 godina

Pre bih rekao istorijska prilika. Atomsku bombu i nacin danasnjeg ratovanja su izmislili Nemci, tako da nije pitanje da li su sposobni da sami sebe i Evropu brane vec da li zele da se otrgnu protektorata SAD-a i VB.

Swarog

pre 6 godina

U USA i UK pisu to sto se i ocekivalo. Trump je moguce trazio novac od Angele Merkel, samo to moze da bude razlog da ona izadje sa takvim izjavama. Ja se nadam da Nemacka i Francuska imaju snage i volje da podignu EU na nivo supersile sto ona objektivno jeste. Sad kad je UK skoro pa otisla, situacija je dobra. Takodje Trump ide na ruku federalstima u EU. Problem moze biti mozda jos Poljska sa svojom dupeuvlakackom politikom prema USA.

ja

pre 6 godina

Mislim da bi Srbiji odgovaralo da se NATO raspadne i da se formira taj Evropski vojni savez. Mogli bi da pristupimo takvom savezu. U tom slucaju Srbija vise ne bi bila okruzena NATO drzavama, vec saveznicima. Znam ovo saveznici bi trebalo mozda staviti pod navodnike, ali bi svakako bilo komotnije nego sad.

N4

pre 6 godina

EU + Rusija = najveca ekonomska sila u zapadnom svetu.
EU + Rusija = najveca vojna sila.
EU + Rusija = relevantan, vodeci politicki igrac na svetskoj sceni.
EU bez Rusije = svet u izumiranju.
Rusija bez EU = svet u izumiranju.

Znam jer zivim medju njima...Nemcima

pre 6 godina

Savez Rusija-Nemacka je ono cega se Ameri i Englezi najvise plase.
(Doki, 1. jun 2017 06:57)

Pa da li ti zaista mislis da je takav savez moguc, i da ga Nemci prizeljkuju? Nikad ga nije bilo niti ce ga biti. I da ti kazem, Nemci jos uvek smatraju Ruse nizom rasom, na tome se nista nije promenilo u poslednjih 70-ak godina.

obi van

pre 6 godina

niko da se zapita s zašto je taj Trump pobijedio- valjda je pobijedio da sprovede to što je obećao svom narodu i to treba da poštuju u Evropi i pa ako im se ne sviđa
oni ga i dalje gledaju kao statističku grešku i time samo produbljuju jaz

ja

pre 6 godina

Vojna i politička emancipacija Evrope od SAD bi predstavljalo najbolje moguće rešenje za nas. Zašto? Pa mogli bismo da se integrišemo u evropski odbrambeni sistem, odbacujući retardiranu ideju o vojnoj neutralnost. Evropski vojni blok bi nam predstavljao odskočnu dasku ka EU, a ne bi nosio negativne emocionalne posledice kao priključivanje NATO-u, odnosno političke posledice kao priključivanje Rusiji...

emende

pre 6 godina

Nemoguća misija ... SAD su 70 godina razvijale i jačale različite mehanizme kontrolisanja Zapadne Evrope, a posebno Nemačke. Ko god da je na vlasti u SAD, pa makar bio i duplo "egzotičniji" od Trampa, to je konstanta koja se neće menjati - sigurno ne u ovom veku, a vrlo verovatno i nadalje. Kao deo globalne igre moći sa Rusijom i njenim potencijalnim saveznicima, kontrola nad EU je bazični geostrateški cilj SAD i bilo bi vrlo naivno misliti da bi centri moći u Vašingtonu dozvolili da im to bude dovedeno u pitanje, čak i u naznakama. Zastrašujuća vojna sila je samo jedan segment te kontrole - jer, sedam decenija su Amerikanci razvijali vrlo složene finansijke, političke, obaveštajne i ekonomsko-socijalne mehanizme zahvaljujući kojima su sve države EU, a posebno Nemačka, zadržane u suštinski vazalnoj poziciji. To je jedna ogromna "paukova mreža" uticaja i pritisaka koja ide od moćnih finansijkih institucija, preko NATO-a, korumpiranih birokratskih krugova u Briselu, favorizovanja "poželjnih" političkih opcija i konkretnih političkih ličnosti, sve do NVO i svih institucija tzv."civilnog društva". Ono što medijima privlači pažnju kao "zavrtanje ruke" potencijalno neposlušnim saveznicima je samo ono što se vidi kao vrh ledenog breha - a i to samo onoliko koliko Amerikanci dozvole da se vidi, čisto kao nauk i opomema drugim zapadnim partnerima. Pred takvim gigantskim mehanizmom moći i kontrole, sve priče o samostalnosti EU su naprosto komične.

Djole

pre 6 godina

Nemačka da upravlja zapadam pored Amerike i Britanije, smešno i nerealno, Nemačka je i danas Američki protektorat a sa vojnog aspekta patuljak

crni sin

pre 6 godina

EU + Rusija = najveca ekonomska sila u zapadnom svetu.
EU + Rusija = najveca vojna sila.
EU + Rusija = relevantan, vodeci politicki igrac na svetskoj sceni.
EU bez Rusije = svet u izumiranju.
Rusija bez EU = svet u izumiranju.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (N4, 1. jun 2017 12:56) # Link komentara

mozda, ali pod uslovom da rusija konacno pocne da postuje ljudska prava. i nemojte rusofili sad o postovanju ljudskih prava u rusiji, svako dobronameran zna koliko su ljudska prava u evropskom poimanju te reci ruskim vlastima poslednja rupa na svirali i kako se ista u rusiji nemilosrdno krse na svakom cosku. u krajnjoj liniji, nepostovanje ljudskih prava kao i agresivan pristup pojedinim komsijskim zemljama je ono zbog cega rusija, bar u dogledno vreme, ne moze biti u zajedinici sa EU. lopta je u ruskom dvoristu

Vel Santic

pre 6 godina

jedino i najbolje rešenje je ovo "...jer je moguće da se ispostavi da je njegovo predsedništvo iskliznuće i da on uskoro ode s položaja". Daj Bože! Jedino rešenje!

Rasa

pre 6 godina

dobra je sa Putinom, to je bio dogovor njihovog poslednjeg susreta, a i svuda gde nema amerikanaca da se petljaju je mnogo bolje jer su oni najvece zlo ovog sveta...

N nema kapaciteta

pre 6 godina

Samo Britanija u Evropi ima svjetske kadrove i svjetsko iskustvo (stalna članica VS u UN, MI6, Komonvelt, razvijene veze s bivšim kolonijama, jake veze s Amerikom, vrhunska diplomacija, vrhunski školovani kadrovi itd. Njemačka je ekonomski jača od Britanije ali u političkom smislu je potkapacitirana. Svijet se jest promijenio, mlade generacije su drugog mentalnog sklopa, drugog garda, druge memorije, drugog kuraža, nemaju komplekse ali sve to nije dovoljno za značajniji politićki iskorak Njemačke na svjetsku scenu. Pitanje je i njemačke ekonomije, ni to nije na zdravim osnovama, već na uvozu radne snage koja u penziju odlazi u zemlju porijekla pa Njmačka ima velik odljev budžeta izvan Njemačke, Njemci žive sve lošije a dolaze stranci koji rade za bagatelu. Pitanje je kad će doći do većih problema. Najveća njemačka banka Deutsche Bnk je u teškim problemima. Nije sve tako blistavo kako izgleda iz balkanske perspektive.

Vladimirr

pre 6 godina

Drzim palceve da se kao Evropa oslobodimo i od Anglosaksonaca sa sve Britanijom i od Rusa - za Evropu je dovoljna osa Francuska - Nemacka iverovatno Italija, ko drugi hoce dobrodosao, a ko hoce da izigrava nekog mudraca, kao Poljska ili aktualni ceski predsednik - pa i kod Rusa i Kineza je otvoreno saveznistvo, znamo kako su u istoriji prolazili njihove sluge, ali kada neko ne vidi smisao u Evropi i demokratiji siroko mu polje.

demokratija

pre 6 godina

To zapadno savezništvo funkcioniše po principu da Ujka Sem odlučuje o svim važnim pitanjima.Sad je u Beloj Kući Trump,koji nije dobronameran prema Merkelovoj,kao što je to bio Obama,pa je to problem.Nije puč u Ukrajini bio u režiji CIA,već je za to odgovorna nemačka tajna služba(BND).Nemačkoj polako ponestaju resursi i tržište,evrozona je godinama u krizi.Zato je izabrana Ukrajina,koja ima veliki potencijal u oblasti poljoprivrede i metalurgije,samo što nisu očekivali ovako oštru reakciju iz Moskve.Na kraju se uključuje Vašington,koji po običaju požare gasi bezinom i videli smo šta se desilo.Osim slabašne Evrope(EU),Nemačka kapacitet da predvodi zapad i da ima uticaj na svetske tokove.Glavni razlog izlaska Britanije iz EU je to što ne žele da se o njima odlučuje u Berlinu.

Srbin iz Nemačke

pre 6 godina

@(DEDA CVETKO, 1. jun 2017 01:38)

Nemačka je ekonomska a ne vojna sila i nema ama baš nikakve veze sa nacističkom Nemačkom. Ovu istu Nemačku da sravnite sa zemljom za 10 godina bi opet bila bolja zemlja za život od Srbije. Kada bih krenuo da nabrajam naučnike, umetnike, lekare, i druge ličnosti koje su Nemci dali kroz istoriju svetu ne bi nam bilo dobro. Srbi bolje učite od Nemaca umesto da zamišljate kako da bacite nuklearnu bombu na Berlin zato što su uspešnija nacija od nas. Živim u Nemačkoj i kroz posao sam video zašto su uspešniji od nas. Najviše volim da poslovno saradjujem sa Nemcima, Francuzima, Švajcarcima i Holanđanima. Uvek znaš na čemu si. Pozdrav i svako dobro.

N4

pre 6 godina

EU + Rusija = najveca ekonomska sila u zapadnom svetu.
EU + Rusija = najveca vojna sila.
EU + Rusija = relevantan, vodeci politicki igrac na svetskoj sceni.
EU bez Rusije = svet u izumiranju.
Rusija bez EU = svet u izumiranju.

Paralelna stvarnost

pre 6 godina

Pre bih rekao istorijska prilika. Atomsku bombu i nacin danasnjeg ratovanja su izmislili Nemci, tako da nije pitanje da li su sposobni da sami sebe i Evropu brane vec da li zele da se otrgnu protektorata SAD-a i VB.

Иван Грозни

pre 6 godina

Немачка не може постати светски лидер за шта није довољно бити само економска сила. Тек кад буду у могућности да пошаљу своје носаче авиона било где у свету као што то раде Американци, да војно интервенишу као Руси, да имају сопствени нуклеарни арсенал, тек онда ће моћи да се о Немачкој говори као о војној сили. Овако, они су обични привезак Вашингтона. Земља која има туђе војне базе на својој територији никада не може постати светска војна сила. Мада, из историје смо научили шта се дешава када Немачка пожели да влада светом.

CKM

pre 6 godina

Čim neko pomene da bude samostalan od Amerika, počinje kampanja protiv toga. Stavili su svoje baze u Nemačku i Japan nakon drugog svetskog i ne planiraju nikada da odu. Amerika ne želi jaku Evropu, jer je Evropa najveći ekonomski protivnik Americi u ttgovini.

Djole

pre 6 godina

Nemačka da upravlja zapadam pored Amerike i Britanije, smešno i nerealno, Nemačka je i danas Američki protektorat a sa vojnog aspekta patuljak

Бата Стојковић

pre 6 godina

britanski i neki američki komentatori su oštro zamerili Angeli Merkel da preti "rušenjem zapadnog savezništva". У преводу западно савезништво подразумева беспоговорно вођство Америке и њеног опуномоћеника у Европи тј. Британије. Ако тога нема, нема ни савезништва. Свака сличност са комунистичком интернационалом је чиста случајност.

obi van

pre 6 godina

niko da se zapita s zašto je taj Trump pobijedio- valjda je pobijedio da sprovede to što je obećao svom narodu i to treba da poštuju u Evropi i pa ako im se ne sviđa
oni ga i dalje gledaju kao statističku grešku i time samo produbljuju jaz

Znam jer zivim medju njima...Nemcima

pre 6 godina

Savez Rusija-Nemacka je ono cega se Ameri i Englezi najvise plase.
(Doki, 1. jun 2017 06:57)

Pa da li ti zaista mislis da je takav savez moguc, i da ga Nemci prizeljkuju? Nikad ga nije bilo niti ce ga biti. I da ti kazem, Nemci jos uvek smatraju Ruse nizom rasom, na tome se nista nije promenilo u poslednjih 70-ak godina.

emende

pre 6 godina

Nemoguća misija ... SAD su 70 godina razvijale i jačale različite mehanizme kontrolisanja Zapadne Evrope, a posebno Nemačke. Ko god da je na vlasti u SAD, pa makar bio i duplo "egzotičniji" od Trampa, to je konstanta koja se neće menjati - sigurno ne u ovom veku, a vrlo verovatno i nadalje. Kao deo globalne igre moći sa Rusijom i njenim potencijalnim saveznicima, kontrola nad EU je bazični geostrateški cilj SAD i bilo bi vrlo naivno misliti da bi centri moći u Vašingtonu dozvolili da im to bude dovedeno u pitanje, čak i u naznakama. Zastrašujuća vojna sila je samo jedan segment te kontrole - jer, sedam decenija su Amerikanci razvijali vrlo složene finansijke, političke, obaveštajne i ekonomsko-socijalne mehanizme zahvaljujući kojima su sve države EU, a posebno Nemačka, zadržane u suštinski vazalnoj poziciji. To je jedna ogromna "paukova mreža" uticaja i pritisaka koja ide od moćnih finansijkih institucija, preko NATO-a, korumpiranih birokratskih krugova u Briselu, favorizovanja "poželjnih" političkih opcija i konkretnih političkih ličnosti, sve do NVO i svih institucija tzv."civilnog društva". Ono što medijima privlači pažnju kao "zavrtanje ruke" potencijalno neposlušnim saveznicima je samo ono što se vidi kao vrh ledenog breha - a i to samo onoliko koliko Amerikanci dozvole da se vidi, čisto kao nauk i opomema drugim zapadnim partnerima. Pred takvim gigantskim mehanizmom moći i kontrole, sve priče o samostalnosti EU su naprosto komične.

Бата Стојковић

pre 6 godina

А што се Амери и Британци брину како ће се ЕУ организовати кад једни нису члан ЕУ а други си недавно изашли. Кад се супружници разведу није ред да једно другом одређују како ће живети после развода.

Dragan

pre 6 godina

I laici vide da tu nema nista novoga sem kontinuiteta, znaci ono sto su gubili u dva svetska rata, opametili su se, seli za sto napravili plan, tajni javni, nije bitno i sada delaju. Francuzi su im ono perce na sesiru a ostali ni do kolena. Oni sa one strane Lamansa spasavaju se izlaskom iz sistema. E sada mozemo fakat elaborirati na vise nacina iz vise pravaca iz vise uglova po meni rezultat za male je poguban a narocito za male, neposlusne.

Swarog

pre 6 godina

U USA i UK pisu to sto se i ocekivalo. Trump je moguce trazio novac od Angele Merkel, samo to moze da bude razlog da ona izadje sa takvim izjavama. Ja se nadam da Nemacka i Francuska imaju snage i volje da podignu EU na nivo supersile sto ona objektivno jeste. Sad kad je UK skoro pa otisla, situacija je dobra. Takodje Trump ide na ruku federalstima u EU. Problem moze biti mozda jos Poljska sa svojom dupeuvlakackom politikom prema USA.

crni sin

pre 6 godina

EU + Rusija = najveca ekonomska sila u zapadnom svetu.
EU + Rusija = najveca vojna sila.
EU + Rusija = relevantan, vodeci politicki igrac na svetskoj sceni.
EU bez Rusije = svet u izumiranju.
Rusija bez EU = svet u izumiranju.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (N4, 1. jun 2017 12:56) # Link komentara

mozda, ali pod uslovom da rusija konacno pocne da postuje ljudska prava. i nemojte rusofili sad o postovanju ljudskih prava u rusiji, svako dobronameran zna koliko su ljudska prava u evropskom poimanju te reci ruskim vlastima poslednja rupa na svirali i kako se ista u rusiji nemilosrdno krse na svakom cosku. u krajnjoj liniji, nepostovanje ljudskih prava kao i agresivan pristup pojedinim komsijskim zemljama je ono zbog cega rusija, bar u dogledno vreme, ne moze biti u zajedinici sa EU. lopta je u ruskom dvoristu

xy

pre 6 godina

(simakosmos, 31. maj 2017 23:41)

Zanemarujes da su ta prethodna dva puta Francuzi i Rusi bili sa druge strane nisana, a ovaj put bi trebalo da su svi na istoj strani.

LOL

pre 6 godina

Izgleda da je jedino Merkelova svesna da je EU okupirana od strane "slobodnog zapadnog sveta" još od '45 pa joj dosadilo da samo ispunjava želje velikog brata tj. batinaša.

ja

pre 6 godina

Mislim da bi Srbiji odgovaralo da se NATO raspadne i da se formira taj Evropski vojni savez. Mogli bi da pristupimo takvom savezu. U tom slucaju Srbija vise ne bi bila okruzena NATO drzavama, vec saveznicima. Znam ovo saveznici bi trebalo mozda staviti pod navodnike, ali bi svakako bilo komotnije nego sad.

ja

pre 6 godina

Vojna i politička emancipacija Evrope od SAD bi predstavljalo najbolje moguće rešenje za nas. Zašto? Pa mogli bismo da se integrišemo u evropski odbrambeni sistem, odbacujući retardiranu ideju o vojnoj neutralnost. Evropski vojni blok bi nam predstavljao odskočnu dasku ka EU, a ne bi nosio negativne emocionalne posledice kao priključivanje NATO-u, odnosno političke posledice kao priključivanje Rusiji...