Četvrtak, 13.11.2003.

09:16

Marović se u Sarajevu izvinio za zla počinjena BIH

Izvor: Beta

Maroviæ se u Sarajevu izvinio za zla poèinjena BIH IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

20 Komentari

Sortiraj po:

Dobrivoje

pre 20 godina

Postupak od izuzetnog znacaja.
Ovakvi postupci su za svaku pohvalu a govore o velicini drzave i naroda koji je spreman da se izdigne i pogleda istini u oci.
Drugima ocigledno treba jos vremena za to a do toga ce doci kad tad,i oni ce morati da skidaju tesko breme proslog perioda.
Gest Predsednika vredan hvale.

Ptica

pre 20 godina

Gospodin Marovic ima prava da se izvinjava u BiH. Tim pre sto je u vreme ratnih operacija sem gospodina M. Bulatovica, i Djukanovica, bio najblizi saradinik Slobodnana Milosevica (sa crnogorske strane). Njegovo izvinjenje u tom svetlu i gledam.

Mihajlo

pre 20 godina

Ako se Marovic izvinuo postenim ljudima u Bosni koji su pretrpeli zrtve - onda pozdravljam to. Krivice su ipak individualna stvar, a ako je izvrsena agresija na priznatu BiH nakon 6.Aprila 1992. onda i izvinjenje drzave drzavi ima smisla. Oni koji to izvinjenje osudjuju - nek se zapitaju kako im je bilo dok su bombe padale po Srbiji 1999.

A nek se stave u poziciju nekoga ko je bio u Sarajevu i ziveo pod bombama 3 godine. Ja saosecam sa postenim ljudima koji su u to vreme dok su padale bombe po Sarajevu izgubili najblize. Takodje i sa svim postenim ljudima koje su Arkanovi tigrovi i ne znam ko vec poubijali u Bijeljini ili Bratuncu jos na pocetku rata. SRJ je morala da to spreci, i zato sto nije zato se Marovic i mora izvinuti u ime svih nas koji smo tada cutali. Ne opravdava nas tu cak ni ono sto su Muslimani u BiH radili vojnicima JNA.

Batajnica-Masivna Grobnica.

pre 20 godina

pa to je dobro kao prvi korako pomirenju ali daleko od dovoljno.Ratni kriminalac broj jedan-Ratko Mladic- se dan danas stiti od vojske u srbiji.

Borna

pre 20 godina

Fino je to sto se Marovic ispricao (oprostite ne znam kako se gramaticki kaze "izvinio" u bilo kojem licu) za srbijanska zlodjela i ucesce u ratu u BiH. Ne razumijem zasto se gradjani SiCG-e uzbudjuju oko toga. Rata u Srbiji nikada nije niti bilo. Ili sam ja nesto prespavao?! A i zasto bi se BiH vlada ispricavala SiCG-i kada su Srbi (u BiH) u biti gradjani BiH. Ne bi imalo smisla. Mislim da je Marovic dobro postupio. Povijest ce pokazati.

Znanac Stranac

pre 20 godina

Izvinjenje kao gest trazenja oprastaja od onih kojima je nanet bol tokom ovih zadnjih ratova je samo izraz dobre volje da se o stvarima koje su se dogadjale razgovara na jedan mirniji nacin. Sa te strane pozdravljam ovaj gest gospodina Marovica i ocekujem da ce sada biti mnogo lakse da se o svemu razgovara pa i o tuzbama, da se dodje do svih podataka, ali i zlocina koji su pocinili pojedinci, krijuci se iza nacinalnog plasta. Svako neka kriticki sagleda svoju ulogu u predhodnim ratovima, sta je radio za koga je glasao a sve u svrhu da se vise ne ponovi. Ratovi kao posledicu ostave duboke tragove kako na pobednike tako i na porazene, jer niko u sustini ne pobedi svi su na gubitku.

Mislim da je ovo dobar potez jer se u Srbiji za nesto vise od mesec dana ponovo odrzavaju izbori i narod bi trebao da zna da birajuci za stranke u stvari biraju svoju buducnost i buducnost svoje dece. Pa braco Srbi pamet u glavu da ne moramo opet da se izvinjavamo...

sale1000

pre 20 godina

Fin potez. Sada su na redu BiH Muslimani da se izvinu za zlocine koje su oni pocinili nad srbima i hrvatima u BiH. Ili ce se i dalje ponasati kao nevine zrtve sa cistim rukama?

Vlada, California

pre 20 godina

Mislim da Marovicevo izvinjenje ne navlaci nikakav plast agresora ni na koga. Ceo svet zna sta se desavalo u Bosni, sto se jasno cuje i na sudjenju Milosevicu. Cini mi se da vise niko ne okrivljuje samo Srbe ili samo Srbiju za ratove. Prema tome, u manjoj ili vecoj meri, svi su krivi i svi treba da se izvine. Ako ce to da pomogne nekome - mislim da treba uraditi, iskreno, realno, bez preterivanja.

Cudno je kako smo skloni krajnostima. Dok jedni kategoricno odbijaju izvinjenje bilo koje vrste, drugi bi da uz izvinjenje ponizimo sebe cak i vise nego sto bi Hrvati, Muslimani to zeleli. Nigde sredine...

nesa

pre 20 godina

Ja stvarno ne znam koje filmove ovi nasi politicari gledaju i sa kojim ciljem, svrhom i u cije ime se izvinjavaju. Ako postoji neki konkretan i merljivi cilj ili svrha, koji ce postici nakon ovog izvinjenja, neka se to kaze, pa onda moze izvinjenje. Inace ja mislim da izvinjenje kao politicka kategorija ne postoji. Politika nije bon-ton.

I jos jedna stvar, bilo lepo da se svi oni koji se izvinjavaju, prvo izvine gradjanima Srbije i Crne Gore, pogotovo onima koji su ostali invalidi, pa onda onima koji su izbegli u SCG i onda od gradjana SCG da traze dozvolu da se nekom izvinu.

Gordana, Norveška

pre 20 godina

Na nama je da se izvinemo za ono sto je počinjeno u naše ime. I to ne treba da ima nikakve veze sa tim da li se drugi nama izvinjavaju za zločine počinjene nad našim narodom u njihovo ime. Mi sami treba da započnemo i prođemo svoj sopstveni proces očišćenja. A ako se oni i nikad ne izvinu nama, pa šta reći - tim gore po njih. Ako neće sami da operu svoje ruke, nek nastave put prljavih ruku, što će im se kad tad slupati o glavu. Ili njima ili njihovim potomcima.

Ugledajmo se na Nemačku: Činjenica je da je Nemačka nanela mnogo zla u II sv. ratu. Isto je tako činjenica i da su izgubili i da su decenijama posle toga preuzimali svu krivicu II sv. rata na sebe. Ćutali, kajali se i radili. Nemačka je sada, posle 50 godina, jedna i politički i ekonomski stabilna država, sigurna u svoju demokratiju. Šta su postigli bezuslovnim kajanjem?

Kao prvo, završili su sa tim. Nakon toliko godina i toliko bezuslovnog priznavanja krivice, samo kreten kao što je Berluskoni može da nazove nemačkog parlamentarca nacistom, što je, s pravom, izazvalo gnušanje ostatka Evrope. Kao drugo, kako vreme prolazi, glave se hlade, i istorija, koja je, verovali ili ne, negde i nauka, počinje da se odvaja od dnevne politike i istina na kraju nazadrživo izbija na videlo. Sada su nedela izvršena nad Nemcima opštepoznata i više nije ni najmanje kontraverzno reći da među najveća zlodela II av. rata spada i bombardovanje Drezdena, koje je bilo čist pokolj civilnog stanovništva.

Ja ni na koji način ne želim da uporedim zlodela koja su Nemci učinili u tom ratu sa zlodelima koja su Srbi počinili u ovom, jer tu postoji ogromna razlika u obimu, ali ako Srbnu pognu glavu, i ugledaju se na Nemce, mogu izaći iz ovog mraka ojačani.

Dejan

pre 20 godina

Moj stav je da su izvinjenja za zlodela ucinjena od strane pojedinaca iz SCG sasvim na mestu. To je korak unapred, to je stav koji moze samo pomoci SCG u buducnosti. A pravi drzavnik uvek radi u korist svoje zemlje

Dejan

pre 20 godina

Da li se to Predsednik izvinuo zrtvama zlocina koje su gradjani Crne Gore - sandzacki muslimani pocinili u Bosni i Hercegovini?
U cije ime se Predsednik izvinuo? Da li u ime u ime onih koji su ga izabrali?
Pitanje je, za cije zlocine i u ime koga se Predsednik izvinjava?
Zasto jednom, konacno, ne prestanete sa tim?

direktor

pre 20 godina

mislim da bi se mogli poceti zblizavati tako sto ce srbija otvoriti arhive, i otkriti u kojoj mjeri je srbijanska policija bila umjesana u pokolj u srebrenici.

pantheliya

pre 20 godina

U redu.Treba se izvinuti kad ima razloga.Al jednostrano izvinjenje nema nikakve svrhe.Tim cinom samo prebacujemo krivicu na sebe.Ko treba da se izvini i kome za stradanje Srba u srednjoj Bosni.Zna li g-din Marovic koliko je mina ispaljeno na Hadzice i na ostale srpske opstine u Sarajevu?Ko treba da se izvine roditeljima vojnika JNA koji su stradali u kolonama po Sarajevu i Tuzli.
Dali neko iz sveta treba da se izvini zbog preranog priznanja BiH kao samostalne drzave,sto je jedan od osnovnih razloga sukoba u BiH.
Za svaki zlocin se mora odgovarati.Ali u ovom balkanskom loncu ovakvim jednostranim aktom samo navlacimo plast "agresora" na sebe.Neverovatno je koliko smo mi Srbi skloni da idemo u ekstremne krajnosti.

Jelena Pavlovic

pre 20 godina

Lepo! Neka se dokaze iskrenost ovakvog cina momentalnim hapsenjem svih koji su ucestvovali u razaranju, ubijanju, pretvaranju parkova u groblja i ulica u rovove. Svi, sa svih strana, iz rupa, pecina, sa planina, iz sigurnih kuca i ostalih sklonista, neka se izvedu pred sud, posto nasi nisu funkcionalni, pa neka budu izvedeni pred medjunarodni gde ce njihovo osudjivanje i stvarno pokajanje, ako imaju savest, pokazati iskrenost i verodostojnost izvinjenja.

Hladnjaca

pre 20 godina

Citat: "Ratko Mladic se krije u Srbiji i Crnoj Gori a stite ga neke strukture vlasti i vojske". Kraj citata Carle del Ponte, Glavnog tuzioca Tribunala u Hagu. Nema izvinjenja i pomirenja BEZ ISTINE I PRAVDE.

dana

pre 20 godina

Zanima me ko je sve znao za moguca Maroviceva izvinjenja...naravno da treba priblizavati narode ali ne treba opet ici istim putem i praviti iste greske...Ko se Srbima izvinio..ili isprico...molim vas...Dosta je Srbiji to sto pati jos uvek i krvari...ali postoje i drugi nacini da se postane dobar sused...dosta je bilo da se Srbi zalecu za bratstvo i jedinstvo i da opet posrcu i prihvataju krivicu na sebe...daj fore da i oni uvide da su gresili...

Crnogorac

pre 20 godina

Fino od gosp. Marovica, ljudski. Ali ko se nama dosada izvinuo. Mi se svima izvinjavamo, a nama niko kao da se nad srpskim narodom nijedan zlocin nije nacinio. Nase komsije prvo, a za njima cela Evropa i SAD treba da se izvine Srpskom i Crnogorskom narodu za konspiraciju sprovedenu provit njih.

Gradjanski

pre 20 godina

Gospodin Marovic je fenomenalan politicar i covek pre svega.
Ovim dajem moju podrsku njegovom prezentiranju plemenitosti i umecem diplomatije.

NE U MOJE IME!

pre 20 godina

Uoci poslednjeg rata u Iraku, u Americi i Britaniji je postojala kampanja "NOT IN MY NAME", koja je bila protiv stavova Busa i Blera. Tako bi u Srbiji trebalo da postoji kampanja protiv besmislenih "izvinjavanja", i nek se zove "NE U MOJE IME!".

NE U MOJE IME!

pre 20 godina

Uoci poslednjeg rata u Iraku, u Americi i Britaniji je postojala kampanja "NOT IN MY NAME", koja je bila protiv stavova Busa i Blera. Tako bi u Srbiji trebalo da postoji kampanja protiv besmislenih "izvinjavanja", i nek se zove "NE U MOJE IME!".

Gradjanski

pre 20 godina

Gospodin Marovic je fenomenalan politicar i covek pre svega.
Ovim dajem moju podrsku njegovom prezentiranju plemenitosti i umecem diplomatije.

direktor

pre 20 godina

mislim da bi se mogli poceti zblizavati tako sto ce srbija otvoriti arhive, i otkriti u kojoj mjeri je srbijanska policija bila umjesana u pokolj u srebrenici.

Hladnjaca

pre 20 godina

Citat: "Ratko Mladic se krije u Srbiji i Crnoj Gori a stite ga neke strukture vlasti i vojske". Kraj citata Carle del Ponte, Glavnog tuzioca Tribunala u Hagu. Nema izvinjenja i pomirenja BEZ ISTINE I PRAVDE.

dana

pre 20 godina

Zanima me ko je sve znao za moguca Maroviceva izvinjenja...naravno da treba priblizavati narode ali ne treba opet ici istim putem i praviti iste greske...Ko se Srbima izvinio..ili isprico...molim vas...Dosta je Srbiji to sto pati jos uvek i krvari...ali postoje i drugi nacini da se postane dobar sused...dosta je bilo da se Srbi zalecu za bratstvo i jedinstvo i da opet posrcu i prihvataju krivicu na sebe...daj fore da i oni uvide da su gresili...

Dejan

pre 20 godina

Da li se to Predsednik izvinuo zrtvama zlocina koje su gradjani Crne Gore - sandzacki muslimani pocinili u Bosni i Hercegovini?
U cije ime se Predsednik izvinuo? Da li u ime u ime onih koji su ga izabrali?
Pitanje je, za cije zlocine i u ime koga se Predsednik izvinjava?
Zasto jednom, konacno, ne prestanete sa tim?

pantheliya

pre 20 godina

U redu.Treba se izvinuti kad ima razloga.Al jednostrano izvinjenje nema nikakve svrhe.Tim cinom samo prebacujemo krivicu na sebe.Ko treba da se izvini i kome za stradanje Srba u srednjoj Bosni.Zna li g-din Marovic koliko je mina ispaljeno na Hadzice i na ostale srpske opstine u Sarajevu?Ko treba da se izvine roditeljima vojnika JNA koji su stradali u kolonama po Sarajevu i Tuzli.
Dali neko iz sveta treba da se izvini zbog preranog priznanja BiH kao samostalne drzave,sto je jedan od osnovnih razloga sukoba u BiH.
Za svaki zlocin se mora odgovarati.Ali u ovom balkanskom loncu ovakvim jednostranim aktom samo navlacimo plast "agresora" na sebe.Neverovatno je koliko smo mi Srbi skloni da idemo u ekstremne krajnosti.

Crnogorac

pre 20 godina

Fino od gosp. Marovica, ljudski. Ali ko se nama dosada izvinuo. Mi se svima izvinjavamo, a nama niko kao da se nad srpskim narodom nijedan zlocin nije nacinio. Nase komsije prvo, a za njima cela Evropa i SAD treba da se izvine Srpskom i Crnogorskom narodu za konspiraciju sprovedenu provit njih.

Jelena Pavlovic

pre 20 godina

Lepo! Neka se dokaze iskrenost ovakvog cina momentalnim hapsenjem svih koji su ucestvovali u razaranju, ubijanju, pretvaranju parkova u groblja i ulica u rovove. Svi, sa svih strana, iz rupa, pecina, sa planina, iz sigurnih kuca i ostalih sklonista, neka se izvedu pred sud, posto nasi nisu funkcionalni, pa neka budu izvedeni pred medjunarodni gde ce njihovo osudjivanje i stvarno pokajanje, ako imaju savest, pokazati iskrenost i verodostojnost izvinjenja.

Dejan

pre 20 godina

Moj stav je da su izvinjenja za zlodela ucinjena od strane pojedinaca iz SCG sasvim na mestu. To je korak unapred, to je stav koji moze samo pomoci SCG u buducnosti. A pravi drzavnik uvek radi u korist svoje zemlje

Vlada, California

pre 20 godina

Mislim da Marovicevo izvinjenje ne navlaci nikakav plast agresora ni na koga. Ceo svet zna sta se desavalo u Bosni, sto se jasno cuje i na sudjenju Milosevicu. Cini mi se da vise niko ne okrivljuje samo Srbe ili samo Srbiju za ratove. Prema tome, u manjoj ili vecoj meri, svi su krivi i svi treba da se izvine. Ako ce to da pomogne nekome - mislim da treba uraditi, iskreno, realno, bez preterivanja.

Cudno je kako smo skloni krajnostima. Dok jedni kategoricno odbijaju izvinjenje bilo koje vrste, drugi bi da uz izvinjenje ponizimo sebe cak i vise nego sto bi Hrvati, Muslimani to zeleli. Nigde sredine...

nesa

pre 20 godina

Ja stvarno ne znam koje filmove ovi nasi politicari gledaju i sa kojim ciljem, svrhom i u cije ime se izvinjavaju. Ako postoji neki konkretan i merljivi cilj ili svrha, koji ce postici nakon ovog izvinjenja, neka se to kaze, pa onda moze izvinjenje. Inace ja mislim da izvinjenje kao politicka kategorija ne postoji. Politika nije bon-ton.

I jos jedna stvar, bilo lepo da se svi oni koji se izvinjavaju, prvo izvine gradjanima Srbije i Crne Gore, pogotovo onima koji su ostali invalidi, pa onda onima koji su izbegli u SCG i onda od gradjana SCG da traze dozvolu da se nekom izvinu.

Gordana, Norveška

pre 20 godina

Na nama je da se izvinemo za ono sto je počinjeno u naše ime. I to ne treba da ima nikakve veze sa tim da li se drugi nama izvinjavaju za zločine počinjene nad našim narodom u njihovo ime. Mi sami treba da započnemo i prođemo svoj sopstveni proces očišćenja. A ako se oni i nikad ne izvinu nama, pa šta reći - tim gore po njih. Ako neće sami da operu svoje ruke, nek nastave put prljavih ruku, što će im se kad tad slupati o glavu. Ili njima ili njihovim potomcima.

Ugledajmo se na Nemačku: Činjenica je da je Nemačka nanela mnogo zla u II sv. ratu. Isto je tako činjenica i da su izgubili i da su decenijama posle toga preuzimali svu krivicu II sv. rata na sebe. Ćutali, kajali se i radili. Nemačka je sada, posle 50 godina, jedna i politički i ekonomski stabilna država, sigurna u svoju demokratiju. Šta su postigli bezuslovnim kajanjem?

Kao prvo, završili su sa tim. Nakon toliko godina i toliko bezuslovnog priznavanja krivice, samo kreten kao što je Berluskoni može da nazove nemačkog parlamentarca nacistom, što je, s pravom, izazvalo gnušanje ostatka Evrope. Kao drugo, kako vreme prolazi, glave se hlade, i istorija, koja je, verovali ili ne, negde i nauka, počinje da se odvaja od dnevne politike i istina na kraju nazadrživo izbija na videlo. Sada su nedela izvršena nad Nemcima opštepoznata i više nije ni najmanje kontraverzno reći da među najveća zlodela II av. rata spada i bombardovanje Drezdena, koje je bilo čist pokolj civilnog stanovništva.

Ja ni na koji način ne želim da uporedim zlodela koja su Nemci učinili u tom ratu sa zlodelima koja su Srbi počinili u ovom, jer tu postoji ogromna razlika u obimu, ali ako Srbnu pognu glavu, i ugledaju se na Nemce, mogu izaći iz ovog mraka ojačani.

sale1000

pre 20 godina

Fin potez. Sada su na redu BiH Muslimani da se izvinu za zlocine koje su oni pocinili nad srbima i hrvatima u BiH. Ili ce se i dalje ponasati kao nevine zrtve sa cistim rukama?

Znanac Stranac

pre 20 godina

Izvinjenje kao gest trazenja oprastaja od onih kojima je nanet bol tokom ovih zadnjih ratova je samo izraz dobre volje da se o stvarima koje su se dogadjale razgovara na jedan mirniji nacin. Sa te strane pozdravljam ovaj gest gospodina Marovica i ocekujem da ce sada biti mnogo lakse da se o svemu razgovara pa i o tuzbama, da se dodje do svih podataka, ali i zlocina koji su pocinili pojedinci, krijuci se iza nacinalnog plasta. Svako neka kriticki sagleda svoju ulogu u predhodnim ratovima, sta je radio za koga je glasao a sve u svrhu da se vise ne ponovi. Ratovi kao posledicu ostave duboke tragove kako na pobednike tako i na porazene, jer niko u sustini ne pobedi svi su na gubitku.

Mislim da je ovo dobar potez jer se u Srbiji za nesto vise od mesec dana ponovo odrzavaju izbori i narod bi trebao da zna da birajuci za stranke u stvari biraju svoju buducnost i buducnost svoje dece. Pa braco Srbi pamet u glavu da ne moramo opet da se izvinjavamo...

Borna

pre 20 godina

Fino je to sto se Marovic ispricao (oprostite ne znam kako se gramaticki kaze "izvinio" u bilo kojem licu) za srbijanska zlodjela i ucesce u ratu u BiH. Ne razumijem zasto se gradjani SiCG-e uzbudjuju oko toga. Rata u Srbiji nikada nije niti bilo. Ili sam ja nesto prespavao?! A i zasto bi se BiH vlada ispricavala SiCG-i kada su Srbi (u BiH) u biti gradjani BiH. Ne bi imalo smisla. Mislim da je Marovic dobro postupio. Povijest ce pokazati.

Batajnica-Masivna Grobnica.

pre 20 godina

pa to je dobro kao prvi korako pomirenju ali daleko od dovoljno.Ratni kriminalac broj jedan-Ratko Mladic- se dan danas stiti od vojske u srbiji.

Mihajlo

pre 20 godina

Ako se Marovic izvinuo postenim ljudima u Bosni koji su pretrpeli zrtve - onda pozdravljam to. Krivice su ipak individualna stvar, a ako je izvrsena agresija na priznatu BiH nakon 6.Aprila 1992. onda i izvinjenje drzave drzavi ima smisla. Oni koji to izvinjenje osudjuju - nek se zapitaju kako im je bilo dok su bombe padale po Srbiji 1999.

A nek se stave u poziciju nekoga ko je bio u Sarajevu i ziveo pod bombama 3 godine. Ja saosecam sa postenim ljudima koji su u to vreme dok su padale bombe po Sarajevu izgubili najblize. Takodje i sa svim postenim ljudima koje su Arkanovi tigrovi i ne znam ko vec poubijali u Bijeljini ili Bratuncu jos na pocetku rata. SRJ je morala da to spreci, i zato sto nije zato se Marovic i mora izvinuti u ime svih nas koji smo tada cutali. Ne opravdava nas tu cak ni ono sto su Muslimani u BiH radili vojnicima JNA.

Ptica

pre 20 godina

Gospodin Marovic ima prava da se izvinjava u BiH. Tim pre sto je u vreme ratnih operacija sem gospodina M. Bulatovica, i Djukanovica, bio najblizi saradinik Slobodnana Milosevica (sa crnogorske strane). Njegovo izvinjenje u tom svetlu i gledam.

Dobrivoje

pre 20 godina

Postupak od izuzetnog znacaja.
Ovakvi postupci su za svaku pohvalu a govore o velicini drzave i naroda koji je spreman da se izdigne i pogleda istini u oci.
Drugima ocigledno treba jos vremena za to a do toga ce doci kad tad,i oni ce morati da skidaju tesko breme proslog perioda.
Gest Predsednika vredan hvale.

NE U MOJE IME!

pre 20 godina

Uoci poslednjeg rata u Iraku, u Americi i Britaniji je postojala kampanja "NOT IN MY NAME", koja je bila protiv stavova Busa i Blera. Tako bi u Srbiji trebalo da postoji kampanja protiv besmislenih "izvinjavanja", i nek se zove "NE U MOJE IME!".

Gradjanski

pre 20 godina

Gospodin Marovic je fenomenalan politicar i covek pre svega.
Ovim dajem moju podrsku njegovom prezentiranju plemenitosti i umecem diplomatije.

direktor

pre 20 godina

mislim da bi se mogli poceti zblizavati tako sto ce srbija otvoriti arhive, i otkriti u kojoj mjeri je srbijanska policija bila umjesana u pokolj u srebrenici.

Hladnjaca

pre 20 godina

Citat: "Ratko Mladic se krije u Srbiji i Crnoj Gori a stite ga neke strukture vlasti i vojske". Kraj citata Carle del Ponte, Glavnog tuzioca Tribunala u Hagu. Nema izvinjenja i pomirenja BEZ ISTINE I PRAVDE.

dana

pre 20 godina

Zanima me ko je sve znao za moguca Maroviceva izvinjenja...naravno da treba priblizavati narode ali ne treba opet ici istim putem i praviti iste greske...Ko se Srbima izvinio..ili isprico...molim vas...Dosta je Srbiji to sto pati jos uvek i krvari...ali postoje i drugi nacini da se postane dobar sused...dosta je bilo da se Srbi zalecu za bratstvo i jedinstvo i da opet posrcu i prihvataju krivicu na sebe...daj fore da i oni uvide da su gresili...

Dejan

pre 20 godina

Da li se to Predsednik izvinuo zrtvama zlocina koje su gradjani Crne Gore - sandzacki muslimani pocinili u Bosni i Hercegovini?
U cije ime se Predsednik izvinuo? Da li u ime u ime onih koji su ga izabrali?
Pitanje je, za cije zlocine i u ime koga se Predsednik izvinjava?
Zasto jednom, konacno, ne prestanete sa tim?

pantheliya

pre 20 godina

U redu.Treba se izvinuti kad ima razloga.Al jednostrano izvinjenje nema nikakve svrhe.Tim cinom samo prebacujemo krivicu na sebe.Ko treba da se izvini i kome za stradanje Srba u srednjoj Bosni.Zna li g-din Marovic koliko je mina ispaljeno na Hadzice i na ostale srpske opstine u Sarajevu?Ko treba da se izvine roditeljima vojnika JNA koji su stradali u kolonama po Sarajevu i Tuzli.
Dali neko iz sveta treba da se izvini zbog preranog priznanja BiH kao samostalne drzave,sto je jedan od osnovnih razloga sukoba u BiH.
Za svaki zlocin se mora odgovarati.Ali u ovom balkanskom loncu ovakvim jednostranim aktom samo navlacimo plast "agresora" na sebe.Neverovatno je koliko smo mi Srbi skloni da idemo u ekstremne krajnosti.

Crnogorac

pre 20 godina

Fino od gosp. Marovica, ljudski. Ali ko se nama dosada izvinuo. Mi se svima izvinjavamo, a nama niko kao da se nad srpskim narodom nijedan zlocin nije nacinio. Nase komsije prvo, a za njima cela Evropa i SAD treba da se izvine Srpskom i Crnogorskom narodu za konspiraciju sprovedenu provit njih.

Jelena Pavlovic

pre 20 godina

Lepo! Neka se dokaze iskrenost ovakvog cina momentalnim hapsenjem svih koji su ucestvovali u razaranju, ubijanju, pretvaranju parkova u groblja i ulica u rovove. Svi, sa svih strana, iz rupa, pecina, sa planina, iz sigurnih kuca i ostalih sklonista, neka se izvedu pred sud, posto nasi nisu funkcionalni, pa neka budu izvedeni pred medjunarodni gde ce njihovo osudjivanje i stvarno pokajanje, ako imaju savest, pokazati iskrenost i verodostojnost izvinjenja.

Dejan

pre 20 godina

Moj stav je da su izvinjenja za zlodela ucinjena od strane pojedinaca iz SCG sasvim na mestu. To je korak unapred, to je stav koji moze samo pomoci SCG u buducnosti. A pravi drzavnik uvek radi u korist svoje zemlje

Vlada, California

pre 20 godina

Mislim da Marovicevo izvinjenje ne navlaci nikakav plast agresora ni na koga. Ceo svet zna sta se desavalo u Bosni, sto se jasno cuje i na sudjenju Milosevicu. Cini mi se da vise niko ne okrivljuje samo Srbe ili samo Srbiju za ratove. Prema tome, u manjoj ili vecoj meri, svi su krivi i svi treba da se izvine. Ako ce to da pomogne nekome - mislim da treba uraditi, iskreno, realno, bez preterivanja.

Cudno je kako smo skloni krajnostima. Dok jedni kategoricno odbijaju izvinjenje bilo koje vrste, drugi bi da uz izvinjenje ponizimo sebe cak i vise nego sto bi Hrvati, Muslimani to zeleli. Nigde sredine...

nesa

pre 20 godina

Ja stvarno ne znam koje filmove ovi nasi politicari gledaju i sa kojim ciljem, svrhom i u cije ime se izvinjavaju. Ako postoji neki konkretan i merljivi cilj ili svrha, koji ce postici nakon ovog izvinjenja, neka se to kaze, pa onda moze izvinjenje. Inace ja mislim da izvinjenje kao politicka kategorija ne postoji. Politika nije bon-ton.

I jos jedna stvar, bilo lepo da se svi oni koji se izvinjavaju, prvo izvine gradjanima Srbije i Crne Gore, pogotovo onima koji su ostali invalidi, pa onda onima koji su izbegli u SCG i onda od gradjana SCG da traze dozvolu da se nekom izvinu.

Gordana, Norveška

pre 20 godina

Na nama je da se izvinemo za ono sto je počinjeno u naše ime. I to ne treba da ima nikakve veze sa tim da li se drugi nama izvinjavaju za zločine počinjene nad našim narodom u njihovo ime. Mi sami treba da započnemo i prođemo svoj sopstveni proces očišćenja. A ako se oni i nikad ne izvinu nama, pa šta reći - tim gore po njih. Ako neće sami da operu svoje ruke, nek nastave put prljavih ruku, što će im se kad tad slupati o glavu. Ili njima ili njihovim potomcima.

Ugledajmo se na Nemačku: Činjenica je da je Nemačka nanela mnogo zla u II sv. ratu. Isto je tako činjenica i da su izgubili i da su decenijama posle toga preuzimali svu krivicu II sv. rata na sebe. Ćutali, kajali se i radili. Nemačka je sada, posle 50 godina, jedna i politički i ekonomski stabilna država, sigurna u svoju demokratiju. Šta su postigli bezuslovnim kajanjem?

Kao prvo, završili su sa tim. Nakon toliko godina i toliko bezuslovnog priznavanja krivice, samo kreten kao što je Berluskoni može da nazove nemačkog parlamentarca nacistom, što je, s pravom, izazvalo gnušanje ostatka Evrope. Kao drugo, kako vreme prolazi, glave se hlade, i istorija, koja je, verovali ili ne, negde i nauka, počinje da se odvaja od dnevne politike i istina na kraju nazadrživo izbija na videlo. Sada su nedela izvršena nad Nemcima opštepoznata i više nije ni najmanje kontraverzno reći da među najveća zlodela II av. rata spada i bombardovanje Drezdena, koje je bilo čist pokolj civilnog stanovništva.

Ja ni na koji način ne želim da uporedim zlodela koja su Nemci učinili u tom ratu sa zlodelima koja su Srbi počinili u ovom, jer tu postoji ogromna razlika u obimu, ali ako Srbnu pognu glavu, i ugledaju se na Nemce, mogu izaći iz ovog mraka ojačani.

sale1000

pre 20 godina

Fin potez. Sada su na redu BiH Muslimani da se izvinu za zlocine koje su oni pocinili nad srbima i hrvatima u BiH. Ili ce se i dalje ponasati kao nevine zrtve sa cistim rukama?

Znanac Stranac

pre 20 godina

Izvinjenje kao gest trazenja oprastaja od onih kojima je nanet bol tokom ovih zadnjih ratova je samo izraz dobre volje da se o stvarima koje su se dogadjale razgovara na jedan mirniji nacin. Sa te strane pozdravljam ovaj gest gospodina Marovica i ocekujem da ce sada biti mnogo lakse da se o svemu razgovara pa i o tuzbama, da se dodje do svih podataka, ali i zlocina koji su pocinili pojedinci, krijuci se iza nacinalnog plasta. Svako neka kriticki sagleda svoju ulogu u predhodnim ratovima, sta je radio za koga je glasao a sve u svrhu da se vise ne ponovi. Ratovi kao posledicu ostave duboke tragove kako na pobednike tako i na porazene, jer niko u sustini ne pobedi svi su na gubitku.

Mislim da je ovo dobar potez jer se u Srbiji za nesto vise od mesec dana ponovo odrzavaju izbori i narod bi trebao da zna da birajuci za stranke u stvari biraju svoju buducnost i buducnost svoje dece. Pa braco Srbi pamet u glavu da ne moramo opet da se izvinjavamo...

Borna

pre 20 godina

Fino je to sto se Marovic ispricao (oprostite ne znam kako se gramaticki kaze "izvinio" u bilo kojem licu) za srbijanska zlodjela i ucesce u ratu u BiH. Ne razumijem zasto se gradjani SiCG-e uzbudjuju oko toga. Rata u Srbiji nikada nije niti bilo. Ili sam ja nesto prespavao?! A i zasto bi se BiH vlada ispricavala SiCG-i kada su Srbi (u BiH) u biti gradjani BiH. Ne bi imalo smisla. Mislim da je Marovic dobro postupio. Povijest ce pokazati.

Batajnica-Masivna Grobnica.

pre 20 godina

pa to je dobro kao prvi korako pomirenju ali daleko od dovoljno.Ratni kriminalac broj jedan-Ratko Mladic- se dan danas stiti od vojske u srbiji.

Mihajlo

pre 20 godina

Ako se Marovic izvinuo postenim ljudima u Bosni koji su pretrpeli zrtve - onda pozdravljam to. Krivice su ipak individualna stvar, a ako je izvrsena agresija na priznatu BiH nakon 6.Aprila 1992. onda i izvinjenje drzave drzavi ima smisla. Oni koji to izvinjenje osudjuju - nek se zapitaju kako im je bilo dok su bombe padale po Srbiji 1999.

A nek se stave u poziciju nekoga ko je bio u Sarajevu i ziveo pod bombama 3 godine. Ja saosecam sa postenim ljudima koji su u to vreme dok su padale bombe po Sarajevu izgubili najblize. Takodje i sa svim postenim ljudima koje su Arkanovi tigrovi i ne znam ko vec poubijali u Bijeljini ili Bratuncu jos na pocetku rata. SRJ je morala da to spreci, i zato sto nije zato se Marovic i mora izvinuti u ime svih nas koji smo tada cutali. Ne opravdava nas tu cak ni ono sto su Muslimani u BiH radili vojnicima JNA.

Ptica

pre 20 godina

Gospodin Marovic ima prava da se izvinjava u BiH. Tim pre sto je u vreme ratnih operacija sem gospodina M. Bulatovica, i Djukanovica, bio najblizi saradinik Slobodnana Milosevica (sa crnogorske strane). Njegovo izvinjenje u tom svetlu i gledam.

Dobrivoje

pre 20 godina

Postupak od izuzetnog znacaja.
Ovakvi postupci su za svaku pohvalu a govore o velicini drzave i naroda koji je spreman da se izdigne i pogleda istini u oci.
Drugima ocigledno treba jos vremena za to a do toga ce doci kad tad,i oni ce morati da skidaju tesko breme proslog perioda.
Gest Predsednika vredan hvale.