Utorak, 02.05.2017.

09:05

Nakon 600 godina dešifrovan najmisteriozniji rukopis na svetu

Izvor: B92

Nakon 600 godina dešifrovan najmisteriozniji rukopis na svetu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

Neki dr mr

pre 6 godina

Prva stvar koju vecina komentatora nema pojma je da je tekst pisan na nepoznatom pismu. Ne zna se koja su slova u pitanju. Dakle, nema reci o popunjavanju samoglasnika izmedju suglasnika, pa ni cela rasprava na tu tema nema nikakvog smisla. Karatkeristike samog pisma ne odgovara ni jednom indo-evropskom, ugro-finskom ili drugom poznatom jeziku. Niko nije dokument krio, nema nikakve zavere, sam dokument je istrazivan vec stotinama puta. Sledece godine izlazi jos jedno izdanje sa numerisanim faksimila.
Ova tzv. teorija je samo jedna u nizu, i verovatno je netacna (kako znas sta je samoglasnik kad ne znas ni koji je jezik ni pismo), jer se ne spominje nigde u strucnoj javnosti.

Stefan

pre 6 godina

Kako lik lupeta gluposti.

Tekst sam delimicno desifrovao i radi se o receptima i biljkama koje se koriste u klasicnim lekovitim kupkama tj. banjama. Imate dokaze i u samim slikama.

Ne razumem te naucnike. Zasto jednostavno kad moze komplikovano.

komentator komentara

pre 6 godina

Posto se ozbiljno bavim pracenjem ovog slucaja napomenuo bih:
1. Da je manuskript pisan u 2 jezika zna se vec vise od 40 godina.
2. Nije u pitanju Glosoalija tj pisanje nepostojecim jezikom, taokdje utvrdjeno pre nekih 35-40 godina.
3."Ni NSA ni CIA nisu uspele u desifrovanju" ne samo da nisu uspele nego su ucinile da tekst bude nedostupan SVIMA nekoliko decenija.
4, Manuskript nije ostavljen naslednicima nego je sekretarica dobila obavezu da ga preda Beidecke biblioteci univerzitetA Yale neposredno posle II sv.rata.Tom prilikom je manuskript osiguran na 1 mil USD sto je za to vreme necuvena cifro pogotovo sto je rec o "gluposti"
5. Friedman jedan od najpoznatijih svetskih desifranata ikada,sa suprugom se bavio godinama desifrovanjem i nije uspeo.Pojavom snaznih kompjutera ponovo se obratio Beidecke-u i bio ODBIJEN za zahtev da ponovo pokusa sa timom.
6. Manuskript nadjen u manastiru MONT DRAGON (Planina Zmaja???!!!),cuvan tamo od vremena pape Grgura, datira se da je predat 1666godine.
7.Najpoz\natiji spijun kraljice Elizabete I je bio umesan od ranog postojanja manuskripta.
8. Donet u Prag i placen od strane kralja basnoslovnim iznosom.
Ovo je delic informacija vezan za manuskript,procesljati web za detalje ima ih mnogo.

Bogoje Panajotovic

pre 6 godina

I kakav sad mak kad se tvrdilo da ilustracije ne predstavljaju poznate biljke?
(Markos, 02. maj 2017 09:

Upravo mi je taj detalj upao u oci - mak je poznata biljka. Ne moze se sifrovati neka biljka, golim okom se vidi da li je poznata ili ne.

Ivan

pre 6 godina

@(Ufo, 2. maj 2017 10:41) Obozavam ove komentare koji aludiraju na neku 'zaveru'. Vojniceva udovica je po smrti ostavila rukopis svojoj prijateljici. Prijateljica je prodala jednom dileru antikvarnih knjiga koji nekoliko godina nije uspeo da nadje kupca i na kraju je odlucio da rukopis donira Jejlu.

enon

pre 6 godina

@Power is Power, zato što je broj različitih interpretacija svih reči u knjizi ogroooman u odnosu na izvorno značenje teksta (ukoliko uopšte postoji značenje, što je još jedan otežavajući faktor) i bukvalno jedna reč može da kompletno promeni značenje rečenice - uzmi u obzir da bi posle sve te kombinacije trebalo analizirati i da najverovatnije ne bi postojala verzija koja sadrži pravo značenje već bi morao da ideš od verzije do verzije i sakupljaš artifakte. Da su računari toliko moćni danas ne bi imali gotovo nikakvih problema sa ličnim asistentima.

cobo

pre 6 godina

Oh pa dajte ruskim hakerima kad mogu pentagon hakovati mogu i ovaj rukopis .Jednostavno napravis program koji dopunjava reci i sastavlja slogove .I sa 3 milijarde kombinacija u sekundi mi nepismeni :(

anonimac

pre 6 godina

@A koja bi bila svrha takvog teksta? Ko bi ga mogao citati a da pre toga na posebnom papiru ne prepise tekst i ubaci samoglasnike koji nedostaju. I razmake! 
To je kao kad imate password: vrt3&frjRc&56 . Na kraju ga drzite zapisanog negde i time ste izgubili smisao sifre!
(MisterNo, 02. maj 2017 10:20
Svrha je da se zarade dobre pare. U to vreme su knjige same po sebi bile skupe, još sa toliko ilustracija i pogotovo ako je smatrano da knjiga krije neko tajanstveno znanje. A to je bio početak renesanse, kada su bogate mecene bile spremne da daju velike pare za to. Neko se dosetio i iskoristio situaciju.

andreas kisser

pre 6 godina

Када би западњаци узели у обзир ЈЕДНОМ барем да је постојање словенског језика битније него што се мислило. Довољно је да из већине европских квази језика избаците самогласнике, додате падеже, избаците грешке у изговору и промените акценат и добијате сасвим сигурно чист српски језик и то са смислом. Келтски језик има 80% речи које данас само Срби користе.
(друид дрвовид дровид, 2. maj 2017 10:23)

na ovakve gluposti naravno ne treba obracati paznju, niti ih komentarisati (dovoljno je recimo procitati konstrukciju 'kvazi-jezik' i shvatiti intelektualni domet autora). ali me jedno zivo zanima: kazes 'slovenske jezike', a onda prelazis na srpski! a zbog cega je bas srpski najstariji, a ne neki drugi slovenski, buduci da svi imaju isti koren, recimo bugarski, ceski ili poljski? a ako svi vi kojima je deretic (po obrazovanju masinski inzenjer) zatrovao um lakonskim amaterskim analizama zasnovanim na lingivistickim paralelama, po principu 'ako zvuci slicno srpskoj reci, mora da je rec srpskog porekla, pa po tautalogiji taj nard potice od srba' samo malo ukljucite mozak, prva pretpstavka je da - ako prihvatimo da vam je teorija tacna - najstariji jezik onda mora biti ruski! dakle jezik najbrojnije slovenske grupe. vrlo jednostavna pretpostavka, zar ne? ili su i rusi srbi :-)

Iluminat

pre 6 godina

@ IluminatToplo se nadam da ste glagol 'sumljam' napisali pogresno sa namerom.
(Svetlana, 02. maj 2017 10:18)
"Piši kao što govoriš, čitaj kao što je napisano" Zlatno pravilo srpskog jezika!
Šalim se,hvala na isprvci,pogrešio sam evo javno priznajem i obećavam da mi se to više neće desiti.

Ja

pre 6 godina

Na kraju teksta je objašnjeno: nemoguće je rekonstruisati tekst bez samoglasnika, tako da ovo nije šifrovan tekst već besmislica.
Npr. ako ja napišem
MDND, to može biti MeD NeDa, MeDa NeDa, MeDeNa Da, MoDa Ne Da i hiljde ostalih kombinacija.

BSN

pre 6 godina

Čisto sumljam da niko pre njega nije probao da ubaci samoglasnike,zvuči kao previše jednostavno rešenje.
(Iluminat, 02. maj 2017 09:13)

Nije stvar samo u izbacivanju samoglasnika, nego i u pisanju na dva jezika i proizvoljnom prelomu reci (izbacivanju originalnih razmaka izmedju reci i ubacivanju laznih).

Na primer, drugi pasus iz teksta bi (bez zamene slova drugim slovima ili simbolima) izgledao ovako:

str žvčsp nh šstvk vpk šl ddgntn znč njvbizrn knjg, tk stjbs hrb rivčknjn tlg ntnjmv.

Za ono vreme ocekivan nivo enkripcije od nekog ko nije strucan za te stvari. Vec je pretpostavljeno da je knjigu pisao i ilustrovao neko ko je hteo da ljubiteljima knjige proda nesto neobicno i zagonetno i da nije imao nameru da rukopis iko ikada desifruje. Odsustvo ispravki pri pisanju govori o laganom sastavljanju kako bi neki nestrucnjak pisao.

MisterNo

pre 6 godina

A koja bi bila svrha takvog teksta? Ko bi ga mogao citati a da pre toga na posebnom papiru ne prepise tekst i ubaci samoglasnike koji nedostaju. I razmake!
To je kao kad imate password: vrt3&frjRc&56 . Na kraju ga drzite zapisanog negde i time ste izgubili smisao sifre!

Darko

pre 6 godina

Nepoznate biljke, nepoznat jezik... Očito se neko htio našaliti sa odgonetačima ili je neki šizofrenik umislio da je naučnik. Pitam se šta bi bilo da je na sličan način napisana kakva knjiga sa poriracenjem budućnosti. Skljokali bi se od odgonetavanja nečije podvale a odgonetnuli bi koješta.

Power is Power

pre 6 godina

Zar se ne moze kompjuterski ubaciti samoglasnike i dobiti par hiljada mogucih resenja sa samoglasnicima na odredjenim mestima i tako otpisati besmislene?

mnogo je brate

pre 6 godina

Stručnjaci dešifrovali, ali nisu baš dešifrovali nego ponudili rešenje. Kad bi 'teli, odma' bi dešifrovali, ali nešto nemaju vremena. Ali znaju šta piše. Ne baš sasvim, ali otprilike. Znaju na kom jeziku je skripta napisana. U stvari na jednom od nekoliko jezika, a možda i na nekom drugom. Pogledaće jednog od ovih dana, sad traže prevodioce sa engleskog, nemačkog, judeo-arapskog, grčko-rimskog i bilo kojeg od slovenskih jezika, oni su ionako svi skoro isti. Ukratko, da li to nas neko... ?

друид дрвовид дровид

pre 6 godina

Када би западњаци узели у обзир ЈЕДНОМ барем да је постојање словенског језика битније него што се мислило. Довољно је да из већине европских квази језика избаците самогласнике, додате падеже, избаците грешке у изговору и промените акценат и добијате сасвим сигурно чист српски језик и то са смислом. Келтски језик има 80% речи које данас само Срби користе.

Мислеша

pre 6 godina

Овде се игнорише главна ствар. Скоро све биљке детаљно нацртане су потпуно непознате и данас, а поготово за време у коме је настао рукопис. Други квалитет рукописа је у томе што нема ни једну, једину грешку на преко стотину (ако се добро сећам) страна, а све су написане руком. То највероватније говори да је у питању преписивање из оригинала који никада није нађен. Коначно, колико знам нико није протумачио планетаријум на крају документа и његове илустрације. Ово је далеко компликованији документ него што се стиче утисак читајући овај чланак.

Markos

pre 6 godina

Pa jesu ga desifrovali il nisu?? Naslov kaze da jesu, tekst kaze da nisu desifrovali ni jedan jedini redak jer sr jos pretpostavlja o kom jeziku je rec. I kakav sad mak kad se tvrdilo da ilustracije ne predstavljaju poznate biljke?

Nemanja

pre 6 godina

@Iluminat
U tom rukopisu je objasnjeno kako da pomocu leteceg magarca stignemo do Meseca. Nema tu nikakve misterije i nije to nikakvo cudo. Piskarao covek, bilo mu dosadno a pritom lepo crtao i tako... Naravno, postoji neki stepen tajnovitosti ali taj "stepen" imas i u novinama Trece oko :))) Zato bas smatram da je resenje jednostavno jer generalno nije ni bila namera da rukopis krije smisao zivota vec nekakve recepte za nesto...

Мислеша

pre 6 godina

Овде се игнорише главна ствар. Скоро све биљке детаљно нацртане су потпуно непознате и данас, а поготово за време у коме је настао рукопис. Други квалитет рукописа је у томе што нема ни једну, једину грешку на преко стотину (ако се добро сећам) страна, а све су написане руком. То највероватније говори да је у питању преписивање из оригинала који никада није нађен. Коначно, колико знам нико није протумачио планетаријум на крају документа и његове илустрације. Ово је далеко компликованији документ него што се стиче утисак читајући овај чланак.

mnogo je brate

pre 6 godina

Stručnjaci dešifrovali, ali nisu baš dešifrovali nego ponudili rešenje. Kad bi 'teli, odma' bi dešifrovali, ali nešto nemaju vremena. Ali znaju šta piše. Ne baš sasvim, ali otprilike. Znaju na kom jeziku je skripta napisana. U stvari na jednom od nekoliko jezika, a možda i na nekom drugom. Pogledaće jednog od ovih dana, sad traže prevodioce sa engleskog, nemačkog, judeo-arapskog, grčko-rimskog i bilo kojeg od slovenskih jezika, oni su ionako svi skoro isti. Ukratko, da li to nas neko... ?

Markos

pre 6 godina

Pa jesu ga desifrovali il nisu?? Naslov kaze da jesu, tekst kaze da nisu desifrovali ni jedan jedini redak jer sr jos pretpostavlja o kom jeziku je rec. I kakav sad mak kad se tvrdilo da ilustracije ne predstavljaju poznate biljke?

Darko

pre 6 godina

Nepoznate biljke, nepoznat jezik... Očito se neko htio našaliti sa odgonetačima ili je neki šizofrenik umislio da je naučnik. Pitam se šta bi bilo da je na sličan način napisana kakva knjiga sa poriracenjem budućnosti. Skljokali bi se od odgonetavanja nečije podvale a odgonetnuli bi koješta.

komentator komentara

pre 6 godina

Posto se ozbiljno bavim pracenjem ovog slucaja napomenuo bih:
1. Da je manuskript pisan u 2 jezika zna se vec vise od 40 godina.
2. Nije u pitanju Glosoalija tj pisanje nepostojecim jezikom, taokdje utvrdjeno pre nekih 35-40 godina.
3."Ni NSA ni CIA nisu uspele u desifrovanju" ne samo da nisu uspele nego su ucinile da tekst bude nedostupan SVIMA nekoliko decenija.
4, Manuskript nije ostavljen naslednicima nego je sekretarica dobila obavezu da ga preda Beidecke biblioteci univerzitetA Yale neposredno posle II sv.rata.Tom prilikom je manuskript osiguran na 1 mil USD sto je za to vreme necuvena cifro pogotovo sto je rec o "gluposti"
5. Friedman jedan od najpoznatijih svetskih desifranata ikada,sa suprugom se bavio godinama desifrovanjem i nije uspeo.Pojavom snaznih kompjutera ponovo se obratio Beidecke-u i bio ODBIJEN za zahtev da ponovo pokusa sa timom.
6. Manuskript nadjen u manastiru MONT DRAGON (Planina Zmaja???!!!),cuvan tamo od vremena pape Grgura, datira se da je predat 1666godine.
7.Najpoz\natiji spijun kraljice Elizabete I je bio umesan od ranog postojanja manuskripta.
8. Donet u Prag i placen od strane kralja basnoslovnim iznosom.
Ovo je delic informacija vezan za manuskript,procesljati web za detalje ima ih mnogo.

Power is Power

pre 6 godina

Zar se ne moze kompjuterski ubaciti samoglasnike i dobiti par hiljada mogucih resenja sa samoglasnicima na odredjenim mestima i tako otpisati besmislene?

друид дрвовид дровид

pre 6 godina

Када би западњаци узели у обзир ЈЕДНОМ барем да је постојање словенског језика битније него што се мислило. Довољно је да из већине европских квази језика избаците самогласнике, додате падеже, избаците грешке у изговору и промените акценат и добијате сасвим сигурно чист српски језик и то са смислом. Келтски језик има 80% речи које данас само Срби користе.

BSN

pre 6 godina

Čisto sumljam da niko pre njega nije probao da ubaci samoglasnike,zvuči kao previše jednostavno rešenje.
(Iluminat, 02. maj 2017 09:13)

Nije stvar samo u izbacivanju samoglasnika, nego i u pisanju na dva jezika i proizvoljnom prelomu reci (izbacivanju originalnih razmaka izmedju reci i ubacivanju laznih).

Na primer, drugi pasus iz teksta bi (bez zamene slova drugim slovima ili simbolima) izgledao ovako:

str žvčsp nh šstvk vpk šl ddgntn znč njvbizrn knjg, tk stjbs hrb rivčknjn tlg ntnjmv.

Za ono vreme ocekivan nivo enkripcije od nekog ko nije strucan za te stvari. Vec je pretpostavljeno da je knjigu pisao i ilustrovao neko ko je hteo da ljubiteljima knjige proda nesto neobicno i zagonetno i da nije imao nameru da rukopis iko ikada desifruje. Odsustvo ispravki pri pisanju govori o laganom sastavljanju kako bi neki nestrucnjak pisao.

andreas kisser

pre 6 godina

Када би западњаци узели у обзир ЈЕДНОМ барем да је постојање словенског језика битније него што се мислило. Довољно је да из већине европских квази језика избаците самогласнике, додате падеже, избаците грешке у изговору и промените акценат и добијате сасвим сигурно чист српски језик и то са смислом. Келтски језик има 80% речи које данас само Срби користе.
(друид дрвовид дровид, 2. maj 2017 10:23)

na ovakve gluposti naravno ne treba obracati paznju, niti ih komentarisati (dovoljno je recimo procitati konstrukciju 'kvazi-jezik' i shvatiti intelektualni domet autora). ali me jedno zivo zanima: kazes 'slovenske jezike', a onda prelazis na srpski! a zbog cega je bas srpski najstariji, a ne neki drugi slovenski, buduci da svi imaju isti koren, recimo bugarski, ceski ili poljski? a ako svi vi kojima je deretic (po obrazovanju masinski inzenjer) zatrovao um lakonskim amaterskim analizama zasnovanim na lingivistickim paralelama, po principu 'ako zvuci slicno srpskoj reci, mora da je rec srpskog porekla, pa po tautalogiji taj nard potice od srba' samo malo ukljucite mozak, prva pretpstavka je da - ako prihvatimo da vam je teorija tacna - najstariji jezik onda mora biti ruski! dakle jezik najbrojnije slovenske grupe. vrlo jednostavna pretpostavka, zar ne? ili su i rusi srbi :-)

MisterNo

pre 6 godina

A koja bi bila svrha takvog teksta? Ko bi ga mogao citati a da pre toga na posebnom papiru ne prepise tekst i ubaci samoglasnike koji nedostaju. I razmake!
To je kao kad imate password: vrt3&frjRc&56 . Na kraju ga drzite zapisanog negde i time ste izgubili smisao sifre!

Iluminat

pre 6 godina

@ IluminatToplo se nadam da ste glagol 'sumljam' napisali pogresno sa namerom.
(Svetlana, 02. maj 2017 10:18)
"Piši kao što govoriš, čitaj kao što je napisano" Zlatno pravilo srpskog jezika!
Šalim se,hvala na isprvci,pogrešio sam evo javno priznajem i obećavam da mi se to više neće desiti.

Ja

pre 6 godina

Na kraju teksta je objašnjeno: nemoguće je rekonstruisati tekst bez samoglasnika, tako da ovo nije šifrovan tekst već besmislica.
Npr. ako ja napišem
MDND, to može biti MeD NeDa, MeDa NeDa, MeDeNa Da, MoDa Ne Da i hiljde ostalih kombinacija.

anonimac

pre 6 godina

@A koja bi bila svrha takvog teksta? Ko bi ga mogao citati a da pre toga na posebnom papiru ne prepise tekst i ubaci samoglasnike koji nedostaju. I razmake! 
To je kao kad imate password: vrt3&frjRc&56 . Na kraju ga drzite zapisanog negde i time ste izgubili smisao sifre!
(MisterNo, 02. maj 2017 10:20
Svrha je da se zarade dobre pare. U to vreme su knjige same po sebi bile skupe, još sa toliko ilustracija i pogotovo ako je smatrano da knjiga krije neko tajanstveno znanje. A to je bio početak renesanse, kada su bogate mecene bile spremne da daju velike pare za to. Neko se dosetio i iskoristio situaciju.

cobo

pre 6 godina

Oh pa dajte ruskim hakerima kad mogu pentagon hakovati mogu i ovaj rukopis .Jednostavno napravis program koji dopunjava reci i sastavlja slogove .I sa 3 milijarde kombinacija u sekundi mi nepismeni :(

Neki dr mr

pre 6 godina

Prva stvar koju vecina komentatora nema pojma je da je tekst pisan na nepoznatom pismu. Ne zna se koja su slova u pitanju. Dakle, nema reci o popunjavanju samoglasnika izmedju suglasnika, pa ni cela rasprava na tu tema nema nikakvog smisla. Karatkeristike samog pisma ne odgovara ni jednom indo-evropskom, ugro-finskom ili drugom poznatom jeziku. Niko nije dokument krio, nema nikakve zavere, sam dokument je istrazivan vec stotinama puta. Sledece godine izlazi jos jedno izdanje sa numerisanim faksimila.
Ova tzv. teorija je samo jedna u nizu, i verovatno je netacna (kako znas sta je samoglasnik kad ne znas ni koji je jezik ni pismo), jer se ne spominje nigde u strucnoj javnosti.

Ivan

pre 6 godina

@(Ufo, 2. maj 2017 10:41) Obozavam ove komentare koji aludiraju na neku 'zaveru'. Vojniceva udovica je po smrti ostavila rukopis svojoj prijateljici. Prijateljica je prodala jednom dileru antikvarnih knjiga koji nekoliko godina nije uspeo da nadje kupca i na kraju je odlucio da rukopis donira Jejlu.

enon

pre 6 godina

@Power is Power, zato što je broj različitih interpretacija svih reči u knjizi ogroooman u odnosu na izvorno značenje teksta (ukoliko uopšte postoji značenje, što je još jedan otežavajući faktor) i bukvalno jedna reč može da kompletno promeni značenje rečenice - uzmi u obzir da bi posle sve te kombinacije trebalo analizirati i da najverovatnije ne bi postojala verzija koja sadrži pravo značenje već bi morao da ideš od verzije do verzije i sakupljaš artifakte. Da su računari toliko moćni danas ne bi imali gotovo nikakvih problema sa ličnim asistentima.

Nemanja

pre 6 godina

@Iluminat
U tom rukopisu je objasnjeno kako da pomocu leteceg magarca stignemo do Meseca. Nema tu nikakve misterije i nije to nikakvo cudo. Piskarao covek, bilo mu dosadno a pritom lepo crtao i tako... Naravno, postoji neki stepen tajnovitosti ali taj "stepen" imas i u novinama Trece oko :))) Zato bas smatram da je resenje jednostavno jer generalno nije ni bila namera da rukopis krije smisao zivota vec nekakve recepte za nesto...

Stefan

pre 6 godina

Kako lik lupeta gluposti.

Tekst sam delimicno desifrovao i radi se o receptima i biljkama koje se koriste u klasicnim lekovitim kupkama tj. banjama. Imate dokaze i u samim slikama.

Ne razumem te naucnike. Zasto jednostavno kad moze komplikovano.

Bogoje Panajotovic

pre 6 godina

I kakav sad mak kad se tvrdilo da ilustracije ne predstavljaju poznate biljke?
(Markos, 02. maj 2017 09:

Upravo mi je taj detalj upao u oci - mak je poznata biljka. Ne moze se sifrovati neka biljka, golim okom se vidi da li je poznata ili ne.

друид дрвовид дровид

pre 6 godina

Када би западњаци узели у обзир ЈЕДНОМ барем да је постојање словенског језика битније него што се мислило. Довољно је да из већине европских квази језика избаците самогласнике, додате падеже, избаците грешке у изговору и промените акценат и добијате сасвим сигурно чист српски језик и то са смислом. Келтски језик има 80% речи које данас само Срби користе.

Stefan

pre 6 godina

Kako lik lupeta gluposti.

Tekst sam delimicno desifrovao i radi se o receptima i biljkama koje se koriste u klasicnim lekovitim kupkama tj. banjama. Imate dokaze i u samim slikama.

Ne razumem te naucnike. Zasto jednostavno kad moze komplikovano.

andreas kisser

pre 6 godina

Када би западњаци узели у обзир ЈЕДНОМ барем да је постојање словенског језика битније него што се мислило. Довољно је да из већине европских квази језика избаците самогласнике, додате падеже, избаците грешке у изговору и промените акценат и добијате сасвим сигурно чист српски језик и то са смислом. Келтски језик има 80% речи које данас само Срби користе.
(друид дрвовид дровид, 2. maj 2017 10:23)

na ovakve gluposti naravno ne treba obracati paznju, niti ih komentarisati (dovoljno je recimo procitati konstrukciju 'kvazi-jezik' i shvatiti intelektualni domet autora). ali me jedno zivo zanima: kazes 'slovenske jezike', a onda prelazis na srpski! a zbog cega je bas srpski najstariji, a ne neki drugi slovenski, buduci da svi imaju isti koren, recimo bugarski, ceski ili poljski? a ako svi vi kojima je deretic (po obrazovanju masinski inzenjer) zatrovao um lakonskim amaterskim analizama zasnovanim na lingivistickim paralelama, po principu 'ako zvuci slicno srpskoj reci, mora da je rec srpskog porekla, pa po tautalogiji taj nard potice od srba' samo malo ukljucite mozak, prva pretpstavka je da - ako prihvatimo da vam je teorija tacna - najstariji jezik onda mora biti ruski! dakle jezik najbrojnije slovenske grupe. vrlo jednostavna pretpostavka, zar ne? ili su i rusi srbi :-)

Power is Power

pre 6 godina

Zar se ne moze kompjuterski ubaciti samoglasnike i dobiti par hiljada mogucih resenja sa samoglasnicima na odredjenim mestima i tako otpisati besmislene?

cobo

pre 6 godina

Oh pa dajte ruskim hakerima kad mogu pentagon hakovati mogu i ovaj rukopis .Jednostavno napravis program koji dopunjava reci i sastavlja slogove .I sa 3 milijarde kombinacija u sekundi mi nepismeni :(

Darko

pre 6 godina

Nepoznate biljke, nepoznat jezik... Očito se neko htio našaliti sa odgonetačima ili je neki šizofrenik umislio da je naučnik. Pitam se šta bi bilo da je na sličan način napisana kakva knjiga sa poriracenjem budućnosti. Skljokali bi se od odgonetavanja nečije podvale a odgonetnuli bi koješta.

Мислеша

pre 6 godina

Овде се игнорише главна ствар. Скоро све биљке детаљно нацртане су потпуно непознате и данас, а поготово за време у коме је настао рукопис. Други квалитет рукописа је у томе што нема ни једну, једину грешку на преко стотину (ако се добро сећам) страна, а све су написане руком. То највероватније говори да је у питању преписивање из оригинала који никада није нађен. Коначно, колико знам нико није протумачио планетаријум на крају документа и његове илустрације. Ово је далеко компликованији документ него што се стиче утисак читајући овај чланак.

komentator komentara

pre 6 godina

Posto se ozbiljno bavim pracenjem ovog slucaja napomenuo bih:
1. Da je manuskript pisan u 2 jezika zna se vec vise od 40 godina.
2. Nije u pitanju Glosoalija tj pisanje nepostojecim jezikom, taokdje utvrdjeno pre nekih 35-40 godina.
3."Ni NSA ni CIA nisu uspele u desifrovanju" ne samo da nisu uspele nego su ucinile da tekst bude nedostupan SVIMA nekoliko decenija.
4, Manuskript nije ostavljen naslednicima nego je sekretarica dobila obavezu da ga preda Beidecke biblioteci univerzitetA Yale neposredno posle II sv.rata.Tom prilikom je manuskript osiguran na 1 mil USD sto je za to vreme necuvena cifro pogotovo sto je rec o "gluposti"
5. Friedman jedan od najpoznatijih svetskih desifranata ikada,sa suprugom se bavio godinama desifrovanjem i nije uspeo.Pojavom snaznih kompjutera ponovo se obratio Beidecke-u i bio ODBIJEN za zahtev da ponovo pokusa sa timom.
6. Manuskript nadjen u manastiru MONT DRAGON (Planina Zmaja???!!!),cuvan tamo od vremena pape Grgura, datira se da je predat 1666godine.
7.Najpoz\natiji spijun kraljice Elizabete I je bio umesan od ranog postojanja manuskripta.
8. Donet u Prag i placen od strane kralja basnoslovnim iznosom.
Ovo je delic informacija vezan za manuskript,procesljati web za detalje ima ih mnogo.

mnogo je brate

pre 6 godina

Stručnjaci dešifrovali, ali nisu baš dešifrovali nego ponudili rešenje. Kad bi 'teli, odma' bi dešifrovali, ali nešto nemaju vremena. Ali znaju šta piše. Ne baš sasvim, ali otprilike. Znaju na kom jeziku je skripta napisana. U stvari na jednom od nekoliko jezika, a možda i na nekom drugom. Pogledaće jednog od ovih dana, sad traže prevodioce sa engleskog, nemačkog, judeo-arapskog, grčko-rimskog i bilo kojeg od slovenskih jezika, oni su ionako svi skoro isti. Ukratko, da li to nas neko... ?

Nemanja

pre 6 godina

@Iluminat
U tom rukopisu je objasnjeno kako da pomocu leteceg magarca stignemo do Meseca. Nema tu nikakve misterije i nije to nikakvo cudo. Piskarao covek, bilo mu dosadno a pritom lepo crtao i tako... Naravno, postoji neki stepen tajnovitosti ali taj "stepen" imas i u novinama Trece oko :))) Zato bas smatram da je resenje jednostavno jer generalno nije ni bila namera da rukopis krije smisao zivota vec nekakve recepte za nesto...

MisterNo

pre 6 godina

A koja bi bila svrha takvog teksta? Ko bi ga mogao citati a da pre toga na posebnom papiru ne prepise tekst i ubaci samoglasnike koji nedostaju. I razmake!
To je kao kad imate password: vrt3&frjRc&56 . Na kraju ga drzite zapisanog negde i time ste izgubili smisao sifre!

Neki dr mr

pre 6 godina

Prva stvar koju vecina komentatora nema pojma je da je tekst pisan na nepoznatom pismu. Ne zna se koja su slova u pitanju. Dakle, nema reci o popunjavanju samoglasnika izmedju suglasnika, pa ni cela rasprava na tu tema nema nikakvog smisla. Karatkeristike samog pisma ne odgovara ni jednom indo-evropskom, ugro-finskom ili drugom poznatom jeziku. Niko nije dokument krio, nema nikakve zavere, sam dokument je istrazivan vec stotinama puta. Sledece godine izlazi jos jedno izdanje sa numerisanim faksimila.
Ova tzv. teorija je samo jedna u nizu, i verovatno je netacna (kako znas sta je samoglasnik kad ne znas ni koji je jezik ni pismo), jer se ne spominje nigde u strucnoj javnosti.

Markos

pre 6 godina

Pa jesu ga desifrovali il nisu?? Naslov kaze da jesu, tekst kaze da nisu desifrovali ni jedan jedini redak jer sr jos pretpostavlja o kom jeziku je rec. I kakav sad mak kad se tvrdilo da ilustracije ne predstavljaju poznate biljke?

BSN

pre 6 godina

Čisto sumljam da niko pre njega nije probao da ubaci samoglasnike,zvuči kao previše jednostavno rešenje.
(Iluminat, 02. maj 2017 09:13)

Nije stvar samo u izbacivanju samoglasnika, nego i u pisanju na dva jezika i proizvoljnom prelomu reci (izbacivanju originalnih razmaka izmedju reci i ubacivanju laznih).

Na primer, drugi pasus iz teksta bi (bez zamene slova drugim slovima ili simbolima) izgledao ovako:

str žvčsp nh šstvk vpk šl ddgntn znč njvbizrn knjg, tk stjbs hrb rivčknjn tlg ntnjmv.

Za ono vreme ocekivan nivo enkripcije od nekog ko nije strucan za te stvari. Vec je pretpostavljeno da je knjigu pisao i ilustrovao neko ko je hteo da ljubiteljima knjige proda nesto neobicno i zagonetno i da nije imao nameru da rukopis iko ikada desifruje. Odsustvo ispravki pri pisanju govori o laganom sastavljanju kako bi neki nestrucnjak pisao.

anonimac

pre 6 godina

@A koja bi bila svrha takvog teksta? Ko bi ga mogao citati a da pre toga na posebnom papiru ne prepise tekst i ubaci samoglasnike koji nedostaju. I razmake! 
To je kao kad imate password: vrt3&frjRc&56 . Na kraju ga drzite zapisanog negde i time ste izgubili smisao sifre!
(MisterNo, 02. maj 2017 10:20
Svrha je da se zarade dobre pare. U to vreme su knjige same po sebi bile skupe, još sa toliko ilustracija i pogotovo ako je smatrano da knjiga krije neko tajanstveno znanje. A to je bio početak renesanse, kada su bogate mecene bile spremne da daju velike pare za to. Neko se dosetio i iskoristio situaciju.

enon

pre 6 godina

@Power is Power, zato što je broj različitih interpretacija svih reči u knjizi ogroooman u odnosu na izvorno značenje teksta (ukoliko uopšte postoji značenje, što je još jedan otežavajući faktor) i bukvalno jedna reč može da kompletno promeni značenje rečenice - uzmi u obzir da bi posle sve te kombinacije trebalo analizirati i da najverovatnije ne bi postojala verzija koja sadrži pravo značenje već bi morao da ideš od verzije do verzije i sakupljaš artifakte. Da su računari toliko moćni danas ne bi imali gotovo nikakvih problema sa ličnim asistentima.

Ivan

pre 6 godina

@(Ufo, 2. maj 2017 10:41) Obozavam ove komentare koji aludiraju na neku 'zaveru'. Vojniceva udovica je po smrti ostavila rukopis svojoj prijateljici. Prijateljica je prodala jednom dileru antikvarnih knjiga koji nekoliko godina nije uspeo da nadje kupca i na kraju je odlucio da rukopis donira Jejlu.

Ja

pre 6 godina

Na kraju teksta je objašnjeno: nemoguće je rekonstruisati tekst bez samoglasnika, tako da ovo nije šifrovan tekst već besmislica.
Npr. ako ja napišem
MDND, to može biti MeD NeDa, MeDa NeDa, MeDeNa Da, MoDa Ne Da i hiljde ostalih kombinacija.

Iluminat

pre 6 godina

@ IluminatToplo se nadam da ste glagol 'sumljam' napisali pogresno sa namerom.
(Svetlana, 02. maj 2017 10:18)
"Piši kao što govoriš, čitaj kao što je napisano" Zlatno pravilo srpskog jezika!
Šalim se,hvala na isprvci,pogrešio sam evo javno priznajem i obećavam da mi se to više neće desiti.

Bogoje Panajotovic

pre 6 godina

I kakav sad mak kad se tvrdilo da ilustracije ne predstavljaju poznate biljke?
(Markos, 02. maj 2017 09:

Upravo mi je taj detalj upao u oci - mak je poznata biljka. Ne moze se sifrovati neka biljka, golim okom se vidi da li je poznata ili ne.