Sreda, 15.02.2017.

07:28

Bela kuća: Tramp očekuje da Rusija vrati Krim

Američki predsednik Donald Tramp očekuje da Moskva vrati Ukrajini Krim, saopštila je Bela kuća.

Izvor: B92

Bela kuæa: Tramp oèekuje da Rusija vrati Krim IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

54 Komentari

Sortiraj po:

misko

pre 7 godina

evo Jurice da pojasnim: sve je to tako dogovoreno i jos da Ukrajina neci ici u NATO i da se NATO nece siriti na ISTOK i na kraju nista nije ispostovano sa Ukrainske strane i zapada zasto bi to postovala Rusija koja je okruzena Nato-m bas kao i Srbija mislis li ti Jurice a i ostali da je to slucajno, ja bogamu ne mislim.

Basti

pre 7 godina

Moze Tramp kao i ostali samo da sanjaju povratak Krima u Ukrajini,taj film ipak nece da gledaju, sve ono sto su uradili sa Kosovom (ponistivsi sva medjunarodna prava i sve norme) im se sada vraca kao bumerang,pocelo je sa Krimom a videcemo kako ce se zavrsiti !
(goran, 15. februar 2017 07:59)

Ništa se njima ne vraća kao bumerang, zabole njih nešto za Krim. To su sve predstave za široke narodne mase, a prave igre i dogovori se vode iza scene. Jedini koji su ovde nasamareni i izvukli deblji kraj su jadni Srbi i Ukrajinci koji su ginuli (i ginu) zarad tuđih interesa.

roadrunner

pre 7 godina

Nije cela "Amerika postala nezvisna 1783." nego ono što je današnja istočna obala (bez Floride) tih 7 godina pre (ponovnog) ulaska Krima u sastav ruskih zemalja. To je max 10% današnje Amerike, dok je ostatak postepeno pripajano-osvajano-kupovano i ulazilo u sastav USA, sledećih 100 godina.

Na primer, čitav jugozapad USA, tj dobra trećina današnje USA, Amerika osvaja od Meksika sredinom XIX veka. Što i sami špansko-jezički toponimi i dan danas potvrdjuju..

Pera

pre 7 godina

Mala korekcija oko istorije - Da, Rusko carrstvo "tek" 1783 dobija Krim. No, 1783 je po nekim kratak rok?
@(roadrunner, 15. februar 2017 14:39)

Zavisi kako se gleda - ako je nesto u rukama Rusije od 1783, onda je to po drugima "od uvek", tih 234 godina izgledaju impozantno, kao da je u najmanju ruku 1500 godina proslo. S druge strane, vremenski trenutak koji se dogodio 7 godina ranije, tacnije 4. Jula 1776 je takodje teska davnina, ali zavisi kako se gleda. Kao datum u kontekstu prethodnog, jeste, davno bejase, ali je cudno kako naprasno taj datum postaje tricav kada se zna njegovo znacenje - to je datum kada je Amerika postala nezavisna, odma' je drugacije, zar ne, k'o juce da je bilo. Pa rekoh, ako tako nasi Rusofili mere vreme, onda da im se pridruzim, ipak je ta 1783 samo 7 godina kasnije, mora da je i to "samo" tricavih 234 godina...

roadrunner

pre 7 godina

Mala korekcija oko istorije - Da, Rusko carrstvo "tek" 1783 dobija Krim. No, 1783 je po nekim kratak rok?

Drugo, da, u tom momentu 1783. Krim i današnja južna Ukrajina je bila deo Krimskog Tatarskog kanata, koji je od 15 veka vazal Otomanske Turske, medjutim celo to područje je bilo veoma slabo naseljeno, uglavnom pusta stepa, jer su Tatari nomadski narod - nekolko stotina godina živelo se od pljačke i ljudi i roblja, koje je prodavano na u evropi najvećoj pijaci roblja u Kerču. Kindaovanje roblja po okolnim ruskim zemljama se zvalo "žetva" jer se išlo čim se povuku vde posle topljenja snega. Ako su vam žene gledale "Sulejmana" na TV, i njegova žena je uhvaćena tako. Uništavanjem Tatarskog kanata, stato je u kraj takvoj viševekovnoj praksi, i došlo do veoma brzog razvoja gradova i evropske civlizacije.

Treće, Tatari nisu tu od vijek i vijekov, nego su zaposeli te (slabo naseljene stepske) oblasti posle Mongolsko-Tatarske invazije-okupacije ruskih zemalja. Pa je Tatarskih kanat, jedan od delova nastalih cepanjem kanata Zlatne horde (zapadnog dela Mongolsko-Tatarskog carstva) i 14. veku ( ostale kanate uništio je još Ivan Grozni - Kazanski, Astrahanski i Sibirski)

Pera

pre 7 godina

Draga bezimena tacko, niste u pravu. No, nisam ja pisao istoriju Krima, mozete je u ovo moderno vreme pronaci koliko na klik dugmeta, ukoliko znate da pretrazujete i ukoliko imate izvore kojima se moze verovati. Cisto da ne bismo obmanjivali javnost, ja vam s toga, draga bezimena tacko, svoju tvrdju obezbedjujem izvorom podatka gde cete videti da je moj iskaz istinit. Link ide na istoriju Krima na Wikipedia sajtu.
https://en.wikipedia.org/wiki/Crimea#Medieval_history

.

pre 7 godina

@Krim je kroz celu istoriju Rusije bio njen sem kratkog perioda ukazom Hruščova, Ali mislim da ostatak sveta nije spreman ili ne shvata jednu činjenicu a to je da se Krim više nikada neće otudjiti od Rusije ne cak u ovom veku već ni za hiljadu godina. (Vladimir, 15. februar 2017 08:42)Pozdrav Vladimire. Impresivan komentar vredan velikog plusa, pogotovo za deo koji uvodi vremensku dimenziju u kojoj ce Rusija imati vlasnistvo nad Krimom.Zeleo bih ipak da vam ukazem na jednu gresku u tekstu koji ste napravili. Naime, Rusija je dobila Krim krajem 18-tog veka, tacnije 1783 godine - pre toga Krim nije nikada bio u Ruskom vlasnistvu. Te 1783 godine tamo je mnogo vise bilo Tatara i Turaka nego sto je uopste bilo Rusa. Iz tog perioda je i poznata pesma Tatara koja u slobodnom prevodu ide ovako: "Krimovdan! Ko da mi otme iz moje duse Krimovo?".
(Pera, 15. februar 2017 11:29)
Pozdrav Pero. Impresivan komentar vredan velikog plusa. Zeleo bih ipak da vam ukazem na jednu gresku u tekstu koji ste napravili. Naime, Krim je bio osvojen od strane Turaka, a Turci su tu naselili i doveli Tatare, pre toga je Krim bio u vlasnistvo Rusa.

Matori

pre 7 godina

Sad ce Rusi od Amera da traze da Meksiku vrate:Teksas,Kaliforniju i Novi Meksiko.Da Havaje vrate havajcima,Aljasku Rusiji ( uz neku simbolicnu nadoknadu),Floridu Spaniji,Pensilvaniju Britaniji,Indijancima njihovo i td...
Zauzvrat ce Rusi da priznaju Kosovo jer ih to nista ne kosta, osim durenja Srbije ali i to ce da legne uz suvislo objasnjenje nasih glavonja.
A Krim ? Koji Krim ?

Mrle

pre 7 godina

Krim je samo izgovor za sankcije Rusiji. Zapad hoće da je ekonomski uništi a potom rasparča. Gomilanje NATO snaga na granici sa Rusijom sve govori. Pre ili kasnije, biće rata.

Jurica

pre 7 godina

@ Misko

Na stvari nije dobro gledati pristrano. Rusija je priznala Ukrainu u granicama sa Krimom pod uvijetom da Ukraina preda svo svoje nuklearno naoružanje, što je i učinila. dakle, međunarodno priznata Ukraina sa Krimom pa i od Rusije. 2014. neidentificirana vojska ( Ruska) okupira Krim te po završetku okupacije i čistki sazivaju referendum o nezavisnosti. Mislim da je svima jasno. sa tim činom je Rusija poništila i svoju rijeć te potpis ali i međunarodno pravo i po svim civilizacijskim standardima, Rusija je agresor.

rusosaurus

pre 7 godina

Sjedinjene Američke Države danas imaju šesnaest prekomorskih poseda, od kojih je pet naseljeno. Naseljeni posedi su Portoriko , Guam, Sjevernomarijanski otoci, Američki Djevičanski otoci i Američka Samoa. Nenaseljeni su atol Palmyra, otok Baker, otok Howland, otok Jarvis, atol Johnston, greben Kingman, otok Wake, atol Midway i otok Navassa.Broj država u kojima USA imaju vojne baze je deset puta veći, a treba izdvojiti bazu Gvantanamo na Kubi .Rusija sad i vreme SSSR-a je jedino uvećala teritoriju za Krim koji je do 1956 i bio u sastavu RSFR.Na gore navedenim ostrvima sigurno nisu živeli Amerikanci do pre pre stotinak godina, a na Krimu je Knez Vladimir primio hrišćanstvo u X veku .

Где ми живимо

pre 7 godina

Кад год уђем у коментаре на вести о Криму-Косову, једни те исти људи пишу једне те исте ствари. Нисам експерт за међународне односе већ само читам различите изворе. Косово и Крим нису исто. Једно је противно важећој резолуцији СВ УН дозвољено да "прогласи независност" без референдума. Док је друго имало референдум и припојило се деугој држави, не кршећи нити једну резолуцију или постулат УН-а. Више пута споменута Кина никада неће дозволити да се Косово нађе у УН-у, што као стални члан СБ са правом вета може да уради. За њих је Косово паралела са Тајваном. Кини се нико неће зезнути да уведе санкције какве су убели Русији јер би ови продали СВЕ државне обвезнице свих западних земаља и направили да 2008 изгледа као мед.

misko

pre 7 godina

za predhodnog kolegu mi Srbi ne mrzimo Ukraince ali taj isti Krim im je Rusija dala na upravljanje kada su stvorili veliku drzavu SSSR posto se drzava raspala a Ukrajina tezi NATU logicno da vrati i Krim u kome zivi preko 80% Rusa referendum je odrzan rezultat se zna ...

Nemanja

pre 7 godina

@EU Citizen
NIJE TACNO I NEMOJ DA PISES NEISTINE! Krim je 1991 god. odrzao referendum koji Kijev nije priznao sa zeljom da se odvoje od Ukrajine. Kijev je uskratio sva prava Rusima na Krimu, nisu ih priznali kao manjinu, ukinuli pravo na maternji jezik, skole su predavale na ukrajinskom i Rusi su morali da pricaju samo ukrajinski, ocajna zdravstvena zastita, lose plate, konstantne pretnje od strane ukrajinaca idt. Jeljcin je zaustavio pripajaje Krima jer je bio zauzet alkoholom. Kad je vlast svrgnuta pocele su otvorene pretnje i gomilanje vojske prema Krimu od strane Kijeva u zelji da terorisu Ruse tamo.

@jurica
Koliko puta covek mora vama da objasnjava?! Sankcije nisu prema Rusiji vec prema nekolicini tajkuna za koje se sumnja da finansiraju pobunjenike u Ukrajini. Tehnicki Rusija nema veze sa njima pa tako i ne mogu nikako da uvedu sankcije Rusiji ali u Hrvatskoj je lakse reci da su sankcije prema celoj Rusiji jer to lepse zvuci, izgleda da ste vi pod teskom propagandom.

Pera

pre 7 godina

Krim je kroz celu istoriju Rusije bio njen sem kratkog perioda ukazom Hruščova, Ali mislim da ostatak sveta nije spreman ili ne shvata jednu činjenicu a to je da se Krim više nikada neće otudjiti od Rusije ne cak u ovom veku već ni za hiljadu godina. (Vladimir, 15. februar 2017 08:42)

Pozdrav Vladimire. Impresivan komentar vredan velikog plusa, pogotovo za deo koji uvodi vremensku dimenziju u kojoj ce Rusija imati vlasnistvo nad Krimom.

Zeleo bih ipak da vam ukazem na jednu gresku u tekstu koji ste napravili. Naime, Rusija je dobila Krim krajem 18-tog veka, tacnije 1783 godine - pre toga Krim nije nikada bio u Ruskom vlasnistvu. Te 1783 godine tamo je mnogo vise bilo Tatara i Turaka nego sto je uopste bilo Rusa. Iz tog perioda je i poznata pesma Tatara koja u slobodnom prevodu ide ovako: "Krimovdan! Ko da mi otme iz moje duse Krimovo?".

roadrunner

pre 7 godina

Da gospodo, sa strogo pramne strane suvernosti države Krim i Kosovu jesu slični, ali pre presedan Kosova prekštio još nekoliko rezolucija UN i pravnih normi.

Osim toga sa moralne tačke gledišta, Krim je postao deo Rusije bez mrtvih, dok je u slučaju Kosova to platilo hiljade i Srba i ALbanaca i oko 250 000 proteranih Srba i drugih nealbanaca, kao i oteta i unišena im privatna imovina. To je takodje kršenje xy pravnih i ljudskih normi kojih u slučaju Krima nije bilo.

Takodje, na Kosovu je uništeno ili ozbiljnije oštećeno samo oko 150 crkvava i manastira, plus ne zna se koliko grobalja i drugih istorijskih spomenika, što je opet kršenje xy pravnih i moralnih normi. Skoro pa niko za to nije odgovarao. Da li je bilo takvih sistemskih ( pa i sporadičnih) uništavanja na Krimu?

Pre odcepljenja, u Ukrajini je na vlast došla hunta državnim udarom, a zatim se u Ukrajini sistemski zabranjujue službena upotreba ruskog jezika ( bio sam u Kijevu prošle godine, na ulici čujete ruski, ali SVI javni natpisi su na ukrajinskom). Da li je toga bilo na Kosovu, ili su Albanci imali pravo na svoj jezik, i školovanje na albanskom o državnom trošku, sve do Univerziteta?

Takodje, Albancima je država dozvoljavala formiranje svojih partija, što je recimo u Ukrajini pre puča bilo zabrenjeno, pa su postojale relativno proruske, ali ne i ruske partije...Posle dolasla hunte, svako političko angažovanje pa makar i na proruskoj osnovi je de fakto zabranjeno. Mislim, možete da probate...

Boske

pre 7 godina

@EU Citizen

Pa da je Ukrajina dala Krimu autonomiju i demokratiju, umjesto ukidanja ruskog jezika, i danas bi Krim bio u Ukrajini - mada ne znam koliko bi to dobro bilo za Krim.

I jos jedna mala usporedba: Kosovo, 78 dana bestijalnog bombardovanja jedne clanice UN; Krim, 12 sati crtanja krizica na referendumskim ceduljama! E to je ta mala razlika izmedju zapadne 'demokratije' i Putinove autokratije.

Zemljace, mnogo ste jaki, a jos vise nemilosrdni, ali samo kad su u pitanju mali i nejaki. A na ove koji se mogu branuti, samo nemocno rezite, kao dzek radel kad mu medvjed otme rucak.

Srle

pre 7 godina

Ne razumem nas narod. Mi se bunimo sto su nam ukrali Kosovo, al nama je uredu kad Rusija oduzima deo ukrajinske zemlje? Pa gde je tu logika? Sta su nam ti Ukrajinci radili da ih mrzimo toliko a dele istu sudbinu kao i mi?

Low Key Lyesmith

pre 7 godina

@EU Citizen, 15. februar 2017 08:59
"jer je pravi problem Kina, koja takođe u perspektivi ugrožava Rusiju daleko više nego bilo šta sa zapada."
Spot on. Rusofili ili zaista nisu svesni te činjenice, ili je namerno zanemaruju. Za neupućene - Rusija je sve teritorije istočno od Urala i severno od reke Amur u nekakvom formalno-pravnom smislu, dobila zahvaljujući nizu sporazuma postignutih sa Imperijalnom Kinom (uvek na štetu Kine). Najzančajniji sporazumi su bili Нерчинский договор, Кяхтинский договор, Айгунский договор. Šta ako Kina odluči preći preko tih sporazuma - uostalom, zašto bi Narodna Republika uvažavala sporazume potpisane u doba Carstva - i reši vratiti sve te teritorije u okvire matice? Demografska situacija na terenu favorizuje Kinu. A tu je i sam slučaj Krima - sad već istorijski presedan na koga bi se Kina mogla pozvati. The man who would be Tzar i njegove ulizice nisu razmišljali u tom pravcu kada su odlučili "vratiti Krim matici".
Ako je slučaj Kosova predstavljao silovanje međunarodnog prava, a jeste, šta onda reći za Krim?

@Vladimir, 15. februar 2017 08:42
"Krim je kroz celu istoriju Rusije bio njen sem kratkog perioda ukazom Hruščova..."
Ne. Ni Kijevska Rusija - tj. originalna Rusija - ni Moskovska Rusija nisu u svom sastavu imale Krim. Rusko Carstvo je prvi put zauzelo Krim negde u XVIII veku (1783. mislim). Veća prava na Krim bi mogla polagati Grčka (Ελληνική Δημοκρατία)...

Željko

pre 7 godina

Amerikanci oduvijek slabi iz historije i geografije.Krim i cijela današnja jugoistočna Ukrajina postali su dio Ruskog carstva još za Katarine Velike polovinom 18 st.U to vrijeme današnje SAD su bile Engleska kolonija a ne samostalna država.

Jurica

pre 7 godina

@Vladimire

Kažeš Krim više nikada neće biti Ukrainski. Ok, ali radi se o ruskoj agresiji koja ruši sve civilizacijske standarde kojih je potpisnik i Rusija. Ne vračanje Krima Ukraini je zagarantirani nemiri što nijedan pametan političar nebi htio. Vidljivo je da si pod utjecajem ruske propagande koja ti daje dojam močne Rusije, neuništivoga Putina, najjače sile,.. međutim te, kako kažeš "kvazi" sankcije su upravo jako uzdrmale Rusiju zbog kojih su u ovoj godini smanjili i vojni proračun za 30%. Ti nevidiš, jer Putin ne želi da vidiš da ruski narod sve teže živi zbog tih "kvazi" sankcija zbog kojih Putin jako želi dobre odnose sa SAD. Na tvoju žalost, ovaj režim Vladimira Putina će dovesti Rusiju na prosijački štap a onda će se desiti "narod" u Rusiji što je kraj diktature "cara" Putina. Sankcije su itekako učinkovite a Ukraina ima vremana čekati uz zapad.

mare

pre 7 godina

I mi ocekujemo da SAD vrate Kosovo Srbiji.
(Dejan, 15. februar 2017 07:34)

Hhaha, mi sa našim očekivanjima u ovoj priči nemamo ništa niti nas iko pita, niti nas je pitao, niti će nas pitati. A ko vodi ovu zemlju, niko i ne treba da nas pita.

basmezanima

pre 7 godina

Interesuje me sta Srbi misle o otimanju Krima i otimanju Kosova (ako zanemarimo sta se prvo desilo)?
Da je sad vreme pre oba desavanja, da li mislite da je u redu da NATO uzem Kosmet Srbiji, ili da Rusija uzme Krim Ukrajini? Ili mozda jedno jeste u redu, a drugo nije? Ili ni jedno nije u redu?

Ja sa pravne strane ne vidim razliku (ako iskljucimo neku propagandu, svakog slucaja za sebe).

istorija

pre 7 godina

(realista, 15. februar 2017 08:47)
Koji Rusofili, ostavite se vise tih praznih mantri i malo se dajte u izucavanje istorije.Izgubice oni i Dombas zahvaljujuci velikim "dobrociniteljima" iz USA i Nemacke.
Sta bi bilo da se Skotska odvojila od Britanije ?

gavrilo

pre 7 godina

Krim je Rusija, to je završeno.
To je valuta kojom vi plaćate Rusiji odštetu u bitci u kojoj ste poraženi, u kojoj ste hteli prevariti Rusiju.
Najpoviljnije za vas je ta opcija Da priznate Krim.
Jer ako joj tako ne platite platicete veoma skupo je to znači da niste naučili lekciju i naucice te je na vašoj koži.
To znači da ćete žrtvovati svoje da bi ste drugome oduzeli njegovo.

Vladimir

pre 7 godina

Krim je kroz celu istoriju Rusije bio njen sem kratkog perioda ukazom Hruščova, Ali mislim da ostatak sveta nije spreman ili ne shvata jednu činjenicu a to je da se Krim više nikada neće otudjiti od Rusije ne cak u ovom veku već ni za hiljadu godina.
Neke kvazi sankcije Rusiji je autodestruktivan čin svakoj zemlji koji joj je prigao. Mnogi pametniji i nteligentnniji pre svega ekonomisti to su odmah shvatili a sada to polako dolazi do glave svim ostalima.
Ostaje samo prazna politicka retorika za unutrasnju upotrebu ali ne za jos dugo. Jer ljudi u celom svetu su informaticki povezani i ispiranje mozga sa NATO saopstenjima i "istinama" vise nemaju nikakvog uticaja.

realista

pre 7 godina

HAHA..koja samarcina za Rusofile koje su navijali za Trumpa..cak u ruskoj Dumi su ogorčeni - jel SANKCIJE OSTANU!!

“Krim je deo Ukrajine. Naše sankcije vezane upravo za to će ostati na snazi sve dok Rusija ne vrati poluostrvo“

EU Citizen

pre 7 godina

Potražite šta sam pisao o ovome pre koji mesec :))) Nema šanse da Amerika proguta rusku aneksiju Krima ikad. Ili može, ali će Rusija za to morati da da nešto drugo, a time se ne misli na prazna obećanja. Srbi nikako da shvate da zapad zaista želi dobre odnose sa Rusijom, jer je pravi problem Kina, koja takođe u perspektivi ugrožava Rusiju daleko više nego bilo šta sa zapada. Problem je u tome što kriminalni. režim u Rusiji ne vidi pretnju tamo gde jeste, već mu je daleko veća pretnja demokratija i transparentnost državnih mehanizama, pa nastoji da demonizacijom zapada osigura sebi mirnu pljačku i vladanje. I pustite više Kosovo, da ste mu dali autonomiju i demokratiju umesto leševa u hladnjačama, danas bi bilo Srbija, mada je pitanje da li bi to bilo dobro. Ruse na Krimu i na istoku Ukrajine niko nije ni terorisao ni ubijao, Krim je čist i jednostran akt agresije.

Napo Leon

pre 7 godina

Ameri nas baš dobro nasukali sa Trampom..pa i pesmu smo mu otpevali..pevalo se i u skupštini Srbije...baš smo kao deca, aj što mi,nego i Rusi još gori od nas

goran

pre 7 godina

Moze Tramp kao i ostali samo da sanjaju povratak Krima u Ukrajini,taj film ipak nece da gledaju, sve ono sto su uradili sa Kosovom (ponistivsi sva medjunarodna prava i sve norme) im se sada vraca kao bumerang,pocelo je sa Krimom a videcemo kako ce se zavrsiti !

goran

pre 7 godina

Moze Tramp kao i ostali samo da sanjaju povratak Krima u Ukrajini,taj film ipak nece da gledaju, sve ono sto su uradili sa Kosovom (ponistivsi sva medjunarodna prava i sve norme) im se sada vraca kao bumerang,pocelo je sa Krimom a videcemo kako ce se zavrsiti !

Napo Leon

pre 7 godina

Ameri nas baš dobro nasukali sa Trampom..pa i pesmu smo mu otpevali..pevalo se i u skupštini Srbije...baš smo kao deca, aj što mi,nego i Rusi još gori od nas

EU Citizen

pre 7 godina

Potražite šta sam pisao o ovome pre koji mesec :))) Nema šanse da Amerika proguta rusku aneksiju Krima ikad. Ili može, ali će Rusija za to morati da da nešto drugo, a time se ne misli na prazna obećanja. Srbi nikako da shvate da zapad zaista želi dobre odnose sa Rusijom, jer je pravi problem Kina, koja takođe u perspektivi ugrožava Rusiju daleko više nego bilo šta sa zapada. Problem je u tome što kriminalni. režim u Rusiji ne vidi pretnju tamo gde jeste, već mu je daleko veća pretnja demokratija i transparentnost državnih mehanizama, pa nastoji da demonizacijom zapada osigura sebi mirnu pljačku i vladanje. I pustite više Kosovo, da ste mu dali autonomiju i demokratiju umesto leševa u hladnjačama, danas bi bilo Srbija, mada je pitanje da li bi to bilo dobro. Ruse na Krimu i na istoku Ukrajine niko nije ni terorisao ni ubijao, Krim je čist i jednostran akt agresije.

Vladimir

pre 7 godina

Krim je kroz celu istoriju Rusije bio njen sem kratkog perioda ukazom Hruščova, Ali mislim da ostatak sveta nije spreman ili ne shvata jednu činjenicu a to je da se Krim više nikada neće otudjiti od Rusije ne cak u ovom veku već ni za hiljadu godina.
Neke kvazi sankcije Rusiji je autodestruktivan čin svakoj zemlji koji joj je prigao. Mnogi pametniji i nteligentnniji pre svega ekonomisti to su odmah shvatili a sada to polako dolazi do glave svim ostalima.
Ostaje samo prazna politicka retorika za unutrasnju upotrebu ali ne za jos dugo. Jer ljudi u celom svetu su informaticki povezani i ispiranje mozga sa NATO saopstenjima i "istinama" vise nemaju nikakvog uticaja.

realista

pre 7 godina

HAHA..koja samarcina za Rusofile koje su navijali za Trumpa..cak u ruskoj Dumi su ogorčeni - jel SANKCIJE OSTANU!!

“Krim je deo Ukrajine. Naše sankcije vezane upravo za to će ostati na snazi sve dok Rusija ne vrati poluostrvo“

gavrilo

pre 7 godina

Krim je Rusija, to je završeno.
To je valuta kojom vi plaćate Rusiji odštetu u bitci u kojoj ste poraženi, u kojoj ste hteli prevariti Rusiju.
Najpoviljnije za vas je ta opcija Da priznate Krim.
Jer ako joj tako ne platite platicete veoma skupo je to znači da niste naučili lekciju i naucice te je na vašoj koži.
To znači da ćete žrtvovati svoje da bi ste drugome oduzeli njegovo.

Boske

pre 7 godina

@EU Citizen

Pa da je Ukrajina dala Krimu autonomiju i demokratiju, umjesto ukidanja ruskog jezika, i danas bi Krim bio u Ukrajini - mada ne znam koliko bi to dobro bilo za Krim.

I jos jedna mala usporedba: Kosovo, 78 dana bestijalnog bombardovanja jedne clanice UN; Krim, 12 sati crtanja krizica na referendumskim ceduljama! E to je ta mala razlika izmedju zapadne 'demokratije' i Putinove autokratije.

Zemljace, mnogo ste jaki, a jos vise nemilosrdni, ali samo kad su u pitanju mali i nejaki. A na ove koji se mogu branuti, samo nemocno rezite, kao dzek radel kad mu medvjed otme rucak.

Srle

pre 7 godina

Ne razumem nas narod. Mi se bunimo sto su nam ukrali Kosovo, al nama je uredu kad Rusija oduzima deo ukrajinske zemlje? Pa gde je tu logika? Sta su nam ti Ukrajinci radili da ih mrzimo toliko a dele istu sudbinu kao i mi?

misko

pre 7 godina

za predhodnog kolegu mi Srbi ne mrzimo Ukraince ali taj isti Krim im je Rusija dala na upravljanje kada su stvorili veliku drzavu SSSR posto se drzava raspala a Ukrajina tezi NATU logicno da vrati i Krim u kome zivi preko 80% Rusa referendum je odrzan rezultat se zna ...

Željko

pre 7 godina

Amerikanci oduvijek slabi iz historije i geografije.Krim i cijela današnja jugoistočna Ukrajina postali su dio Ruskog carstva još za Katarine Velike polovinom 18 st.U to vrijeme današnje SAD su bile Engleska kolonija a ne samostalna država.

roadrunner

pre 7 godina

Da gospodo, sa strogo pramne strane suvernosti države Krim i Kosovu jesu slični, ali pre presedan Kosova prekštio još nekoliko rezolucija UN i pravnih normi.

Osim toga sa moralne tačke gledišta, Krim je postao deo Rusije bez mrtvih, dok je u slučaju Kosova to platilo hiljade i Srba i ALbanaca i oko 250 000 proteranih Srba i drugih nealbanaca, kao i oteta i unišena im privatna imovina. To je takodje kršenje xy pravnih i ljudskih normi kojih u slučaju Krima nije bilo.

Takodje, na Kosovu je uništeno ili ozbiljnije oštećeno samo oko 150 crkvava i manastira, plus ne zna se koliko grobalja i drugih istorijskih spomenika, što je opet kršenje xy pravnih i moralnih normi. Skoro pa niko za to nije odgovarao. Da li je bilo takvih sistemskih ( pa i sporadičnih) uništavanja na Krimu?

Pre odcepljenja, u Ukrajini je na vlast došla hunta državnim udarom, a zatim se u Ukrajini sistemski zabranjujue službena upotreba ruskog jezika ( bio sam u Kijevu prošle godine, na ulici čujete ruski, ali SVI javni natpisi su na ukrajinskom). Da li je toga bilo na Kosovu, ili su Albanci imali pravo na svoj jezik, i školovanje na albanskom o državnom trošku, sve do Univerziteta?

Takodje, Albancima je država dozvoljavala formiranje svojih partija, što je recimo u Ukrajini pre puča bilo zabrenjeno, pa su postojale relativno proruske, ali ne i ruske partije...Posle dolasla hunte, svako političko angažovanje pa makar i na proruskoj osnovi je de fakto zabranjeno. Mislim, možete da probate...

Pera

pre 7 godina

Krim je kroz celu istoriju Rusije bio njen sem kratkog perioda ukazom Hruščova, Ali mislim da ostatak sveta nije spreman ili ne shvata jednu činjenicu a to je da se Krim više nikada neće otudjiti od Rusije ne cak u ovom veku već ni za hiljadu godina. (Vladimir, 15. februar 2017 08:42)

Pozdrav Vladimire. Impresivan komentar vredan velikog plusa, pogotovo za deo koji uvodi vremensku dimenziju u kojoj ce Rusija imati vlasnistvo nad Krimom.

Zeleo bih ipak da vam ukazem na jednu gresku u tekstu koji ste napravili. Naime, Rusija je dobila Krim krajem 18-tog veka, tacnije 1783 godine - pre toga Krim nije nikada bio u Ruskom vlasnistvu. Te 1783 godine tamo je mnogo vise bilo Tatara i Turaka nego sto je uopste bilo Rusa. Iz tog perioda je i poznata pesma Tatara koja u slobodnom prevodu ide ovako: "Krimovdan! Ko da mi otme iz moje duse Krimovo?".

mare

pre 7 godina

I mi ocekujemo da SAD vrate Kosovo Srbiji.
(Dejan, 15. februar 2017 07:34)

Hhaha, mi sa našim očekivanjima u ovoj priči nemamo ništa niti nas iko pita, niti nas je pitao, niti će nas pitati. A ko vodi ovu zemlju, niko i ne treba da nas pita.

istorija

pre 7 godina

(realista, 15. februar 2017 08:47)
Koji Rusofili, ostavite se vise tih praznih mantri i malo se dajte u izucavanje istorije.Izgubice oni i Dombas zahvaljujuci velikim "dobrociniteljima" iz USA i Nemacke.
Sta bi bilo da se Skotska odvojila od Britanije ?

basmezanima

pre 7 godina

Interesuje me sta Srbi misle o otimanju Krima i otimanju Kosova (ako zanemarimo sta se prvo desilo)?
Da je sad vreme pre oba desavanja, da li mislite da je u redu da NATO uzem Kosmet Srbiji, ili da Rusija uzme Krim Ukrajini? Ili mozda jedno jeste u redu, a drugo nije? Ili ni jedno nije u redu?

Ja sa pravne strane ne vidim razliku (ako iskljucimo neku propagandu, svakog slucaja za sebe).

Jurica

pre 7 godina

@Vladimire

Kažeš Krim više nikada neće biti Ukrainski. Ok, ali radi se o ruskoj agresiji koja ruši sve civilizacijske standarde kojih je potpisnik i Rusija. Ne vračanje Krima Ukraini je zagarantirani nemiri što nijedan pametan političar nebi htio. Vidljivo je da si pod utjecajem ruske propagande koja ti daje dojam močne Rusije, neuništivoga Putina, najjače sile,.. međutim te, kako kažeš "kvazi" sankcije su upravo jako uzdrmale Rusiju zbog kojih su u ovoj godini smanjili i vojni proračun za 30%. Ti nevidiš, jer Putin ne želi da vidiš da ruski narod sve teže živi zbog tih "kvazi" sankcija zbog kojih Putin jako želi dobre odnose sa SAD. Na tvoju žalost, ovaj režim Vladimira Putina će dovesti Rusiju na prosijački štap a onda će se desiti "narod" u Rusiji što je kraj diktature "cara" Putina. Sankcije su itekako učinkovite a Ukraina ima vremana čekati uz zapad.

Где ми живимо

pre 7 godina

Кад год уђем у коментаре на вести о Криму-Косову, једни те исти људи пишу једне те исте ствари. Нисам експерт за међународне односе већ само читам различите изворе. Косово и Крим нису исто. Једно је противно важећој резолуцији СВ УН дозвољено да "прогласи независност" без референдума. Док је друго имало референдум и припојило се деугој држави, не кршећи нити једну резолуцију или постулат УН-а. Више пута споменута Кина никада неће дозволити да се Косово нађе у УН-у, што као стални члан СБ са правом вета може да уради. За њих је Косово паралела са Тајваном. Кини се нико неће зезнути да уведе санкције какве су убели Русији јер би ови продали СВЕ државне обвезнице свих западних земаља и направили да 2008 изгледа као мед.

Nemanja

pre 7 godina

@EU Citizen
NIJE TACNO I NEMOJ DA PISES NEISTINE! Krim je 1991 god. odrzao referendum koji Kijev nije priznao sa zeljom da se odvoje od Ukrajine. Kijev je uskratio sva prava Rusima na Krimu, nisu ih priznali kao manjinu, ukinuli pravo na maternji jezik, skole su predavale na ukrajinskom i Rusi su morali da pricaju samo ukrajinski, ocajna zdravstvena zastita, lose plate, konstantne pretnje od strane ukrajinaca idt. Jeljcin je zaustavio pripajaje Krima jer je bio zauzet alkoholom. Kad je vlast svrgnuta pocele su otvorene pretnje i gomilanje vojske prema Krimu od strane Kijeva u zelji da terorisu Ruse tamo.

@jurica
Koliko puta covek mora vama da objasnjava?! Sankcije nisu prema Rusiji vec prema nekolicini tajkuna za koje se sumnja da finansiraju pobunjenike u Ukrajini. Tehnicki Rusija nema veze sa njima pa tako i ne mogu nikako da uvedu sankcije Rusiji ali u Hrvatskoj je lakse reci da su sankcije prema celoj Rusiji jer to lepse zvuci, izgleda da ste vi pod teskom propagandom.

Low Key Lyesmith

pre 7 godina

@EU Citizen, 15. februar 2017 08:59
"jer je pravi problem Kina, koja takođe u perspektivi ugrožava Rusiju daleko više nego bilo šta sa zapada."
Spot on. Rusofili ili zaista nisu svesni te činjenice, ili je namerno zanemaruju. Za neupućene - Rusija je sve teritorije istočno od Urala i severno od reke Amur u nekakvom formalno-pravnom smislu, dobila zahvaljujući nizu sporazuma postignutih sa Imperijalnom Kinom (uvek na štetu Kine). Najzančajniji sporazumi su bili Нерчинский договор, Кяхтинский договор, Айгунский договор. Šta ako Kina odluči preći preko tih sporazuma - uostalom, zašto bi Narodna Republika uvažavala sporazume potpisane u doba Carstva - i reši vratiti sve te teritorije u okvire matice? Demografska situacija na terenu favorizuje Kinu. A tu je i sam slučaj Krima - sad već istorijski presedan na koga bi se Kina mogla pozvati. The man who would be Tzar i njegove ulizice nisu razmišljali u tom pravcu kada su odlučili "vratiti Krim matici".
Ako je slučaj Kosova predstavljao silovanje međunarodnog prava, a jeste, šta onda reći za Krim?

@Vladimir, 15. februar 2017 08:42
"Krim je kroz celu istoriju Rusije bio njen sem kratkog perioda ukazom Hruščova..."
Ne. Ni Kijevska Rusija - tj. originalna Rusija - ni Moskovska Rusija nisu u svom sastavu imale Krim. Rusko Carstvo je prvi put zauzelo Krim negde u XVIII veku (1783. mislim). Veća prava na Krim bi mogla polagati Grčka (Ελληνική Δημοκρατία)...

rusosaurus

pre 7 godina

Sjedinjene Američke Države danas imaju šesnaest prekomorskih poseda, od kojih je pet naseljeno. Naseljeni posedi su Portoriko , Guam, Sjevernomarijanski otoci, Američki Djevičanski otoci i Američka Samoa. Nenaseljeni su atol Palmyra, otok Baker, otok Howland, otok Jarvis, atol Johnston, greben Kingman, otok Wake, atol Midway i otok Navassa.Broj država u kojima USA imaju vojne baze je deset puta veći, a treba izdvojiti bazu Gvantanamo na Kubi .Rusija sad i vreme SSSR-a je jedino uvećala teritoriju za Krim koji je do 1956 i bio u sastavu RSFR.Na gore navedenim ostrvima sigurno nisu živeli Amerikanci do pre pre stotinak godina, a na Krimu je Knez Vladimir primio hrišćanstvo u X veku .

Mrle

pre 7 godina

Krim je samo izgovor za sankcije Rusiji. Zapad hoće da je ekonomski uništi a potom rasparča. Gomilanje NATO snaga na granici sa Rusijom sve govori. Pre ili kasnije, biće rata.

Matori

pre 7 godina

Sad ce Rusi od Amera da traze da Meksiku vrate:Teksas,Kaliforniju i Novi Meksiko.Da Havaje vrate havajcima,Aljasku Rusiji ( uz neku simbolicnu nadoknadu),Floridu Spaniji,Pensilvaniju Britaniji,Indijancima njihovo i td...
Zauzvrat ce Rusi da priznaju Kosovo jer ih to nista ne kosta, osim durenja Srbije ali i to ce da legne uz suvislo objasnjenje nasih glavonja.
A Krim ? Koji Krim ?

roadrunner

pre 7 godina

Mala korekcija oko istorije - Da, Rusko carrstvo "tek" 1783 dobija Krim. No, 1783 je po nekim kratak rok?

Drugo, da, u tom momentu 1783. Krim i današnja južna Ukrajina je bila deo Krimskog Tatarskog kanata, koji je od 15 veka vazal Otomanske Turske, medjutim celo to područje je bilo veoma slabo naseljeno, uglavnom pusta stepa, jer su Tatari nomadski narod - nekolko stotina godina živelo se od pljačke i ljudi i roblja, koje je prodavano na u evropi najvećoj pijaci roblja u Kerču. Kindaovanje roblja po okolnim ruskim zemljama se zvalo "žetva" jer se išlo čim se povuku vde posle topljenja snega. Ako su vam žene gledale "Sulejmana" na TV, i njegova žena je uhvaćena tako. Uništavanjem Tatarskog kanata, stato je u kraj takvoj viševekovnoj praksi, i došlo do veoma brzog razvoja gradova i evropske civlizacije.

Treće, Tatari nisu tu od vijek i vijekov, nego su zaposeli te (slabo naseljene stepske) oblasti posle Mongolsko-Tatarske invazije-okupacije ruskih zemalja. Pa je Tatarskih kanat, jedan od delova nastalih cepanjem kanata Zlatne horde (zapadnog dela Mongolsko-Tatarskog carstva) i 14. veku ( ostale kanate uništio je još Ivan Grozni - Kazanski, Astrahanski i Sibirski)

Basti

pre 7 godina

Moze Tramp kao i ostali samo da sanjaju povratak Krima u Ukrajini,taj film ipak nece da gledaju, sve ono sto su uradili sa Kosovom (ponistivsi sva medjunarodna prava i sve norme) im se sada vraca kao bumerang,pocelo je sa Krimom a videcemo kako ce se zavrsiti !
(goran, 15. februar 2017 07:59)

Ništa se njima ne vraća kao bumerang, zabole njih nešto za Krim. To su sve predstave za široke narodne mase, a prave igre i dogovori se vode iza scene. Jedini koji su ovde nasamareni i izvukli deblji kraj su jadni Srbi i Ukrajinci koji su ginuli (i ginu) zarad tuđih interesa.

roadrunner

pre 7 godina

Nije cela "Amerika postala nezvisna 1783." nego ono što je današnja istočna obala (bez Floride) tih 7 godina pre (ponovnog) ulaska Krima u sastav ruskih zemalja. To je max 10% današnje Amerike, dok je ostatak postepeno pripajano-osvajano-kupovano i ulazilo u sastav USA, sledećih 100 godina.

Na primer, čitav jugozapad USA, tj dobra trećina današnje USA, Amerika osvaja od Meksika sredinom XIX veka. Što i sami špansko-jezički toponimi i dan danas potvrdjuju..

.

pre 7 godina

@Krim je kroz celu istoriju Rusije bio njen sem kratkog perioda ukazom Hruščova, Ali mislim da ostatak sveta nije spreman ili ne shvata jednu činjenicu a to je da se Krim više nikada neće otudjiti od Rusije ne cak u ovom veku već ni za hiljadu godina. (Vladimir, 15. februar 2017 08:42)Pozdrav Vladimire. Impresivan komentar vredan velikog plusa, pogotovo za deo koji uvodi vremensku dimenziju u kojoj ce Rusija imati vlasnistvo nad Krimom.Zeleo bih ipak da vam ukazem na jednu gresku u tekstu koji ste napravili. Naime, Rusija je dobila Krim krajem 18-tog veka, tacnije 1783 godine - pre toga Krim nije nikada bio u Ruskom vlasnistvu. Te 1783 godine tamo je mnogo vise bilo Tatara i Turaka nego sto je uopste bilo Rusa. Iz tog perioda je i poznata pesma Tatara koja u slobodnom prevodu ide ovako: "Krimovdan! Ko da mi otme iz moje duse Krimovo?".
(Pera, 15. februar 2017 11:29)
Pozdrav Pero. Impresivan komentar vredan velikog plusa. Zeleo bih ipak da vam ukazem na jednu gresku u tekstu koji ste napravili. Naime, Krim je bio osvojen od strane Turaka, a Turci su tu naselili i doveli Tatare, pre toga je Krim bio u vlasnistvo Rusa.

Jurica

pre 7 godina

@ Misko

Na stvari nije dobro gledati pristrano. Rusija je priznala Ukrainu u granicama sa Krimom pod uvijetom da Ukraina preda svo svoje nuklearno naoružanje, što je i učinila. dakle, međunarodno priznata Ukraina sa Krimom pa i od Rusije. 2014. neidentificirana vojska ( Ruska) okupira Krim te po završetku okupacije i čistki sazivaju referendum o nezavisnosti. Mislim da je svima jasno. sa tim činom je Rusija poništila i svoju rijeć te potpis ali i međunarodno pravo i po svim civilizacijskim standardima, Rusija je agresor.

Pera

pre 7 godina

Mala korekcija oko istorije - Da, Rusko carrstvo "tek" 1783 dobija Krim. No, 1783 je po nekim kratak rok?
@(roadrunner, 15. februar 2017 14:39)

Zavisi kako se gleda - ako je nesto u rukama Rusije od 1783, onda je to po drugima "od uvek", tih 234 godina izgledaju impozantno, kao da je u najmanju ruku 1500 godina proslo. S druge strane, vremenski trenutak koji se dogodio 7 godina ranije, tacnije 4. Jula 1776 je takodje teska davnina, ali zavisi kako se gleda. Kao datum u kontekstu prethodnog, jeste, davno bejase, ali je cudno kako naprasno taj datum postaje tricav kada se zna njegovo znacenje - to je datum kada je Amerika postala nezavisna, odma' je drugacije, zar ne, k'o juce da je bilo. Pa rekoh, ako tako nasi Rusofili mere vreme, onda da im se pridruzim, ipak je ta 1783 samo 7 godina kasnije, mora da je i to "samo" tricavih 234 godina...

misko

pre 7 godina

evo Jurice da pojasnim: sve je to tako dogovoreno i jos da Ukrajina neci ici u NATO i da se NATO nece siriti na ISTOK i na kraju nista nije ispostovano sa Ukrainske strane i zapada zasto bi to postovala Rusija koja je okruzena Nato-m bas kao i Srbija mislis li ti Jurice a i ostali da je to slucajno, ja bogamu ne mislim.

Pera

pre 7 godina

Draga bezimena tacko, niste u pravu. No, nisam ja pisao istoriju Krima, mozete je u ovo moderno vreme pronaci koliko na klik dugmeta, ukoliko znate da pretrazujete i ukoliko imate izvore kojima se moze verovati. Cisto da ne bismo obmanjivali javnost, ja vam s toga, draga bezimena tacko, svoju tvrdju obezbedjujem izvorom podatka gde cete videti da je moj iskaz istinit. Link ide na istoriju Krima na Wikipedia sajtu.
https://en.wikipedia.org/wiki/Crimea#Medieval_history

EU Citizen

pre 7 godina

Potražite šta sam pisao o ovome pre koji mesec :))) Nema šanse da Amerika proguta rusku aneksiju Krima ikad. Ili može, ali će Rusija za to morati da da nešto drugo, a time se ne misli na prazna obećanja. Srbi nikako da shvate da zapad zaista želi dobre odnose sa Rusijom, jer je pravi problem Kina, koja takođe u perspektivi ugrožava Rusiju daleko više nego bilo šta sa zapada. Problem je u tome što kriminalni. režim u Rusiji ne vidi pretnju tamo gde jeste, već mu je daleko veća pretnja demokratija i transparentnost državnih mehanizama, pa nastoji da demonizacijom zapada osigura sebi mirnu pljačku i vladanje. I pustite više Kosovo, da ste mu dali autonomiju i demokratiju umesto leševa u hladnjačama, danas bi bilo Srbija, mada je pitanje da li bi to bilo dobro. Ruse na Krimu i na istoku Ukrajine niko nije ni terorisao ni ubijao, Krim je čist i jednostran akt agresije.

realista

pre 7 godina

HAHA..koja samarcina za Rusofile koje su navijali za Trumpa..cak u ruskoj Dumi su ogorčeni - jel SANKCIJE OSTANU!!

“Krim je deo Ukrajine. Naše sankcije vezane upravo za to će ostati na snazi sve dok Rusija ne vrati poluostrvo“

Srle

pre 7 godina

Ne razumem nas narod. Mi se bunimo sto su nam ukrali Kosovo, al nama je uredu kad Rusija oduzima deo ukrajinske zemlje? Pa gde je tu logika? Sta su nam ti Ukrajinci radili da ih mrzimo toliko a dele istu sudbinu kao i mi?

Vladimir

pre 7 godina

Krim je kroz celu istoriju Rusije bio njen sem kratkog perioda ukazom Hruščova, Ali mislim da ostatak sveta nije spreman ili ne shvata jednu činjenicu a to je da se Krim više nikada neće otudjiti od Rusije ne cak u ovom veku već ni za hiljadu godina.
Neke kvazi sankcije Rusiji je autodestruktivan čin svakoj zemlji koji joj je prigao. Mnogi pametniji i nteligentnniji pre svega ekonomisti to su odmah shvatili a sada to polako dolazi do glave svim ostalima.
Ostaje samo prazna politicka retorika za unutrasnju upotrebu ali ne za jos dugo. Jer ljudi u celom svetu su informaticki povezani i ispiranje mozga sa NATO saopstenjima i "istinama" vise nemaju nikakvog uticaja.

Jurica

pre 7 godina

@Vladimire

Kažeš Krim više nikada neće biti Ukrainski. Ok, ali radi se o ruskoj agresiji koja ruši sve civilizacijske standarde kojih je potpisnik i Rusija. Ne vračanje Krima Ukraini je zagarantirani nemiri što nijedan pametan političar nebi htio. Vidljivo je da si pod utjecajem ruske propagande koja ti daje dojam močne Rusije, neuništivoga Putina, najjače sile,.. međutim te, kako kažeš "kvazi" sankcije su upravo jako uzdrmale Rusiju zbog kojih su u ovoj godini smanjili i vojni proračun za 30%. Ti nevidiš, jer Putin ne želi da vidiš da ruski narod sve teže živi zbog tih "kvazi" sankcija zbog kojih Putin jako želi dobre odnose sa SAD. Na tvoju žalost, ovaj režim Vladimira Putina će dovesti Rusiju na prosijački štap a onda će se desiti "narod" u Rusiji što je kraj diktature "cara" Putina. Sankcije su itekako učinkovite a Ukraina ima vremana čekati uz zapad.

goran

pre 7 godina

Moze Tramp kao i ostali samo da sanjaju povratak Krima u Ukrajini,taj film ipak nece da gledaju, sve ono sto su uradili sa Kosovom (ponistivsi sva medjunarodna prava i sve norme) im se sada vraca kao bumerang,pocelo je sa Krimom a videcemo kako ce se zavrsiti !

gavrilo

pre 7 godina

Krim je Rusija, to je završeno.
To je valuta kojom vi plaćate Rusiji odštetu u bitci u kojoj ste poraženi, u kojoj ste hteli prevariti Rusiju.
Najpoviljnije za vas je ta opcija Da priznate Krim.
Jer ako joj tako ne platite platicete veoma skupo je to znači da niste naučili lekciju i naucice te je na vašoj koži.
To znači da ćete žrtvovati svoje da bi ste drugome oduzeli njegovo.

basmezanima

pre 7 godina

Interesuje me sta Srbi misle o otimanju Krima i otimanju Kosova (ako zanemarimo sta se prvo desilo)?
Da je sad vreme pre oba desavanja, da li mislite da je u redu da NATO uzem Kosmet Srbiji, ili da Rusija uzme Krim Ukrajini? Ili mozda jedno jeste u redu, a drugo nije? Ili ni jedno nije u redu?

Ja sa pravne strane ne vidim razliku (ako iskljucimo neku propagandu, svakog slucaja za sebe).

Low Key Lyesmith

pre 7 godina

@EU Citizen, 15. februar 2017 08:59
"jer je pravi problem Kina, koja takođe u perspektivi ugrožava Rusiju daleko više nego bilo šta sa zapada."
Spot on. Rusofili ili zaista nisu svesni te činjenice, ili je namerno zanemaruju. Za neupućene - Rusija je sve teritorije istočno od Urala i severno od reke Amur u nekakvom formalno-pravnom smislu, dobila zahvaljujući nizu sporazuma postignutih sa Imperijalnom Kinom (uvek na štetu Kine). Najzančajniji sporazumi su bili Нерчинский договор, Кяхтинский договор, Айгунский договор. Šta ako Kina odluči preći preko tih sporazuma - uostalom, zašto bi Narodna Republika uvažavala sporazume potpisane u doba Carstva - i reši vratiti sve te teritorije u okvire matice? Demografska situacija na terenu favorizuje Kinu. A tu je i sam slučaj Krima - sad već istorijski presedan na koga bi se Kina mogla pozvati. The man who would be Tzar i njegove ulizice nisu razmišljali u tom pravcu kada su odlučili "vratiti Krim matici".
Ako je slučaj Kosova predstavljao silovanje međunarodnog prava, a jeste, šta onda reći za Krim?

@Vladimir, 15. februar 2017 08:42
"Krim je kroz celu istoriju Rusije bio njen sem kratkog perioda ukazom Hruščova..."
Ne. Ni Kijevska Rusija - tj. originalna Rusija - ni Moskovska Rusija nisu u svom sastavu imale Krim. Rusko Carstvo je prvi put zauzelo Krim negde u XVIII veku (1783. mislim). Veća prava na Krim bi mogla polagati Grčka (Ελληνική Δημοκρατία)...

istorija

pre 7 godina

(realista, 15. februar 2017 08:47)
Koji Rusofili, ostavite se vise tih praznih mantri i malo se dajte u izucavanje istorije.Izgubice oni i Dombas zahvaljujuci velikim "dobrociniteljima" iz USA i Nemacke.
Sta bi bilo da se Skotska odvojila od Britanije ?

Željko

pre 7 godina

Amerikanci oduvijek slabi iz historije i geografije.Krim i cijela današnja jugoistočna Ukrajina postali su dio Ruskog carstva još za Katarine Velike polovinom 18 st.U to vrijeme današnje SAD su bile Engleska kolonija a ne samostalna država.

misko

pre 7 godina

za predhodnog kolegu mi Srbi ne mrzimo Ukraince ali taj isti Krim im je Rusija dala na upravljanje kada su stvorili veliku drzavu SSSR posto se drzava raspala a Ukrajina tezi NATU logicno da vrati i Krim u kome zivi preko 80% Rusa referendum je odrzan rezultat se zna ...

Pera

pre 7 godina

Krim je kroz celu istoriju Rusije bio njen sem kratkog perioda ukazom Hruščova, Ali mislim da ostatak sveta nije spreman ili ne shvata jednu činjenicu a to je da se Krim više nikada neće otudjiti od Rusije ne cak u ovom veku već ni za hiljadu godina. (Vladimir, 15. februar 2017 08:42)

Pozdrav Vladimire. Impresivan komentar vredan velikog plusa, pogotovo za deo koji uvodi vremensku dimenziju u kojoj ce Rusija imati vlasnistvo nad Krimom.

Zeleo bih ipak da vam ukazem na jednu gresku u tekstu koji ste napravili. Naime, Rusija je dobila Krim krajem 18-tog veka, tacnije 1783 godine - pre toga Krim nije nikada bio u Ruskom vlasnistvu. Te 1783 godine tamo je mnogo vise bilo Tatara i Turaka nego sto je uopste bilo Rusa. Iz tog perioda je i poznata pesma Tatara koja u slobodnom prevodu ide ovako: "Krimovdan! Ko da mi otme iz moje duse Krimovo?".

Napo Leon

pre 7 godina

Ameri nas baš dobro nasukali sa Trampom..pa i pesmu smo mu otpevali..pevalo se i u skupštini Srbije...baš smo kao deca, aj što mi,nego i Rusi još gori od nas

Boske

pre 7 godina

@EU Citizen

Pa da je Ukrajina dala Krimu autonomiju i demokratiju, umjesto ukidanja ruskog jezika, i danas bi Krim bio u Ukrajini - mada ne znam koliko bi to dobro bilo za Krim.

I jos jedna mala usporedba: Kosovo, 78 dana bestijalnog bombardovanja jedne clanice UN; Krim, 12 sati crtanja krizica na referendumskim ceduljama! E to je ta mala razlika izmedju zapadne 'demokratije' i Putinove autokratije.

Zemljace, mnogo ste jaki, a jos vise nemilosrdni, ali samo kad su u pitanju mali i nejaki. A na ove koji se mogu branuti, samo nemocno rezite, kao dzek radel kad mu medvjed otme rucak.

roadrunner

pre 7 godina

Da gospodo, sa strogo pramne strane suvernosti države Krim i Kosovu jesu slični, ali pre presedan Kosova prekštio još nekoliko rezolucija UN i pravnih normi.

Osim toga sa moralne tačke gledišta, Krim je postao deo Rusije bez mrtvih, dok je u slučaju Kosova to platilo hiljade i Srba i ALbanaca i oko 250 000 proteranih Srba i drugih nealbanaca, kao i oteta i unišena im privatna imovina. To je takodje kršenje xy pravnih i ljudskih normi kojih u slučaju Krima nije bilo.

Takodje, na Kosovu je uništeno ili ozbiljnije oštećeno samo oko 150 crkvava i manastira, plus ne zna se koliko grobalja i drugih istorijskih spomenika, što je opet kršenje xy pravnih i moralnih normi. Skoro pa niko za to nije odgovarao. Da li je bilo takvih sistemskih ( pa i sporadičnih) uništavanja na Krimu?

Pre odcepljenja, u Ukrajini je na vlast došla hunta državnim udarom, a zatim se u Ukrajini sistemski zabranjujue službena upotreba ruskog jezika ( bio sam u Kijevu prošle godine, na ulici čujete ruski, ali SVI javni natpisi su na ukrajinskom). Da li je toga bilo na Kosovu, ili su Albanci imali pravo na svoj jezik, i školovanje na albanskom o državnom trošku, sve do Univerziteta?

Takodje, Albancima je država dozvoljavala formiranje svojih partija, što je recimo u Ukrajini pre puča bilo zabrenjeno, pa su postojale relativno proruske, ali ne i ruske partije...Posle dolasla hunte, svako političko angažovanje pa makar i na proruskoj osnovi je de fakto zabranjeno. Mislim, možete da probate...

Nemanja

pre 7 godina

@EU Citizen
NIJE TACNO I NEMOJ DA PISES NEISTINE! Krim je 1991 god. odrzao referendum koji Kijev nije priznao sa zeljom da se odvoje od Ukrajine. Kijev je uskratio sva prava Rusima na Krimu, nisu ih priznali kao manjinu, ukinuli pravo na maternji jezik, skole su predavale na ukrajinskom i Rusi su morali da pricaju samo ukrajinski, ocajna zdravstvena zastita, lose plate, konstantne pretnje od strane ukrajinaca idt. Jeljcin je zaustavio pripajaje Krima jer je bio zauzet alkoholom. Kad je vlast svrgnuta pocele su otvorene pretnje i gomilanje vojske prema Krimu od strane Kijeva u zelji da terorisu Ruse tamo.

@jurica
Koliko puta covek mora vama da objasnjava?! Sankcije nisu prema Rusiji vec prema nekolicini tajkuna za koje se sumnja da finansiraju pobunjenike u Ukrajini. Tehnicki Rusija nema veze sa njima pa tako i ne mogu nikako da uvedu sankcije Rusiji ali u Hrvatskoj je lakse reci da su sankcije prema celoj Rusiji jer to lepse zvuci, izgleda da ste vi pod teskom propagandom.

Где ми живимо

pre 7 godina

Кад год уђем у коментаре на вести о Криму-Косову, једни те исти људи пишу једне те исте ствари. Нисам експерт за међународне односе већ само читам различите изворе. Косово и Крим нису исто. Једно је противно важећој резолуцији СВ УН дозвољено да "прогласи независност" без референдума. Док је друго имало референдум и припојило се деугој држави, не кршећи нити једну резолуцију или постулат УН-а. Више пута споменута Кина никада неће дозволити да се Косово нађе у УН-у, што као стални члан СБ са правом вета може да уради. За њих је Косово паралела са Тајваном. Кини се нико неће зезнути да уведе санкције какве су убели Русији јер би ови продали СВЕ државне обвезнице свих западних земаља и направили да 2008 изгледа као мед.

mare

pre 7 godina

I mi ocekujemo da SAD vrate Kosovo Srbiji.
(Dejan, 15. februar 2017 07:34)

Hhaha, mi sa našim očekivanjima u ovoj priči nemamo ništa niti nas iko pita, niti nas je pitao, niti će nas pitati. A ko vodi ovu zemlju, niko i ne treba da nas pita.

Jurica

pre 7 godina

@ Misko

Na stvari nije dobro gledati pristrano. Rusija je priznala Ukrainu u granicama sa Krimom pod uvijetom da Ukraina preda svo svoje nuklearno naoružanje, što je i učinila. dakle, međunarodno priznata Ukraina sa Krimom pa i od Rusije. 2014. neidentificirana vojska ( Ruska) okupira Krim te po završetku okupacije i čistki sazivaju referendum o nezavisnosti. Mislim da je svima jasno. sa tim činom je Rusija poništila i svoju rijeć te potpis ali i međunarodno pravo i po svim civilizacijskim standardima, Rusija je agresor.

rusosaurus

pre 7 godina

Sjedinjene Američke Države danas imaju šesnaest prekomorskih poseda, od kojih je pet naseljeno. Naseljeni posedi su Portoriko , Guam, Sjevernomarijanski otoci, Američki Djevičanski otoci i Američka Samoa. Nenaseljeni su atol Palmyra, otok Baker, otok Howland, otok Jarvis, atol Johnston, greben Kingman, otok Wake, atol Midway i otok Navassa.Broj država u kojima USA imaju vojne baze je deset puta veći, a treba izdvojiti bazu Gvantanamo na Kubi .Rusija sad i vreme SSSR-a je jedino uvećala teritoriju za Krim koji je do 1956 i bio u sastavu RSFR.Na gore navedenim ostrvima sigurno nisu živeli Amerikanci do pre pre stotinak godina, a na Krimu je Knez Vladimir primio hrišćanstvo u X veku .

.

pre 7 godina

@Krim je kroz celu istoriju Rusije bio njen sem kratkog perioda ukazom Hruščova, Ali mislim da ostatak sveta nije spreman ili ne shvata jednu činjenicu a to je da se Krim više nikada neće otudjiti od Rusije ne cak u ovom veku već ni za hiljadu godina. (Vladimir, 15. februar 2017 08:42)Pozdrav Vladimire. Impresivan komentar vredan velikog plusa, pogotovo za deo koji uvodi vremensku dimenziju u kojoj ce Rusija imati vlasnistvo nad Krimom.Zeleo bih ipak da vam ukazem na jednu gresku u tekstu koji ste napravili. Naime, Rusija je dobila Krim krajem 18-tog veka, tacnije 1783 godine - pre toga Krim nije nikada bio u Ruskom vlasnistvu. Te 1783 godine tamo je mnogo vise bilo Tatara i Turaka nego sto je uopste bilo Rusa. Iz tog perioda je i poznata pesma Tatara koja u slobodnom prevodu ide ovako: "Krimovdan! Ko da mi otme iz moje duse Krimovo?".
(Pera, 15. februar 2017 11:29)
Pozdrav Pero. Impresivan komentar vredan velikog plusa. Zeleo bih ipak da vam ukazem na jednu gresku u tekstu koji ste napravili. Naime, Krim je bio osvojen od strane Turaka, a Turci su tu naselili i doveli Tatare, pre toga je Krim bio u vlasnistvo Rusa.

Matori

pre 7 godina

Sad ce Rusi od Amera da traze da Meksiku vrate:Teksas,Kaliforniju i Novi Meksiko.Da Havaje vrate havajcima,Aljasku Rusiji ( uz neku simbolicnu nadoknadu),Floridu Spaniji,Pensilvaniju Britaniji,Indijancima njihovo i td...
Zauzvrat ce Rusi da priznaju Kosovo jer ih to nista ne kosta, osim durenja Srbije ali i to ce da legne uz suvislo objasnjenje nasih glavonja.
A Krim ? Koji Krim ?

Mrle

pre 7 godina

Krim je samo izgovor za sankcije Rusiji. Zapad hoće da je ekonomski uništi a potom rasparča. Gomilanje NATO snaga na granici sa Rusijom sve govori. Pre ili kasnije, biće rata.

Pera

pre 7 godina

Mala korekcija oko istorije - Da, Rusko carrstvo "tek" 1783 dobija Krim. No, 1783 je po nekim kratak rok?
@(roadrunner, 15. februar 2017 14:39)

Zavisi kako se gleda - ako je nesto u rukama Rusije od 1783, onda je to po drugima "od uvek", tih 234 godina izgledaju impozantno, kao da je u najmanju ruku 1500 godina proslo. S druge strane, vremenski trenutak koji se dogodio 7 godina ranije, tacnije 4. Jula 1776 je takodje teska davnina, ali zavisi kako se gleda. Kao datum u kontekstu prethodnog, jeste, davno bejase, ali je cudno kako naprasno taj datum postaje tricav kada se zna njegovo znacenje - to je datum kada je Amerika postala nezavisna, odma' je drugacije, zar ne, k'o juce da je bilo. Pa rekoh, ako tako nasi Rusofili mere vreme, onda da im se pridruzim, ipak je ta 1783 samo 7 godina kasnije, mora da je i to "samo" tricavih 234 godina...

roadrunner

pre 7 godina

Nije cela "Amerika postala nezvisna 1783." nego ono što je današnja istočna obala (bez Floride) tih 7 godina pre (ponovnog) ulaska Krima u sastav ruskih zemalja. To je max 10% današnje Amerike, dok je ostatak postepeno pripajano-osvajano-kupovano i ulazilo u sastav USA, sledećih 100 godina.

Na primer, čitav jugozapad USA, tj dobra trećina današnje USA, Amerika osvaja od Meksika sredinom XIX veka. Što i sami špansko-jezički toponimi i dan danas potvrdjuju..

roadrunner

pre 7 godina

Mala korekcija oko istorije - Da, Rusko carrstvo "tek" 1783 dobija Krim. No, 1783 je po nekim kratak rok?

Drugo, da, u tom momentu 1783. Krim i današnja južna Ukrajina je bila deo Krimskog Tatarskog kanata, koji je od 15 veka vazal Otomanske Turske, medjutim celo to područje je bilo veoma slabo naseljeno, uglavnom pusta stepa, jer su Tatari nomadski narod - nekolko stotina godina živelo se od pljačke i ljudi i roblja, koje je prodavano na u evropi najvećoj pijaci roblja u Kerču. Kindaovanje roblja po okolnim ruskim zemljama se zvalo "žetva" jer se išlo čim se povuku vde posle topljenja snega. Ako su vam žene gledale "Sulejmana" na TV, i njegova žena je uhvaćena tako. Uništavanjem Tatarskog kanata, stato je u kraj takvoj viševekovnoj praksi, i došlo do veoma brzog razvoja gradova i evropske civlizacije.

Treće, Tatari nisu tu od vijek i vijekov, nego su zaposeli te (slabo naseljene stepske) oblasti posle Mongolsko-Tatarske invazije-okupacije ruskih zemalja. Pa je Tatarskih kanat, jedan od delova nastalih cepanjem kanata Zlatne horde (zapadnog dela Mongolsko-Tatarskog carstva) i 14. veku ( ostale kanate uništio je još Ivan Grozni - Kazanski, Astrahanski i Sibirski)

misko

pre 7 godina

evo Jurice da pojasnim: sve je to tako dogovoreno i jos da Ukrajina neci ici u NATO i da se NATO nece siriti na ISTOK i na kraju nista nije ispostovano sa Ukrainske strane i zapada zasto bi to postovala Rusija koja je okruzena Nato-m bas kao i Srbija mislis li ti Jurice a i ostali da je to slucajno, ja bogamu ne mislim.

Pera

pre 7 godina

Draga bezimena tacko, niste u pravu. No, nisam ja pisao istoriju Krima, mozete je u ovo moderno vreme pronaci koliko na klik dugmeta, ukoliko znate da pretrazujete i ukoliko imate izvore kojima se moze verovati. Cisto da ne bismo obmanjivali javnost, ja vam s toga, draga bezimena tacko, svoju tvrdju obezbedjujem izvorom podatka gde cete videti da je moj iskaz istinit. Link ide na istoriju Krima na Wikipedia sajtu.
https://en.wikipedia.org/wiki/Crimea#Medieval_history

Basti

pre 7 godina

Moze Tramp kao i ostali samo da sanjaju povratak Krima u Ukrajini,taj film ipak nece da gledaju, sve ono sto su uradili sa Kosovom (ponistivsi sva medjunarodna prava i sve norme) im se sada vraca kao bumerang,pocelo je sa Krimom a videcemo kako ce se zavrsiti !
(goran, 15. februar 2017 07:59)

Ništa se njima ne vraća kao bumerang, zabole njih nešto za Krim. To su sve predstave za široke narodne mase, a prave igre i dogovori se vode iza scene. Jedini koji su ovde nasamareni i izvukli deblji kraj su jadni Srbi i Ukrajinci koji su ginuli (i ginu) zarad tuđih interesa.