Sreda, 23.11.2016.

09:52

Šerbedžija na udaru HR branitelja, obratio se ministru

Glumac Rade Šerbedžija putem svog advokata Čede Prodanovića poslao je hrvatskom ministru branitelja Tomi Medvedu dopis zbog osude njegovih navodnih izjava.

Izvor: B92

Šerbedžija na udaru HR branitelja, obratio se ministru IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

Vanko

pre 7 godina

Svi koji su otisli su jedva cekali da se vrate u svoju domovinu, pa kad su se vratili, kad su ih docekala "braca" - bjez' nazad. Kuci si dobar samo ako si siromasan ili borac (a obicno su se borci obogatili).

Hmh...

pre 7 godina

Moglo bi se makar na našim (ako su "naši") sajtovima nekako uvrežiti da se reč "branitelj" u kontekstu rata u Jugoslaviji stavlja pod navodnike. Nisu oni nikoga ni od čega branili - oni su izvršioci zajedničkog zločinačkog poduhvata kojim je SR Hrvatska nasilno preimenovana, nasilno oteta iz međunarodno priznate Jugoslavije i iz koje je nasilno proteran narod koji je imao Ustavom zagarantovana prava i državotvornost (samo jedan citat Ustava SR Hrvatske iz 1974. na samom njegovom početku - "Hrvatski narod, zajedno sa srpskim narodom i narodnostima u Hrvatskoj izvojevao je....te uspostavio svoju državu Socijalističku Republiku Hrvatsku..."). Ako je država zajednička, zašto ste proterali sopstvene građane? Zašto ste ih obrisali iz Ustava? Zašto ste ih silom terali iz Jugoslavije u NDH, pa onda iz NDH u izbeglištvo? Niste vi nikavi branioci, već zločinci.

Što se tiče Šerbedžije, izgleda da je pod stare dane prisiljen da shvati da nije dovoljno biti pametan, a po strani; samozvani "branitelji" takve ne trpe - ili si "srboćetnik" ili si "domoljub". To je svakako poruka za sve Srbe - nema nezavisne hrvatske države bez mržnje prema Srbima. Jedino se pod presijom (komunističkom, austrijskom, mađarskom...) može govoriti o nekakvom suživotu. Čim nema gazde koji ume da zvizne preko nosa, Hrvati počinju sa onim u čemu su najbolji - u nasilnom smanjivanju broja Srba. Tu promene nema niti je može biti. Svaka nezavisna hrvatska država Srbima je neprijateljska. I tačka.

Heteria

pre 7 godina

Cotam ove komentare pa se stidim umesto nekih koji napisase sijaset gluposti. Koliko nekoga boli tudji popilizam, koliko sopstvena neobrazovanost! Koliko je polu pismenih,uz izvinjenje drugima, koliko zavisti,koliko zlobe. Dobro je da se upoznamo i sa takvima da bi shvatili koloko bi moglo da nam bude jos gore. Raspad zajednicke domovine je prosao kao cunami i iza sebe ostavio mulj i talog. U to nas cinjenice svakodnebno uveravaju.

mimi

pre 7 godina

re: Gille
To jeste srpsko ime i prezime, što Čedo ne krije (promenio bi ga odavno da je hteo to da krije), ali on je najbolji advokat u Hrvatskoj. Angažuju ga svi koji imaju para, verovatno su ga neki od tzv. branitelja angažovali do sada, tako da ne verujem da će to Radetu predstavljati problem.
A tzv. braniteljima smeta svako ko se ne divi ratu. Takve ljude oni jednostavno smatraju protivnicima i počnu da vrte priču koja je navedena u toj izjavi. Previše para oni dobijaju od države da bi dozvolili bilo kakvu sumnju u legitimitet rata i ultra poštenje svih onih koji su u njemu učestvovali. Doveli bi u pitanje ekonomsku egzistenciju pola miliona građana Hrvatske.

Moebius

pre 7 godina

Primitivizam balkanskog tipa...Nikad se ovde pameti dozvati nece..

Zao mi je ljudi kao sto je Rade. Sovinisti te teraju da se opredeljujes izmedju mesta gde si rodjen i nacije kojoj pripadas.. Covek koji je prosao svet u kome plemenske podele odavno nista ne predstavljaju sigurno sa zaprepascenjem i nevericom gleda ovdasnju nacionalisticku mocvaru.. Nigde nije prispeo, jer zemlje u kojoj je rodjen nema. On je kao stablo iscupano iz korena.

A kad "odvali" po Milosevicu, onda ga saljemo u Hrvatsku

pre 7 godina

@ "Pa ako se Šerbedžija ograđuje od ovog što je navodno napisao onda nije ništa bolji od tih napaćenih veterana jer sve što je "rekao" ja bih potpisao i ponosio bih se time."
 (ccc, 23. novembar 2016 11:13)

Nista ti nisi shvatio.
Ne ogradjuje se on od onoga sto je STVARNO rekao, nego se BRANI od onoga sto mu insinuiraju da je rekao; sto su izvukli iz konteksta.

Citajuci ove komentare, ne mogu da se otmem utisku da prevladava licemerje. "Braneci" stav Radeta Serbedzije, koristi se prilika da se iz "svih oruzja" raspali po Hrvatima. I to po njihovoj tzv. kolektivnoj odgovornosti, jer, boze, oni su iskljucivi krivci sto nema vise SFRJ.

Hoce li iko da se seti koliko je puta taj isti Rade Serbedzija zbog istih stavova i glasnih razmisljanja u ovim komentarima bio proteravan "nazad u 'Rvacku" samo kad bismo se mi Srbi "prepoznali"? Broja se ne zna.

Bilal

pre 7 godina

Sve što je Rade Šerbedžija na ovogodišnjem Beogradskom sajmu knjiga a u vezi sa raspadom SFRJ, rekao ja potpisujem. Čitajući ovaj tekst naviru mi sećanja na 30 svibanj 1990 i Trg Republike (danas Jelačića plac) u Zagrebu i ustoličenje HDZ-ovske vlast u Hrvatskoj. Sedeo sam ispred gradske kavane a okolo su šetali crnokošuljaši sa srednjovekovnim 'rvatskim zastavama i NDH-zijskim obilježjima pevajući ustaške pesme. Padala je tamna noć a u vazduhu se osećala tiha jeza. Bio je to početak kraja. Al' da se ne lažemo mnogi su se u Beogradu tome radovali.

Maks

pre 7 godina

Nisam jugonostalgičan, ali Rade je u pravu, rasturiše barabe i bitange socijalizam, da bi uveli kapitalizam, poredak pljačke, prevare i pohlepe. Pohlepa je uništila Jugu.

Helios

pre 7 godina

Od svih komentara uopšte ne mogu da shvatim ali NIJEDAN! Šta je vama ljudi?!
Prvo i pre svega - to što je neko odličan profesionalac u nečem i/ili poznata ličnost - ni na koji način ne povlači da je ta osoba niti odličan čovek niti u pravu po raznoraznim i svim mogućim pitanjima. Može biti idoliziran od mase i raje, voljen od žena itd. - ali nikakvu to ne daje istinosnu snagu niti moralnu veličinu. Pogotovo je to izraženo kod glumačke fele, maltene profesionalno beskičmenošću deformisane. I zaista (pardon- doista!) kao što je brže bolje Rade ex-srbin pa čak preko pravozastupnika uhitio iskasti: ništa on od toga nije rekao! Možda i jeste, gde je bilo oportuno, ali i nije - ako je baš nezgodno!
Prema tome vi Branitelji Šerbedžije - koga ili šta vi branite? Npr. glumac Višnjić se jasno izrazio ultra-hrvatski, dok su glede moralne osude Rade ili Furlan i sl. blaženo neodlučni i oportuno protiv svih i "svega toga" ali još oportunije su "nesvrstani". Zašto se vi ovde bacate u njegovu odbranu onda? On je rekao da su eto u Hagu - čime ga pozicionira kao pravdu?!?! - završili kriminalci?! Za njega je dakle general Vladimir Lazarević, branitelj domovine i besprekorno časna osoba - kriminalac? Sram ga bilo - a vas triput toliko! A u filmi Anželine je tek...
@sandžaklija - netačno skroz; pročitaj Ustav SFRJ koji su oni pogazili, te to nije bio odbrambeni rat nikako; ili, ako kao jeste, to znači i da je legitimna bila RS Krajina - pa jel i njeno etničko čišćenje bio "odbrmbeni" rat?

Melenci

pre 7 godina

kriv je za hrvate jer nije javno oznacio srbe kao krivce.To je njima problem,a ne izjava koja nema nije nikoga povredila.Nikoga osim hrvata,koji nikako da izbiju mrznju.Branitelje nema potrebe da brani niko ni ministar.Zar nisu veliki u svom narodu,zar nemaju priznanja,zar preko jednog umetnika ostre domoljublje.Cemu iznova dokazivanje?Ali i sada kao i pre uvek se nadju kriminalci i barabe kako kaze Rade koji zele da truju i dalje,kojii ono malo lepog zele da uniste.Zao mi je Radeta,ne u smislu da je sada jadan,nego sto takav umetnik i gospodin mora da se povlaci po novinama u hrvatskoj zutoj stampi.Nece mu se niko izviniti,jer nema dostojnih Radeta,nema te elementarne kulturne intiligencije.Ne mogu oni nikad pogaziti takvu velicinu,nikad.Ostaje mi da se izvinim hrvatima,onim postenim ljudima koji vole svoju domovinu,ali na drugaciji nacin,mozda i vise i jace nego ovi.

realno

pre 7 godina

Covek ima dobra zapazanja i iskreno govori,a istina se kod nas ne prasta i tesko prihvata! Kad neko govori ono sto zaista jeste najvise ispasta! Nas narod je navikao na laz i na lazove,a istina je za nas strani pojam!

Toma

pre 7 godina

Sve je tačno! Najveći ološ je postao elita, i ta elita u različitim nijansama, i danas upravlja svime. Kriminal, primitivizam, spinovanje, odvraćanje pažnje, širenje straha, proizvodnja neprijatelja i kriza, okretanje u krug, valjanje u blatu... Bez znanja i volje, da se ide ka stvarno boljem.

Aca

pre 7 godina

Hrvatski branitelji imaju tapiju na patriotizam i to ne planiraju da ispuste iz ruku.Sve se tu svodi na povlastice i novac ida bi održali pritisak reže na sve što je Srpsko...

sale

pre 7 godina

@sandzaklija: Odvajkada su moralisti pravili izuzetke za najgore ljude kada je "viši interes" to opravdavao. To je pakt sa đavolom koji se mora ispoštovati jer niko ne zna kada će mu đavo opet zatrebati. Toga bi trebalo da se dobro sete svi koji sanjaju o nekakvim utopijama ili se povode za tuđim snovima o njima - opraštanje neoprostivog i odbrana neodbranjivog su cena ne zadobijanja, već svakog pokušaja zadobijanja "raja". Jedina brana od toga je, umesto snova o sreći za izabrane i zaslužne, univerzalno čovekoljublje i prihvatanje svakog problema kao sopstvenog problema.

ccc

pre 7 godina

Pa ako se Šerbedžija ograđuje od ovog što je navodno napisao onda nije ništa bolji od tih napaćenih veterana jer sve što je "rekao" ja bih potpisao i ponosio bih se time.

Negativni

pre 7 godina

Apsolutno tačno. Nismo umeli da se nosimo sa istorijskim trenutkom. A nismo umeli jer smo neradnici, nepismeni i nepošteni. I sada možemo da se ljutimo koliko hoćemo i prozivamo strance da su krivi za to, ali dobro znamo da je sramota naša i ničija više. Na pragu dvadesetprvog veka ti uzimaš pušku i ideš da pucaš na komšiju. Narod koji je dozvolio da ga lopovi nateraju na to - bolje nije ni zaslužio.

jugoslav

pre 7 godina

Nikada nećemo znati jer većina onih koji su uzrokovali taj haos raspadom Jugoslavije je pokojna.Ekstremno srpstvo,ekstremno hrvatstvo,ekstremni islam.45 godina živeli svi u slozi bratstvu i jedinstvu i odna se pobili kao životinje.Da smo bili pametni ako treba svako sebi i u dobrim komšijskim odnosima uz granice ali bez pasoša

Metropola

pre 7 godina

Mrznja i potpirivanje mrznje je posao balkanskih politicara! Na taj nacin ova lutkarska predstava traje 20 godina i trajace, sve dok oni koji su krvlju branili Jugoslaviju, Hrvatsku i Srbiju ne shvate da su obicne krpene lutke kontrolisane od strane probisveta!

biće bolje

pre 7 godina

Ko može da zabrani nekom kao što je Rade da misli i govori, Rade je mnogo više od običnih političara kvazi patriota i svakavih nus pojava ovog zlog vremena za narode na ovim prostorima.

Nole

pre 7 godina

Jednostavno, ovakvi ljudi starog kova koji su istovremeno i mnogo učinili za celu onu veliku Jugoslaviju i ne bi smeli da ćute i trebalo bi da bukvalno svi umetnici to isto kažu i u svim bivšim Republikama kako ovi nitkogovići koji sebe nazivaju nekakvim "braniteljima" ne bi krojili sudbinu celog regiona, a ima ih u Srbiji i to u vlasti. Reditelj Goran Marković je jedan od njih i u skorašnjem kazivanju rekao da ljudi njihovih godina ne trebaju da imaju strah da kažu da nam je ova desničarska i krajnje nazadna i autokratska vlast gde se jedan čovek pita za sve, krajnje problematična i opasna, čak autistična.

sandzaklija

pre 7 godina

Ako je rekao tačno to što ovdje piše, onda ne vidim čime su se to našli uvrijeđeni Hrvatski branitelji. Te konstantacije jesu paušalne, ali su i tačne. Danas se sve pokušava predstaviti crno-bijelo, pa tako i Hrvatski odbrambeni rat - koji jeste bio odbrambeni, ali je isto tako u jedninicama Hrvatske vojske bio veliki broj kriminalaca i zločinaca - upravo takvih o kojima Rade i govori. Valjda ih je to potrefilo u damar.

NoName

pre 7 godina

Malo me ovi ljudi podsecaju, mentalno, na one koji su slicni nedavnom dogadjaju u Americi. Primer: "Tramp ce unistiti Ameriku, on nije moj predsednik", a onda izadju napolje, pale, ruse tuku se. I onda ko ovde unistava?

pustite komentar

pre 7 godina

Nazalost,paranoja Hrvata. Ne volim da pisem poruke u kojima se "prepirem" sa njima ko je vise kriv,ko manje i za sta,jer nas je bilo svakakvih na obe strane,u ovih zadnjih skoro pa stotinu godina. Ipak,napasti coveka koji je generalno osudio nacin raspada bivse nam zemlje,nazalost pokazuje paranoju i strah da neko njima vazan,kao Serbedzija(koji uzgred Srbin,ali Hrvat po potrebi. Imamo i mi takve momente.),takne u svetost njihovog "odbrambenog" rata! Nazalost,koliko god bili u EU,nisu daleko odmakli od filozofije palanke.

Dejan Marković

pre 7 godina

Dokle će više te ostrašćene budale da maltretiraju velikog umetnika i čoveka kakav je Rade Šerbedžija!? Zašto im se to dozvoljava?

uhh...

pre 7 godina

I nista nije rekao pogresno covek.. I dalje se primaju neke budale na price koje im serviraju lopovi i kriminalci na vlasti u svim drzavama..

asdf

pre 7 godina

Cekaj, ako sam ja ovaj tekst u sivom odeljku dobro shvatio, branitelji kazu policiji da ce olupati grad ako nastupi Serbedzija, i da ce za to Serbedzija biti kriv, pa treba zabraniti nastup. Sopstvenoj policiji pretis da ces olupati sopstveni grad, i policija ne treba da ispita problem budala koje za sebe najavljuju da ce biti bezbednosni problem, nego treba da spreci glumca da nastupa. Evropski, nema sta.

Gille

pre 7 godina

Moze se ocekivati nova ofanziva "branitelja", na Serbedzijine "provokacije", jer hajde sto mu se advokat preziva Prodanović, ali sto se zove Čeda, e preko toga se tesko prelazi a hrvatski branitelji su nezni, osetljivi, vrlo senzibilni.

Nabukodonosor

pre 7 godina

Zbog tih branitelja Hrvatsku smatraju poslednjom fasistickom zemljom u Evropi. A jos veci problem je javnost koja se ne stidi zbog takve situacije.
Zatvorenost medija, autocenzura, strah od osude branitelja, desnih snaga, te izmanipulisane (desne) javnosti, cine da je Hrvatska danas najneslobodnija zemlja kada su u pitanju politicke slobode i sloboda izrazavanja.

Nabukodonosor

pre 7 godina

Zbog tih branitelja Hrvatsku smatraju poslednjom fasistickom zemljom u Evropi. A jos veci problem je javnost koja se ne stidi zbog takve situacije.
Zatvorenost medija, autocenzura, strah od osude branitelja, desnih snaga, te izmanipulisane (desne) javnosti, cine da je Hrvatska danas najneslobodnija zemlja kada su u pitanju politicke slobode i sloboda izrazavanja.

Gille

pre 7 godina

Moze se ocekivati nova ofanziva "branitelja", na Serbedzijine "provokacije", jer hajde sto mu se advokat preziva Prodanović, ali sto se zove Čeda, e preko toga se tesko prelazi a hrvatski branitelji su nezni, osetljivi, vrlo senzibilni.

asdf

pre 7 godina

Cekaj, ako sam ja ovaj tekst u sivom odeljku dobro shvatio, branitelji kazu policiji da ce olupati grad ako nastupi Serbedzija, i da ce za to Serbedzija biti kriv, pa treba zabraniti nastup. Sopstvenoj policiji pretis da ces olupati sopstveni grad, i policija ne treba da ispita problem budala koje za sebe najavljuju da ce biti bezbednosni problem, nego treba da spreci glumca da nastupa. Evropski, nema sta.

uhh...

pre 7 godina

I nista nije rekao pogresno covek.. I dalje se primaju neke budale na price koje im serviraju lopovi i kriminalci na vlasti u svim drzavama..

pustite komentar

pre 7 godina

Nazalost,paranoja Hrvata. Ne volim da pisem poruke u kojima se "prepirem" sa njima ko je vise kriv,ko manje i za sta,jer nas je bilo svakakvih na obe strane,u ovih zadnjih skoro pa stotinu godina. Ipak,napasti coveka koji je generalno osudio nacin raspada bivse nam zemlje,nazalost pokazuje paranoju i strah da neko njima vazan,kao Serbedzija(koji uzgred Srbin,ali Hrvat po potrebi. Imamo i mi takve momente.),takne u svetost njihovog "odbrambenog" rata! Nazalost,koliko god bili u EU,nisu daleko odmakli od filozofije palanke.

NoName

pre 7 godina

Malo me ovi ljudi podsecaju, mentalno, na one koji su slicni nedavnom dogadjaju u Americi. Primer: "Tramp ce unistiti Ameriku, on nije moj predsednik", a onda izadju napolje, pale, ruse tuku se. I onda ko ovde unistava?

Negativni

pre 7 godina

Apsolutno tačno. Nismo umeli da se nosimo sa istorijskim trenutkom. A nismo umeli jer smo neradnici, nepismeni i nepošteni. I sada možemo da se ljutimo koliko hoćemo i prozivamo strance da su krivi za to, ali dobro znamo da je sramota naša i ničija više. Na pragu dvadesetprvog veka ti uzimaš pušku i ideš da pucaš na komšiju. Narod koji je dozvolio da ga lopovi nateraju na to - bolje nije ni zaslužio.

Dejan Marković

pre 7 godina

Dokle će više te ostrašćene budale da maltretiraju velikog umetnika i čoveka kakav je Rade Šerbedžija!? Zašto im se to dozvoljava?

Metropola

pre 7 godina

Mrznja i potpirivanje mrznje je posao balkanskih politicara! Na taj nacin ova lutkarska predstava traje 20 godina i trajace, sve dok oni koji su krvlju branili Jugoslaviju, Hrvatsku i Srbiju ne shvate da su obicne krpene lutke kontrolisane od strane probisveta!

Toma

pre 7 godina

Sve je tačno! Najveći ološ je postao elita, i ta elita u različitim nijansama, i danas upravlja svime. Kriminal, primitivizam, spinovanje, odvraćanje pažnje, širenje straha, proizvodnja neprijatelja i kriza, okretanje u krug, valjanje u blatu... Bez znanja i volje, da se ide ka stvarno boljem.

Aca

pre 7 godina

Hrvatski branitelji imaju tapiju na patriotizam i to ne planiraju da ispuste iz ruku.Sve se tu svodi na povlastice i novac ida bi održali pritisak reže na sve što je Srpsko...

sandzaklija

pre 7 godina

Ako je rekao tačno to što ovdje piše, onda ne vidim čime su se to našli uvrijeđeni Hrvatski branitelji. Te konstantacije jesu paušalne, ali su i tačne. Danas se sve pokušava predstaviti crno-bijelo, pa tako i Hrvatski odbrambeni rat - koji jeste bio odbrambeni, ali je isto tako u jedninicama Hrvatske vojske bio veliki broj kriminalaca i zločinaca - upravo takvih o kojima Rade i govori. Valjda ih je to potrefilo u damar.

Hmh...

pre 7 godina

Moglo bi se makar na našim (ako su "naši") sajtovima nekako uvrežiti da se reč "branitelj" u kontekstu rata u Jugoslaviji stavlja pod navodnike. Nisu oni nikoga ni od čega branili - oni su izvršioci zajedničkog zločinačkog poduhvata kojim je SR Hrvatska nasilno preimenovana, nasilno oteta iz međunarodno priznate Jugoslavije i iz koje je nasilno proteran narod koji je imao Ustavom zagarantovana prava i državotvornost (samo jedan citat Ustava SR Hrvatske iz 1974. na samom njegovom početku - "Hrvatski narod, zajedno sa srpskim narodom i narodnostima u Hrvatskoj izvojevao je....te uspostavio svoju državu Socijalističku Republiku Hrvatsku..."). Ako je država zajednička, zašto ste proterali sopstvene građane? Zašto ste ih obrisali iz Ustava? Zašto ste ih silom terali iz Jugoslavije u NDH, pa onda iz NDH u izbeglištvo? Niste vi nikavi branioci, već zločinci.

Što se tiče Šerbedžije, izgleda da je pod stare dane prisiljen da shvati da nije dovoljno biti pametan, a po strani; samozvani "branitelji" takve ne trpe - ili si "srboćetnik" ili si "domoljub". To je svakako poruka za sve Srbe - nema nezavisne hrvatske države bez mržnje prema Srbima. Jedino se pod presijom (komunističkom, austrijskom, mađarskom...) može govoriti o nekakvom suživotu. Čim nema gazde koji ume da zvizne preko nosa, Hrvati počinju sa onim u čemu su najbolji - u nasilnom smanjivanju broja Srba. Tu promene nema niti je može biti. Svaka nezavisna hrvatska država Srbima je neprijateljska. I tačka.

biće bolje

pre 7 godina

Ko može da zabrani nekom kao što je Rade da misli i govori, Rade je mnogo više od običnih političara kvazi patriota i svakavih nus pojava ovog zlog vremena za narode na ovim prostorima.

Nole

pre 7 godina

Jednostavno, ovakvi ljudi starog kova koji su istovremeno i mnogo učinili za celu onu veliku Jugoslaviju i ne bi smeli da ćute i trebalo bi da bukvalno svi umetnici to isto kažu i u svim bivšim Republikama kako ovi nitkogovići koji sebe nazivaju nekakvim "braniteljima" ne bi krojili sudbinu celog regiona, a ima ih u Srbiji i to u vlasti. Reditelj Goran Marković je jedan od njih i u skorašnjem kazivanju rekao da ljudi njihovih godina ne trebaju da imaju strah da kažu da nam je ova desničarska i krajnje nazadna i autokratska vlast gde se jedan čovek pita za sve, krajnje problematična i opasna, čak autistična.

ccc

pre 7 godina

Pa ako se Šerbedžija ograđuje od ovog što je navodno napisao onda nije ništa bolji od tih napaćenih veterana jer sve što je "rekao" ja bih potpisao i ponosio bih se time.

realno

pre 7 godina

Covek ima dobra zapazanja i iskreno govori,a istina se kod nas ne prasta i tesko prihvata! Kad neko govori ono sto zaista jeste najvise ispasta! Nas narod je navikao na laz i na lazove,a istina je za nas strani pojam!

jugoslav

pre 7 godina

Nikada nećemo znati jer većina onih koji su uzrokovali taj haos raspadom Jugoslavije je pokojna.Ekstremno srpstvo,ekstremno hrvatstvo,ekstremni islam.45 godina živeli svi u slozi bratstvu i jedinstvu i odna se pobili kao životinje.Da smo bili pametni ako treba svako sebi i u dobrim komšijskim odnosima uz granice ali bez pasoša

Melenci

pre 7 godina

kriv je za hrvate jer nije javno oznacio srbe kao krivce.To je njima problem,a ne izjava koja nema nije nikoga povredila.Nikoga osim hrvata,koji nikako da izbiju mrznju.Branitelje nema potrebe da brani niko ni ministar.Zar nisu veliki u svom narodu,zar nemaju priznanja,zar preko jednog umetnika ostre domoljublje.Cemu iznova dokazivanje?Ali i sada kao i pre uvek se nadju kriminalci i barabe kako kaze Rade koji zele da truju i dalje,kojii ono malo lepog zele da uniste.Zao mi je Radeta,ne u smislu da je sada jadan,nego sto takav umetnik i gospodin mora da se povlaci po novinama u hrvatskoj zutoj stampi.Nece mu se niko izviniti,jer nema dostojnih Radeta,nema te elementarne kulturne intiligencije.Ne mogu oni nikad pogaziti takvu velicinu,nikad.Ostaje mi da se izvinim hrvatima,onim postenim ljudima koji vole svoju domovinu,ali na drugaciji nacin,mozda i vise i jace nego ovi.

Bilal

pre 7 godina

Sve što je Rade Šerbedžija na ovogodišnjem Beogradskom sajmu knjiga a u vezi sa raspadom SFRJ, rekao ja potpisujem. Čitajući ovaj tekst naviru mi sećanja na 30 svibanj 1990 i Trg Republike (danas Jelačića plac) u Zagrebu i ustoličenje HDZ-ovske vlast u Hrvatskoj. Sedeo sam ispred gradske kavane a okolo su šetali crnokošuljaši sa srednjovekovnim 'rvatskim zastavama i NDH-zijskim obilježjima pevajući ustaške pesme. Padala je tamna noć a u vazduhu se osećala tiha jeza. Bio je to početak kraja. Al' da se ne lažemo mnogi su se u Beogradu tome radovali.

Heteria

pre 7 godina

Cotam ove komentare pa se stidim umesto nekih koji napisase sijaset gluposti. Koliko nekoga boli tudji popilizam, koliko sopstvena neobrazovanost! Koliko je polu pismenih,uz izvinjenje drugima, koliko zavisti,koliko zlobe. Dobro je da se upoznamo i sa takvima da bi shvatili koloko bi moglo da nam bude jos gore. Raspad zajednicke domovine je prosao kao cunami i iza sebe ostavio mulj i talog. U to nas cinjenice svakodnebno uveravaju.

mimi

pre 7 godina

re: Gille
To jeste srpsko ime i prezime, što Čedo ne krije (promenio bi ga odavno da je hteo to da krije), ali on je najbolji advokat u Hrvatskoj. Angažuju ga svi koji imaju para, verovatno su ga neki od tzv. branitelja angažovali do sada, tako da ne verujem da će to Radetu predstavljati problem.
A tzv. braniteljima smeta svako ko se ne divi ratu. Takve ljude oni jednostavno smatraju protivnicima i počnu da vrte priču koja je navedena u toj izjavi. Previše para oni dobijaju od države da bi dozvolili bilo kakvu sumnju u legitimitet rata i ultra poštenje svih onih koji su u njemu učestvovali. Doveli bi u pitanje ekonomsku egzistenciju pola miliona građana Hrvatske.

Moebius

pre 7 godina

Primitivizam balkanskog tipa...Nikad se ovde pameti dozvati nece..

Zao mi je ljudi kao sto je Rade. Sovinisti te teraju da se opredeljujes izmedju mesta gde si rodjen i nacije kojoj pripadas.. Covek koji je prosao svet u kome plemenske podele odavno nista ne predstavljaju sigurno sa zaprepascenjem i nevericom gleda ovdasnju nacionalisticku mocvaru.. Nigde nije prispeo, jer zemlje u kojoj je rodjen nema. On je kao stablo iscupano iz korena.

Maks

pre 7 godina

Nisam jugonostalgičan, ali Rade je u pravu, rasturiše barabe i bitange socijalizam, da bi uveli kapitalizam, poredak pljačke, prevare i pohlepe. Pohlepa je uništila Jugu.

Helios

pre 7 godina

Od svih komentara uopšte ne mogu da shvatim ali NIJEDAN! Šta je vama ljudi?!
Prvo i pre svega - to što je neko odličan profesionalac u nečem i/ili poznata ličnost - ni na koji način ne povlači da je ta osoba niti odličan čovek niti u pravu po raznoraznim i svim mogućim pitanjima. Može biti idoliziran od mase i raje, voljen od žena itd. - ali nikakvu to ne daje istinosnu snagu niti moralnu veličinu. Pogotovo je to izraženo kod glumačke fele, maltene profesionalno beskičmenošću deformisane. I zaista (pardon- doista!) kao što je brže bolje Rade ex-srbin pa čak preko pravozastupnika uhitio iskasti: ništa on od toga nije rekao! Možda i jeste, gde je bilo oportuno, ali i nije - ako je baš nezgodno!
Prema tome vi Branitelji Šerbedžije - koga ili šta vi branite? Npr. glumac Višnjić se jasno izrazio ultra-hrvatski, dok su glede moralne osude Rade ili Furlan i sl. blaženo neodlučni i oportuno protiv svih i "svega toga" ali još oportunije su "nesvrstani". Zašto se vi ovde bacate u njegovu odbranu onda? On je rekao da su eto u Hagu - čime ga pozicionira kao pravdu?!?! - završili kriminalci?! Za njega je dakle general Vladimir Lazarević, branitelj domovine i besprekorno časna osoba - kriminalac? Sram ga bilo - a vas triput toliko! A u filmi Anželine je tek...
@sandžaklija - netačno skroz; pročitaj Ustav SFRJ koji su oni pogazili, te to nije bio odbrambeni rat nikako; ili, ako kao jeste, to znači i da je legitimna bila RS Krajina - pa jel i njeno etničko čišćenje bio "odbrmbeni" rat?

A kad "odvali" po Milosevicu, onda ga saljemo u Hrvatsku

pre 7 godina

@ "Pa ako se Šerbedžija ograđuje od ovog što je navodno napisao onda nije ništa bolji od tih napaćenih veterana jer sve što je "rekao" ja bih potpisao i ponosio bih se time."
 (ccc, 23. novembar 2016 11:13)

Nista ti nisi shvatio.
Ne ogradjuje se on od onoga sto je STVARNO rekao, nego se BRANI od onoga sto mu insinuiraju da je rekao; sto su izvukli iz konteksta.

Citajuci ove komentare, ne mogu da se otmem utisku da prevladava licemerje. "Braneci" stav Radeta Serbedzije, koristi se prilika da se iz "svih oruzja" raspali po Hrvatima. I to po njihovoj tzv. kolektivnoj odgovornosti, jer, boze, oni su iskljucivi krivci sto nema vise SFRJ.

Hoce li iko da se seti koliko je puta taj isti Rade Serbedzija zbog istih stavova i glasnih razmisljanja u ovim komentarima bio proteravan "nazad u 'Rvacku" samo kad bismo se mi Srbi "prepoznali"? Broja se ne zna.

sale

pre 7 godina

@sandzaklija: Odvajkada su moralisti pravili izuzetke za najgore ljude kada je "viši interes" to opravdavao. To je pakt sa đavolom koji se mora ispoštovati jer niko ne zna kada će mu đavo opet zatrebati. Toga bi trebalo da se dobro sete svi koji sanjaju o nekakvim utopijama ili se povode za tuđim snovima o njima - opraštanje neoprostivog i odbrana neodbranjivog su cena ne zadobijanja, već svakog pokušaja zadobijanja "raja". Jedina brana od toga je, umesto snova o sreći za izabrane i zaslužne, univerzalno čovekoljublje i prihvatanje svakog problema kao sopstvenog problema.

Vanko

pre 7 godina

Svi koji su otisli su jedva cekali da se vrate u svoju domovinu, pa kad su se vratili, kad su ih docekala "braca" - bjez' nazad. Kuci si dobar samo ako si siromasan ili borac (a obicno su se borci obogatili).

Nabukodonosor

pre 7 godina

Zbog tih branitelja Hrvatsku smatraju poslednjom fasistickom zemljom u Evropi. A jos veci problem je javnost koja se ne stidi zbog takve situacije.
Zatvorenost medija, autocenzura, strah od osude branitelja, desnih snaga, te izmanipulisane (desne) javnosti, cine da je Hrvatska danas najneslobodnija zemlja kada su u pitanju politicke slobode i sloboda izrazavanja.

sandzaklija

pre 7 godina

Ako je rekao tačno to što ovdje piše, onda ne vidim čime su se to našli uvrijeđeni Hrvatski branitelji. Te konstantacije jesu paušalne, ali su i tačne. Danas se sve pokušava predstaviti crno-bijelo, pa tako i Hrvatski odbrambeni rat - koji jeste bio odbrambeni, ali je isto tako u jedninicama Hrvatske vojske bio veliki broj kriminalaca i zločinaca - upravo takvih o kojima Rade i govori. Valjda ih je to potrefilo u damar.

Dejan Marković

pre 7 godina

Dokle će više te ostrašćene budale da maltretiraju velikog umetnika i čoveka kakav je Rade Šerbedžija!? Zašto im se to dozvoljava?

pustite komentar

pre 7 godina

Nazalost,paranoja Hrvata. Ne volim da pisem poruke u kojima se "prepirem" sa njima ko je vise kriv,ko manje i za sta,jer nas je bilo svakakvih na obe strane,u ovih zadnjih skoro pa stotinu godina. Ipak,napasti coveka koji je generalno osudio nacin raspada bivse nam zemlje,nazalost pokazuje paranoju i strah da neko njima vazan,kao Serbedzija(koji uzgred Srbin,ali Hrvat po potrebi. Imamo i mi takve momente.),takne u svetost njihovog "odbrambenog" rata! Nazalost,koliko god bili u EU,nisu daleko odmakli od filozofije palanke.

NoName

pre 7 godina

Malo me ovi ljudi podsecaju, mentalno, na one koji su slicni nedavnom dogadjaju u Americi. Primer: "Tramp ce unistiti Ameriku, on nije moj predsednik", a onda izadju napolje, pale, ruse tuku se. I onda ko ovde unistava?

Gille

pre 7 godina

Moze se ocekivati nova ofanziva "branitelja", na Serbedzijine "provokacije", jer hajde sto mu se advokat preziva Prodanović, ali sto se zove Čeda, e preko toga se tesko prelazi a hrvatski branitelji su nezni, osetljivi, vrlo senzibilni.

ccc

pre 7 godina

Pa ako se Šerbedžija ograđuje od ovog što je navodno napisao onda nije ništa bolji od tih napaćenih veterana jer sve što je "rekao" ja bih potpisao i ponosio bih se time.

Hmh...

pre 7 godina

Moglo bi se makar na našim (ako su "naši") sajtovima nekako uvrežiti da se reč "branitelj" u kontekstu rata u Jugoslaviji stavlja pod navodnike. Nisu oni nikoga ni od čega branili - oni su izvršioci zajedničkog zločinačkog poduhvata kojim je SR Hrvatska nasilno preimenovana, nasilno oteta iz međunarodno priznate Jugoslavije i iz koje je nasilno proteran narod koji je imao Ustavom zagarantovana prava i državotvornost (samo jedan citat Ustava SR Hrvatske iz 1974. na samom njegovom početku - "Hrvatski narod, zajedno sa srpskim narodom i narodnostima u Hrvatskoj izvojevao je....te uspostavio svoju državu Socijalističku Republiku Hrvatsku..."). Ako je država zajednička, zašto ste proterali sopstvene građane? Zašto ste ih obrisali iz Ustava? Zašto ste ih silom terali iz Jugoslavije u NDH, pa onda iz NDH u izbeglištvo? Niste vi nikavi branioci, već zločinci.

Što se tiče Šerbedžije, izgleda da je pod stare dane prisiljen da shvati da nije dovoljno biti pametan, a po strani; samozvani "branitelji" takve ne trpe - ili si "srboćetnik" ili si "domoljub". To je svakako poruka za sve Srbe - nema nezavisne hrvatske države bez mržnje prema Srbima. Jedino se pod presijom (komunističkom, austrijskom, mađarskom...) može govoriti o nekakvom suživotu. Čim nema gazde koji ume da zvizne preko nosa, Hrvati počinju sa onim u čemu su najbolji - u nasilnom smanjivanju broja Srba. Tu promene nema niti je može biti. Svaka nezavisna hrvatska država Srbima je neprijateljska. I tačka.

uhh...

pre 7 godina

I nista nije rekao pogresno covek.. I dalje se primaju neke budale na price koje im serviraju lopovi i kriminalci na vlasti u svim drzavama..

asdf

pre 7 godina

Cekaj, ako sam ja ovaj tekst u sivom odeljku dobro shvatio, branitelji kazu policiji da ce olupati grad ako nastupi Serbedzija, i da ce za to Serbedzija biti kriv, pa treba zabraniti nastup. Sopstvenoj policiji pretis da ces olupati sopstveni grad, i policija ne treba da ispita problem budala koje za sebe najavljuju da ce biti bezbednosni problem, nego treba da spreci glumca da nastupa. Evropski, nema sta.

Negativni

pre 7 godina

Apsolutno tačno. Nismo umeli da se nosimo sa istorijskim trenutkom. A nismo umeli jer smo neradnici, nepismeni i nepošteni. I sada možemo da se ljutimo koliko hoćemo i prozivamo strance da su krivi za to, ali dobro znamo da je sramota naša i ničija više. Na pragu dvadesetprvog veka ti uzimaš pušku i ideš da pucaš na komšiju. Narod koji je dozvolio da ga lopovi nateraju na to - bolje nije ni zaslužio.

Nole

pre 7 godina

Jednostavno, ovakvi ljudi starog kova koji su istovremeno i mnogo učinili za celu onu veliku Jugoslaviju i ne bi smeli da ćute i trebalo bi da bukvalno svi umetnici to isto kažu i u svim bivšim Republikama kako ovi nitkogovići koji sebe nazivaju nekakvim "braniteljima" ne bi krojili sudbinu celog regiona, a ima ih u Srbiji i to u vlasti. Reditelj Goran Marković je jedan od njih i u skorašnjem kazivanju rekao da ljudi njihovih godina ne trebaju da imaju strah da kažu da nam je ova desničarska i krajnje nazadna i autokratska vlast gde se jedan čovek pita za sve, krajnje problematična i opasna, čak autistična.

biće bolje

pre 7 godina

Ko može da zabrani nekom kao što je Rade da misli i govori, Rade je mnogo više od običnih političara kvazi patriota i svakavih nus pojava ovog zlog vremena za narode na ovim prostorima.

Melenci

pre 7 godina

kriv je za hrvate jer nije javno oznacio srbe kao krivce.To je njima problem,a ne izjava koja nema nije nikoga povredila.Nikoga osim hrvata,koji nikako da izbiju mrznju.Branitelje nema potrebe da brani niko ni ministar.Zar nisu veliki u svom narodu,zar nemaju priznanja,zar preko jednog umetnika ostre domoljublje.Cemu iznova dokazivanje?Ali i sada kao i pre uvek se nadju kriminalci i barabe kako kaze Rade koji zele da truju i dalje,kojii ono malo lepog zele da uniste.Zao mi je Radeta,ne u smislu da je sada jadan,nego sto takav umetnik i gospodin mora da se povlaci po novinama u hrvatskoj zutoj stampi.Nece mu se niko izviniti,jer nema dostojnih Radeta,nema te elementarne kulturne intiligencije.Ne mogu oni nikad pogaziti takvu velicinu,nikad.Ostaje mi da se izvinim hrvatima,onim postenim ljudima koji vole svoju domovinu,ali na drugaciji nacin,mozda i vise i jace nego ovi.

Aca

pre 7 godina

Hrvatski branitelji imaju tapiju na patriotizam i to ne planiraju da ispuste iz ruku.Sve se tu svodi na povlastice i novac ida bi održali pritisak reže na sve što je Srpsko...

jugoslav

pre 7 godina

Nikada nećemo znati jer većina onih koji su uzrokovali taj haos raspadom Jugoslavije je pokojna.Ekstremno srpstvo,ekstremno hrvatstvo,ekstremni islam.45 godina živeli svi u slozi bratstvu i jedinstvu i odna se pobili kao životinje.Da smo bili pametni ako treba svako sebi i u dobrim komšijskim odnosima uz granice ali bez pasoša

Helios

pre 7 godina

Od svih komentara uopšte ne mogu da shvatim ali NIJEDAN! Šta je vama ljudi?!
Prvo i pre svega - to što je neko odličan profesionalac u nečem i/ili poznata ličnost - ni na koji način ne povlači da je ta osoba niti odličan čovek niti u pravu po raznoraznim i svim mogućim pitanjima. Može biti idoliziran od mase i raje, voljen od žena itd. - ali nikakvu to ne daje istinosnu snagu niti moralnu veličinu. Pogotovo je to izraženo kod glumačke fele, maltene profesionalno beskičmenošću deformisane. I zaista (pardon- doista!) kao što je brže bolje Rade ex-srbin pa čak preko pravozastupnika uhitio iskasti: ništa on od toga nije rekao! Možda i jeste, gde je bilo oportuno, ali i nije - ako je baš nezgodno!
Prema tome vi Branitelji Šerbedžije - koga ili šta vi branite? Npr. glumac Višnjić se jasno izrazio ultra-hrvatski, dok su glede moralne osude Rade ili Furlan i sl. blaženo neodlučni i oportuno protiv svih i "svega toga" ali još oportunije su "nesvrstani". Zašto se vi ovde bacate u njegovu odbranu onda? On je rekao da su eto u Hagu - čime ga pozicionira kao pravdu?!?! - završili kriminalci?! Za njega je dakle general Vladimir Lazarević, branitelj domovine i besprekorno časna osoba - kriminalac? Sram ga bilo - a vas triput toliko! A u filmi Anželine je tek...
@sandžaklija - netačno skroz; pročitaj Ustav SFRJ koji su oni pogazili, te to nije bio odbrambeni rat nikako; ili, ako kao jeste, to znači i da je legitimna bila RS Krajina - pa jel i njeno etničko čišćenje bio "odbrmbeni" rat?

Metropola

pre 7 godina

Mrznja i potpirivanje mrznje je posao balkanskih politicara! Na taj nacin ova lutkarska predstava traje 20 godina i trajace, sve dok oni koji su krvlju branili Jugoslaviju, Hrvatsku i Srbiju ne shvate da su obicne krpene lutke kontrolisane od strane probisveta!

Bilal

pre 7 godina

Sve što je Rade Šerbedžija na ovogodišnjem Beogradskom sajmu knjiga a u vezi sa raspadom SFRJ, rekao ja potpisujem. Čitajući ovaj tekst naviru mi sećanja na 30 svibanj 1990 i Trg Republike (danas Jelačića plac) u Zagrebu i ustoličenje HDZ-ovske vlast u Hrvatskoj. Sedeo sam ispred gradske kavane a okolo su šetali crnokošuljaši sa srednjovekovnim 'rvatskim zastavama i NDH-zijskim obilježjima pevajući ustaške pesme. Padala je tamna noć a u vazduhu se osećala tiha jeza. Bio je to početak kraja. Al' da se ne lažemo mnogi su se u Beogradu tome radovali.

Maks

pre 7 godina

Nisam jugonostalgičan, ali Rade je u pravu, rasturiše barabe i bitange socijalizam, da bi uveli kapitalizam, poredak pljačke, prevare i pohlepe. Pohlepa je uništila Jugu.

A kad "odvali" po Milosevicu, onda ga saljemo u Hrvatsku

pre 7 godina

@ "Pa ako se Šerbedžija ograđuje od ovog što je navodno napisao onda nije ništa bolji od tih napaćenih veterana jer sve što je "rekao" ja bih potpisao i ponosio bih se time."
 (ccc, 23. novembar 2016 11:13)

Nista ti nisi shvatio.
Ne ogradjuje se on od onoga sto je STVARNO rekao, nego se BRANI od onoga sto mu insinuiraju da je rekao; sto su izvukli iz konteksta.

Citajuci ove komentare, ne mogu da se otmem utisku da prevladava licemerje. "Braneci" stav Radeta Serbedzije, koristi se prilika da se iz "svih oruzja" raspali po Hrvatima. I to po njihovoj tzv. kolektivnoj odgovornosti, jer, boze, oni su iskljucivi krivci sto nema vise SFRJ.

Hoce li iko da se seti koliko je puta taj isti Rade Serbedzija zbog istih stavova i glasnih razmisljanja u ovim komentarima bio proteravan "nazad u 'Rvacku" samo kad bismo se mi Srbi "prepoznali"? Broja se ne zna.

Heteria

pre 7 godina

Cotam ove komentare pa se stidim umesto nekih koji napisase sijaset gluposti. Koliko nekoga boli tudji popilizam, koliko sopstvena neobrazovanost! Koliko je polu pismenih,uz izvinjenje drugima, koliko zavisti,koliko zlobe. Dobro je da se upoznamo i sa takvima da bi shvatili koloko bi moglo da nam bude jos gore. Raspad zajednicke domovine je prosao kao cunami i iza sebe ostavio mulj i talog. U to nas cinjenice svakodnebno uveravaju.

sale

pre 7 godina

@sandzaklija: Odvajkada su moralisti pravili izuzetke za najgore ljude kada je "viši interes" to opravdavao. To je pakt sa đavolom koji se mora ispoštovati jer niko ne zna kada će mu đavo opet zatrebati. Toga bi trebalo da se dobro sete svi koji sanjaju o nekakvim utopijama ili se povode za tuđim snovima o njima - opraštanje neoprostivog i odbrana neodbranjivog su cena ne zadobijanja, već svakog pokušaja zadobijanja "raja". Jedina brana od toga je, umesto snova o sreći za izabrane i zaslužne, univerzalno čovekoljublje i prihvatanje svakog problema kao sopstvenog problema.

realno

pre 7 godina

Covek ima dobra zapazanja i iskreno govori,a istina se kod nas ne prasta i tesko prihvata! Kad neko govori ono sto zaista jeste najvise ispasta! Nas narod je navikao na laz i na lazove,a istina je za nas strani pojam!

Moebius

pre 7 godina

Primitivizam balkanskog tipa...Nikad se ovde pameti dozvati nece..

Zao mi je ljudi kao sto je Rade. Sovinisti te teraju da se opredeljujes izmedju mesta gde si rodjen i nacije kojoj pripadas.. Covek koji je prosao svet u kome plemenske podele odavno nista ne predstavljaju sigurno sa zaprepascenjem i nevericom gleda ovdasnju nacionalisticku mocvaru.. Nigde nije prispeo, jer zemlje u kojoj je rodjen nema. On je kao stablo iscupano iz korena.

Toma

pre 7 godina

Sve je tačno! Najveći ološ je postao elita, i ta elita u različitim nijansama, i danas upravlja svime. Kriminal, primitivizam, spinovanje, odvraćanje pažnje, širenje straha, proizvodnja neprijatelja i kriza, okretanje u krug, valjanje u blatu... Bez znanja i volje, da se ide ka stvarno boljem.

mimi

pre 7 godina

re: Gille
To jeste srpsko ime i prezime, što Čedo ne krije (promenio bi ga odavno da je hteo to da krije), ali on je najbolji advokat u Hrvatskoj. Angažuju ga svi koji imaju para, verovatno su ga neki od tzv. branitelja angažovali do sada, tako da ne verujem da će to Radetu predstavljati problem.
A tzv. braniteljima smeta svako ko se ne divi ratu. Takve ljude oni jednostavno smatraju protivnicima i počnu da vrte priču koja je navedena u toj izjavi. Previše para oni dobijaju od države da bi dozvolili bilo kakvu sumnju u legitimitet rata i ultra poštenje svih onih koji su u njemu učestvovali. Doveli bi u pitanje ekonomsku egzistenciju pola miliona građana Hrvatske.

Vanko

pre 7 godina

Svi koji su otisli su jedva cekali da se vrate u svoju domovinu, pa kad su se vratili, kad su ih docekala "braca" - bjez' nazad. Kuci si dobar samo ako si siromasan ili borac (a obicno su se borci obogatili).