Petak, 01.08.2003.

08:28

SPC ne odustaje od uslova makedonskim vlastima

Izvor: B92

SPC ne odustaje od uslova makedonskim vlastima IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

Marko

pre 20 godina

Zasto Makedonci slave njihov nacionalni praznik u Srbiji?
Mi treba nase praznike da slavimo u Skoplju gde je krunisan car Dusan, u Prilepu Kraljevica Marka, u Bitolju gde probismo front. Neka vecno zive Skopska Crna Gora i Kumanovo!

Rakac

pre 20 godina

Godine 1991/2. sluzio sam vojsku u Vranju pa poznajem malo ondasnji mentalitet, a imao sam tuznu priliku da posmatram kako se JNA "seli" iz Makedonije i kako se ostavljaju vojni objekti bukvalno bez parketa (o prozorima da ne pricam).Na tadasnjoj granici Makedonije i Srbije bili su slabo naoruzani Makedonski vojnici kojima su nasi bukvalno "lupali cvrge".Nakon 6 godina sam imao srecnu priliku da budem u delegaciji svog grada Pozarevca, na celu sa mladim vladikom nj. prvs. Ignjatijem, u prvoj zvanicnoj poseti manstiru Hilandaru.Da bi smo stigli do Grcke morali smo da idemo preko Bugarske (!) jer nasi svestenici nisu mogli da prelaze Makedonsku granicu bez zestokih maltretiranja, cak ni velikodostojnici poput vladika! U povratku,puni zanosa i pozitivne energije iz Hilandara,podjosmo ipak preko Makedonije.S vestenici su morali da svalce mantije i odore (!!!!) ali ni to nije bilo dovoljno, prepoznali su vladiku i 3 sata nas nizbogcega drzali na granici, na suncu u autobusu uz razna "neformalna" maltretiranja i razne zahteve.Ja licno sam tada pobesneo,jer sam se setio tih istih granicara pre 5-6 godina i maltene se posvadjao sa ovim "novim".Autobus je bio pun doktora nauka,magistara,lekara i uglednih privrednika (naravno, apoliticnih) iz naseg grada, a doticnog vladiku Ignjatija da ne pominjem (dva doktorata, sekretar sinoda).Pa sad ja vas konacno pitam, gospodo zaduzena za ta "formalno pravna pitanja" u Makedoniji:kako i zasto je to maltretiranje potrebno, u kojoj to jos zemlji na svetu se ljudi na granici diskriminisu i namerno malteretiraju (cesto i ne pustaju) kada zele samo da proputuju kroz nju?A sto se versko-pravnih razmirica tice (cija je koja crkva i sto nam ne date autonomiju...) pa postoje valjda vise instance, zalite se pa ako ste u pravu to ce da se resi odmah.Pustite obicne gradjane i svestenstvo na miru, a vi politicke probleme resavajte politicki a ne diskriminacijom!

Aleksa

pre 20 godina

Crkva(e) bi u nacelu,kao jedan od kanona,morala tretirati,s najvecom ozbiljnoscu i mogucnost da vjernici svoja "pitanja srca i duse direktno rjesavaju s Bogom,bez posrednika..."Interes Crkve,u ovom slucaju,neme nikakve veze sa interesima vjernika i vjere.U djavolje kolo zajedno su neki instrumenti vjere i politika.Oprosti im Boze,ne znaju sta rade.Pastiri se svadjaju a vukovi deru ovce!

Igor

pre 20 godina

SPC je jedna jedna ideoloski i organizacioni jedna nazadna organizaciaja koja ne podrzava pravo na razlicitost verskog misljenja. Gledajuci na retrogradna shavatanja koja SPC propagira nije za cudo sto nam se desavaju ovakve stvari. Neko je ocenio da je SPC jedina funkcionisuca instiucija u Srba i kao primer naveo govor Amfilohija na Djindjicevoj sahrani. HA! Pa ja gori i neukusniji gaf od Amfilofojevog govora nisam video, SPC je stvar proslosti, reforma crkve pod hitno!

bbchicago

pre 20 godina

Crkva ima pravo. Crkva hoce da zastiti svoj interest. To bi i Vatikan uradio. Cak sam odusevljen da je ovako "aktivno" reagovala.

Иван Петровић

pre 20 godina

Пошто се већ толико пише о овом манастиру, није згорег знати његову кратку историју. Манастир је подигнут између 1067 и 1071 од стране византијског цара Романа Диогена а у славу пустињака Прохора који је цару, док је још био обичан војник, прорекао да ће постати владалац Ромеја. Цар је подигао храм и посветио га Прохору. Српски краљ Милутин је обновио манастир и једини део који је остао из Милутиновог доба јесте олтар (значи јужни зид) и део северног зида. Куриозитет јесте сачувана опека са потписом српског архиепископа Саве III (друга деценија 14. века), што указује да је он имао утицаја у обнови храма. 1817. године манастир су порушили Албанци а 1898 обнавља га народ и главни ктитор Недељко Ковачевић. Манастир је нарочито битан јер је то једини манастир на територији Србије у коме се налазе мироточиве мошти, наравно Светог Прохора. Мошти се налазе узидане десно од олтара.
Везано за сам манастир, за мене је много битнија вест била да је пре десетак дана преминуо архимандрит Пајсије, игуман манастира Светог Прохора Пчињског.
Иначе, свима најтоплије препоручујем да посете манастир. Заиста је леп и вреди га видети и осетити у оба, много пута споменута, смисла, и духовном и културно историјском, како је коме по вољи.
Македонцима срећан празник.

ivana

pre 20 godina

Vera i Crkve ne postoje zbog popova i politike. One su u normalnim zemljama za sve otvorene. samo u nasoj to je vlasnistvo popova. Sta to nam smeta da makedonci imaju svoju crkvu? Da li ste vi uopste svi normalni koji pricate o vlasnistvu spc. Pa danas je vlasnistvo crkva a sutra ce biti njihova vlast i nad svim vernicima...
Boze oprosti ovolikim ostrascenima koji su nas toliko mnogo kostali.

Buendia

pre 20 godina

Ljudi, koji je ovo primitivizam na obe strane!!!! Ovo je kao u vreme krstaških ratova. Pitao bih samo sve uspaljene glave: gde vam je bre vera???? O čemu se tu priča? Ovi samo što puške ne povade (a mnogi bi voleli).
Ajde što je narod sistematski izluđivan u proteklih više od pola veka, ali ovi sveštenici čitav svoj život posvetiše Reči Božijoj, da bi sada demonstrirali neviđenu netoleranciju i mržnju, a sve oko čisto ovozemaljskih stvari. To sa verom blage veze nema.
Ili se možda varam?

Milan S.

pre 20 godina

SPC je potpuno u pravu.Neslaganje pojedinaca iz vlasti i crkve govori koliko smo jos uvek u postkomunistickoj vlasti.Zasto Makedonci toliko forsiraju svoju MPC,zato sto znaju da je to vazno za drzavu i narod. A mi? Sta mi radimo,brisemo nacionalno zarad "dobrosusedskih odnosa".
Narod koji nema zastavu,himnu,veru je mrtav narod.

Filip

pre 20 godina

Tako malo treba da se strasti raspale !!! Da li ce Makedonska delegacija obeleziti Ilinden u Prohoru ili nece ...A jedna i druga zemlja na ivici prezivljavanja, plate najmanje u Evropi, sa napetim situacijama sa albanskim manjinama...Pa sta, neka slave. Sto bi to nama smetalo. Bratski smo, pravoslavni narodi. Sto pa i da nemaju spomen plocu u dolini Prohora. To bi trebalo da bude nesto sto zblizava a ne razdvaja. Zadnji put kada sam bio u Prohoru (pre 3 godine) manastir zaista nije dobro izgledao. Od konaka koji je bio za elitni turizam, bio je tuzan spomenik porodica izbeglih sa Kosova i Metohije kojim je SPC pruzila utociste. Ako smo vec toliki Srbi, pomozimo tim jadnim ljudima da imaju gde da zive, odvojimo sredstva da obnovimo manastir koji ce imponovati i nama i Makedoncima kao pravoslavnim vernicima. Ponudimo ruku prijateljstva, a ne zavade. Pa bar mi nemamo neke sustinske neresene stvari, ne moramo ni sada da ih stvaramo. Pozelimo im srecu i prosperitet, da im drzava napreduje u miru. Verujem da cemo imati dobar odgovor i sa druge strane.
SPC, kao i ostale crkve je inertna i nije realno da ce menjati stavove brzo. Isto tako SPC niko ne moze da odredjuje sta ce da radi na svom posedu, ukoliko to ne ugrozava opstu bezbednost. Najbolje resenje je da se dozvoli da se podigne nova spomen ploca izvan manastira, a Makedonsku delegaciju docekaju nasi zvanicnici i pozele im srecu.
By the way, isto tako Makedonska drzava ne sme da hapsi svestenike ili ne dozvoljava im ulaz u zemlju. Ja razumem da se oni (makedonska vlada) plase supremacije SPC, ali to su neka druga pitanja i ne smeju se resavati na takav nacin. SPC moze da postoji u Makedoniji, postoje razlicite crkve u razlicitim zemljama. Sigurno je da ce i MPC biti priznata verovatno pre nego kasnije, iako su promene crkvenih zakona spore. A SPC i MPC bi morale zajedno da krenu u obnovu onoga sto je i vaznije od medjusobnih trvenja - u obnovu duhovnih vrednosti ciji pad preti da unisti oba naroda.

zadrto-prokleto

pre 20 godina

Sveti Boze, koji ste vi ljudi! Smeta vam Papa, smetaju vam druge nacije, sada vam mozda smeta sto Makedonci ne govore srpski ili sto?
Pustite ljude neka slave sto hoce i na jeziku koji hoce. Makedonci jesu narod, imaju svoju drzavu i imaju pravo imati svoju crkvu cak i da je stara samo jedan sat!

Ne, hvala!

pre 20 godina

Ne mozete kazati “MPC ne postoji” zato je sto je neko ne priznaje. MPC postoji. Ima vernike i to je to. Svidelo se to nekome ili ne – to je licna stvar, ali i stvar licne slobode i prava na ispovedanje vere. Ako je pomenuti manastir vlasnistvo SPC, onda ona moze dozvoljavati ili zabranjivati pristup svima osim ovlascenim predstavnicima vlasti svoje drzave – policiji itd.
Medjutim pravi problem sa MPC je isti kao i problem sa SPC – obe crkve sebe smatraju drzavnim crkvama, a zalosno je sto ih de facto i drzava smatra drzavnim crkvama – ili bar neki njeni predstavnici. To je zapravo u celoj ovoj prici pravi i jedini problem. Postoje dva resenja; ili da prezremo pozitivna civilizacijska dostignuca i da zadrzimo stanje postojanja drzavne crkve – ili da se setimo istorijskih lekcija iz vremena postojanja raznih drzavnih crkava, represija, mrznje, sumnjicenja, progonstava i ubijanja koja su bila direktna posledica postojanja drzavne crkve i da kazemo, “ne, hvala”, suvise je opasno da postoji crkvena drzava i drzavna crkva. Ko ima hrabrosti da kaze “ne hvala”?

nino

pre 20 godina

Jos jednom ponavljam, sveti Ilija bi ovoga puta trebao da otkaze "zvanicnu posjetu" jugu Srbije, ili da svojim oruzjem, (munjama i gromovima), rastjera sve te silne "vjernike i nevjernike" sto sutra navodno njemu u cast zele da proslave svoj praznik. A pravi pravoslavni vjernici, ma sa koje strane granice dolazili i ma kojoj vjerskoj opciji pripadali, prisluzice sutra svijece u cast ovom velikom svecu, svako u svojim bogomoljama ili kucama, pomolivsi se za zdravlje svojih ukucana, rodbine i prijatelja od kojih su mnogi, ne svojom voljom ostali na drugoj strani.

Veljko

pre 20 godina

U potpunosti podrzavam odluku Srpske Pravoslavne Crkve na celu sa Patrijarhom Pavlom,ako u Makedoniji hapse i ponizavaju srpske svestenike, onda makedonska delegacija nema sta da trazi u Srbiji u Srpskom manastiru Prohor Pcinjski ako pre toga ne ispuni striktne i decidirane uslove koja je nasa SPC postavila da se spreci progon nasih gradjana u koje spadaju i nasi svestenici koje maltretiraju na granici,pretresaju i ne pustaju u Makedoniju ako ne obecaju da nece vrsiti sluzbu ili ako ne idu u trecu zemlju kao tranzitni putnici,uz to i hapse srpskog mitropolita Jovana.Pa to nisu ni Nemci radili za vreme drugog svetskog rata.Da podsetim zaboravne da je ta takozvana MPC kao i crnogorska pravoslavna crkva nastala komunistickim dekretom 1963-e godine i da pre toga nikada u istoriji te dve crkve nisu postojale i da sve sto sada imaju u svom posedu su dobili cistom pljackom od titovih komunista.Nikada pre toga oni nisu nijednu crkvu izgradili,sve je to imovina SPC tako da i manastir Prohor Pcinjski koji se malazi na teritoriji Srbije je iskljucivo nasa imovina i niko nepozvan ne moze uci u niciju tudju kucu a pogotovo srpski manastir.Upozorio bih goste iz Srbije(Micunovica,Svilanovica i Mihajlovica) i Makedonije da ne pokusavaju da se mesaju u odluke Sinoda SPC i Patrijarha Pavla.

D.Savic

pre 20 godina

Makedonci ocekuju da im priznamo crkvu koja se samostalno odvojila al ne priznaju Vladiku Jovana koji se isto tako "samostalno odvojio"...Kojim pravom hoces nesto za sebe sto ne dajes drugima???Jos je SCP pametno postupila sto je apelovala na savest zadnjih 35 godina.Pocelo je pokazivanje misica hapsenjem Vladike Jovana,znaci li to da Makedonske raskolnike treba u Prohoru Pcinjskom nasa vlada da pohapsi???
I treba ovako,da im se pokaze ko su...

noname

pre 20 godina

Ako će ta crkva i biti priznata (pa i da je već tako), znači li to da je u redu kad se na njen zahtev u Makedoniji hapse sveštenici SPC! Zar to nije uzrok konkretnog problema (zabrane ulaska predstavnicima Makedonske vlasti u manastir Prohor Pčinjski). Kad će se prestati sa ovakvim samooptužujućim komentarima. Nije li to drugi vid preterivanja, drugi vid istog mentalnog sklopa samo sa drugačijim predznakom? Takvog mentalnog sklopa koji u svakom slučaju nema meru!

Dragoljub

pre 20 godina

1. "Prohor Pcinjski" je svojina SPC.
2. Zbog toga SPC ima suvereno pravo da odluci koga hoce a koga nece (makedonski raskolnici) pri svojim objektima.
3. S obzirom da koliko znamo ne postoji zakon koji bi regulisao pristup zvanicnika jedne strane drzave manastiru "Prohor Pcinjski", vlada Srbije nema nacina da legalno utice na SPC da pusti predstavnike vlade Makedonije na svoju imovinu.

Dakle, ukoliko SPC NECE proslavu na svom posedu, ne moze joj se bas nista (naravno, moguci su zakulisni politicki pritisci, ali ne bih rekao da je Svilanovic najpogodnija osoba za to)

SRECEN ILINDEN

pre 20 godina

Po se izgleda deka njglup narod na balkanot se srbite.Vojuvaa cetiri vojni vo poslednite 10 godini i niedna ne ja dobija.Edinstveno sto dobija e site srbi vo edna drzava vo belgradski pasalak. Edinstveni prijateli sto gi imaa na balkanot bese MAKEDONECOT no i nego go izgubija. Dali spc ce dozvoli slavenje ili ne toa i ne e bitno bitno e deka tamu se odrza ASNOM i utre tamu ce se vee MAKEDONSKOTO ZNAME
bitno e deka postoi MAKEDONSKA CRKVA crkva na site MAKEDONCI.
srbi so ovoj pamet ne se stiga daleku a ne vo Evropska unija. SRECEN ILINDEN.

Gile

pre 20 godina

Ne mozes se odvojiti a ne dozvoliti drugima da se odvoje. Da se Da se Srpska pravoslavna crkva nije odvojila, svi bismo bili vernici Vizantijske crkve.

Perun

pre 20 godina

Ja bih samo za kraj hteo recci da se narodi radjaju, razvijaju i umiru, sto je prirodan ciklus u nashem svetu.
Isto vazhi i za crkve i religije.

zeljko dragic

pre 20 godina

SPC se po ko zna koji put pokazuje kao predvodnik svega antinaprednog, antimodernog, anticivilizacijskog u Srbiji. Nema nama Evrope sa ovakvom crkvom.

Joe

pre 20 godina

MPC ne postoji. Postoje grupice koje bi htele da tako nesto postoji, ali ih niko pametan u svetu ne priznaje. Podrzavam stav SPC i zelim im da izdrze i da ne popuste.

asdf

pre 20 godina

Kao Makedonac, smatram da je zhalosno ssto se makedonska vlast umesala u medjucrkovnim poslovima; mislim da je to trebalo da ostane "nesekularan cin". Nisam hteo da upotrebim "sveti" cin, zato ssto mi ponasanje nekih pravoslavnih svestenika nije uopste sveto (uzmite Zorana Vraniskovskog alias Jovan kao primer). Isto tako, ne mislim da je Sv. Prohor Pcinjski makedonski manastir, possto je ocigledno u Srbiji! Prethodni iskaz izgleda trivijalno, ali upravo zbog zanemarivanja "trivijalnih" cinjenica, Balkan je 10 i vise godina gorio. Manastir je lokacija na kojoj se 1944, na Ilindenu, desila konstitucija makedonske drzave u okviru tadasnje zajednice jugoslovenskih naroda. Ove godine to je od velikog znacenja zato ssto se na istom danu slavi 100 godina od Ilindenskog ustanka. Ne mislim da je znacajan broj ljudi u Makedoniji koji massta o teritorijalnim pretenzijama.
Ono ssto me je strassno uvredilo je to da, sudeci po komentarima, postoji nezanemarljivi procenat ljudi iz Srbije koji je neprijateljski nastrojen prema Makedoncima u celini. Kao kuriozitet, cak sam primetio da neki i koriste metodu “poentiranja” prema Makedoncima koja je uvvek pri ruci albanskim ekstremistima, koristeci BJRM kao drzavno ime. Da nabrojim jos neke: Makedonci su iskomplksirani, izmissljeni narod i sl. Sada ce to inicirati makedonske “patriote” i ce oni poceti da vredjaju Srbe niskim udarcima npr. kako su Srbi izgubili sve ratove i sl. Koji je rezultat toga? Rezultat je apsolutno otsustvo bilo kakve evolucije i standardno balkansko deranje “Ja sam najbolji! Ovo je moje! Ti si nula! Ja sam tu bio zajedno sa dinosaurusima!”.
Nadam se da ce ljudi ispunjeni mrznjom, i kod Srba i kod Makedonaca, nestati, isto kao i njihovi prethodnici, dinosaurusi.
Za kraj, duboko pamcenje je unistilo Balkan. Na primer, krvna osveta se zasniva na ekspertizi u dubokom pamcenju ....

dr

pre 20 godina

Prvo,da se malo vratimo nakratko na rposhlih 50 i nekoliko godina unazad.
Do 40 godina proslog veka, nije niti posatojala Makedonski narod, niti Makedonija kao drzava, pa samim tim ni MPC. Zahvaljujuci komunistima, a prew svih SRBA i srbije,napravljen je vestacki narod MAKEDONSKI, te 90'tih godina prvi,koji su priznali i Makedonsku drzavu su bili SRBI sa njegovom vladom i njegovim VOZDON na celu. Dakle,opet se dokazuje ona stara"ko sta seje,to i zanje". A sto se tice mesanosti SPC u drzavne poslove,a sada i u inostrane poslove,stvarno to prevazilazi svako iscekivanje,s obzirom,da po postojecim ustavom CRKVA je odvojena od drzave.A SPC,kao sto u predjasnjim komentarima neko napomenuo,SPC-ovo tvrdo krilo,pokusava da se mesa u inostrane poslove vlade srbije a i u unutrasnje poslove,mislim da je preterano komentarisati,da je to samo nasledstvo,starog MILOSEVICEVOG rezima,koji se iskoristio SPC samo kao propagandni,hit za svoje osvajacke,i ratohuskaske pokusaje,koji su kasnije kao sto znamo,zavrsile krvoprolicem.Ne zaboravimo,jer samo je jos Makedonija uz CRNU GORU,(da ne spominjem i VOJVODINU)ostala za sada nenapadnuta od strane srpske vojke i milicije a i paravojske! Ako danas,ne mozemo ugostiti prve komsije,sa kojima smo do juce bili kao braca, kako li cemo "sutra" ugostiti NEMCE,ENGLEZE,koji su nas bombardirali,a hocemo u,i na velika usta prozivamo se na EU.
CRKVA DALJE OD DRZAVE

D.Savic

pre 20 godina

Problem je u tome sto ce svaki Makedonac da vam kaze da je Prohor Pcinjski-Makedonski manastir....e,kako ovde problem tek pocinje ovog puta dajem SPC(koja nema kratko pamcenje)za pravo.Pogledajte sajtove MPC...Nigde ni reci da je to nekada bio deo SPC...samo megalomanija kakvu smo retko gde videli...Danasnji Makedonci se poistovecuju sa antickim Makedoncima,govore da su oni njihovi potomci i da su se,eto,samo malo pomesali sa "slovenskim dosljacima"...U trci da se bude najstariji narod na Balkanu,zaboravljaju se prave cinjenice,menjaju teze i obmanjuje Makedonski narod koji se time gura na opasan put nacionalnog nestanka.Secate li se govora Vladike AMfilohija na Djindjicevom odru?Zar se pokazalo da SPC gresi?
Na svu srecu po Srbe,SPC zaista ima duboko pamcenje,to je ustvari jedina "organizacija u Srba" koja funkcionise...I kao sto nasa vlada ne zeli da se Crkva mesa u politiku,tako ovog puta ne treba ni vlada da se mesa u Crkvena pitanja...Prohor Pcinjski je PRVO manastir pa onda "istorijski spomenik" nastao tako sto se u Manastiru odrzalo zasedanje ASNOMA koje je zabolo jedan veliki noz srpskom narodu.I mi to treba da "slavimo"?Ni slucajno...Komentatori,pre nego li ista napisete,raspitajte se malo..

Perun

pre 20 godina

Kroz neke komentare ovde objavljene moze se videti zastareli nachin razmishljanja u srba, koji vishe nalikuje
na tutorstvo malih naroda iz bivshih republika, a koji se sve vreme uporno negira. Makedonci, kao i Crnogorci ili Boshnjaci imaju pravo da vode svoje poslove i zemlje svojim putevima, ne pitajuci srbe sta oni o tome misle. To bi trebalo biti jasno,i u ovom pitanju medju dvema pravoslavnim crkvama. Pravo slobodnog izbora bez pritisaka. Ja licno mislim da su Makedonci kulturoloshki, jezicki blizhi Bugarima nego Srbima, pa bi njihove veze bile logicnije...

Autenticni Stojan Popivoda

pre 20 godina

U sukob izmedju dve Crkve, dakle nevladine i nedrzavne organizacije, drzave ne bi trebalo da se mesaju, osim ukoliko ne pocnu da sevaju pesnice ili nesto jace.

Uzalud

pre 20 godina

Ako delegacija makedonske crkve dolazi u manastir, SPC ima puno pravo da zabrani. Ali, nema pravo da se mesa u poslove drzave. Ponekad stvarno idu na zivce.

cocky DD

pre 20 godina

Tjjjaaaaaaa
izgleda utece jedna dnevnica ministru.
Doduse ova nije devizna pa valjda to nece tolko da primi srcu kolko je primio srcu to sto se srpski svestenici najbezocnije maltretiraju. A sa njima zajedno i svi mi.

Ovde u nemackoj NE postoje bogomolje mpc. Ne postoji mpc uopste. U pravoslavne hramove spc dolazili su i dolaze makedonci a ako to nekom smeta nek kaze naglas. Ili crveni i crvkeni vladari makedonije hoce sukcesiju i za imovinu spc - all around. Upozoravam vlasti Srbije da ova provakacije nije nimalno naivna. I da ce posledice po Srbiju biti mnogo vece od posledica njihovog "reformisanja". Dosta je vise dodvoravanja svima i svakome. Uzmite se u pamet, poslednji je cas.

bojan

pre 20 godina

Imaci u vidu da se radi o proslavi praznika koji je za Makedonija od velike vaznosti treba se imati malo sluha i dozvoliti da se ta proslava oddrzi.Imam osecaj da se u Srbiji ne objasnjava ovaj slucaj onako kako treba.
Proslava se oddrzava godinama tamu cak i uvreme kad su odnosi bili najgori.Vlada Srbije ima zelju da pomogne i mislim da ima dobre namere.Medzutim SPC ponasa se totalno diktatorski i pravi problem i mesa se u stvari u koje ne bi trebalo.Ona treba da spaja ljude i narode a ne da ih svadja.Ali sta mozes da oocekujes od jednog pedofila kao sto je taj Pahomije koji to radi sa decom .Makedonija ce proslaviti praznik i vako i onako i nemora uci ni u manstir ali sramota ce ostati .

Perun

pre 20 godina

Kakav ministar Svilanovic ?
Dali je to u opisu posla ministra ?
Dali je crkva odvojena od drzhave u Srbiji ?
Po meni to nema smisla. To je pre svega problem dve crkve,i drzava se nebi trebala mesati. Bilo kako bilo, bice jako interesantno videti ishod citave afere o josh jedna "dva bratska naroda".

Lazar

pre 20 godina

Ma kakav bre Micunovic, pa on ne zna gde se nalazi, i stalno mu se prividja savet evrope, nema on vremena za druge stvari.
A sto makedonci oce da slave svoju drzavnost u Srbiji, i to nesto dokazuje, ili ne postoji njihova drzavnost ili nesto drugo sto spomenu ":-". Privatna svojina SPC, je ipak privatna svojina i oni ih ne zele na svom posedu. Al svejedno nije lose da oni koji zele protegnu noge, a u vestima nek puste snimak od ranijih proslava, pa nek lici da su ih pustili. Vuk sit i ovce na broju.

Lazar

pre 20 godina

Potpuno podrzavam stav nase Crkve jer zasto bi mi nekog ko nas maltretira pustali da radi po Srbiji sta hoce. Eto oni su rekli mi cemo da dodjemo u vas manastir da slavimo. Pa da li bi bilo normalno da ja kazem "slusaj doci cu u tvoju vikendicu da pravim zurku - a to ono sto sam te maltretirao prethodno - nema veze"

DOKONI UM

pre 20 godina

Naslov veti Vam nije dobar.
Neradi se tu o sukobu dve crkve vec o sukobu SPC i vlade Makedonije.
Stav SPC je ispravan i ja ga podrzavam. Te price o tome da smo mi bratski narodi vise ne bi trebale da prolaze kod nikog normalnog. Najbolje je da gledamo svoje interese i svoj polozaj a ako ga neko ugrozava treba zanemartiti te price o stogodisnjem prijateljtvu i tradiciji i svemu ostalom. Interes SPC je ugrozen i zato je njihova reakcija na mestu. Ako ih svetovna vlast ne podrzi to ce biti dokaz da je crkvena vlast daleko jaca i stabilnija i manje podlozna "saginjanju" u diplomatiji na koje je ministar Svilanovic izgleda navikao.

:-)

pre 20 godina

S obzirom da se Micunovic i Svilanovic nisu oglasili povodom slucaja u Makedoniji, mogli bi sada da iskoriste priliku jer ova najava MPC podrzana Vladom Makedonije ima odlike teritorijalnih aspiracija. To sigurno spada u vrh medjudrzavnih problema. Da je Srbija uradila nesto slicno, UN bi vec reagovale.

DOKONI UM

pre 20 godina

Naslov veti Vam nije dobar.
Neradi se tu o sukobu dve crkve vec o sukobu SPC i vlade Makedonije.
Stav SPC je ispravan i ja ga podrzavam. Te price o tome da smo mi bratski narodi vise ne bi trebale da prolaze kod nikog normalnog. Najbolje je da gledamo svoje interese i svoj polozaj a ako ga neko ugrozava treba zanemartiti te price o stogodisnjem prijateljtvu i tradiciji i svemu ostalom. Interes SPC je ugrozen i zato je njihova reakcija na mestu. Ako ih svetovna vlast ne podrzi to ce biti dokaz da je crkvena vlast daleko jaca i stabilnija i manje podlozna "saginjanju" u diplomatiji na koje je ministar Svilanovic izgleda navikao.

:-)

pre 20 godina

S obzirom da se Micunovic i Svilanovic nisu oglasili povodom slucaja u Makedoniji, mogli bi sada da iskoriste priliku jer ova najava MPC podrzana Vladom Makedonije ima odlike teritorijalnih aspiracija. To sigurno spada u vrh medjudrzavnih problema. Da je Srbija uradila nesto slicno, UN bi vec reagovale.

Lazar

pre 20 godina

Ma kakav bre Micunovic, pa on ne zna gde se nalazi, i stalno mu se prividja savet evrope, nema on vremena za druge stvari.
A sto makedonci oce da slave svoju drzavnost u Srbiji, i to nesto dokazuje, ili ne postoji njihova drzavnost ili nesto drugo sto spomenu ":-". Privatna svojina SPC, je ipak privatna svojina i oni ih ne zele na svom posedu. Al svejedno nije lose da oni koji zele protegnu noge, a u vestima nek puste snimak od ranijih proslava, pa nek lici da su ih pustili. Vuk sit i ovce na broju.

Perun

pre 20 godina

Kakav ministar Svilanovic ?
Dali je to u opisu posla ministra ?
Dali je crkva odvojena od drzhave u Srbiji ?
Po meni to nema smisla. To je pre svega problem dve crkve,i drzava se nebi trebala mesati. Bilo kako bilo, bice jako interesantno videti ishod citave afere o josh jedna "dva bratska naroda".

Lazar

pre 20 godina

Potpuno podrzavam stav nase Crkve jer zasto bi mi nekog ko nas maltretira pustali da radi po Srbiji sta hoce. Eto oni su rekli mi cemo da dodjemo u vas manastir da slavimo. Pa da li bi bilo normalno da ja kazem "slusaj doci cu u tvoju vikendicu da pravim zurku - a to ono sto sam te maltretirao prethodno - nema veze"

cocky DD

pre 20 godina

Tjjjaaaaaaa
izgleda utece jedna dnevnica ministru.
Doduse ova nije devizna pa valjda to nece tolko da primi srcu kolko je primio srcu to sto se srpski svestenici najbezocnije maltretiraju. A sa njima zajedno i svi mi.

Ovde u nemackoj NE postoje bogomolje mpc. Ne postoji mpc uopste. U pravoslavne hramove spc dolazili su i dolaze makedonci a ako to nekom smeta nek kaze naglas. Ili crveni i crvkeni vladari makedonije hoce sukcesiju i za imovinu spc - all around. Upozoravam vlasti Srbije da ova provakacije nije nimalno naivna. I da ce posledice po Srbiju biti mnogo vece od posledica njihovog "reformisanja". Dosta je vise dodvoravanja svima i svakome. Uzmite se u pamet, poslednji je cas.

bojan

pre 20 godina

Imaci u vidu da se radi o proslavi praznika koji je za Makedonija od velike vaznosti treba se imati malo sluha i dozvoliti da se ta proslava oddrzi.Imam osecaj da se u Srbiji ne objasnjava ovaj slucaj onako kako treba.
Proslava se oddrzava godinama tamu cak i uvreme kad su odnosi bili najgori.Vlada Srbije ima zelju da pomogne i mislim da ima dobre namere.Medzutim SPC ponasa se totalno diktatorski i pravi problem i mesa se u stvari u koje ne bi trebalo.Ona treba da spaja ljude i narode a ne da ih svadja.Ali sta mozes da oocekujes od jednog pedofila kao sto je taj Pahomije koji to radi sa decom .Makedonija ce proslaviti praznik i vako i onako i nemora uci ni u manstir ali sramota ce ostati .

Uzalud

pre 20 godina

Ako delegacija makedonske crkve dolazi u manastir, SPC ima puno pravo da zabrani. Ali, nema pravo da se mesa u poslove drzave. Ponekad stvarno idu na zivce.

Autenticni Stojan Popivoda

pre 20 godina

U sukob izmedju dve Crkve, dakle nevladine i nedrzavne organizacije, drzave ne bi trebalo da se mesaju, osim ukoliko ne pocnu da sevaju pesnice ili nesto jace.

Perun

pre 20 godina

Kroz neke komentare ovde objavljene moze se videti zastareli nachin razmishljanja u srba, koji vishe nalikuje
na tutorstvo malih naroda iz bivshih republika, a koji se sve vreme uporno negira. Makedonci, kao i Crnogorci ili Boshnjaci imaju pravo da vode svoje poslove i zemlje svojim putevima, ne pitajuci srbe sta oni o tome misle. To bi trebalo biti jasno,i u ovom pitanju medju dvema pravoslavnim crkvama. Pravo slobodnog izbora bez pritisaka. Ja licno mislim da su Makedonci kulturoloshki, jezicki blizhi Bugarima nego Srbima, pa bi njihove veze bile logicnije...

D.Savic

pre 20 godina

Problem je u tome sto ce svaki Makedonac da vam kaze da je Prohor Pcinjski-Makedonski manastir....e,kako ovde problem tek pocinje ovog puta dajem SPC(koja nema kratko pamcenje)za pravo.Pogledajte sajtove MPC...Nigde ni reci da je to nekada bio deo SPC...samo megalomanija kakvu smo retko gde videli...Danasnji Makedonci se poistovecuju sa antickim Makedoncima,govore da su oni njihovi potomci i da su se,eto,samo malo pomesali sa "slovenskim dosljacima"...U trci da se bude najstariji narod na Balkanu,zaboravljaju se prave cinjenice,menjaju teze i obmanjuje Makedonski narod koji se time gura na opasan put nacionalnog nestanka.Secate li se govora Vladike AMfilohija na Djindjicevom odru?Zar se pokazalo da SPC gresi?
Na svu srecu po Srbe,SPC zaista ima duboko pamcenje,to je ustvari jedina "organizacija u Srba" koja funkcionise...I kao sto nasa vlada ne zeli da se Crkva mesa u politiku,tako ovog puta ne treba ni vlada da se mesa u Crkvena pitanja...Prohor Pcinjski je PRVO manastir pa onda "istorijski spomenik" nastao tako sto se u Manastiru odrzalo zasedanje ASNOMA koje je zabolo jedan veliki noz srpskom narodu.I mi to treba da "slavimo"?Ni slucajno...Komentatori,pre nego li ista napisete,raspitajte se malo..

Joe

pre 20 godina

MPC ne postoji. Postoje grupice koje bi htele da tako nesto postoji, ali ih niko pametan u svetu ne priznaje. Podrzavam stav SPC i zelim im da izdrze i da ne popuste.

dr

pre 20 godina

Prvo,da se malo vratimo nakratko na rposhlih 50 i nekoliko godina unazad.
Do 40 godina proslog veka, nije niti posatojala Makedonski narod, niti Makedonija kao drzava, pa samim tim ni MPC. Zahvaljujuci komunistima, a prew svih SRBA i srbije,napravljen je vestacki narod MAKEDONSKI, te 90'tih godina prvi,koji su priznali i Makedonsku drzavu su bili SRBI sa njegovom vladom i njegovim VOZDON na celu. Dakle,opet se dokazuje ona stara"ko sta seje,to i zanje". A sto se tice mesanosti SPC u drzavne poslove,a sada i u inostrane poslove,stvarno to prevazilazi svako iscekivanje,s obzirom,da po postojecim ustavom CRKVA je odvojena od drzave.A SPC,kao sto u predjasnjim komentarima neko napomenuo,SPC-ovo tvrdo krilo,pokusava da se mesa u inostrane poslove vlade srbije a i u unutrasnje poslove,mislim da je preterano komentarisati,da je to samo nasledstvo,starog MILOSEVICEVOG rezima,koji se iskoristio SPC samo kao propagandni,hit za svoje osvajacke,i ratohuskaske pokusaje,koji su kasnije kao sto znamo,zavrsile krvoprolicem.Ne zaboravimo,jer samo je jos Makedonija uz CRNU GORU,(da ne spominjem i VOJVODINU)ostala za sada nenapadnuta od strane srpske vojke i milicije a i paravojske! Ako danas,ne mozemo ugostiti prve komsije,sa kojima smo do juce bili kao braca, kako li cemo "sutra" ugostiti NEMCE,ENGLEZE,koji su nas bombardirali,a hocemo u,i na velika usta prozivamo se na EU.
CRKVA DALJE OD DRZAVE

asdf

pre 20 godina

Kao Makedonac, smatram da je zhalosno ssto se makedonska vlast umesala u medjucrkovnim poslovima; mislim da je to trebalo da ostane "nesekularan cin". Nisam hteo da upotrebim "sveti" cin, zato ssto mi ponasanje nekih pravoslavnih svestenika nije uopste sveto (uzmite Zorana Vraniskovskog alias Jovan kao primer). Isto tako, ne mislim da je Sv. Prohor Pcinjski makedonski manastir, possto je ocigledno u Srbiji! Prethodni iskaz izgleda trivijalno, ali upravo zbog zanemarivanja "trivijalnih" cinjenica, Balkan je 10 i vise godina gorio. Manastir je lokacija na kojoj se 1944, na Ilindenu, desila konstitucija makedonske drzave u okviru tadasnje zajednice jugoslovenskih naroda. Ove godine to je od velikog znacenja zato ssto se na istom danu slavi 100 godina od Ilindenskog ustanka. Ne mislim da je znacajan broj ljudi u Makedoniji koji massta o teritorijalnim pretenzijama.
Ono ssto me je strassno uvredilo je to da, sudeci po komentarima, postoji nezanemarljivi procenat ljudi iz Srbije koji je neprijateljski nastrojen prema Makedoncima u celini. Kao kuriozitet, cak sam primetio da neki i koriste metodu “poentiranja” prema Makedoncima koja je uvvek pri ruci albanskim ekstremistima, koristeci BJRM kao drzavno ime. Da nabrojim jos neke: Makedonci su iskomplksirani, izmissljeni narod i sl. Sada ce to inicirati makedonske “patriote” i ce oni poceti da vredjaju Srbe niskim udarcima npr. kako su Srbi izgubili sve ratove i sl. Koji je rezultat toga? Rezultat je apsolutno otsustvo bilo kakve evolucije i standardno balkansko deranje “Ja sam najbolji! Ovo je moje! Ti si nula! Ja sam tu bio zajedno sa dinosaurusima!”.
Nadam se da ce ljudi ispunjeni mrznjom, i kod Srba i kod Makedonaca, nestati, isto kao i njihovi prethodnici, dinosaurusi.
Za kraj, duboko pamcenje je unistilo Balkan. Na primer, krvna osveta se zasniva na ekspertizi u dubokom pamcenju ....

zeljko dragic

pre 20 godina

SPC se po ko zna koji put pokazuje kao predvodnik svega antinaprednog, antimodernog, anticivilizacijskog u Srbiji. Nema nama Evrope sa ovakvom crkvom.

Gile

pre 20 godina

Ne mozes se odvojiti a ne dozvoliti drugima da se odvoje. Da se Da se Srpska pravoslavna crkva nije odvojila, svi bismo bili vernici Vizantijske crkve.

Perun

pre 20 godina

Ja bih samo za kraj hteo recci da se narodi radjaju, razvijaju i umiru, sto je prirodan ciklus u nashem svetu.
Isto vazhi i za crkve i religije.

Dragoljub

pre 20 godina

1. "Prohor Pcinjski" je svojina SPC.
2. Zbog toga SPC ima suvereno pravo da odluci koga hoce a koga nece (makedonski raskolnici) pri svojim objektima.
3. S obzirom da koliko znamo ne postoji zakon koji bi regulisao pristup zvanicnika jedne strane drzave manastiru "Prohor Pcinjski", vlada Srbije nema nacina da legalno utice na SPC da pusti predstavnike vlade Makedonije na svoju imovinu.

Dakle, ukoliko SPC NECE proslavu na svom posedu, ne moze joj se bas nista (naravno, moguci su zakulisni politicki pritisci, ali ne bih rekao da je Svilanovic najpogodnija osoba za to)

SRECEN ILINDEN

pre 20 godina

Po se izgleda deka njglup narod na balkanot se srbite.Vojuvaa cetiri vojni vo poslednite 10 godini i niedna ne ja dobija.Edinstveno sto dobija e site srbi vo edna drzava vo belgradski pasalak. Edinstveni prijateli sto gi imaa na balkanot bese MAKEDONECOT no i nego go izgubija. Dali spc ce dozvoli slavenje ili ne toa i ne e bitno bitno e deka tamu se odrza ASNOM i utre tamu ce se vee MAKEDONSKOTO ZNAME
bitno e deka postoi MAKEDONSKA CRKVA crkva na site MAKEDONCI.
srbi so ovoj pamet ne se stiga daleku a ne vo Evropska unija. SRECEN ILINDEN.

noname

pre 20 godina

Ako će ta crkva i biti priznata (pa i da je već tako), znači li to da je u redu kad se na njen zahtev u Makedoniji hapse sveštenici SPC! Zar to nije uzrok konkretnog problema (zabrane ulaska predstavnicima Makedonske vlasti u manastir Prohor Pčinjski). Kad će se prestati sa ovakvim samooptužujućim komentarima. Nije li to drugi vid preterivanja, drugi vid istog mentalnog sklopa samo sa drugačijim predznakom? Takvog mentalnog sklopa koji u svakom slučaju nema meru!

D.Savic

pre 20 godina

Makedonci ocekuju da im priznamo crkvu koja se samostalno odvojila al ne priznaju Vladiku Jovana koji se isto tako "samostalno odvojio"...Kojim pravom hoces nesto za sebe sto ne dajes drugima???Jos je SCP pametno postupila sto je apelovala na savest zadnjih 35 godina.Pocelo je pokazivanje misica hapsenjem Vladike Jovana,znaci li to da Makedonske raskolnike treba u Prohoru Pcinjskom nasa vlada da pohapsi???
I treba ovako,da im se pokaze ko su...

Ne, hvala!

pre 20 godina

Ne mozete kazati “MPC ne postoji” zato je sto je neko ne priznaje. MPC postoji. Ima vernike i to je to. Svidelo se to nekome ili ne – to je licna stvar, ali i stvar licne slobode i prava na ispovedanje vere. Ako je pomenuti manastir vlasnistvo SPC, onda ona moze dozvoljavati ili zabranjivati pristup svima osim ovlascenim predstavnicima vlasti svoje drzave – policiji itd.
Medjutim pravi problem sa MPC je isti kao i problem sa SPC – obe crkve sebe smatraju drzavnim crkvama, a zalosno je sto ih de facto i drzava smatra drzavnim crkvama – ili bar neki njeni predstavnici. To je zapravo u celoj ovoj prici pravi i jedini problem. Postoje dva resenja; ili da prezremo pozitivna civilizacijska dostignuca i da zadrzimo stanje postojanja drzavne crkve – ili da se setimo istorijskih lekcija iz vremena postojanja raznih drzavnih crkava, represija, mrznje, sumnjicenja, progonstava i ubijanja koja su bila direktna posledica postojanja drzavne crkve i da kazemo, “ne, hvala”, suvise je opasno da postoji crkvena drzava i drzavna crkva. Ko ima hrabrosti da kaze “ne hvala”?

zadrto-prokleto

pre 20 godina

Sveti Boze, koji ste vi ljudi! Smeta vam Papa, smetaju vam druge nacije, sada vam mozda smeta sto Makedonci ne govore srpski ili sto?
Pustite ljude neka slave sto hoce i na jeziku koji hoce. Makedonci jesu narod, imaju svoju drzavu i imaju pravo imati svoju crkvu cak i da je stara samo jedan sat!

nino

pre 20 godina

Jos jednom ponavljam, sveti Ilija bi ovoga puta trebao da otkaze "zvanicnu posjetu" jugu Srbije, ili da svojim oruzjem, (munjama i gromovima), rastjera sve te silne "vjernike i nevjernike" sto sutra navodno njemu u cast zele da proslave svoj praznik. A pravi pravoslavni vjernici, ma sa koje strane granice dolazili i ma kojoj vjerskoj opciji pripadali, prisluzice sutra svijece u cast ovom velikom svecu, svako u svojim bogomoljama ili kucama, pomolivsi se za zdravlje svojih ukucana, rodbine i prijatelja od kojih su mnogi, ne svojom voljom ostali na drugoj strani.

Veljko

pre 20 godina

U potpunosti podrzavam odluku Srpske Pravoslavne Crkve na celu sa Patrijarhom Pavlom,ako u Makedoniji hapse i ponizavaju srpske svestenike, onda makedonska delegacija nema sta da trazi u Srbiji u Srpskom manastiru Prohor Pcinjski ako pre toga ne ispuni striktne i decidirane uslove koja je nasa SPC postavila da se spreci progon nasih gradjana u koje spadaju i nasi svestenici koje maltretiraju na granici,pretresaju i ne pustaju u Makedoniju ako ne obecaju da nece vrsiti sluzbu ili ako ne idu u trecu zemlju kao tranzitni putnici,uz to i hapse srpskog mitropolita Jovana.Pa to nisu ni Nemci radili za vreme drugog svetskog rata.Da podsetim zaboravne da je ta takozvana MPC kao i crnogorska pravoslavna crkva nastala komunistickim dekretom 1963-e godine i da pre toga nikada u istoriji te dve crkve nisu postojale i da sve sto sada imaju u svom posedu su dobili cistom pljackom od titovih komunista.Nikada pre toga oni nisu nijednu crkvu izgradili,sve je to imovina SPC tako da i manastir Prohor Pcinjski koji se malazi na teritoriji Srbije je iskljucivo nasa imovina i niko nepozvan ne moze uci u niciju tudju kucu a pogotovo srpski manastir.Upozorio bih goste iz Srbije(Micunovica,Svilanovica i Mihajlovica) i Makedonije da ne pokusavaju da se mesaju u odluke Sinoda SPC i Patrijarha Pavla.

Filip

pre 20 godina

Tako malo treba da se strasti raspale !!! Da li ce Makedonska delegacija obeleziti Ilinden u Prohoru ili nece ...A jedna i druga zemlja na ivici prezivljavanja, plate najmanje u Evropi, sa napetim situacijama sa albanskim manjinama...Pa sta, neka slave. Sto bi to nama smetalo. Bratski smo, pravoslavni narodi. Sto pa i da nemaju spomen plocu u dolini Prohora. To bi trebalo da bude nesto sto zblizava a ne razdvaja. Zadnji put kada sam bio u Prohoru (pre 3 godine) manastir zaista nije dobro izgledao. Od konaka koji je bio za elitni turizam, bio je tuzan spomenik porodica izbeglih sa Kosova i Metohije kojim je SPC pruzila utociste. Ako smo vec toliki Srbi, pomozimo tim jadnim ljudima da imaju gde da zive, odvojimo sredstva da obnovimo manastir koji ce imponovati i nama i Makedoncima kao pravoslavnim vernicima. Ponudimo ruku prijateljstva, a ne zavade. Pa bar mi nemamo neke sustinske neresene stvari, ne moramo ni sada da ih stvaramo. Pozelimo im srecu i prosperitet, da im drzava napreduje u miru. Verujem da cemo imati dobar odgovor i sa druge strane.
SPC, kao i ostale crkve je inertna i nije realno da ce menjati stavove brzo. Isto tako SPC niko ne moze da odredjuje sta ce da radi na svom posedu, ukoliko to ne ugrozava opstu bezbednost. Najbolje resenje je da se dozvoli da se podigne nova spomen ploca izvan manastira, a Makedonsku delegaciju docekaju nasi zvanicnici i pozele im srecu.
By the way, isto tako Makedonska drzava ne sme da hapsi svestenike ili ne dozvoljava im ulaz u zemlju. Ja razumem da se oni (makedonska vlada) plase supremacije SPC, ali to su neka druga pitanja i ne smeju se resavati na takav nacin. SPC moze da postoji u Makedoniji, postoje razlicite crkve u razlicitim zemljama. Sigurno je da ce i MPC biti priznata verovatno pre nego kasnije, iako su promene crkvenih zakona spore. A SPC i MPC bi morale zajedno da krenu u obnovu onoga sto je i vaznije od medjusobnih trvenja - u obnovu duhovnih vrednosti ciji pad preti da unisti oba naroda.

Milan S.

pre 20 godina

SPC je potpuno u pravu.Neslaganje pojedinaca iz vlasti i crkve govori koliko smo jos uvek u postkomunistickoj vlasti.Zasto Makedonci toliko forsiraju svoju MPC,zato sto znaju da je to vazno za drzavu i narod. A mi? Sta mi radimo,brisemo nacionalno zarad "dobrosusedskih odnosa".
Narod koji nema zastavu,himnu,veru je mrtav narod.

Иван Петровић

pre 20 godina

Пошто се већ толико пише о овом манастиру, није згорег знати његову кратку историју. Манастир је подигнут између 1067 и 1071 од стране византијског цара Романа Диогена а у славу пустињака Прохора који је цару, док је још био обичан војник, прорекао да ће постати владалац Ромеја. Цар је подигао храм и посветио га Прохору. Српски краљ Милутин је обновио манастир и једини део који је остао из Милутиновог доба јесте олтар (значи јужни зид) и део северног зида. Куриозитет јесте сачувана опека са потписом српског архиепископа Саве III (друга деценија 14. века), што указује да је он имао утицаја у обнови храма. 1817. године манастир су порушили Албанци а 1898 обнавља га народ и главни ктитор Недељко Ковачевић. Манастир је нарочито битан јер је то једини манастир на територији Србије у коме се налазе мироточиве мошти, наравно Светог Прохора. Мошти се налазе узидане десно од олтара.
Везано за сам манастир, за мене је много битнија вест била да је пре десетак дана преминуо архимандрит Пајсије, игуман манастира Светог Прохора Пчињског.
Иначе, свима најтоплије препоручујем да посете манастир. Заиста је леп и вреди га видети и осетити у оба, много пута споменута, смисла, и духовном и културно историјском, како је коме по вољи.
Македонцима срећан празник.

Buendia

pre 20 godina

Ljudi, koji je ovo primitivizam na obe strane!!!! Ovo je kao u vreme krstaških ratova. Pitao bih samo sve uspaljene glave: gde vam je bre vera???? O čemu se tu priča? Ovi samo što puške ne povade (a mnogi bi voleli).
Ajde što je narod sistematski izluđivan u proteklih više od pola veka, ali ovi sveštenici čitav svoj život posvetiše Reči Božijoj, da bi sada demonstrirali neviđenu netoleranciju i mržnju, a sve oko čisto ovozemaljskih stvari. To sa verom blage veze nema.
Ili se možda varam?

ivana

pre 20 godina

Vera i Crkve ne postoje zbog popova i politike. One su u normalnim zemljama za sve otvorene. samo u nasoj to je vlasnistvo popova. Sta to nam smeta da makedonci imaju svoju crkvu? Da li ste vi uopste svi normalni koji pricate o vlasnistvu spc. Pa danas je vlasnistvo crkva a sutra ce biti njihova vlast i nad svim vernicima...
Boze oprosti ovolikim ostrascenima koji su nas toliko mnogo kostali.

bbchicago

pre 20 godina

Crkva ima pravo. Crkva hoce da zastiti svoj interest. To bi i Vatikan uradio. Cak sam odusevljen da je ovako "aktivno" reagovala.

Aleksa

pre 20 godina

Crkva(e) bi u nacelu,kao jedan od kanona,morala tretirati,s najvecom ozbiljnoscu i mogucnost da vjernici svoja "pitanja srca i duse direktno rjesavaju s Bogom,bez posrednika..."Interes Crkve,u ovom slucaju,neme nikakve veze sa interesima vjernika i vjere.U djavolje kolo zajedno su neki instrumenti vjere i politika.Oprosti im Boze,ne znaju sta rade.Pastiri se svadjaju a vukovi deru ovce!

Igor

pre 20 godina

SPC je jedna jedna ideoloski i organizacioni jedna nazadna organizaciaja koja ne podrzava pravo na razlicitost verskog misljenja. Gledajuci na retrogradna shavatanja koja SPC propagira nije za cudo sto nam se desavaju ovakve stvari. Neko je ocenio da je SPC jedina funkcionisuca instiucija u Srba i kao primer naveo govor Amfilohija na Djindjicevoj sahrani. HA! Pa ja gori i neukusniji gaf od Amfilofojevog govora nisam video, SPC je stvar proslosti, reforma crkve pod hitno!

Marko

pre 20 godina

Zasto Makedonci slave njihov nacionalni praznik u Srbiji?
Mi treba nase praznike da slavimo u Skoplju gde je krunisan car Dusan, u Prilepu Kraljevica Marka, u Bitolju gde probismo front. Neka vecno zive Skopska Crna Gora i Kumanovo!

Rakac

pre 20 godina

Godine 1991/2. sluzio sam vojsku u Vranju pa poznajem malo ondasnji mentalitet, a imao sam tuznu priliku da posmatram kako se JNA "seli" iz Makedonije i kako se ostavljaju vojni objekti bukvalno bez parketa (o prozorima da ne pricam).Na tadasnjoj granici Makedonije i Srbije bili su slabo naoruzani Makedonski vojnici kojima su nasi bukvalno "lupali cvrge".Nakon 6 godina sam imao srecnu priliku da budem u delegaciji svog grada Pozarevca, na celu sa mladim vladikom nj. prvs. Ignjatijem, u prvoj zvanicnoj poseti manstiru Hilandaru.Da bi smo stigli do Grcke morali smo da idemo preko Bugarske (!) jer nasi svestenici nisu mogli da prelaze Makedonsku granicu bez zestokih maltretiranja, cak ni velikodostojnici poput vladika! U povratku,puni zanosa i pozitivne energije iz Hilandara,podjosmo ipak preko Makedonije.S vestenici su morali da svalce mantije i odore (!!!!) ali ni to nije bilo dovoljno, prepoznali su vladiku i 3 sata nas nizbogcega drzali na granici, na suncu u autobusu uz razna "neformalna" maltretiranja i razne zahteve.Ja licno sam tada pobesneo,jer sam se setio tih istih granicara pre 5-6 godina i maltene se posvadjao sa ovim "novim".Autobus je bio pun doktora nauka,magistara,lekara i uglednih privrednika (naravno, apoliticnih) iz naseg grada, a doticnog vladiku Ignjatija da ne pominjem (dva doktorata, sekretar sinoda).Pa sad ja vas konacno pitam, gospodo zaduzena za ta "formalno pravna pitanja" u Makedoniji:kako i zasto je to maltretiranje potrebno, u kojoj to jos zemlji na svetu se ljudi na granici diskriminisu i namerno malteretiraju (cesto i ne pustaju) kada zele samo da proputuju kroz nju?A sto se versko-pravnih razmirica tice (cija je koja crkva i sto nam ne date autonomiju...) pa postoje valjda vise instance, zalite se pa ako ste u pravu to ce da se resi odmah.Pustite obicne gradjane i svestenstvo na miru, a vi politicke probleme resavajte politicki a ne diskriminacijom!

DOKONI UM

pre 20 godina

Naslov veti Vam nije dobar.
Neradi se tu o sukobu dve crkve vec o sukobu SPC i vlade Makedonije.
Stav SPC je ispravan i ja ga podrzavam. Te price o tome da smo mi bratski narodi vise ne bi trebale da prolaze kod nikog normalnog. Najbolje je da gledamo svoje interese i svoj polozaj a ako ga neko ugrozava treba zanemartiti te price o stogodisnjem prijateljtvu i tradiciji i svemu ostalom. Interes SPC je ugrozen i zato je njihova reakcija na mestu. Ako ih svetovna vlast ne podrzi to ce biti dokaz da je crkvena vlast daleko jaca i stabilnija i manje podlozna "saginjanju" u diplomatiji na koje je ministar Svilanovic izgleda navikao.

:-)

pre 20 godina

S obzirom da se Micunovic i Svilanovic nisu oglasili povodom slucaja u Makedoniji, mogli bi sada da iskoriste priliku jer ova najava MPC podrzana Vladom Makedonije ima odlike teritorijalnih aspiracija. To sigurno spada u vrh medjudrzavnih problema. Da je Srbija uradila nesto slicno, UN bi vec reagovale.

Lazar

pre 20 godina

Ma kakav bre Micunovic, pa on ne zna gde se nalazi, i stalno mu se prividja savet evrope, nema on vremena za druge stvari.
A sto makedonci oce da slave svoju drzavnost u Srbiji, i to nesto dokazuje, ili ne postoji njihova drzavnost ili nesto drugo sto spomenu ":-". Privatna svojina SPC, je ipak privatna svojina i oni ih ne zele na svom posedu. Al svejedno nije lose da oni koji zele protegnu noge, a u vestima nek puste snimak od ranijih proslava, pa nek lici da su ih pustili. Vuk sit i ovce na broju.

Perun

pre 20 godina

Kakav ministar Svilanovic ?
Dali je to u opisu posla ministra ?
Dali je crkva odvojena od drzhave u Srbiji ?
Po meni to nema smisla. To je pre svega problem dve crkve,i drzava se nebi trebala mesati. Bilo kako bilo, bice jako interesantno videti ishod citave afere o josh jedna "dva bratska naroda".

Lazar

pre 20 godina

Potpuno podrzavam stav nase Crkve jer zasto bi mi nekog ko nas maltretira pustali da radi po Srbiji sta hoce. Eto oni su rekli mi cemo da dodjemo u vas manastir da slavimo. Pa da li bi bilo normalno da ja kazem "slusaj doci cu u tvoju vikendicu da pravim zurku - a to ono sto sam te maltretirao prethodno - nema veze"

cocky DD

pre 20 godina

Tjjjaaaaaaa
izgleda utece jedna dnevnica ministru.
Doduse ova nije devizna pa valjda to nece tolko da primi srcu kolko je primio srcu to sto se srpski svestenici najbezocnije maltretiraju. A sa njima zajedno i svi mi.

Ovde u nemackoj NE postoje bogomolje mpc. Ne postoji mpc uopste. U pravoslavne hramove spc dolazili su i dolaze makedonci a ako to nekom smeta nek kaze naglas. Ili crveni i crvkeni vladari makedonije hoce sukcesiju i za imovinu spc - all around. Upozoravam vlasti Srbije da ova provakacije nije nimalno naivna. I da ce posledice po Srbiju biti mnogo vece od posledica njihovog "reformisanja". Dosta je vise dodvoravanja svima i svakome. Uzmite se u pamet, poslednji je cas.

bojan

pre 20 godina

Imaci u vidu da se radi o proslavi praznika koji je za Makedonija od velike vaznosti treba se imati malo sluha i dozvoliti da se ta proslava oddrzi.Imam osecaj da se u Srbiji ne objasnjava ovaj slucaj onako kako treba.
Proslava se oddrzava godinama tamu cak i uvreme kad su odnosi bili najgori.Vlada Srbije ima zelju da pomogne i mislim da ima dobre namere.Medzutim SPC ponasa se totalno diktatorski i pravi problem i mesa se u stvari u koje ne bi trebalo.Ona treba da spaja ljude i narode a ne da ih svadja.Ali sta mozes da oocekujes od jednog pedofila kao sto je taj Pahomije koji to radi sa decom .Makedonija ce proslaviti praznik i vako i onako i nemora uci ni u manstir ali sramota ce ostati .

Uzalud

pre 20 godina

Ako delegacija makedonske crkve dolazi u manastir, SPC ima puno pravo da zabrani. Ali, nema pravo da se mesa u poslove drzave. Ponekad stvarno idu na zivce.

Autenticni Stojan Popivoda

pre 20 godina

U sukob izmedju dve Crkve, dakle nevladine i nedrzavne organizacije, drzave ne bi trebalo da se mesaju, osim ukoliko ne pocnu da sevaju pesnice ili nesto jace.

Perun

pre 20 godina

Kroz neke komentare ovde objavljene moze se videti zastareli nachin razmishljanja u srba, koji vishe nalikuje
na tutorstvo malih naroda iz bivshih republika, a koji se sve vreme uporno negira. Makedonci, kao i Crnogorci ili Boshnjaci imaju pravo da vode svoje poslove i zemlje svojim putevima, ne pitajuci srbe sta oni o tome misle. To bi trebalo biti jasno,i u ovom pitanju medju dvema pravoslavnim crkvama. Pravo slobodnog izbora bez pritisaka. Ja licno mislim da su Makedonci kulturoloshki, jezicki blizhi Bugarima nego Srbima, pa bi njihove veze bile logicnije...

D.Savic

pre 20 godina

Problem je u tome sto ce svaki Makedonac da vam kaze da je Prohor Pcinjski-Makedonski manastir....e,kako ovde problem tek pocinje ovog puta dajem SPC(koja nema kratko pamcenje)za pravo.Pogledajte sajtove MPC...Nigde ni reci da je to nekada bio deo SPC...samo megalomanija kakvu smo retko gde videli...Danasnji Makedonci se poistovecuju sa antickim Makedoncima,govore da su oni njihovi potomci i da su se,eto,samo malo pomesali sa "slovenskim dosljacima"...U trci da se bude najstariji narod na Balkanu,zaboravljaju se prave cinjenice,menjaju teze i obmanjuje Makedonski narod koji se time gura na opasan put nacionalnog nestanka.Secate li se govora Vladike AMfilohija na Djindjicevom odru?Zar se pokazalo da SPC gresi?
Na svu srecu po Srbe,SPC zaista ima duboko pamcenje,to je ustvari jedina "organizacija u Srba" koja funkcionise...I kao sto nasa vlada ne zeli da se Crkva mesa u politiku,tako ovog puta ne treba ni vlada da se mesa u Crkvena pitanja...Prohor Pcinjski je PRVO manastir pa onda "istorijski spomenik" nastao tako sto se u Manastiru odrzalo zasedanje ASNOMA koje je zabolo jedan veliki noz srpskom narodu.I mi to treba da "slavimo"?Ni slucajno...Komentatori,pre nego li ista napisete,raspitajte se malo..

Joe

pre 20 godina

MPC ne postoji. Postoje grupice koje bi htele da tako nesto postoji, ali ih niko pametan u svetu ne priznaje. Podrzavam stav SPC i zelim im da izdrze i da ne popuste.

dr

pre 20 godina

Prvo,da se malo vratimo nakratko na rposhlih 50 i nekoliko godina unazad.
Do 40 godina proslog veka, nije niti posatojala Makedonski narod, niti Makedonija kao drzava, pa samim tim ni MPC. Zahvaljujuci komunistima, a prew svih SRBA i srbije,napravljen je vestacki narod MAKEDONSKI, te 90'tih godina prvi,koji su priznali i Makedonsku drzavu su bili SRBI sa njegovom vladom i njegovim VOZDON na celu. Dakle,opet se dokazuje ona stara"ko sta seje,to i zanje". A sto se tice mesanosti SPC u drzavne poslove,a sada i u inostrane poslove,stvarno to prevazilazi svako iscekivanje,s obzirom,da po postojecim ustavom CRKVA je odvojena od drzave.A SPC,kao sto u predjasnjim komentarima neko napomenuo,SPC-ovo tvrdo krilo,pokusava da se mesa u inostrane poslove vlade srbije a i u unutrasnje poslove,mislim da je preterano komentarisati,da je to samo nasledstvo,starog MILOSEVICEVOG rezima,koji se iskoristio SPC samo kao propagandni,hit za svoje osvajacke,i ratohuskaske pokusaje,koji su kasnije kao sto znamo,zavrsile krvoprolicem.Ne zaboravimo,jer samo je jos Makedonija uz CRNU GORU,(da ne spominjem i VOJVODINU)ostala za sada nenapadnuta od strane srpske vojke i milicije a i paravojske! Ako danas,ne mozemo ugostiti prve komsije,sa kojima smo do juce bili kao braca, kako li cemo "sutra" ugostiti NEMCE,ENGLEZE,koji su nas bombardirali,a hocemo u,i na velika usta prozivamo se na EU.
CRKVA DALJE OD DRZAVE

asdf

pre 20 godina

Kao Makedonac, smatram da je zhalosno ssto se makedonska vlast umesala u medjucrkovnim poslovima; mislim da je to trebalo da ostane "nesekularan cin". Nisam hteo da upotrebim "sveti" cin, zato ssto mi ponasanje nekih pravoslavnih svestenika nije uopste sveto (uzmite Zorana Vraniskovskog alias Jovan kao primer). Isto tako, ne mislim da je Sv. Prohor Pcinjski makedonski manastir, possto je ocigledno u Srbiji! Prethodni iskaz izgleda trivijalno, ali upravo zbog zanemarivanja "trivijalnih" cinjenica, Balkan je 10 i vise godina gorio. Manastir je lokacija na kojoj se 1944, na Ilindenu, desila konstitucija makedonske drzave u okviru tadasnje zajednice jugoslovenskih naroda. Ove godine to je od velikog znacenja zato ssto se na istom danu slavi 100 godina od Ilindenskog ustanka. Ne mislim da je znacajan broj ljudi u Makedoniji koji massta o teritorijalnim pretenzijama.
Ono ssto me je strassno uvredilo je to da, sudeci po komentarima, postoji nezanemarljivi procenat ljudi iz Srbije koji je neprijateljski nastrojen prema Makedoncima u celini. Kao kuriozitet, cak sam primetio da neki i koriste metodu “poentiranja” prema Makedoncima koja je uvvek pri ruci albanskim ekstremistima, koristeci BJRM kao drzavno ime. Da nabrojim jos neke: Makedonci su iskomplksirani, izmissljeni narod i sl. Sada ce to inicirati makedonske “patriote” i ce oni poceti da vredjaju Srbe niskim udarcima npr. kako su Srbi izgubili sve ratove i sl. Koji je rezultat toga? Rezultat je apsolutno otsustvo bilo kakve evolucije i standardno balkansko deranje “Ja sam najbolji! Ovo je moje! Ti si nula! Ja sam tu bio zajedno sa dinosaurusima!”.
Nadam se da ce ljudi ispunjeni mrznjom, i kod Srba i kod Makedonaca, nestati, isto kao i njihovi prethodnici, dinosaurusi.
Za kraj, duboko pamcenje je unistilo Balkan. Na primer, krvna osveta se zasniva na ekspertizi u dubokom pamcenju ....

zeljko dragic

pre 20 godina

SPC se po ko zna koji put pokazuje kao predvodnik svega antinaprednog, antimodernog, anticivilizacijskog u Srbiji. Nema nama Evrope sa ovakvom crkvom.

Gile

pre 20 godina

Ne mozes se odvojiti a ne dozvoliti drugima da se odvoje. Da se Da se Srpska pravoslavna crkva nije odvojila, svi bismo bili vernici Vizantijske crkve.

Perun

pre 20 godina

Ja bih samo za kraj hteo recci da se narodi radjaju, razvijaju i umiru, sto je prirodan ciklus u nashem svetu.
Isto vazhi i za crkve i religije.

Dragoljub

pre 20 godina

1. "Prohor Pcinjski" je svojina SPC.
2. Zbog toga SPC ima suvereno pravo da odluci koga hoce a koga nece (makedonski raskolnici) pri svojim objektima.
3. S obzirom da koliko znamo ne postoji zakon koji bi regulisao pristup zvanicnika jedne strane drzave manastiru "Prohor Pcinjski", vlada Srbije nema nacina da legalno utice na SPC da pusti predstavnike vlade Makedonije na svoju imovinu.

Dakle, ukoliko SPC NECE proslavu na svom posedu, ne moze joj se bas nista (naravno, moguci su zakulisni politicki pritisci, ali ne bih rekao da je Svilanovic najpogodnija osoba za to)

SRECEN ILINDEN

pre 20 godina

Po se izgleda deka njglup narod na balkanot se srbite.Vojuvaa cetiri vojni vo poslednite 10 godini i niedna ne ja dobija.Edinstveno sto dobija e site srbi vo edna drzava vo belgradski pasalak. Edinstveni prijateli sto gi imaa na balkanot bese MAKEDONECOT no i nego go izgubija. Dali spc ce dozvoli slavenje ili ne toa i ne e bitno bitno e deka tamu se odrza ASNOM i utre tamu ce se vee MAKEDONSKOTO ZNAME
bitno e deka postoi MAKEDONSKA CRKVA crkva na site MAKEDONCI.
srbi so ovoj pamet ne se stiga daleku a ne vo Evropska unija. SRECEN ILINDEN.

noname

pre 20 godina

Ako će ta crkva i biti priznata (pa i da je već tako), znači li to da je u redu kad se na njen zahtev u Makedoniji hapse sveštenici SPC! Zar to nije uzrok konkretnog problema (zabrane ulaska predstavnicima Makedonske vlasti u manastir Prohor Pčinjski). Kad će se prestati sa ovakvim samooptužujućim komentarima. Nije li to drugi vid preterivanja, drugi vid istog mentalnog sklopa samo sa drugačijim predznakom? Takvog mentalnog sklopa koji u svakom slučaju nema meru!

D.Savic

pre 20 godina

Makedonci ocekuju da im priznamo crkvu koja se samostalno odvojila al ne priznaju Vladiku Jovana koji se isto tako "samostalno odvojio"...Kojim pravom hoces nesto za sebe sto ne dajes drugima???Jos je SCP pametno postupila sto je apelovala na savest zadnjih 35 godina.Pocelo je pokazivanje misica hapsenjem Vladike Jovana,znaci li to da Makedonske raskolnike treba u Prohoru Pcinjskom nasa vlada da pohapsi???
I treba ovako,da im se pokaze ko su...

Ne, hvala!

pre 20 godina

Ne mozete kazati “MPC ne postoji” zato je sto je neko ne priznaje. MPC postoji. Ima vernike i to je to. Svidelo se to nekome ili ne – to je licna stvar, ali i stvar licne slobode i prava na ispovedanje vere. Ako je pomenuti manastir vlasnistvo SPC, onda ona moze dozvoljavati ili zabranjivati pristup svima osim ovlascenim predstavnicima vlasti svoje drzave – policiji itd.
Medjutim pravi problem sa MPC je isti kao i problem sa SPC – obe crkve sebe smatraju drzavnim crkvama, a zalosno je sto ih de facto i drzava smatra drzavnim crkvama – ili bar neki njeni predstavnici. To je zapravo u celoj ovoj prici pravi i jedini problem. Postoje dva resenja; ili da prezremo pozitivna civilizacijska dostignuca i da zadrzimo stanje postojanja drzavne crkve – ili da se setimo istorijskih lekcija iz vremena postojanja raznih drzavnih crkava, represija, mrznje, sumnjicenja, progonstava i ubijanja koja su bila direktna posledica postojanja drzavne crkve i da kazemo, “ne, hvala”, suvise je opasno da postoji crkvena drzava i drzavna crkva. Ko ima hrabrosti da kaze “ne hvala”?

zadrto-prokleto

pre 20 godina

Sveti Boze, koji ste vi ljudi! Smeta vam Papa, smetaju vam druge nacije, sada vam mozda smeta sto Makedonci ne govore srpski ili sto?
Pustite ljude neka slave sto hoce i na jeziku koji hoce. Makedonci jesu narod, imaju svoju drzavu i imaju pravo imati svoju crkvu cak i da je stara samo jedan sat!

nino

pre 20 godina

Jos jednom ponavljam, sveti Ilija bi ovoga puta trebao da otkaze "zvanicnu posjetu" jugu Srbije, ili da svojim oruzjem, (munjama i gromovima), rastjera sve te silne "vjernike i nevjernike" sto sutra navodno njemu u cast zele da proslave svoj praznik. A pravi pravoslavni vjernici, ma sa koje strane granice dolazili i ma kojoj vjerskoj opciji pripadali, prisluzice sutra svijece u cast ovom velikom svecu, svako u svojim bogomoljama ili kucama, pomolivsi se za zdravlje svojih ukucana, rodbine i prijatelja od kojih su mnogi, ne svojom voljom ostali na drugoj strani.

Veljko

pre 20 godina

U potpunosti podrzavam odluku Srpske Pravoslavne Crkve na celu sa Patrijarhom Pavlom,ako u Makedoniji hapse i ponizavaju srpske svestenike, onda makedonska delegacija nema sta da trazi u Srbiji u Srpskom manastiru Prohor Pcinjski ako pre toga ne ispuni striktne i decidirane uslove koja je nasa SPC postavila da se spreci progon nasih gradjana u koje spadaju i nasi svestenici koje maltretiraju na granici,pretresaju i ne pustaju u Makedoniju ako ne obecaju da nece vrsiti sluzbu ili ako ne idu u trecu zemlju kao tranzitni putnici,uz to i hapse srpskog mitropolita Jovana.Pa to nisu ni Nemci radili za vreme drugog svetskog rata.Da podsetim zaboravne da je ta takozvana MPC kao i crnogorska pravoslavna crkva nastala komunistickim dekretom 1963-e godine i da pre toga nikada u istoriji te dve crkve nisu postojale i da sve sto sada imaju u svom posedu su dobili cistom pljackom od titovih komunista.Nikada pre toga oni nisu nijednu crkvu izgradili,sve je to imovina SPC tako da i manastir Prohor Pcinjski koji se malazi na teritoriji Srbije je iskljucivo nasa imovina i niko nepozvan ne moze uci u niciju tudju kucu a pogotovo srpski manastir.Upozorio bih goste iz Srbije(Micunovica,Svilanovica i Mihajlovica) i Makedonije da ne pokusavaju da se mesaju u odluke Sinoda SPC i Patrijarha Pavla.

Filip

pre 20 godina

Tako malo treba da se strasti raspale !!! Da li ce Makedonska delegacija obeleziti Ilinden u Prohoru ili nece ...A jedna i druga zemlja na ivici prezivljavanja, plate najmanje u Evropi, sa napetim situacijama sa albanskim manjinama...Pa sta, neka slave. Sto bi to nama smetalo. Bratski smo, pravoslavni narodi. Sto pa i da nemaju spomen plocu u dolini Prohora. To bi trebalo da bude nesto sto zblizava a ne razdvaja. Zadnji put kada sam bio u Prohoru (pre 3 godine) manastir zaista nije dobro izgledao. Od konaka koji je bio za elitni turizam, bio je tuzan spomenik porodica izbeglih sa Kosova i Metohije kojim je SPC pruzila utociste. Ako smo vec toliki Srbi, pomozimo tim jadnim ljudima da imaju gde da zive, odvojimo sredstva da obnovimo manastir koji ce imponovati i nama i Makedoncima kao pravoslavnim vernicima. Ponudimo ruku prijateljstva, a ne zavade. Pa bar mi nemamo neke sustinske neresene stvari, ne moramo ni sada da ih stvaramo. Pozelimo im srecu i prosperitet, da im drzava napreduje u miru. Verujem da cemo imati dobar odgovor i sa druge strane.
SPC, kao i ostale crkve je inertna i nije realno da ce menjati stavove brzo. Isto tako SPC niko ne moze da odredjuje sta ce da radi na svom posedu, ukoliko to ne ugrozava opstu bezbednost. Najbolje resenje je da se dozvoli da se podigne nova spomen ploca izvan manastira, a Makedonsku delegaciju docekaju nasi zvanicnici i pozele im srecu.
By the way, isto tako Makedonska drzava ne sme da hapsi svestenike ili ne dozvoljava im ulaz u zemlju. Ja razumem da se oni (makedonska vlada) plase supremacije SPC, ali to su neka druga pitanja i ne smeju se resavati na takav nacin. SPC moze da postoji u Makedoniji, postoje razlicite crkve u razlicitim zemljama. Sigurno je da ce i MPC biti priznata verovatno pre nego kasnije, iako su promene crkvenih zakona spore. A SPC i MPC bi morale zajedno da krenu u obnovu onoga sto je i vaznije od medjusobnih trvenja - u obnovu duhovnih vrednosti ciji pad preti da unisti oba naroda.

Milan S.

pre 20 godina

SPC je potpuno u pravu.Neslaganje pojedinaca iz vlasti i crkve govori koliko smo jos uvek u postkomunistickoj vlasti.Zasto Makedonci toliko forsiraju svoju MPC,zato sto znaju da je to vazno za drzavu i narod. A mi? Sta mi radimo,brisemo nacionalno zarad "dobrosusedskih odnosa".
Narod koji nema zastavu,himnu,veru je mrtav narod.

Иван Петровић

pre 20 godina

Пошто се већ толико пише о овом манастиру, није згорег знати његову кратку историју. Манастир је подигнут између 1067 и 1071 од стране византијског цара Романа Диогена а у славу пустињака Прохора који је цару, док је још био обичан војник, прорекао да ће постати владалац Ромеја. Цар је подигао храм и посветио га Прохору. Српски краљ Милутин је обновио манастир и једини део који је остао из Милутиновог доба јесте олтар (значи јужни зид) и део северног зида. Куриозитет јесте сачувана опека са потписом српског архиепископа Саве III (друга деценија 14. века), што указује да је он имао утицаја у обнови храма. 1817. године манастир су порушили Албанци а 1898 обнавља га народ и главни ктитор Недељко Ковачевић. Манастир је нарочито битан јер је то једини манастир на територији Србије у коме се налазе мироточиве мошти, наравно Светог Прохора. Мошти се налазе узидане десно од олтара.
Везано за сам манастир, за мене је много битнија вест била да је пре десетак дана преминуо архимандрит Пајсије, игуман манастира Светог Прохора Пчињског.
Иначе, свима најтоплије препоручујем да посете манастир. Заиста је леп и вреди га видети и осетити у оба, много пута споменута, смисла, и духовном и културно историјском, како је коме по вољи.
Македонцима срећан празник.

Buendia

pre 20 godina

Ljudi, koji je ovo primitivizam na obe strane!!!! Ovo je kao u vreme krstaških ratova. Pitao bih samo sve uspaljene glave: gde vam je bre vera???? O čemu se tu priča? Ovi samo što puške ne povade (a mnogi bi voleli).
Ajde što je narod sistematski izluđivan u proteklih više od pola veka, ali ovi sveštenici čitav svoj život posvetiše Reči Božijoj, da bi sada demonstrirali neviđenu netoleranciju i mržnju, a sve oko čisto ovozemaljskih stvari. To sa verom blage veze nema.
Ili se možda varam?

ivana

pre 20 godina

Vera i Crkve ne postoje zbog popova i politike. One su u normalnim zemljama za sve otvorene. samo u nasoj to je vlasnistvo popova. Sta to nam smeta da makedonci imaju svoju crkvu? Da li ste vi uopste svi normalni koji pricate o vlasnistvu spc. Pa danas je vlasnistvo crkva a sutra ce biti njihova vlast i nad svim vernicima...
Boze oprosti ovolikim ostrascenima koji su nas toliko mnogo kostali.

bbchicago

pre 20 godina

Crkva ima pravo. Crkva hoce da zastiti svoj interest. To bi i Vatikan uradio. Cak sam odusevljen da je ovako "aktivno" reagovala.

Aleksa

pre 20 godina

Crkva(e) bi u nacelu,kao jedan od kanona,morala tretirati,s najvecom ozbiljnoscu i mogucnost da vjernici svoja "pitanja srca i duse direktno rjesavaju s Bogom,bez posrednika..."Interes Crkve,u ovom slucaju,neme nikakve veze sa interesima vjernika i vjere.U djavolje kolo zajedno su neki instrumenti vjere i politika.Oprosti im Boze,ne znaju sta rade.Pastiri se svadjaju a vukovi deru ovce!

Igor

pre 20 godina

SPC je jedna jedna ideoloski i organizacioni jedna nazadna organizaciaja koja ne podrzava pravo na razlicitost verskog misljenja. Gledajuci na retrogradna shavatanja koja SPC propagira nije za cudo sto nam se desavaju ovakve stvari. Neko je ocenio da je SPC jedina funkcionisuca instiucija u Srba i kao primer naveo govor Amfilohija na Djindjicevoj sahrani. HA! Pa ja gori i neukusniji gaf od Amfilofojevog govora nisam video, SPC je stvar proslosti, reforma crkve pod hitno!

Marko

pre 20 godina

Zasto Makedonci slave njihov nacionalni praznik u Srbiji?
Mi treba nase praznike da slavimo u Skoplju gde je krunisan car Dusan, u Prilepu Kraljevica Marka, u Bitolju gde probismo front. Neka vecno zive Skopska Crna Gora i Kumanovo!

Rakac

pre 20 godina

Godine 1991/2. sluzio sam vojsku u Vranju pa poznajem malo ondasnji mentalitet, a imao sam tuznu priliku da posmatram kako se JNA "seli" iz Makedonije i kako se ostavljaju vojni objekti bukvalno bez parketa (o prozorima da ne pricam).Na tadasnjoj granici Makedonije i Srbije bili su slabo naoruzani Makedonski vojnici kojima su nasi bukvalno "lupali cvrge".Nakon 6 godina sam imao srecnu priliku da budem u delegaciji svog grada Pozarevca, na celu sa mladim vladikom nj. prvs. Ignjatijem, u prvoj zvanicnoj poseti manstiru Hilandaru.Da bi smo stigli do Grcke morali smo da idemo preko Bugarske (!) jer nasi svestenici nisu mogli da prelaze Makedonsku granicu bez zestokih maltretiranja, cak ni velikodostojnici poput vladika! U povratku,puni zanosa i pozitivne energije iz Hilandara,podjosmo ipak preko Makedonije.S vestenici su morali da svalce mantije i odore (!!!!) ali ni to nije bilo dovoljno, prepoznali su vladiku i 3 sata nas nizbogcega drzali na granici, na suncu u autobusu uz razna "neformalna" maltretiranja i razne zahteve.Ja licno sam tada pobesneo,jer sam se setio tih istih granicara pre 5-6 godina i maltene se posvadjao sa ovim "novim".Autobus je bio pun doktora nauka,magistara,lekara i uglednih privrednika (naravno, apoliticnih) iz naseg grada, a doticnog vladiku Ignjatija da ne pominjem (dva doktorata, sekretar sinoda).Pa sad ja vas konacno pitam, gospodo zaduzena za ta "formalno pravna pitanja" u Makedoniji:kako i zasto je to maltretiranje potrebno, u kojoj to jos zemlji na svetu se ljudi na granici diskriminisu i namerno malteretiraju (cesto i ne pustaju) kada zele samo da proputuju kroz nju?A sto se versko-pravnih razmirica tice (cija je koja crkva i sto nam ne date autonomiju...) pa postoje valjda vise instance, zalite se pa ako ste u pravu to ce da se resi odmah.Pustite obicne gradjane i svestenstvo na miru, a vi politicke probleme resavajte politicki a ne diskriminacijom!