Sreda, 17.09.2003.

11:58

Predsednički izbori u Srbiji 16. novembra

Izvor: B92

Predsednièki izbori u Srbiji 16. novembra IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

34 Komentari

Sortiraj po:

Ivan

pre 20 godina

Informatore, hvala ti na informacijama kako dijaspora treba i moze da glasa....Dosao sam da glasam u septembru 2000. godine. Za tvoju informaciju, sve demokratske zemlje(i mlade i stare) daju mogucnost svojim drzavljanima koji su privremeno u inostranstvu da glasaju. No Srbija je uvek izmisljala toplu vodu, pa zasto ne bi nasla neko originalno resenje i po ovom pitanju. Nije ni cudo da je Srbija zemlja dubokih podela, kada uopste nesto ovako cinicno moze neko iole odgovoran da napise ili kaze.

Steva M. Sekeric

pre 20 godina

Pre desetak ('93) godina kolega i ja uz pomoc OO SPO pa i Vase radio stanice smo skupljali potpise za kandidaturu Zike Obretkovica za predsednika (Istina SRJ). Mislim da bi Zika sada ponovo bio idealan kandidat koji bi verujem ako bi pristao pobedio Tomu Nikolica i i Dragoljuba Micunovica.

darko

pre 20 godina

Gos'n Informatore, dosli bismo mi iz inostranstva da glasamo. Nije nam zao para (jer vi ionako mislite da svako ko ode u inostranstvo ne zna sta ce od para, a mene vise mrzi da to demantujem). Problem je u tome sto vas voljeni Tadic jos nije sproveo nikakve reforme u vojsci, pa se plasimo da ako dodjemo na glasanje, moracemo i u tu Tadicevu vojsku.

Зрењанинац

pre 20 godina

Дијаспора ће да гласа за ДСС, зато ДОС не да да наши земљаци напољу гласају. Исто то је и Слоба радио - и из истог разлога: сви, или скоро сви, би гласали за опозицију.

Кад би дијаспора гласала, ДСС би имао минимум 150 мандата у Скупштини. Овако има 45, односно, по истраживањима, 74.

Informator

pre 20 godina

I još da dodam da Hrvati mogu da glasaju i u dijaspori. Imaju poseban sistem koji je bivšem režimu u Hrvatskoj koristio za održavanje na vlasti. Samo nam još to fali. Onda je bolje da ukinemo izbore!

Informator

pre 20 godina

Predsednik može da raspusti skupštinu ali to nije u njegovoj slobodnoj volji. Koliko se ja sećam to može da uradi na obrazložen predlog vlade tj. premijera.
Što se tiče vas iz inostranstva znajte da možete da glasate ako imate prebivalište u Srbiji. Naravno da bi glasali morate da dođete u otadžbinu i na svom biračkom mestu to će da vam bude omogućeno. Ako baš toliko želite da utičete na to kako ćemo mi ovde da živimo izvolite dođite. Potrošite malo para, donesite poklone rodbini i glasajte. To vam niko ne brani. A ako pak želite da glasate tamo gde trenutno živite i radite uzmite državljanstvo te zemlje i glasajte na njihovim izborima.
O svojoj sudbini treba da odlučuju građani Srbije koji žive u njoj!!!

Slavica

pre 20 godina

I ja bih rado glasala za Vojislava Kostunicu ali na zalost glasanje se vise ne organizuje za gradjane u inostranstvu. Druge zemlje to i te kako rade preko svojih diplomatskih i konzularnih predstavnistava te se i ti glasovi broje i nesto znace. Zar se to ne moze organizovati do izbora??

Danko,Bec

pre 20 godina

Ja dajem glas Nikoli Seceroskom.Nije mnogo pametan,ali je posten.Gospodina Micunovica bih upitao,sta mu sve ovo treba.Zar mu nije bolje da ovih par godina zivota, sto mu je jos ostalo,prozivi kao covek? Bez stresa,neizvesnosti,pa i straha.Za njega je banja,planina,pa i park,mnogo bolje resenje nego skupstina.

Analiticar

pre 20 godina

Umesto komentara, savet za DSS i G17+
Na izbore treba izaci ali sa sledecim programom:
- Zajednicki nestranacki kandidat DSS/G17+ a po mogucnosti i drugih politickih cinilaca (nebitno koji ali po mogucnosti osoba od integriteta i iznad "politickog blata" koja se u poslednje vreme manje eksponirala)
- Jedini mandat novog predsednika bi bio da pod hitno raspusti skupstinu i sazove parlamentarne izbore u najkracem mogucem roku
- Javno obecanje novog predsednika da ce dati ostavku cim nova (ustavotvorna?) skupstina donese novi ustav
- Javno obecanje da ce se odmah uspostaviti istinski nezavisna agencija koja ce imati siroki mandat (i zakonske poluge) da spreci korupciju i omoguci politicki fer plej i normalan razvoj parlamentarne demokratije u Srbiji (ovo se odnosi na krupne stvari kao sto je uspostavljanje zajednickog izbornog spiska, tako i na sitne, tipa sankcionisanja i kazni ne-etickog ponasanja ministara, poslanika i drzavnih sluzbenika)

Ovim jednostavnim manevrom bi se eliminisale vec spremljene smicalice o "licnosti i delu" predsednickih kandidata, naterale stranke DOSa koje se jos dvoume da se izjasne a mozda i pomoglo DSu da se zahvali na usluzi "mangupima u svojim redovima". Takodje, mobilisala bi se javnost sa 3 stvari za koje sva istrazivanja pokazuju da su najvaznije za prosecnog biraca:

- Novi izbori i smenjivost vlasti
- Kontrola i smanjenje korupcije i kriminala
- Politicko partnerstvo stranaka za dobrobit zemlje

Sava

pre 20 godina

Ovo je jos jedna pobeda politike koja sirom zemlje dozivljava poraz.
Ovo je pirova pobeda onih koji misle da je skupstina mesto gde se vlada zaboravljajuci da su predstavnici u skupstini samo deo naroda koji ih je izabrao a ne narod za sebe.
Ta mala isfrustirana grupa ljudi koja je u poslednjih nekoliko godina uspela da od velikih ideja stvori konfuziju, da od najobicnijih skupstinskih zasedanja napravi najstrasnije afere, da od studentskih prvaka napravi sveznajuce strucnjake cak i iz onih oblasti koje ti nisu ni studirali, da od mafijaskih bossova sa kojima se nekad pio viski i rusila prethodna vlast napravi drzavne neprijatelje broj jedan, da od nekad ponosne i slavne zemlje napravi jos jednog satelita mocnih.
Ali tu ta gubitnicka politika koja donosi pobede njenim kreatorima a svima nama stvara osecaj velikog poraza nije stala. I nije ni mogla da stane jer u prirodi gubitnickih politika je da svaka nova odluka koja izgleda kao resenje, donosi samo jos vecu konfuziju i ubrzava pad onih koji donose odluke.
Setimo se da je predsednik mogao biti izabran jos davno, ali je to spreceno potajnim bojkotom izbora i sopstvenog kandidata po sistemu ako mi ne mozemo da pobedimo onda nece niko.
Sada taj isti kandidat nekada bojkotovan, kao najveci neprijatelj svojih bivsih drugova trazi totalne izbore.
I mislim da je u pravu.

Zoza

pre 20 godina

Vec vidim ko ce biti novi predsednik. Vuk Draskovic, naravno. Sta mislite da se salim. Ne. Potpuno sam ozbiljan. Vuk je u odnosu na sve ostale moguce kandidate jedna najobicnija postenjacina. Zivi bili pa videli. A sto se tice Micunovica, mislim da nema nikakve sanse. Samo bi nam on falio sa njegovih 74 godine.

Veroljub

pre 20 godina

Predsednik Srbije moze po ustavu da raspusti parlament, i tako proizvede parlamentarne izbore.
Samo treba odraditi kampanju i animirati ljude da izadju.

IvanS

pre 20 godina

A koja je razlika u ceni izbora 16. novembra i onih koje je po Ustavu trebalo organizovati jos odavno? Tada je DOS, naravno "krnji", tvrdio da je nepotrebno "trositi ogromne pare" za predsednicke izbore.
Boze dragi koliko su isti.

Bane UK

pre 20 godina

Jos jedan dokaz kako "reformisti" presipaju iz supljeg u prazno, gube vreme i novac da bi se odrzali na vlasti (kao Sloba) i direktno koce istinske reforme i priblizavanja Evropi. Posle stampaju majice "Mi smo Evropa"... da ali ona sa kraja 19.veka. Iz svake evropske zemlje, ova vlast na celu sa DS-om bi bila isterana - smehom.

Dokoni ud

pre 20 godina

Pa dajte meni tih 5 miliona evra, ja cu da vam organizujem virtuelne Internet izbore (kao ono "Igraj virtuelnog selektora") sa istim rezultatom kao sto ce biti ovi vasi.

Drasko

pre 20 godina

Bilo bi dobro da se uzdrzimo od sarkazama.
Ako DOS vec ne zeli da raspise i parlamentarne izbore onda se samo nadam da se i ovi nece prerasti u agoniju poput proslogodisnje koja nas je kostala para, zivaca i vremena!
Ne mislim da je predsednik neophodan,mozda je za nas bolji kancelarski sistem.
Nusefekti predizborne kampanje su troskovi izbora,uzurpacija medijskog prostora, zamaranje birackog tela.

Ipak, bilo bi dobro da mediji, gradjani , kao i svi ucesnici politickog zivota ne prave opet od ovoga pitanje "biti ili ne biti". Izaberimo bilo kog demokratskog kandidata i skinimo vise ovo pitanje sa dnevnog reda ako imamo pameti. Ako nemamo...

Milan Srdanovic

pre 20 godina

Super! Sada ce se pokazati da DOS u ovoj zamlji nema nikakvu konkurenciju.
Oni bar neso rade i pokusavaju, dok su svi ostali totalni nesposobnjakovici.

A

pre 20 godina

Ako slucajno, mislim zaista slucajno, takoreci nenamerno, eto ako se desi, da do 16 novembra bude izglasan novi Ustav hoce li se ti izbori odrzati po novomn ili po starom ustavu?

Dusan

pre 20 godina

Steta sto ce ona otici sa te duznosti.
Ona je do sada najlepsi ali isto i najbolji Srpski precednik.
Nije li na toj funkciji zauzdala mafiju posle ubistva Djindjica?
Ovi drugi tzv. "muskarci" su pre nje bili isuvise mekani.
Iza tog zenskog lica se krije odlucna i cvrsta zena koja zna sta zeli i koja zeli dobro Srbiji.

ET

pre 20 godina

Tako je! Podrzavam ovu vlast iz prostog razloga sto u narodu nema vecinsku podrsku i nije popularna. Ko nije siroko popularan medju Srbima i, uopste, Balkancima, taj je savremen, pragmatican, racionalan, posten, nije demagog i dobro radi!

Svi koji se narodu uvlace demagoskim i ideoloskim parolama, oduvek su medju Srbima bili obozavani i cenjeni.

ruzica

pre 20 godina

Bozhe, na shta se u ovoj zemlji bacaju pare! Kao da smo najbogatiji emirat na svetu.Ne razumem samo dokle ce narod sve vas da trpi i da slusha ove budalashtine .
gastarbajter(ka)

MiLoRaD

pre 20 godina

Pa bas i nije ni morala da raspise jer koji ce nam Predsednik ??? 2 godine je bio Milutinovic a da nije nista radio i nikoga za to nije bilo briga vec sada kada se trebaju skupljati neki poeni i sta ti ja znam koja je sve igra u pitanju ispade "Predsednicki Izbori preko potrebni"
Slazem se da treba izbori biti za predsednika ali neslazem se da treba praviti euroforiju oko toga jer taj naj PREDSEDNIK ce biti samo marioneta i nista vise. Glavu ulogu vodi PREMIJER !!! Stoga smirite dozivljaje.

A sto se tice Gosn. Kostunice mislim da bi to bio najgori potez da se ponovo kandiduje i po njega a ako bi i bio izabran( sto chisto sumnjam) i po Srbiju!

natasin muz

pre 20 godina

E pa draga Natasa, najzad si donela pravu odluku. Tesko je sedeti na dve stolice. I najzad sa 7 meseci zakasnjenja raspisala si izbore. Nema veze sto ce se opet baciti 5 miliona evra za Vasu igru. Dokle??????

jerotije

pre 20 godina

Kakva odlucnost, kakva nepokolebljivost, kakva dalekosezna odluka. Kao nekada - niko ne sme da vas bije, sada niko ne sme da vam uskracuje pravo da birate predsednika.
Cirkus se nastavlja.

jerotije

pre 20 godina

Kakva odlucnost, kakva nepokolebljivost, kakva dalekosezna odluka. Kao nekada - niko ne sme da vas bije, sada niko ne sme da vam uskracuje pravo da birate predsednika.
Cirkus se nastavlja.

natasin muz

pre 20 godina

E pa draga Natasa, najzad si donela pravu odluku. Tesko je sedeti na dve stolice. I najzad sa 7 meseci zakasnjenja raspisala si izbore. Nema veze sto ce se opet baciti 5 miliona evra za Vasu igru. Dokle??????

MiLoRaD

pre 20 godina

Pa bas i nije ni morala da raspise jer koji ce nam Predsednik ??? 2 godine je bio Milutinovic a da nije nista radio i nikoga za to nije bilo briga vec sada kada se trebaju skupljati neki poeni i sta ti ja znam koja je sve igra u pitanju ispade "Predsednicki Izbori preko potrebni"
Slazem se da treba izbori biti za predsednika ali neslazem se da treba praviti euroforiju oko toga jer taj naj PREDSEDNIK ce biti samo marioneta i nista vise. Glavu ulogu vodi PREMIJER !!! Stoga smirite dozivljaje.

A sto se tice Gosn. Kostunice mislim da bi to bio najgori potez da se ponovo kandiduje i po njega a ako bi i bio izabran( sto chisto sumnjam) i po Srbiju!

ruzica

pre 20 godina

Bozhe, na shta se u ovoj zemlji bacaju pare! Kao da smo najbogatiji emirat na svetu.Ne razumem samo dokle ce narod sve vas da trpi i da slusha ove budalashtine .
gastarbajter(ka)

ET

pre 20 godina

Tako je! Podrzavam ovu vlast iz prostog razloga sto u narodu nema vecinsku podrsku i nije popularna. Ko nije siroko popularan medju Srbima i, uopste, Balkancima, taj je savremen, pragmatican, racionalan, posten, nije demagog i dobro radi!

Svi koji se narodu uvlace demagoskim i ideoloskim parolama, oduvek su medju Srbima bili obozavani i cenjeni.

Milan Srdanovic

pre 20 godina

Super! Sada ce se pokazati da DOS u ovoj zamlji nema nikakvu konkurenciju.
Oni bar neso rade i pokusavaju, dok su svi ostali totalni nesposobnjakovici.

Dokoni ud

pre 20 godina

Pa dajte meni tih 5 miliona evra, ja cu da vam organizujem virtuelne Internet izbore (kao ono "Igraj virtuelnog selektora") sa istim rezultatom kao sto ce biti ovi vasi.

Bane UK

pre 20 godina

Jos jedan dokaz kako "reformisti" presipaju iz supljeg u prazno, gube vreme i novac da bi se odrzali na vlasti (kao Sloba) i direktno koce istinske reforme i priblizavanja Evropi. Posle stampaju majice "Mi smo Evropa"... da ali ona sa kraja 19.veka. Iz svake evropske zemlje, ova vlast na celu sa DS-om bi bila isterana - smehom.

Dusan

pre 20 godina

Steta sto ce ona otici sa te duznosti.
Ona je do sada najlepsi ali isto i najbolji Srpski precednik.
Nije li na toj funkciji zauzdala mafiju posle ubistva Djindjica?
Ovi drugi tzv. "muskarci" su pre nje bili isuvise mekani.
Iza tog zenskog lica se krije odlucna i cvrsta zena koja zna sta zeli i koja zeli dobro Srbiji.

A

pre 20 godina

Ako slucajno, mislim zaista slucajno, takoreci nenamerno, eto ako se desi, da do 16 novembra bude izglasan novi Ustav hoce li se ti izbori odrzati po novomn ili po starom ustavu?

Drasko

pre 20 godina

Bilo bi dobro da se uzdrzimo od sarkazama.
Ako DOS vec ne zeli da raspise i parlamentarne izbore onda se samo nadam da se i ovi nece prerasti u agoniju poput proslogodisnje koja nas je kostala para, zivaca i vremena!
Ne mislim da je predsednik neophodan,mozda je za nas bolji kancelarski sistem.
Nusefekti predizborne kampanje su troskovi izbora,uzurpacija medijskog prostora, zamaranje birackog tela.

Ipak, bilo bi dobro da mediji, gradjani , kao i svi ucesnici politickog zivota ne prave opet od ovoga pitanje "biti ili ne biti". Izaberimo bilo kog demokratskog kandidata i skinimo vise ovo pitanje sa dnevnog reda ako imamo pameti. Ako nemamo...

Veroljub

pre 20 godina

Predsednik Srbije moze po ustavu da raspusti parlament, i tako proizvede parlamentarne izbore.
Samo treba odraditi kampanju i animirati ljude da izadju.

Zoza

pre 20 godina

Vec vidim ko ce biti novi predsednik. Vuk Draskovic, naravno. Sta mislite da se salim. Ne. Potpuno sam ozbiljan. Vuk je u odnosu na sve ostale moguce kandidate jedna najobicnija postenjacina. Zivi bili pa videli. A sto se tice Micunovica, mislim da nema nikakve sanse. Samo bi nam on falio sa njegovih 74 godine.

IvanS

pre 20 godina

A koja je razlika u ceni izbora 16. novembra i onih koje je po Ustavu trebalo organizovati jos odavno? Tada je DOS, naravno "krnji", tvrdio da je nepotrebno "trositi ogromne pare" za predsednicke izbore.
Boze dragi koliko su isti.

Sava

pre 20 godina

Ovo je jos jedna pobeda politike koja sirom zemlje dozivljava poraz.
Ovo je pirova pobeda onih koji misle da je skupstina mesto gde se vlada zaboravljajuci da su predstavnici u skupstini samo deo naroda koji ih je izabrao a ne narod za sebe.
Ta mala isfrustirana grupa ljudi koja je u poslednjih nekoliko godina uspela da od velikih ideja stvori konfuziju, da od najobicnijih skupstinskih zasedanja napravi najstrasnije afere, da od studentskih prvaka napravi sveznajuce strucnjake cak i iz onih oblasti koje ti nisu ni studirali, da od mafijaskih bossova sa kojima se nekad pio viski i rusila prethodna vlast napravi drzavne neprijatelje broj jedan, da od nekad ponosne i slavne zemlje napravi jos jednog satelita mocnih.
Ali tu ta gubitnicka politika koja donosi pobede njenim kreatorima a svima nama stvara osecaj velikog poraza nije stala. I nije ni mogla da stane jer u prirodi gubitnickih politika je da svaka nova odluka koja izgleda kao resenje, donosi samo jos vecu konfuziju i ubrzava pad onih koji donose odluke.
Setimo se da je predsednik mogao biti izabran jos davno, ali je to spreceno potajnim bojkotom izbora i sopstvenog kandidata po sistemu ako mi ne mozemo da pobedimo onda nece niko.
Sada taj isti kandidat nekada bojkotovan, kao najveci neprijatelj svojih bivsih drugova trazi totalne izbore.
I mislim da je u pravu.

Analiticar

pre 20 godina

Umesto komentara, savet za DSS i G17+
Na izbore treba izaci ali sa sledecim programom:
- Zajednicki nestranacki kandidat DSS/G17+ a po mogucnosti i drugih politickih cinilaca (nebitno koji ali po mogucnosti osoba od integriteta i iznad "politickog blata" koja se u poslednje vreme manje eksponirala)
- Jedini mandat novog predsednika bi bio da pod hitno raspusti skupstinu i sazove parlamentarne izbore u najkracem mogucem roku
- Javno obecanje novog predsednika da ce dati ostavku cim nova (ustavotvorna?) skupstina donese novi ustav
- Javno obecanje da ce se odmah uspostaviti istinski nezavisna agencija koja ce imati siroki mandat (i zakonske poluge) da spreci korupciju i omoguci politicki fer plej i normalan razvoj parlamentarne demokratije u Srbiji (ovo se odnosi na krupne stvari kao sto je uspostavljanje zajednickog izbornog spiska, tako i na sitne, tipa sankcionisanja i kazni ne-etickog ponasanja ministara, poslanika i drzavnih sluzbenika)

Ovim jednostavnim manevrom bi se eliminisale vec spremljene smicalice o "licnosti i delu" predsednickih kandidata, naterale stranke DOSa koje se jos dvoume da se izjasne a mozda i pomoglo DSu da se zahvali na usluzi "mangupima u svojim redovima". Takodje, mobilisala bi se javnost sa 3 stvari za koje sva istrazivanja pokazuju da su najvaznije za prosecnog biraca:

- Novi izbori i smenjivost vlasti
- Kontrola i smanjenje korupcije i kriminala
- Politicko partnerstvo stranaka za dobrobit zemlje

Danko,Bec

pre 20 godina

Ja dajem glas Nikoli Seceroskom.Nije mnogo pametan,ali je posten.Gospodina Micunovica bih upitao,sta mu sve ovo treba.Zar mu nije bolje da ovih par godina zivota, sto mu je jos ostalo,prozivi kao covek? Bez stresa,neizvesnosti,pa i straha.Za njega je banja,planina,pa i park,mnogo bolje resenje nego skupstina.

Slavica

pre 20 godina

I ja bih rado glasala za Vojislava Kostunicu ali na zalost glasanje se vise ne organizuje za gradjane u inostranstvu. Druge zemlje to i te kako rade preko svojih diplomatskih i konzularnih predstavnistava te se i ti glasovi broje i nesto znace. Zar se to ne moze organizovati do izbora??

Informator

pre 20 godina

Predsednik može da raspusti skupštinu ali to nije u njegovoj slobodnoj volji. Koliko se ja sećam to može da uradi na obrazložen predlog vlade tj. premijera.
Što se tiče vas iz inostranstva znajte da možete da glasate ako imate prebivalište u Srbiji. Naravno da bi glasali morate da dođete u otadžbinu i na svom biračkom mestu to će da vam bude omogućeno. Ako baš toliko želite da utičete na to kako ćemo mi ovde da živimo izvolite dođite. Potrošite malo para, donesite poklone rodbini i glasajte. To vam niko ne brani. A ako pak želite da glasate tamo gde trenutno živite i radite uzmite državljanstvo te zemlje i glasajte na njihovim izborima.
O svojoj sudbini treba da odlučuju građani Srbije koji žive u njoj!!!

Informator

pre 20 godina

I još da dodam da Hrvati mogu da glasaju i u dijaspori. Imaju poseban sistem koji je bivšem režimu u Hrvatskoj koristio za održavanje na vlasti. Samo nam još to fali. Onda je bolje da ukinemo izbore!

Зрењанинац

pre 20 godina

Дијаспора ће да гласа за ДСС, зато ДОС не да да наши земљаци напољу гласају. Исто то је и Слоба радио - и из истог разлога: сви, или скоро сви, би гласали за опозицију.

Кад би дијаспора гласала, ДСС би имао минимум 150 мандата у Скупштини. Овако има 45, односно, по истраживањима, 74.

Steva M. Sekeric

pre 20 godina

Pre desetak ('93) godina kolega i ja uz pomoc OO SPO pa i Vase radio stanice smo skupljali potpise za kandidaturu Zike Obretkovica za predsednika (Istina SRJ). Mislim da bi Zika sada ponovo bio idealan kandidat koji bi verujem ako bi pristao pobedio Tomu Nikolica i i Dragoljuba Micunovica.

darko

pre 20 godina

Gos'n Informatore, dosli bismo mi iz inostranstva da glasamo. Nije nam zao para (jer vi ionako mislite da svako ko ode u inostranstvo ne zna sta ce od para, a mene vise mrzi da to demantujem). Problem je u tome sto vas voljeni Tadic jos nije sproveo nikakve reforme u vojsci, pa se plasimo da ako dodjemo na glasanje, moracemo i u tu Tadicevu vojsku.

Ivan

pre 20 godina

Informatore, hvala ti na informacijama kako dijaspora treba i moze da glasa....Dosao sam da glasam u septembru 2000. godine. Za tvoju informaciju, sve demokratske zemlje(i mlade i stare) daju mogucnost svojim drzavljanima koji su privremeno u inostranstvu da glasaju. No Srbija je uvek izmisljala toplu vodu, pa zasto ne bi nasla neko originalno resenje i po ovom pitanju. Nije ni cudo da je Srbija zemlja dubokih podela, kada uopste nesto ovako cinicno moze neko iole odgovoran da napise ili kaze.

jerotije

pre 20 godina

Kakva odlucnost, kakva nepokolebljivost, kakva dalekosezna odluka. Kao nekada - niko ne sme da vas bije, sada niko ne sme da vam uskracuje pravo da birate predsednika.
Cirkus se nastavlja.

natasin muz

pre 20 godina

E pa draga Natasa, najzad si donela pravu odluku. Tesko je sedeti na dve stolice. I najzad sa 7 meseci zakasnjenja raspisala si izbore. Nema veze sto ce se opet baciti 5 miliona evra za Vasu igru. Dokle??????

MiLoRaD

pre 20 godina

Pa bas i nije ni morala da raspise jer koji ce nam Predsednik ??? 2 godine je bio Milutinovic a da nije nista radio i nikoga za to nije bilo briga vec sada kada se trebaju skupljati neki poeni i sta ti ja znam koja je sve igra u pitanju ispade "Predsednicki Izbori preko potrebni"
Slazem se da treba izbori biti za predsednika ali neslazem se da treba praviti euroforiju oko toga jer taj naj PREDSEDNIK ce biti samo marioneta i nista vise. Glavu ulogu vodi PREMIJER !!! Stoga smirite dozivljaje.

A sto se tice Gosn. Kostunice mislim da bi to bio najgori potez da se ponovo kandiduje i po njega a ako bi i bio izabran( sto chisto sumnjam) i po Srbiju!

ruzica

pre 20 godina

Bozhe, na shta se u ovoj zemlji bacaju pare! Kao da smo najbogatiji emirat na svetu.Ne razumem samo dokle ce narod sve vas da trpi i da slusha ove budalashtine .
gastarbajter(ka)

ET

pre 20 godina

Tako je! Podrzavam ovu vlast iz prostog razloga sto u narodu nema vecinsku podrsku i nije popularna. Ko nije siroko popularan medju Srbima i, uopste, Balkancima, taj je savremen, pragmatican, racionalan, posten, nije demagog i dobro radi!

Svi koji se narodu uvlace demagoskim i ideoloskim parolama, oduvek su medju Srbima bili obozavani i cenjeni.

Milan Srdanovic

pre 20 godina

Super! Sada ce se pokazati da DOS u ovoj zamlji nema nikakvu konkurenciju.
Oni bar neso rade i pokusavaju, dok su svi ostali totalni nesposobnjakovici.

Dokoni ud

pre 20 godina

Pa dajte meni tih 5 miliona evra, ja cu da vam organizujem virtuelne Internet izbore (kao ono "Igraj virtuelnog selektora") sa istim rezultatom kao sto ce biti ovi vasi.

Bane UK

pre 20 godina

Jos jedan dokaz kako "reformisti" presipaju iz supljeg u prazno, gube vreme i novac da bi se odrzali na vlasti (kao Sloba) i direktno koce istinske reforme i priblizavanja Evropi. Posle stampaju majice "Mi smo Evropa"... da ali ona sa kraja 19.veka. Iz svake evropske zemlje, ova vlast na celu sa DS-om bi bila isterana - smehom.

Dusan

pre 20 godina

Steta sto ce ona otici sa te duznosti.
Ona je do sada najlepsi ali isto i najbolji Srpski precednik.
Nije li na toj funkciji zauzdala mafiju posle ubistva Djindjica?
Ovi drugi tzv. "muskarci" su pre nje bili isuvise mekani.
Iza tog zenskog lica se krije odlucna i cvrsta zena koja zna sta zeli i koja zeli dobro Srbiji.

A

pre 20 godina

Ako slucajno, mislim zaista slucajno, takoreci nenamerno, eto ako se desi, da do 16 novembra bude izglasan novi Ustav hoce li se ti izbori odrzati po novomn ili po starom ustavu?

Drasko

pre 20 godina

Bilo bi dobro da se uzdrzimo od sarkazama.
Ako DOS vec ne zeli da raspise i parlamentarne izbore onda se samo nadam da se i ovi nece prerasti u agoniju poput proslogodisnje koja nas je kostala para, zivaca i vremena!
Ne mislim da je predsednik neophodan,mozda je za nas bolji kancelarski sistem.
Nusefekti predizborne kampanje su troskovi izbora,uzurpacija medijskog prostora, zamaranje birackog tela.

Ipak, bilo bi dobro da mediji, gradjani , kao i svi ucesnici politickog zivota ne prave opet od ovoga pitanje "biti ili ne biti". Izaberimo bilo kog demokratskog kandidata i skinimo vise ovo pitanje sa dnevnog reda ako imamo pameti. Ako nemamo...

Veroljub

pre 20 godina

Predsednik Srbije moze po ustavu da raspusti parlament, i tako proizvede parlamentarne izbore.
Samo treba odraditi kampanju i animirati ljude da izadju.

Zoza

pre 20 godina

Vec vidim ko ce biti novi predsednik. Vuk Draskovic, naravno. Sta mislite da se salim. Ne. Potpuno sam ozbiljan. Vuk je u odnosu na sve ostale moguce kandidate jedna najobicnija postenjacina. Zivi bili pa videli. A sto se tice Micunovica, mislim da nema nikakve sanse. Samo bi nam on falio sa njegovih 74 godine.

IvanS

pre 20 godina

A koja je razlika u ceni izbora 16. novembra i onih koje je po Ustavu trebalo organizovati jos odavno? Tada je DOS, naravno "krnji", tvrdio da je nepotrebno "trositi ogromne pare" za predsednicke izbore.
Boze dragi koliko su isti.

Sava

pre 20 godina

Ovo je jos jedna pobeda politike koja sirom zemlje dozivljava poraz.
Ovo je pirova pobeda onih koji misle da je skupstina mesto gde se vlada zaboravljajuci da su predstavnici u skupstini samo deo naroda koji ih je izabrao a ne narod za sebe.
Ta mala isfrustirana grupa ljudi koja je u poslednjih nekoliko godina uspela da od velikih ideja stvori konfuziju, da od najobicnijih skupstinskih zasedanja napravi najstrasnije afere, da od studentskih prvaka napravi sveznajuce strucnjake cak i iz onih oblasti koje ti nisu ni studirali, da od mafijaskih bossova sa kojima se nekad pio viski i rusila prethodna vlast napravi drzavne neprijatelje broj jedan, da od nekad ponosne i slavne zemlje napravi jos jednog satelita mocnih.
Ali tu ta gubitnicka politika koja donosi pobede njenim kreatorima a svima nama stvara osecaj velikog poraza nije stala. I nije ni mogla da stane jer u prirodi gubitnickih politika je da svaka nova odluka koja izgleda kao resenje, donosi samo jos vecu konfuziju i ubrzava pad onih koji donose odluke.
Setimo se da je predsednik mogao biti izabran jos davno, ali je to spreceno potajnim bojkotom izbora i sopstvenog kandidata po sistemu ako mi ne mozemo da pobedimo onda nece niko.
Sada taj isti kandidat nekada bojkotovan, kao najveci neprijatelj svojih bivsih drugova trazi totalne izbore.
I mislim da je u pravu.

Analiticar

pre 20 godina

Umesto komentara, savet za DSS i G17+
Na izbore treba izaci ali sa sledecim programom:
- Zajednicki nestranacki kandidat DSS/G17+ a po mogucnosti i drugih politickih cinilaca (nebitno koji ali po mogucnosti osoba od integriteta i iznad "politickog blata" koja se u poslednje vreme manje eksponirala)
- Jedini mandat novog predsednika bi bio da pod hitno raspusti skupstinu i sazove parlamentarne izbore u najkracem mogucem roku
- Javno obecanje novog predsednika da ce dati ostavku cim nova (ustavotvorna?) skupstina donese novi ustav
- Javno obecanje da ce se odmah uspostaviti istinski nezavisna agencija koja ce imati siroki mandat (i zakonske poluge) da spreci korupciju i omoguci politicki fer plej i normalan razvoj parlamentarne demokratije u Srbiji (ovo se odnosi na krupne stvari kao sto je uspostavljanje zajednickog izbornog spiska, tako i na sitne, tipa sankcionisanja i kazni ne-etickog ponasanja ministara, poslanika i drzavnih sluzbenika)

Ovim jednostavnim manevrom bi se eliminisale vec spremljene smicalice o "licnosti i delu" predsednickih kandidata, naterale stranke DOSa koje se jos dvoume da se izjasne a mozda i pomoglo DSu da se zahvali na usluzi "mangupima u svojim redovima". Takodje, mobilisala bi se javnost sa 3 stvari za koje sva istrazivanja pokazuju da su najvaznije za prosecnog biraca:

- Novi izbori i smenjivost vlasti
- Kontrola i smanjenje korupcije i kriminala
- Politicko partnerstvo stranaka za dobrobit zemlje

Danko,Bec

pre 20 godina

Ja dajem glas Nikoli Seceroskom.Nije mnogo pametan,ali je posten.Gospodina Micunovica bih upitao,sta mu sve ovo treba.Zar mu nije bolje da ovih par godina zivota, sto mu je jos ostalo,prozivi kao covek? Bez stresa,neizvesnosti,pa i straha.Za njega je banja,planina,pa i park,mnogo bolje resenje nego skupstina.

Slavica

pre 20 godina

I ja bih rado glasala za Vojislava Kostunicu ali na zalost glasanje se vise ne organizuje za gradjane u inostranstvu. Druge zemlje to i te kako rade preko svojih diplomatskih i konzularnih predstavnistava te se i ti glasovi broje i nesto znace. Zar se to ne moze organizovati do izbora??

Informator

pre 20 godina

Predsednik može da raspusti skupštinu ali to nije u njegovoj slobodnoj volji. Koliko se ja sećam to može da uradi na obrazložen predlog vlade tj. premijera.
Što se tiče vas iz inostranstva znajte da možete da glasate ako imate prebivalište u Srbiji. Naravno da bi glasali morate da dođete u otadžbinu i na svom biračkom mestu to će da vam bude omogućeno. Ako baš toliko želite da utičete na to kako ćemo mi ovde da živimo izvolite dođite. Potrošite malo para, donesite poklone rodbini i glasajte. To vam niko ne brani. A ako pak želite da glasate tamo gde trenutno živite i radite uzmite državljanstvo te zemlje i glasajte na njihovim izborima.
O svojoj sudbini treba da odlučuju građani Srbije koji žive u njoj!!!

Informator

pre 20 godina

I još da dodam da Hrvati mogu da glasaju i u dijaspori. Imaju poseban sistem koji je bivšem režimu u Hrvatskoj koristio za održavanje na vlasti. Samo nam još to fali. Onda je bolje da ukinemo izbore!

Зрењанинац

pre 20 godina

Дијаспора ће да гласа за ДСС, зато ДОС не да да наши земљаци напољу гласају. Исто то је и Слоба радио - и из истог разлога: сви, или скоро сви, би гласали за опозицију.

Кад би дијаспора гласала, ДСС би имао минимум 150 мандата у Скупштини. Овако има 45, односно, по истраживањима, 74.

Steva M. Sekeric

pre 20 godina

Pre desetak ('93) godina kolega i ja uz pomoc OO SPO pa i Vase radio stanice smo skupljali potpise za kandidaturu Zike Obretkovica za predsednika (Istina SRJ). Mislim da bi Zika sada ponovo bio idealan kandidat koji bi verujem ako bi pristao pobedio Tomu Nikolica i i Dragoljuba Micunovica.

darko

pre 20 godina

Gos'n Informatore, dosli bismo mi iz inostranstva da glasamo. Nije nam zao para (jer vi ionako mislite da svako ko ode u inostranstvo ne zna sta ce od para, a mene vise mrzi da to demantujem). Problem je u tome sto vas voljeni Tadic jos nije sproveo nikakve reforme u vojsci, pa se plasimo da ako dodjemo na glasanje, moracemo i u tu Tadicevu vojsku.

Ivan

pre 20 godina

Informatore, hvala ti na informacijama kako dijaspora treba i moze da glasa....Dosao sam da glasam u septembru 2000. godine. Za tvoju informaciju, sve demokratske zemlje(i mlade i stare) daju mogucnost svojim drzavljanima koji su privremeno u inostranstvu da glasaju. No Srbija je uvek izmisljala toplu vodu, pa zasto ne bi nasla neko originalno resenje i po ovom pitanju. Nije ni cudo da je Srbija zemlja dubokih podela, kada uopste nesto ovako cinicno moze neko iole odgovoran da napise ili kaze.