Subota, 12.11.2016.

11:16

Svislajon: Ako je tačno, zatvaramo fabriku

Fabrika dečje hrane "Juvitana" u Inđiji obustavila je proizvodnju, posle informacija iz Ministarstva zdravlja da su <a href="http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2016&mm=11&dd=10&nav_category=12&nav_id=1197937" class="text-link" target= "_blank">u njenim proizvodima nađeni pesticidi.</a>

Izvor: B92

Svislajon: Ako je taèno, zatvaramo fabriku IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

91 Komentari

Sortiraj po:

mirjana

pre 7 godina

“O nama
Swisslion-Takovo predstavlja imperiju u oblasti proizvodnje kvalitetne i zdrave hrane….”

ZDRAVE HRANE? a TRUJETE DECU!!!

“Ministarstvo zdravlja Srbije objavilo je da se sumnja u zdravstvenu ispravnost sedam vrsta dečjih kašica Juvitana.
Navodi se da bi te kašice mogle predstavljati rizik po zdravlje dece jer je u njima pronađen povećan sadržaj određenih vrsta pesticida.
Kako se navodi na sajtu tog ministarstva, proizvođač Svislajon (Swisslion) Takovo je obavešten o tome, preduzeo je mere u skladu sa Zakonom o bezbednosti hrane i obavestio sanitarnu inspekciju o povlačenju proizvoda s tržišta 3. novembra. …”

jagga

pre 7 godina

ja mislim da je ovo neka muvačina i to žešća a radnici trpe... moramo osnovati radnički sindikalni pokret u privatnom sektoru i uposliti reketaše...

domacin

pre 7 godina

Lako mu je da zatvori fabriku u Indjiji, ali uzmite mu svo vlasnistvo u Srbiji, da zaboli trovača, a ne pustio jednu fabriku niz vodu i nikom nista. Mleko menja surutkom, secer fruktozom ili gluko sirupom, svemu je nasao jeftinu zamenu i neka nas truje koalicioni partner iz vile na Dedinju, gde drzi kolegijum tako sto pliva dok direktori hvataju beleske stojeci pored bazena

Goran

pre 7 godina

Nije majka sina grdila sto se kockao vec sto se vadio...Kakve veze ima gde se nalaze "dobre" sirovine sa kvalitetnim upravljanjem procesima u fabrici? Kakva zamena teza. Sramotno obavestenje polodavca..

да да

pre 7 godina

Свислајон једва дочекао да угаси фабрику и премести је негде где је јефтинија радна снага !

Teletabis

pre 7 godina

Kakva je to fabrika dečije hrane koja nema svoju laboratoriju i uopšte kako bilo ko može da proizvodi hranu bez potrebnih ispitivanja.(pričamo o fabrikama ne o induvidualnim proizvodjačima)

Misa svinjar

pre 7 godina

Sve je to ok.Nego u Srbiji je svasta moguce, da ovo radi konkurencija u sprezi sa drzavom, da mu je neko od 7 velicenstvenih iz vlasti trazio reket, itd itd.Kako je Vucic preuzeo kontrolu medija hajkom radikalskom nesto su podkupili nesto unistili inspekcijama to rade u svim oblastima ja sam u tekstilu proizvodac, malo malo pa nekog oderu i uniste,samo Kineze ne diraju oni su ko beli medvedi pod zastitom,a nas domace deru sa svih strana.

veljko

pre 7 godina

Rekao bih da neko hoce da kupi Juvitanu. Draskovic nece da proda, a onda neko mnogo jak "napakuje" probleme Draskovicu. Samo ko bi to mogao biti? Mozda je to isti onaj koji je kupio Win Win, Frans, Roming, Tehnomaniju...

zeljko

pre 7 godina

otrovno je svr ja sam par puta dao klincu sok premia sto posto od jabuke a on povrati i onda sam orestao,a od keksa domacice dete dobije alergiju. Voce kad kupim prekrstim se i pomolim bogu da bude dobro jer je sve kod nas prskano i nists nijec domace potrovase nas...

divad

pre 7 godina

Znaci vise brinu o sebi i svom ugledu negoli o deci koja su koristila njihove proizvode sto ih po meni jos vise cini sumljivima....ovakvo sapostenje mi deluje kao ucena i trebalo bi tuzilastvo da pokrene istragu vrsiti pritisak na drzavne organe ovakvim ucenama je em protivzakonito em sramno!

kukuruz

pre 7 godina

Prva greska je sto je R. Draskovic dosao do ove drzavne firme. Firmu vodi kao brdsku zemljoradnicku zadrugu. Kvalitet, upravljanje, drustvena odgovornost - nula. Ne bi me cudilo da je ovo namestaljka za prepacivanje pogona negde gde je dobio neku subvenciju ili sl. Takodje je moguce da je u pitanju reket, da nece plati nesto drzavi, da njegova konkurenci paravi aferu. U Srbiji je sve moguce. Samo ne nista dobro.

Dekioho

pre 7 godina

A zasto drzava ne kontrolise uvoz voca,seljake koji ga prozvode.Imali amo takvu aferu i sa aflatoksinom pa je samo pomerena granica. Po meni cela prica je naduvana,juvitana se najbolje prodaje,strani lobi.

Robert Jordan

pre 7 godina

Živim u Inđiji.Fabrika Juvitana se nalazi uz sam put Beograd-Novi Sad.Ne bi me čudilo da je ovo izmišljeno kako bi se fabrika zatvorila,pa posle prodala sa par jutara zemlje oko nje.Radnici i onako nikoga ne interesuju.

Igor

pre 7 godina

Od koga je Juvitana kupila sirovine? Od srpskih vocara? Odlicno! Neka onda drzava te vocare kazni zbog pesticida! inace, uskoro ce svaki poljopribredni proizvodjac morati da vodi evidenciju kada je prskao koju kulturu i sa cime i u kom procentu, sa sve prilozenim racunima od kupljene hemije; ko nema a uhvate ga - nece moci da proda.
(Djura, 12. novembar 2016 22:12)
Da li si ikada posetio neku ozbiljnu proizvodnju, ili bar oročitao kako funkcioniše ozbiljna firma?! Ako imaš proizvodnju, ne možeš da dozvoliš odsustvo kontrole kvaliteta ulaznih sirovina, naročito kad prodaješ hranu deci!!! Uvozim baterije od proizvodjača koji uzima uzorke sa SVAKE PALETE koju dobavljači isporuče! Kakve veze ima kvalitet voća - hoćeš reći da nije mogao da kupi kvalitetno - pa naravno da je mogao, ali onda mora da plati više, pa manje istane njemu. I znate šta, neće on biti u problemu, za mesec dana će iznajmiti halu i prebaciti mašine na drugu lokaciju, i nastaviće po starom! A tebimje problem u voću sa pesticidima....

ja

pre 7 godina

U kasicama se nalazi iskljucivo ono sto se nalazi u vocu koje takođe kupujemo u marketima i na pijacama samo sto to niko ne kontrolise...svakako se trujemo...i sa stranim i domacim vocem, pitanje je samo gde ima manje otrova....nazalost, sve se vrti oko novca...tuga...

Djura

pre 7 godina

Od koga je Juvitana kupila sirovine? Od srpskih vocara? Odlicno! Neka onda drzava te vocare kazni zbog pesticida! inace, uskoro ce svaki poljopribredni proizvodjac morati da vodi evidenciju kada je prskao koju kulturu i sa cime i u kom procentu, sa sve prilozenim racunima od kupljene hemije; ko nema a uhvate ga - nece moci da proda.

bone

pre 7 godina

Poznato mi je ovako nesto vlasnik se zameri nekom i paf...salomonela.virus.antrax.nedozvoljeni e4272 u proizvodu.unisti brend.fabriku ljudi na ulice a oni sede i smeju se kako smo ga odradili xaxa!?
nema shale

Komša

pre 7 godina

Prirodne sokove odavno ne kupujem.
Soda bikarbona i voda,potopiš i ostaviš neko vreme.Ispereš i šta ti Bog da.
Sokovnik ili blender i gotovo.

Nikola

pre 7 godina

Juvitana pravi hranu od voca, a ko to kontrolise koliko se pesticida stavlja po nasim njivama i onda dolazi i do voca? Molim sve komentatore da razmisle o tome, sta sve vocari stavljaju u vocnjake, od koga kupuju i ko to kontrolise.
A sto se tice ove price, ovo je pritisak na Draskovica to je jasno kao dan

Posten doktor

pre 7 godina

Zivim u Nemackoj neko vreme. Kupujem u prodavnicama koje vaze za skuplje. Verujte, kupim papriku. U frizideru stoji po 20 dana i ne promeni ni boju a ni teksturu. Da li je to normalno? Hleb stoji po 10 dana i ne ubudja se. I kao i prvog dana tako je i 4. mekan. Sveze meso u vakuumiranoj ambalazi po dve nedelje rok trajanja. Sve mesne preradjevine slicnog ukusa. Srbija ima sansu i proizvodnji zdrave hrane ali nema ko da nauci naseg seljaka. Istina je i da piletina je ovde bolja nego kod nas u Srbiji. Brate kost od bataka je kost. Svetla, debela, jaka. U Srbiji je modra. A najjaci mi je raf na kome se prodaje Ajwar. Tako se i zove. Kad smo glupi.

Rej Luka

pre 7 godina

A najjaci mi je raf na kome se prodaje Ajwar. Tako se i zove. Kad smo glupi.
(Posten doktor, 12. novembar 2016 19:07)

Prijatelju, baci pogled na taj raf u nemačkoj prodavnici na kome stoji Ajwar. Primetićeš da se tu drži turska roba. I taj Ajwar je Made in Turska. Nije mi jasno šta te čudi? Jedino ako si mislio da je ajvar originalno srpski izum, pa Turci iskopirali.

Zagor

pre 7 godina

Ma daj ljudi,sta je sa vama,radim u prehrambenoj industriji,i dobro sam upoznat,svaka prehrambena industrija mora da ima svoju labaratoriju,i prije pakovanja proizvoda,ispituje se,ovo je čist udar na gos.Draskovića..

Čovek sa mesecom u oku

pre 7 godina

Gospodo, nemojte baš mnogo žaliti i braniti poljoprivredne proizvođače. Vojvođanski seljak živi daleko iznad proseka. Negov problem je što je neuk i sebičan. Zarad veće zarade tretiraće hemijom i kad treba i kad ne treba. Ne poštuje se karenca (vremenski rok od tretmana do konzumiranja) tako da ni ne znate šta jedete. Juče prskano , danas na vašem tanjiru. Ne postoji standardizovan sistem provere na ostatke pesticida na pijačnu i robu iz marketa.Dobro ispirajte voće i povrće koje kupite i ...neka nam je Bog u pomoći.

opsesivci

pre 7 godina

Vi opsednuti aflatoksinom kada emigrirate u Kanadu i Ameriku odmah da zahtevate da se 10 puta spusti dozvoljen nivo da se ne truju deca. Nego ni slovo, tamo je aflatoksin valjda manje toksican. I jeste li svesni da je u vreme vaseg detinjstva bio isti taj visi nivo dozvoljen i u celoj Evropi i nista vam ne fali. Samo su hteli da sprece uvoz mleka u prahu da zastite svog seljaka, to je sve. Ekonomija, ne zdravlje.

ATG

pre 7 godina

Marko ako se ne razumes u to sto pises onda nemoj komentirasiti. A posto sad necu da ti objasnjavam kako se omoguvaca trajnost proizvoda procitaj malo po netu, a ako ima konzervanasa onda treba da pise na deklaraciji. A ja imam blizance i zena nije htela da im daje kasice. Nabavi neprskane sirovine, muci se pola dana da im napravi lep obrok, a oni nece da jedu, hoce kasicu. I onda poludi. Trudila se, a oni jednostavno nece. Stvarno mi je dosta ovih koji komentarisu sve i svasta. Mada sam ja koristio Hipp posto sam licno upoznat sa standardima unutar fabrike i jedino sam njima verovao za kvalitet, u ove nase firme nikad nisam sto se tice hrane za bebe.

nemanja s.

pre 7 godina

Pravim bebi kašice sam. Da li voće, povrće i meso ima nečeg što ne bi trebalo, kako mogu znati?! Hipp i Frutek ne kupujem jer im ne verujem. Do sad su mnogi od njih imali razne afere. Ovaj domaći je mali igrač, tako da ga je neko pritisnuo ko zna zašto...

моравац

pre 7 godina

сви који обрађују више од 1 или 3 морају да прскају иначе приноси су никакви. једноставно је. ако не прскаш мораш да окопаваш. а раднике за окопавање у србији нема шансе да нађеш. е друга је прича да ли се приджавајј упуства за прскање.

Milos

pre 7 godina

Pa kada fabrika hoce da zaradi 300% po ulozenom novcu u sirovinu.Vredne seljake ucenjuju sa minimalnom otkupnom cenom a njima je to jedini nacim da dodju do novca.Obeshrabreni,utuceni,ponizeni,bezvoljni zbog svega navedenog jedino sto mogu je da pocnu da pribegavaju ne dozvoljenim metodama zastite bilja da bi imali koliko toliko veci prinos da bi uspeli da prehrane porodice.Gospodo biznismeni da ste malo skromniji pa da placate realno i posteno siguran sam da bi se ovakvi slucajevi sveli na minimum ili ih ne bi bilo uopste.Iz prve ruke znam otkupnu cenu maline i kupine.U nekim slucajeviva je zarade mnogo veca od 300%.Cekajte samo da nam stave rampu na izvoz iste iz,to je siguran sam pitanje vrmena.Cime se sve prska dobro je da nas jos uvek nisu provalili.

Bo

pre 7 godina

ako je tačno čekaju vas milionske tužbe i kazne a ne samozaključavanje,bar bi tako bilo u normalnim državama,dok u Srb ne bi me iznenadilo da se iste pojave u pola cene na pijaci...

krakata

pre 7 godina

@Peki - meni nikada neće biti jasni oni koji se stalno pitaju zašto ljudi kupuju kašice. Kupio ih je svako ko putuje i nije u prilici da sprema, kupim ih ja kad sam u haosu i jednostavno me mrzi da gulim krompir. Na odmorima su moja deca uvek jela kašice. To što isključivo sami spremate kašicu nije nikakva garancija da znate šta je zaista unutra, osim ako čuvate svoje životinje i uzgajate povrće i pšenicu organski. Kuvala sam i ja svojoj deci, da se razumemo, ali se ne osećam kao debil zato što sam povremeno kupovala i imala uvek kašicu u šteku.

Peca

pre 7 godina

A povrce kupljeno na pijaci je GARANT bez pesticida?! Ko njega kontrolise? Ah da! Ti kupujes samo "BIO" proizvode ;-)
(ahmmmm...., 12. novembar 2016 15:44)
Nije poenta u tome,nisam ni rekao da mogu da garantujem za kvalitet proizvoda,već u tome što se baci dosta love na te kašice.Neka deca žive samo na njima.Inače dosta toga uzgajam sam,pa i sa "BIO" strane znamo šta jedemo.

Pilipenda

pre 7 godina

Teško je naći u Srbiji sirovinu koja nije prskana, pogotovo količinu koja njima treba za proizvodnju.

U Vojvodini se prska svaki pedalj zemlje: voće, povrće, kukuruz, suncokret, repa, čak i pšenica.
Bilioni litara otrova sruče se u zemlju.

Neprskana hrana može se naći samo na organskim farmama, gde ljudi pošteno rade svoj posao. Tražiti od velikih igrača, komercijalnih proizvođača, hemijski čistu hranu je iluzija...

Predrag

pre 7 godina

pronadjeno VISE od dozvoljenog pesticida???? uzas!!! pa ni trunke pesticida ne sme da ide u proizvodnju decije hrane!!!!
(Opšte poznato, 12. novembar 2016 16:02)


Pre nego sto nesto napises nemoj se praviti pametan, vec se informisi. Za ovo su kriva dva tri radnika koja su mislila ako prodje prodje. E sad svi na prinudni zbog poznatog srpskog nemara, lenjosti i bezobrazluka.

Ivana

pre 7 godina

За Јувитану не знам, али за Таково производе знам и вишд их не купујем- од како је г.Драшковић преузео сви лепи укуси наше младости претвпоили су се у јефтине копије никаквог укуса. Неки дан сам бацила кесице гумених бомбона из њихове Слатке куће, ужасан укус, Бог свети знао шта је оно. Еуро кремови, блокови, Таково ратлук некад фантастичан, ништа то више везе с везом нема. Убацили су разне кексе у понуду, али то је све толико јефтин укус, све нешто разводњено, разређено, катастрофа.

Kristina

pre 7 godina

Nikako ne podrzavam niti propagiram pesticide u hrani za decu ili bebe, ali budimo realni: ukoliko takva hrana ne bi imala pesticide u sebi to bi bila organska hrana. Ja to tako shvatam. A to "malo dozvoljeno" ili "nedozvoljeno" po meni je jedno te isto! Pesticidi su pesticidi. A da nas truju i da se trujemo, trujemo se.

Predrag

pre 7 godina

Ja podigo dvoje dece a ne znam da li sam ukupno kupio 5 teglica za to vreme (i to na moru).Koliko su ljudi lenji,čudo jedno.Treba ti dva minuta da sve strpas u vodu i obariš.
(Peca, 12. novembar 2016 15:31)


A ti mislis da je to sto si obario mnogo bolje?

Marko

pre 7 godina

Razmislite sad malo i o ovome. Cak i da nema pesticida u tima kašicama. Kašice sadrze neko voce i povrce koje ima kojekakve konzervanse koji omogucavaju da one budu "sveze" tj upotrebljive nedeljama i mesecima od proizvodnje. Od trenutka da se proizvedu one stoje po raznim magacinima fabrike, onda kod veledrogerija, pa makar i samo par dana na rafovima najblize apoteke to su ukupno meseci u pitanju. Normalnom coveku stvarno nije dobro kad vidi da je nekoj mami lakse da kupi kašicu za svoju bebu koju toliko voli nego da odvoji desetak minuta i izblendira sveze voce ili povrce. Deca nisu tražila da se rode pa mame malo mucnite glavama...

Dejan Kostic

pre 7 godina

Ne znam dal ima ili nema pesticida ali sam siguran da ih ima jednako ili manje nego u inostranim proizvodima koji su nekoliko puta skuplji od njihovih i koji ce se sad ovajditi. U bilo kojoj oblasti se domaci proizvodi napadaju a uvozi se svakojako djubre u lepoj ambalazi.

ahmmmm....

pre 7 godina

Ja podigo dvoje dece a ne znam da li sam ukupno kupio 5 teglica za to vreme (i to na moru).Koliko su ljudi lenji,čudo jedno.Treba ti dva minuta da sve strpas u vodu i obariš.
(Peca, 12. novembar 2016 15:31)

A povrce kupljeno na pijaci je GARANT bez pesticida?! Ko njega kontrolise? Ah da! Ti kupujes samo "BIO" proizvode ;-)

zoran

pre 7 godina

A na pijaci i u prodavnici voće i povrće nema pesticida. Hahahah unosimo toliko otrova koliko su nam propisali razni veliki krupni kapitalista globalisti. Šta je standard prinudno nametanje nečije volje. Na našu žalost živimo u vremenu kada novac diktira sve i onaj ko ga ima puno može da radi šta hoće. Svaka informacija danas ima dva suprotna ugla može da bude a ne mora da znači

Peca

pre 7 godina

Ja podigo dvoje dece a ne znam da li sam ukupno kupio 5 teglica za to vreme (i to na moru).Koliko su ljudi lenji,čudo jedno.Treba ti dva minuta da sve strpas u vodu i obariš.

ilija

pre 7 godina

I u stranim brendovima (uvezena roba) doduše čokoladama svojevremeno je bilo nadjeno olovo. A možda je se neko igrao sa karencom. Ali odgovornost kompanije je da uredi svoje procese. Pretnja zatvaranjem...hmmmm... treba uvesti kazne, pa dal je zatvorio ili ne ... neće da mu se isplati da samo šmugne.

Daja

pre 7 godina

Tako je. Najlakše je kriviti nekog drugog za sopstvene brljotine. Takovo je nekada imalo kvalitetniji proizvodni asortiman, dok u žurbi za što većim profitom niste počeli da uzimate sve lošije sirovine. Sadašnji Eurokrem nije ni prineti onom pre, a glukozno fruktozni sirup se gura svuda samo što ga u toalet papiru nema. Dečiju hranu da i ne spominjem. Budite iskreni pa objasnite ljudima koji je pravi razlog zbog čega zaista želite zatvoriti fabriku u Inđiji, ovo je suviše providno.

Peki

pre 7 godina

Nikad mi nece biti jasni roditelji koji kupuju kašice (bilo kog proizvođača deci). Em ne znate šta je smućeno em deru koliko je skupo. Zar je toliki problem u serpici skuvati voće ili malo mesa i povrća i izblendirati? Prodaju vam 150 grama voćne kašice po ceni od 2 kg voća.

aleks

pre 7 godina

I uvozne kasice imaju pesticide, hormone i sve ostalo. Nemaju za njihovo trziste mozda ali nama izvezu sve sto tamo ne prodje. I to se odnosi na svu zapadnu robu, ide nam treca klasa koju bi bacili.

Aleksandar

pre 7 godina

Ja sam stotoni puta pisao i molio, da se obrazuju ljudi u Srbiji da ne prskaju voće sa tolikom količinom pesticida, posebno ne nekoliko nedelja pre branja. Ali ne vredi. Kad uđemo u EU, proizvodnja hrane u Srbiji će nestati, jer niko neće da gleda kroz prste zatrovoanoj hrani u Srbiji.

Prosto k'o pasulj

pre 7 godina

Kako su uopste pesticidi dozvoljeni u decijoj ishrani?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (vlada, 12. novembar 2016 12:59)

Po istom principu kaoi i Aflatoksin. Ministar pojede i kaze: odlicno!

Taata

pre 7 godina

Srecom ni prvom ni drugom klincu taj brend nismo davali. Dobijali smo ga vise puta na poklon, ali s obzirom da sadrzi secer (!!) nismo ga koristili. Nestlejeve takodje izbegavamo. Dm ima svoj jako dobar i povoljan bio brend bez secera, takodje nekoliko nemackih i svajc proizvodjaca ima koji isto proizvode samo bio i bez secera. Najbolje je da skuvate bio povrce i sami pripremite bebi. Ako bas zatreba teglica onda iskljucivo bio i bez secera.

deni

pre 7 godina

Ovo je verovatno samo namešteni izgovor za zatvaranje fabrike i prebacivanje proizvodnje negde drugde. Šuplja je priča da u Vojvodini ne mogu da nađu odgovarajuće sirovine.
Swisslion proizvodi su odavno dno kvaliteta, a prebacivanjem ove fabrike drugde, i to dno će se probiti.

Sima

pre 7 godina

Kakvi su ovo komentari, kakva "prljava kampanja", zar tako brzo zaboravljate?! Pa čovek je gotovo celokupnu proizvodnju izmestio iz Srbije, kvalitet proizvoda je jako opao, a sada nije časio da odmah izda saoštenje da će fabriku u Inđiji zatvoriti? Ne bi me čudilo da je ovo dogovorena, interna sabotaža...

Igor

pre 7 godina

Kako su uopste pesticidi dozvoljeni u decijoj ishrani?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (vlada, 12. novembar 2016 12:59)

Eto tako. Lepo je živeti u bajci, ali u stvarnom životu ako hoćeš da proizvodiš hranu za bebe a da ona nije kretenski skupa moraš koristiti biljke tretirane pesticidima.

bunnu

pre 7 godina

@Vlada @D10S Odredjene vrste pesticida su vec duze godina zakonom zabranjene i ne sme ih biti ni u tragovima, tu pre svega spadaju po zdravlje ljudi izuzetno nebezbedni organohlorni pesticidi. Medjutim organofosforni i neki drugi su u odredjenim koncentracijama, u zavisnosti od vrste hrane dozvoljene. Te koncentracije su kod hrane za bebe jako male, nisam siguran ali reda velicine 0.01 mikrogram po kg jer je prosto nemoguce uzgajati biljnubkulturu apsolutno bez upotrebe pesticida. To moze samo kod babe i dede na selu gde papriku pojedes cim je uberes.

sladjan

pre 7 godina

zatvorite kada ste nesposobni!!!!a verovatno je to kraj za fabriku u celini!jer niko nece dakupuje vise vase otrove!!!nasli ste decu da trujete!!problem je sto je tajkunima mala zarada hoce jos para na racun trovanja dece!!!!!!

beli

pre 7 godina

Ajmo realno - svi se zgrazavamo nad pesticidima u decjoj hrani; a istovremeno svi (tj. domacini u Srbiji) prskaju svoje voce prevelikom dozom hemije (pesticidi, insekticidi, fungicidi...). Dokaz za to su cinjenice da Rusija svako malo vrati kompletne uvoze jabuka i ostalog voca zbog prisustva pesticida! Zasto? Zato sto je Rusija DRZAVA koja ima laboratorije da ispita da li su srpski poljo proizvodjaci varali i prekomerno prskali. A zasto prskamo preko mere? Zato sto nas je zapad naucio da nase domace otporne sorte ne valjaju za komercijalnu prodaju i gajimo strane nove sorte koje su bolesljive i napada ih svasta. Da se razumemo - nove zapadne sorte se mogu gajiti i sa manje hemije ali sa mnogo manjim prinosom. E sad, kad srpski seljak stavi racunicu na papir i vidi da sa "malo" vise hemije ima dodatnih XXX evra - situacija je jasna.

beli

pre 7 godina

Ajmo realno - svi se zgrazavamo nad pesticidima u decjoj hrani; a istovremeno svi (tj. domacini u Srbiji) prskaju svoje voce prevelikom dozom hemije (pesticidi, insekticidi, fungicidi...). Dokaz za to su cinjenice da Rusija svako malo vrati kompletne uvoze jabuka i ostalog voca zbog prisustva pesticida! Zasto? Zato sto je Rusija DRZAVA koja ima laboratorije da ispita da li su srpski poljo proizvodjaci varali i prekomerno prskali. A zasto prskamo preko mere? Zato sto nas je zapad naucio da nase domace otporne sorte ne valjaju za komercijalnu prodaju i gajimo strane nove sorte koje su bolesljive i napada ih svasta. Da se razumemo - nove zapadne sorte se mogu gajiti i sa manje hemije ali sa mnogo manjim prinosom. E sad, kad srpski seljak stavi racunicu na papir i vidi da sa "malo" vise hemije ima dodatnih XXX evra - situacija je jasna.

Sima

pre 7 godina

Kakvi su ovo komentari, kakva "prljava kampanja", zar tako brzo zaboravljate?! Pa čovek je gotovo celokupnu proizvodnju izmestio iz Srbije, kvalitet proizvoda je jako opao, a sada nije časio da odmah izda saoštenje da će fabriku u Inđiji zatvoriti? Ne bi me čudilo da je ovo dogovorena, interna sabotaža...

Ivana

pre 7 godina

За Јувитану не знам, али за Таково производе знам и вишд их не купујем- од како је г.Драшковић преузео сви лепи укуси наше младости претвпоили су се у јефтине копије никаквог укуса. Неки дан сам бацила кесице гумених бомбона из њихове Слатке куће, ужасан укус, Бог свети знао шта је оно. Еуро кремови, блокови, Таково ратлук некад фантастичан, ништа то више везе с везом нема. Убацили су разне кексе у понуду, али то је све толико јефтин укус, све нешто разводњено, разређено, катастрофа.

Igor

pre 7 godina

Kako su uopste pesticidi dozvoljeni u decijoj ishrani?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (vlada, 12. novembar 2016 12:59)

Eto tako. Lepo je živeti u bajci, ali u stvarnom životu ako hoćeš da proizvodiš hranu za bebe a da ona nije kretenski skupa moraš koristiti biljke tretirane pesticidima.

Peki

pre 7 godina

Nikad mi nece biti jasni roditelji koji kupuju kašice (bilo kog proizvođača deci). Em ne znate šta je smućeno em deru koliko je skupo. Zar je toliki problem u serpici skuvati voće ili malo mesa i povrća i izblendirati? Prodaju vam 150 grama voćne kašice po ceni od 2 kg voća.

Daja

pre 7 godina

Tako je. Najlakše je kriviti nekog drugog za sopstvene brljotine. Takovo je nekada imalo kvalitetniji proizvodni asortiman, dok u žurbi za što većim profitom niste počeli da uzimate sve lošije sirovine. Sadašnji Eurokrem nije ni prineti onom pre, a glukozno fruktozni sirup se gura svuda samo što ga u toalet papiru nema. Dečiju hranu da i ne spominjem. Budite iskreni pa objasnite ljudima koji je pravi razlog zbog čega zaista želite zatvoriti fabriku u Inđiji, ovo je suviše providno.

Predrag

pre 7 godina

Ja podigo dvoje dece a ne znam da li sam ukupno kupio 5 teglica za to vreme (i to na moru).Koliko su ljudi lenji,čudo jedno.Treba ti dva minuta da sve strpas u vodu i obariš.
(Peca, 12. novembar 2016 15:31)


A ti mislis da je to sto si obario mnogo bolje?

deni

pre 7 godina

Ovo je verovatno samo namešteni izgovor za zatvaranje fabrike i prebacivanje proizvodnje negde drugde. Šuplja je priča da u Vojvodini ne mogu da nađu odgovarajuće sirovine.
Swisslion proizvodi su odavno dno kvaliteta, a prebacivanjem ove fabrike drugde, i to dno će se probiti.

Robert Jordan

pre 7 godina

Živim u Inđiji.Fabrika Juvitana se nalazi uz sam put Beograd-Novi Sad.Ne bi me čudilo da je ovo izmišljeno kako bi se fabrika zatvorila,pa posle prodala sa par jutara zemlje oko nje.Radnici i onako nikoga ne interesuju.

Zagor

pre 7 godina

Ma daj ljudi,sta je sa vama,radim u prehrambenoj industriji,i dobro sam upoznat,svaka prehrambena industrija mora da ima svoju labaratoriju,i prije pakovanja proizvoda,ispituje se,ovo je čist udar na gos.Draskovića..

Prosto k'o pasulj

pre 7 godina

Kako su uopste pesticidi dozvoljeni u decijoj ishrani?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (vlada, 12. novembar 2016 12:59)

Po istom principu kaoi i Aflatoksin. Ministar pojede i kaze: odlicno!

krakata

pre 7 godina

@Peki - meni nikada neće biti jasni oni koji se stalno pitaju zašto ljudi kupuju kašice. Kupio ih je svako ko putuje i nije u prilici da sprema, kupim ih ja kad sam u haosu i jednostavno me mrzi da gulim krompir. Na odmorima su moja deca uvek jela kašice. To što isključivo sami spremate kašicu nije nikakva garancija da znate šta je zaista unutra, osim ako čuvate svoje životinje i uzgajate povrće i pšenicu organski. Kuvala sam i ja svojoj deci, da se razumemo, ali se ne osećam kao debil zato što sam povremeno kupovala i imala uvek kašicu u šteku.

Aleksandar

pre 7 godina

Ja sam stotoni puta pisao i molio, da se obrazuju ljudi u Srbiji da ne prskaju voće sa tolikom količinom pesticida, posebno ne nekoliko nedelja pre branja. Ali ne vredi. Kad uđemo u EU, proizvodnja hrane u Srbiji će nestati, jer niko neće da gleda kroz prste zatrovoanoj hrani u Srbiji.

Dejan Kostic

pre 7 godina

Ne znam dal ima ili nema pesticida ali sam siguran da ih ima jednako ili manje nego u inostranim proizvodima koji su nekoliko puta skuplji od njihovih i koji ce se sad ovajditi. U bilo kojoj oblasti se domaci proizvodi napadaju a uvozi se svakojako djubre u lepoj ambalazi.

bunnu

pre 7 godina

@Vlada @D10S Odredjene vrste pesticida su vec duze godina zakonom zabranjene i ne sme ih biti ni u tragovima, tu pre svega spadaju po zdravlje ljudi izuzetno nebezbedni organohlorni pesticidi. Medjutim organofosforni i neki drugi su u odredjenim koncentracijama, u zavisnosti od vrste hrane dozvoljene. Te koncentracije su kod hrane za bebe jako male, nisam siguran ali reda velicine 0.01 mikrogram po kg jer je prosto nemoguce uzgajati biljnubkulturu apsolutno bez upotrebe pesticida. To moze samo kod babe i dede na selu gde papriku pojedes cim je uberes.

Čovek sa mesecom u oku

pre 7 godina

Gospodo, nemojte baš mnogo žaliti i braniti poljoprivredne proizvođače. Vojvođanski seljak živi daleko iznad proseka. Negov problem je što je neuk i sebičan. Zarad veće zarade tretiraće hemijom i kad treba i kad ne treba. Ne poštuje se karenca (vremenski rok od tretmana do konzumiranja) tako da ni ne znate šta jedete. Juče prskano , danas na vašem tanjiru. Ne postoji standardizovan sistem provere na ostatke pesticida na pijačnu i robu iz marketa.Dobro ispirajte voće i povrće koje kupite i ...neka nam je Bog u pomoći.

Peca

pre 7 godina

Ja podigo dvoje dece a ne znam da li sam ukupno kupio 5 teglica za to vreme (i to na moru).Koliko su ljudi lenji,čudo jedno.Treba ti dva minuta da sve strpas u vodu i obariš.

Rej Luka

pre 7 godina

A najjaci mi je raf na kome se prodaje Ajwar. Tako se i zove. Kad smo glupi.
(Posten doktor, 12. novembar 2016 19:07)

Prijatelju, baci pogled na taj raf u nemačkoj prodavnici na kome stoji Ajwar. Primetićeš da se tu drži turska roba. I taj Ajwar je Made in Turska. Nije mi jasno šta te čudi? Jedino ako si mislio da je ajvar originalno srpski izum, pa Turci iskopirali.

Pilipenda

pre 7 godina

Teško je naći u Srbiji sirovinu koja nije prskana, pogotovo količinu koja njima treba za proizvodnju.

U Vojvodini se prska svaki pedalj zemlje: voće, povrće, kukuruz, suncokret, repa, čak i pšenica.
Bilioni litara otrova sruče se u zemlju.

Neprskana hrana može se naći samo na organskim farmama, gde ljudi pošteno rade svoj posao. Tražiti od velikih igrača, komercijalnih proizvođača, hemijski čistu hranu je iluzija...

ahmmmm....

pre 7 godina

Ja podigo dvoje dece a ne znam da li sam ukupno kupio 5 teglica za to vreme (i to na moru).Koliko su ljudi lenji,čudo jedno.Treba ti dva minuta da sve strpas u vodu i obariš.
(Peca, 12. novembar 2016 15:31)

A povrce kupljeno na pijaci je GARANT bez pesticida?! Ko njega kontrolise? Ah da! Ti kupujes samo "BIO" proizvode ;-)

ja

pre 7 godina

U kasicama se nalazi iskljucivo ono sto se nalazi u vocu koje takođe kupujemo u marketima i na pijacama samo sto to niko ne kontrolise...svakako se trujemo...i sa stranim i domacim vocem, pitanje je samo gde ima manje otrova....nazalost, sve se vrti oko novca...tuga...

sladjan

pre 7 godina

zatvorite kada ste nesposobni!!!!a verovatno je to kraj za fabriku u celini!jer niko nece dakupuje vise vase otrove!!!nasli ste decu da trujete!!problem je sto je tajkunima mala zarada hoce jos para na racun trovanja dece!!!!!!

моравац

pre 7 godina

сви који обрађују више од 1 или 3 морају да прскају иначе приноси су никакви. једноставно је. ако не прскаш мораш да окопаваш. а раднике за окопавање у србији нема шансе да нађеш. е друга је прича да ли се приджавајј упуства за прскање.

zoran

pre 7 godina

A na pijaci i u prodavnici voće i povrće nema pesticida. Hahahah unosimo toliko otrova koliko su nam propisali razni veliki krupni kapitalista globalisti. Šta je standard prinudno nametanje nečije volje. Na našu žalost živimo u vremenu kada novac diktira sve i onaj ko ga ima puno može da radi šta hoće. Svaka informacija danas ima dva suprotna ugla može da bude a ne mora da znači

aleks

pre 7 godina

I uvozne kasice imaju pesticide, hormone i sve ostalo. Nemaju za njihovo trziste mozda ali nama izvezu sve sto tamo ne prodje. I to se odnosi na svu zapadnu robu, ide nam treca klasa koju bi bacili.

nemanja s.

pre 7 godina

Pravim bebi kašice sam. Da li voće, povrće i meso ima nečeg što ne bi trebalo, kako mogu znati?! Hipp i Frutek ne kupujem jer im ne verujem. Do sad su mnogi od njih imali razne afere. Ovaj domaći je mali igrač, tako da ga je neko pritisnuo ko zna zašto...

Marko

pre 7 godina

Razmislite sad malo i o ovome. Cak i da nema pesticida u tima kašicama. Kašice sadrze neko voce i povrce koje ima kojekakve konzervanse koji omogucavaju da one budu "sveze" tj upotrebljive nedeljama i mesecima od proizvodnje. Od trenutka da se proizvedu one stoje po raznim magacinima fabrike, onda kod veledrogerija, pa makar i samo par dana na rafovima najblize apoteke to su ukupno meseci u pitanju. Normalnom coveku stvarno nije dobro kad vidi da je nekoj mami lakse da kupi kašicu za svoju bebu koju toliko voli nego da odvoji desetak minuta i izblendira sveze voce ili povrce. Deca nisu tražila da se rode pa mame malo mucnite glavama...

Posten doktor

pre 7 godina

Zivim u Nemackoj neko vreme. Kupujem u prodavnicama koje vaze za skuplje. Verujte, kupim papriku. U frizideru stoji po 20 dana i ne promeni ni boju a ni teksturu. Da li je to normalno? Hleb stoji po 10 dana i ne ubudja se. I kao i prvog dana tako je i 4. mekan. Sveze meso u vakuumiranoj ambalazi po dve nedelje rok trajanja. Sve mesne preradjevine slicnog ukusa. Srbija ima sansu i proizvodnji zdrave hrane ali nema ko da nauci naseg seljaka. Istina je i da piletina je ovde bolja nego kod nas u Srbiji. Brate kost od bataka je kost. Svetla, debela, jaka. U Srbiji je modra. A najjaci mi je raf na kome se prodaje Ajwar. Tako se i zove. Kad smo glupi.

bone

pre 7 godina

Poznato mi je ovako nesto vlasnik se zameri nekom i paf...salomonela.virus.antrax.nedozvoljeni e4272 u proizvodu.unisti brend.fabriku ljudi na ulice a oni sede i smeju se kako smo ga odradili xaxa!?
nema shale

opsesivci

pre 7 godina

Vi opsednuti aflatoksinom kada emigrirate u Kanadu i Ameriku odmah da zahtevate da se 10 puta spusti dozvoljen nivo da se ne truju deca. Nego ni slovo, tamo je aflatoksin valjda manje toksican. I jeste li svesni da je u vreme vaseg detinjstva bio isti taj visi nivo dozvoljen i u celoj Evropi i nista vam ne fali. Samo su hteli da sprece uvoz mleka u prahu da zastite svog seljaka, to je sve. Ekonomija, ne zdravlje.

Dekioho

pre 7 godina

A zasto drzava ne kontrolise uvoz voca,seljake koji ga prozvode.Imali amo takvu aferu i sa aflatoksinom pa je samo pomerena granica. Po meni cela prica je naduvana,juvitana se najbolje prodaje,strani lobi.

Milos

pre 7 godina

Pa kada fabrika hoce da zaradi 300% po ulozenom novcu u sirovinu.Vredne seljake ucenjuju sa minimalnom otkupnom cenom a njima je to jedini nacim da dodju do novca.Obeshrabreni,utuceni,ponizeni,bezvoljni zbog svega navedenog jedino sto mogu je da pocnu da pribegavaju ne dozvoljenim metodama zastite bilja da bi imali koliko toliko veci prinos da bi uspeli da prehrane porodice.Gospodo biznismeni da ste malo skromniji pa da placate realno i posteno siguran sam da bi se ovakvi slucajevi sveli na minimum ili ih ne bi bilo uopste.Iz prve ruke znam otkupnu cenu maline i kupine.U nekim slucajeviva je zarade mnogo veca od 300%.Cekajte samo da nam stave rampu na izvoz iste iz,to je siguran sam pitanje vrmena.Cime se sve prska dobro je da nas jos uvek nisu provalili.

veljko

pre 7 godina

Rekao bih da neko hoce da kupi Juvitanu. Draskovic nece da proda, a onda neko mnogo jak "napakuje" probleme Draskovicu. Samo ko bi to mogao biti? Mozda je to isti onaj koji je kupio Win Win, Frans, Roming, Tehnomaniju...

Taata

pre 7 godina

Srecom ni prvom ni drugom klincu taj brend nismo davali. Dobijali smo ga vise puta na poklon, ali s obzirom da sadrzi secer (!!) nismo ga koristili. Nestlejeve takodje izbegavamo. Dm ima svoj jako dobar i povoljan bio brend bez secera, takodje nekoliko nemackih i svajc proizvodjaca ima koji isto proizvode samo bio i bez secera. Najbolje je da skuvate bio povrce i sami pripremite bebi. Ako bas zatreba teglica onda iskljucivo bio i bez secera.

Nikola

pre 7 godina

Juvitana pravi hranu od voca, a ko to kontrolise koliko se pesticida stavlja po nasim njivama i onda dolazi i do voca? Molim sve komentatore da razmisle o tome, sta sve vocari stavljaju u vocnjake, od koga kupuju i ko to kontrolise.
A sto se tice ove price, ovo je pritisak na Draskovica to je jasno kao dan

kukuruz

pre 7 godina

Prva greska je sto je R. Draskovic dosao do ove drzavne firme. Firmu vodi kao brdsku zemljoradnicku zadrugu. Kvalitet, upravljanje, drustvena odgovornost - nula. Ne bi me cudilo da je ovo namestaljka za prepacivanje pogona negde gde je dobio neku subvenciju ili sl. Takodje je moguce da je u pitanju reket, da nece plati nesto drzavi, da njegova konkurenci paravi aferu. U Srbiji je sve moguce. Samo ne nista dobro.

Predrag

pre 7 godina

pronadjeno VISE od dozvoljenog pesticida???? uzas!!! pa ni trunke pesticida ne sme da ide u proizvodnju decije hrane!!!!
(Opšte poznato, 12. novembar 2016 16:02)


Pre nego sto nesto napises nemoj se praviti pametan, vec se informisi. Za ovo su kriva dva tri radnika koja su mislila ako prodje prodje. E sad svi na prinudni zbog poznatog srpskog nemara, lenjosti i bezobrazluka.

Igor

pre 7 godina

Od koga je Juvitana kupila sirovine? Od srpskih vocara? Odlicno! Neka onda drzava te vocare kazni zbog pesticida! inace, uskoro ce svaki poljopribredni proizvodjac morati da vodi evidenciju kada je prskao koju kulturu i sa cime i u kom procentu, sa sve prilozenim racunima od kupljene hemije; ko nema a uhvate ga - nece moci da proda.
(Djura, 12. novembar 2016 22:12)
Da li si ikada posetio neku ozbiljnu proizvodnju, ili bar oročitao kako funkcioniše ozbiljna firma?! Ako imaš proizvodnju, ne možeš da dozvoliš odsustvo kontrole kvaliteta ulaznih sirovina, naročito kad prodaješ hranu deci!!! Uvozim baterije od proizvodjača koji uzima uzorke sa SVAKE PALETE koju dobavljači isporuče! Kakve veze ima kvalitet voća - hoćeš reći da nije mogao da kupi kvalitetno - pa naravno da je mogao, ali onda mora da plati više, pa manje istane njemu. I znate šta, neće on biti u problemu, za mesec dana će iznajmiti halu i prebaciti mašine na drugu lokaciju, i nastaviće po starom! A tebimje problem u voću sa pesticidima....

Djura

pre 7 godina

Od koga je Juvitana kupila sirovine? Od srpskih vocara? Odlicno! Neka onda drzava te vocare kazni zbog pesticida! inace, uskoro ce svaki poljopribredni proizvodjac morati da vodi evidenciju kada je prskao koju kulturu i sa cime i u kom procentu, sa sve prilozenim racunima od kupljene hemije; ko nema a uhvate ga - nece moci da proda.

Komša

pre 7 godina

Prirodne sokove odavno ne kupujem.
Soda bikarbona i voda,potopiš i ostaviš neko vreme.Ispereš i šta ti Bog da.
Sokovnik ili blender i gotovo.

Kristina

pre 7 godina

Nikako ne podrzavam niti propagiram pesticide u hrani za decu ili bebe, ali budimo realni: ukoliko takva hrana ne bi imala pesticide u sebi to bi bila organska hrana. Ja to tako shvatam. A to "malo dozvoljeno" ili "nedozvoljeno" po meni je jedno te isto! Pesticidi su pesticidi. A da nas truju i da se trujemo, trujemo se.

ilija

pre 7 godina

I u stranim brendovima (uvezena roba) doduše čokoladama svojevremeno je bilo nadjeno olovo. A možda je se neko igrao sa karencom. Ali odgovornost kompanije je da uredi svoje procese. Pretnja zatvaranjem...hmmmm... treba uvesti kazne, pa dal je zatvorio ili ne ... neće da mu se isplati da samo šmugne.

Bo

pre 7 godina

ako je tačno čekaju vas milionske tužbe i kazne a ne samozaključavanje,bar bi tako bilo u normalnim državama,dok u Srb ne bi me iznenadilo da se iste pojave u pola cene na pijaci...

domacin

pre 7 godina

Lako mu je da zatvori fabriku u Indjiji, ali uzmite mu svo vlasnistvo u Srbiji, da zaboli trovača, a ne pustio jednu fabriku niz vodu i nikom nista. Mleko menja surutkom, secer fruktozom ili gluko sirupom, svemu je nasao jeftinu zamenu i neka nas truje koalicioni partner iz vile na Dedinju, gde drzi kolegijum tako sto pliva dok direktori hvataju beleske stojeci pored bazena

Peca

pre 7 godina

A povrce kupljeno na pijaci je GARANT bez pesticida?! Ko njega kontrolise? Ah da! Ti kupujes samo "BIO" proizvode ;-)
(ahmmmm...., 12. novembar 2016 15:44)
Nije poenta u tome,nisam ni rekao da mogu da garantujem za kvalitet proizvoda,već u tome što se baci dosta love na te kašice.Neka deca žive samo na njima.Inače dosta toga uzgajam sam,pa i sa "BIO" strane znamo šta jedemo.

Teletabis

pre 7 godina

Kakva je to fabrika dečije hrane koja nema svoju laboratoriju i uopšte kako bilo ko može da proizvodi hranu bez potrebnih ispitivanja.(pričamo o fabrikama ne o induvidualnim proizvodjačima)

Goran

pre 7 godina

Nije majka sina grdila sto se kockao vec sto se vadio...Kakve veze ima gde se nalaze "dobre" sirovine sa kvalitetnim upravljanjem procesima u fabrici? Kakva zamena teza. Sramotno obavestenje polodavca..

да да

pre 7 godina

Свислајон једва дочекао да угаси фабрику и премести је негде где је јефтинија радна снага !

ATG

pre 7 godina

Marko ako se ne razumes u to sto pises onda nemoj komentirasiti. A posto sad necu da ti objasnjavam kako se omoguvaca trajnost proizvoda procitaj malo po netu, a ako ima konzervanasa onda treba da pise na deklaraciji. A ja imam blizance i zena nije htela da im daje kasice. Nabavi neprskane sirovine, muci se pola dana da im napravi lep obrok, a oni nece da jedu, hoce kasicu. I onda poludi. Trudila se, a oni jednostavno nece. Stvarno mi je dosta ovih koji komentarisu sve i svasta. Mada sam ja koristio Hipp posto sam licno upoznat sa standardima unutar fabrike i jedino sam njima verovao za kvalitet, u ove nase firme nikad nisam sto se tice hrane za bebe.

Misa svinjar

pre 7 godina

Sve je to ok.Nego u Srbiji je svasta moguce, da ovo radi konkurencija u sprezi sa drzavom, da mu je neko od 7 velicenstvenih iz vlasti trazio reket, itd itd.Kako je Vucic preuzeo kontrolu medija hajkom radikalskom nesto su podkupili nesto unistili inspekcijama to rade u svim oblastima ja sam u tekstilu proizvodac, malo malo pa nekog oderu i uniste,samo Kineze ne diraju oni su ko beli medvedi pod zastitom,a nas domace deru sa svih strana.

jagga

pre 7 godina

ja mislim da je ovo neka muvačina i to žešća a radnici trpe... moramo osnovati radnički sindikalni pokret u privatnom sektoru i uposliti reketaše...

zeljko

pre 7 godina

otrovno je svr ja sam par puta dao klincu sok premia sto posto od jabuke a on povrati i onda sam orestao,a od keksa domacice dete dobije alergiju. Voce kad kupim prekrstim se i pomolim bogu da bude dobro jer je sve kod nas prskano i nists nijec domace potrovase nas...

divad

pre 7 godina

Znaci vise brinu o sebi i svom ugledu negoli o deci koja su koristila njihove proizvode sto ih po meni jos vise cini sumljivima....ovakvo sapostenje mi deluje kao ucena i trebalo bi tuzilastvo da pokrene istragu vrsiti pritisak na drzavne organe ovakvim ucenama je em protivzakonito em sramno!

mirjana

pre 7 godina

“O nama
Swisslion-Takovo predstavlja imperiju u oblasti proizvodnje kvalitetne i zdrave hrane….”

ZDRAVE HRANE? a TRUJETE DECU!!!

“Ministarstvo zdravlja Srbije objavilo je da se sumnja u zdravstvenu ispravnost sedam vrsta dečjih kašica Juvitana.
Navodi se da bi te kašice mogle predstavljati rizik po zdravlje dece jer je u njima pronađen povećan sadržaj određenih vrsta pesticida.
Kako se navodi na sajtu tog ministarstva, proizvođač Svislajon (Swisslion) Takovo je obavešten o tome, preduzeo je mere u skladu sa Zakonom o bezbednosti hrane i obavestio sanitarnu inspekciju o povlačenju proizvoda s tržišta 3. novembra. …”

sladjan

pre 7 godina

zatvorite kada ste nesposobni!!!!a verovatno je to kraj za fabriku u celini!jer niko nece dakupuje vise vase otrove!!!nasli ste decu da trujete!!problem je sto je tajkunima mala zarada hoce jos para na racun trovanja dece!!!!!!

Predrag

pre 7 godina

Ja podigo dvoje dece a ne znam da li sam ukupno kupio 5 teglica za to vreme (i to na moru).Koliko su ljudi lenji,čudo jedno.Treba ti dva minuta da sve strpas u vodu i obariš.
(Peca, 12. novembar 2016 15:31)


A ti mislis da je to sto si obario mnogo bolje?

Peca

pre 7 godina

Ja podigo dvoje dece a ne znam da li sam ukupno kupio 5 teglica za to vreme (i to na moru).Koliko su ljudi lenji,čudo jedno.Treba ti dva minuta da sve strpas u vodu i obariš.

Marko

pre 7 godina

Razmislite sad malo i o ovome. Cak i da nema pesticida u tima kašicama. Kašice sadrze neko voce i povrce koje ima kojekakve konzervanse koji omogucavaju da one budu "sveze" tj upotrebljive nedeljama i mesecima od proizvodnje. Od trenutka da se proizvedu one stoje po raznim magacinima fabrike, onda kod veledrogerija, pa makar i samo par dana na rafovima najblize apoteke to su ukupno meseci u pitanju. Normalnom coveku stvarno nije dobro kad vidi da je nekoj mami lakse da kupi kašicu za svoju bebu koju toliko voli nego da odvoji desetak minuta i izblendira sveze voce ili povrce. Deca nisu tražila da se rode pa mame malo mucnite glavama...

Peki

pre 7 godina

Nikad mi nece biti jasni roditelji koji kupuju kašice (bilo kog proizvođača deci). Em ne znate šta je smućeno em deru koliko je skupo. Zar je toliki problem u serpici skuvati voće ili malo mesa i povrća i izblendirati? Prodaju vam 150 grama voćne kašice po ceni od 2 kg voća.

Dejan Kostic

pre 7 godina

Ne znam dal ima ili nema pesticida ali sam siguran da ih ima jednako ili manje nego u inostranim proizvodima koji su nekoliko puta skuplji od njihovih i koji ce se sad ovajditi. U bilo kojoj oblasti se domaci proizvodi napadaju a uvozi se svakojako djubre u lepoj ambalazi.

Predrag

pre 7 godina

pronadjeno VISE od dozvoljenog pesticida???? uzas!!! pa ni trunke pesticida ne sme da ide u proizvodnju decije hrane!!!!
(Opšte poznato, 12. novembar 2016 16:02)


Pre nego sto nesto napises nemoj se praviti pametan, vec se informisi. Za ovo su kriva dva tri radnika koja su mislila ako prodje prodje. E sad svi na prinudni zbog poznatog srpskog nemara, lenjosti i bezobrazluka.

beli

pre 7 godina

Ajmo realno - svi se zgrazavamo nad pesticidima u decjoj hrani; a istovremeno svi (tj. domacini u Srbiji) prskaju svoje voce prevelikom dozom hemije (pesticidi, insekticidi, fungicidi...). Dokaz za to su cinjenice da Rusija svako malo vrati kompletne uvoze jabuka i ostalog voca zbog prisustva pesticida! Zasto? Zato sto je Rusija DRZAVA koja ima laboratorije da ispita da li su srpski poljo proizvodjaci varali i prekomerno prskali. A zasto prskamo preko mere? Zato sto nas je zapad naucio da nase domace otporne sorte ne valjaju za komercijalnu prodaju i gajimo strane nove sorte koje su bolesljive i napada ih svasta. Da se razumemo - nove zapadne sorte se mogu gajiti i sa manje hemije ali sa mnogo manjim prinosom. E sad, kad srpski seljak stavi racunicu na papir i vidi da sa "malo" vise hemije ima dodatnih XXX evra - situacija je jasna.

Taata

pre 7 godina

Srecom ni prvom ni drugom klincu taj brend nismo davali. Dobijali smo ga vise puta na poklon, ali s obzirom da sadrzi secer (!!) nismo ga koristili. Nestlejeve takodje izbegavamo. Dm ima svoj jako dobar i povoljan bio brend bez secera, takodje nekoliko nemackih i svajc proizvodjaca ima koji isto proizvode samo bio i bez secera. Najbolje je da skuvate bio povrce i sami pripremite bebi. Ako bas zatreba teglica onda iskljucivo bio i bez secera.

ahmmmm....

pre 7 godina

Ja podigo dvoje dece a ne znam da li sam ukupno kupio 5 teglica za to vreme (i to na moru).Koliko su ljudi lenji,čudo jedno.Treba ti dva minuta da sve strpas u vodu i obariš.
(Peca, 12. novembar 2016 15:31)

A povrce kupljeno na pijaci je GARANT bez pesticida?! Ko njega kontrolise? Ah da! Ti kupujes samo "BIO" proizvode ;-)

Zagor

pre 7 godina

Ma daj ljudi,sta je sa vama,radim u prehrambenoj industriji,i dobro sam upoznat,svaka prehrambena industrija mora da ima svoju labaratoriju,i prije pakovanja proizvoda,ispituje se,ovo je čist udar na gos.Draskovića..

Milos

pre 7 godina

Pa kada fabrika hoce da zaradi 300% po ulozenom novcu u sirovinu.Vredne seljake ucenjuju sa minimalnom otkupnom cenom a njima je to jedini nacim da dodju do novca.Obeshrabreni,utuceni,ponizeni,bezvoljni zbog svega navedenog jedino sto mogu je da pocnu da pribegavaju ne dozvoljenim metodama zastite bilja da bi imali koliko toliko veci prinos da bi uspeli da prehrane porodice.Gospodo biznismeni da ste malo skromniji pa da placate realno i posteno siguran sam da bi se ovakvi slucajevi sveli na minimum ili ih ne bi bilo uopste.Iz prve ruke znam otkupnu cenu maline i kupine.U nekim slucajeviva je zarade mnogo veca od 300%.Cekajte samo da nam stave rampu na izvoz iste iz,to je siguran sam pitanje vrmena.Cime se sve prska dobro je da nas jos uvek nisu provalili.

Ivana

pre 7 godina

За Јувитану не знам, али за Таково производе знам и вишд их не купујем- од како је г.Драшковић преузео сви лепи укуси наше младости претвпоили су се у јефтине копије никаквог укуса. Неки дан сам бацила кесице гумених бомбона из њихове Слатке куће, ужасан укус, Бог свети знао шта је оно. Еуро кремови, блокови, Таково ратлук некад фантастичан, ништа то више везе с везом нема. Убацили су разне кексе у понуду, али то је све толико јефтин укус, све нешто разводњено, разређено, катастрофа.

Čovek sa mesecom u oku

pre 7 godina

Gospodo, nemojte baš mnogo žaliti i braniti poljoprivredne proizvođače. Vojvođanski seljak živi daleko iznad proseka. Negov problem je što je neuk i sebičan. Zarad veće zarade tretiraće hemijom i kad treba i kad ne treba. Ne poštuje se karenca (vremenski rok od tretmana do konzumiranja) tako da ni ne znate šta jedete. Juče prskano , danas na vašem tanjiru. Ne postoji standardizovan sistem provere na ostatke pesticida na pijačnu i robu iz marketa.Dobro ispirajte voće i povrće koje kupite i ...neka nam je Bog u pomoći.

opsesivci

pre 7 godina

Vi opsednuti aflatoksinom kada emigrirate u Kanadu i Ameriku odmah da zahtevate da se 10 puta spusti dozvoljen nivo da se ne truju deca. Nego ni slovo, tamo je aflatoksin valjda manje toksican. I jeste li svesni da je u vreme vaseg detinjstva bio isti taj visi nivo dozvoljen i u celoj Evropi i nista vam ne fali. Samo su hteli da sprece uvoz mleka u prahu da zastite svog seljaka, to je sve. Ekonomija, ne zdravlje.

ATG

pre 7 godina

Marko ako se ne razumes u to sto pises onda nemoj komentirasiti. A posto sad necu da ti objasnjavam kako se omoguvaca trajnost proizvoda procitaj malo po netu, a ako ima konzervanasa onda treba da pise na deklaraciji. A ja imam blizance i zena nije htela da im daje kasice. Nabavi neprskane sirovine, muci se pola dana da im napravi lep obrok, a oni nece da jedu, hoce kasicu. I onda poludi. Trudila se, a oni jednostavno nece. Stvarno mi je dosta ovih koji komentarisu sve i svasta. Mada sam ja koristio Hipp posto sam licno upoznat sa standardima unutar fabrike i jedino sam njima verovao za kvalitet, u ove nase firme nikad nisam sto se tice hrane za bebe.

Posten doktor

pre 7 godina

Zivim u Nemackoj neko vreme. Kupujem u prodavnicama koje vaze za skuplje. Verujte, kupim papriku. U frizideru stoji po 20 dana i ne promeni ni boju a ni teksturu. Da li je to normalno? Hleb stoji po 10 dana i ne ubudja se. I kao i prvog dana tako je i 4. mekan. Sveze meso u vakuumiranoj ambalazi po dve nedelje rok trajanja. Sve mesne preradjevine slicnog ukusa. Srbija ima sansu i proizvodnji zdrave hrane ali nema ko da nauci naseg seljaka. Istina je i da piletina je ovde bolja nego kod nas u Srbiji. Brate kost od bataka je kost. Svetla, debela, jaka. U Srbiji je modra. A najjaci mi je raf na kome se prodaje Ajwar. Tako se i zove. Kad smo glupi.

Peca

pre 7 godina

A povrce kupljeno na pijaci je GARANT bez pesticida?! Ko njega kontrolise? Ah da! Ti kupujes samo "BIO" proizvode ;-)
(ahmmmm...., 12. novembar 2016 15:44)
Nije poenta u tome,nisam ni rekao da mogu da garantujem za kvalitet proizvoda,već u tome što se baci dosta love na te kašice.Neka deca žive samo na njima.Inače dosta toga uzgajam sam,pa i sa "BIO" strane znamo šta jedemo.

domacin

pre 7 godina

Lako mu je da zatvori fabriku u Indjiji, ali uzmite mu svo vlasnistvo u Srbiji, da zaboli trovača, a ne pustio jednu fabriku niz vodu i nikom nista. Mleko menja surutkom, secer fruktozom ili gluko sirupom, svemu je nasao jeftinu zamenu i neka nas truje koalicioni partner iz vile na Dedinju, gde drzi kolegijum tako sto pliva dok direktori hvataju beleske stojeci pored bazena

krakata

pre 7 godina

@Peki - meni nikada neće biti jasni oni koji se stalno pitaju zašto ljudi kupuju kašice. Kupio ih je svako ko putuje i nije u prilici da sprema, kupim ih ja kad sam u haosu i jednostavno me mrzi da gulim krompir. Na odmorima su moja deca uvek jela kašice. To što isključivo sami spremate kašicu nije nikakva garancija da znate šta je zaista unutra, osim ako čuvate svoje životinje i uzgajate povrće i pšenicu organski. Kuvala sam i ja svojoj deci, da se razumemo, ali se ne osećam kao debil zato što sam povremeno kupovala i imala uvek kašicu u šteku.

Kristina

pre 7 godina

Nikako ne podrzavam niti propagiram pesticide u hrani za decu ili bebe, ali budimo realni: ukoliko takva hrana ne bi imala pesticide u sebi to bi bila organska hrana. Ja to tako shvatam. A to "malo dozvoljeno" ili "nedozvoljeno" po meni je jedno te isto! Pesticidi su pesticidi. A da nas truju i da se trujemo, trujemo se.

Sima

pre 7 godina

Kakvi su ovo komentari, kakva "prljava kampanja", zar tako brzo zaboravljate?! Pa čovek je gotovo celokupnu proizvodnju izmestio iz Srbije, kvalitet proizvoda je jako opao, a sada nije časio da odmah izda saoštenje da će fabriku u Inđiji zatvoriti? Ne bi me čudilo da je ovo dogovorena, interna sabotaža...

Djura

pre 7 godina

Od koga je Juvitana kupila sirovine? Od srpskih vocara? Odlicno! Neka onda drzava te vocare kazni zbog pesticida! inace, uskoro ce svaki poljopribredni proizvodjac morati da vodi evidenciju kada je prskao koju kulturu i sa cime i u kom procentu, sa sve prilozenim racunima od kupljene hemije; ko nema a uhvate ga - nece moci da proda.

mirjana

pre 7 godina

“O nama
Swisslion-Takovo predstavlja imperiju u oblasti proizvodnje kvalitetne i zdrave hrane….”

ZDRAVE HRANE? a TRUJETE DECU!!!

“Ministarstvo zdravlja Srbije objavilo je da se sumnja u zdravstvenu ispravnost sedam vrsta dečjih kašica Juvitana.
Navodi se da bi te kašice mogle predstavljati rizik po zdravlje dece jer je u njima pronađen povećan sadržaj određenih vrsta pesticida.
Kako se navodi na sajtu tog ministarstva, proizvođač Svislajon (Swisslion) Takovo je obavešten o tome, preduzeo je mere u skladu sa Zakonom o bezbednosti hrane i obavestio sanitarnu inspekciju o povlačenju proizvoda s tržišta 3. novembra. …”

Igor

pre 7 godina

Kako su uopste pesticidi dozvoljeni u decijoj ishrani?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (vlada, 12. novembar 2016 12:59)

Eto tako. Lepo je živeti u bajci, ali u stvarnom životu ako hoćeš da proizvodiš hranu za bebe a da ona nije kretenski skupa moraš koristiti biljke tretirane pesticidima.

Nikola

pre 7 godina

Juvitana pravi hranu od voca, a ko to kontrolise koliko se pesticida stavlja po nasim njivama i onda dolazi i do voca? Molim sve komentatore da razmisle o tome, sta sve vocari stavljaju u vocnjake, od koga kupuju i ko to kontrolise.
A sto se tice ove price, ovo je pritisak na Draskovica to je jasno kao dan

aleks

pre 7 godina

I uvozne kasice imaju pesticide, hormone i sve ostalo. Nemaju za njihovo trziste mozda ali nama izvezu sve sto tamo ne prodje. I to se odnosi na svu zapadnu robu, ide nam treca klasa koju bi bacili.

zoran

pre 7 godina

A na pijaci i u prodavnici voće i povrće nema pesticida. Hahahah unosimo toliko otrova koliko su nam propisali razni veliki krupni kapitalista globalisti. Šta je standard prinudno nametanje nečije volje. Na našu žalost živimo u vremenu kada novac diktira sve i onaj ko ga ima puno može da radi šta hoće. Svaka informacija danas ima dva suprotna ugla može da bude a ne mora da znači

Rej Luka

pre 7 godina

A najjaci mi je raf na kome se prodaje Ajwar. Tako se i zove. Kad smo glupi.
(Posten doktor, 12. novembar 2016 19:07)

Prijatelju, baci pogled na taj raf u nemačkoj prodavnici na kome stoji Ajwar. Primetićeš da se tu drži turska roba. I taj Ajwar je Made in Turska. Nije mi jasno šta te čudi? Jedino ako si mislio da je ajvar originalno srpski izum, pa Turci iskopirali.

Robert Jordan

pre 7 godina

Živim u Inđiji.Fabrika Juvitana se nalazi uz sam put Beograd-Novi Sad.Ne bi me čudilo da je ovo izmišljeno kako bi se fabrika zatvorila,pa posle prodala sa par jutara zemlje oko nje.Radnici i onako nikoga ne interesuju.

Aleksandar

pre 7 godina

Ja sam stotoni puta pisao i molio, da se obrazuju ljudi u Srbiji da ne prskaju voće sa tolikom količinom pesticida, posebno ne nekoliko nedelja pre branja. Ali ne vredi. Kad uđemo u EU, proizvodnja hrane u Srbiji će nestati, jer niko neće da gleda kroz prste zatrovoanoj hrani u Srbiji.

Bo

pre 7 godina

ako je tačno čekaju vas milionske tužbe i kazne a ne samozaključavanje,bar bi tako bilo u normalnim državama,dok u Srb ne bi me iznenadilo da se iste pojave u pola cene na pijaci...

nemanja s.

pre 7 godina

Pravim bebi kašice sam. Da li voće, povrće i meso ima nečeg što ne bi trebalo, kako mogu znati?! Hipp i Frutek ne kupujem jer im ne verujem. Do sad su mnogi od njih imali razne afere. Ovaj domaći je mali igrač, tako da ga je neko pritisnuo ko zna zašto...

deni

pre 7 godina

Ovo je verovatno samo namešteni izgovor za zatvaranje fabrike i prebacivanje proizvodnje negde drugde. Šuplja je priča da u Vojvodini ne mogu da nađu odgovarajuće sirovine.
Swisslion proizvodi su odavno dno kvaliteta, a prebacivanjem ove fabrike drugde, i to dno će se probiti.

Komša

pre 7 godina

Prirodne sokove odavno ne kupujem.
Soda bikarbona i voda,potopiš i ostaviš neko vreme.Ispereš i šta ti Bog da.
Sokovnik ili blender i gotovo.

Dekioho

pre 7 godina

A zasto drzava ne kontrolise uvoz voca,seljake koji ga prozvode.Imali amo takvu aferu i sa aflatoksinom pa je samo pomerena granica. Po meni cela prica je naduvana,juvitana se najbolje prodaje,strani lobi.

Daja

pre 7 godina

Tako je. Najlakše je kriviti nekog drugog za sopstvene brljotine. Takovo je nekada imalo kvalitetniji proizvodni asortiman, dok u žurbi za što većim profitom niste počeli da uzimate sve lošije sirovine. Sadašnji Eurokrem nije ni prineti onom pre, a glukozno fruktozni sirup se gura svuda samo što ga u toalet papiru nema. Dečiju hranu da i ne spominjem. Budite iskreni pa objasnite ljudima koji je pravi razlog zbog čega zaista želite zatvoriti fabriku u Inđiji, ovo je suviše providno.

bunnu

pre 7 godina

@Vlada @D10S Odredjene vrste pesticida su vec duze godina zakonom zabranjene i ne sme ih biti ni u tragovima, tu pre svega spadaju po zdravlje ljudi izuzetno nebezbedni organohlorni pesticidi. Medjutim organofosforni i neki drugi su u odredjenim koncentracijama, u zavisnosti od vrste hrane dozvoljene. Te koncentracije su kod hrane za bebe jako male, nisam siguran ali reda velicine 0.01 mikrogram po kg jer je prosto nemoguce uzgajati biljnubkulturu apsolutno bez upotrebe pesticida. To moze samo kod babe i dede na selu gde papriku pojedes cim je uberes.

bone

pre 7 godina

Poznato mi je ovako nesto vlasnik se zameri nekom i paf...salomonela.virus.antrax.nedozvoljeni e4272 u proizvodu.unisti brend.fabriku ljudi na ulice a oni sede i smeju se kako smo ga odradili xaxa!?
nema shale

Igor

pre 7 godina

Od koga je Juvitana kupila sirovine? Od srpskih vocara? Odlicno! Neka onda drzava te vocare kazni zbog pesticida! inace, uskoro ce svaki poljopribredni proizvodjac morati da vodi evidenciju kada je prskao koju kulturu i sa cime i u kom procentu, sa sve prilozenim racunima od kupljene hemije; ko nema a uhvate ga - nece moci da proda.
(Djura, 12. novembar 2016 22:12)
Da li si ikada posetio neku ozbiljnu proizvodnju, ili bar oročitao kako funkcioniše ozbiljna firma?! Ako imaš proizvodnju, ne možeš da dozvoliš odsustvo kontrole kvaliteta ulaznih sirovina, naročito kad prodaješ hranu deci!!! Uvozim baterije od proizvodjača koji uzima uzorke sa SVAKE PALETE koju dobavljači isporuče! Kakve veze ima kvalitet voća - hoćeš reći da nije mogao da kupi kvalitetno - pa naravno da je mogao, ali onda mora da plati više, pa manje istane njemu. I znate šta, neće on biti u problemu, za mesec dana će iznajmiti halu i prebaciti mašine na drugu lokaciju, i nastaviće po starom! A tebimje problem u voću sa pesticidima....

моравац

pre 7 godina

сви који обрађују више од 1 или 3 морају да прскају иначе приноси су никакви. једноставно је. ако не прскаш мораш да окопаваш. а раднике за окопавање у србији нема шансе да нађеш. е друга је прича да ли се приджавајј упуства за прскање.

zeljko

pre 7 godina

otrovno je svr ja sam par puta dao klincu sok premia sto posto od jabuke a on povrati i onda sam orestao,a od keksa domacice dete dobije alergiju. Voce kad kupim prekrstim se i pomolim bogu da bude dobro jer je sve kod nas prskano i nists nijec domace potrovase nas...

ilija

pre 7 godina

I u stranim brendovima (uvezena roba) doduše čokoladama svojevremeno je bilo nadjeno olovo. A možda je se neko igrao sa karencom. Ali odgovornost kompanije je da uredi svoje procese. Pretnja zatvaranjem...hmmmm... treba uvesti kazne, pa dal je zatvorio ili ne ... neće da mu se isplati da samo šmugne.

Prosto k'o pasulj

pre 7 godina

Kako su uopste pesticidi dozvoljeni u decijoj ishrani?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (vlada, 12. novembar 2016 12:59)

Po istom principu kaoi i Aflatoksin. Ministar pojede i kaze: odlicno!

veljko

pre 7 godina

Rekao bih da neko hoce da kupi Juvitanu. Draskovic nece da proda, a onda neko mnogo jak "napakuje" probleme Draskovicu. Samo ko bi to mogao biti? Mozda je to isti onaj koji je kupio Win Win, Frans, Roming, Tehnomaniju...

divad

pre 7 godina

Znaci vise brinu o sebi i svom ugledu negoli o deci koja su koristila njihove proizvode sto ih po meni jos vise cini sumljivima....ovakvo sapostenje mi deluje kao ucena i trebalo bi tuzilastvo da pokrene istragu vrsiti pritisak na drzavne organe ovakvim ucenama je em protivzakonito em sramno!

Goran

pre 7 godina

Nije majka sina grdila sto se kockao vec sto se vadio...Kakve veze ima gde se nalaze "dobre" sirovine sa kvalitetnim upravljanjem procesima u fabrici? Kakva zamena teza. Sramotno obavestenje polodavca..

jagga

pre 7 godina

ja mislim da je ovo neka muvačina i to žešća a radnici trpe... moramo osnovati radnički sindikalni pokret u privatnom sektoru i uposliti reketaše...

Pilipenda

pre 7 godina

Teško je naći u Srbiji sirovinu koja nije prskana, pogotovo količinu koja njima treba za proizvodnju.

U Vojvodini se prska svaki pedalj zemlje: voće, povrće, kukuruz, suncokret, repa, čak i pšenica.
Bilioni litara otrova sruče se u zemlju.

Neprskana hrana može se naći samo na organskim farmama, gde ljudi pošteno rade svoj posao. Tražiti od velikih igrača, komercijalnih proizvođača, hemijski čistu hranu je iluzija...

да да

pre 7 godina

Свислајон једва дочекао да угаси фабрику и премести је негде где је јефтинија радна снага !

ja

pre 7 godina

U kasicama se nalazi iskljucivo ono sto se nalazi u vocu koje takođe kupujemo u marketima i na pijacama samo sto to niko ne kontrolise...svakako se trujemo...i sa stranim i domacim vocem, pitanje je samo gde ima manje otrova....nazalost, sve se vrti oko novca...tuga...

kukuruz

pre 7 godina

Prva greska je sto je R. Draskovic dosao do ove drzavne firme. Firmu vodi kao brdsku zemljoradnicku zadrugu. Kvalitet, upravljanje, drustvena odgovornost - nula. Ne bi me cudilo da je ovo namestaljka za prepacivanje pogona negde gde je dobio neku subvenciju ili sl. Takodje je moguce da je u pitanju reket, da nece plati nesto drzavi, da njegova konkurenci paravi aferu. U Srbiji je sve moguce. Samo ne nista dobro.

Teletabis

pre 7 godina

Kakva je to fabrika dečije hrane koja nema svoju laboratoriju i uopšte kako bilo ko može da proizvodi hranu bez potrebnih ispitivanja.(pričamo o fabrikama ne o induvidualnim proizvodjačima)

Misa svinjar

pre 7 godina

Sve je to ok.Nego u Srbiji je svasta moguce, da ovo radi konkurencija u sprezi sa drzavom, da mu je neko od 7 velicenstvenih iz vlasti trazio reket, itd itd.Kako je Vucic preuzeo kontrolu medija hajkom radikalskom nesto su podkupili nesto unistili inspekcijama to rade u svim oblastima ja sam u tekstilu proizvodac, malo malo pa nekog oderu i uniste,samo Kineze ne diraju oni su ko beli medvedi pod zastitom,a nas domace deru sa svih strana.