Aktuelno

Četvrtak, 13.04.2017.

12:50

Subaru Ascent sa 7 sedišta menja Tribecu / FOTO

Izvor: B92

Subaru Ascent sa 7 sedišta menja Tribecu / FOTO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

54 Komentari

Sortiraj po:

politicar

pre 7 godina

@hiavata

ti stvarno misliš da su svi ostali jeftini za održavanje osim subarua? žena mi vozi ds4 citroen i far za njen auto košta isto koliko i za forestera, 5000 manje ali bez led svetala koja su odvojena(koštaju 8000 dodatno).. sestra vozi novog megana, proveri koliko je za njega far i branik pošto je skoro imala cukanje pa sam upućen i ne bih smeo da kažem da je subaru mnogo skuplji (jeste za 3000-4000 za deo skuplji što po meni nije strasno). Nova i novija vozila (do 3-4 godine starosti) moraju imati kasko osiguranje jer ništa više nije jeftino, prošla su vremena kad su se kola delila na ona koja su laka i jeftina za održavanje i ona koja su suprotno. To ti i mnogi kod nas ne shvataju, prolazi to za polovnjake od 10-15 godina ali za nova vozila ne(pogotovo ne za ona vozila koja su u garantnom roku još uvek). Još nešto, treba gledati i pouzdanost, džabe meni jeftini delovi ako ću menjati pola automobila na pola godine.

hiavata

pre 7 godina

Servis za filterom goriva i polena je 200e. Koliko je u Porse SCG ili Komnenovica za slicnu klasu i cenu kola? 

Ili mislite da je uporedjivanje turskog dela za Golfa 2,3, Fiat Stila ili Opel Astru G pravo poredjenje?
(aca, 19. april 2017 11:14)

Za ford mondeo je 18.000 dinara. Proverite koliko kosta far a koliko branik za tog istog forestera ali poslednje generacije.

politicar

pre 7 godina

@hiavata
ti očigledno ne želiš lepo da čitaš šta sam pisao...ja sam lepo rekao da nijedan auto u ovom trenutku ne zadovoljava moje potrebe više od Forestera XT, da imam pare za osnovni benzinac uzeo bih neki drugi auto bez razmišljanja o markama! Ja sam lepo naveo razloge zbog čega vozim subaru, ti zaboravljas da oni imaju nešto što drugi nemaju a to je 4x4 kakav ima još samo audi. Land Cruiser mi je veliki a Audi preskup.. hoćeš da mi kažeš da mogu da idem sa npr jetijem, kugom, tiguanom i sličnima tamo gde moram da idem(tamo gde nisu najveće prepreke ivicnjaci)? Navedi mi jedan auto koji bi to mogao bolje od XT i slozicu se sa tobom... ja ne sporim da je servisna mreža loša, nije divna ali nije ni loša, u Beogradu imaš pet servisa koji su samo za Subaru a još milion servisa koji mogu i njih da rade što se tiče redovnog održavanja. Ne kvari se tako da mi nije bitno da imam u svakom trenutku na 20km ovlašćeni servis ali kome je to bitno taj treba da razmisli o pouzdanosti svog vozila. Ponavljam, ne vozim subaru zato što volim jednu marku, vozim zato što najviše odgovaraju mojim trenutnim potrebama, ne razumeš to posle petog ponavljanja??????? Ja sam nabrojao i mane i vrline svog automobila, ti nećeš da priznas ili shvatiš da ima nekoga kome odgovara subaru automobil samo zato što ti sebe ne vidiš u istom...i da, daleko od toga da sam vozio samo subaru, ja sam rekao koliko njih sam imao...samo hoću da shvatiš da nije svima odlazak na posao 5-10km po gradu i da zato nikome ne treba subaru, taj ko kupi subaru za grad je manijak... reci mi koji auto ima iste osobine i sposobnosti kao Forester XT i da je u tom cenovnom rangu? Stvarno bih želeo to da znam, bez ljutnje neke jer ako sam ja propustio nešto, tu su drugi da mi ukažu na postojanje boljeg ali kroz konstruktivnu raspravu i da razumeju šta meni treba a ne da uzimam auto samo zato što ne valjda da se vozi ista marka duže vreme... pozdrav

hiavata

pre 7 godina

(politicar, 19. april 2017 16:35)

A koje je to moje misljenje koje ocrniste toliko? Da je servisna mreza za subaru u Evropi nikakva a prodaja na nivou satisticke greske? Ti automobili su egzotika na nasim putevima a zna se sta sve ide uz takve. Cinjenica da vi branite jednu marku kojoj ste evidentno verni govori o racionalnom stavu. Znate sta znaci racionalno u ovom slucaju? Kupiti automobil koji vam najvise odgovara prema trenutnim potrebama. Kod vas je to uvek subaru, jer je najbolji samo zato sto je subaru, jel tako? Ja sam za razliku od vas vozio sve i svasta i znam koje su mane i prednosti automobila koje sam vozio. Ne mogu cak da kazem da drugi model iste firme ima slicne osobine jer to cesto nije tacno. Tipove osoba koje slepo veruju u brend ne shvatam ozbiljno pa tako ni vas. Pozdrav a vi nastavite sa pisanjem hvalospeva.

politicar

pre 7 godina

@hiavata
pratim šta pišeš po ovom forumu već duže vreme i čudim se, pokušavaš svakog ko nema isto mišljenje kao i ti da "spustis" tako da sam odmah znao kako ces da pričaš sa mnom. Ja ne govorim da su laki za nabavku ili jeftini, ja govorim da nije teško nabaviti ono što i treba menjati u 90% slučajeva, naravno da se za neke delove čeka ali i to se ne čeka dugo jer u Poljskoj imaju distributivni centar za Evropu tako da to pada u vodu da se čeka predugo za deo(osim ako ne očekuješ da se sve reši za 2h), da nisu preskupi i mislim da u tome imam više iskustva od tebe jer je tvoje mišljenje zasnovano na jednoj priči... Da je tako kako ti govoriš, odavno bih vozio nešto drugo, to što vozim dugo jednu marku je za mene pokazatelj da to što govorim nisu nebuloze ali kao sto sam rekao pre, treba razmišljati... Uopšte nisam iracionalan, čak sam nekad i previše i zbog toga se ne odvajam za sad od forestera, jer ne vidim ko bi za to rekao da je to auto za iracionalane ljude ali ako ti tako misliš, neka te. Slažem se da svako treba da kaže koje su mane nekog automobila ili marke ali da je to konstruktivno, što u tvom slučaju skoro(!) nikad nije tako.. navesti kao manu boljku koju su davno uklonili je po meni glupo, pitati koliko košta deo za forestera a da nemaš pojma o cenama nego si eto jednom čuo priču od prijatelja koji je imao loše iskustvo, je po meni isto glupo ali dobro... ja nisam ni pokušao da ti objasnim da možeš i normalno da pitaš i da imaš svoje opservacije jer znam kako pišeš, kad počneš normalno i drugi će normalno tebi pisati. srdačan pozdrav, probaj novog forestera besplatna je probna vožnja, nemoj biti zatucan zbog jedne priče i misliti da bolje znaš od ljudi koji imaju subaru duže nego što ti imaš vozačku (i znaju koliko koštaju delovi i koliko ih je teško nabaviti)

aca

pre 7 godina

Sta je to skup deo? Za Forestera dizela je set kvacila u ovlascenom servisu sa zamenom 65000din. Koliko kosta set kvacila sa zamenom u ovlascenom servisu za Tiguana, Kugu ili Pasata??? Servis za filterom goriva i polena je 200e. Koliko je u Porse SCG ili Komnenovica za slicnu klasu i cenu kola?

Ili mislite da je uporedjivanje turskog dela za Golfa 2,3, Fiat Stila ili Opel Astru G pravo poredjenje?

hiavata

pre 7 godina

ne volim ljude koji su isključivi, zato govorim da treba razmisliti malo više pre nego što se nešto napiše. Izvinjavam se ako sam nekog uvredio. 
@š 
meni ne smeta a imam preko 1,90m i kad vozim po 1000-1200km na dan što nije retko... moguće je da bi nekom smetalo ali kod mene nije taj slučaj, nisu vrhunska sedišta ali nisu neudobna ni za duže puteve.
(politicar, 18. april 2017 13:56)

Iskljucivo je kad ne zelis da priznas jednu prostu cinjenicu da su delovi za subaru u Srbiji (a i Evropi) skupi i teski za nabavku. Vozis jednu marku i dizes je u nebesa a ako neko spomene koje su mane odma neracionalno deljenje epiteta i etiketiranje. Navedi gde sam ja u komentarima rekao da su japanski automobili losi, da je vw odlican, da je subaru los itd? Bez projekcije svojih frustracija molim.

politicar

pre 7 godina

@aca
slažem se, nije jeftina marka ali sam naučio do sad u životu da bolje da kupim jednom skuplje nego dva puta jeftinije. Kad se uzima polovni subaru- u nemačku i kupiti tamo, samo bez plina. Nisam ni ja emotivno vezan, da jesam imao bih nešto sa više "duše" od japanca ali ako nešto mislim da valja, onda cu to i reći- kao što sam napisao sta ne valja
@hiavata
svaka čast na raznovrsnosti, cenim to ali ako mi nesto odgovara onda ne vidim razlog da menjam to samo da bih imao raznovrsnu garažu? Na logiku se pozivam jer je glupo kritikovati neku marku a kao izvor toga navesti da je jedan kolega bio nezadovoljan, posle spomenuti boljku koja je otklonjena(znači ne razumeš se a hoćeš da ispadne suprotno) i misliš da samo subaru ima neke loše strane...daleko od toga da nema, vozio sam dosta automobila koji su po mnogim pitanjima bolji od forestera ali nijedan nije uklopio sve ono što meni treba: udobnost, brzina, upravljanje, praktičnost i najviše dobar AWD sistem i odstojanje od tla koje je malo manje od Land Cruisera(ponavljam ne koristim 4x4 i rastojanje od tla za penjanje po ivicnjacima). Ne nazivam nikog imenima dok su razumni, kad počnu da govore i pišu samo eto da bi ispali pametniji onda me to iznervira i eto prvi put komentarisem ovde jer ne volim ljude koji su isključivi, zato govorim da treba razmisliti malo više pre nego što se nešto napiše. Izvinjavam se ako sam nekog uvredio.

meni ne smeta a imam preko 1,90m i kad vozim po 1000-1200km na dan što nije retko... moguće je da bi nekom smetalo ali kod mene nije taj slučaj, nisu vrhunska sedišta ali nisu neudobna ni za duže puteve.

aca

pre 7 godina

Vozim Forestera dizela ali nisam emotivno vezan za njega pa da hvalim kao ciga svog konja.
Ide dobro, probao po blatu i snegu i ne zaostaje za nivom mnogo (vozio je 10god) s tim da ga ipak vise stedim.
Problem je ustvari sto da bi mi vozili auto koji ima napredni 4x4 i koji nov kosta 30000 eura (a kupimo ga polovnog posle ko zna kakvog cimanja) treba da imamo zlu ne trebalo na racunu 50 hiljadarki i platu od bar 2000e i da se onda vozimo bezbrizno.
E ako nemamo treba da vozimo puntice ili nive (za nivu sam davao na kvarove od 300 do 600e godisnje uz sve jeftinog majstora i ruske delove-bez redovnog servisa).

hiavata

pre 7 godina

(politicar, 17. april 2017 18:28)

Nov far za ford mondeo 180eur. Toyota nije drugacija, ali subaru jeste. Vi se ovde ponasate iracionalno nazivajuci druge imenima zato sto se ne slazu sa vama. Pritom pozivate na logiku a prvi negirate da kupovinom subarua u Srbije dobijete losiju servisnu mrezu i skuplje delove koje morate da cekate. Meni je svaki automobil koji sam do sada kupio bio druge marke, a vama? Toliko o objektivnosti.

ш

pre 7 godina

@politicar
вози сам претходну генерацију форестера 4 године, и један од разлога што нисам купио и нову када се појавила је седални део предњих седишта који је значајно краћи и ужи него раније;будући да очигледно имате искуства, како се ово рефлектује на удобност у дужим вожњама?

politicar

pre 7 godina

idi na vw forum, ovo je mesto za ljude koji se razumeju u kola a takvi nikad neće mrzeti neku marku(ili sve japance/nemce/amere).. kompleksi su čudo

politicar

pre 7 godina

Pogresnom se obracas jer znam koliko su delovi za tako retke automobile problem. Ali sudeci po komentarima gosn "vlasnika cetvrtog subarua" to nije nikakav problem, delovi na sve strane a cena jeftina. I jos sam dobio gomilu minusa sto ukazujem upravo na tako nesto.
(hiavata, 17. april 2017 10:36)

"gosn vlasnik četvrtog subarua" zna o čemu priča jer ne priča kao gosn "imao sam loše iskustvo sa japancima i sad ih mrzim".... nisam rekao da se delovi mogu kupiti na trafici kao za vw nego da treba imati u vidu koliko subaru ovde prodaje automobila i kakva im je mreža servisa, rekao sam treba upotrebiti logiku ali za neke je to neshvatljivo. Naravno da nisu jeftini delovi-koji nov auto ima jeftine delove, pa za suzuki nov far košta preko 50,000din šta očekivati od subarua? To što mrzis subaru ne znači da je loš auto, vozio sam mnogo gore pasate, golfove, mercedese itd pa ih ne mrzim, imam bitnije stvari u životu. Verujem da kad bi se jednom provozao u XT da bi ti mišljenje bilo potpuno drugačije, ali budi zatucan, pratim dugo šta sve pišeš ovde i nije ni čudo što si dobio toliko minuseva. Još jednom, nisu delovi dostupni kao za automobile koji se ovde prodaju svaki dan ali da je nemoguće do njih doći, to je toliko daleko od istine da može da kaže samo neko ko nije bio u toj situaciji (imao sam i avensis za koji je bilo teže nabaviti delove)... tako da, nastavi da mrzis, nemoj slučajno da probaš neki nov subaru, ne bi posle znao šta bi pisao ovde..

Ja ni gorivo ne sipam

pre 7 godina

http://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1250059#k23333741

Ovo kad mi neko kaze da je za 10 godina samo menjao "ulje i gume", wow pardon, i kocnice odmah znam da je duduk za automobile!

Pa care auto da je stajao tih deset godina morao bi jos stosta da menjas a kamoli u eksploataciji a pogotovo u jednoj Kanadi gde su temperature u jos vecem intervalu tokom promene godisnjih doba nego u nekim drugim predelima.

hiavata

pre 7 godina

Imajuci u vidu ovo gore, mislis li da je realno ocekivati snabdevenost delovima kao da je u pitanju vozilo VW grupe koja je prosle godine samo u Evropi prodala nekih 3,6 miliona vozila (ne racunajuci privredna vozila), znaci nekih 100 puta vise? Subaru je prakticno egzotika po prodaji u Evropi i jasno je da to moze da ima i negativne posledice pogotovo kada je u pitanju preprodaja ili zamena nekih manje uobicajenih delova. Pa ko voli nek izvoli! Za one koji to ne zele, uvek postoji nesto obicno kao Passat ili neka Skoda za koje se delovi jos malo pa mogu naci na trafikama i koje nikad nece biti problem prodati.
(DC, 17. april 2017 00:59)

Pogresnom se obracas jer znam koliko su delovi za tako retke automobile problem. Ali sudeci po komentarima gosn "vlasnika cetvrtog subarua" to nije nikakav problem, delovi na sve strane a cena jeftina. I jos sam dobio gomilu minusa sto ukazujem upravo na tako nesto.

politicar

pre 7 godina

Kad vec postavljamo pitanja, a jesi radio glavu motora (dihtung) na tom 2.0 benzincu i na koliko km?
(hiavata, 16. april 2017 22:35)

da se barem malo razumeš znao bi da je to rešeno u prethodnoj generaciji, jeste im to bila boljka(kao što su imali problem i vw tsi motori ali si to nekim čudom zaboravio da spomenes)tako da nije bilo potrebe to da radim, još nešto što te zanima? (ne vidim razlog što mrzis neku marku, to samo pokazuje koliko si nezreo i zatucan, skapirao bih te da imaš neki jak argument ali se sve svodi na to da ili nemaš pojma o čemu pričaš ili nećeš da logički razmišljaš)

DC

pre 7 godina

@hiavata: 1. Subaru zadnjih desetak godina prodaje negde izmedju 30 i 50 hiljada vozila godisnje na celom Evropskom kontinentu. Za poredjenje, Jaguar i Porsche su bili prosle godine na blizu 70.000 svaki, Lexus je prodao 45.000.
2. Za razliku od nekih drugih japanskih proizvodjaca (Toyota, Honda, Nissan) koji veliki deo vozila za Evropsko trziste proizvode u zemljama kao npr Velika Britanija, Spanija, Francuska, Ceska, Slovacka itd. sva Subaru vozila (i naravno delovi) nam stizu iz Japana koji je, kao sto znamo, na drugoj strani sveta.

Imajuci u vidu ovo gore, mislis li da je realno ocekivati snabdevenost delovima kao da je u pitanju vozilo VW grupe koja je prosle godine samo u Evropi prodala nekih 3,6 miliona vozila (ne racunajuci privredna vozila), znaci nekih 100 puta vise? Subaru je prakticno egzotika po prodaji u Evropi i jasno je da to moze da ima i negativne posledice pogotovo kada je u pitanju preprodaja ili zamena nekih manje uobicajenih delova. Pa ko voli nek izvoli! Za one koji to ne zele, uvek postoji nesto obicno kao Passat ili neka Skoda za koje se delovi jos malo pa mogu naci na trafikama i koje nikad nece biti problem prodati.

st.dragan

pre 7 godina

@(august, 14. april 2017 12:15)
Sve do poslednje generacije, Opel je JEDINI forsirao koncept jedna komanda=jedan taster i zbog toga su ih svi redom pljuvali do nivoa neshvatljivog. Meni je to uvek bilo neverovatno, jer celu ideju vožnje shvatam upravo kao ti - što manje direktnog buljenja u komande, to bezbednija vožnja. Višak komandi je problem samo u prvih par nedelja od kupovine. Posle se čovek navikne (sam sebi sam dokaz sa x raznih varijanti automobila) i to zauvek prestaje da bude problem. S druge strane, sa touch-screen rešenjima je problem trajan i potpuno nerešiv, osim ukoliko svaki vozač ne zaposli asistenta koji će umesto njega da nabada komande po celi dan.

Na žalost, tržište je surovo i kaznilo je Opel baš brutalnim ocenama po pitanju ergonomije, upravo zbog "viška" direktnih komandi, jer to više nije u trendu. I sad je Opel legao na rudu i izbacio novu seriju sa desetkovanim brojem direktnih komandi. Meni je zbog toga izuzetno krivo, ali gomila klimoglavaca koji čine tržište je to pozdravilo. To je ono što zovemo demokratijom, kad 3 glupa nadglasaju jednog pametnog.

hiavata

pre 7 godina

(politicar, 16. april 2017 11:00)

Kad vec postavljamo pitanja, a jesi radio glavu motora (dihtung) na tom 2.0 benzincu i na koliko km?

Sasa

pre 7 godina

Jos uvek vozim moju Tribecu 2008 i ne zelim da je menjam ali uskoro cu morati....10 godina je dovoljno. Nijedan kvar nisam imao. Menjao ulje redovno, kocnice, gume... su bili jedini troskovi. Ima motor 3.6L i 256HP pa naravno da trosi svojih 14.8L (uglavnom gradska voznja) ali neka. Ima snagu ! Zivim u Kanadi i benzin i nije neka stavka u odnosu na uzivanje u voznji - mesta unutra koliko volis, nije ruzan tj. stvar ukusa ali po meni neki klasican izgled. Subaru se i ne kupuje da impresionira izgledom tj. dizajnom vec impresionira mehanikom i inzenjeringom (i zena i ja smo masinci i auto je uradjen perfektno!). Moje misljenje je da je Subaru malo zakasnio sa ovim novim modelim i da su trebali ranije da reaguju i mozda da sklone Outback, a da redizajniraju Tribecu....

politicar

pre 7 godina

@Milan

vozim Forester XT (SJ) (2015.), sa 2.0 benzincem 240ks, motor je po meni(!) savršen, ima snage za sve, forester ima tri opcije motora(benzinac 150ks-trom, dizel 150ks- odličan) Po gradu mi troši 11,5l što je za mene odlično kakvih sam se priča naslusao od kolega koji muku muče sa gradskim automobilima i skoro tolikom potrošnjom(9-10l).. s tim što sam pokušao par puta bas da stedim gorivo da vidim koliko tad troši i to je bilo oko 7l mada je teško voziti tako po bg. Na otvorenom mi troši na 130 8l tako da mi i to odgovara, znam da nije najstedljiviji auto ali negde se moraju napraviti kompromisi, uzmite u obzir snagu motora.. za prodaju u srb se u potpunosti slažem, šteta ali sta da se radi, ne moram zato voziti golfa :)
@hiavata -- ja vozim sad svoj šesti subaru i zao mi je sto formiras mišljenje na osnovu jedne priče tj situacije. imao sam dva sudara, jedan manji, jedan sa totalkom i zahvalan sam što sam bio tad u foresteru. što se tiče tog "manjeg", čovek je ceono udario u parkiran moj auto i oštećen je bio deo prednjeg pogona, što ga je izašlo 800€ za ne tako mali posao i dosta delova... mogu isto tako da ti navedem 3-4 situacije u kojima su ljudi plakali od sreće kad su prodali vw pa to ne znači da oni prave loše automobile, treba razmišljati malo detaljnije :)

hiavata

pre 7 godina

isto koliko popravka bilo kog drugog 4x4 pogona, čak i manje pošto je jednostavniji sistem, ne kapiram pitanje? Naravno da će da bude skuplje održavanje na automobilu koji ima više elemenata, kao da pitaš da li je skuplje održavanje motora sa tri turbine ili atmosferskog. Meni lično je veoma potreban taj 4x4 i ne koristim ga da bih se peo po ivicnjacima u bg, tako da to što košta održavanje nečega što mi treba je normalna stvar. Hoćeš da kažeš da je trebalo da uzmem golf sa prednjim pogonom i da idem tako po planinama i off road zato što ne postoji 4x4 i zato je jeftinije održavanje? 
Za ostatak automobila, veoma je jednostavan i pouzdan, tako da ako se gleda šira slika, veoma jeftino izadje korišćenje subarua. Imaš još neko pitanje?
(politicar, 15. april 2017 13:07)

Prijatelj u Slovackoj je imao manje cukanje sa subaruom koji je posle toga poceo da trese pri voznji. Nakon nekoliko meseci neuspesnih pokusaja da se locira kvar na pogonu i bacenih brdo para sa cekanjem na delove iz Japana koji su preskupi odlucio da proda auto i kupi nesto sasim "obicno", novog pasata. Sad razumes pitanje?

Milan

pre 7 godina

@politicar

Imam ja pitanje ako nije problem: koji model vozis i koja je potrosnja?
Imam prijatelja koji ima Subaru u americi (Forester) i poznanika koji ovde ima Imprecu, dok su bile jako jeftine, 2009 cini mi se.. Dijametralno suprotna iskustva, ponajvise zbog potrosnje na koju u USA bas i ne obracaju paznju. Osim toga prodaja polovnog Subarua u Srbiji je horor.

politicar

pre 7 godina

Koliko kosta bilo kakva popravka pogona, pre svega 4x4 na tom subaruu?
(hiavata, 15. april 2017 10:46)

isto koliko popravka bilo kog drugog 4x4 pogona, čak i manje pošto je jednostavniji sistem, ne kapiram pitanje? Naravno da će da bude skuplje održavanje na automobilu koji ima više elemenata, kao da pitaš da li je skuplje održavanje motora sa tri turbine ili atmosferskog. Meni lično je veoma potreban taj 4x4 i ne koristim ga da bih se peo po ivicnjacima u bg, tako da to što košta održavanje nečega što mi treba je normalna stvar. Hoćeš da kažeš da je trebalo da uzmem golf sa prednjim pogonom i da idem tako po planinama i off road zato što ne postoji 4x4 i zato je jeftinije održavanje?
Za ostatak automobila, veoma je jednostavan i pouzdan, tako da ako se gleda šira slika, veoma jeftino izadje korišćenje subarua. Imaš još neko pitanje?

hiavata

pre 7 godina

pogledaj ko drži njihove akcije - Toyota! To je zbog uticaja njihove državne politike da veći proizvođači stave one manje pod svoje, do pre nekoliko godina je subaru bio pod nisanom, sad je pod tojotom. Imam forestera i npr motor za podizanje stakala ima nisanov znak na sebi, neki drugi delovi su tojotini itd... to ne znači da je to loše, naprotiv lakše se nalaze delovi i nisu preskupi kao što se kod nas misli čim se spomene subaru..
(politicar, 14. april 2017 23:32)

Koliko kosta bilo kakva popravka pogona, pre svega 4x4 na tom subaruu?

hiavata

pre 7 godina

Sto se tice pouzdanosti sta je Subaru u Aziji to je Volvo u Evropi. 
Kad bi Subaru napravio model koji ima moderan dizajn i unutrasnjost kao kod premijum automobila kosta bi kao Mercedes,niko bi ga onda nebi kupio. 
Napravili su neki odnos,vrhunsku mehaniku sa prosecnim dizajnom i enterijerom...
(Zox, 14. april 2017 21:57)

A volvo godinama imao motore iz PSA grupe. Isti motori kao u citroenu c5 ili fordu. Interesantno je da je to ljudima pojam pouzdanosti a kad spomenes citroen onda je krsh. Magija marke ...

politicar

pre 7 godina

Subaru je deo Fuji Heavy Industries koji je nedavno promenuo ime u Subaru Corporation, nikakve veze sa Toyotom.
(Chiki, 14. april 2017 16:12)

pogledaj ko drži njihove akcije - Toyota! To je zbog uticaja njihove državne politike da veći proizvođači stave one manje pod svoje, do pre nekoliko godina je subaru bio pod nisanom, sad je pod tojotom. Imam forestera i npr motor za podizanje stakala ima nisanov znak na sebi, neki drugi delovi su tojotini itd... to ne znači da je to loše, naprotiv lakše se nalaze delovi i nisu preskupi kao što se kod nas misli čim se spomene subaru..

DC

pre 7 godina

@Chiki: Svojevremeno je Nissan drzao nesto preko 20% Fuji Heavy Industries. 1999. su te deonice prodate General Motors-u. Medjutim, GM je bio frustriran nemogucnoscu da nagovori Subaru na vece deljenje komponenti tako da je GM na kraju odustao i prodao svoje deonice tokom 2005. Toyota je kupila deo njih da bi do 2008. dosla do 16.5% vlasnistva koje drzi i danas. Kao rezultat imamo saradnju u vidu BRZ/GT86 - auto je na modifikovanoj platformi Impreze, ima Subaru boxer motor (doduse sa Toyotinim sistemom ubrizgavanja), koristi Toyotine menjace ali se proizvodi u Subaru postrojenjima.
@Milan: Kao prvo, Subaru je dovoljno tvrdoglav da insistira na sopstvenim konstrukcijskim resenjima jer su pre svega kompanija vodjena inzenjerima a ne ekonomistima i kao takvi su vec dovodili GM do ludila pcetkom ovog veka. Toyota sa udelom koji imaju, mogu da prihvate Subaru resenja kako bi smanjili troskove ali ne drze dovoljno da bi forsirali kojim se pravcem Subaru krece. Kao drugo, konstrukcijski je jako tesko upakovati bokser motor u auto koji u startu nije predvidjen za njega i obratno. Iz tog razloga je Subaru morao da konstruise prvi i za sada jedini na svetu bokser dizel za svoja vozila, a ne da iskoriste neki vec postojeci sto cini vecina drugih japaskih proizvodjaca. Ovaj auto ce biti na potpuno novoj SGP (Subaru Global Platform) platformi - 100% Subaru kao sto joj ime i kaze, i koristice cetvorocilindricni bokser kapaciteta 2.4l sa direktnim ubrizgavanjem i turbom, opet 100% Subaru.

Zox

pre 7 godina

Sto se tice pouzdanosti sta je Subaru u Aziji to je Volvo u Evropi.
Kad bi Subaru napravio model koji ima moderan dizajn i unutrasnjost kao kod premijum automobila kosta bi kao Mercedes,niko bi ga onda nebi kupio.
Napravili su neki odnos,vrhunsku mehaniku sa prosecnim dizajnom i enterijerom...

Krokodil

pre 7 godina

@(Milan, 14. april 2017 10:34)

Milance, najprijateljskiji savet od mene. Nemoj u nekom muskom drustvu da promovises svoje znanje o Subaru automobilima. Ispasces vise nego komican i dobices verovatno ocitavanje bukvice.
Pred zenama mozes da pricas sta hoces o kolima, ali i tu pazi da ne naletis neku koja zna nesto o kolima jer ce puci bruka.

Milan

pre 7 godina

@chiki
Nije sija nego je vrat, Toyota drzi znatan % akcija FHI i imaju zajednicki razvoj. Subaru je previse mali da bi imao sopstveni razvoj. Cak i toyota i BMW razmenjuju komponente a subaru ce sam da ih radi?

august

pre 7 godina

Zar sve mora da bude na toch? Zar upravljanje funkcijama ne bi trebalo da bude rutinski, bez skretanja pogleda a ovi i podizace na toch presaltase. Kod svaba, bar kod svabske trojke su sve bitne funkcije i dalje na stare dobre dugmice, a ovi sto hoce da pistanu premium forsiraju toch ko ne normalni. Obratite paznju (Volvo, Citroen, Renault, Peugeot, Opel itd..).

Milan

pre 7 godina

Hajde da budemo realni, ovo je prepakovani landkruzer, ne zaboravite da je subaru brend u sastavu toyote. Ne mislite valjda da troše pare za zaseban razvoj subarua. Dodaju AWD i bokser motor i to je to.
Osnovna mana subarua do sada je bila užasan enterijer, pogotovo izbor materijala. Mehanički izuzetno pouzdan ali potrošnja kao ruska vojna vozila.

sklek

pre 7 godina

Gde treba da putujes da bi kupio ovu kucu na tockovima!!! Ja bih zaspao kao zmaj u ovom autobusu. Ovo nije lose da pokupim jedno 20 ljudi na stanici i povezem ih na posao kao dingospo!
Svima lepo!!!

CEO

pre 7 godina

To je koncept. Videcemo kako ce izgledasti u serijskoj proizvodnji. Subaru je kvalitetan, odlican brend koji nazalost kaska sa dizajnom i to vise godina.

Čvarkov

pre 7 godina

... još jedno vozilo čiji oblik podseća na mnoge druge... da nema značkice, bio bi neprepoznatljiv... Žalosno je koliko je dizajn vozila postao sterilan...

beogradjanin

pre 7 godina

Jedino sto mi se ovde ne svidja je sto su stavili touch screen čak i za podizace prozora. Ako ovako nastave moraćemo da razvijemo treće oko, da bismo mogli da vidimo šta stiskamo

IzPrikrajka

pre 7 godina

Potcenjen brend u Srbiji nažalost, odlično izgleda.(Zemun, 13. april 2017 14:00)

Kad se setim koliko su trazili za Impezu rekao bih da su precenjen brend (iako odlicni automobili). Na pitanje zasto toliko kada konkurencija nudi vise za manje para dobio sam odgovor "pa Subaru je premium brend".

Maksim & Divizija

pre 7 godina

Vrlo me podseća na Toyotu Highlander...

Subaru raste u svakom smislu...jos samo da u svim trimovima a ne samo u super lux-u, poboljšaju dizajn unutra...

Maksim & Divizija

pre 7 godina

Vrlo me podseća na Toyotu Highlander...

Subaru raste u svakom smislu...jos samo da u svim trimovima a ne samo u super lux-u, poboljšaju dizajn unutra...

hiavata

pre 7 godina

Sto se tice pouzdanosti sta je Subaru u Aziji to je Volvo u Evropi. 
Kad bi Subaru napravio model koji ima moderan dizajn i unutrasnjost kao kod premijum automobila kosta bi kao Mercedes,niko bi ga onda nebi kupio. 
Napravili su neki odnos,vrhunsku mehaniku sa prosecnim dizajnom i enterijerom...
(Zox, 14. april 2017 21:57)

A volvo godinama imao motore iz PSA grupe. Isti motori kao u citroenu c5 ili fordu. Interesantno je da je to ljudima pojam pouzdanosti a kad spomenes citroen onda je krsh. Magija marke ...

beogradjanin

pre 7 godina

Jedino sto mi se ovde ne svidja je sto su stavili touch screen čak i za podizace prozora. Ako ovako nastave moraćemo da razvijemo treće oko, da bismo mogli da vidimo šta stiskamo

sklek

pre 7 godina

Gde treba da putujes da bi kupio ovu kucu na tockovima!!! Ja bih zaspao kao zmaj u ovom autobusu. Ovo nije lose da pokupim jedno 20 ljudi na stanici i povezem ih na posao kao dingospo!
Svima lepo!!!

DC

pre 7 godina

@Chiki: Svojevremeno je Nissan drzao nesto preko 20% Fuji Heavy Industries. 1999. su te deonice prodate General Motors-u. Medjutim, GM je bio frustriran nemogucnoscu da nagovori Subaru na vece deljenje komponenti tako da je GM na kraju odustao i prodao svoje deonice tokom 2005. Toyota je kupila deo njih da bi do 2008. dosla do 16.5% vlasnistva koje drzi i danas. Kao rezultat imamo saradnju u vidu BRZ/GT86 - auto je na modifikovanoj platformi Impreze, ima Subaru boxer motor (doduse sa Toyotinim sistemom ubrizgavanja), koristi Toyotine menjace ali se proizvodi u Subaru postrojenjima.
@Milan: Kao prvo, Subaru je dovoljno tvrdoglav da insistira na sopstvenim konstrukcijskim resenjima jer su pre svega kompanija vodjena inzenjerima a ne ekonomistima i kao takvi su vec dovodili GM do ludila pcetkom ovog veka. Toyota sa udelom koji imaju, mogu da prihvate Subaru resenja kako bi smanjili troskove ali ne drze dovoljno da bi forsirali kojim se pravcem Subaru krece. Kao drugo, konstrukcijski je jako tesko upakovati bokser motor u auto koji u startu nije predvidjen za njega i obratno. Iz tog razloga je Subaru morao da konstruise prvi i za sada jedini na svetu bokser dizel za svoja vozila, a ne da iskoriste neki vec postojeci sto cini vecina drugih japaskih proizvodjaca. Ovaj auto ce biti na potpuno novoj SGP (Subaru Global Platform) platformi - 100% Subaru kao sto joj ime i kaze, i koristice cetvorocilindricni bokser kapaciteta 2.4l sa direktnim ubrizgavanjem i turbom, opet 100% Subaru.

politicar

pre 7 godina

Koliko kosta bilo kakva popravka pogona, pre svega 4x4 na tom subaruu?
(hiavata, 15. april 2017 10:46)

isto koliko popravka bilo kog drugog 4x4 pogona, čak i manje pošto je jednostavniji sistem, ne kapiram pitanje? Naravno da će da bude skuplje održavanje na automobilu koji ima više elemenata, kao da pitaš da li je skuplje održavanje motora sa tri turbine ili atmosferskog. Meni lično je veoma potreban taj 4x4 i ne koristim ga da bih se peo po ivicnjacima u bg, tako da to što košta održavanje nečega što mi treba je normalna stvar. Hoćeš da kažeš da je trebalo da uzmem golf sa prednjim pogonom i da idem tako po planinama i off road zato što ne postoji 4x4 i zato je jeftinije održavanje?
Za ostatak automobila, veoma je jednostavan i pouzdan, tako da ako se gleda šira slika, veoma jeftino izadje korišćenje subarua. Imaš još neko pitanje?

CEO

pre 7 godina

To je koncept. Videcemo kako ce izgledasti u serijskoj proizvodnji. Subaru je kvalitetan, odlican brend koji nazalost kaska sa dizajnom i to vise godina.

IzPrikrajka

pre 7 godina

Potcenjen brend u Srbiji nažalost, odlično izgleda.(Zemun, 13. april 2017 14:00)

Kad se setim koliko su trazili za Impezu rekao bih da su precenjen brend (iako odlicni automobili). Na pitanje zasto toliko kada konkurencija nudi vise za manje para dobio sam odgovor "pa Subaru je premium brend".

Krokodil

pre 7 godina

@(Milan, 14. april 2017 10:34)

Milance, najprijateljskiji savet od mene. Nemoj u nekom muskom drustvu da promovises svoje znanje o Subaru automobilima. Ispasces vise nego komican i dobices verovatno ocitavanje bukvice.
Pred zenama mozes da pricas sta hoces o kolima, ali i tu pazi da ne naletis neku koja zna nesto o kolima jer ce puci bruka.

politicar

pre 7 godina

@Milan

vozim Forester XT (SJ) (2015.), sa 2.0 benzincem 240ks, motor je po meni(!) savršen, ima snage za sve, forester ima tri opcije motora(benzinac 150ks-trom, dizel 150ks- odličan) Po gradu mi troši 11,5l što je za mene odlično kakvih sam se priča naslusao od kolega koji muku muče sa gradskim automobilima i skoro tolikom potrošnjom(9-10l).. s tim što sam pokušao par puta bas da stedim gorivo da vidim koliko tad troši i to je bilo oko 7l mada je teško voziti tako po bg. Na otvorenom mi troši na 130 8l tako da mi i to odgovara, znam da nije najstedljiviji auto ali negde se moraju napraviti kompromisi, uzmite u obzir snagu motora.. za prodaju u srb se u potpunosti slažem, šteta ali sta da se radi, ne moram zato voziti golfa :)
@hiavata -- ja vozim sad svoj šesti subaru i zao mi je sto formiras mišljenje na osnovu jedne priče tj situacije. imao sam dva sudara, jedan manji, jedan sa totalkom i zahvalan sam što sam bio tad u foresteru. što se tiče tog "manjeg", čovek je ceono udario u parkiran moj auto i oštećen je bio deo prednjeg pogona, što ga je izašlo 800€ za ne tako mali posao i dosta delova... mogu isto tako da ti navedem 3-4 situacije u kojima su ljudi plakali od sreće kad su prodali vw pa to ne znači da oni prave loše automobile, treba razmišljati malo detaljnije :)

august

pre 7 godina

Zar sve mora da bude na toch? Zar upravljanje funkcijama ne bi trebalo da bude rutinski, bez skretanja pogleda a ovi i podizace na toch presaltase. Kod svaba, bar kod svabske trojke su sve bitne funkcije i dalje na stare dobre dugmice, a ovi sto hoce da pistanu premium forsiraju toch ko ne normalni. Obratite paznju (Volvo, Citroen, Renault, Peugeot, Opel itd..).

st.dragan

pre 7 godina

@(august, 14. april 2017 12:15)
Sve do poslednje generacije, Opel je JEDINI forsirao koncept jedna komanda=jedan taster i zbog toga su ih svi redom pljuvali do nivoa neshvatljivog. Meni je to uvek bilo neverovatno, jer celu ideju vožnje shvatam upravo kao ti - što manje direktnog buljenja u komande, to bezbednija vožnja. Višak komandi je problem samo u prvih par nedelja od kupovine. Posle se čovek navikne (sam sebi sam dokaz sa x raznih varijanti automobila) i to zauvek prestaje da bude problem. S druge strane, sa touch-screen rešenjima je problem trajan i potpuno nerešiv, osim ukoliko svaki vozač ne zaposli asistenta koji će umesto njega da nabada komande po celi dan.

Na žalost, tržište je surovo i kaznilo je Opel baš brutalnim ocenama po pitanju ergonomije, upravo zbog "viška" direktnih komandi, jer to više nije u trendu. I sad je Opel legao na rudu i izbacio novu seriju sa desetkovanim brojem direktnih komandi. Meni je zbog toga izuzetno krivo, ali gomila klimoglavaca koji čine tržište je to pozdravilo. To je ono što zovemo demokratijom, kad 3 glupa nadglasaju jednog pametnog.

DC

pre 7 godina

@hiavata: 1. Subaru zadnjih desetak godina prodaje negde izmedju 30 i 50 hiljada vozila godisnje na celom Evropskom kontinentu. Za poredjenje, Jaguar i Porsche su bili prosle godine na blizu 70.000 svaki, Lexus je prodao 45.000.
2. Za razliku od nekih drugih japanskih proizvodjaca (Toyota, Honda, Nissan) koji veliki deo vozila za Evropsko trziste proizvode u zemljama kao npr Velika Britanija, Spanija, Francuska, Ceska, Slovacka itd. sva Subaru vozila (i naravno delovi) nam stizu iz Japana koji je, kao sto znamo, na drugoj strani sveta.

Imajuci u vidu ovo gore, mislis li da je realno ocekivati snabdevenost delovima kao da je u pitanju vozilo VW grupe koja je prosle godine samo u Evropi prodala nekih 3,6 miliona vozila (ne racunajuci privredna vozila), znaci nekih 100 puta vise? Subaru je prakticno egzotika po prodaji u Evropi i jasno je da to moze da ima i negativne posledice pogotovo kada je u pitanju preprodaja ili zamena nekih manje uobicajenih delova. Pa ko voli nek izvoli! Za one koji to ne zele, uvek postoji nesto obicno kao Passat ili neka Skoda za koje se delovi jos malo pa mogu naci na trafikama i koje nikad nece biti problem prodati.

politicar

pre 7 godina

@aca
slažem se, nije jeftina marka ali sam naučio do sad u životu da bolje da kupim jednom skuplje nego dva puta jeftinije. Kad se uzima polovni subaru- u nemačku i kupiti tamo, samo bez plina. Nisam ni ja emotivno vezan, da jesam imao bih nešto sa više "duše" od japanca ali ako nešto mislim da valja, onda cu to i reći- kao što sam napisao sta ne valja
@hiavata
svaka čast na raznovrsnosti, cenim to ali ako mi nesto odgovara onda ne vidim razlog da menjam to samo da bih imao raznovrsnu garažu? Na logiku se pozivam jer je glupo kritikovati neku marku a kao izvor toga navesti da je jedan kolega bio nezadovoljan, posle spomenuti boljku koja je otklonjena(znači ne razumeš se a hoćeš da ispadne suprotno) i misliš da samo subaru ima neke loše strane...daleko od toga da nema, vozio sam dosta automobila koji su po mnogim pitanjima bolji od forestera ali nijedan nije uklopio sve ono što meni treba: udobnost, brzina, upravljanje, praktičnost i najviše dobar AWD sistem i odstojanje od tla koje je malo manje od Land Cruisera(ponavljam ne koristim 4x4 i rastojanje od tla za penjanje po ivicnjacima). Ne nazivam nikog imenima dok su razumni, kad počnu da govore i pišu samo eto da bi ispali pametniji onda me to iznervira i eto prvi put komentarisem ovde jer ne volim ljude koji su isključivi, zato govorim da treba razmisliti malo više pre nego što se nešto napiše. Izvinjavam se ako sam nekog uvredio.

meni ne smeta a imam preko 1,90m i kad vozim po 1000-1200km na dan što nije retko... moguće je da bi nekom smetalo ali kod mene nije taj slučaj, nisu vrhunska sedišta ali nisu neudobna ni za duže puteve.

politicar

pre 7 godina

@hiavata
pratim šta pišeš po ovom forumu već duže vreme i čudim se, pokušavaš svakog ko nema isto mišljenje kao i ti da "spustis" tako da sam odmah znao kako ces da pričaš sa mnom. Ja ne govorim da su laki za nabavku ili jeftini, ja govorim da nije teško nabaviti ono što i treba menjati u 90% slučajeva, naravno da se za neke delove čeka ali i to se ne čeka dugo jer u Poljskoj imaju distributivni centar za Evropu tako da to pada u vodu da se čeka predugo za deo(osim ako ne očekuješ da se sve reši za 2h), da nisu preskupi i mislim da u tome imam više iskustva od tebe jer je tvoje mišljenje zasnovano na jednoj priči... Da je tako kako ti govoriš, odavno bih vozio nešto drugo, to što vozim dugo jednu marku je za mene pokazatelj da to što govorim nisu nebuloze ali kao sto sam rekao pre, treba razmišljati... Uopšte nisam iracionalan, čak sam nekad i previše i zbog toga se ne odvajam za sad od forestera, jer ne vidim ko bi za to rekao da je to auto za iracionalane ljude ali ako ti tako misliš, neka te. Slažem se da svako treba da kaže koje su mane nekog automobila ili marke ali da je to konstruktivno, što u tvom slučaju skoro(!) nikad nije tako.. navesti kao manu boljku koju su davno uklonili je po meni glupo, pitati koliko košta deo za forestera a da nemaš pojma o cenama nego si eto jednom čuo priču od prijatelja koji je imao loše iskustvo, je po meni isto glupo ali dobro... ja nisam ni pokušao da ti objasnim da možeš i normalno da pitaš i da imaš svoje opservacije jer znam kako pišeš, kad počneš normalno i drugi će normalno tebi pisati. srdačan pozdrav, probaj novog forestera besplatna je probna vožnja, nemoj biti zatucan zbog jedne priče i misliti da bolje znaš od ljudi koji imaju subaru duže nego što ti imaš vozačku (i znaju koliko koštaju delovi i koliko ih je teško nabaviti)

Zox

pre 7 godina

Sto se tice pouzdanosti sta je Subaru u Aziji to je Volvo u Evropi.
Kad bi Subaru napravio model koji ima moderan dizajn i unutrasnjost kao kod premijum automobila kosta bi kao Mercedes,niko bi ga onda nebi kupio.
Napravili su neki odnos,vrhunsku mehaniku sa prosecnim dizajnom i enterijerom...

politicar

pre 7 godina

@hiavata

ti stvarno misliš da su svi ostali jeftini za održavanje osim subarua? žena mi vozi ds4 citroen i far za njen auto košta isto koliko i za forestera, 5000 manje ali bez led svetala koja su odvojena(koštaju 8000 dodatno).. sestra vozi novog megana, proveri koliko je za njega far i branik pošto je skoro imala cukanje pa sam upućen i ne bih smeo da kažem da je subaru mnogo skuplji (jeste za 3000-4000 za deo skuplji što po meni nije strasno). Nova i novija vozila (do 3-4 godine starosti) moraju imati kasko osiguranje jer ništa više nije jeftino, prošla su vremena kad su se kola delila na ona koja su laka i jeftina za održavanje i ona koja su suprotno. To ti i mnogi kod nas ne shvataju, prolazi to za polovnjake od 10-15 godina ali za nova vozila ne(pogotovo ne za ona vozila koja su u garantnom roku još uvek). Još nešto, treba gledati i pouzdanost, džabe meni jeftini delovi ako ću menjati pola automobila na pola godine.

Milan

pre 7 godina

Hajde da budemo realni, ovo je prepakovani landkruzer, ne zaboravite da je subaru brend u sastavu toyote. Ne mislite valjda da troše pare za zaseban razvoj subarua. Dodaju AWD i bokser motor i to je to.
Osnovna mana subarua do sada je bila užasan enterijer, pogotovo izbor materijala. Mehanički izuzetno pouzdan ali potrošnja kao ruska vojna vozila.

politicar

pre 7 godina

Subaru je deo Fuji Heavy Industries koji je nedavno promenuo ime u Subaru Corporation, nikakve veze sa Toyotom.
(Chiki, 14. april 2017 16:12)

pogledaj ko drži njihove akcije - Toyota! To je zbog uticaja njihove državne politike da veći proizvođači stave one manje pod svoje, do pre nekoliko godina je subaru bio pod nisanom, sad je pod tojotom. Imam forestera i npr motor za podizanje stakala ima nisanov znak na sebi, neki drugi delovi su tojotini itd... to ne znači da je to loše, naprotiv lakše se nalaze delovi i nisu preskupi kao što se kod nas misli čim se spomene subaru..

politicar

pre 7 godina

Pogresnom se obracas jer znam koliko su delovi za tako retke automobile problem. Ali sudeci po komentarima gosn "vlasnika cetvrtog subarua" to nije nikakav problem, delovi na sve strane a cena jeftina. I jos sam dobio gomilu minusa sto ukazujem upravo na tako nesto.
(hiavata, 17. april 2017 10:36)

"gosn vlasnik četvrtog subarua" zna o čemu priča jer ne priča kao gosn "imao sam loše iskustvo sa japancima i sad ih mrzim".... nisam rekao da se delovi mogu kupiti na trafici kao za vw nego da treba imati u vidu koliko subaru ovde prodaje automobila i kakva im je mreža servisa, rekao sam treba upotrebiti logiku ali za neke je to neshvatljivo. Naravno da nisu jeftini delovi-koji nov auto ima jeftine delove, pa za suzuki nov far košta preko 50,000din šta očekivati od subarua? To što mrzis subaru ne znači da je loš auto, vozio sam mnogo gore pasate, golfove, mercedese itd pa ih ne mrzim, imam bitnije stvari u životu. Verujem da kad bi se jednom provozao u XT da bi ti mišljenje bilo potpuno drugačije, ali budi zatucan, pratim dugo šta sve pišeš ovde i nije ni čudo što si dobio toliko minuseva. Još jednom, nisu delovi dostupni kao za automobile koji se ovde prodaju svaki dan ali da je nemoguće do njih doći, to je toliko daleko od istine da može da kaže samo neko ko nije bio u toj situaciji (imao sam i avensis za koji je bilo teže nabaviti delove)... tako da, nastavi da mrzis, nemoj slučajno da probaš neki nov subaru, ne bi posle znao šta bi pisao ovde..

politicar

pre 7 godina

@hiavata
ti očigledno ne želiš lepo da čitaš šta sam pisao...ja sam lepo rekao da nijedan auto u ovom trenutku ne zadovoljava moje potrebe više od Forestera XT, da imam pare za osnovni benzinac uzeo bih neki drugi auto bez razmišljanja o markama! Ja sam lepo naveo razloge zbog čega vozim subaru, ti zaboravljas da oni imaju nešto što drugi nemaju a to je 4x4 kakav ima još samo audi. Land Cruiser mi je veliki a Audi preskup.. hoćeš da mi kažeš da mogu da idem sa npr jetijem, kugom, tiguanom i sličnima tamo gde moram da idem(tamo gde nisu najveće prepreke ivicnjaci)? Navedi mi jedan auto koji bi to mogao bolje od XT i slozicu se sa tobom... ja ne sporim da je servisna mreža loša, nije divna ali nije ni loša, u Beogradu imaš pet servisa koji su samo za Subaru a još milion servisa koji mogu i njih da rade što se tiče redovnog održavanja. Ne kvari se tako da mi nije bitno da imam u svakom trenutku na 20km ovlašćeni servis ali kome je to bitno taj treba da razmisli o pouzdanosti svog vozila. Ponavljam, ne vozim subaru zato što volim jednu marku, vozim zato što najviše odgovaraju mojim trenutnim potrebama, ne razumeš to posle petog ponavljanja??????? Ja sam nabrojao i mane i vrline svog automobila, ti nećeš da priznas ili shvatiš da ima nekoga kome odgovara subaru automobil samo zato što ti sebe ne vidiš u istom...i da, daleko od toga da sam vozio samo subaru, ja sam rekao koliko njih sam imao...samo hoću da shvatiš da nije svima odlazak na posao 5-10km po gradu i da zato nikome ne treba subaru, taj ko kupi subaru za grad je manijak... reci mi koji auto ima iste osobine i sposobnosti kao Forester XT i da je u tom cenovnom rangu? Stvarno bih želeo to da znam, bez ljutnje neke jer ako sam ja propustio nešto, tu su drugi da mi ukažu na postojanje boljeg ali kroz konstruktivnu raspravu i da razumeju šta meni treba a ne da uzimam auto samo zato što ne valjda da se vozi ista marka duže vreme... pozdrav

Čvarkov

pre 7 godina

... još jedno vozilo čiji oblik podseća na mnoge druge... da nema značkice, bio bi neprepoznatljiv... Žalosno je koliko je dizajn vozila postao sterilan...

aca

pre 7 godina

Sta je to skup deo? Za Forestera dizela je set kvacila u ovlascenom servisu sa zamenom 65000din. Koliko kosta set kvacila sa zamenom u ovlascenom servisu za Tiguana, Kugu ili Pasata??? Servis za filterom goriva i polena je 200e. Koliko je u Porse SCG ili Komnenovica za slicnu klasu i cenu kola?

Ili mislite da je uporedjivanje turskog dela za Golfa 2,3, Fiat Stila ili Opel Astru G pravo poredjenje?

politicar

pre 7 godina

idi na vw forum, ovo je mesto za ljude koji se razumeju u kola a takvi nikad neće mrzeti neku marku(ili sve japance/nemce/amere).. kompleksi su čudo

Milan

pre 7 godina

@politicar

Imam ja pitanje ako nije problem: koji model vozis i koja je potrosnja?
Imam prijatelja koji ima Subaru u americi (Forester) i poznanika koji ovde ima Imprecu, dok su bile jako jeftine, 2009 cini mi se.. Dijametralno suprotna iskustva, ponajvise zbog potrosnje na koju u USA bas i ne obracaju paznju. Osim toga prodaja polovnog Subarua u Srbiji je horor.

politicar

pre 7 godina

Kad vec postavljamo pitanja, a jesi radio glavu motora (dihtung) na tom 2.0 benzincu i na koliko km?
(hiavata, 16. april 2017 22:35)

da se barem malo razumeš znao bi da je to rešeno u prethodnoj generaciji, jeste im to bila boljka(kao što su imali problem i vw tsi motori ali si to nekim čudom zaboravio da spomenes)tako da nije bilo potrebe to da radim, još nešto što te zanima? (ne vidim razlog što mrzis neku marku, to samo pokazuje koliko si nezreo i zatucan, skapirao bih te da imaš neki jak argument ali se sve svodi na to da ili nemaš pojma o čemu pričaš ili nećeš da logički razmišljaš)

Sasa

pre 7 godina

Jos uvek vozim moju Tribecu 2008 i ne zelim da je menjam ali uskoro cu morati....10 godina je dovoljno. Nijedan kvar nisam imao. Menjao ulje redovno, kocnice, gume... su bili jedini troskovi. Ima motor 3.6L i 256HP pa naravno da trosi svojih 14.8L (uglavnom gradska voznja) ali neka. Ima snagu ! Zivim u Kanadi i benzin i nije neka stavka u odnosu na uzivanje u voznji - mesta unutra koliko volis, nije ruzan tj. stvar ukusa ali po meni neki klasican izgled. Subaru se i ne kupuje da impresionira izgledom tj. dizajnom vec impresionira mehanikom i inzenjeringom (i zena i ja smo masinci i auto je uradjen perfektno!). Moje misljenje je da je Subaru malo zakasnio sa ovim novim modelim i da su trebali ranije da reaguju i mozda da sklone Outback, a da redizajniraju Tribecu....

hiavata

pre 7 godina

isto koliko popravka bilo kog drugog 4x4 pogona, čak i manje pošto je jednostavniji sistem, ne kapiram pitanje? Naravno da će da bude skuplje održavanje na automobilu koji ima više elemenata, kao da pitaš da li je skuplje održavanje motora sa tri turbine ili atmosferskog. Meni lično je veoma potreban taj 4x4 i ne koristim ga da bih se peo po ivicnjacima u bg, tako da to što košta održavanje nečega što mi treba je normalna stvar. Hoćeš da kažeš da je trebalo da uzmem golf sa prednjim pogonom i da idem tako po planinama i off road zato što ne postoji 4x4 i zato je jeftinije održavanje? 
Za ostatak automobila, veoma je jednostavan i pouzdan, tako da ako se gleda šira slika, veoma jeftino izadje korišćenje subarua. Imaš još neko pitanje?
(politicar, 15. april 2017 13:07)

Prijatelj u Slovackoj je imao manje cukanje sa subaruom koji je posle toga poceo da trese pri voznji. Nakon nekoliko meseci neuspesnih pokusaja da se locira kvar na pogonu i bacenih brdo para sa cekanjem na delove iz Japana koji su preskupi odlucio da proda auto i kupi nesto sasim "obicno", novog pasata. Sad razumes pitanje?

Milan

pre 7 godina

@chiki
Nije sija nego je vrat, Toyota drzi znatan % akcija FHI i imaju zajednicki razvoj. Subaru je previse mali da bi imao sopstveni razvoj. Cak i toyota i BMW razmenjuju komponente a subaru ce sam da ih radi?

hiavata

pre 7 godina

pogledaj ko drži njihove akcije - Toyota! To je zbog uticaja njihove državne politike da veći proizvođači stave one manje pod svoje, do pre nekoliko godina je subaru bio pod nisanom, sad je pod tojotom. Imam forestera i npr motor za podizanje stakala ima nisanov znak na sebi, neki drugi delovi su tojotini itd... to ne znači da je to loše, naprotiv lakše se nalaze delovi i nisu preskupi kao što se kod nas misli čim se spomene subaru..
(politicar, 14. april 2017 23:32)

Koliko kosta bilo kakva popravka pogona, pre svega 4x4 na tom subaruu?

aca

pre 7 godina

Vozim Forestera dizela ali nisam emotivno vezan za njega pa da hvalim kao ciga svog konja.
Ide dobro, probao po blatu i snegu i ne zaostaje za nivom mnogo (vozio je 10god) s tim da ga ipak vise stedim.
Problem je ustvari sto da bi mi vozili auto koji ima napredni 4x4 i koji nov kosta 30000 eura (a kupimo ga polovnog posle ko zna kakvog cimanja) treba da imamo zlu ne trebalo na racunu 50 hiljadarki i platu od bar 2000e i da se onda vozimo bezbrizno.
E ako nemamo treba da vozimo puntice ili nive (za nivu sam davao na kvarove od 300 do 600e godisnje uz sve jeftinog majstora i ruske delove-bez redovnog servisa).

hiavata

pre 7 godina

Imajuci u vidu ovo gore, mislis li da je realno ocekivati snabdevenost delovima kao da je u pitanju vozilo VW grupe koja je prosle godine samo u Evropi prodala nekih 3,6 miliona vozila (ne racunajuci privredna vozila), znaci nekih 100 puta vise? Subaru je prakticno egzotika po prodaji u Evropi i jasno je da to moze da ima i negativne posledice pogotovo kada je u pitanju preprodaja ili zamena nekih manje uobicajenih delova. Pa ko voli nek izvoli! Za one koji to ne zele, uvek postoji nesto obicno kao Passat ili neka Skoda za koje se delovi jos malo pa mogu naci na trafikama i koje nikad nece biti problem prodati.
(DC, 17. april 2017 00:59)

Pogresnom se obracas jer znam koliko su delovi za tako retke automobile problem. Ali sudeci po komentarima gosn "vlasnika cetvrtog subarua" to nije nikakav problem, delovi na sve strane a cena jeftina. I jos sam dobio gomilu minusa sto ukazujem upravo na tako nesto.

Ja ni gorivo ne sipam

pre 7 godina

http://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1250059#k23333741

Ovo kad mi neko kaze da je za 10 godina samo menjao "ulje i gume", wow pardon, i kocnice odmah znam da je duduk za automobile!

Pa care auto da je stajao tih deset godina morao bi jos stosta da menjas a kamoli u eksploataciji a pogotovo u jednoj Kanadi gde su temperature u jos vecem intervalu tokom promene godisnjih doba nego u nekim drugim predelima.

hiavata

pre 7 godina

(politicar, 17. april 2017 18:28)

Nov far za ford mondeo 180eur. Toyota nije drugacija, ali subaru jeste. Vi se ovde ponasate iracionalno nazivajuci druge imenima zato sto se ne slazu sa vama. Pritom pozivate na logiku a prvi negirate da kupovinom subarua u Srbije dobijete losiju servisnu mrezu i skuplje delove koje morate da cekate. Meni je svaki automobil koji sam do sada kupio bio druge marke, a vama? Toliko o objektivnosti.

hiavata

pre 7 godina

(politicar, 16. april 2017 11:00)

Kad vec postavljamo pitanja, a jesi radio glavu motora (dihtung) na tom 2.0 benzincu i na koliko km?

ш

pre 7 godina

@politicar
вози сам претходну генерацију форестера 4 године, и један од разлога што нисам купио и нову када се појавила је седални део предњих седишта који је значајно краћи и ужи него раније;будући да очигледно имате искуства, како се ово рефлектује на удобност у дужим вожњама?

hiavata

pre 7 godina

Servis za filterom goriva i polena je 200e. Koliko je u Porse SCG ili Komnenovica za slicnu klasu i cenu kola? 

Ili mislite da je uporedjivanje turskog dela za Golfa 2,3, Fiat Stila ili Opel Astru G pravo poredjenje?
(aca, 19. april 2017 11:14)

Za ford mondeo je 18.000 dinara. Proverite koliko kosta far a koliko branik za tog istog forestera ali poslednje generacije.

hiavata

pre 7 godina

ne volim ljude koji su isključivi, zato govorim da treba razmisliti malo više pre nego što se nešto napiše. Izvinjavam se ako sam nekog uvredio. 
@š 
meni ne smeta a imam preko 1,90m i kad vozim po 1000-1200km na dan što nije retko... moguće je da bi nekom smetalo ali kod mene nije taj slučaj, nisu vrhunska sedišta ali nisu neudobna ni za duže puteve.
(politicar, 18. april 2017 13:56)

Iskljucivo je kad ne zelis da priznas jednu prostu cinjenicu da su delovi za subaru u Srbiji (a i Evropi) skupi i teski za nabavku. Vozis jednu marku i dizes je u nebesa a ako neko spomene koje su mane odma neracionalno deljenje epiteta i etiketiranje. Navedi gde sam ja u komentarima rekao da su japanski automobili losi, da je vw odlican, da je subaru los itd? Bez projekcije svojih frustracija molim.

hiavata

pre 7 godina

(politicar, 19. april 2017 16:35)

A koje je to moje misljenje koje ocrniste toliko? Da je servisna mreza za subaru u Evropi nikakva a prodaja na nivou satisticke greske? Ti automobili su egzotika na nasim putevima a zna se sta sve ide uz takve. Cinjenica da vi branite jednu marku kojoj ste evidentno verni govori o racionalnom stavu. Znate sta znaci racionalno u ovom slucaju? Kupiti automobil koji vam najvise odgovara prema trenutnim potrebama. Kod vas je to uvek subaru, jer je najbolji samo zato sto je subaru, jel tako? Ja sam za razliku od vas vozio sve i svasta i znam koje su mane i prednosti automobila koje sam vozio. Ne mogu cak da kazem da drugi model iste firme ima slicne osobine jer to cesto nije tacno. Tipove osoba koje slepo veruju u brend ne shvatam ozbiljno pa tako ni vas. Pozdrav a vi nastavite sa pisanjem hvalospeva.

Milan

pre 7 godina

Hajde da budemo realni, ovo je prepakovani landkruzer, ne zaboravite da je subaru brend u sastavu toyote. Ne mislite valjda da troše pare za zaseban razvoj subarua. Dodaju AWD i bokser motor i to je to.
Osnovna mana subarua do sada je bila užasan enterijer, pogotovo izbor materijala. Mehanički izuzetno pouzdan ali potrošnja kao ruska vojna vozila.

august

pre 7 godina

Zar sve mora da bude na toch? Zar upravljanje funkcijama ne bi trebalo da bude rutinski, bez skretanja pogleda a ovi i podizace na toch presaltase. Kod svaba, bar kod svabske trojke su sve bitne funkcije i dalje na stare dobre dugmice, a ovi sto hoce da pistanu premium forsiraju toch ko ne normalni. Obratite paznju (Volvo, Citroen, Renault, Peugeot, Opel itd..).

Čvarkov

pre 7 godina

... još jedno vozilo čiji oblik podseća na mnoge druge... da nema značkice, bio bi neprepoznatljiv... Žalosno je koliko je dizajn vozila postao sterilan...

hiavata

pre 7 godina

pogledaj ko drži njihove akcije - Toyota! To je zbog uticaja njihove državne politike da veći proizvođači stave one manje pod svoje, do pre nekoliko godina je subaru bio pod nisanom, sad je pod tojotom. Imam forestera i npr motor za podizanje stakala ima nisanov znak na sebi, neki drugi delovi su tojotini itd... to ne znači da je to loše, naprotiv lakše se nalaze delovi i nisu preskupi kao što se kod nas misli čim se spomene subaru..
(politicar, 14. april 2017 23:32)

Koliko kosta bilo kakva popravka pogona, pre svega 4x4 na tom subaruu?

Milan

pre 7 godina

@chiki
Nije sija nego je vrat, Toyota drzi znatan % akcija FHI i imaju zajednicki razvoj. Subaru je previse mali da bi imao sopstveni razvoj. Cak i toyota i BMW razmenjuju komponente a subaru ce sam da ih radi?

hiavata

pre 7 godina

isto koliko popravka bilo kog drugog 4x4 pogona, čak i manje pošto je jednostavniji sistem, ne kapiram pitanje? Naravno da će da bude skuplje održavanje na automobilu koji ima više elemenata, kao da pitaš da li je skuplje održavanje motora sa tri turbine ili atmosferskog. Meni lično je veoma potreban taj 4x4 i ne koristim ga da bih se peo po ivicnjacima u bg, tako da to što košta održavanje nečega što mi treba je normalna stvar. Hoćeš da kažeš da je trebalo da uzmem golf sa prednjim pogonom i da idem tako po planinama i off road zato što ne postoji 4x4 i zato je jeftinije održavanje? 
Za ostatak automobila, veoma je jednostavan i pouzdan, tako da ako se gleda šira slika, veoma jeftino izadje korišćenje subarua. Imaš još neko pitanje?
(politicar, 15. april 2017 13:07)

Prijatelj u Slovackoj je imao manje cukanje sa subaruom koji je posle toga poceo da trese pri voznji. Nakon nekoliko meseci neuspesnih pokusaja da se locira kvar na pogonu i bacenih brdo para sa cekanjem na delove iz Japana koji su preskupi odlucio da proda auto i kupi nesto sasim "obicno", novog pasata. Sad razumes pitanje?

IzPrikrajka

pre 7 godina

Potcenjen brend u Srbiji nažalost, odlično izgleda.(Zemun, 13. april 2017 14:00)

Kad se setim koliko su trazili za Impezu rekao bih da su precenjen brend (iako odlicni automobili). Na pitanje zasto toliko kada konkurencija nudi vise za manje para dobio sam odgovor "pa Subaru je premium brend".

hiavata

pre 7 godina

Imajuci u vidu ovo gore, mislis li da je realno ocekivati snabdevenost delovima kao da je u pitanju vozilo VW grupe koja je prosle godine samo u Evropi prodala nekih 3,6 miliona vozila (ne racunajuci privredna vozila), znaci nekih 100 puta vise? Subaru je prakticno egzotika po prodaji u Evropi i jasno je da to moze da ima i negativne posledice pogotovo kada je u pitanju preprodaja ili zamena nekih manje uobicajenih delova. Pa ko voli nek izvoli! Za one koji to ne zele, uvek postoji nesto obicno kao Passat ili neka Skoda za koje se delovi jos malo pa mogu naci na trafikama i koje nikad nece biti problem prodati.
(DC, 17. april 2017 00:59)

Pogresnom se obracas jer znam koliko su delovi za tako retke automobile problem. Ali sudeci po komentarima gosn "vlasnika cetvrtog subarua" to nije nikakav problem, delovi na sve strane a cena jeftina. I jos sam dobio gomilu minusa sto ukazujem upravo na tako nesto.

hiavata

pre 7 godina

ne volim ljude koji su isključivi, zato govorim da treba razmisliti malo više pre nego što se nešto napiše. Izvinjavam se ako sam nekog uvredio. 
@š 
meni ne smeta a imam preko 1,90m i kad vozim po 1000-1200km na dan što nije retko... moguće je da bi nekom smetalo ali kod mene nije taj slučaj, nisu vrhunska sedišta ali nisu neudobna ni za duže puteve.
(politicar, 18. april 2017 13:56)

Iskljucivo je kad ne zelis da priznas jednu prostu cinjenicu da su delovi za subaru u Srbiji (a i Evropi) skupi i teski za nabavku. Vozis jednu marku i dizes je u nebesa a ako neko spomene koje su mane odma neracionalno deljenje epiteta i etiketiranje. Navedi gde sam ja u komentarima rekao da su japanski automobili losi, da je vw odlican, da je subaru los itd? Bez projekcije svojih frustracija molim.

hiavata

pre 7 godina

Servis za filterom goriva i polena je 200e. Koliko je u Porse SCG ili Komnenovica za slicnu klasu i cenu kola? 

Ili mislite da je uporedjivanje turskog dela za Golfa 2,3, Fiat Stila ili Opel Astru G pravo poredjenje?
(aca, 19. april 2017 11:14)

Za ford mondeo je 18.000 dinara. Proverite koliko kosta far a koliko branik za tog istog forestera ali poslednje generacije.

hiavata

pre 7 godina

Sto se tice pouzdanosti sta je Subaru u Aziji to je Volvo u Evropi. 
Kad bi Subaru napravio model koji ima moderan dizajn i unutrasnjost kao kod premijum automobila kosta bi kao Mercedes,niko bi ga onda nebi kupio. 
Napravili su neki odnos,vrhunsku mehaniku sa prosecnim dizajnom i enterijerom...
(Zox, 14. april 2017 21:57)

A volvo godinama imao motore iz PSA grupe. Isti motori kao u citroenu c5 ili fordu. Interesantno je da je to ljudima pojam pouzdanosti a kad spomenes citroen onda je krsh. Magija marke ...

hiavata

pre 7 godina

(politicar, 19. april 2017 16:35)

A koje je to moje misljenje koje ocrniste toliko? Da je servisna mreza za subaru u Evropi nikakva a prodaja na nivou satisticke greske? Ti automobili su egzotika na nasim putevima a zna se sta sve ide uz takve. Cinjenica da vi branite jednu marku kojoj ste evidentno verni govori o racionalnom stavu. Znate sta znaci racionalno u ovom slucaju? Kupiti automobil koji vam najvise odgovara prema trenutnim potrebama. Kod vas je to uvek subaru, jer je najbolji samo zato sto je subaru, jel tako? Ja sam za razliku od vas vozio sve i svasta i znam koje su mane i prednosti automobila koje sam vozio. Ne mogu cak da kazem da drugi model iste firme ima slicne osobine jer to cesto nije tacno. Tipove osoba koje slepo veruju u brend ne shvatam ozbiljno pa tako ni vas. Pozdrav a vi nastavite sa pisanjem hvalospeva.

hiavata

pre 7 godina

(politicar, 17. april 2017 18:28)

Nov far za ford mondeo 180eur. Toyota nije drugacija, ali subaru jeste. Vi se ovde ponasate iracionalno nazivajuci druge imenima zato sto se ne slazu sa vama. Pritom pozivate na logiku a prvi negirate da kupovinom subarua u Srbije dobijete losiju servisnu mrezu i skuplje delove koje morate da cekate. Meni je svaki automobil koji sam do sada kupio bio druge marke, a vama? Toliko o objektivnosti.

politicar

pre 7 godina

Subaru je deo Fuji Heavy Industries koji je nedavno promenuo ime u Subaru Corporation, nikakve veze sa Toyotom.
(Chiki, 14. april 2017 16:12)

pogledaj ko drži njihove akcije - Toyota! To je zbog uticaja njihove državne politike da veći proizvođači stave one manje pod svoje, do pre nekoliko godina je subaru bio pod nisanom, sad je pod tojotom. Imam forestera i npr motor za podizanje stakala ima nisanov znak na sebi, neki drugi delovi su tojotini itd... to ne znači da je to loše, naprotiv lakše se nalaze delovi i nisu preskupi kao što se kod nas misli čim se spomene subaru..

hiavata

pre 7 godina

(politicar, 16. april 2017 11:00)

Kad vec postavljamo pitanja, a jesi radio glavu motora (dihtung) na tom 2.0 benzincu i na koliko km?

sklek

pre 7 godina

Gde treba da putujes da bi kupio ovu kucu na tockovima!!! Ja bih zaspao kao zmaj u ovom autobusu. Ovo nije lose da pokupim jedno 20 ljudi na stanici i povezem ih na posao kao dingospo!
Svima lepo!!!

politicar

pre 7 godina

Koliko kosta bilo kakva popravka pogona, pre svega 4x4 na tom subaruu?
(hiavata, 15. april 2017 10:46)

isto koliko popravka bilo kog drugog 4x4 pogona, čak i manje pošto je jednostavniji sistem, ne kapiram pitanje? Naravno da će da bude skuplje održavanje na automobilu koji ima više elemenata, kao da pitaš da li je skuplje održavanje motora sa tri turbine ili atmosferskog. Meni lično je veoma potreban taj 4x4 i ne koristim ga da bih se peo po ivicnjacima u bg, tako da to što košta održavanje nečega što mi treba je normalna stvar. Hoćeš da kažeš da je trebalo da uzmem golf sa prednjim pogonom i da idem tako po planinama i off road zato što ne postoji 4x4 i zato je jeftinije održavanje?
Za ostatak automobila, veoma je jednostavan i pouzdan, tako da ako se gleda šira slika, veoma jeftino izadje korišćenje subarua. Imaš još neko pitanje?

Ja ni gorivo ne sipam

pre 7 godina

http://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1250059#k23333741

Ovo kad mi neko kaze da je za 10 godina samo menjao "ulje i gume", wow pardon, i kocnice odmah znam da je duduk za automobile!

Pa care auto da je stajao tih deset godina morao bi jos stosta da menjas a kamoli u eksploataciji a pogotovo u jednoj Kanadi gde su temperature u jos vecem intervalu tokom promene godisnjih doba nego u nekim drugim predelima.

CEO

pre 7 godina

To je koncept. Videcemo kako ce izgledasti u serijskoj proizvodnji. Subaru je kvalitetan, odlican brend koji nazalost kaska sa dizajnom i to vise godina.

Maksim & Divizija

pre 7 godina

Vrlo me podseća na Toyotu Highlander...

Subaru raste u svakom smislu...jos samo da u svim trimovima a ne samo u super lux-u, poboljšaju dizajn unutra...

Krokodil

pre 7 godina

@(Milan, 14. april 2017 10:34)

Milance, najprijateljskiji savet od mene. Nemoj u nekom muskom drustvu da promovises svoje znanje o Subaru automobilima. Ispasces vise nego komican i dobices verovatno ocitavanje bukvice.
Pred zenama mozes da pricas sta hoces o kolima, ali i tu pazi da ne naletis neku koja zna nesto o kolima jer ce puci bruka.

aca

pre 7 godina

Vozim Forestera dizela ali nisam emotivno vezan za njega pa da hvalim kao ciga svog konja.
Ide dobro, probao po blatu i snegu i ne zaostaje za nivom mnogo (vozio je 10god) s tim da ga ipak vise stedim.
Problem je ustvari sto da bi mi vozili auto koji ima napredni 4x4 i koji nov kosta 30000 eura (a kupimo ga polovnog posle ko zna kakvog cimanja) treba da imamo zlu ne trebalo na racunu 50 hiljadarki i platu od bar 2000e i da se onda vozimo bezbrizno.
E ako nemamo treba da vozimo puntice ili nive (za nivu sam davao na kvarove od 300 do 600e godisnje uz sve jeftinog majstora i ruske delove-bez redovnog servisa).

Zox

pre 7 godina

Sto se tice pouzdanosti sta je Subaru u Aziji to je Volvo u Evropi.
Kad bi Subaru napravio model koji ima moderan dizajn i unutrasnjost kao kod premijum automobila kosta bi kao Mercedes,niko bi ga onda nebi kupio.
Napravili su neki odnos,vrhunsku mehaniku sa prosecnim dizajnom i enterijerom...

politicar

pre 7 godina

Kad vec postavljamo pitanja, a jesi radio glavu motora (dihtung) na tom 2.0 benzincu i na koliko km?
(hiavata, 16. april 2017 22:35)

da se barem malo razumeš znao bi da je to rešeno u prethodnoj generaciji, jeste im to bila boljka(kao što su imali problem i vw tsi motori ali si to nekim čudom zaboravio da spomenes)tako da nije bilo potrebe to da radim, još nešto što te zanima? (ne vidim razlog što mrzis neku marku, to samo pokazuje koliko si nezreo i zatucan, skapirao bih te da imaš neki jak argument ali se sve svodi na to da ili nemaš pojma o čemu pričaš ili nećeš da logički razmišljaš)

beogradjanin

pre 7 godina

Jedino sto mi se ovde ne svidja je sto su stavili touch screen čak i za podizace prozora. Ako ovako nastave moraćemo da razvijemo treće oko, da bismo mogli da vidimo šta stiskamo

Milan

pre 7 godina

@politicar

Imam ja pitanje ako nije problem: koji model vozis i koja je potrosnja?
Imam prijatelja koji ima Subaru u americi (Forester) i poznanika koji ovde ima Imprecu, dok su bile jako jeftine, 2009 cini mi se.. Dijametralno suprotna iskustva, ponajvise zbog potrosnje na koju u USA bas i ne obracaju paznju. Osim toga prodaja polovnog Subarua u Srbiji je horor.

politicar

pre 7 godina

@Milan

vozim Forester XT (SJ) (2015.), sa 2.0 benzincem 240ks, motor je po meni(!) savršen, ima snage za sve, forester ima tri opcije motora(benzinac 150ks-trom, dizel 150ks- odličan) Po gradu mi troši 11,5l što je za mene odlično kakvih sam se priča naslusao od kolega koji muku muče sa gradskim automobilima i skoro tolikom potrošnjom(9-10l).. s tim što sam pokušao par puta bas da stedim gorivo da vidim koliko tad troši i to je bilo oko 7l mada je teško voziti tako po bg. Na otvorenom mi troši na 130 8l tako da mi i to odgovara, znam da nije najstedljiviji auto ali negde se moraju napraviti kompromisi, uzmite u obzir snagu motora.. za prodaju u srb se u potpunosti slažem, šteta ali sta da se radi, ne moram zato voziti golfa :)
@hiavata -- ja vozim sad svoj šesti subaru i zao mi je sto formiras mišljenje na osnovu jedne priče tj situacije. imao sam dva sudara, jedan manji, jedan sa totalkom i zahvalan sam što sam bio tad u foresteru. što se tiče tog "manjeg", čovek je ceono udario u parkiran moj auto i oštećen je bio deo prednjeg pogona, što ga je izašlo 800€ za ne tako mali posao i dosta delova... mogu isto tako da ti navedem 3-4 situacije u kojima su ljudi plakali od sreće kad su prodali vw pa to ne znači da oni prave loše automobile, treba razmišljati malo detaljnije :)

Sasa

pre 7 godina

Jos uvek vozim moju Tribecu 2008 i ne zelim da je menjam ali uskoro cu morati....10 godina je dovoljno. Nijedan kvar nisam imao. Menjao ulje redovno, kocnice, gume... su bili jedini troskovi. Ima motor 3.6L i 256HP pa naravno da trosi svojih 14.8L (uglavnom gradska voznja) ali neka. Ima snagu ! Zivim u Kanadi i benzin i nije neka stavka u odnosu na uzivanje u voznji - mesta unutra koliko volis, nije ruzan tj. stvar ukusa ali po meni neki klasican izgled. Subaru se i ne kupuje da impresionira izgledom tj. dizajnom vec impresionira mehanikom i inzenjeringom (i zena i ja smo masinci i auto je uradjen perfektno!). Moje misljenje je da je Subaru malo zakasnio sa ovim novim modelim i da su trebali ranije da reaguju i mozda da sklone Outback, a da redizajniraju Tribecu....

DC

pre 7 godina

@hiavata: 1. Subaru zadnjih desetak godina prodaje negde izmedju 30 i 50 hiljada vozila godisnje na celom Evropskom kontinentu. Za poredjenje, Jaguar i Porsche su bili prosle godine na blizu 70.000 svaki, Lexus je prodao 45.000.
2. Za razliku od nekih drugih japanskih proizvodjaca (Toyota, Honda, Nissan) koji veliki deo vozila za Evropsko trziste proizvode u zemljama kao npr Velika Britanija, Spanija, Francuska, Ceska, Slovacka itd. sva Subaru vozila (i naravno delovi) nam stizu iz Japana koji je, kao sto znamo, na drugoj strani sveta.

Imajuci u vidu ovo gore, mislis li da je realno ocekivati snabdevenost delovima kao da je u pitanju vozilo VW grupe koja je prosle godine samo u Evropi prodala nekih 3,6 miliona vozila (ne racunajuci privredna vozila), znaci nekih 100 puta vise? Subaru je prakticno egzotika po prodaji u Evropi i jasno je da to moze da ima i negativne posledice pogotovo kada je u pitanju preprodaja ili zamena nekih manje uobicajenih delova. Pa ko voli nek izvoli! Za one koji to ne zele, uvek postoji nesto obicno kao Passat ili neka Skoda za koje se delovi jos malo pa mogu naci na trafikama i koje nikad nece biti problem prodati.

DC

pre 7 godina

@Chiki: Svojevremeno je Nissan drzao nesto preko 20% Fuji Heavy Industries. 1999. su te deonice prodate General Motors-u. Medjutim, GM je bio frustriran nemogucnoscu da nagovori Subaru na vece deljenje komponenti tako da je GM na kraju odustao i prodao svoje deonice tokom 2005. Toyota je kupila deo njih da bi do 2008. dosla do 16.5% vlasnistva koje drzi i danas. Kao rezultat imamo saradnju u vidu BRZ/GT86 - auto je na modifikovanoj platformi Impreze, ima Subaru boxer motor (doduse sa Toyotinim sistemom ubrizgavanja), koristi Toyotine menjace ali se proizvodi u Subaru postrojenjima.
@Milan: Kao prvo, Subaru je dovoljno tvrdoglav da insistira na sopstvenim konstrukcijskim resenjima jer su pre svega kompanija vodjena inzenjerima a ne ekonomistima i kao takvi su vec dovodili GM do ludila pcetkom ovog veka. Toyota sa udelom koji imaju, mogu da prihvate Subaru resenja kako bi smanjili troskove ali ne drze dovoljno da bi forsirali kojim se pravcem Subaru krece. Kao drugo, konstrukcijski je jako tesko upakovati bokser motor u auto koji u startu nije predvidjen za njega i obratno. Iz tog razloga je Subaru morao da konstruise prvi i za sada jedini na svetu bokser dizel za svoja vozila, a ne da iskoriste neki vec postojeci sto cini vecina drugih japaskih proizvodjaca. Ovaj auto ce biti na potpuno novoj SGP (Subaru Global Platform) platformi - 100% Subaru kao sto joj ime i kaze, i koristice cetvorocilindricni bokser kapaciteta 2.4l sa direktnim ubrizgavanjem i turbom, opet 100% Subaru.

st.dragan

pre 7 godina

@(august, 14. april 2017 12:15)
Sve do poslednje generacije, Opel je JEDINI forsirao koncept jedna komanda=jedan taster i zbog toga su ih svi redom pljuvali do nivoa neshvatljivog. Meni je to uvek bilo neverovatno, jer celu ideju vožnje shvatam upravo kao ti - što manje direktnog buljenja u komande, to bezbednija vožnja. Višak komandi je problem samo u prvih par nedelja od kupovine. Posle se čovek navikne (sam sebi sam dokaz sa x raznih varijanti automobila) i to zauvek prestaje da bude problem. S druge strane, sa touch-screen rešenjima je problem trajan i potpuno nerešiv, osim ukoliko svaki vozač ne zaposli asistenta koji će umesto njega da nabada komande po celi dan.

Na žalost, tržište je surovo i kaznilo je Opel baš brutalnim ocenama po pitanju ergonomije, upravo zbog "viška" direktnih komandi, jer to više nije u trendu. I sad je Opel legao na rudu i izbacio novu seriju sa desetkovanim brojem direktnih komandi. Meni je zbog toga izuzetno krivo, ali gomila klimoglavaca koji čine tržište je to pozdravilo. To je ono što zovemo demokratijom, kad 3 glupa nadglasaju jednog pametnog.

politicar

pre 7 godina

@aca
slažem se, nije jeftina marka ali sam naučio do sad u životu da bolje da kupim jednom skuplje nego dva puta jeftinije. Kad se uzima polovni subaru- u nemačku i kupiti tamo, samo bez plina. Nisam ni ja emotivno vezan, da jesam imao bih nešto sa više "duše" od japanca ali ako nešto mislim da valja, onda cu to i reći- kao što sam napisao sta ne valja
@hiavata
svaka čast na raznovrsnosti, cenim to ali ako mi nesto odgovara onda ne vidim razlog da menjam to samo da bih imao raznovrsnu garažu? Na logiku se pozivam jer je glupo kritikovati neku marku a kao izvor toga navesti da je jedan kolega bio nezadovoljan, posle spomenuti boljku koja je otklonjena(znači ne razumeš se a hoćeš da ispadne suprotno) i misliš da samo subaru ima neke loše strane...daleko od toga da nema, vozio sam dosta automobila koji su po mnogim pitanjima bolji od forestera ali nijedan nije uklopio sve ono što meni treba: udobnost, brzina, upravljanje, praktičnost i najviše dobar AWD sistem i odstojanje od tla koje je malo manje od Land Cruisera(ponavljam ne koristim 4x4 i rastojanje od tla za penjanje po ivicnjacima). Ne nazivam nikog imenima dok su razumni, kad počnu da govore i pišu samo eto da bi ispali pametniji onda me to iznervira i eto prvi put komentarisem ovde jer ne volim ljude koji su isključivi, zato govorim da treba razmisliti malo više pre nego što se nešto napiše. Izvinjavam se ako sam nekog uvredio.

meni ne smeta a imam preko 1,90m i kad vozim po 1000-1200km na dan što nije retko... moguće je da bi nekom smetalo ali kod mene nije taj slučaj, nisu vrhunska sedišta ali nisu neudobna ni za duže puteve.

aca

pre 7 godina

Sta je to skup deo? Za Forestera dizela je set kvacila u ovlascenom servisu sa zamenom 65000din. Koliko kosta set kvacila sa zamenom u ovlascenom servisu za Tiguana, Kugu ili Pasata??? Servis za filterom goriva i polena je 200e. Koliko je u Porse SCG ili Komnenovica za slicnu klasu i cenu kola?

Ili mislite da je uporedjivanje turskog dela za Golfa 2,3, Fiat Stila ili Opel Astru G pravo poredjenje?

politicar

pre 7 godina

@hiavata
pratim šta pišeš po ovom forumu već duže vreme i čudim se, pokušavaš svakog ko nema isto mišljenje kao i ti da "spustis" tako da sam odmah znao kako ces da pričaš sa mnom. Ja ne govorim da su laki za nabavku ili jeftini, ja govorim da nije teško nabaviti ono što i treba menjati u 90% slučajeva, naravno da se za neke delove čeka ali i to se ne čeka dugo jer u Poljskoj imaju distributivni centar za Evropu tako da to pada u vodu da se čeka predugo za deo(osim ako ne očekuješ da se sve reši za 2h), da nisu preskupi i mislim da u tome imam više iskustva od tebe jer je tvoje mišljenje zasnovano na jednoj priči... Da je tako kako ti govoriš, odavno bih vozio nešto drugo, to što vozim dugo jednu marku je za mene pokazatelj da to što govorim nisu nebuloze ali kao sto sam rekao pre, treba razmišljati... Uopšte nisam iracionalan, čak sam nekad i previše i zbog toga se ne odvajam za sad od forestera, jer ne vidim ko bi za to rekao da je to auto za iracionalane ljude ali ako ti tako misliš, neka te. Slažem se da svako treba da kaže koje su mane nekog automobila ili marke ali da je to konstruktivno, što u tvom slučaju skoro(!) nikad nije tako.. navesti kao manu boljku koju su davno uklonili je po meni glupo, pitati koliko košta deo za forestera a da nemaš pojma o cenama nego si eto jednom čuo priču od prijatelja koji je imao loše iskustvo, je po meni isto glupo ali dobro... ja nisam ni pokušao da ti objasnim da možeš i normalno da pitaš i da imaš svoje opservacije jer znam kako pišeš, kad počneš normalno i drugi će normalno tebi pisati. srdačan pozdrav, probaj novog forestera besplatna je probna vožnja, nemoj biti zatucan zbog jedne priče i misliti da bolje znaš od ljudi koji imaju subaru duže nego što ti imaš vozačku (i znaju koliko koštaju delovi i koliko ih je teško nabaviti)

politicar

pre 7 godina

Pogresnom se obracas jer znam koliko su delovi za tako retke automobile problem. Ali sudeci po komentarima gosn "vlasnika cetvrtog subarua" to nije nikakav problem, delovi na sve strane a cena jeftina. I jos sam dobio gomilu minusa sto ukazujem upravo na tako nesto.
(hiavata, 17. april 2017 10:36)

"gosn vlasnik četvrtog subarua" zna o čemu priča jer ne priča kao gosn "imao sam loše iskustvo sa japancima i sad ih mrzim".... nisam rekao da se delovi mogu kupiti na trafici kao za vw nego da treba imati u vidu koliko subaru ovde prodaje automobila i kakva im je mreža servisa, rekao sam treba upotrebiti logiku ali za neke je to neshvatljivo. Naravno da nisu jeftini delovi-koji nov auto ima jeftine delove, pa za suzuki nov far košta preko 50,000din šta očekivati od subarua? To što mrzis subaru ne znači da je loš auto, vozio sam mnogo gore pasate, golfove, mercedese itd pa ih ne mrzim, imam bitnije stvari u životu. Verujem da kad bi se jednom provozao u XT da bi ti mišljenje bilo potpuno drugačije, ali budi zatucan, pratim dugo šta sve pišeš ovde i nije ni čudo što si dobio toliko minuseva. Još jednom, nisu delovi dostupni kao za automobile koji se ovde prodaju svaki dan ali da je nemoguće do njih doći, to je toliko daleko od istine da može da kaže samo neko ko nije bio u toj situaciji (imao sam i avensis za koji je bilo teže nabaviti delove)... tako da, nastavi da mrzis, nemoj slučajno da probaš neki nov subaru, ne bi posle znao šta bi pisao ovde..

politicar

pre 7 godina

idi na vw forum, ovo je mesto za ljude koji se razumeju u kola a takvi nikad neće mrzeti neku marku(ili sve japance/nemce/amere).. kompleksi su čudo

ш

pre 7 godina

@politicar
вози сам претходну генерацију форестера 4 године, и један од разлога што нисам купио и нову када се појавила је седални део предњих седишта који је значајно краћи и ужи него раније;будући да очигледно имате искуства, како се ово рефлектује на удобност у дужим вожњама?

politicar

pre 7 godina

@hiavata
ti očigledno ne želiš lepo da čitaš šta sam pisao...ja sam lepo rekao da nijedan auto u ovom trenutku ne zadovoljava moje potrebe više od Forestera XT, da imam pare za osnovni benzinac uzeo bih neki drugi auto bez razmišljanja o markama! Ja sam lepo naveo razloge zbog čega vozim subaru, ti zaboravljas da oni imaju nešto što drugi nemaju a to je 4x4 kakav ima još samo audi. Land Cruiser mi je veliki a Audi preskup.. hoćeš da mi kažeš da mogu da idem sa npr jetijem, kugom, tiguanom i sličnima tamo gde moram da idem(tamo gde nisu najveće prepreke ivicnjaci)? Navedi mi jedan auto koji bi to mogao bolje od XT i slozicu se sa tobom... ja ne sporim da je servisna mreža loša, nije divna ali nije ni loša, u Beogradu imaš pet servisa koji su samo za Subaru a još milion servisa koji mogu i njih da rade što se tiče redovnog održavanja. Ne kvari se tako da mi nije bitno da imam u svakom trenutku na 20km ovlašćeni servis ali kome je to bitno taj treba da razmisli o pouzdanosti svog vozila. Ponavljam, ne vozim subaru zato što volim jednu marku, vozim zato što najviše odgovaraju mojim trenutnim potrebama, ne razumeš to posle petog ponavljanja??????? Ja sam nabrojao i mane i vrline svog automobila, ti nećeš da priznas ili shvatiš da ima nekoga kome odgovara subaru automobil samo zato što ti sebe ne vidiš u istom...i da, daleko od toga da sam vozio samo subaru, ja sam rekao koliko njih sam imao...samo hoću da shvatiš da nije svima odlazak na posao 5-10km po gradu i da zato nikome ne treba subaru, taj ko kupi subaru za grad je manijak... reci mi koji auto ima iste osobine i sposobnosti kao Forester XT i da je u tom cenovnom rangu? Stvarno bih želeo to da znam, bez ljutnje neke jer ako sam ja propustio nešto, tu su drugi da mi ukažu na postojanje boljeg ali kroz konstruktivnu raspravu i da razumeju šta meni treba a ne da uzimam auto samo zato što ne valjda da se vozi ista marka duže vreme... pozdrav

politicar

pre 7 godina

@hiavata

ti stvarno misliš da su svi ostali jeftini za održavanje osim subarua? žena mi vozi ds4 citroen i far za njen auto košta isto koliko i za forestera, 5000 manje ali bez led svetala koja su odvojena(koštaju 8000 dodatno).. sestra vozi novog megana, proveri koliko je za njega far i branik pošto je skoro imala cukanje pa sam upućen i ne bih smeo da kažem da je subaru mnogo skuplji (jeste za 3000-4000 za deo skuplji što po meni nije strasno). Nova i novija vozila (do 3-4 godine starosti) moraju imati kasko osiguranje jer ništa više nije jeftino, prošla su vremena kad su se kola delila na ona koja su laka i jeftina za održavanje i ona koja su suprotno. To ti i mnogi kod nas ne shvataju, prolazi to za polovnjake od 10-15 godina ali za nova vozila ne(pogotovo ne za ona vozila koja su u garantnom roku još uvek). Još nešto, treba gledati i pouzdanost, džabe meni jeftini delovi ako ću menjati pola automobila na pola godine.