Sreda, 30.07.2003.

13:59

SPC uslovila prisustvo makedonskih vlasti proslavi Ilindana

Izvor: B92

SPC uslovila prisustvo makedonskih vlasti proslavi Ilindana IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

21 Komentari

Sortiraj po:

vlad

pre 20 godina

prica o Skopljancima i Srbijancima je stara biblijska prica o Kainu i Avelju. Svako moze lako da prepozna ko je ovde Kain a ko Avelj.Sve kanonske pravoslavne crkve su pomesne a ne nacionalne. Crkva ne moze biti ni ornament ni ukras ni bros naciji. U opstoj euforiji nacionalnog romantizma (u nekim glavama zakasnelog 2 veka) brutalno se gaze istorijske cinjenice kao i smisao nekih pojmovnih kategorija. Ohridska Arhiepiskopija nema veze sa tzv. MPC. Ako se uzme u obzir da su je osnovali Grci a ne Sloveni a da je po sukcesiji kasnije pripala SPC kao Ohridska eparhija ne moze se jednostrano proglasiti makedonskom. U manstirima i crkvama se slave svetitelji i hriscanski praznici a ne komunisticke bune. pravoslavni svestenici sluze liturgije a katolicki mise. mozda se u makedoniji sluze mise ali to ne mogu biti pravoslavni obredi kao sto i nisu.

Dalibor

pre 20 godina

SPC NIJE osnovana za vreme Cara Dusana i pod inicijativom Ohridske arhiepiskopije kako to tvrdi Marjan. SPC je osnovana 1219. Nikejski patrijarh je te godine priznao srpsku crkvu avtokefalnom i postavio Svetog Savu za njenog prvog arhiepiskopa. Najveci protivnik avtokefalne SPC je upravo bila Ohridska arhiepiskopija na celu sa arhiepiskopom Dimitrijem Homatijanom.

Marjan

pre 20 godina

- Srpska prvoslavna Crkva je osnovana u vreme cara Dusana i to pod inicijativom, Ohridske Arhiepiskopie (to tada nije kako neki pisu, bila tz. Makedonska Crkva, al ona je naslednik Ohridske), a ta ista je ukinuta od sultana (kako sultan to moze uraditi, jel to kanonski).

- Zatim nikad neka srpska nacionalna licnost nije bila pomenuta oficijalno u Mak. istorii
(svako moze da prica svakojake gluposti, al to nije stav celog Makedonskog naroda)

- Makedonska Crkva je produzetak Ohridske Arhiepiskopie, ukinuta od sultana za vreme Turaka, a ne prizvod komunizma. U ostalom sve prvoslavne drzave imaju svoje crkve (jel ima neka bez svoje crkve ?), tako da negiranje crkve je negacija makedonskog naroda, sto na zalost vidim od nekih da to podrzavaju

- Makedonski narod nikad nije mrzeo Srpski narod, naprotiv uvek pomagao, koliko je to moao (setite se zadnje, bombardovanje s strane US, koliko cisterna nafte, uvece sam licno video, kako idu k Srbije, i pored zabrane)

- sto se tice Jovana (takozvano svesteno lice, necu da se mesam u krivicne prijave materijalne prirode, a on je pre toga bio Makedonski svestenik, pa je presao u Srpsku crvu, njemu poznatim razlozima), pito bih nekog, dal bi bilo u redu da jedan makedonski pop, bez dozvole srpske crvke, vrsi crkovnu misu u neku srpsku crkvu ??? Jel bi to bilo u redu ?

- Desilo se da se ASNOM odrzi u Prohor Pcinski, to je istorija Makedonskog naroda, svaka crkva je gubila ili dobijala teritorije, kao i drzave na Balkanu, i pitam se dal bi se Srbi osecali odgovorni da naprave komemoraciju u pomen Kosovske bitke recimo na Kosovo, ili odbeleze neki svoj dogadaj u Crnu Goru (to vise kako znamo nije Srbija)? Il zaboravimo dogadaje i ljudi koji su zasluzni za svoj narod ...

- Na kraju ovo nije posao crkve vec drzava, a kako drzava se ne mesa u politici crve (to je slucaj i u Srpsku i Makedonsku vladu), tako i crkva ne trba obrnuto.

Izvinjavam se svakom ko je nenametrno pvredjen ovim, ja sam Makedonac (izvinjavam se na greske u pisanju), volim Srbe, nije me briga za stav crkve, al komentare podrske Srpske crkve (stime i negiranja Makedonskog naroda, bude custva razocarenja od onih koji su ih pisali.

Pozdrav svima, sa zeljom za vecu saradnju medu nasih naroda.

Tvrtko

pre 20 godina

Uz duzno postovanje istinskim vjernicima i svim bogobojaznim, neupitno je da se SPC ponovno petlja u cisto diplomatske i drzavnicke poslove. Kako bi bilo lijepo da je ta ista SPC rezolutna u ravjetljavanju svoje uloge u ratu u BiH. Skrivanje ratnih zlocinaca, podrzavanje i motiviranje zlocina po istocnoj Bosni, izgradnja crkci na vakufskoj zemlji i niti jedna, barem simbolicna osuda rusenja tolikih dzamija i katolickih crkava samo su primjeri upletenosti SPC u BiH ratne i politicke sukobe. Da ne spomeneno da niti jedan velikodostojnik SPC jos nikada nije barem odao pocast zrtvama Srebrenice na primjer. Naprotiv, Karadzic i Mladic su jos uvijek heroji u SPC a time i njihova (ne)djela blagoslovljena.

Rajko

pre 20 godina

Potpuno podrzavam ovu odluku SPC-a da se vec jednom stane na kraj toj makedonskoj bahatosti. Niko ne ukida njima pravo na autohtonu crkvu, ali je cinjenica da je ista posljedica komunistickog dekreta i otimacine legitimne imovine, crkava i manastira SPC.

Veljko

pre 20 godina

Ta makedonska pravoslavna crkva je stvorena od strane komunista kao i crnogorska sa samo jednim ciljem da se razori srpsko nacionalno tkivo isto sto su 1974 i stvorene te famozne pokrajine Vojvodina i Kosovo iako je bilo mnogo vise razloga da se naprave pokrajine Slavonija,Krajina i Dalmacija.1963-e su poceli da dele Srpsku Pravoslavnu Crkvu a 1974-e "cuvenim" Kardeljevim Ustavom nastavili da dele Srbiju.

Milan S.

pre 20 godina

Kako smo mi naopak narod,svi misle da nesto znaju, a u stvari su neobrazovane kreature koje su u konfliktu sa samim sobom. Govorite o SPC kao da je to neka politicka partijica.Neko rece da i nije neka jer:"neguje samo Srbsku tradiciju..."??? Pa ciju ce da neguje?
Na kraju Makedonske vlasti su maltretirale i zatvorile gradjanina Srbije(+svesteno lice) i sad mi kao dobre komsije trebamo da ih(svestenike i vlast iz Maked.) docekamo cvecem. Malo tupavo zvuci,zar ne?

Albanac iz Rumunije.

pre 20 godina

Tako i nasa pravoslavna crkva ima problema sa nezavisnoscu. Mi imamo Fan Nolsku autokefalnu(nezavisnu) crkvu i drugu grcko-rusko orijentisanu crkvu. Najruznije je da ista vera ne saradjuje izmedju. Svestenici kao politicari samo razdruze narod za svoju dominaciju. Sta vise mi nemamo problema sa Katolickom crkvom, a jos imamo problema i sa muslimanskom verom gde vecina pripadamo. Ja sam Pravoslavac-katolik(na drugu generaciju i musliman) ali vidim da nasa pravoslavna crkva i muslumanska vera moraju da budu vise liberalne i tolerantne. Ja se izvinjavam unapred ako sam slucajno nekoga povredio ali daleko od toga da to je moj cilj(samo kao radoznalost). Pozdrav svima.

Dusan

pre 20 godina

SPC se vecito suprotstavlja nekome i na taj nacin posredno ali efikasno izoluje Srbe i Srbiju. Ovo je samo slag na tortu onoga sta nam priredjuju.

Umesto da se zali Strazburu SPC otvoreno izaziva Makedonske vlasti. Iako to imanje pripada SPC-u na stranoj je teritoriji i kako misle da zaustave vlast te strane zemlje da udje na imanje?

Predlazem da ako nije moguca unija pravoslavnih crkvi a ocigledno nije da se onda pod hitno osnuje unija Pravoslavnih Srba sa Rimokatolickom crkvom koja ce barem preneti bogato univerzalno multikulturno duhovno iskustvo za razliku SPC koja samo neguje srpsku tradiciju i u tome je vrlo iskljuciva.
U danasnje doba povezivanja i stapanja naroda ovakva politika SPC direktno ststi interesima gradjana Srbije.

Vlada, Vankuver

pre 20 godina

Suvise je nacionalnih kompleksa i frustracija na Balkanu, i to po sistemu, "sto si manji narod, to su frustracije obimnije".... Razumem Makedonce, i shvatam zasto se grcevito bore da imaju nesto "svoje". I mislim da ih ne treba silom privoleti da budu pod plastom SPC-a. Ali, neke stvari mora da se postuju. Dokle god u Makedoniji ima i jednog jedinog vernika koji zeli da verske obrede obavlja kao vernik SPC-a, Makedonija nema pravo da to sprecava i da bilo koga zbog toga maltretira. I vidim ovo javno obracanje Vladi Makedonije kao najprincipijaniji moguci stav. Postoje granice davanja, uzimanja, lepog ponasanja i tolerancije... Preko te granice, stvari se nazivaju glupostima, mazohizmom i ludostima. Ako hapse i maltretiraju popove, sta ocekuju? I zaista ne razumem ove komentare tipa da SPC mora da razume da je Makedonija nezavisna drzava... Da li je to neko sporio?

Lale, Beč

pre 20 godina

Zaista je zanimljivo koliko smo mi u stanju da i najjednostavnije stvari zakomplikujemo - i da ih zatim nerešimo!
G. Jovan je uhapšen zbog toga što je hteo da krsti jedno dete (uzgred: svoje unuče) u Makedoniji kao pripadnik SPC, a država ga je optužila - za uznemiravanje javnosti i brzometno osudila na prekršajni zatvor, kao nekog pijanca ili sitnog prevaranta.
Sada delegaciju te iste države treba Srbija da primi sa uvažavanjem, kao da nije ništa bilo!
Ovde u Austriji crkve sarađuju i ustupaju svoje hramove za razne obrede "tuđim" vernicima, ali ono što na primer katolici ovde čine pravoslavcima, to u Makedoniji ne mogu učiniti pravoslavci između sebe!
Očigledno je da se u crkvena pitanja na grub način umešala država i normalno je da sada snosi konsekvence za svoje ponašanje.

aleks

pre 20 godina

Ne moze komunisticki ustav iz 1963 da stvara i izmislja crkve i narode. Tzv. Makedonska Pravoslavna Crkva je jedna obicna sekta, kao sto je i tzv. crnogorska. Proces stvaranja nacionalnih autokefalnih crkava u pravoslavnom svetu zavrsen je jos odavno u srednjem veku. Dakle, komunisticka partija ne moze nikako da stvara autokefalne crkve i zato ce MPC ostati nepriznata sve dok se ne vrati pod okrilje srpske crkve.

Zoran

pre 20 godina

Makedonija je nezavisna drzava i ima svoju Makedonsku pravoslavnu crkvu. Sto pre SPC prihvati tu realnost to bolje za njih. Dobro bi bilo da se podsete da je upravo Ohridska Patrijarsija dala tomos za nezavisnost Peckoj Patrijarsiji, ili cela Srbija pati od kolektivne amnezije? Ja nemam nista protiv Srba ali ovakav dvolican odnos navodi me da prezirem sve Srbe. Makedonija i Makedonci zele dobre odnose sa Srbijom i Srbima ali ne po svaku cenu.

Vlada, NL

pre 20 godina

Za informaciju o tome koliko ne treba postavljati uslove:
- MPC je (i svake godine to radi!) drzala OPELO ubici kralja Aleksandra Karadjordjevica - verovatno je to nacionalni heroj?
- MPC je uzurpirala i unistila vojnicko groblje iz I rata (spomenici su ne samo srpski nego i francuski!) na Skopskoj Crnoj Gori, da bi napravila STAZU do svoje sveze podignute crkve
Mislim da treba postaviti uslove ispod kojih se ne moze ici (kao i u svemu drugom, uostalom).

Dusan

pre 20 godina

Moj prvi email bavi se samo pogresnim nacinom komuniciranja SPC. Ostaje da ovakvim javnim postavljanjem uslova nikakav konstruktivan dijalog nije moguc.

Mi sa Makedoncima (za razliku od Grka, Bugara i Albanaca) nemamo, osim crkvenog, nikakvih drugih problema. Ovaj crkveni problem zahtevom SPC da se MPC vrati u njeno okrilje predstavlja osporavanje prava Makedonaca da formiraju sopstvenu crkvu i uvredu celom makedonskom narodu. Da li je ovakvo ponasanje nas cilj, svako moze da prosudi. Ako neko misli da ima isuvise prema nama prijateljski nastrojenih naroda, pa jedan manje nije bitan, mogu samo da konstatujem da se sa tim ne slazem.

Nedopustivo ponasanje makedonskih drzavnih organa prema nasim gradjanima, mora biti stavljeno na dnevni red od strane nase diplomatije.

U nasem je interesu da MPC sto pre dobije autokefalnost. Za suprotne stavove ne vidim drugih argumenata osim inacenja i snova o nasoj dominaciji u regionu koji su nam doneli tolike katastrofe u prethodnom veku.

Ljubiša Savov, Jagodina, Centralna srbija

pre 20 godina

Da li je kvalitet jednog naroda ili novoizvedene nacije, koja je postala cepanjem od matične nacije, na dostojnom nivou, kada mu naciju, Crkvu, pa na kraju i državu osnuju, formiraju i organizuju komunisti pre 50 godine. Slovensko stanovništvo u području makedonije, ima visoke ljudske osobine (patrijahalno vaspitanje i privrženost ćeliji porodice, pozitivan moral, radnu disciplinu, iskrenu ljubav prema svim drugim pravoslavnim narodima), pa će i vremenom u budućnosti sami uvideti čije korene stvarno imaju i da su potomci jedne stare jedinstvene nacije, koju su kroz istoriju razni uticaji (politički,crkveni,ekonomski,vojni i drugi) pocepali, a to sada vidimo do granica biološkog održanja i postojanja. To će valjda uvideti i ovi naši Spartanski Srbi sa mora i njihova takozvana "crnogorska Pravoslavna crkva".
Šta je "ASNOM". Da li je to Antifašističko Sobranje Narodnog oslobođjenja Makedonije.Od koga? Da li od Nemaca, Bugara i Balista iz II svetskog rata ili od svoje braće iz Vranja, Gnjilana, Surdulice,Vladičonog hana, Leskovaca i onih drugih malo severnije.
I da li znate šta znači reč Sobranje. To je naravno stara Srpska reč koja znači nešto sobrati tj. sabrati ili ti skupiti. Znači da se svi mi trebamo ponovo sobrati,sabrati ili skupiti pod jednu kapu kao i pre najmnje 1000 godine u vreme Nemanjuća, Mrnjavčevića (Kraljević Marko iz Prilepa našeg) ali na drugim, nekim poštenijim i pravilnijim odnosima.
Pozdrav svoj slovenskoj braći iz Makedonije. Soberimo se nekada svi ponovo zajedno jer smo jedno. Ne trebaju nam tri,četri crkve nego ona naša jedna hiljadugodišnja. SPC i njen, jedini patijarh,episkopi,arhijereji, egzarsi, kaluđeri...
Neka se uvek Slavi Sveti ILIJA gromovnik!!!

Trifun

pre 20 godina

Posto su pravoslavne crkve nacionalne crkve, ne postoji nikakav razlog da se MPC "vrati" pod okrilje SPC, sem ako neko ne smatra da su Makedonci, zapravo, samo Srbi koji malo cudnije govore. SPC ocito misli da moze da diktira drzavnu politiku i u Srbiji i u susednim zemljama, a niko na zalost nista ne cini da ih u tome razuveri.

simon

pre 20 godina

Ne postavlja se SPC "neprijateljski" prema makedonskom narodu, nego se oni postavljaju neprijatelski prema nasem svestenstvo, kome ne dozvoljavaju prelazak premo njihove teritorije, ponizavaju ih i teraju da skidaju mantije i tako idu prema Grckoj. Dalje. spor izmedju SPC i tzv "MPC" treba da se resi u okviru Crkve, tj.Kanonskih Pravoslavnih Crkava. MPC u svim Crkvama /Ruska-Moskovska patrijarsija, Vaseljenska, jeruslaimska, Grcka arhiepiskopija, Antiohijska, Aleksandrijska, Bugarska, te Rumunska/, je sizmatiska crkva, i ona bi trebalo da na crkvom propisan nacin vrati pod okrilje SPC, ili kako se dogovore, a jbilo kakvi jednostrani potezi MPC podrzani su od Vatikana, ali ne i od jedne Crkve Pravoslavne. Zato se treba zapitati ovde, znaju li uopste arhijereji MPC sta rade, i verujem da episkop Kliment i egzarh Jovan najbolje tamo poznaju crkvene kanone i da im je jedini pravi put u Crkvi, kanonski poredak, tj. povratak pod okrilje SPC i daljnji napredak. Sve ostalo je politika.

Dusan

pre 20 godina

Kada neko pregovara i zeli da postavi neke uslove, onda ce ih, ako mu je do sporazuma zbilja stalo saopstiti direktno onome od koga se ispunjavanje uslova ocekuje. Kad se uslovi iznesu u javnost, druga strana ih ne moze prihvatiti bez ponizenja. Postavlja se samo pitanje da li su ove osnovne norme ponasanja poznate onome ko uslove postavlja. Ako jesu, a trebalo bi da jesu, onda mu nikakav sporazum nije na umu, vec samo dalja kavga. Bas to je ovom narodu danas izuzetno potrebno.Ko moze da bude prijatelj sa onima koji od naroda kao sto je makedonski prave neprijatelja?

Dusan

pre 20 godina

Kada neko pregovara i zeli da postavi neke uslove, onda ce ih, ako mu je do sporazuma zbilja stalo saopstiti direktno onome od koga se ispunjavanje uslova ocekuje. Kad se uslovi iznesu u javnost, druga strana ih ne moze prihvatiti bez ponizenja. Postavlja se samo pitanje da li su ove osnovne norme ponasanja poznate onome ko uslove postavlja. Ako jesu, a trebalo bi da jesu, onda mu nikakav sporazum nije na umu, vec samo dalja kavga. Bas to je ovom narodu danas izuzetno potrebno.Ko moze da bude prijatelj sa onima koji od naroda kao sto je makedonski prave neprijatelja?

simon

pre 20 godina

Ne postavlja se SPC "neprijateljski" prema makedonskom narodu, nego se oni postavljaju neprijatelski prema nasem svestenstvo, kome ne dozvoljavaju prelazak premo njihove teritorije, ponizavaju ih i teraju da skidaju mantije i tako idu prema Grckoj. Dalje. spor izmedju SPC i tzv "MPC" treba da se resi u okviru Crkve, tj.Kanonskih Pravoslavnih Crkava. MPC u svim Crkvama /Ruska-Moskovska patrijarsija, Vaseljenska, jeruslaimska, Grcka arhiepiskopija, Antiohijska, Aleksandrijska, Bugarska, te Rumunska/, je sizmatiska crkva, i ona bi trebalo da na crkvom propisan nacin vrati pod okrilje SPC, ili kako se dogovore, a jbilo kakvi jednostrani potezi MPC podrzani su od Vatikana, ali ne i od jedne Crkve Pravoslavne. Zato se treba zapitati ovde, znaju li uopste arhijereji MPC sta rade, i verujem da episkop Kliment i egzarh Jovan najbolje tamo poznaju crkvene kanone i da im je jedini pravi put u Crkvi, kanonski poredak, tj. povratak pod okrilje SPC i daljnji napredak. Sve ostalo je politika.

Trifun

pre 20 godina

Posto su pravoslavne crkve nacionalne crkve, ne postoji nikakav razlog da se MPC "vrati" pod okrilje SPC, sem ako neko ne smatra da su Makedonci, zapravo, samo Srbi koji malo cudnije govore. SPC ocito misli da moze da diktira drzavnu politiku i u Srbiji i u susednim zemljama, a niko na zalost nista ne cini da ih u tome razuveri.

Vlada, NL

pre 20 godina

Za informaciju o tome koliko ne treba postavljati uslove:
- MPC je (i svake godine to radi!) drzala OPELO ubici kralja Aleksandra Karadjordjevica - verovatno je to nacionalni heroj?
- MPC je uzurpirala i unistila vojnicko groblje iz I rata (spomenici su ne samo srpski nego i francuski!) na Skopskoj Crnoj Gori, da bi napravila STAZU do svoje sveze podignute crkve
Mislim da treba postaviti uslove ispod kojih se ne moze ici (kao i u svemu drugom, uostalom).

Dusan

pre 20 godina

Moj prvi email bavi se samo pogresnim nacinom komuniciranja SPC. Ostaje da ovakvim javnim postavljanjem uslova nikakav konstruktivan dijalog nije moguc.

Mi sa Makedoncima (za razliku od Grka, Bugara i Albanaca) nemamo, osim crkvenog, nikakvih drugih problema. Ovaj crkveni problem zahtevom SPC da se MPC vrati u njeno okrilje predstavlja osporavanje prava Makedonaca da formiraju sopstvenu crkvu i uvredu celom makedonskom narodu. Da li je ovakvo ponasanje nas cilj, svako moze da prosudi. Ako neko misli da ima isuvise prema nama prijateljski nastrojenih naroda, pa jedan manje nije bitan, mogu samo da konstatujem da se sa tim ne slazem.

Nedopustivo ponasanje makedonskih drzavnih organa prema nasim gradjanima, mora biti stavljeno na dnevni red od strane nase diplomatije.

U nasem je interesu da MPC sto pre dobije autokefalnost. Za suprotne stavove ne vidim drugih argumenata osim inacenja i snova o nasoj dominaciji u regionu koji su nam doneli tolike katastrofe u prethodnom veku.

Zoran

pre 20 godina

Makedonija je nezavisna drzava i ima svoju Makedonsku pravoslavnu crkvu. Sto pre SPC prihvati tu realnost to bolje za njih. Dobro bi bilo da se podsete da je upravo Ohridska Patrijarsija dala tomos za nezavisnost Peckoj Patrijarsiji, ili cela Srbija pati od kolektivne amnezije? Ja nemam nista protiv Srba ali ovakav dvolican odnos navodi me da prezirem sve Srbe. Makedonija i Makedonci zele dobre odnose sa Srbijom i Srbima ali ne po svaku cenu.

aleks

pre 20 godina

Ne moze komunisticki ustav iz 1963 da stvara i izmislja crkve i narode. Tzv. Makedonska Pravoslavna Crkva je jedna obicna sekta, kao sto je i tzv. crnogorska. Proces stvaranja nacionalnih autokefalnih crkava u pravoslavnom svetu zavrsen je jos odavno u srednjem veku. Dakle, komunisticka partija ne moze nikako da stvara autokefalne crkve i zato ce MPC ostati nepriznata sve dok se ne vrati pod okrilje srpske crkve.

Ljubiša Savov, Jagodina, Centralna srbija

pre 20 godina

Da li je kvalitet jednog naroda ili novoizvedene nacije, koja je postala cepanjem od matične nacije, na dostojnom nivou, kada mu naciju, Crkvu, pa na kraju i državu osnuju, formiraju i organizuju komunisti pre 50 godine. Slovensko stanovništvo u području makedonije, ima visoke ljudske osobine (patrijahalno vaspitanje i privrženost ćeliji porodice, pozitivan moral, radnu disciplinu, iskrenu ljubav prema svim drugim pravoslavnim narodima), pa će i vremenom u budućnosti sami uvideti čije korene stvarno imaju i da su potomci jedne stare jedinstvene nacije, koju su kroz istoriju razni uticaji (politički,crkveni,ekonomski,vojni i drugi) pocepali, a to sada vidimo do granica biološkog održanja i postojanja. To će valjda uvideti i ovi naši Spartanski Srbi sa mora i njihova takozvana "crnogorska Pravoslavna crkva".
Šta je "ASNOM". Da li je to Antifašističko Sobranje Narodnog oslobođjenja Makedonije.Od koga? Da li od Nemaca, Bugara i Balista iz II svetskog rata ili od svoje braće iz Vranja, Gnjilana, Surdulice,Vladičonog hana, Leskovaca i onih drugih malo severnije.
I da li znate šta znači reč Sobranje. To je naravno stara Srpska reč koja znači nešto sobrati tj. sabrati ili ti skupiti. Znači da se svi mi trebamo ponovo sobrati,sabrati ili skupiti pod jednu kapu kao i pre najmnje 1000 godine u vreme Nemanjuća, Mrnjavčevića (Kraljević Marko iz Prilepa našeg) ali na drugim, nekim poštenijim i pravilnijim odnosima.
Pozdrav svoj slovenskoj braći iz Makedonije. Soberimo se nekada svi ponovo zajedno jer smo jedno. Ne trebaju nam tri,četri crkve nego ona naša jedna hiljadugodišnja. SPC i njen, jedini patijarh,episkopi,arhijereji, egzarsi, kaluđeri...
Neka se uvek Slavi Sveti ILIJA gromovnik!!!

Dusan

pre 20 godina

SPC se vecito suprotstavlja nekome i na taj nacin posredno ali efikasno izoluje Srbe i Srbiju. Ovo je samo slag na tortu onoga sta nam priredjuju.

Umesto da se zali Strazburu SPC otvoreno izaziva Makedonske vlasti. Iako to imanje pripada SPC-u na stranoj je teritoriji i kako misle da zaustave vlast te strane zemlje da udje na imanje?

Predlazem da ako nije moguca unija pravoslavnih crkvi a ocigledno nije da se onda pod hitno osnuje unija Pravoslavnih Srba sa Rimokatolickom crkvom koja ce barem preneti bogato univerzalno multikulturno duhovno iskustvo za razliku SPC koja samo neguje srpsku tradiciju i u tome je vrlo iskljuciva.
U danasnje doba povezivanja i stapanja naroda ovakva politika SPC direktno ststi interesima gradjana Srbije.

Lale, Beč

pre 20 godina

Zaista je zanimljivo koliko smo mi u stanju da i najjednostavnije stvari zakomplikujemo - i da ih zatim nerešimo!
G. Jovan je uhapšen zbog toga što je hteo da krsti jedno dete (uzgred: svoje unuče) u Makedoniji kao pripadnik SPC, a država ga je optužila - za uznemiravanje javnosti i brzometno osudila na prekršajni zatvor, kao nekog pijanca ili sitnog prevaranta.
Sada delegaciju te iste države treba Srbija da primi sa uvažavanjem, kao da nije ništa bilo!
Ovde u Austriji crkve sarađuju i ustupaju svoje hramove za razne obrede "tuđim" vernicima, ali ono što na primer katolici ovde čine pravoslavcima, to u Makedoniji ne mogu učiniti pravoslavci između sebe!
Očigledno je da se u crkvena pitanja na grub način umešala država i normalno je da sada snosi konsekvence za svoje ponašanje.

Vlada, Vankuver

pre 20 godina

Suvise je nacionalnih kompleksa i frustracija na Balkanu, i to po sistemu, "sto si manji narod, to su frustracije obimnije".... Razumem Makedonce, i shvatam zasto se grcevito bore da imaju nesto "svoje". I mislim da ih ne treba silom privoleti da budu pod plastom SPC-a. Ali, neke stvari mora da se postuju. Dokle god u Makedoniji ima i jednog jedinog vernika koji zeli da verske obrede obavlja kao vernik SPC-a, Makedonija nema pravo da to sprecava i da bilo koga zbog toga maltretira. I vidim ovo javno obracanje Vladi Makedonije kao najprincipijaniji moguci stav. Postoje granice davanja, uzimanja, lepog ponasanja i tolerancije... Preko te granice, stvari se nazivaju glupostima, mazohizmom i ludostima. Ako hapse i maltretiraju popove, sta ocekuju? I zaista ne razumem ove komentare tipa da SPC mora da razume da je Makedonija nezavisna drzava... Da li je to neko sporio?

Veljko

pre 20 godina

Ta makedonska pravoslavna crkva je stvorena od strane komunista kao i crnogorska sa samo jednim ciljem da se razori srpsko nacionalno tkivo isto sto su 1974 i stvorene te famozne pokrajine Vojvodina i Kosovo iako je bilo mnogo vise razloga da se naprave pokrajine Slavonija,Krajina i Dalmacija.1963-e su poceli da dele Srpsku Pravoslavnu Crkvu a 1974-e "cuvenim" Kardeljevim Ustavom nastavili da dele Srbiju.

Albanac iz Rumunije.

pre 20 godina

Tako i nasa pravoslavna crkva ima problema sa nezavisnoscu. Mi imamo Fan Nolsku autokefalnu(nezavisnu) crkvu i drugu grcko-rusko orijentisanu crkvu. Najruznije je da ista vera ne saradjuje izmedju. Svestenici kao politicari samo razdruze narod za svoju dominaciju. Sta vise mi nemamo problema sa Katolickom crkvom, a jos imamo problema i sa muslimanskom verom gde vecina pripadamo. Ja sam Pravoslavac-katolik(na drugu generaciju i musliman) ali vidim da nasa pravoslavna crkva i muslumanska vera moraju da budu vise liberalne i tolerantne. Ja se izvinjavam unapred ako sam slucajno nekoga povredio ali daleko od toga da to je moj cilj(samo kao radoznalost). Pozdrav svima.

Milan S.

pre 20 godina

Kako smo mi naopak narod,svi misle da nesto znaju, a u stvari su neobrazovane kreature koje su u konfliktu sa samim sobom. Govorite o SPC kao da je to neka politicka partijica.Neko rece da i nije neka jer:"neguje samo Srbsku tradiciju..."??? Pa ciju ce da neguje?
Na kraju Makedonske vlasti su maltretirale i zatvorile gradjanina Srbije(+svesteno lice) i sad mi kao dobre komsije trebamo da ih(svestenike i vlast iz Maked.) docekamo cvecem. Malo tupavo zvuci,zar ne?

Rajko

pre 20 godina

Potpuno podrzavam ovu odluku SPC-a da se vec jednom stane na kraj toj makedonskoj bahatosti. Niko ne ukida njima pravo na autohtonu crkvu, ali je cinjenica da je ista posljedica komunistickog dekreta i otimacine legitimne imovine, crkava i manastira SPC.

Tvrtko

pre 20 godina

Uz duzno postovanje istinskim vjernicima i svim bogobojaznim, neupitno je da se SPC ponovno petlja u cisto diplomatske i drzavnicke poslove. Kako bi bilo lijepo da je ta ista SPC rezolutna u ravjetljavanju svoje uloge u ratu u BiH. Skrivanje ratnih zlocinaca, podrzavanje i motiviranje zlocina po istocnoj Bosni, izgradnja crkci na vakufskoj zemlji i niti jedna, barem simbolicna osuda rusenja tolikih dzamija i katolickih crkava samo su primjeri upletenosti SPC u BiH ratne i politicke sukobe. Da ne spomeneno da niti jedan velikodostojnik SPC jos nikada nije barem odao pocast zrtvama Srebrenice na primjer. Naprotiv, Karadzic i Mladic su jos uvijek heroji u SPC a time i njihova (ne)djela blagoslovljena.

Marjan

pre 20 godina

- Srpska prvoslavna Crkva je osnovana u vreme cara Dusana i to pod inicijativom, Ohridske Arhiepiskopie (to tada nije kako neki pisu, bila tz. Makedonska Crkva, al ona je naslednik Ohridske), a ta ista je ukinuta od sultana (kako sultan to moze uraditi, jel to kanonski).

- Zatim nikad neka srpska nacionalna licnost nije bila pomenuta oficijalno u Mak. istorii
(svako moze da prica svakojake gluposti, al to nije stav celog Makedonskog naroda)

- Makedonska Crkva je produzetak Ohridske Arhiepiskopie, ukinuta od sultana za vreme Turaka, a ne prizvod komunizma. U ostalom sve prvoslavne drzave imaju svoje crkve (jel ima neka bez svoje crkve ?), tako da negiranje crkve je negacija makedonskog naroda, sto na zalost vidim od nekih da to podrzavaju

- Makedonski narod nikad nije mrzeo Srpski narod, naprotiv uvek pomagao, koliko je to moao (setite se zadnje, bombardovanje s strane US, koliko cisterna nafte, uvece sam licno video, kako idu k Srbije, i pored zabrane)

- sto se tice Jovana (takozvano svesteno lice, necu da se mesam u krivicne prijave materijalne prirode, a on je pre toga bio Makedonski svestenik, pa je presao u Srpsku crvu, njemu poznatim razlozima), pito bih nekog, dal bi bilo u redu da jedan makedonski pop, bez dozvole srpske crvke, vrsi crkovnu misu u neku srpsku crkvu ??? Jel bi to bilo u redu ?

- Desilo se da se ASNOM odrzi u Prohor Pcinski, to je istorija Makedonskog naroda, svaka crkva je gubila ili dobijala teritorije, kao i drzave na Balkanu, i pitam se dal bi se Srbi osecali odgovorni da naprave komemoraciju u pomen Kosovske bitke recimo na Kosovo, ili odbeleze neki svoj dogadaj u Crnu Goru (to vise kako znamo nije Srbija)? Il zaboravimo dogadaje i ljudi koji su zasluzni za svoj narod ...

- Na kraju ovo nije posao crkve vec drzava, a kako drzava se ne mesa u politici crve (to je slucaj i u Srpsku i Makedonsku vladu), tako i crkva ne trba obrnuto.

Izvinjavam se svakom ko je nenametrno pvredjen ovim, ja sam Makedonac (izvinjavam se na greske u pisanju), volim Srbe, nije me briga za stav crkve, al komentare podrske Srpske crkve (stime i negiranja Makedonskog naroda, bude custva razocarenja od onih koji su ih pisali.

Pozdrav svima, sa zeljom za vecu saradnju medu nasih naroda.

Dalibor

pre 20 godina

SPC NIJE osnovana za vreme Cara Dusana i pod inicijativom Ohridske arhiepiskopije kako to tvrdi Marjan. SPC je osnovana 1219. Nikejski patrijarh je te godine priznao srpsku crkvu avtokefalnom i postavio Svetog Savu za njenog prvog arhiepiskopa. Najveci protivnik avtokefalne SPC je upravo bila Ohridska arhiepiskopija na celu sa arhiepiskopom Dimitrijem Homatijanom.

vlad

pre 20 godina

prica o Skopljancima i Srbijancima je stara biblijska prica o Kainu i Avelju. Svako moze lako da prepozna ko je ovde Kain a ko Avelj.Sve kanonske pravoslavne crkve su pomesne a ne nacionalne. Crkva ne moze biti ni ornament ni ukras ni bros naciji. U opstoj euforiji nacionalnog romantizma (u nekim glavama zakasnelog 2 veka) brutalno se gaze istorijske cinjenice kao i smisao nekih pojmovnih kategorija. Ohridska Arhiepiskopija nema veze sa tzv. MPC. Ako se uzme u obzir da su je osnovali Grci a ne Sloveni a da je po sukcesiji kasnije pripala SPC kao Ohridska eparhija ne moze se jednostrano proglasiti makedonskom. U manstirima i crkvama se slave svetitelji i hriscanski praznici a ne komunisticke bune. pravoslavni svestenici sluze liturgije a katolicki mise. mozda se u makedoniji sluze mise ali to ne mogu biti pravoslavni obredi kao sto i nisu.

Dusan

pre 20 godina

Kada neko pregovara i zeli da postavi neke uslove, onda ce ih, ako mu je do sporazuma zbilja stalo saopstiti direktno onome od koga se ispunjavanje uslova ocekuje. Kad se uslovi iznesu u javnost, druga strana ih ne moze prihvatiti bez ponizenja. Postavlja se samo pitanje da li su ove osnovne norme ponasanja poznate onome ko uslove postavlja. Ako jesu, a trebalo bi da jesu, onda mu nikakav sporazum nije na umu, vec samo dalja kavga. Bas to je ovom narodu danas izuzetno potrebno.Ko moze da bude prijatelj sa onima koji od naroda kao sto je makedonski prave neprijatelja?

simon

pre 20 godina

Ne postavlja se SPC "neprijateljski" prema makedonskom narodu, nego se oni postavljaju neprijatelski prema nasem svestenstvo, kome ne dozvoljavaju prelazak premo njihove teritorije, ponizavaju ih i teraju da skidaju mantije i tako idu prema Grckoj. Dalje. spor izmedju SPC i tzv "MPC" treba da se resi u okviru Crkve, tj.Kanonskih Pravoslavnih Crkava. MPC u svim Crkvama /Ruska-Moskovska patrijarsija, Vaseljenska, jeruslaimska, Grcka arhiepiskopija, Antiohijska, Aleksandrijska, Bugarska, te Rumunska/, je sizmatiska crkva, i ona bi trebalo da na crkvom propisan nacin vrati pod okrilje SPC, ili kako se dogovore, a jbilo kakvi jednostrani potezi MPC podrzani su od Vatikana, ali ne i od jedne Crkve Pravoslavne. Zato se treba zapitati ovde, znaju li uopste arhijereji MPC sta rade, i verujem da episkop Kliment i egzarh Jovan najbolje tamo poznaju crkvene kanone i da im je jedini pravi put u Crkvi, kanonski poredak, tj. povratak pod okrilje SPC i daljnji napredak. Sve ostalo je politika.

Trifun

pre 20 godina

Posto su pravoslavne crkve nacionalne crkve, ne postoji nikakav razlog da se MPC "vrati" pod okrilje SPC, sem ako neko ne smatra da su Makedonci, zapravo, samo Srbi koji malo cudnije govore. SPC ocito misli da moze da diktira drzavnu politiku i u Srbiji i u susednim zemljama, a niko na zalost nista ne cini da ih u tome razuveri.

Vlada, NL

pre 20 godina

Za informaciju o tome koliko ne treba postavljati uslove:
- MPC je (i svake godine to radi!) drzala OPELO ubici kralja Aleksandra Karadjordjevica - verovatno je to nacionalni heroj?
- MPC je uzurpirala i unistila vojnicko groblje iz I rata (spomenici su ne samo srpski nego i francuski!) na Skopskoj Crnoj Gori, da bi napravila STAZU do svoje sveze podignute crkve
Mislim da treba postaviti uslove ispod kojih se ne moze ici (kao i u svemu drugom, uostalom).

Dusan

pre 20 godina

Moj prvi email bavi se samo pogresnim nacinom komuniciranja SPC. Ostaje da ovakvim javnim postavljanjem uslova nikakav konstruktivan dijalog nije moguc.

Mi sa Makedoncima (za razliku od Grka, Bugara i Albanaca) nemamo, osim crkvenog, nikakvih drugih problema. Ovaj crkveni problem zahtevom SPC da se MPC vrati u njeno okrilje predstavlja osporavanje prava Makedonaca da formiraju sopstvenu crkvu i uvredu celom makedonskom narodu. Da li je ovakvo ponasanje nas cilj, svako moze da prosudi. Ako neko misli da ima isuvise prema nama prijateljski nastrojenih naroda, pa jedan manje nije bitan, mogu samo da konstatujem da se sa tim ne slazem.

Nedopustivo ponasanje makedonskih drzavnih organa prema nasim gradjanima, mora biti stavljeno na dnevni red od strane nase diplomatije.

U nasem je interesu da MPC sto pre dobije autokefalnost. Za suprotne stavove ne vidim drugih argumenata osim inacenja i snova o nasoj dominaciji u regionu koji su nam doneli tolike katastrofe u prethodnom veku.

Zoran

pre 20 godina

Makedonija je nezavisna drzava i ima svoju Makedonsku pravoslavnu crkvu. Sto pre SPC prihvati tu realnost to bolje za njih. Dobro bi bilo da se podsete da je upravo Ohridska Patrijarsija dala tomos za nezavisnost Peckoj Patrijarsiji, ili cela Srbija pati od kolektivne amnezije? Ja nemam nista protiv Srba ali ovakav dvolican odnos navodi me da prezirem sve Srbe. Makedonija i Makedonci zele dobre odnose sa Srbijom i Srbima ali ne po svaku cenu.

aleks

pre 20 godina

Ne moze komunisticki ustav iz 1963 da stvara i izmislja crkve i narode. Tzv. Makedonska Pravoslavna Crkva je jedna obicna sekta, kao sto je i tzv. crnogorska. Proces stvaranja nacionalnih autokefalnih crkava u pravoslavnom svetu zavrsen je jos odavno u srednjem veku. Dakle, komunisticka partija ne moze nikako da stvara autokefalne crkve i zato ce MPC ostati nepriznata sve dok se ne vrati pod okrilje srpske crkve.

Ljubiša Savov, Jagodina, Centralna srbija

pre 20 godina

Da li je kvalitet jednog naroda ili novoizvedene nacije, koja je postala cepanjem od matične nacije, na dostojnom nivou, kada mu naciju, Crkvu, pa na kraju i državu osnuju, formiraju i organizuju komunisti pre 50 godine. Slovensko stanovništvo u području makedonije, ima visoke ljudske osobine (patrijahalno vaspitanje i privrženost ćeliji porodice, pozitivan moral, radnu disciplinu, iskrenu ljubav prema svim drugim pravoslavnim narodima), pa će i vremenom u budućnosti sami uvideti čije korene stvarno imaju i da su potomci jedne stare jedinstvene nacije, koju su kroz istoriju razni uticaji (politički,crkveni,ekonomski,vojni i drugi) pocepali, a to sada vidimo do granica biološkog održanja i postojanja. To će valjda uvideti i ovi naši Spartanski Srbi sa mora i njihova takozvana "crnogorska Pravoslavna crkva".
Šta je "ASNOM". Da li je to Antifašističko Sobranje Narodnog oslobođjenja Makedonije.Od koga? Da li od Nemaca, Bugara i Balista iz II svetskog rata ili od svoje braće iz Vranja, Gnjilana, Surdulice,Vladičonog hana, Leskovaca i onih drugih malo severnije.
I da li znate šta znači reč Sobranje. To je naravno stara Srpska reč koja znači nešto sobrati tj. sabrati ili ti skupiti. Znači da se svi mi trebamo ponovo sobrati,sabrati ili skupiti pod jednu kapu kao i pre najmnje 1000 godine u vreme Nemanjuća, Mrnjavčevića (Kraljević Marko iz Prilepa našeg) ali na drugim, nekim poštenijim i pravilnijim odnosima.
Pozdrav svoj slovenskoj braći iz Makedonije. Soberimo se nekada svi ponovo zajedno jer smo jedno. Ne trebaju nam tri,četri crkve nego ona naša jedna hiljadugodišnja. SPC i njen, jedini patijarh,episkopi,arhijereji, egzarsi, kaluđeri...
Neka se uvek Slavi Sveti ILIJA gromovnik!!!

Dusan

pre 20 godina

SPC se vecito suprotstavlja nekome i na taj nacin posredno ali efikasno izoluje Srbe i Srbiju. Ovo je samo slag na tortu onoga sta nam priredjuju.

Umesto da se zali Strazburu SPC otvoreno izaziva Makedonske vlasti. Iako to imanje pripada SPC-u na stranoj je teritoriji i kako misle da zaustave vlast te strane zemlje da udje na imanje?

Predlazem da ako nije moguca unija pravoslavnih crkvi a ocigledno nije da se onda pod hitno osnuje unija Pravoslavnih Srba sa Rimokatolickom crkvom koja ce barem preneti bogato univerzalno multikulturno duhovno iskustvo za razliku SPC koja samo neguje srpsku tradiciju i u tome je vrlo iskljuciva.
U danasnje doba povezivanja i stapanja naroda ovakva politika SPC direktno ststi interesima gradjana Srbije.

Lale, Beč

pre 20 godina

Zaista je zanimljivo koliko smo mi u stanju da i najjednostavnije stvari zakomplikujemo - i da ih zatim nerešimo!
G. Jovan je uhapšen zbog toga što je hteo da krsti jedno dete (uzgred: svoje unuče) u Makedoniji kao pripadnik SPC, a država ga je optužila - za uznemiravanje javnosti i brzometno osudila na prekršajni zatvor, kao nekog pijanca ili sitnog prevaranta.
Sada delegaciju te iste države treba Srbija da primi sa uvažavanjem, kao da nije ništa bilo!
Ovde u Austriji crkve sarađuju i ustupaju svoje hramove za razne obrede "tuđim" vernicima, ali ono što na primer katolici ovde čine pravoslavcima, to u Makedoniji ne mogu učiniti pravoslavci između sebe!
Očigledno je da se u crkvena pitanja na grub način umešala država i normalno je da sada snosi konsekvence za svoje ponašanje.

Vlada, Vankuver

pre 20 godina

Suvise je nacionalnih kompleksa i frustracija na Balkanu, i to po sistemu, "sto si manji narod, to su frustracije obimnije".... Razumem Makedonce, i shvatam zasto se grcevito bore da imaju nesto "svoje". I mislim da ih ne treba silom privoleti da budu pod plastom SPC-a. Ali, neke stvari mora da se postuju. Dokle god u Makedoniji ima i jednog jedinog vernika koji zeli da verske obrede obavlja kao vernik SPC-a, Makedonija nema pravo da to sprecava i da bilo koga zbog toga maltretira. I vidim ovo javno obracanje Vladi Makedonije kao najprincipijaniji moguci stav. Postoje granice davanja, uzimanja, lepog ponasanja i tolerancije... Preko te granice, stvari se nazivaju glupostima, mazohizmom i ludostima. Ako hapse i maltretiraju popove, sta ocekuju? I zaista ne razumem ove komentare tipa da SPC mora da razume da je Makedonija nezavisna drzava... Da li je to neko sporio?

Veljko

pre 20 godina

Ta makedonska pravoslavna crkva je stvorena od strane komunista kao i crnogorska sa samo jednim ciljem da se razori srpsko nacionalno tkivo isto sto su 1974 i stvorene te famozne pokrajine Vojvodina i Kosovo iako je bilo mnogo vise razloga da se naprave pokrajine Slavonija,Krajina i Dalmacija.1963-e su poceli da dele Srpsku Pravoslavnu Crkvu a 1974-e "cuvenim" Kardeljevim Ustavom nastavili da dele Srbiju.

Albanac iz Rumunije.

pre 20 godina

Tako i nasa pravoslavna crkva ima problema sa nezavisnoscu. Mi imamo Fan Nolsku autokefalnu(nezavisnu) crkvu i drugu grcko-rusko orijentisanu crkvu. Najruznije je da ista vera ne saradjuje izmedju. Svestenici kao politicari samo razdruze narod za svoju dominaciju. Sta vise mi nemamo problema sa Katolickom crkvom, a jos imamo problema i sa muslimanskom verom gde vecina pripadamo. Ja sam Pravoslavac-katolik(na drugu generaciju i musliman) ali vidim da nasa pravoslavna crkva i muslumanska vera moraju da budu vise liberalne i tolerantne. Ja se izvinjavam unapred ako sam slucajno nekoga povredio ali daleko od toga da to je moj cilj(samo kao radoznalost). Pozdrav svima.

Milan S.

pre 20 godina

Kako smo mi naopak narod,svi misle da nesto znaju, a u stvari su neobrazovane kreature koje su u konfliktu sa samim sobom. Govorite o SPC kao da je to neka politicka partijica.Neko rece da i nije neka jer:"neguje samo Srbsku tradiciju..."??? Pa ciju ce da neguje?
Na kraju Makedonske vlasti su maltretirale i zatvorile gradjanina Srbije(+svesteno lice) i sad mi kao dobre komsije trebamo da ih(svestenike i vlast iz Maked.) docekamo cvecem. Malo tupavo zvuci,zar ne?

Rajko

pre 20 godina

Potpuno podrzavam ovu odluku SPC-a da se vec jednom stane na kraj toj makedonskoj bahatosti. Niko ne ukida njima pravo na autohtonu crkvu, ali je cinjenica da je ista posljedica komunistickog dekreta i otimacine legitimne imovine, crkava i manastira SPC.

Tvrtko

pre 20 godina

Uz duzno postovanje istinskim vjernicima i svim bogobojaznim, neupitno je da se SPC ponovno petlja u cisto diplomatske i drzavnicke poslove. Kako bi bilo lijepo da je ta ista SPC rezolutna u ravjetljavanju svoje uloge u ratu u BiH. Skrivanje ratnih zlocinaca, podrzavanje i motiviranje zlocina po istocnoj Bosni, izgradnja crkci na vakufskoj zemlji i niti jedna, barem simbolicna osuda rusenja tolikih dzamija i katolickih crkava samo su primjeri upletenosti SPC u BiH ratne i politicke sukobe. Da ne spomeneno da niti jedan velikodostojnik SPC jos nikada nije barem odao pocast zrtvama Srebrenice na primjer. Naprotiv, Karadzic i Mladic su jos uvijek heroji u SPC a time i njihova (ne)djela blagoslovljena.

Marjan

pre 20 godina

- Srpska prvoslavna Crkva je osnovana u vreme cara Dusana i to pod inicijativom, Ohridske Arhiepiskopie (to tada nije kako neki pisu, bila tz. Makedonska Crkva, al ona je naslednik Ohridske), a ta ista je ukinuta od sultana (kako sultan to moze uraditi, jel to kanonski).

- Zatim nikad neka srpska nacionalna licnost nije bila pomenuta oficijalno u Mak. istorii
(svako moze da prica svakojake gluposti, al to nije stav celog Makedonskog naroda)

- Makedonska Crkva je produzetak Ohridske Arhiepiskopie, ukinuta od sultana za vreme Turaka, a ne prizvod komunizma. U ostalom sve prvoslavne drzave imaju svoje crkve (jel ima neka bez svoje crkve ?), tako da negiranje crkve je negacija makedonskog naroda, sto na zalost vidim od nekih da to podrzavaju

- Makedonski narod nikad nije mrzeo Srpski narod, naprotiv uvek pomagao, koliko je to moao (setite se zadnje, bombardovanje s strane US, koliko cisterna nafte, uvece sam licno video, kako idu k Srbije, i pored zabrane)

- sto se tice Jovana (takozvano svesteno lice, necu da se mesam u krivicne prijave materijalne prirode, a on je pre toga bio Makedonski svestenik, pa je presao u Srpsku crvu, njemu poznatim razlozima), pito bih nekog, dal bi bilo u redu da jedan makedonski pop, bez dozvole srpske crvke, vrsi crkovnu misu u neku srpsku crkvu ??? Jel bi to bilo u redu ?

- Desilo se da se ASNOM odrzi u Prohor Pcinski, to je istorija Makedonskog naroda, svaka crkva je gubila ili dobijala teritorije, kao i drzave na Balkanu, i pitam se dal bi se Srbi osecali odgovorni da naprave komemoraciju u pomen Kosovske bitke recimo na Kosovo, ili odbeleze neki svoj dogadaj u Crnu Goru (to vise kako znamo nije Srbija)? Il zaboravimo dogadaje i ljudi koji su zasluzni za svoj narod ...

- Na kraju ovo nije posao crkve vec drzava, a kako drzava se ne mesa u politici crve (to je slucaj i u Srpsku i Makedonsku vladu), tako i crkva ne trba obrnuto.

Izvinjavam se svakom ko je nenametrno pvredjen ovim, ja sam Makedonac (izvinjavam se na greske u pisanju), volim Srbe, nije me briga za stav crkve, al komentare podrske Srpske crkve (stime i negiranja Makedonskog naroda, bude custva razocarenja od onih koji su ih pisali.

Pozdrav svima, sa zeljom za vecu saradnju medu nasih naroda.

Dalibor

pre 20 godina

SPC NIJE osnovana za vreme Cara Dusana i pod inicijativom Ohridske arhiepiskopije kako to tvrdi Marjan. SPC je osnovana 1219. Nikejski patrijarh je te godine priznao srpsku crkvu avtokefalnom i postavio Svetog Savu za njenog prvog arhiepiskopa. Najveci protivnik avtokefalne SPC je upravo bila Ohridska arhiepiskopija na celu sa arhiepiskopom Dimitrijem Homatijanom.

vlad

pre 20 godina

prica o Skopljancima i Srbijancima je stara biblijska prica o Kainu i Avelju. Svako moze lako da prepozna ko je ovde Kain a ko Avelj.Sve kanonske pravoslavne crkve su pomesne a ne nacionalne. Crkva ne moze biti ni ornament ni ukras ni bros naciji. U opstoj euforiji nacionalnog romantizma (u nekim glavama zakasnelog 2 veka) brutalno se gaze istorijske cinjenice kao i smisao nekih pojmovnih kategorija. Ohridska Arhiepiskopija nema veze sa tzv. MPC. Ako se uzme u obzir da su je osnovali Grci a ne Sloveni a da je po sukcesiji kasnije pripala SPC kao Ohridska eparhija ne moze se jednostrano proglasiti makedonskom. U manstirima i crkvama se slave svetitelji i hriscanski praznici a ne komunisticke bune. pravoslavni svestenici sluze liturgije a katolicki mise. mozda se u makedoniji sluze mise ali to ne mogu biti pravoslavni obredi kao sto i nisu.