Ponedeljak, 31.10.2016.

15:00

Zima, zima, e pa šta je. Vozači, da li ste spremni?

Izvor: B92

Zima, zima, e pa šta je. Vozaèi, da li ste spremni? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

Maka

pre 7 godina

Tigrice su mnogo tvrde, vozio sam ih 5 godina na kliju. Sad stavio hankok i shvatio sa kakvim medjedom mi zivot prodje :) Kao gusenicara da sam vozio! Inace su super bile po snegu, to ne sporim a to je ipak najbitnije.

Vlajko

pre 7 godina

Zabrinjavajuće je koliko ima vozača koji godinama ne skidaju zimske gume, po 3 godine, sa zimskim gumama voze po usijanom asfaltu u sred leta, a posle zimi kad nalete na malo veći sneg ili led sa tim raspad gumama, kuku lele. Sve sami "vrhunski poznavaoci"...

Vozi se glavom a ne gumama

pre 7 godina

Da li je moguce da ce, pored hiljada i hiljada vozaca koji svakodnevno telefoniraju i blenu po FB dok voze, i niko ih ne uznemirava zbog toga, policajci nekom da gledaju gume ?
Mada, mora nekako da se namaknu pare za povecanje plata izabranima i penzija.

Za 3800 dinara za 14", nema boljih

pre 7 godina

Da li neko ima iskustva sa Starfire gumama bivsi Trayal?
(marko, 1. novembar 2016 09:26)
Upravo ih testiram, za sada 2000 km, sasvim ok.Uzeo sam univerzalne, ne čisto zimske.Šara im je poprilična, tako da im je kontakt slabiji pri velikim brzinama.Do 120 su dobre.2 godine im je garancija, kod mene ni ne traju duže s obzirom da prelazim 40.000 godišnje.

hm

pre 7 godina

Koristio sam Mischelin Alpine A4 zimske gume ( 195/65/15 ). Za moje potrebe vrhunske gume. Posto su na izdisaju planiram da kupim dve mišelinke i dve Sava S3 Eskimo. Sava košta 44 evra komad a Mišelin 65 evra komad. Da li je neko koristio Savu da mi prenese iskustva (buka, ponašanje na bljuzgavici, utabanom snijegu itd). Da li ta razlika u cijeni opravdava kvalitet Mišelina?
(richter_bl, 1. novembar 2016 10:07)

Koristio Eskimo 205/55 r16 na vozilu 1,5t težine. Skroz ok guma.
Pogledaj i cene za nokian D3. Pitanje da li je Mishelin išta bolji od ove gume, a jeftinija je, pa lepo 4 kom Nokian-a.. Pozdrav.

Hehe

pre 7 godina

@(deki, 1. novembar 2016 13:39)

Radim u IT-u, prijavljen sam na full platu. Samo porezi i doprinosi su solidno veci od prosecne srpske plate. Ali rad u ITu zahteva konstantno usavrsavanje, kao jos jedan fakultet da zavrsim na svake 3-4 godine. Cilj mi je da imam jos vecu platu, da bih mogao da zivim, a ne da zivotarim, ako to ne ostvarim ovde, mozda odem vani uskoro. Naravno, povremen rad u kasne sate se podrazumeva, jer se ocekuje da se posao zavrsi do zadatog roka. Zao mi je sto takva situacija u zemlji da ljudi nemaju sta da jedu, a kamoli za gume, ali kako sejemo tako cemo i da zanjemo. Izvolite na sledecim izborima pokazite kako zelite da vam bude.

mup

pre 7 godina

Ja to sve menjam i sredjujem kad padne sneg i bude minus 7. Izadjem napolje, drhtim kao pas, prsti mi skocanjeni, sam sebi psujem sve po spisku i tako svake zime kazem, e sledece godine cu ovo da radim po lepom vremenu pre snega. Ali vraga, nikako da postanem vredni i racionalni Svaba, protestant.

deki

pre 7 godina

bas me zanima cime se bave ovi hvalisavci sto kupuju za svaku sezonu komplet guma ili sto ih menjaju posle 7 godina...beogradjani su sigurno, a verovatno i frilenseri na crno..

deda mraz

pre 7 godina

@ richter-bl
nemam licnog iskustva sa sava-eskimo s3 gumama,ali sam za tebe malo bacio oko sta o njima misle kupci i nemacki ADAC..uzmi slobodno sve cetri,sigurna i tiha guma,sa puno rezerve u svakoj situaciji,osim toga moze se i pohvaliti sa dosta predjenih kilometara.

richter_bl

pre 7 godina

Koristio sam Mischelin Alpine A4 zimske gume ( 195/65/15 ). Za moje potrebe vrhunske gume. Posto su na izdisaju planiram da kupim dve mišelinke i dve Sava S3 Eskimo. Sava košta 44 evra komad a Mišelin 65 evra komad. Da li je neko koristio Savu da mi prenese iskustva (buka, ponašanje na bljuzgavici, utabanom snijegu itd). Da li ta razlika u cijeni opravdava kvalitet Mišelina?

Ilija

pre 7 godina

Imao sam zimi Winteru ( 195765X15), onda najpre "dokupio" 2 komada Michelin Alpin, pa još 2 komada. Drastična razlika. Mislim da sam bio pogrešio kada sam i prvi put kupio Winteru, ali sam hteo da uštedim tamo gde ne treba štedeti.
Za drugi automobil (205/55X16) sam sada kupio GoodYear UG9.
I baš me interesuje koja od te dve gume će da se pokaže boljom. Tradicionalno sam "poklonik" Michelina, ali sam za GoodYear UG9 čuo sve najbolje. Ali i da se brzo troše.

Hehe

pre 7 godina

Tigar Winter 1!!!! Odnos cena-kvalitet odličan. Extra guma, 4 sezone ih vozim pokazale se i dokazale ....
(Realan, 31. oktobar 2016 14:51)

Meni su na starom autu. Sedma sezona (koliko je i auto star), ujedno i poslednja sezona za te gume, nekih 30k km predjeno na njima (zimi manje vozim), sledece godine idu nove. Sara je ok, ali vec prosle godine se po snegu nije ponasao kao recimo kad su bile do 4-5 godina starosti. U svakom slucaju ok gume. Tesko mi je da poredim sa nekim drugim gumama, jer nisam bas imao mnogo prilike da isprobam. Na prethodnom autu sam imao Kleber, cini mi se Krisalp HP2, mozda i gresim, isto su ok. Dobra kupovina iz nize srednje klase po meni, i jedne i druge.

nounejmović

pre 7 godina

Prelazim godišnje oko 25 hiljada km. Pre četiri godine sam kupio set letnjih (fulda ecocontrol i firestone) i zimskih (mišlen alpin a3 i kleber krisalhp). Redovno ih menjam zavisno od sezone. Prezadovoljan. Nisu se mnogo ni potrošile pa ću ih voziti još jednu, eventualno dve sezone i to je to.

drvobradi

pre 7 godina

@Bojan
Nemoj Barum, bolje uzmi Tigar nego tu plastiku. Jednom sam ih imao na autu vise nikad. Posle 20k kilometara (vozim polupenzionerski) totalno su izgubile prijanjanje, nekad mi se cinilo da klizem po 20cm ako ostrije udjem u krivinu, buku da ne pominjem.

vlada

pre 7 godina

Zimski uslovi,sneg na putu,lagana voznja i uzivancija.Brze ne moze!Zimske gume mi se trose 1 mm. godisnje,tako da posle 5 god.kupim nove i idemo dalje

S70

pre 7 godina

Za sve one koje pričaju o all season gumama - sve je to lepo, ali one nisu zamena za zimske gume, već prelazno rešenje. Prema našem zakonu, po snegu i ledu moraju biti zimske, dakle M+S. One i jesu pravo rešenje za sneg, inače se ne bi pravile.

Uostalom, objasnite to policajcu kada vam bude pisao kaznu, a ako uspete da ga ubedite, onda potvrdite ovde kako ste bili u pravu.

Pozdrav.

kele

pre 7 godina

Hankook ili Barum ove godine - sta nadjem.
(Bojan, 31. oktobar 2016 13:25)
Hankook je klasa iznad Baruma. Barum je klasa Save i Klebera.
Buraz je kupio nov BMW serije 1 sa ugrađenim Hankook gumama. I ja sam ih proljetos kupio za S-Max i prezadovoljan sam. Trenutno su "best buy" kupovina.

zabrinuti

pre 7 godina

ako vozaci I nisu spremni, znamo svi da ce policija itekako biti spremna na otimanje para, iako sami voze neispravne aute sa celavim gumama
naravno, jer je to policija IZNAD svih zakona

4x4

pre 7 godina

Za nove tipove kola su obavezne zimske gume, bez njih je skoro pa samoubistvo voziti po snegu. I ja sam nekada vozio jugice i stojadine po snegu i islo je to, sto neko rece, mali obrtni momenat i tezina plus uske gume.Fica je recimo bio cudo sa zadnjim pogonom, onako mali i relativno visok je prolazio svuda.Sa novijim automobilima je drugacije.Ja sam se zatekao 2009 sa letnjim gumama na Zlatiboru i tada tek kupljenim novim kolima, preko noci je zahladnelo i pao je sneg. Kada sam pokrenuo auto,samo je skliznuo na parkingu u stranu, da nisam imao lance ne bih uopste stigao do magistralnog puta. Ono sto je evidentna manjkavost zakona je to sto se ne pominju automobili sa pogonom na svim tockovima. Naime po zakonu su obavezni lanci ako se ide izvan grada, medjutim da bi oni ikako pomogli moraju se staviti na sva 4 tocka, inace su performanse jos losije sa njima ako su samo na dva tocka.Razlog je taj sto moderni AWD pogoni rasporedjuju snagu preko board kompjutera i uprosteno receno razlika u trakciji sa i bez lanaca ih zbunjuje. Znaci da bih postovao zakon moram imati set lanaca za par guma a da bi mi oni zaista pomogli moram imati pun gepek istih. Pritom kola sa AWD pogonom, povisenim klirensom i dobrim zimskim gumama ce proci svuda i to bez lanaca.Ali ja ih ipak moram imati, samo zbog nedorecenosti zakona.

Joc@

pre 7 godina

Atifriz ne gubi svojstvo mržnjenja godinama. Ono što gubi, to je antikorozivna komponenta. To znači, ako je rashladna tečnost bistra, nema potrebe menjati antifriz, jer korozija nije započeta.

Miki

pre 7 godina

Sava Eskimo, auto Clio 3, 4 kom cc 20000din, prethodne vozene 7 zima, za automobile nize klase bolje nema -udobnija od Wintere,velika preporuka.

F10

pre 7 godina

@Јер сам тако у могућности

Rok trajanja guma je oko 7 godina, bez obzira na dubinu sare. Drugim recima, guma treba da se menja posle 7 godina sve da je nisi ni koristio. Zbog samog protoka vremena guma gubi svojstva neophodna za bezbednu voznju.

kele

pre 7 godina

@jer sam tako u mogućnosti
u kom veku ti živiš? pa gume za sve sezone se ne prave godinama! ako nemaš pare za zimske gume, prodaj auto!
(kuku, 31. oktobar 2016 10:13)
Michelin Crossclimate, Goodyear Vector 2... Sve all season. Sve iz ove godine. Kupio sam puncu Vredestein Quatrac za Ford Ka. Ko ne prelazi mnogo i vozi uglavnom po gradu, preporuka je da vozi All Season gume.

Benson

pre 7 godina

Ako, kako u tekstu stoji, zakon kaže da se tokom zimskog perioda, pod uslovom da na kolovozu nema snega i leda, mogu koristiti letnje gume, zašto se, u tom slučaju "ima smatrati prekršiocem" vozač koji nije izazvao saob.nezgodu ; zar samo zato što nema zimske gume ? Gde je tu logika ?

Oregonian

pre 7 godina

Ja sam u februaru 2015 kupio Sava Adapto, 165/70/14 i od tada sam prešao oko 27.000 km i mogu Vam reći da sam prijatno iznenađen. Vrlo malo su se potrošile, prošle zime su se super pokazale kada je pao onaj prokleti sneg u Beogradu i bio iskreno skeptik kako će se ponašati po tom kijametu jer do sada nisam kupovao All Sesion gumu. Doduše vozim Fiat Punto Classic i ne jurcam i ne divljam ali sve u svemu preporučio bih svima koji nemaju gde da odlažu dva seta guma i ne žele da se zafrkafaju sa menjanjem i ostalim glupostima...

Metropola

pre 7 godina

Problem je sto mnogi stariji vozaci idalje smatraju da to nije potrebno. Pre 10 god kupim ja fiat bravo i kad je dosla zima, kupim i stavim zimski set na njega. Moj otac me ubi od zezanja, prozva me fandjo. Medjutim kad je i on kupio malo moderniji auto, shvatio je zasto su zimske gume neophodne. Buba, kec pa i yugo, sve to moze bez zimskih guma! Dimenzije gume obrtni momenti, sve je to malecno i sneg tu ne predstavlja veliki problem. Danas je zimska guma pod obavezno i ko nema ili ne moze da ih priusti, neka vozi letnju ako je suvo, kad zaveje, busola i cao!

Јер сам тако у могућности

pre 7 godina

Спремана целе године, возим са зимским по граду и то 99% километраже, у полусезони пређем 2000 км, посо-кућа, набавка,посете пријатељима, најдаље што идем то је 100 км до Новог Сада и то једном или два пута годишње. И не пада ми на памет да мењам гуме на сваких пола године. За оне које иду на дуже путеве или прелазе, много више километара је ОК, али што се мог и сличних случајева тиче, стварно нема резона. Мени ће се гуме пре распасти од старости него што ће се шаре излизати. А кад се то деси, лепо купим оне за све сезоне и терај.

neki tamo

pre 7 godina

Shvatio sam koliko su zimske gume dobre pre 3-4 godine. Kraj novembra je bio i pao je prvi sneg. Tog dana u Beogradu sam presao oko 80-90 km, a za to vreme su me otpozadi udarila tri vozaca. TRI. Bez stete (bar za mene) i povredjenih. Sva trojica na letnjim gumama koje su vec bile pri kraju, rekose da su se klizali i da nisu mogli da se zaustave, dok sam ja stajao sva tri puta na semaforu. Zimske gume... iako se nema novca, preporucujem, prvo zbog vas.

neki tamo

pre 7 godina

Shvatio sam koliko su zimske gume dobre pre 3-4 godine. Kraj novembra je bio i pao je prvi sneg. Tog dana u Beogradu sam presao oko 80-90 km, a za to vreme su me otpozadi udarila tri vozaca. TRI. Bez stete (bar za mene) i povredjenih. Sva trojica na letnjim gumama koje su vec bile pri kraju, rekose da su se klizali i da nisu mogli da se zaustave, dok sam ja stajao sva tri puta na semaforu. Zimske gume... iako se nema novca, preporucujem, prvo zbog vas.

Metropola

pre 7 godina

Problem je sto mnogi stariji vozaci idalje smatraju da to nije potrebno. Pre 10 god kupim ja fiat bravo i kad je dosla zima, kupim i stavim zimski set na njega. Moj otac me ubi od zezanja, prozva me fandjo. Medjutim kad je i on kupio malo moderniji auto, shvatio je zasto su zimske gume neophodne. Buba, kec pa i yugo, sve to moze bez zimskih guma! Dimenzije gume obrtni momenti, sve je to malecno i sneg tu ne predstavlja veliki problem. Danas je zimska guma pod obavezno i ko nema ili ne moze da ih priusti, neka vozi letnju ako je suvo, kad zaveje, busola i cao!

Benson

pre 7 godina

Ako, kako u tekstu stoji, zakon kaže da se tokom zimskog perioda, pod uslovom da na kolovozu nema snega i leda, mogu koristiti letnje gume, zašto se, u tom slučaju "ima smatrati prekršiocem" vozač koji nije izazvao saob.nezgodu ; zar samo zato što nema zimske gume ? Gde je tu logika ?

kele

pre 7 godina

@jer sam tako u mogućnosti
u kom veku ti živiš? pa gume za sve sezone se ne prave godinama! ako nemaš pare za zimske gume, prodaj auto!
(kuku, 31. oktobar 2016 10:13)
Michelin Crossclimate, Goodyear Vector 2... Sve all season. Sve iz ove godine. Kupio sam puncu Vredestein Quatrac za Ford Ka. Ko ne prelazi mnogo i vozi uglavnom po gradu, preporuka je da vozi All Season gume.

Јер сам тако у могућности

pre 7 godina

Спремана целе године, возим са зимским по граду и то 99% километраже, у полусезони пређем 2000 км, посо-кућа, набавка,посете пријатељима, најдаље што идем то је 100 км до Новог Сада и то једном или два пута годишње. И не пада ми на памет да мењам гуме на сваких пола године. За оне које иду на дуже путеве или прелазе, много више километара је ОК, али што се мог и сличних случајева тиче, стварно нема резона. Мени ће се гуме пре распасти од старости него што ће се шаре излизати. А кад се то деси, лепо купим оне за све сезоне и терај.

F10

pre 7 godina

@Јер сам тако у могућности

Rok trajanja guma je oko 7 godina, bez obzira na dubinu sare. Drugim recima, guma treba da se menja posle 7 godina sve da je nisi ni koristio. Zbog samog protoka vremena guma gubi svojstva neophodna za bezbednu voznju.

Oregonian

pre 7 godina

Ja sam u februaru 2015 kupio Sava Adapto, 165/70/14 i od tada sam prešao oko 27.000 km i mogu Vam reći da sam prijatno iznenađen. Vrlo malo su se potrošile, prošle zime su se super pokazale kada je pao onaj prokleti sneg u Beogradu i bio iskreno skeptik kako će se ponašati po tom kijametu jer do sada nisam kupovao All Sesion gumu. Doduše vozim Fiat Punto Classic i ne jurcam i ne divljam ali sve u svemu preporučio bih svima koji nemaju gde da odlažu dva seta guma i ne žele da se zafrkafaju sa menjanjem i ostalim glupostima...

zabrinuti

pre 7 godina

ako vozaci I nisu spremni, znamo svi da ce policija itekako biti spremna na otimanje para, iako sami voze neispravne aute sa celavim gumama
naravno, jer je to policija IZNAD svih zakona

vlada

pre 7 godina

Zimski uslovi,sneg na putu,lagana voznja i uzivancija.Brze ne moze!Zimske gume mi se trose 1 mm. godisnje,tako da posle 5 god.kupim nove i idemo dalje

4x4

pre 7 godina

Za nove tipove kola su obavezne zimske gume, bez njih je skoro pa samoubistvo voziti po snegu. I ja sam nekada vozio jugice i stojadine po snegu i islo je to, sto neko rece, mali obrtni momenat i tezina plus uske gume.Fica je recimo bio cudo sa zadnjim pogonom, onako mali i relativno visok je prolazio svuda.Sa novijim automobilima je drugacije.Ja sam se zatekao 2009 sa letnjim gumama na Zlatiboru i tada tek kupljenim novim kolima, preko noci je zahladnelo i pao je sneg. Kada sam pokrenuo auto,samo je skliznuo na parkingu u stranu, da nisam imao lance ne bih uopste stigao do magistralnog puta. Ono sto je evidentna manjkavost zakona je to sto se ne pominju automobili sa pogonom na svim tockovima. Naime po zakonu su obavezni lanci ako se ide izvan grada, medjutim da bi oni ikako pomogli moraju se staviti na sva 4 tocka, inace su performanse jos losije sa njima ako su samo na dva tocka.Razlog je taj sto moderni AWD pogoni rasporedjuju snagu preko board kompjutera i uprosteno receno razlika u trakciji sa i bez lanaca ih zbunjuje. Znaci da bih postovao zakon moram imati set lanaca za par guma a da bi mi oni zaista pomogli moram imati pun gepek istih. Pritom kola sa AWD pogonom, povisenim klirensom i dobrim zimskim gumama ce proci svuda i to bez lanaca.Ali ja ih ipak moram imati, samo zbog nedorecenosti zakona.

Hehe

pre 7 godina

@(deki, 1. novembar 2016 13:39)

Radim u IT-u, prijavljen sam na full platu. Samo porezi i doprinosi su solidno veci od prosecne srpske plate. Ali rad u ITu zahteva konstantno usavrsavanje, kao jos jedan fakultet da zavrsim na svake 3-4 godine. Cilj mi je da imam jos vecu platu, da bih mogao da zivim, a ne da zivotarim, ako to ne ostvarim ovde, mozda odem vani uskoro. Naravno, povremen rad u kasne sate se podrazumeva, jer se ocekuje da se posao zavrsi do zadatog roka. Zao mi je sto takva situacija u zemlji da ljudi nemaju sta da jedu, a kamoli za gume, ali kako sejemo tako cemo i da zanjemo. Izvolite na sledecim izborima pokazite kako zelite da vam bude.

drvobradi

pre 7 godina

@Bojan
Nemoj Barum, bolje uzmi Tigar nego tu plastiku. Jednom sam ih imao na autu vise nikad. Posle 20k kilometara (vozim polupenzionerski) totalno su izgubile prijanjanje, nekad mi se cinilo da klizem po 20cm ako ostrije udjem u krivinu, buku da ne pominjem.

Joc@

pre 7 godina

Atifriz ne gubi svojstvo mržnjenja godinama. Ono što gubi, to je antikorozivna komponenta. To znači, ako je rashladna tečnost bistra, nema potrebe menjati antifriz, jer korozija nije započeta.

deki

pre 7 godina

bas me zanima cime se bave ovi hvalisavci sto kupuju za svaku sezonu komplet guma ili sto ih menjaju posle 7 godina...beogradjani su sigurno, a verovatno i frilenseri na crno..

kele

pre 7 godina

Hankook ili Barum ove godine - sta nadjem.
(Bojan, 31. oktobar 2016 13:25)
Hankook je klasa iznad Baruma. Barum je klasa Save i Klebera.
Buraz je kupio nov BMW serije 1 sa ugrađenim Hankook gumama. I ja sam ih proljetos kupio za S-Max i prezadovoljan sam. Trenutno su "best buy" kupovina.

mup

pre 7 godina

Ja to sve menjam i sredjujem kad padne sneg i bude minus 7. Izadjem napolje, drhtim kao pas, prsti mi skocanjeni, sam sebi psujem sve po spisku i tako svake zime kazem, e sledece godine cu ovo da radim po lepom vremenu pre snega. Ali vraga, nikako da postanem vredni i racionalni Svaba, protestant.

Miki

pre 7 godina

Sava Eskimo, auto Clio 3, 4 kom cc 20000din, prethodne vozene 7 zima, za automobile nize klase bolje nema -udobnija od Wintere,velika preporuka.

nounejmović

pre 7 godina

Prelazim godišnje oko 25 hiljada km. Pre četiri godine sam kupio set letnjih (fulda ecocontrol i firestone) i zimskih (mišlen alpin a3 i kleber krisalhp). Redovno ih menjam zavisno od sezone. Prezadovoljan. Nisu se mnogo ni potrošile pa ću ih voziti još jednu, eventualno dve sezone i to je to.

S70

pre 7 godina

Za sve one koje pričaju o all season gumama - sve je to lepo, ali one nisu zamena za zimske gume, već prelazno rešenje. Prema našem zakonu, po snegu i ledu moraju biti zimske, dakle M+S. One i jesu pravo rešenje za sneg, inače se ne bi pravile.

Uostalom, objasnite to policajcu kada vam bude pisao kaznu, a ako uspete da ga ubedite, onda potvrdite ovde kako ste bili u pravu.

Pozdrav.

Vozi se glavom a ne gumama

pre 7 godina

Da li je moguce da ce, pored hiljada i hiljada vozaca koji svakodnevno telefoniraju i blenu po FB dok voze, i niko ih ne uznemirava zbog toga, policajci nekom da gledaju gume ?
Mada, mora nekako da se namaknu pare za povecanje plata izabranima i penzija.

deda mraz

pre 7 godina

@ richter-bl
nemam licnog iskustva sa sava-eskimo s3 gumama,ali sam za tebe malo bacio oko sta o njima misle kupci i nemacki ADAC..uzmi slobodno sve cetri,sigurna i tiha guma,sa puno rezerve u svakoj situaciji,osim toga moze se i pohvaliti sa dosta predjenih kilometara.

Vlajko

pre 7 godina

Zabrinjavajuće je koliko ima vozača koji godinama ne skidaju zimske gume, po 3 godine, sa zimskim gumama voze po usijanom asfaltu u sred leta, a posle zimi kad nalete na malo veći sneg ili led sa tim raspad gumama, kuku lele. Sve sami "vrhunski poznavaoci"...

Hehe

pre 7 godina

Tigar Winter 1!!!! Odnos cena-kvalitet odličan. Extra guma, 4 sezone ih vozim pokazale se i dokazale ....
(Realan, 31. oktobar 2016 14:51)

Meni su na starom autu. Sedma sezona (koliko je i auto star), ujedno i poslednja sezona za te gume, nekih 30k km predjeno na njima (zimi manje vozim), sledece godine idu nove. Sara je ok, ali vec prosle godine se po snegu nije ponasao kao recimo kad su bile do 4-5 godina starosti. U svakom slucaju ok gume. Tesko mi je da poredim sa nekim drugim gumama, jer nisam bas imao mnogo prilike da isprobam. Na prethodnom autu sam imao Kleber, cini mi se Krisalp HP2, mozda i gresim, isto su ok. Dobra kupovina iz nize srednje klase po meni, i jedne i druge.

Za 3800 dinara za 14", nema boljih

pre 7 godina

Da li neko ima iskustva sa Starfire gumama bivsi Trayal?
(marko, 1. novembar 2016 09:26)
Upravo ih testiram, za sada 2000 km, sasvim ok.Uzeo sam univerzalne, ne čisto zimske.Šara im je poprilična, tako da im je kontakt slabiji pri velikim brzinama.Do 120 su dobre.2 godine im je garancija, kod mene ni ne traju duže s obzirom da prelazim 40.000 godišnje.

Ilija

pre 7 godina

Imao sam zimi Winteru ( 195765X15), onda najpre "dokupio" 2 komada Michelin Alpin, pa još 2 komada. Drastična razlika. Mislim da sam bio pogrešio kada sam i prvi put kupio Winteru, ali sam hteo da uštedim tamo gde ne treba štedeti.
Za drugi automobil (205/55X16) sam sada kupio GoodYear UG9.
I baš me interesuje koja od te dve gume će da se pokaže boljom. Tradicionalno sam "poklonik" Michelina, ali sam za GoodYear UG9 čuo sve najbolje. Ali i da se brzo troše.

Maka

pre 7 godina

Tigrice su mnogo tvrde, vozio sam ih 5 godina na kliju. Sad stavio hankok i shvatio sa kakvim medjedom mi zivot prodje :) Kao gusenicara da sam vozio! Inace su super bile po snegu, to ne sporim a to je ipak najbitnije.

hm

pre 7 godina

Koristio sam Mischelin Alpine A4 zimske gume ( 195/65/15 ). Za moje potrebe vrhunske gume. Posto su na izdisaju planiram da kupim dve mišelinke i dve Sava S3 Eskimo. Sava košta 44 evra komad a Mišelin 65 evra komad. Da li je neko koristio Savu da mi prenese iskustva (buka, ponašanje na bljuzgavici, utabanom snijegu itd). Da li ta razlika u cijeni opravdava kvalitet Mišelina?
(richter_bl, 1. novembar 2016 10:07)

Koristio Eskimo 205/55 r16 na vozilu 1,5t težine. Skroz ok guma.
Pogledaj i cene za nokian D3. Pitanje da li je Mishelin išta bolji od ove gume, a jeftinija je, pa lepo 4 kom Nokian-a.. Pozdrav.

richter_bl

pre 7 godina

Koristio sam Mischelin Alpine A4 zimske gume ( 195/65/15 ). Za moje potrebe vrhunske gume. Posto su na izdisaju planiram da kupim dve mišelinke i dve Sava S3 Eskimo. Sava košta 44 evra komad a Mišelin 65 evra komad. Da li je neko koristio Savu da mi prenese iskustva (buka, ponašanje na bljuzgavici, utabanom snijegu itd). Da li ta razlika u cijeni opravdava kvalitet Mišelina?

Јер сам тако у могућности

pre 7 godina

Спремана целе године, возим са зимским по граду и то 99% километраже, у полусезони пређем 2000 км, посо-кућа, набавка,посете пријатељима, најдаље што идем то је 100 км до Новог Сада и то једном или два пута годишње. И не пада ми на памет да мењам гуме на сваких пола године. За оне које иду на дуже путеве или прелазе, много више километара је ОК, али што се мог и сличних случајева тиче, стварно нема резона. Мени ће се гуме пре распасти од старости него што ће се шаре излизати. А кад се то деси, лепо купим оне за све сезоне и терај.

S70

pre 7 godina

Za sve one koje pričaju o all season gumama - sve je to lepo, ali one nisu zamena za zimske gume, već prelazno rešenje. Prema našem zakonu, po snegu i ledu moraju biti zimske, dakle M+S. One i jesu pravo rešenje za sneg, inače se ne bi pravile.

Uostalom, objasnite to policajcu kada vam bude pisao kaznu, a ako uspete da ga ubedite, onda potvrdite ovde kako ste bili u pravu.

Pozdrav.

deki

pre 7 godina

bas me zanima cime se bave ovi hvalisavci sto kupuju za svaku sezonu komplet guma ili sto ih menjaju posle 7 godina...beogradjani su sigurno, a verovatno i frilenseri na crno..

Benson

pre 7 godina

Ako, kako u tekstu stoji, zakon kaže da se tokom zimskog perioda, pod uslovom da na kolovozu nema snega i leda, mogu koristiti letnje gume, zašto se, u tom slučaju "ima smatrati prekršiocem" vozač koji nije izazvao saob.nezgodu ; zar samo zato što nema zimske gume ? Gde je tu logika ?

nounejmović

pre 7 godina

Prelazim godišnje oko 25 hiljada km. Pre četiri godine sam kupio set letnjih (fulda ecocontrol i firestone) i zimskih (mišlen alpin a3 i kleber krisalhp). Redovno ih menjam zavisno od sezone. Prezadovoljan. Nisu se mnogo ni potrošile pa ću ih voziti još jednu, eventualno dve sezone i to je to.

F10

pre 7 godina

@Јер сам тако у могућности

Rok trajanja guma je oko 7 godina, bez obzira na dubinu sare. Drugim recima, guma treba da se menja posle 7 godina sve da je nisi ni koristio. Zbog samog protoka vremena guma gubi svojstva neophodna za bezbednu voznju.

kele

pre 7 godina

Hankook ili Barum ove godine - sta nadjem.
(Bojan, 31. oktobar 2016 13:25)
Hankook je klasa iznad Baruma. Barum je klasa Save i Klebera.
Buraz je kupio nov BMW serije 1 sa ugrađenim Hankook gumama. I ja sam ih proljetos kupio za S-Max i prezadovoljan sam. Trenutno su "best buy" kupovina.

kele

pre 7 godina

@jer sam tako u mogućnosti
u kom veku ti živiš? pa gume za sve sezone se ne prave godinama! ako nemaš pare za zimske gume, prodaj auto!
(kuku, 31. oktobar 2016 10:13)
Michelin Crossclimate, Goodyear Vector 2... Sve all season. Sve iz ove godine. Kupio sam puncu Vredestein Quatrac za Ford Ka. Ko ne prelazi mnogo i vozi uglavnom po gradu, preporuka je da vozi All Season gume.

Oregonian

pre 7 godina

Ja sam u februaru 2015 kupio Sava Adapto, 165/70/14 i od tada sam prešao oko 27.000 km i mogu Vam reći da sam prijatno iznenađen. Vrlo malo su se potrošile, prošle zime su se super pokazale kada je pao onaj prokleti sneg u Beogradu i bio iskreno skeptik kako će se ponašati po tom kijametu jer do sada nisam kupovao All Sesion gumu. Doduše vozim Fiat Punto Classic i ne jurcam i ne divljam ali sve u svemu preporučio bih svima koji nemaju gde da odlažu dva seta guma i ne žele da se zafrkafaju sa menjanjem i ostalim glupostima...

Miki

pre 7 godina

Sava Eskimo, auto Clio 3, 4 kom cc 20000din, prethodne vozene 7 zima, za automobile nize klase bolje nema -udobnija od Wintere,velika preporuka.

neki tamo

pre 7 godina

Shvatio sam koliko su zimske gume dobre pre 3-4 godine. Kraj novembra je bio i pao je prvi sneg. Tog dana u Beogradu sam presao oko 80-90 km, a za to vreme su me otpozadi udarila tri vozaca. TRI. Bez stete (bar za mene) i povredjenih. Sva trojica na letnjim gumama koje su vec bile pri kraju, rekose da su se klizali i da nisu mogli da se zaustave, dok sam ja stajao sva tri puta na semaforu. Zimske gume... iako se nema novca, preporucujem, prvo zbog vas.

Metropola

pre 7 godina

Problem je sto mnogi stariji vozaci idalje smatraju da to nije potrebno. Pre 10 god kupim ja fiat bravo i kad je dosla zima, kupim i stavim zimski set na njega. Moj otac me ubi od zezanja, prozva me fandjo. Medjutim kad je i on kupio malo moderniji auto, shvatio je zasto su zimske gume neophodne. Buba, kec pa i yugo, sve to moze bez zimskih guma! Dimenzije gume obrtni momenti, sve je to malecno i sneg tu ne predstavlja veliki problem. Danas je zimska guma pod obavezno i ko nema ili ne moze da ih priusti, neka vozi letnju ako je suvo, kad zaveje, busola i cao!

vlada

pre 7 godina

Zimski uslovi,sneg na putu,lagana voznja i uzivancija.Brze ne moze!Zimske gume mi se trose 1 mm. godisnje,tako da posle 5 god.kupim nove i idemo dalje

Ilija

pre 7 godina

Imao sam zimi Winteru ( 195765X15), onda najpre "dokupio" 2 komada Michelin Alpin, pa još 2 komada. Drastična razlika. Mislim da sam bio pogrešio kada sam i prvi put kupio Winteru, ali sam hteo da uštedim tamo gde ne treba štedeti.
Za drugi automobil (205/55X16) sam sada kupio GoodYear UG9.
I baš me interesuje koja od te dve gume će da se pokaže boljom. Tradicionalno sam "poklonik" Michelina, ali sam za GoodYear UG9 čuo sve najbolje. Ali i da se brzo troše.

Hehe

pre 7 godina

@(deki, 1. novembar 2016 13:39)

Radim u IT-u, prijavljen sam na full platu. Samo porezi i doprinosi su solidno veci od prosecne srpske plate. Ali rad u ITu zahteva konstantno usavrsavanje, kao jos jedan fakultet da zavrsim na svake 3-4 godine. Cilj mi je da imam jos vecu platu, da bih mogao da zivim, a ne da zivotarim, ako to ne ostvarim ovde, mozda odem vani uskoro. Naravno, povremen rad u kasne sate se podrazumeva, jer se ocekuje da se posao zavrsi do zadatog roka. Zao mi je sto takva situacija u zemlji da ljudi nemaju sta da jedu, a kamoli za gume, ali kako sejemo tako cemo i da zanjemo. Izvolite na sledecim izborima pokazite kako zelite da vam bude.

4x4

pre 7 godina

Za nove tipove kola su obavezne zimske gume, bez njih je skoro pa samoubistvo voziti po snegu. I ja sam nekada vozio jugice i stojadine po snegu i islo je to, sto neko rece, mali obrtni momenat i tezina plus uske gume.Fica je recimo bio cudo sa zadnjim pogonom, onako mali i relativno visok je prolazio svuda.Sa novijim automobilima je drugacije.Ja sam se zatekao 2009 sa letnjim gumama na Zlatiboru i tada tek kupljenim novim kolima, preko noci je zahladnelo i pao je sneg. Kada sam pokrenuo auto,samo je skliznuo na parkingu u stranu, da nisam imao lance ne bih uopste stigao do magistralnog puta. Ono sto je evidentna manjkavost zakona je to sto se ne pominju automobili sa pogonom na svim tockovima. Naime po zakonu su obavezni lanci ako se ide izvan grada, medjutim da bi oni ikako pomogli moraju se staviti na sva 4 tocka, inace su performanse jos losije sa njima ako su samo na dva tocka.Razlog je taj sto moderni AWD pogoni rasporedjuju snagu preko board kompjutera i uprosteno receno razlika u trakciji sa i bez lanaca ih zbunjuje. Znaci da bih postovao zakon moram imati set lanaca za par guma a da bi mi oni zaista pomogli moram imati pun gepek istih. Pritom kola sa AWD pogonom, povisenim klirensom i dobrim zimskim gumama ce proci svuda i to bez lanaca.Ali ja ih ipak moram imati, samo zbog nedorecenosti zakona.

Vozi se glavom a ne gumama

pre 7 godina

Da li je moguce da ce, pored hiljada i hiljada vozaca koji svakodnevno telefoniraju i blenu po FB dok voze, i niko ih ne uznemirava zbog toga, policajci nekom da gledaju gume ?
Mada, mora nekako da se namaknu pare za povecanje plata izabranima i penzija.

Vlajko

pre 7 godina

Zabrinjavajuće je koliko ima vozača koji godinama ne skidaju zimske gume, po 3 godine, sa zimskim gumama voze po usijanom asfaltu u sred leta, a posle zimi kad nalete na malo veći sneg ili led sa tim raspad gumama, kuku lele. Sve sami "vrhunski poznavaoci"...

Joc@

pre 7 godina

Atifriz ne gubi svojstvo mržnjenja godinama. Ono što gubi, to je antikorozivna komponenta. To znači, ako je rashladna tečnost bistra, nema potrebe menjati antifriz, jer korozija nije započeta.

drvobradi

pre 7 godina

@Bojan
Nemoj Barum, bolje uzmi Tigar nego tu plastiku. Jednom sam ih imao na autu vise nikad. Posle 20k kilometara (vozim polupenzionerski) totalno su izgubile prijanjanje, nekad mi se cinilo da klizem po 20cm ako ostrije udjem u krivinu, buku da ne pominjem.

Hehe

pre 7 godina

Tigar Winter 1!!!! Odnos cena-kvalitet odličan. Extra guma, 4 sezone ih vozim pokazale se i dokazale ....
(Realan, 31. oktobar 2016 14:51)

Meni su na starom autu. Sedma sezona (koliko je i auto star), ujedno i poslednja sezona za te gume, nekih 30k km predjeno na njima (zimi manje vozim), sledece godine idu nove. Sara je ok, ali vec prosle godine se po snegu nije ponasao kao recimo kad su bile do 4-5 godina starosti. U svakom slucaju ok gume. Tesko mi je da poredim sa nekim drugim gumama, jer nisam bas imao mnogo prilike da isprobam. Na prethodnom autu sam imao Kleber, cini mi se Krisalp HP2, mozda i gresim, isto su ok. Dobra kupovina iz nize srednje klase po meni, i jedne i druge.

richter_bl

pre 7 godina

Koristio sam Mischelin Alpine A4 zimske gume ( 195/65/15 ). Za moje potrebe vrhunske gume. Posto su na izdisaju planiram da kupim dve mišelinke i dve Sava S3 Eskimo. Sava košta 44 evra komad a Mišelin 65 evra komad. Da li je neko koristio Savu da mi prenese iskustva (buka, ponašanje na bljuzgavici, utabanom snijegu itd). Da li ta razlika u cijeni opravdava kvalitet Mišelina?

hm

pre 7 godina

Koristio sam Mischelin Alpine A4 zimske gume ( 195/65/15 ). Za moje potrebe vrhunske gume. Posto su na izdisaju planiram da kupim dve mišelinke i dve Sava S3 Eskimo. Sava košta 44 evra komad a Mišelin 65 evra komad. Da li je neko koristio Savu da mi prenese iskustva (buka, ponašanje na bljuzgavici, utabanom snijegu itd). Da li ta razlika u cijeni opravdava kvalitet Mišelina?
(richter_bl, 1. novembar 2016 10:07)

Koristio Eskimo 205/55 r16 na vozilu 1,5t težine. Skroz ok guma.
Pogledaj i cene za nokian D3. Pitanje da li je Mishelin išta bolji od ove gume, a jeftinija je, pa lepo 4 kom Nokian-a.. Pozdrav.

zabrinuti

pre 7 godina

ako vozaci I nisu spremni, znamo svi da ce policija itekako biti spremna na otimanje para, iako sami voze neispravne aute sa celavim gumama
naravno, jer je to policija IZNAD svih zakona

Za 3800 dinara za 14", nema boljih

pre 7 godina

Da li neko ima iskustva sa Starfire gumama bivsi Trayal?
(marko, 1. novembar 2016 09:26)
Upravo ih testiram, za sada 2000 km, sasvim ok.Uzeo sam univerzalne, ne čisto zimske.Šara im je poprilična, tako da im je kontakt slabiji pri velikim brzinama.Do 120 su dobre.2 godine im je garancija, kod mene ni ne traju duže s obzirom da prelazim 40.000 godišnje.

Maka

pre 7 godina

Tigrice su mnogo tvrde, vozio sam ih 5 godina na kliju. Sad stavio hankok i shvatio sa kakvim medjedom mi zivot prodje :) Kao gusenicara da sam vozio! Inace su super bile po snegu, to ne sporim a to je ipak najbitnije.

deda mraz

pre 7 godina

@ richter-bl
nemam licnog iskustva sa sava-eskimo s3 gumama,ali sam za tebe malo bacio oko sta o njima misle kupci i nemacki ADAC..uzmi slobodno sve cetri,sigurna i tiha guma,sa puno rezerve u svakoj situaciji,osim toga moze se i pohvaliti sa dosta predjenih kilometara.

mup

pre 7 godina

Ja to sve menjam i sredjujem kad padne sneg i bude minus 7. Izadjem napolje, drhtim kao pas, prsti mi skocanjeni, sam sebi psujem sve po spisku i tako svake zime kazem, e sledece godine cu ovo da radim po lepom vremenu pre snega. Ali vraga, nikako da postanem vredni i racionalni Svaba, protestant.