Subota, 25.03.2017.

20:49

N1: Nađena baza podataka 400.000 građana Srbije - čija je?

Podaci više od 400.000 građana Srbije, sa JMBG, brojem lične karte, adresom, kućnim i mobilnim telefonom, našli su se na jednom javnom serveru, javlja TV N1.

Izvor: Beta

N1: Naðena baza podataka 400.000 graðana Srbije - èija je? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

55 Komentari

Sortiraj po:

zq

pre 7 godina

"Ovakav detaljni spisak se moze dobiti samo kombinovanjem podataka iz vise baza, npr. zdravstveni kartoni + potpisi podrske + mobilna telefonija + fiksna (=mts...) + biracki spiskovi...
UDBA, snajka, UDBA..., 26. mart 2017 12:29)" Bravo, ovo je sigurno tačno i izgleda da su već uporedili podatke iz drugih baza i one iz potpisa podrške. Ranije su me obavezno zvali telefonom, a i obilazili, sada ih nema, mora da su našli moje ime na jednom spisku podrške pa rešili da me preskoče. Eto još jedne, neočekivane, koristi od podrške kandidatu za koga smatrate da je bolji :)

UDBA, snajka, UDBA...

pre 7 godina

Ovakav detaljni spisak se moze dobiti samo kombinovanjem podataka iz vise baza, npr. zdravstveni kartoni + potpisi podrske + mobilna telefonija + fiksna (=mts...) + biracki spiskovi...
Sto sve govori da je politicko-administrativni vrh ove drzave TRUO DO KOSKE i da se taj orvelovski tumor mora odseci ako mislimo da prezivimo.

Ivan S

pre 7 godina

U svakom gradu u kome postoje drzavne ustanove i javna preduzeca, postoji jedan prost spisak. Njega cine ljudi zaposleni u tim preduzecima i garantovan broj glasova koje moraju da donesu stranci. Sve dok postoji takav ljudski otpad postojace i tiranija elite nad narodom.

Don Giovanni

pre 7 godina

Inace, ovo je strasno, gledao sam prilogna N1.
Jedan lik ima komentar "Veliki protivnik ove vlast. Ne kontaktirati"

Svaka cast domacine, mora da ih je najurio s puskom.
(gde mi zivimo, 25. mart 2017 22:19)

Ne da je strašno, nego je dno užasa!!!

Ono kad neki tupavi stranački bot sebi dozvoli da o nekome koga ni ne poznaje donosi besprizivne ocene tipa "veliki protivnik ove vlasti". To može čoveku da uništi život!

Na primer, pokrene neki posao ili počne da gradi kuću, ali kad krene da po opštini da sakuplja potrebne papire, otkrije da mu to nikako ne uspeva jer je "veliki protivnik ove vlasti" koga zato ***** vlast kažnjava!

Hoće da se zaposli u nekom javnom preduzeću ili njegova firma konkuriše za javni tender. Sve je u redu, ispunjava sve potrebne uslove, osim što je "veliki protivnik ove vlasti" i zato ništa od posla! (Dobro, to se rešava šakom evra. Malo većom!)

Ima neki spor na sudu, u kome je zakon na njegovoj strani. Ništa mu ne vredi, ipak gubi spor jer je "veliki protivnik ove vlasti"!

Sin li ćerka hoće da studiraju na državnom fakultetu. Sve je u redu, imaju sve potrebne preduslove, ali ipak ih ne prime jer... znate već!

Što je najgore, niti zna ko ga je tako "ocenio", niti zašto, niti dobija priliku da se "popravi", nego je obeležen kao "loš", možda zauvek! I nikad ne zna kad i zašto ta botovska "ocena" može biti zloupotrebljena protiv njega! Ludilo!

E, to je ono najgore kad se botovima dozvoli da besprizivno ocenjuju ljude!

Milan

pre 7 godina

Mnogi ce propatiti zbog neznanja nepismenih politicara, ali vladajucoj partiji upravo trebaju takvi, nepismeni a bahati, koji nerazmisljaju a slepo izvrsavaju naredjenja!

hm?

pre 7 godina

U nekoj drugoj državi taj pomocnik predsednika opstine bi se vec preznojavao u policiji objasnjavajuci u koju svrhu je prikupljao podatke gradjana.....

Pomalo znam

pre 7 godina

Праве се невешти, а сви јако добро знају да већина странака које су некада биле на власти имају такве базе, добијене злоупотребама јавних евиденција које су им уступали њихови функционери. Не смем да именујем, али и сам сам био члан једне политичке странке која је у једном тренутку имала директоре републичког и градског завода за статистику. Преко њих је њен централни изборни штаб добио прекопиране податке о свим грађанима Србије и даље их је у својим обрадама кроз разне врсте анкетирања означавао као "сигурне гласове", оне који се двоуме између те странке и неких других и на "крајње негативне" (то јест оне које за ту странку никада не би гласали). Захваљујући таквој обради података која је вршена непрекидно, преко целе године, онда када би били расписани избори, та странка би тачно знала које адресе да заобилази и на које људе да не троши енергију, већ је кампању усмеравала само на своје сигурне симпатизере и на оне који су се двоумили између гласања за њу или за неке друге странке сличне оријентације. Закон о заштити података о личности донет је касније, тако да би сада било кривично дело дати било којој странци такве податке из државних база. Али убеђен сам да се странке праве луде и да сигирно нису бациле базе добијене "неслужбеним путем" пре усвајања закона, него се и даље служе њима. Функционери прелетачи вероватно их носе са собом као ресурс којим тргују и на основу ког испреговарају вишу позицију за себе у новим странкама.

Tasic BG

pre 7 godina

"Spisak potpisa za gradonacelnika se predaje u elektronskoj formi...MS Access...".
(Kraguj, 26. mart 2017 06:30)
---------

A narod bleji u bilborde placenim 250 hiljada eura od para poreskih obveznika po kandidatu za predsednika i ceka neku bolju buducnost.

Najveci problem ove"drzave" je u tome sto nema nikakve kontrole raspodele sredstava za predsednicku ili bilo koju drugu politicku kampanju nebitno to da li je gradonacelnik Beograda ili gradonacelnik grada od 25 hiljada stanovnika.

Zamislite sta sve neko moze u drzavi gde je prosecna plata 200-250 eura da uradi sa 250 hiljada eura drzavnih para koje dobija nakon sakupljenih 10 hiljada potpisa,koliko je to korumpiranih administratora,komisija,sudija.

Pa svakome da das po 5 hiljada eura na nekoj funkciji opet ti ostaje i postajes neko i nesto a nista nisi radio-drzava ti daje.

Najvece zrtve i prevareni u ovoj prici su ljudi/gradjani/poreski obveznici koji stavljaju potpise za kandidaturu svakog kandidata za predsednika a Zakon o poreklu imovine jos nije donesen.Nijedan od kandidata za predsednika ili poslanika na republickim izborima nema poreklo imovine.

Skoro pet miliona eura izbori za predsednika kostaju a narod gleda u bilborde i misli"doci ce bolja vremena".Dok se ne uradi revizija svih pokradenih para i podataka nece ni B biti bolje u Srbiji.Ostacemo to sto jesmo.Crna rupa na mapi Evrope u ekonomskom,moralnom i politickom smislu reci.Jedna od najgorih drzava Evrope u svemu.

BakiNS

pre 7 godina

Kad Sam isao na sajt uprave da se registrujem za podnosenje zahteva za zdrastvenu karticu i kad sam ukucao jmbr izaslo je da je moj br vec registrovan pitam se da li ovo ima neke veze?

pravnik

pre 7 godina

U uredjenoj državi sa nezavisnim pravosudjem, ovo ne bi bila vest, vec bi tuzilac izašao sa podacima ko je uhapsen i zasto. Inače, prikupljanje podataka gradjana je veoma opasna stvar, jer ukoliko je vrseno iz nekih pobuda koje imaju za cilj da se ti podaci prodaju ili ucine dostupni strancima, radi se o veoma teškom krivicnom delu za koje se u vecini drzava dobija nekoliko decenija zatvora. Interesuje me da li su podaci unoseni po imenu i prezimenu lica, jer bih voleo da znam sta pišu o meni?

ferra

pre 7 godina

Nikad nisam imala veze sa strankama, ime, adresu i brojeve telefona sam stavljala samo u CV koji sam svuda slala. Stalno me zovu, STALNO. Znaci treba da pazis i kome saljes CV da ti ne bi prosledio podatke ko zna gde.

Kraguj

pre 7 godina

Jedno vreme kragujevacka opstina je davala politickim partijama celu bazu podataka gradjana Kragujevca, svesno ili ne. Zbog lenjosti sigurno.

Spisak potpisa za gradonacelnika se predaje u elektronakoj formi, MS Access. Dobijete bazu podataka i sami ukucavate JMBG, ako je postojeci u bazi podataka onda ulazi na vas spisak.

Problem je sto je baza podataka u Accessu nezasticena i sada stranke imaju podatke svih gradjana.

MGA

pre 7 godina

Sa tabelama ili ne i onako sve znaju o nama jer upravljaju bazom policije, poreske uprave, JKP Elektroprivreda, JKP INFOSTAN (ili pandani u drugim gradovima). Vise od tih baza im nije potrebno. Tu sve piše jer Vam svi oni u nekom momentu traze kopiju licne karte. Od PIO fonda I RFZO dobiju podatke gde ste zaposleni. Ove tabele mogu da im sluze samo za dodavanje komentara i eventualne ucene kad Vam dodju anketari na vrata.

Stefan

pre 7 godina

Ama bre vec 20 godina sve drzavno je dato pa i spisi. Ajde sto ih svaka budala ima u srbiji nego sto ih i sve druge drzave imaju.

Koliko samo postoji aplikacija na koje ne mozes da se registrujes ako ne das jmbg. A ako ne das orwvi uz ime i prezime aplikacija zna. Kako? :)

ivan

pre 7 godina

Suprugu su zvali na mobilni iz izbornog staba Aleksandra Vucica,obratili joj se imenom i prezimenom i pitali je za koga ce da glasa.Na njeno pitanje odakle im njen broj rekli su joj da imaju bazu.Mene su zvali sutradan i trazili drugu osobu,broj sam uzeo pre par godina pa verovatno jos nisu azurirali.

Slovenac 1952

pre 7 godina

"Stvarno ne znam o čemu govorite. Ne bavim se tim stvarima. A pogotovo info baze, jer ne znam ni šta je to", rekao je Dujanović za TV N1.
Kad sam došao do ovog dela, počeo sam da se smejem i više ne čitam dalje!:)

Worth

pre 7 godina

sta ce im 222 tabele? 400000 redova staje u 1 tabelu...
(zeka, 25. mart 2017 21:04)

Ne kapiras kako baze podataka fukncionisu, nisu to excel tabele, nego relacione tabele koje se povezuju, mnogo je mocnije i organizovanije od excella, dovoljno je da ukucas JMBG i da ti pokaze sve podatke vezane za taj JMBG.
Recimo jedna tabela je vezana za ime i prezime, a druga za stranke, treca za listu automobila, cetvrta za krivicne prijave...
Zamisli koliko je to podataka o jednoj osobi?

Ime
Prezime
Jmbg
Za koga glasa
Adresa
Broj Telefona

Eto ja ti nabroji 6 podataka za jednu osobu, zamisli koliko je to 222 podatka za tu jednu, odnosno koliko ukupno ima, posto se ovde radi o 400 000 ljudi.
A jos masovnije baze podataka bazi podataka se zovu meta-data, to koriste u NSA i pentagonu to je tek zastrasujuce koliko je mocno ceo tvoj zivot zabelezen jednim klikom. Potrazi na netu o tome, korisno je znati

20kinte

pre 7 godina

"ne znam ja šta je to". Nismo ni očekivali da znaš, SNS kadrovi su tehnički pismeni koliko i kombimacija zardjale ratkapne, ukiseljene sardine i gnua.

Bez straha

pre 7 godina

Ja mislim da ovde ne mora biti nužno reč o bilo kakvom špijuniranju već o bazi podataka neke stranke, recimo baza botova SNS koja im se malo zagubila. Ništa posebno a i neko reče da im je IT stručnjak frizer, pa eto i odgovora kako su to hakeri pronašli! Nije bilo teško. ;)

Worth

pre 7 godina

"IT strucnjak" je verovatno umesto mysql_connect("localhost","korisnicko_ime","sifra","naziv_baze_podataka");
ukucao
mysql_connect("javna_ip_adresa","korisnicko_ime","sifra","naziv_baze_podataka");

Neki botic pobrkao localhost i javnu ip adresu (npr 255.554.55.34).
Trebalo je da koristi localhost kojem mogu da pristupe samo kompjuteri koji su nakaceni na mrezu, a ovako svi imaju pristup ako znaju ip adresu kompjutera/servera, a sifru je sigurno neko stavio "123", ili su stavili da se automatski loguje, da ustvari i ne treba da znas sifru.
Amateri na strani botića, bar sad znamo da imaju baze podataka o ljudima koji glasaju za njih, sto je protiv zakonito.

Siguran glas

pre 7 godina

Idu od vrata do vrata i i i pitaju Vas za siguran glas a Vi se pravite i i i dalje ludim...... I za kraj svih krajeva 5. oktobar se dogodio da da da se ne dogodi i desi 6. oktobar a mi dalje zivimo u magli ko guske u magli...........

666-999

pre 7 godina

Ne kontaktirati?
Bravo majstore, ali ja idem na level:
zaobići u širokum luku ili ... u troskocima.
Za razliku od ovih vrlih 600.-o nemam šta da izgubim,
a za ovo što prodaju nemam želudac da kupim.

vladan

pre 7 godina

Prava baza podataka nikada nece ugledati svetlost dana.Ona je u tamnim podrumima UDBE.Tu je sakrivena nasa proslost i zarobljena nasa buducnost.

Petar

pre 7 godina

Imaju sve o nama, bas super. Ovo bi bio presedan u svakoj drzavi!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (sofronije, 25. mart 2017 21:33)

U drzavi, da,a mi zato moramo na izbore, da bi dobili drzavu

dzoni

pre 7 godina

Sta se cudimo? Zadnjih 30 godina biramo iste ljude i ocekujemo da nam bude bolje ?!!! Sa nama debelo nesto nije u redu, mi smo bolestan narod! SNS je nasledio bazu licnih podataka od bivse vlasti, stim da ovi sada azuriraju podatke i tako u krug ... Valjda bolje i nismo zasluzili.

gde mi zivimo

pre 7 godina

sta ce im 222 tabele? 400000 redova staje u 1 tabelu...
(zeka, 25. mart 2017 21:04)

Podeljeni su podaci po opstinama zato ih ima toliko

Inace, ovo je strasno, gledao sam prilogna N1.
Jedan lik ima komentar "Veliki protivnik ove vlast. Ne kontaktirati"

Svaka cast domacine, mora da ih je najurio s puskom.

Bane

pre 7 godina

Znam da svi mnogo znate o svakom; moja soba, mnoge sitnice do detalja, verovatno već par godina neki su zaduženi da profilišu moj mentalni sklop, svrhu, istraživanja u mnogim oblastima ali volim i ja da istražujem tako da je obostrano. U prednosti se; možete da me vidite na ekranu i 24h konstantno prisluškivanje, moje kretanje, komentare; mogu ići i bez smartfona; pronačiće moj glas sa drugog smartfona. Verovatno neko želi da me impresionira i analizira moje reakcije. Meni je najzanimljivije komentari koji neki daju na moje komentare pa se upecaju od trečih. Nekad dobijem povratnu informaciju; mogu i ja da dešifrujem "alogaritme" i mogu naslutiti. Mene samo zanima...i upravo želim da vas sve obavestim, od hakera, policije i mnogih stranih službi, novinara, da li ste svesni da dok svako od vas me kontroliše upravo tom prilikom i vas neko snima..? Verujem da neki nisu ni svesni. Da li će upravo nekoga još više podsticati znatiželja na uštrb opcije da se može sam kompromitovati pitanje je sad.."Istina-izazov" lovac koji postane lovina...ja sebe doživljavam kao da sam slučajni prolaznik. Volite da čitate moje komentare. Nikoga ne ostavljam ravnodušnim. Možete me voleti-mrzeti ali ćete pročitati. Imam uvek opciju da ne odgovaram. Mogu staviti u fioku smartfon da me manje prisluškujete. Mogu da ga prodam i da teram inat. Ko je sad lovac a koje lovina..? (banne..) malo šale na vaš račun. laku noć narode...^^ ??...:-)

gde mi zivimo

pre 7 godina

sta ce im 222 tabele? 400000 redova staje u 1 tabelu...
(zeka, 25. mart 2017 21:04)

Podeljeni su podaci po opstinama zato ih ima toliko

Inace, ovo je strasno, gledao sam prilogna N1.
Jedan lik ima komentar "Veliki protivnik ove vlast. Ne kontaktirati"

Svaka cast domacine, mora da ih je najurio s puskom.

Petar

pre 7 godina

Imaju sve o nama, bas super. Ovo bi bio presedan u svakoj drzavi!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (sofronije, 25. mart 2017 21:33)

U drzavi, da,a mi zato moramo na izbore, da bi dobili drzavu

dzoni

pre 7 godina

Sta se cudimo? Zadnjih 30 godina biramo iste ljude i ocekujemo da nam bude bolje ?!!! Sa nama debelo nesto nije u redu, mi smo bolestan narod! SNS je nasledio bazu licnih podataka od bivse vlasti, stim da ovi sada azuriraju podatke i tako u krug ... Valjda bolje i nismo zasluzili.

vladan

pre 7 godina

Prava baza podataka nikada nece ugledati svetlost dana.Ona je u tamnim podrumima UDBE.Tu je sakrivena nasa proslost i zarobljena nasa buducnost.

Siguran glas

pre 7 godina

Idu od vrata do vrata i i i pitaju Vas za siguran glas a Vi se pravite i i i dalje ludim...... I za kraj svih krajeva 5. oktobar se dogodio da da da se ne dogodi i desi 6. oktobar a mi dalje zivimo u magli ko guske u magli...........

666-999

pre 7 godina

Ne kontaktirati?
Bravo majstore, ali ja idem na level:
zaobići u širokum luku ili ... u troskocima.
Za razliku od ovih vrlih 600.-o nemam šta da izgubim,
a za ovo što prodaju nemam želudac da kupim.

ferra

pre 7 godina

Nikad nisam imala veze sa strankama, ime, adresu i brojeve telefona sam stavljala samo u CV koji sam svuda slala. Stalno me zovu, STALNO. Znaci treba da pazis i kome saljes CV da ti ne bi prosledio podatke ko zna gde.

pravnik

pre 7 godina

U uredjenoj državi sa nezavisnim pravosudjem, ovo ne bi bila vest, vec bi tuzilac izašao sa podacima ko je uhapsen i zasto. Inače, prikupljanje podataka gradjana je veoma opasna stvar, jer ukoliko je vrseno iz nekih pobuda koje imaju za cilj da se ti podaci prodaju ili ucine dostupni strancima, radi se o veoma teškom krivicnom delu za koje se u vecini drzava dobija nekoliko decenija zatvora. Interesuje me da li su podaci unoseni po imenu i prezimenu lica, jer bih voleo da znam sta pišu o meni?

20kinte

pre 7 godina

"ne znam ja šta je to". Nismo ni očekivali da znaš, SNS kadrovi su tehnički pismeni koliko i kombimacija zardjale ratkapne, ukiseljene sardine i gnua.

Slovenac 1952

pre 7 godina

"Stvarno ne znam o čemu govorite. Ne bavim se tim stvarima. A pogotovo info baze, jer ne znam ni šta je to", rekao je Dujanović za TV N1.
Kad sam došao do ovog dela, počeo sam da se smejem i više ne čitam dalje!:)

ivan

pre 7 godina

Suprugu su zvali na mobilni iz izbornog staba Aleksandra Vucica,obratili joj se imenom i prezimenom i pitali je za koga ce da glasa.Na njeno pitanje odakle im njen broj rekli su joj da imaju bazu.Mene su zvali sutradan i trazili drugu osobu,broj sam uzeo pre par godina pa verovatno jos nisu azurirali.

Bane

pre 7 godina

Znam da svi mnogo znate o svakom; moja soba, mnoge sitnice do detalja, verovatno već par godina neki su zaduženi da profilišu moj mentalni sklop, svrhu, istraživanja u mnogim oblastima ali volim i ja da istražujem tako da je obostrano. U prednosti se; možete da me vidite na ekranu i 24h konstantno prisluškivanje, moje kretanje, komentare; mogu ići i bez smartfona; pronačiće moj glas sa drugog smartfona. Verovatno neko želi da me impresionira i analizira moje reakcije. Meni je najzanimljivije komentari koji neki daju na moje komentare pa se upecaju od trečih. Nekad dobijem povratnu informaciju; mogu i ja da dešifrujem "alogaritme" i mogu naslutiti. Mene samo zanima...i upravo želim da vas sve obavestim, od hakera, policije i mnogih stranih službi, novinara, da li ste svesni da dok svako od vas me kontroliše upravo tom prilikom i vas neko snima..? Verujem da neki nisu ni svesni. Da li će upravo nekoga još više podsticati znatiželja na uštrb opcije da se može sam kompromitovati pitanje je sad.."Istina-izazov" lovac koji postane lovina...ja sebe doživljavam kao da sam slučajni prolaznik. Volite da čitate moje komentare. Nikoga ne ostavljam ravnodušnim. Možete me voleti-mrzeti ali ćete pročitati. Imam uvek opciju da ne odgovaram. Mogu staviti u fioku smartfon da me manje prisluškujete. Mogu da ga prodam i da teram inat. Ko je sad lovac a koje lovina..? (banne..) malo šale na vaš račun. laku noć narode...^^ ??...:-)

Worth

pre 7 godina

sta ce im 222 tabele? 400000 redova staje u 1 tabelu...
(zeka, 25. mart 2017 21:04)

Ne kapiras kako baze podataka fukncionisu, nisu to excel tabele, nego relacione tabele koje se povezuju, mnogo je mocnije i organizovanije od excella, dovoljno je da ukucas JMBG i da ti pokaze sve podatke vezane za taj JMBG.
Recimo jedna tabela je vezana za ime i prezime, a druga za stranke, treca za listu automobila, cetvrta za krivicne prijave...
Zamisli koliko je to podataka o jednoj osobi?

Ime
Prezime
Jmbg
Za koga glasa
Adresa
Broj Telefona

Eto ja ti nabroji 6 podataka za jednu osobu, zamisli koliko je to 222 podatka za tu jednu, odnosno koliko ukupno ima, posto se ovde radi o 400 000 ljudi.
A jos masovnije baze podataka bazi podataka se zovu meta-data, to koriste u NSA i pentagonu to je tek zastrasujuce koliko je mocno ceo tvoj zivot zabelezen jednim klikom. Potrazi na netu o tome, korisno je znati

MGA

pre 7 godina

Sa tabelama ili ne i onako sve znaju o nama jer upravljaju bazom policije, poreske uprave, JKP Elektroprivreda, JKP INFOSTAN (ili pandani u drugim gradovima). Vise od tih baza im nije potrebno. Tu sve piše jer Vam svi oni u nekom momentu traze kopiju licne karte. Od PIO fonda I RFZO dobiju podatke gde ste zaposleni. Ove tabele mogu da im sluze samo za dodavanje komentara i eventualne ucene kad Vam dodju anketari na vrata.

Worth

pre 7 godina

"IT strucnjak" je verovatno umesto mysql_connect("localhost","korisnicko_ime","sifra","naziv_baze_podataka");
ukucao
mysql_connect("javna_ip_adresa","korisnicko_ime","sifra","naziv_baze_podataka");

Neki botic pobrkao localhost i javnu ip adresu (npr 255.554.55.34).
Trebalo je da koristi localhost kojem mogu da pristupe samo kompjuteri koji su nakaceni na mrezu, a ovako svi imaju pristup ako znaju ip adresu kompjutera/servera, a sifru je sigurno neko stavio "123", ili su stavili da se automatski loguje, da ustvari i ne treba da znas sifru.
Amateri na strani botića, bar sad znamo da imaju baze podataka o ljudima koji glasaju za njih, sto je protiv zakonito.

Kraguj

pre 7 godina

Jedno vreme kragujevacka opstina je davala politickim partijama celu bazu podataka gradjana Kragujevca, svesno ili ne. Zbog lenjosti sigurno.

Spisak potpisa za gradonacelnika se predaje u elektronakoj formi, MS Access. Dobijete bazu podataka i sami ukucavate JMBG, ako je postojeci u bazi podataka onda ulazi na vas spisak.

Problem je sto je baza podataka u Accessu nezasticena i sada stranke imaju podatke svih gradjana.

Bez straha

pre 7 godina

Ja mislim da ovde ne mora biti nužno reč o bilo kakvom špijuniranju već o bazi podataka neke stranke, recimo baza botova SNS koja im se malo zagubila. Ništa posebno a i neko reče da im je IT stručnjak frizer, pa eto i odgovora kako su to hakeri pronašli! Nije bilo teško. ;)

Don Giovanni

pre 7 godina

Inace, ovo je strasno, gledao sam prilogna N1.
Jedan lik ima komentar "Veliki protivnik ove vlast. Ne kontaktirati"

Svaka cast domacine, mora da ih je najurio s puskom.
(gde mi zivimo, 25. mart 2017 22:19)

Ne da je strašno, nego je dno užasa!!!

Ono kad neki tupavi stranački bot sebi dozvoli da o nekome koga ni ne poznaje donosi besprizivne ocene tipa "veliki protivnik ove vlasti". To može čoveku da uništi život!

Na primer, pokrene neki posao ili počne da gradi kuću, ali kad krene da po opštini da sakuplja potrebne papire, otkrije da mu to nikako ne uspeva jer je "veliki protivnik ove vlasti" koga zato ***** vlast kažnjava!

Hoće da se zaposli u nekom javnom preduzeću ili njegova firma konkuriše za javni tender. Sve je u redu, ispunjava sve potrebne uslove, osim što je "veliki protivnik ove vlasti" i zato ništa od posla! (Dobro, to se rešava šakom evra. Malo većom!)

Ima neki spor na sudu, u kome je zakon na njegovoj strani. Ništa mu ne vredi, ipak gubi spor jer je "veliki protivnik ove vlasti"!

Sin li ćerka hoće da studiraju na državnom fakultetu. Sve je u redu, imaju sve potrebne preduslove, ali ipak ih ne prime jer... znate već!

Što je najgore, niti zna ko ga je tako "ocenio", niti zašto, niti dobija priliku da se "popravi", nego je obeležen kao "loš", možda zauvek! I nikad ne zna kad i zašto ta botovska "ocena" može biti zloupotrebljena protiv njega! Ludilo!

E, to je ono najgore kad se botovima dozvoli da besprizivno ocenjuju ljude!

Stefan

pre 7 godina

Ama bre vec 20 godina sve drzavno je dato pa i spisi. Ajde sto ih svaka budala ima u srbiji nego sto ih i sve druge drzave imaju.

Koliko samo postoji aplikacija na koje ne mozes da se registrujes ako ne das jmbg. A ako ne das orwvi uz ime i prezime aplikacija zna. Kako? :)

hm?

pre 7 godina

U nekoj drugoj državi taj pomocnik predsednika opstine bi se vec preznojavao u policiji objasnjavajuci u koju svrhu je prikupljao podatke gradjana.....

Ivan S

pre 7 godina

U svakom gradu u kome postoje drzavne ustanove i javna preduzeca, postoji jedan prost spisak. Njega cine ljudi zaposleni u tim preduzecima i garantovan broj glasova koje moraju da donesu stranci. Sve dok postoji takav ljudski otpad postojace i tiranija elite nad narodom.

Tasic BG

pre 7 godina

"Spisak potpisa za gradonacelnika se predaje u elektronskoj formi...MS Access...".
(Kraguj, 26. mart 2017 06:30)
---------

A narod bleji u bilborde placenim 250 hiljada eura od para poreskih obveznika po kandidatu za predsednika i ceka neku bolju buducnost.

Najveci problem ove"drzave" je u tome sto nema nikakve kontrole raspodele sredstava za predsednicku ili bilo koju drugu politicku kampanju nebitno to da li je gradonacelnik Beograda ili gradonacelnik grada od 25 hiljada stanovnika.

Zamislite sta sve neko moze u drzavi gde je prosecna plata 200-250 eura da uradi sa 250 hiljada eura drzavnih para koje dobija nakon sakupljenih 10 hiljada potpisa,koliko je to korumpiranih administratora,komisija,sudija.

Pa svakome da das po 5 hiljada eura na nekoj funkciji opet ti ostaje i postajes neko i nesto a nista nisi radio-drzava ti daje.

Najvece zrtve i prevareni u ovoj prici su ljudi/gradjani/poreski obveznici koji stavljaju potpise za kandidaturu svakog kandidata za predsednika a Zakon o poreklu imovine jos nije donesen.Nijedan od kandidata za predsednika ili poslanika na republickim izborima nema poreklo imovine.

Skoro pet miliona eura izbori za predsednika kostaju a narod gleda u bilborde i misli"doci ce bolja vremena".Dok se ne uradi revizija svih pokradenih para i podataka nece ni B biti bolje u Srbiji.Ostacemo to sto jesmo.Crna rupa na mapi Evrope u ekonomskom,moralnom i politickom smislu reci.Jedna od najgorih drzava Evrope u svemu.

UDBA, snajka, UDBA...

pre 7 godina

Ovakav detaljni spisak se moze dobiti samo kombinovanjem podataka iz vise baza, npr. zdravstveni kartoni + potpisi podrske + mobilna telefonija + fiksna (=mts...) + biracki spiskovi...
Sto sve govori da je politicko-administrativni vrh ove drzave TRUO DO KOSKE i da se taj orvelovski tumor mora odseci ako mislimo da prezivimo.

Milan

pre 7 godina

Mnogi ce propatiti zbog neznanja nepismenih politicara, ali vladajucoj partiji upravo trebaju takvi, nepismeni a bahati, koji nerazmisljaju a slepo izvrsavaju naredjenja!

BakiNS

pre 7 godina

Kad Sam isao na sajt uprave da se registrujem za podnosenje zahteva za zdrastvenu karticu i kad sam ukucao jmbr izaslo je da je moj br vec registrovan pitam se da li ovo ima neke veze?

Pomalo znam

pre 7 godina

Праве се невешти, а сви јако добро знају да већина странака које су некада биле на власти имају такве базе, добијене злоупотребама јавних евиденција које су им уступали њихови функционери. Не смем да именујем, али и сам сам био члан једне политичке странке која је у једном тренутку имала директоре републичког и градског завода за статистику. Преко њих је њен централни изборни штаб добио прекопиране податке о свим грађанима Србије и даље их је у својим обрадама кроз разне врсте анкетирања означавао као "сигурне гласове", оне који се двоуме између те странке и неких других и на "крајње негативне" (то јест оне које за ту странку никада не би гласали). Захваљујући таквој обради података која је вршена непрекидно, преко целе године, онда када би били расписани избори, та странка би тачно знала које адресе да заобилази и на које људе да не троши енергију, већ је кампању усмеравала само на своје сигурне симпатизере и на оне који су се двоумили између гласања за њу или за неке друге странке сличне оријентације. Закон о заштити података о личности донет је касније, тако да би сада било кривично дело дати било којој странци такве податке из државних база. Али убеђен сам да се странке праве луде и да сигирно нису бациле базе добијене "неслужбеним путем" пре усвајања закона, него се и даље служе њима. Функционери прелетачи вероватно их носе са собом као ресурс којим тргују и на основу ког испреговарају вишу позицију за себе у новим странкама.

zq

pre 7 godina

"Ovakav detaljni spisak se moze dobiti samo kombinovanjem podataka iz vise baza, npr. zdravstveni kartoni + potpisi podrske + mobilna telefonija + fiksna (=mts...) + biracki spiskovi...
UDBA, snajka, UDBA..., 26. mart 2017 12:29)" Bravo, ovo je sigurno tačno i izgleda da su već uporedili podatke iz drugih baza i one iz potpisa podrške. Ranije su me obavezno zvali telefonom, a i obilazili, sada ih nema, mora da su našli moje ime na jednom spisku podrške pa rešili da me preskoče. Eto još jedne, neočekivane, koristi od podrške kandidatu za koga smatrate da je bolji :)

gde mi zivimo

pre 7 godina

sta ce im 222 tabele? 400000 redova staje u 1 tabelu...
(zeka, 25. mart 2017 21:04)

Podeljeni su podaci po opstinama zato ih ima toliko

Inace, ovo je strasno, gledao sam prilogna N1.
Jedan lik ima komentar "Veliki protivnik ove vlast. Ne kontaktirati"

Svaka cast domacine, mora da ih je najurio s puskom.

Petar

pre 7 godina

Imaju sve o nama, bas super. Ovo bi bio presedan u svakoj drzavi!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (sofronije, 25. mart 2017 21:33)

U drzavi, da,a mi zato moramo na izbore, da bi dobili drzavu

vladan

pre 7 godina

Prava baza podataka nikada nece ugledati svetlost dana.Ona je u tamnim podrumima UDBE.Tu je sakrivena nasa proslost i zarobljena nasa buducnost.

dzoni

pre 7 godina

Sta se cudimo? Zadnjih 30 godina biramo iste ljude i ocekujemo da nam bude bolje ?!!! Sa nama debelo nesto nije u redu, mi smo bolestan narod! SNS je nasledio bazu licnih podataka od bivse vlasti, stim da ovi sada azuriraju podatke i tako u krug ... Valjda bolje i nismo zasluzili.

Siguran glas

pre 7 godina

Idu od vrata do vrata i i i pitaju Vas za siguran glas a Vi se pravite i i i dalje ludim...... I za kraj svih krajeva 5. oktobar se dogodio da da da se ne dogodi i desi 6. oktobar a mi dalje zivimo u magli ko guske u magli...........

666-999

pre 7 godina

Ne kontaktirati?
Bravo majstore, ali ja idem na level:
zaobići u širokum luku ili ... u troskocima.
Za razliku od ovih vrlih 600.-o nemam šta da izgubim,
a za ovo što prodaju nemam želudac da kupim.

Bane

pre 7 godina

Znam da svi mnogo znate o svakom; moja soba, mnoge sitnice do detalja, verovatno već par godina neki su zaduženi da profilišu moj mentalni sklop, svrhu, istraživanja u mnogim oblastima ali volim i ja da istražujem tako da je obostrano. U prednosti se; možete da me vidite na ekranu i 24h konstantno prisluškivanje, moje kretanje, komentare; mogu ići i bez smartfona; pronačiće moj glas sa drugog smartfona. Verovatno neko želi da me impresionira i analizira moje reakcije. Meni je najzanimljivije komentari koji neki daju na moje komentare pa se upecaju od trečih. Nekad dobijem povratnu informaciju; mogu i ja da dešifrujem "alogaritme" i mogu naslutiti. Mene samo zanima...i upravo želim da vas sve obavestim, od hakera, policije i mnogih stranih službi, novinara, da li ste svesni da dok svako od vas me kontroliše upravo tom prilikom i vas neko snima..? Verujem da neki nisu ni svesni. Da li će upravo nekoga još više podsticati znatiželja na uštrb opcije da se može sam kompromitovati pitanje je sad.."Istina-izazov" lovac koji postane lovina...ja sebe doživljavam kao da sam slučajni prolaznik. Volite da čitate moje komentare. Nikoga ne ostavljam ravnodušnim. Možete me voleti-mrzeti ali ćete pročitati. Imam uvek opciju da ne odgovaram. Mogu staviti u fioku smartfon da me manje prisluškujete. Mogu da ga prodam i da teram inat. Ko je sad lovac a koje lovina..? (banne..) malo šale na vaš račun. laku noć narode...^^ ??...:-)

pravnik

pre 7 godina

U uredjenoj državi sa nezavisnim pravosudjem, ovo ne bi bila vest, vec bi tuzilac izašao sa podacima ko je uhapsen i zasto. Inače, prikupljanje podataka gradjana je veoma opasna stvar, jer ukoliko je vrseno iz nekih pobuda koje imaju za cilj da se ti podaci prodaju ili ucine dostupni strancima, radi se o veoma teškom krivicnom delu za koje se u vecini drzava dobija nekoliko decenija zatvora. Interesuje me da li su podaci unoseni po imenu i prezimenu lica, jer bih voleo da znam sta pišu o meni?

Bez straha

pre 7 godina

Ja mislim da ovde ne mora biti nužno reč o bilo kakvom špijuniranju već o bazi podataka neke stranke, recimo baza botova SNS koja im se malo zagubila. Ništa posebno a i neko reče da im je IT stručnjak frizer, pa eto i odgovora kako su to hakeri pronašli! Nije bilo teško. ;)

ferra

pre 7 godina

Nikad nisam imala veze sa strankama, ime, adresu i brojeve telefona sam stavljala samo u CV koji sam svuda slala. Stalno me zovu, STALNO. Znaci treba da pazis i kome saljes CV da ti ne bi prosledio podatke ko zna gde.

MGA

pre 7 godina

Sa tabelama ili ne i onako sve znaju o nama jer upravljaju bazom policije, poreske uprave, JKP Elektroprivreda, JKP INFOSTAN (ili pandani u drugim gradovima). Vise od tih baza im nije potrebno. Tu sve piše jer Vam svi oni u nekom momentu traze kopiju licne karte. Od PIO fonda I RFZO dobiju podatke gde ste zaposleni. Ove tabele mogu da im sluze samo za dodavanje komentara i eventualne ucene kad Vam dodju anketari na vrata.

Kraguj

pre 7 godina

Jedno vreme kragujevacka opstina je davala politickim partijama celu bazu podataka gradjana Kragujevca, svesno ili ne. Zbog lenjosti sigurno.

Spisak potpisa za gradonacelnika se predaje u elektronakoj formi, MS Access. Dobijete bazu podataka i sami ukucavate JMBG, ako je postojeci u bazi podataka onda ulazi na vas spisak.

Problem je sto je baza podataka u Accessu nezasticena i sada stranke imaju podatke svih gradjana.

Worth

pre 7 godina

sta ce im 222 tabele? 400000 redova staje u 1 tabelu...
(zeka, 25. mart 2017 21:04)

Ne kapiras kako baze podataka fukncionisu, nisu to excel tabele, nego relacione tabele koje se povezuju, mnogo je mocnije i organizovanije od excella, dovoljno je da ukucas JMBG i da ti pokaze sve podatke vezane za taj JMBG.
Recimo jedna tabela je vezana za ime i prezime, a druga za stranke, treca za listu automobila, cetvrta za krivicne prijave...
Zamisli koliko je to podataka o jednoj osobi?

Ime
Prezime
Jmbg
Za koga glasa
Adresa
Broj Telefona

Eto ja ti nabroji 6 podataka za jednu osobu, zamisli koliko je to 222 podatka za tu jednu, odnosno koliko ukupno ima, posto se ovde radi o 400 000 ljudi.
A jos masovnije baze podataka bazi podataka se zovu meta-data, to koriste u NSA i pentagonu to je tek zastrasujuce koliko je mocno ceo tvoj zivot zabelezen jednim klikom. Potrazi na netu o tome, korisno je znati

ivan

pre 7 godina

Suprugu su zvali na mobilni iz izbornog staba Aleksandra Vucica,obratili joj se imenom i prezimenom i pitali je za koga ce da glasa.Na njeno pitanje odakle im njen broj rekli su joj da imaju bazu.Mene su zvali sutradan i trazili drugu osobu,broj sam uzeo pre par godina pa verovatno jos nisu azurirali.

Stefan

pre 7 godina

Ama bre vec 20 godina sve drzavno je dato pa i spisi. Ajde sto ih svaka budala ima u srbiji nego sto ih i sve druge drzave imaju.

Koliko samo postoji aplikacija na koje ne mozes da se registrujes ako ne das jmbg. A ako ne das orwvi uz ime i prezime aplikacija zna. Kako? :)

Slovenac 1952

pre 7 godina

"Stvarno ne znam o čemu govorite. Ne bavim se tim stvarima. A pogotovo info baze, jer ne znam ni šta je to", rekao je Dujanović za TV N1.
Kad sam došao do ovog dela, počeo sam da se smejem i više ne čitam dalje!:)

20kinte

pre 7 godina

"ne znam ja šta je to". Nismo ni očekivali da znaš, SNS kadrovi su tehnički pismeni koliko i kombimacija zardjale ratkapne, ukiseljene sardine i gnua.

Worth

pre 7 godina

"IT strucnjak" je verovatno umesto mysql_connect("localhost","korisnicko_ime","sifra","naziv_baze_podataka");
ukucao
mysql_connect("javna_ip_adresa","korisnicko_ime","sifra","naziv_baze_podataka");

Neki botic pobrkao localhost i javnu ip adresu (npr 255.554.55.34).
Trebalo je da koristi localhost kojem mogu da pristupe samo kompjuteri koji su nakaceni na mrezu, a ovako svi imaju pristup ako znaju ip adresu kompjutera/servera, a sifru je sigurno neko stavio "123", ili su stavili da se automatski loguje, da ustvari i ne treba da znas sifru.
Amateri na strani botića, bar sad znamo da imaju baze podataka o ljudima koji glasaju za njih, sto je protiv zakonito.

Pomalo znam

pre 7 godina

Праве се невешти, а сви јако добро знају да већина странака које су некада биле на власти имају такве базе, добијене злоупотребама јавних евиденција које су им уступали њихови функционери. Не смем да именујем, али и сам сам био члан једне политичке странке која је у једном тренутку имала директоре републичког и градског завода за статистику. Преко њих је њен централни изборни штаб добио прекопиране податке о свим грађанима Србије и даље их је у својим обрадама кроз разне врсте анкетирања означавао као "сигурне гласове", оне који се двоуме између те странке и неких других и на "крајње негативне" (то јест оне које за ту странку никада не би гласали). Захваљујући таквој обради података која је вршена непрекидно, преко целе године, онда када би били расписани избори, та странка би тачно знала које адресе да заобилази и на које људе да не троши енергију, већ је кампању усмеравала само на своје сигурне симпатизере и на оне који су се двоумили између гласања за њу или за неке друге странке сличне оријентације. Закон о заштити података о личности донет је касније, тако да би сада било кривично дело дати било којој странци такве податке из државних база. Али убеђен сам да се странке праве луде и да сигирно нису бациле базе добијене "неслужбеним путем" пре усвајања закона, него се и даље служе њима. Функционери прелетачи вероватно их носе са собом као ресурс којим тргују и на основу ког испреговарају вишу позицију за себе у новим странкама.

Tasic BG

pre 7 godina

"Spisak potpisa za gradonacelnika se predaje u elektronskoj formi...MS Access...".
(Kraguj, 26. mart 2017 06:30)
---------

A narod bleji u bilborde placenim 250 hiljada eura od para poreskih obveznika po kandidatu za predsednika i ceka neku bolju buducnost.

Najveci problem ove"drzave" je u tome sto nema nikakve kontrole raspodele sredstava za predsednicku ili bilo koju drugu politicku kampanju nebitno to da li je gradonacelnik Beograda ili gradonacelnik grada od 25 hiljada stanovnika.

Zamislite sta sve neko moze u drzavi gde je prosecna plata 200-250 eura da uradi sa 250 hiljada eura drzavnih para koje dobija nakon sakupljenih 10 hiljada potpisa,koliko je to korumpiranih administratora,komisija,sudija.

Pa svakome da das po 5 hiljada eura na nekoj funkciji opet ti ostaje i postajes neko i nesto a nista nisi radio-drzava ti daje.

Najvece zrtve i prevareni u ovoj prici su ljudi/gradjani/poreski obveznici koji stavljaju potpise za kandidaturu svakog kandidata za predsednika a Zakon o poreklu imovine jos nije donesen.Nijedan od kandidata za predsednika ili poslanika na republickim izborima nema poreklo imovine.

Skoro pet miliona eura izbori za predsednika kostaju a narod gleda u bilborde i misli"doci ce bolja vremena".Dok se ne uradi revizija svih pokradenih para i podataka nece ni B biti bolje u Srbiji.Ostacemo to sto jesmo.Crna rupa na mapi Evrope u ekonomskom,moralnom i politickom smislu reci.Jedna od najgorih drzava Evrope u svemu.

Don Giovanni

pre 7 godina

Inace, ovo je strasno, gledao sam prilogna N1.
Jedan lik ima komentar "Veliki protivnik ove vlast. Ne kontaktirati"

Svaka cast domacine, mora da ih je najurio s puskom.
(gde mi zivimo, 25. mart 2017 22:19)

Ne da je strašno, nego je dno užasa!!!

Ono kad neki tupavi stranački bot sebi dozvoli da o nekome koga ni ne poznaje donosi besprizivne ocene tipa "veliki protivnik ove vlasti". To može čoveku da uništi život!

Na primer, pokrene neki posao ili počne da gradi kuću, ali kad krene da po opštini da sakuplja potrebne papire, otkrije da mu to nikako ne uspeva jer je "veliki protivnik ove vlasti" koga zato ***** vlast kažnjava!

Hoće da se zaposli u nekom javnom preduzeću ili njegova firma konkuriše za javni tender. Sve je u redu, ispunjava sve potrebne uslove, osim što je "veliki protivnik ove vlasti" i zato ništa od posla! (Dobro, to se rešava šakom evra. Malo većom!)

Ima neki spor na sudu, u kome je zakon na njegovoj strani. Ništa mu ne vredi, ipak gubi spor jer je "veliki protivnik ove vlasti"!

Sin li ćerka hoće da studiraju na državnom fakultetu. Sve je u redu, imaju sve potrebne preduslove, ali ipak ih ne prime jer... znate već!

Što je najgore, niti zna ko ga je tako "ocenio", niti zašto, niti dobija priliku da se "popravi", nego je obeležen kao "loš", možda zauvek! I nikad ne zna kad i zašto ta botovska "ocena" može biti zloupotrebljena protiv njega! Ludilo!

E, to je ono najgore kad se botovima dozvoli da besprizivno ocenjuju ljude!

hm?

pre 7 godina

U nekoj drugoj državi taj pomocnik predsednika opstine bi se vec preznojavao u policiji objasnjavajuci u koju svrhu je prikupljao podatke gradjana.....

Milan

pre 7 godina

Mnogi ce propatiti zbog neznanja nepismenih politicara, ali vladajucoj partiji upravo trebaju takvi, nepismeni a bahati, koji nerazmisljaju a slepo izvrsavaju naredjenja!

Ivan S

pre 7 godina

U svakom gradu u kome postoje drzavne ustanove i javna preduzeca, postoji jedan prost spisak. Njega cine ljudi zaposleni u tim preduzecima i garantovan broj glasova koje moraju da donesu stranci. Sve dok postoji takav ljudski otpad postojace i tiranija elite nad narodom.

UDBA, snajka, UDBA...

pre 7 godina

Ovakav detaljni spisak se moze dobiti samo kombinovanjem podataka iz vise baza, npr. zdravstveni kartoni + potpisi podrske + mobilna telefonija + fiksna (=mts...) + biracki spiskovi...
Sto sve govori da je politicko-administrativni vrh ove drzave TRUO DO KOSKE i da se taj orvelovski tumor mora odseci ako mislimo da prezivimo.

BakiNS

pre 7 godina

Kad Sam isao na sajt uprave da se registrujem za podnosenje zahteva za zdrastvenu karticu i kad sam ukucao jmbr izaslo je da je moj br vec registrovan pitam se da li ovo ima neke veze?

zq

pre 7 godina

"Ovakav detaljni spisak se moze dobiti samo kombinovanjem podataka iz vise baza, npr. zdravstveni kartoni + potpisi podrske + mobilna telefonija + fiksna (=mts...) + biracki spiskovi...
UDBA, snajka, UDBA..., 26. mart 2017 12:29)" Bravo, ovo je sigurno tačno i izgleda da su već uporedili podatke iz drugih baza i one iz potpisa podrške. Ranije su me obavezno zvali telefonom, a i obilazili, sada ih nema, mora da su našli moje ime na jednom spisku podrške pa rešili da me preskoče. Eto još jedne, neočekivane, koristi od podrške kandidatu za koga smatrate da je bolji :)