Petak, 13.01.2017.

09:32

Poljska: Definitivni kraj Jalte i ruskog uticaja

Poljski ministar odbrane Antoni Maćerevič rekao je da oko 7.000 američkih i vojnika NATO u Poljskoj znači definitivni kraj Jalte i ruske sfere uticaja.

Izvor: Beta

Poljska: Definitivni kraj Jalte i ruskog uticaja IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

70 Komentari

Sortiraj po:

dioptrija

pre 7 godina

Izjednačavanje u negativnom smislu odnos Amerike i Rusije prema Poljskoj može samo neko kome "ruska dioptrija"zamagljuje vid.Bio i boravio u Poljskoj dožvio šta obični Poljaci misle i osjećaju prema svojim velikim i moćnim komšijama.

dioptrija

pre 7 godina

Izjednačavanje u negativnom smislu odnos Amerike i Rusije prema Poljskoj može samo neko kome "ruska dioptrija"zamagljuje vid.Bio i boravio u Poljskoj dožvio šta obični Poljaci misle i osjećaju prema svojim velikim i moćnim komšijama.

Aleksandar

pre 7 godina

@(Mila, 13. januar 2017 09:50)

O kakvoj slobodi pričaš, pa Staljin i Hitler su delili Poljsku kao Sloba i Tuđman Bosnu onomad. Ne zna se ko je u tim dilovnjima pobio više Poljaka, a i jedan od zvaničnih razloga zašto je počeo Drugi svetski rat je i to što su Nemci rešili da zađu u deo koji je po rusko-nemačkom dogovoru pripadao Rusiji.

Jedino što su posle 6 godina svi Nemačkoj slomili zube pa se vratila kući da vida rane pod okupacijom, dok je jadna Poljska ostala Rusiji kao ratni plen i tako tavorila sa ruskom čizmom za vratom do 90-ih i dok SSSR konačno nije pukao.

I ti se pitaš što Poljaci ne vole Ruse?!? Pa posle tog iskustva potpisali bi i ugovor sa đavolom samo da drži Ruse podalje od njih.

Aleksandar

pre 7 godina

Poljaci ipak najbolje znaju kako čvrsti ruski zagrljaj lomi rebra pa kopaju i rukama i nogama da se u istom više nikad ne nađu. Al' nema veze, sad će Srbi brže bolje da im objasne kako greše i da treba da se ugledaju na nas jer mi, za razliku od njih, očito znamo šta radimo... E sad što je u međuvremenu Poljska postala nedostižni san za Srbiju to nema veze, to je zato što nas svi mrze jer smo najpametniji...

Камичак

pre 7 godina

Amerikanci im nisu bili okupirali pola zemlje u dogovoru sa nacistima i nisu im pobili dvadeset hiljada oficira, političara i intelektualaca u Katinskoj šumi.

Mislim da je to dovoljno.
(Tomislav HR, 13. januar 2017 14:37)

Dokle više sa tim da je Rusija okupirala pola Poljske. To što je SSSR vratila nazad nikada nije bila Poljska sem tih 18 godina. U toj i takvoj Poljskoj je bio Viljnus, današnji glavni grad Litvanije. Bila je cela zapadna Belorusija i zapadni deo Ukrajine. Pa neka im vrate sad ako ih toliko podržavaju.

Dane

pre 7 godina

Kraj ruskog uticaja? Da analiziramo ovo: ruske vojske je na zapadnim granicama Rusije bilo tri puta manje nego sada (sada ih je oko 350 000); barem tri puta više raketa (ofanzivnih i defanzivnih) je okrenuto prema Poljskoj nego što je bilo ranije; odnosi između dve zemlje su zatrovani isključivo retorikom sa poljske strane koja izmišlja namere Rusije da ih napadne; Rusija je milion puta ponovila da je suludo napadati bilo koju članicu NATO jer bi to značio rat sa celim NATO; Rusija (ne SSSR) se nikada nije petljala u unutrašnje stvari Poljske, čak je davala signale za poboljšanjem saradnje. Da sumiramo, kako nešto što je u Poljskoj (ruski uticaj) bilo na nuli sada može da bude manji, tj da bude kraj istog, kada njega nije ni bilo još od raspada SSSR. Da pogledamo sada drugu stranu: vojnika NATO je na teritoriji Poljske više za nekoliko hiljada (oni misle da je to dobro za Poljsku? Bezbednosno nisu potrebni, a finansijski koštaju, ali OK); kada govorimo o uticaju, u Poljskoj postoji jedino SAD i EU uticaj, putem medija, lokalnih političara koji plaše sopstveni narod ruskom agresijom). Šta se sve u poljskim medijima moglo čuti i pročitati, i šta su pojedini političari izjavljivali, neko drugi bi, na mestu Rusije, davno prekinuo diplomatske odnose.

Mилош

pre 7 godina

Kada su u pitanju Poljsko-Ruski odnosi, ne može se gledati samo od početka Drugog svetskog rata. Velikih je tu ratova bilo između njih. Koliko me sećanje iz istorije služi, čak su poljaci jednom prilikom ušli i u Moskvu. Mali je period, od Drugog svetskog rata na ovamo, da bi se mogao shvatiti odnos Poljske i Rusije. Taj odnos treba posmatrati vekovima unazad.
A i istorija je čudo, ispade Nemačka svima, koje je uništavala, najveći saveznik...

Tomislav HR

pre 7 godina

Jadni ste. Sada niste pod uticajem Rusa, nego pod uticajem Amerikanaca. U čemu je razlika?
(A, 13. januar 2017 13:30)

Amerikanci im nisu bili okupirali pola zemlje u dogovoru sa nacistima i nisu im pobili dvadeset hiljada oficira, političara i intelektualaca u Katinskoj šumi.

Mislim da je to dovoljno.

ronin

pre 7 godina

mislim da mu je izjava glupa - ali on je politicar. iz njega govori licni interes - a interes naroda je da bude u dobrim odnosima sa svim drzavama, a posebno sa onima sa kojima se graniči i onima sa kojima najviše trguje...

Toxic

pre 7 godina

"Neznaju poljaci koga su primili u goste i koliko ce ih to kostati.
Steta za poljsku taman su se resili sovjeta a sad im dolaze amere.

Nista nisu naucili."

A jesu, jesu ... Poljaci su naučili školu kakva Srbima još kako fali. Vređaš inteligenciju Poljaka a to mi se ne sviđa.

A sad, adio...

pre 7 godina

Zadnji trzaji Obaminih odluka, koje Trampa ne obavezuju ni malo.
Kada se veliki nagode, mali uvek stradaju, Poljaci bi bar to trebalo da znaju.

Живојин Рилаковић

pre 7 godina

Е мој министре! А што не кажеш својим земљацима ко ће да храни и даје плате сваком од тих 7.000 америчких војника? Наиме ви, Пољаци. Свако обезбеђење (security) се плаћа. А кад буде повуци - потегни, нигде неће бити ни једног Американца. Ако мислиш да ће они да гину бранећи вас, онда си дозлабога наиван а можда и нешто горе.

артиљерац

pre 7 godina

@ Adriano_galliani Биће да си ти заборавио неке чињенице.СССР је
Пољској,маја 1939,понудио склапање војно-политичког пакта упереног
против Немачке.Пољска влада је ту иницијативу одбацила,уз коментар:
Ако треба да нас гази туђ чизма,боље да то буде немачка.Жеља им се
јако брзо испунила.

ilija

pre 7 godina

Taj voz ne sobraća više nigde, opasnosti su drugačije. A za takvu vožnju moraće da troše mnogo više na odbranu nego do sada, teško da će da se podgoje i brane, a uz to o odnosima evrope sa Rusima pitaju se Nemačka i Francuska. Razumljivo je da Poljska želi Ruse što dalje od sebe, bili su tampon zona izmedju SSSR i NATO, a tu razvoja nema, sada ta "čast" pripada Ukrajini. Ali malo je verovatno da je ovo nešto za slavlje. Sadašnjost ovog doba ima sve manju vrednost kada se za budućnost kladi na konflikt ili čak uverenje da je druga strana prestala da postoji.

Gandalf

pre 7 godina

A tenkovi svi u pustinjskoj kamuflazi, ma uvalili im viskove da ih ne bi morali vracati preko bare. To da je doslo 70 000 pa ajde, ovih 7000 vojnika i nisu nesto u slucaju ozbiljne invazije. Ma americka posla.

Spearman

pre 7 godina

Vi koji pisete kako nema razlike da li su ruski poltroni ili americki zivite u nekom paralelnom svetu. Neutralnost i nezavisnost ne postoje u stvarnom svetu, to su privilegije najvecih sila. Nijedna zemlja koja nije velika sila nije u potpunosti nezavisna. Kad je vec tako onda je bolje svoju nezavisnost predati bloku u kojem ipak vlada neki nivo prosperiteta, gde se postuju radnicka i ljudska prava u vecoj meri nego u drugom bloku, gde funkcionise pravni sistem. Neko insistiranje na potpunoj nezavisnosti u danasnjim okolnostima je samoubistvo.

Adriano_Galliani

pre 7 godina

...da vam je sadašnja garnitura bila na vlasti tridesetdevete,pravili bi svečani doček i Nemcima...trebalo je da vas Rusi ostave da sami izborite svoju slobodu...više bi cenili pale žrtve...ah...pardon...oslobodili bi vas Ameri,na kraju rata,kada su rešili da "brane svoje interesne zone"....ako bi ostalo šta preživelih Poljaka...ali,ljudi su nebitni u celoj priči...za vaše nove prijatelje...
(Mila, 13. januar 2017 09:50)

Mila, pa Staljin i Hitler su po dogovoru zajedno napali Poljsku. Eh ta komunisticka istorija gde je ova cinjenica zaboravljena :)

Torrente

pre 7 godina

Bravo Poljaci, vreme je da se Putinu pokažu zubi jer je napravio dovoljno zla po svetu. On rasporedjuje antiraketne sisteme i gomila vojsku tik na granicu s EU i ne sme niko da se žali, a sad mu je problem ovih 7.000 vojnika i par desetina tenkova koji brane poljsku. Svaki sileđžija doživi neslavan kraj na kraju.
(Ivan, 13. januar 2017 11:38)

Ma skroz si u pravu...
Planovi za invaziju na Poljsku bili već razrađeni, onda dođoše Ameri sa par hiljada vojnika i spasiše stvar.
Putin pocrveneo u licu i besno iscepao mape. Sada mora sve ispočetka.

nova jalta

pre 7 godina

Piše se o novoj Jalti, o zonama uticaja, ta nova granica po novome bi išla istočnom granicom katoličkih zemalja i to bi bila zona Zapada a istočno od toga zona Rusije tzv. evroazijska zona.

Ziveo u Rusiji,Znam

pre 7 godina

Bolje živeti za 1500 evra pod Amerima nego za 300 pod Rusima.
(Nick, 13. januar

Bolje ziveti i sa 30 evra pod Amerikancima, nego 15000 evra pod Rusima.

Камичак

pre 7 godina

(Aна, 13. januar 2017 11:48)

Потпуно сте тачно све навели. Али и не треба да се заборави да је тај Пољској мрски СССР са својом Црвеном Армијом поклонио Пољској територије предратне Немачке. Те територије данас чине више од трећине Пољске.

ns posmatrac

pre 7 godina

Neznaju poljaci koga su primili u goste i koliko ce ih to kostati.
Steta za poljsku taman su se resili sovjeta a sad im dolaze amere.

Nista nisu naucili.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 7 godina

Da. Ogromno, beskonačno veće, prisustvo Američkih vojnika, u Poljskoj u poredjenju sa, za Poljsku kobnom, 1939. god., kada je nije branio ni jedan
Američki (a bogami ni Engleski Francuski vojnik), jer im tada nisu bili saveznici.
A što se tiče brojke od 7.000 Američkih vojnika, to je jedva dovoljna pretnja za jednu omanju Rusku guberniju.

knez

pre 7 godina

Mi o ovome mozemo samo da sanjamo.
Kad ce nama Amerikanci doci i osigurati bezbednost od nepredvidljivg i nerazumnog istoka?
Zivim za taj dan.

Nikolai Valujev

pre 7 godina

Sada ce nasi rusofili da nam objasne kao ovo nije istina i da Poljaci ustvari vise vole "rusku čizmu" na ledjima, takodje da im je losije u EU nego u Varsavskom paktu.

Pricam ti pricu

pre 7 godina

Istorija je nebrojeno puta pokazala i dokazala da zemlje koje nisu u stanju da prehrane i opskrbe vlastito stanovnistvo svojom vlastitom ekonomijom uvek gube ratove i nebi trebalo da se upustaju u bilo kakve ratne avanture.

Paco

pre 7 godina

Sjaše Kurta da uzjaši Murta.Više se kao ne pitaju Rusi ali se pitaju Ameri.Ala vas je krenula sreća.
(misko, 13. januar 2017 10:03)

Mi smo medjutim stari demokrati, kod nas se pitaju i jedni i drugi.

Nbg

pre 7 godina

@ Mila: da li znate da su tokom II svetskog rata Nemačka i SSSR okupirali i podelili Poljsku? Verujem da su Poljaci podjednako podozrivi i prema Nemcima i prema Rusima.
(Zorann, 13. januar 2017 10:50)

Da li znate kakva zla su počinili Poljaci Rusima u 16 i 17v.?

Šule

pre 7 godina

...da vam je sadašnja garnitura bila na vlasti tridesetdevete,pravili bi svečani doček i Nemcima...trebalo je da vas Rusi ostave da sami izborite svoju slobodu...više bi cenili pale žrtve...ah...pardon...oslobodili bi vas Ameri,na kraju rata,kada su rešili da "brane svoje interesne zone"....ako bi ostalo šta preživelih Poljaka...ali,ljudi su nebitni u celoj priči...za vaše nove prijatelje...
(Mila, 13. januar 2017 09:50) # Link komentara

Amerika za razliku od Rusije nikada sa Hitlerom nije potpisala pakt o nenapadanju. To istorija pamti, kad već pričamo o interesima.

Aна

pre 7 godina

kao i na 50-godisnje ropstvo pod sovjetima (koje nije bilo opravdano, jer poljska za razliku od bugarske, rumunije, madjarske nije bila sila osovine pa da bude tako grubo kaznjena).trenutno zapad ispravlja svoje grehe prema poljskoj i to je dobro
(realista

Слабо познавање историје обично води лошим и погрешним политичким закључцима. Пољска није била сила осовине јер Хитлер није ни планирао да их очува као ентитет. Ни као државу, али ни као народ. Пољаци су заједно са Хитлером учествовали у комадању Чехословачке што је, вероватно, један од најсрамнијих војнополитичких потеза који је нека држава урадила у савременој историји. Међутим, ни то им није помогло да скоче у Хитлеровим очима. Касније су на рачун Јевреја побијених у Холокаусту и Пољаци себе представљали као велике жртве, мада су сами, након краја другог светског рата, починили неколико погрома над Јеврејима који су некако претекли од нациста. Срећом, Руси су их спречили.

genije

pre 7 godina

@onaj koji zna
U Poljskoj su najvise stradali jevreji (kao drzavljani Poljske, racunaju se u poljske zrtve), a poljaci se nesto nisu previse potresali oko toga. BBC i NG imaju par fenomenalnih dokumentaraca koji se izmedju ostalog bave i time.

istorija ne laze

pre 7 godina

lepa vest, koja uliva nadu da ipak nece biti ruske agresije na evropu, s obzirom da je tesko poverovati da ce rusi napasti americku vojsku, ma gde se ona nalazila. uzgred, poljaci najbolje poznaju ruse/sssr, verujem da su im jos uvek ziva secanja na pakt hitlera i staljina i zajednicko nacisticko-boljsevicko cepanje poljske, kao i na 50-godisnje ropstvo pod sovjetima (koje nije bilo opravdano, jer poljska za razliku od bugarske, rumunije, madjarske nije bila sila osovine pa da bude tako grubo kaznjena).trenutno zapad ispravlja svoje grehe prema poljskoj i to je dobro
(realista, 13. januar 2017 10:44)

Neverovatno je da u eri interneta postoje ljudi koji znaju da citaju, a nemaju elementarno znanje o tome sto pisu.
Ukratko, kroz istoriju su neuporedivo vise puta napadali Poljaci Ruse, nego obrnuto. Cak je u jednom periodu Poljak bio silom nametnut za ruskog cara! Dalje, nakon I svetskog rata vec u februaru 1919. novoformirana drzava Poljska napada SSSR i otima teritorije zahvaljujuci opstem rasulu u SSSR-u izazvanom gradjanskim ratom. Paktom Hitler-Staljin, dogovorena je podela Poljske po principu da se u SSSR vrate otete teritorije. Naposletku, kazes da Poljska nije bila medju silama Osovine. Da, nije bila, ali su Poljaci ratovali na istocnom forntu rame uz rame sa Nemcima. Tom prilikom su pocinjeni brojni ratni zlocini. To se ne zaboravlja.
Poenta price je da ima smisla samo Evropa koju ce uredjivati evropski narodi, a pre svega osovina Berlin-Moskva-Pariz-Rim.

bobac

pre 7 godina

nemojte deliti sovjete i ruse, i traziti izgovor to nisu rusu radili to su radili sovjeti! takav je sistem koji od komunizma do dana danasnjeg terorise pre svega svoj narod, pa onda i ostale.
to bi bilo kao npr da kazemo, jugosloveni a ne srbi, hrvati. a taj sistem jugoslavije i dan danas je tu, i dzabe svakom srbinu da je najveci na svetu, kada je sistem komunizma i jugoslavije jos prisutan kod njega. sta je onda on?

Komodor

pre 7 godina

Amerika za razliku od Rusije nikada sa Hitlerom nije potpisala pakt o nenapadanju. To istorija pamti, kad već pričamo o interesima.
(Šule, 13. januar 2017 11:39)

Ali Poljska jeste sa Hitlerom potpisala pakt o nenapadanju 1934. godine i jeste učestvovala sa Nemačkom i Mađarskom u rasparčavanju Čehoslovačke. I to istorija treba da pamti!

https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D1%99%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BF%D0%B0%D0%BA%D1%82_%D0%BE_%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%9A%D1%83

Swarog

pre 7 godina

Sudbina male zemlje neko napisa dole? Polska ima preko 40 miliona stanovnika! Ja mislim da je svo ovo sto njihovi politicari izjavljuju najobicnija paranoja. Recimo da se skrene paznja na sebe, mozda pojaca investiranje u naoruzanje. Dobro je i za unutrasnju upotrebu. Znate ono kao, mi stojimo na braniku Evrope i tako dalje... Danasnja Rusija tesko da bi mogla da napadne i okupira Poljsku, mislim to je neverovatno budalasta pretpostavka, cak i kad Poljska ne bi bila u NATO.

nemi posmatrač događaja

pre 7 godina

@realista
Za tvoju informaviju najveća razaranja u Poljskoj su izazvali Šveđani. Mongoli, tatari, nemci i rusi su bili mala deca spram njih. Stigli su da razore i Krakov ( do temelja) koji je na krajnjem jugu Poljske.

rusosaurus

pre 7 godina

Ruski uticaj je prestao u Poljskoj još daleke 1917.-1918. , a kasniji uticaj i poslušnost je bila iz sovjetske kancelarije u kojoj nije baš bilo puno etničkih Rusa npr.Staljin-Gruzijac ,Hruščov i Brežnjev -Ukrajinci .Kad se priča o podeli Poljske ne treba zaboraviti da je prilikom aneksije Čehoslovačke od strane nacista Poljska aktivno učestvovala i da je deo teritorije priključila Poljskoj.Poljska je 1939. do izbijanja rata graničila sa Rumunijom ( ko ne veruje nek pogleda mapu Evrope iz tog vremena).Antagonizam između Poljaka i Rusa traje 5 vekova , a Poljaci su čak i umarširali u Moskvu .Kasnije se obrnula priča .Ta netrpeljivost traje dugo i nikako je ne treba vezati za društveno uređenje .

2+2=5

pre 7 godina

Posle ce se poljaci goloruki boriti protiv tog kontigenta. I Poljaci su sve samo ne bezgresni prema Rusima. A Rusi su glupi jer su podelili Berlin, trebali su sve sebi uzeti, nemce i ostale saradnike proterati.
Zlo treceg rajha se vratilo a svi zmirimo i pravimo se, tako su i prosli put zmirili pa je bilo kasno.

mika

pre 7 godina

čitam ove komentare i niko da se seti da napiše šta se krije iza brda.Ameri su tu da bi očuvali postojanje nato saveza i namakli lovu za svoju vojnu industriju.Rusi nemaju nameru da okupiraju poljake ,a u slučaju rata ovi ne bi mogli da ih odbrane garantovano....

srce sumadije

pre 7 godina

Pametan potez.Oterati Ruski uticaj je najbolja stvar koju jedna zemlja moze sebi prirediti.Pametan ootez za razliku od proklete Srbije koja srlja u rusku propast.

Dex

pre 7 godina

"Ruskoj sferi uticaja" je došao kraj i sada ste umesto ruskih poltrona - američki poltroni! Zar to nije sjajno?
(Objavite, 13. januar 2017 09:48)

Kad je vec tako, bolje je biti na strani gde se bolje zivi.

Ivan

pre 7 godina

Bravo Poljaci, vreme je da se Putinu pokažu zubi jer je napravio dovoljno zla po svetu. On rasporedjuje antiraketne sisteme i gomila vojsku tik na granicu s EU i ne sme niko da se žali, a sad mu je problem ovih 7.000 vojnika i par desetina tenkova koji brane poljsku. Svaki sileđžija doživi neslavan kraj na kraju.

onaj koji zna

pre 7 godina

Srbi i poljaci su bili jedina dva naroda u Evropi koja su istovremeno ratovala protiv dva zla odnosno protiv nacista i komunista i iz tog razloga po zrtvama gledano platili i najvecu cenu u Evropi.

serbian secret cod *

pre 7 godina

Poljsku i poljake treba razumeti,njih su tunjavi boljsevici zverski tretirali i nosice te traume jos veoma dugo,njih je odrzala vera u Boga,poljaci su najveci vernici katolicke vere tako da i pored terora duh su sacuvali i to ih je i spasilo.Nazalost u poredjenju sa njima srbijance su tunjavi boljsevici duhovno totalno poremetili jer su nam verske objekte totalno obeznanili a narod mentalnim zlostavljanjem doveli u poremeceno stanje kojem ce trebati 50 godisnji oporavak za zdrav razum.Prestanak vaznosti Jalte srbiji ce znaciti svetlo na dnu mracnog tunela gde ce isceznuti SMRAD i VONJ tunjavih boljsevika.

promena

pre 7 godina

Uh sto volim izjave tog tipa konačna nezavisnost, večni mir, definitivni kraj, najbolji sportista svih vremena, itd. Prosto se naježim od izgovorenih gluposti. Kao da će vreme da stane, i kao da se nikad ništa neće promeniti. Tako i na vavilonskim tablica stoji neka nam traje valilon hiljadama godina (a nije uspeo ni par stotina), ko zna koliko večnih mirova je potpisano u istoriji, i svi su pregaženi. Hoću da kažem sledeće, samo je promena stalno.

Zorann

pre 7 godina

@ Mila: da li znate da su tokom II svetskog rata Nemačka i SSSR okupirali i podelili Poljsku? Verujem da su Poljaci podjednako podozrivi i prema Nemcima i prema Rusima.

Sloboda?

pre 7 godina

(Mila, 13. januar 2017 09:50)

Pa Poljaci se i jesu sami izborili za slobodu. Prvi put cujem da su Rusi pomogli Poljacima da izbore slobodu 1990.-te?
Ili ti pod slobodom podrazumijevas sovjetsku okupaciju koja je zamijenila onu nacisticku?

Medjed

pre 7 godina

Neće više tudja cizma gaziti Poljskom!?
Mislio sam da je lobotomisan narod skoncentrisan iskljucivo u našem podneblju, guta sve sto mu se servira.

Željko Vujotić

pre 7 godina

Gospodo Poljaci u pravu ste - ruski uticaj više ne postoji, ali niste nezavisni. To što ste od sad pod Amerikancima vaši zvaničnici proglašavaju pobedom demokratije. Sa vaše teritorije mogu poleteti rakete,a da vas niko ništa ne pita. Koliko ćete uživati i kako će se sve završiti pokazaće vreme.
Željko Duga

realista

pre 7 godina

lepa vest, koja uliva nadu da ipak nece biti ruske agresije na evropu, s obzirom da je tesko poverovati da ce rusi napasti americku vojsku, ma gde se ona nalazila. uzgred, poljaci najbolje poznaju ruse/sssr, verujem da su im jos uvek ziva secanja na pakt hitlera i staljina i zajednicko nacisticko-boljsevicko cepanje poljske, kao i na 50-godisnje ropstvo pod sovjetima (koje nije bilo opravdano, jer poljska za razliku od bugarske, rumunije, madjarske nije bila sila osovine pa da bude tako grubo kaznjena).trenutno zapad ispravlja svoje grehe prema poljskoj i to je dobro

laki78

pre 7 godina

Sudbina male zemlje je da ima gazdu.Viste samo zamenili jednog gazdu za drugog.Realno nalazite se u ofanzivnom savezu koji ima aspiracije prema Rusiji i koji u slucaju rata u prvih dva meseca nema mogucnost da zaustavi napredovanje Rusije bar do granice sa Nemackom.Nakon toga NATO ima odredjenu prednost.Ovim izjavama Poljaci direktno rade na svoju stetu.Ili su toliko glupi ili nisu ali im gazda iz Vasingtona zavrce ruku da ovo pricaju.Vama ni par stotina hiljada vojnika bi pomogli.

Progress

pre 7 godina

Jedna suverena zemlja poziva clanice vojnog saveza kojem i sama pripada da razmeste vojnike na svojoj teritoriji. U cemu je Problem? Ako taj Argument vazi za ruske vojnike i sirijsku Vladu, zasto ne bi vazilo i u ovom slucaju?

milutin

pre 7 godina

Slucajno sam bio u Boleslawiecu, kao folklorno drustvo, jer oni imaju saradnju sa Prnjavorom, gde sam nekada ziveo, i to zato sto je jedan deo Poljaka iz Prnjavora pre 7O godina se iselio u Boleslawiec.
Narod je veoma dobar tamo, voli nas narod, divni ljudi, ali strasno siromasan, gladan, nemojte lagati narod kako je NATO cizma donela nekome prosperitet. Otidite u Boleslawiec (na granici sa Nemackom) videcete odmah sve o cemu vam pricam.
Molim da mi ne cenzurisete tekst, vec objavite u celini.

nikola

pre 7 godina

Ne morate da razmišljate da li će Rusija staviti veto na ove ili one aktivnosti Poljske, i to je dobro, česitam.

Ali biste istovremeno trebali da počnete razmišljate da li će SAD staviti veto na ove ili one aktivnosti Poljske.

Mila

pre 7 godina

...da vam je sadašnja garnitura bila na vlasti tridesetdevete,pravili bi svečani doček i Nemcima...trebalo je da vas Rusi ostave da sami izborite svoju slobodu...više bi cenili pale žrtve...ah...pardon...oslobodili bi vas Ameri,na kraju rata,kada su rešili da "brane svoje interesne zone"....ako bi ostalo šta preživelih Poljaka...ali,ljudi su nebitni u celoj priči...za vaše nove prijatelje...

milutin

pre 7 godina

Slucajno sam bio u Boleslawiecu, kao folklorno drustvo, jer oni imaju saradnju sa Prnjavorom, gde sam nekada ziveo, i to zato sto je jedan deo Poljaka iz Prnjavora pre 7O godina se iselio u Boleslawiec.
Narod je veoma dobar tamo, voli nas narod, divni ljudi, ali strasno siromasan, gladan, nemojte lagati narod kako je NATO cizma donela nekome prosperitet. Otidite u Boleslawiec (na granici sa Nemackom) videcete odmah sve o cemu vam pricam.
Molim da mi ne cenzurisete tekst, vec objavite u celini.

Mila

pre 7 godina

...da vam je sadašnja garnitura bila na vlasti tridesetdevete,pravili bi svečani doček i Nemcima...trebalo je da vas Rusi ostave da sami izborite svoju slobodu...više bi cenili pale žrtve...ah...pardon...oslobodili bi vas Ameri,na kraju rata,kada su rešili da "brane svoje interesne zone"....ako bi ostalo šta preživelih Poljaka...ali,ljudi su nebitni u celoj priči...za vaše nove prijatelje...

nikola

pre 7 godina

Ne morate da razmišljate da li će Rusija staviti veto na ove ili one aktivnosti Poljske, i to je dobro, česitam.

Ali biste istovremeno trebali da počnete razmišljate da li će SAD staviti veto na ove ili one aktivnosti Poljske.

Željko Vujotić

pre 7 godina

Gospodo Poljaci u pravu ste - ruski uticaj više ne postoji, ali niste nezavisni. To što ste od sad pod Amerikancima vaši zvaničnici proglašavaju pobedom demokratije. Sa vaše teritorije mogu poleteti rakete,a da vas niko ništa ne pita. Koliko ćete uživati i kako će se sve završiti pokazaće vreme.
Željko Duga

Medjed

pre 7 godina

Neće više tudja cizma gaziti Poljskom!?
Mislio sam da je lobotomisan narod skoncentrisan iskljucivo u našem podneblju, guta sve sto mu se servira.

promena

pre 7 godina

Uh sto volim izjave tog tipa konačna nezavisnost, večni mir, definitivni kraj, najbolji sportista svih vremena, itd. Prosto se naježim od izgovorenih gluposti. Kao da će vreme da stane, i kao da se nikad ništa neće promeniti. Tako i na vavilonskim tablica stoji neka nam traje valilon hiljadama godina (a nije uspeo ni par stotina), ko zna koliko večnih mirova je potpisano u istoriji, i svi su pregaženi. Hoću da kažem sledeće, samo je promena stalno.

laki78

pre 7 godina

Sudbina male zemlje je da ima gazdu.Viste samo zamenili jednog gazdu za drugog.Realno nalazite se u ofanzivnom savezu koji ima aspiracije prema Rusiji i koji u slucaju rata u prvih dva meseca nema mogucnost da zaustavi napredovanje Rusije bar do granice sa Nemackom.Nakon toga NATO ima odredjenu prednost.Ovim izjavama Poljaci direktno rade na svoju stetu.Ili su toliko glupi ili nisu ali im gazda iz Vasingtona zavrce ruku da ovo pricaju.Vama ni par stotina hiljada vojnika bi pomogli.

rusosaurus

pre 7 godina

Ruski uticaj je prestao u Poljskoj još daleke 1917.-1918. , a kasniji uticaj i poslušnost je bila iz sovjetske kancelarije u kojoj nije baš bilo puno etničkih Rusa npr.Staljin-Gruzijac ,Hruščov i Brežnjev -Ukrajinci .Kad se priča o podeli Poljske ne treba zaboraviti da je prilikom aneksije Čehoslovačke od strane nacista Poljska aktivno učestvovala i da je deo teritorije priključila Poljskoj.Poljska je 1939. do izbijanja rata graničila sa Rumunijom ( ko ne veruje nek pogleda mapu Evrope iz tog vremena).Antagonizam između Poljaka i Rusa traje 5 vekova , a Poljaci su čak i umarširali u Moskvu .Kasnije se obrnula priča .Ta netrpeljivost traje dugo i nikako je ne treba vezati za društveno uređenje .

istorija ne laze

pre 7 godina

lepa vest, koja uliva nadu da ipak nece biti ruske agresije na evropu, s obzirom da je tesko poverovati da ce rusi napasti americku vojsku, ma gde se ona nalazila. uzgred, poljaci najbolje poznaju ruse/sssr, verujem da su im jos uvek ziva secanja na pakt hitlera i staljina i zajednicko nacisticko-boljsevicko cepanje poljske, kao i na 50-godisnje ropstvo pod sovjetima (koje nije bilo opravdano, jer poljska za razliku od bugarske, rumunije, madjarske nije bila sila osovine pa da bude tako grubo kaznjena).trenutno zapad ispravlja svoje grehe prema poljskoj i to je dobro
(realista, 13. januar 2017 10:44)

Neverovatno je da u eri interneta postoje ljudi koji znaju da citaju, a nemaju elementarno znanje o tome sto pisu.
Ukratko, kroz istoriju su neuporedivo vise puta napadali Poljaci Ruse, nego obrnuto. Cak je u jednom periodu Poljak bio silom nametnut za ruskog cara! Dalje, nakon I svetskog rata vec u februaru 1919. novoformirana drzava Poljska napada SSSR i otima teritorije zahvaljujuci opstem rasulu u SSSR-u izazvanom gradjanskim ratom. Paktom Hitler-Staljin, dogovorena je podela Poljske po principu da se u SSSR vrate otete teritorije. Naposletku, kazes da Poljska nije bila medju silama Osovine. Da, nije bila, ali su Poljaci ratovali na istocnom forntu rame uz rame sa Nemcima. Tom prilikom su pocinjeni brojni ratni zlocini. To se ne zaboravlja.
Poenta price je da ima smisla samo Evropa koju ce uredjivati evropski narodi, a pre svega osovina Berlin-Moskva-Pariz-Rim.

Sloboda?

pre 7 godina

(Mila, 13. januar 2017 09:50)

Pa Poljaci se i jesu sami izborili za slobodu. Prvi put cujem da su Rusi pomogli Poljacima da izbore slobodu 1990.-te?
Ili ti pod slobodom podrazumijevas sovjetsku okupaciju koja je zamijenila onu nacisticku?

realista

pre 7 godina

lepa vest, koja uliva nadu da ipak nece biti ruske agresije na evropu, s obzirom da je tesko poverovati da ce rusi napasti americku vojsku, ma gde se ona nalazila. uzgred, poljaci najbolje poznaju ruse/sssr, verujem da su im jos uvek ziva secanja na pakt hitlera i staljina i zajednicko nacisticko-boljsevicko cepanje poljske, kao i na 50-godisnje ropstvo pod sovjetima (koje nije bilo opravdano, jer poljska za razliku od bugarske, rumunije, madjarske nije bila sila osovine pa da bude tako grubo kaznjena).trenutno zapad ispravlja svoje grehe prema poljskoj i to je dobro

Progress

pre 7 godina

Jedna suverena zemlja poziva clanice vojnog saveza kojem i sama pripada da razmeste vojnike na svojoj teritoriji. U cemu je Problem? Ako taj Argument vazi za ruske vojnike i sirijsku Vladu, zasto ne bi vazilo i u ovom slucaju?

Aна

pre 7 godina

kao i na 50-godisnje ropstvo pod sovjetima (koje nije bilo opravdano, jer poljska za razliku od bugarske, rumunije, madjarske nije bila sila osovine pa da bude tako grubo kaznjena).trenutno zapad ispravlja svoje grehe prema poljskoj i to je dobro
(realista

Слабо познавање историје обично води лошим и погрешним политичким закључцима. Пољска није била сила осовине јер Хитлер није ни планирао да их очува као ентитет. Ни као државу, али ни као народ. Пољаци су заједно са Хитлером учествовали у комадању Чехословачке што је, вероватно, један од најсрамнијих војнополитичких потеза који је нека држава урадила у савременој историји. Међутим, ни то им није помогло да скоче у Хитлеровим очима. Касније су на рачун Јевреја побијених у Холокаусту и Пољаци себе представљали као велике жртве, мада су сами, након краја другог светског рата, починили неколико погрома над Јеврејима који су некако претекли од нациста. Срећом, Руси су их спречили.

Komodor

pre 7 godina

Amerika za razliku od Rusije nikada sa Hitlerom nije potpisala pakt o nenapadanju. To istorija pamti, kad već pričamo o interesima.
(Šule, 13. januar 2017 11:39)

Ali Poljska jeste sa Hitlerom potpisala pakt o nenapadanju 1934. godine i jeste učestvovala sa Nemačkom i Mađarskom u rasparčavanju Čehoslovačke. I to istorija treba da pamti!

https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D1%99%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BF%D0%B0%D0%BA%D1%82_%D0%BE_%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%9A%D1%83

serbian secret cod *

pre 7 godina

Poljsku i poljake treba razumeti,njih su tunjavi boljsevici zverski tretirali i nosice te traume jos veoma dugo,njih je odrzala vera u Boga,poljaci su najveci vernici katolicke vere tako da i pored terora duh su sacuvali i to ih je i spasilo.Nazalost u poredjenju sa njima srbijance su tunjavi boljsevici duhovno totalno poremetili jer su nam verske objekte totalno obeznanili a narod mentalnim zlostavljanjem doveli u poremeceno stanje kojem ce trebati 50 godisnji oporavak za zdrav razum.Prestanak vaznosti Jalte srbiji ce znaciti svetlo na dnu mracnog tunela gde ce isceznuti SMRAD i VONJ tunjavih boljsevika.

genije

pre 7 godina

@onaj koji zna
U Poljskoj su najvise stradali jevreji (kao drzavljani Poljske, racunaju se u poljske zrtve), a poljaci se nesto nisu previse potresali oko toga. BBC i NG imaju par fenomenalnih dokumentaraca koji se izmedju ostalog bave i time.

Zorann

pre 7 godina

@ Mila: da li znate da su tokom II svetskog rata Nemačka i SSSR okupirali i podelili Poljsku? Verujem da su Poljaci podjednako podozrivi i prema Nemcima i prema Rusima.

mika

pre 7 godina

čitam ove komentare i niko da se seti da napiše šta se krije iza brda.Ameri su tu da bi očuvali postojanje nato saveza i namakli lovu za svoju vojnu industriju.Rusi nemaju nameru da okupiraju poljake ,a u slučaju rata ovi ne bi mogli da ih odbrane garantovano....

Nbg

pre 7 godina

@ Mila: da li znate da su tokom II svetskog rata Nemačka i SSSR okupirali i podelili Poljsku? Verujem da su Poljaci podjednako podozrivi i prema Nemcima i prema Rusima.
(Zorann, 13. januar 2017 10:50)

Da li znate kakva zla su počinili Poljaci Rusima u 16 i 17v.?

nemi posmatrač događaja

pre 7 godina

@realista
Za tvoju informaviju najveća razaranja u Poljskoj su izazvali Šveđani. Mongoli, tatari, nemci i rusi su bili mala deca spram njih. Stigli su da razore i Krakov ( do temelja) koji je na krajnjem jugu Poljske.

Камичак

pre 7 godina

(Aна, 13. januar 2017 11:48)

Потпуно сте тачно све навели. Али и не треба да се заборави да је тај Пољској мрски СССР са својом Црвеном Армијом поклонио Пољској територије предратне Немачке. Те територије данас чине више од трећине Пољске.

srce sumadije

pre 7 godina

Pametan potez.Oterati Ruski uticaj je najbolja stvar koju jedna zemlja moze sebi prirediti.Pametan ootez za razliku od proklete Srbije koja srlja u rusku propast.

Torrente

pre 7 godina

Bravo Poljaci, vreme je da se Putinu pokažu zubi jer je napravio dovoljno zla po svetu. On rasporedjuje antiraketne sisteme i gomila vojsku tik na granicu s EU i ne sme niko da se žali, a sad mu je problem ovih 7.000 vojnika i par desetina tenkova koji brane poljsku. Svaki sileđžija doživi neslavan kraj na kraju.
(Ivan, 13. januar 2017 11:38)

Ma skroz si u pravu...
Planovi za invaziju na Poljsku bili već razrađeni, onda dođoše Ameri sa par hiljada vojnika i spasiše stvar.
Putin pocrveneo u licu i besno iscepao mape. Sada mora sve ispočetka.

Dex

pre 7 godina

"Ruskoj sferi uticaja" je došao kraj i sada ste umesto ruskih poltrona - američki poltroni! Zar to nije sjajno?
(Objavite, 13. januar 2017 09:48)

Kad je vec tako, bolje je biti na strani gde se bolje zivi.

2+2=5

pre 7 godina

Posle ce se poljaci goloruki boriti protiv tog kontigenta. I Poljaci su sve samo ne bezgresni prema Rusima. A Rusi su glupi jer su podelili Berlin, trebali su sve sebi uzeti, nemce i ostale saradnike proterati.
Zlo treceg rajha se vratilo a svi zmirimo i pravimo se, tako su i prosli put zmirili pa je bilo kasno.

Adriano_Galliani

pre 7 godina

...da vam je sadašnja garnitura bila na vlasti tridesetdevete,pravili bi svečani doček i Nemcima...trebalo je da vas Rusi ostave da sami izborite svoju slobodu...više bi cenili pale žrtve...ah...pardon...oslobodili bi vas Ameri,na kraju rata,kada su rešili da "brane svoje interesne zone"....ako bi ostalo šta preživelih Poljaka...ali,ljudi su nebitni u celoj priči...za vaše nove prijatelje...
(Mila, 13. januar 2017 09:50)

Mila, pa Staljin i Hitler su po dogovoru zajedno napali Poljsku. Eh ta komunisticka istorija gde je ova cinjenica zaboravljena :)

ns posmatrac

pre 7 godina

Neznaju poljaci koga su primili u goste i koliko ce ih to kostati.
Steta za poljsku taman su se resili sovjeta a sad im dolaze amere.

Nista nisu naucili.

Šule

pre 7 godina

...da vam je sadašnja garnitura bila na vlasti tridesetdevete,pravili bi svečani doček i Nemcima...trebalo je da vas Rusi ostave da sami izborite svoju slobodu...više bi cenili pale žrtve...ah...pardon...oslobodili bi vas Ameri,na kraju rata,kada su rešili da "brane svoje interesne zone"....ako bi ostalo šta preživelih Poljaka...ali,ljudi su nebitni u celoj priči...za vaše nove prijatelje...
(Mila, 13. januar 2017 09:50) # Link komentara

Amerika za razliku od Rusije nikada sa Hitlerom nije potpisala pakt o nenapadanju. To istorija pamti, kad već pričamo o interesima.

Nikolai Valujev

pre 7 godina

Sada ce nasi rusofili da nam objasne kao ovo nije istina i da Poljaci ustvari vise vole "rusku čizmu" na ledjima, takodje da im je losije u EU nego u Varsavskom paktu.

Swarog

pre 7 godina

Sudbina male zemlje neko napisa dole? Polska ima preko 40 miliona stanovnika! Ja mislim da je svo ovo sto njihovi politicari izjavljuju najobicnija paranoja. Recimo da se skrene paznja na sebe, mozda pojaca investiranje u naoruzanje. Dobro je i za unutrasnju upotrebu. Znate ono kao, mi stojimo na braniku Evrope i tako dalje... Danasnja Rusija tesko da bi mogla da napadne i okupira Poljsku, mislim to je neverovatno budalasta pretpostavka, cak i kad Poljska ne bi bila u NATO.

Toxic

pre 7 godina

"Neznaju poljaci koga su primili u goste i koliko ce ih to kostati.
Steta za poljsku taman su se resili sovjeta a sad im dolaze amere.

Nista nisu naucili."

A jesu, jesu ... Poljaci su naučili školu kakva Srbima još kako fali. Vređaš inteligenciju Poljaka a to mi se ne sviđa.

Ivan

pre 7 godina

Bravo Poljaci, vreme je da se Putinu pokažu zubi jer je napravio dovoljno zla po svetu. On rasporedjuje antiraketne sisteme i gomila vojsku tik na granicu s EU i ne sme niko da se žali, a sad mu je problem ovih 7.000 vojnika i par desetina tenkova koji brane poljsku. Svaki sileđžija doživi neslavan kraj na kraju.

Spearman

pre 7 godina

Vi koji pisete kako nema razlike da li su ruski poltroni ili americki zivite u nekom paralelnom svetu. Neutralnost i nezavisnost ne postoje u stvarnom svetu, to su privilegije najvecih sila. Nijedna zemlja koja nije velika sila nije u potpunosti nezavisna. Kad je vec tako onda je bolje svoju nezavisnost predati bloku u kojem ipak vlada neki nivo prosperiteta, gde se postuju radnicka i ljudska prava u vecoj meri nego u drugom bloku, gde funkcionise pravni sistem. Neko insistiranje na potpunoj nezavisnosti u danasnjim okolnostima je samoubistvo.

Paco

pre 7 godina

Sjaše Kurta da uzjaši Murta.Više se kao ne pitaju Rusi ali se pitaju Ameri.Ala vas je krenula sreća.
(misko, 13. januar 2017 10:03)

Mi smo medjutim stari demokrati, kod nas se pitaju i jedni i drugi.

knez

pre 7 godina

Mi o ovome mozemo samo da sanjamo.
Kad ce nama Amerikanci doci i osigurati bezbednost od nepredvidljivg i nerazumnog istoka?
Zivim za taj dan.

Ziveo u Rusiji,Znam

pre 7 godina

Bolje živeti za 1500 evra pod Amerima nego za 300 pod Rusima.
(Nick, 13. januar

Bolje ziveti i sa 30 evra pod Amerikancima, nego 15000 evra pod Rusima.

Gandalf

pre 7 godina

A tenkovi svi u pustinjskoj kamuflazi, ma uvalili im viskove da ih ne bi morali vracati preko bare. To da je doslo 70 000 pa ajde, ovih 7000 vojnika i nisu nesto u slucaju ozbiljne invazije. Ma americka posla.

Mилош

pre 7 godina

Kada su u pitanju Poljsko-Ruski odnosi, ne može se gledati samo od početka Drugog svetskog rata. Velikih je tu ratova bilo između njih. Koliko me sećanje iz istorije služi, čak su poljaci jednom prilikom ušli i u Moskvu. Mali je period, od Drugog svetskog rata na ovamo, da bi se mogao shvatiti odnos Poljske i Rusije. Taj odnos treba posmatrati vekovima unazad.
A i istorija je čudo, ispade Nemačka svima, koje je uništavala, najveći saveznik...

артиљерац

pre 7 godina

@ Adriano_galliani Биће да си ти заборавио неке чињенице.СССР је
Пољској,маја 1939,понудио склапање војно-политичког пакта упереног
против Немачке.Пољска влада је ту иницијативу одбацила,уз коментар:
Ако треба да нас гази туђ чизма,боље да то буде немачка.Жеља им се
јако брзо испунила.

Dane

pre 7 godina

Kraj ruskog uticaja? Da analiziramo ovo: ruske vojske je na zapadnim granicama Rusije bilo tri puta manje nego sada (sada ih je oko 350 000); barem tri puta više raketa (ofanzivnih i defanzivnih) je okrenuto prema Poljskoj nego što je bilo ranije; odnosi između dve zemlje su zatrovani isključivo retorikom sa poljske strane koja izmišlja namere Rusije da ih napadne; Rusija je milion puta ponovila da je suludo napadati bilo koju članicu NATO jer bi to značio rat sa celim NATO; Rusija (ne SSSR) se nikada nije petljala u unutrašnje stvari Poljske, čak je davala signale za poboljšanjem saradnje. Da sumiramo, kako nešto što je u Poljskoj (ruski uticaj) bilo na nuli sada može da bude manji, tj da bude kraj istog, kada njega nije ni bilo još od raspada SSSR. Da pogledamo sada drugu stranu: vojnika NATO je na teritoriji Poljske više za nekoliko hiljada (oni misle da je to dobro za Poljsku? Bezbednosno nisu potrebni, a finansijski koštaju, ali OK); kada govorimo o uticaju, u Poljskoj postoji jedino SAD i EU uticaj, putem medija, lokalnih političara koji plaše sopstveni narod ruskom agresijom). Šta se sve u poljskim medijima moglo čuti i pročitati, i šta su pojedini političari izjavljivali, neko drugi bi, na mestu Rusije, davno prekinuo diplomatske odnose.

onaj koji zna

pre 7 godina

Srbi i poljaci su bili jedina dva naroda u Evropi koja su istovremeno ratovala protiv dva zla odnosno protiv nacista i komunista i iz tog razloga po zrtvama gledano platili i najvecu cenu u Evropi.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 7 godina

Da. Ogromno, beskonačno veće, prisustvo Američkih vojnika, u Poljskoj u poredjenju sa, za Poljsku kobnom, 1939. god., kada je nije branio ni jedan
Američki (a bogami ni Engleski Francuski vojnik), jer im tada nisu bili saveznici.
A što se tiče brojke od 7.000 Američkih vojnika, to je jedva dovoljna pretnja za jednu omanju Rusku guberniju.

Pricam ti pricu

pre 7 godina

Istorija je nebrojeno puta pokazala i dokazala da zemlje koje nisu u stanju da prehrane i opskrbe vlastito stanovnistvo svojom vlastitom ekonomijom uvek gube ratove i nebi trebalo da se upustaju u bilo kakve ratne avanture.

Aleksandar

pre 7 godina

Poljaci ipak najbolje znaju kako čvrsti ruski zagrljaj lomi rebra pa kopaju i rukama i nogama da se u istom više nikad ne nađu. Al' nema veze, sad će Srbi brže bolje da im objasne kako greše i da treba da se ugledaju na nas jer mi, za razliku od njih, očito znamo šta radimo... E sad što je u međuvremenu Poljska postala nedostižni san za Srbiju to nema veze, to je zato što nas svi mrze jer smo najpametniji...

Живојин Рилаковић

pre 7 godina

Е мој министре! А што не кажеш својим земљацима ко ће да храни и даје плате сваком од тих 7.000 америчких војника? Наиме ви, Пољаци. Свако обезбеђење (security) се плаћа. А кад буде повуци - потегни, нигде неће бити ни једног Американца. Ако мислиш да ће они да гину бранећи вас, онда си дозлабога наиван а можда и нешто горе.

bobac

pre 7 godina

nemojte deliti sovjete i ruse, i traziti izgovor to nisu rusu radili to su radili sovjeti! takav je sistem koji od komunizma do dana danasnjeg terorise pre svega svoj narod, pa onda i ostale.
to bi bilo kao npr da kazemo, jugosloveni a ne srbi, hrvati. a taj sistem jugoslavije i dan danas je tu, i dzabe svakom srbinu da je najveci na svetu, kada je sistem komunizma i jugoslavije jos prisutan kod njega. sta je onda on?

Камичак

pre 7 godina

Amerikanci im nisu bili okupirali pola zemlje u dogovoru sa nacistima i nisu im pobili dvadeset hiljada oficira, političara i intelektualaca u Katinskoj šumi.

Mislim da je to dovoljno.
(Tomislav HR, 13. januar 2017 14:37)

Dokle više sa tim da je Rusija okupirala pola Poljske. To što je SSSR vratila nazad nikada nije bila Poljska sem tih 18 godina. U toj i takvoj Poljskoj je bio Viljnus, današnji glavni grad Litvanije. Bila je cela zapadna Belorusija i zapadni deo Ukrajine. Pa neka im vrate sad ako ih toliko podržavaju.

Aleksandar

pre 7 godina

@(Mila, 13. januar 2017 09:50)

O kakvoj slobodi pričaš, pa Staljin i Hitler su delili Poljsku kao Sloba i Tuđman Bosnu onomad. Ne zna se ko je u tim dilovnjima pobio više Poljaka, a i jedan od zvaničnih razloga zašto je počeo Drugi svetski rat je i to što su Nemci rešili da zađu u deo koji je po rusko-nemačkom dogovoru pripadao Rusiji.

Jedino što su posle 6 godina svi Nemačkoj slomili zube pa se vratila kući da vida rane pod okupacijom, dok je jadna Poljska ostala Rusiji kao ratni plen i tako tavorila sa ruskom čizmom za vratom do 90-ih i dok SSSR konačno nije pukao.

I ti se pitaš što Poljaci ne vole Ruse?!? Pa posle tog iskustva potpisali bi i ugovor sa đavolom samo da drži Ruse podalje od njih.

A sad, adio...

pre 7 godina

Zadnji trzaji Obaminih odluka, koje Trampa ne obavezuju ni malo.
Kada se veliki nagode, mali uvek stradaju, Poljaci bi bar to trebalo da znaju.

ronin

pre 7 godina

mislim da mu je izjava glupa - ali on je politicar. iz njega govori licni interes - a interes naroda je da bude u dobrim odnosima sa svim drzavama, a posebno sa onima sa kojima se graniči i onima sa kojima najviše trguje...

Tomislav HR

pre 7 godina

Jadni ste. Sada niste pod uticajem Rusa, nego pod uticajem Amerikanaca. U čemu je razlika?
(A, 13. januar 2017 13:30)

Amerikanci im nisu bili okupirali pola zemlje u dogovoru sa nacistima i nisu im pobili dvadeset hiljada oficira, političara i intelektualaca u Katinskoj šumi.

Mislim da je to dovoljno.

ilija

pre 7 godina

Taj voz ne sobraća više nigde, opasnosti su drugačije. A za takvu vožnju moraće da troše mnogo više na odbranu nego do sada, teško da će da se podgoje i brane, a uz to o odnosima evrope sa Rusima pitaju se Nemačka i Francuska. Razumljivo je da Poljska želi Ruse što dalje od sebe, bili su tampon zona izmedju SSSR i NATO, a tu razvoja nema, sada ta "čast" pripada Ukrajini. Ali malo je verovatno da je ovo nešto za slavlje. Sadašnjost ovog doba ima sve manju vrednost kada se za budućnost kladi na konflikt ili čak uverenje da je druga strana prestala da postoji.

dioptrija

pre 7 godina

Izjednačavanje u negativnom smislu odnos Amerike i Rusije prema Poljskoj može samo neko kome "ruska dioptrija"zamagljuje vid.Bio i boravio u Poljskoj dožvio šta obični Poljaci misle i osjećaju prema svojim velikim i moćnim komšijama.

dioptrija

pre 7 godina

Izjednačavanje u negativnom smislu odnos Amerike i Rusije prema Poljskoj može samo neko kome "ruska dioptrija"zamagljuje vid.Bio i boravio u Poljskoj dožvio šta obični Poljaci misle i osjećaju prema svojim velikim i moćnim komšijama.

nova jalta

pre 7 godina

Piše se o novoj Jalti, o zonama uticaja, ta nova granica po novome bi išla istočnom granicom katoličkih zemalja i to bi bila zona Zapada a istočno od toga zona Rusije tzv. evroazijska zona.

realista

pre 7 godina

lepa vest, koja uliva nadu da ipak nece biti ruske agresije na evropu, s obzirom da je tesko poverovati da ce rusi napasti americku vojsku, ma gde se ona nalazila. uzgred, poljaci najbolje poznaju ruse/sssr, verujem da su im jos uvek ziva secanja na pakt hitlera i staljina i zajednicko nacisticko-boljsevicko cepanje poljske, kao i na 50-godisnje ropstvo pod sovjetima (koje nije bilo opravdano, jer poljska za razliku od bugarske, rumunije, madjarske nije bila sila osovine pa da bude tako grubo kaznjena).trenutno zapad ispravlja svoje grehe prema poljskoj i to je dobro

serbian secret cod *

pre 7 godina

Poljsku i poljake treba razumeti,njih su tunjavi boljsevici zverski tretirali i nosice te traume jos veoma dugo,njih je odrzala vera u Boga,poljaci su najveci vernici katolicke vere tako da i pored terora duh su sacuvali i to ih je i spasilo.Nazalost u poredjenju sa njima srbijance su tunjavi boljsevici duhovno totalno poremetili jer su nam verske objekte totalno obeznanili a narod mentalnim zlostavljanjem doveli u poremeceno stanje kojem ce trebati 50 godisnji oporavak za zdrav razum.Prestanak vaznosti Jalte srbiji ce znaciti svetlo na dnu mracnog tunela gde ce isceznuti SMRAD i VONJ tunjavih boljsevika.

Sloboda?

pre 7 godina

(Mila, 13. januar 2017 09:50)

Pa Poljaci se i jesu sami izborili za slobodu. Prvi put cujem da su Rusi pomogli Poljacima da izbore slobodu 1990.-te?
Ili ti pod slobodom podrazumijevas sovjetsku okupaciju koja je zamijenila onu nacisticku?

Ivan

pre 7 godina

Bravo Poljaci, vreme je da se Putinu pokažu zubi jer je napravio dovoljno zla po svetu. On rasporedjuje antiraketne sisteme i gomila vojsku tik na granicu s EU i ne sme niko da se žali, a sad mu je problem ovih 7.000 vojnika i par desetina tenkova koji brane poljsku. Svaki sileđžija doživi neslavan kraj na kraju.

srce sumadije

pre 7 godina

Pametan potez.Oterati Ruski uticaj je najbolja stvar koju jedna zemlja moze sebi prirediti.Pametan ootez za razliku od proklete Srbije koja srlja u rusku propast.

knez

pre 7 godina

Mi o ovome mozemo samo da sanjamo.
Kad ce nama Amerikanci doci i osigurati bezbednost od nepredvidljivg i nerazumnog istoka?
Zivim za taj dan.

Šule

pre 7 godina

...da vam je sadašnja garnitura bila na vlasti tridesetdevete,pravili bi svečani doček i Nemcima...trebalo je da vas Rusi ostave da sami izborite svoju slobodu...više bi cenili pale žrtve...ah...pardon...oslobodili bi vas Ameri,na kraju rata,kada su rešili da "brane svoje interesne zone"....ako bi ostalo šta preživelih Poljaka...ali,ljudi su nebitni u celoj priči...za vaše nove prijatelje...
(Mila, 13. januar 2017 09:50) # Link komentara

Amerika za razliku od Rusije nikada sa Hitlerom nije potpisala pakt o nenapadanju. To istorija pamti, kad već pričamo o interesima.

Mila

pre 7 godina

...da vam je sadašnja garnitura bila na vlasti tridesetdevete,pravili bi svečani doček i Nemcima...trebalo je da vas Rusi ostave da sami izborite svoju slobodu...više bi cenili pale žrtve...ah...pardon...oslobodili bi vas Ameri,na kraju rata,kada su rešili da "brane svoje interesne zone"....ako bi ostalo šta preživelih Poljaka...ali,ljudi su nebitni u celoj priči...za vaše nove prijatelje...

onaj koji zna

pre 7 godina

Srbi i poljaci su bili jedina dva naroda u Evropi koja su istovremeno ratovala protiv dva zla odnosno protiv nacista i komunista i iz tog razloga po zrtvama gledano platili i najvecu cenu u Evropi.

Toxic

pre 7 godina

"Neznaju poljaci koga su primili u goste i koliko ce ih to kostati.
Steta za poljsku taman su se resili sovjeta a sad im dolaze amere.

Nista nisu naucili."

A jesu, jesu ... Poljaci su naučili školu kakva Srbima još kako fali. Vređaš inteligenciju Poljaka a to mi se ne sviđa.

Dex

pre 7 godina

"Ruskoj sferi uticaja" je došao kraj i sada ste umesto ruskih poltrona - američki poltroni! Zar to nije sjajno?
(Objavite, 13. januar 2017 09:48)

Kad je vec tako, bolje je biti na strani gde se bolje zivi.

bobac

pre 7 godina

nemojte deliti sovjete i ruse, i traziti izgovor to nisu rusu radili to su radili sovjeti! takav je sistem koji od komunizma do dana danasnjeg terorise pre svega svoj narod, pa onda i ostale.
to bi bilo kao npr da kazemo, jugosloveni a ne srbi, hrvati. a taj sistem jugoslavije i dan danas je tu, i dzabe svakom srbinu da je najveci na svetu, kada je sistem komunizma i jugoslavije jos prisutan kod njega. sta je onda on?

Zorann

pre 7 godina

@ Mila: da li znate da su tokom II svetskog rata Nemačka i SSSR okupirali i podelili Poljsku? Verujem da su Poljaci podjednako podozrivi i prema Nemcima i prema Rusima.

milutin

pre 7 godina

Slucajno sam bio u Boleslawiecu, kao folklorno drustvo, jer oni imaju saradnju sa Prnjavorom, gde sam nekada ziveo, i to zato sto je jedan deo Poljaka iz Prnjavora pre 7O godina se iselio u Boleslawiec.
Narod je veoma dobar tamo, voli nas narod, divni ljudi, ali strasno siromasan, gladan, nemojte lagati narod kako je NATO cizma donela nekome prosperitet. Otidite u Boleslawiec (na granici sa Nemackom) videcete odmah sve o cemu vam pricam.
Molim da mi ne cenzurisete tekst, vec objavite u celini.

Nikolai Valujev

pre 7 godina

Sada ce nasi rusofili da nam objasne kao ovo nije istina i da Poljaci ustvari vise vole "rusku čizmu" na ledjima, takodje da im je losije u EU nego u Varsavskom paktu.

istorija ne laze

pre 7 godina

lepa vest, koja uliva nadu da ipak nece biti ruske agresije na evropu, s obzirom da je tesko poverovati da ce rusi napasti americku vojsku, ma gde se ona nalazila. uzgred, poljaci najbolje poznaju ruse/sssr, verujem da su im jos uvek ziva secanja na pakt hitlera i staljina i zajednicko nacisticko-boljsevicko cepanje poljske, kao i na 50-godisnje ropstvo pod sovjetima (koje nije bilo opravdano, jer poljska za razliku od bugarske, rumunije, madjarske nije bila sila osovine pa da bude tako grubo kaznjena).trenutno zapad ispravlja svoje grehe prema poljskoj i to je dobro
(realista, 13. januar 2017 10:44)

Neverovatno je da u eri interneta postoje ljudi koji znaju da citaju, a nemaju elementarno znanje o tome sto pisu.
Ukratko, kroz istoriju su neuporedivo vise puta napadali Poljaci Ruse, nego obrnuto. Cak je u jednom periodu Poljak bio silom nametnut za ruskog cara! Dalje, nakon I svetskog rata vec u februaru 1919. novoformirana drzava Poljska napada SSSR i otima teritorije zahvaljujuci opstem rasulu u SSSR-u izazvanom gradjanskim ratom. Paktom Hitler-Staljin, dogovorena je podela Poljske po principu da se u SSSR vrate otete teritorije. Naposletku, kazes da Poljska nije bila medju silama Osovine. Da, nije bila, ali su Poljaci ratovali na istocnom forntu rame uz rame sa Nemcima. Tom prilikom su pocinjeni brojni ratni zlocini. To se ne zaboravlja.
Poenta price je da ima smisla samo Evropa koju ce uredjivati evropski narodi, a pre svega osovina Berlin-Moskva-Pariz-Rim.

2+2=5

pre 7 godina

Posle ce se poljaci goloruki boriti protiv tog kontigenta. I Poljaci su sve samo ne bezgresni prema Rusima. A Rusi su glupi jer su podelili Berlin, trebali su sve sebi uzeti, nemce i ostale saradnike proterati.
Zlo treceg rajha se vratilo a svi zmirimo i pravimo se, tako su i prosli put zmirili pa je bilo kasno.

ns posmatrac

pre 7 godina

Neznaju poljaci koga su primili u goste i koliko ce ih to kostati.
Steta za poljsku taman su se resili sovjeta a sad im dolaze amere.

Nista nisu naucili.

Željko Vujotić

pre 7 godina

Gospodo Poljaci u pravu ste - ruski uticaj više ne postoji, ali niste nezavisni. To što ste od sad pod Amerikancima vaši zvaničnici proglašavaju pobedom demokratije. Sa vaše teritorije mogu poleteti rakete,a da vas niko ništa ne pita. Koliko ćete uživati i kako će se sve završiti pokazaće vreme.
Željko Duga

Progress

pre 7 godina

Jedna suverena zemlja poziva clanice vojnog saveza kojem i sama pripada da razmeste vojnike na svojoj teritoriji. U cemu je Problem? Ako taj Argument vazi za ruske vojnike i sirijsku Vladu, zasto ne bi vazilo i u ovom slucaju?

Ziveo u Rusiji,Znam

pre 7 godina

Bolje živeti za 1500 evra pod Amerima nego za 300 pod Rusima.
(Nick, 13. januar

Bolje ziveti i sa 30 evra pod Amerikancima, nego 15000 evra pod Rusima.

Medjed

pre 7 godina

Neće više tudja cizma gaziti Poljskom!?
Mislio sam da je lobotomisan narod skoncentrisan iskljucivo u našem podneblju, guta sve sto mu se servira.

Nbg

pre 7 godina

@ Mila: da li znate da su tokom II svetskog rata Nemačka i SSSR okupirali i podelili Poljsku? Verujem da su Poljaci podjednako podozrivi i prema Nemcima i prema Rusima.
(Zorann, 13. januar 2017 10:50)

Da li znate kakva zla su počinili Poljaci Rusima u 16 i 17v.?

laki78

pre 7 godina

Sudbina male zemlje je da ima gazdu.Viste samo zamenili jednog gazdu za drugog.Realno nalazite se u ofanzivnom savezu koji ima aspiracije prema Rusiji i koji u slucaju rata u prvih dva meseca nema mogucnost da zaustavi napredovanje Rusije bar do granice sa Nemackom.Nakon toga NATO ima odredjenu prednost.Ovim izjavama Poljaci direktno rade na svoju stetu.Ili su toliko glupi ili nisu ali im gazda iz Vasingtona zavrce ruku da ovo pricaju.Vama ni par stotina hiljada vojnika bi pomogli.

nikola

pre 7 godina

Ne morate da razmišljate da li će Rusija staviti veto na ove ili one aktivnosti Poljske, i to je dobro, česitam.

Ali biste istovremeno trebali da počnete razmišljate da li će SAD staviti veto na ove ili one aktivnosti Poljske.

Aна

pre 7 godina

kao i na 50-godisnje ropstvo pod sovjetima (koje nije bilo opravdano, jer poljska za razliku od bugarske, rumunije, madjarske nije bila sila osovine pa da bude tako grubo kaznjena).trenutno zapad ispravlja svoje grehe prema poljskoj i to je dobro
(realista

Слабо познавање историје обично води лошим и погрешним политичким закључцима. Пољска није била сила осовине јер Хитлер није ни планирао да их очува као ентитет. Ни као државу, али ни као народ. Пољаци су заједно са Хитлером учествовали у комадању Чехословачке што је, вероватно, један од најсрамнијих војнополитичких потеза који је нека држава урадила у савременој историји. Међутим, ни то им није помогло да скоче у Хитлеровим очима. Касније су на рачун Јевреја побијених у Холокаусту и Пољаци себе представљали као велике жртве, мада су сами, након краја другог светског рата, починили неколико погрома над Јеврејима који су некако претекли од нациста. Срећом, Руси су их спречили.

Adriano_Galliani

pre 7 godina

...da vam je sadašnja garnitura bila na vlasti tridesetdevete,pravili bi svečani doček i Nemcima...trebalo je da vas Rusi ostave da sami izborite svoju slobodu...više bi cenili pale žrtve...ah...pardon...oslobodili bi vas Ameri,na kraju rata,kada su rešili da "brane svoje interesne zone"....ako bi ostalo šta preživelih Poljaka...ali,ljudi su nebitni u celoj priči...za vaše nove prijatelje...
(Mila, 13. januar 2017 09:50)

Mila, pa Staljin i Hitler su po dogovoru zajedno napali Poljsku. Eh ta komunisticka istorija gde je ova cinjenica zaboravljena :)

Tomislav HR

pre 7 godina

Jadni ste. Sada niste pod uticajem Rusa, nego pod uticajem Amerikanaca. U čemu je razlika?
(A, 13. januar 2017 13:30)

Amerikanci im nisu bili okupirali pola zemlje u dogovoru sa nacistima i nisu im pobili dvadeset hiljada oficira, političara i intelektualaca u Katinskoj šumi.

Mislim da je to dovoljno.

mika

pre 7 godina

čitam ove komentare i niko da se seti da napiše šta se krije iza brda.Ameri su tu da bi očuvali postojanje nato saveza i namakli lovu za svoju vojnu industriju.Rusi nemaju nameru da okupiraju poljake ,a u slučaju rata ovi ne bi mogli da ih odbrane garantovano....

Torrente

pre 7 godina

Bravo Poljaci, vreme je da se Putinu pokažu zubi jer je napravio dovoljno zla po svetu. On rasporedjuje antiraketne sisteme i gomila vojsku tik na granicu s EU i ne sme niko da se žali, a sad mu je problem ovih 7.000 vojnika i par desetina tenkova koji brane poljsku. Svaki sileđžija doživi neslavan kraj na kraju.
(Ivan, 13. januar 2017 11:38)

Ma skroz si u pravu...
Planovi za invaziju na Poljsku bili već razrađeni, onda dođoše Ameri sa par hiljada vojnika i spasiše stvar.
Putin pocrveneo u licu i besno iscepao mape. Sada mora sve ispočetka.

promena

pre 7 godina

Uh sto volim izjave tog tipa konačna nezavisnost, večni mir, definitivni kraj, najbolji sportista svih vremena, itd. Prosto se naježim od izgovorenih gluposti. Kao da će vreme da stane, i kao da se nikad ništa neće promeniti. Tako i na vavilonskim tablica stoji neka nam traje valilon hiljadama godina (a nije uspeo ni par stotina), ko zna koliko večnih mirova je potpisano u istoriji, i svi su pregaženi. Hoću da kažem sledeće, samo je promena stalno.

Swarog

pre 7 godina

Sudbina male zemlje neko napisa dole? Polska ima preko 40 miliona stanovnika! Ja mislim da je svo ovo sto njihovi politicari izjavljuju najobicnija paranoja. Recimo da se skrene paznja na sebe, mozda pojaca investiranje u naoruzanje. Dobro je i za unutrasnju upotrebu. Znate ono kao, mi stojimo na braniku Evrope i tako dalje... Danasnja Rusija tesko da bi mogla da napadne i okupira Poljsku, mislim to je neverovatno budalasta pretpostavka, cak i kad Poljska ne bi bila u NATO.

Spearman

pre 7 godina

Vi koji pisete kako nema razlike da li su ruski poltroni ili americki zivite u nekom paralelnom svetu. Neutralnost i nezavisnost ne postoje u stvarnom svetu, to su privilegije najvecih sila. Nijedna zemlja koja nije velika sila nije u potpunosti nezavisna. Kad je vec tako onda je bolje svoju nezavisnost predati bloku u kojem ipak vlada neki nivo prosperiteta, gde se postuju radnicka i ljudska prava u vecoj meri nego u drugom bloku, gde funkcionise pravni sistem. Neko insistiranje na potpunoj nezavisnosti u danasnjim okolnostima je samoubistvo.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 7 godina

Da. Ogromno, beskonačno veće, prisustvo Američkih vojnika, u Poljskoj u poredjenju sa, za Poljsku kobnom, 1939. god., kada je nije branio ni jedan
Američki (a bogami ni Engleski Francuski vojnik), jer im tada nisu bili saveznici.
A što se tiče brojke od 7.000 Američkih vojnika, to je jedva dovoljna pretnja za jednu omanju Rusku guberniju.

Gandalf

pre 7 godina

A tenkovi svi u pustinjskoj kamuflazi, ma uvalili im viskove da ih ne bi morali vracati preko bare. To da je doslo 70 000 pa ajde, ovih 7000 vojnika i nisu nesto u slucaju ozbiljne invazije. Ma americka posla.

Aleksandar

pre 7 godina

@(Mila, 13. januar 2017 09:50)

O kakvoj slobodi pričaš, pa Staljin i Hitler su delili Poljsku kao Sloba i Tuđman Bosnu onomad. Ne zna se ko je u tim dilovnjima pobio više Poljaka, a i jedan od zvaničnih razloga zašto je počeo Drugi svetski rat je i to što su Nemci rešili da zađu u deo koji je po rusko-nemačkom dogovoru pripadao Rusiji.

Jedino što su posle 6 godina svi Nemačkoj slomili zube pa se vratila kući da vida rane pod okupacijom, dok je jadna Poljska ostala Rusiji kao ratni plen i tako tavorila sa ruskom čizmom za vratom do 90-ih i dok SSSR konačno nije pukao.

I ti se pitaš što Poljaci ne vole Ruse?!? Pa posle tog iskustva potpisali bi i ugovor sa đavolom samo da drži Ruse podalje od njih.

nemi posmatrač događaja

pre 7 godina

@realista
Za tvoju informaviju najveća razaranja u Poljskoj su izazvali Šveđani. Mongoli, tatari, nemci i rusi su bili mala deca spram njih. Stigli su da razore i Krakov ( do temelja) koji je na krajnjem jugu Poljske.

Komodor

pre 7 godina

Amerika za razliku od Rusije nikada sa Hitlerom nije potpisala pakt o nenapadanju. To istorija pamti, kad već pričamo o interesima.
(Šule, 13. januar 2017 11:39)

Ali Poljska jeste sa Hitlerom potpisala pakt o nenapadanju 1934. godine i jeste učestvovala sa Nemačkom i Mađarskom u rasparčavanju Čehoslovačke. I to istorija treba da pamti!

https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D1%99%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BF%D0%B0%D0%BA%D1%82_%D0%BE_%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%9A%D1%83

Aleksandar

pre 7 godina

Poljaci ipak najbolje znaju kako čvrsti ruski zagrljaj lomi rebra pa kopaju i rukama i nogama da se u istom više nikad ne nađu. Al' nema veze, sad će Srbi brže bolje da im objasne kako greše i da treba da se ugledaju na nas jer mi, za razliku od njih, očito znamo šta radimo... E sad što je u međuvremenu Poljska postala nedostižni san za Srbiju to nema veze, to je zato što nas svi mrze jer smo najpametniji...

Камичак

pre 7 godina

Amerikanci im nisu bili okupirali pola zemlje u dogovoru sa nacistima i nisu im pobili dvadeset hiljada oficira, političara i intelektualaca u Katinskoj šumi.

Mislim da je to dovoljno.
(Tomislav HR, 13. januar 2017 14:37)

Dokle više sa tim da je Rusija okupirala pola Poljske. To što je SSSR vratila nazad nikada nije bila Poljska sem tih 18 godina. U toj i takvoj Poljskoj je bio Viljnus, današnji glavni grad Litvanije. Bila je cela zapadna Belorusija i zapadni deo Ukrajine. Pa neka im vrate sad ako ih toliko podržavaju.

Живојин Рилаковић

pre 7 godina

Е мој министре! А што не кажеш својим земљацима ко ће да храни и даје плате сваком од тих 7.000 америчких војника? Наиме ви, Пољаци. Свако обезбеђење (security) се плаћа. А кад буде повуци - потегни, нигде неће бити ни једног Американца. Ако мислиш да ће они да гину бранећи вас, онда си дозлабога наиван а можда и нешто горе.

Dane

pre 7 godina

Kraj ruskog uticaja? Da analiziramo ovo: ruske vojske je na zapadnim granicama Rusije bilo tri puta manje nego sada (sada ih je oko 350 000); barem tri puta više raketa (ofanzivnih i defanzivnih) je okrenuto prema Poljskoj nego što je bilo ranije; odnosi između dve zemlje su zatrovani isključivo retorikom sa poljske strane koja izmišlja namere Rusije da ih napadne; Rusija je milion puta ponovila da je suludo napadati bilo koju članicu NATO jer bi to značio rat sa celim NATO; Rusija (ne SSSR) se nikada nije petljala u unutrašnje stvari Poljske, čak je davala signale za poboljšanjem saradnje. Da sumiramo, kako nešto što je u Poljskoj (ruski uticaj) bilo na nuli sada može da bude manji, tj da bude kraj istog, kada njega nije ni bilo još od raspada SSSR. Da pogledamo sada drugu stranu: vojnika NATO je na teritoriji Poljske više za nekoliko hiljada (oni misle da je to dobro za Poljsku? Bezbednosno nisu potrebni, a finansijski koštaju, ali OK); kada govorimo o uticaju, u Poljskoj postoji jedino SAD i EU uticaj, putem medija, lokalnih političara koji plaše sopstveni narod ruskom agresijom). Šta se sve u poljskim medijima moglo čuti i pročitati, i šta su pojedini političari izjavljivali, neko drugi bi, na mestu Rusije, davno prekinuo diplomatske odnose.

rusosaurus

pre 7 godina

Ruski uticaj je prestao u Poljskoj još daleke 1917.-1918. , a kasniji uticaj i poslušnost je bila iz sovjetske kancelarije u kojoj nije baš bilo puno etničkih Rusa npr.Staljin-Gruzijac ,Hruščov i Brežnjev -Ukrajinci .Kad se priča o podeli Poljske ne treba zaboraviti da je prilikom aneksije Čehoslovačke od strane nacista Poljska aktivno učestvovala i da je deo teritorije priključila Poljskoj.Poljska je 1939. do izbijanja rata graničila sa Rumunijom ( ko ne veruje nek pogleda mapu Evrope iz tog vremena).Antagonizam između Poljaka i Rusa traje 5 vekova , a Poljaci su čak i umarširali u Moskvu .Kasnije se obrnula priča .Ta netrpeljivost traje dugo i nikako je ne treba vezati za društveno uređenje .

Камичак

pre 7 godina

(Aна, 13. januar 2017 11:48)

Потпуно сте тачно све навели. Али и не треба да се заборави да је тај Пољској мрски СССР са својом Црвеном Армијом поклонио Пољској територије предратне Немачке. Те територије данас чине више од трећине Пољске.

артиљерац

pre 7 godina

@ Adriano_galliani Биће да си ти заборавио неке чињенице.СССР је
Пољској,маја 1939,понудио склапање војно-политичког пакта упереног
против Немачке.Пољска влада је ту иницијативу одбацила,уз коментар:
Ако треба да нас гази туђ чизма,боље да то буде немачка.Жеља им се
јако брзо испунила.

genije

pre 7 godina

@onaj koji zna
U Poljskoj su najvise stradali jevreji (kao drzavljani Poljske, racunaju se u poljske zrtve), a poljaci se nesto nisu previse potresali oko toga. BBC i NG imaju par fenomenalnih dokumentaraca koji se izmedju ostalog bave i time.

dioptrija

pre 7 godina

Izjednačavanje u negativnom smislu odnos Amerike i Rusije prema Poljskoj može samo neko kome "ruska dioptrija"zamagljuje vid.Bio i boravio u Poljskoj dožvio šta obični Poljaci misle i osjećaju prema svojim velikim i moćnim komšijama.

A sad, adio...

pre 7 godina

Zadnji trzaji Obaminih odluka, koje Trampa ne obavezuju ni malo.
Kada se veliki nagode, mali uvek stradaju, Poljaci bi bar to trebalo da znaju.

dioptrija

pre 7 godina

Izjednačavanje u negativnom smislu odnos Amerike i Rusije prema Poljskoj može samo neko kome "ruska dioptrija"zamagljuje vid.Bio i boravio u Poljskoj dožvio šta obični Poljaci misle i osjećaju prema svojim velikim i moćnim komšijama.

Pricam ti pricu

pre 7 godina

Istorija je nebrojeno puta pokazala i dokazala da zemlje koje nisu u stanju da prehrane i opskrbe vlastito stanovnistvo svojom vlastitom ekonomijom uvek gube ratove i nebi trebalo da se upustaju u bilo kakve ratne avanture.

ronin

pre 7 godina

mislim da mu je izjava glupa - ali on je politicar. iz njega govori licni interes - a interes naroda je da bude u dobrim odnosima sa svim drzavama, a posebno sa onima sa kojima se graniči i onima sa kojima najviše trguje...

ilija

pre 7 godina

Taj voz ne sobraća više nigde, opasnosti su drugačije. A za takvu vožnju moraće da troše mnogo više na odbranu nego do sada, teško da će da se podgoje i brane, a uz to o odnosima evrope sa Rusima pitaju se Nemačka i Francuska. Razumljivo je da Poljska želi Ruse što dalje od sebe, bili su tampon zona izmedju SSSR i NATO, a tu razvoja nema, sada ta "čast" pripada Ukrajini. Ali malo je verovatno da je ovo nešto za slavlje. Sadašnjost ovog doba ima sve manju vrednost kada se za budućnost kladi na konflikt ili čak uverenje da je druga strana prestala da postoji.

Mилош

pre 7 godina

Kada su u pitanju Poljsko-Ruski odnosi, ne može se gledati samo od početka Drugog svetskog rata. Velikih je tu ratova bilo između njih. Koliko me sećanje iz istorije služi, čak su poljaci jednom prilikom ušli i u Moskvu. Mali je period, od Drugog svetskog rata na ovamo, da bi se mogao shvatiti odnos Poljske i Rusije. Taj odnos treba posmatrati vekovima unazad.
A i istorija je čudo, ispade Nemačka svima, koje je uništavala, najveći saveznik...

nova jalta

pre 7 godina

Piše se o novoj Jalti, o zonama uticaja, ta nova granica po novome bi išla istočnom granicom katoličkih zemalja i to bi bila zona Zapada a istočno od toga zona Rusije tzv. evroazijska zona.

Paco

pre 7 godina

Sjaše Kurta da uzjaši Murta.Više se kao ne pitaju Rusi ali se pitaju Ameri.Ala vas je krenula sreća.
(misko, 13. januar 2017 10:03)

Mi smo medjutim stari demokrati, kod nas se pitaju i jedni i drugi.