Utorak, 04.11.2003.

11:41

Svilanović: Lukić bi trebalo da podnese ostavku

Izvor: B92

Svilanoviæ: Lukiæ bi trebalo da podnese ostavku IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

13 Komentari

Sortiraj po:

Dorchol

pre 20 godina

Molim vas svi trebaju da procitaju feljton o korupciji u policiji koji je napisan u Vreme-nu prosle nedelje (23 Oktobar "Hladni tuš iz Haga") Cela poenta tog clanka je ovo:"posle 5 Oktobra samo minimalne promene su izvrsene u policiji". Sto znaci da je ista bagra koja je mene tukla na ulicama BG-a (zbog protesta protiv "Familije")i njihovi komandanti minus onih koje je Hag capio (na nasu srecu ja mislim)i dalje raspolaze nasom policijom.
Znaci, Mars u Hag!

Jasna,Prag

pre 20 godina

Kako su samo nežni prema ovim generalima. Da ih nešto ne uvrede. A objašnjenjenja su kao za debile. Pa naravno da nema govora o suđenju pred domaćim sudovima za optužnice koje su već podignute i obelodanjene. Koga zavarava gospodin Svilanović? Nego trebalo bi da požure i pre Haga otpočnu te još neobelodanjene. To je jedini način da se sudi pred domaćim sudovima. Pa i onda ako bi ta suđenja bila neobjektivna i pristrasno, Hag zadržava pravo da preuzme te slučajeve.

Alexandar

pre 20 godina

Razlika izmedju Milutinovica i Lukica je u tome sto je ovaj prvi bio izabrano a ovaj drugi jeste postavljeno lice. Lukica i sam ministar moze lako da smeni a Milutinovicev slucaj je bio drugaciji.
Lukicu, daj ostavku. Bolje da to sam ucinis nego da te na to teraju drugi ili da te smenjuju. Tako jos mozes i da ispadnes faca.

Tuluz

pre 20 godina

Naravno, nikome se ne dopada da samo Srbima, ili bar tako izgleda, sude u Hagu. MIslim da ne postoji mogucnost izbora, po principu "Sila Boga ne moli", jedino sto je korisno, ako mogu da ne ispadnem zlurad, je naravoucenije: komandna odgovornost znaci stvarnu odgovornost.
Setih se:
a) Bivseg predsenika Srbije, koji prilikom pakovanja kofera za Hag, izjavio, otprilike - da, ja sam jednostavno bio na tom mestu, nisam kriv, naravno, ali sam bio na tom mestu, i sta sam mogao... Losa sreca

b) Potpredsednika Srpske vlade koji je otprilike ovako rekao neki dan, povodom cuvenog tendera Ministra policijskog: Da, ja sam potpisao, tog dana sam bio dezurni, pa sam potpisao, i vi bi ste da ste bili na mom mestu...

Dakle, gospodo, generalno, lako se prihvatamo polozaja, fotelja i svih privilegija koje nam se nude, a posledice... Mislite o tome.

Zdrav razum

pre 20 godina

Vidim da jos uvek ima romanticara koji misle da cemo zabijanjem glave u pesak uraditi nesto pametno. Pod firmom zastite srpskog naroda pocinjeni su vrlo ozbiljni zlocini. Neko za to mora da odgovara. Ne postoji kolektivna krivica za tako gnusne stvari. Ali s druge strane krivica mora vrlo jasno da se personalizuje. Ako to necemo da ucinimo mi, a mogli smo i jos uvek mozemo, onda cemo dozivljavati svakakve pritiske sve dok razni Mladici i ini ne zavrse gde im je mesto.

Nesa

pre 20 godina

Ako general misli da je potrebno podneti ostavku, valjda ce je podneti i sam bez sufliranja. Isto tako ako ministar misli da se stvari ne odvijaju onako kako je on to zamislio, moze i on da podnese ostavku. Jedino mi se ne svidja u celoj prici, sto Hag moze da inicijalizuje ostavke nasih zvanicnika, a nase sudstvo to isto ne moze. Tu nesto ne valja.
Sama ta cinjenica i stavovi nasih zvanicnika govore o tome koliko cenimo svoje sudstvo, pa se shodno tome ne treba cuditi sto sudjenja ne mogu da se obavljaju u Srbiji.

Slobodan Ostojić,novinar, Beograd

pre 20 godina

Gorane, alal vera na doslednosti.Kažem to najiskrenije, iako se moja verzija demokratije razlikuje od one koju propagira i sprovodi Građanski savez Srbije.Naravno da smatram da sa srpstvom ne bi trebalo bagatelisati, jer je nacionalno biće nešto od čega doduše ne živimo, ali je temelj postojanja, opstajanja i nadgradnje naših korena. Svilanović i njegovi sledbenici se možda neće složiti, ali nije stvar u tome da se pripadnost narodu odstrani, niti je to moguće, već o selekciji i pomanju onoga šta jesmo.Voleti sopstveni narod, ne znači prizemnost i primitivizam, a pogotovu ne vršenje zločina.
Kad je Hag u pitanju, Goran je u pravu.Stav je jasan.Krenuli smo sa isporučivanjem i tu nema dvostrukih aršina. Duško Mihajlović sad pere ruke i podržava generale, a vidim da bi podrška nekadašnjih Slobinih čauša i batinaša dobro došla i Zoranu Živkoviću. Jeste politika mudrost ekvilibristrike, takođe katkad treba privoleti i dojučerašnje protivnike, ali Hag, ma kako neprijatan bio mora da se ispoštuje.Nije naravno u redu što se za brojne dokaze o zločinima Tačija,Čekua i ostalih šiptarskih terorista, "trust mozgova iz zemlje lala" zasad samo čuje a ne reaguje, jeste da se spisku optuženih Srba još ne vidi kraj(Đekna još nije umrla,a ka"će ne zna se),jeste da sve to itekako može da uvredi srpski nacionalni ponos, jeste da su mnoge od tih optužnica na klimavim nogama sa više političkih nego pravničkih argumenta, jeste da je Tribunal prvi bastion simbioze dosad nespojivog anglosaksonskog i kontinentalnog prava i još mnogo toga što bismo na tu temu mogli da osporimo, ali sve je to priča o nesavršenosti sveta u kome živimo i nužnosti da mu se priklonimo. Bolje je da postanemo zečić u životinjskom carstvu, nego krokodil u izolovanoj reci.
Lično bih svu četvoricu generala video iza rešetaka ali u mračnom CZ-u. Voleo bih da čujem da se bar jedan od njih što ih srpska vlada sad tobože podržava makar stidljivo pobudnio zbog zločina po nalogu njihovog prethodnika sad sa već dvoipogodišnjim haškim stažom.
Šta je sa mitingom policije? Koještarija. Gospodo vratite se samo tri godine unazad. Uključite video rekordere. Meni nisu potrebni. Dobro pamtim. Kad bih samo mogao da sve zaboravim...

Pedja

pre 20 godina

Pravo pitanje glasi - zasto je DOS uopste postavio na visoku funkciju coveka koji je komandovao policijom na Kosovu u vreme kada su sa Kosova stizale hladnjace pune leseva? Je li to neka zahvalnost policiji sto i nas nije trpala u hladnjace petog oktobra? Stvarno im hvala. Ja ne mislim da su odjednom postali dobri i fini, vec su se povukli pred pola miliona neprijatelja. Bili su u misjim rupama, a DOS im je pomogao da izadju i pomesaju se s nama.

Hladnjaca

pre 20 godina

Nije potrebno vrsiti nikakav demagoski pritisak na haske optuzenike ostavkama ili slicnim vec uhapsiti ih izruciti Hagu u najkracem mogucem roku. Ali ako ministar policije gospodin Dusan Mihajlovic JASNO I GLASNO kaze da on NECE da hapsi ovu cetvoricu haskih klijenata (sto mu je i posao), onda ja mogu da tvrdim da DRZAVA SCG STITI OSUMNJICENE ZA RATNI ZLOCIN. Koje ce posledice biti sve dok je Mihajlovic na toj funkciji, samo mogu da zamislim. Nije problem u osumnjicenima za zatni zlocin. Problem je u drzavi. Kao primer mogu da navedem Ratka Mladica, takodje osumnjicenog za ratni zlocin, za koga Glavni tuzilac ICTY, gospodja Carla del Ponde tvrdi da ga stite vlasti SCG. Dakle Delponteova je sve ovo vreme bila u pravu, ili se ja to varam?!?! O sudjenju ovoj cetvorici pred domacim sudovima NEMA GOVORA. To je vec nekoliko puta JASNO I GLASNO RECENO u Tribunalu tako da vlasti moraju da preuzmu sasvim odredjene korake ali ne i demagosku retoriku kao sto je to slucaj kod gospodina Gorana Svilanovica, saveznog ministra inostranih poslova SCG, zapravo one iste osobe koja je Delponteovoj rekla da "privremeno" nije pozelja osoba u Beogradu tokom sahrane ubijenog premijera Srbije, gospodina Zorana Djindjica!!!

opetja

pre 20 godina

Gospodin Svilanović nam ponovo demonstrira neprincipijelnost u primeni standarda, kao uobičajeni način rada ove Vlade. Koliko dugo je Milan Milutinović "obavljao važne funkcije" kao lice protiv koga je podignuta optužnica pred istim tribunalom? U ime dnevnopolitičkih interesa aktuelne vlasti, primenjivani su drugi kriterijumi. Prestanite sa nipodaštavanjem inteligencije birača čijim glasovima ste došli na svoje trenutne pozicije, osvetiće vam se !!!

Pedja Z.

pre 20 godina

Da li bi ostavka znacila istovremeno i prihvatanje krivice pre odpocinjanja samog procesa! Ne verujem da ce neko sam sebi da stavi omcu oko vrata! Gospodin Svilanovic je ili mnogo naivan ili je nesto drugo po sredi?

Dirty

pre 20 godina

Postovana gospoda, zasto tako lazete nas i pre svega sebe? Ostavke nepodnose ni tete koje su maznjavale sladoled a kamoli policajci koji su transpotovali leseve u hladnjacama. General Sreten Lukic treba sa ostalim generalima da ode u Hag ili da bude isporucen. Ako nista drugo onda zbog toga sto je dosad tolerisao prisustvo Ratka Mladica u SCG. Jedino mesto gde se ovog momenta dokazati nevinost je Hag. Tako gospodo u ovom zaista teskom momentu u kojem se vracamo desetak godina unazat i kada se sve radikalne snage ponovo goropade treba reci da je sve osim saradnje sa Hagom povratak u period pre prvog srpskog ustanka i pokusaja da se otrgnemo srednjem veku i krenemo ka Evropi.

Sinke

pre 20 godina

“neprihvatljivo da lica koja su optužena pred Tribunalom obavljaju visoke funkcije”? Ili je neprihvatljivo da neki tribunal u Hagu dize optuznice za ljude koji vrse visoke funkcije u jednoj suverenoj demokratskoj zemlji? Posaljimo ih, i prihvaticemo krivicu kao zemlja, zar ne? Ceo ovaj transfer krivice sa Milosevicevog okupatorskog rezima na Srbiju je neverovatan. Zao mi je sto tako kazem, ali ovo sto se desava je neposredni dokaz da je krivica namenjena Srbima nezavisno od toga sta cemo mi uraditi. I da, koliko god da im je Milosevic u svemu tome pomogao, sada govori istinu o tome.

Sinke

pre 20 godina

“neprihvatljivo da lica koja su optužena pred Tribunalom obavljaju visoke funkcije”? Ili je neprihvatljivo da neki tribunal u Hagu dize optuznice za ljude koji vrse visoke funkcije u jednoj suverenoj demokratskoj zemlji? Posaljimo ih, i prihvaticemo krivicu kao zemlja, zar ne? Ceo ovaj transfer krivice sa Milosevicevog okupatorskog rezima na Srbiju je neverovatan. Zao mi je sto tako kazem, ali ovo sto se desava je neposredni dokaz da je krivica namenjena Srbima nezavisno od toga sta cemo mi uraditi. I da, koliko god da im je Milosevic u svemu tome pomogao, sada govori istinu o tome.

Dirty

pre 20 godina

Postovana gospoda, zasto tako lazete nas i pre svega sebe? Ostavke nepodnose ni tete koje su maznjavale sladoled a kamoli policajci koji su transpotovali leseve u hladnjacama. General Sreten Lukic treba sa ostalim generalima da ode u Hag ili da bude isporucen. Ako nista drugo onda zbog toga sto je dosad tolerisao prisustvo Ratka Mladica u SCG. Jedino mesto gde se ovog momenta dokazati nevinost je Hag. Tako gospodo u ovom zaista teskom momentu u kojem se vracamo desetak godina unazat i kada se sve radikalne snage ponovo goropade treba reci da je sve osim saradnje sa Hagom povratak u period pre prvog srpskog ustanka i pokusaja da se otrgnemo srednjem veku i krenemo ka Evropi.

Hladnjaca

pre 20 godina

Nije potrebno vrsiti nikakav demagoski pritisak na haske optuzenike ostavkama ili slicnim vec uhapsiti ih izruciti Hagu u najkracem mogucem roku. Ali ako ministar policije gospodin Dusan Mihajlovic JASNO I GLASNO kaze da on NECE da hapsi ovu cetvoricu haskih klijenata (sto mu je i posao), onda ja mogu da tvrdim da DRZAVA SCG STITI OSUMNJICENE ZA RATNI ZLOCIN. Koje ce posledice biti sve dok je Mihajlovic na toj funkciji, samo mogu da zamislim. Nije problem u osumnjicenima za zatni zlocin. Problem je u drzavi. Kao primer mogu da navedem Ratka Mladica, takodje osumnjicenog za ratni zlocin, za koga Glavni tuzilac ICTY, gospodja Carla del Ponde tvrdi da ga stite vlasti SCG. Dakle Delponteova je sve ovo vreme bila u pravu, ili se ja to varam?!?! O sudjenju ovoj cetvorici pred domacim sudovima NEMA GOVORA. To je vec nekoliko puta JASNO I GLASNO RECENO u Tribunalu tako da vlasti moraju da preuzmu sasvim odredjene korake ali ne i demagosku retoriku kao sto je to slucaj kod gospodina Gorana Svilanovica, saveznog ministra inostranih poslova SCG, zapravo one iste osobe koja je Delponteovoj rekla da "privremeno" nije pozelja osoba u Beogradu tokom sahrane ubijenog premijera Srbije, gospodina Zorana Djindjica!!!

opetja

pre 20 godina

Gospodin Svilanović nam ponovo demonstrira neprincipijelnost u primeni standarda, kao uobičajeni način rada ove Vlade. Koliko dugo je Milan Milutinović "obavljao važne funkcije" kao lice protiv koga je podignuta optužnica pred istim tribunalom? U ime dnevnopolitičkih interesa aktuelne vlasti, primenjivani su drugi kriterijumi. Prestanite sa nipodaštavanjem inteligencije birača čijim glasovima ste došli na svoje trenutne pozicije, osvetiće vam se !!!

Pedja Z.

pre 20 godina

Da li bi ostavka znacila istovremeno i prihvatanje krivice pre odpocinjanja samog procesa! Ne verujem da ce neko sam sebi da stavi omcu oko vrata! Gospodin Svilanovic je ili mnogo naivan ili je nesto drugo po sredi?

Pedja

pre 20 godina

Pravo pitanje glasi - zasto je DOS uopste postavio na visoku funkciju coveka koji je komandovao policijom na Kosovu u vreme kada su sa Kosova stizale hladnjace pune leseva? Je li to neka zahvalnost policiji sto i nas nije trpala u hladnjace petog oktobra? Stvarno im hvala. Ja ne mislim da su odjednom postali dobri i fini, vec su se povukli pred pola miliona neprijatelja. Bili su u misjim rupama, a DOS im je pomogao da izadju i pomesaju se s nama.

Slobodan Ostojić,novinar, Beograd

pre 20 godina

Gorane, alal vera na doslednosti.Kažem to najiskrenije, iako se moja verzija demokratije razlikuje od one koju propagira i sprovodi Građanski savez Srbije.Naravno da smatram da sa srpstvom ne bi trebalo bagatelisati, jer je nacionalno biće nešto od čega doduše ne živimo, ali je temelj postojanja, opstajanja i nadgradnje naših korena. Svilanović i njegovi sledbenici se možda neće složiti, ali nije stvar u tome da se pripadnost narodu odstrani, niti je to moguće, već o selekciji i pomanju onoga šta jesmo.Voleti sopstveni narod, ne znači prizemnost i primitivizam, a pogotovu ne vršenje zločina.
Kad je Hag u pitanju, Goran je u pravu.Stav je jasan.Krenuli smo sa isporučivanjem i tu nema dvostrukih aršina. Duško Mihajlović sad pere ruke i podržava generale, a vidim da bi podrška nekadašnjih Slobinih čauša i batinaša dobro došla i Zoranu Živkoviću. Jeste politika mudrost ekvilibristrike, takođe katkad treba privoleti i dojučerašnje protivnike, ali Hag, ma kako neprijatan bio mora da se ispoštuje.Nije naravno u redu što se za brojne dokaze o zločinima Tačija,Čekua i ostalih šiptarskih terorista, "trust mozgova iz zemlje lala" zasad samo čuje a ne reaguje, jeste da se spisku optuženih Srba još ne vidi kraj(Đekna još nije umrla,a ka"će ne zna se),jeste da sve to itekako može da uvredi srpski nacionalni ponos, jeste da su mnoge od tih optužnica na klimavim nogama sa više političkih nego pravničkih argumenta, jeste da je Tribunal prvi bastion simbioze dosad nespojivog anglosaksonskog i kontinentalnog prava i još mnogo toga što bismo na tu temu mogli da osporimo, ali sve je to priča o nesavršenosti sveta u kome živimo i nužnosti da mu se priklonimo. Bolje je da postanemo zečić u životinjskom carstvu, nego krokodil u izolovanoj reci.
Lično bih svu četvoricu generala video iza rešetaka ali u mračnom CZ-u. Voleo bih da čujem da se bar jedan od njih što ih srpska vlada sad tobože podržava makar stidljivo pobudnio zbog zločina po nalogu njihovog prethodnika sad sa već dvoipogodišnjim haškim stažom.
Šta je sa mitingom policije? Koještarija. Gospodo vratite se samo tri godine unazad. Uključite video rekordere. Meni nisu potrebni. Dobro pamtim. Kad bih samo mogao da sve zaboravim...

Nesa

pre 20 godina

Ako general misli da je potrebno podneti ostavku, valjda ce je podneti i sam bez sufliranja. Isto tako ako ministar misli da se stvari ne odvijaju onako kako je on to zamislio, moze i on da podnese ostavku. Jedino mi se ne svidja u celoj prici, sto Hag moze da inicijalizuje ostavke nasih zvanicnika, a nase sudstvo to isto ne moze. Tu nesto ne valja.
Sama ta cinjenica i stavovi nasih zvanicnika govore o tome koliko cenimo svoje sudstvo, pa se shodno tome ne treba cuditi sto sudjenja ne mogu da se obavljaju u Srbiji.

Zdrav razum

pre 20 godina

Vidim da jos uvek ima romanticara koji misle da cemo zabijanjem glave u pesak uraditi nesto pametno. Pod firmom zastite srpskog naroda pocinjeni su vrlo ozbiljni zlocini. Neko za to mora da odgovara. Ne postoji kolektivna krivica za tako gnusne stvari. Ali s druge strane krivica mora vrlo jasno da se personalizuje. Ako to necemo da ucinimo mi, a mogli smo i jos uvek mozemo, onda cemo dozivljavati svakakve pritiske sve dok razni Mladici i ini ne zavrse gde im je mesto.

Tuluz

pre 20 godina

Naravno, nikome se ne dopada da samo Srbima, ili bar tako izgleda, sude u Hagu. MIslim da ne postoji mogucnost izbora, po principu "Sila Boga ne moli", jedino sto je korisno, ako mogu da ne ispadnem zlurad, je naravoucenije: komandna odgovornost znaci stvarnu odgovornost.
Setih se:
a) Bivseg predsenika Srbije, koji prilikom pakovanja kofera za Hag, izjavio, otprilike - da, ja sam jednostavno bio na tom mestu, nisam kriv, naravno, ali sam bio na tom mestu, i sta sam mogao... Losa sreca

b) Potpredsednika Srpske vlade koji je otprilike ovako rekao neki dan, povodom cuvenog tendera Ministra policijskog: Da, ja sam potpisao, tog dana sam bio dezurni, pa sam potpisao, i vi bi ste da ste bili na mom mestu...

Dakle, gospodo, generalno, lako se prihvatamo polozaja, fotelja i svih privilegija koje nam se nude, a posledice... Mislite o tome.

Alexandar

pre 20 godina

Razlika izmedju Milutinovica i Lukica je u tome sto je ovaj prvi bio izabrano a ovaj drugi jeste postavljeno lice. Lukica i sam ministar moze lako da smeni a Milutinovicev slucaj je bio drugaciji.
Lukicu, daj ostavku. Bolje da to sam ucinis nego da te na to teraju drugi ili da te smenjuju. Tako jos mozes i da ispadnes faca.

Jasna,Prag

pre 20 godina

Kako su samo nežni prema ovim generalima. Da ih nešto ne uvrede. A objašnjenjenja su kao za debile. Pa naravno da nema govora o suđenju pred domaćim sudovima za optužnice koje su već podignute i obelodanjene. Koga zavarava gospodin Svilanović? Nego trebalo bi da požure i pre Haga otpočnu te još neobelodanjene. To je jedini način da se sudi pred domaćim sudovima. Pa i onda ako bi ta suđenja bila neobjektivna i pristrasno, Hag zadržava pravo da preuzme te slučajeve.

Dorchol

pre 20 godina

Molim vas svi trebaju da procitaju feljton o korupciji u policiji koji je napisan u Vreme-nu prosle nedelje (23 Oktobar "Hladni tuš iz Haga") Cela poenta tog clanka je ovo:"posle 5 Oktobra samo minimalne promene su izvrsene u policiji". Sto znaci da je ista bagra koja je mene tukla na ulicama BG-a (zbog protesta protiv "Familije")i njihovi komandanti minus onih koje je Hag capio (na nasu srecu ja mislim)i dalje raspolaze nasom policijom.
Znaci, Mars u Hag!

Sinke

pre 20 godina

“neprihvatljivo da lica koja su optužena pred Tribunalom obavljaju visoke funkcije”? Ili je neprihvatljivo da neki tribunal u Hagu dize optuznice za ljude koji vrse visoke funkcije u jednoj suverenoj demokratskoj zemlji? Posaljimo ih, i prihvaticemo krivicu kao zemlja, zar ne? Ceo ovaj transfer krivice sa Milosevicevog okupatorskog rezima na Srbiju je neverovatan. Zao mi je sto tako kazem, ali ovo sto se desava je neposredni dokaz da je krivica namenjena Srbima nezavisno od toga sta cemo mi uraditi. I da, koliko god da im je Milosevic u svemu tome pomogao, sada govori istinu o tome.

Dirty

pre 20 godina

Postovana gospoda, zasto tako lazete nas i pre svega sebe? Ostavke nepodnose ni tete koje su maznjavale sladoled a kamoli policajci koji su transpotovali leseve u hladnjacama. General Sreten Lukic treba sa ostalim generalima da ode u Hag ili da bude isporucen. Ako nista drugo onda zbog toga sto je dosad tolerisao prisustvo Ratka Mladica u SCG. Jedino mesto gde se ovog momenta dokazati nevinost je Hag. Tako gospodo u ovom zaista teskom momentu u kojem se vracamo desetak godina unazat i kada se sve radikalne snage ponovo goropade treba reci da je sve osim saradnje sa Hagom povratak u period pre prvog srpskog ustanka i pokusaja da se otrgnemo srednjem veku i krenemo ka Evropi.

Hladnjaca

pre 20 godina

Nije potrebno vrsiti nikakav demagoski pritisak na haske optuzenike ostavkama ili slicnim vec uhapsiti ih izruciti Hagu u najkracem mogucem roku. Ali ako ministar policije gospodin Dusan Mihajlovic JASNO I GLASNO kaze da on NECE da hapsi ovu cetvoricu haskih klijenata (sto mu je i posao), onda ja mogu da tvrdim da DRZAVA SCG STITI OSUMNJICENE ZA RATNI ZLOCIN. Koje ce posledice biti sve dok je Mihajlovic na toj funkciji, samo mogu da zamislim. Nije problem u osumnjicenima za zatni zlocin. Problem je u drzavi. Kao primer mogu da navedem Ratka Mladica, takodje osumnjicenog za ratni zlocin, za koga Glavni tuzilac ICTY, gospodja Carla del Ponde tvrdi da ga stite vlasti SCG. Dakle Delponteova je sve ovo vreme bila u pravu, ili se ja to varam?!?! O sudjenju ovoj cetvorici pred domacim sudovima NEMA GOVORA. To je vec nekoliko puta JASNO I GLASNO RECENO u Tribunalu tako da vlasti moraju da preuzmu sasvim odredjene korake ali ne i demagosku retoriku kao sto je to slucaj kod gospodina Gorana Svilanovica, saveznog ministra inostranih poslova SCG, zapravo one iste osobe koja je Delponteovoj rekla da "privremeno" nije pozelja osoba u Beogradu tokom sahrane ubijenog premijera Srbije, gospodina Zorana Djindjica!!!

opetja

pre 20 godina

Gospodin Svilanović nam ponovo demonstrira neprincipijelnost u primeni standarda, kao uobičajeni način rada ove Vlade. Koliko dugo je Milan Milutinović "obavljao važne funkcije" kao lice protiv koga je podignuta optužnica pred istim tribunalom? U ime dnevnopolitičkih interesa aktuelne vlasti, primenjivani su drugi kriterijumi. Prestanite sa nipodaštavanjem inteligencije birača čijim glasovima ste došli na svoje trenutne pozicije, osvetiće vam se !!!

Pedja Z.

pre 20 godina

Da li bi ostavka znacila istovremeno i prihvatanje krivice pre odpocinjanja samog procesa! Ne verujem da ce neko sam sebi da stavi omcu oko vrata! Gospodin Svilanovic je ili mnogo naivan ili je nesto drugo po sredi?

Pedja

pre 20 godina

Pravo pitanje glasi - zasto je DOS uopste postavio na visoku funkciju coveka koji je komandovao policijom na Kosovu u vreme kada su sa Kosova stizale hladnjace pune leseva? Je li to neka zahvalnost policiji sto i nas nije trpala u hladnjace petog oktobra? Stvarno im hvala. Ja ne mislim da su odjednom postali dobri i fini, vec su se povukli pred pola miliona neprijatelja. Bili su u misjim rupama, a DOS im je pomogao da izadju i pomesaju se s nama.

Slobodan Ostojić,novinar, Beograd

pre 20 godina

Gorane, alal vera na doslednosti.Kažem to najiskrenije, iako se moja verzija demokratije razlikuje od one koju propagira i sprovodi Građanski savez Srbije.Naravno da smatram da sa srpstvom ne bi trebalo bagatelisati, jer je nacionalno biće nešto od čega doduše ne živimo, ali je temelj postojanja, opstajanja i nadgradnje naših korena. Svilanović i njegovi sledbenici se možda neće složiti, ali nije stvar u tome da se pripadnost narodu odstrani, niti je to moguće, već o selekciji i pomanju onoga šta jesmo.Voleti sopstveni narod, ne znači prizemnost i primitivizam, a pogotovu ne vršenje zločina.
Kad je Hag u pitanju, Goran je u pravu.Stav je jasan.Krenuli smo sa isporučivanjem i tu nema dvostrukih aršina. Duško Mihajlović sad pere ruke i podržava generale, a vidim da bi podrška nekadašnjih Slobinih čauša i batinaša dobro došla i Zoranu Živkoviću. Jeste politika mudrost ekvilibristrike, takođe katkad treba privoleti i dojučerašnje protivnike, ali Hag, ma kako neprijatan bio mora da se ispoštuje.Nije naravno u redu što se za brojne dokaze o zločinima Tačija,Čekua i ostalih šiptarskih terorista, "trust mozgova iz zemlje lala" zasad samo čuje a ne reaguje, jeste da se spisku optuženih Srba još ne vidi kraj(Đekna još nije umrla,a ka"će ne zna se),jeste da sve to itekako može da uvredi srpski nacionalni ponos, jeste da su mnoge od tih optužnica na klimavim nogama sa više političkih nego pravničkih argumenta, jeste da je Tribunal prvi bastion simbioze dosad nespojivog anglosaksonskog i kontinentalnog prava i još mnogo toga što bismo na tu temu mogli da osporimo, ali sve je to priča o nesavršenosti sveta u kome živimo i nužnosti da mu se priklonimo. Bolje je da postanemo zečić u životinjskom carstvu, nego krokodil u izolovanoj reci.
Lično bih svu četvoricu generala video iza rešetaka ali u mračnom CZ-u. Voleo bih da čujem da se bar jedan od njih što ih srpska vlada sad tobože podržava makar stidljivo pobudnio zbog zločina po nalogu njihovog prethodnika sad sa već dvoipogodišnjim haškim stažom.
Šta je sa mitingom policije? Koještarija. Gospodo vratite se samo tri godine unazad. Uključite video rekordere. Meni nisu potrebni. Dobro pamtim. Kad bih samo mogao da sve zaboravim...

Nesa

pre 20 godina

Ako general misli da je potrebno podneti ostavku, valjda ce je podneti i sam bez sufliranja. Isto tako ako ministar misli da se stvari ne odvijaju onako kako je on to zamislio, moze i on da podnese ostavku. Jedino mi se ne svidja u celoj prici, sto Hag moze da inicijalizuje ostavke nasih zvanicnika, a nase sudstvo to isto ne moze. Tu nesto ne valja.
Sama ta cinjenica i stavovi nasih zvanicnika govore o tome koliko cenimo svoje sudstvo, pa se shodno tome ne treba cuditi sto sudjenja ne mogu da se obavljaju u Srbiji.

Zdrav razum

pre 20 godina

Vidim da jos uvek ima romanticara koji misle da cemo zabijanjem glave u pesak uraditi nesto pametno. Pod firmom zastite srpskog naroda pocinjeni su vrlo ozbiljni zlocini. Neko za to mora da odgovara. Ne postoji kolektivna krivica za tako gnusne stvari. Ali s druge strane krivica mora vrlo jasno da se personalizuje. Ako to necemo da ucinimo mi, a mogli smo i jos uvek mozemo, onda cemo dozivljavati svakakve pritiske sve dok razni Mladici i ini ne zavrse gde im je mesto.

Tuluz

pre 20 godina

Naravno, nikome se ne dopada da samo Srbima, ili bar tako izgleda, sude u Hagu. MIslim da ne postoji mogucnost izbora, po principu "Sila Boga ne moli", jedino sto je korisno, ako mogu da ne ispadnem zlurad, je naravoucenije: komandna odgovornost znaci stvarnu odgovornost.
Setih se:
a) Bivseg predsenika Srbije, koji prilikom pakovanja kofera za Hag, izjavio, otprilike - da, ja sam jednostavno bio na tom mestu, nisam kriv, naravno, ali sam bio na tom mestu, i sta sam mogao... Losa sreca

b) Potpredsednika Srpske vlade koji je otprilike ovako rekao neki dan, povodom cuvenog tendera Ministra policijskog: Da, ja sam potpisao, tog dana sam bio dezurni, pa sam potpisao, i vi bi ste da ste bili na mom mestu...

Dakle, gospodo, generalno, lako se prihvatamo polozaja, fotelja i svih privilegija koje nam se nude, a posledice... Mislite o tome.

Alexandar

pre 20 godina

Razlika izmedju Milutinovica i Lukica je u tome sto je ovaj prvi bio izabrano a ovaj drugi jeste postavljeno lice. Lukica i sam ministar moze lako da smeni a Milutinovicev slucaj je bio drugaciji.
Lukicu, daj ostavku. Bolje da to sam ucinis nego da te na to teraju drugi ili da te smenjuju. Tako jos mozes i da ispadnes faca.

Jasna,Prag

pre 20 godina

Kako su samo nežni prema ovim generalima. Da ih nešto ne uvrede. A objašnjenjenja su kao za debile. Pa naravno da nema govora o suđenju pred domaćim sudovima za optužnice koje su već podignute i obelodanjene. Koga zavarava gospodin Svilanović? Nego trebalo bi da požure i pre Haga otpočnu te još neobelodanjene. To je jedini način da se sudi pred domaćim sudovima. Pa i onda ako bi ta suđenja bila neobjektivna i pristrasno, Hag zadržava pravo da preuzme te slučajeve.

Dorchol

pre 20 godina

Molim vas svi trebaju da procitaju feljton o korupciji u policiji koji je napisan u Vreme-nu prosle nedelje (23 Oktobar "Hladni tuš iz Haga") Cela poenta tog clanka je ovo:"posle 5 Oktobra samo minimalne promene su izvrsene u policiji". Sto znaci da je ista bagra koja je mene tukla na ulicama BG-a (zbog protesta protiv "Familije")i njihovi komandanti minus onih koje je Hag capio (na nasu srecu ja mislim)i dalje raspolaze nasom policijom.
Znaci, Mars u Hag!