Četvrtak, 31.07.2003.

14:46

Sukob dve crkve prerasta u međudržavni sukob

Izvor: B92

Sukob dve crkve prerasta u meðudržavni sukob IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

Zoki, Vancouver

pre 20 godina

Kao prvo, makedonske proslave u Manastiru Prohor Pcinjski nemaju veze sa Ilindenskim ustankom i Krusevom - nego sa komunistickim sedeljkama na kojima su proglasavane republike i drzave. I spomen tabla na manastiru nije imala veze sa ustankom protiv Turaka, nego sa "narodno-oslobodilackom borbom i socijalistickom revolucijom".

Razumem zelju g. Micunovica da sa svojim drugovima iz bratske Makedonije proslavi ovaj znacajan praznik onako kako su i naucili, uz jagnjece pecenje i hladno pivo. To mu medjutim ne daje za pravo da proslavu organizuje na tudjoj imovini. Vreme u kome su jagnjece brigade u prigodnim prilikama okupirale manastire je proslo.

Sa stavovima SPC ne moram biti saglasan - medjutim, uvek cu podrzati njihovo pravo da sami odlucuju ko i pod kakvim uslovima moze da ih poseti.

Vera

pre 20 godina

Kao prvo, naša država se nije oglasila ni protestnom notom zbog napada na njenog građanina u Makedoniji (nebitno je to što je on sveštenik.Ako se država ne oglašava, to ne znači da SPC ne može reći svoje mišljenje, a u svoju kuću može pustiti koga hoće odnosno onog ko to zaslužuje.
Gospodin Svilanović, koji se rodio pedesetak kilometara od tog manastira trebao bi da zna ko je tu vekovima živeo, a ne da iz diplomatskih razloga otuđuje teritoriju svoje države. Ne može se uvek baš preko svega preći mirno i pognute glave.

kosta

pre 20 godina

U potpunosti podrzavam stav SPC.Neznam zasto se drug Micunovic na ovaj sramni udvornicki nacin umesao u sukob.Zasto on nije komentarisao hapsenje svestenika SPC u Makedoniji.Ni njemu tamosnje vlasti nisu dozvolile da udje u Crkvu i odrzi sveti cin krstenja vec su ga uhapsile.Znaci da su makedonske vlasti ispostovale zahtev njihove Crkve i zabranile pristup svesteniku SPC.
Sada bi nase vlasti trebale da ispostuju politiku SPC ili da se bar ne mesaju a pogotovu ne politicari ateisti koji su poznati po pricama da su posle rata ucestvovali u raznim vidovima blacenja SPC i njenog svestenstva.

drago

pre 20 godina

Jedno vreme Makedonija je bila u sporu sa Srbijom oko vlasnistva teritorije oko manastira. Da li ovakvim ponasanjem zvanicna Makedonija jos uvek pokazuje da ima teritorijalnih pretenzija prem Juznoj Srbiji?

Aleksandra J.

pre 20 godina

Ja sam ocekivala ovakvu vrstu incidenta, nikakvo iznenadjenje nije ponasanje makedoskih vlasti. Osilili su se. To bi bilo cak i u redu da tu drzavicu velicine Toronta na stvori prvo Tito, pa onda u stvari amerikanci. Jos jedna marionetska vlada , ali na teritoriji Balkana. Nisu tu drzavu stekli trudom i uz zrtve. Kao sto nam je svima poznato da bi se drzva stvorila , mnogo ih mora poginuti. Drzava se ne dobija na tacni. Kako je stvorena Frnacuska, Britanija.. Nemcaka gospodo Makedonci?. U cijoj bi vi drzavi sad da proslavljate drzavnost? Tudjoj. Sta to znaci ? Politicku provokaciju sa odgovarajucim posledicama. Da se razumemo, marionete nista ne rade na svoju ruku, sto znaci da iza ove politicke provokacije stoje mnogo krupnije zverke, kojima odgovara nestabilnost u tom delu Balkana.
Ukoliko, ne SPC, nego vlast dozvoli njihov dolazak znaci da samu sebe i Srpsku drzavu diskredituje. Ne treba se obazirati na makedonsko busanje u grudi kako je to sad njhovo. Ono sto se vodi od 1963 god. ima malo sta sto mu pripada . Oni znaju da su 80% manastira u Makedoniji izgradili sprpski vladari jer je to Bila Srbija. Ako ne Srbija onda Grcka i Bugarska. Sama makedonska zastava je falsifikat, simbol uzet od Grka, za vreme vladavine Aleksandra makedonskog( i on je naprasno postao Makedonac)Zato ih Grci i ne priznaju.
Kao i uvek okrecu se kako vetar duva, znaju da smo u vazalskom odnosu sa Amerikom pa koriste priliku da izlece svoje komplekse. Na ovako nesto se ne treba obazirati, srpske vlasti treba da ignorisu ovakve provokacije , a mediji da ne pridaju vaznost ovakvim glupostima. Time sto se toliko prica o tome samo im se uvecava 'znacaj".Gospodine Micunovicu, sta mislite kako bi bilo da recimo srpska drzavna delegacija zahteva da proslavi Vidovdan u AjaSofiji , kako bi reagovale Turske vlasti. Verovatno sa odusevljenjem pa to je bila pravoslavna crkva i jos je kulturni spomenik.

Zoran

pre 20 godina

Sta se desava sa nasim Episkopima?. Crkva je jos uvek odvojena od drzave, pa nije lepo drzavi praviti probleme. Imam utisak da se u zadnje vreme Episkopi trude da stvore probleme ovoj vladi i sadasnjoj drzavi Srbiji. Za vreme komunizma i u proteklih 12 Milosevicevih godina nisu se bas oglasavali protiv rezima, cast izuzecima kojih je zaista malo. Zasto izazivati sukobe sa pravoslavnom bracom svi smo mi HRISCANI. Mozda gresim ali je mene moja SPC tako ucila i u to verujem.

Branislav Zekic Zeka

pre 20 godina

Samoizabrani predsednik Parlamenta SCG Dragoljub Micunovic bi da komanduje i u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Istaknuti clan KPJ i SKJ bi sada da dozvoli svojim politickim istomisljenicima iz Makedonije da skrnave verski objekat Srpske pravoslavne crkve i da u manastiru Prohor Pcinjski proslave svoj zakasneli AVNOJ (1943.g.) uz postavljanje nekakvih skaradnih spomen ploca, sa petokrakom, naravno.

Savov Ljubiša Jagodina, Pomoravlje,Centralna Srbija

pre 20 godina

Gospodin Mićunović bi mogao da razmisli, da li svoju krsnu slavu, ili ako ima i neke svetkovne dane ("Mićunden"), proslavljuje u svojoj kući ili to radi u nečijoj tuđoj kući. Neka brine on o gostima u svom parlamentu, koga poziva da dođe, ko mu je nepoželjan ili poželjan, a neka ostavi Božju kuću kod nas Srba, tj. SPC, da sama donosi odluku koga može primiti u svoju kuću, portu ili na platou ispred česme kod manastira, jer i ta česma pripada SPC.
Pa valjda će se konačno poceti poštovati nečija privatna svojina i privatni posed, i mogućnost da se nezvani,nepoželjni i u krajnjem kontekstu nedobronamerni i zluradi gosti na fin i civilizovan način odvrate od nepoželjne i nasilne posete.
Slovenska braćo iz BMRJ, "Nije teško biti Fin". Pa i Vi sigurno ne bi dozvolili na primer obeležavanje albanske "Prizrenske Lige" u makedonskom Tetovu.
Svako je u svojoj kući domaćin. Vladajte se po zakonima domaćina, i nemojte da u zavisnosti od situacije kada Vam odgovara da državničke poslove zamenjujete Crkvenim i obratno.

Zole

pre 20 godina

Odlicno. Hajde sada malo da ratujemo i sa Makedoncima. Ne sumnjam da ce i oni da dobiju rat protiv nas... ma krajnje je vreme da zabranimo popovima da preterano popuju.

Ptica

pre 20 godina

Prvo zasto G. Svilanovic nije isao da razgovara sa G. ambasadorom kad je nasem svesteniku zabranjen ulaz u crkvu na teritoriji Makedonije?
I Drugo ovo je dobra lekcija Makedonskoj drzavi, da kad podlegne pritisku svoje crkve, vidi kako to izgleda kad se tako nesto desi sa suprotne strane.

Nebojsa

pre 20 godina

Vidim komunisti ponovo jasu na celu sa gosn. Micunovicem. Brzo je evoluirao od price o tome kako drzavne rezerve treba koristiti za narodne kuhinje, do ove o tome kako su manastiri pre svega "kulturni spomenici" pa kao takvi moraju biti dostupni svima. Time verovatno opravdava one oziljke od metaka na zidovima Studenice koje njegovi dicni komunisti ostavise , eno jos se i danas mogu videti, a sve u duhu ocuvanja "kulturnih spomenika". I na kraju, probaj Micunovicu da u nekoj dzamiji odrzish politicki skup ako mozes.

Milos Ilic

pre 20 godina

Svadje i sukobi na stranu. Pitam se oko ccega se sukobljavaju ako odvojimo materialno od duhovnog.
Jedino mi nije jasno zassto se dan drzzavnosti slavi u inostranstvu a ne sopstvenoj drzzavi.
Da li je ovo dokaz koliko je bilo apsurdno osamostavljivanje pojedinih drzzavica i cepanje zajedniccke drzzave tesskom mukom i krvlju stvaranom kroz vekove?
Koliko god granica da udarimo prostor ostaje uvek isti samo ssto ima visse taraba sa preskakanje.

Vladimir

pre 20 godina

E moj gospodine Micunovicu.
Upravo tako su se ponasali i komunisti prema crkvi, pa smo zbog toga i iznedrili jednog Milosevica koji je hteo da ispravi ono sto je vec bilo izgubljeno, a pritom jos pocinio i zlocine.
Znaci, pamet u glavu, a pogled prema Bogu, pa pokazite malo vise postovanja prema SPC i njenim iskrenim vernicima, da ne bi izgubili i ono malo sto je preostalo.

Sto se tice ovde vec postavljenih komentara, jedino sto mogu da primetim jeste da je to cist produkt komunistickog vremena i ovog novog "kvazidemokratskog" gde je vazno slaviti slave i ici u crkvu ne u slavu Boga, vec zbog samoljublja i slavoljublja.

Zahvaljujem.

zoki

pre 20 godina

Potpuno podrzavam SPC u nameri da ne pusti Makedonce u manastir ukoliko se ne izvine i napismeno daju garancije da vise nece maltretirati svestenike SPC.
Gosp. Micunovicu poruka da je to pre svega manastir pa onda spomenik i nije vise on taj koji ce odredjivati gde ce i sta ce se desavati. Sta je on preduzeo da se sprece sramotni postupci prema svestenstvu SPC i gradjanima Srbije? Po onome sto znamo, nista. Zbog toga treba da ga je sramota.

Rajo

pre 20 godina

Gospodine Micunovicu,
nije manastir ni vasa ni komunisticka prcija, pa da vi odredjujete ko tamo moze, a ko ne moze doci. To je privatno vlasnistvo SPC (a privatno vlasnistvo je svetinja, zar ne reformisti?) i samo vlasnik moze da dozvoli ili ne dozvoli dolazak makedonske delegacije!

Tvrtko

pre 20 godina

Pitam se hoce li se u srbiji ista ikada promijeniti. U zadnjih 10 godina Srbija je ratovala sa Slovencima, Hrvatima, Bosnjacima, Albancima, samo jos Makedonci nedostaju. Pa vama Srbima bas niko ne valja, a kao htjeli ste zajednicku drzavu-koja hipokrizija. Ili je mozda Milosevic ipak u pravu i "celi svet" je u zavjeri protiv Srba, ukljucujuci i ove male balkanske narode.

Miroljub

pre 20 godina

Koliko ja razumem ceo problem je sada u tome što je makedonska vlast u potpunosti stala iza svoje crkve, dok vlasti u Srbiji pokušavaju da NE kažu ni popu pop, ni bobu bob!

murteza

pre 20 godina

Ovo nema smisla zaista.Crkva da zatvara vrata to se retko cuje.Zasto, kome smeta poseta klera i vjernika?! Bilo je dosta vjerskih nesporazuma na bivsim prostorima Yu i sada mora se posteno postupat sa svima bilo gde, jer to vodi u mrak! Sporazum i dobra rjec otvarace vrata i to fali nama svima.

Dusko

pre 20 godina

Dragoljub Micunovic se opet ponasa kao pravi komunista i kao Bogoborac,ateista je covek koji nije religiozan ali se ne bori protiv religije i ne pokusava da se mesa u nesto sto ne zna.Bogoborac je nesto sasvim suprotno i to je bilo svojstveno radikalnim komunistima kao sto je i Micunovic.

Veljko

pre 20 godina

Smesno je da neki Momcilo izjavi da je srpski manastir Prohor Pcinjski makedonski kada makedonska crkva nije ni postojala do 1963-e godine kada su titovi komunisti odlucili da izmisle makedonsku i crnogorsku crkvu a zna se kada je ozidan mnastir Prohor Pcinjski.Isto tako bruka je da mirodjija za sve Dragoljub Micunovic izjavi da je crkva kulturni spomenik i da ne moze crkva da zabrani ulazak nekim strancima u svoj manastir.Pa neka lepo Micunovic primi tu delegaciju u svoju kucu jer je verovatno i njegova kuca kulturni spomenik a srpska crkva je pre svega duhovno steciste i svetinja srpskog naroda.Te komunisticke parole vise ne vaze,Tito je umro,Sloba je u Hagu, a ovi njihovi zamenici nemaju nikakav autoritet.Isto i za Svilanovica,njegova je pre svega duznost da zastiti srpske gradjane i svestenike koji su potpuno diskriminisani i ponizeni u Makedoniji, a oni ne cine ama bas nista da ih zastite.Pa sta se desilo zbog ovaca i nekoliko cobana na Foklandima. Patrijarh Pavle je lepo rekao sta je imao i neka niko ne pokusava na dan naseg sveca Svetog Ilije gromovnika da pokusava da provocira srpski narod i srpsku pravoslavnu crkvu.

Bob Marley

pre 20 godina

Jos nam samo nedostaje da se i sa Makedoncima posvadjamo i to zbog nesporazuma dve pravoslavne crkve. Crkve nemaju pravo da se mesaju u drzavna pitanja i tacka.

sasa, berlin

pre 20 godina

Prof. Micunovic je dao dobru izjavu - ne znas ciji su popovi gori: da li nasi, ili makedonski. Na sta to lici? I oni sad treba da nam budu duhovni uzor?

Dzoni

pre 20 godina

Vidim stara ekipa ponovo izbacuje pricu o "kulturnim spomenicima"... Tim manastirom upravlja srpska Pravoslavna Crkva i ima potpuno pravo da pusti -ili ne pusti- unutra koga hoce. I jos majstor optuzuje srpsku Pravoslavnu Crkvu (!) da nam kvari drzavne odnose sa Makedonijom - dok makedonske vlasti sprovode neku vrstu verskog aparthejda. Ljudi iz bivseg vremena sa starim manirima....Pa moze se do Soluna i preko Bugarske, a tamosnja policija ne hapsi svestenike na krstenjima.

deda

pre 20 godina

Ma dajte ljudi, zar da se zbog toga svadjamo? Pa praznik je to za sve pravoslavne, bez obzira kojoj pravoslavnoj crkvi pripadaju - sva ova trenja apsolutno nisu u duhu pravoslavlja...

Milica

pre 20 godina

U potpunosti podrzavam SPC. I ne treba da ih puste u manastir, kada se tako makedonske vlasti ponasaju prema srpskim svestenicima. A makedonska drzava nije smela da se mesa u crkvene zadjevice, nego je trebalo da ostane po strani. Ali, to je druga prica. Vazno da im SPC ne dozvoli da udju i to je dobro. Kako sejes, tako zanjes.

Dejan

pre 20 godina

Na ovim prostorima Crkva je jedna. Revolucionarne metode u njenom funkcionisanju dosada nisu davale rezultate. Nadajmo se da ce tako biti i sa crnogorskom ili makedonskom crkvom. Ne treba ih braniti ali neka se same postaraju za svoje bogomolje.

cocky DD

pre 20 godina

Zalosno
Zalosno
Zalosno

Pa koga predstavlja ova mirodjija u svakoj corbi Svilanovic. Daj bre upisite ga u folklornu sekciju ako mu je do putovanja.

Nemam reci dokle ce vise da nas ponizavaju. Pa to malo crkve je jos jedino sto spaja ove nikakve srbe, sto ovde napolju, sto dole, pa cak i to hoce da uniste. Djiki je teko i kapom i sakom da se zavrsi hram Svetog Save, a vi vidite sve razvucite sto mozete. Ne boli to sto nasrcu ovi nesrbi i neljudi na crkvu, od njih je to i ocekivati. Al ovo domace zlo, e od toga goreg nema.

Mile

pre 20 godina

Momcilo, ja sam rodjen u mestu Klenike, kod Prohora Pcinjskog. Nesto bas ne poznajem Makedonce iz Prohora Pcinjskog i dole do Kumanova. Malo prodji tim krajem, pa onda pisi budalastine.

cocky DD

pre 20 godina

Zalosno
Zalosno
Zalosno

Pa koga predstavlja ova mirodjija u svakoj corbi Svilanovic. Daj bre upisite ga u folklornu sekciju ako mu je do putovanja.

Nemam reci dokle ce vise da nas ponizavaju. Pa to malo crkve je jos jedino sto spaja ove nikakve srbe, sto ovde napolju, sto dole, pa cak i to hoce da uniste. Djiki je teko i kapom i sakom da se zavrsi hram Svetog Save, a vi vidite sve razvucite sto mozete. Ne boli to sto nasrcu ovi nesrbi i neljudi na crkvu, od njih je to i ocekivati. Al ovo domace zlo, e od toga goreg nema.

Dejan

pre 20 godina

Na ovim prostorima Crkva je jedna. Revolucionarne metode u njenom funkcionisanju dosada nisu davale rezultate. Nadajmo se da ce tako biti i sa crnogorskom ili makedonskom crkvom. Ne treba ih braniti ali neka se same postaraju za svoje bogomolje.

Mile

pre 20 godina

Momcilo, ja sam rodjen u mestu Klenike, kod Prohora Pcinjskog. Nesto bas ne poznajem Makedonce iz Prohora Pcinjskog i dole do Kumanova. Malo prodji tim krajem, pa onda pisi budalastine.

Milica

pre 20 godina

U potpunosti podrzavam SPC. I ne treba da ih puste u manastir, kada se tako makedonske vlasti ponasaju prema srpskim svestenicima. A makedonska drzava nije smela da se mesa u crkvene zadjevice, nego je trebalo da ostane po strani. Ali, to je druga prica. Vazno da im SPC ne dozvoli da udju i to je dobro. Kako sejes, tako zanjes.

sasa, berlin

pre 20 godina

Prof. Micunovic je dao dobru izjavu - ne znas ciji su popovi gori: da li nasi, ili makedonski. Na sta to lici? I oni sad treba da nam budu duhovni uzor?

deda

pre 20 godina

Ma dajte ljudi, zar da se zbog toga svadjamo? Pa praznik je to za sve pravoslavne, bez obzira kojoj pravoslavnoj crkvi pripadaju - sva ova trenja apsolutno nisu u duhu pravoslavlja...

Bob Marley

pre 20 godina

Jos nam samo nedostaje da se i sa Makedoncima posvadjamo i to zbog nesporazuma dve pravoslavne crkve. Crkve nemaju pravo da se mesaju u drzavna pitanja i tacka.

Dzoni

pre 20 godina

Vidim stara ekipa ponovo izbacuje pricu o "kulturnim spomenicima"... Tim manastirom upravlja srpska Pravoslavna Crkva i ima potpuno pravo da pusti -ili ne pusti- unutra koga hoce. I jos majstor optuzuje srpsku Pravoslavnu Crkvu (!) da nam kvari drzavne odnose sa Makedonijom - dok makedonske vlasti sprovode neku vrstu verskog aparthejda. Ljudi iz bivseg vremena sa starim manirima....Pa moze se do Soluna i preko Bugarske, a tamosnja policija ne hapsi svestenike na krstenjima.

murteza

pre 20 godina

Ovo nema smisla zaista.Crkva da zatvara vrata to se retko cuje.Zasto, kome smeta poseta klera i vjernika?! Bilo je dosta vjerskih nesporazuma na bivsim prostorima Yu i sada mora se posteno postupat sa svima bilo gde, jer to vodi u mrak! Sporazum i dobra rjec otvarace vrata i to fali nama svima.

Veljko

pre 20 godina

Smesno je da neki Momcilo izjavi da je srpski manastir Prohor Pcinjski makedonski kada makedonska crkva nije ni postojala do 1963-e godine kada su titovi komunisti odlucili da izmisle makedonsku i crnogorsku crkvu a zna se kada je ozidan mnastir Prohor Pcinjski.Isto tako bruka je da mirodjija za sve Dragoljub Micunovic izjavi da je crkva kulturni spomenik i da ne moze crkva da zabrani ulazak nekim strancima u svoj manastir.Pa neka lepo Micunovic primi tu delegaciju u svoju kucu jer je verovatno i njegova kuca kulturni spomenik a srpska crkva je pre svega duhovno steciste i svetinja srpskog naroda.Te komunisticke parole vise ne vaze,Tito je umro,Sloba je u Hagu, a ovi njihovi zamenici nemaju nikakav autoritet.Isto i za Svilanovica,njegova je pre svega duznost da zastiti srpske gradjane i svestenike koji su potpuno diskriminisani i ponizeni u Makedoniji, a oni ne cine ama bas nista da ih zastite.Pa sta se desilo zbog ovaca i nekoliko cobana na Foklandima. Patrijarh Pavle je lepo rekao sta je imao i neka niko ne pokusava na dan naseg sveca Svetog Ilije gromovnika da pokusava da provocira srpski narod i srpsku pravoslavnu crkvu.

Dusko

pre 20 godina

Dragoljub Micunovic se opet ponasa kao pravi komunista i kao Bogoborac,ateista je covek koji nije religiozan ali se ne bori protiv religije i ne pokusava da se mesa u nesto sto ne zna.Bogoborac je nesto sasvim suprotno i to je bilo svojstveno radikalnim komunistima kao sto je i Micunovic.

Miroljub

pre 20 godina

Koliko ja razumem ceo problem je sada u tome što je makedonska vlast u potpunosti stala iza svoje crkve, dok vlasti u Srbiji pokušavaju da NE kažu ni popu pop, ni bobu bob!

Tvrtko

pre 20 godina

Pitam se hoce li se u srbiji ista ikada promijeniti. U zadnjih 10 godina Srbija je ratovala sa Slovencima, Hrvatima, Bosnjacima, Albancima, samo jos Makedonci nedostaju. Pa vama Srbima bas niko ne valja, a kao htjeli ste zajednicku drzavu-koja hipokrizija. Ili je mozda Milosevic ipak u pravu i "celi svet" je u zavjeri protiv Srba, ukljucujuci i ove male balkanske narode.

Ptica

pre 20 godina

Prvo zasto G. Svilanovic nije isao da razgovara sa G. ambasadorom kad je nasem svesteniku zabranjen ulaz u crkvu na teritoriji Makedonije?
I Drugo ovo je dobra lekcija Makedonskoj drzavi, da kad podlegne pritisku svoje crkve, vidi kako to izgleda kad se tako nesto desi sa suprotne strane.

Nebojsa

pre 20 godina

Vidim komunisti ponovo jasu na celu sa gosn. Micunovicem. Brzo je evoluirao od price o tome kako drzavne rezerve treba koristiti za narodne kuhinje, do ove o tome kako su manastiri pre svega "kulturni spomenici" pa kao takvi moraju biti dostupni svima. Time verovatno opravdava one oziljke od metaka na zidovima Studenice koje njegovi dicni komunisti ostavise , eno jos se i danas mogu videti, a sve u duhu ocuvanja "kulturnih spomenika". I na kraju, probaj Micunovicu da u nekoj dzamiji odrzish politicki skup ako mozes.

Vladimir

pre 20 godina

E moj gospodine Micunovicu.
Upravo tako su se ponasali i komunisti prema crkvi, pa smo zbog toga i iznedrili jednog Milosevica koji je hteo da ispravi ono sto je vec bilo izgubljeno, a pritom jos pocinio i zlocine.
Znaci, pamet u glavu, a pogled prema Bogu, pa pokazite malo vise postovanja prema SPC i njenim iskrenim vernicima, da ne bi izgubili i ono malo sto je preostalo.

Sto se tice ovde vec postavljenih komentara, jedino sto mogu da primetim jeste da je to cist produkt komunistickog vremena i ovog novog "kvazidemokratskog" gde je vazno slaviti slave i ici u crkvu ne u slavu Boga, vec zbog samoljublja i slavoljublja.

Zahvaljujem.

Rajo

pre 20 godina

Gospodine Micunovicu,
nije manastir ni vasa ni komunisticka prcija, pa da vi odredjujete ko tamo moze, a ko ne moze doci. To je privatno vlasnistvo SPC (a privatno vlasnistvo je svetinja, zar ne reformisti?) i samo vlasnik moze da dozvoli ili ne dozvoli dolazak makedonske delegacije!

zoki

pre 20 godina

Potpuno podrzavam SPC u nameri da ne pusti Makedonce u manastir ukoliko se ne izvine i napismeno daju garancije da vise nece maltretirati svestenike SPC.
Gosp. Micunovicu poruka da je to pre svega manastir pa onda spomenik i nije vise on taj koji ce odredjivati gde ce i sta ce se desavati. Sta je on preduzeo da se sprece sramotni postupci prema svestenstvu SPC i gradjanima Srbije? Po onome sto znamo, nista. Zbog toga treba da ga je sramota.

Milos Ilic

pre 20 godina

Svadje i sukobi na stranu. Pitam se oko ccega se sukobljavaju ako odvojimo materialno od duhovnog.
Jedino mi nije jasno zassto se dan drzzavnosti slavi u inostranstvu a ne sopstvenoj drzzavi.
Da li je ovo dokaz koliko je bilo apsurdno osamostavljivanje pojedinih drzzavica i cepanje zajedniccke drzzave tesskom mukom i krvlju stvaranom kroz vekove?
Koliko god granica da udarimo prostor ostaje uvek isti samo ssto ima visse taraba sa preskakanje.

Savov Ljubiša Jagodina, Pomoravlje,Centralna Srbija

pre 20 godina

Gospodin Mićunović bi mogao da razmisli, da li svoju krsnu slavu, ili ako ima i neke svetkovne dane ("Mićunden"), proslavljuje u svojoj kući ili to radi u nečijoj tuđoj kući. Neka brine on o gostima u svom parlamentu, koga poziva da dođe, ko mu je nepoželjan ili poželjan, a neka ostavi Božju kuću kod nas Srba, tj. SPC, da sama donosi odluku koga može primiti u svoju kuću, portu ili na platou ispred česme kod manastira, jer i ta česma pripada SPC.
Pa valjda će se konačno poceti poštovati nečija privatna svojina i privatni posed, i mogućnost da se nezvani,nepoželjni i u krajnjem kontekstu nedobronamerni i zluradi gosti na fin i civilizovan način odvrate od nepoželjne i nasilne posete.
Slovenska braćo iz BMRJ, "Nije teško biti Fin". Pa i Vi sigurno ne bi dozvolili na primer obeležavanje albanske "Prizrenske Lige" u makedonskom Tetovu.
Svako je u svojoj kući domaćin. Vladajte se po zakonima domaćina, i nemojte da u zavisnosti od situacije kada Vam odgovara da državničke poslove zamenjujete Crkvenim i obratno.

Zole

pre 20 godina

Odlicno. Hajde sada malo da ratujemo i sa Makedoncima. Ne sumnjam da ce i oni da dobiju rat protiv nas... ma krajnje je vreme da zabranimo popovima da preterano popuju.

Branislav Zekic Zeka

pre 20 godina

Samoizabrani predsednik Parlamenta SCG Dragoljub Micunovic bi da komanduje i u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Istaknuti clan KPJ i SKJ bi sada da dozvoli svojim politickim istomisljenicima iz Makedonije da skrnave verski objekat Srpske pravoslavne crkve i da u manastiru Prohor Pcinjski proslave svoj zakasneli AVNOJ (1943.g.) uz postavljanje nekakvih skaradnih spomen ploca, sa petokrakom, naravno.

Zoran

pre 20 godina

Sta se desava sa nasim Episkopima?. Crkva je jos uvek odvojena od drzave, pa nije lepo drzavi praviti probleme. Imam utisak da se u zadnje vreme Episkopi trude da stvore probleme ovoj vladi i sadasnjoj drzavi Srbiji. Za vreme komunizma i u proteklih 12 Milosevicevih godina nisu se bas oglasavali protiv rezima, cast izuzecima kojih je zaista malo. Zasto izazivati sukobe sa pravoslavnom bracom svi smo mi HRISCANI. Mozda gresim ali je mene moja SPC tako ucila i u to verujem.

Aleksandra J.

pre 20 godina

Ja sam ocekivala ovakvu vrstu incidenta, nikakvo iznenadjenje nije ponasanje makedoskih vlasti. Osilili su se. To bi bilo cak i u redu da tu drzavicu velicine Toronta na stvori prvo Tito, pa onda u stvari amerikanci. Jos jedna marionetska vlada , ali na teritoriji Balkana. Nisu tu drzavu stekli trudom i uz zrtve. Kao sto nam je svima poznato da bi se drzva stvorila , mnogo ih mora poginuti. Drzava se ne dobija na tacni. Kako je stvorena Frnacuska, Britanija.. Nemcaka gospodo Makedonci?. U cijoj bi vi drzavi sad da proslavljate drzavnost? Tudjoj. Sta to znaci ? Politicku provokaciju sa odgovarajucim posledicama. Da se razumemo, marionete nista ne rade na svoju ruku, sto znaci da iza ove politicke provokacije stoje mnogo krupnije zverke, kojima odgovara nestabilnost u tom delu Balkana.
Ukoliko, ne SPC, nego vlast dozvoli njihov dolazak znaci da samu sebe i Srpsku drzavu diskredituje. Ne treba se obazirati na makedonsko busanje u grudi kako je to sad njhovo. Ono sto se vodi od 1963 god. ima malo sta sto mu pripada . Oni znaju da su 80% manastira u Makedoniji izgradili sprpski vladari jer je to Bila Srbija. Ako ne Srbija onda Grcka i Bugarska. Sama makedonska zastava je falsifikat, simbol uzet od Grka, za vreme vladavine Aleksandra makedonskog( i on je naprasno postao Makedonac)Zato ih Grci i ne priznaju.
Kao i uvek okrecu se kako vetar duva, znaju da smo u vazalskom odnosu sa Amerikom pa koriste priliku da izlece svoje komplekse. Na ovako nesto se ne treba obazirati, srpske vlasti treba da ignorisu ovakve provokacije , a mediji da ne pridaju vaznost ovakvim glupostima. Time sto se toliko prica o tome samo im se uvecava 'znacaj".Gospodine Micunovicu, sta mislite kako bi bilo da recimo srpska drzavna delegacija zahteva da proslavi Vidovdan u AjaSofiji , kako bi reagovale Turske vlasti. Verovatno sa odusevljenjem pa to je bila pravoslavna crkva i jos je kulturni spomenik.

drago

pre 20 godina

Jedno vreme Makedonija je bila u sporu sa Srbijom oko vlasnistva teritorije oko manastira. Da li ovakvim ponasanjem zvanicna Makedonija jos uvek pokazuje da ima teritorijalnih pretenzija prem Juznoj Srbiji?

kosta

pre 20 godina

U potpunosti podrzavam stav SPC.Neznam zasto se drug Micunovic na ovaj sramni udvornicki nacin umesao u sukob.Zasto on nije komentarisao hapsenje svestenika SPC u Makedoniji.Ni njemu tamosnje vlasti nisu dozvolile da udje u Crkvu i odrzi sveti cin krstenja vec su ga uhapsile.Znaci da su makedonske vlasti ispostovale zahtev njihove Crkve i zabranile pristup svesteniku SPC.
Sada bi nase vlasti trebale da ispostuju politiku SPC ili da se bar ne mesaju a pogotovu ne politicari ateisti koji su poznati po pricama da su posle rata ucestvovali u raznim vidovima blacenja SPC i njenog svestenstva.

Vera

pre 20 godina

Kao prvo, naša država se nije oglasila ni protestnom notom zbog napada na njenog građanina u Makedoniji (nebitno je to što je on sveštenik.Ako se država ne oglašava, to ne znači da SPC ne može reći svoje mišljenje, a u svoju kuću može pustiti koga hoće odnosno onog ko to zaslužuje.
Gospodin Svilanović, koji se rodio pedesetak kilometara od tog manastira trebao bi da zna ko je tu vekovima živeo, a ne da iz diplomatskih razloga otuđuje teritoriju svoje države. Ne može se uvek baš preko svega preći mirno i pognute glave.

Zoki, Vancouver

pre 20 godina

Kao prvo, makedonske proslave u Manastiru Prohor Pcinjski nemaju veze sa Ilindenskim ustankom i Krusevom - nego sa komunistickim sedeljkama na kojima su proglasavane republike i drzave. I spomen tabla na manastiru nije imala veze sa ustankom protiv Turaka, nego sa "narodno-oslobodilackom borbom i socijalistickom revolucijom".

Razumem zelju g. Micunovica da sa svojim drugovima iz bratske Makedonije proslavi ovaj znacajan praznik onako kako su i naucili, uz jagnjece pecenje i hladno pivo. To mu medjutim ne daje za pravo da proslavu organizuje na tudjoj imovini. Vreme u kome su jagnjece brigade u prigodnim prilikama okupirale manastire je proslo.

Sa stavovima SPC ne moram biti saglasan - medjutim, uvek cu podrzati njihovo pravo da sami odlucuju ko i pod kakvim uslovima moze da ih poseti.

cocky DD

pre 20 godina

Zalosno
Zalosno
Zalosno

Pa koga predstavlja ova mirodjija u svakoj corbi Svilanovic. Daj bre upisite ga u folklornu sekciju ako mu je do putovanja.

Nemam reci dokle ce vise da nas ponizavaju. Pa to malo crkve je jos jedino sto spaja ove nikakve srbe, sto ovde napolju, sto dole, pa cak i to hoce da uniste. Djiki je teko i kapom i sakom da se zavrsi hram Svetog Save, a vi vidite sve razvucite sto mozete. Ne boli to sto nasrcu ovi nesrbi i neljudi na crkvu, od njih je to i ocekivati. Al ovo domace zlo, e od toga goreg nema.

Dejan

pre 20 godina

Na ovim prostorima Crkva je jedna. Revolucionarne metode u njenom funkcionisanju dosada nisu davale rezultate. Nadajmo se da ce tako biti i sa crnogorskom ili makedonskom crkvom. Ne treba ih braniti ali neka se same postaraju za svoje bogomolje.

Mile

pre 20 godina

Momcilo, ja sam rodjen u mestu Klenike, kod Prohora Pcinjskog. Nesto bas ne poznajem Makedonce iz Prohora Pcinjskog i dole do Kumanova. Malo prodji tim krajem, pa onda pisi budalastine.

Milica

pre 20 godina

U potpunosti podrzavam SPC. I ne treba da ih puste u manastir, kada se tako makedonske vlasti ponasaju prema srpskim svestenicima. A makedonska drzava nije smela da se mesa u crkvene zadjevice, nego je trebalo da ostane po strani. Ali, to je druga prica. Vazno da im SPC ne dozvoli da udju i to je dobro. Kako sejes, tako zanjes.

sasa, berlin

pre 20 godina

Prof. Micunovic je dao dobru izjavu - ne znas ciji su popovi gori: da li nasi, ili makedonski. Na sta to lici? I oni sad treba da nam budu duhovni uzor?

deda

pre 20 godina

Ma dajte ljudi, zar da se zbog toga svadjamo? Pa praznik je to za sve pravoslavne, bez obzira kojoj pravoslavnoj crkvi pripadaju - sva ova trenja apsolutno nisu u duhu pravoslavlja...

Bob Marley

pre 20 godina

Jos nam samo nedostaje da se i sa Makedoncima posvadjamo i to zbog nesporazuma dve pravoslavne crkve. Crkve nemaju pravo da se mesaju u drzavna pitanja i tacka.

Dzoni

pre 20 godina

Vidim stara ekipa ponovo izbacuje pricu o "kulturnim spomenicima"... Tim manastirom upravlja srpska Pravoslavna Crkva i ima potpuno pravo da pusti -ili ne pusti- unutra koga hoce. I jos majstor optuzuje srpsku Pravoslavnu Crkvu (!) da nam kvari drzavne odnose sa Makedonijom - dok makedonske vlasti sprovode neku vrstu verskog aparthejda. Ljudi iz bivseg vremena sa starim manirima....Pa moze se do Soluna i preko Bugarske, a tamosnja policija ne hapsi svestenike na krstenjima.

murteza

pre 20 godina

Ovo nema smisla zaista.Crkva da zatvara vrata to se retko cuje.Zasto, kome smeta poseta klera i vjernika?! Bilo je dosta vjerskih nesporazuma na bivsim prostorima Yu i sada mora se posteno postupat sa svima bilo gde, jer to vodi u mrak! Sporazum i dobra rjec otvarace vrata i to fali nama svima.

Veljko

pre 20 godina

Smesno je da neki Momcilo izjavi da je srpski manastir Prohor Pcinjski makedonski kada makedonska crkva nije ni postojala do 1963-e godine kada su titovi komunisti odlucili da izmisle makedonsku i crnogorsku crkvu a zna se kada je ozidan mnastir Prohor Pcinjski.Isto tako bruka je da mirodjija za sve Dragoljub Micunovic izjavi da je crkva kulturni spomenik i da ne moze crkva da zabrani ulazak nekim strancima u svoj manastir.Pa neka lepo Micunovic primi tu delegaciju u svoju kucu jer je verovatno i njegova kuca kulturni spomenik a srpska crkva je pre svega duhovno steciste i svetinja srpskog naroda.Te komunisticke parole vise ne vaze,Tito je umro,Sloba je u Hagu, a ovi njihovi zamenici nemaju nikakav autoritet.Isto i za Svilanovica,njegova je pre svega duznost da zastiti srpske gradjane i svestenike koji su potpuno diskriminisani i ponizeni u Makedoniji, a oni ne cine ama bas nista da ih zastite.Pa sta se desilo zbog ovaca i nekoliko cobana na Foklandima. Patrijarh Pavle je lepo rekao sta je imao i neka niko ne pokusava na dan naseg sveca Svetog Ilije gromovnika da pokusava da provocira srpski narod i srpsku pravoslavnu crkvu.

Dusko

pre 20 godina

Dragoljub Micunovic se opet ponasa kao pravi komunista i kao Bogoborac,ateista je covek koji nije religiozan ali se ne bori protiv religije i ne pokusava da se mesa u nesto sto ne zna.Bogoborac je nesto sasvim suprotno i to je bilo svojstveno radikalnim komunistima kao sto je i Micunovic.

Miroljub

pre 20 godina

Koliko ja razumem ceo problem je sada u tome što je makedonska vlast u potpunosti stala iza svoje crkve, dok vlasti u Srbiji pokušavaju da NE kažu ni popu pop, ni bobu bob!

Tvrtko

pre 20 godina

Pitam se hoce li se u srbiji ista ikada promijeniti. U zadnjih 10 godina Srbija je ratovala sa Slovencima, Hrvatima, Bosnjacima, Albancima, samo jos Makedonci nedostaju. Pa vama Srbima bas niko ne valja, a kao htjeli ste zajednicku drzavu-koja hipokrizija. Ili je mozda Milosevic ipak u pravu i "celi svet" je u zavjeri protiv Srba, ukljucujuci i ove male balkanske narode.

Ptica

pre 20 godina

Prvo zasto G. Svilanovic nije isao da razgovara sa G. ambasadorom kad je nasem svesteniku zabranjen ulaz u crkvu na teritoriji Makedonije?
I Drugo ovo je dobra lekcija Makedonskoj drzavi, da kad podlegne pritisku svoje crkve, vidi kako to izgleda kad se tako nesto desi sa suprotne strane.

Nebojsa

pre 20 godina

Vidim komunisti ponovo jasu na celu sa gosn. Micunovicem. Brzo je evoluirao od price o tome kako drzavne rezerve treba koristiti za narodne kuhinje, do ove o tome kako su manastiri pre svega "kulturni spomenici" pa kao takvi moraju biti dostupni svima. Time verovatno opravdava one oziljke od metaka na zidovima Studenice koje njegovi dicni komunisti ostavise , eno jos se i danas mogu videti, a sve u duhu ocuvanja "kulturnih spomenika". I na kraju, probaj Micunovicu da u nekoj dzamiji odrzish politicki skup ako mozes.

Vladimir

pre 20 godina

E moj gospodine Micunovicu.
Upravo tako su se ponasali i komunisti prema crkvi, pa smo zbog toga i iznedrili jednog Milosevica koji je hteo da ispravi ono sto je vec bilo izgubljeno, a pritom jos pocinio i zlocine.
Znaci, pamet u glavu, a pogled prema Bogu, pa pokazite malo vise postovanja prema SPC i njenim iskrenim vernicima, da ne bi izgubili i ono malo sto je preostalo.

Sto se tice ovde vec postavljenih komentara, jedino sto mogu da primetim jeste da je to cist produkt komunistickog vremena i ovog novog "kvazidemokratskog" gde je vazno slaviti slave i ici u crkvu ne u slavu Boga, vec zbog samoljublja i slavoljublja.

Zahvaljujem.

Rajo

pre 20 godina

Gospodine Micunovicu,
nije manastir ni vasa ni komunisticka prcija, pa da vi odredjujete ko tamo moze, a ko ne moze doci. To je privatno vlasnistvo SPC (a privatno vlasnistvo je svetinja, zar ne reformisti?) i samo vlasnik moze da dozvoli ili ne dozvoli dolazak makedonske delegacije!

zoki

pre 20 godina

Potpuno podrzavam SPC u nameri da ne pusti Makedonce u manastir ukoliko se ne izvine i napismeno daju garancije da vise nece maltretirati svestenike SPC.
Gosp. Micunovicu poruka da je to pre svega manastir pa onda spomenik i nije vise on taj koji ce odredjivati gde ce i sta ce se desavati. Sta je on preduzeo da se sprece sramotni postupci prema svestenstvu SPC i gradjanima Srbije? Po onome sto znamo, nista. Zbog toga treba da ga je sramota.

Milos Ilic

pre 20 godina

Svadje i sukobi na stranu. Pitam se oko ccega se sukobljavaju ako odvojimo materialno od duhovnog.
Jedino mi nije jasno zassto se dan drzzavnosti slavi u inostranstvu a ne sopstvenoj drzzavi.
Da li je ovo dokaz koliko je bilo apsurdno osamostavljivanje pojedinih drzzavica i cepanje zajedniccke drzzave tesskom mukom i krvlju stvaranom kroz vekove?
Koliko god granica da udarimo prostor ostaje uvek isti samo ssto ima visse taraba sa preskakanje.

Savov Ljubiša Jagodina, Pomoravlje,Centralna Srbija

pre 20 godina

Gospodin Mićunović bi mogao da razmisli, da li svoju krsnu slavu, ili ako ima i neke svetkovne dane ("Mićunden"), proslavljuje u svojoj kući ili to radi u nečijoj tuđoj kući. Neka brine on o gostima u svom parlamentu, koga poziva da dođe, ko mu je nepoželjan ili poželjan, a neka ostavi Božju kuću kod nas Srba, tj. SPC, da sama donosi odluku koga može primiti u svoju kuću, portu ili na platou ispred česme kod manastira, jer i ta česma pripada SPC.
Pa valjda će se konačno poceti poštovati nečija privatna svojina i privatni posed, i mogućnost da se nezvani,nepoželjni i u krajnjem kontekstu nedobronamerni i zluradi gosti na fin i civilizovan način odvrate od nepoželjne i nasilne posete.
Slovenska braćo iz BMRJ, "Nije teško biti Fin". Pa i Vi sigurno ne bi dozvolili na primer obeležavanje albanske "Prizrenske Lige" u makedonskom Tetovu.
Svako je u svojoj kući domaćin. Vladajte se po zakonima domaćina, i nemojte da u zavisnosti od situacije kada Vam odgovara da državničke poslove zamenjujete Crkvenim i obratno.

Zole

pre 20 godina

Odlicno. Hajde sada malo da ratujemo i sa Makedoncima. Ne sumnjam da ce i oni da dobiju rat protiv nas... ma krajnje je vreme da zabranimo popovima da preterano popuju.

Branislav Zekic Zeka

pre 20 godina

Samoizabrani predsednik Parlamenta SCG Dragoljub Micunovic bi da komanduje i u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Istaknuti clan KPJ i SKJ bi sada da dozvoli svojim politickim istomisljenicima iz Makedonije da skrnave verski objekat Srpske pravoslavne crkve i da u manastiru Prohor Pcinjski proslave svoj zakasneli AVNOJ (1943.g.) uz postavljanje nekakvih skaradnih spomen ploca, sa petokrakom, naravno.

Zoran

pre 20 godina

Sta se desava sa nasim Episkopima?. Crkva je jos uvek odvojena od drzave, pa nije lepo drzavi praviti probleme. Imam utisak da se u zadnje vreme Episkopi trude da stvore probleme ovoj vladi i sadasnjoj drzavi Srbiji. Za vreme komunizma i u proteklih 12 Milosevicevih godina nisu se bas oglasavali protiv rezima, cast izuzecima kojih je zaista malo. Zasto izazivati sukobe sa pravoslavnom bracom svi smo mi HRISCANI. Mozda gresim ali je mene moja SPC tako ucila i u to verujem.

Aleksandra J.

pre 20 godina

Ja sam ocekivala ovakvu vrstu incidenta, nikakvo iznenadjenje nije ponasanje makedoskih vlasti. Osilili su se. To bi bilo cak i u redu da tu drzavicu velicine Toronta na stvori prvo Tito, pa onda u stvari amerikanci. Jos jedna marionetska vlada , ali na teritoriji Balkana. Nisu tu drzavu stekli trudom i uz zrtve. Kao sto nam je svima poznato da bi se drzva stvorila , mnogo ih mora poginuti. Drzava se ne dobija na tacni. Kako je stvorena Frnacuska, Britanija.. Nemcaka gospodo Makedonci?. U cijoj bi vi drzavi sad da proslavljate drzavnost? Tudjoj. Sta to znaci ? Politicku provokaciju sa odgovarajucim posledicama. Da se razumemo, marionete nista ne rade na svoju ruku, sto znaci da iza ove politicke provokacije stoje mnogo krupnije zverke, kojima odgovara nestabilnost u tom delu Balkana.
Ukoliko, ne SPC, nego vlast dozvoli njihov dolazak znaci da samu sebe i Srpsku drzavu diskredituje. Ne treba se obazirati na makedonsko busanje u grudi kako je to sad njhovo. Ono sto se vodi od 1963 god. ima malo sta sto mu pripada . Oni znaju da su 80% manastira u Makedoniji izgradili sprpski vladari jer je to Bila Srbija. Ako ne Srbija onda Grcka i Bugarska. Sama makedonska zastava je falsifikat, simbol uzet od Grka, za vreme vladavine Aleksandra makedonskog( i on je naprasno postao Makedonac)Zato ih Grci i ne priznaju.
Kao i uvek okrecu se kako vetar duva, znaju da smo u vazalskom odnosu sa Amerikom pa koriste priliku da izlece svoje komplekse. Na ovako nesto se ne treba obazirati, srpske vlasti treba da ignorisu ovakve provokacije , a mediji da ne pridaju vaznost ovakvim glupostima. Time sto se toliko prica o tome samo im se uvecava 'znacaj".Gospodine Micunovicu, sta mislite kako bi bilo da recimo srpska drzavna delegacija zahteva da proslavi Vidovdan u AjaSofiji , kako bi reagovale Turske vlasti. Verovatno sa odusevljenjem pa to je bila pravoslavna crkva i jos je kulturni spomenik.

drago

pre 20 godina

Jedno vreme Makedonija je bila u sporu sa Srbijom oko vlasnistva teritorije oko manastira. Da li ovakvim ponasanjem zvanicna Makedonija jos uvek pokazuje da ima teritorijalnih pretenzija prem Juznoj Srbiji?

kosta

pre 20 godina

U potpunosti podrzavam stav SPC.Neznam zasto se drug Micunovic na ovaj sramni udvornicki nacin umesao u sukob.Zasto on nije komentarisao hapsenje svestenika SPC u Makedoniji.Ni njemu tamosnje vlasti nisu dozvolile da udje u Crkvu i odrzi sveti cin krstenja vec su ga uhapsile.Znaci da su makedonske vlasti ispostovale zahtev njihove Crkve i zabranile pristup svesteniku SPC.
Sada bi nase vlasti trebale da ispostuju politiku SPC ili da se bar ne mesaju a pogotovu ne politicari ateisti koji su poznati po pricama da su posle rata ucestvovali u raznim vidovima blacenja SPC i njenog svestenstva.

Vera

pre 20 godina

Kao prvo, naša država se nije oglasila ni protestnom notom zbog napada na njenog građanina u Makedoniji (nebitno je to što je on sveštenik.Ako se država ne oglašava, to ne znači da SPC ne može reći svoje mišljenje, a u svoju kuću može pustiti koga hoće odnosno onog ko to zaslužuje.
Gospodin Svilanović, koji se rodio pedesetak kilometara od tog manastira trebao bi da zna ko je tu vekovima živeo, a ne da iz diplomatskih razloga otuđuje teritoriju svoje države. Ne može se uvek baš preko svega preći mirno i pognute glave.

Zoki, Vancouver

pre 20 godina

Kao prvo, makedonske proslave u Manastiru Prohor Pcinjski nemaju veze sa Ilindenskim ustankom i Krusevom - nego sa komunistickim sedeljkama na kojima su proglasavane republike i drzave. I spomen tabla na manastiru nije imala veze sa ustankom protiv Turaka, nego sa "narodno-oslobodilackom borbom i socijalistickom revolucijom".

Razumem zelju g. Micunovica da sa svojim drugovima iz bratske Makedonije proslavi ovaj znacajan praznik onako kako su i naucili, uz jagnjece pecenje i hladno pivo. To mu medjutim ne daje za pravo da proslavu organizuje na tudjoj imovini. Vreme u kome su jagnjece brigade u prigodnim prilikama okupirale manastire je proslo.

Sa stavovima SPC ne moram biti saglasan - medjutim, uvek cu podrzati njihovo pravo da sami odlucuju ko i pod kakvim uslovima moze da ih poseti.