Utorak, 02.05.2017.

22:37

Zaev: U Srbiji na vlasti nacionalističko rukovodstvo

Lider SDSM Zoran Zaev izjavio je da su Srbi i Makedonici bratski narodi ali i da je u Srbiji na vlasti "nacionalističko rukovodstvo" Aleksandra Vučića.

Izvor: Tanjug

Zaev: U Srbiji na vlasti nacionalistièko rukovodstvo IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

52 Komentari

Sortiraj po:

Marko

pre 6 godina

Sve je to lepo sto Zaev kaze, medjutim on ispusta bitnu stvar a to je da je prihvatio platformu prema kojoj ce Srbija biti tuzena za genocid nad Albancima u Makedoniji.
Ta ce tuzba dobiti pozitivnu presudu, jer bi se sudilo pod vlascu Zaeva a nebi me cudilo da sudija bude Albanac.
Onda ce se Makedonija i Srbija ganjati pred svetskim sudovima zbog odstete a Albanci ce na kontu presude, traziti jos veca prava u Makedoniji jer bi njih bilo mnogo vise da Srbija nije nacinila "genocid"
Sve u svemu, Zaev ce zaviti Makedoniju u crno samo da bi se domogao vlasti.

djidjigovedina

pre 6 godina

av av nacionalista?! hahaha..pa tako smo i za slobu mislili..to su sve autokrate kapitalisti...koji zavlace narod mas parolama ..nacionalizam kao zadnje utociste svake propale ekonomije;)

Rajkan

pre 6 godina

U Srbiji su na vlasti vec godinama oportunisti, cak makijavelisti. Nikakva konkretna ideologija ne moze da im se prikaci. Ideju koriste samo da bi sto duze ostali na vlasti. Slicno je kao i u Makedoniji, u istom smo cabru, pod istom kapom. I to Zaev dobro zna. Verovatno izjavljuje ovakve stvari, da bi izmedju ostalog podigao rejting Vucicu u Srbiji

mika otava

pre 6 godina

A kako bi bilo da komentatori pođu od činjenica, umesto naše štampe? Ko je dobio većinu na izborima, i time pravo da formira vladu u Makedoniji? Otkad to nije dovoljno u demokratiji? Pa ako nisu dobri, neka izgube sledeće izbore! Nije bitno ko za koga navija.

Milutin

pre 6 godina

Vidim da ovde neki mesaju pojmove i imaju izjave tipa "nacionalizam nije nista strasno". Nacionalizan je sovinizam, vrsta sovinizma. Prosto to je definicija reci. Ljubav prema svom narodu, svojoj otadzbini se zove patriotizam. Eto, samo da pojasnim.
(mesate_pojmove, 2. maj 2017 23:53)
Nacionalizam je ljubav prema sopstvnoj naciji. (Pozitivan kontekst i po svim deklaracijama UN/EU/SER bi trebalo u vremenu globalizacije da se neguje. Jer tradicija nacije izumire i kao takva treba da bude zashticena).
Patriotizam je ljubav prema otadzbini. Takode pozitivan kontekst. Ali mnoge grupe otadzbinu nemaju ili su prinudjeni da zive u tudoj pa i nenacionalnoj drzavi. Zato je patriotizam privilegija samo dela stanovnistva planete.
Shovinizam je uverenje superiornosti sopstvene grupe u odnosu na druge grupe. Ova uverenja mogu da budu podsticajna za pripadnike grupe (sportisti, radnici fabrike koji veruju u superiornost svoga rada na trzistu i td.) i zato se smatraju pozitivnim sve dok neprouzrokuju akcije kojima se ugrozavaju druge grupe ljudi. (ti sa shovinistima mozes da se slazes ili ne i to je sloboda misljenja).
Kada dode do ugrozavanja psihickog i fizichkog bica drugih grupa ili pojedinaca. Onda je to negativno i tu spadaju Nacizam, Fashizam, Fundamentalizam, diktatura proleterijata...(i za to mesta nema u nashem tolerantnom drushtvu)
Za tvoju informaciju, onaj koji ima problem sa mojim nacionalizmom (mojom ljubavlju prema sorkijevcima) i to javno tvrdi je nacista.

Jovan Vasić

pre 6 godina

Da se razjasnimo.
Patriotizam je otatzbinstvo u prevodu sa latinskog, ljubav prema otadzbini. Nacionalizam je narodnost, ili ljubav prema narodu. nacio/natale su latinske reci nepoznatog porekla, dok je narod srpska reč istog značenja, a to je na radjanje, stvaranje potomstva, širenja određene grupe ljudi. Šovinizam je nešto sasvim treće, reč je francuskog porekla i nastala je za vreme drugog svetskog rata.

Trifke

pre 6 godina

"Национализам или народњаштво је концепт који у суштини представља приврженост сопственом народу и држави". Niko od ovih na vlasti nije nacionalista.

Sve je ovde na prodaju

pre 6 godina

Opservacija Zaeva je nepotpuna: Vucic NASTUPA KAO NACIONALISTA, ali je najobicniji oportunista i nacionalizam mu je na prodaju.

Nacionalizam je orudje zastrasivanja, i svog naroda i drugih, i ima veze sa stvaranjem etniski cistih drzava. Po definiciji je losa stvar, a ne za pohvalu, komentatori.

I jedna opaska: Vucic nije pobedio na izborima u Srbiji, on je tih 50% glasova KUPIO. Sto dosta govori o buducnosti Srbije, samo ako Velika Albanija DOVOLJNO PONUDI!


Koliko smo nepismeni dobro je da jos postojimo.

Duck Dodgers

pre 6 godina

Vučić jeste nacionalista i ja licno tu ne vidim ništa loše. Nacionalisti su bili i oni Srbi koji su oslobodili podrucje vardarske Makedonije od Turaka, Bugara. Nacionalisti su bili i oni koji nisu dozvolili da se Makedonija isparča za vreme I svetskog rata i deo da Bugarima, Grcima. Nacionalisti su i oni koji jedini na svetu priznaju ime Makedonije, dok Makedonija prva, uz Crnu goru, glasa za sve protiv Srbije u medjunarodnim institucijama. Istina je takodje da će jačanjem i davanjem prava Albancima prvi na svojoj koži osetiti pripadnici srpske zajednice u Makedoniji. A posao svakog srpskog nanacionaliste, pa samim tim i Vučića, je da urade sve u svojoj moci da to spreče.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Uzicka republika, 2. maj 2017 22:57)
Nacionalista je bio i vladika Velimirović, koji je otvoreno podržavao Hitlera, pa Nedić koji je rehabilitovan... pa Mladić koji je pobio one ljude u Srebrenici... svi oni radi kao neke brige za Srbe ubijaju sve koji im smetaju.... nacionalizam je stanje koje prethodi fašizmu, a vama je on dobar i tu "nema ništa loše". Da smo dao bog dali Albancima reprezentativnost i da nismo njihovim marginalizovanjem konstantno stvarali nepoverenje, danas bi možda to Kosovo bilo u sastavu Srbije. Ali nacionalisti i jesu poznati po tome što traže teritorije na ojima ima kao na primer u Krajini većina Srba, ali odbijaju da ovo pravo daju Albancima na Kosovu...

СрбинсонКрусо

pre 6 godina

I Slovenci su nacionalisti. I super im ide - uredjena, napredna drzava, plata dobra, penzija redovna. A ubedljivo su najveci nacionalisti na Balkanu.

I svaka im cast!
(ViscoSalejo, 2. maj 2017 23:52)
Ма ко то каже, баш сви Словенци... ви значи знате свако Словенца какав је... Генерализација у недостатку познавања других, то ви чините, јер вам је тако лакше... нити су сви Словенци вредни, нити су сви Срби некултурни како неки Хрвати воле да истакну, нити су сви срби лепи и паметни, а поготобво не некакав небески народ како неки Срби описују своју нацију... Прогрес је неминован, а кавзитрадиционализам и национализам га само успоравају, и не могу га зауставити... Све више грађана ове земље на себе гледа као на индивидуу па тек онда припадника неке групе, па и нације што је природан ток прогрес, један део грађана се боји напретка јер он води у неизвесност па се држи "традиције" која и не постоји више јер су је живели у прошлости и она и јесте прошлост, зато и имамо увек неког вођу, и то баш оног Домановићевог слепог, који нема појма шта ради, а сви га прате, па кад пропаднемо са њим онда га пљују... а све из страха преузимања живота у своје руку, и недостатка одговорности према сопственом животу и куда он иде, једноставно национализам је изговор да се буде инертан (у групи је сигурније па макар сви пропали), прогрес је неминован и обухвата чак и саваког од њих, али су они разлог његове успорености код нас.

Gejmer

pre 6 godina

Dokaz da smo nacionalisti i tvrdoglavi narod evo i po komentarima se moze videti. Ali ja ne vidim u cemu je tu problem. Mnoge drzave vode takvu politiku tipa SAD,Rusija,Svajcarska,Nemacka...... Ali mi smo mala i slaba drzava pa valjda nemamo pravo na nacionalizam. A ovo sto smo tvrdoglavi narod obija nam se o glavu vekovima.

aaa

pre 6 godina

Nemas ti prijatelju problem sa strane Srbije ali ti to dobro znas. U velikoj Albaniji je i Skoplje ali i to znas .....Verovatno i dalje moslis da cete se izvuci iz tog kosmara ustupcima ,suprotstavljanjem Srbiji,.....Dzaba druze , crno vam se pise......U stvari , napisano je!

Marija

pre 6 godina

Jao, taj srpski nacionalizam... Najizlizanija floskula i adut koji politički amateri povlače po potrebi.
A zamisli da u školama deca kao obavezan predmet imaju srpski jezik, kao u Nemačkoj ili Americi što imaju nemački i engleski, a svoj maternji mogu da uče u vikend-školama?
Ili, zamisli da se uhapsii i na sud izvede državljanin koji javno izjavljuje da njegov predsednik nije onaj izabran na izborima, nego predsednik susedne zemlje koja otvoreno preti da će ti uzeti deo tvoje? Istina, nisam sigurna da bi u Nemačkoj ili Americi takav uopšte stigao do suda...
I bolje ćuti tamo, nemoj ja da ti dođem... na vlast

Mirko

pre 6 godina

Срби имају лепшу реч за наведено, а то је „Родољубље"
Баш волим своју земљу и нацију и недам да је растурају, не желим лоше другима, ал' своје има да браним! Поносно истичем да сам родољуб!
(Саша С., 2. maj 2017 23:50)

Nema sta da branis kao i ni od koga da branis. Mozak nam je ispiran decenijama da smo mi ti koji smo ugrozeni od svih mogucih dok je isitna bila da smo mi bili u superiornijoj poziciji u odnosu na sve ostale I zeleli smo celokupnu vlast nad svima samo za sebe. Nazalost teorija se nije pretocila u praksu I mi smo prsli po svim poljima I srozali se. Umesto da se suocimo sa nasim namerama mi jos vise glumimo zrtve nad kojima se desila nepravda. I tako do samog propadanja ili dok svet ne stisne reset pa pobedi nasa Ruska strana, a ako ne pobedi onda sve iznova.

Programerka

pre 6 godina

Hteli ste da kažete da je patriotizam ok, ne nacionalizam. Nažalost, ova dva pojma su izjednačena kada su Srbi u pitanju. Nije samo da ih mi mešamo, već i medjunarodna zajednica drugačije gleda na patriotazam u Srba nego kod bilo kog drugog naroda u Evropi. Nikako nije isto.

Shone

pre 6 godina

Vučić je bio nacionalista, prošlo vreme.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (bogdan, 2. maj 2017 23:20)
Nije on bio nacionalista vec turbo sovinista. Nacionalizam je stvar gradjanske klase i gospode jos od vremena francuske revolucije, i na njemu su izgradjene skoro sve drzave zapadne Evrope osim Nemacke jer kod njih je taj proces preokrenut vise puta tokom istorije, a AV sa tom pricom nema nikakve veze. Bio je obican turbo sovinista (varijanta ko nije radikal nije ni Srbin), i ulicar tj galamdzija (sto je i sada).

Sada je takodje i konvertit!

микро

pre 6 godina

Дакле Албанац који инсистира на свом албанству у Македонији, Србији, Црној Гори може, а Србин који по историјском наслеђу исту равноправност захтева онда је то национализам? Ако Мило Ђукановић измишља нова писма, језике, историју, цркву, то није национализам, а кад Срби са потпуно истим системом се позивају на своја права, историју, цркву, веру, наслеђе, културу и језик то је онда погрешан национализам? ЛИЦЕМЕРИ!

Зашто албанци не учествују ни у једној држави ни у једном попису?

Ja

pre 6 godina

Za sve nepismene i zlonamerne , nacija i nacionalizam su temelj moderne demokratske drzave koja je smenila srednjevekovnu! Svaka nacija ima svoj sistem vrednosti, gradjen vekovima, i biti deo jedne nacije znaci imati odredjen sistem vrednosti, a voleti taj sistem i doprinositi mu, znaci biti nacionalista. Ovde imaju problem samo ljudi koji ni na koji nacin ne doprinose, vec naprotiv samo podrivaju, a zamisljaju da treba da imaju ista, ako ne i veca prava na zivotnom prostoru jedne nacije, kojoj ocigledno ne pripadaju!

Grujić

pre 6 godina

Makedonci bi morali odmah da se ujedine i preuzmu nesto kako se ne bi priključili Albaniji.Ovo je zaista strašno šta preživljava Makedonija.

Bojan

pre 6 godina

Ne vidim po čemu je Vučić nacionalista. Ne sećam se da je poslednjih 5 godina imao bilo kakvih nacionalističkih izjava ili poteza.
Dakle, po potezima koje vuče, Vučić nije ni desničar ni levičar. Vučić nema ideologiju, on je klasičan populista koji nema nikakvu ideologiju, ni levu ni desnu. Takođe, nema nikakav srednjoročni cilj, sem da ostane na vlasti.
Zbog toga izjave menja kako vetar duva. Jednom kaže da su oni koji žele da prodaju Telekom izdajnici, sledeće godine oglasi prodaju. U decembru kaže da se neće kandidovati za predsednika, a u februaru se kandiduje. Obeća da niko ne sme da takne penzije, pa iz posle 3 meseca smanji...
Jedino što je konstantno u Vučićevim izjavama je da uvek ide niz dlaku svetskim centrima moći koji su ga postavili tu gde je: amerika, MMF, nemačka... nikada ni trunka kritike ni sa jedne, ni sa druge strane.
Što se tiče Zaeva, on će nakon ovoga dobiti packe od svojih mentora, koji su takođe i Vučićevi mentori. Kada se deca posvađaju, veliki tata se ne meša u to ko je kriv, već i jednog i drugog povuku za uvo i pošalju da se zajedno igraju. Tako je bilo kod Vućića i Rame, tako će i sada biti.

Makarije

pre 6 godina

Vucic jeste nacionalista , to se vidi iz svake izjave usmerene ka spolja. Uprkos komicnim pokusajima da se prikaze drugacije. Ono sto je najtuznije je da on ne razume da su ljudi kao on, nacionalisti sa ogromnim egom unistili bivsu drzavu. Na cijeg se lidera on cesto poziva. Ljudi kao on su od Srbije , drzave koja je bila vodilja ostalima u ideji oslobodjenja i centar stvaranja zajednicke drzave, napravili zloduha od koga se bezi. Potpuno je razumljivo zasto je Vucicu drug nacionalista Greuevski.

ViscoSalejo

pre 6 godina

I Slovenci su nacionalisti. I super im ide - uredjena, napredna drzava, plata dobra, penzija redovna. A ubedljivo su najveci nacionalisti na Balkanu.

I svaka im cast!

Velja

pre 6 godina

Teško da su Srbi i Makedonci 'braća', koliko god da postoje međusobne simpatije, naše dve države su opterećene brojnim sporovima: od pitanja crkava (što ne bi ni trebao da bude medjudržavni problem ali nažalost jeste), preko priznanja Kosova od strane BJRM, stava Makedonije za vreme bombardovanja (kada su među prvima dali dozvolu NATO avionima za prelet preko njihove teritorije) do današnjih čestih nesporazuma. Trebamo da sarađujemo, naravno, što više, da trgujemo, da putujemo jedni kod drugih, da se posećujemo, ali pustimo to 'bratstvo'. Jedina država koja nam je uvek pomagala i bila naš iskreni i verni prijatelj i zahvaljujući kojoj smo i opstali kao narod jeste Grčka. Uvek prijatelji, nikada ništa za uzvrat nisu tražili. Samo nemojte kao kontraargument da spominjete Atinu i '95 i zviždanje, molim vas.

alban

pre 6 godina

Kvatro

Ti si skroz pobrkao loncice! U nacionalizmu nema niceg lepog, kad je covek nacionalista onda stvara mrznju prema drugima i obratno. Da si rekao patriotizam onda je to sasvim druga stvar, ali nacionalizm i patriotizam su sasvim dva razlicita pojma.

GNOJ

pre 6 godina

Nismo mi nikakav bratski narod.Svako svoja posla neka gleda ,a ako imamo negde zajednički interes dobro je.Ako ga nemamo opet je dobro.
Oni su oni ,mi smo mi i tu prepravljanja nema.

Kvatro

pre 6 godina

Vidite ovde postoji jedan problem koji se provlaci decenijama a to je izvrtanje znacenja nekih reci. Ovde se stalno namece da je naconalizam nesto strasno. Nacionalizam u suštini predstavlja privrženost sopstvenoj naciji, državi i njenim interesima. Sovinizam ili sovinista je vec nesto drugo i opasno jer je to pristalica politike razvoja svoje nacije na štetu drugih naroda. Tako da ne znam sta je doticni Zaev hteo da kaze pogotovo sto on u ovom izlaganju ubacuje nacionalisticke stavove poput boljeg povezivanja dva bratska pravoslavna naroda. Svi znaju da problem nije koalicija sa Albancima jer oni to moraju da urade po Ohridskom sporazumu ali Tiranska deklaracija i pevanje Albanske himne u Parlamentu jeste problem. Zamislite svi vi koji se kunete u zapad da poslanici Turskog porekla u Nemackoj a ima ih dosta zapevaju Tursku himnu u Parlamentu. Da li bi Nemci to dozvolili.

Mirko Mirić

pre 6 godina

Власт у Србији је онаква какву је народ изабрао са преко 50% гласова и то нема никакве везе са македонским проблемом!

dule

pre 6 godina

Vučić je bio nacionalista, prošlo vreme.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (bogdan, 2. maj 2017 23:20)

Tako je, sada je samo konvertit i oportunista. Pljunuo je na sve ono što je pričao 20 godina. I to preko noći. Bez da je ikad priznao ijednu svoju grešku ili zabludu.

A to nije ni lako ni dobro.

fantom

pre 6 godina

Pa Zaev je u pravu. Šta ima loše u tome biti nacionalista? Naravno, sad će izmisliti neki 100 razloga iz devedesetih. Alo govorimo o ljubavi prema svojoj zemlji, ništa više, to je definicija nacionaliste u normalnim zemljama. E sad, da li je Srbija normalna zemlja...

Jos neko

pre 6 godina

Samo da se i ja prijavim. I ja sam nacionalista, Pa sta? Jel manje vredim, jel manje radim, jel manje doprinosim??? Mislim da Zaev pokusava da se nasali u svoj svojoj muci, pa da malo nagazi Vucica.

Саша С.

pre 6 godina

Срби имају лепшу реч за наведено, а то је „Родољубље"
Баш волим своју земљу и нацију и недам да је растурају, не желим лоше другима, ал' своје има да браним! Поносно истичем да сам родољуб!

Darko

pre 6 godina

Izgleda da je samo na Balkanu sramota biti nacionalista i voleti svoju zemlju, ajde informisite se malo sta znaci nacionalista, pa svaki amerikanac za sebe kaze da je nacionalista, to je nesto pozitivno.

mesate_pojmove

pre 6 godina

Vidim da ovde neki mesaju pojmove i imaju izjave tipa "nacionalizam nije nista strasno". Nacionalizan je sovinizam, vrsta sovinizma. Prosto to je definicija reci. Ljubav prema svom narodu, svojoj otadzbini se zove patriotizam. Eto, samo da pojasnim.

drzmo se

pre 6 godina

Jugoslaviju je trebalo preustrojiti u labavu konfederaciju, cisto da sluzi za odbranu od svetskih imperija, strasno je kako su nam zakuvali, koristeci se pre svega nasom naivnoscu

Uzicka republika

pre 6 godina

Vučić jeste nacionalista i ja licno tu ne vidim ništa loše. Nacionalisti su bili i oni Srbi koji su oslobodili podrucje vardarske Makedonije od Turaka, Bugara. Nacionalisti su bili i oni koji nisu dozvolili da se Makedonija isparča za vreme I svetskog rata i deo da Bugarima, Grcima. Nacionalisti su i oni koji jedini na svetu priznaju ime Makedonije, dok Makedonija prva, uz Crnu goru, glasa za sve protiv Srbije u medjunarodnim institucijama. Istina je takodje da će jačanjem i davanjem prava Albancima prvi na svojoj koži osetiti pripadnici srpske zajednice u Makedoniji. A posao svakog srpskog nanacionaliste, pa samim tim i Vučića, je da urade sve u svojoj moci da to spreče.

Ivan

pre 6 godina

Naši političari su samo pozivali na mir i nisu podrđžavali nijednu stranu, na žalost "mediji" od cele situacije prave rijaliti i bezmalo daju podršku Gruevskom.
I jedni i drugi trebaju da misle na budućnost tako da se ne treba mešati u unutrašnje stvari druge države. To važi i za Zaeva.

Petar

pre 6 godina

Cek cek..rece li ovaj sto je pristao na sve zahteve Albanca da je Gruevski nepriljatelj Srbije i da je glasao za prijem Kosova u UNESKO? Pa ako je tako "prijatelju" pokazi se ako formiras vladu..ponisti priznavanje Kosova i budi uz Srbiju.

Petar

pre 6 godina

Cek cek..rece li ovaj sto je pristao na sve zahteve Albanca da je Gruevski nepriljatelj Srbije i da je glasao za prijem Kosova u UNESKO? Pa ako je tako "prijatelju" pokazi se ako formiras vladu..ponisti priznavanje Kosova i budi uz Srbiju.

ViscoSalejo

pre 6 godina

I Slovenci su nacionalisti. I super im ide - uredjena, napredna drzava, plata dobra, penzija redovna. A ubedljivo su najveci nacionalisti na Balkanu.

I svaka im cast!

Velja

pre 6 godina

Teško da su Srbi i Makedonci 'braća', koliko god da postoje međusobne simpatije, naše dve države su opterećene brojnim sporovima: od pitanja crkava (što ne bi ni trebao da bude medjudržavni problem ali nažalost jeste), preko priznanja Kosova od strane BJRM, stava Makedonije za vreme bombardovanja (kada su među prvima dali dozvolu NATO avionima za prelet preko njihove teritorije) do današnjih čestih nesporazuma. Trebamo da sarađujemo, naravno, što više, da trgujemo, da putujemo jedni kod drugih, da se posećujemo, ali pustimo to 'bratstvo'. Jedina država koja nam je uvek pomagala i bila naš iskreni i verni prijatelj i zahvaljujući kojoj smo i opstali kao narod jeste Grčka. Uvek prijatelji, nikada ništa za uzvrat nisu tražili. Samo nemojte kao kontraargument da spominjete Atinu i '95 i zviždanje, molim vas.

Саша С.

pre 6 godina

Срби имају лепшу реч за наведено, а то је „Родољубље"
Баш волим своју земљу и нацију и недам да је растурају, не желим лоше другима, ал' своје има да браним! Поносно истичем да сам родољуб!

Uzicka republika

pre 6 godina

Vučić jeste nacionalista i ja licno tu ne vidim ništa loše. Nacionalisti su bili i oni Srbi koji su oslobodili podrucje vardarske Makedonije od Turaka, Bugara. Nacionalisti su bili i oni koji nisu dozvolili da se Makedonija isparča za vreme I svetskog rata i deo da Bugarima, Grcima. Nacionalisti su i oni koji jedini na svetu priznaju ime Makedonije, dok Makedonija prva, uz Crnu goru, glasa za sve protiv Srbije u medjunarodnim institucijama. Istina je takodje da će jačanjem i davanjem prava Albancima prvi na svojoj koži osetiti pripadnici srpske zajednice u Makedoniji. A posao svakog srpskog nanacionaliste, pa samim tim i Vučića, je da urade sve u svojoj moci da to spreče.

GNOJ

pre 6 godina

Nismo mi nikakav bratski narod.Svako svoja posla neka gleda ,a ako imamo negde zajednički interes dobro je.Ako ga nemamo opet je dobro.
Oni su oni ,mi smo mi i tu prepravljanja nema.

Ivan

pre 6 godina

Naši političari su samo pozivali na mir i nisu podrđžavali nijednu stranu, na žalost "mediji" od cele situacije prave rijaliti i bezmalo daju podršku Gruevskom.
I jedni i drugi trebaju da misle na budućnost tako da se ne treba mešati u unutrašnje stvari druge države. To važi i za Zaeva.

Jos neko

pre 6 godina

Samo da se i ja prijavim. I ja sam nacionalista, Pa sta? Jel manje vredim, jel manje radim, jel manje doprinosim??? Mislim da Zaev pokusava da se nasali u svoj svojoj muci, pa da malo nagazi Vucica.

Darko

pre 6 godina

Izgleda da je samo na Balkanu sramota biti nacionalista i voleti svoju zemlju, ajde informisite se malo sta znaci nacionalista, pa svaki amerikanac za sebe kaze da je nacionalista, to je nesto pozitivno.

dule

pre 6 godina

Vučić je bio nacionalista, prošlo vreme.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (bogdan, 2. maj 2017 23:20)

Tako je, sada je samo konvertit i oportunista. Pljunuo je na sve ono što je pričao 20 godina. I to preko noći. Bez da je ikad priznao ijednu svoju grešku ili zabludu.

A to nije ni lako ni dobro.

Kvatro

pre 6 godina

Vidite ovde postoji jedan problem koji se provlaci decenijama a to je izvrtanje znacenja nekih reci. Ovde se stalno namece da je naconalizam nesto strasno. Nacionalizam u suštini predstavlja privrženost sopstvenoj naciji, državi i njenim interesima. Sovinizam ili sovinista je vec nesto drugo i opasno jer je to pristalica politike razvoja svoje nacije na štetu drugih naroda. Tako da ne znam sta je doticni Zaev hteo da kaze pogotovo sto on u ovom izlaganju ubacuje nacionalisticke stavove poput boljeg povezivanja dva bratska pravoslavna naroda. Svi znaju da problem nije koalicija sa Albancima jer oni to moraju da urade po Ohridskom sporazumu ali Tiranska deklaracija i pevanje Albanske himne u Parlamentu jeste problem. Zamislite svi vi koji se kunete u zapad da poslanici Turskog porekla u Nemackoj a ima ih dosta zapevaju Tursku himnu u Parlamentu. Da li bi Nemci to dozvolili.

drzmo se

pre 6 godina

Jugoslaviju je trebalo preustrojiti u labavu konfederaciju, cisto da sluzi za odbranu od svetskih imperija, strasno je kako su nam zakuvali, koristeci se pre svega nasom naivnoscu

Mirko Mirić

pre 6 godina

Власт у Србији је онаква какву је народ изабрао са преко 50% гласова и то нема никакве везе са македонским проблемом!

mesate_pojmove

pre 6 godina

Vidim da ovde neki mesaju pojmove i imaju izjave tipa "nacionalizam nije nista strasno". Nacionalizan je sovinizam, vrsta sovinizma. Prosto to je definicija reci. Ljubav prema svom narodu, svojoj otadzbini se zove patriotizam. Eto, samo da pojasnim.

Trifke

pre 6 godina

"Национализам или народњаштво је концепт који у суштини представља приврженост сопственом народу и држави". Niko od ovih na vlasti nije nacionalista.

Makarije

pre 6 godina

Vucic jeste nacionalista , to se vidi iz svake izjave usmerene ka spolja. Uprkos komicnim pokusajima da se prikaze drugacije. Ono sto je najtuznije je da on ne razume da su ljudi kao on, nacionalisti sa ogromnim egom unistili bivsu drzavu. Na cijeg se lidera on cesto poziva. Ljudi kao on su od Srbije , drzave koja je bila vodilja ostalima u ideji oslobodjenja i centar stvaranja zajednicke drzave, napravili zloduha od koga se bezi. Potpuno je razumljivo zasto je Vucicu drug nacionalista Greuevski.

alban

pre 6 godina

Kvatro

Ti si skroz pobrkao loncice! U nacionalizmu nema niceg lepog, kad je covek nacionalista onda stvara mrznju prema drugima i obratno. Da si rekao patriotizam onda je to sasvim druga stvar, ali nacionalizm i patriotizam su sasvim dva razlicita pojma.

Jovan Vasić

pre 6 godina

Da se razjasnimo.
Patriotizam je otatzbinstvo u prevodu sa latinskog, ljubav prema otadzbini. Nacionalizam je narodnost, ili ljubav prema narodu. nacio/natale su latinske reci nepoznatog porekla, dok je narod srpska reč istog značenja, a to je na radjanje, stvaranje potomstva, širenja određene grupe ljudi. Šovinizam je nešto sasvim treće, reč je francuskog porekla i nastala je za vreme drugog svetskog rata.

aaa

pre 6 godina

Nemas ti prijatelju problem sa strane Srbije ali ti to dobro znas. U velikoj Albaniji je i Skoplje ali i to znas .....Verovatno i dalje moslis da cete se izvuci iz tog kosmara ustupcima ,suprotstavljanjem Srbiji,.....Dzaba druze , crno vam se pise......U stvari , napisano je!

Marija

pre 6 godina

Jao, taj srpski nacionalizam... Najizlizanija floskula i adut koji politički amateri povlače po potrebi.
A zamisli da u školama deca kao obavezan predmet imaju srpski jezik, kao u Nemačkoj ili Americi što imaju nemački i engleski, a svoj maternji mogu da uče u vikend-školama?
Ili, zamisli da se uhapsii i na sud izvede državljanin koji javno izjavljuje da njegov predsednik nije onaj izabran na izborima, nego predsednik susedne zemlje koja otvoreno preti da će ti uzeti deo tvoje? Istina, nisam sigurna da bi u Nemačkoj ili Americi takav uopšte stigao do suda...
I bolje ćuti tamo, nemoj ja da ti dođem... na vlast

Sve je ovde na prodaju

pre 6 godina

Opservacija Zaeva je nepotpuna: Vucic NASTUPA KAO NACIONALISTA, ali je najobicniji oportunista i nacionalizam mu je na prodaju.

Nacionalizam je orudje zastrasivanja, i svog naroda i drugih, i ima veze sa stvaranjem etniski cistih drzava. Po definiciji je losa stvar, a ne za pohvalu, komentatori.

I jedna opaska: Vucic nije pobedio na izborima u Srbiji, on je tih 50% glasova KUPIO. Sto dosta govori o buducnosti Srbije, samo ako Velika Albanija DOVOLJNO PONUDI!


Koliko smo nepismeni dobro je da jos postojimo.

Ja

pre 6 godina

Za sve nepismene i zlonamerne , nacija i nacionalizam su temelj moderne demokratske drzave koja je smenila srednjevekovnu! Svaka nacija ima svoj sistem vrednosti, gradjen vekovima, i biti deo jedne nacije znaci imati odredjen sistem vrednosti, a voleti taj sistem i doprinositi mu, znaci biti nacionalista. Ovde imaju problem samo ljudi koji ni na koji nacin ne doprinose, vec naprotiv samo podrivaju, a zamisljaju da treba da imaju ista, ako ne i veca prava na zivotnom prostoru jedne nacije, kojoj ocigledno ne pripadaju!

fantom

pre 6 godina

Pa Zaev je u pravu. Šta ima loše u tome biti nacionalista? Naravno, sad će izmisliti neki 100 razloga iz devedesetih. Alo govorimo o ljubavi prema svojoj zemlji, ništa više, to je definicija nacionaliste u normalnim zemljama. E sad, da li je Srbija normalna zemlja...

Milutin

pre 6 godina

Vidim da ovde neki mesaju pojmove i imaju izjave tipa "nacionalizam nije nista strasno". Nacionalizan je sovinizam, vrsta sovinizma. Prosto to je definicija reci. Ljubav prema svom narodu, svojoj otadzbini se zove patriotizam. Eto, samo da pojasnim.
(mesate_pojmove, 2. maj 2017 23:53)
Nacionalizam je ljubav prema sopstvnoj naciji. (Pozitivan kontekst i po svim deklaracijama UN/EU/SER bi trebalo u vremenu globalizacije da se neguje. Jer tradicija nacije izumire i kao takva treba da bude zashticena).
Patriotizam je ljubav prema otadzbini. Takode pozitivan kontekst. Ali mnoge grupe otadzbinu nemaju ili su prinudjeni da zive u tudoj pa i nenacionalnoj drzavi. Zato je patriotizam privilegija samo dela stanovnistva planete.
Shovinizam je uverenje superiornosti sopstvene grupe u odnosu na druge grupe. Ova uverenja mogu da budu podsticajna za pripadnike grupe (sportisti, radnici fabrike koji veruju u superiornost svoga rada na trzistu i td.) i zato se smatraju pozitivnim sve dok neprouzrokuju akcije kojima se ugrozavaju druge grupe ljudi. (ti sa shovinistima mozes da se slazes ili ne i to je sloboda misljenja).
Kada dode do ugrozavanja psihickog i fizichkog bica drugih grupa ili pojedinaca. Onda je to negativno i tu spadaju Nacizam, Fashizam, Fundamentalizam, diktatura proleterijata...(i za to mesta nema u nashem tolerantnom drushtvu)
Za tvoju informaciju, onaj koji ima problem sa mojim nacionalizmom (mojom ljubavlju prema sorkijevcima) i to javno tvrdi je nacista.

Shone

pre 6 godina

Vučić je bio nacionalista, prošlo vreme.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (bogdan, 2. maj 2017 23:20)
Nije on bio nacionalista vec turbo sovinista. Nacionalizam je stvar gradjanske klase i gospode jos od vremena francuske revolucije, i na njemu su izgradjene skoro sve drzave zapadne Evrope osim Nemacke jer kod njih je taj proces preokrenut vise puta tokom istorije, a AV sa tom pricom nema nikakve veze. Bio je obican turbo sovinista (varijanta ko nije radikal nije ni Srbin), i ulicar tj galamdzija (sto je i sada).

Sada je takodje i konvertit!

микро

pre 6 godina

Дакле Албанац који инсистира на свом албанству у Македонији, Србији, Црној Гори може, а Србин који по историјском наслеђу исту равноправност захтева онда је то национализам? Ако Мило Ђукановић измишља нова писма, језике, историју, цркву, то није национализам, а кад Срби са потпуно истим системом се позивају на своја права, историју, цркву, веру, наслеђе, културу и језик то је онда погрешан национализам? ЛИЦЕМЕРИ!

Зашто албанци не учествују ни у једној држави ни у једном попису?

Duck Dodgers

pre 6 godina

Vučić jeste nacionalista i ja licno tu ne vidim ništa loše. Nacionalisti su bili i oni Srbi koji su oslobodili podrucje vardarske Makedonije od Turaka, Bugara. Nacionalisti su bili i oni koji nisu dozvolili da se Makedonija isparča za vreme I svetskog rata i deo da Bugarima, Grcima. Nacionalisti su i oni koji jedini na svetu priznaju ime Makedonije, dok Makedonija prva, uz Crnu goru, glasa za sve protiv Srbije u medjunarodnim institucijama. Istina je takodje da će jačanjem i davanjem prava Albancima prvi na svojoj koži osetiti pripadnici srpske zajednice u Makedoniji. A posao svakog srpskog nanacionaliste, pa samim tim i Vučića, je da urade sve u svojoj moci da to spreče.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Uzicka republika, 2. maj 2017 22:57)
Nacionalista je bio i vladika Velimirović, koji je otvoreno podržavao Hitlera, pa Nedić koji je rehabilitovan... pa Mladić koji je pobio one ljude u Srebrenici... svi oni radi kao neke brige za Srbe ubijaju sve koji im smetaju.... nacionalizam je stanje koje prethodi fašizmu, a vama je on dobar i tu "nema ništa loše". Da smo dao bog dali Albancima reprezentativnost i da nismo njihovim marginalizovanjem konstantno stvarali nepoverenje, danas bi možda to Kosovo bilo u sastavu Srbije. Ali nacionalisti i jesu poznati po tome što traže teritorije na ojima ima kao na primer u Krajini većina Srba, ali odbijaju da ovo pravo daju Albancima na Kosovu...

Bojan

pre 6 godina

Ne vidim po čemu je Vučić nacionalista. Ne sećam se da je poslednjih 5 godina imao bilo kakvih nacionalističkih izjava ili poteza.
Dakle, po potezima koje vuče, Vučić nije ni desničar ni levičar. Vučić nema ideologiju, on je klasičan populista koji nema nikakvu ideologiju, ni levu ni desnu. Takođe, nema nikakav srednjoročni cilj, sem da ostane na vlasti.
Zbog toga izjave menja kako vetar duva. Jednom kaže da su oni koji žele da prodaju Telekom izdajnici, sledeće godine oglasi prodaju. U decembru kaže da se neće kandidovati za predsednika, a u februaru se kandiduje. Obeća da niko ne sme da takne penzije, pa iz posle 3 meseca smanji...
Jedino što je konstantno u Vučićevim izjavama je da uvek ide niz dlaku svetskim centrima moći koji su ga postavili tu gde je: amerika, MMF, nemačka... nikada ni trunka kritike ni sa jedne, ni sa druge strane.
Što se tiče Zaeva, on će nakon ovoga dobiti packe od svojih mentora, koji su takođe i Vučićevi mentori. Kada se deca posvađaju, veliki tata se ne meša u to ko je kriv, već i jednog i drugog povuku za uvo i pošalju da se zajedno igraju. Tako je bilo kod Vućića i Rame, tako će i sada biti.

Mirko

pre 6 godina

Срби имају лепшу реч за наведено, а то је „Родољубље"
Баш волим своју земљу и нацију и недам да је растурају, не желим лоше другима, ал' своје има да браним! Поносно истичем да сам родољуб!
(Саша С., 2. maj 2017 23:50)

Nema sta da branis kao i ni od koga da branis. Mozak nam je ispiran decenijama da smo mi ti koji smo ugrozeni od svih mogucih dok je isitna bila da smo mi bili u superiornijoj poziciji u odnosu na sve ostale I zeleli smo celokupnu vlast nad svima samo za sebe. Nazalost teorija se nije pretocila u praksu I mi smo prsli po svim poljima I srozali se. Umesto da se suocimo sa nasim namerama mi jos vise glumimo zrtve nad kojima se desila nepravda. I tako do samog propadanja ili dok svet ne stisne reset pa pobedi nasa Ruska strana, a ako ne pobedi onda sve iznova.

djidjigovedina

pre 6 godina

av av nacionalista?! hahaha..pa tako smo i za slobu mislili..to su sve autokrate kapitalisti...koji zavlace narod mas parolama ..nacionalizam kao zadnje utociste svake propale ekonomije;)

СрбинсонКрусо

pre 6 godina

I Slovenci su nacionalisti. I super im ide - uredjena, napredna drzava, plata dobra, penzija redovna. A ubedljivo su najveci nacionalisti na Balkanu.

I svaka im cast!
(ViscoSalejo, 2. maj 2017 23:52)
Ма ко то каже, баш сви Словенци... ви значи знате свако Словенца какав је... Генерализација у недостатку познавања других, то ви чините, јер вам је тако лакше... нити су сви Словенци вредни, нити су сви Срби некултурни како неки Хрвати воле да истакну, нити су сви срби лепи и паметни, а поготобво не некакав небески народ како неки Срби описују своју нацију... Прогрес је неминован, а кавзитрадиционализам и национализам га само успоравају, и не могу га зауставити... Све више грађана ове земље на себе гледа као на индивидуу па тек онда припадника неке групе, па и нације што је природан ток прогрес, један део грађана се боји напретка јер он води у неизвесност па се држи "традиције" која и не постоји више јер су је живели у прошлости и она и јесте прошлост, зато и имамо увек неког вођу, и то баш оног Домановићевог слепог, који нема појма шта ради, а сви га прате, па кад пропаднемо са њим онда га пљују... а све из страха преузимања живота у своје руку, и недостатка одговорности према сопственом животу и куда он иде, једноставно национализам је изговор да се буде инертан (у групи је сигурније па макар сви пропали), прогрес је неминован и обухвата чак и саваког од њих, али су они разлог његове успорености код нас.

Programerka

pre 6 godina

Hteli ste da kažete da je patriotizam ok, ne nacionalizam. Nažalost, ova dva pojma su izjednačena kada su Srbi u pitanju. Nije samo da ih mi mešamo, već i medjunarodna zajednica drugačije gleda na patriotazam u Srba nego kod bilo kog drugog naroda u Evropi. Nikako nije isto.

Gejmer

pre 6 godina

Dokaz da smo nacionalisti i tvrdoglavi narod evo i po komentarima se moze videti. Ali ja ne vidim u cemu je tu problem. Mnoge drzave vode takvu politiku tipa SAD,Rusija,Svajcarska,Nemacka...... Ali mi smo mala i slaba drzava pa valjda nemamo pravo na nacionalizam. A ovo sto smo tvrdoglavi narod obija nam se o glavu vekovima.

Rajkan

pre 6 godina

U Srbiji su na vlasti vec godinama oportunisti, cak makijavelisti. Nikakva konkretna ideologija ne moze da im se prikaci. Ideju koriste samo da bi sto duze ostali na vlasti. Slicno je kao i u Makedoniji, u istom smo cabru, pod istom kapom. I to Zaev dobro zna. Verovatno izjavljuje ovakve stvari, da bi izmedju ostalog podigao rejting Vucicu u Srbiji

Marko

pre 6 godina

Sve je to lepo sto Zaev kaze, medjutim on ispusta bitnu stvar a to je da je prihvatio platformu prema kojoj ce Srbija biti tuzena za genocid nad Albancima u Makedoniji.
Ta ce tuzba dobiti pozitivnu presudu, jer bi se sudilo pod vlascu Zaeva a nebi me cudilo da sudija bude Albanac.
Onda ce se Makedonija i Srbija ganjati pred svetskim sudovima zbog odstete a Albanci ce na kontu presude, traziti jos veca prava u Makedoniji jer bi njih bilo mnogo vise da Srbija nije nacinila "genocid"
Sve u svemu, Zaev ce zaviti Makedoniju u crno samo da bi se domogao vlasti.

Grujić

pre 6 godina

Makedonci bi morali odmah da se ujedine i preuzmu nesto kako se ne bi priključili Albaniji.Ovo je zaista strašno šta preživljava Makedonija.

mika otava

pre 6 godina

A kako bi bilo da komentatori pođu od činjenica, umesto naše štampe? Ko je dobio većinu na izborima, i time pravo da formira vladu u Makedoniji? Otkad to nije dovoljno u demokratiji? Pa ako nisu dobri, neka izgube sledeće izbore! Nije bitno ko za koga navija.

dule

pre 6 godina

Vučić je bio nacionalista, prošlo vreme.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (bogdan, 2. maj 2017 23:20)

Tako je, sada je samo konvertit i oportunista. Pljunuo je na sve ono što je pričao 20 godina. I to preko noći. Bez da je ikad priznao ijednu svoju grešku ili zabludu.

A to nije ni lako ni dobro.

mesate_pojmove

pre 6 godina

Vidim da ovde neki mesaju pojmove i imaju izjave tipa "nacionalizam nije nista strasno". Nacionalizan je sovinizam, vrsta sovinizma. Prosto to je definicija reci. Ljubav prema svom narodu, svojoj otadzbini se zove patriotizam. Eto, samo da pojasnim.

alban

pre 6 godina

Kvatro

Ti si skroz pobrkao loncice! U nacionalizmu nema niceg lepog, kad je covek nacionalista onda stvara mrznju prema drugima i obratno. Da si rekao patriotizam onda je to sasvim druga stvar, ali nacionalizm i patriotizam su sasvim dva razlicita pojma.

Makarije

pre 6 godina

Vucic jeste nacionalista , to se vidi iz svake izjave usmerene ka spolja. Uprkos komicnim pokusajima da se prikaze drugacije. Ono sto je najtuznije je da on ne razume da su ljudi kao on, nacionalisti sa ogromnim egom unistili bivsu drzavu. Na cijeg se lidera on cesto poziva. Ljudi kao on su od Srbije , drzave koja je bila vodilja ostalima u ideji oslobodjenja i centar stvaranja zajednicke drzave, napravili zloduha od koga se bezi. Potpuno je razumljivo zasto je Vucicu drug nacionalista Greuevski.

fantom

pre 6 godina

Pa Zaev je u pravu. Šta ima loše u tome biti nacionalista? Naravno, sad će izmisliti neki 100 razloga iz devedesetih. Alo govorimo o ljubavi prema svojoj zemlji, ništa više, to je definicija nacionaliste u normalnim zemljama. E sad, da li je Srbija normalna zemlja...

Uzicka republika

pre 6 godina

Vučić jeste nacionalista i ja licno tu ne vidim ništa loše. Nacionalisti su bili i oni Srbi koji su oslobodili podrucje vardarske Makedonije od Turaka, Bugara. Nacionalisti su bili i oni koji nisu dozvolili da se Makedonija isparča za vreme I svetskog rata i deo da Bugarima, Grcima. Nacionalisti su i oni koji jedini na svetu priznaju ime Makedonije, dok Makedonija prva, uz Crnu goru, glasa za sve protiv Srbije u medjunarodnim institucijama. Istina je takodje da će jačanjem i davanjem prava Albancima prvi na svojoj koži osetiti pripadnici srpske zajednice u Makedoniji. A posao svakog srpskog nanacionaliste, pa samim tim i Vučića, je da urade sve u svojoj moci da to spreče.

Jos neko

pre 6 godina

Samo da se i ja prijavim. I ja sam nacionalista, Pa sta? Jel manje vredim, jel manje radim, jel manje doprinosim??? Mislim da Zaev pokusava da se nasali u svoj svojoj muci, pa da malo nagazi Vucica.

Darko

pre 6 godina

Izgleda da je samo na Balkanu sramota biti nacionalista i voleti svoju zemlju, ajde informisite se malo sta znaci nacionalista, pa svaki amerikanac za sebe kaze da je nacionalista, to je nesto pozitivno.

Duck Dodgers

pre 6 godina

Vučić jeste nacionalista i ja licno tu ne vidim ništa loše. Nacionalisti su bili i oni Srbi koji su oslobodili podrucje vardarske Makedonije od Turaka, Bugara. Nacionalisti su bili i oni koji nisu dozvolili da se Makedonija isparča za vreme I svetskog rata i deo da Bugarima, Grcima. Nacionalisti su i oni koji jedini na svetu priznaju ime Makedonije, dok Makedonija prva, uz Crnu goru, glasa za sve protiv Srbije u medjunarodnim institucijama. Istina je takodje da će jačanjem i davanjem prava Albancima prvi na svojoj koži osetiti pripadnici srpske zajednice u Makedoniji. A posao svakog srpskog nanacionaliste, pa samim tim i Vučića, je da urade sve u svojoj moci da to spreče.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Uzicka republika, 2. maj 2017 22:57)
Nacionalista je bio i vladika Velimirović, koji je otvoreno podržavao Hitlera, pa Nedić koji je rehabilitovan... pa Mladić koji je pobio one ljude u Srebrenici... svi oni radi kao neke brige za Srbe ubijaju sve koji im smetaju.... nacionalizam je stanje koje prethodi fašizmu, a vama je on dobar i tu "nema ništa loše". Da smo dao bog dali Albancima reprezentativnost i da nismo njihovim marginalizovanjem konstantno stvarali nepoverenje, danas bi možda to Kosovo bilo u sastavu Srbije. Ali nacionalisti i jesu poznati po tome što traže teritorije na ojima ima kao na primer u Krajini većina Srba, ali odbijaju da ovo pravo daju Albancima na Kosovu...

Саша С.

pre 6 godina

Срби имају лепшу реч за наведено, а то је „Родољубље"
Баш волим своју земљу и нацију и недам да је растурају, не желим лоше другима, ал' своје има да браним! Поносно истичем да сам родољуб!

ViscoSalejo

pre 6 godina

I Slovenci su nacionalisti. I super im ide - uredjena, napredna drzava, plata dobra, penzija redovna. A ubedljivo su najveci nacionalisti na Balkanu.

I svaka im cast!

Petar

pre 6 godina

Cek cek..rece li ovaj sto je pristao na sve zahteve Albanca da je Gruevski nepriljatelj Srbije i da je glasao za prijem Kosova u UNESKO? Pa ako je tako "prijatelju" pokazi se ako formiras vladu..ponisti priznavanje Kosova i budi uz Srbiju.

Mirko Mirić

pre 6 godina

Власт у Србији је онаква какву је народ изабрао са преко 50% гласова и то нема никакве везе са македонским проблемом!

Marko

pre 6 godina

Sve je to lepo sto Zaev kaze, medjutim on ispusta bitnu stvar a to je da je prihvatio platformu prema kojoj ce Srbija biti tuzena za genocid nad Albancima u Makedoniji.
Ta ce tuzba dobiti pozitivnu presudu, jer bi se sudilo pod vlascu Zaeva a nebi me cudilo da sudija bude Albanac.
Onda ce se Makedonija i Srbija ganjati pred svetskim sudovima zbog odstete a Albanci ce na kontu presude, traziti jos veca prava u Makedoniji jer bi njih bilo mnogo vise da Srbija nije nacinila "genocid"
Sve u svemu, Zaev ce zaviti Makedoniju u crno samo da bi se domogao vlasti.

Sve je ovde na prodaju

pre 6 godina

Opservacija Zaeva je nepotpuna: Vucic NASTUPA KAO NACIONALISTA, ali je najobicniji oportunista i nacionalizam mu je na prodaju.

Nacionalizam je orudje zastrasivanja, i svog naroda i drugih, i ima veze sa stvaranjem etniski cistih drzava. Po definiciji je losa stvar, a ne za pohvalu, komentatori.

I jedna opaska: Vucic nije pobedio na izborima u Srbiji, on je tih 50% glasova KUPIO. Sto dosta govori o buducnosti Srbije, samo ako Velika Albanija DOVOLJNO PONUDI!


Koliko smo nepismeni dobro je da jos postojimo.

Ivan

pre 6 godina

Naši političari su samo pozivali na mir i nisu podrđžavali nijednu stranu, na žalost "mediji" od cele situacije prave rijaliti i bezmalo daju podršku Gruevskom.
I jedni i drugi trebaju da misle na budućnost tako da se ne treba mešati u unutrašnje stvari druge države. To važi i za Zaeva.

Rajkan

pre 6 godina

U Srbiji su na vlasti vec godinama oportunisti, cak makijavelisti. Nikakva konkretna ideologija ne moze da im se prikaci. Ideju koriste samo da bi sto duze ostali na vlasti. Slicno je kao i u Makedoniji, u istom smo cabru, pod istom kapom. I to Zaev dobro zna. Verovatno izjavljuje ovakve stvari, da bi izmedju ostalog podigao rejting Vucicu u Srbiji

djidjigovedina

pre 6 godina

av av nacionalista?! hahaha..pa tako smo i za slobu mislili..to su sve autokrate kapitalisti...koji zavlace narod mas parolama ..nacionalizam kao zadnje utociste svake propale ekonomije;)

Velja

pre 6 godina

Teško da su Srbi i Makedonci 'braća', koliko god da postoje međusobne simpatije, naše dve države su opterećene brojnim sporovima: od pitanja crkava (što ne bi ni trebao da bude medjudržavni problem ali nažalost jeste), preko priznanja Kosova od strane BJRM, stava Makedonije za vreme bombardovanja (kada su među prvima dali dozvolu NATO avionima za prelet preko njihove teritorije) do današnjih čestih nesporazuma. Trebamo da sarađujemo, naravno, što više, da trgujemo, da putujemo jedni kod drugih, da se posećujemo, ali pustimo to 'bratstvo'. Jedina država koja nam je uvek pomagala i bila naš iskreni i verni prijatelj i zahvaljujući kojoj smo i opstali kao narod jeste Grčka. Uvek prijatelji, nikada ništa za uzvrat nisu tražili. Samo nemojte kao kontraargument da spominjete Atinu i '95 i zviždanje, molim vas.

mika otava

pre 6 godina

A kako bi bilo da komentatori pođu od činjenica, umesto naše štampe? Ko je dobio većinu na izborima, i time pravo da formira vladu u Makedoniji? Otkad to nije dovoljno u demokratiji? Pa ako nisu dobri, neka izgube sledeće izbore! Nije bitno ko za koga navija.

СрбинсонКрусо

pre 6 godina

I Slovenci su nacionalisti. I super im ide - uredjena, napredna drzava, plata dobra, penzija redovna. A ubedljivo su najveci nacionalisti na Balkanu.

I svaka im cast!
(ViscoSalejo, 2. maj 2017 23:52)
Ма ко то каже, баш сви Словенци... ви значи знате свако Словенца какав је... Генерализација у недостатку познавања других, то ви чините, јер вам је тако лакше... нити су сви Словенци вредни, нити су сви Срби некултурни како неки Хрвати воле да истакну, нити су сви срби лепи и паметни, а поготобво не некакав небески народ како неки Срби описују своју нацију... Прогрес је неминован, а кавзитрадиционализам и национализам га само успоравају, и не могу га зауставити... Све више грађана ове земље на себе гледа као на индивидуу па тек онда припадника неке групе, па и нације што је природан ток прогрес, један део грађана се боји напретка јер он води у неизвесност па се држи "традиције" која и не постоји више јер су је живели у прошлости и она и јесте прошлост, зато и имамо увек неког вођу, и то баш оног Домановићевог слепог, који нема појма шта ради, а сви га прате, па кад пропаднемо са њим онда га пљују... а све из страха преузимања живота у своје руку, и недостатка одговорности према сопственом животу и куда он иде, једноставно национализам је изговор да се буде инертан (у групи је сигурније па макар сви пропали), прогрес је неминован и обухвата чак и саваког од њих, али су они разлог његове успорености код нас.

Kvatro

pre 6 godina

Vidite ovde postoji jedan problem koji se provlaci decenijama a to je izvrtanje znacenja nekih reci. Ovde se stalno namece da je naconalizam nesto strasno. Nacionalizam u suštini predstavlja privrženost sopstvenoj naciji, državi i njenim interesima. Sovinizam ili sovinista je vec nesto drugo i opasno jer je to pristalica politike razvoja svoje nacije na štetu drugih naroda. Tako da ne znam sta je doticni Zaev hteo da kaze pogotovo sto on u ovom izlaganju ubacuje nacionalisticke stavove poput boljeg povezivanja dva bratska pravoslavna naroda. Svi znaju da problem nije koalicija sa Albancima jer oni to moraju da urade po Ohridskom sporazumu ali Tiranska deklaracija i pevanje Albanske himne u Parlamentu jeste problem. Zamislite svi vi koji se kunete u zapad da poslanici Turskog porekla u Nemackoj a ima ih dosta zapevaju Tursku himnu u Parlamentu. Da li bi Nemci to dozvolili.

Gejmer

pre 6 godina

Dokaz da smo nacionalisti i tvrdoglavi narod evo i po komentarima se moze videti. Ali ja ne vidim u cemu je tu problem. Mnoge drzave vode takvu politiku tipa SAD,Rusija,Svajcarska,Nemacka...... Ali mi smo mala i slaba drzava pa valjda nemamo pravo na nacionalizam. A ovo sto smo tvrdoglavi narod obija nam se o glavu vekovima.

GNOJ

pre 6 godina

Nismo mi nikakav bratski narod.Svako svoja posla neka gleda ,a ako imamo negde zajednički interes dobro je.Ako ga nemamo opet je dobro.
Oni su oni ,mi smo mi i tu prepravljanja nema.

drzmo se

pre 6 godina

Jugoslaviju je trebalo preustrojiti u labavu konfederaciju, cisto da sluzi za odbranu od svetskih imperija, strasno je kako su nam zakuvali, koristeci se pre svega nasom naivnoscu

aaa

pre 6 godina

Nemas ti prijatelju problem sa strane Srbije ali ti to dobro znas. U velikoj Albaniji je i Skoplje ali i to znas .....Verovatno i dalje moslis da cete se izvuci iz tog kosmara ustupcima ,suprotstavljanjem Srbiji,.....Dzaba druze , crno vam se pise......U stvari , napisano je!

Milutin

pre 6 godina

Vidim da ovde neki mesaju pojmove i imaju izjave tipa "nacionalizam nije nista strasno". Nacionalizan je sovinizam, vrsta sovinizma. Prosto to je definicija reci. Ljubav prema svom narodu, svojoj otadzbini se zove patriotizam. Eto, samo da pojasnim.
(mesate_pojmove, 2. maj 2017 23:53)
Nacionalizam je ljubav prema sopstvnoj naciji. (Pozitivan kontekst i po svim deklaracijama UN/EU/SER bi trebalo u vremenu globalizacije da se neguje. Jer tradicija nacije izumire i kao takva treba da bude zashticena).
Patriotizam je ljubav prema otadzbini. Takode pozitivan kontekst. Ali mnoge grupe otadzbinu nemaju ili su prinudjeni da zive u tudoj pa i nenacionalnoj drzavi. Zato je patriotizam privilegija samo dela stanovnistva planete.
Shovinizam je uverenje superiornosti sopstvene grupe u odnosu na druge grupe. Ova uverenja mogu da budu podsticajna za pripadnike grupe (sportisti, radnici fabrike koji veruju u superiornost svoga rada na trzistu i td.) i zato se smatraju pozitivnim sve dok neprouzrokuju akcije kojima se ugrozavaju druge grupe ljudi. (ti sa shovinistima mozes da se slazes ili ne i to je sloboda misljenja).
Kada dode do ugrozavanja psihickog i fizichkog bica drugih grupa ili pojedinaca. Onda je to negativno i tu spadaju Nacizam, Fashizam, Fundamentalizam, diktatura proleterijata...(i za to mesta nema u nashem tolerantnom drushtvu)
Za tvoju informaciju, onaj koji ima problem sa mojim nacionalizmom (mojom ljubavlju prema sorkijevcima) i to javno tvrdi je nacista.

Mirko

pre 6 godina

Срби имају лепшу реч за наведено, а то је „Родољубље"
Баш волим своју земљу и нацију и недам да је растурају, не желим лоше другима, ал' своје има да браним! Поносно истичем да сам родољуб!
(Саша С., 2. maj 2017 23:50)

Nema sta da branis kao i ni od koga da branis. Mozak nam je ispiran decenijama da smo mi ti koji smo ugrozeni od svih mogucih dok je isitna bila da smo mi bili u superiornijoj poziciji u odnosu na sve ostale I zeleli smo celokupnu vlast nad svima samo za sebe. Nazalost teorija se nije pretocila u praksu I mi smo prsli po svim poljima I srozali se. Umesto da se suocimo sa nasim namerama mi jos vise glumimo zrtve nad kojima se desila nepravda. I tako do samog propadanja ili dok svet ne stisne reset pa pobedi nasa Ruska strana, a ako ne pobedi onda sve iznova.

Grujić

pre 6 godina

Makedonci bi morali odmah da se ujedine i preuzmu nesto kako se ne bi priključili Albaniji.Ovo je zaista strašno šta preživljava Makedonija.

Marija

pre 6 godina

Jao, taj srpski nacionalizam... Najizlizanija floskula i adut koji politički amateri povlače po potrebi.
A zamisli da u školama deca kao obavezan predmet imaju srpski jezik, kao u Nemačkoj ili Americi što imaju nemački i engleski, a svoj maternji mogu da uče u vikend-školama?
Ili, zamisli da se uhapsii i na sud izvede državljanin koji javno izjavljuje da njegov predsednik nije onaj izabran na izborima, nego predsednik susedne zemlje koja otvoreno preti da će ti uzeti deo tvoje? Istina, nisam sigurna da bi u Nemačkoj ili Americi takav uopšte stigao do suda...
I bolje ćuti tamo, nemoj ja da ti dođem... na vlast

Trifke

pre 6 godina

"Национализам или народњаштво је концепт који у суштини представља приврженост сопственом народу и држави". Niko od ovih na vlasti nije nacionalista.

микро

pre 6 godina

Дакле Албанац који инсистира на свом албанству у Македонији, Србији, Црној Гори може, а Србин који по историјском наслеђу исту равноправност захтева онда је то национализам? Ако Мило Ђукановић измишља нова писма, језике, историју, цркву, то није национализам, а кад Срби са потпуно истим системом се позивају на своја права, историју, цркву, веру, наслеђе, културу и језик то је онда погрешан национализам? ЛИЦЕМЕРИ!

Зашто албанци не учествују ни у једној држави ни у једном попису?

Bojan

pre 6 godina

Ne vidim po čemu je Vučić nacionalista. Ne sećam se da je poslednjih 5 godina imao bilo kakvih nacionalističkih izjava ili poteza.
Dakle, po potezima koje vuče, Vučić nije ni desničar ni levičar. Vučić nema ideologiju, on je klasičan populista koji nema nikakvu ideologiju, ni levu ni desnu. Takođe, nema nikakav srednjoročni cilj, sem da ostane na vlasti.
Zbog toga izjave menja kako vetar duva. Jednom kaže da su oni koji žele da prodaju Telekom izdajnici, sledeće godine oglasi prodaju. U decembru kaže da se neće kandidovati za predsednika, a u februaru se kandiduje. Obeća da niko ne sme da takne penzije, pa iz posle 3 meseca smanji...
Jedino što je konstantno u Vučićevim izjavama je da uvek ide niz dlaku svetskim centrima moći koji su ga postavili tu gde je: amerika, MMF, nemačka... nikada ni trunka kritike ni sa jedne, ni sa druge strane.
Što se tiče Zaeva, on će nakon ovoga dobiti packe od svojih mentora, koji su takođe i Vučićevi mentori. Kada se deca posvađaju, veliki tata se ne meša u to ko je kriv, već i jednog i drugog povuku za uvo i pošalju da se zajedno igraju. Tako je bilo kod Vućića i Rame, tako će i sada biti.

Ja

pre 6 godina

Za sve nepismene i zlonamerne , nacija i nacionalizam su temelj moderne demokratske drzave koja je smenila srednjevekovnu! Svaka nacija ima svoj sistem vrednosti, gradjen vekovima, i biti deo jedne nacije znaci imati odredjen sistem vrednosti, a voleti taj sistem i doprinositi mu, znaci biti nacionalista. Ovde imaju problem samo ljudi koji ni na koji nacin ne doprinose, vec naprotiv samo podrivaju, a zamisljaju da treba da imaju ista, ako ne i veca prava na zivotnom prostoru jedne nacije, kojoj ocigledno ne pripadaju!

Shone

pre 6 godina

Vučić je bio nacionalista, prošlo vreme.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (bogdan, 2. maj 2017 23:20)
Nije on bio nacionalista vec turbo sovinista. Nacionalizam je stvar gradjanske klase i gospode jos od vremena francuske revolucije, i na njemu su izgradjene skoro sve drzave zapadne Evrope osim Nemacke jer kod njih je taj proces preokrenut vise puta tokom istorije, a AV sa tom pricom nema nikakve veze. Bio je obican turbo sovinista (varijanta ko nije radikal nije ni Srbin), i ulicar tj galamdzija (sto je i sada).

Sada je takodje i konvertit!

Jovan Vasić

pre 6 godina

Da se razjasnimo.
Patriotizam je otatzbinstvo u prevodu sa latinskog, ljubav prema otadzbini. Nacionalizam je narodnost, ili ljubav prema narodu. nacio/natale su latinske reci nepoznatog porekla, dok je narod srpska reč istog značenja, a to je na radjanje, stvaranje potomstva, širenja određene grupe ljudi. Šovinizam je nešto sasvim treće, reč je francuskog porekla i nastala je za vreme drugog svetskog rata.

Programerka

pre 6 godina

Hteli ste da kažete da je patriotizam ok, ne nacionalizam. Nažalost, ova dva pojma su izjednačena kada su Srbi u pitanju. Nije samo da ih mi mešamo, već i medjunarodna zajednica drugačije gleda na patriotazam u Srba nego kod bilo kog drugog naroda u Evropi. Nikako nije isto.