Aktuelno

Sreda, 08.02.2017.

17:55

Fascinantan snimak: Crna rupa već 12 godina "proždire" zvezdu

Izvor: express.hr

Fascinantan snimak: Crna rupa veæ 12 godina "proždire" zvezdu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

77 Komentari

Sortiraj po:

Maja

pre 7 godina

@VMM

Vidim da je neko vec delimicno odgovorio, ali 'ajde da malo pojasnim :)
Za tako velike udaljenosti moramo da koristimo Hablov zakon. E sad, Hablov zakon nam daje vezu izmedju brzine udaljavanja dalekih objekata i njihove udaljenosti od nas. Ta veza postoji jer se univerzum siri. A brzinu odredjujemo iz spektra - frekvencija svetlosti se, kao i frekvencija zvuka, menja sa brzinom, kao kad cujes kola hitne pomoci (Doplerov efekat). Za manje razdaljine tu su nam supernove tipa Ia, cefeide, zvezde superdzinovi, zvezdana jata i paralaksa (sa razlicitim nivoima pouzdanosti i za razlicita rastojanja). Samo zato sto nesto ne znamo, ne znaci odmah da je nemoguce i glupo :)

Trovach

pre 7 godina

@dominus...Mi samo mozemo da biramo da verujemo zvanicnoj nauci, teoreticarima zavera, ili raznim religijama. Moj licni izbor je da verujem najbolje organizovanom sistemu znanja, koji ipak nije imun na kojekakve stranputice. Srecom, zbog toga niko nece zavrsiti na lomaci, ali moze ostati bez para i/ili posla.

dominus

pre 7 godina

@ Trovach

Poštovani, sam univerzum je vecan, odnosno postoji oduvek, pa i mnoga nebeska tela. Tzv crne rupe su posebna priča, o kojima zvanična nauka jako malo zna, teško je i objasniti rečima šta one predstavljaju. A raznorazne teorije su samo presipanje iz šupljeg u prazno.

Sima Kosmos iz dubokog svemira

pre 7 godina

Kako mere toliku razdaljinu? Relativno jednostavno. Sa porastom daljine zalaska dužina svetlosti se pomera ka crvenom delu spektra (red shift) pa se po količini "otklona" ka tom delu spektra određuje i razdaljina.

Trovach

pre 7 godina

@d. ...Crne rupe su prakticno vecne, mada mozda "isparavaju" (po nekim teorijama), ali je to toliko sporo da nije dovoljno 1500 karaktera da se napise broj godina.

Ono kad..

pre 7 godina

Kada bih sveznajuceg mogao da pitam jedno pitanje, to bi bila tajna univerzuma, zasto sve postoji, koji je razlog, zasto je ni iz cega nastalo nesto, kako materija ima samosvest, koliki je univerzum, da li postoji jos neka verzija mene ako je Svemir beskonacan, sta je tamna energija, gde odlazi materija usisana u crnu rupu, sta je gravitacija i jos milion drugih...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Mogli, 8. februar 2017 19:58)

"Kada bih sveznajuceg mogao da pitam jedno pitanje,..." , a ti pitao 55 pitanja, nece da moze, SAMO JEDNO , odluci se covece :)

Milos_KG

pre 7 godina

Kada bih sveznajuceg mogao da pitam jedno pitanje, to bi bila tajna univerzuma, zasto sve postoji, koji je razlog, zasto je ni iz cega nastalo nesto, kako materija ima samosvest, koliki je univerzum, da li postoji jos neka verzija mene ako je Svemir beskonacan, sta je tamna energija, gde odlazi materija usisana u crnu rupu, sta je gravitacija i jos milion drugih...
(Mogli, 08. februar 2017 19:58)

pa to je vise od 1 pitanja..ne moze?

petar

pre 7 godina

stvarno se nadam da će naučnici provaliti kako moze da se putuje u prošlost, pa da sve super mucenike i decu boziju posaljemo nazad kroz vreme da uzivaju svako sa svojim prorokom.

nrk

pre 7 godina

Kako moze da se izmeri razdaljina od 1,8 milijardi svetlosnih godina?!
(VMM, 08. februar 2017 19:34)

uz'eš srpski "metar" od 3 metra i polako meriš...

Miki

pre 7 godina

Zamisli kakvo tek divljenje zasluzuje Onaj koji je sav taj univerzum stvorio.
(petar, 8. februar 2017 20:51)

A tek ONAJ ko je izmislio tog tvorca...

Najbolja rubrika

pre 7 godina

Samo cekas da iskoce komentari o sletanju na mesec ili o "Onom" koji je sve to stvorio, a ocekuje se uvek i neki o tome ko ima bolju svemirsku tehnologiju. Moze jos toga, dajte :)

kaca

pre 7 godina

Kako moze da se izmeri razdaljina od 1,8 milijardi svetlosnih godina?!
(VMM, 08. februar 2017 19:34)

Ako se dobro secam sa casova fizike (davno bese) brzina svetlosti je 300000m/s. Pa ti sad racunaj razdaljinu.

Alpinista na vrhove iza horizonta događaja... cmok svim curama!

pre 7 godina

(filip, 8. februar 2017 21:50)

Eh da mi je pamet tvoja i ovih što su ti dali plus... dodao bih i moderatora koji ti objavio komentar, ali se bojim da bih došao u poziciju da mi ne objave komentar, pa ću licemerno i kukavički prećutati taj deo...

"Kada se pređe horizont događaja"... druže, Rabitrant Tagore ti nije ravan!

Od sad kada budem devojkama izjavljivao "nučno" i nadasve "stručno" ljubav, govori ću im:

"Draga kada pređem horizont događaja, tamo vidim samo tebe!"

Nije ni čudno što nauka stagnira već 100 godina(samo se modifikuje po postojećim otkrićima, nema revolucije i istupa u kvalitetu, nego samo u kvantitetu), kada je provalila da se lova može uzimati ovcama samo ako im daš neku pesničku floskulu, a složiš facu intelektualca!!!

Srbija je odavno prešla horizont događaja, neka dođu ovde da prouče... ah da! Ne vredi, čim ovde zakorače, znači da i oni pređu horizont događaja, i kako onda da fizički objasne, ono gde su svi fizički zakoni srušeni u singularitetu!

PS. pitam se od gomile stručnjaka koji ti dadoše plus, da li razumeju razliku između poezije i nauke i na koncu da li znaju šta je pojam singularitet, a šta urušavanje fizičkih zakona! Da li je to isto ili su dva različita termina!

Laki011

pre 7 godina

(S-NS, 08. februar 2017 21:21)

U pravu si, moja greška, malo sam pobrkao pojmove.
Drugi naziv za horizont događaja je Švarcšildov poluprečnik.

White

pre 7 godina

@S-NS

Čandrasekarova masa je granična masa da zvezda postane neutronska zvezda (oko 1.4 mase Sunca). A ovo što ti navodiš je Openhajmer-Volkovljeva granica. I mislim da je bliže 3 mase Sunca, mada zavisi od hemijskog sastava zvezde.

White

pre 7 godina

@glupander

Pa nisu x-zraci pobegli iz "unutrasnjosti" crne rupe, nego iz akrecionog diska oko nje.

@burazi jaci od cele kafane

Ovo sa Hokingovim zračenjem nema nikakve veze.

Sumadin

pre 7 godina

Kad se pređe horizont događaja prestaju zakoni fizike koje poznajemo, vreme i prostor se zakrivljuju i sve čestice urušavaju beskonačno do singulariteta??
(filip, 08. februar 2017 21:50)

Obzirom da ne znamo sta je "iza horizonta" ti imas dosta informacija. Kako da znamo sta je sa vremenom, prostorom i cesticama ako zakoni fizike koje poznajemo ne vaze. Zar nije teorija o singularitetu izneta iz poznatim nam zakonima fizike. Zar nisu i same crne rupe samo objasnjenje nastalo iz nejasnoca i nepodudaranja dostupnih nam podataka fizike. Nije kao da su crne rupe cinjenica.

Jasno

pre 7 godina

Vuce crna rupa sa jedne strane a bog sa druge. Logicno? Pa bas i nije. Zato sto bog ne postoji. Postoji samo svemir koji mi jadni ljudi ne razumemo pa onda lupamo gluposti da se ne vidi koliko smo plitki. Kao 90% dece u skoli kada ne razumeju gradivo. Uvek je neko drugi kriv. Tako i kad porastu kriv im je bog

vlade

pre 7 godina

šta se uzbuđujete.. ovo žvakanje se završilo mnogo, mnogo pre, nastanka naše planete.. ko zna koga sada žvaće, ova crna rupa..

stvaralac

pre 7 godina

Zamisli kakvo tek divljenje zasluzuje Onaj koji je sav taj univerzum stvorio.
(petar, 8. februar 2017 20:51)

A tek onaj sto je stvorio stvoritelja univerzuma...

Svako ima svoju zabavu

pre 7 godina

svi ukucani su fascinirani, idemo da pozovemo i komsije da bace pogled.
(ma ajte, 08. februar 2017 20:31)

Verujem da su vam interesantniji rijaliti programi i da vas naročito zanima ko se s kim spanđao i ko je previše otkrio stidnu regiju. Da se pitam, ukinuo bih vam internet! I televiziju! Al' se ne pitam i moram da vas trpim, ili da vas ignorišem. Zašto vi nas koje ovaj prilog zanima ne biste trpeli, ili, još bolje, ignorisali?

malkavian

pre 7 godina

@Mogli
Istu stvar sam govorio sebi davno godinama, cak i da bih bio spreman odmah da umrem samo da saznam pravu istinu svega.
Sada, mogu reci da imam odgovor na skoro svako od tih pitanja, nakon nekih 10-12 godina istrazivanja.
Jedno je sigurno: konkretan dokaz za sve odgovore NIKAD neces naci, ali kad se sklope kockice, dokazi nisu ni potrebni. Postoji i razlog zasto se ne mogu sve stvari dokazati.
Ukoliko si iskren u svojoj zelji (mnogi nisu, samo imaju prosti kuriozitet), preporucujem da ti sirenje znanja o prirodi/svemiru/postojanju uporedo prati sirenje znanja o sebi/covjeku, kao i samoposmatranje.


Pozdrav!

Neki Aleksandar

pre 7 godina

@petar... Zamislite da je domet covecanstva...ne, zamislite da je najveci domet nauke i fizike pre svega da 'raznese' kosmos, univerzum,to je maximum ako nauka tezi tome...

TTD

pre 7 godina

Vec 12 godina je prozdire, 1.8 milijardi godina u proslosti.
Svemir je fascinantna vremenska masina.
Sadasnjost je samo ono sto mi dozivljavamo na nasoj planeti, a sve ostalo sto vidimo sa te iste planete je daleka proslost - uzivo.

dragan

pre 7 godina

Crne rupe su poznate još iz sedamdesetih.O njima je tada pisala Galaksija(naš list ).Ponešto čitao tada o tome i u sovjetskom listu "tehnika maladeži).

cobo

pre 7 godina

Muci se vec 12 godina do sad bi je i piton prozdro .I to je sve bilo pre 1,8 milijardi godina koliko traje da svetlost do zemlje dopre. Znaci babo ruco.

Veliki brat

pre 7 godina

@(Glupander, 8. februar 2017 19:48)

Ne može ništa da pobegne kada pređe kritičnu granicu (Schwarzschild radius).

Postoje teorije da ipak ima nekog zračenja, a meni je najfascinantnije da se u osi rotiacije od crne rupe protežu ka slobodnom prostoru snopovi naelektrisanih čestica koje dostižu brzinu i do 0.99c, a protežu se svetlosnim godinama od same crne rupe (najekstremniji primer je galaksija Messier 87, iz čije centralne crne rupe se prostire tzv. "relativistički mlaz" čak 5.000 svetlosnih godina, postoje fotografije načinjene pomoću Hubble teleskopa).


@(chico, 8. februar 2017 19:52)

Imaš na internetu PRORAČUN kolika je rezolucija Hubble teleskopa na površini Meseca, dobije se da je jedan piksel kamere ekvivalentan oko 100 metara na Mesecu!
Drugo, Hubble teleskop i nije konstruisan da snima površinu Meseca, niti može da snima površinu Zemlje (ne može da fokusira na površinu Zemlje zbog ograničenja u konstrukciji).

A kako se tako lepo vidi galaksija udaljena 5.000.000.000 svetlosnih godina? Pa, ako se ima u vidu da je prečnik te galaksije npr. 200.000 svetlosnih godina, ona je prividno veća nego npr. Pluton.


@(Mogli, 8. februar 2017 19:58)

Hindusi imaju u nekim svojim spisima opisan "smisao" svega, i sve što je u tim spisima dato, još uvek nije u sukobu sa naukom.

Mada, zamislite da lik u igrici nauči sve o postojanju čoveka, kako je on stvorio računar i kako je napisao programski kod za igricu...

S-NS

pre 7 godina

Čandraskarova granica je horizont događaja.
(Laki011, 08. februar 2017 20:37)
Nije.
To je granična masa zvezde ispod koje neće dotična zvezda postati crna rupa.
Otprilike 2,5x Sunce.

filip

pre 7 godina

Kad se pređe horizont događaja prestaju zakoni fizike koje poznajemo, vreme i prostor se zakrivljuju i sve čestice urušavaju beskonačno do singulariteta??

Tolle

pre 7 godina

imaju snimak udaljen beskonacno a ne mogu obezbediti snimak sa meseca koji je tu odma iza "smedereva"..
(chico, 08. februar 2017 19:52)

Pretpostavljam da te zanima snimak zastave i Apolo modula... imaš ih na sajtovima ruske i kineske svemirske agencije...

Mogli

pre 7 godina

Kada bih sveznajuceg mogao da pitam jedno pitanje, to bi bila tajna univerzuma, zasto sve postoji, koji je razlog, zasto je ni iz cega nastalo nesto, kako materija ima samosvest, koliki je univerzum, da li postoji jos neka verzija mene ako je Svemir beskonacan, sta je tamna energija, gde odlazi materija usisana u crnu rupu, sta je gravitacija i jos milion drugih...

Mogli

pre 7 godina

Kada bih sveznajuceg mogao da pitam jedno pitanje, to bi bila tajna univerzuma, zasto sve postoji, koji je razlog, zasto je ni iz cega nastalo nesto, kako materija ima samosvest, koliki je univerzum, da li postoji jos neka verzija mene ako je Svemir beskonacan, sta je tamna energija, gde odlazi materija usisana u crnu rupu, sta je gravitacija i jos milion drugih...

TTD

pre 7 godina

Vec 12 godina je prozdire, 1.8 milijardi godina u proslosti.
Svemir je fascinantna vremenska masina.
Sadasnjost je samo ono sto mi dozivljavamo na nasoj planeti, a sve ostalo sto vidimo sa te iste planete je daleka proslost - uzivo.

Tolle

pre 7 godina

imaju snimak udaljen beskonacno a ne mogu obezbediti snimak sa meseca koji je tu odma iza "smedereva"..
(chico, 08. februar 2017 19:52)

Pretpostavljam da te zanima snimak zastave i Apolo modula... imaš ih na sajtovima ruske i kineske svemirske agencije...

filip

pre 7 godina

Kad se pređe horizont događaja prestaju zakoni fizike koje poznajemo, vreme i prostor se zakrivljuju i sve čestice urušavaju beskonačno do singulariteta??

cobo

pre 7 godina

Muci se vec 12 godina do sad bi je i piton prozdro .I to je sve bilo pre 1,8 milijardi godina koliko traje da svetlost do zemlje dopre. Znaci babo ruco.

S-NS

pre 7 godina

Čandraskarova granica je horizont događaja.
(Laki011, 08. februar 2017 20:37)
Nije.
To je granična masa zvezde ispod koje neće dotična zvezda postati crna rupa.
Otprilike 2,5x Sunce.

malkavian

pre 7 godina

@Mogli
Istu stvar sam govorio sebi davno godinama, cak i da bih bio spreman odmah da umrem samo da saznam pravu istinu svega.
Sada, mogu reci da imam odgovor na skoro svako od tih pitanja, nakon nekih 10-12 godina istrazivanja.
Jedno je sigurno: konkretan dokaz za sve odgovore NIKAD neces naci, ali kad se sklope kockice, dokazi nisu ni potrebni. Postoji i razlog zasto se ne mogu sve stvari dokazati.
Ukoliko si iskren u svojoj zelji (mnogi nisu, samo imaju prosti kuriozitet), preporucujem da ti sirenje znanja o prirodi/svemiru/postojanju uporedo prati sirenje znanja o sebi/covjeku, kao i samoposmatranje.


Pozdrav!

dragan

pre 7 godina

Crne rupe su poznate još iz sedamdesetih.O njima je tada pisala Galaksija(naš list ).Ponešto čitao tada o tome i u sovjetskom listu "tehnika maladeži).

nrk

pre 7 godina

Kako moze da se izmeri razdaljina od 1,8 milijardi svetlosnih godina?!
(VMM, 08. februar 2017 19:34)

uz'eš srpski "metar" od 3 metra i polako meriš...

Miki

pre 7 godina

Zamisli kakvo tek divljenje zasluzuje Onaj koji je sav taj univerzum stvorio.
(petar, 8. februar 2017 20:51)

A tek ONAJ ko je izmislio tog tvorca...

Laki011

pre 7 godina

(S-NS, 08. februar 2017 21:21)

U pravu si, moja greška, malo sam pobrkao pojmove.
Drugi naziv za horizont događaja je Švarcšildov poluprečnik.

petar

pre 7 godina

stvarno se nadam da će naučnici provaliti kako moze da se putuje u prošlost, pa da sve super mucenike i decu boziju posaljemo nazad kroz vreme da uzivaju svako sa svojim prorokom.

Alpinista na vrhove iza horizonta događaja... cmok svim curama!

pre 7 godina

(filip, 8. februar 2017 21:50)

Eh da mi je pamet tvoja i ovih što su ti dali plus... dodao bih i moderatora koji ti objavio komentar, ali se bojim da bih došao u poziciju da mi ne objave komentar, pa ću licemerno i kukavički prećutati taj deo...

"Kada se pređe horizont događaja"... druže, Rabitrant Tagore ti nije ravan!

Od sad kada budem devojkama izjavljivao "nučno" i nadasve "stručno" ljubav, govori ću im:

"Draga kada pređem horizont događaja, tamo vidim samo tebe!"

Nije ni čudno što nauka stagnira već 100 godina(samo se modifikuje po postojećim otkrićima, nema revolucije i istupa u kvalitetu, nego samo u kvantitetu), kada je provalila da se lova može uzimati ovcama samo ako im daš neku pesničku floskulu, a složiš facu intelektualca!!!

Srbija je odavno prešla horizont događaja, neka dođu ovde da prouče... ah da! Ne vredi, čim ovde zakorače, znači da i oni pređu horizont događaja, i kako onda da fizički objasne, ono gde su svi fizički zakoni srušeni u singularitetu!

PS. pitam se od gomile stručnjaka koji ti dadoše plus, da li razumeju razliku između poezije i nauke i na koncu da li znaju šta je pojam singularitet, a šta urušavanje fizičkih zakona! Da li je to isto ili su dva različita termina!

Najbolja rubrika

pre 7 godina

Samo cekas da iskoce komentari o sletanju na mesec ili o "Onom" koji je sve to stvorio, a ocekuje se uvek i neki o tome ko ima bolju svemirsku tehnologiju. Moze jos toga, dajte :)

Ono kad..

pre 7 godina

Kada bih sveznajuceg mogao da pitam jedno pitanje, to bi bila tajna univerzuma, zasto sve postoji, koji je razlog, zasto je ni iz cega nastalo nesto, kako materija ima samosvest, koliki je univerzum, da li postoji jos neka verzija mene ako je Svemir beskonacan, sta je tamna energija, gde odlazi materija usisana u crnu rupu, sta je gravitacija i jos milion drugih...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Mogli, 8. februar 2017 19:58)

"Kada bih sveznajuceg mogao da pitam jedno pitanje,..." , a ti pitao 55 pitanja, nece da moze, SAMO JEDNO , odluci se covece :)

Maja

pre 7 godina

@VMM

Vidim da je neko vec delimicno odgovorio, ali 'ajde da malo pojasnim :)
Za tako velike udaljenosti moramo da koristimo Hablov zakon. E sad, Hablov zakon nam daje vezu izmedju brzine udaljavanja dalekih objekata i njihove udaljenosti od nas. Ta veza postoji jer se univerzum siri. A brzinu odredjujemo iz spektra - frekvencija svetlosti se, kao i frekvencija zvuka, menja sa brzinom, kao kad cujes kola hitne pomoci (Doplerov efekat). Za manje razdaljine tu su nam supernove tipa Ia, cefeide, zvezde superdzinovi, zvezdana jata i paralaksa (sa razlicitim nivoima pouzdanosti i za razlicita rastojanja). Samo zato sto nesto ne znamo, ne znaci odmah da je nemoguce i glupo :)

Milos_KG

pre 7 godina

Kada bih sveznajuceg mogao da pitam jedno pitanje, to bi bila tajna univerzuma, zasto sve postoji, koji je razlog, zasto je ni iz cega nastalo nesto, kako materija ima samosvest, koliki je univerzum, da li postoji jos neka verzija mene ako je Svemir beskonacan, sta je tamna energija, gde odlazi materija usisana u crnu rupu, sta je gravitacija i jos milion drugih...
(Mogli, 08. februar 2017 19:58)

pa to je vise od 1 pitanja..ne moze?

Sima Kosmos iz dubokog svemira

pre 7 godina

Kako mere toliku razdaljinu? Relativno jednostavno. Sa porastom daljine zalaska dužina svetlosti se pomera ka crvenom delu spektra (red shift) pa se po količini "otklona" ka tom delu spektra određuje i razdaljina.

Svako ima svoju zabavu

pre 7 godina

svi ukucani su fascinirani, idemo da pozovemo i komsije da bace pogled.
(ma ajte, 08. februar 2017 20:31)

Verujem da su vam interesantniji rijaliti programi i da vas naročito zanima ko se s kim spanđao i ko je previše otkrio stidnu regiju. Da se pitam, ukinuo bih vam internet! I televiziju! Al' se ne pitam i moram da vas trpim, ili da vas ignorišem. Zašto vi nas koje ovaj prilog zanima ne biste trpeli, ili, još bolje, ignorisali?

kaca

pre 7 godina

Kako moze da se izmeri razdaljina od 1,8 milijardi svetlosnih godina?!
(VMM, 08. februar 2017 19:34)

Ako se dobro secam sa casova fizike (davno bese) brzina svetlosti je 300000m/s. Pa ti sad racunaj razdaljinu.

Trovach

pre 7 godina

@d. ...Crne rupe su prakticno vecne, mada mozda "isparavaju" (po nekim teorijama), ali je to toliko sporo da nije dovoljno 1500 karaktera da se napise broj godina.

Veliki brat

pre 7 godina

@(Glupander, 8. februar 2017 19:48)

Ne može ništa da pobegne kada pređe kritičnu granicu (Schwarzschild radius).

Postoje teorije da ipak ima nekog zračenja, a meni je najfascinantnije da se u osi rotiacije od crne rupe protežu ka slobodnom prostoru snopovi naelektrisanih čestica koje dostižu brzinu i do 0.99c, a protežu se svetlosnim godinama od same crne rupe (najekstremniji primer je galaksija Messier 87, iz čije centralne crne rupe se prostire tzv. "relativistički mlaz" čak 5.000 svetlosnih godina, postoje fotografije načinjene pomoću Hubble teleskopa).


@(chico, 8. februar 2017 19:52)

Imaš na internetu PRORAČUN kolika je rezolucija Hubble teleskopa na površini Meseca, dobije se da je jedan piksel kamere ekvivalentan oko 100 metara na Mesecu!
Drugo, Hubble teleskop i nije konstruisan da snima površinu Meseca, niti može da snima površinu Zemlje (ne može da fokusira na površinu Zemlje zbog ograničenja u konstrukciji).

A kako se tako lepo vidi galaksija udaljena 5.000.000.000 svetlosnih godina? Pa, ako se ima u vidu da je prečnik te galaksije npr. 200.000 svetlosnih godina, ona je prividno veća nego npr. Pluton.


@(Mogli, 8. februar 2017 19:58)

Hindusi imaju u nekim svojim spisima opisan "smisao" svega, i sve što je u tim spisima dato, još uvek nije u sukobu sa naukom.

Mada, zamislite da lik u igrici nauči sve o postojanju čoveka, kako je on stvorio računar i kako je napisao programski kod za igricu...

stvaralac

pre 7 godina

Zamisli kakvo tek divljenje zasluzuje Onaj koji je sav taj univerzum stvorio.
(petar, 8. februar 2017 20:51)

A tek onaj sto je stvorio stvoritelja univerzuma...

White

pre 7 godina

@S-NS

Čandrasekarova masa je granična masa da zvezda postane neutronska zvezda (oko 1.4 mase Sunca). A ovo što ti navodiš je Openhajmer-Volkovljeva granica. I mislim da je bliže 3 mase Sunca, mada zavisi od hemijskog sastava zvezde.

Trovach

pre 7 godina

@dominus...Mi samo mozemo da biramo da verujemo zvanicnoj nauci, teoreticarima zavera, ili raznim religijama. Moj licni izbor je da verujem najbolje organizovanom sistemu znanja, koji ipak nije imun na kojekakve stranputice. Srecom, zbog toga niko nece zavrsiti na lomaci, ali moze ostati bez para i/ili posla.

vlade

pre 7 godina

šta se uzbuđujete.. ovo žvakanje se završilo mnogo, mnogo pre, nastanka naše planete.. ko zna koga sada žvaće, ova crna rupa..

Sumadin

pre 7 godina

Kad se pređe horizont događaja prestaju zakoni fizike koje poznajemo, vreme i prostor se zakrivljuju i sve čestice urušavaju beskonačno do singulariteta??
(filip, 08. februar 2017 21:50)

Obzirom da ne znamo sta je "iza horizonta" ti imas dosta informacija. Kako da znamo sta je sa vremenom, prostorom i cesticama ako zakoni fizike koje poznajemo ne vaze. Zar nije teorija o singularitetu izneta iz poznatim nam zakonima fizike. Zar nisu i same crne rupe samo objasnjenje nastalo iz nejasnoca i nepodudaranja dostupnih nam podataka fizike. Nije kao da su crne rupe cinjenica.

Jasno

pre 7 godina

Vuce crna rupa sa jedne strane a bog sa druge. Logicno? Pa bas i nije. Zato sto bog ne postoji. Postoji samo svemir koji mi jadni ljudi ne razumemo pa onda lupamo gluposti da se ne vidi koliko smo plitki. Kao 90% dece u skoli kada ne razumeju gradivo. Uvek je neko drugi kriv. Tako i kad porastu kriv im je bog

White

pre 7 godina

@glupander

Pa nisu x-zraci pobegli iz "unutrasnjosti" crne rupe, nego iz akrecionog diska oko nje.

@burazi jaci od cele kafane

Ovo sa Hokingovim zračenjem nema nikakve veze.

Neki Aleksandar

pre 7 godina

@petar... Zamislite da je domet covecanstva...ne, zamislite da je najveci domet nauke i fizike pre svega da 'raznese' kosmos, univerzum,to je maximum ako nauka tezi tome...

dominus

pre 7 godina

@ Trovach

Poštovani, sam univerzum je vecan, odnosno postoji oduvek, pa i mnoga nebeska tela. Tzv crne rupe su posebna priča, o kojima zvanična nauka jako malo zna, teško je i objasniti rečima šta one predstavljaju. A raznorazne teorije su samo presipanje iz šupljeg u prazno.

Tolle

pre 7 godina

imaju snimak udaljen beskonacno a ne mogu obezbediti snimak sa meseca koji je tu odma iza "smedereva"..
(chico, 08. februar 2017 19:52)

Pretpostavljam da te zanima snimak zastave i Apolo modula... imaš ih na sajtovima ruske i kineske svemirske agencije...

Mogli

pre 7 godina

Kada bih sveznajuceg mogao da pitam jedno pitanje, to bi bila tajna univerzuma, zasto sve postoji, koji je razlog, zasto je ni iz cega nastalo nesto, kako materija ima samosvest, koliki je univerzum, da li postoji jos neka verzija mene ako je Svemir beskonacan, sta je tamna energija, gde odlazi materija usisana u crnu rupu, sta je gravitacija i jos milion drugih...

cobo

pre 7 godina

Muci se vec 12 godina do sad bi je i piton prozdro .I to je sve bilo pre 1,8 milijardi godina koliko traje da svetlost do zemlje dopre. Znaci babo ruco.

malkavian

pre 7 godina

@Mogli
Istu stvar sam govorio sebi davno godinama, cak i da bih bio spreman odmah da umrem samo da saznam pravu istinu svega.
Sada, mogu reci da imam odgovor na skoro svako od tih pitanja, nakon nekih 10-12 godina istrazivanja.
Jedno je sigurno: konkretan dokaz za sve odgovore NIKAD neces naci, ali kad se sklope kockice, dokazi nisu ni potrebni. Postoji i razlog zasto se ne mogu sve stvari dokazati.
Ukoliko si iskren u svojoj zelji (mnogi nisu, samo imaju prosti kuriozitet), preporucujem da ti sirenje znanja o prirodi/svemiru/postojanju uporedo prati sirenje znanja o sebi/covjeku, kao i samoposmatranje.


Pozdrav!

filip

pre 7 godina

Kad se pređe horizont događaja prestaju zakoni fizike koje poznajemo, vreme i prostor se zakrivljuju i sve čestice urušavaju beskonačno do singulariteta??

dragan

pre 7 godina

Crne rupe su poznate još iz sedamdesetih.O njima je tada pisala Galaksija(naš list ).Ponešto čitao tada o tome i u sovjetskom listu "tehnika maladeži).

kaca

pre 7 godina

Kako moze da se izmeri razdaljina od 1,8 milijardi svetlosnih godina?!
(VMM, 08. februar 2017 19:34)

Ako se dobro secam sa casova fizike (davno bese) brzina svetlosti je 300000m/s. Pa ti sad racunaj razdaljinu.

Alpinista na vrhove iza horizonta događaja... cmok svim curama!

pre 7 godina

(filip, 8. februar 2017 21:50)

Eh da mi je pamet tvoja i ovih što su ti dali plus... dodao bih i moderatora koji ti objavio komentar, ali se bojim da bih došao u poziciju da mi ne objave komentar, pa ću licemerno i kukavički prećutati taj deo...

"Kada se pređe horizont događaja"... druže, Rabitrant Tagore ti nije ravan!

Od sad kada budem devojkama izjavljivao "nučno" i nadasve "stručno" ljubav, govori ću im:

"Draga kada pređem horizont događaja, tamo vidim samo tebe!"

Nije ni čudno što nauka stagnira već 100 godina(samo se modifikuje po postojećim otkrićima, nema revolucije i istupa u kvalitetu, nego samo u kvantitetu), kada je provalila da se lova može uzimati ovcama samo ako im daš neku pesničku floskulu, a složiš facu intelektualca!!!

Srbija je odavno prešla horizont događaja, neka dođu ovde da prouče... ah da! Ne vredi, čim ovde zakorače, znači da i oni pređu horizont događaja, i kako onda da fizički objasne, ono gde su svi fizički zakoni srušeni u singularitetu!

PS. pitam se od gomile stručnjaka koji ti dadoše plus, da li razumeju razliku između poezije i nauke i na koncu da li znaju šta je pojam singularitet, a šta urušavanje fizičkih zakona! Da li je to isto ili su dva različita termina!

S-NS

pre 7 godina

Čandraskarova granica je horizont događaja.
(Laki011, 08. februar 2017 20:37)
Nije.
To je granična masa zvezde ispod koje neće dotična zvezda postati crna rupa.
Otprilike 2,5x Sunce.

dominus

pre 7 godina

@ Trovach

Poštovani, sam univerzum je vecan, odnosno postoji oduvek, pa i mnoga nebeska tela. Tzv crne rupe su posebna priča, o kojima zvanična nauka jako malo zna, teško je i objasniti rečima šta one predstavljaju. A raznorazne teorije su samo presipanje iz šupljeg u prazno.

TTD

pre 7 godina

Vec 12 godina je prozdire, 1.8 milijardi godina u proslosti.
Svemir je fascinantna vremenska masina.
Sadasnjost je samo ono sto mi dozivljavamo na nasoj planeti, a sve ostalo sto vidimo sa te iste planete je daleka proslost - uzivo.

Miki

pre 7 godina

Zamisli kakvo tek divljenje zasluzuje Onaj koji je sav taj univerzum stvorio.
(petar, 8. februar 2017 20:51)

A tek ONAJ ko je izmislio tog tvorca...

petar

pre 7 godina

stvarno se nadam da će naučnici provaliti kako moze da se putuje u prošlost, pa da sve super mucenike i decu boziju posaljemo nazad kroz vreme da uzivaju svako sa svojim prorokom.

Jasno

pre 7 godina

Vuce crna rupa sa jedne strane a bog sa druge. Logicno? Pa bas i nije. Zato sto bog ne postoji. Postoji samo svemir koji mi jadni ljudi ne razumemo pa onda lupamo gluposti da se ne vidi koliko smo plitki. Kao 90% dece u skoli kada ne razumeju gradivo. Uvek je neko drugi kriv. Tako i kad porastu kriv im je bog

Najbolja rubrika

pre 7 godina

Samo cekas da iskoce komentari o sletanju na mesec ili o "Onom" koji je sve to stvorio, a ocekuje se uvek i neki o tome ko ima bolju svemirsku tehnologiju. Moze jos toga, dajte :)

Neki Aleksandar

pre 7 godina

@petar... Zamislite da je domet covecanstva...ne, zamislite da je najveci domet nauke i fizike pre svega da 'raznese' kosmos, univerzum,to je maximum ako nauka tezi tome...

Svako ima svoju zabavu

pre 7 godina

svi ukucani su fascinirani, idemo da pozovemo i komsije da bace pogled.
(ma ajte, 08. februar 2017 20:31)

Verujem da su vam interesantniji rijaliti programi i da vas naročito zanima ko se s kim spanđao i ko je previše otkrio stidnu regiju. Da se pitam, ukinuo bih vam internet! I televiziju! Al' se ne pitam i moram da vas trpim, ili da vas ignorišem. Zašto vi nas koje ovaj prilog zanima ne biste trpeli, ili, još bolje, ignorisali?

stvaralac

pre 7 godina

Zamisli kakvo tek divljenje zasluzuje Onaj koji je sav taj univerzum stvorio.
(petar, 8. februar 2017 20:51)

A tek onaj sto je stvorio stvoritelja univerzuma...

vlade

pre 7 godina

šta se uzbuđujete.. ovo žvakanje se završilo mnogo, mnogo pre, nastanka naše planete.. ko zna koga sada žvaće, ova crna rupa..

Sumadin

pre 7 godina

Kad se pređe horizont događaja prestaju zakoni fizike koje poznajemo, vreme i prostor se zakrivljuju i sve čestice urušavaju beskonačno do singulariteta??
(filip, 08. februar 2017 21:50)

Obzirom da ne znamo sta je "iza horizonta" ti imas dosta informacija. Kako da znamo sta je sa vremenom, prostorom i cesticama ako zakoni fizike koje poznajemo ne vaze. Zar nije teorija o singularitetu izneta iz poznatim nam zakonima fizike. Zar nisu i same crne rupe samo objasnjenje nastalo iz nejasnoca i nepodudaranja dostupnih nam podataka fizike. Nije kao da su crne rupe cinjenica.

White

pre 7 godina

@S-NS

Čandrasekarova masa je granična masa da zvezda postane neutronska zvezda (oko 1.4 mase Sunca). A ovo što ti navodiš je Openhajmer-Volkovljeva granica. I mislim da je bliže 3 mase Sunca, mada zavisi od hemijskog sastava zvezde.

nrk

pre 7 godina

Kako moze da se izmeri razdaljina od 1,8 milijardi svetlosnih godina?!
(VMM, 08. februar 2017 19:34)

uz'eš srpski "metar" od 3 metra i polako meriš...

Trovach

pre 7 godina

@d. ...Crne rupe su prakticno vecne, mada mozda "isparavaju" (po nekim teorijama), ali je to toliko sporo da nije dovoljno 1500 karaktera da se napise broj godina.

Veliki brat

pre 7 godina

@(Glupander, 8. februar 2017 19:48)

Ne može ništa da pobegne kada pređe kritičnu granicu (Schwarzschild radius).

Postoje teorije da ipak ima nekog zračenja, a meni je najfascinantnije da se u osi rotiacije od crne rupe protežu ka slobodnom prostoru snopovi naelektrisanih čestica koje dostižu brzinu i do 0.99c, a protežu se svetlosnim godinama od same crne rupe (najekstremniji primer je galaksija Messier 87, iz čije centralne crne rupe se prostire tzv. "relativistički mlaz" čak 5.000 svetlosnih godina, postoje fotografije načinjene pomoću Hubble teleskopa).


@(chico, 8. februar 2017 19:52)

Imaš na internetu PRORAČUN kolika je rezolucija Hubble teleskopa na površini Meseca, dobije se da je jedan piksel kamere ekvivalentan oko 100 metara na Mesecu!
Drugo, Hubble teleskop i nije konstruisan da snima površinu Meseca, niti može da snima površinu Zemlje (ne može da fokusira na površinu Zemlje zbog ograničenja u konstrukciji).

A kako se tako lepo vidi galaksija udaljena 5.000.000.000 svetlosnih godina? Pa, ako se ima u vidu da je prečnik te galaksije npr. 200.000 svetlosnih godina, ona je prividno veća nego npr. Pluton.


@(Mogli, 8. februar 2017 19:58)

Hindusi imaju u nekim svojim spisima opisan "smisao" svega, i sve što je u tim spisima dato, još uvek nije u sukobu sa naukom.

Mada, zamislite da lik u igrici nauči sve o postojanju čoveka, kako je on stvorio računar i kako je napisao programski kod za igricu...

White

pre 7 godina

@glupander

Pa nisu x-zraci pobegli iz "unutrasnjosti" crne rupe, nego iz akrecionog diska oko nje.

@burazi jaci od cele kafane

Ovo sa Hokingovim zračenjem nema nikakve veze.

Laki011

pre 7 godina

(S-NS, 08. februar 2017 21:21)

U pravu si, moja greška, malo sam pobrkao pojmove.
Drugi naziv za horizont događaja je Švarcšildov poluprečnik.

Ono kad..

pre 7 godina

Kada bih sveznajuceg mogao da pitam jedno pitanje, to bi bila tajna univerzuma, zasto sve postoji, koji je razlog, zasto je ni iz cega nastalo nesto, kako materija ima samosvest, koliki je univerzum, da li postoji jos neka verzija mene ako je Svemir beskonacan, sta je tamna energija, gde odlazi materija usisana u crnu rupu, sta je gravitacija i jos milion drugih...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Mogli, 8. februar 2017 19:58)

"Kada bih sveznajuceg mogao da pitam jedno pitanje,..." , a ti pitao 55 pitanja, nece da moze, SAMO JEDNO , odluci se covece :)

Milos_KG

pre 7 godina

Kada bih sveznajuceg mogao da pitam jedno pitanje, to bi bila tajna univerzuma, zasto sve postoji, koji je razlog, zasto je ni iz cega nastalo nesto, kako materija ima samosvest, koliki je univerzum, da li postoji jos neka verzija mene ako je Svemir beskonacan, sta je tamna energija, gde odlazi materija usisana u crnu rupu, sta je gravitacija i jos milion drugih...
(Mogli, 08. februar 2017 19:58)

pa to je vise od 1 pitanja..ne moze?

Sima Kosmos iz dubokog svemira

pre 7 godina

Kako mere toliku razdaljinu? Relativno jednostavno. Sa porastom daljine zalaska dužina svetlosti se pomera ka crvenom delu spektra (red shift) pa se po količini "otklona" ka tom delu spektra određuje i razdaljina.

Trovach

pre 7 godina

@dominus...Mi samo mozemo da biramo da verujemo zvanicnoj nauci, teoreticarima zavera, ili raznim religijama. Moj licni izbor je da verujem najbolje organizovanom sistemu znanja, koji ipak nije imun na kojekakve stranputice. Srecom, zbog toga niko nece zavrsiti na lomaci, ali moze ostati bez para i/ili posla.

Maja

pre 7 godina

@VMM

Vidim da je neko vec delimicno odgovorio, ali 'ajde da malo pojasnim :)
Za tako velike udaljenosti moramo da koristimo Hablov zakon. E sad, Hablov zakon nam daje vezu izmedju brzine udaljavanja dalekih objekata i njihove udaljenosti od nas. Ta veza postoji jer se univerzum siri. A brzinu odredjujemo iz spektra - frekvencija svetlosti se, kao i frekvencija zvuka, menja sa brzinom, kao kad cujes kola hitne pomoci (Doplerov efekat). Za manje razdaljine tu su nam supernove tipa Ia, cefeide, zvezde superdzinovi, zvezdana jata i paralaksa (sa razlicitim nivoima pouzdanosti i za razlicita rastojanja). Samo zato sto nesto ne znamo, ne znaci odmah da je nemoguce i glupo :)