Subota, 04.02.2017.

18:10

Kako je Jugoslavija izgledala novinaru "Njujork tajmsa" 1986.

Izvor: Tanjug

Kako je Jugoslavija izgledala novinaru "Njujork tajmsa" 1986. IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

88 Komentari

Sortiraj po:

DaLanik

pre 7 godina

Pa ne treba biti genije da bi covek dosao do ovg zakljucka. Ja sam tad bio mlad i na srecu imao prilicno dobar standard, ali to ne znaci da je imala vecina ljudi. Ajmo redom - par/nepar voznja auta, iskljucivanje struje na grupe, nestasice kafe, ulja, deterdzenta, cokolade. Naplacivanje "depozita" za izlazak u inostranstvo. Kupovina normalnih zapadnih stvari u "Komisionima"... ma idi begaj. Uostalom, svi vi jugonostalgicari volite domace filmove i muziku - pa poslusajte onda "Dan Republike" od Pusenja ili pogledajte "Vruc vetar" da vidite kako se zivelo!!! Kapiram ja da ste bili mladi i sva vam je izgledalo super, pogotovu posle ratova itd ali nemojte da se lazemo. Zemlja je bila beda, diktatura, zaduzena, Tito je uzimao kredite da bi kupovao socijalni mir. Pa koliko miliona je otislo na "privremeni rad" u Nemacku... sto kad je kod nas bilo med i mleko? Ajde bre...

Danas je Dan Republike
I stara kaze
jesi l' normalan Dragane
zatvaraj prozore
ne radi grijanje

Eto to je bila ta vasa bajna SFRJ.

Virsla

pre 7 godina

Za ove sto kazu da SFRJ nije valjala,neka malo pogledaju oko sebe.Sad im valja.Bio,kazu komunizam i jednopartijski sistem.Evo,sad imate visepartijski sistem i nikad veceg nepotizma,partokratije,lopovluka.Komunisti su,bar,imali neku ideju,a ovi sadasnji,postkomunisticki rukovodioci imaju ideju samo da napune novcanike.Tada se lepo zivelo,pasos bio jenad od najpozeljnijih(mogli ste ga prodati za 10.000 dm),Jugosloveni imali ugled u celom svetu,za razliku od sadasnjih republika,dinar se u Italiji trazio vise nego dojc marka(iz iskustva),bili smo bogatiji od Spanije,Portugala,Grcke,Turske...e,neka,sad vam valja,uzivajte!

Aleksandar

pre 7 godina

Ovo je pisano 1986, a mi o ovome pojma nismo imali. Bili smo ususkani u svojoj sarenoj lazi, mislili smo da zivimo u najboljoj zemlji na svetu, jer je propaganda bila kao da nam cvetaju sve ruze. Da su drzavljani Jugoslavije mogli tada da imaju pristup ovom clanku, verovatno bi se debelo zamislili nad buducnoscu koja dolazi. Sta u ovom clanku nije istina? Sve je istina, ali mi to tada nismo znali, a informacija nismo imali. Koliko god se naoko u Jugoslaviji "lepo zivelo", iako je bilo i nestasica struje i namirnica - (secam se da u jednom periodu nije bilo mlecne cokolade, a bio sam dete) i "par-nepar"..., dakle iako mnogi kazu da se lepo zivelo, imala je ta zemlja i veoma mracne strane: komunisticki teror i streljanja, otimacinu imovine i zemlje, cenzuru, diktaturu, politicka sudjenja i hapsenja, Goli otok, dve autonomne pokrajine koje su bile napravljene samo u Srbiji, a mogle su biti u Hrvatskoj, Makedoniji, BiH - dakle samo da bi se oslabio srpski narod, podeljena SPC ali zato jedinstvena Katolicka crkva... Da se ne lazemo, da je ta zemlja valjala, ne bi se onako krvavo raspala i prva bi usla u EU. Bila je verovatno od samog starta trula iznutra, samo mi to nismo znali. Jugoslaviju treba ostaviti istoricarima, arhivarima, kustosima... Ta prica je zavrsena za sva vremena. Previse nas je kostala i ne treba da zalimo za njom. Bilo, proslo, idemo dalje. Ali ima pojedinaca koji gledaju samo lepe stvari iz te zemlje, ali ne i ruzne, kojih je itekako bilo.

Boki

pre 7 godina

"Za one što kažu da je dug od 20 milijardi sića za tu državu, preporučujem sajt [link] pa neka uporede vrednosti novca 1986 i 2017. tadašnji dug je ekvivalentan današnjem dugu od 44 milijarde usd."

Da ali taj dug je vazio za YU drzavu kao celinu. Danas kada se pojedicno saberu dugovi svih novonastalih drzava ukljucujuci i Srbiju, videcemo da je taj dug daleko veci.

Aleksandar

pre 7 godina

Kako sa ove distance sve to izgleda smesno. I bozansko obozavanje Tita, jednopartijski sistem, socijalizam, vojne parade, ideolosko jednoumlje, totalna vlast jednog coveka i jedne ideologije... danas, u eri interneta, kada imate stotine TV kanala, mozete da pristupite svim mogucim novinama, sajtovima, informacijama, ukratko svemu i svacemu, celokupno to ideolosko zaglupljivanje naroda deluje tako prevazidjeno. Naravno, danas nas zaglupljuju globalizmom, evrointegracijama po svaku cenu, starletama itd, ali sa danasnjeg aspekta Jugoslavija je bila velika farsa i sarena laza. Bila je drzava mog rodjenja i detinjstva, to postujem, ali nikada je ne bih obnavljao, jer je previse krvi proliveno, a nijedna od tri Jugoslavije (treca je bila Miloseviceva), nije opstala. Srbi su najveci stradalnici i gubitnici, a platili su najvecu cenu za stvaranje Jugoslavije. Dosta vise. Arhivirajte tu zemlju u muzeje, arhive, biblioteke i idemo dalje...

argument

pre 7 godina

Kakvih 17% nezaposlenih,u mom mestu niko nije bio nezaposlen.
Danasnja Hrvatska duguje 55 milijardi dolara,a niti 4 miliona stanovnika, da ne spominjemo unutarnji dug stranim bankama.
Ni reci o Gesneru i papi.

Pera

pre 7 godina

@Sinisa. Jugoslavija je krajem sezdesetih potpisala ugovor sa Nemackom o zaposljavanju nasih radnika. Pocetkom sedamdesetih oko milion radnika odlazi da radi u Nemacku. I pored toga nezaposlenost je i dalje bila visoka.

Zoran

pre 7 godina

Srbija je najvažniju odluku o svojoj budućnosti donela posle 1. svetskog rata, ujedinjenjem. Na to ujedinjenje je pristala da bi "dobila" BiH: nju joj velike sile nisu htele dati, a bez nje bi bilo teško dati smisao pobedi i stradanju 1914-1918. To ujedinjenje, komplikovano da komplikovanije ne može biti, izvor je skoro svih problema Srbije u poslednjih 100 godina. Posledice se i danas osećaju a nadam se da će se vremenom osećati manje.

Milisav

pre 7 godina

Koliko radnika je dobilo stanove ili diglo kuće na kredit u vreme SFRJ a koliko posle? Koliko fabrika je radilo tada a koliko danas imamo menjačnica, banaka i pekara? Koliko se dece tada rađalo, a koliko sada? Bolnice, klinički centri tada ili muzička fontana sada?

Corto Maltese

pre 7 godina

Ko je '86 pročitao ovaj članak, jasno je mogao da shvati da ova država neće opstati ni 10 godina, nanesreću nije opstala ni 5.

Za one što kažu da je dug od 20 milijardi sića za tu državu, preporučujem sajt http://www.dollartimes.com/inflation/inflation.php?amount=5&year=1930 pa neka uporede vrednosti novca 1986 i 2017. tadašnji dug je ekvivalentan današnjem dugu od 44 milijarde usd.

my way

pre 7 godina

И из овог текста, изводи се једноставан закључак, а то је да је у Јајцу уништена идеја југослвенске нације, која је чак третирана као политички неподобна. Од тог настанка надаље СФРЈ и Србија су се континуирано дезинтегрисале, форсиран је национализам кроз сваку уставну промену и све то, што је врхунац дрскости и лицемерја, у име братства и јединства. Више него на државу која постоји као систем, Југа је личила на неку феудалну имовину врховног суверена Тита коју, за разлиику од држава из времена феудализма, нико није имао право да наследи, нико није имао право да буде нови Тито. То се, нажалост, зове једна илузија, заблуда, а не држава. Стварање краљевине СХС 1918. и Титова победа у борби за власт 45. су 2 најтрагичније тачке наше историје која су нас довеле овде где смо данас. Сва прича о неким националистима које је као Тито држао под контролом, па повампирили после његове смрти је глупост, све је потпуно супротно. На челу Словеније и Србије били су Титови људи, комунисти, на чело Хрватске изборима дошао Туђман који је из усташа прешао у партизане што је опет директна последица Титове политике неговања хрватства, а анатемисања и разбијања српства. Свиђало се то некоме или не, све ово је истина, а нека је неко осим лепљења етикета и празном причом оспори аргументима.

Siniša

pre 7 godina

Uopće nisam jugonostalgičar ili nešto slično ali moram se osvrnut na jedan detalj u članku. "Nezaposlenost je bila 17% i najveća u europi", dobro ekonomska doktrina je bilo zapošljavanje izvan realnih potreba i štampanje novca ali da je bilo 17% nezaposlenih, ma koga oni lažu... To samo budale mogu vjerovati...

Aldebaran

pre 7 godina

Svima vama koji pljujete po Titu i samoupravnom socijalizmu nesto bih porucio. Tito je preuzeo vodjstvo jadne, bedne, i ratom razorene zemlje 1945 i vladao punih 35 godina tj to 1980. Od Titove smrti proslo je 37 godina tako da molim vas da Tita ne krivite za nesposobnost njegovih naslednika.
(Peki, 5. februar 2017 08:39)

Potpuno si u pravu da Tita ne treba kriviti za nesposobnost njegovih naslednika.

Ali odgovoran je za to što sebi nije pripremio bolje i kvalitetnije naslednike, pa zato i za sve ono što se događalo posle njega.

U stvari, on naslednike sebi nije ni tražio i ponašao se kao da će večito trajati. Zato je stvorio jedan zamrznut i neodrživ sistem, koji ga je na kraju marginalizovao i stvorio jake pojedince koji su vladali u njegovo ime, a on se zadovoljavao samo time da povremeno piše nekakva "pisma" i jalovo kritikuje "neke drugove" i "neke pojave". Tako NE radi odgovoran vođa i državnik!

Poslednjih 10-15 godina vladavine njemu je izgleda bilo najvažnije da mu se svi oko njega klanjaju i metanišu, da nosi skupa odela, pije skup viski, puši skupe cigare, šećka sepo svetu i izigrava državnika, a kakvo je stanje u državi i šta se sprema, kao da mu je bilo poslednja briga na svetu!

Ili, ako je bio isključen iz svega, zašto i kako je to dozvolio?!

Svaka reforma je gušena i ukidana čim se videlo da će na vrh dovesti ljude koji znaju da rade i upravljaju, a ne samo da nisu članovi Partije, nego će ugroziti i članove Partije i njihovu decu!

Ljubisa livac

pre 7 godina

Poslednjih par pasusa je kljucno. Jasno da je Kosovo "odlazilo" odavno i to jer je dozvoljeno od strane te vlasti. Cuj, 77 % stanovnistva cinili jos tada.

Stojan

pre 7 godina

Ovih 30 godina propadanja ostaće u kolektivnoj svesti ovog naroda sa svim svojim protagonistima.
Nesoj u čeljustima ambicije ne razmišlja o svom potomstvu i pečatu koji im prenosi.

Student

pre 7 godina

Danasnja nomenklatura kritikuje socijalizam ali je sve lose strane pokupila, ali dobre stvari kao besplatno obrazovanje i zdravstvo zanemarila.

Dexx

pre 7 godina

Verujem da je bilo dobro ljudima po vecim gradovima. Moji su ziveli na selu i pricaju mi svu iz porodice da je stizao samo neka odredjena kolicina ulja, brasna pa cak i cementa. Ljudi su se otimali za cement, a cementara je bilo na stotine u SFRJ. Moja baba je u BL morala da podmiti lekare kafom da bi omogucili ocu da mu srede narkozu za operaciju krajnika. Dakle bilo je dobro nekim slojevima drustva u gradovima, ali siroke mase su zivele bedno i gore nego sada.

Goblin

pre 7 godina

Tada se radilo koliko si placen,znaci malo,a sada radis kao kljusina za svoje VLASNIKE,pa vidi sta je bolje! Ovaj sistem je najvece zlo za radnike
(PAL, 5. februar 2017 10:23)

Prijatelju, uzmi za primer dve firme: Jednu domacu ciji je gazda nas covek i koja proizvodi onaj krem 1kg za 200 dinara (u kome je mozda upao lesnik) i drugu firmu recimo Ferero.

Uporedi kvalitet prozvoda, usluge, marketing, izgled, efikasnost procesa proizvodnje i fizicke distribucije i na kreju neto dobit te dve firme.

Kako za Boga miloga, mi mozemo da primimo priblizno iste plate kao radnici u fereru?!

Tek kada nase firme budu konkurentne evropsim firmama mozemo da imamo i evropske plate.

Kad pitas Srbina sta je potrebno da bi se zaposlio, on odgovara clanska knjizica. Jer svi oce da se uvale u javni sektor. Tvrdim da pravi strucnjak (naglasavam strucnjak) cak i u ovakvoj situaciji moze da zaradi mnogo vise kod privatnika nego u javnom sektoru.

Jesi citao clanak:
Neefikasnost i apatija, predimenzionirani javni sektor, menadzeri birani po ideoloskom kljucu a ne po strucnosti, javni sluzbenici krive cenu nafte i strane vlade...Covece kao da je pisano danas.

Jeste da je Tito umro pre 37 godine ali njegov sistem je ostao, jer su nas od tada vodili oni koji su kreirali i odrzavali taj sistem, a njih je glasao narod kome je obecan posao u predimenzioniranom javnom sektoru, kome su obecavani menadzerski poslovi iako nemaju strucnost a za probleme su krivili naftu i strane vlade.

Od ranije poznat p...

pre 7 godina

U tekstu se celo vreme pominju godine 1983. i 1986., dakle nakon Titove smrti. Kriv je samo što nam je ostavio pokvarene pionire sa pokvarenim planovima, od Miloševića do Tuđmana. Kriv je što iz groba nije mogao da ih smeni i da nam da bolje. Kriv je što nismo bili dovoljno pametni da smenimo one što nas povedoše u propast. Kriv nam je što nije mogao zauvek nad nama da vlada. Zemlju je digao iz pepela drugog svetskog rata i vladao kraće vremena nego koliko je sada prošlo od njegove smrti, ali nam je i dalje taj njegov period za sve današnje probleme kriv, a ne zadnjih 37 godina. Smrt fašizmu!

PAL

pre 7 godina

Posebno mi se dopao pasus u kojem se govori o bolovanjima i o tome koliko se radi. Onda se setim da smo mi izmislili izreku: Niko ne može da me plati tako malo koliko malo ja mogu da radim. Živela Srbija!
Tada se radilo koliko si placen,znaci malo,a sada radis kao kljusina za svoje VLASNIKE,pa vidi sta je bolje! Ovaj sistem je najvece zlo za radnike

branimir

pre 7 godina

Sta god sada pricali i pisali, to je u svemu bilo Periklovo doba u odnosu na ovo danas. Vise je bilo neposredne demokratije u tom jednopartijskom sistemu, nego u ovom visestranackom ludilu. Hvala komunistima za izgradnju i industrijalizaciju zemlje, iskorenjivanje nepismenosti, a najvise im hvala za to sto su generacije odrastale sa verom i nadom u bolju buducnost za svakog coveka. U odnosu na to vreme napredovali smo nazad - u liberalno robovlasnistvo. Pozdrav svim dobronamernim ljudima iz bivse nam drzave, neponovljive Jugoslavije.

wer

pre 7 godina

kakav zal za vremenom kada je drzava placala za 'hvatanje krivine', sad je odjednom pakao sto treba da se oderes od posla za skromnu platu?

nije problem ni kapitalizam ni komunizam, vec siroko rasirena ljudska zloupotreba takvih sistema

realista

pre 7 godina

zbog te izjave da niko ne moze toliko malo da te plati koliko ti mozes da radis su propale sve jugoslovenske republike.strasna je sudbina razjedinjenog balkana.

Bole

pre 7 godina

Gospodo, zaboravimo jugu, to je davno vreme kojeg se samo mi stari sećamo . Bilo pa proslo. Idemo napred!!
(Vlada djordjevic, 05. februar 2017 03:15)
A gde ćeš?

Predrag

pre 7 godina

Dok su u toj "naprednoj" USA crnce tretirali kao nizu rasu, i gde ih je KKK progonio i ubijao, kod nas su studenti iz Afrike dolazili da studiraju i uvek su se osecali bezbedno. Za mnoge smo tada bili pojam.

ko ga zna

pre 7 godina

@bgd
Ti otvoreni izvestaji CIA su sigurno nemontirani i isti kao kad su pravljeni, jer sto bi lagali... pobogu... kontraobavestajna... demokratija... pa veca je laz demokratija u celom svetu nego nase naivno bratstvo i jedinstvo... omg

ZoranNS

pre 7 godina

@Konzervativac, mogao bi da se osvrneš malo i na to, koliko su srbi doprineli da se ovako živi, a ne kriv Tito i sankcije, jasno to tebi veoma teško pada.

Niko

pre 7 godina

"Josip Broz Tito je ujedinio zaraćenu zemlju"Pomenuti ustaša je okupirao Srbiju, pobio i proterao sve što je bila i najmanja pretnja i onda uveo ustašku diktaturu. Svi koji su sa njim u tom poslu sarađivali su izdajnici i krvnici i ne zaslužuju ništa bolje od streljanja po kratkom postupku. Od NDH treba naplatiti ratnu odštetu za skoro 50 godina okupacije, milom ili silom.
(Slobodna Srbija, 04. februar 2017 19:50)
Aj silom!!

kia95

pre 7 godina

(Poslednji samuraj, 04. februar 2017 18:28)
Jeste, radilo se 2 sata dnevno, ali se radilo samo za sebe. Danas radiš 12 sati, od toga 1 sat da zaradis za sebe a ostalih 11 da zaradis za gazdu.

Predrag

pre 7 godina

"... ali nije uspeo da stvori dugotrajno osećanje nacionalnog jedinstva ...".

Pa covek se ubio objasnjavajuci znacaj bratstva i jedinstva ali nije mogao i nakon svoje smrti da to i dalje objasnjava ljudima. Umesto da volimo i postujemo jedni druge glupake su ubedili da trebamo da se mrzimo i medjusobno. Svi juznoslovenski narodi su meni bratski i dragi. Smrt fasizmu - sloboda narodu!

Peki

pre 7 godina

Svima vama koji pljujete po Titu i samoupravnom socijalizmu nesto bih porucio. Tito je preuzeo vodjstvo jadne, bedne, i ratom razorene zemlje 1945 i vladao punih 35 godina tj to 1980. Od Titove smrti proslo je 37 godina tako da molim vas da Tita ne krivite za nesposobnost njegovih naslednika. Najveca sahrana 20-og veka bila je Titova a vi se zapitajte zasto je ceo svet dosao da mu se pokloni. Najposeceniji muzej u Beogradu je Kuca cveca. Evo sad imate kapitalizam i jaku SPC pa uzivajte radeci kod privatnika za 300 EUR i otplacujte kredit za stan sledecih 30 godina dok ce vas gazda kupiti 10 stanova.

kanda djeram

pre 7 godina

@(konzervativac, 4. februar 2017 18:47) ; nije katastrofa zadesila Srbe, vec naivnost, teska naivnost. Na sve strane se svih tih godina radilo iza ledja Srbima, medjutim 10% srpakog stanovnistva koji su bili u partiji su zarad lepog zivota sve to gurali pod tepih. A narod, ko narod, leba i igara. I na kraju su ostale samo igre - rata.

Dimitrije

pre 7 godina

U poslednjoj recenici zameniti samo rec "sumnjicavost", koju je upotrebio novinar, jer oni izbegavaju teske reci. U nasem prevodu bi trebalo da stoji rec koja pocinje na "M".

Ne pismen

pre 7 godina

Posebno mi se dopao pasus u kojem se govori o bolovanjima i o tome koliko se radi. Onda se setim da smo mi izmislili izreku: Niko ne može da me plati tako malo koliko malo ja mogu da radim. Živela Srbija!

Šumadinac pali topa!

pre 7 godina

Dajte ljudi, kao da mi ne znamo kakva nam je država bila. Sve je montirano sa zapada i ovo je bio vid priprema. Nisu mogli da nas razbiju spolja, razbili su nas iznutra. Ispali smo neviđeni glupaci.

srb

pre 7 godina

prijatelju dodji da vidis kako se sad zivi pa ces videti da je tada ustvari bilo blagostanje.... ovi napredni su svetski rekorderi u urusavanju drzave i ubijanju stanovnistva

.орг

pre 7 godina

када видим док. снимке из времена владавине диктатора само помислим - не вратило се.

!?

pre 7 godina

Kakva je ovo glupost sa dugom od smesnih 20 milijardi? Pa to je za SFRJ bila sica. Pogledajte samo godisnji budzet drzave u to vreme. Dug je bio nikakav, sama JNA je to mogla da pokrije, a kamoli SFRJ kao drzava. Danas je Srbija, iako mnogo manja od SFRJ, mnogo siromasnija i sa mnogo slabijim ekonomijom, zaduzenija od SFRJ pa ne vidim da se raspada. Novinar pokusava da predstavi kako se Zapad ubio od pokusaja da spase SFRJ, zamisli, dali nekoliko milijardi zajma, smesna prica.

ljAXE

pre 7 godina

Politicari su se hvatali za nacionalizam kako bi se dokopali ili opstali na vlasti. Sve republike, bez izuzetka. Da je drugacije, ziveli bi smo mnogo bolje i bez ratova jer smo geografski u dvoristu Evrope. Nacin na koji zivimo i kojim se problemima bavimo dokaz je teorije o politicarima i nacionalizmu. Sto se tice Jugoslavije, "o pokojniku sve najbolje". Da je bila losa drzava na bismo bili prvi kandidati za ulazak u EU davne 1989 godine. To je pre tacno 28 godina. Ostalo je istorija.

Звезда, Србија НИКАД Југославија

pre 7 godina

Баш нас брига шта је лажљиви Њујорк Тајмс писао пре 30 година (лепо их је Трамп докачио данас).
И маните нас више комунизма и југоносталгије.
Због тога смо данас ту где јесмо и плаћамо скупо тај експеримент.

muskarac

pre 7 godina

Nevetovatan tekst. Tek kad citamo u sazetku o Jugoslaviji i to iz penkala nekog sa strane, mozemo da pretpostavimo sta se iza kulisa dogadjali i kako na kraju krajeva i danas funkcionisu stvari.

hetman

pre 7 godina

"Svakog dana 700.000 radnika nalazilo se na bolovanju, a 600.000 proslavljalo je praznike, dok su oni koji su se pojavljivali na poslu radili u proseku 3,5 sata dnevno"

Dakle, mladi, snazni ljudi sa previse slobodnog vremena, konstantno izlozeni nacionalnoj propagandi, pa nije ni cudo sto je izbio rat sto kaze ona narodna besposlene ruke djavo brzo zaposli. A danas bas zato sto radimo u pelenama, opet smo skloniji bratstvu i jedinstvu, bojim se ako jednom opet postignemo standard, da nam nacionalna pitanja ponovo ne postanu glavna tema, definitivno moramo da menjamo svest jos uvek smo homo habilisi..

Trovach

pre 7 godina

Najlepse smo ziveli u vreme vlade Ante Markovica, ali se tamni oblak sve vise nadvijao. Nazalost, nije bilo vremena za reforme pre raspada drzave. Mozda bi se ona i tada raspala, ali verujem da bi bilo moguce da se to uradi mirnim putem.

princ rima

pre 7 godina

Gde li sam ja onda ziveo '86 godine?Ovo nije ona Jugoslavija u kojoj sam ja ziveo tih godina.Mora da je neka paralelna dimenzija u pitanju.Mada kako kaze Vodja danas je BDP za 0,006 % veci nego prosle godine i mi i ne znamo i ne shvatamo ali danas prosecan Srbin zivi mnogo mnogo bolje nego Nemac. I posle vam ne valja Vucic...kako vas bre nije sramota

nebitan

pre 7 godina

@haris ma da ...bilo milina! "Svakog dana 700.000 radnika nalazilo se na bolovanju, a 600.000 proslavljalo je praznike, dok su oni koji su se pojavljivali na poslu radili u proseku 3,5 sata dnevno."

sasa2

pre 7 godina

u vreme titove smrti koliki je bio devizni dug kada se u clanku spominje da su 1983 dobijene 6 milijardi dolara.tito je umro 1980 godine.koliko je jugoslavija dugovala 1980 godine? ispada da je posle titove smrti napravljen najveci deo duga.

ozna

pre 7 godina

U ovo vreme progresa, istorijskog minimuma broja nezaposlenih, nezapamcenog privrednog rasta, covek mora biti iskren i reci sada je mnogo bolje nego sto je bilo pre 7-8 godina, a da ne spominjemo period velike depresije, haosa beznadja koje je vladalo pre 30-40 godina. Hvala vam sto ste nam omogucili ovakav zivot. Smrt fasizmu!

loko

pre 7 godina

nezaposlenost 17%. bdp padao skoro svake godine 80ih, zivotni standard padao svake godine, siromastvo raslo. jugoslavija je padala 10 godina. 1990 jugoslavija je imala bdp po stanovniku od 5500 dolara, sto je cetvrti najnizi u evropi, bugarska,poljska, rumunija i albanija imale su nizi bdp po stanovniku. madjarska,cehoslovacka,sssr imale su visi, kao i ostatak evrope. bdp srbije u okviru juge bio je 3500 dolara, nizi od hrvatskog 7700, i slovenije 9500. a visi od albanskog, bosanskog, cg i mkd. izvan juge od srbije visi bdp po stanovniku imale su sve drzave evrope osim albanije. bugarska 4900, rumunija 5100.

Millennium

pre 7 godina

Ali i dalje postoje ljudi, najviše u Srbiji koji su ostali zaglavljeni u vremenu odbijajući da shvate da je SFRJ bio neuspeo projekat. Jer da je drugačije, država se ne bi u krvi raspala deset godina nakon Titove smrti. Bila je trula iznutra.

Ivan S.

pre 7 godina

Gomila funkcionera, vrlo mali broj ljudi koji su bili vizionari, a da su u isto vreme bili na jacim polozajima, situacija se popravila ekonomski 1989. i 1990. ali nije bilo nikog ko bi nacionaliste zatvorio i utro put prosperitetu.

dragan milosevic

pre 7 godina

Amerikanci mute bistru vodu da bi relativizovali njihovu ulogu u razbijanju YU , a jasno je kao dan da su je oni razbili i nametnuli svoj sistem vrednosti i NATO!!!!

Pi-Ter

pre 7 godina

Razumijem Harisa (prethodni komentar). Ali on, kao ni vecina, nazalost ne razumiju uzrocnoposljedicnu vezu izmedju onoga onda i ovoga sada. Otprilike kao dva sata prije udarca Titanika u santu leda i sada u hladnoj vodi.

popeye

pre 7 godina

Срећом, увели смо демократију и тржишну привреду, и сад је све много боље.
И онај огроман дуг, од 20 млјд.долара, сад изгледа смешан наспрам најмање 200 млјд.евра колико дугују заједно бивше државе (што је и био циљ).

konzervativac

pre 7 godina

Ajde da prestanemo vise da glorifikujemo najvecu katastrofu koja je zadesila srpski narod u istoriji zvanu Titova Jugoslavija.Kapiram da ste tad bili mladi i srecni ali to ne znaci da se dobro zivelo ili da je ta totalitarna tvorevina valjala.Ima ljudi koji su nostalgicni za devedesetim pa to ne znaci da je bilo dobro.Treba se drzati cinjenica a cinjenice govore da je to bila jednopartijska,korumpirana,diktatorska i iznad svega duboko antisrpska drzava.Nefukcionalna i stalno u nekim reformama i nestasicama.To sto je posle toga usledila katastrofa i rat(za koje je isto komunizam kriv jer je rascepkao srpski narod) ne znaci da je do tad bilo dobro nego da smo posle toga potonuli u sankcijama.

Poslednji samuraj

pre 7 godina

radilo se 3.5 sati u proseku. najgore je sto javne skuzbe I dalje rade toliko. A deca I unuci ovih lezilebovica sada rade 12. I za sebe I za lenjog deku

#jugonostalgijaješarenalaža

pre 7 godina

Bilo nam je "divno" u SFRJ! Cvetale ruže i tako to...
Tužno je što su neke stvari ostale iste(uvek nam neki spoljni faktor kriv za naše probleme, višak zaposlenih u javnom sektoru, produktivnost "zaposlenih") i 30godina kasnije!
Bitno je da se na kultu ličnosti novog VOŽDA i njegove partije radi neumorno i predano kao i nekad!

Adriano_Galliani

pre 7 godina

За овим се кука највише када се кука о Југославији и "лепом животу":


Neefikasnost i apatija dostigli su zaprepašćujući nivo. Prema procenama Zapada, četvrtina, od šest miliona zaposlenih u javnom sektoru, je nepotrebni višak.

Svakog dana 700.000 radnika nalazilo se na bolovanju, a 600.000 proslavljalo je praznike, dok su oni koji su se pojavljivali na poslu radili u proseku 3,5 sata dnevno.

Jugoslovenski službenici su za aktuelnu situaciju krivili su cene nafte i strane vlade. "Svi su im krivi, osim njihove verzije socijalizma. Činjenice govore drugu priču - zapadne banke finansijski su pomagale jugoslovenskoj ekonomiji godinama", piše u tekstu koji je preneo Indeks.


У преводу - не могу они мене да плате мало колико мало ја могу да радим!

Bgd

pre 7 godina

Sve je rekao. Ima izvestaj CIA, sad su otvorene arhive, iz 1982. Godine, gde vrh Amerike raspravlja kako da spasu Jugoslaviju koja je bila pred ekonomskim kolapsom

Poslednji samuraj

pre 7 godina

radilo se 3.5 sati u proseku. najgore je sto javne skuzbe I dalje rade toliko. A deca I unuci ovih lezilebovica sada rade 12. I za sebe I za lenjog deku

Adriano_Galliani

pre 7 godina

За овим се кука највише када се кука о Југославији и "лепом животу":


Neefikasnost i apatija dostigli su zaprepašćujući nivo. Prema procenama Zapada, četvrtina, od šest miliona zaposlenih u javnom sektoru, je nepotrebni višak.

Svakog dana 700.000 radnika nalazilo se na bolovanju, a 600.000 proslavljalo je praznike, dok su oni koji su se pojavljivali na poslu radili u proseku 3,5 sata dnevno.

Jugoslovenski službenici su za aktuelnu situaciju krivili su cene nafte i strane vlade. "Svi su im krivi, osim njihove verzije socijalizma. Činjenice govore drugu priču - zapadne banke finansijski su pomagale jugoslovenskoj ekonomiji godinama", piše u tekstu koji je preneo Indeks.


У преводу - не могу они мене да плате мало колико мало ја могу да радим!

popeye

pre 7 godina

Срећом, увели смо демократију и тржишну привреду, и сад је све много боље.
И онај огроман дуг, од 20 млјд.долара, сад изгледа смешан наспрам најмање 200 млјд.евра колико дугују заједно бивше државе (што је и био циљ).

loko

pre 7 godina

nezaposlenost 17%. bdp padao skoro svake godine 80ih, zivotni standard padao svake godine, siromastvo raslo. jugoslavija je padala 10 godina. 1990 jugoslavija je imala bdp po stanovniku od 5500 dolara, sto je cetvrti najnizi u evropi, bugarska,poljska, rumunija i albanija imale su nizi bdp po stanovniku. madjarska,cehoslovacka,sssr imale su visi, kao i ostatak evrope. bdp srbije u okviru juge bio je 3500 dolara, nizi od hrvatskog 7700, i slovenije 9500. a visi od albanskog, bosanskog, cg i mkd. izvan juge od srbije visi bdp po stanovniku imale su sve drzave evrope osim albanije. bugarska 4900, rumunija 5100.

konzervativac

pre 7 godina

Ajde da prestanemo vise da glorifikujemo najvecu katastrofu koja je zadesila srpski narod u istoriji zvanu Titova Jugoslavija.Kapiram da ste tad bili mladi i srecni ali to ne znaci da se dobro zivelo ili da je ta totalitarna tvorevina valjala.Ima ljudi koji su nostalgicni za devedesetim pa to ne znaci da je bilo dobro.Treba se drzati cinjenica a cinjenice govore da je to bila jednopartijska,korumpirana,diktatorska i iznad svega duboko antisrpska drzava.Nefukcionalna i stalno u nekim reformama i nestasicama.To sto je posle toga usledila katastrofa i rat(za koje je isto komunizam kriv jer je rascepkao srpski narod) ne znaci da je do tad bilo dobro nego da smo posle toga potonuli u sankcijama.

#jugonostalgijaješarenalaža

pre 7 godina

Bilo nam je "divno" u SFRJ! Cvetale ruže i tako to...
Tužno je što su neke stvari ostale iste(uvek nam neki spoljni faktor kriv za naše probleme, višak zaposlenih u javnom sektoru, produktivnost "zaposlenih") i 30godina kasnije!
Bitno je da se na kultu ličnosti novog VOŽDA i njegove partije radi neumorno i predano kao i nekad!

princ rima

pre 7 godina

Gde li sam ja onda ziveo '86 godine?Ovo nije ona Jugoslavija u kojoj sam ja ziveo tih godina.Mora da je neka paralelna dimenzija u pitanju.Mada kako kaze Vodja danas je BDP za 0,006 % veci nego prosle godine i mi i ne znamo i ne shvatamo ali danas prosecan Srbin zivi mnogo mnogo bolje nego Nemac. I posle vam ne valja Vucic...kako vas bre nije sramota

Trovach

pre 7 godina

Najlepse smo ziveli u vreme vlade Ante Markovica, ali se tamni oblak sve vise nadvijao. Nazalost, nije bilo vremena za reforme pre raspada drzave. Mozda bi se ona i tada raspala, ali verujem da bi bilo moguce da se to uradi mirnim putem.

Millennium

pre 7 godina

Ali i dalje postoje ljudi, najviše u Srbiji koji su ostali zaglavljeni u vremenu odbijajući da shvate da je SFRJ bio neuspeo projekat. Jer da je drugačije, država se ne bi u krvi raspala deset godina nakon Titove smrti. Bila je trula iznutra.

muskarac

pre 7 godina

Nevetovatan tekst. Tek kad citamo u sazetku o Jugoslaviji i to iz penkala nekog sa strane, mozemo da pretpostavimo sta se iza kulisa dogadjali i kako na kraju krajeva i danas funkcionisu stvari.

Bgd

pre 7 godina

Sve je rekao. Ima izvestaj CIA, sad su otvorene arhive, iz 1982. Godine, gde vrh Amerike raspravlja kako da spasu Jugoslaviju koja je bila pred ekonomskim kolapsom

sasa2

pre 7 godina

u vreme titove smrti koliki je bio devizni dug kada se u clanku spominje da su 1983 dobijene 6 milijardi dolara.tito je umro 1980 godine.koliko je jugoslavija dugovala 1980 godine? ispada da je posle titove smrti napravljen najveci deo duga.

Ivan S.

pre 7 godina

Gomila funkcionera, vrlo mali broj ljudi koji su bili vizionari, a da su u isto vreme bili na jacim polozajima, situacija se popravila ekonomski 1989. i 1990. ali nije bilo nikog ko bi nacionaliste zatvorio i utro put prosperitetu.

Звезда, Србија НИКАД Југославија

pre 7 godina

Баш нас брига шта је лажљиви Њујорк Тајмс писао пре 30 година (лепо их је Трамп докачио данас).
И маните нас више комунизма и југоносталгије.
Због тога смо данас ту где јесмо и плаћамо скупо тај експеримент.

Pi-Ter

pre 7 godina

Razumijem Harisa (prethodni komentar). Ali on, kao ni vecina, nazalost ne razumiju uzrocnoposljedicnu vezu izmedju onoga onda i ovoga sada. Otprilike kao dva sata prije udarca Titanika u santu leda i sada u hladnoj vodi.

dragan milosevic

pre 7 godina

Amerikanci mute bistru vodu da bi relativizovali njihovu ulogu u razbijanju YU , a jasno je kao dan da su je oni razbili i nametnuli svoj sistem vrednosti i NATO!!!!

branimir

pre 7 godina

Sta god sada pricali i pisali, to je u svemu bilo Periklovo doba u odnosu na ovo danas. Vise je bilo neposredne demokratije u tom jednopartijskom sistemu, nego u ovom visestranackom ludilu. Hvala komunistima za izgradnju i industrijalizaciju zemlje, iskorenjivanje nepismenosti, a najvise im hvala za to sto su generacije odrastale sa verom i nadom u bolju buducnost za svakog coveka. U odnosu na to vreme napredovali smo nazad - u liberalno robovlasnistvo. Pozdrav svim dobronamernim ljudima iz bivse nam drzave, neponovljive Jugoslavije.

Ne pismen

pre 7 godina

Posebno mi se dopao pasus u kojem se govori o bolovanjima i o tome koliko se radi. Onda se setim da smo mi izmislili izreku: Niko ne može da me plati tako malo koliko malo ja mogu da radim. Živela Srbija!

ozna

pre 7 godina

U ovo vreme progresa, istorijskog minimuma broja nezaposlenih, nezapamcenog privrednog rasta, covek mora biti iskren i reci sada je mnogo bolje nego sto je bilo pre 7-8 godina, a da ne spominjemo period velike depresije, haosa beznadja koje je vladalo pre 30-40 godina. Hvala vam sto ste nam omogucili ovakav zivot. Smrt fasizmu!

Predrag

pre 7 godina

Dok su u toj "naprednoj" USA crnce tretirali kao nizu rasu, i gde ih je KKK progonio i ubijao, kod nas su studenti iz Afrike dolazili da studiraju i uvek su se osecali bezbedno. Za mnoge smo tada bili pojam.

ljAXE

pre 7 godina

Politicari su se hvatali za nacionalizam kako bi se dokopali ili opstali na vlasti. Sve republike, bez izuzetka. Da je drugacije, ziveli bi smo mnogo bolje i bez ratova jer smo geografski u dvoristu Evrope. Nacin na koji zivimo i kojim se problemima bavimo dokaz je teorije o politicarima i nacionalizmu. Sto se tice Jugoslavije, "o pokojniku sve najbolje". Da je bila losa drzava na bismo bili prvi kandidati za ulazak u EU davne 1989 godine. To je pre tacno 28 godina. Ostalo je istorija.

Peki

pre 7 godina

Svima vama koji pljujete po Titu i samoupravnom socijalizmu nesto bih porucio. Tito je preuzeo vodjstvo jadne, bedne, i ratom razorene zemlje 1945 i vladao punih 35 godina tj to 1980. Od Titove smrti proslo je 37 godina tako da molim vas da Tita ne krivite za nesposobnost njegovih naslednika. Najveca sahrana 20-og veka bila je Titova a vi se zapitajte zasto je ceo svet dosao da mu se pokloni. Najposeceniji muzej u Beogradu je Kuca cveca. Evo sad imate kapitalizam i jaku SPC pa uzivajte radeci kod privatnika za 300 EUR i otplacujte kredit za stan sledecih 30 godina dok ce vas gazda kupiti 10 stanova.

srb

pre 7 godina

prijatelju dodji da vidis kako se sad zivi pa ces videti da je tada ustvari bilo blagostanje.... ovi napredni su svetski rekorderi u urusavanju drzave i ubijanju stanovnistva

Šumadinac pali topa!

pre 7 godina

Dajte ljudi, kao da mi ne znamo kakva nam je država bila. Sve je montirano sa zapada i ovo je bio vid priprema. Nisu mogli da nas razbiju spolja, razbili su nas iznutra. Ispali smo neviđeni glupaci.

!?

pre 7 godina

Kakva je ovo glupost sa dugom od smesnih 20 milijardi? Pa to je za SFRJ bila sica. Pogledajte samo godisnji budzet drzave u to vreme. Dug je bio nikakav, sama JNA je to mogla da pokrije, a kamoli SFRJ kao drzava. Danas je Srbija, iako mnogo manja od SFRJ, mnogo siromasnija i sa mnogo slabijim ekonomijom, zaduzenija od SFRJ pa ne vidim da se raspada. Novinar pokusava da predstavi kako se Zapad ubio od pokusaja da spase SFRJ, zamisli, dali nekoliko milijardi zajma, smesna prica.

PAL

pre 7 godina

Posebno mi se dopao pasus u kojem se govori o bolovanjima i o tome koliko se radi. Onda se setim da smo mi izmislili izreku: Niko ne može da me plati tako malo koliko malo ja mogu da radim. Živela Srbija!
Tada se radilo koliko si placen,znaci malo,a sada radis kao kljusina za svoje VLASNIKE,pa vidi sta je bolje! Ovaj sistem je najvece zlo za radnike

Niko

pre 7 godina

"Josip Broz Tito je ujedinio zaraćenu zemlju"Pomenuti ustaša je okupirao Srbiju, pobio i proterao sve što je bila i najmanja pretnja i onda uveo ustašku diktaturu. Svi koji su sa njim u tom poslu sarađivali su izdajnici i krvnici i ne zaslužuju ništa bolje od streljanja po kratkom postupku. Od NDH treba naplatiti ratnu odštetu za skoro 50 godina okupacije, milom ili silom.
(Slobodna Srbija, 04. februar 2017 19:50)
Aj silom!!

Predrag

pre 7 godina

"... ali nije uspeo da stvori dugotrajno osećanje nacionalnog jedinstva ...".

Pa covek se ubio objasnjavajuci znacaj bratstva i jedinstva ali nije mogao i nakon svoje smrti da to i dalje objasnjava ljudima. Umesto da volimo i postujemo jedni druge glupake su ubedili da trebamo da se mrzimo i medjusobno. Svi juznoslovenski narodi su meni bratski i dragi. Smrt fasizmu - sloboda narodu!

kanda djeram

pre 7 godina

@(konzervativac, 4. februar 2017 18:47) ; nije katastrofa zadesila Srbe, vec naivnost, teska naivnost. Na sve strane se svih tih godina radilo iza ledja Srbima, medjutim 10% srpakog stanovnistva koji su bili u partiji su zarad lepog zivota sve to gurali pod tepih. A narod, ko narod, leba i igara. I na kraju su ostale samo igre - rata.

kia95

pre 7 godina

(Poslednji samuraj, 04. februar 2017 18:28)
Jeste, radilo se 2 sata dnevno, ali se radilo samo za sebe. Danas radiš 12 sati, od toga 1 sat da zaradis za sebe a ostalih 11 da zaradis za gazdu.

ZoranNS

pre 7 godina

@Konzervativac, mogao bi da se osvrneš malo i na to, koliko su srbi doprineli da se ovako živi, a ne kriv Tito i sankcije, jasno to tebi veoma teško pada.

Bole

pre 7 godina

Gospodo, zaboravimo jugu, to je davno vreme kojeg se samo mi stari sećamo . Bilo pa proslo. Idemo napred!!
(Vlada djordjevic, 05. februar 2017 03:15)
A gde ćeš?

realista

pre 7 godina

zbog te izjave da niko ne moze toliko malo da te plati koliko ti mozes da radis su propale sve jugoslovenske republike.strasna je sudbina razjedinjenog balkana.

hetman

pre 7 godina

"Svakog dana 700.000 radnika nalazilo se na bolovanju, a 600.000 proslavljalo je praznike, dok su oni koji su se pojavljivali na poslu radili u proseku 3,5 sata dnevno"

Dakle, mladi, snazni ljudi sa previse slobodnog vremena, konstantno izlozeni nacionalnoj propagandi, pa nije ni cudo sto je izbio rat sto kaze ona narodna besposlene ruke djavo brzo zaposli. A danas bas zato sto radimo u pelenama, opet smo skloniji bratstvu i jedinstvu, bojim se ako jednom opet postignemo standard, da nam nacionalna pitanja ponovo ne postanu glavna tema, definitivno moramo da menjamo svest jos uvek smo homo habilisi..

Aldebaran

pre 7 godina

Svima vama koji pljujete po Titu i samoupravnom socijalizmu nesto bih porucio. Tito je preuzeo vodjstvo jadne, bedne, i ratom razorene zemlje 1945 i vladao punih 35 godina tj to 1980. Od Titove smrti proslo je 37 godina tako da molim vas da Tita ne krivite za nesposobnost njegovih naslednika.
(Peki, 5. februar 2017 08:39)

Potpuno si u pravu da Tita ne treba kriviti za nesposobnost njegovih naslednika.

Ali odgovoran je za to što sebi nije pripremio bolje i kvalitetnije naslednike, pa zato i za sve ono što se događalo posle njega.

U stvari, on naslednike sebi nije ni tražio i ponašao se kao da će večito trajati. Zato je stvorio jedan zamrznut i neodrživ sistem, koji ga je na kraju marginalizovao i stvorio jake pojedince koji su vladali u njegovo ime, a on se zadovoljavao samo time da povremeno piše nekakva "pisma" i jalovo kritikuje "neke drugove" i "neke pojave". Tako NE radi odgovoran vođa i državnik!

Poslednjih 10-15 godina vladavine njemu je izgleda bilo najvažnije da mu se svi oko njega klanjaju i metanišu, da nosi skupa odela, pije skup viski, puši skupe cigare, šećka sepo svetu i izigrava državnika, a kakvo je stanje u državi i šta se sprema, kao da mu je bilo poslednja briga na svetu!

Ili, ako je bio isključen iz svega, zašto i kako je to dozvolio?!

Svaka reforma je gušena i ukidana čim se videlo da će na vrh dovesti ljude koji znaju da rade i upravljaju, a ne samo da nisu članovi Partije, nego će ugroziti i članove Partije i njihovu decu!

nebitan

pre 7 godina

@haris ma da ...bilo milina! "Svakog dana 700.000 radnika nalazilo se na bolovanju, a 600.000 proslavljalo je praznike, dok su oni koji su se pojavljivali na poslu radili u proseku 3,5 sata dnevno."

Milisav

pre 7 godina

Koliko radnika je dobilo stanove ili diglo kuće na kredit u vreme SFRJ a koliko posle? Koliko fabrika je radilo tada a koliko danas imamo menjačnica, banaka i pekara? Koliko se dece tada rađalo, a koliko sada? Bolnice, klinički centri tada ili muzička fontana sada?

Od ranije poznat p...

pre 7 godina

U tekstu se celo vreme pominju godine 1983. i 1986., dakle nakon Titove smrti. Kriv je samo što nam je ostavio pokvarene pionire sa pokvarenim planovima, od Miloševića do Tuđmana. Kriv je što iz groba nije mogao da ih smeni i da nam da bolje. Kriv je što nismo bili dovoljno pametni da smenimo one što nas povedoše u propast. Kriv nam je što nije mogao zauvek nad nama da vlada. Zemlju je digao iz pepela drugog svetskog rata i vladao kraće vremena nego koliko je sada prošlo od njegove smrti, ali nam je i dalje taj njegov period za sve današnje probleme kriv, a ne zadnjih 37 godina. Smrt fašizmu!

Goblin

pre 7 godina

Tada se radilo koliko si placen,znaci malo,a sada radis kao kljusina za svoje VLASNIKE,pa vidi sta je bolje! Ovaj sistem je najvece zlo za radnike
(PAL, 5. februar 2017 10:23)

Prijatelju, uzmi za primer dve firme: Jednu domacu ciji je gazda nas covek i koja proizvodi onaj krem 1kg za 200 dinara (u kome je mozda upao lesnik) i drugu firmu recimo Ferero.

Uporedi kvalitet prozvoda, usluge, marketing, izgled, efikasnost procesa proizvodnje i fizicke distribucije i na kreju neto dobit te dve firme.

Kako za Boga miloga, mi mozemo da primimo priblizno iste plate kao radnici u fereru?!

Tek kada nase firme budu konkurentne evropsim firmama mozemo da imamo i evropske plate.

Kad pitas Srbina sta je potrebno da bi se zaposlio, on odgovara clanska knjizica. Jer svi oce da se uvale u javni sektor. Tvrdim da pravi strucnjak (naglasavam strucnjak) cak i u ovakvoj situaciji moze da zaradi mnogo vise kod privatnika nego u javnom sektoru.

Jesi citao clanak:
Neefikasnost i apatija, predimenzionirani javni sektor, menadzeri birani po ideoloskom kljucu a ne po strucnosti, javni sluzbenici krive cenu nafte i strane vlade...Covece kao da je pisano danas.

Jeste da je Tito umro pre 37 godine ali njegov sistem je ostao, jer su nas od tada vodili oni koji su kreirali i odrzavali taj sistem, a njih je glasao narod kome je obecan posao u predimenzioniranom javnom sektoru, kome su obecavani menadzerski poslovi iako nemaju strucnost a za probleme su krivili naftu i strane vlade.

Student

pre 7 godina

Danasnja nomenklatura kritikuje socijalizam ali je sve lose strane pokupila, ali dobre stvari kao besplatno obrazovanje i zdravstvo zanemarila.

Pera

pre 7 godina

@Sinisa. Jugoslavija je krajem sezdesetih potpisala ugovor sa Nemackom o zaposljavanju nasih radnika. Pocetkom sedamdesetih oko milion radnika odlazi da radi u Nemacku. I pored toga nezaposlenost je i dalje bila visoka.

Dimitrije

pre 7 godina

U poslednjoj recenici zameniti samo rec "sumnjicavost", koju je upotrebio novinar, jer oni izbegavaju teske reci. U nasem prevodu bi trebalo da stoji rec koja pocinje na "M".

Dexx

pre 7 godina

Verujem da je bilo dobro ljudima po vecim gradovima. Moji su ziveli na selu i pricaju mi svu iz porodice da je stizao samo neka odredjena kolicina ulja, brasna pa cak i cementa. Ljudi su se otimali za cement, a cementara je bilo na stotine u SFRJ. Moja baba je u BL morala da podmiti lekare kafom da bi omogucili ocu da mu srede narkozu za operaciju krajnika. Dakle bilo je dobro nekim slojevima drustva u gradovima, ali siroke mase su zivele bedno i gore nego sada.

wer

pre 7 godina

kakav zal za vremenom kada je drzava placala za 'hvatanje krivine', sad je odjednom pakao sto treba da se oderes od posla za skromnu platu?

nije problem ni kapitalizam ni komunizam, vec siroko rasirena ljudska zloupotreba takvih sistema

Siniša

pre 7 godina

Uopće nisam jugonostalgičar ili nešto slično ali moram se osvrnut na jedan detalj u članku. "Nezaposlenost je bila 17% i najveća u europi", dobro ekonomska doktrina je bilo zapošljavanje izvan realnih potreba i štampanje novca ali da je bilo 17% nezaposlenih, ma koga oni lažu... To samo budale mogu vjerovati...

Zoran

pre 7 godina

Srbija je najvažniju odluku o svojoj budućnosti donela posle 1. svetskog rata, ujedinjenjem. Na to ujedinjenje je pristala da bi "dobila" BiH: nju joj velike sile nisu htele dati, a bez nje bi bilo teško dati smisao pobedi i stradanju 1914-1918. To ujedinjenje, komplikovano da komplikovanije ne može biti, izvor je skoro svih problema Srbije u poslednjih 100 godina. Posledice se i danas osećaju a nadam se da će se vremenom osećati manje.

ko ga zna

pre 7 godina

@bgd
Ti otvoreni izvestaji CIA su sigurno nemontirani i isti kao kad su pravljeni, jer sto bi lagali... pobogu... kontraobavestajna... demokratija... pa veca je laz demokratija u celom svetu nego nase naivno bratstvo i jedinstvo... omg

Ljubisa livac

pre 7 godina

Poslednjih par pasusa je kljucno. Jasno da je Kosovo "odlazilo" odavno i to jer je dozvoljeno od strane te vlasti. Cuj, 77 % stanovnistva cinili jos tada.

Corto Maltese

pre 7 godina

Ko je '86 pročitao ovaj članak, jasno je mogao da shvati da ova država neće opstati ni 10 godina, nanesreću nije opstala ni 5.

Za one što kažu da je dug od 20 milijardi sića za tu državu, preporučujem sajt http://www.dollartimes.com/inflation/inflation.php?amount=5&year=1930 pa neka uporede vrednosti novca 1986 i 2017. tadašnji dug je ekvivalentan današnjem dugu od 44 milijarde usd.

.орг

pre 7 godina

када видим док. снимке из времена владавине диктатора само помислим - не вратило се.

my way

pre 7 godina

И из овог текста, изводи се једноставан закључак, а то је да је у Јајцу уништена идеја југослвенске нације, која је чак третирана као политички неподобна. Од тог настанка надаље СФРЈ и Србија су се континуирано дезинтегрисале, форсиран је национализам кроз сваку уставну промену и све то, што је врхунац дрскости и лицемерја, у име братства и јединства. Више него на државу која постоји као систем, Југа је личила на неку феудалну имовину врховног суверена Тита коју, за разлиику од држава из времена феудализма, нико није имао право да наследи, нико није имао право да буде нови Тито. То се, нажалост, зове једна илузија, заблуда, а не држава. Стварање краљевине СХС 1918. и Титова победа у борби за власт 45. су 2 најтрагичније тачке наше историје која су нас довеле овде где смо данас. Сва прича о неким националистима које је као Тито држао под контролом, па повампирили после његове смрти је глупост, све је потпуно супротно. На челу Словеније и Србије били су Титови људи, комунисти, на чело Хрватске изборима дошао Туђман који је из усташа прешао у партизане што је опет директна последица Титове политике неговања хрватства, а анатемисања и разбијања српства. Свиђало се то некоме или не, све ово је истина, а нека је неко осим лепљења етикета и празном причом оспори аргументима.

Aleksandar

pre 7 godina

Ovo je pisano 1986, a mi o ovome pojma nismo imali. Bili smo ususkani u svojoj sarenoj lazi, mislili smo da zivimo u najboljoj zemlji na svetu, jer je propaganda bila kao da nam cvetaju sve ruze. Da su drzavljani Jugoslavije mogli tada da imaju pristup ovom clanku, verovatno bi se debelo zamislili nad buducnoscu koja dolazi. Sta u ovom clanku nije istina? Sve je istina, ali mi to tada nismo znali, a informacija nismo imali. Koliko god se naoko u Jugoslaviji "lepo zivelo", iako je bilo i nestasica struje i namirnica - (secam se da u jednom periodu nije bilo mlecne cokolade, a bio sam dete) i "par-nepar"..., dakle iako mnogi kazu da se lepo zivelo, imala je ta zemlja i veoma mracne strane: komunisticki teror i streljanja, otimacinu imovine i zemlje, cenzuru, diktaturu, politicka sudjenja i hapsenja, Goli otok, dve autonomne pokrajine koje su bile napravljene samo u Srbiji, a mogle su biti u Hrvatskoj, Makedoniji, BiH - dakle samo da bi se oslabio srpski narod, podeljena SPC ali zato jedinstvena Katolicka crkva... Da se ne lazemo, da je ta zemlja valjala, ne bi se onako krvavo raspala i prva bi usla u EU. Bila je verovatno od samog starta trula iznutra, samo mi to nismo znali. Jugoslaviju treba ostaviti istoricarima, arhivarima, kustosima... Ta prica je zavrsena za sva vremena. Previse nas je kostala i ne treba da zalimo za njom. Bilo, proslo, idemo dalje. Ali ima pojedinaca koji gledaju samo lepe stvari iz te zemlje, ali ne i ruzne, kojih je itekako bilo.

Stojan

pre 7 godina

Ovih 30 godina propadanja ostaće u kolektivnoj svesti ovog naroda sa svim svojim protagonistima.
Nesoj u čeljustima ambicije ne razmišlja o svom potomstvu i pečatu koji im prenosi.

argument

pre 7 godina

Kakvih 17% nezaposlenih,u mom mestu niko nije bio nezaposlen.
Danasnja Hrvatska duguje 55 milijardi dolara,a niti 4 miliona stanovnika, da ne spominjemo unutarnji dug stranim bankama.
Ni reci o Gesneru i papi.

Aleksandar

pre 7 godina

Kako sa ove distance sve to izgleda smesno. I bozansko obozavanje Tita, jednopartijski sistem, socijalizam, vojne parade, ideolosko jednoumlje, totalna vlast jednog coveka i jedne ideologije... danas, u eri interneta, kada imate stotine TV kanala, mozete da pristupite svim mogucim novinama, sajtovima, informacijama, ukratko svemu i svacemu, celokupno to ideolosko zaglupljivanje naroda deluje tako prevazidjeno. Naravno, danas nas zaglupljuju globalizmom, evrointegracijama po svaku cenu, starletama itd, ali sa danasnjeg aspekta Jugoslavija je bila velika farsa i sarena laza. Bila je drzava mog rodjenja i detinjstva, to postujem, ali nikada je ne bih obnavljao, jer je previse krvi proliveno, a nijedna od tri Jugoslavije (treca je bila Miloseviceva), nije opstala. Srbi su najveci stradalnici i gubitnici, a platili su najvecu cenu za stvaranje Jugoslavije. Dosta vise. Arhivirajte tu zemlju u muzeje, arhive, biblioteke i idemo dalje...

DaLanik

pre 7 godina

Pa ne treba biti genije da bi covek dosao do ovg zakljucka. Ja sam tad bio mlad i na srecu imao prilicno dobar standard, ali to ne znaci da je imala vecina ljudi. Ajmo redom - par/nepar voznja auta, iskljucivanje struje na grupe, nestasice kafe, ulja, deterdzenta, cokolade. Naplacivanje "depozita" za izlazak u inostranstvo. Kupovina normalnih zapadnih stvari u "Komisionima"... ma idi begaj. Uostalom, svi vi jugonostalgicari volite domace filmove i muziku - pa poslusajte onda "Dan Republike" od Pusenja ili pogledajte "Vruc vetar" da vidite kako se zivelo!!! Kapiram ja da ste bili mladi i sva vam je izgledalo super, pogotovu posle ratova itd ali nemojte da se lazemo. Zemlja je bila beda, diktatura, zaduzena, Tito je uzimao kredite da bi kupovao socijalni mir. Pa koliko miliona je otislo na "privremeni rad" u Nemacku... sto kad je kod nas bilo med i mleko? Ajde bre...

Danas je Dan Republike
I stara kaze
jesi l' normalan Dragane
zatvaraj prozore
ne radi grijanje

Eto to je bila ta vasa bajna SFRJ.

Boki

pre 7 godina

"Za one što kažu da je dug od 20 milijardi sića za tu državu, preporučujem sajt [link] pa neka uporede vrednosti novca 1986 i 2017. tadašnji dug je ekvivalentan današnjem dugu od 44 milijarde usd."

Da ali taj dug je vazio za YU drzavu kao celinu. Danas kada se pojedicno saberu dugovi svih novonastalih drzava ukljucujuci i Srbiju, videcemo da je taj dug daleko veci.

Virsla

pre 7 godina

Za ove sto kazu da SFRJ nije valjala,neka malo pogledaju oko sebe.Sad im valja.Bio,kazu komunizam i jednopartijski sistem.Evo,sad imate visepartijski sistem i nikad veceg nepotizma,partokratije,lopovluka.Komunisti su,bar,imali neku ideju,a ovi sadasnji,postkomunisticki rukovodioci imaju ideju samo da napune novcanike.Tada se lepo zivelo,pasos bio jenad od najpozeljnijih(mogli ste ga prodati za 10.000 dm),Jugosloveni imali ugled u celom svetu,za razliku od sadasnjih republika,dinar se u Italiji trazio vise nego dojc marka(iz iskustva),bili smo bogatiji od Spanije,Portugala,Grcke,Turske...e,neka,sad vam valja,uzivajte!

Звезда, Србија НИКАД Југославија

pre 7 godina

Баш нас брига шта је лажљиви Њујорк Тајмс писао пре 30 година (лепо их је Трамп докачио данас).
И маните нас више комунизма и југоносталгије.
Због тога смо данас ту где јесмо и плаћамо скупо тај експеримент.

konzervativac

pre 7 godina

Ajde da prestanemo vise da glorifikujemo najvecu katastrofu koja je zadesila srpski narod u istoriji zvanu Titova Jugoslavija.Kapiram da ste tad bili mladi i srecni ali to ne znaci da se dobro zivelo ili da je ta totalitarna tvorevina valjala.Ima ljudi koji su nostalgicni za devedesetim pa to ne znaci da je bilo dobro.Treba se drzati cinjenica a cinjenice govore da je to bila jednopartijska,korumpirana,diktatorska i iznad svega duboko antisrpska drzava.Nefukcionalna i stalno u nekim reformama i nestasicama.To sto je posle toga usledila katastrofa i rat(za koje je isto komunizam kriv jer je rascepkao srpski narod) ne znaci da je do tad bilo dobro nego da smo posle toga potonuli u sankcijama.

dragan milosevic

pre 7 godina

Amerikanci mute bistru vodu da bi relativizovali njihovu ulogu u razbijanju YU , a jasno je kao dan da su je oni razbili i nametnuli svoj sistem vrednosti i NATO!!!!

Millennium

pre 7 godina

Ali i dalje postoje ljudi, najviše u Srbiji koji su ostali zaglavljeni u vremenu odbijajući da shvate da je SFRJ bio neuspeo projekat. Jer da je drugačije, država se ne bi u krvi raspala deset godina nakon Titove smrti. Bila je trula iznutra.

Niko

pre 7 godina

"Josip Broz Tito je ujedinio zaraćenu zemlju"Pomenuti ustaša je okupirao Srbiju, pobio i proterao sve što je bila i najmanja pretnja i onda uveo ustašku diktaturu. Svi koji su sa njim u tom poslu sarađivali su izdajnici i krvnici i ne zaslužuju ništa bolje od streljanja po kratkom postupku. Od NDH treba naplatiti ratnu odštetu za skoro 50 godina okupacije, milom ili silom.
(Slobodna Srbija, 04. februar 2017 19:50)
Aj silom!!

princ rima

pre 7 godina

Gde li sam ja onda ziveo '86 godine?Ovo nije ona Jugoslavija u kojoj sam ja ziveo tih godina.Mora da je neka paralelna dimenzija u pitanju.Mada kako kaze Vodja danas je BDP za 0,006 % veci nego prosle godine i mi i ne znamo i ne shvatamo ali danas prosecan Srbin zivi mnogo mnogo bolje nego Nemac. I posle vam ne valja Vucic...kako vas bre nije sramota

ozna

pre 7 godina

U ovo vreme progresa, istorijskog minimuma broja nezaposlenih, nezapamcenog privrednog rasta, covek mora biti iskren i reci sada je mnogo bolje nego sto je bilo pre 7-8 godina, a da ne spominjemo period velike depresije, haosa beznadja koje je vladalo pre 30-40 godina. Hvala vam sto ste nam omogucili ovakav zivot. Smrt fasizmu!

popeye

pre 7 godina

Срећом, увели смо демократију и тржишну привреду, и сад је све много боље.
И онај огроман дуг, од 20 млјд.долара, сад изгледа смешан наспрам најмање 200 млјд.евра колико дугују заједно бивше државе (што је и био циљ).

Šumadinac pali topa!

pre 7 godina

Dajte ljudi, kao da mi ne znamo kakva nam je država bila. Sve je montirano sa zapada i ovo je bio vid priprema. Nisu mogli da nas razbiju spolja, razbili su nas iznutra. Ispali smo neviđeni glupaci.

Adriano_Galliani

pre 7 godina

За овим се кука највише када се кука о Југославији и "лепом животу":


Neefikasnost i apatija dostigli su zaprepašćujući nivo. Prema procenama Zapada, četvrtina, od šest miliona zaposlenih u javnom sektoru, je nepotrebni višak.

Svakog dana 700.000 radnika nalazilo se na bolovanju, a 600.000 proslavljalo je praznike, dok su oni koji su se pojavljivali na poslu radili u proseku 3,5 sata dnevno.

Jugoslovenski službenici su za aktuelnu situaciju krivili su cene nafte i strane vlade. "Svi su im krivi, osim njihove verzije socijalizma. Činjenice govore drugu priču - zapadne banke finansijski su pomagale jugoslovenskoj ekonomiji godinama", piše u tekstu koji je preneo Indeks.


У преводу - не могу они мене да плате мало колико мало ја могу да радим!

.орг

pre 7 godina

када видим док. снимке из времена владавине диктатора само помислим - не вратило се.

loko

pre 7 godina

nezaposlenost 17%. bdp padao skoro svake godine 80ih, zivotni standard padao svake godine, siromastvo raslo. jugoslavija je padala 10 godina. 1990 jugoslavija je imala bdp po stanovniku od 5500 dolara, sto je cetvrti najnizi u evropi, bugarska,poljska, rumunija i albanija imale su nizi bdp po stanovniku. madjarska,cehoslovacka,sssr imale su visi, kao i ostatak evrope. bdp srbije u okviru juge bio je 3500 dolara, nizi od hrvatskog 7700, i slovenije 9500. a visi od albanskog, bosanskog, cg i mkd. izvan juge od srbije visi bdp po stanovniku imale su sve drzave evrope osim albanije. bugarska 4900, rumunija 5100.

Poslednji samuraj

pre 7 godina

radilo se 3.5 sati u proseku. najgore je sto javne skuzbe I dalje rade toliko. A deca I unuci ovih lezilebovica sada rade 12. I za sebe I za lenjog deku

Peki

pre 7 godina

Svima vama koji pljujete po Titu i samoupravnom socijalizmu nesto bih porucio. Tito je preuzeo vodjstvo jadne, bedne, i ratom razorene zemlje 1945 i vladao punih 35 godina tj to 1980. Od Titove smrti proslo je 37 godina tako da molim vas da Tita ne krivite za nesposobnost njegovih naslednika. Najveca sahrana 20-og veka bila je Titova a vi se zapitajte zasto je ceo svet dosao da mu se pokloni. Najposeceniji muzej u Beogradu je Kuca cveca. Evo sad imate kapitalizam i jaku SPC pa uzivajte radeci kod privatnika za 300 EUR i otplacujte kredit za stan sledecih 30 godina dok ce vas gazda kupiti 10 stanova.

sasa2

pre 7 godina

u vreme titove smrti koliki je bio devizni dug kada se u clanku spominje da su 1983 dobijene 6 milijardi dolara.tito je umro 1980 godine.koliko je jugoslavija dugovala 1980 godine? ispada da je posle titove smrti napravljen najveci deo duga.

branimir

pre 7 godina

Sta god sada pricali i pisali, to je u svemu bilo Periklovo doba u odnosu na ovo danas. Vise je bilo neposredne demokratije u tom jednopartijskom sistemu, nego u ovom visestranackom ludilu. Hvala komunistima za izgradnju i industrijalizaciju zemlje, iskorenjivanje nepismenosti, a najvise im hvala za to sto su generacije odrastale sa verom i nadom u bolju buducnost za svakog coveka. U odnosu na to vreme napredovali smo nazad - u liberalno robovlasnistvo. Pozdrav svim dobronamernim ljudima iz bivse nam drzave, neponovljive Jugoslavije.

Trovach

pre 7 godina

Najlepse smo ziveli u vreme vlade Ante Markovica, ali se tamni oblak sve vise nadvijao. Nazalost, nije bilo vremena za reforme pre raspada drzave. Mozda bi se ona i tada raspala, ali verujem da bi bilo moguce da se to uradi mirnim putem.

kanda djeram

pre 7 godina

@(konzervativac, 4. februar 2017 18:47) ; nije katastrofa zadesila Srbe, vec naivnost, teska naivnost. Na sve strane se svih tih godina radilo iza ledja Srbima, medjutim 10% srpakog stanovnistva koji su bili u partiji su zarad lepog zivota sve to gurali pod tepih. A narod, ko narod, leba i igara. I na kraju su ostale samo igre - rata.

Predrag

pre 7 godina

Dok su u toj "naprednoj" USA crnce tretirali kao nizu rasu, i gde ih je KKK progonio i ubijao, kod nas su studenti iz Afrike dolazili da studiraju i uvek su se osecali bezbedno. Za mnoge smo tada bili pojam.

Ivan S.

pre 7 godina

Gomila funkcionera, vrlo mali broj ljudi koji su bili vizionari, a da su u isto vreme bili na jacim polozajima, situacija se popravila ekonomski 1989. i 1990. ali nije bilo nikog ko bi nacionaliste zatvorio i utro put prosperitetu.

Pi-Ter

pre 7 godina

Razumijem Harisa (prethodni komentar). Ali on, kao ni vecina, nazalost ne razumiju uzrocnoposljedicnu vezu izmedju onoga onda i ovoga sada. Otprilike kao dva sata prije udarca Titanika u santu leda i sada u hladnoj vodi.

Dexx

pre 7 godina

Verujem da je bilo dobro ljudima po vecim gradovima. Moji su ziveli na selu i pricaju mi svu iz porodice da je stizao samo neka odredjena kolicina ulja, brasna pa cak i cementa. Ljudi su se otimali za cement, a cementara je bilo na stotine u SFRJ. Moja baba je u BL morala da podmiti lekare kafom da bi omogucili ocu da mu srede narkozu za operaciju krajnika. Dakle bilo je dobro nekim slojevima drustva u gradovima, ali siroke mase su zivele bedno i gore nego sada.

#jugonostalgijaješarenalaža

pre 7 godina

Bilo nam je "divno" u SFRJ! Cvetale ruže i tako to...
Tužno je što su neke stvari ostale iste(uvek nam neki spoljni faktor kriv za naše probleme, višak zaposlenih u javnom sektoru, produktivnost "zaposlenih") i 30godina kasnije!
Bitno je da se na kultu ličnosti novog VOŽDA i njegove partije radi neumorno i predano kao i nekad!

Bgd

pre 7 godina

Sve je rekao. Ima izvestaj CIA, sad su otvorene arhive, iz 1982. Godine, gde vrh Amerike raspravlja kako da spasu Jugoslaviju koja je bila pred ekonomskim kolapsom

!?

pre 7 godina

Kakva je ovo glupost sa dugom od smesnih 20 milijardi? Pa to je za SFRJ bila sica. Pogledajte samo godisnji budzet drzave u to vreme. Dug je bio nikakav, sama JNA je to mogla da pokrije, a kamoli SFRJ kao drzava. Danas je Srbija, iako mnogo manja od SFRJ, mnogo siromasnija i sa mnogo slabijim ekonomijom, zaduzenija od SFRJ pa ne vidim da se raspada. Novinar pokusava da predstavi kako se Zapad ubio od pokusaja da spase SFRJ, zamisli, dali nekoliko milijardi zajma, smesna prica.

Siniša

pre 7 godina

Uopće nisam jugonostalgičar ili nešto slično ali moram se osvrnut na jedan detalj u članku. "Nezaposlenost je bila 17% i najveća u europi", dobro ekonomska doktrina je bilo zapošljavanje izvan realnih potreba i štampanje novca ali da je bilo 17% nezaposlenih, ma koga oni lažu... To samo budale mogu vjerovati...

my way

pre 7 godina

И из овог текста, изводи се једноставан закључак, а то је да је у Јајцу уништена идеја југослвенске нације, која је чак третирана као политички неподобна. Од тог настанка надаље СФРЈ и Србија су се континуирано дезинтегрисале, форсиран је национализам кроз сваку уставну промену и све то, што је врхунац дрскости и лицемерја, у име братства и јединства. Више него на државу која постоји као систем, Југа је личила на неку феудалну имовину врховног суверена Тита коју, за разлиику од држава из времена феудализма, нико није имао право да наследи, нико није имао право да буде нови Тито. То се, нажалост, зове једна илузија, заблуда, а не држава. Стварање краљевине СХС 1918. и Титова победа у борби за власт 45. су 2 најтрагичније тачке наше историје која су нас довеле овде где смо данас. Сва прича о неким националистима које је као Тито држао под контролом, па повампирили после његове смрти је глупост, све је потпуно супротно. На челу Словеније и Србије били су Титови људи, комунисти, на чело Хрватске изборима дошао Туђман који је из усташа прешао у партизане што је опет директна последица Титове политике неговања хрватства, а анатемисања и разбијања српства. Свиђало се то некоме или не, све ово је истина, а нека је неко осим лепљења етикета и празном причом оспори аргументима.

muskarac

pre 7 godina

Nevetovatan tekst. Tek kad citamo u sazetku o Jugoslaviji i to iz penkala nekog sa strane, mozemo da pretpostavimo sta se iza kulisa dogadjali i kako na kraju krajeva i danas funkcionisu stvari.

kia95

pre 7 godina

(Poslednji samuraj, 04. februar 2017 18:28)
Jeste, radilo se 2 sata dnevno, ali se radilo samo za sebe. Danas radiš 12 sati, od toga 1 sat da zaradis za sebe a ostalih 11 da zaradis za gazdu.

Predrag

pre 7 godina

"... ali nije uspeo da stvori dugotrajno osećanje nacionalnog jedinstva ...".

Pa covek se ubio objasnjavajuci znacaj bratstva i jedinstva ali nije mogao i nakon svoje smrti da to i dalje objasnjava ljudima. Umesto da volimo i postujemo jedni druge glupake su ubedili da trebamo da se mrzimo i medjusobno. Svi juznoslovenski narodi su meni bratski i dragi. Smrt fasizmu - sloboda narodu!

nebitan

pre 7 godina

@haris ma da ...bilo milina! "Svakog dana 700.000 radnika nalazilo se na bolovanju, a 600.000 proslavljalo je praznike, dok su oni koji su se pojavljivali na poslu radili u proseku 3,5 sata dnevno."

Bole

pre 7 godina

Gospodo, zaboravimo jugu, to je davno vreme kojeg se samo mi stari sećamo . Bilo pa proslo. Idemo napred!!
(Vlada djordjevic, 05. februar 2017 03:15)
A gde ćeš?

ko ga zna

pre 7 godina

@bgd
Ti otvoreni izvestaji CIA su sigurno nemontirani i isti kao kad su pravljeni, jer sto bi lagali... pobogu... kontraobavestajna... demokratija... pa veca je laz demokratija u celom svetu nego nase naivno bratstvo i jedinstvo... omg

Dimitrije

pre 7 godina

U poslednjoj recenici zameniti samo rec "sumnjicavost", koju je upotrebio novinar, jer oni izbegavaju teske reci. U nasem prevodu bi trebalo da stoji rec koja pocinje na "M".

Milisav

pre 7 godina

Koliko radnika je dobilo stanove ili diglo kuće na kredit u vreme SFRJ a koliko posle? Koliko fabrika je radilo tada a koliko danas imamo menjačnica, banaka i pekara? Koliko se dece tada rađalo, a koliko sada? Bolnice, klinički centri tada ili muzička fontana sada?

ZoranNS

pre 7 godina

@Konzervativac, mogao bi da se osvrneš malo i na to, koliko su srbi doprineli da se ovako živi, a ne kriv Tito i sankcije, jasno to tebi veoma teško pada.

PAL

pre 7 godina

Posebno mi se dopao pasus u kojem se govori o bolovanjima i o tome koliko se radi. Onda se setim da smo mi izmislili izreku: Niko ne može da me plati tako malo koliko malo ja mogu da radim. Živela Srbija!
Tada se radilo koliko si placen,znaci malo,a sada radis kao kljusina za svoje VLASNIKE,pa vidi sta je bolje! Ovaj sistem je najvece zlo za radnike

Aleksandar

pre 7 godina

Ovo je pisano 1986, a mi o ovome pojma nismo imali. Bili smo ususkani u svojoj sarenoj lazi, mislili smo da zivimo u najboljoj zemlji na svetu, jer je propaganda bila kao da nam cvetaju sve ruze. Da su drzavljani Jugoslavije mogli tada da imaju pristup ovom clanku, verovatno bi se debelo zamislili nad buducnoscu koja dolazi. Sta u ovom clanku nije istina? Sve je istina, ali mi to tada nismo znali, a informacija nismo imali. Koliko god se naoko u Jugoslaviji "lepo zivelo", iako je bilo i nestasica struje i namirnica - (secam se da u jednom periodu nije bilo mlecne cokolade, a bio sam dete) i "par-nepar"..., dakle iako mnogi kazu da se lepo zivelo, imala je ta zemlja i veoma mracne strane: komunisticki teror i streljanja, otimacinu imovine i zemlje, cenzuru, diktaturu, politicka sudjenja i hapsenja, Goli otok, dve autonomne pokrajine koje su bile napravljene samo u Srbiji, a mogle su biti u Hrvatskoj, Makedoniji, BiH - dakle samo da bi se oslabio srpski narod, podeljena SPC ali zato jedinstvena Katolicka crkva... Da se ne lazemo, da je ta zemlja valjala, ne bi se onako krvavo raspala i prva bi usla u EU. Bila je verovatno od samog starta trula iznutra, samo mi to nismo znali. Jugoslaviju treba ostaviti istoricarima, arhivarima, kustosima... Ta prica je zavrsena za sva vremena. Previse nas je kostala i ne treba da zalimo za njom. Bilo, proslo, idemo dalje. Ali ima pojedinaca koji gledaju samo lepe stvari iz te zemlje, ali ne i ruzne, kojih je itekako bilo.

srb

pre 7 godina

prijatelju dodji da vidis kako se sad zivi pa ces videti da je tada ustvari bilo blagostanje.... ovi napredni su svetski rekorderi u urusavanju drzave i ubijanju stanovnistva

Od ranije poznat p...

pre 7 godina

U tekstu se celo vreme pominju godine 1983. i 1986., dakle nakon Titove smrti. Kriv je samo što nam je ostavio pokvarene pionire sa pokvarenim planovima, od Miloševića do Tuđmana. Kriv je što iz groba nije mogao da ih smeni i da nam da bolje. Kriv je što nismo bili dovoljno pametni da smenimo one što nas povedoše u propast. Kriv nam je što nije mogao zauvek nad nama da vlada. Zemlju je digao iz pepela drugog svetskog rata i vladao kraće vremena nego koliko je sada prošlo od njegove smrti, ali nam je i dalje taj njegov period za sve današnje probleme kriv, a ne zadnjih 37 godina. Smrt fašizmu!

ljAXE

pre 7 godina

Politicari su se hvatali za nacionalizam kako bi se dokopali ili opstali na vlasti. Sve republike, bez izuzetka. Da je drugacije, ziveli bi smo mnogo bolje i bez ratova jer smo geografski u dvoristu Evrope. Nacin na koji zivimo i kojim se problemima bavimo dokaz je teorije o politicarima i nacionalizmu. Sto se tice Jugoslavije, "o pokojniku sve najbolje". Da je bila losa drzava na bismo bili prvi kandidati za ulazak u EU davne 1989 godine. To je pre tacno 28 godina. Ostalo je istorija.

Goblin

pre 7 godina

Tada se radilo koliko si placen,znaci malo,a sada radis kao kljusina za svoje VLASNIKE,pa vidi sta je bolje! Ovaj sistem je najvece zlo za radnike
(PAL, 5. februar 2017 10:23)

Prijatelju, uzmi za primer dve firme: Jednu domacu ciji je gazda nas covek i koja proizvodi onaj krem 1kg za 200 dinara (u kome je mozda upao lesnik) i drugu firmu recimo Ferero.

Uporedi kvalitet prozvoda, usluge, marketing, izgled, efikasnost procesa proizvodnje i fizicke distribucije i na kreju neto dobit te dve firme.

Kako za Boga miloga, mi mozemo da primimo priblizno iste plate kao radnici u fereru?!

Tek kada nase firme budu konkurentne evropsim firmama mozemo da imamo i evropske plate.

Kad pitas Srbina sta je potrebno da bi se zaposlio, on odgovara clanska knjizica. Jer svi oce da se uvale u javni sektor. Tvrdim da pravi strucnjak (naglasavam strucnjak) cak i u ovakvoj situaciji moze da zaradi mnogo vise kod privatnika nego u javnom sektoru.

Jesi citao clanak:
Neefikasnost i apatija, predimenzionirani javni sektor, menadzeri birani po ideoloskom kljucu a ne po strucnosti, javni sluzbenici krive cenu nafte i strane vlade...Covece kao da je pisano danas.

Jeste da je Tito umro pre 37 godine ali njegov sistem je ostao, jer su nas od tada vodili oni koji su kreirali i odrzavali taj sistem, a njih je glasao narod kome je obecan posao u predimenzioniranom javnom sektoru, kome su obecavani menadzerski poslovi iako nemaju strucnost a za probleme su krivili naftu i strane vlade.

Corto Maltese

pre 7 godina

Ko je '86 pročitao ovaj članak, jasno je mogao da shvati da ova država neće opstati ni 10 godina, nanesreću nije opstala ni 5.

Za one što kažu da je dug od 20 milijardi sića za tu državu, preporučujem sajt http://www.dollartimes.com/inflation/inflation.php?amount=5&year=1930 pa neka uporede vrednosti novca 1986 i 2017. tadašnji dug je ekvivalentan današnjem dugu od 44 milijarde usd.

Aleksandar

pre 7 godina

Kako sa ove distance sve to izgleda smesno. I bozansko obozavanje Tita, jednopartijski sistem, socijalizam, vojne parade, ideolosko jednoumlje, totalna vlast jednog coveka i jedne ideologije... danas, u eri interneta, kada imate stotine TV kanala, mozete da pristupite svim mogucim novinama, sajtovima, informacijama, ukratko svemu i svacemu, celokupno to ideolosko zaglupljivanje naroda deluje tako prevazidjeno. Naravno, danas nas zaglupljuju globalizmom, evrointegracijama po svaku cenu, starletama itd, ali sa danasnjeg aspekta Jugoslavija je bila velika farsa i sarena laza. Bila je drzava mog rodjenja i detinjstva, to postujem, ali nikada je ne bih obnavljao, jer je previse krvi proliveno, a nijedna od tri Jugoslavije (treca je bila Miloseviceva), nije opstala. Srbi su najveci stradalnici i gubitnici, a platili su najvecu cenu za stvaranje Jugoslavije. Dosta vise. Arhivirajte tu zemlju u muzeje, arhive, biblioteke i idemo dalje...

realista

pre 7 godina

zbog te izjave da niko ne moze toliko malo da te plati koliko ti mozes da radis su propale sve jugoslovenske republike.strasna je sudbina razjedinjenog balkana.

Zoran

pre 7 godina

Srbija je najvažniju odluku o svojoj budućnosti donela posle 1. svetskog rata, ujedinjenjem. Na to ujedinjenje je pristala da bi "dobila" BiH: nju joj velike sile nisu htele dati, a bez nje bi bilo teško dati smisao pobedi i stradanju 1914-1918. To ujedinjenje, komplikovano da komplikovanije ne može biti, izvor je skoro svih problema Srbije u poslednjih 100 godina. Posledice se i danas osećaju a nadam se da će se vremenom osećati manje.

Ne pismen

pre 7 godina

Posebno mi se dopao pasus u kojem se govori o bolovanjima i o tome koliko se radi. Onda se setim da smo mi izmislili izreku: Niko ne može da me plati tako malo koliko malo ja mogu da radim. Živela Srbija!

Virsla

pre 7 godina

Za ove sto kazu da SFRJ nije valjala,neka malo pogledaju oko sebe.Sad im valja.Bio,kazu komunizam i jednopartijski sistem.Evo,sad imate visepartijski sistem i nikad veceg nepotizma,partokratije,lopovluka.Komunisti su,bar,imali neku ideju,a ovi sadasnji,postkomunisticki rukovodioci imaju ideju samo da napune novcanike.Tada se lepo zivelo,pasos bio jenad od najpozeljnijih(mogli ste ga prodati za 10.000 dm),Jugosloveni imali ugled u celom svetu,za razliku od sadasnjih republika,dinar se u Italiji trazio vise nego dojc marka(iz iskustva),bili smo bogatiji od Spanije,Portugala,Grcke,Turske...e,neka,sad vam valja,uzivajte!

wer

pre 7 godina

kakav zal za vremenom kada je drzava placala za 'hvatanje krivine', sad je odjednom pakao sto treba da se oderes od posla za skromnu platu?

nije problem ni kapitalizam ni komunizam, vec siroko rasirena ljudska zloupotreba takvih sistema

Student

pre 7 godina

Danasnja nomenklatura kritikuje socijalizam ali je sve lose strane pokupila, ali dobre stvari kao besplatno obrazovanje i zdravstvo zanemarila.

Ljubisa livac

pre 7 godina

Poslednjih par pasusa je kljucno. Jasno da je Kosovo "odlazilo" odavno i to jer je dozvoljeno od strane te vlasti. Cuj, 77 % stanovnistva cinili jos tada.

Aldebaran

pre 7 godina

Svima vama koji pljujete po Titu i samoupravnom socijalizmu nesto bih porucio. Tito je preuzeo vodjstvo jadne, bedne, i ratom razorene zemlje 1945 i vladao punih 35 godina tj to 1980. Od Titove smrti proslo je 37 godina tako da molim vas da Tita ne krivite za nesposobnost njegovih naslednika.
(Peki, 5. februar 2017 08:39)

Potpuno si u pravu da Tita ne treba kriviti za nesposobnost njegovih naslednika.

Ali odgovoran je za to što sebi nije pripremio bolje i kvalitetnije naslednike, pa zato i za sve ono što se događalo posle njega.

U stvari, on naslednike sebi nije ni tražio i ponašao se kao da će večito trajati. Zato je stvorio jedan zamrznut i neodrživ sistem, koji ga je na kraju marginalizovao i stvorio jake pojedince koji su vladali u njegovo ime, a on se zadovoljavao samo time da povremeno piše nekakva "pisma" i jalovo kritikuje "neke drugove" i "neke pojave". Tako NE radi odgovoran vođa i državnik!

Poslednjih 10-15 godina vladavine njemu je izgleda bilo najvažnije da mu se svi oko njega klanjaju i metanišu, da nosi skupa odela, pije skup viski, puši skupe cigare, šećka sepo svetu i izigrava državnika, a kakvo je stanje u državi i šta se sprema, kao da mu je bilo poslednja briga na svetu!

Ili, ako je bio isključen iz svega, zašto i kako je to dozvolio?!

Svaka reforma je gušena i ukidana čim se videlo da će na vrh dovesti ljude koji znaju da rade i upravljaju, a ne samo da nisu članovi Partije, nego će ugroziti i članove Partije i njihovu decu!

Stojan

pre 7 godina

Ovih 30 godina propadanja ostaće u kolektivnoj svesti ovog naroda sa svim svojim protagonistima.
Nesoj u čeljustima ambicije ne razmišlja o svom potomstvu i pečatu koji im prenosi.

Boki

pre 7 godina

"Za one što kažu da je dug od 20 milijardi sića za tu državu, preporučujem sajt [link] pa neka uporede vrednosti novca 1986 i 2017. tadašnji dug je ekvivalentan današnjem dugu od 44 milijarde usd."

Da ali taj dug je vazio za YU drzavu kao celinu. Danas kada se pojedicno saberu dugovi svih novonastalih drzava ukljucujuci i Srbiju, videcemo da je taj dug daleko veci.

DaLanik

pre 7 godina

Pa ne treba biti genije da bi covek dosao do ovg zakljucka. Ja sam tad bio mlad i na srecu imao prilicno dobar standard, ali to ne znaci da je imala vecina ljudi. Ajmo redom - par/nepar voznja auta, iskljucivanje struje na grupe, nestasice kafe, ulja, deterdzenta, cokolade. Naplacivanje "depozita" za izlazak u inostranstvo. Kupovina normalnih zapadnih stvari u "Komisionima"... ma idi begaj. Uostalom, svi vi jugonostalgicari volite domace filmove i muziku - pa poslusajte onda "Dan Republike" od Pusenja ili pogledajte "Vruc vetar" da vidite kako se zivelo!!! Kapiram ja da ste bili mladi i sva vam je izgledalo super, pogotovu posle ratova itd ali nemojte da se lazemo. Zemlja je bila beda, diktatura, zaduzena, Tito je uzimao kredite da bi kupovao socijalni mir. Pa koliko miliona je otislo na "privremeni rad" u Nemacku... sto kad je kod nas bilo med i mleko? Ajde bre...

Danas je Dan Republike
I stara kaze
jesi l' normalan Dragane
zatvaraj prozore
ne radi grijanje

Eto to je bila ta vasa bajna SFRJ.

Pera

pre 7 godina

@Sinisa. Jugoslavija je krajem sezdesetih potpisala ugovor sa Nemackom o zaposljavanju nasih radnika. Pocetkom sedamdesetih oko milion radnika odlazi da radi u Nemacku. I pored toga nezaposlenost je i dalje bila visoka.

hetman

pre 7 godina

"Svakog dana 700.000 radnika nalazilo se na bolovanju, a 600.000 proslavljalo je praznike, dok su oni koji su se pojavljivali na poslu radili u proseku 3,5 sata dnevno"

Dakle, mladi, snazni ljudi sa previse slobodnog vremena, konstantno izlozeni nacionalnoj propagandi, pa nije ni cudo sto je izbio rat sto kaze ona narodna besposlene ruke djavo brzo zaposli. A danas bas zato sto radimo u pelenama, opet smo skloniji bratstvu i jedinstvu, bojim se ako jednom opet postignemo standard, da nam nacionalna pitanja ponovo ne postanu glavna tema, definitivno moramo da menjamo svest jos uvek smo homo habilisi..

argument

pre 7 godina

Kakvih 17% nezaposlenih,u mom mestu niko nije bio nezaposlen.
Danasnja Hrvatska duguje 55 milijardi dolara,a niti 4 miliona stanovnika, da ne spominjemo unutarnji dug stranim bankama.
Ni reci o Gesneru i papi.