Subota, 08.04.2017.

17:45

Nova ruska neman: Kazanj je najmoćnija podmornica na svetu

Izvor: 24sata.hr

Nova ruska neman: Kazanj je najmoænija podmornica na svetu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

70 Komentari

Sortiraj po:

Kjkj

pre 7 godina

zaboravljate da nuklearne podmornice, pogotovo ruske, stvaraju buku i ostavljaju poprilican infracrveni odraz koji vide americki vojni sateliti, i znaju gde je svaka ruska nuklearna podmornica u svakom trenutku, jer reaktor se ne moze ugasiti i zahteva hladjenje vodom u svakom trenutku. americke virginia class podmornice su nesto vise "stealth" ali opet uocljive istom metodom, pitanje je samo kakve satelite ruska vojska poseduje. nove ruske dizel podmornice uprkos nekim manjkavostima su najtisa plovila ikad napravljena.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (loki, 8. april 2017 22:15)

eto opet poznavaoca. Upravo su podmornice najstrasnije oruzje koju jedna drzava moze da poseduje. Te bajke da ces ti svaki santimetar okeana da snjimas iz satelita su bajkovita lektira iz holivudskih filmova. Dok su ameri ulagali milijarde u trome i ogromne ranjive plutajuce gradove zvane nosaci aviona, Rusi su vrlo pametno razvijali podmornice i nema tog oruzja na planeti koje moze da prismrdi jednoj ovakvoj podmornici, koja uzgred nosi naoruzanja dovoljno da sravni pola kontinenta sa zemljom, a narocito ne citavoj floti istih ili slicnih rastrkanih po okeanima. I postoji jedna statistika koja kaze da usled sveopsteg nuklearnog rata, upravo posada podmornica ima najvise sanse za prezivljavanje, toliko o tome koliko je lako pronaci i potopiti podmornice.

sap

pre 7 godina

Za leba cemo lako, samo da nam je raketa i bombi.
@(bob, 8. april 2017 19:35)


Prošle godine Rusija je ponovo postala svetska sila broj jedan po izvozu pšenice, toliko o tome.

Kmeee, al' zato ne znaju da naprave televizor

pre 7 godina

"Jedna podmornica milijardu i po dolara. Koliko Rusa je moglo da se nahrani za te pare.. na svakog Rusa 10$
(realno, 08. april 2017 19:24)"

Realno, u USA nema gladnih, beskucnika i korisnika soc. zastite, je l' tako? Koliko takvih bi bilo nahranjeno sa cenom od 59 tomahawka?
(Naopako, 8. april 2017 21:10)

A od tih 59 tomahavka na cilj je stiglo samo 28, a ni ti nisu ljudski pogodili. Pista za uzletanje je ostala potpuno neostecena?! Pitam se sta se desilo sa 31 tomahavkom? Izgleda da su na letu prema Siriji prdnuli u cabar negde na sredini puta?! Ne znam zasto Amerikanci rakete ne kupuju od Rusa? Eno Rusi ispalise par raketa iz Kaspijskog mora na polozaje dzihadista u Siriji (razdaljina 1200-1500km), i sve pogodise cilj. Rakete pri tome lete nisko nad zemljom, radarom neuhvatljive, zaobilaze brda i doline (prilagodjavaju se terenu nad kojim lete) i pogadjaju 100% cilj.

Kastro@

pre 7 godina

Filip@
Tako je,kakva bre braca samo se sprdaju sa nama.Jos nas odrase za one helihoptere(krntije).Asadu su poklonili i Suhoje i Migove.

Android Jelly Bean

pre 7 godina

"Kazanj" je trenutno najmodernija jurisna podmornica na svijetu.
Ovo je novija generacija ove vrste posto je prva iz 2010 godine imala neke nedostatke koji su na ovoj ispravljeni, to ne znaci da je prva losa.
Podmornica takodje nije nuklearna vec ima nuklearni pogon, a ne naoruzanje kako se navodi u tekstu.
- Amerikanci takodje imaju svoje jurisne podmornice klase "Los Andjeles" i novije (s' obzirom da su i one stare preko 20 godina, a ove prve i 30+) "Virdzinija".
- Podmornice sa nuklearnim naoruzanjem su klasa "Ohajo" i one su stare preko 20+ godina vec sada.. Za razliku od Rusa, Indije i Kine, Amerikanci i druge zemlje ne ulazu puno u podmornice.
To sto gledate na Discavery je samo marketing.
U zadnjie 2 decenije samo su Rusi i Kinezi proizvodili modernije podmornice.
- Rusi npr imaju najnoviju klasu "Jesen" i njenu ispravku "Borei" koje su u rangu sa "Ohajo" u smislu da su to podmornice sa nuklearnim naoruzanjem s' tim sto "Ohajo" po tehnologiji vise moze da se mjeri sa starijim generacijama "Viktor" i najvecom podmornicom na svijetu klase "Tajfun" jer su sve projektovane iz doba hladnog rata tj iz 80' godina.
- Cak su i neki americki generali ovih dana davali izjave da oni konacno moraju da pocnu da obnavljaju svoju zastarjelu flotu podmornica jer su im 70% na vezu tj nisu u plovnom stanju.
- Sto se tice cijena, milijardu i nesto za podmornicu uopste nije ogromna suma.
- Npr francuska podmornica klase "Barakuda" kosta 9.9 milijardi i duplo manja je od ruskih i duplo manje ubojitija... Ni americke ne zaostaju, klasa "Virdzinija" kosta 5-7 milijardi takodje i "Ohajo" iako su stare i preko 2 decenije.
- Jednostavno Rusi prave oruzje podjednako ubojito i ubojitije za nekoliko puta manji iznos od NATO zemalja jer se kroz vojnu industriju pere ogroman novac i pljackaju poreski obaveznici naduvavanjem cijena. Npr ovo bombardovanje Sirijske baze poreske obaveznike SAD je kostalo 137 mikiona dolara, a "Tomahavk" projektili su stari preko 30 godina.
- Dakle prvo se obrazujete, naucite nesto, procitajte pa onda komentarisite tj dajte sebi za pravo da nesto komentarisete.

AK

pre 7 godina

Ja jos uvek imam sliku u glavi od jednoh jedinog nosaca aviona, koji je curio kao odzak u sred najhladne zime....al jbg radujemo se rusima kao da su nasi...

valensa

pre 7 godina

@loki To za IC odraz stoji samo na malim dubinama. Jednom kada zaroni duboko, sloj vode iznad potpuno maskira IC odraz. Pogotovu kada podmornica zaroni ispod termoklina, uglavnom oko 100m dubine. Što se tiče buke, tačno je da su nuklearne podmornice bučnije, ali i do sada su bez problema prolazile SOSUS koji je trebalo da ih čuje. Još ako kampuju ispod Servernog pola, šanse za akustičnu detekciju na većim udaljenostim ravne su nuli zbog ambijentalne buke usled konstatnog pomeranja leda. Ako Amerika zna gde se nalaze ruske podmornice, to je onda pre svega zasluga obaveštajnih službi :D. Koliko su ih puta do sada iznenadili! Ono što je meni sumnjivo, to je propeler. Sve novije podmornice su prešle na mlazni pogon (pump-jet), čak i ruski Borej koji je balistička raketna nuklearna podmornica. Navodno je tiši na većim brzinama. Ovde je očigledno još uvek klasični tip propelera. Takođe primećujem da nedostaje karakteristična "suza" na repu gde je na starijim ruskim podmornicama smešten vučeni sonar. Možda su primenili američko rešenje sa dva vučena sonara.

Gandalf

pre 7 godina

@ loki
Sateliti mogu pratiti toplinski odraz do max 100 m dubine, zato je za Rusiju Antartik strateski vazan jer su ispod ledenog pokrivaca njihove podmornice nevidljive a u dometu im je pola Amerike.

Bojan Živković

pre 7 godina

Kao klinac sam još čuo onu teško onom koga Rusi brane i Kinezi hrane. Ovo drugo možda se i desi ali ovo prvo teško. Obori im Turska avion oni ništa, raketiraju Siriju Ameri pre neki dan oni opet ništa, nas razvališe od bombi 78 dana oni ništa. Ameri sve što naprave itekako koriste i ne propadne im kao staro gvožđe dok ovi mučenici jedva skupe pare da naprave nešto i onda to stoji bezveze i na kraju se iseče i ode u železare. Uvek sam bio rusofil ali mi već neko vreme idu na nerve sa svojim busanjem u grudi a na kraju podviju rep i puj pike ne važi. Razumem da ne treba početi WWIII zbog Sirije ali stalno dobijati šamare a kao ste neka sila je zaista jadno - čemu onda svi ti Iskanderi, Suhoji, S-400, ... Prazna priča a košta jako mnogo ruski budžet koji je smešan u odnosu na američki.

milan

pre 7 godina

neupucenima je ova vest beznacajna ali mislim da po vaznosti prevazilazi sve ruske projekte u zadnjih 20 god.pak-fa,t-14....ovo je prva podmornica klase jasen M sto se odnosi na modernizovanu klasu M.naime prva pdmornca iz klase je sporadicno pravljena od 93'zbog nedstataka para i na kraju je procenjeno da je kostala neverovatnih 3,5 milijarde $.e sad kostala je toliko najverovatnije zbog neverovatne korupcije u rusijia i zbog osvajanja brda novih tehnologija potrebnih za pravljenje iste.postoji misljenje da je pravljenje ovakve sprave zahtevnije od slanja ljudi na mars tako da ne zavaravajte se!spravu ovog potencijala trenutno su u stanju da naprave samo:amerika,engleska i francuska zdruzenim naporima sa zabarima.nemci prave manje tihe podmornice opremljene aip pogonima ali ne ovog kapaciteta.

realno

pre 7 godina

@mene ne placa gebels

Racunaj - 30 godina razvoja, oce da ih bude 7. To su desetine milijardi dolara potrosenih na nesto sto nece verovatno nijednom iskoristiti. A ako iskoriste onda je to sigurno kraj sveta. Ako to nisu uzaludno bacene pare, ja ne znam sta je. Da je to osiguranje da ih niko ne dira, Rusi vec sad imaju dovoljno oruzja da ih niko ne sme da pipne. Jedina pretnja su teroristi ali na njih ne mozes podmornicom.. Razumem da se nekima svidja kad cuju da su Rusi jaki ali razmisljajmo

bum tras krš

pre 7 godina

@loki
što se tiče satelita koje prate u realnom vremenu na 1 SAD ide 48 ruskih. Ovo je probao da promeni Buš zakonom o svemiru, proglasivši ga Amerečkim a strogost smanjio Obama dodajući saveznike. SAD imaju drugačiju strategiju, dozvolili su privatnom sektoru da se uključi i zadnje 3 godine lete kao ludi dok američka državna administracija eliminiše stranu konkurenciju svim sredstvima. Francuska vrišti (to jest EU) od onoga što su im zamesili u Francuskoj Gvajani (teritorija EU van Evrope i glavni evropski hub za lansiranje satelita) pitanje da li će odrešivanje kese da pomogne ili će morati da nadju način to jest potrebu da uvode legitimnost medju te ljude. Rat za svemir i njegove prednosti vodi se na zemlji.

loki

pre 7 godina

zaboravljate da nuklearne podmornice, pogotovo ruske, stvaraju buku i ostavljaju poprilican infracrveni odraz koji vide americki vojni sateliti, i znaju gde je svaka ruska nuklearna podmornica u svakom trenutku, jer reaktor se ne moze ugasiti i zahteva hladjenje vodom u svakom trenutku. americke virginia class podmornice su nesto vise "stealth" ali opet uocljive istom metodom, pitanje je samo kakve satelite ruska vojska poseduje. nove ruske dizel podmornice uprkos nekim manjkavostima su najtisa plovila ikad napravljena.

mene ne placa gebels

pre 7 godina

Jedna podmornica milijardu i po dolara. Koliko Rusa je moglo da se nahrani za te pare.. na svakog Rusa 10$
(realno, 8. april 2017 19:24)

Realno ti je komentar glup. Ako se cela podmornica, sa svim delovima, pravi u Rusiji, onda nije nikakav trosak. Privreda radi, lova se vrti i ostaje u Rusiji, raste BDP. A da ne pricam kako ce ta podmornica da im sacuva po tih 10$, koji bi im oteli neki.

IzPrikrajka

pre 7 godina

Za leba cemo lako, samo da nam je raketa i bombi.(bob, 08. april 2017 19:35)

Napisao si ironicno to ali nazalost to je ziva istina u danasnjem svetu. Dzaba ti sve ako neko sa strane dodje i otme ti.

dragaN

pre 7 godina

Postoji nesto sto se zove cunami a ova podmornica bi mogla to da uradi i sa 4-5 nuklearki koji bi eksplodirale u Atlantiku na odredjenoj dubini uništili bi dobar deo prenaseljene istočne obale,sitnica za njih da ne pominjemo ostalo.
(Tomy, 8. april

Nedavno sam citao tekst na tu temu. Eksplozija atomske bombe koju nose takve podmoenice na 30 k od obale moze da izazove cunami a obali visok 300-400 metara. Pavi sad vidite. Rusi ne moraju da gadjajuvamericku teritoriju. Edan takav cunami mozevda zbrise ceo Njujork.

steva

pre 7 godina

Rusi se u prošlosti nisu baš proslavili sa podmornicama ...
(Mikael Hansen, 8. april 2017 18:56)
Pa zar nisu rusi upravo imali tragediju na onoj njihovoj podmornici KURSK koja je imala havariju u Barencovom moru i u kojoj je stradalo 115 ruskih vojnika-mornara ?

klop

pre 7 godina

Ruske podmornice i jesu kazani hahaha(SM, 08. april 2017 18:44)Sovjetski Savez je 80-ih imao daleko superiornije podmornice od svih ostalih zemalja.Te podmornice su i danas za mnoge zemlje nedostižne.Sa slomom SSSR-a prestalo je sa ulaganjem u proizvodnju oružija pa i podmornica.Rusija polako vraća staru slavu.

Naopako

pre 7 godina

"Jedna podmornica milijardu i po dolara. Koliko Rusa je moglo da se nahrani za te pare.. na svakog Rusa 10$
(realno, 08. april 2017 19:24)"

Realno, u USA nema gladnih, beskucnika i korisnika soc. zastite, je l' tako? Koliko takvih bi bilo nahranjeno sa cenom od 59 tomahawka?

Rajko

pre 7 godina

Ðaba im sve kad nemaju kesu da upotrebe oružje. Da su Rusi ispalili 60 raketa na neku teritoriju pod američkom kontrolom, Ameri bi im oborili sve rakete. A pre neki dan Ameri urnisali Siriju, Rusi nisu smeli ni da beknu

brm

pre 7 godina

Samo 600 m zaron? Nisam upućen al to mi se čini nešto malo?
(Niko iz mase, 08. april 2017 19:27)

Na svakih 10 m pritisak se povećava za 1 bar. Što znači da je na 600 m 60 bara (npr. gume ogromnog Boeinga 747 se duvaju na 13 bara). To je otprilike maksimalan pritisak pod kojim su operativne najmodernije nuklearne podmornice. Još oko 100 dublje, i pritisak ih zgužva. Naravno, naučno-istraživačke podmornice mogu mnogo dublje da zarone jer je konstrukcija mnogo manja i pravljene su da budu kompaktne, idu u dubinu i trpe pritisak. Vojne podmornice moraju da imaju drugačije performanse, ogromne su, prevelika je površina na koju voda vrši pritisak, mora da se vodi računa i o materijalima od kojih se pravi kako bi imale što manju masu zbog pokretljivosti a ujedno i što veću čvrstinu, kao i da budu materijali koji su nevidljivi za sonar. I pored svega da nemaju potrebu da izrone 100 dana.

Nemačke U podmornice za vreme drugog svetskog rata su imale zaron 200 do 280 metara i to je bilo neverovatno dostignuće. Danas se prave podmornice koje su 3 puta veće a mogu da trpe tri puta veći pritisak. To je ogromna razlika.

krznar

pre 7 godina

Jedna podmornica milijardu i po dolara. Koliko Rusa je moglo da se nahrani za te pare.. na svakog Rusa 10$(realno, 08. april 2017 19:24)Šta će ti hleb,ako nemaš slobodu?Mnogo više gladnih ima u SAD-u pa im ne smeta da imaju 8 puta veći vojni budžet od Rusije.

Tomy

pre 7 godina

Postoji nesto sto se zove cunami a ova podmornica bi mogla to da uradi i sa 4-5 nuklearki koji bi eksplodirale u Atlantiku na odredjenoj dubini uništili bi dobar deo prenaseljene istočne obale,sitnica za njih da ne pominjemo ostalo.

po obicaju

pre 7 godina

Mnogo komentara koji nemaju veze sa znanjem.Praviti i odrzavati podmornice mogu samo bogate zemlje, to jest one koje imaju skolovane strucnjake za to.Podaci za ovu podmornicu su impresivni, za mene narocito brzina na vodi, 16 cvorova, koliko se secam oni raketasi sto su vozili turiste iz Splita su isli oko 30 cvorova. Igrom slucaja, trebao sam biti podmornicar ali sam na kraju postao torpedista.Imati mornaricu je jako skupo. I stara Juga nije imala sredstava za podmornice, uglavnom su bile vezane i odrzavane. Torpedni i raketni su isli na svoj pogon samo na vezbama, uglavnom, kada smo isli daleko, vukli su nas u parovima remorkeri. Vise puta sam ulazio u podmornice, nista strasno, pa ni kod nas na torpednom nije bilo vise mesta, a kada si u voznji, sve hermeticki zatvoreno, jedino sto nisi pod vodom.

Vinjak

pre 7 godina

Kad bismogledali koliko je Rusa moglo da se nahrani od novca koji je otisao u vojsku pa odgovor bi bio- nijedan, jer bi ih USA odavno sravnila da nisu imali cime da se brane. Dovidzenja

kole

pre 7 godina

ovo je realno jedino rusko oružje koje vredi i predstavlja opasnost za Ameriku.
sve ostalo uključivši i pufff 400, je užina za amere..

kraja

pre 7 godina

"biće opremljena reaktorom snage 200 mW, piše Daily Mail."

...srecan sam sto komentatori uvek misle na ruski narod kad cuju kolike su cifre u pitanju, a za americki narod su potpuno nezaintersovani i ne brine ih da li oni gladuju ili ne...

"US Navy Orders 10 Virginia-class Submarines at a Record Cost of $17.6 Billion"

rista analista

pre 7 godina

Ako ulazi u upotrebu 2018 godine, to znaci da Ameri moraju da pocnu treci svetski rat jos ove godine...a kako su krenuli ide im dobro od ruke.

neko ko zna

pre 7 godina

Jedna podmornica milijardu i po dolara. Koliko Rusa je moglo da se nahrani za te pare.. na svakog Rusa 10$
(realno, 08. april 2017 19:24)

One osiguravaju da se Rusi hrane od prirodnih bogatstava. U suprotnom bili bi nahranjeni kao stanovnici Afrike. Priznaces, Rusima je ipak bolje...

qwerty

pre 7 godina

Dzaaabe se lozhite, zna se ko su tate na planeti. Ne rachunajuci nuklearke sa kojima i rusi i ameri mogu unishtiti planetu celu do temelja, ostalo naoruzhanje ali bukvalno rusi su smeshni u odnosu na USA. Rusofili hahahaha udarajte minuseeee god bless america. Shalim se bash me briga i za jedne i za druge iako mi je drazha USA zbog basketa, muzike, filmova, svega shto proizvode za razliku od rusa koji prave samo oruzhje i Ladu koju ne bih komentarisao. Jadna je ova planeta i nece dugo

brm

pre 7 godina

Samo 600 m zaron? Nisam upućen al to mi se čini nešto malo?
(Niko iz mase, 08. april 2017 19:27)

Na svakih 10 m pritisak se povećava za 1 bar. Što znači da je na 600 m 60 bara (npr. gume ogromnog Boeinga 747 se duvaju na 13 bara). To je otprilike maksimalan pritisak pod kojim su operativne najmodernije nuklearne podmornice. Još oko 100 dublje, i pritisak ih zgužva. Naravno, naučno-istraživačke podmornice mogu mnogo dublje da zarone jer je konstrukcija mnogo manja i pravljene su da budu kompaktne, idu u dubinu i trpe pritisak. Vojne podmornice moraju da imaju drugačije performanse, ogromne su, prevelika je površina na koju voda vrši pritisak, mora da se vodi računa i o materijalima od kojih se pravi kako bi imale što manju masu zbog pokretljivosti a ujedno i što veću čvrstinu, kao i da budu materijali koji su nevidljivi za sonar. I pored svega da nemaju potrebu da izrone 100 dana.

Nemačke U podmornice za vreme drugog svetskog rata su imale zaron 200 do 280 metara i to je bilo neverovatno dostignuće. Danas se prave podmornice koje su 3 puta veće a mogu da trpe tri puta veći pritisak. To je ogromna razlika.

mene ne placa gebels

pre 7 godina

Jedna podmornica milijardu i po dolara. Koliko Rusa je moglo da se nahrani za te pare.. na svakog Rusa 10$
(realno, 8. april 2017 19:24)

Realno ti je komentar glup. Ako se cela podmornica, sa svim delovima, pravi u Rusiji, onda nije nikakav trosak. Privreda radi, lova se vrti i ostaje u Rusiji, raste BDP. A da ne pricam kako ce ta podmornica da im sacuva po tih 10$, koji bi im oteli neki.

IzPrikrajka

pre 7 godina

Za leba cemo lako, samo da nam je raketa i bombi.(bob, 08. april 2017 19:35)

Napisao si ironicno to ali nazalost to je ziva istina u danasnjem svetu. Dzaba ti sve ako neko sa strane dodje i otme ti.

Naopako

pre 7 godina

"Jedna podmornica milijardu i po dolara. Koliko Rusa je moglo da se nahrani za te pare.. na svakog Rusa 10$
(realno, 08. april 2017 19:24)"

Realno, u USA nema gladnih, beskucnika i korisnika soc. zastite, je l' tako? Koliko takvih bi bilo nahranjeno sa cenom od 59 tomahawka?

Tomy

pre 7 godina

Postoji nesto sto se zove cunami a ova podmornica bi mogla to da uradi i sa 4-5 nuklearki koji bi eksplodirale u Atlantiku na odredjenoj dubini uništili bi dobar deo prenaseljene istočne obale,sitnica za njih da ne pominjemo ostalo.

neko ko zna

pre 7 godina

Jedna podmornica milijardu i po dolara. Koliko Rusa je moglo da se nahrani za te pare.. na svakog Rusa 10$
(realno, 08. april 2017 19:24)

One osiguravaju da se Rusi hrane od prirodnih bogatstava. U suprotnom bili bi nahranjeni kao stanovnici Afrike. Priznaces, Rusima je ipak bolje...

Vinjak

pre 7 godina

Kad bismogledali koliko je Rusa moglo da se nahrani od novca koji je otisao u vojsku pa odgovor bi bio- nijedan, jer bi ih USA odavno sravnila da nisu imali cime da se brane. Dovidzenja

krznar

pre 7 godina

Jedna podmornica milijardu i po dolara. Koliko Rusa je moglo da se nahrani za te pare.. na svakog Rusa 10$(realno, 08. april 2017 19:24)Šta će ti hleb,ako nemaš slobodu?Mnogo više gladnih ima u SAD-u pa im ne smeta da imaju 8 puta veći vojni budžet od Rusije.

klop

pre 7 godina

Ruske podmornice i jesu kazani hahaha(SM, 08. april 2017 18:44)Sovjetski Savez je 80-ih imao daleko superiornije podmornice od svih ostalih zemalja.Te podmornice su i danas za mnoge zemlje nedostižne.Sa slomom SSSR-a prestalo je sa ulaganjem u proizvodnju oružija pa i podmornica.Rusija polako vraća staru slavu.

dragaN

pre 7 godina

Postoji nesto sto se zove cunami a ova podmornica bi mogla to da uradi i sa 4-5 nuklearki koji bi eksplodirale u Atlantiku na odredjenoj dubini uništili bi dobar deo prenaseljene istočne obale,sitnica za njih da ne pominjemo ostalo.
(Tomy, 8. april

Nedavno sam citao tekst na tu temu. Eksplozija atomske bombe koju nose takve podmoenice na 30 k od obale moze da izazove cunami a obali visok 300-400 metara. Pavi sad vidite. Rusi ne moraju da gadjajuvamericku teritoriju. Edan takav cunami mozevda zbrise ceo Njujork.

po obicaju

pre 7 godina

Mnogo komentara koji nemaju veze sa znanjem.Praviti i odrzavati podmornice mogu samo bogate zemlje, to jest one koje imaju skolovane strucnjake za to.Podaci za ovu podmornicu su impresivni, za mene narocito brzina na vodi, 16 cvorova, koliko se secam oni raketasi sto su vozili turiste iz Splita su isli oko 30 cvorova. Igrom slucaja, trebao sam biti podmornicar ali sam na kraju postao torpedista.Imati mornaricu je jako skupo. I stara Juga nije imala sredstava za podmornice, uglavnom su bile vezane i odrzavane. Torpedni i raketni su isli na svoj pogon samo na vezbama, uglavnom, kada smo isli daleko, vukli su nas u parovima remorkeri. Vise puta sam ulazio u podmornice, nista strasno, pa ni kod nas na torpednom nije bilo vise mesta, a kada si u voznji, sve hermeticki zatvoreno, jedino sto nisi pod vodom.

loki

pre 7 godina

zaboravljate da nuklearne podmornice, pogotovo ruske, stvaraju buku i ostavljaju poprilican infracrveni odraz koji vide americki vojni sateliti, i znaju gde je svaka ruska nuklearna podmornica u svakom trenutku, jer reaktor se ne moze ugasiti i zahteva hladjenje vodom u svakom trenutku. americke virginia class podmornice su nesto vise "stealth" ali opet uocljive istom metodom, pitanje je samo kakve satelite ruska vojska poseduje. nove ruske dizel podmornice uprkos nekim manjkavostima su najtisa plovila ikad napravljena.

Rajko

pre 7 godina

Ðaba im sve kad nemaju kesu da upotrebe oružje. Da su Rusi ispalili 60 raketa na neku teritoriju pod američkom kontrolom, Ameri bi im oborili sve rakete. A pre neki dan Ameri urnisali Siriju, Rusi nisu smeli ni da beknu

kraja

pre 7 godina

"biće opremljena reaktorom snage 200 mW, piše Daily Mail."

...srecan sam sto komentatori uvek misle na ruski narod kad cuju kolike su cifre u pitanju, a za americki narod su potpuno nezaintersovani i ne brine ih da li oni gladuju ili ne...

"US Navy Orders 10 Virginia-class Submarines at a Record Cost of $17.6 Billion"

qwerty

pre 7 godina

Dzaaabe se lozhite, zna se ko su tate na planeti. Ne rachunajuci nuklearke sa kojima i rusi i ameri mogu unishtiti planetu celu do temelja, ostalo naoruzhanje ali bukvalno rusi su smeshni u odnosu na USA. Rusofili hahahaha udarajte minuseeee god bless america. Shalim se bash me briga i za jedne i za druge iako mi je drazha USA zbog basketa, muzike, filmova, svega shto proizvode za razliku od rusa koji prave samo oruzhje i Ladu koju ne bih komentarisao. Jadna je ova planeta i nece dugo

steva

pre 7 godina

Rusi se u prošlosti nisu baš proslavili sa podmornicama ...
(Mikael Hansen, 8. april 2017 18:56)
Pa zar nisu rusi upravo imali tragediju na onoj njihovoj podmornici KURSK koja je imala havariju u Barencovom moru i u kojoj je stradalo 115 ruskih vojnika-mornara ?

rista analista

pre 7 godina

Ako ulazi u upotrebu 2018 godine, to znaci da Ameri moraju da pocnu treci svetski rat jos ove godine...a kako su krenuli ide im dobro od ruke.

kole

pre 7 godina

ovo je realno jedino rusko oružje koje vredi i predstavlja opasnost za Ameriku.
sve ostalo uključivši i pufff 400, je užina za amere..

Android Jelly Bean

pre 7 godina

"Kazanj" je trenutno najmodernija jurisna podmornica na svijetu.
Ovo je novija generacija ove vrste posto je prva iz 2010 godine imala neke nedostatke koji su na ovoj ispravljeni, to ne znaci da je prva losa.
Podmornica takodje nije nuklearna vec ima nuklearni pogon, a ne naoruzanje kako se navodi u tekstu.
- Amerikanci takodje imaju svoje jurisne podmornice klase "Los Andjeles" i novije (s' obzirom da su i one stare preko 20 godina, a ove prve i 30+) "Virdzinija".
- Podmornice sa nuklearnim naoruzanjem su klasa "Ohajo" i one su stare preko 20+ godina vec sada.. Za razliku od Rusa, Indije i Kine, Amerikanci i druge zemlje ne ulazu puno u podmornice.
To sto gledate na Discavery je samo marketing.
U zadnjie 2 decenije samo su Rusi i Kinezi proizvodili modernije podmornice.
- Rusi npr imaju najnoviju klasu "Jesen" i njenu ispravku "Borei" koje su u rangu sa "Ohajo" u smislu da su to podmornice sa nuklearnim naoruzanjem s' tim sto "Ohajo" po tehnologiji vise moze da se mjeri sa starijim generacijama "Viktor" i najvecom podmornicom na svijetu klase "Tajfun" jer su sve projektovane iz doba hladnog rata tj iz 80' godina.
- Cak su i neki americki generali ovih dana davali izjave da oni konacno moraju da pocnu da obnavljaju svoju zastarjelu flotu podmornica jer su im 70% na vezu tj nisu u plovnom stanju.
- Sto se tice cijena, milijardu i nesto za podmornicu uopste nije ogromna suma.
- Npr francuska podmornica klase "Barakuda" kosta 9.9 milijardi i duplo manja je od ruskih i duplo manje ubojitija... Ni americke ne zaostaju, klasa "Virdzinija" kosta 5-7 milijardi takodje i "Ohajo" iako su stare i preko 2 decenije.
- Jednostavno Rusi prave oruzje podjednako ubojito i ubojitije za nekoliko puta manji iznos od NATO zemalja jer se kroz vojnu industriju pere ogroman novac i pljackaju poreski obaveznici naduvavanjem cijena. Npr ovo bombardovanje Sirijske baze poreske obaveznike SAD je kostalo 137 mikiona dolara, a "Tomahavk" projektili su stari preko 30 godina.
- Dakle prvo se obrazujete, naucite nesto, procitajte pa onda komentarisite tj dajte sebi za pravo da nesto komentarisete.

Kjkj

pre 7 godina

zaboravljate da nuklearne podmornice, pogotovo ruske, stvaraju buku i ostavljaju poprilican infracrveni odraz koji vide americki vojni sateliti, i znaju gde je svaka ruska nuklearna podmornica u svakom trenutku, jer reaktor se ne moze ugasiti i zahteva hladjenje vodom u svakom trenutku. americke virginia class podmornice su nesto vise "stealth" ali opet uocljive istom metodom, pitanje je samo kakve satelite ruska vojska poseduje. nove ruske dizel podmornice uprkos nekim manjkavostima su najtisa plovila ikad napravljena.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (loki, 8. april 2017 22:15)

eto opet poznavaoca. Upravo su podmornice najstrasnije oruzje koju jedna drzava moze da poseduje. Te bajke da ces ti svaki santimetar okeana da snjimas iz satelita su bajkovita lektira iz holivudskih filmova. Dok su ameri ulagali milijarde u trome i ogromne ranjive plutajuce gradove zvane nosaci aviona, Rusi su vrlo pametno razvijali podmornice i nema tog oruzja na planeti koje moze da prismrdi jednoj ovakvoj podmornici, koja uzgred nosi naoruzanja dovoljno da sravni pola kontinenta sa zemljom, a narocito ne citavoj floti istih ili slicnih rastrkanih po okeanima. I postoji jedna statistika koja kaze da usled sveopsteg nuklearnog rata, upravo posada podmornica ima najvise sanse za prezivljavanje, toliko o tome koliko je lako pronaci i potopiti podmornice.

Gandalf

pre 7 godina

@ loki
Sateliti mogu pratiti toplinski odraz do max 100 m dubine, zato je za Rusiju Antartik strateski vazan jer su ispod ledenog pokrivaca njihove podmornice nevidljive a u dometu im je pola Amerike.

Kmeee, al' zato ne znaju da naprave televizor

pre 7 godina

"Jedna podmornica milijardu i po dolara. Koliko Rusa je moglo da se nahrani za te pare.. na svakog Rusa 10$
(realno, 08. april 2017 19:24)"

Realno, u USA nema gladnih, beskucnika i korisnika soc. zastite, je l' tako? Koliko takvih bi bilo nahranjeno sa cenom od 59 tomahawka?
(Naopako, 8. april 2017 21:10)

A od tih 59 tomahavka na cilj je stiglo samo 28, a ni ti nisu ljudski pogodili. Pista za uzletanje je ostala potpuno neostecena?! Pitam se sta se desilo sa 31 tomahavkom? Izgleda da su na letu prema Siriji prdnuli u cabar negde na sredini puta?! Ne znam zasto Amerikanci rakete ne kupuju od Rusa? Eno Rusi ispalise par raketa iz Kaspijskog mora na polozaje dzihadista u Siriji (razdaljina 1200-1500km), i sve pogodise cilj. Rakete pri tome lete nisko nad zemljom, radarom neuhvatljive, zaobilaze brda i doline (prilagodjavaju se terenu nad kojim lete) i pogadjaju 100% cilj.

AK

pre 7 godina

Ja jos uvek imam sliku u glavi od jednoh jedinog nosaca aviona, koji je curio kao odzak u sred najhladne zime....al jbg radujemo se rusima kao da su nasi...

valensa

pre 7 godina

@loki To za IC odraz stoji samo na malim dubinama. Jednom kada zaroni duboko, sloj vode iznad potpuno maskira IC odraz. Pogotovu kada podmornica zaroni ispod termoklina, uglavnom oko 100m dubine. Što se tiče buke, tačno je da su nuklearne podmornice bučnije, ali i do sada su bez problema prolazile SOSUS koji je trebalo da ih čuje. Još ako kampuju ispod Servernog pola, šanse za akustičnu detekciju na većim udaljenostim ravne su nuli zbog ambijentalne buke usled konstatnog pomeranja leda. Ako Amerika zna gde se nalaze ruske podmornice, to je onda pre svega zasluga obaveštajnih službi :D. Koliko su ih puta do sada iznenadili! Ono što je meni sumnjivo, to je propeler. Sve novije podmornice su prešle na mlazni pogon (pump-jet), čak i ruski Borej koji je balistička raketna nuklearna podmornica. Navodno je tiši na većim brzinama. Ovde je očigledno još uvek klasični tip propelera. Takođe primećujem da nedostaje karakteristična "suza" na repu gde je na starijim ruskim podmornicama smešten vučeni sonar. Možda su primenili američko rešenje sa dva vučena sonara.

Kastro@

pre 7 godina

Filip@
Tako je,kakva bre braca samo se sprdaju sa nama.Jos nas odrase za one helihoptere(krntije).Asadu su poklonili i Suhoje i Migove.

sap

pre 7 godina

Za leba cemo lako, samo da nam je raketa i bombi.
@(bob, 8. april 2017 19:35)


Prošle godine Rusija je ponovo postala svetska sila broj jedan po izvozu pšenice, toliko o tome.

bum tras krš

pre 7 godina

@loki
što se tiče satelita koje prate u realnom vremenu na 1 SAD ide 48 ruskih. Ovo je probao da promeni Buš zakonom o svemiru, proglasivši ga Amerečkim a strogost smanjio Obama dodajući saveznike. SAD imaju drugačiju strategiju, dozvolili su privatnom sektoru da se uključi i zadnje 3 godine lete kao ludi dok američka državna administracija eliminiše stranu konkurenciju svim sredstvima. Francuska vrišti (to jest EU) od onoga što su im zamesili u Francuskoj Gvajani (teritorija EU van Evrope i glavni evropski hub za lansiranje satelita) pitanje da li će odrešivanje kese da pomogne ili će morati da nadju način to jest potrebu da uvode legitimnost medju te ljude. Rat za svemir i njegove prednosti vodi se na zemlji.

Bojan Živković

pre 7 godina

Kao klinac sam još čuo onu teško onom koga Rusi brane i Kinezi hrane. Ovo drugo možda se i desi ali ovo prvo teško. Obori im Turska avion oni ništa, raketiraju Siriju Ameri pre neki dan oni opet ništa, nas razvališe od bombi 78 dana oni ništa. Ameri sve što naprave itekako koriste i ne propadne im kao staro gvožđe dok ovi mučenici jedva skupe pare da naprave nešto i onda to stoji bezveze i na kraju se iseče i ode u železare. Uvek sam bio rusofil ali mi već neko vreme idu na nerve sa svojim busanjem u grudi a na kraju podviju rep i puj pike ne važi. Razumem da ne treba početi WWIII zbog Sirije ali stalno dobijati šamare a kao ste neka sila je zaista jadno - čemu onda svi ti Iskanderi, Suhoji, S-400, ... Prazna priča a košta jako mnogo ruski budžet koji je smešan u odnosu na američki.

milan

pre 7 godina

neupucenima je ova vest beznacajna ali mislim da po vaznosti prevazilazi sve ruske projekte u zadnjih 20 god.pak-fa,t-14....ovo je prva podmornica klase jasen M sto se odnosi na modernizovanu klasu M.naime prva pdmornca iz klase je sporadicno pravljena od 93'zbog nedstataka para i na kraju je procenjeno da je kostala neverovatnih 3,5 milijarde $.e sad kostala je toliko najverovatnije zbog neverovatne korupcije u rusijia i zbog osvajanja brda novih tehnologija potrebnih za pravljenje iste.postoji misljenje da je pravljenje ovakve sprave zahtevnije od slanja ljudi na mars tako da ne zavaravajte se!spravu ovog potencijala trenutno su u stanju da naprave samo:amerika,engleska i francuska zdruzenim naporima sa zabarima.nemci prave manje tihe podmornice opremljene aip pogonima ali ne ovog kapaciteta.

realno

pre 7 godina

@mene ne placa gebels

Racunaj - 30 godina razvoja, oce da ih bude 7. To su desetine milijardi dolara potrosenih na nesto sto nece verovatno nijednom iskoristiti. A ako iskoriste onda je to sigurno kraj sveta. Ako to nisu uzaludno bacene pare, ja ne znam sta je. Da je to osiguranje da ih niko ne dira, Rusi vec sad imaju dovoljno oruzja da ih niko ne sme da pipne. Jedina pretnja su teroristi ali na njih ne mozes podmornicom.. Razumem da se nekima svidja kad cuju da su Rusi jaki ali razmisljajmo

Rajko

pre 7 godina

Ðaba im sve kad nemaju kesu da upotrebe oružje. Da su Rusi ispalili 60 raketa na neku teritoriju pod američkom kontrolom, Ameri bi im oborili sve rakete. A pre neki dan Ameri urnisali Siriju, Rusi nisu smeli ni da beknu

qwerty

pre 7 godina

Dzaaabe se lozhite, zna se ko su tate na planeti. Ne rachunajuci nuklearke sa kojima i rusi i ameri mogu unishtiti planetu celu do temelja, ostalo naoruzhanje ali bukvalno rusi su smeshni u odnosu na USA. Rusofili hahahaha udarajte minuseeee god bless america. Shalim se bash me briga i za jedne i za druge iako mi je drazha USA zbog basketa, muzike, filmova, svega shto proizvode za razliku od rusa koji prave samo oruzhje i Ladu koju ne bih komentarisao. Jadna je ova planeta i nece dugo

Tomy

pre 7 godina

Postoji nesto sto se zove cunami a ova podmornica bi mogla to da uradi i sa 4-5 nuklearki koji bi eksplodirale u Atlantiku na odredjenoj dubini uništili bi dobar deo prenaseljene istočne obale,sitnica za njih da ne pominjemo ostalo.

kole

pre 7 godina

ovo je realno jedino rusko oružje koje vredi i predstavlja opasnost za Ameriku.
sve ostalo uključivši i pufff 400, je užina za amere..

mene ne placa gebels

pre 7 godina

Jedna podmornica milijardu i po dolara. Koliko Rusa je moglo da se nahrani za te pare.. na svakog Rusa 10$
(realno, 8. april 2017 19:24)

Realno ti je komentar glup. Ako se cela podmornica, sa svim delovima, pravi u Rusiji, onda nije nikakav trosak. Privreda radi, lova se vrti i ostaje u Rusiji, raste BDP. A da ne pricam kako ce ta podmornica da im sacuva po tih 10$, koji bi im oteli neki.

steva

pre 7 godina

Rusi se u prošlosti nisu baš proslavili sa podmornicama ...
(Mikael Hansen, 8. april 2017 18:56)
Pa zar nisu rusi upravo imali tragediju na onoj njihovoj podmornici KURSK koja je imala havariju u Barencovom moru i u kojoj je stradalo 115 ruskih vojnika-mornara ?

krznar

pre 7 godina

Jedna podmornica milijardu i po dolara. Koliko Rusa je moglo da se nahrani za te pare.. na svakog Rusa 10$(realno, 08. april 2017 19:24)Šta će ti hleb,ako nemaš slobodu?Mnogo više gladnih ima u SAD-u pa im ne smeta da imaju 8 puta veći vojni budžet od Rusije.

loki

pre 7 godina

zaboravljate da nuklearne podmornice, pogotovo ruske, stvaraju buku i ostavljaju poprilican infracrveni odraz koji vide americki vojni sateliti, i znaju gde je svaka ruska nuklearna podmornica u svakom trenutku, jer reaktor se ne moze ugasiti i zahteva hladjenje vodom u svakom trenutku. americke virginia class podmornice su nesto vise "stealth" ali opet uocljive istom metodom, pitanje je samo kakve satelite ruska vojska poseduje. nove ruske dizel podmornice uprkos nekim manjkavostima su najtisa plovila ikad napravljena.

dragaN

pre 7 godina

Postoji nesto sto se zove cunami a ova podmornica bi mogla to da uradi i sa 4-5 nuklearki koji bi eksplodirale u Atlantiku na odredjenoj dubini uništili bi dobar deo prenaseljene istočne obale,sitnica za njih da ne pominjemo ostalo.
(Tomy, 8. april

Nedavno sam citao tekst na tu temu. Eksplozija atomske bombe koju nose takve podmoenice na 30 k od obale moze da izazove cunami a obali visok 300-400 metara. Pavi sad vidite. Rusi ne moraju da gadjajuvamericku teritoriju. Edan takav cunami mozevda zbrise ceo Njujork.

klop

pre 7 godina

Ruske podmornice i jesu kazani hahaha(SM, 08. april 2017 18:44)Sovjetski Savez je 80-ih imao daleko superiornije podmornice od svih ostalih zemalja.Te podmornice su i danas za mnoge zemlje nedostižne.Sa slomom SSSR-a prestalo je sa ulaganjem u proizvodnju oružija pa i podmornica.Rusija polako vraća staru slavu.

Naopako

pre 7 godina

"Jedna podmornica milijardu i po dolara. Koliko Rusa je moglo da se nahrani za te pare.. na svakog Rusa 10$
(realno, 08. april 2017 19:24)"

Realno, u USA nema gladnih, beskucnika i korisnika soc. zastite, je l' tako? Koliko takvih bi bilo nahranjeno sa cenom od 59 tomahawka?

Vinjak

pre 7 godina

Kad bismogledali koliko je Rusa moglo da se nahrani od novca koji je otisao u vojsku pa odgovor bi bio- nijedan, jer bi ih USA odavno sravnila da nisu imali cime da se brane. Dovidzenja

IzPrikrajka

pre 7 godina

Za leba cemo lako, samo da nam je raketa i bombi.(bob, 08. april 2017 19:35)

Napisao si ironicno to ali nazalost to je ziva istina u danasnjem svetu. Dzaba ti sve ako neko sa strane dodje i otme ti.

neko ko zna

pre 7 godina

Jedna podmornica milijardu i po dolara. Koliko Rusa je moglo da se nahrani za te pare.. na svakog Rusa 10$
(realno, 08. april 2017 19:24)

One osiguravaju da se Rusi hrane od prirodnih bogatstava. U suprotnom bili bi nahranjeni kao stanovnici Afrike. Priznaces, Rusima je ipak bolje...

rista analista

pre 7 godina

Ako ulazi u upotrebu 2018 godine, to znaci da Ameri moraju da pocnu treci svetski rat jos ove godine...a kako su krenuli ide im dobro od ruke.

kraja

pre 7 godina

"biće opremljena reaktorom snage 200 mW, piše Daily Mail."

...srecan sam sto komentatori uvek misle na ruski narod kad cuju kolike su cifre u pitanju, a za americki narod su potpuno nezaintersovani i ne brine ih da li oni gladuju ili ne...

"US Navy Orders 10 Virginia-class Submarines at a Record Cost of $17.6 Billion"

po obicaju

pre 7 godina

Mnogo komentara koji nemaju veze sa znanjem.Praviti i odrzavati podmornice mogu samo bogate zemlje, to jest one koje imaju skolovane strucnjake za to.Podaci za ovu podmornicu su impresivni, za mene narocito brzina na vodi, 16 cvorova, koliko se secam oni raketasi sto su vozili turiste iz Splita su isli oko 30 cvorova. Igrom slucaja, trebao sam biti podmornicar ali sam na kraju postao torpedista.Imati mornaricu je jako skupo. I stara Juga nije imala sredstava za podmornice, uglavnom su bile vezane i odrzavane. Torpedni i raketni su isli na svoj pogon samo na vezbama, uglavnom, kada smo isli daleko, vukli su nas u parovima remorkeri. Vise puta sam ulazio u podmornice, nista strasno, pa ni kod nas na torpednom nije bilo vise mesta, a kada si u voznji, sve hermeticki zatvoreno, jedino sto nisi pod vodom.

sap

pre 7 godina

Za leba cemo lako, samo da nam je raketa i bombi.
@(bob, 8. april 2017 19:35)


Prošle godine Rusija je ponovo postala svetska sila broj jedan po izvozu pšenice, toliko o tome.

brm

pre 7 godina

Samo 600 m zaron? Nisam upućen al to mi se čini nešto malo?
(Niko iz mase, 08. april 2017 19:27)

Na svakih 10 m pritisak se povećava za 1 bar. Što znači da je na 600 m 60 bara (npr. gume ogromnog Boeinga 747 se duvaju na 13 bara). To je otprilike maksimalan pritisak pod kojim su operativne najmodernije nuklearne podmornice. Još oko 100 dublje, i pritisak ih zgužva. Naravno, naučno-istraživačke podmornice mogu mnogo dublje da zarone jer je konstrukcija mnogo manja i pravljene su da budu kompaktne, idu u dubinu i trpe pritisak. Vojne podmornice moraju da imaju drugačije performanse, ogromne su, prevelika je površina na koju voda vrši pritisak, mora da se vodi računa i o materijalima od kojih se pravi kako bi imale što manju masu zbog pokretljivosti a ujedno i što veću čvrstinu, kao i da budu materijali koji su nevidljivi za sonar. I pored svega da nemaju potrebu da izrone 100 dana.

Nemačke U podmornice za vreme drugog svetskog rata su imale zaron 200 do 280 metara i to je bilo neverovatno dostignuće. Danas se prave podmornice koje su 3 puta veće a mogu da trpe tri puta veći pritisak. To je ogromna razlika.

Android Jelly Bean

pre 7 godina

"Kazanj" je trenutno najmodernija jurisna podmornica na svijetu.
Ovo je novija generacija ove vrste posto je prva iz 2010 godine imala neke nedostatke koji su na ovoj ispravljeni, to ne znaci da je prva losa.
Podmornica takodje nije nuklearna vec ima nuklearni pogon, a ne naoruzanje kako se navodi u tekstu.
- Amerikanci takodje imaju svoje jurisne podmornice klase "Los Andjeles" i novije (s' obzirom da su i one stare preko 20 godina, a ove prve i 30+) "Virdzinija".
- Podmornice sa nuklearnim naoruzanjem su klasa "Ohajo" i one su stare preko 20+ godina vec sada.. Za razliku od Rusa, Indije i Kine, Amerikanci i druge zemlje ne ulazu puno u podmornice.
To sto gledate na Discavery je samo marketing.
U zadnjie 2 decenije samo su Rusi i Kinezi proizvodili modernije podmornice.
- Rusi npr imaju najnoviju klasu "Jesen" i njenu ispravku "Borei" koje su u rangu sa "Ohajo" u smislu da su to podmornice sa nuklearnim naoruzanjem s' tim sto "Ohajo" po tehnologiji vise moze da se mjeri sa starijim generacijama "Viktor" i najvecom podmornicom na svijetu klase "Tajfun" jer su sve projektovane iz doba hladnog rata tj iz 80' godina.
- Cak su i neki americki generali ovih dana davali izjave da oni konacno moraju da pocnu da obnavljaju svoju zastarjelu flotu podmornica jer su im 70% na vezu tj nisu u plovnom stanju.
- Sto se tice cijena, milijardu i nesto za podmornicu uopste nije ogromna suma.
- Npr francuska podmornica klase "Barakuda" kosta 9.9 milijardi i duplo manja je od ruskih i duplo manje ubojitija... Ni americke ne zaostaju, klasa "Virdzinija" kosta 5-7 milijardi takodje i "Ohajo" iako su stare i preko 2 decenije.
- Jednostavno Rusi prave oruzje podjednako ubojito i ubojitije za nekoliko puta manji iznos od NATO zemalja jer se kroz vojnu industriju pere ogroman novac i pljackaju poreski obaveznici naduvavanjem cijena. Npr ovo bombardovanje Sirijske baze poreske obaveznike SAD je kostalo 137 mikiona dolara, a "Tomahavk" projektili su stari preko 30 godina.
- Dakle prvo se obrazujete, naucite nesto, procitajte pa onda komentarisite tj dajte sebi za pravo da nesto komentarisete.

Kjkj

pre 7 godina

zaboravljate da nuklearne podmornice, pogotovo ruske, stvaraju buku i ostavljaju poprilican infracrveni odraz koji vide americki vojni sateliti, i znaju gde je svaka ruska nuklearna podmornica u svakom trenutku, jer reaktor se ne moze ugasiti i zahteva hladjenje vodom u svakom trenutku. americke virginia class podmornice su nesto vise "stealth" ali opet uocljive istom metodom, pitanje je samo kakve satelite ruska vojska poseduje. nove ruske dizel podmornice uprkos nekim manjkavostima su najtisa plovila ikad napravljena.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (loki, 8. april 2017 22:15)

eto opet poznavaoca. Upravo su podmornice najstrasnije oruzje koju jedna drzava moze da poseduje. Te bajke da ces ti svaki santimetar okeana da snjimas iz satelita su bajkovita lektira iz holivudskih filmova. Dok su ameri ulagali milijarde u trome i ogromne ranjive plutajuce gradove zvane nosaci aviona, Rusi su vrlo pametno razvijali podmornice i nema tog oruzja na planeti koje moze da prismrdi jednoj ovakvoj podmornici, koja uzgred nosi naoruzanja dovoljno da sravni pola kontinenta sa zemljom, a narocito ne citavoj floti istih ili slicnih rastrkanih po okeanima. I postoji jedna statistika koja kaze da usled sveopsteg nuklearnog rata, upravo posada podmornica ima najvise sanse za prezivljavanje, toliko o tome koliko je lako pronaci i potopiti podmornice.

Kmeee, al' zato ne znaju da naprave televizor

pre 7 godina

"Jedna podmornica milijardu i po dolara. Koliko Rusa je moglo da se nahrani za te pare.. na svakog Rusa 10$
(realno, 08. april 2017 19:24)"

Realno, u USA nema gladnih, beskucnika i korisnika soc. zastite, je l' tako? Koliko takvih bi bilo nahranjeno sa cenom od 59 tomahawka?
(Naopako, 8. april 2017 21:10)

A od tih 59 tomahavka na cilj je stiglo samo 28, a ni ti nisu ljudski pogodili. Pista za uzletanje je ostala potpuno neostecena?! Pitam se sta se desilo sa 31 tomahavkom? Izgleda da su na letu prema Siriji prdnuli u cabar negde na sredini puta?! Ne znam zasto Amerikanci rakete ne kupuju od Rusa? Eno Rusi ispalise par raketa iz Kaspijskog mora na polozaje dzihadista u Siriji (razdaljina 1200-1500km), i sve pogodise cilj. Rakete pri tome lete nisko nad zemljom, radarom neuhvatljive, zaobilaze brda i doline (prilagodjavaju se terenu nad kojim lete) i pogadjaju 100% cilj.

Bojan Živković

pre 7 godina

Kao klinac sam još čuo onu teško onom koga Rusi brane i Kinezi hrane. Ovo drugo možda se i desi ali ovo prvo teško. Obori im Turska avion oni ništa, raketiraju Siriju Ameri pre neki dan oni opet ništa, nas razvališe od bombi 78 dana oni ništa. Ameri sve što naprave itekako koriste i ne propadne im kao staro gvožđe dok ovi mučenici jedva skupe pare da naprave nešto i onda to stoji bezveze i na kraju se iseče i ode u železare. Uvek sam bio rusofil ali mi već neko vreme idu na nerve sa svojim busanjem u grudi a na kraju podviju rep i puj pike ne važi. Razumem da ne treba početi WWIII zbog Sirije ali stalno dobijati šamare a kao ste neka sila je zaista jadno - čemu onda svi ti Iskanderi, Suhoji, S-400, ... Prazna priča a košta jako mnogo ruski budžet koji je smešan u odnosu na američki.

AK

pre 7 godina

Ja jos uvek imam sliku u glavi od jednoh jedinog nosaca aviona, koji je curio kao odzak u sred najhladne zime....al jbg radujemo se rusima kao da su nasi...

realno

pre 7 godina

@mene ne placa gebels

Racunaj - 30 godina razvoja, oce da ih bude 7. To su desetine milijardi dolara potrosenih na nesto sto nece verovatno nijednom iskoristiti. A ako iskoriste onda je to sigurno kraj sveta. Ako to nisu uzaludno bacene pare, ja ne znam sta je. Da je to osiguranje da ih niko ne dira, Rusi vec sad imaju dovoljno oruzja da ih niko ne sme da pipne. Jedina pretnja su teroristi ali na njih ne mozes podmornicom.. Razumem da se nekima svidja kad cuju da su Rusi jaki ali razmisljajmo

Kastro@

pre 7 godina

Filip@
Tako je,kakva bre braca samo se sprdaju sa nama.Jos nas odrase za one helihoptere(krntije).Asadu su poklonili i Suhoje i Migove.

milan

pre 7 godina

neupucenima je ova vest beznacajna ali mislim da po vaznosti prevazilazi sve ruske projekte u zadnjih 20 god.pak-fa,t-14....ovo je prva podmornica klase jasen M sto se odnosi na modernizovanu klasu M.naime prva pdmornca iz klase je sporadicno pravljena od 93'zbog nedstataka para i na kraju je procenjeno da je kostala neverovatnih 3,5 milijarde $.e sad kostala je toliko najverovatnije zbog neverovatne korupcije u rusijia i zbog osvajanja brda novih tehnologija potrebnih za pravljenje iste.postoji misljenje da je pravljenje ovakve sprave zahtevnije od slanja ljudi na mars tako da ne zavaravajte se!spravu ovog potencijala trenutno su u stanju da naprave samo:amerika,engleska i francuska zdruzenim naporima sa zabarima.nemci prave manje tihe podmornice opremljene aip pogonima ali ne ovog kapaciteta.

Gandalf

pre 7 godina

@ loki
Sateliti mogu pratiti toplinski odraz do max 100 m dubine, zato je za Rusiju Antartik strateski vazan jer su ispod ledenog pokrivaca njihove podmornice nevidljive a u dometu im je pola Amerike.

bum tras krš

pre 7 godina

@loki
što se tiče satelita koje prate u realnom vremenu na 1 SAD ide 48 ruskih. Ovo je probao da promeni Buš zakonom o svemiru, proglasivši ga Amerečkim a strogost smanjio Obama dodajući saveznike. SAD imaju drugačiju strategiju, dozvolili su privatnom sektoru da se uključi i zadnje 3 godine lete kao ludi dok američka državna administracija eliminiše stranu konkurenciju svim sredstvima. Francuska vrišti (to jest EU) od onoga što su im zamesili u Francuskoj Gvajani (teritorija EU van Evrope i glavni evropski hub za lansiranje satelita) pitanje da li će odrešivanje kese da pomogne ili će morati da nadju način to jest potrebu da uvode legitimnost medju te ljude. Rat za svemir i njegove prednosti vodi se na zemlji.

valensa

pre 7 godina

@loki To za IC odraz stoji samo na malim dubinama. Jednom kada zaroni duboko, sloj vode iznad potpuno maskira IC odraz. Pogotovu kada podmornica zaroni ispod termoklina, uglavnom oko 100m dubine. Što se tiče buke, tačno je da su nuklearne podmornice bučnije, ali i do sada su bez problema prolazile SOSUS koji je trebalo da ih čuje. Još ako kampuju ispod Servernog pola, šanse za akustičnu detekciju na većim udaljenostim ravne su nuli zbog ambijentalne buke usled konstatnog pomeranja leda. Ako Amerika zna gde se nalaze ruske podmornice, to je onda pre svega zasluga obaveštajnih službi :D. Koliko su ih puta do sada iznenadili! Ono što je meni sumnjivo, to je propeler. Sve novije podmornice su prešle na mlazni pogon (pump-jet), čak i ruski Borej koji je balistička raketna nuklearna podmornica. Navodno je tiši na većim brzinama. Ovde je očigledno još uvek klasični tip propelera. Takođe primećujem da nedostaje karakteristična "suza" na repu gde je na starijim ruskim podmornicama smešten vučeni sonar. Možda su primenili američko rešenje sa dva vučena sonara.