Sreda, 05.11.2003.

12:17

Bugajski: Pregovori o konačnom statusu Kosova već počeli

Izvor: Beta

Bugajski: Pregovori o konaènom statusu Kosova veæ poèeli IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

8 Komentari

Sortiraj po:

Branko USA

pre 20 godina

Verujem da je gospodin Bugajski izvrstan analiticar ali postoji veliki problem u njegovoj analizi. jednostavno on ceo problem i njegovo resenje sagleda vrlo optimisticki (kako i nebi kad je 6000 km izvan kriznog regiona). Kao prvo ako se i stvari zavrse kako on tvrdi Kosovo kao entitet, drzava itd, ima vrlo male sanse da opstane kao uspesna drzava. Jednostavno gospodin Bugajski ne zna ili nece da zna nivo haosa u pokrajini uprkos stranom tutorstvu i donacijama. Posle 'nezavisnosti' Kosovo ocekuje placanje dugova IMF-u nova zaduzivanja, a da ne govorimo nesto jednostavno kao obezbedjivanje normalne snabdevenosti strujom koje Albanci smatraju da je duznost UNMIKA, sta li. Da ne govorimo o mafiji, kriminalu, tranzitu heroina koji zna se koga finasira tamo u Afganistanu. Smatram, a i Bugajski to zna , da Zapad ne zna sta ce sa Kosovom, ni tamo ni vamo, najverovatnije da ce dici ruke i pustiti Albance niz vodu, da sami organizuju ako mogu (u sta vecina Zapadnih analiticara sumnja) svoju "drzavu".
Podela bi nam najvise odgovarala, a sve se vise prica o tome. Posle razresnja ne verujem da bi se Albanija interesovala mnogo za Kosovo imaju i previse svojih problema od kojih su mnogi uvezeni upravo iz juzne Srpske pokrajine.
Crna Gora je previse mala za bilo sta, ocekuje ih slican problem sa Albancima, a uskoro ce i njima biti jasno da je lepo osloniti se na mnogo jacu i bogami za deset godina i bogatiju Srbiju. No ako zele napolje, pored svih mogucih beneficija treba to omuguciti-zazalice. Ni jedna Americka drzava ne zeli nezavisnost, bilo bi jako glupo.
No u vreme nove svetske realnosti, posle Sep.11 sve je moguce, nama Srbima verujem mnoge stvari su vec jasne ali ce se i mnogi drugi razocarati. Bice onako kakao velike sile zahtevaju, i verujem da resenje nas "otreznjnene" Srbe nece mnogo zacuditi ali ce bogami komsije da se zaprepaste. Koliko para toliko i muzike.

Marko

pre 20 godina

Tacno je da je Bugajski albanski lobista. To mogu licno da potvrdim. Ali, to ne znaci da ne zna o cemu prica, odnosno da nije u pravu. Po mom misljenju ova organizacija je jako cenjena i uticajna u Vasingtonu, njihove izvestaje dobijaju svi clanovi Kogresa i Stejt Dipartmenta. Na primer, Madlen Olbrajt je tamo radila. Sa druge strane, cini mi se da bi nasa vlada morala da eksploatise cinjenicu (mozda i nije cinjenica???) da su na Kosovu i Bosni u ratovima ucestovali clanovi Al-Kaide. Moje je iskustvo u Americi takvo da su se ljudi cesto cudili kada su culi da su Amerikanci podrzavali muslimane u Bosni i na Kosovu i, boga mi, mnogi su i bili ljuti zbog toga. Dakle, posle 11. septembra postoji drugaciji svet u kome americko javno mnjenje otoreno ne voli muslimane i mi bi to mogli da iskoristimo. To naravno ne bi bilo bas fer, ali mnogo toga danas u svetu nije fer.

Kosovac

pre 20 godina

Bugajski je jedan od najistaknutijih albanskih lobista u SAD i njegove izjave valja posmatrati bas tako - kao izjave albanskog lobiste. Srbija moze da izgubi Kosovo samo ako ga se odrekne inace bi to bio opasan presedan znacajan u relacijama Kina- Tibet i Rusija - Cecenija. Kina i Rusija se nece sloziti da se Kosovo oduzme od Srbije bez pristanka iste. Valjda necemo biti toliko glupi.

npb

pre 20 godina

Konačan status Kosova, ma koji bio, mora biti prihvatljiv za sve strane. Sasvim je jasno da srpska policija više neće šetati ulicama Prištine, da o "multietničnosti" Kosova nema ni govora kad jedni streme Evropi, a drugi su, kao, za Evropu a prakticiraju Srednji Vek.
Problem Albanaca je što imaju samo jednu platformu (nezavisnost) dok su Srbi fleksibilniji. Drugo, Srbija se razvija, u nju se ulaže, sistem se reformiše dok Kosovo ne može ćak ni struju da obezbedi.
Iako je nezavisno Kosovo možda najprostije i najlakše rešenje, duboko sam uveren da će najviše štetiti samim Albancima. Jer Srbija i Crna Gora će ih blokirati, sever Kosova ostati pod srpskom kontrolom (sa još par enklava), a nezavisno Kosovo će morati da vraća ili isplaćuje imovinu otetu od Srba, srpske crkve i srpskih kompanija. Tu je evropski zakon neumoljiv.
Dobro rešenje bi bilo neka unija (gde je Kosovo formalno vezano za Srbiju) sa posebnim vezama kosovskih Srba sa Srbijom dok bi Albanci imali državu u državi. Ali to je nerealno... pogotovu dok su na Kosovu na vlasti klanovi i mafijaši. To je tužno za same Albance.

Vasilije

pre 20 godina

Znate,ne treba biti previse mudar pa sada tvrditi(na osnovu tamo nekih specijalnih analiza)sta ce se desiti u skoroj buducnosti sa tim famoznim Kosovom,jer svi vrlo dobro znamo da nista vise nece biti kao sto je bilo nekada.Medjutim,proglasenje nezavisnosti Kosova od Srbije(od strane medjunarodne zajednice)imace za svoju posledicu izazivanje nestabilnosti u regionu na duze staze i ja to mogu da potpisem ovoga momenta.Radi se o jednom momentu koji je jako interesantan,a on je da Kosovo definitivno kulturno-istorijski trajno pripada Srbiji,ali da sadasnji sastav stanovnistva daje potpuno(ne bas potpuno,ali hajde da kazemo da je potpuno)pravo gradjanima koji zive na Kosovu da se odvoje i formalno-pravno od Srbije.Ta dva aspekta su zaista nepomirljiva i prevagnuce naravno faktor jaceg,a to su SAD sa svojom spoljnopolitickom orijentacijom,koje ce jasno podrzati albansku stranu u navodnom resavanju ovoga problema.No,tada ce se definitivno u Balkan uvuci prikrivena nestabilnost,koja ce u praksi pokazati da je za definitivno menjanje granica dovoljno lobirati kod najjaceg u svetu i kada se obezbedi njegova podrska,sve ce biti moguce.Time cemo dobiti ono sto smo imali za vreme vladavine komunistickog rezima,a to je da niti jedan sustinski problem nije bio resen,vec se samo guralo djubre ispod tepiha,a onda se jednoga dana svi uhvate za glave,kada nastane opste ludilo i klanica,kao u stilu:Nismo znali da je ovako nesto moguce!Nije nego!Dakle,posto se problem nece trajno resiti,jer za resavanje problema potrebno je imati barem pomirene zaracene strane,onda ce za neka nova pokolenja ostati ovaj zadatak,a kako svi znamo da nasa nova pokolenja ne umeju da misle drugacije nego sto smo mi mislili,onda shodno tome resenje nece dici ni u dalekoj buducnosti,vec ce se jednoga dana u otvorenom sukobu resavati problemi(a svi znamo da se ratovima problemi ne resavaju).To sve govori da je namera medjunarodne zajednice veoma opasna,a to je zabijanje glave u pesak i resavanje problema tako sto ce se jednoj strani udovoljiti,a druga ce se ubediti da je to neminovnost.Nazalost,niko nije spreman na konacno izmirenje srpskog i albanskog zivlja, jer je to Sizifov posao,a politicki mandati su prekratki za tako nesto,pa ne ne postoji politicar koji ce se za svoga veka uhvatiti u kostac sa ovom problematikom.No,ako stavimo na stranu emocije,shvaticemo da je to jedini i najispravniji put u buducnost,napraviti drzavnu strategiju bilateralnog tipa u cilju konacnog izmirenja zaracenih strana,sve sa detaljnom analizom ko je koga maltretirao za sve ove vekove,ali i sa jasnom porukom da sto je bilo bilo je i da nikakvog revansizma nece i ne sme biti.Sta ce na kraju biti sa Kosovom,to je sporedno pitanje,koje nikoga ni u jednom momentu ne bi trebalo da opterecuje,je r sustina je sta ce biti sa tim narodom koji tamo zivi,kao i sa onih par stotina hiljada raseljenih.

Agroni

pre 20 godina

Da su poceli pregovori na sve strane oko konacnog statusa kosova to uopste i nije neka tajna. Izjave svetskih mocnika da Kosovo vise nece biti pod juridikcijom Beograda ukazuju da je poceo proces konacnog resenja statuta Kosova. Srpski politicari vec su polako poceli da pripremaju javnost u Srbiji da je kosovo konacno izgubljeno(izjava g.Labusa) pa i ostalih. Ukoliko sa malom paznjom vrsite analizu zadnje izjave pomocnog Drzavnog sekretara SAD koji ovih dana boravi na Kosovu ispasce upravo to sto tvrdi i g.Bugajski. Ima puno politickih analiticara koji misle da Kosovo,Srbija, Crna gora kao nezavisne drzave imaju realnu perspektivu i faktori su stabilizacje celog regiona.Dodajmo i to da vecina zemalja evrope pa i SAD upravo idu tim putem da bi konacno stigli do kraja 2005 g. kada ce se i javo o tome vec odluciti.

nebojsa

pre 20 godina

Ovaj covek za strateske studije,moze da prica sta hoce,jer radi samo za strateske studije.Studije sadrze u sebi analize,spekulacije,nagadjanja.Takvih institucija ima skoro u svim zemljama sveta.Mogu demokrati i republikanci da budu koliko hoce za i protiv necega i neke politike,samo jedno je sigurno terorizam,korupcija i kriminal,opasnost je za celi svet ma gde se on se dogadjao ili posejao svoje korene.Velika je razlika dostavljanje informacija-analize i politike koja doticna vlada vodi.Bugajski nema neki veci uticaj na politiku u SAD.

Vladimir

pre 20 godina

Niko ni ne kaze da covek ima uticaja na US politiku, on je analizira, i sudeci po svemu i koliko god bilo neprijatno, bice kako je rekao.

nebojsa

pre 20 godina

Ovaj covek za strateske studije,moze da prica sta hoce,jer radi samo za strateske studije.Studije sadrze u sebi analize,spekulacije,nagadjanja.Takvih institucija ima skoro u svim zemljama sveta.Mogu demokrati i republikanci da budu koliko hoce za i protiv necega i neke politike,samo jedno je sigurno terorizam,korupcija i kriminal,opasnost je za celi svet ma gde se on se dogadjao ili posejao svoje korene.Velika je razlika dostavljanje informacija-analize i politike koja doticna vlada vodi.Bugajski nema neki veci uticaj na politiku u SAD.

Vladimir

pre 20 godina

Niko ni ne kaze da covek ima uticaja na US politiku, on je analizira, i sudeci po svemu i koliko god bilo neprijatno, bice kako je rekao.

Agroni

pre 20 godina

Da su poceli pregovori na sve strane oko konacnog statusa kosova to uopste i nije neka tajna. Izjave svetskih mocnika da Kosovo vise nece biti pod juridikcijom Beograda ukazuju da je poceo proces konacnog resenja statuta Kosova. Srpski politicari vec su polako poceli da pripremaju javnost u Srbiji da je kosovo konacno izgubljeno(izjava g.Labusa) pa i ostalih. Ukoliko sa malom paznjom vrsite analizu zadnje izjave pomocnog Drzavnog sekretara SAD koji ovih dana boravi na Kosovu ispasce upravo to sto tvrdi i g.Bugajski. Ima puno politickih analiticara koji misle da Kosovo,Srbija, Crna gora kao nezavisne drzave imaju realnu perspektivu i faktori su stabilizacje celog regiona.Dodajmo i to da vecina zemalja evrope pa i SAD upravo idu tim putem da bi konacno stigli do kraja 2005 g. kada ce se i javo o tome vec odluciti.

Vasilije

pre 20 godina

Znate,ne treba biti previse mudar pa sada tvrditi(na osnovu tamo nekih specijalnih analiza)sta ce se desiti u skoroj buducnosti sa tim famoznim Kosovom,jer svi vrlo dobro znamo da nista vise nece biti kao sto je bilo nekada.Medjutim,proglasenje nezavisnosti Kosova od Srbije(od strane medjunarodne zajednice)imace za svoju posledicu izazivanje nestabilnosti u regionu na duze staze i ja to mogu da potpisem ovoga momenta.Radi se o jednom momentu koji je jako interesantan,a on je da Kosovo definitivno kulturno-istorijski trajno pripada Srbiji,ali da sadasnji sastav stanovnistva daje potpuno(ne bas potpuno,ali hajde da kazemo da je potpuno)pravo gradjanima koji zive na Kosovu da se odvoje i formalno-pravno od Srbije.Ta dva aspekta su zaista nepomirljiva i prevagnuce naravno faktor jaceg,a to su SAD sa svojom spoljnopolitickom orijentacijom,koje ce jasno podrzati albansku stranu u navodnom resavanju ovoga problema.No,tada ce se definitivno u Balkan uvuci prikrivena nestabilnost,koja ce u praksi pokazati da je za definitivno menjanje granica dovoljno lobirati kod najjaceg u svetu i kada se obezbedi njegova podrska,sve ce biti moguce.Time cemo dobiti ono sto smo imali za vreme vladavine komunistickog rezima,a to je da niti jedan sustinski problem nije bio resen,vec se samo guralo djubre ispod tepiha,a onda se jednoga dana svi uhvate za glave,kada nastane opste ludilo i klanica,kao u stilu:Nismo znali da je ovako nesto moguce!Nije nego!Dakle,posto se problem nece trajno resiti,jer za resavanje problema potrebno je imati barem pomirene zaracene strane,onda ce za neka nova pokolenja ostati ovaj zadatak,a kako svi znamo da nasa nova pokolenja ne umeju da misle drugacije nego sto smo mi mislili,onda shodno tome resenje nece dici ni u dalekoj buducnosti,vec ce se jednoga dana u otvorenom sukobu resavati problemi(a svi znamo da se ratovima problemi ne resavaju).To sve govori da je namera medjunarodne zajednice veoma opasna,a to je zabijanje glave u pesak i resavanje problema tako sto ce se jednoj strani udovoljiti,a druga ce se ubediti da je to neminovnost.Nazalost,niko nije spreman na konacno izmirenje srpskog i albanskog zivlja, jer je to Sizifov posao,a politicki mandati su prekratki za tako nesto,pa ne ne postoji politicar koji ce se za svoga veka uhvatiti u kostac sa ovom problematikom.No,ako stavimo na stranu emocije,shvaticemo da je to jedini i najispravniji put u buducnost,napraviti drzavnu strategiju bilateralnog tipa u cilju konacnog izmirenja zaracenih strana,sve sa detaljnom analizom ko je koga maltretirao za sve ove vekove,ali i sa jasnom porukom da sto je bilo bilo je i da nikakvog revansizma nece i ne sme biti.Sta ce na kraju biti sa Kosovom,to je sporedno pitanje,koje nikoga ni u jednom momentu ne bi trebalo da opterecuje,je r sustina je sta ce biti sa tim narodom koji tamo zivi,kao i sa onih par stotina hiljada raseljenih.

npb

pre 20 godina

Konačan status Kosova, ma koji bio, mora biti prihvatljiv za sve strane. Sasvim je jasno da srpska policija više neće šetati ulicama Prištine, da o "multietničnosti" Kosova nema ni govora kad jedni streme Evropi, a drugi su, kao, za Evropu a prakticiraju Srednji Vek.
Problem Albanaca je što imaju samo jednu platformu (nezavisnost) dok su Srbi fleksibilniji. Drugo, Srbija se razvija, u nju se ulaže, sistem se reformiše dok Kosovo ne može ćak ni struju da obezbedi.
Iako je nezavisno Kosovo možda najprostije i najlakše rešenje, duboko sam uveren da će najviše štetiti samim Albancima. Jer Srbija i Crna Gora će ih blokirati, sever Kosova ostati pod srpskom kontrolom (sa još par enklava), a nezavisno Kosovo će morati da vraća ili isplaćuje imovinu otetu od Srba, srpske crkve i srpskih kompanija. Tu je evropski zakon neumoljiv.
Dobro rešenje bi bilo neka unija (gde je Kosovo formalno vezano za Srbiju) sa posebnim vezama kosovskih Srba sa Srbijom dok bi Albanci imali državu u državi. Ali to je nerealno... pogotovu dok su na Kosovu na vlasti klanovi i mafijaši. To je tužno za same Albance.

Kosovac

pre 20 godina

Bugajski je jedan od najistaknutijih albanskih lobista u SAD i njegove izjave valja posmatrati bas tako - kao izjave albanskog lobiste. Srbija moze da izgubi Kosovo samo ako ga se odrekne inace bi to bio opasan presedan znacajan u relacijama Kina- Tibet i Rusija - Cecenija. Kina i Rusija se nece sloziti da se Kosovo oduzme od Srbije bez pristanka iste. Valjda necemo biti toliko glupi.

Marko

pre 20 godina

Tacno je da je Bugajski albanski lobista. To mogu licno da potvrdim. Ali, to ne znaci da ne zna o cemu prica, odnosno da nije u pravu. Po mom misljenju ova organizacija je jako cenjena i uticajna u Vasingtonu, njihove izvestaje dobijaju svi clanovi Kogresa i Stejt Dipartmenta. Na primer, Madlen Olbrajt je tamo radila. Sa druge strane, cini mi se da bi nasa vlada morala da eksploatise cinjenicu (mozda i nije cinjenica???) da su na Kosovu i Bosni u ratovima ucestovali clanovi Al-Kaide. Moje je iskustvo u Americi takvo da su se ljudi cesto cudili kada su culi da su Amerikanci podrzavali muslimane u Bosni i na Kosovu i, boga mi, mnogi su i bili ljuti zbog toga. Dakle, posle 11. septembra postoji drugaciji svet u kome americko javno mnjenje otoreno ne voli muslimane i mi bi to mogli da iskoristimo. To naravno ne bi bilo bas fer, ali mnogo toga danas u svetu nije fer.

Branko USA

pre 20 godina

Verujem da je gospodin Bugajski izvrstan analiticar ali postoji veliki problem u njegovoj analizi. jednostavno on ceo problem i njegovo resenje sagleda vrlo optimisticki (kako i nebi kad je 6000 km izvan kriznog regiona). Kao prvo ako se i stvari zavrse kako on tvrdi Kosovo kao entitet, drzava itd, ima vrlo male sanse da opstane kao uspesna drzava. Jednostavno gospodin Bugajski ne zna ili nece da zna nivo haosa u pokrajini uprkos stranom tutorstvu i donacijama. Posle 'nezavisnosti' Kosovo ocekuje placanje dugova IMF-u nova zaduzivanja, a da ne govorimo nesto jednostavno kao obezbedjivanje normalne snabdevenosti strujom koje Albanci smatraju da je duznost UNMIKA, sta li. Da ne govorimo o mafiji, kriminalu, tranzitu heroina koji zna se koga finasira tamo u Afganistanu. Smatram, a i Bugajski to zna , da Zapad ne zna sta ce sa Kosovom, ni tamo ni vamo, najverovatnije da ce dici ruke i pustiti Albance niz vodu, da sami organizuju ako mogu (u sta vecina Zapadnih analiticara sumnja) svoju "drzavu".
Podela bi nam najvise odgovarala, a sve se vise prica o tome. Posle razresnja ne verujem da bi se Albanija interesovala mnogo za Kosovo imaju i previse svojih problema od kojih su mnogi uvezeni upravo iz juzne Srpske pokrajine.
Crna Gora je previse mala za bilo sta, ocekuje ih slican problem sa Albancima, a uskoro ce i njima biti jasno da je lepo osloniti se na mnogo jacu i bogami za deset godina i bogatiju Srbiju. No ako zele napolje, pored svih mogucih beneficija treba to omuguciti-zazalice. Ni jedna Americka drzava ne zeli nezavisnost, bilo bi jako glupo.
No u vreme nove svetske realnosti, posle Sep.11 sve je moguce, nama Srbima verujem mnoge stvari su vec jasne ali ce se i mnogi drugi razocarati. Bice onako kakao velike sile zahtevaju, i verujem da resenje nas "otreznjnene" Srbe nece mnogo zacuditi ali ce bogami komsije da se zaprepaste. Koliko para toliko i muzike.

nebojsa

pre 20 godina

Ovaj covek za strateske studije,moze da prica sta hoce,jer radi samo za strateske studije.Studije sadrze u sebi analize,spekulacije,nagadjanja.Takvih institucija ima skoro u svim zemljama sveta.Mogu demokrati i republikanci da budu koliko hoce za i protiv necega i neke politike,samo jedno je sigurno terorizam,korupcija i kriminal,opasnost je za celi svet ma gde se on se dogadjao ili posejao svoje korene.Velika je razlika dostavljanje informacija-analize i politike koja doticna vlada vodi.Bugajski nema neki veci uticaj na politiku u SAD.

Vladimir

pre 20 godina

Niko ni ne kaze da covek ima uticaja na US politiku, on je analizira, i sudeci po svemu i koliko god bilo neprijatno, bice kako je rekao.

Agroni

pre 20 godina

Da su poceli pregovori na sve strane oko konacnog statusa kosova to uopste i nije neka tajna. Izjave svetskih mocnika da Kosovo vise nece biti pod juridikcijom Beograda ukazuju da je poceo proces konacnog resenja statuta Kosova. Srpski politicari vec su polako poceli da pripremaju javnost u Srbiji da je kosovo konacno izgubljeno(izjava g.Labusa) pa i ostalih. Ukoliko sa malom paznjom vrsite analizu zadnje izjave pomocnog Drzavnog sekretara SAD koji ovih dana boravi na Kosovu ispasce upravo to sto tvrdi i g.Bugajski. Ima puno politickih analiticara koji misle da Kosovo,Srbija, Crna gora kao nezavisne drzave imaju realnu perspektivu i faktori su stabilizacje celog regiona.Dodajmo i to da vecina zemalja evrope pa i SAD upravo idu tim putem da bi konacno stigli do kraja 2005 g. kada ce se i javo o tome vec odluciti.

Vasilije

pre 20 godina

Znate,ne treba biti previse mudar pa sada tvrditi(na osnovu tamo nekih specijalnih analiza)sta ce se desiti u skoroj buducnosti sa tim famoznim Kosovom,jer svi vrlo dobro znamo da nista vise nece biti kao sto je bilo nekada.Medjutim,proglasenje nezavisnosti Kosova od Srbije(od strane medjunarodne zajednice)imace za svoju posledicu izazivanje nestabilnosti u regionu na duze staze i ja to mogu da potpisem ovoga momenta.Radi se o jednom momentu koji je jako interesantan,a on je da Kosovo definitivno kulturno-istorijski trajno pripada Srbiji,ali da sadasnji sastav stanovnistva daje potpuno(ne bas potpuno,ali hajde da kazemo da je potpuno)pravo gradjanima koji zive na Kosovu da se odvoje i formalno-pravno od Srbije.Ta dva aspekta su zaista nepomirljiva i prevagnuce naravno faktor jaceg,a to su SAD sa svojom spoljnopolitickom orijentacijom,koje ce jasno podrzati albansku stranu u navodnom resavanju ovoga problema.No,tada ce se definitivno u Balkan uvuci prikrivena nestabilnost,koja ce u praksi pokazati da je za definitivno menjanje granica dovoljno lobirati kod najjaceg u svetu i kada se obezbedi njegova podrska,sve ce biti moguce.Time cemo dobiti ono sto smo imali za vreme vladavine komunistickog rezima,a to je da niti jedan sustinski problem nije bio resen,vec se samo guralo djubre ispod tepiha,a onda se jednoga dana svi uhvate za glave,kada nastane opste ludilo i klanica,kao u stilu:Nismo znali da je ovako nesto moguce!Nije nego!Dakle,posto se problem nece trajno resiti,jer za resavanje problema potrebno je imati barem pomirene zaracene strane,onda ce za neka nova pokolenja ostati ovaj zadatak,a kako svi znamo da nasa nova pokolenja ne umeju da misle drugacije nego sto smo mi mislili,onda shodno tome resenje nece dici ni u dalekoj buducnosti,vec ce se jednoga dana u otvorenom sukobu resavati problemi(a svi znamo da se ratovima problemi ne resavaju).To sve govori da je namera medjunarodne zajednice veoma opasna,a to je zabijanje glave u pesak i resavanje problema tako sto ce se jednoj strani udovoljiti,a druga ce se ubediti da je to neminovnost.Nazalost,niko nije spreman na konacno izmirenje srpskog i albanskog zivlja, jer je to Sizifov posao,a politicki mandati su prekratki za tako nesto,pa ne ne postoji politicar koji ce se za svoga veka uhvatiti u kostac sa ovom problematikom.No,ako stavimo na stranu emocije,shvaticemo da je to jedini i najispravniji put u buducnost,napraviti drzavnu strategiju bilateralnog tipa u cilju konacnog izmirenja zaracenih strana,sve sa detaljnom analizom ko je koga maltretirao za sve ove vekove,ali i sa jasnom porukom da sto je bilo bilo je i da nikakvog revansizma nece i ne sme biti.Sta ce na kraju biti sa Kosovom,to je sporedno pitanje,koje nikoga ni u jednom momentu ne bi trebalo da opterecuje,je r sustina je sta ce biti sa tim narodom koji tamo zivi,kao i sa onih par stotina hiljada raseljenih.

npb

pre 20 godina

Konačan status Kosova, ma koji bio, mora biti prihvatljiv za sve strane. Sasvim je jasno da srpska policija više neće šetati ulicama Prištine, da o "multietničnosti" Kosova nema ni govora kad jedni streme Evropi, a drugi su, kao, za Evropu a prakticiraju Srednji Vek.
Problem Albanaca je što imaju samo jednu platformu (nezavisnost) dok su Srbi fleksibilniji. Drugo, Srbija se razvija, u nju se ulaže, sistem se reformiše dok Kosovo ne može ćak ni struju da obezbedi.
Iako je nezavisno Kosovo možda najprostije i najlakše rešenje, duboko sam uveren da će najviše štetiti samim Albancima. Jer Srbija i Crna Gora će ih blokirati, sever Kosova ostati pod srpskom kontrolom (sa još par enklava), a nezavisno Kosovo će morati da vraća ili isplaćuje imovinu otetu od Srba, srpske crkve i srpskih kompanija. Tu je evropski zakon neumoljiv.
Dobro rešenje bi bilo neka unija (gde je Kosovo formalno vezano za Srbiju) sa posebnim vezama kosovskih Srba sa Srbijom dok bi Albanci imali državu u državi. Ali to je nerealno... pogotovu dok su na Kosovu na vlasti klanovi i mafijaši. To je tužno za same Albance.

Kosovac

pre 20 godina

Bugajski je jedan od najistaknutijih albanskih lobista u SAD i njegove izjave valja posmatrati bas tako - kao izjave albanskog lobiste. Srbija moze da izgubi Kosovo samo ako ga se odrekne inace bi to bio opasan presedan znacajan u relacijama Kina- Tibet i Rusija - Cecenija. Kina i Rusija se nece sloziti da se Kosovo oduzme od Srbije bez pristanka iste. Valjda necemo biti toliko glupi.

Marko

pre 20 godina

Tacno je da je Bugajski albanski lobista. To mogu licno da potvrdim. Ali, to ne znaci da ne zna o cemu prica, odnosno da nije u pravu. Po mom misljenju ova organizacija je jako cenjena i uticajna u Vasingtonu, njihove izvestaje dobijaju svi clanovi Kogresa i Stejt Dipartmenta. Na primer, Madlen Olbrajt je tamo radila. Sa druge strane, cini mi se da bi nasa vlada morala da eksploatise cinjenicu (mozda i nije cinjenica???) da su na Kosovu i Bosni u ratovima ucestovali clanovi Al-Kaide. Moje je iskustvo u Americi takvo da su se ljudi cesto cudili kada su culi da su Amerikanci podrzavali muslimane u Bosni i na Kosovu i, boga mi, mnogi su i bili ljuti zbog toga. Dakle, posle 11. septembra postoji drugaciji svet u kome americko javno mnjenje otoreno ne voli muslimane i mi bi to mogli da iskoristimo. To naravno ne bi bilo bas fer, ali mnogo toga danas u svetu nije fer.

Branko USA

pre 20 godina

Verujem da je gospodin Bugajski izvrstan analiticar ali postoji veliki problem u njegovoj analizi. jednostavno on ceo problem i njegovo resenje sagleda vrlo optimisticki (kako i nebi kad je 6000 km izvan kriznog regiona). Kao prvo ako se i stvari zavrse kako on tvrdi Kosovo kao entitet, drzava itd, ima vrlo male sanse da opstane kao uspesna drzava. Jednostavno gospodin Bugajski ne zna ili nece da zna nivo haosa u pokrajini uprkos stranom tutorstvu i donacijama. Posle 'nezavisnosti' Kosovo ocekuje placanje dugova IMF-u nova zaduzivanja, a da ne govorimo nesto jednostavno kao obezbedjivanje normalne snabdevenosti strujom koje Albanci smatraju da je duznost UNMIKA, sta li. Da ne govorimo o mafiji, kriminalu, tranzitu heroina koji zna se koga finasira tamo u Afganistanu. Smatram, a i Bugajski to zna , da Zapad ne zna sta ce sa Kosovom, ni tamo ni vamo, najverovatnije da ce dici ruke i pustiti Albance niz vodu, da sami organizuju ako mogu (u sta vecina Zapadnih analiticara sumnja) svoju "drzavu".
Podela bi nam najvise odgovarala, a sve se vise prica o tome. Posle razresnja ne verujem da bi se Albanija interesovala mnogo za Kosovo imaju i previse svojih problema od kojih su mnogi uvezeni upravo iz juzne Srpske pokrajine.
Crna Gora je previse mala za bilo sta, ocekuje ih slican problem sa Albancima, a uskoro ce i njima biti jasno da je lepo osloniti se na mnogo jacu i bogami za deset godina i bogatiju Srbiju. No ako zele napolje, pored svih mogucih beneficija treba to omuguciti-zazalice. Ni jedna Americka drzava ne zeli nezavisnost, bilo bi jako glupo.
No u vreme nove svetske realnosti, posle Sep.11 sve je moguce, nama Srbima verujem mnoge stvari su vec jasne ali ce se i mnogi drugi razocarati. Bice onako kakao velike sile zahtevaju, i verujem da resenje nas "otreznjnene" Srbe nece mnogo zacuditi ali ce bogami komsije da se zaprepaste. Koliko para toliko i muzike.