Utorak, 07.10.2003.

09:00

Kovačević: Zašto baš Divac

Izvor: B92

Kovaèeviæ: Zašto baš Divac IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

20 Komentari

Sortiraj po:

Dzontra Volta

pre 20 godina

Sve je ovde jako jednostavno. Americke kompanije (na zalost ne najjace) su kupile Knjaz Milos, a Divac je tu samo posrednik koji ce uzeti proviziju.

Mr.Exer

pre 20 godina

Strucnjaci od malo ispod koji tako zdusno insistiraju da se pravo prvenstva u dokapitalizaciji ustupi bez licitacije "nasim" ljudima iz inostranstva ili "nasima" koji rade za strane kompanije ili kako god vec, ako bi bili dobri da mi objasne, u cemu je razlika prodati firmu John Smith-u (koji mozda da i kintu vise)ili Djoki Markovicu? Da li ce Djoka to bratski da podeli sa rajom kao zemljak i patriota ili sta vec?

Posmatrac

pre 20 godina

Svako ima pravo da ulozi svoje pare gde hoce. Nije uopste bitno da li je to Divac, Coca Cola, Nestle itd. vec da ta prodaja bude javna i dostupna svim konkurentima. Na osnovu kojih kriterijuma je Divac izabran? Da li su akcije ponudjene drugima? Ko jos stoji iza Divca i zasto se to krije? To sve stvari koje bacaju sumnju na ceo posao. Sto se patriotizma tice sam Divac je na televiziji rekao da se vodi cisto poslovnim interesima, sto znaci da tu od patriotizma nema ni "p". Biznis se uostalom i ne radi sa patriotizmom vec interesom. Srbiji treba svez kapital iz inostranstva i to najvise u vidu grinfild investicija da bi se uopste ovde nesto pokrenulo, narod zaposlio i ekonomija krenula.

vili

pre 20 godina

Ako je Divac uistinu patriota neka kupi dionice Zastave,to bi bilo pravo ulaganje.bolje da je Kneza kupila Jamnica ili neko derugo poduzeće koje zna posao.
Pozdrav iz HR

Divac

pre 20 godina

Ma kakav Divac patriota pa ide na ustrb sebe davajuci novac po Srbiji. Ma dajte molim vas, ko jos veruje u takve price. Ne bi on ulozio da ne misli da ce izvuci ko zna koliko iz te firme i mislim da i nije ulozio nesto... To su samo price, na kraju krajeva, mozda je on i pijun koji kupuje firme po Srbiji zarad Amerikanaca koji ga vode kroz NBA ligu i nalaze mu transfere i ekipe. Pustite se te price o patriotizmu, sto bi on bio veci patriota od svih nas ili mozda je to sve obrnuto - pomoc strancima da pokupuju sve sto je nase i sto valja.....

g-din x

pre 20 godina

Ucviljena gospoda koja su ispala iz trke za kupovinu Knjaza mogu da stanu u red za kupovinu Aleksinackih rudnika! P.S. Samo jedan je Vlade ostali su blede kopije!

Gile

pre 20 godina

Sta je lose u tome sto uspesnu srpsku firmu kupuje uspesan Srbin, za koga barem znamo i koliko i kako je zaradio novac?! Sto se tice "americkih firmi" iza njegovih ledja, pa zar niste procitali da je i u njima ima imucnih Srba? Naravno da je bolje da se proda nasim ljudima, jer interes strane kompanije uskoro moze biti i zatvaranje fabrike, kao sto je slucaj sa mnogim uspesnim firmama u Madjarskoj (npr fabrika autobusa).

g.m.

pre 20 godina

Izuzetno cenim g. Divca kao sportistu, ali, ako je dokapitalizacija ponudjena samo njemu, a nije se radilo o javnim ponudama - pa ko ponudi najbolje uslove, onda je i u ovoj sferi - mrak.

IvanS

pre 20 godina

Divca cenim neizmerno, kao kosarkasa i coveka, ali kakve to veze ima sa kupovinom jedne firme? G-din Kovacevic je potpuno u pravu. Zasto i ostali nisu imali ista prava u kupovini Knjaza?

Dana

pre 20 godina

Sve u svemu mislim da se i Divac uputio u nesto ne sigurno. Prava je hrabrost uloziti u tu zemlju a on zaista mnogo ulaze, da ne kazem, on je jedan redak covek koji ulaze u Srbiju. Ne verujm da je to u njegovom materijalnom interesu koliko je stvar u njegovom srcu, patriotizmu i zelji da na bilo koji nacin pomogne Srbiji. Ja podrzavam svaki njegov korak jer se sve pokazalo uspesno sta god da je poceo da radi...

Gradimir STEFANOVIC

pre 20 godina

Svaka osoba je prirodno programirana da bude patriota. Neko to ispoljava vise ili manje zavisnno od situacije u kojoj se nalazi i mogucnosti da to ispolji. Gospodin Divac je izvrstan sportista koji je imao prilike i mogucnosti da izrazi svoj patriotizam. Svi smo se radovali medaljama koje su dobijane uz njegovo besprekorno sportsko i patriotsko ponasanje. Medjutim, u ovoj situaciji, mnogima pa i meni se cini, da Gospodin Divac pokusava da "materijalizuje" steceni publicitet baziran na njegovom patriotizmu. Pokusavam da ubedim sebe da Gospodin Divac nije jurisao na "neprijateljske koseve" da bi jednog dana kupio pod povoljnijim uslovima neku fabriku i ostvario znacajnu zaradu. Ako je zaista tako, onda su sportisti u nacionalnim reprezentacijama gladijatori modernih vremena, a mi posmatraci, ustvari velike budale. Da li ubuduce trebamo da otvaramo kladionice na temu "koliko ce se presudni gol ili kos za nasu reprezentaciju vrednovati u finansijskim transakcijama nasih zvezda. Sportisti bi trebalo da znaju da se njihovi postupci mogu vrednovati i na ovaj nacin i shodno tome insistirati na regularnoj i fer trzisnoj utakmici. Tada ce njihovi rezultati biti priznati i na terenu i u svakodnevnom zivotu.

Tosa

pre 20 godina

Zasto da, a zasto ne? Sta je bolje, sta je gore? U srpskoj tranziciji i privatizaciji, poznati ili najpoznatiji ili cuveni ili eminentni domaci ekonomisti i pravnici i profesori ekonomije i prava kritikuju sve poteze Vlade. Njihovi predlozi tipa "postupak nije los, ali moze mnogo bolje ako napravi plan, strategija ili saceka povoljnija ponuda, izabere poznatiji kupac sa odlicnim programom", dosta zbunjuju obicne gradjane. Stice se utisak da pravi strucnjaci nisu ukljuceni u proces tranzicije i privatizacije. Onog momenta kada "zaboravljeni" ekspert postane deo tima prestaju njegova upozorenja o manama pojedinih aranzmana i pocinju pohvale "novom" nacinu rada, a istovremeno ekspert koji je istupio iz tima objasnjava prednosti "starog" modela i veoma opasne zamke koje se kriju u "novom" modelu. Naravno, sustina ostaje ista - iza brige za ugrozene radnike i propalu drzavu kriju se lose ljudske osobine karakteristicne za nase strucnjake. Nasa ekonomija i pravni poredak su odavno u krizi, bolje reci da su nam to najslabije tacke, ali i dalje su to najcenjenije discipline. Bez namere za vrednovanjem i poredjenjem struka i zanimanja, kada se objektivno sagleda nasa istorija u poslednjih 50 godina uocava se da smo u gotovo svim privrednim i drustvenim oblastima (prirodne nauke, inzenjerske nauke, medicinske nauke, sport i umetnost) dostigli prosecan svetski nivo (negde i sam vrh). S druge strane, pravni sistem i ekonomija imaju i imali su jake adute kada su u pitanju lose karakteristike: medju prvima u korupciji; medju prvima po velicini sive ekonomije; jedna od najvecih i najgorih inflacija u istoriji; kradja glasova; donosenje losih zakona i krsenje svih mogucih zakona pravila i odredbi.
Na kraju se postavlja pitanje da li u Srbiji postoje iskusni eksperti koji bi mogli da potpuno objektivno i strucno predloze kvalitetnu strategiju i plan tranzicije i razvoja.

ZP

pre 20 godina

Ako je potrebno nekom dati prioritet naravno uz sve prethodno zadovoljene uslove onda to mora biti naš čovek. Našem čoveku će makar iz razloga što mu je ime srpsko malo jače kucati srce za našu zemlju i ljude bez obzira koliko je ta zemlja nepravedna prema njemu. Vlasnicima stranih kompanija kuca samo ako upumpava dolare i evre a ako njih nema staće. Pa logično je da će Divac okupiti investitore kojima je on garant pa nema čovek kapital od 115 miliona evra na izvolte (55 za kupovinu akcija + 60 za investicije) a po tom osnovu ko su oni i odakle su nama apsolutno nije bitno. Knjaz Miloš i svako državno preduzeće se mora privatizovati a ono koje je dobro tim pre jer će se od njega i najbolje dobiti, pa neće valjda neko kupiti nešto što ne vredi nego suprotno. Ukoliko ostane kako jeste iz političkih razloga će se postavljati direktori po uspešnim firmama koji će ih nestručnošću upropastiti i finansijski opljačkati. Zato na prodaju ! Kome? Divcu !

nsv

pre 20 godina

I u ovom slucaju Srbija ostaje dosledna svojoj nedemokratskoj tradiciji. Zasto se prodaje vecinski paket akcija jedne uspesne firme koji moze svima da donese korist? Divcevo je brine o svojoj imovini i da misli kako da je uveca, a posao Vlade je da brine o dobrobiti drzave i njenih gradjana! Da li je taj princip ovde ispostovan? Mi kao da zelimo da Divcu napunimo dzepove a onda od njega da ocekujemo milost. Rajinski mentalitet i dalje caruje u Srbiji.

Saša Novak @ NL

pre 20 godina

Odgovor: Divac je popularan u narodu i promocija njegovog imena kao vlasnika vecinskog deonicara Knjaza Milosa je cist populisticki potez vlade Srbije kao odgovor na politicku nekorektnu ofanzivu opozicije u vezi sa privatizacijom. Ovo je u ocima naroda 1:0 za vlast.
Ipak je realnost drugacija, iza Divca se krije nekoliko nepoznatih americkih kompanija koji sudeluju kao deonicari i nisam siguran dali su provereni godisnji rezultati tih kompanija kao i poslovanje u prva tri kvartala ove godine.....
Jos uvek smatram da je Coca Cola kao svetski gigant bio bolji i poslovniji izbor za kontinuitet Knjaza Milosa koji je ocito u velikim dugovima i u velikim problemima, nasuprot lazima koje nam serviraju "patriotske" snage na politickoj sceni Srbije.
Toj takozvanoj patriotskoj opoziciji se moglo jednostavno zapusiti usta cistim pitanjem "Dokle je njihova ideologija inacenja prema svetu, takozvani patriotizam i SAMOUPRAVLJANJE dovela Knjaz Milos i ostala propala preduzeca Srbije? Knjaz Milos ima proizvodnju, mozda i poslednju tehnologiju ali sta to vredi ako ne plasiras proizvode na svetska trzista i uhvatis se u kostac sa konkurencijom, kao jedini recept prezivljavanja. Coca Cola bi koristila ime "Knjaz Milos" tamo gde je to uspesno a tamo gde nije neko drugo, vazno je proizvoditi, prodavati i siriti trziste a roba koja stoji na lageru nema vrednost vec samo kosta dok se ne proda. Trebalo se sa Knjazom cisto poslovno postaviti tokom privatizacije i uci sa onim partnerom u posao koji ima najrealniji/izvodljiv biznisplan. Knjaz Divcu je cista politicka odluka, sa mojim internacionalnim industrijskim iskustvom sam ocekivao vise profesionalizma i manje stranackog primitivizma tokom ove privatizacije; vlada nije smela da se spusti na nivo demagogije koju koristi opozicija. Pitam se kome bi prodali Zastavu, Ladi (patriotski) ili Volkswagenu (poslovno)?

Dragana

pre 20 godina

Naravno da je on najbolji ulagac za "Knjaz Milos". Gospodin Divac je osoba koja je prvenstveno puno doprinela nasem sportu, a da ne pricam o tome koliko je pozitivnih stvari uradio za Srbiju, reklame, dobrotvorne svrhe, koliko je samo deci pruzio. To njemu nije bilo potrebno, jer je njegov zivot sredjen,zahvaljujuci velikom radu i odricanju,tako da sve sto je uradio doslo je iz srca. Smatram da ce isto tako iz srca, sve uciniti da bi nasu najpoznatiju mineralnu vodu doveo u rang svetskih voda.
Sacekajmo koju godinu gosp. Kovacevicu, uspeh je zagarantovan, ali ne dolazi preko noci, kao sto mnogi od vas pokusavaju da urade. Kao sto sam vec navela, smatram da gosp.Divac zna sta je rad i dobar markenting, a takva osoba nama i treba, a te price mozda je mogao neko drugi ostavite za neki drugi film, u kojem verovatno neku od uloga igra neko ko vam je dobar drug, rodjak itd. Dosta nam je takvih!!!

ZiBra

pre 20 godina

Sadasnje rukovodstvo Knjaza oporalo se svom snagom Koka koli i Nestle-u, koristeci, pri tome, cak i patriotske parole. Sada im g Divac, kao kupce, dovodi izvesne americke kompanje! U cemu je razlika?

Miroslav:R

pre 20 godina

Doskora je samo Divac kupovao Knjaz Milos .Sad vec pocinju da cure informacije da tu ima i amerikanaca .Pitam se da li je Divac samo pijun u igri .Zasto srpska vlada prodaje vecinski dijo akcija jedne uspjesne firme .Svaka pametna zemlja u takvim slucajevima prodaje 49% posto a zadrzava 51% posto.Zasto nema javnog natjecaja u prodaji vec tu privelegiju ima samo jedan covjek iz koga se krije neko drugi ko je nepoznat.

Ivan II

pre 20 godina

Gospodin Kovacevic je sa jedne strane apsolutno u pravu ali sa druge strane uvek postoji ime i autoritet nase kosarkaske legende koja stoji iza ovoga posla. Jasno je da to nije garancije ni "dobroj" privatizaciji ni uspesnom poslovanju ali je marketinski vrlo jak adut. Drugacije ce se osecati i sami zaposleni, drugacije i potencijalni saradnici kad znaju da jedno takvo ime stoji iza ovoga posla i ove kompanije. Divac zna sta nosi njegovo ime i koliko ono kosta, tako da je i to jedna cifra koju ne mozes staviti na papir prilikom kupovine ali je moras uzeti u obzir. Pozdrav.

Miroslav:R

pre 20 godina

Doskora je samo Divac kupovao Knjaz Milos .Sad vec pocinju da cure informacije da tu ima i amerikanaca .Pitam se da li je Divac samo pijun u igri .Zasto srpska vlada prodaje vecinski dijo akcija jedne uspjesne firme .Svaka pametna zemlja u takvim slucajevima prodaje 49% posto a zadrzava 51% posto.Zasto nema javnog natjecaja u prodaji vec tu privelegiju ima samo jedan covjek iz koga se krije neko drugi ko je nepoznat.

Ivan II

pre 20 godina

Gospodin Kovacevic je sa jedne strane apsolutno u pravu ali sa druge strane uvek postoji ime i autoritet nase kosarkaske legende koja stoji iza ovoga posla. Jasno je da to nije garancije ni "dobroj" privatizaciji ni uspesnom poslovanju ali je marketinski vrlo jak adut. Drugacije ce se osecati i sami zaposleni, drugacije i potencijalni saradnici kad znaju da jedno takvo ime stoji iza ovoga posla i ove kompanije. Divac zna sta nosi njegovo ime i koliko ono kosta, tako da je i to jedna cifra koju ne mozes staviti na papir prilikom kupovine ali je moras uzeti u obzir. Pozdrav.

ZiBra

pre 20 godina

Sadasnje rukovodstvo Knjaza oporalo se svom snagom Koka koli i Nestle-u, koristeci, pri tome, cak i patriotske parole. Sada im g Divac, kao kupce, dovodi izvesne americke kompanje! U cemu je razlika?

Dragana

pre 20 godina

Naravno da je on najbolji ulagac za "Knjaz Milos". Gospodin Divac je osoba koja je prvenstveno puno doprinela nasem sportu, a da ne pricam o tome koliko je pozitivnih stvari uradio za Srbiju, reklame, dobrotvorne svrhe, koliko je samo deci pruzio. To njemu nije bilo potrebno, jer je njegov zivot sredjen,zahvaljujuci velikom radu i odricanju,tako da sve sto je uradio doslo je iz srca. Smatram da ce isto tako iz srca, sve uciniti da bi nasu najpoznatiju mineralnu vodu doveo u rang svetskih voda.
Sacekajmo koju godinu gosp. Kovacevicu, uspeh je zagarantovan, ali ne dolazi preko noci, kao sto mnogi od vas pokusavaju da urade. Kao sto sam vec navela, smatram da gosp.Divac zna sta je rad i dobar markenting, a takva osoba nama i treba, a te price mozda je mogao neko drugi ostavite za neki drugi film, u kojem verovatno neku od uloga igra neko ko vam je dobar drug, rodjak itd. Dosta nam je takvih!!!

nsv

pre 20 godina

I u ovom slucaju Srbija ostaje dosledna svojoj nedemokratskoj tradiciji. Zasto se prodaje vecinski paket akcija jedne uspesne firme koji moze svima da donese korist? Divcevo je brine o svojoj imovini i da misli kako da je uveca, a posao Vlade je da brine o dobrobiti drzave i njenih gradjana! Da li je taj princip ovde ispostovan? Mi kao da zelimo da Divcu napunimo dzepove a onda od njega da ocekujemo milost. Rajinski mentalitet i dalje caruje u Srbiji.

Saša Novak @ NL

pre 20 godina

Odgovor: Divac je popularan u narodu i promocija njegovog imena kao vlasnika vecinskog deonicara Knjaza Milosa je cist populisticki potez vlade Srbije kao odgovor na politicku nekorektnu ofanzivu opozicije u vezi sa privatizacijom. Ovo je u ocima naroda 1:0 za vlast.
Ipak je realnost drugacija, iza Divca se krije nekoliko nepoznatih americkih kompanija koji sudeluju kao deonicari i nisam siguran dali su provereni godisnji rezultati tih kompanija kao i poslovanje u prva tri kvartala ove godine.....
Jos uvek smatram da je Coca Cola kao svetski gigant bio bolji i poslovniji izbor za kontinuitet Knjaza Milosa koji je ocito u velikim dugovima i u velikim problemima, nasuprot lazima koje nam serviraju "patriotske" snage na politickoj sceni Srbije.
Toj takozvanoj patriotskoj opoziciji se moglo jednostavno zapusiti usta cistim pitanjem "Dokle je njihova ideologija inacenja prema svetu, takozvani patriotizam i SAMOUPRAVLJANJE dovela Knjaz Milos i ostala propala preduzeca Srbije? Knjaz Milos ima proizvodnju, mozda i poslednju tehnologiju ali sta to vredi ako ne plasiras proizvode na svetska trzista i uhvatis se u kostac sa konkurencijom, kao jedini recept prezivljavanja. Coca Cola bi koristila ime "Knjaz Milos" tamo gde je to uspesno a tamo gde nije neko drugo, vazno je proizvoditi, prodavati i siriti trziste a roba koja stoji na lageru nema vrednost vec samo kosta dok se ne proda. Trebalo se sa Knjazom cisto poslovno postaviti tokom privatizacije i uci sa onim partnerom u posao koji ima najrealniji/izvodljiv biznisplan. Knjaz Divcu je cista politicka odluka, sa mojim internacionalnim industrijskim iskustvom sam ocekivao vise profesionalizma i manje stranackog primitivizma tokom ove privatizacije; vlada nije smela da se spusti na nivo demagogije koju koristi opozicija. Pitam se kome bi prodali Zastavu, Ladi (patriotski) ili Volkswagenu (poslovno)?

Tosa

pre 20 godina

Zasto da, a zasto ne? Sta je bolje, sta je gore? U srpskoj tranziciji i privatizaciji, poznati ili najpoznatiji ili cuveni ili eminentni domaci ekonomisti i pravnici i profesori ekonomije i prava kritikuju sve poteze Vlade. Njihovi predlozi tipa "postupak nije los, ali moze mnogo bolje ako napravi plan, strategija ili saceka povoljnija ponuda, izabere poznatiji kupac sa odlicnim programom", dosta zbunjuju obicne gradjane. Stice se utisak da pravi strucnjaci nisu ukljuceni u proces tranzicije i privatizacije. Onog momenta kada "zaboravljeni" ekspert postane deo tima prestaju njegova upozorenja o manama pojedinih aranzmana i pocinju pohvale "novom" nacinu rada, a istovremeno ekspert koji je istupio iz tima objasnjava prednosti "starog" modela i veoma opasne zamke koje se kriju u "novom" modelu. Naravno, sustina ostaje ista - iza brige za ugrozene radnike i propalu drzavu kriju se lose ljudske osobine karakteristicne za nase strucnjake. Nasa ekonomija i pravni poredak su odavno u krizi, bolje reci da su nam to najslabije tacke, ali i dalje su to najcenjenije discipline. Bez namere za vrednovanjem i poredjenjem struka i zanimanja, kada se objektivno sagleda nasa istorija u poslednjih 50 godina uocava se da smo u gotovo svim privrednim i drustvenim oblastima (prirodne nauke, inzenjerske nauke, medicinske nauke, sport i umetnost) dostigli prosecan svetski nivo (negde i sam vrh). S druge strane, pravni sistem i ekonomija imaju i imali su jake adute kada su u pitanju lose karakteristike: medju prvima u korupciji; medju prvima po velicini sive ekonomije; jedna od najvecih i najgorih inflacija u istoriji; kradja glasova; donosenje losih zakona i krsenje svih mogucih zakona pravila i odredbi.
Na kraju se postavlja pitanje da li u Srbiji postoje iskusni eksperti koji bi mogli da potpuno objektivno i strucno predloze kvalitetnu strategiju i plan tranzicije i razvoja.

ZP

pre 20 godina

Ako je potrebno nekom dati prioritet naravno uz sve prethodno zadovoljene uslove onda to mora biti naš čovek. Našem čoveku će makar iz razloga što mu je ime srpsko malo jače kucati srce za našu zemlju i ljude bez obzira koliko je ta zemlja nepravedna prema njemu. Vlasnicima stranih kompanija kuca samo ako upumpava dolare i evre a ako njih nema staće. Pa logično je da će Divac okupiti investitore kojima je on garant pa nema čovek kapital od 115 miliona evra na izvolte (55 za kupovinu akcija + 60 za investicije) a po tom osnovu ko su oni i odakle su nama apsolutno nije bitno. Knjaz Miloš i svako državno preduzeće se mora privatizovati a ono koje je dobro tim pre jer će se od njega i najbolje dobiti, pa neće valjda neko kupiti nešto što ne vredi nego suprotno. Ukoliko ostane kako jeste iz političkih razloga će se postavljati direktori po uspešnim firmama koji će ih nestručnošću upropastiti i finansijski opljačkati. Zato na prodaju ! Kome? Divcu !

Gradimir STEFANOVIC

pre 20 godina

Svaka osoba je prirodno programirana da bude patriota. Neko to ispoljava vise ili manje zavisnno od situacije u kojoj se nalazi i mogucnosti da to ispolji. Gospodin Divac je izvrstan sportista koji je imao prilike i mogucnosti da izrazi svoj patriotizam. Svi smo se radovali medaljama koje su dobijane uz njegovo besprekorno sportsko i patriotsko ponasanje. Medjutim, u ovoj situaciji, mnogima pa i meni se cini, da Gospodin Divac pokusava da "materijalizuje" steceni publicitet baziran na njegovom patriotizmu. Pokusavam da ubedim sebe da Gospodin Divac nije jurisao na "neprijateljske koseve" da bi jednog dana kupio pod povoljnijim uslovima neku fabriku i ostvario znacajnu zaradu. Ako je zaista tako, onda su sportisti u nacionalnim reprezentacijama gladijatori modernih vremena, a mi posmatraci, ustvari velike budale. Da li ubuduce trebamo da otvaramo kladionice na temu "koliko ce se presudni gol ili kos za nasu reprezentaciju vrednovati u finansijskim transakcijama nasih zvezda. Sportisti bi trebalo da znaju da se njihovi postupci mogu vrednovati i na ovaj nacin i shodno tome insistirati na regularnoj i fer trzisnoj utakmici. Tada ce njihovi rezultati biti priznati i na terenu i u svakodnevnom zivotu.

IvanS

pre 20 godina

Divca cenim neizmerno, kao kosarkasa i coveka, ali kakve to veze ima sa kupovinom jedne firme? G-din Kovacevic je potpuno u pravu. Zasto i ostali nisu imali ista prava u kupovini Knjaza?

Dana

pre 20 godina

Sve u svemu mislim da se i Divac uputio u nesto ne sigurno. Prava je hrabrost uloziti u tu zemlju a on zaista mnogo ulaze, da ne kazem, on je jedan redak covek koji ulaze u Srbiju. Ne verujm da je to u njegovom materijalnom interesu koliko je stvar u njegovom srcu, patriotizmu i zelji da na bilo koji nacin pomogne Srbiji. Ja podrzavam svaki njegov korak jer se sve pokazalo uspesno sta god da je poceo da radi...

Gile

pre 20 godina

Sta je lose u tome sto uspesnu srpsku firmu kupuje uspesan Srbin, za koga barem znamo i koliko i kako je zaradio novac?! Sto se tice "americkih firmi" iza njegovih ledja, pa zar niste procitali da je i u njima ima imucnih Srba? Naravno da je bolje da se proda nasim ljudima, jer interes strane kompanije uskoro moze biti i zatvaranje fabrike, kao sto je slucaj sa mnogim uspesnim firmama u Madjarskoj (npr fabrika autobusa).

g.m.

pre 20 godina

Izuzetno cenim g. Divca kao sportistu, ali, ako je dokapitalizacija ponudjena samo njemu, a nije se radilo o javnim ponudama - pa ko ponudi najbolje uslove, onda je i u ovoj sferi - mrak.

Divac

pre 20 godina

Ma kakav Divac patriota pa ide na ustrb sebe davajuci novac po Srbiji. Ma dajte molim vas, ko jos veruje u takve price. Ne bi on ulozio da ne misli da ce izvuci ko zna koliko iz te firme i mislim da i nije ulozio nesto... To su samo price, na kraju krajeva, mozda je on i pijun koji kupuje firme po Srbiji zarad Amerikanaca koji ga vode kroz NBA ligu i nalaze mu transfere i ekipe. Pustite se te price o patriotizmu, sto bi on bio veci patriota od svih nas ili mozda je to sve obrnuto - pomoc strancima da pokupuju sve sto je nase i sto valja.....

g-din x

pre 20 godina

Ucviljena gospoda koja su ispala iz trke za kupovinu Knjaza mogu da stanu u red za kupovinu Aleksinackih rudnika! P.S. Samo jedan je Vlade ostali su blede kopije!

Posmatrac

pre 20 godina

Svako ima pravo da ulozi svoje pare gde hoce. Nije uopste bitno da li je to Divac, Coca Cola, Nestle itd. vec da ta prodaja bude javna i dostupna svim konkurentima. Na osnovu kojih kriterijuma je Divac izabran? Da li su akcije ponudjene drugima? Ko jos stoji iza Divca i zasto se to krije? To sve stvari koje bacaju sumnju na ceo posao. Sto se patriotizma tice sam Divac je na televiziji rekao da se vodi cisto poslovnim interesima, sto znaci da tu od patriotizma nema ni "p". Biznis se uostalom i ne radi sa patriotizmom vec interesom. Srbiji treba svez kapital iz inostranstva i to najvise u vidu grinfild investicija da bi se uopste ovde nesto pokrenulo, narod zaposlio i ekonomija krenula.

vili

pre 20 godina

Ako je Divac uistinu patriota neka kupi dionice Zastave,to bi bilo pravo ulaganje.bolje da je Kneza kupila Jamnica ili neko derugo poduzeće koje zna posao.
Pozdrav iz HR

Mr.Exer

pre 20 godina

Strucnjaci od malo ispod koji tako zdusno insistiraju da se pravo prvenstva u dokapitalizaciji ustupi bez licitacije "nasim" ljudima iz inostranstva ili "nasima" koji rade za strane kompanije ili kako god vec, ako bi bili dobri da mi objasne, u cemu je razlika prodati firmu John Smith-u (koji mozda da i kintu vise)ili Djoki Markovicu? Da li ce Djoka to bratski da podeli sa rajom kao zemljak i patriota ili sta vec?

Dzontra Volta

pre 20 godina

Sve je ovde jako jednostavno. Americke kompanije (na zalost ne najjace) su kupile Knjaz Milos, a Divac je tu samo posrednik koji ce uzeti proviziju.

Miroslav:R

pre 20 godina

Doskora je samo Divac kupovao Knjaz Milos .Sad vec pocinju da cure informacije da tu ima i amerikanaca .Pitam se da li je Divac samo pijun u igri .Zasto srpska vlada prodaje vecinski dijo akcija jedne uspjesne firme .Svaka pametna zemlja u takvim slucajevima prodaje 49% posto a zadrzava 51% posto.Zasto nema javnog natjecaja u prodaji vec tu privelegiju ima samo jedan covjek iz koga se krije neko drugi ko je nepoznat.

Ivan II

pre 20 godina

Gospodin Kovacevic je sa jedne strane apsolutno u pravu ali sa druge strane uvek postoji ime i autoritet nase kosarkaske legende koja stoji iza ovoga posla. Jasno je da to nije garancije ni "dobroj" privatizaciji ni uspesnom poslovanju ali je marketinski vrlo jak adut. Drugacije ce se osecati i sami zaposleni, drugacije i potencijalni saradnici kad znaju da jedno takvo ime stoji iza ovoga posla i ove kompanije. Divac zna sta nosi njegovo ime i koliko ono kosta, tako da je i to jedna cifra koju ne mozes staviti na papir prilikom kupovine ali je moras uzeti u obzir. Pozdrav.

ZiBra

pre 20 godina

Sadasnje rukovodstvo Knjaza oporalo se svom snagom Koka koli i Nestle-u, koristeci, pri tome, cak i patriotske parole. Sada im g Divac, kao kupce, dovodi izvesne americke kompanje! U cemu je razlika?

Dragana

pre 20 godina

Naravno da je on najbolji ulagac za "Knjaz Milos". Gospodin Divac je osoba koja je prvenstveno puno doprinela nasem sportu, a da ne pricam o tome koliko je pozitivnih stvari uradio za Srbiju, reklame, dobrotvorne svrhe, koliko je samo deci pruzio. To njemu nije bilo potrebno, jer je njegov zivot sredjen,zahvaljujuci velikom radu i odricanju,tako da sve sto je uradio doslo je iz srca. Smatram da ce isto tako iz srca, sve uciniti da bi nasu najpoznatiju mineralnu vodu doveo u rang svetskih voda.
Sacekajmo koju godinu gosp. Kovacevicu, uspeh je zagarantovan, ali ne dolazi preko noci, kao sto mnogi od vas pokusavaju da urade. Kao sto sam vec navela, smatram da gosp.Divac zna sta je rad i dobar markenting, a takva osoba nama i treba, a te price mozda je mogao neko drugi ostavite za neki drugi film, u kojem verovatno neku od uloga igra neko ko vam je dobar drug, rodjak itd. Dosta nam je takvih!!!

nsv

pre 20 godina

I u ovom slucaju Srbija ostaje dosledna svojoj nedemokratskoj tradiciji. Zasto se prodaje vecinski paket akcija jedne uspesne firme koji moze svima da donese korist? Divcevo je brine o svojoj imovini i da misli kako da je uveca, a posao Vlade je da brine o dobrobiti drzave i njenih gradjana! Da li je taj princip ovde ispostovan? Mi kao da zelimo da Divcu napunimo dzepove a onda od njega da ocekujemo milost. Rajinski mentalitet i dalje caruje u Srbiji.

Saša Novak @ NL

pre 20 godina

Odgovor: Divac je popularan u narodu i promocija njegovog imena kao vlasnika vecinskog deonicara Knjaza Milosa je cist populisticki potez vlade Srbije kao odgovor na politicku nekorektnu ofanzivu opozicije u vezi sa privatizacijom. Ovo je u ocima naroda 1:0 za vlast.
Ipak je realnost drugacija, iza Divca se krije nekoliko nepoznatih americkih kompanija koji sudeluju kao deonicari i nisam siguran dali su provereni godisnji rezultati tih kompanija kao i poslovanje u prva tri kvartala ove godine.....
Jos uvek smatram da je Coca Cola kao svetski gigant bio bolji i poslovniji izbor za kontinuitet Knjaza Milosa koji je ocito u velikim dugovima i u velikim problemima, nasuprot lazima koje nam serviraju "patriotske" snage na politickoj sceni Srbije.
Toj takozvanoj patriotskoj opoziciji se moglo jednostavno zapusiti usta cistim pitanjem "Dokle je njihova ideologija inacenja prema svetu, takozvani patriotizam i SAMOUPRAVLJANJE dovela Knjaz Milos i ostala propala preduzeca Srbije? Knjaz Milos ima proizvodnju, mozda i poslednju tehnologiju ali sta to vredi ako ne plasiras proizvode na svetska trzista i uhvatis se u kostac sa konkurencijom, kao jedini recept prezivljavanja. Coca Cola bi koristila ime "Knjaz Milos" tamo gde je to uspesno a tamo gde nije neko drugo, vazno je proizvoditi, prodavati i siriti trziste a roba koja stoji na lageru nema vrednost vec samo kosta dok se ne proda. Trebalo se sa Knjazom cisto poslovno postaviti tokom privatizacije i uci sa onim partnerom u posao koji ima najrealniji/izvodljiv biznisplan. Knjaz Divcu je cista politicka odluka, sa mojim internacionalnim industrijskim iskustvom sam ocekivao vise profesionalizma i manje stranackog primitivizma tokom ove privatizacije; vlada nije smela da se spusti na nivo demagogije koju koristi opozicija. Pitam se kome bi prodali Zastavu, Ladi (patriotski) ili Volkswagenu (poslovno)?

Tosa

pre 20 godina

Zasto da, a zasto ne? Sta je bolje, sta je gore? U srpskoj tranziciji i privatizaciji, poznati ili najpoznatiji ili cuveni ili eminentni domaci ekonomisti i pravnici i profesori ekonomije i prava kritikuju sve poteze Vlade. Njihovi predlozi tipa "postupak nije los, ali moze mnogo bolje ako napravi plan, strategija ili saceka povoljnija ponuda, izabere poznatiji kupac sa odlicnim programom", dosta zbunjuju obicne gradjane. Stice se utisak da pravi strucnjaci nisu ukljuceni u proces tranzicije i privatizacije. Onog momenta kada "zaboravljeni" ekspert postane deo tima prestaju njegova upozorenja o manama pojedinih aranzmana i pocinju pohvale "novom" nacinu rada, a istovremeno ekspert koji je istupio iz tima objasnjava prednosti "starog" modela i veoma opasne zamke koje se kriju u "novom" modelu. Naravno, sustina ostaje ista - iza brige za ugrozene radnike i propalu drzavu kriju se lose ljudske osobine karakteristicne za nase strucnjake. Nasa ekonomija i pravni poredak su odavno u krizi, bolje reci da su nam to najslabije tacke, ali i dalje su to najcenjenije discipline. Bez namere za vrednovanjem i poredjenjem struka i zanimanja, kada se objektivno sagleda nasa istorija u poslednjih 50 godina uocava se da smo u gotovo svim privrednim i drustvenim oblastima (prirodne nauke, inzenjerske nauke, medicinske nauke, sport i umetnost) dostigli prosecan svetski nivo (negde i sam vrh). S druge strane, pravni sistem i ekonomija imaju i imali su jake adute kada su u pitanju lose karakteristike: medju prvima u korupciji; medju prvima po velicini sive ekonomije; jedna od najvecih i najgorih inflacija u istoriji; kradja glasova; donosenje losih zakona i krsenje svih mogucih zakona pravila i odredbi.
Na kraju se postavlja pitanje da li u Srbiji postoje iskusni eksperti koji bi mogli da potpuno objektivno i strucno predloze kvalitetnu strategiju i plan tranzicije i razvoja.

ZP

pre 20 godina

Ako je potrebno nekom dati prioritet naravno uz sve prethodno zadovoljene uslove onda to mora biti naš čovek. Našem čoveku će makar iz razloga što mu je ime srpsko malo jače kucati srce za našu zemlju i ljude bez obzira koliko je ta zemlja nepravedna prema njemu. Vlasnicima stranih kompanija kuca samo ako upumpava dolare i evre a ako njih nema staće. Pa logično je da će Divac okupiti investitore kojima je on garant pa nema čovek kapital od 115 miliona evra na izvolte (55 za kupovinu akcija + 60 za investicije) a po tom osnovu ko su oni i odakle su nama apsolutno nije bitno. Knjaz Miloš i svako državno preduzeće se mora privatizovati a ono koje je dobro tim pre jer će se od njega i najbolje dobiti, pa neće valjda neko kupiti nešto što ne vredi nego suprotno. Ukoliko ostane kako jeste iz političkih razloga će se postavljati direktori po uspešnim firmama koji će ih nestručnošću upropastiti i finansijski opljačkati. Zato na prodaju ! Kome? Divcu !

Gradimir STEFANOVIC

pre 20 godina

Svaka osoba je prirodno programirana da bude patriota. Neko to ispoljava vise ili manje zavisnno od situacije u kojoj se nalazi i mogucnosti da to ispolji. Gospodin Divac je izvrstan sportista koji je imao prilike i mogucnosti da izrazi svoj patriotizam. Svi smo se radovali medaljama koje su dobijane uz njegovo besprekorno sportsko i patriotsko ponasanje. Medjutim, u ovoj situaciji, mnogima pa i meni se cini, da Gospodin Divac pokusava da "materijalizuje" steceni publicitet baziran na njegovom patriotizmu. Pokusavam da ubedim sebe da Gospodin Divac nije jurisao na "neprijateljske koseve" da bi jednog dana kupio pod povoljnijim uslovima neku fabriku i ostvario znacajnu zaradu. Ako je zaista tako, onda su sportisti u nacionalnim reprezentacijama gladijatori modernih vremena, a mi posmatraci, ustvari velike budale. Da li ubuduce trebamo da otvaramo kladionice na temu "koliko ce se presudni gol ili kos za nasu reprezentaciju vrednovati u finansijskim transakcijama nasih zvezda. Sportisti bi trebalo da znaju da se njihovi postupci mogu vrednovati i na ovaj nacin i shodno tome insistirati na regularnoj i fer trzisnoj utakmici. Tada ce njihovi rezultati biti priznati i na terenu i u svakodnevnom zivotu.

IvanS

pre 20 godina

Divca cenim neizmerno, kao kosarkasa i coveka, ali kakve to veze ima sa kupovinom jedne firme? G-din Kovacevic je potpuno u pravu. Zasto i ostali nisu imali ista prava u kupovini Knjaza?

Dana

pre 20 godina

Sve u svemu mislim da se i Divac uputio u nesto ne sigurno. Prava je hrabrost uloziti u tu zemlju a on zaista mnogo ulaze, da ne kazem, on je jedan redak covek koji ulaze u Srbiju. Ne verujm da je to u njegovom materijalnom interesu koliko je stvar u njegovom srcu, patriotizmu i zelji da na bilo koji nacin pomogne Srbiji. Ja podrzavam svaki njegov korak jer se sve pokazalo uspesno sta god da je poceo da radi...

Gile

pre 20 godina

Sta je lose u tome sto uspesnu srpsku firmu kupuje uspesan Srbin, za koga barem znamo i koliko i kako je zaradio novac?! Sto se tice "americkih firmi" iza njegovih ledja, pa zar niste procitali da je i u njima ima imucnih Srba? Naravno da je bolje da se proda nasim ljudima, jer interes strane kompanije uskoro moze biti i zatvaranje fabrike, kao sto je slucaj sa mnogim uspesnim firmama u Madjarskoj (npr fabrika autobusa).

g.m.

pre 20 godina

Izuzetno cenim g. Divca kao sportistu, ali, ako je dokapitalizacija ponudjena samo njemu, a nije se radilo o javnim ponudama - pa ko ponudi najbolje uslove, onda je i u ovoj sferi - mrak.

Divac

pre 20 godina

Ma kakav Divac patriota pa ide na ustrb sebe davajuci novac po Srbiji. Ma dajte molim vas, ko jos veruje u takve price. Ne bi on ulozio da ne misli da ce izvuci ko zna koliko iz te firme i mislim da i nije ulozio nesto... To su samo price, na kraju krajeva, mozda je on i pijun koji kupuje firme po Srbiji zarad Amerikanaca koji ga vode kroz NBA ligu i nalaze mu transfere i ekipe. Pustite se te price o patriotizmu, sto bi on bio veci patriota od svih nas ili mozda je to sve obrnuto - pomoc strancima da pokupuju sve sto je nase i sto valja.....

g-din x

pre 20 godina

Ucviljena gospoda koja su ispala iz trke za kupovinu Knjaza mogu da stanu u red za kupovinu Aleksinackih rudnika! P.S. Samo jedan je Vlade ostali su blede kopije!

Posmatrac

pre 20 godina

Svako ima pravo da ulozi svoje pare gde hoce. Nije uopste bitno da li je to Divac, Coca Cola, Nestle itd. vec da ta prodaja bude javna i dostupna svim konkurentima. Na osnovu kojih kriterijuma je Divac izabran? Da li su akcije ponudjene drugima? Ko jos stoji iza Divca i zasto se to krije? To sve stvari koje bacaju sumnju na ceo posao. Sto se patriotizma tice sam Divac je na televiziji rekao da se vodi cisto poslovnim interesima, sto znaci da tu od patriotizma nema ni "p". Biznis se uostalom i ne radi sa patriotizmom vec interesom. Srbiji treba svez kapital iz inostranstva i to najvise u vidu grinfild investicija da bi se uopste ovde nesto pokrenulo, narod zaposlio i ekonomija krenula.

vili

pre 20 godina

Ako je Divac uistinu patriota neka kupi dionice Zastave,to bi bilo pravo ulaganje.bolje da je Kneza kupila Jamnica ili neko derugo poduzeće koje zna posao.
Pozdrav iz HR

Mr.Exer

pre 20 godina

Strucnjaci od malo ispod koji tako zdusno insistiraju da se pravo prvenstva u dokapitalizaciji ustupi bez licitacije "nasim" ljudima iz inostranstva ili "nasima" koji rade za strane kompanije ili kako god vec, ako bi bili dobri da mi objasne, u cemu je razlika prodati firmu John Smith-u (koji mozda da i kintu vise)ili Djoki Markovicu? Da li ce Djoka to bratski da podeli sa rajom kao zemljak i patriota ili sta vec?

Dzontra Volta

pre 20 godina

Sve je ovde jako jednostavno. Americke kompanije (na zalost ne najjace) su kupile Knjaz Milos, a Divac je tu samo posrednik koji ce uzeti proviziju.