Petak, 01.07.2016.

19:37

"Britanci nikada neće napustiti EU,sami ne mogu preživeti"

Referendum u Britaniji je bio samo “skica“ i Bregzit se ne sme dogoditi jer nijedna država onda neće ostati u Uniji, smatraju stručnjaci.

Izvor: B92

"Britanci nikada neæe napustiti EU,sami ne mogu preživeti" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

dragan

pre 7 godina

Брегзит ће у сваком случају бити прекретница у историји. Или ће Британија напустити ЕУ или ће се елите званично окренути против народа и одустати од демократије. itd
(Александар, 1. jul 2016 19:54)
----------
Bregzit ne bi bio moguc da elita nije procenila sta ce biti izglasano i da nije omogucila glasanje. Nisu oni Tadic ili AV pa da pogresno procene svoje izglede i raspisu glasanje. Tako da ne treba ocekivati da ce VB ostati u EU.

bora

pre 7 godina

Šta to znači 'lete' iz EU!? Pa ljudi su sami odlučili da odu!
Ovde svi zaboravljaju da je V.Britanija na čelu Komonvelta,koji broji 2.000.000.000 ljudi!!? Tako da će im baš nedostajati Hrvatska,Austrija,Madjarska,Slovačka,Luksemburg,Češka...koji svi zajedno imaju stanovnika kao Nju Delhi!!
Da imamo malo pameti,i poštujemo vekovna istorijska iskustva,samo bi pratili ono što V.Britanija radi.U strateškim dugoročnim predvidjanjima,nikada ne greše!!!

Mladen Mladenović

pre 7 godina

Oduvek sam govorio da je to samo obična engleska "petarda" ispaljena sa nametrom da za sebe "izboksuje" neke specijalne statuse i ništa više. Kada to nije prošlo sada se izvode "igre bez granica" u kojima je ova bivša velika kolonijalna sila, koja još uvek uživa u kolonijalnim "tantijemama", pravi velemajstor. Mislim da će V. Britanija još dugo visiti EU kao vodenični kamen oko vrata. Zbog uticaja i moći SAD, koje su pored V. Britanije, drugo lice iste zle pare, EU neće moći ništa da uradi. Biće "status kvo" u kome će Britanija biti EU kada joj odgovara, i biti van EU kada joj to, takodje, odgovara. Taktika onih koji su naučili da žive na grbači drugih.

mihajlo

pre 7 godina

@bane
Samo sanjaj ti, da ce jim biti isto. Ili si u EU ili nisi. Trgovace se ali daleko drugcije, trgovace se kako bude htela EU jel je vece trziste od VB. EU ce uraditi sve da stavi do znanja ostalima, da to nije Ala kart, nego sve ili nista. EU zapravo ima idealnu poziciju da se ucvrsti i otvori nova radna mesta ma stetu VB, nece se odreci tome.

velika kriza se sprema

pre 7 godina

Naravno da Britanija ili pojedinačno Engleska i Vels mogu da žive lepo i van EU. Ovde je zaista problem što njihov izlazak dovodi do domino efekta i raspada EU tj. povratka na nacionalne države. Za "globaliste" koji su stvorili EU kao jedan od koraka ka krajnjem cilju stvaranju jedne Svetske Vlade ovo je veliki problem i Oni će sve učiniti da do Britanskog izlaska i raspada EU ne dodje. Zato će biti svakakvih igranki u narednom periodu, ali će nakon Trampove pobede u Americi "globalisti" biti poraženi, barem za neko vreme. Naravno naši političari ne razumeju šta se dešava i i dalje pričaju o našem ulasku u EU i poglavljima, umesto da se spremaju za raspad EU i nestanak evra.

Mlax

pre 7 godina

EU je najbolja stvar koja se desila Evropi.Vb je stara senilna dama velike istorije.Nemacka je lokomotiva cele Evrope i tako ce biti jos dugo godina i niko pa ni Vb je nece omesti u nameri da ,,vlada,, Evropom.

ana

pre 7 godina

Magistre Colovicu (kakav komentar, takav i magistar), Toni je sve objasnio. Samo jako neuk covek moze da poveze stamdard ove dve drzave sa nepripadanjem EU. Kako to da mi onda nemamo norveski standard?! Osim toga, nemacka ekonomija je mnogo realnija od britanske, pa nece biti da Britanci finansiraju Nemacku.

tony

pre 7 godina

magistre... , khm, a znas li zasto te dve drzave mogu bez eu!? ustvari, istina je da ne mogu. imaju povlastice kao i sve druge eu drzave. dalje, postoji i skandinavska unija a norveska je naravno njen clan. znaci, dodatne beneficije i povlastice. dalje, svica, specijalna povezanost sa francuskom, austrijom, italijom i nemackom. znaci opet dodatne povlastice i benificije. e, ako se eu raspadne, pa onda nece biti povlastica i beneficija i te dve drzave ce ponovo biti slabe kao sto su nekada bile. norveska je do pre nekih dvadesetak godina bila siromasnija od srbije a svajcarska mnogo slabija od francuske recimo. dalje, u obe drzave cene su strasno visoke i bez obzira na visinu primanja da se ne snalaze tj. da ne svercuju sve i svasta iz susednih drzava, svajcarci i norvezani nebi imali ni za leba. (ne mislim bukvalno) bili bi na nivou belgije recimo. e, sad, britanci NECE imati nikakve povlastice, beneficije i specijalne statuse. nece im to dati francuska i nemacka. zasto? zato sto bi to ohrabrilo jos neke drzave da izadju iz eu. ako englezi dobiju specijalni status sutra ce to isto traziti i austrija, slovacka ili holandija. britanci ce nastradati zestoko jer ce posluziti kao primer ostalima sta ih ceka ako napuste eu.

Neko iz Banata

pre 7 godina

Kako god da se ovo zavrsi UK nece imati istu poziciju kao pre referenduma,u najboljem slucaju imace uticaj kao Spanija(samo zbog br stanovnika),dok ce se uticaj Italije i Francuske ,pa cak i Poljske povecati.Ovo je mozda lose za engleze,a za sve ostale je dobro,jos da evropa osnuje i svoju vojsku ,pa da bude banja.

леле

pre 7 godina

Енглези су јасно рекли да желе да изађу ! Буде ли неко покушао да промени вољу грађана на острву ће избити грађански рат ! Живи били па видели !

Bane

pre 7 godina

Britanija će propasti bez Poljske, Hrvatske i Madjarske? Nemojte me zasmejavati.
Pa Britanija nije ni bila istinska članica EU. Nije bila u šengenskom prostoru, uvela je ograničenja za radnu snagu i nije članica monetarne unije.
Britanija nema potrebe da potpisuje nikakve posebne ugovore sa EU. To je zemlja slobodnog tržišta i moći će svi tamo da trguju ako to mogu. Jedino možda EU uvede nekakve trgovinske sankcije protiv GB ali i to bi bilo na štetu EU. Naprimer, da zabrane uvoz viskija u EU, šta će onda piti, vodku?
Ili da zabrane engleski jezik, njihove serije, filmove, muziku..? Šta umesto toga, da pevaju na švapskom ili litvanskom?
Nema od toga ništa..Evo, funta se oporavlja a uskoro sledi iznenadjenje evropljanima a to je pad evra koji je neminovan kada se vidi da je izlaz iz EU moguć bez potresa.
Britanija će trgovati normalno sa Evropom, putovati bez viza i ograničenja.
Kada se slegne prašina i druge članice vide da nije smak sveta ako ne služiš Merkelovoj, eto novih bregzita.

evromafijasi

pre 7 godina

Volja 17 miliona Britanaca je savetodavnog karaktera. A volja nekolicine evrobirokrata iz Brisela je obavezujuca.
Evropske vrednosti.

Eu se raspala, ta prica je zavrsena.
Eu se nije raspala zato sto valja,vec zato sto ne valja.

Polo

pre 7 godina

Dve zemlje imaju najjaci standard u Evropi a nisu u EU, to su Svajcarska i Norveska. Tako da je ova prica potpuno trula i smesna da Britanija ne moze bez EU, nisu ni Britanci ludi da finansiraju Nemacku i Francusku vecno.
(Magistar Colovic, 01. jul 2016 21:25)

Apsolutno si u pravu ali Evropa ne moze dozvoliti UK da izadju iz EU bez vecih posledica, da bi to bio primer svim ostalim clanicama kojima padne na pamet izlazak iz unije. Toga su svesni i Britanci i zbog toga ne zure sa aktiviranjem clana 50 jer u tom slucaju Evropska komisija preuzima kompletnu moc nad njima. To znaci ako i resi nazad u EU vise ne bi imali povlasceni status, nego tretman kao i svi ostali. Znaci nema vise funte, bankarskoj raja, i povracaja novca uz Evropskih fondova u drzavu kasu...

alex

pre 7 godina

Švajcarska i Norveška nemaju isti osnov kao druge države u EU jer većinu BDP prihoduju nezavino od svih. Švajcarska svojim bankarskim sistemom na svetskom nivou a Norveška ispumpava i prodaje naftu . Britanija to nema, zato su problem budući dogovori gde su Bregzitom izgubili povlasćen položaj u pregovorima sa ostalima iz EU ,a nemogu bez nje...

tomtom

pre 7 godina

Kako je referendum bio savetodavnog karaktera, ako je pitanje glasilo da li ste za izlazak iz EU i bila je ponuđena opcija DA ili NE, nije bilo opcije TREBALO BI.

Nesa

pre 7 godina

@(obi van, 1. jul 2016 20:21)
Napravice ugovore kao Svajcarska i idemo dalje

Suvise je to velika zemlja da bi EU uopste to razmatrao (francuzi i nemci su vec to jasno odbili). Cak i kada bi hipoteticki EU pristao na to, britanci bi morali kao i svajcarci da dozvole slobodan pristup EU gradjana svojem trzistu rada, sto je upravo bio najveci razlog zbog cega su i britanci trazili brexit. Prema tome to nema sanse da se desi.

ford

pre 7 godina

Crkotina pored puta je sve rekla,retko kada kao sad se slazem sa necijim komentarom gde je sve na mestu,nista dodati,nista oduzeti..Svaka cast!

Magistar Colovic

pre 7 godina

Dve zemlje imaju najjaci standard u Evropi a nisu u EU, to su Svajcarska i Norveska. Tako da je ova prica potpuno trula i smesna da Britanija ne moze bez EU, nisu ni Britanci ludi da finansiraju Nemacku i Francusku vecno.

Митбастер

pre 7 godina

Демократија је у опасности. Само кажем... Референдум није био саветодавни а није ни видео игрица где можеш да све поново учиташ кад ти јунак настрада. Будућност демократије зависи од Британије, свидело се то нама или не.

ВладаР

pre 7 godina

Ако не изађу сами треба им "помоћи" да изађу. Такнуто макнуто. Нема назад. Каква су ово којешта?

Crkotina pored puta

pre 7 godina

Da li je ovo moguce, ovaj flash back, kao da ponovo prezivljavam raspad SFRJ?!?!
"Neka idu Slovenci, ne mogu oni bez Jugoslavije. Propasce za sest meseci", govorili su "strucnjaci" I? Nisu problem EU Srbija, Bosna, Makedonija, Albanija, Turska, Ukrajina ili Moldavija. Problem je sto se stvorila totalitarna Unija, konsenzus drustvo u kome je jedino vazno unificirano misljenje i nekakvo lazno jedinstvo. Problem je u liberalnom totalitarizmu u kome je sve dozvoljeno ako si na "liniji". U slucaju otklona od jednoumlja odmah se dobija etiketa fasiste i retrogradne jedinke kojoj su sva vrata zatvorena. SFRJ i nacin delovanja komunisticke partije Jugoslavije, uporedite sa izlaskom UK iz EU, kao i reakcije i retoriku Evropskih komesara. Problem je u sistemu EU koji vapi za promenama, a vapaje pojedinih drzava clanica, vladajuca oligarhija ne zeli da cuje i resprvlja o problemu. Daj Boze da gresim, ali ovo ne ide na dobro...

ns

pre 7 godina

Mislim da nije realno da Britanija ostane u EU posle referendum. Rekli su "NE" EU i to se mora postovati. To povlaci odgovarajucu odgovornost za gradjane Britanije koju oni moraju sami da preuzmu.
Jednostavno receno, "trazili ste, gledajte". Nemoguce je i nemoralno da oni zadrze sve povlastice i beneficije koje su imali. Novim ugovorom ce morati da se definisu novi odnosi, s tim da ce 27 zemalja takodje odlucivati sta je u njihovom interesu.

Александар

pre 7 godina

Брегзит ће у сваком случају бити прекретница у историји. Или ће Британија напустити ЕУ или ће се елите званично окренути против народа и одустати од демократије. Ствари које се сада могу прочитати су језиве. Што није пре референдума речено да је "саветодавног карактера"? Какве су ово сада нове тезе? Хоће ли и избори у Америци бити "саветодавног карактера" ако победи Доналд Трамп? Не могу да верујем шта читам... Каква бре петиција од 4 милиона људи, шта то мења, не разумем?

sah 88

pre 7 godina

Dzaba vam sada sve, letite iz EU i nema nazad, bar tako tvrdi Pariz. Samo ne mogu da verujem kako su vas nasankali Francuzi, kao da su vekovima cekali ovaj dan da samo da bi vam se osvete. Sada su jasni ili oni izlaze iz EU ili VB koja je vec izglasala izlazak. Tako je glasio ultimatum koji je Pariz uputio Berlinu u nedelju vezano za izlazak VB iz EU. Naravno Berlin nije imao kud, stravicno suzen manevarski prostor i stali su na stranu Francuza protiv Engleza. Tako da Engleska 100% mora da napusti EU!!!!!

Harambeova osveta

pre 7 godina

Možete da ostanete ali... Za kaznu da kupite 1000 Vučićevih Mercedesa. Do sada nije izvezen ni jedan. On je obećao izvoz a kad on nešto obeća...

Pjer

pre 7 godina

Stvarno bedast clanak... sa puno "ako" i "sta ako" ....ovakav novinar za spoljnonopoliticku rubliku bi mogla biti i moja baba ....

Teba pisati konkretne cinjenice, a ne nagadjanja.

Александар

pre 7 godina

Брегзит ће у сваком случају бити прекретница у историји. Или ће Британија напустити ЕУ или ће се елите званично окренути против народа и одустати од демократије. Ствари које се сада могу прочитати су језиве. Што није пре референдума речено да је "саветодавног карактера"? Какве су ово сада нове тезе? Хоће ли и избори у Америци бити "саветодавног карактера" ако победи Доналд Трамп? Не могу да верујем шта читам... Каква бре петиција од 4 милиона људи, шта то мења, не разумем?

Harambeova osveta

pre 7 godina

Možete da ostanete ali... Za kaznu da kupite 1000 Vučićevih Mercedesa. Do sada nije izvezen ni jedan. On je obećao izvoz a kad on nešto obeća...

Pjer

pre 7 godina

Stvarno bedast clanak... sa puno "ako" i "sta ako" ....ovakav novinar za spoljnonopoliticku rubliku bi mogla biti i moja baba ....

Teba pisati konkretne cinjenice, a ne nagadjanja.

sah 88

pre 7 godina

Dzaba vam sada sve, letite iz EU i nema nazad, bar tako tvrdi Pariz. Samo ne mogu da verujem kako su vas nasankali Francuzi, kao da su vekovima cekali ovaj dan da samo da bi vam se osvete. Sada su jasni ili oni izlaze iz EU ili VB koja je vec izglasala izlazak. Tako je glasio ultimatum koji je Pariz uputio Berlinu u nedelju vezano za izlazak VB iz EU. Naravno Berlin nije imao kud, stravicno suzen manevarski prostor i stali su na stranu Francuza protiv Engleza. Tako da Engleska 100% mora da napusti EU!!!!!

Crkotina pored puta

pre 7 godina

Da li je ovo moguce, ovaj flash back, kao da ponovo prezivljavam raspad SFRJ?!?!
"Neka idu Slovenci, ne mogu oni bez Jugoslavije. Propasce za sest meseci", govorili su "strucnjaci" I? Nisu problem EU Srbija, Bosna, Makedonija, Albanija, Turska, Ukrajina ili Moldavija. Problem je sto se stvorila totalitarna Unija, konsenzus drustvo u kome je jedino vazno unificirano misljenje i nekakvo lazno jedinstvo. Problem je u liberalnom totalitarizmu u kome je sve dozvoljeno ako si na "liniji". U slucaju otklona od jednoumlja odmah se dobija etiketa fasiste i retrogradne jedinke kojoj su sva vrata zatvorena. SFRJ i nacin delovanja komunisticke partije Jugoslavije, uporedite sa izlaskom UK iz EU, kao i reakcije i retoriku Evropskih komesara. Problem je u sistemu EU koji vapi za promenama, a vapaje pojedinih drzava clanica, vladajuca oligarhija ne zeli da cuje i resprvlja o problemu. Daj Boze da gresim, ali ovo ne ide na dobro...

Митбастер

pre 7 godina

Демократија је у опасности. Само кажем... Референдум није био саветодавни а није ни видео игрица где можеш да све поново учиташ кад ти јунак настрада. Будућност демократије зависи од Британије, свидело се то нама или не.

ns

pre 7 godina

Mislim da nije realno da Britanija ostane u EU posle referendum. Rekli su "NE" EU i to se mora postovati. To povlaci odgovarajucu odgovornost za gradjane Britanije koju oni moraju sami da preuzmu.
Jednostavno receno, "trazili ste, gledajte". Nemoguce je i nemoralno da oni zadrze sve povlastice i beneficije koje su imali. Novim ugovorom ce morati da se definisu novi odnosi, s tim da ce 27 zemalja takodje odlucivati sta je u njihovom interesu.

ВладаР

pre 7 godina

Ако не изађу сами треба им "помоћи" да изађу. Такнуто макнуто. Нема назад. Каква су ово којешта?

Nesa

pre 7 godina

@(obi van, 1. jul 2016 20:21)
Napravice ugovore kao Svajcarska i idemo dalje

Suvise je to velika zemlja da bi EU uopste to razmatrao (francuzi i nemci su vec to jasno odbili). Cak i kada bi hipoteticki EU pristao na to, britanci bi morali kao i svajcarci da dozvole slobodan pristup EU gradjana svojem trzistu rada, sto je upravo bio najveci razlog zbog cega su i britanci trazili brexit. Prema tome to nema sanse da se desi.

Magistar Colovic

pre 7 godina

Dve zemlje imaju najjaci standard u Evropi a nisu u EU, to su Svajcarska i Norveska. Tako da je ova prica potpuno trula i smesna da Britanija ne moze bez EU, nisu ni Britanci ludi da finansiraju Nemacku i Francusku vecno.

evromafijasi

pre 7 godina

Volja 17 miliona Britanaca je savetodavnog karaktera. A volja nekolicine evrobirokrata iz Brisela je obavezujuca.
Evropske vrednosti.

Eu se raspala, ta prica je zavrsena.
Eu se nije raspala zato sto valja,vec zato sto ne valja.

леле

pre 7 godina

Енглези су јасно рекли да желе да изађу ! Буде ли неко покушао да промени вољу грађана на острву ће избити грађански рат ! Живи били па видели !

tomtom

pre 7 godina

Kako je referendum bio savetodavnog karaktera, ako je pitanje glasilo da li ste za izlazak iz EU i bila je ponuđena opcija DA ili NE, nije bilo opcije TREBALO BI.

Bane

pre 7 godina

Britanija će propasti bez Poljske, Hrvatske i Madjarske? Nemojte me zasmejavati.
Pa Britanija nije ni bila istinska članica EU. Nije bila u šengenskom prostoru, uvela je ograničenja za radnu snagu i nije članica monetarne unije.
Britanija nema potrebe da potpisuje nikakve posebne ugovore sa EU. To je zemlja slobodnog tržišta i moći će svi tamo da trguju ako to mogu. Jedino možda EU uvede nekakve trgovinske sankcije protiv GB ali i to bi bilo na štetu EU. Naprimer, da zabrane uvoz viskija u EU, šta će onda piti, vodku?
Ili da zabrane engleski jezik, njihove serije, filmove, muziku..? Šta umesto toga, da pevaju na švapskom ili litvanskom?
Nema od toga ništa..Evo, funta se oporavlja a uskoro sledi iznenadjenje evropljanima a to je pad evra koji je neminovan kada se vidi da je izlaz iz EU moguć bez potresa.
Britanija će trgovati normalno sa Evropom, putovati bez viza i ograničenja.
Kada se slegne prašina i druge članice vide da nije smak sveta ako ne služiš Merkelovoj, eto novih bregzita.

Neko iz Banata

pre 7 godina

Kako god da se ovo zavrsi UK nece imati istu poziciju kao pre referenduma,u najboljem slucaju imace uticaj kao Spanija(samo zbog br stanovnika),dok ce se uticaj Italije i Francuske ,pa cak i Poljske povecati.Ovo je mozda lose za engleze,a za sve ostale je dobro,jos da evropa osnuje i svoju vojsku ,pa da bude banja.

tony

pre 7 godina

magistre... , khm, a znas li zasto te dve drzave mogu bez eu!? ustvari, istina je da ne mogu. imaju povlastice kao i sve druge eu drzave. dalje, postoji i skandinavska unija a norveska je naravno njen clan. znaci, dodatne beneficije i povlastice. dalje, svica, specijalna povezanost sa francuskom, austrijom, italijom i nemackom. znaci opet dodatne povlastice i benificije. e, ako se eu raspadne, pa onda nece biti povlastica i beneficija i te dve drzave ce ponovo biti slabe kao sto su nekada bile. norveska je do pre nekih dvadesetak godina bila siromasnija od srbije a svajcarska mnogo slabija od francuske recimo. dalje, u obe drzave cene su strasno visoke i bez obzira na visinu primanja da se ne snalaze tj. da ne svercuju sve i svasta iz susednih drzava, svajcarci i norvezani nebi imali ni za leba. (ne mislim bukvalno) bili bi na nivou belgije recimo. e, sad, britanci NECE imati nikakve povlastice, beneficije i specijalne statuse. nece im to dati francuska i nemacka. zasto? zato sto bi to ohrabrilo jos neke drzave da izadju iz eu. ako englezi dobiju specijalni status sutra ce to isto traziti i austrija, slovacka ili holandija. britanci ce nastradati zestoko jer ce posluziti kao primer ostalima sta ih ceka ako napuste eu.

Mlax

pre 7 godina

EU je najbolja stvar koja se desila Evropi.Vb je stara senilna dama velike istorije.Nemacka je lokomotiva cele Evrope i tako ce biti jos dugo godina i niko pa ni Vb je nece omesti u nameri da ,,vlada,, Evropom.

ana

pre 7 godina

Magistre Colovicu (kakav komentar, takav i magistar), Toni je sve objasnio. Samo jako neuk covek moze da poveze stamdard ove dve drzave sa nepripadanjem EU. Kako to da mi onda nemamo norveski standard?! Osim toga, nemacka ekonomija je mnogo realnija od britanske, pa nece biti da Britanci finansiraju Nemacku.

alex

pre 7 godina

Švajcarska i Norveška nemaju isti osnov kao druge države u EU jer većinu BDP prihoduju nezavino od svih. Švajcarska svojim bankarskim sistemom na svetskom nivou a Norveška ispumpava i prodaje naftu . Britanija to nema, zato su problem budući dogovori gde su Bregzitom izgubili povlasćen položaj u pregovorima sa ostalima iz EU ,a nemogu bez nje...

ford

pre 7 godina

Crkotina pored puta je sve rekla,retko kada kao sad se slazem sa necijim komentarom gde je sve na mestu,nista dodati,nista oduzeti..Svaka cast!

bora

pre 7 godina

Šta to znači 'lete' iz EU!? Pa ljudi su sami odlučili da odu!
Ovde svi zaboravljaju da je V.Britanija na čelu Komonvelta,koji broji 2.000.000.000 ljudi!!? Tako da će im baš nedostajati Hrvatska,Austrija,Madjarska,Slovačka,Luksemburg,Češka...koji svi zajedno imaju stanovnika kao Nju Delhi!!
Da imamo malo pameti,i poštujemo vekovna istorijska iskustva,samo bi pratili ono što V.Britanija radi.U strateškim dugoročnim predvidjanjima,nikada ne greše!!!

Polo

pre 7 godina

Dve zemlje imaju najjaci standard u Evropi a nisu u EU, to su Svajcarska i Norveska. Tako da je ova prica potpuno trula i smesna da Britanija ne moze bez EU, nisu ni Britanci ludi da finansiraju Nemacku i Francusku vecno.
(Magistar Colovic, 01. jul 2016 21:25)

Apsolutno si u pravu ali Evropa ne moze dozvoliti UK da izadju iz EU bez vecih posledica, da bi to bio primer svim ostalim clanicama kojima padne na pamet izlazak iz unije. Toga su svesni i Britanci i zbog toga ne zure sa aktiviranjem clana 50 jer u tom slucaju Evropska komisija preuzima kompletnu moc nad njima. To znaci ako i resi nazad u EU vise ne bi imali povlasceni status, nego tretman kao i svi ostali. Znaci nema vise funte, bankarskoj raja, i povracaja novca uz Evropskih fondova u drzavu kasu...

mihajlo

pre 7 godina

@bane
Samo sanjaj ti, da ce jim biti isto. Ili si u EU ili nisi. Trgovace se ali daleko drugcije, trgovace se kako bude htela EU jel je vece trziste od VB. EU ce uraditi sve da stavi do znanja ostalima, da to nije Ala kart, nego sve ili nista. EU zapravo ima idealnu poziciju da se ucvrsti i otvori nova radna mesta ma stetu VB, nece se odreci tome.

velika kriza se sprema

pre 7 godina

Naravno da Britanija ili pojedinačno Engleska i Vels mogu da žive lepo i van EU. Ovde je zaista problem što njihov izlazak dovodi do domino efekta i raspada EU tj. povratka na nacionalne države. Za "globaliste" koji su stvorili EU kao jedan od koraka ka krajnjem cilju stvaranju jedne Svetske Vlade ovo je veliki problem i Oni će sve učiniti da do Britanskog izlaska i raspada EU ne dodje. Zato će biti svakakvih igranki u narednom periodu, ali će nakon Trampove pobede u Americi "globalisti" biti poraženi, barem za neko vreme. Naravno naši političari ne razumeju šta se dešava i i dalje pričaju o našem ulasku u EU i poglavljima, umesto da se spremaju za raspad EU i nestanak evra.

Mladen Mladenović

pre 7 godina

Oduvek sam govorio da je to samo obična engleska "petarda" ispaljena sa nametrom da za sebe "izboksuje" neke specijalne statuse i ništa više. Kada to nije prošlo sada se izvode "igre bez granica" u kojima je ova bivša velika kolonijalna sila, koja još uvek uživa u kolonijalnim "tantijemama", pravi velemajstor. Mislim da će V. Britanija još dugo visiti EU kao vodenični kamen oko vrata. Zbog uticaja i moći SAD, koje su pored V. Britanije, drugo lice iste zle pare, EU neće moći ništa da uradi. Biće "status kvo" u kome će Britanija biti EU kada joj odgovara, i biti van EU kada joj to, takodje, odgovara. Taktika onih koji su naučili da žive na grbači drugih.

dragan

pre 7 godina

Брегзит ће у сваком случају бити прекретница у историји. Или ће Британија напустити ЕУ или ће се елите званично окренути против народа и одустати од демократије. itd
(Александар, 1. jul 2016 19:54)
----------
Bregzit ne bi bio moguc da elita nije procenila sta ce biti izglasano i da nije omogucila glasanje. Nisu oni Tadic ili AV pa da pogresno procene svoje izglede i raspisu glasanje. Tako da ne treba ocekivati da ce VB ostati u EU.

Magistar Colovic

pre 7 godina

Dve zemlje imaju najjaci standard u Evropi a nisu u EU, to su Svajcarska i Norveska. Tako da je ova prica potpuno trula i smesna da Britanija ne moze bez EU, nisu ni Britanci ludi da finansiraju Nemacku i Francusku vecno.

evromafijasi

pre 7 godina

Volja 17 miliona Britanaca je savetodavnog karaktera. A volja nekolicine evrobirokrata iz Brisela je obavezujuca.
Evropske vrednosti.

Eu se raspala, ta prica je zavrsena.
Eu se nije raspala zato sto valja,vec zato sto ne valja.

леле

pre 7 godina

Енглези су јасно рекли да желе да изађу ! Буде ли неко покушао да промени вољу грађана на острву ће избити грађански рат ! Живи били па видели !

Crkotina pored puta

pre 7 godina

Da li je ovo moguce, ovaj flash back, kao da ponovo prezivljavam raspad SFRJ?!?!
"Neka idu Slovenci, ne mogu oni bez Jugoslavije. Propasce za sest meseci", govorili su "strucnjaci" I? Nisu problem EU Srbija, Bosna, Makedonija, Albanija, Turska, Ukrajina ili Moldavija. Problem je sto se stvorila totalitarna Unija, konsenzus drustvo u kome je jedino vazno unificirano misljenje i nekakvo lazno jedinstvo. Problem je u liberalnom totalitarizmu u kome je sve dozvoljeno ako si na "liniji". U slucaju otklona od jednoumlja odmah se dobija etiketa fasiste i retrogradne jedinke kojoj su sva vrata zatvorena. SFRJ i nacin delovanja komunisticke partije Jugoslavije, uporedite sa izlaskom UK iz EU, kao i reakcije i retoriku Evropskih komesara. Problem je u sistemu EU koji vapi za promenama, a vapaje pojedinih drzava clanica, vladajuca oligarhija ne zeli da cuje i resprvlja o problemu. Daj Boze da gresim, ali ovo ne ide na dobro...

Bane

pre 7 godina

Britanija će propasti bez Poljske, Hrvatske i Madjarske? Nemojte me zasmejavati.
Pa Britanija nije ni bila istinska članica EU. Nije bila u šengenskom prostoru, uvela je ograničenja za radnu snagu i nije članica monetarne unije.
Britanija nema potrebe da potpisuje nikakve posebne ugovore sa EU. To je zemlja slobodnog tržišta i moći će svi tamo da trguju ako to mogu. Jedino možda EU uvede nekakve trgovinske sankcije protiv GB ali i to bi bilo na štetu EU. Naprimer, da zabrane uvoz viskija u EU, šta će onda piti, vodku?
Ili da zabrane engleski jezik, njihove serije, filmove, muziku..? Šta umesto toga, da pevaju na švapskom ili litvanskom?
Nema od toga ništa..Evo, funta se oporavlja a uskoro sledi iznenadjenje evropljanima a to je pad evra koji je neminovan kada se vidi da je izlaz iz EU moguć bez potresa.
Britanija će trgovati normalno sa Evropom, putovati bez viza i ograničenja.
Kada se slegne prašina i druge članice vide da nije smak sveta ako ne služiš Merkelovoj, eto novih bregzita.

Harambeova osveta

pre 7 godina

Možete da ostanete ali... Za kaznu da kupite 1000 Vučićevih Mercedesa. Do sada nije izvezen ni jedan. On je obećao izvoz a kad on nešto obeća...

Александар

pre 7 godina

Брегзит ће у сваком случају бити прекретница у историји. Или ће Британија напустити ЕУ или ће се елите званично окренути против народа и одустати од демократије. Ствари које се сада могу прочитати су језиве. Што није пре референдума речено да је "саветодавног карактера"? Какве су ово сада нове тезе? Хоће ли и избори у Америци бити "саветодавног карактера" ако победи Доналд Трамп? Не могу да верујем шта читам... Каква бре петиција од 4 милиона људи, шта то мења, не разумем?

Mlax

pre 7 godina

EU je najbolja stvar koja se desila Evropi.Vb je stara senilna dama velike istorije.Nemacka je lokomotiva cele Evrope i tako ce biti jos dugo godina i niko pa ni Vb je nece omesti u nameri da ,,vlada,, Evropom.

sah 88

pre 7 godina

Dzaba vam sada sve, letite iz EU i nema nazad, bar tako tvrdi Pariz. Samo ne mogu da verujem kako su vas nasankali Francuzi, kao da su vekovima cekali ovaj dan da samo da bi vam se osvete. Sada su jasni ili oni izlaze iz EU ili VB koja je vec izglasala izlazak. Tako je glasio ultimatum koji je Pariz uputio Berlinu u nedelju vezano za izlazak VB iz EU. Naravno Berlin nije imao kud, stravicno suzen manevarski prostor i stali su na stranu Francuza protiv Engleza. Tako da Engleska 100% mora da napusti EU!!!!!

bora

pre 7 godina

Šta to znači 'lete' iz EU!? Pa ljudi su sami odlučili da odu!
Ovde svi zaboravljaju da je V.Britanija na čelu Komonvelta,koji broji 2.000.000.000 ljudi!!? Tako da će im baš nedostajati Hrvatska,Austrija,Madjarska,Slovačka,Luksemburg,Češka...koji svi zajedno imaju stanovnika kao Nju Delhi!!
Da imamo malo pameti,i poštujemo vekovna istorijska iskustva,samo bi pratili ono što V.Britanija radi.U strateškim dugoročnim predvidjanjima,nikada ne greše!!!

ns

pre 7 godina

Mislim da nije realno da Britanija ostane u EU posle referendum. Rekli su "NE" EU i to se mora postovati. To povlaci odgovarajucu odgovornost za gradjane Britanije koju oni moraju sami da preuzmu.
Jednostavno receno, "trazili ste, gledajte". Nemoguce je i nemoralno da oni zadrze sve povlastice i beneficije koje su imali. Novim ugovorom ce morati da se definisu novi odnosi, s tim da ce 27 zemalja takodje odlucivati sta je u njihovom interesu.

Neko iz Banata

pre 7 godina

Kako god da se ovo zavrsi UK nece imati istu poziciju kao pre referenduma,u najboljem slucaju imace uticaj kao Spanija(samo zbog br stanovnika),dok ce se uticaj Italije i Francuske ,pa cak i Poljske povecati.Ovo je mozda lose za engleze,a za sve ostale je dobro,jos da evropa osnuje i svoju vojsku ,pa da bude banja.

ВладаР

pre 7 godina

Ако не изађу сами треба им "помоћи" да изађу. Такнуто макнуто. Нема назад. Каква су ово којешта?

alex

pre 7 godina

Švajcarska i Norveška nemaju isti osnov kao druge države u EU jer većinu BDP prihoduju nezavino od svih. Švajcarska svojim bankarskim sistemom na svetskom nivou a Norveška ispumpava i prodaje naftu . Britanija to nema, zato su problem budući dogovori gde su Bregzitom izgubili povlasćen položaj u pregovorima sa ostalima iz EU ,a nemogu bez nje...

Митбастер

pre 7 godina

Демократија је у опасности. Само кажем... Референдум није био саветодавни а није ни видео игрица где можеш да све поново учиташ кад ти јунак настрада. Будућност демократије зависи од Британије, свидело се то нама или не.

Pjer

pre 7 godina

Stvarno bedast clanak... sa puno "ako" i "sta ako" ....ovakav novinar za spoljnonopoliticku rubliku bi mogla biti i moja baba ....

Teba pisati konkretne cinjenice, a ne nagadjanja.

velika kriza se sprema

pre 7 godina

Naravno da Britanija ili pojedinačno Engleska i Vels mogu da žive lepo i van EU. Ovde je zaista problem što njihov izlazak dovodi do domino efekta i raspada EU tj. povratka na nacionalne države. Za "globaliste" koji su stvorili EU kao jedan od koraka ka krajnjem cilju stvaranju jedne Svetske Vlade ovo je veliki problem i Oni će sve učiniti da do Britanskog izlaska i raspada EU ne dodje. Zato će biti svakakvih igranki u narednom periodu, ali će nakon Trampove pobede u Americi "globalisti" biti poraženi, barem za neko vreme. Naravno naši političari ne razumeju šta se dešava i i dalje pričaju o našem ulasku u EU i poglavljima, umesto da se spremaju za raspad EU i nestanak evra.

tony

pre 7 godina

magistre... , khm, a znas li zasto te dve drzave mogu bez eu!? ustvari, istina je da ne mogu. imaju povlastice kao i sve druge eu drzave. dalje, postoji i skandinavska unija a norveska je naravno njen clan. znaci, dodatne beneficije i povlastice. dalje, svica, specijalna povezanost sa francuskom, austrijom, italijom i nemackom. znaci opet dodatne povlastice i benificije. e, ako se eu raspadne, pa onda nece biti povlastica i beneficija i te dve drzave ce ponovo biti slabe kao sto su nekada bile. norveska je do pre nekih dvadesetak godina bila siromasnija od srbije a svajcarska mnogo slabija od francuske recimo. dalje, u obe drzave cene su strasno visoke i bez obzira na visinu primanja da se ne snalaze tj. da ne svercuju sve i svasta iz susednih drzava, svajcarci i norvezani nebi imali ni za leba. (ne mislim bukvalno) bili bi na nivou belgije recimo. e, sad, britanci NECE imati nikakve povlastice, beneficije i specijalne statuse. nece im to dati francuska i nemacka. zasto? zato sto bi to ohrabrilo jos neke drzave da izadju iz eu. ako englezi dobiju specijalni status sutra ce to isto traziti i austrija, slovacka ili holandija. britanci ce nastradati zestoko jer ce posluziti kao primer ostalima sta ih ceka ako napuste eu.

ana

pre 7 godina

Magistre Colovicu (kakav komentar, takav i magistar), Toni je sve objasnio. Samo jako neuk covek moze da poveze stamdard ove dve drzave sa nepripadanjem EU. Kako to da mi onda nemamo norveski standard?! Osim toga, nemacka ekonomija je mnogo realnija od britanske, pa nece biti da Britanci finansiraju Nemacku.

tomtom

pre 7 godina

Kako je referendum bio savetodavnog karaktera, ako je pitanje glasilo da li ste za izlazak iz EU i bila je ponuđena opcija DA ili NE, nije bilo opcije TREBALO BI.

ford

pre 7 godina

Crkotina pored puta je sve rekla,retko kada kao sad se slazem sa necijim komentarom gde je sve na mestu,nista dodati,nista oduzeti..Svaka cast!

Polo

pre 7 godina

Dve zemlje imaju najjaci standard u Evropi a nisu u EU, to su Svajcarska i Norveska. Tako da je ova prica potpuno trula i smesna da Britanija ne moze bez EU, nisu ni Britanci ludi da finansiraju Nemacku i Francusku vecno.
(Magistar Colovic, 01. jul 2016 21:25)

Apsolutno si u pravu ali Evropa ne moze dozvoliti UK da izadju iz EU bez vecih posledica, da bi to bio primer svim ostalim clanicama kojima padne na pamet izlazak iz unije. Toga su svesni i Britanci i zbog toga ne zure sa aktiviranjem clana 50 jer u tom slucaju Evropska komisija preuzima kompletnu moc nad njima. To znaci ako i resi nazad u EU vise ne bi imali povlasceni status, nego tretman kao i svi ostali. Znaci nema vise funte, bankarskoj raja, i povracaja novca uz Evropskih fondova u drzavu kasu...

Nesa

pre 7 godina

@(obi van, 1. jul 2016 20:21)
Napravice ugovore kao Svajcarska i idemo dalje

Suvise je to velika zemlja da bi EU uopste to razmatrao (francuzi i nemci su vec to jasno odbili). Cak i kada bi hipoteticki EU pristao na to, britanci bi morali kao i svajcarci da dozvole slobodan pristup EU gradjana svojem trzistu rada, sto je upravo bio najveci razlog zbog cega su i britanci trazili brexit. Prema tome to nema sanse da se desi.

mihajlo

pre 7 godina

@bane
Samo sanjaj ti, da ce jim biti isto. Ili si u EU ili nisi. Trgovace se ali daleko drugcije, trgovace se kako bude htela EU jel je vece trziste od VB. EU ce uraditi sve da stavi do znanja ostalima, da to nije Ala kart, nego sve ili nista. EU zapravo ima idealnu poziciju da se ucvrsti i otvori nova radna mesta ma stetu VB, nece se odreci tome.

dragan

pre 7 godina

Брегзит ће у сваком случају бити прекретница у историји. Или ће Британија напустити ЕУ или ће се елите званично окренути против народа и одустати од демократије. itd
(Александар, 1. jul 2016 19:54)
----------
Bregzit ne bi bio moguc da elita nije procenila sta ce biti izglasano i da nije omogucila glasanje. Nisu oni Tadic ili AV pa da pogresno procene svoje izglede i raspisu glasanje. Tako da ne treba ocekivati da ce VB ostati u EU.

Mladen Mladenović

pre 7 godina

Oduvek sam govorio da je to samo obična engleska "petarda" ispaljena sa nametrom da za sebe "izboksuje" neke specijalne statuse i ništa više. Kada to nije prošlo sada se izvode "igre bez granica" u kojima je ova bivša velika kolonijalna sila, koja još uvek uživa u kolonijalnim "tantijemama", pravi velemajstor. Mislim da će V. Britanija još dugo visiti EU kao vodenični kamen oko vrata. Zbog uticaja i moći SAD, koje su pored V. Britanije, drugo lice iste zle pare, EU neće moći ništa da uradi. Biće "status kvo" u kome će Britanija biti EU kada joj odgovara, i biti van EU kada joj to, takodje, odgovara. Taktika onih koji su naučili da žive na grbači drugih.