Četvrtak, 08.12.2016.

09:26

"Zločin u Srebrenici počinio izdajnik srpskog naroda"

Radovan Karadžić dao je prvi intervju za srpske medije pošto je osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti.

Izvor: Nedeljnik

"Zloèin u Srebrenici poèinio izdajnik srpskog naroda" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

95 Komentari

Sortiraj po:

Srbijijac

pre 7 godina

Sve da nije znao za srebrenicka zbivanja(a jeste),pa kakav je to vrhovni komadant,kada ga niko ni za sta ne obavestava?A jeli znao za bombardovanje Sarajeva?Za zlocine po Prijedoru,Doboju,Podrinju?RTS,za vreme pada Srebrenice ga je direktno opruzila za ubijanje ratnih zarobljenika i civila,a Mladica amnestirala.Covek koji je dosao iz crnogorske vukoj...u Sarajevo,koje mu je pruzilo sve,a koje je ,iz zahvalnosti,hteo da sprzi i cak da mu da novo ime-Nenadovo,nije neko kome bi se verovalo na rec.Gledao sam ga na RTS-u,kako na brdima iznad Sarajeva preti,bahato,i naziva Bosnjake Turcima.

priče za obdanište

pre 7 godina

I Srbija tog "izdajnika" godinama nije "mogla" da nađe, iako je živio u Srbiji i primao platu od Srbije.
"Jedan" krivac a 130 000 mrtvih, 2 mil. protjeranih i raseljenih, stotine milijardi $ štete. Niko ništa nije vido, ni čuo. Taj "jedan" krivac je toliko bio jak i kad su ga "identifikovali" nisu mogli da ga pronađu godinama. Pa ta priča ne prolazi ni u dječjim bajkama.

dejvid

pre 7 godina

Sada sazaljeva zrtve i propast Jugoslavije, ovakvi i slicnih kao Milosevic, Tudjman pa i,, navni ,, Izetbegovic uz pomoc nacionalista sviju boja i nacija uz pomoci stranih obavestajni sluzbi razbili SFR Jugoslaviju, koja je bila domovina sa sve obicne gradjane bez obzira na naciju i veru, Sada smo u 21 veku, a nikako da zivimo kao tada.

mirko

pre 7 godina

Ja bih se sa Karadžićem mogao složiti u tome da je to učinio izdajnik , sa tim da bih još dodao malouman i bolestan lik.
Ne mogu se složiti sa njegovom naknadnom pameću, jer se tada takmičio sa Mladićem kome trebaju pripasti zasluge: "Za pokazanu vojničku snagu i humanost srpskog vojnika", jer ovo su njegove rijći poslije Srebrenice.
On je tada tvrdio da zasluge pripadaju generalu Krstiću, pošto je bio u sporu sa Mladićem.
Naravno da se ne čudim ovim njegovim izjavama, kako dobro znam da je to njegov manir, sve što mu ne odgovara, za njega nije ni bilo, a kada se treba pohvaliti, on je uvijek prvi.

Samo pitam

pre 7 godina

Hoće li se saznati ime i prezime tog izdajnika srpskog naroda ili će kao u slučaju Savamala ostati upamćen samo pseudonim - "Kompletan Idiot"?

golman rezervnog tima

pre 7 godina

Obrukali ste Srbiju i njenu časnu istoriju.Ti,Sloba,Mladić,Hadžić,Martić i ostala ekipa odgovorna za genocid u Srebrenici,masakriranje Vukovara i Sarajeva,granatiranje Dubrovnika.Iskreno se nadam da postoji pakao i da vas sve zajedno tamo čeka jedno posebno mesto.

Achitwn

pre 7 godina

RUNNER - Jош увек се сећам са којом смо надом и поносом те суботње вечери 1990 године у сарајевској Скендерији слушали речи Радована Карађића. Онако висок, стасит, разбарушене косе у тегет, камалхар зимском капуту уливао нам је неку снагу и храброст да будемо своји на своме(*****)
Ja sam isto Srbin iz Sarajeva, Hrasno. I moram da ti odgovorim. Mislim da smo mi srbi propatili u bih bas zbog srba slicnih tebi koji su imali u svijim glavama taj koncept "ugnjetavanih srba" koji su zudeli da budu "svoji na svome". ja sam odrastao u Sarajevu i imao prijatelje svih nacionalnosti i nikad uzivotu mi nije bilo lepse. I dan danas patim za tom multinacionalnom sredinom i kosmopolitizmom koji je nestao u nepovrat.
KaradIc se pojavio i ja ga nisam doziveo kao ti srpskog princa sa valovitom kosom itd. Naprotiv, bio je veoma aroganran, iritantan, nepodsisan i neuredan, mrgudan, pretio svima. Stideo sam se za njega. Nukavih diplomatskih atributa nije imao nego, dapace onaj nas srpski inat , superiorstvo i kontrastvo sto bi iritiralo i okrenulo i eakime protiv nas. Da je tacno to sto govorim pokazuje i statiatika, srba je sve manje i manje na balkanskim prostorima.

nije u redu

pre 7 godina

Krenuo je stopama Biljane Plavšić koja se u zatvoru pokajala, izvinila unesrećenima pa je puštena na slobodu nakon polovine vremena na koje je osudjena. Za nekoga koga ce spominjati istorija makar i u negatvnom kontekstu to nije primereno, bolje da dostojanstveno provede ostatatak života i pošteno plati za ono za čega je odgovaran. Sa druge strane od nekoga tog kalibra ko se krio pod drugim identitetom usred Beograda godinama nije za očekivati da neće pokušati da sa sebe opere nespornu krivicu dok iz doživotnog zatvora posmtra mnoge koji šetaju slobodni sa ne mnogo manjom krivicom pa čak i lično okrvavljenim rukama koji sada drže u džepu i broje novac.

Misleci Srbin

pre 7 godina

Nije tacno da se nikada pre nije dogodilo. Balkanski rat i oslobadjanje KiM i osvajanje severne Albanije uz zestoko etnicko ciscenje i osmazde na KiM. I dalje lazemo sami sebe i cudimo se sto nam tako ide.

?????

pre 7 godina

@mornarpopaj1966
Cekaj, kad stranci kazu da je u Srebrenici pocinjen genocid onda su to placenici koji lazu jer mrze Srbe, a kad pricaju o zlocinima nad Srbima onda su to casni ljudi kojima treba verovati? Niko ne kaze da nije bilo zlocina nad Srbima, ovde se prica o tome da su Srbi ti koji su hteli da oteraju druge narode. Srbi su imali svu silu oruzja, podrsku JNA, oni su bombardovali Sarajevo godinama, oni su pobili nekoliko hiljada nenaoruzanih civila u Srebrenici i na drugim mestima i zato su oni najvise krivi. Jer oni su napadali, a ostali su se branili. U tome je poenta. Ako ja pokusam da ti otmem kucu, ubijem tebe i tvoju porodicu, ja sam zlocinac, a ne ti ako me ubijes braneci se.

?????

pre 7 godina

Ta slavna srpska vojska je u Crnoj Gori, Makedoniji, Bosni pa i Hrvatskoj posle Prvog Svetskog Rata radila isto sto i ona devedesetih u Srebrenici. Nego je to izbrisano iz zvanicne istorije Jugoslavije. Nisu bez razloga Hrvati, Crnogorci, Makedonci dizali ustanke samo nekoliko godina posle "ujedinjenja" koje su svi samo nekoliko godina ranije itekako zeleli. Ko poznaje istoriju zna odlicno ko je bio kralj Aleksandar i kakvo je taj zlo naneo narodima Jugoslavije, ukljucujuci i casne Srbe.

hm

pre 7 godina

Naknadna pamet. Klasika. A sto se onda niste razisli kao u Skandinaviji ?!?! A da, ne bi bilo ratnog profiterstva u kojemu su se mnogi obogatili na sirotinji koja je ginula za nikome jasne ciljeve.

Umoran

pre 7 godina

I eto sad možemo u krug još sljedećih par sto godina, Jasenovac, Srebrenica, Jasenovac, Srebrenica, Jasenovac, Srebrenica, Jasenovac, Srebrenica, Jasenovac, Srebrenica ......Jesmo svi budale majko mila

NikolaD

pre 7 godina

"Ko god je to uradio, bio je to izdajnik nemackog naroda i najviše je oštetio nemacke interese".
Eto, mogao je i Hitler isto tako, nije morao da se ubije.

Vuk

pre 7 godina

Eto Radovan zna "skoro sve" samo nezna ime toga ko je naredio Srebrenicu.Ne mislim da mu ta priča "pije" vode.Ko je tada bio odgovoran i zašto niko nije procesuiran , kad već priznaje da je počinjen zločin, a to su krili cijelo vrijeme.

sarajlija

pre 7 godina

Karadžić je još u proljeće 1995 izdao naredbu da se enklave u Istočnoj Bosni vojno unište.I to u onim područjima u kojima do rata niti jedan Srbin nije živio poput Žepe.I sad se pravi "englez".Da bi pobio,zatrpao i uklonio sve tragove masovnih ubijanja treba organizacija u kojoj su bili i vojnici i policajci koji su ubijali pa oni kokošari koji su preturali tijela i uzimali dragocjenosti, bageri, kamioni, prevoz, obezbjeđenje pa nakon pola godine ponovno otkopavanje i premještanje desetine kilometara dalje. Ne mogu ni da zamislim scene kad bagerima otkopavaju grobnice u kojima su bila tijela ubijenih a još se nisu raspala pa ih tovare na kamione i opet zatrpavaju.Kako spavaju ti ljudi? Nema tih para za koje bih iskopavao životinjska tijela a kamoli ljudska.

Ono što me raduje jeste činjenica da dosta Srba zna šta se u stvari desilo i što se suosjećaju sa žrtvama i njihovim porodicama,bez obzira kako to zvali genocid ili zločin.

Pozdrav svim dobrim ljudima od branitelja Sarajeva koji je ostao čista obraza i pred Bogom i pred komšijama.

milan

pre 7 godina

... busao se u grudi na vrhuncu moci, bio kraj boga polupismenom narodu, ima Radovan vojnika, nehajuci za ranjene za ruletskim stolom a sada trazi smanjenje "bozje" kazne, pred konacni sud .... e starce

psihijatar

pre 7 godina

Vidi ovog bednog gmizavca, ni sada kada mu je jasno da nece dok je živ izaci iz zatvora, nema ljudskosti da prizna svoje katastrofalne greške vec sve prebacuje na druge. I on bio psihijatar??? Pa on je još pre rata bio zreo za lecenje kod nekog ozbiljnog psijatra.

Jovana

pre 7 godina

Čim kaže da se to nikada nije desilo, on eksplicitno priznaje da se u Srebrenici dogodio genocid. Steta je sto i danas, tako iz zatvora, nema hrabrosti da to jasno kaze, nego mu je, kao i ostalima, neophodno da uvija recenice u oblande. Jadno i bedno.

Perun

pre 7 godina

Jedan sam od onih koji je zbog rata,promjenio mjesto boravka,bio sam mali,ne zalim za tim mjestom rodjenja,jednostavno nisam imao kad da se emotivno vezem.Otac je cijeli rat proveo u srpskoj vojsci na Grbavici,kada se rat zavrsio Grbavica je pripala FBiH,Srbi su uglavnom odlucili da se ne vrate.Oni koji su drzali pusku cio rat,a koji su iz tog dijela grada,dakle izgubili su svoju bitku.Ono sto je poenta je slijedece,moj otac mi je isti pricao da je imao situacija u kojima je mogao da nastrada od svojih Srba samo jer je bio covjek i normalan prema nesrbima.Jos nesto je vazno,ti ruralni Srbi koji su bili vecina u vojsci RS,dobar dio njih osim sto je svetio Kosovo i bio naostren protiv nesrba,bio je poprilicno alergican na urbane Srbe.Da me neshvatite pogresno ne smatram da je urbani ista vrijedniji od ruralnoga,danas zivim u malo mjestu gdje mi nisu strana ni goveda ni ovce,ali je cinjenica da je taj mentalni sklop bio izdoktriniran od ovakvih guslarsko mitomanskih,rijecitih politicara kakav je montanjar Karadzic,ti su ljudi doslovno shvatali svaku epsku i guslarsku pjesmu i nije im bilo tesko objasniti da je doslo vrijeme kako rece jedan general da se osvetimo Turcima no ovim prostorima.

e-krem

pre 7 godina

Sve sto je uradila slavna srpska vojska u Balkanskim i Prvom svetskom palo je u vodu sa vama.
Nece se vise nas narod ponositi slavnim vojvodama Misicem, Stepom, Putnikom.... vec ce crveneti zbog Vas i Mladica.
3.0) (kimi, 8. decembar 2016 10:00)

Staniša Vojinović: Rukopis dnevnika Mite Rakića sa puta po krajevima oslobođenim 1877–1878. godine.

Ne bi bilo lose da procitate i goreponudjeno stivo kada ste vec kod ponosa.
Uveri se da je demografska slika juzne Srbije u to vreme jako tesno vezana za onu na Kosovu.Procitaj kako se Srbija i ranije cistila bas kao i u nedavnom ratu.

nedostizni

pre 7 godina

Pogrešni ljudi u pogrešno vreme, nedorasli izazovima, slabo upoznati sa novonastalim promenama na globalnom nivou. To je odlika lidera svih naroda u to vreme osim što su ovi drugi, a na našu žalost, skapirali važnost i ulogu medija zarad ostvarivanja svojih ciljeva.

IIIIII

pre 7 godina

kokuz: ne mjeri se genocid u broju pobijenih ljudi! vec namjera da se jedan narod unisti s jednog prostora, ako cak i groblja unistavas posle jednog naroda i svake veze s tim narodom pokusavas da unistis to se zove Genocid, E to se upravo desilo u vise djelova u BIH, hajde da su npr porusili i 100 dzamija Ali porusiti 99% dzamija gdje su srbi imali kontrolu to je vec druga stvar, i onda dodas jos uz to "humanitarno" malo pobijes itd,, kako se to zove? uzmi knjigu procitaj malo ne skodi,

Damir

pre 7 godina

Kokuz.:.Ja ne znam ni kako bi zlocin priznali da ljudi iz zraka nisu vidjeli i fotografisali prekopavanje i skrivanje masovnih zlocina (bilo bi po staroj da su muslimani sami sebe pobili , taj ste termin cak i kod gardista primjenili). Genocid je pravo ime jer je Srebrenica samo finis svih zlocina koji su ranije odradjeni u Bijeljini,Visegradu,Foci,Zvorniku,Prijedoru. Cast Srbima koji nisu bili dio toga . Pa prije nekoliko mjeseci u Prijedoru je otkrivena masovna grobnica sa 700-800 tijela, gdje su mjestani konacno progovorili da je tamo is razloga sto im je zatrovan vodovod. Znate vi dobro sta se desilo I ko je sta radio.

Milos

pre 7 godina

У Хагу је све јасно. То није правосудна, то је политичка институција која има задатак да докаже да је један народ крив за сва ратна дешавања у бившој СФРЈ и тако оправда НАТО агресију и бомбардовање Србије. Према њиховој логици, ако је доказано да су Срби криви, онда је операција НАТО била „легитимна казна“, иако је ниједна међународна институција није одобрила

mornarpopaj1966

pre 7 godina

Koliko samo nebuloznih komentara. Procitajte malo izjave visokih zvanicnika UN i NATO o zlocinima nad srbima, o naoruzavanju muslimana i hrvata,,,,o stranim placenicima ....

Molim redakciju da objavi komentar.

Bucko razmisljam

pre 7 godina

Radovan Karadžić: "Zločin u Srebrenici počinio izdajnik srpskog naroda"

A sta su onda oni koji su 15 godina skrivali Ratka Mladica, sta su oni koji su organizovali "mitinge podrske" Ratku Mladicau, sta su oni koji su lepili plakate po BG sa likom Ratka Mladica i podarivali mu imena beogradskih trgova, jesu li i oni izdajnici srpskoga naroda ?
Bogami kad danas pogledam na kojim se funkcijama nalaze u Srbiji nebih bas rekao da ih "Srbija" smatra svojim "izdajnicima", NAPRITIV, lepo ih je "UHLEBILA" !

Istina je ...

pre 7 godina

Po komentatorima bi covek stekao utisak da su miroljubivi Hrvati i Slovenci predlagali mirno resenje, a krvozedni Srbi su hteli rat. Voleo bih da ste vi bili Srbi u Hrvatskoj, narocito vidjeniji, posle dolaska HDZ na vlast, pa da osetite tu miroljubivost.

Francuske sobarice

pre 7 godina

Nama sve neki nepoznati idioti prave problem. Zlocin u Srebrenici, rusenje u Savamaloj (bez ikakve zelje da poredim tezinu ova dva slucaja, navodim kao fenomen). Nigde odgovornosti, uvek je kriv neki tamo neimenovani idiot.

Rat je bio 1. Nepotreban, 2. Krvav 3. Ostavio nas je generalno sa teskim bremenom da smo zlocinci. A istorija nas pamti kao postene I hrabre ratnike. Mozemo mi da lazemo sebe, da nalazimo pojedince po inostranstvu koji ce nas ubedjivati kako oni znaju da smo samo izgubili medijski rat i da smo zrtva zavere. Medjutim ako ikada priznamo prvo sebi krivicu, a ne samo neiskreno drugima, kao Tadic forme radi, mrdnucemo se napred. I videcete kako nam ni to priznanje nece tesko pasti I kako ce I drugi krenuti istim stopama. Ovako svi zajedno tapkamo u mestu, pa nam je sada jedna Rumunija, ono sto smo mi decenijama bili citavom istocnom bloku, tzv "zapad na istoku".

Samo istina

pre 7 godina

Svi Srbi koji su 90-ih podrzavali Milosevica, Seselja, Nikolica, Mladica, Karadzica, a i dalje nastavljaju da podrzavaju tu politiku zlocina i zlocinaca, najvece su stetocine po Srbiju i srpski narod u celini. Nazalost njihov mentalni sklop to nikada nece shvatiti!

bgd

pre 7 godina

Nismo imali sreće.. Niko od nas iz stare Juge... Tačno je da su hrvatski političari oduvek želeli da Hrvatska izađe iz Juge, pre svega zbog našeg stava prema njima posle 1og sv. rata (jer su njihovi kapitalisti izgubili povlašćeni položaj koji su imali u AU) ali i zbog toga što su bili korumpirani (najviše od strane Nemaca i Vatikana). S druge strane, kao posledica toga, mi Srbi smo ostali za vreme komunizma brz intelektualne elite, jer je naš vrh bio obezglavljen da bi se napravila ravnoteža u odnosu na dešavanja u Hrvatskoj. Posledica toga je Milošević koji nije razumeo trenutna dešavanja, kao ni ljudi koji su ga okruživali. U svojim nerealnim ambicijama (da postane novi Tito), nije mogao da vidi(tj vide)da se svet promenio. Naravno, dao je i jasan signal stranim silama da je opšte rasulo, što su ono videli kao priliku da uzmu deo svog kolača... Posledica je da 90% ljudi iz Juge danas živi bedno i jadno, kao u velikom bratu, a ne vidi se svetlost na kraju tunela

.

pre 7 godina

Pametnjakovicu, ako je neko pored tvoje volje kao Predsednika mogao da naredi izvrsenje masovnog ubistva zasto si ti uopste bio na toj funkciji? I zasto nisi smenio te osobe kad si tako dobar i moralan? Samo izrazito glup covek moze da poveruje da je to uradjeno bez tvog znanja i odobrenja.

Vladimir

pre 7 godina

Sada se setio da osudi to sumanuto nedelo trebaloje da prodju decenije od omda, da on u medjuvremenu glumi holistickog gurua, da ga uhvate i osude, pa da tek onda sebi , celom svetu a pre svega nama, Srbima otkrije tu toplu vodu da je to strasan i potpuno besmislen zlocin.
A koloko ce vremena biti potrebno da ovaj kockarska stetocina shvati izgoviri javno da je bilo necasno a iznad svega ogroman zlocin okruziti jedan grad sa mesanim stanovnistvom koji je decenijama ziveo bez podela i bilo kakvih etnickih sukoba, da takvom gradu i njegovim stanovbicima godinama isece struju, vodu i gas za grejenje i jos da ga ga sa okolnih brda kada mu se prohte tuce po njemu sa teskim naoruzanjem?
Kada ce shvatiti ti i reci pre svega sebi, kao psihijatru da su to organizovali i naredili poremecene licnosti?

Kokuz

pre 7 godina

Vidim ovde neki pišu kako se priznaje genocid a ja nigde u tekstu ne vidim reč genocid već samo reč zločin. Postoji više vrsta ratnih zločina a genocid je nateži od njih. Činjenica je da se u Srebrenici dogodio zločin ali je problem njegova kvalifikacija jer se preuveličava i pakuju se i dodaju neke stvari koje se nisu dogodile. Odnosi između naroda ne mogu da se izglade dok se ne utvrdi istina i dok se za sve žrtve ne utvrde krivci i dok oni ne budu odgovrali za ono što su učinili, a ne da su jedni isključivi krivci a drugi večite žrtve, jer u ratu su ginuli i Srbi i Bošnjaci i Hrvati.

NBGDEMOKRATA

pre 7 godina

Prvo smo počeli sa "to se nikad nije desilo". Nastavili sa (moja omiljena rečenica) "nije, ali i da jeste - oni su nama još gore...". Došli do "jeste", ali neki komentatori tvrde da to ne treba nikad reći/priznati jer to šteti "interesima Srbije"! Pa je na kraju i ovaj "heroj" postao "nepoželjan" za srpski rod. Prijatelji dragi, niko nama nikad neće moći da pomogne jer nismo u stanju sami sebi da pomognemo! Začaureni u neznanju i ideji da sve prođe (što je tačno). Ali, mnogo pametniji od mene reče, nije smisao života u čekanju da sve prođe, treba živeti!

.

pre 7 godina

Ko je taj neko van Jugoslavije ko je kriv za raspad i rat? Je li Bil Klinton slao vojsku da ubija po Bosni i Hrvatskoj ili ti, Alija, Tudjman i Milosevic? Vi ste krivi za rat, vi i oni koji su vas slusali i za vas jurisali glavom bez obzira. Sad njih nema, porodice im kopaju po smecu da se prehrane a vase porodice ne rade nista a ipak nekako imaju doboljno novca da zive u luksuzu. Objasni taj fenomen?

Davros

pre 7 godina

Ova spodoba je uvek bio i ostao moralni kriminalac. Ovim izjavama to i potvrđuje kao i načinom skrivanja i prerušavanjem. Sećam se, dok sam šetao dete u kraju, njegovih pompeznih večernjih dolazaka u Interkonti sve sa belim šalom i obezbeđenjem. A u mojoj i njegovoj zemlji mrak da ne može biti crnji! Bljak!

Jovan

pre 7 godina

Naravno da si znao sta ce biti, zato si i poslao kcerku u London, na vreme.
A tudju si decu prepustio na milost i nemilost strahotama rata.
Ako ni za sta drugo-samo te zbog toga treba ostaviti da strunes u bukagijama.
I ne pravi se nevest, znali ste i ti i Ratko za pokolj u Srebrenici, zbog cega ce i nasim praunucima kaciti epitet zlocinaca. Sve ste vi to po nalogu i u dogovoru sa onim pozarevackim "faktorom stabilnosti" sproveli.
Mali ce vam pakao biti.

Jarmusch

pre 7 godina

"Glavni krivci izvan Jugoslavije..." samo sto jos nije dodao neka crna sila, kosmicka smesa, crna rupa. Pada berlinski zid, a mi plačemo, pa jos pravimo miting po Gazimestanu. Pojavljuju se windows i apple, a mi sa kopljima i zastavama nesto pametujemo. Ceo svet napred, a mi vidimo se u čitulji.... I onda kriv tamo neki, neko. Videlo se iz aviona da smo na luzerskoj strani istorije i buducnosti po padu berlinskog zida, jer se nismo prestrojili tamo gde treba, sada je kasno...

.

pre 7 godina

@my way
Ma bio je veliki mirotvorac, nema spora. Zbog njega su stotine hiljada izginule, stotine hiljada proterane, stotine hiljada ostale bez svega sto su imali, ali on je heroj, legenda, junak. Veliki strateg i vodja koji je zajedno sa Mladicem uspeo da i pored gomile naoruzanja i tehnike izgubi rat od puskama naoruzanih boraca. Jak talenat! Podrska trece po snazi armije Evrope, beskonacan izvor novca, nista to nije bilo dovoljno da on uspe. A bas ta ogromna sredstva su i razlog zbog kojih on nije hteo mir, bio je ubedjen da sa takvom silom pobedjuje i uzima sve sto pozeli. Ali nije. E sad tupi o izdajama i slicnim nebulozama.

Morava staro pakovanje

pre 7 godina

Da pomognemo javnosti da sagleda stvarne cinjenice i da vide obicni ljudi da je doticni sve znao i bio zagovornik istog.

306. Pedeset četvrta sjednica Skupštine, 15-16. oktobar 1995. godine, Karadžić: „Ja sam kao vrhovni komandant stao iza plana za Žepu i Srebrenicu, za Srebrenicu uglavnom. Žepa se podrazumijevala. Gospodo, mi bismo izgubili rat na prostoru Žepe sa 90.000 naoružanih Muslimana, izgubili bismo rat. Lično sam nadgledao plan bez znanja G[, ne krijući, nego slučajno nailazeći na generala Krstića i savjetovao mu da pravo ide u grad i da proglasi pad Srebrenice, a poslije ćemo juriti za Turcima po šumama. Odobrio sam i blaži zadatak i radikalni zadatak i ne kajem se za to.“

bob

pre 7 godina

Pred sam početak ratova guslao je(sa guslama u rukama, stvarno) po Palama prizivajući najgore u odbranu srpstva, što se grbo rodi vreme ne ispravi!

izdajnik ratnog druga

pre 7 godina

Ako je neko izdajnik onda je to Karadžić i to izdajnik Mladića. Očito pokušava spasiti sebe od odgovornosti tako da sve natovari Mladiću. Baš nisko i izdajnički.
Ako Karadžić nije naredio masakr u Srebrenici, kako to nije sankcionisao Mladića dok je mogao?
Sad se on setio da je kriv samo Mladić? Mladić je bio vojnik i morao je provodi politiku koju je naredio i zacrtao politički vrh.

zoran

pre 7 godina

Pitajte Albance na Kosovu i Albaniji koliko je bila slavna ta srpska vojska u Balkanskim ratovima 1913.

Postoji i izvestaj medjunarodne komisije o ratnim zlocinima. Ne morate to uzimati za ozbiljno, jer kako rekose u skoli, ruski predstavnik u komisiji je bio Bugarofil.

samo_da_se_zna

pre 7 godina

Na stranu sve,trenutno sam daleko od nasih prostora,ne zanima me politika i sta je bilo ali..
Cijeli rat sam bio u Srebrenici,1986. sam godiste,dakle nepunih 9 godina sam imao kad se to desilo..
Ulazili smo u te autobuse i vojnici su odvajali,znate ono "ti 'vamo ti tamo".
A tek na barikadama kako su se junacili kad udju u pun bus zena i djece..
Imali ste i vi Jasenovac,treba u knjige sve da udje kako jeste da nam sutra djeca ne zive u lazi.
Zlocina je bilo i biti ce na svim stranama,ali ko nije dozivio Srebrenicu mislim da je malo neumjesno da prica "i oni su nas" itd.
Pozdrav za sve

nikola

pre 7 godina

Meni smeta sto se u svim medijima ukljucujuci i srpskim namece srbima krivica...necu da pricam o svojoj sudbini i moje familije ali sam kao i jos 750 000 etnicki ociscen iz svog doma samo jer smo srbi a desetine hiljada su UBIJENI.Jedna amerika je samo u Iraku ubila pola MILIONA iracana i nijedan amerikanac danas ne sedi u tom sudu zbog toga..naravno nije bio samo irak vec jos 50 drzava...zasto ja koji sam DVA puta jos klinac etnicki ciscen iz svog doma cenzurisan u SRPSKIM medijima da ne mogu ni komentar da napisem a da mi se objavi..ZASTO????

runner

pre 7 godina

Још увек се сећам са којом смо надом и поносом те суботње вечери 1990 године у сарајевској Скендерији слушали речи Радована Карађића. Онако висок, стасит, разбарушене косе у тегет, камалхар зимском капуту уливао нам је неку снагу и храброст да будемо своји на своме. Треба, истине ради, рећи да су Срби у БиХ тада били веома уплашени и дезоријентисани. Ми смо једини били без своје националне партије а СКБиХ, чији редови су се рапидно осипали, је губио политички значај док су Алијина СДА, а нарочито Кљујићева ХДЗ издана у дан јачали и полако се увлачили у све споре друштва. И колико сам год тада био импресиониран ликом пјесника и доктора Радована Карађића, толико сам се годину дана касније у њ разочарао када сам га у ресторану "Клуба посланика" у ул. Ђуре Ђаковића, видио у друштву неких сумњивих типова и новокомпонованих сарајевских богаташа. Убеђен сам да су га ти "саветници" и довели довде где је сад.

saray-Bosna

pre 7 godina

Kod nas se kaže da posle jahanja nema kajanja,tako ti sad govoriš.Ja sam još bio u Zemunu, kad si rekao da moj narod izlazi na magistralu smrti.Rat je već trajao u bivšoj nam lijepoj zemlji i niko me nije nikad (u Zemunu) koje sam vjere ili nacije,a Voja bio gradonačelnik!.Srbi iz Srbije i Vi iz BiH ste dva svijeta različita.Radi tebe i tebi slični sad se patim kao mnogi,iz sva tri naroda.

kimi

pre 7 godina

Sve sto je uradila slavna srpska vojska u Balkanskim i Prvom svetskom palo je u vodu sa vama.
Nece se vise nas narod ponositi slavnim vojvodama Misicem, Stepom, Putnikom.... vec ce crveneti zbog Vas i Mladica.
Koji je do 94 godine kaznjavao svakog ko je stavljao kokardu, a 95 Mladic ne samo sto je stavio kokardu vec pod stare dane postade i vernik.
To ne mogu da svatim ceo zivot je komunista i bukvalno pred kraj zivota postaje vernik.
Sve sam skloniji teoriji da je Ratko Mladic skrenuo kada mu je cerka izvrsila samoubistvo.

Милош

pre 7 godina

Још увек се сећам са којом смо надом и поносом те суботње вечери 1990 године у сарајевској Скендерији слушали речи Радована Карађића. Онако висок, стасит, разбарушене косе у тегет, камалхар зимском капуту уливао нам је неку снагу и храброст да будемо своји на своме. Треба, истине ради, рећи да су Срби у БиХ тада били веома уплашени и дезоријентисани. Ми смо једини били без своје националне партије а СКБиХ, чији редови су се рапидно осипали, је губио политички значај док су Алијина СДА, а нарочито Кљујићева ХДЗ издана у дан јачали и полако се увлачили у све споре друштва. И колико сам год тада био импресиониран ликом пјесника и доктора Радована Карађића, толико сам се годину дана касније у њ разочарао када сам га у ресторану "Клуба посланика" у ул. Ђуре Ђаковића, видио у друштву неких сумњивих типова и новокомпонованих сарајевских богаташа. Убеђен сам да су га ти "саветници" и довели довде где је сад.
(runner, 8. decembar 2016 10:26)

Само један детаљ. Шта значи "да будемо своји на своме" у једној ситуацији где три народа дели исти простор? На који начин? Ето ништа више од тога.

Poznavalac prilika

pre 7 godina

Jeste bre, po ovome ispada da ti nisi bio vrhovni komadant, nego Mahatma Gandi. Ništa ti jadan nisi znao. Idi bre begaj IZDAJNIČE! Natovario si narodu ljagu koju nećemo nikada da operemo. Stidi se bre i nek ti Bog NE BUDE milosrdan! Lično bi ti oduzeo srpsko državljansvo da mogu!

(Vlast)a

pre 7 godina

Čovek bez savesti,casti,obraza i morala moze da prica kad mu sta padne na pamet.Ovaj govor blizak mirotvorcima i svetiteljima se mnogo razlikuje od nekih koje sam imala nesrecu da slusam u ono vreme.Ali,covek raste,razvija se i prilagodjava proslost i sadasnjost kao svaki inzenjer ljudskih dusa.
Mediji treba da razmisle koliko dobijamo objavljivanjem ovakvih papazjanija nakon sto smo godinama bili taoci ovog andjela smrti.
Necu da kupujem novine i pratim druge medije koji od zla prave dobro,mora postojati odgovornost a ne relativizacija svega i svakoga.

Vujke

pre 7 godina

"Ko god je to uradio, bio je to izdajnik srpskog naroda...". Kao prvo to nije uradila jedna osoba sama. A kao drugo, ti zlocinci su dobili zeleno svetlo da urade to sto su uradili. A kao trece, u gradu je bilo hiljade srpskih vojnika, a niko nije mogao da spreci te "izdajnike"? Jadno, bedno, sramno, Karadzicu.

Marko

pre 7 godina

Zar je bio neki zločin? Do sad su nam govorili da su se sami poubijali ili da su to bili vojnici koje su naši herojski savladali u žestokoj borbi...

nowave7

pre 7 godina

Gospodin Karadzic je sam sebi poprilicno kontradiktoran:
"i produži sa guranjem ka nelegalnoj i jednostranoj nezavisnosti."
"Ako je Jugoslavija morala biti rasturena, to je trebalo učiniti kao u Skandinaviji."
U prvoj recenici je kljuc, a druga je samo mazanje ociju sad kad je sve zvrseno.

Goran

pre 7 godina

Zamislite samo kolika je tu logistika morala biti. Bageri, kamioni itd, prijevoz leseva, kopanje primarnih grobnica, pa otkopavanje, pa u sekundarne. Tu je stotine ljudi moralo raditi samo na logistici, bez da se doticemo izvrsioca. Kako ti ljudi, bageristi, kamiondzije, mirno spavaju?

Zoro

pre 7 godina

zašto karadžić ne kaže, koliko je autobusa imao za prevoz izbeglica iz Bosne, i koliko je koštalo jedno sedište, bez obzira da li je dete ili starica u pitanju.lopovi, a sad izigravaju žtrve.Uostalom, zašto se krio kao dr. dabić i ko ga je sve i gde skrivao godinama,ko je sve nastradao, da bi se on nesmetanio šećkao Srbiom...kako ga nije sramota, bar od svojih

Сава

pre 7 godina

Ја колико се сећам Словенци су предлагали мирно раздруживање уз надзор УН, што су подржали и Хрвати, али је Милошевић то одбио.

gradjanin s pamcenjem

pre 7 godina

"Uzroci raspada Jugoslavije su bili van Jugoslavije".

E to guslanje ce nas skupo kostati. Bilo koji narod to tvrdio, a to uglavnom tvrdimo mi, obmanjuje samog sebe samo da bi izbegao osecaj krivice. To je istorijska laz. I nasu decu danas ucimo falsifikovanoj istoriji.

Krivci su unutar nekadasnje Jugoslavije. I bilo ih je po svim republikama ali mi, Srbija smo najveci krivci. Iz prostog razloga jer smo velikodusno podrzali Milosevica, ili bolje receno mi smo ga stvorili. Srbija je htela nametnuti svoju volju cvrste centralizacije i hegemonije na celu Jugoslaviju. Protu reakcija je bila neminovna.

O tome bi se moglo na dugacko i na siroko.

Krle

pre 7 godina

E jeste tako je to kod nas. Neko tamo je kriv za sve te ratove, samo mi nismo, a pogotovo ne glavni akteri. Ja sam bio sam decak tada i necu reci da smo mi krivi, vi ste krivi, vi uzasna generacijo! Hvala vam na ovom zivotu.

Alex

pre 7 godina

Srbin sam, zivim u Srbiji i odgovorno tvrdim da je za raspad SFRJ najvise kriva Srbija i Slobodan Milosevic. On je hteo da bude novi Tito, a kada je video da ne moze izazvao je rat. To sto ovde 99% ljudi misli drugacije, tj da mi nismo ni malo krivi, a da su svi drugi krivi je posledica neverovatne propagande i generalno jako lose obrazovanosti gde ljudi veruju samo u ono sto im se servira preko televizije.

Molim?

pre 7 godina

"Nije se smelo dogoditi ni sada"? Čekaj, znači genocid više nije laž i propaganda kao što se ranije govorilo? Neka, neka... Nemci su odmah još 1945. u Nirnbergu morali da progutaju sve što su ih njihove vojskovođe lagale, pomirili se sa činjenicama, krenuli napred i sada ponovo vladaju Evropom. A na Balkanu neka inat vlada još hiljadu godina.

my way

pre 7 godina

Potpisujem svaku Karadzicevu rec! Nazalost, izuzev donekle Fikreta Abdica, Karadzic nije imao partnera za sprecavanje rata, a sve je pokusao, pa i prihvatio Kutiljerov plan po kojem Srbi pristaju na nesto na sta niko na kugli zemaljskoj ne bi, a to je da nemaju daleko manje pravo, da ostanu u svojoj drzavi sa svojim sunarodnicima, vec da moraju biti deo nove, celovite BiH.

munz

pre 7 godina

Ja mislim da Karadžić nije imao veze sa zločinom u Srebrenici. Sama vojna akcija je legitimna i deo ratnih operacija. I otprilike "svi znaju" da je Mladić sam naredio šta je naredio i što ceo svet zna. Ali onda ide pitanje - gde je tada bio Karadžić da digne glas? Godinama je negirao da se išta desilo i krio se? Godinama je sam stajao na Trebeviću i gledao kako baja sa rakijom malo "šara" po Sarajevu - nije izgledalo da ti baš gađaju vojne mete u gradu. Primera je na desetine...

Zemun grad SPO

pre 7 godina

"Ko god je to uradio, bio je to izdajnik srpskog naroda i najviše je oštetio srpske interese"

Ima ljudi koji pamte ratna vremena devedesetih, i sada im je nakom ovih Karadzicevih reci muka. Sta je doticni radio obilazeci artiljeriju na brdima oko Sarajeva. Ponasa se kao da je bio pomocnik u sanitetu, a ne vrhovni komadant. Pod njegovim precedavanjem u ratu su se dogodile strasne stvari koje srpski narod nikada nije praktikovao u svojoj istoriji. U prvoj godini rata sa blizu 70 procenata teritorije brutalno su proterana druga dva naroda uz unistavanje svega sto na njih podseca. Ludilom se toliko preterivalo da su hteli izbaciti jekavicu iz sluzbene upotrebe.Nikada Karadzic tokom rata nije uputio javni apel da se ne cine zlodela, niti je pocinjeno osudio, pa ni ono u Srebrenici. ,,Pranjem" svoje uloge, ovim intervjuom samo je pokazao svoj karakter.

Hr

pre 7 godina

A kad su vam Kučan i Tuđman nudili konfederaciju, pa savez nezavisnih država, pa raspad po modelu Češke i Slovačke i u konačnosti Skandivizaciju ex SFRJ vi ste (Srbi na čelu s Miloševićem) samo odmahivali rukom u stilu ''sila Boga ne moli''. Mi imamo armiju iza sebe, biti će onako kako kažu Srbi i biti će granice gdje kažu Srbi, inaće vas neće biti.

Tako je bilo Radovane i ti se dobro sjećaš toga.

Hr

pre 7 godina

A kad su vam Kučan i Tuđman nudili konfederaciju, pa savez nezavisnih država, pa raspad po modelu Češke i Slovačke i u konačnosti Skandivizaciju ex SFRJ vi ste (Srbi na čelu s Miloševićem) samo odmahivali rukom u stilu ''sila Boga ne moli''. Mi imamo armiju iza sebe, biti će onako kako kažu Srbi i biti će granice gdje kažu Srbi, inaće vas neće biti.

Tako je bilo Radovane i ti se dobro sjećaš toga.

kimi

pre 7 godina

Sve sto je uradila slavna srpska vojska u Balkanskim i Prvom svetskom palo je u vodu sa vama.
Nece se vise nas narod ponositi slavnim vojvodama Misicem, Stepom, Putnikom.... vec ce crveneti zbog Vas i Mladica.
Koji je do 94 godine kaznjavao svakog ko je stavljao kokardu, a 95 Mladic ne samo sto je stavio kokardu vec pod stare dane postade i vernik.
To ne mogu da svatim ceo zivot je komunista i bukvalno pred kraj zivota postaje vernik.
Sve sam skloniji teoriji da je Ratko Mladic skrenuo kada mu je cerka izvrsila samoubistvo.

gradjanin s pamcenjem

pre 7 godina

"Uzroci raspada Jugoslavije su bili van Jugoslavije".

E to guslanje ce nas skupo kostati. Bilo koji narod to tvrdio, a to uglavnom tvrdimo mi, obmanjuje samog sebe samo da bi izbegao osecaj krivice. To je istorijska laz. I nasu decu danas ucimo falsifikovanoj istoriji.

Krivci su unutar nekadasnje Jugoslavije. I bilo ih je po svim republikama ali mi, Srbija smo najveci krivci. Iz prostog razloga jer smo velikodusno podrzali Milosevica, ili bolje receno mi smo ga stvorili. Srbija je htela nametnuti svoju volju cvrste centralizacije i hegemonije na celu Jugoslaviju. Protu reakcija je bila neminovna.

O tome bi se moglo na dugacko i na siroko.

Alex

pre 7 godina

Srbin sam, zivim u Srbiji i odgovorno tvrdim da je za raspad SFRJ najvise kriva Srbija i Slobodan Milosevic. On je hteo da bude novi Tito, a kada je video da ne moze izazvao je rat. To sto ovde 99% ljudi misli drugacije, tj da mi nismo ni malo krivi, a da su svi drugi krivi je posledica neverovatne propagande i generalno jako lose obrazovanosti gde ljudi veruju samo u ono sto im se servira preko televizije.

Vujke

pre 7 godina

"Ko god je to uradio, bio je to izdajnik srpskog naroda...". Kao prvo to nije uradila jedna osoba sama. A kao drugo, ti zlocinci su dobili zeleno svetlo da urade to sto su uradili. A kao trece, u gradu je bilo hiljade srpskih vojnika, a niko nije mogao da spreci te "izdajnike"? Jadno, bedno, sramno, Karadzicu.

Jovan

pre 7 godina

Naravno da si znao sta ce biti, zato si i poslao kcerku u London, na vreme.
A tudju si decu prepustio na milost i nemilost strahotama rata.
Ako ni za sta drugo-samo te zbog toga treba ostaviti da strunes u bukagijama.
I ne pravi se nevest, znali ste i ti i Ratko za pokolj u Srebrenici, zbog cega ce i nasim praunucima kaciti epitet zlocinaca. Sve ste vi to po nalogu i u dogovoru sa onim pozarevackim "faktorom stabilnosti" sproveli.
Mali ce vam pakao biti.

Zemun grad SPO

pre 7 godina

"Ko god je to uradio, bio je to izdajnik srpskog naroda i najviše je oštetio srpske interese"

Ima ljudi koji pamte ratna vremena devedesetih, i sada im je nakom ovih Karadzicevih reci muka. Sta je doticni radio obilazeci artiljeriju na brdima oko Sarajeva. Ponasa se kao da je bio pomocnik u sanitetu, a ne vrhovni komadant. Pod njegovim precedavanjem u ratu su se dogodile strasne stvari koje srpski narod nikada nije praktikovao u svojoj istoriji. U prvoj godini rata sa blizu 70 procenata teritorije brutalno su proterana druga dva naroda uz unistavanje svega sto na njih podseca. Ludilom se toliko preterivalo da su hteli izbaciti jekavicu iz sluzbene upotrebe.Nikada Karadzic tokom rata nije uputio javni apel da se ne cine zlodela, niti je pocinjeno osudio, pa ni ono u Srebrenici. ,,Pranjem" svoje uloge, ovim intervjuom samo je pokazao svoj karakter.

Molim?

pre 7 godina

"Nije se smelo dogoditi ni sada"? Čekaj, znači genocid više nije laž i propaganda kao što se ranije govorilo? Neka, neka... Nemci su odmah još 1945. u Nirnbergu morali da progutaju sve što su ih njihove vojskovođe lagale, pomirili se sa činjenicama, krenuli napred i sada ponovo vladaju Evropom. A na Balkanu neka inat vlada još hiljadu godina.

samo_da_se_zna

pre 7 godina

Na stranu sve,trenutno sam daleko od nasih prostora,ne zanima me politika i sta je bilo ali..
Cijeli rat sam bio u Srebrenici,1986. sam godiste,dakle nepunih 9 godina sam imao kad se to desilo..
Ulazili smo u te autobuse i vojnici su odvajali,znate ono "ti 'vamo ti tamo".
A tek na barikadama kako su se junacili kad udju u pun bus zena i djece..
Imali ste i vi Jasenovac,treba u knjige sve da udje kako jeste da nam sutra djeca ne zive u lazi.
Zlocina je bilo i biti ce na svim stranama,ali ko nije dozivio Srebrenicu mislim da je malo neumjesno da prica "i oni su nas" itd.
Pozdrav za sve

Krle

pre 7 godina

E jeste tako je to kod nas. Neko tamo je kriv za sve te ratove, samo mi nismo, a pogotovo ne glavni akteri. Ja sam bio sam decak tada i necu reci da smo mi krivi, vi ste krivi, vi uzasna generacijo! Hvala vam na ovom zivotu.

Goran

pre 7 godina

Zamislite samo kolika je tu logistika morala biti. Bageri, kamioni itd, prijevoz leseva, kopanje primarnih grobnica, pa otkopavanje, pa u sekundarne. Tu je stotine ljudi moralo raditi samo na logistici, bez da se doticemo izvrsioca. Kako ti ljudi, bageristi, kamiondzije, mirno spavaju?

Сава

pre 7 godina

Ја колико се сећам Словенци су предлагали мирно раздруживање уз надзор УН, што су подржали и Хрвати, али је Милошевић то одбио.

munz

pre 7 godina

Ja mislim da Karadžić nije imao veze sa zločinom u Srebrenici. Sama vojna akcija je legitimna i deo ratnih operacija. I otprilike "svi znaju" da je Mladić sam naredio šta je naredio i što ceo svet zna. Ali onda ide pitanje - gde je tada bio Karadžić da digne glas? Godinama je negirao da se išta desilo i krio se? Godinama je sam stajao na Trebeviću i gledao kako baja sa rakijom malo "šara" po Sarajevu - nije izgledalo da ti baš gađaju vojne mete u gradu. Primera je na desetine...

Jarmusch

pre 7 godina

"Glavni krivci izvan Jugoslavije..." samo sto jos nije dodao neka crna sila, kosmicka smesa, crna rupa. Pada berlinski zid, a mi plačemo, pa jos pravimo miting po Gazimestanu. Pojavljuju se windows i apple, a mi sa kopljima i zastavama nesto pametujemo. Ceo svet napred, a mi vidimo se u čitulji.... I onda kriv tamo neki, neko. Videlo se iz aviona da smo na luzerskoj strani istorije i buducnosti po padu berlinskog zida, jer se nismo prestrojili tamo gde treba, sada je kasno...

runner

pre 7 godina

Још увек се сећам са којом смо надом и поносом те суботње вечери 1990 године у сарајевској Скендерији слушали речи Радована Карађића. Онако висок, стасит, разбарушене косе у тегет, камалхар зимском капуту уливао нам је неку снагу и храброст да будемо своји на своме. Треба, истине ради, рећи да су Срби у БиХ тада били веома уплашени и дезоријентисани. Ми смо једини били без своје националне партије а СКБиХ, чији редови су се рапидно осипали, је губио политички значај док су Алијина СДА, а нарочито Кљујићева ХДЗ издана у дан јачали и полако се увлачили у све споре друштва. И колико сам год тада био импресиониран ликом пјесника и доктора Радована Карађића, толико сам се годину дана касније у њ разочарао када сам га у ресторану "Клуба посланика" у ул. Ђуре Ђаковића, видио у друштву неких сумњивих типова и новокомпонованих сарајевских богаташа. Убеђен сам да су га ти "саветници" и довели довде где је сад.

Davros

pre 7 godina

Ova spodoba je uvek bio i ostao moralni kriminalac. Ovim izjavama to i potvrđuje kao i načinom skrivanja i prerušavanjem. Sećam se, dok sam šetao dete u kraju, njegovih pompeznih večernjih dolazaka u Interkonti sve sa belim šalom i obezbeđenjem. A u mojoj i njegovoj zemlji mrak da ne može biti crnji! Bljak!

bob

pre 7 godina

Pred sam početak ratova guslao je(sa guslama u rukama, stvarno) po Palama prizivajući najgore u odbranu srpstva, što se grbo rodi vreme ne ispravi!

(Vlast)a

pre 7 godina

Čovek bez savesti,casti,obraza i morala moze da prica kad mu sta padne na pamet.Ovaj govor blizak mirotvorcima i svetiteljima se mnogo razlikuje od nekih koje sam imala nesrecu da slusam u ono vreme.Ali,covek raste,razvija se i prilagodjava proslost i sadasnjost kao svaki inzenjer ljudskih dusa.
Mediji treba da razmisle koliko dobijamo objavljivanjem ovakvih papazjanija nakon sto smo godinama bili taoci ovog andjela smrti.
Necu da kupujem novine i pratim druge medije koji od zla prave dobro,mora postojati odgovornost a ne relativizacija svega i svakoga.

.

pre 7 godina

@my way
Ma bio je veliki mirotvorac, nema spora. Zbog njega su stotine hiljada izginule, stotine hiljada proterane, stotine hiljada ostale bez svega sto su imali, ali on je heroj, legenda, junak. Veliki strateg i vodja koji je zajedno sa Mladicem uspeo da i pored gomile naoruzanja i tehnike izgubi rat od puskama naoruzanih boraca. Jak talenat! Podrska trece po snazi armije Evrope, beskonacan izvor novca, nista to nije bilo dovoljno da on uspe. A bas ta ogromna sredstva su i razlog zbog kojih on nije hteo mir, bio je ubedjen da sa takvom silom pobedjuje i uzima sve sto pozeli. Ali nije. E sad tupi o izdajama i slicnim nebulozama.

.

pre 7 godina

Ko je taj neko van Jugoslavije ko je kriv za raspad i rat? Je li Bil Klinton slao vojsku da ubija po Bosni i Hrvatskoj ili ti, Alija, Tudjman i Milosevic? Vi ste krivi za rat, vi i oni koji su vas slusali i za vas jurisali glavom bez obzira. Sad njih nema, porodice im kopaju po smecu da se prehrane a vase porodice ne rade nista a ipak nekako imaju doboljno novca da zive u luksuzu. Objasni taj fenomen?

Милош

pre 7 godina

Још увек се сећам са којом смо надом и поносом те суботње вечери 1990 године у сарајевској Скендерији слушали речи Радована Карађића. Онако висок, стасит, разбарушене косе у тегет, камалхар зимском капуту уливао нам је неку снагу и храброст да будемо своји на своме. Треба, истине ради, рећи да су Срби у БиХ тада били веома уплашени и дезоријентисани. Ми смо једини били без своје националне партије а СКБиХ, чији редови су се рапидно осипали, је губио политички значај док су Алијина СДА, а нарочито Кљујићева ХДЗ издана у дан јачали и полако се увлачили у све споре друштва. И колико сам год тада био импресиониран ликом пјесника и доктора Радована Карађића, толико сам се годину дана касније у њ разочарао када сам га у ресторану "Клуба посланика" у ул. Ђуре Ђаковића, видио у друштву неких сумњивих типова и новокомпонованих сарајевских богаташа. Убеђен сам да су га ти "саветници" и довели довде где је сад.
(runner, 8. decembar 2016 10:26)

Само један детаљ. Шта значи "да будемо своји на своме" у једној ситуацији где три народа дели исти простор? На који начин? Ето ништа више од тога.

Bucko razmisljam

pre 7 godina

Radovan Karadžić: "Zločin u Srebrenici počinio izdajnik srpskog naroda"

A sta su onda oni koji su 15 godina skrivali Ratka Mladica, sta su oni koji su organizovali "mitinge podrske" Ratku Mladicau, sta su oni koji su lepili plakate po BG sa likom Ratka Mladica i podarivali mu imena beogradskih trgova, jesu li i oni izdajnici srpskoga naroda ?
Bogami kad danas pogledam na kojim se funkcijama nalaze u Srbiji nebih bas rekao da ih "Srbija" smatra svojim "izdajnicima", NAPRITIV, lepo ih je "UHLEBILA" !

golman rezervnog tima

pre 7 godina

Obrukali ste Srbiju i njenu časnu istoriju.Ti,Sloba,Mladić,Hadžić,Martić i ostala ekipa odgovorna za genocid u Srebrenici,masakriranje Vukovara i Sarajeva,granatiranje Dubrovnika.Iskreno se nadam da postoji pakao i da vas sve zajedno tamo čeka jedno posebno mesto.

psihijatar

pre 7 godina

Vidi ovog bednog gmizavca, ni sada kada mu je jasno da nece dok je živ izaci iz zatvora, nema ljudskosti da prizna svoje katastrofalne greške vec sve prebacuje na druge. I on bio psihijatar??? Pa on je još pre rata bio zreo za lecenje kod nekog ozbiljnog psijatra.

Poznavalac prilika

pre 7 godina

Jeste bre, po ovome ispada da ti nisi bio vrhovni komadant, nego Mahatma Gandi. Ništa ti jadan nisi znao. Idi bre begaj IZDAJNIČE! Natovario si narodu ljagu koju nećemo nikada da operemo. Stidi se bre i nek ti Bog NE BUDE milosrdan! Lično bi ti oduzeo srpsko državljansvo da mogu!

Samo istina

pre 7 godina

Svi Srbi koji su 90-ih podrzavali Milosevica, Seselja, Nikolica, Mladica, Karadzica, a i dalje nastavljaju da podrzavaju tu politiku zlocina i zlocinaca, najvece su stetocine po Srbiju i srpski narod u celini. Nazalost njihov mentalni sklop to nikada nece shvatiti!

Zoro

pre 7 godina

zašto karadžić ne kaže, koliko je autobusa imao za prevoz izbeglica iz Bosne, i koliko je koštalo jedno sedište, bez obzira da li je dete ili starica u pitanju.lopovi, a sad izigravaju žtrve.Uostalom, zašto se krio kao dr. dabić i ko ga je sve i gde skrivao godinama,ko je sve nastradao, da bi se on nesmetanio šećkao Srbiom...kako ga nije sramota, bar od svojih

saray-Bosna

pre 7 godina

Kod nas se kaže da posle jahanja nema kajanja,tako ti sad govoriš.Ja sam još bio u Zemunu, kad si rekao da moj narod izlazi na magistralu smrti.Rat je već trajao u bivšoj nam lijepoj zemlji i niko me nije nikad (u Zemunu) koje sam vjere ili nacije,a Voja bio gradonačelnik!.Srbi iz Srbije i Vi iz BiH ste dva svijeta različita.Radi tebe i tebi slični sad se patim kao mnogi,iz sva tri naroda.

Damir

pre 7 godina

Kokuz.:.Ja ne znam ni kako bi zlocin priznali da ljudi iz zraka nisu vidjeli i fotografisali prekopavanje i skrivanje masovnih zlocina (bilo bi po staroj da su muslimani sami sebe pobili , taj ste termin cak i kod gardista primjenili). Genocid je pravo ime jer je Srebrenica samo finis svih zlocina koji su ranije odradjeni u Bijeljini,Visegradu,Foci,Zvorniku,Prijedoru. Cast Srbima koji nisu bili dio toga . Pa prije nekoliko mjeseci u Prijedoru je otkrivena masovna grobnica sa 700-800 tijela, gdje su mjestani konacno progovorili da je tamo is razloga sto im je zatrovan vodovod. Znate vi dobro sta se desilo I ko je sta radio.

.

pre 7 godina

Pametnjakovicu, ako je neko pored tvoje volje kao Predsednika mogao da naredi izvrsenje masovnog ubistva zasto si ti uopste bio na toj funkciji? I zasto nisi smenio te osobe kad si tako dobar i moralan? Samo izrazito glup covek moze da poveruje da je to uradjeno bez tvog znanja i odobrenja.

nowave7

pre 7 godina

Gospodin Karadzic je sam sebi poprilicno kontradiktoran:
"i produži sa guranjem ka nelegalnoj i jednostranoj nezavisnosti."
"Ako je Jugoslavija morala biti rasturena, to je trebalo učiniti kao u Skandinaviji."
U prvoj recenici je kljuc, a druga je samo mazanje ociju sad kad je sve zvrseno.

Vladimir

pre 7 godina

Sada se setio da osudi to sumanuto nedelo trebaloje da prodju decenije od omda, da on u medjuvremenu glumi holistickog gurua, da ga uhvate i osude, pa da tek onda sebi , celom svetu a pre svega nama, Srbima otkrije tu toplu vodu da je to strasan i potpuno besmislen zlocin.
A koloko ce vremena biti potrebno da ovaj kockarska stetocina shvati izgoviri javno da je bilo necasno a iznad svega ogroman zlocin okruziti jedan grad sa mesanim stanovnistvom koji je decenijama ziveo bez podela i bilo kakvih etnickih sukoba, da takvom gradu i njegovim stanovbicima godinama isece struju, vodu i gas za grejenje i jos da ga ga sa okolnih brda kada mu se prohte tuce po njemu sa teskim naoruzanjem?
Kada ce shvatiti ti i reci pre svega sebi, kao psihijatru da su to organizovali i naredili poremecene licnosti?

Marko

pre 7 godina

Zar je bio neki zločin? Do sad su nam govorili da su se sami poubijali ili da su to bili vojnici koje su naši herojski savladali u žestokoj borbi...

Francuske sobarice

pre 7 godina

Nama sve neki nepoznati idioti prave problem. Zlocin u Srebrenici, rusenje u Savamaloj (bez ikakve zelje da poredim tezinu ova dva slucaja, navodim kao fenomen). Nigde odgovornosti, uvek je kriv neki tamo neimenovani idiot.

Rat je bio 1. Nepotreban, 2. Krvav 3. Ostavio nas je generalno sa teskim bremenom da smo zlocinci. A istorija nas pamti kao postene I hrabre ratnike. Mozemo mi da lazemo sebe, da nalazimo pojedince po inostranstvu koji ce nas ubedjivati kako oni znaju da smo samo izgubili medijski rat i da smo zrtva zavere. Medjutim ako ikada priznamo prvo sebi krivicu, a ne samo neiskreno drugima, kao Tadic forme radi, mrdnucemo se napred. I videcete kako nam ni to priznanje nece tesko pasti I kako ce I drugi krenuti istim stopama. Ovako svi zajedno tapkamo u mestu, pa nam je sada jedna Rumunija, ono sto smo mi decenijama bili citavom istocnom bloku, tzv "zapad na istoku".

Kokuz

pre 7 godina

Vidim ovde neki pišu kako se priznaje genocid a ja nigde u tekstu ne vidim reč genocid već samo reč zločin. Postoji više vrsta ratnih zločina a genocid je nateži od njih. Činjenica je da se u Srebrenici dogodio zločin ali je problem njegova kvalifikacija jer se preuveličava i pakuju se i dodaju neke stvari koje se nisu dogodile. Odnosi između naroda ne mogu da se izglade dok se ne utvrdi istina i dok se za sve žrtve ne utvrde krivci i dok oni ne budu odgovrali za ono što su učinili, a ne da su jedni isključivi krivci a drugi večite žrtve, jer u ratu su ginuli i Srbi i Bošnjaci i Hrvati.

Vuk

pre 7 godina

Eto Radovan zna "skoro sve" samo nezna ime toga ko je naredio Srebrenicu.Ne mislim da mu ta priča "pije" vode.Ko je tada bio odgovoran i zašto niko nije procesuiran , kad već priznaje da je počinjen zločin, a to su krili cijelo vrijeme.

my way

pre 7 godina

Potpisujem svaku Karadzicevu rec! Nazalost, izuzev donekle Fikreta Abdica, Karadzic nije imao partnera za sprecavanje rata, a sve je pokusao, pa i prihvatio Kutiljerov plan po kojem Srbi pristaju na nesto na sta niko na kugli zemaljskoj ne bi, a to je da nemaju daleko manje pravo, da ostanu u svojoj drzavi sa svojim sunarodnicima, vec da moraju biti deo nove, celovite BiH.

IIIIII

pre 7 godina

kokuz: ne mjeri se genocid u broju pobijenih ljudi! vec namjera da se jedan narod unisti s jednog prostora, ako cak i groblja unistavas posle jednog naroda i svake veze s tim narodom pokusavas da unistis to se zove Genocid, E to se upravo desilo u vise djelova u BIH, hajde da su npr porusili i 100 dzamija Ali porusiti 99% dzamija gdje su srbi imali kontrolu to je vec druga stvar, i onda dodas jos uz to "humanitarno" malo pobijes itd,, kako se to zove? uzmi knjigu procitaj malo ne skodi,

milan

pre 7 godina

... busao se u grudi na vrhuncu moci, bio kraj boga polupismenom narodu, ima Radovan vojnika, nehajuci za ranjene za ruletskim stolom a sada trazi smanjenje "bozje" kazne, pred konacni sud .... e starce

zoran

pre 7 godina

Pitajte Albance na Kosovu i Albaniji koliko je bila slavna ta srpska vojska u Balkanskim ratovima 1913.

Postoji i izvestaj medjunarodne komisije o ratnim zlocinima. Ne morate to uzimati za ozbiljno, jer kako rekose u skoli, ruski predstavnik u komisiji je bio Bugarofil.

Misleci Srbin

pre 7 godina

Nije tacno da se nikada pre nije dogodilo. Balkanski rat i oslobadjanje KiM i osvajanje severne Albanije uz zestoko etnicko ciscenje i osmazde na KiM. I dalje lazemo sami sebe i cudimo se sto nam tako ide.

Istina je ...

pre 7 godina

Po komentatorima bi covek stekao utisak da su miroljubivi Hrvati i Slovenci predlagali mirno resenje, a krvozedni Srbi su hteli rat. Voleo bih da ste vi bili Srbi u Hrvatskoj, narocito vidjeniji, posle dolaska HDZ na vlast, pa da osetite tu miroljubivost.

izdajnik ratnog druga

pre 7 godina

Ako je neko izdajnik onda je to Karadžić i to izdajnik Mladića. Očito pokušava spasiti sebe od odgovornosti tako da sve natovari Mladiću. Baš nisko i izdajnički.
Ako Karadžić nije naredio masakr u Srebrenici, kako to nije sankcionisao Mladića dok je mogao?
Sad se on setio da je kriv samo Mladić? Mladić je bio vojnik i morao je provodi politiku koju je naredio i zacrtao politički vrh.

sarajlija

pre 7 godina

Karadžić je još u proljeće 1995 izdao naredbu da se enklave u Istočnoj Bosni vojno unište.I to u onim područjima u kojima do rata niti jedan Srbin nije živio poput Žepe.I sad se pravi "englez".Da bi pobio,zatrpao i uklonio sve tragove masovnih ubijanja treba organizacija u kojoj su bili i vojnici i policajci koji su ubijali pa oni kokošari koji su preturali tijela i uzimali dragocjenosti, bageri, kamioni, prevoz, obezbjeđenje pa nakon pola godine ponovno otkopavanje i premještanje desetine kilometara dalje. Ne mogu ni da zamislim scene kad bagerima otkopavaju grobnice u kojima su bila tijela ubijenih a još se nisu raspala pa ih tovare na kamione i opet zatrpavaju.Kako spavaju ti ljudi? Nema tih para za koje bih iskopavao životinjska tijela a kamoli ljudska.

Ono što me raduje jeste činjenica da dosta Srba zna šta se u stvari desilo i što se suosjećaju sa žrtvama i njihovim porodicama,bez obzira kako to zvali genocid ili zločin.

Pozdrav svim dobrim ljudima od branitelja Sarajeva koji je ostao čista obraza i pred Bogom i pred komšijama.

Perun

pre 7 godina

Jedan sam od onih koji je zbog rata,promjenio mjesto boravka,bio sam mali,ne zalim za tim mjestom rodjenja,jednostavno nisam imao kad da se emotivno vezem.Otac je cijeli rat proveo u srpskoj vojsci na Grbavici,kada se rat zavrsio Grbavica je pripala FBiH,Srbi su uglavnom odlucili da se ne vrate.Oni koji su drzali pusku cio rat,a koji su iz tog dijela grada,dakle izgubili su svoju bitku.Ono sto je poenta je slijedece,moj otac mi je isti pricao da je imao situacija u kojima je mogao da nastrada od svojih Srba samo jer je bio covjek i normalan prema nesrbima.Jos nesto je vazno,ti ruralni Srbi koji su bili vecina u vojsci RS,dobar dio njih osim sto je svetio Kosovo i bio naostren protiv nesrba,bio je poprilicno alergican na urbane Srbe.Da me neshvatite pogresno ne smatram da je urbani ista vrijedniji od ruralnoga,danas zivim u malo mjestu gdje mi nisu strana ni goveda ni ovce,ali je cinjenica da je taj mentalni sklop bio izdoktriniran od ovakvih guslarsko mitomanskih,rijecitih politicara kakav je montanjar Karadzic,ti su ljudi doslovno shvatali svaku epsku i guslarsku pjesmu i nije im bilo tesko objasniti da je doslo vrijeme kako rece jedan general da se osvetimo Turcima no ovim prostorima.

NBGDEMOKRATA

pre 7 godina

Prvo smo počeli sa "to se nikad nije desilo". Nastavili sa (moja omiljena rečenica) "nije, ali i da jeste - oni su nama još gore...". Došli do "jeste", ali neki komentatori tvrde da to ne treba nikad reći/priznati jer to šteti "interesima Srbije"! Pa je na kraju i ovaj "heroj" postao "nepoželjan" za srpski rod. Prijatelji dragi, niko nama nikad neće moći da pomogne jer nismo u stanju sami sebi da pomognemo! Začaureni u neznanju i ideji da sve prođe (što je tačno). Ali, mnogo pametniji od mene reče, nije smisao života u čekanju da sve prođe, treba živeti!

Achitwn

pre 7 godina

RUNNER - Jош увек се сећам са којом смо надом и поносом те суботње вечери 1990 године у сарајевској Скендерији слушали речи Радована Карађића. Онако висок, стасит, разбарушене косе у тегет, камалхар зимском капуту уливао нам је неку снагу и храброст да будемо своји на своме(*****)
Ja sam isto Srbin iz Sarajeva, Hrasno. I moram da ti odgovorim. Mislim da smo mi srbi propatili u bih bas zbog srba slicnih tebi koji su imali u svijim glavama taj koncept "ugnjetavanih srba" koji su zudeli da budu "svoji na svome". ja sam odrastao u Sarajevu i imao prijatelje svih nacionalnosti i nikad uzivotu mi nije bilo lepse. I dan danas patim za tom multinacionalnom sredinom i kosmopolitizmom koji je nestao u nepovrat.
KaradIc se pojavio i ja ga nisam doziveo kao ti srpskog princa sa valovitom kosom itd. Naprotiv, bio je veoma aroganran, iritantan, nepodsisan i neuredan, mrgudan, pretio svima. Stideo sam se za njega. Nukavih diplomatskih atributa nije imao nego, dapace onaj nas srpski inat , superiorstvo i kontrastvo sto bi iritiralo i okrenulo i eakime protiv nas. Da je tacno to sto govorim pokazuje i statiatika, srba je sve manje i manje na balkanskim prostorima.

e-krem

pre 7 godina

Sve sto je uradila slavna srpska vojska u Balkanskim i Prvom svetskom palo je u vodu sa vama.
Nece se vise nas narod ponositi slavnim vojvodama Misicem, Stepom, Putnikom.... vec ce crveneti zbog Vas i Mladica.
3.0) (kimi, 8. decembar 2016 10:00)

Staniša Vojinović: Rukopis dnevnika Mite Rakića sa puta po krajevima oslobođenim 1877–1878. godine.

Ne bi bilo lose da procitate i goreponudjeno stivo kada ste vec kod ponosa.
Uveri se da je demografska slika juzne Srbije u to vreme jako tesno vezana za onu na Kosovu.Procitaj kako se Srbija i ranije cistila bas kao i u nedavnom ratu.

?????

pre 7 godina

@mornarpopaj1966
Cekaj, kad stranci kazu da je u Srebrenici pocinjen genocid onda su to placenici koji lazu jer mrze Srbe, a kad pricaju o zlocinima nad Srbima onda su to casni ljudi kojima treba verovati? Niko ne kaze da nije bilo zlocina nad Srbima, ovde se prica o tome da su Srbi ti koji su hteli da oteraju druge narode. Srbi su imali svu silu oruzja, podrsku JNA, oni su bombardovali Sarajevo godinama, oni su pobili nekoliko hiljada nenaoruzanih civila u Srebrenici i na drugim mestima i zato su oni najvise krivi. Jer oni su napadali, a ostali su se branili. U tome je poenta. Ako ja pokusam da ti otmem kucu, ubijem tebe i tvoju porodicu, ja sam zlocinac, a ne ti ako me ubijes braneci se.

?????

pre 7 godina

Ta slavna srpska vojska je u Crnoj Gori, Makedoniji, Bosni pa i Hrvatskoj posle Prvog Svetskog Rata radila isto sto i ona devedesetih u Srebrenici. Nego je to izbrisano iz zvanicne istorije Jugoslavije. Nisu bez razloga Hrvati, Crnogorci, Makedonci dizali ustanke samo nekoliko godina posle "ujedinjenja" koje su svi samo nekoliko godina ranije itekako zeleli. Ko poznaje istoriju zna odlicno ko je bio kralj Aleksandar i kakvo je taj zlo naneo narodima Jugoslavije, ukljucujuci i casne Srbe.

nikola

pre 7 godina

Meni smeta sto se u svim medijima ukljucujuci i srpskim namece srbima krivica...necu da pricam o svojoj sudbini i moje familije ali sam kao i jos 750 000 etnicki ociscen iz svog doma samo jer smo srbi a desetine hiljada su UBIJENI.Jedna amerika je samo u Iraku ubila pola MILIONA iracana i nijedan amerikanac danas ne sedi u tom sudu zbog toga..naravno nije bio samo irak vec jos 50 drzava...zasto ja koji sam DVA puta jos klinac etnicki ciscen iz svog doma cenzurisan u SRPSKIM medijima da ne mogu ni komentar da napisem a da mi se objavi..ZASTO????

Morava staro pakovanje

pre 7 godina

Da pomognemo javnosti da sagleda stvarne cinjenice i da vide obicni ljudi da je doticni sve znao i bio zagovornik istog.

306. Pedeset četvrta sjednica Skupštine, 15-16. oktobar 1995. godine, Karadžić: „Ja sam kao vrhovni komandant stao iza plana za Žepu i Srebrenicu, za Srebrenicu uglavnom. Žepa se podrazumijevala. Gospodo, mi bismo izgubili rat na prostoru Žepe sa 90.000 naoružanih Muslimana, izgubili bismo rat. Lično sam nadgledao plan bez znanja G[, ne krijući, nego slučajno nailazeći na generala Krstića i savjetovao mu da pravo ide u grad i da proglasi pad Srebrenice, a poslije ćemo juriti za Turcima po šumama. Odobrio sam i blaži zadatak i radikalni zadatak i ne kajem se za to.“

NikolaD

pre 7 godina

"Ko god je to uradio, bio je to izdajnik nemackog naroda i najviše je oštetio nemacke interese".
Eto, mogao je i Hitler isto tako, nije morao da se ubije.

hm

pre 7 godina

Naknadna pamet. Klasika. A sto se onda niste razisli kao u Skandinaviji ?!?! A da, ne bi bilo ratnog profiterstva u kojemu su se mnogi obogatili na sirotinji koja je ginula za nikome jasne ciljeve.

Srbijijac

pre 7 godina

Sve da nije znao za srebrenicka zbivanja(a jeste),pa kakav je to vrhovni komadant,kada ga niko ni za sta ne obavestava?A jeli znao za bombardovanje Sarajeva?Za zlocine po Prijedoru,Doboju,Podrinju?RTS,za vreme pada Srebrenice ga je direktno opruzila za ubijanje ratnih zarobljenika i civila,a Mladica amnestirala.Covek koji je dosao iz crnogorske vukoj...u Sarajevo,koje mu je pruzilo sve,a koje je ,iz zahvalnosti,hteo da sprzi i cak da mu da novo ime-Nenadovo,nije neko kome bi se verovalo na rec.Gledao sam ga na RTS-u,kako na brdima iznad Sarajeva preti,bahato,i naziva Bosnjake Turcima.

bgd

pre 7 godina

Nismo imali sreće.. Niko od nas iz stare Juge... Tačno je da su hrvatski političari oduvek želeli da Hrvatska izađe iz Juge, pre svega zbog našeg stava prema njima posle 1og sv. rata (jer su njihovi kapitalisti izgubili povlašćeni položaj koji su imali u AU) ali i zbog toga što su bili korumpirani (najviše od strane Nemaca i Vatikana). S druge strane, kao posledica toga, mi Srbi smo ostali za vreme komunizma brz intelektualne elite, jer je naš vrh bio obezglavljen da bi se napravila ravnoteža u odnosu na dešavanja u Hrvatskoj. Posledica toga je Milošević koji nije razumeo trenutna dešavanja, kao ni ljudi koji su ga okruživali. U svojim nerealnim ambicijama (da postane novi Tito), nije mogao da vidi(tj vide)da se svet promenio. Naravno, dao je i jasan signal stranim silama da je opšte rasulo, što su ono videli kao priliku da uzmu deo svog kolača... Posledica je da 90% ljudi iz Juge danas živi bedno i jadno, kao u velikom bratu, a ne vidi se svetlost na kraju tunela

Samo pitam

pre 7 godina

Hoće li se saznati ime i prezime tog izdajnika srpskog naroda ili će kao u slučaju Savamala ostati upamćen samo pseudonim - "Kompletan Idiot"?

mornarpopaj1966

pre 7 godina

Koliko samo nebuloznih komentara. Procitajte malo izjave visokih zvanicnika UN i NATO o zlocinima nad srbima, o naoruzavanju muslimana i hrvata,,,,o stranim placenicima ....

Molim redakciju da objavi komentar.

Umoran

pre 7 godina

I eto sad možemo u krug još sljedećih par sto godina, Jasenovac, Srebrenica, Jasenovac, Srebrenica, Jasenovac, Srebrenica, Jasenovac, Srebrenica, Jasenovac, Srebrenica ......Jesmo svi budale majko mila

nije u redu

pre 7 godina

Krenuo je stopama Biljane Plavšić koja se u zatvoru pokajala, izvinila unesrećenima pa je puštena na slobodu nakon polovine vremena na koje je osudjena. Za nekoga koga ce spominjati istorija makar i u negatvnom kontekstu to nije primereno, bolje da dostojanstveno provede ostatatak života i pošteno plati za ono za čega je odgovaran. Sa druge strane od nekoga tog kalibra ko se krio pod drugim identitetom usred Beograda godinama nije za očekivati da neće pokušati da sa sebe opere nespornu krivicu dok iz doživotnog zatvora posmtra mnoge koji šetaju slobodni sa ne mnogo manjom krivicom pa čak i lično okrvavljenim rukama koji sada drže u džepu i broje novac.

priče za obdanište

pre 7 godina

I Srbija tog "izdajnika" godinama nije "mogla" da nađe, iako je živio u Srbiji i primao platu od Srbije.
"Jedan" krivac a 130 000 mrtvih, 2 mil. protjeranih i raseljenih, stotine milijardi $ štete. Niko ništa nije vido, ni čuo. Taj "jedan" krivac je toliko bio jak i kad su ga "identifikovali" nisu mogli da ga pronađu godinama. Pa ta priča ne prolazi ni u dječjim bajkama.

nedostizni

pre 7 godina

Pogrešni ljudi u pogrešno vreme, nedorasli izazovima, slabo upoznati sa novonastalim promenama na globalnom nivou. To je odlika lidera svih naroda u to vreme osim što su ovi drugi, a na našu žalost, skapirali važnost i ulogu medija zarad ostvarivanja svojih ciljeva.

Jovana

pre 7 godina

Čim kaže da se to nikada nije desilo, on eksplicitno priznaje da se u Srebrenici dogodio genocid. Steta je sto i danas, tako iz zatvora, nema hrabrosti da to jasno kaze, nego mu je, kao i ostalima, neophodno da uvija recenice u oblande. Jadno i bedno.

mirko

pre 7 godina

Ja bih se sa Karadžićem mogao složiti u tome da je to učinio izdajnik , sa tim da bih još dodao malouman i bolestan lik.
Ne mogu se složiti sa njegovom naknadnom pameću, jer se tada takmičio sa Mladićem kome trebaju pripasti zasluge: "Za pokazanu vojničku snagu i humanost srpskog vojnika", jer ovo su njegove rijći poslije Srebrenice.
On je tada tvrdio da zasluge pripadaju generalu Krstiću, pošto je bio u sporu sa Mladićem.
Naravno da se ne čudim ovim njegovim izjavama, kako dobro znam da je to njegov manir, sve što mu ne odgovara, za njega nije ni bilo, a kada se treba pohvaliti, on je uvijek prvi.

Milos

pre 7 godina

У Хагу је све јасно. То није правосудна, то је политичка институција која има задатак да докаже да је један народ крив за сва ратна дешавања у бившој СФРЈ и тако оправда НАТО агресију и бомбардовање Србије. Према њиховој логици, ако је доказано да су Срби криви, онда је операција НАТО била „легитимна казна“, иако је ниједна међународна институција није одобрила

dejvid

pre 7 godina

Sada sazaljeva zrtve i propast Jugoslavije, ovakvi i slicnih kao Milosevic, Tudjman pa i,, navni ,, Izetbegovic uz pomoc nacionalista sviju boja i nacija uz pomoci stranih obavestajni sluzbi razbili SFR Jugoslaviju, koja je bila domovina sa sve obicne gradjane bez obzira na naciju i veru, Sada smo u 21 veku, a nikako da zivimo kao tada.

Hr

pre 7 godina

A kad su vam Kučan i Tuđman nudili konfederaciju, pa savez nezavisnih država, pa raspad po modelu Češke i Slovačke i u konačnosti Skandivizaciju ex SFRJ vi ste (Srbi na čelu s Miloševićem) samo odmahivali rukom u stilu ''sila Boga ne moli''. Mi imamo armiju iza sebe, biti će onako kako kažu Srbi i biti će granice gdje kažu Srbi, inaće vas neće biti.

Tako je bilo Radovane i ti se dobro sjećaš toga.

my way

pre 7 godina

Potpisujem svaku Karadzicevu rec! Nazalost, izuzev donekle Fikreta Abdica, Karadzic nije imao partnera za sprecavanje rata, a sve je pokusao, pa i prihvatio Kutiljerov plan po kojem Srbi pristaju na nesto na sta niko na kugli zemaljskoj ne bi, a to je da nemaju daleko manje pravo, da ostanu u svojoj drzavi sa svojim sunarodnicima, vec da moraju biti deo nove, celovite BiH.

Alex

pre 7 godina

Srbin sam, zivim u Srbiji i odgovorno tvrdim da je za raspad SFRJ najvise kriva Srbija i Slobodan Milosevic. On je hteo da bude novi Tito, a kada je video da ne moze izazvao je rat. To sto ovde 99% ljudi misli drugacije, tj da mi nismo ni malo krivi, a da su svi drugi krivi je posledica neverovatne propagande i generalno jako lose obrazovanosti gde ljudi veruju samo u ono sto im se servira preko televizije.

gradjanin s pamcenjem

pre 7 godina

"Uzroci raspada Jugoslavije su bili van Jugoslavije".

E to guslanje ce nas skupo kostati. Bilo koji narod to tvrdio, a to uglavnom tvrdimo mi, obmanjuje samog sebe samo da bi izbegao osecaj krivice. To je istorijska laz. I nasu decu danas ucimo falsifikovanoj istoriji.

Krivci su unutar nekadasnje Jugoslavije. I bilo ih je po svim republikama ali mi, Srbija smo najveci krivci. Iz prostog razloga jer smo velikodusno podrzali Milosevica, ili bolje receno mi smo ga stvorili. Srbija je htela nametnuti svoju volju cvrste centralizacije i hegemonije na celu Jugoslaviju. Protu reakcija je bila neminovna.

O tome bi se moglo na dugacko i na siroko.

Kokuz

pre 7 godina

Vidim ovde neki pišu kako se priznaje genocid a ja nigde u tekstu ne vidim reč genocid već samo reč zločin. Postoji više vrsta ratnih zločina a genocid je nateži od njih. Činjenica je da se u Srebrenici dogodio zločin ali je problem njegova kvalifikacija jer se preuveličava i pakuju se i dodaju neke stvari koje se nisu dogodile. Odnosi između naroda ne mogu da se izglade dok se ne utvrdi istina i dok se za sve žrtve ne utvrde krivci i dok oni ne budu odgovrali za ono što su učinili, a ne da su jedni isključivi krivci a drugi večite žrtve, jer u ratu su ginuli i Srbi i Bošnjaci i Hrvati.

kimi

pre 7 godina

Sve sto je uradila slavna srpska vojska u Balkanskim i Prvom svetskom palo je u vodu sa vama.
Nece se vise nas narod ponositi slavnim vojvodama Misicem, Stepom, Putnikom.... vec ce crveneti zbog Vas i Mladica.
Koji je do 94 godine kaznjavao svakog ko je stavljao kokardu, a 95 Mladic ne samo sto je stavio kokardu vec pod stare dane postade i vernik.
To ne mogu da svatim ceo zivot je komunista i bukvalno pred kraj zivota postaje vernik.
Sve sam skloniji teoriji da je Ratko Mladic skrenuo kada mu je cerka izvrsila samoubistvo.

nikola

pre 7 godina

Meni smeta sto se u svim medijima ukljucujuci i srpskim namece srbima krivica...necu da pricam o svojoj sudbini i moje familije ali sam kao i jos 750 000 etnicki ociscen iz svog doma samo jer smo srbi a desetine hiljada su UBIJENI.Jedna amerika je samo u Iraku ubila pola MILIONA iracana i nijedan amerikanac danas ne sedi u tom sudu zbog toga..naravno nije bio samo irak vec jos 50 drzava...zasto ja koji sam DVA puta jos klinac etnicki ciscen iz svog doma cenzurisan u SRPSKIM medijima da ne mogu ni komentar da napisem a da mi se objavi..ZASTO????

mornarpopaj1966

pre 7 godina

Koliko samo nebuloznih komentara. Procitajte malo izjave visokih zvanicnika UN i NATO o zlocinima nad srbima, o naoruzavanju muslimana i hrvata,,,,o stranim placenicima ....

Molim redakciju da objavi komentar.

Molim?

pre 7 godina

"Nije se smelo dogoditi ni sada"? Čekaj, znači genocid više nije laž i propaganda kao što se ranije govorilo? Neka, neka... Nemci su odmah još 1945. u Nirnbergu morali da progutaju sve što su ih njihove vojskovođe lagale, pomirili se sa činjenicama, krenuli napred i sada ponovo vladaju Evropom. A na Balkanu neka inat vlada još hiljadu godina.

Milos

pre 7 godina

У Хагу је све јасно. То није правосудна, то је политичка институција која има задатак да докаже да је један народ крив за сва ратна дешавања у бившој СФРЈ и тако оправда НАТО агресију и бомбардовање Србије. Према њиховој логици, ако је доказано да су Срби криви, онда је операција НАТО била „легитимна казна“, иако је ниједна међународна институција није одобрила

psihijatar

pre 7 godina

Vidi ovog bednog gmizavca, ni sada kada mu je jasno da nece dok je živ izaci iz zatvora, nema ljudskosti da prizna svoje katastrofalne greške vec sve prebacuje na druge. I on bio psihijatar??? Pa on je još pre rata bio zreo za lecenje kod nekog ozbiljnog psijatra.

Vujke

pre 7 godina

"Ko god je to uradio, bio je to izdajnik srpskog naroda...". Kao prvo to nije uradila jedna osoba sama. A kao drugo, ti zlocinci su dobili zeleno svetlo da urade to sto su uradili. A kao trece, u gradu je bilo hiljade srpskih vojnika, a niko nije mogao da spreci te "izdajnike"? Jadno, bedno, sramno, Karadzicu.

Zemun grad SPO

pre 7 godina

"Ko god je to uradio, bio je to izdajnik srpskog naroda i najviše je oštetio srpske interese"

Ima ljudi koji pamte ratna vremena devedesetih, i sada im je nakom ovih Karadzicevih reci muka. Sta je doticni radio obilazeci artiljeriju na brdima oko Sarajeva. Ponasa se kao da je bio pomocnik u sanitetu, a ne vrhovni komadant. Pod njegovim precedavanjem u ratu su se dogodile strasne stvari koje srpski narod nikada nije praktikovao u svojoj istoriji. U prvoj godini rata sa blizu 70 procenata teritorije brutalno su proterana druga dva naroda uz unistavanje svega sto na njih podseca. Ludilom se toliko preterivalo da su hteli izbaciti jekavicu iz sluzbene upotrebe.Nikada Karadzic tokom rata nije uputio javni apel da se ne cine zlodela, niti je pocinjeno osudio, pa ni ono u Srebrenici. ,,Pranjem" svoje uloge, ovim intervjuom samo je pokazao svoj karakter.

Istina je ...

pre 7 godina

Po komentatorima bi covek stekao utisak da su miroljubivi Hrvati i Slovenci predlagali mirno resenje, a krvozedni Srbi su hteli rat. Voleo bih da ste vi bili Srbi u Hrvatskoj, narocito vidjeniji, posle dolaska HDZ na vlast, pa da osetite tu miroljubivost.

runner

pre 7 godina

Још увек се сећам са којом смо надом и поносом те суботње вечери 1990 године у сарајевској Скендерији слушали речи Радована Карађића. Онако висок, стасит, разбарушене косе у тегет, камалхар зимском капуту уливао нам је неку снагу и храброст да будемо своји на своме. Треба, истине ради, рећи да су Срби у БиХ тада били веома уплашени и дезоријентисани. Ми смо једини били без своје националне партије а СКБиХ, чији редови су се рапидно осипали, је губио политички значај док су Алијина СДА, а нарочито Кљујићева ХДЗ издана у дан јачали и полако се увлачили у све споре друштва. И колико сам год тада био импресиониран ликом пјесника и доктора Радована Карађића, толико сам се годину дана касније у њ разочарао када сам га у ресторану "Клуба посланика" у ул. Ђуре Ђаковића, видио у друштву неких сумњивих типова и новокомпонованих сарајевских богаташа. Убеђен сам да су га ти "саветници" и довели довде где је сад.

zoran

pre 7 godina

Pitajte Albance na Kosovu i Albaniji koliko je bila slavna ta srpska vojska u Balkanskim ratovima 1913.

Postoji i izvestaj medjunarodne komisije o ratnim zlocinima. Ne morate to uzimati za ozbiljno, jer kako rekose u skoli, ruski predstavnik u komisiji je bio Bugarofil.

munz

pre 7 godina

Ja mislim da Karadžić nije imao veze sa zločinom u Srebrenici. Sama vojna akcija je legitimna i deo ratnih operacija. I otprilike "svi znaju" da je Mladić sam naredio šta je naredio i što ceo svet zna. Ali onda ide pitanje - gde je tada bio Karadžić da digne glas? Godinama je negirao da se išta desilo i krio se? Godinama je sam stajao na Trebeviću i gledao kako baja sa rakijom malo "šara" po Sarajevu - nije izgledalo da ti baš gađaju vojne mete u gradu. Primera je na desetine...

Jovan

pre 7 godina

Naravno da si znao sta ce biti, zato si i poslao kcerku u London, na vreme.
A tudju si decu prepustio na milost i nemilost strahotama rata.
Ako ni za sta drugo-samo te zbog toga treba ostaviti da strunes u bukagijama.
I ne pravi se nevest, znali ste i ti i Ratko za pokolj u Srebrenici, zbog cega ce i nasim praunucima kaciti epitet zlocinaca. Sve ste vi to po nalogu i u dogovoru sa onim pozarevackim "faktorom stabilnosti" sproveli.
Mali ce vam pakao biti.

(Vlast)a

pre 7 godina

Čovek bez savesti,casti,obraza i morala moze da prica kad mu sta padne na pamet.Ovaj govor blizak mirotvorcima i svetiteljima se mnogo razlikuje od nekih koje sam imala nesrecu da slusam u ono vreme.Ali,covek raste,razvija se i prilagodjava proslost i sadasnjost kao svaki inzenjer ljudskih dusa.
Mediji treba da razmisle koliko dobijamo objavljivanjem ovakvih papazjanija nakon sto smo godinama bili taoci ovog andjela smrti.
Necu da kupujem novine i pratim druge medije koji od zla prave dobro,mora postojati odgovornost a ne relativizacija svega i svakoga.

?????

pre 7 godina

Ta slavna srpska vojska je u Crnoj Gori, Makedoniji, Bosni pa i Hrvatskoj posle Prvog Svetskog Rata radila isto sto i ona devedesetih u Srebrenici. Nego je to izbrisano iz zvanicne istorije Jugoslavije. Nisu bez razloga Hrvati, Crnogorci, Makedonci dizali ustanke samo nekoliko godina posle "ujedinjenja" koje su svi samo nekoliko godina ranije itekako zeleli. Ko poznaje istoriju zna odlicno ko je bio kralj Aleksandar i kakvo je taj zlo naneo narodima Jugoslavije, ukljucujuci i casne Srbe.

nowave7

pre 7 godina

Gospodin Karadzic je sam sebi poprilicno kontradiktoran:
"i produži sa guranjem ka nelegalnoj i jednostranoj nezavisnosti."
"Ako je Jugoslavija morala biti rasturena, to je trebalo učiniti kao u Skandinaviji."
U prvoj recenici je kljuc, a druga je samo mazanje ociju sad kad je sve zvrseno.

Милош

pre 7 godina

Још увек се сећам са којом смо надом и поносом те суботње вечери 1990 године у сарајевској Скендерији слушали речи Радована Карађића. Онако висок, стасит, разбарушене косе у тегет, камалхар зимском капуту уливао нам је неку снагу и храброст да будемо своји на своме. Треба, истине ради, рећи да су Срби у БиХ тада били веома уплашени и дезоријентисани. Ми смо једини били без своје националне партије а СКБиХ, чији редови су се рапидно осипали, је губио политички значај док су Алијина СДА, а нарочито Кљујићева ХДЗ издана у дан јачали и полако се увлачили у све споре друштва. И колико сам год тада био импресиониран ликом пјесника и доктора Радована Карађића, толико сам се годину дана касније у њ разочарао када сам га у ресторану "Клуба посланика" у ул. Ђуре Ђаковића, видио у друштву неких сумњивих типова и новокомпонованих сарајевских богаташа. Убеђен сам да су га ти "саветници" и довели довде где је сад.
(runner, 8. decembar 2016 10:26)

Само један детаљ. Шта значи "да будемо своји на своме" у једној ситуацији где три народа дели исти простор? На који начин? Ето ништа више од тога.

Сава

pre 7 godina

Ја колико се сећам Словенци су предлагали мирно раздруживање уз надзор УН, што су подржали и Хрвати, али је Милошевић то одбио.

Damir

pre 7 godina

Kokuz.:.Ja ne znam ni kako bi zlocin priznali da ljudi iz zraka nisu vidjeli i fotografisali prekopavanje i skrivanje masovnih zlocina (bilo bi po staroj da su muslimani sami sebe pobili , taj ste termin cak i kod gardista primjenili). Genocid je pravo ime jer je Srebrenica samo finis svih zlocina koji su ranije odradjeni u Bijeljini,Visegradu,Foci,Zvorniku,Prijedoru. Cast Srbima koji nisu bili dio toga . Pa prije nekoliko mjeseci u Prijedoru je otkrivena masovna grobnica sa 700-800 tijela, gdje su mjestani konacno progovorili da je tamo is razloga sto im je zatrovan vodovod. Znate vi dobro sta se desilo I ko je sta radio.

Krle

pre 7 godina

E jeste tako je to kod nas. Neko tamo je kriv za sve te ratove, samo mi nismo, a pogotovo ne glavni akteri. Ja sam bio sam decak tada i necu reci da smo mi krivi, vi ste krivi, vi uzasna generacijo! Hvala vam na ovom zivotu.

samo_da_se_zna

pre 7 godina

Na stranu sve,trenutno sam daleko od nasih prostora,ne zanima me politika i sta je bilo ali..
Cijeli rat sam bio u Srebrenici,1986. sam godiste,dakle nepunih 9 godina sam imao kad se to desilo..
Ulazili smo u te autobuse i vojnici su odvajali,znate ono "ti 'vamo ti tamo".
A tek na barikadama kako su se junacili kad udju u pun bus zena i djece..
Imali ste i vi Jasenovac,treba u knjige sve da udje kako jeste da nam sutra djeca ne zive u lazi.
Zlocina je bilo i biti ce na svim stranama,ali ko nije dozivio Srebrenicu mislim da je malo neumjesno da prica "i oni su nas" itd.
Pozdrav za sve

golman rezervnog tima

pre 7 godina

Obrukali ste Srbiju i njenu časnu istoriju.Ti,Sloba,Mladić,Hadžić,Martić i ostala ekipa odgovorna za genocid u Srebrenici,masakriranje Vukovara i Sarajeva,granatiranje Dubrovnika.Iskreno se nadam da postoji pakao i da vas sve zajedno tamo čeka jedno posebno mesto.

Misleci Srbin

pre 7 godina

Nije tacno da se nikada pre nije dogodilo. Balkanski rat i oslobadjanje KiM i osvajanje severne Albanije uz zestoko etnicko ciscenje i osmazde na KiM. I dalje lazemo sami sebe i cudimo se sto nam tako ide.

Vuk

pre 7 godina

Eto Radovan zna "skoro sve" samo nezna ime toga ko je naredio Srebrenicu.Ne mislim da mu ta priča "pije" vode.Ko je tada bio odgovoran i zašto niko nije procesuiran , kad već priznaje da je počinjen zločin, a to su krili cijelo vrijeme.

Goran

pre 7 godina

Zamislite samo kolika je tu logistika morala biti. Bageri, kamioni itd, prijevoz leseva, kopanje primarnih grobnica, pa otkopavanje, pa u sekundarne. Tu je stotine ljudi moralo raditi samo na logistici, bez da se doticemo izvrsioca. Kako ti ljudi, bageristi, kamiondzije, mirno spavaju?

Jarmusch

pre 7 godina

"Glavni krivci izvan Jugoslavije..." samo sto jos nije dodao neka crna sila, kosmicka smesa, crna rupa. Pada berlinski zid, a mi plačemo, pa jos pravimo miting po Gazimestanu. Pojavljuju se windows i apple, a mi sa kopljima i zastavama nesto pametujemo. Ceo svet napred, a mi vidimo se u čitulji.... I onda kriv tamo neki, neko. Videlo se iz aviona da smo na luzerskoj strani istorije i buducnosti po padu berlinskog zida, jer se nismo prestrojili tamo gde treba, sada je kasno...

.

pre 7 godina

@my way
Ma bio je veliki mirotvorac, nema spora. Zbog njega su stotine hiljada izginule, stotine hiljada proterane, stotine hiljada ostale bez svega sto su imali, ali on je heroj, legenda, junak. Veliki strateg i vodja koji je zajedno sa Mladicem uspeo da i pored gomile naoruzanja i tehnike izgubi rat od puskama naoruzanih boraca. Jak talenat! Podrska trece po snazi armije Evrope, beskonacan izvor novca, nista to nije bilo dovoljno da on uspe. A bas ta ogromna sredstva su i razlog zbog kojih on nije hteo mir, bio je ubedjen da sa takvom silom pobedjuje i uzima sve sto pozeli. Ali nije. E sad tupi o izdajama i slicnim nebulozama.

e-krem

pre 7 godina

Sve sto je uradila slavna srpska vojska u Balkanskim i Prvom svetskom palo je u vodu sa vama.
Nece se vise nas narod ponositi slavnim vojvodama Misicem, Stepom, Putnikom.... vec ce crveneti zbog Vas i Mladica.
3.0) (kimi, 8. decembar 2016 10:00)

Staniša Vojinović: Rukopis dnevnika Mite Rakića sa puta po krajevima oslobođenim 1877–1878. godine.

Ne bi bilo lose da procitate i goreponudjeno stivo kada ste vec kod ponosa.
Uveri se da je demografska slika juzne Srbije u to vreme jako tesno vezana za onu na Kosovu.Procitaj kako se Srbija i ranije cistila bas kao i u nedavnom ratu.

milan

pre 7 godina

... busao se u grudi na vrhuncu moci, bio kraj boga polupismenom narodu, ima Radovan vojnika, nehajuci za ranjene za ruletskim stolom a sada trazi smanjenje "bozje" kazne, pred konacni sud .... e starce

?????

pre 7 godina

@mornarpopaj1966
Cekaj, kad stranci kazu da je u Srebrenici pocinjen genocid onda su to placenici koji lazu jer mrze Srbe, a kad pricaju o zlocinima nad Srbima onda su to casni ljudi kojima treba verovati? Niko ne kaze da nije bilo zlocina nad Srbima, ovde se prica o tome da su Srbi ti koji su hteli da oteraju druge narode. Srbi su imali svu silu oruzja, podrsku JNA, oni su bombardovali Sarajevo godinama, oni su pobili nekoliko hiljada nenaoruzanih civila u Srebrenici i na drugim mestima i zato su oni najvise krivi. Jer oni su napadali, a ostali su se branili. U tome je poenta. Ako ja pokusam da ti otmem kucu, ubijem tebe i tvoju porodicu, ja sam zlocinac, a ne ti ako me ubijes braneci se.

Davros

pre 7 godina

Ova spodoba je uvek bio i ostao moralni kriminalac. Ovim izjavama to i potvrđuje kao i načinom skrivanja i prerušavanjem. Sećam se, dok sam šetao dete u kraju, njegovih pompeznih večernjih dolazaka u Interkonti sve sa belim šalom i obezbeđenjem. A u mojoj i njegovoj zemlji mrak da ne može biti crnji! Bljak!

.

pre 7 godina

Ko je taj neko van Jugoslavije ko je kriv za raspad i rat? Je li Bil Klinton slao vojsku da ubija po Bosni i Hrvatskoj ili ti, Alija, Tudjman i Milosevic? Vi ste krivi za rat, vi i oni koji su vas slusali i za vas jurisali glavom bez obzira. Sad njih nema, porodice im kopaju po smecu da se prehrane a vase porodice ne rade nista a ipak nekako imaju doboljno novca da zive u luksuzu. Objasni taj fenomen?

IIIIII

pre 7 godina

kokuz: ne mjeri se genocid u broju pobijenih ljudi! vec namjera da se jedan narod unisti s jednog prostora, ako cak i groblja unistavas posle jednog naroda i svake veze s tim narodom pokusavas da unistis to se zove Genocid, E to se upravo desilo u vise djelova u BIH, hajde da su npr porusili i 100 dzamija Ali porusiti 99% dzamija gdje su srbi imali kontrolu to je vec druga stvar, i onda dodas jos uz to "humanitarno" malo pobijes itd,, kako se to zove? uzmi knjigu procitaj malo ne skodi,

izdajnik ratnog druga

pre 7 godina

Ako je neko izdajnik onda je to Karadžić i to izdajnik Mladića. Očito pokušava spasiti sebe od odgovornosti tako da sve natovari Mladiću. Baš nisko i izdajnički.
Ako Karadžić nije naredio masakr u Srebrenici, kako to nije sankcionisao Mladića dok je mogao?
Sad se on setio da je kriv samo Mladić? Mladić je bio vojnik i morao je provodi politiku koju je naredio i zacrtao politički vrh.

Samo istina

pre 7 godina

Svi Srbi koji su 90-ih podrzavali Milosevica, Seselja, Nikolica, Mladica, Karadzica, a i dalje nastavljaju da podrzavaju tu politiku zlocina i zlocinaca, najvece su stetocine po Srbiju i srpski narod u celini. Nazalost njihov mentalni sklop to nikada nece shvatiti!

saray-Bosna

pre 7 godina

Kod nas se kaže da posle jahanja nema kajanja,tako ti sad govoriš.Ja sam još bio u Zemunu, kad si rekao da moj narod izlazi na magistralu smrti.Rat je već trajao u bivšoj nam lijepoj zemlji i niko me nije nikad (u Zemunu) koje sam vjere ili nacije,a Voja bio gradonačelnik!.Srbi iz Srbije i Vi iz BiH ste dva svijeta različita.Radi tebe i tebi slični sad se patim kao mnogi,iz sva tri naroda.

.

pre 7 godina

Pametnjakovicu, ako je neko pored tvoje volje kao Predsednika mogao da naredi izvrsenje masovnog ubistva zasto si ti uopste bio na toj funkciji? I zasto nisi smenio te osobe kad si tako dobar i moralan? Samo izrazito glup covek moze da poveruje da je to uradjeno bez tvog znanja i odobrenja.

bgd

pre 7 godina

Nismo imali sreće.. Niko od nas iz stare Juge... Tačno je da su hrvatski političari oduvek želeli da Hrvatska izađe iz Juge, pre svega zbog našeg stava prema njima posle 1og sv. rata (jer su njihovi kapitalisti izgubili povlašćeni položaj koji su imali u AU) ali i zbog toga što su bili korumpirani (najviše od strane Nemaca i Vatikana). S druge strane, kao posledica toga, mi Srbi smo ostali za vreme komunizma brz intelektualne elite, jer je naš vrh bio obezglavljen da bi se napravila ravnoteža u odnosu na dešavanja u Hrvatskoj. Posledica toga je Milošević koji nije razumeo trenutna dešavanja, kao ni ljudi koji su ga okruživali. U svojim nerealnim ambicijama (da postane novi Tito), nije mogao da vidi(tj vide)da se svet promenio. Naravno, dao je i jasan signal stranim silama da je opšte rasulo, što su ono videli kao priliku da uzmu deo svog kolača... Posledica je da 90% ljudi iz Juge danas živi bedno i jadno, kao u velikom bratu, a ne vidi se svetlost na kraju tunela

Poznavalac prilika

pre 7 godina

Jeste bre, po ovome ispada da ti nisi bio vrhovni komadant, nego Mahatma Gandi. Ništa ti jadan nisi znao. Idi bre begaj IZDAJNIČE! Natovario si narodu ljagu koju nećemo nikada da operemo. Stidi se bre i nek ti Bog NE BUDE milosrdan! Lično bi ti oduzeo srpsko državljansvo da mogu!

sarajlija

pre 7 godina

Karadžić je još u proljeće 1995 izdao naredbu da se enklave u Istočnoj Bosni vojno unište.I to u onim područjima u kojima do rata niti jedan Srbin nije živio poput Žepe.I sad se pravi "englez".Da bi pobio,zatrpao i uklonio sve tragove masovnih ubijanja treba organizacija u kojoj su bili i vojnici i policajci koji su ubijali pa oni kokošari koji su preturali tijela i uzimali dragocjenosti, bageri, kamioni, prevoz, obezbjeđenje pa nakon pola godine ponovno otkopavanje i premještanje desetine kilometara dalje. Ne mogu ni da zamislim scene kad bagerima otkopavaju grobnice u kojima su bila tijela ubijenih a još se nisu raspala pa ih tovare na kamione i opet zatrpavaju.Kako spavaju ti ljudi? Nema tih para za koje bih iskopavao životinjska tijela a kamoli ljudska.

Ono što me raduje jeste činjenica da dosta Srba zna šta se u stvari desilo i što se suosjećaju sa žrtvama i njihovim porodicama,bez obzira kako to zvali genocid ili zločin.

Pozdrav svim dobrim ljudima od branitelja Sarajeva koji je ostao čista obraza i pred Bogom i pred komšijama.

Srbijijac

pre 7 godina

Sve da nije znao za srebrenicka zbivanja(a jeste),pa kakav je to vrhovni komadant,kada ga niko ni za sta ne obavestava?A jeli znao za bombardovanje Sarajeva?Za zlocine po Prijedoru,Doboju,Podrinju?RTS,za vreme pada Srebrenice ga je direktno opruzila za ubijanje ratnih zarobljenika i civila,a Mladica amnestirala.Covek koji je dosao iz crnogorske vukoj...u Sarajevo,koje mu je pruzilo sve,a koje je ,iz zahvalnosti,hteo da sprzi i cak da mu da novo ime-Nenadovo,nije neko kome bi se verovalo na rec.Gledao sam ga na RTS-u,kako na brdima iznad Sarajeva preti,bahato,i naziva Bosnjake Turcima.

Marko

pre 7 godina

Zar je bio neki zločin? Do sad su nam govorili da su se sami poubijali ili da su to bili vojnici koje su naši herojski savladali u žestokoj borbi...

bob

pre 7 godina

Pred sam početak ratova guslao je(sa guslama u rukama, stvarno) po Palama prizivajući najgore u odbranu srpstva, što se grbo rodi vreme ne ispravi!

Jovana

pre 7 godina

Čim kaže da se to nikada nije desilo, on eksplicitno priznaje da se u Srebrenici dogodio genocid. Steta je sto i danas, tako iz zatvora, nema hrabrosti da to jasno kaze, nego mu je, kao i ostalima, neophodno da uvija recenice u oblande. Jadno i bedno.

Umoran

pre 7 godina

I eto sad možemo u krug još sljedećih par sto godina, Jasenovac, Srebrenica, Jasenovac, Srebrenica, Jasenovac, Srebrenica, Jasenovac, Srebrenica, Jasenovac, Srebrenica ......Jesmo svi budale majko mila

Zoro

pre 7 godina

zašto karadžić ne kaže, koliko je autobusa imao za prevoz izbeglica iz Bosne, i koliko je koštalo jedno sedište, bez obzira da li je dete ili starica u pitanju.lopovi, a sad izigravaju žtrve.Uostalom, zašto se krio kao dr. dabić i ko ga je sve i gde skrivao godinama,ko je sve nastradao, da bi se on nesmetanio šećkao Srbiom...kako ga nije sramota, bar od svojih

Bucko razmisljam

pre 7 godina

Radovan Karadžić: "Zločin u Srebrenici počinio izdajnik srpskog naroda"

A sta su onda oni koji su 15 godina skrivali Ratka Mladica, sta su oni koji su organizovali "mitinge podrske" Ratku Mladicau, sta su oni koji su lepili plakate po BG sa likom Ratka Mladica i podarivali mu imena beogradskih trgova, jesu li i oni izdajnici srpskoga naroda ?
Bogami kad danas pogledam na kojim se funkcijama nalaze u Srbiji nebih bas rekao da ih "Srbija" smatra svojim "izdajnicima", NAPRITIV, lepo ih je "UHLEBILA" !

Vladimir

pre 7 godina

Sada se setio da osudi to sumanuto nedelo trebaloje da prodju decenije od omda, da on u medjuvremenu glumi holistickog gurua, da ga uhvate i osude, pa da tek onda sebi , celom svetu a pre svega nama, Srbima otkrije tu toplu vodu da je to strasan i potpuno besmislen zlocin.
A koloko ce vremena biti potrebno da ovaj kockarska stetocina shvati izgoviri javno da je bilo necasno a iznad svega ogroman zlocin okruziti jedan grad sa mesanim stanovnistvom koji je decenijama ziveo bez podela i bilo kakvih etnickih sukoba, da takvom gradu i njegovim stanovbicima godinama isece struju, vodu i gas za grejenje i jos da ga ga sa okolnih brda kada mu se prohte tuce po njemu sa teskim naoruzanjem?
Kada ce shvatiti ti i reci pre svega sebi, kao psihijatru da su to organizovali i naredili poremecene licnosti?

NBGDEMOKRATA

pre 7 godina

Prvo smo počeli sa "to se nikad nije desilo". Nastavili sa (moja omiljena rečenica) "nije, ali i da jeste - oni su nama još gore...". Došli do "jeste", ali neki komentatori tvrde da to ne treba nikad reći/priznati jer to šteti "interesima Srbije"! Pa je na kraju i ovaj "heroj" postao "nepoželjan" za srpski rod. Prijatelji dragi, niko nama nikad neće moći da pomogne jer nismo u stanju sami sebi da pomognemo! Začaureni u neznanju i ideji da sve prođe (što je tačno). Ali, mnogo pametniji od mene reče, nije smisao života u čekanju da sve prođe, treba živeti!

priče za obdanište

pre 7 godina

I Srbija tog "izdajnika" godinama nije "mogla" da nađe, iako je živio u Srbiji i primao platu od Srbije.
"Jedan" krivac a 130 000 mrtvih, 2 mil. protjeranih i raseljenih, stotine milijardi $ štete. Niko ništa nije vido, ni čuo. Taj "jedan" krivac je toliko bio jak i kad su ga "identifikovali" nisu mogli da ga pronađu godinama. Pa ta priča ne prolazi ni u dječjim bajkama.

Francuske sobarice

pre 7 godina

Nama sve neki nepoznati idioti prave problem. Zlocin u Srebrenici, rusenje u Savamaloj (bez ikakve zelje da poredim tezinu ova dva slucaja, navodim kao fenomen). Nigde odgovornosti, uvek je kriv neki tamo neimenovani idiot.

Rat je bio 1. Nepotreban, 2. Krvav 3. Ostavio nas je generalno sa teskim bremenom da smo zlocinci. A istorija nas pamti kao postene I hrabre ratnike. Mozemo mi da lazemo sebe, da nalazimo pojedince po inostranstvu koji ce nas ubedjivati kako oni znaju da smo samo izgubili medijski rat i da smo zrtva zavere. Medjutim ako ikada priznamo prvo sebi krivicu, a ne samo neiskreno drugima, kao Tadic forme radi, mrdnucemo se napred. I videcete kako nam ni to priznanje nece tesko pasti I kako ce I drugi krenuti istim stopama. Ovako svi zajedno tapkamo u mestu, pa nam je sada jedna Rumunija, ono sto smo mi decenijama bili citavom istocnom bloku, tzv "zapad na istoku".

nije u redu

pre 7 godina

Krenuo je stopama Biljane Plavšić koja se u zatvoru pokajala, izvinila unesrećenima pa je puštena na slobodu nakon polovine vremena na koje je osudjena. Za nekoga koga ce spominjati istorija makar i u negatvnom kontekstu to nije primereno, bolje da dostojanstveno provede ostatatak života i pošteno plati za ono za čega je odgovaran. Sa druge strane od nekoga tog kalibra ko se krio pod drugim identitetom usred Beograda godinama nije za očekivati da neće pokušati da sa sebe opere nespornu krivicu dok iz doživotnog zatvora posmtra mnoge koji šetaju slobodni sa ne mnogo manjom krivicom pa čak i lično okrvavljenim rukama koji sada drže u džepu i broje novac.

NikolaD

pre 7 godina

"Ko god je to uradio, bio je to izdajnik nemackog naroda i najviše je oštetio nemacke interese".
Eto, mogao je i Hitler isto tako, nije morao da se ubije.

dejvid

pre 7 godina

Sada sazaljeva zrtve i propast Jugoslavije, ovakvi i slicnih kao Milosevic, Tudjman pa i,, navni ,, Izetbegovic uz pomoc nacionalista sviju boja i nacija uz pomoci stranih obavestajni sluzbi razbili SFR Jugoslaviju, koja je bila domovina sa sve obicne gradjane bez obzira na naciju i veru, Sada smo u 21 veku, a nikako da zivimo kao tada.

Morava staro pakovanje

pre 7 godina

Da pomognemo javnosti da sagleda stvarne cinjenice i da vide obicni ljudi da je doticni sve znao i bio zagovornik istog.

306. Pedeset četvrta sjednica Skupštine, 15-16. oktobar 1995. godine, Karadžić: „Ja sam kao vrhovni komandant stao iza plana za Žepu i Srebrenicu, za Srebrenicu uglavnom. Žepa se podrazumijevala. Gospodo, mi bismo izgubili rat na prostoru Žepe sa 90.000 naoružanih Muslimana, izgubili bismo rat. Lično sam nadgledao plan bez znanja G[, ne krijući, nego slučajno nailazeći na generala Krstića i savjetovao mu da pravo ide u grad i da proglasi pad Srebrenice, a poslije ćemo juriti za Turcima po šumama. Odobrio sam i blaži zadatak i radikalni zadatak i ne kajem se za to.“

Achitwn

pre 7 godina

RUNNER - Jош увек се сећам са којом смо надом и поносом те суботње вечери 1990 године у сарајевској Скендерији слушали речи Радована Карађића. Онако висок, стасит, разбарушене косе у тегет, камалхар зимском капуту уливао нам је неку снагу и храброст да будемо своји на своме(*****)
Ja sam isto Srbin iz Sarajeva, Hrasno. I moram da ti odgovorim. Mislim da smo mi srbi propatili u bih bas zbog srba slicnih tebi koji su imali u svijim glavama taj koncept "ugnjetavanih srba" koji su zudeli da budu "svoji na svome". ja sam odrastao u Sarajevu i imao prijatelje svih nacionalnosti i nikad uzivotu mi nije bilo lepse. I dan danas patim za tom multinacionalnom sredinom i kosmopolitizmom koji je nestao u nepovrat.
KaradIc se pojavio i ja ga nisam doziveo kao ti srpskog princa sa valovitom kosom itd. Naprotiv, bio je veoma aroganran, iritantan, nepodsisan i neuredan, mrgudan, pretio svima. Stideo sam se za njega. Nukavih diplomatskih atributa nije imao nego, dapace onaj nas srpski inat , superiorstvo i kontrastvo sto bi iritiralo i okrenulo i eakime protiv nas. Da je tacno to sto govorim pokazuje i statiatika, srba je sve manje i manje na balkanskim prostorima.

hm

pre 7 godina

Naknadna pamet. Klasika. A sto se onda niste razisli kao u Skandinaviji ?!?! A da, ne bi bilo ratnog profiterstva u kojemu su se mnogi obogatili na sirotinji koja je ginula za nikome jasne ciljeve.

nedostizni

pre 7 godina

Pogrešni ljudi u pogrešno vreme, nedorasli izazovima, slabo upoznati sa novonastalim promenama na globalnom nivou. To je odlika lidera svih naroda u to vreme osim što su ovi drugi, a na našu žalost, skapirali važnost i ulogu medija zarad ostvarivanja svojih ciljeva.

Perun

pre 7 godina

Jedan sam od onih koji je zbog rata,promjenio mjesto boravka,bio sam mali,ne zalim za tim mjestom rodjenja,jednostavno nisam imao kad da se emotivno vezem.Otac je cijeli rat proveo u srpskoj vojsci na Grbavici,kada se rat zavrsio Grbavica je pripala FBiH,Srbi su uglavnom odlucili da se ne vrate.Oni koji su drzali pusku cio rat,a koji su iz tog dijela grada,dakle izgubili su svoju bitku.Ono sto je poenta je slijedece,moj otac mi je isti pricao da je imao situacija u kojima je mogao da nastrada od svojih Srba samo jer je bio covjek i normalan prema nesrbima.Jos nesto je vazno,ti ruralni Srbi koji su bili vecina u vojsci RS,dobar dio njih osim sto je svetio Kosovo i bio naostren protiv nesrba,bio je poprilicno alergican na urbane Srbe.Da me neshvatite pogresno ne smatram da je urbani ista vrijedniji od ruralnoga,danas zivim u malo mjestu gdje mi nisu strana ni goveda ni ovce,ali je cinjenica da je taj mentalni sklop bio izdoktriniran od ovakvih guslarsko mitomanskih,rijecitih politicara kakav je montanjar Karadzic,ti su ljudi doslovno shvatali svaku epsku i guslarsku pjesmu i nije im bilo tesko objasniti da je doslo vrijeme kako rece jedan general da se osvetimo Turcima no ovim prostorima.

mirko

pre 7 godina

Ja bih se sa Karadžićem mogao složiti u tome da je to učinio izdajnik , sa tim da bih još dodao malouman i bolestan lik.
Ne mogu se složiti sa njegovom naknadnom pameću, jer se tada takmičio sa Mladićem kome trebaju pripasti zasluge: "Za pokazanu vojničku snagu i humanost srpskog vojnika", jer ovo su njegove rijći poslije Srebrenice.
On je tada tvrdio da zasluge pripadaju generalu Krstiću, pošto je bio u sporu sa Mladićem.
Naravno da se ne čudim ovim njegovim izjavama, kako dobro znam da je to njegov manir, sve što mu ne odgovara, za njega nije ni bilo, a kada se treba pohvaliti, on je uvijek prvi.

Samo pitam

pre 7 godina

Hoće li se saznati ime i prezime tog izdajnika srpskog naroda ili će kao u slučaju Savamala ostati upamćen samo pseudonim - "Kompletan Idiot"?