Četvrtak, 19.05.2016.

14:15

Šansa za život? Evropa je sličnija Zemlji nego što smo mislili

Izvor: Washington Post

Šansa za život? Evropa je sliènija Zemlji nego što smo mislili IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

71 Komentari

Sortiraj po:

Kontras

pre 7 godina

Ni Jupiter, ni njegov satelit Evropa nisu fizicka tela nalik Zemlji na kojima se moze razviti bilo kakav oblik zivota.

Jedini zivot u nasem univerzumu je na Zemlji. Sta je izvan naseg univerzuma, niko ne zna.

neutralni felsh

pre 7 godina

u odiseji 2010 je objasnjeno kako izgleda zivot tamo. kada se dogodi erupcija, tamo se oslobadja toplota, fosfor, itd. i onda se javlja civilizacija. Javlja se i druga, i one krecu u ratovanje. Ni jedna ni druga nisu svesne da se "vulkan prazni", i dok one ratuju pod okeanom, bez obzira ko pobedi, obe nestaju, ne vide problem, vec svoje interese, i umesto da se fokusiraju na prezivljavanje, one se fokusiraju na rat. Vulkan izlapi, neki drugi se otvori, neke druge civilizacije prave istu gresku. Ostala mi je 3001 za citanje, ali prvo treba zavrsiti triologiju forever war.
(hue hue hue, 19. maj 2016 21:34)


pricas o odiseji 2010?

Yoo

pre 7 godina

Jednom prilikom Nil nije bio bas recit ali je bas bio pesnicki raspolozen.
(Nervirac, 19. maj 2016 19:53)
Ne znam to za Nila, čini mi se da je Baz Oldrin jednome tako pokazao zvezde i brojna sazvežđa: "Ti ćeš meni da kažeš da sam lažov!"

razuma bez

pre 7 godina

Koliko vi vernici u nauku plitko razmisljate.

(Zoran, 19. maj 2016 21:01) # Link komentara

Druze, za svaku, ali bas svaku naucnu teoriju ima n! (pa ti izguglaj malo sta n! znaci) vise dokaza nego za sve tvrdnje iz svih "svetih knjiga" na svetu zajedno...

Cak i za kvazi naucne baljezgarije poput onog "istrazivanja" o vakcinama koje izazivaju autizam ili za naucnu fantastiku poput denikenovih "drevnih vanzemaljaca" ima vise dokaza nego za bilo koju "svetu rec"...

emil

pre 7 godina

Sjajno i uzbudljivo! jedono me interesuje da li je Klark bio veliki vizionar ili je vec tada znao ono sto se nama servira kap po kap

Boki

pre 7 godina

@kopasKI

Jeste moguce ali manje verovatno. Ako razmislimo malo: Ugljenik je elemenat koji moze da se spoji sa najvise razlicitih drugih elemenata i koji moze da stvori veci broj jedinjenja nego svi drugi elementi zajedno. Evo jos jedne cinjenice: Ako poredas elemente po ukupnom broju atoma u svemiru imaces vodonik na pvom mestu, helijum na drugom, kiseonik na trecem, ugljenik na cetvrtom i azot na petom mestu i posle dolaze ostali elementi. Ako poredas elemente po ukupnom broju atoma u telu coveka ili bilo kog drugog kompleksnog organizma na Zemji dobices isti redosled. Osim helijuma koji je inertan i zbog toga nama organski nekoristan.

Ladislav

pre 7 godina

Kapa dole gosp . Clarku . Međutim , nije to baš ni toloiko neočekivano , mislim na njegovu viziju iz serijala Odiseje i onoga što sledi, jer opšte je poznata njegova tesna saradnja sa NASA om i naučnicima koji su već tada , pre oko dve decenije pretpostavili ovo što je danas prikazano kao novina. I sam uvažen fizičar , nije trebao mnogo napora i nešto mašte da sabere nekoliko činjenica. U svakom slučaju ½ dobar nos ½ za mnogo toga što će tek da usledi . Žao mi je što neću da doživim realizaciju orbitalnog lifta , ali ne sumnjam ni trenutka da će biti realizovan ! I da , ne bi trebalo u ovakvom kontekstu gubiti vreme na lupetala koji ne vide i ne žele da vide dalje od obližnje kladionice kao krajnji domet intelektualnog naprezanja i napretka !

CATAPA

pre 7 godina

Evropa je mnogo bolji kandidat za (naučnu!) ekspediciju, možda i kolonizaciju, nego Mars. Ekspedicija na Mars je samo medijski mnogo atraktivnija i to zbog nerealnog očekivanja da je na njemu nekada razvijen život, pa čak i inteligentni život.

hue hue hue

pre 7 godina

u odiseji 2010 je objasnjeno kako izgleda zivot tamo. kada se dogodi erupcija, tamo se oslobadja toplota, fosfor, itd. i onda se javlja civilizacija. Javlja se i druga, i one krecu u ratovanje. Ni jedna ni druga nisu svesne da se "vulkan prazni", i dok one ratuju pod okeanom, bez obzira ko pobedi, obe nestaju, ne vide problem, vec svoje interese, i umesto da se fokusiraju na prezivljavanje, one se fokusiraju na rat. Vulkan izlapi, neki drugi se otvori, neke druge civilizacije prave istu gresku. Ostala mi je 3001 za citanje, ali prvo treba zavrsiti triologiju forever war.

Zoran

pre 7 godina

Koliko vi vernici u nauku plitko razmisljate.

Kad bi umeli bar malo da razmislite, onda bi otprilike ovako bilo:

Sve ima svoj uzrok. Znaci sve sto se desava, ,kruzenj eelektrona oko jezgra ima uzrok. I recimo d anadjemo taj uzrok, ali sta je uzrok tome? I tako idemo u beskonacnost, nikad kraja uzrocima.

Da li covek moze doci do kraja ako ima ovakvu logiku?

Ne moze.

Recimo da covek napravi savrsenog coveka, sto postaje moguce ispravljanjem gena. Da li je taj covek u stanju da dosegne do sustine?

ne moze, jer on isto razmiljaa kao mi, za njega sve iam svoj uzrok, a uzrocima za uzrok nikad kraja.

I sta ti ostalo?

Ostalo ti je da to prihvatis, nauka i covek ovakav kakav je nikad sustinu nece moci da dosegne.

E ko se time ne zadovoljava, on veruje u boga.

kopasKI

pre 7 godina

nikad mi nece biti jasno zasto se traze planete sa uslovima slicnima kao na zemlji da bi se pretpostavilo da na njima ima bilo kakvog oblika zivota?
pa zar nije moguce da neki oblik vanzemaljskog zivota nastane i u drugacijim uslovima od nama poznatih?

Zoran

pre 7 godina

Pitanje za "vernike" - ako pronadju zivot van nase zemlje, da li sva Biblijska ucenja padaju u vodu? Ili cete se vaditi da ih djavo tamo negde podmetnuo, kao i fosile dinosaurusa?
(Kirito, 19. maj 2016 19:54)

Sto bi se reklo danas: Ti se malo EDUKUJ(lepa domaca rec, smeje vam se moje dete ovde u Americi) o religiji.

Religija, bilo koja, tvrdi da je sve, apsolutno sve oko nas nastalo tako sto je bog stvorio. Ako je tebi sve oko nas samo Zemlja i po neki oblak, onda prilicno plitko razmisljas.

Evo ti formular koji moras da popunis za americko drzavljanstvo:

https://www.uscis.gov/sites/default/files/files/form/n-400.pdf

Potpisujes da se obavezujes na sve i svasta, branis Ameriku i tako to, a jedno od tih obecanja glasi:

that I take this obligation freely, without any mental reservation or purpose of evasion; so help me God.

Rogi Obrenovac

pre 7 godina

iq130@ Blago tebi. Znaci treba samo da razmisljamo kako cemo da jedemo, pijemo, kupimo stan, automobil, motor......
Ne znam koliki IQ imam, niti me interesuje, ali kada pogledam u vedro nocno nebo ja sam srecan covek. Ne mogu da shvatim svemir, ali volim da mastam o njemu. Svaku novu vest Nase docekam sa odusevljenjem, i nadam se da cu doziveti sletanje sonde na Evropu. Mene ove vesti ne skrecu sa puta, ujutru bi u svakom slucaju otisao na posao, platicu racune bez obzira na Nasine izvestaje, tako da ne razumem poentu tvog komentara. Pricas o nekim teorijama zavere, kako se ne moze ni do meseca zbog radijacije, a na satelitskom snimku mozes videti svoju kucu. Sonde su spustene na Mars i Veneru, letele su oko Jupitera i Saturna, kapsule sa nasim podacima poslate u beskonacnost univerzuma, a ti sa IQ-om 130 pricas gluposti.

Zoran

pre 7 godina

Da li je iko razmisljao o tome koliko nas pare ogranicavaju? Zasto ne bi za istrazivanje svemira resursi bili neograniceni? Zasto se mora cekati 10ak godina da se posalje letilica na Evropu ili bilo koje telo u Suncevom sistemu, zasto ne odmah?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (sima, 19. maj 2016 14:58)

A sta ti mislis, zasto se salju letelice tamo? da bi nasli zivot? I sta onda?

Koja ste vi naiva u Srbiji.

Treba im sirovine, ni o cemu s evise ne radi. usput ako otrkiju nesto, dobro, ako ne, nije ni bitno. Ce daju milijarde dolara da nadju neki oblik zivota? pa nije Star Trek realnost, to serija, prijatelju, naucno fantasticna, kobajagi.

Православац

pre 7 godina

Мало су им све оне лажи око слетања на месец. Сад ће још и ово. Чуј ово, европа, сутра ће да баце атомску бомбу на европу само да Православни Руси неби први стигли тамо. А шта друго од неверника очекивати? Ти научници вере Православне сигурно нису, него ко зна какво кривоверје и грех следе. Нека их, нека, нек се играју анштајна, казна сваког стигне па ће и њих.

RR

pre 7 godina

ja neznam kako vi gledate na ovo. ali mi se vise gadi i nasa i svi tamo neki "naucnici" sto sve znaju. i bonbarduju ljude sa glupostima. znaju vise od nas samo zato sto imaju dvogled pa gledaju gore. i to sto vide neznaju sta vide i onda dode neki napuseni strucnjak da nam kaze da je video cuda. al samo teoretski

Iq130

pre 7 godina

Када човек мало боље размисли,када је Наса последњи пут била на месецу? Осим у Холивудским филмовима? Зашто је њихово такозвано слетање на месец,монтажирано? Погледајте молим вас мало око себе,погледајте снимак апола 13,размислите мало прво зашто се то зове аполо 13 ( аполоион-абадон-сатана ) ,размислите зашто ни дан данас није могуће направити такве моторе,такав резервоар горива,такав материјал који мора да издржи огромну космичку радијацију,зашто нико не размишља о томе? Зато што су вам опрали мозак,и уче вас да ће сви уместо вас да размишљају,да вам говоре како да живите,у шта да верујете,како да се облачите,шта да једете итд.Ми живимо у доби манипулације,а главни манипулатор је ТВ.Искључите га!

Maka

pre 7 godina

Marko@ komentari na engleskom su čuveni citat iz još čuvenijeg filma. Ali teško da ti znaš o čemu mi pričamo. Ajd sad na guglanje pa se javi kako ipak znaš.

Dr.Prim.Mancic

pre 7 godina

Ajde onako laicki da objasnim ono sto nije navedeno u tekstu odnosno otkud temperatura vode i jezgro lave unutar Evrope. Zamislite da u ruci (jupiter) stalno pritiskate i otpustate gumenu lopticu (evropa).Dok to radite vi silama pritiska i otpustanja uticete na gumu i javlja se temperatura. To dakle radi Jupiter svom satelitu Evropi koja elipsoidno (otuda sile) orbitira oko njega (okrece se oko jupitera) . Zato evropa unutar jezgra ima lavu koja nalazi put do pukotina kore i izilazi direktno u okean evrope stvarajuci temperaturu u okeanu. Naravno sve se to dogadja unutar debele kore leda koji okruzuje evropu a nastao naravno usled temperature svemira (da kazemo debeli minus:-) ) .
Posto je dokazano i snimljeno da na zemlji ima zivih bica kojima ne treba fotosinteza (sunce) a koji zive do istih takvih podvodnih okeanskih vulkana zato i misle da Evropa (satelit koji kruzi oko Jupitera) ima zivot u okeanu. Dakle po nauci mora da ima vode kao preduslov za zivot na bilo kom vecem nebeskom telu (sa cime se ja ne slazem u potpunosti ali to je moje misljenje) .

Nervirac

pre 7 godina

Zao mi je sto neki komentatori nisu sreli licno Nila Amstronga i rekli mu sta misle. Jednom prilikom Nil nije bio bas recit ali je bas bio pesnicki raspolozen.

Kirito

pre 7 godina

Pitanje za "vernike" - ako pronadju zivot van nase zemlje, da li sva Biblijska ucenja padaju u vodu? Ili cete se vaditi da ih djavo tamo negde podmetnuo, kao i fosile dinosaurusa?

Sale

pre 7 godina

Eto stizu mali zeleni ili vec kakve boje bili u obliku nekakvih riba, virusa ili slicnog, koji plivaju u morima Jupiterovih satelita...

Dr.Prim.Mancic

pre 7 godina

Ovde se misli na oblik zivota kao na zemlji sto je greska od samog starta ali neka bude.Inace nije objasnjeno odakle tekuca voda pa da vam onako laicki objasnim . Temperatura vode na Evropi nastaje usled stalnih sila Jupitera, odnosno stalnog sabijanja i otpustanja dok Evropa orbitira oko Jupitera . Te sile odrzavaju jezgro lave koje izilazi kroz pukotine ploca koje se stvore - ravno u okean kojim je gotovo cela Evropa prekrivena .
E sad posto je kod nas na zemlji u okeanima zabelezeno da zivota ima i bez uticaja sunca (fotosinteza) misli se da zbog toga uma zivota i na Evropi. Bitna je samo voda.

Rajko

pre 7 godina

Jeste jako interesantno ali kada se radi o planetologiji mene više zanima promena uslova života na Zemlji. Pitanje mi nekako izgleda urgentno ... Niste primetili?

Scary

pre 7 godina

Vrlo je moguce da na Europi ima neke vrste zivota, makar i najprostijeg. Io, kao jedan od Jupiterovih satelita je pod stalnim uticajem masivne gravitacije istog, sto dovodi do njegovog "rastezanja" i trenja, samim tim i podize se i temperatura pa je Io jako geoloski aktivan. Isto je moguce i sa Europom, tako da ispod debele ledene kore moze postojati ogromni okean koji vrvi od zivota. Jedino sto je problematicno jeste strasno jako Jupiterovo magnetno polje koje je smrtonosno, ali zivot se prilagodjavao svemu, verujem bi i sa time izasao na kraj. Naravno, komentatori ovde sve znaju, misle da je lako zakljuciti, makar i matematicki da li je nesto moguce ili ne. Niko ne moze ni da pojmi koliko je kompleksno i koja kolicina podataka mora da se obradi da bi neko dao bilo kakvu pretpostavku, koja ne mora biti tacna a moze se desiti da bude. Nije to uzmes asov, zagrebes parce zemlje pa pod mikroskop. Potrebno je jako puno vremena osmisliti sondu, pa je napraviti sa svim mogucim senzorima kamerama itd, izracunati polozaje planeta da bi se izabrao datum lansiranja. backup sistemi, baterije, kako da je solarni vetar ne sprzi, kako da prezivi jako nisku temperaturu, magnetno polje, i jos milion "sta ako" scenarija. I onda dodje neki Pera,Mika,Zika i napise neku glupost a veze sa mozgom nema. Molim vas, user i pass i neku zastitu od trolova postavite na ovu rubriku

Sex Machine

pre 7 godina

Lepo je sto trazimo sanse za zivot na drugim planetama, i hocemo kolonizaciju, mada mislim da smo previse siromasni jos uvek za to. Sve te pare bi ulozio u posumljavanja, smanjivanja zagadjivaca i pokusao da spasem zemlju, meni je i ovde dobro. A za 50 godina, ulazite i idite na mars.

nexus

pre 7 godina

@sima Pa ti idi i radi besplatno sledece 3 godine i nadji jos 1000 inzenjera, doktora nauka... koji hoce da rade besplatno. Kolko povrsan komentar, pa normalno da ogranicava novac, niko nije lud da radi besplatno.

mali perica

pre 7 godina

@Vlado Banja Luka
Ti si trebalo da se rodis u vreme inkvizicije. To bi ti bilo zlatno doba. Pa da lepo spalis na lomaci sve te lazljive astronome a vala kad si tu i ostale naucnike. Nece oni nama Mesec , Evropa, Jupiter ovo ono...
Samo ostro i nepravedno . Tako treba. Naravno ako te neko pita za dokazes svoje tvrdnje samo vrisnes CGI , zaveraaa...
Samo mi nije jasno sta trazis na clancima o nauci kad vec sve znas a i brate samo lazu...

dragan

pre 7 godina

Novi dan i nove NASA-ine bajke... Ljudi su se poceli bas gubiti. Naravno, sve sto pricaju i nagadjaju je praceno samo sa animacijama, ilustracijama i CGI-jem! Nista prave fotografije, nista egzaktni dokazi. NASA - lazovi, tzv let na Mjesec - obicna farsa i cudo za religiju Novog svjetskog poretka...
(Vlado Banja Luka, 19. maj 2016 15:14)

Da postoji Oskar za nebuloze ovaj komentar bi ga sigurno dobio.

ej, 47 koji veruju u vanzemaljce jbt

pre 7 godina

male su šanse da u našem sunčevom sistemu ima vanzemljskog života
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (igor jason, 19. maj 2016 15:35) # Link komentara
Preporučujem (+14)Ne preporučujem (-47)

Male su sanse da naucne tekstove lajkuju razumni, vec politicki i ideoloski ostraceni.

han

pre 7 godina

jezgru europe razvlaci jupiterova gravitacija kad mu se priblizi. podvodni vulkani definitivno postoje, i slicni su onima na Io, isto jupiterovom mesecu. vulkani na europi aktiviraju se ciklicno i predvidivo svaki put kad se europa priblizi jupiteru jer ima elipticnu orbitu.

Анархиста

pre 7 godina

Novi dan i nove NASA-ine bajke... Ljudi su se poceli bas gubiti. Naravno, sve sto pricaju i nagadjaju je praceno samo sa animacijama, ilustracijama i CGI-jem! Nista prave fotografije, nista egzaktni dokazi. NASA - lazovi, tzv let na Mjesec - obicna farsa i cudo za religiju Novog svjetskog poretka...
(Vlado Banja Luka, 19. maj 2016 15:14)

Ма ми смо сви овце јер верујемо једној од организација са најбољим научницима, признату од стране најбољих светских умова, са великом историјом и достигнућима.
С друге стране, ви којима су отворене очи, који вероватно везе са физиком нема, ви писмено верујете неком Јутјуб каналу или блогу који разоткрива највеће светске мистерије...

kzen

pre 7 godina

Cim vidim naucni tekst odmah idem na komentare da saznam pravu istinu posto je tu sva mudrost vrhunskih strucnjaka koji svojim znanjem vrlo lako raskrinkaju lazi NASA, ESA i ostalih zapadnih propagandnih agencija...

Buding

pre 7 godina

@Evropa, super komentar. Ništa novo. Ovo se zna odaaavno. Bez sonde koja će ispitati uzorke leda, vode okeana, sedimenata i stena, možemo s,amo da teoretišemo.

Evropa

pre 7 godina

Ovo je davno postavljeno kao teorija. Opisano u vise knjiga i filmova. Generalno ovo je satelit koji ima strukturu odgovarajucu prema svemu za postojanje nekog oblika zivota.

Vlado Banja Luka

pre 7 godina

Novi dan i nove NASA-ine bajke... Ljudi su se poceli bas gubiti. Naravno, sve sto pricaju i nagadjaju je praceno samo sa animacijama, ilustracijama i CGI-jem! Nista prave fotografije, nista egzaktni dokazi. NASA - lazovi, tzv let na Mjesec - obicna farsa i cudo za religiju Novog svjetskog poretka...

fotosinteza

pre 7 godina

postoje oblici zivota na zemlji kojima nije potreban kiseonik. uostalom, prvi oblici zivota na zemlji nisu imali slobodan kiseonik na raspopaganju, on je nastao tek sa evolucijom fotosinteze

sima

pre 7 godina

Da li je iko razmisljao o tome koliko nas pare ogranicavaju? Zasto ne bi za istrazivanje svemira resursi bili neograniceni? Zasto se mora cekati 10ak godina da se posalje letilica na Evropu ili bilo koje telo u Suncevom sistemu, zasto ne odmah?

sima

pre 7 godina

Da li je iko razmisljao o tome koliko nas pare ogranicavaju? Zasto ne bi za istrazivanje svemira resursi bili neograniceni? Zasto se mora cekati 10ak godina da se posalje letilica na Evropu ili bilo koje telo u Suncevom sistemu, zasto ne odmah?

fotosinteza

pre 7 godina

postoje oblici zivota na zemlji kojima nije potreban kiseonik. uostalom, prvi oblici zivota na zemlji nisu imali slobodan kiseonik na raspopaganju, on je nastao tek sa evolucijom fotosinteze

Evropa

pre 7 godina

Ovo je davno postavljeno kao teorija. Opisano u vise knjiga i filmova. Generalno ovo je satelit koji ima strukturu odgovarajucu prema svemu za postojanje nekog oblika zivota.

Scary

pre 7 godina

Vrlo je moguce da na Europi ima neke vrste zivota, makar i najprostijeg. Io, kao jedan od Jupiterovih satelita je pod stalnim uticajem masivne gravitacije istog, sto dovodi do njegovog "rastezanja" i trenja, samim tim i podize se i temperatura pa je Io jako geoloski aktivan. Isto je moguce i sa Europom, tako da ispod debele ledene kore moze postojati ogromni okean koji vrvi od zivota. Jedino sto je problematicno jeste strasno jako Jupiterovo magnetno polje koje je smrtonosno, ali zivot se prilagodjavao svemu, verujem bi i sa time izasao na kraj. Naravno, komentatori ovde sve znaju, misle da je lako zakljuciti, makar i matematicki da li je nesto moguce ili ne. Niko ne moze ni da pojmi koliko je kompleksno i koja kolicina podataka mora da se obradi da bi neko dao bilo kakvu pretpostavku, koja ne mora biti tacna a moze se desiti da bude. Nije to uzmes asov, zagrebes parce zemlje pa pod mikroskop. Potrebno je jako puno vremena osmisliti sondu, pa je napraviti sa svim mogucim senzorima kamerama itd, izracunati polozaje planeta da bi se izabrao datum lansiranja. backup sistemi, baterije, kako da je solarni vetar ne sprzi, kako da prezivi jako nisku temperaturu, magnetno polje, i jos milion "sta ako" scenarija. I onda dodje neki Pera,Mika,Zika i napise neku glupost a veze sa mozgom nema. Molim vas, user i pass i neku zastitu od trolova postavite na ovu rubriku

mali perica

pre 7 godina

@Vlado Banja Luka
Ti si trebalo da se rodis u vreme inkvizicije. To bi ti bilo zlatno doba. Pa da lepo spalis na lomaci sve te lazljive astronome a vala kad si tu i ostale naucnike. Nece oni nama Mesec , Evropa, Jupiter ovo ono...
Samo ostro i nepravedno . Tako treba. Naravno ako te neko pita za dokazes svoje tvrdnje samo vrisnes CGI , zaveraaa...
Samo mi nije jasno sta trazis na clancima o nauci kad vec sve znas a i brate samo lazu...

dragan

pre 7 godina

Novi dan i nove NASA-ine bajke... Ljudi su se poceli bas gubiti. Naravno, sve sto pricaju i nagadjaju je praceno samo sa animacijama, ilustracijama i CGI-jem! Nista prave fotografije, nista egzaktni dokazi. NASA - lazovi, tzv let na Mjesec - obicna farsa i cudo za religiju Novog svjetskog poretka...
(Vlado Banja Luka, 19. maj 2016 15:14)

Da postoji Oskar za nebuloze ovaj komentar bi ga sigurno dobio.

kzen

pre 7 godina

Cim vidim naucni tekst odmah idem na komentare da saznam pravu istinu posto je tu sva mudrost vrhunskih strucnjaka koji svojim znanjem vrlo lako raskrinkaju lazi NASA, ESA i ostalih zapadnih propagandnih agencija...

Анархиста

pre 7 godina

Novi dan i nove NASA-ine bajke... Ljudi su se poceli bas gubiti. Naravno, sve sto pricaju i nagadjaju je praceno samo sa animacijama, ilustracijama i CGI-jem! Nista prave fotografije, nista egzaktni dokazi. NASA - lazovi, tzv let na Mjesec - obicna farsa i cudo za religiju Novog svjetskog poretka...
(Vlado Banja Luka, 19. maj 2016 15:14)

Ма ми смо сви овце јер верујемо једној од организација са најбољим научницима, признату од стране најбољих светских умова, са великом историјом и достигнућима.
С друге стране, ви којима су отворене очи, који вероватно везе са физиком нема, ви писмено верујете неком Јутјуб каналу или блогу који разоткрива највеће светске мистерије...

Kirito

pre 7 godina

Pitanje za "vernike" - ako pronadju zivot van nase zemlje, da li sva Biblijska ucenja padaju u vodu? Ili cete se vaditi da ih djavo tamo negde podmetnuo, kao i fosile dinosaurusa?

Dr.Prim.Mancic

pre 7 godina

Ajde onako laicki da objasnim ono sto nije navedeno u tekstu odnosno otkud temperatura vode i jezgro lave unutar Evrope. Zamislite da u ruci (jupiter) stalno pritiskate i otpustate gumenu lopticu (evropa).Dok to radite vi silama pritiska i otpustanja uticete na gumu i javlja se temperatura. To dakle radi Jupiter svom satelitu Evropi koja elipsoidno (otuda sile) orbitira oko njega (okrece se oko jupitera) . Zato evropa unutar jezgra ima lavu koja nalazi put do pukotina kore i izilazi direktno u okean evrope stvarajuci temperaturu u okeanu. Naravno sve se to dogadja unutar debele kore leda koji okruzuje evropu a nastao naravno usled temperature svemira (da kazemo debeli minus:-) ) .
Posto je dokazano i snimljeno da na zemlji ima zivih bica kojima ne treba fotosinteza (sunce) a koji zive do istih takvih podvodnih okeanskih vulkana zato i misle da Evropa (satelit koji kruzi oko Jupitera) ima zivot u okeanu. Dakle po nauci mora da ima vode kao preduslov za zivot na bilo kom vecem nebeskom telu (sa cime se ja ne slazem u potpunosti ali to je moje misljenje) .

Vlado Banja Luka

pre 7 godina

Novi dan i nove NASA-ine bajke... Ljudi su se poceli bas gubiti. Naravno, sve sto pricaju i nagadjaju je praceno samo sa animacijama, ilustracijama i CGI-jem! Nista prave fotografije, nista egzaktni dokazi. NASA - lazovi, tzv let na Mjesec - obicna farsa i cudo za religiju Novog svjetskog poretka...

nexus

pre 7 godina

@sima Pa ti idi i radi besplatno sledece 3 godine i nadji jos 1000 inzenjera, doktora nauka... koji hoce da rade besplatno. Kolko povrsan komentar, pa normalno da ogranicava novac, niko nije lud da radi besplatno.

Rajko

pre 7 godina

Jeste jako interesantno ali kada se radi o planetologiji mene više zanima promena uslova života na Zemlji. Pitanje mi nekako izgleda urgentno ... Niste primetili?

kopasKI

pre 7 godina

nikad mi nece biti jasno zasto se traze planete sa uslovima slicnima kao na zemlji da bi se pretpostavilo da na njima ima bilo kakvog oblika zivota?
pa zar nije moguce da neki oblik vanzemaljskog zivota nastane i u drugacijim uslovima od nama poznatih?

ej, 47 koji veruju u vanzemaljce jbt

pre 7 godina

male su šanse da u našem sunčevom sistemu ima vanzemljskog života
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (igor jason, 19. maj 2016 15:35) # Link komentara
Preporučujem (+14)Ne preporučujem (-47)

Male su sanse da naucne tekstove lajkuju razumni, vec politicki i ideoloski ostraceni.

Buding

pre 7 godina

@Evropa, super komentar. Ništa novo. Ovo se zna odaaavno. Bez sonde koja će ispitati uzorke leda, vode okeana, sedimenata i stena, možemo s,amo da teoretišemo.

Sex Machine

pre 7 godina

Lepo je sto trazimo sanse za zivot na drugim planetama, i hocemo kolonizaciju, mada mislim da smo previse siromasni jos uvek za to. Sve te pare bi ulozio u posumljavanja, smanjivanja zagadjivaca i pokusao da spasem zemlju, meni je i ovde dobro. A za 50 godina, ulazite i idite na mars.

Nervirac

pre 7 godina

Zao mi je sto neki komentatori nisu sreli licno Nila Amstronga i rekli mu sta misle. Jednom prilikom Nil nije bio bas recit ali je bas bio pesnicki raspolozen.

Rogi Obrenovac

pre 7 godina

iq130@ Blago tebi. Znaci treba samo da razmisljamo kako cemo da jedemo, pijemo, kupimo stan, automobil, motor......
Ne znam koliki IQ imam, niti me interesuje, ali kada pogledam u vedro nocno nebo ja sam srecan covek. Ne mogu da shvatim svemir, ali volim da mastam o njemu. Svaku novu vest Nase docekam sa odusevljenjem, i nadam se da cu doziveti sletanje sonde na Evropu. Mene ove vesti ne skrecu sa puta, ujutru bi u svakom slucaju otisao na posao, platicu racune bez obzira na Nasine izvestaje, tako da ne razumem poentu tvog komentara. Pricas o nekim teorijama zavere, kako se ne moze ni do meseca zbog radijacije, a na satelitskom snimku mozes videti svoju kucu. Sonde su spustene na Mars i Veneru, letele su oko Jupitera i Saturna, kapsule sa nasim podacima poslate u beskonacnost univerzuma, a ti sa IQ-om 130 pricas gluposti.

Iq130

pre 7 godina

Када човек мало боље размисли,када је Наса последњи пут била на месецу? Осим у Холивудским филмовима? Зашто је њихово такозвано слетање на месец,монтажирано? Погледајте молим вас мало око себе,погледајте снимак апола 13,размислите мало прво зашто се то зове аполо 13 ( аполоион-абадон-сатана ) ,размислите зашто ни дан данас није могуће направити такве моторе,такав резервоар горива,такав материјал који мора да издржи огромну космичку радијацију,зашто нико не размишља о томе? Зато што су вам опрали мозак,и уче вас да ће сви уместо вас да размишљају,да вам говоре како да живите,у шта да верујете,како да се облачите,шта да једете итд.Ми живимо у доби манипулације,а главни манипулатор је ТВ.Искључите га!

han

pre 7 godina

jezgru europe razvlaci jupiterova gravitacija kad mu se priblizi. podvodni vulkani definitivno postoje, i slicni su onima na Io, isto jupiterovom mesecu. vulkani na europi aktiviraju se ciklicno i predvidivo svaki put kad se europa priblizi jupiteru jer ima elipticnu orbitu.

Dr.Prim.Mancic

pre 7 godina

Ovde se misli na oblik zivota kao na zemlji sto je greska od samog starta ali neka bude.Inace nije objasnjeno odakle tekuca voda pa da vam onako laicki objasnim . Temperatura vode na Evropi nastaje usled stalnih sila Jupitera, odnosno stalnog sabijanja i otpustanja dok Evropa orbitira oko Jupitera . Te sile odrzavaju jezgro lave koje izilazi kroz pukotine ploca koje se stvore - ravno u okean kojim je gotovo cela Evropa prekrivena .
E sad posto je kod nas na zemlji u okeanima zabelezeno da zivota ima i bez uticaja sunca (fotosinteza) misli se da zbog toga uma zivota i na Evropi. Bitna je samo voda.

Ladislav

pre 7 godina

Kapa dole gosp . Clarku . Međutim , nije to baš ni toloiko neočekivano , mislim na njegovu viziju iz serijala Odiseje i onoga što sledi, jer opšte je poznata njegova tesna saradnja sa NASA om i naučnicima koji su već tada , pre oko dve decenije pretpostavili ovo što je danas prikazano kao novina. I sam uvažen fizičar , nije trebao mnogo napora i nešto mašte da sabere nekoliko činjenica. U svakom slučaju ½ dobar nos ½ za mnogo toga što će tek da usledi . Žao mi je što neću da doživim realizaciju orbitalnog lifta , ali ne sumnjam ni trenutka da će biti realizovan ! I da , ne bi trebalo u ovakvom kontekstu gubiti vreme na lupetala koji ne vide i ne žele da vide dalje od obližnje kladionice kao krajnji domet intelektualnog naprezanja i napretka !

Maka

pre 7 godina

Marko@ komentari na engleskom su čuveni citat iz još čuvenijeg filma. Ali teško da ti znaš o čemu mi pričamo. Ajd sad na guglanje pa se javi kako ipak znaš.

hue hue hue

pre 7 godina

u odiseji 2010 je objasnjeno kako izgleda zivot tamo. kada se dogodi erupcija, tamo se oslobadja toplota, fosfor, itd. i onda se javlja civilizacija. Javlja se i druga, i one krecu u ratovanje. Ni jedna ni druga nisu svesne da se "vulkan prazni", i dok one ratuju pod okeanom, bez obzira ko pobedi, obe nestaju, ne vide problem, vec svoje interese, i umesto da se fokusiraju na prezivljavanje, one se fokusiraju na rat. Vulkan izlapi, neki drugi se otvori, neke druge civilizacije prave istu gresku. Ostala mi je 3001 za citanje, ali prvo treba zavrsiti triologiju forever war.

CATAPA

pre 7 godina

Evropa je mnogo bolji kandidat za (naučnu!) ekspediciju, možda i kolonizaciju, nego Mars. Ekspedicija na Mars je samo medijski mnogo atraktivnija i to zbog nerealnog očekivanja da je na njemu nekada razvijen život, pa čak i inteligentni život.

Zoran

pre 7 godina

Koliko vi vernici u nauku plitko razmisljate.

Kad bi umeli bar malo da razmislite, onda bi otprilike ovako bilo:

Sve ima svoj uzrok. Znaci sve sto se desava, ,kruzenj eelektrona oko jezgra ima uzrok. I recimo d anadjemo taj uzrok, ali sta je uzrok tome? I tako idemo u beskonacnost, nikad kraja uzrocima.

Da li covek moze doci do kraja ako ima ovakvu logiku?

Ne moze.

Recimo da covek napravi savrsenog coveka, sto postaje moguce ispravljanjem gena. Da li je taj covek u stanju da dosegne do sustine?

ne moze, jer on isto razmiljaa kao mi, za njega sve iam svoj uzrok, a uzrocima za uzrok nikad kraja.

I sta ti ostalo?

Ostalo ti je da to prihvatis, nauka i covek ovakav kakav je nikad sustinu nece moci da dosegne.

E ko se time ne zadovoljava, on veruje u boga.

Zoran

pre 7 godina

Pitanje za "vernike" - ako pronadju zivot van nase zemlje, da li sva Biblijska ucenja padaju u vodu? Ili cete se vaditi da ih djavo tamo negde podmetnuo, kao i fosile dinosaurusa?
(Kirito, 19. maj 2016 19:54)

Sto bi se reklo danas: Ti se malo EDUKUJ(lepa domaca rec, smeje vam se moje dete ovde u Americi) o religiji.

Religija, bilo koja, tvrdi da je sve, apsolutno sve oko nas nastalo tako sto je bog stvorio. Ako je tebi sve oko nas samo Zemlja i po neki oblak, onda prilicno plitko razmisljas.

Evo ti formular koji moras da popunis za americko drzavljanstvo:

https://www.uscis.gov/sites/default/files/files/form/n-400.pdf

Potpisujes da se obavezujes na sve i svasta, branis Ameriku i tako to, a jedno od tih obecanja glasi:

that I take this obligation freely, without any mental reservation or purpose of evasion; so help me God.

Zoran

pre 7 godina

Da li je iko razmisljao o tome koliko nas pare ogranicavaju? Zasto ne bi za istrazivanje svemira resursi bili neograniceni? Zasto se mora cekati 10ak godina da se posalje letilica na Evropu ili bilo koje telo u Suncevom sistemu, zasto ne odmah?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (sima, 19. maj 2016 14:58)

A sta ti mislis, zasto se salju letelice tamo? da bi nasli zivot? I sta onda?

Koja ste vi naiva u Srbiji.

Treba im sirovine, ni o cemu s evise ne radi. usput ako otrkiju nesto, dobro, ako ne, nije ni bitno. Ce daju milijarde dolara da nadju neki oblik zivota? pa nije Star Trek realnost, to serija, prijatelju, naucno fantasticna, kobajagi.

Sale

pre 7 godina

Eto stizu mali zeleni ili vec kakve boje bili u obliku nekakvih riba, virusa ili slicnog, koji plivaju u morima Jupiterovih satelita...

RR

pre 7 godina

ja neznam kako vi gledate na ovo. ali mi se vise gadi i nasa i svi tamo neki "naucnici" sto sve znaju. i bonbarduju ljude sa glupostima. znaju vise od nas samo zato sto imaju dvogled pa gledaju gore. i to sto vide neznaju sta vide i onda dode neki napuseni strucnjak da nam kaze da je video cuda. al samo teoretski

neutralni felsh

pre 7 godina

u odiseji 2010 je objasnjeno kako izgleda zivot tamo. kada se dogodi erupcija, tamo se oslobadja toplota, fosfor, itd. i onda se javlja civilizacija. Javlja se i druga, i one krecu u ratovanje. Ni jedna ni druga nisu svesne da se "vulkan prazni", i dok one ratuju pod okeanom, bez obzira ko pobedi, obe nestaju, ne vide problem, vec svoje interese, i umesto da se fokusiraju na prezivljavanje, one se fokusiraju na rat. Vulkan izlapi, neki drugi se otvori, neke druge civilizacije prave istu gresku. Ostala mi je 3001 za citanje, ali prvo treba zavrsiti triologiju forever war.
(hue hue hue, 19. maj 2016 21:34)


pricas o odiseji 2010?

razuma bez

pre 7 godina

Koliko vi vernici u nauku plitko razmisljate.

(Zoran, 19. maj 2016 21:01) # Link komentara

Druze, za svaku, ali bas svaku naucnu teoriju ima n! (pa ti izguglaj malo sta n! znaci) vise dokaza nego za sve tvrdnje iz svih "svetih knjiga" na svetu zajedno...

Cak i za kvazi naucne baljezgarije poput onog "istrazivanja" o vakcinama koje izazivaju autizam ili za naucnu fantastiku poput denikenovih "drevnih vanzemaljaca" ima vise dokaza nego za bilo koju "svetu rec"...

Kontras

pre 7 godina

Ni Jupiter, ni njegov satelit Evropa nisu fizicka tela nalik Zemlji na kojima se moze razviti bilo kakav oblik zivota.

Jedini zivot u nasem univerzumu je na Zemlji. Sta je izvan naseg univerzuma, niko ne zna.

Yoo

pre 7 godina

Jednom prilikom Nil nije bio bas recit ali je bas bio pesnicki raspolozen.
(Nervirac, 19. maj 2016 19:53)
Ne znam to za Nila, čini mi se da je Baz Oldrin jednome tako pokazao zvezde i brojna sazvežđa: "Ti ćeš meni da kažeš da sam lažov!"

Православац

pre 7 godina

Мало су им све оне лажи око слетања на месец. Сад ће још и ово. Чуј ово, европа, сутра ће да баце атомску бомбу на европу само да Православни Руси неби први стигли тамо. А шта друго од неверника очекивати? Ти научници вере Православне сигурно нису, него ко зна какво кривоверје и грех следе. Нека их, нека, нек се играју анштајна, казна сваког стигне па ће и њих.

Boki

pre 7 godina

@kopasKI

Jeste moguce ali manje verovatno. Ako razmislimo malo: Ugljenik je elemenat koji moze da se spoji sa najvise razlicitih drugih elemenata i koji moze da stvori veci broj jedinjenja nego svi drugi elementi zajedno. Evo jos jedne cinjenice: Ako poredas elemente po ukupnom broju atoma u svemiru imaces vodonik na pvom mestu, helijum na drugom, kiseonik na trecem, ugljenik na cetvrtom i azot na petom mestu i posle dolaze ostali elementi. Ako poredas elemente po ukupnom broju atoma u telu coveka ili bilo kog drugog kompleksnog organizma na Zemji dobices isti redosled. Osim helijuma koji je inertan i zbog toga nama organski nekoristan.

emil

pre 7 godina

Sjajno i uzbudljivo! jedono me interesuje da li je Klark bio veliki vizionar ili je vec tada znao ono sto se nama servira kap po kap

Vlado Banja Luka

pre 7 godina

Novi dan i nove NASA-ine bajke... Ljudi su se poceli bas gubiti. Naravno, sve sto pricaju i nagadjaju je praceno samo sa animacijama, ilustracijama i CGI-jem! Nista prave fotografije, nista egzaktni dokazi. NASA - lazovi, tzv let na Mjesec - obicna farsa i cudo za religiju Novog svjetskog poretka...

Iq130

pre 7 godina

Када човек мало боље размисли,када је Наса последњи пут била на месецу? Осим у Холивудским филмовима? Зашто је њихово такозвано слетање на месец,монтажирано? Погледајте молим вас мало око себе,погледајте снимак апола 13,размислите мало прво зашто се то зове аполо 13 ( аполоион-абадон-сатана ) ,размислите зашто ни дан данас није могуће направити такве моторе,такав резервоар горива,такав материјал који мора да издржи огромну космичку радијацију,зашто нико не размишља о томе? Зато што су вам опрали мозак,и уче вас да ће сви уместо вас да размишљају,да вам говоре како да живите,у шта да верујете,како да се облачите,шта да једете итд.Ми живимо у доби манипулације,а главни манипулатор је ТВ.Искључите га!

Kirito

pre 7 godina

Pitanje za "vernike" - ako pronadju zivot van nase zemlje, da li sva Biblijska ucenja padaju u vodu? Ili cete se vaditi da ih djavo tamo negde podmetnuo, kao i fosile dinosaurusa?

sima

pre 7 godina

Da li je iko razmisljao o tome koliko nas pare ogranicavaju? Zasto ne bi za istrazivanje svemira resursi bili neograniceni? Zasto se mora cekati 10ak godina da se posalje letilica na Evropu ili bilo koje telo u Suncevom sistemu, zasto ne odmah?

RR

pre 7 godina

ja neznam kako vi gledate na ovo. ali mi se vise gadi i nasa i svi tamo neki "naucnici" sto sve znaju. i bonbarduju ljude sa glupostima. znaju vise od nas samo zato sto imaju dvogled pa gledaju gore. i to sto vide neznaju sta vide i onda dode neki napuseni strucnjak da nam kaze da je video cuda. al samo teoretski

dragan

pre 7 godina

Novi dan i nove NASA-ine bajke... Ljudi su se poceli bas gubiti. Naravno, sve sto pricaju i nagadjaju je praceno samo sa animacijama, ilustracijama i CGI-jem! Nista prave fotografije, nista egzaktni dokazi. NASA - lazovi, tzv let na Mjesec - obicna farsa i cudo za religiju Novog svjetskog poretka...
(Vlado Banja Luka, 19. maj 2016 15:14)

Da postoji Oskar za nebuloze ovaj komentar bi ga sigurno dobio.

Православац

pre 7 godina

Мало су им све оне лажи око слетања на месец. Сад ће још и ово. Чуј ово, европа, сутра ће да баце атомску бомбу на европу само да Православни Руси неби први стигли тамо. А шта друго од неверника очекивати? Ти научници вере Православне сигурно нису, него ко зна какво кривоверје и грех следе. Нека их, нека, нек се играју анштајна, казна сваког стигне па ће и њих.

Zoran

pre 7 godina

Koliko vi vernici u nauku plitko razmisljate.

Kad bi umeli bar malo da razmislite, onda bi otprilike ovako bilo:

Sve ima svoj uzrok. Znaci sve sto se desava, ,kruzenj eelektrona oko jezgra ima uzrok. I recimo d anadjemo taj uzrok, ali sta je uzrok tome? I tako idemo u beskonacnost, nikad kraja uzrocima.

Da li covek moze doci do kraja ako ima ovakvu logiku?

Ne moze.

Recimo da covek napravi savrsenog coveka, sto postaje moguce ispravljanjem gena. Da li je taj covek u stanju da dosegne do sustine?

ne moze, jer on isto razmiljaa kao mi, za njega sve iam svoj uzrok, a uzrocima za uzrok nikad kraja.

I sta ti ostalo?

Ostalo ti je da to prihvatis, nauka i covek ovakav kakav je nikad sustinu nece moci da dosegne.

E ko se time ne zadovoljava, on veruje u boga.

Sex Machine

pre 7 godina

Lepo je sto trazimo sanse za zivot na drugim planetama, i hocemo kolonizaciju, mada mislim da smo previse siromasni jos uvek za to. Sve te pare bi ulozio u posumljavanja, smanjivanja zagadjivaca i pokusao da spasem zemlju, meni je i ovde dobro. A za 50 godina, ulazite i idite na mars.

Zoran

pre 7 godina

Pitanje za "vernike" - ako pronadju zivot van nase zemlje, da li sva Biblijska ucenja padaju u vodu? Ili cete se vaditi da ih djavo tamo negde podmetnuo, kao i fosile dinosaurusa?
(Kirito, 19. maj 2016 19:54)

Sto bi se reklo danas: Ti se malo EDUKUJ(lepa domaca rec, smeje vam se moje dete ovde u Americi) o religiji.

Religija, bilo koja, tvrdi da je sve, apsolutno sve oko nas nastalo tako sto je bog stvorio. Ako je tebi sve oko nas samo Zemlja i po neki oblak, onda prilicno plitko razmisljas.

Evo ti formular koji moras da popunis za americko drzavljanstvo:

https://www.uscis.gov/sites/default/files/files/form/n-400.pdf

Potpisujes da se obavezujes na sve i svasta, branis Ameriku i tako to, a jedno od tih obecanja glasi:

that I take this obligation freely, without any mental reservation or purpose of evasion; so help me God.

Zoran

pre 7 godina

Da li je iko razmisljao o tome koliko nas pare ogranicavaju? Zasto ne bi za istrazivanje svemira resursi bili neograniceni? Zasto se mora cekati 10ak godina da se posalje letilica na Evropu ili bilo koje telo u Suncevom sistemu, zasto ne odmah?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (sima, 19. maj 2016 14:58)

A sta ti mislis, zasto se salju letelice tamo? da bi nasli zivot? I sta onda?

Koja ste vi naiva u Srbiji.

Treba im sirovine, ni o cemu s evise ne radi. usput ako otrkiju nesto, dobro, ako ne, nije ni bitno. Ce daju milijarde dolara da nadju neki oblik zivota? pa nije Star Trek realnost, to serija, prijatelju, naucno fantasticna, kobajagi.

fotosinteza

pre 7 godina

postoje oblici zivota na zemlji kojima nije potreban kiseonik. uostalom, prvi oblici zivota na zemlji nisu imali slobodan kiseonik na raspopaganju, on je nastao tek sa evolucijom fotosinteze

Анархиста

pre 7 godina

Novi dan i nove NASA-ine bajke... Ljudi su se poceli bas gubiti. Naravno, sve sto pricaju i nagadjaju je praceno samo sa animacijama, ilustracijama i CGI-jem! Nista prave fotografije, nista egzaktni dokazi. NASA - lazovi, tzv let na Mjesec - obicna farsa i cudo za religiju Novog svjetskog poretka...
(Vlado Banja Luka, 19. maj 2016 15:14)

Ма ми смо сви овце јер верујемо једној од организација са најбољим научницима, признату од стране најбољих светских умова, са великом историјом и достигнућима.
С друге стране, ви којима су отворене очи, који вероватно везе са физиком нема, ви писмено верујете неком Јутјуб каналу или блогу који разоткрива највеће светске мистерије...

ej, 47 koji veruju u vanzemaljce jbt

pre 7 godina

male su šanse da u našem sunčevom sistemu ima vanzemljskog života
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (igor jason, 19. maj 2016 15:35) # Link komentara
Preporučujem (+14)Ne preporučujem (-47)

Male su sanse da naucne tekstove lajkuju razumni, vec politicki i ideoloski ostraceni.

Rajko

pre 7 godina

Jeste jako interesantno ali kada se radi o planetologiji mene više zanima promena uslova života na Zemlji. Pitanje mi nekako izgleda urgentno ... Niste primetili?

Nervirac

pre 7 godina

Zao mi je sto neki komentatori nisu sreli licno Nila Amstronga i rekli mu sta misle. Jednom prilikom Nil nije bio bas recit ali je bas bio pesnicki raspolozen.

mali perica

pre 7 godina

@Vlado Banja Luka
Ti si trebalo da se rodis u vreme inkvizicije. To bi ti bilo zlatno doba. Pa da lepo spalis na lomaci sve te lazljive astronome a vala kad si tu i ostale naucnike. Nece oni nama Mesec , Evropa, Jupiter ovo ono...
Samo ostro i nepravedno . Tako treba. Naravno ako te neko pita za dokazes svoje tvrdnje samo vrisnes CGI , zaveraaa...
Samo mi nije jasno sta trazis na clancima o nauci kad vec sve znas a i brate samo lazu...

nexus

pre 7 godina

@sima Pa ti idi i radi besplatno sledece 3 godine i nadji jos 1000 inzenjera, doktora nauka... koji hoce da rade besplatno. Kolko povrsan komentar, pa normalno da ogranicava novac, niko nije lud da radi besplatno.

kzen

pre 7 godina

Cim vidim naucni tekst odmah idem na komentare da saznam pravu istinu posto je tu sva mudrost vrhunskih strucnjaka koji svojim znanjem vrlo lako raskrinkaju lazi NASA, ESA i ostalih zapadnih propagandnih agencija...

Scary

pre 7 godina

Vrlo je moguce da na Europi ima neke vrste zivota, makar i najprostijeg. Io, kao jedan od Jupiterovih satelita je pod stalnim uticajem masivne gravitacije istog, sto dovodi do njegovog "rastezanja" i trenja, samim tim i podize se i temperatura pa je Io jako geoloski aktivan. Isto je moguce i sa Europom, tako da ispod debele ledene kore moze postojati ogromni okean koji vrvi od zivota. Jedino sto je problematicno jeste strasno jako Jupiterovo magnetno polje koje je smrtonosno, ali zivot se prilagodjavao svemu, verujem bi i sa time izasao na kraj. Naravno, komentatori ovde sve znaju, misle da je lako zakljuciti, makar i matematicki da li je nesto moguce ili ne. Niko ne moze ni da pojmi koliko je kompleksno i koja kolicina podataka mora da se obradi da bi neko dao bilo kakvu pretpostavku, koja ne mora biti tacna a moze se desiti da bude. Nije to uzmes asov, zagrebes parce zemlje pa pod mikroskop. Potrebno je jako puno vremena osmisliti sondu, pa je napraviti sa svim mogucim senzorima kamerama itd, izracunati polozaje planeta da bi se izabrao datum lansiranja. backup sistemi, baterije, kako da je solarni vetar ne sprzi, kako da prezivi jako nisku temperaturu, magnetno polje, i jos milion "sta ako" scenarija. I onda dodje neki Pera,Mika,Zika i napise neku glupost a veze sa mozgom nema. Molim vas, user i pass i neku zastitu od trolova postavite na ovu rubriku

Dr.Prim.Mancic

pre 7 godina

Ajde onako laicki da objasnim ono sto nije navedeno u tekstu odnosno otkud temperatura vode i jezgro lave unutar Evrope. Zamislite da u ruci (jupiter) stalno pritiskate i otpustate gumenu lopticu (evropa).Dok to radite vi silama pritiska i otpustanja uticete na gumu i javlja se temperatura. To dakle radi Jupiter svom satelitu Evropi koja elipsoidno (otuda sile) orbitira oko njega (okrece se oko jupitera) . Zato evropa unutar jezgra ima lavu koja nalazi put do pukotina kore i izilazi direktno u okean evrope stvarajuci temperaturu u okeanu. Naravno sve se to dogadja unutar debele kore leda koji okruzuje evropu a nastao naravno usled temperature svemira (da kazemo debeli minus:-) ) .
Posto je dokazano i snimljeno da na zemlji ima zivih bica kojima ne treba fotosinteza (sunce) a koji zive do istih takvih podvodnih okeanskih vulkana zato i misle da Evropa (satelit koji kruzi oko Jupitera) ima zivot u okeanu. Dakle po nauci mora da ima vode kao preduslov za zivot na bilo kom vecem nebeskom telu (sa cime se ja ne slazem u potpunosti ali to je moje misljenje) .

Kontras

pre 7 godina

Ni Jupiter, ni njegov satelit Evropa nisu fizicka tela nalik Zemlji na kojima se moze razviti bilo kakav oblik zivota.

Jedini zivot u nasem univerzumu je na Zemlji. Sta je izvan naseg univerzuma, niko ne zna.

Evropa

pre 7 godina

Ovo je davno postavljeno kao teorija. Opisano u vise knjiga i filmova. Generalno ovo je satelit koji ima strukturu odgovarajucu prema svemu za postojanje nekog oblika zivota.

han

pre 7 godina

jezgru europe razvlaci jupiterova gravitacija kad mu se priblizi. podvodni vulkani definitivno postoje, i slicni su onima na Io, isto jupiterovom mesecu. vulkani na europi aktiviraju se ciklicno i predvidivo svaki put kad se europa priblizi jupiteru jer ima elipticnu orbitu.

Dr.Prim.Mancic

pre 7 godina

Ovde se misli na oblik zivota kao na zemlji sto je greska od samog starta ali neka bude.Inace nije objasnjeno odakle tekuca voda pa da vam onako laicki objasnim . Temperatura vode na Evropi nastaje usled stalnih sila Jupitera, odnosno stalnog sabijanja i otpustanja dok Evropa orbitira oko Jupitera . Te sile odrzavaju jezgro lave koje izilazi kroz pukotine ploca koje se stvore - ravno u okean kojim je gotovo cela Evropa prekrivena .
E sad posto je kod nas na zemlji u okeanima zabelezeno da zivota ima i bez uticaja sunca (fotosinteza) misli se da zbog toga uma zivota i na Evropi. Bitna je samo voda.

Sale

pre 7 godina

Eto stizu mali zeleni ili vec kakve boje bili u obliku nekakvih riba, virusa ili slicnog, koji plivaju u morima Jupiterovih satelita...

Buding

pre 7 godina

@Evropa, super komentar. Ništa novo. Ovo se zna odaaavno. Bez sonde koja će ispitati uzorke leda, vode okeana, sedimenata i stena, možemo s,amo da teoretišemo.

Maka

pre 7 godina

Marko@ komentari na engleskom su čuveni citat iz još čuvenijeg filma. Ali teško da ti znaš o čemu mi pričamo. Ajd sad na guglanje pa se javi kako ipak znaš.

hue hue hue

pre 7 godina

u odiseji 2010 je objasnjeno kako izgleda zivot tamo. kada se dogodi erupcija, tamo se oslobadja toplota, fosfor, itd. i onda se javlja civilizacija. Javlja se i druga, i one krecu u ratovanje. Ni jedna ni druga nisu svesne da se "vulkan prazni", i dok one ratuju pod okeanom, bez obzira ko pobedi, obe nestaju, ne vide problem, vec svoje interese, i umesto da se fokusiraju na prezivljavanje, one se fokusiraju na rat. Vulkan izlapi, neki drugi se otvori, neke druge civilizacije prave istu gresku. Ostala mi je 3001 za citanje, ali prvo treba zavrsiti triologiju forever war.

kopasKI

pre 7 godina

nikad mi nece biti jasno zasto se traze planete sa uslovima slicnima kao na zemlji da bi se pretpostavilo da na njima ima bilo kakvog oblika zivota?
pa zar nije moguce da neki oblik vanzemaljskog zivota nastane i u drugacijim uslovima od nama poznatih?

Ladislav

pre 7 godina

Kapa dole gosp . Clarku . Međutim , nije to baš ni toloiko neočekivano , mislim na njegovu viziju iz serijala Odiseje i onoga što sledi, jer opšte je poznata njegova tesna saradnja sa NASA om i naučnicima koji su već tada , pre oko dve decenije pretpostavili ovo što je danas prikazano kao novina. I sam uvažen fizičar , nije trebao mnogo napora i nešto mašte da sabere nekoliko činjenica. U svakom slučaju ½ dobar nos ½ za mnogo toga što će tek da usledi . Žao mi je što neću da doživim realizaciju orbitalnog lifta , ali ne sumnjam ni trenutka da će biti realizovan ! I da , ne bi trebalo u ovakvom kontekstu gubiti vreme na lupetala koji ne vide i ne žele da vide dalje od obližnje kladionice kao krajnji domet intelektualnog naprezanja i napretka !

CATAPA

pre 7 godina

Evropa je mnogo bolji kandidat za (naučnu!) ekspediciju, možda i kolonizaciju, nego Mars. Ekspedicija na Mars je samo medijski mnogo atraktivnija i to zbog nerealnog očekivanja da je na njemu nekada razvijen život, pa čak i inteligentni život.

Rogi Obrenovac

pre 7 godina

iq130@ Blago tebi. Znaci treba samo da razmisljamo kako cemo da jedemo, pijemo, kupimo stan, automobil, motor......
Ne znam koliki IQ imam, niti me interesuje, ali kada pogledam u vedro nocno nebo ja sam srecan covek. Ne mogu da shvatim svemir, ali volim da mastam o njemu. Svaku novu vest Nase docekam sa odusevljenjem, i nadam se da cu doziveti sletanje sonde na Evropu. Mene ove vesti ne skrecu sa puta, ujutru bi u svakom slucaju otisao na posao, platicu racune bez obzira na Nasine izvestaje, tako da ne razumem poentu tvog komentara. Pricas o nekim teorijama zavere, kako se ne moze ni do meseca zbog radijacije, a na satelitskom snimku mozes videti svoju kucu. Sonde su spustene na Mars i Veneru, letele su oko Jupitera i Saturna, kapsule sa nasim podacima poslate u beskonacnost univerzuma, a ti sa IQ-om 130 pricas gluposti.

emil

pre 7 godina

Sjajno i uzbudljivo! jedono me interesuje da li je Klark bio veliki vizionar ili je vec tada znao ono sto se nama servira kap po kap

Boki

pre 7 godina

@kopasKI

Jeste moguce ali manje verovatno. Ako razmislimo malo: Ugljenik je elemenat koji moze da se spoji sa najvise razlicitih drugih elemenata i koji moze da stvori veci broj jedinjenja nego svi drugi elementi zajedno. Evo jos jedne cinjenice: Ako poredas elemente po ukupnom broju atoma u svemiru imaces vodonik na pvom mestu, helijum na drugom, kiseonik na trecem, ugljenik na cetvrtom i azot na petom mestu i posle dolaze ostali elementi. Ako poredas elemente po ukupnom broju atoma u telu coveka ili bilo kog drugog kompleksnog organizma na Zemji dobices isti redosled. Osim helijuma koji je inertan i zbog toga nama organski nekoristan.

razuma bez

pre 7 godina

Koliko vi vernici u nauku plitko razmisljate.

(Zoran, 19. maj 2016 21:01) # Link komentara

Druze, za svaku, ali bas svaku naucnu teoriju ima n! (pa ti izguglaj malo sta n! znaci) vise dokaza nego za sve tvrdnje iz svih "svetih knjiga" na svetu zajedno...

Cak i za kvazi naucne baljezgarije poput onog "istrazivanja" o vakcinama koje izazivaju autizam ili za naucnu fantastiku poput denikenovih "drevnih vanzemaljaca" ima vise dokaza nego za bilo koju "svetu rec"...

Yoo

pre 7 godina

Jednom prilikom Nil nije bio bas recit ali je bas bio pesnicki raspolozen.
(Nervirac, 19. maj 2016 19:53)
Ne znam to za Nila, čini mi se da je Baz Oldrin jednome tako pokazao zvezde i brojna sazvežđa: "Ti ćeš meni da kažeš da sam lažov!"

neutralni felsh

pre 7 godina

u odiseji 2010 je objasnjeno kako izgleda zivot tamo. kada se dogodi erupcija, tamo se oslobadja toplota, fosfor, itd. i onda se javlja civilizacija. Javlja se i druga, i one krecu u ratovanje. Ni jedna ni druga nisu svesne da se "vulkan prazni", i dok one ratuju pod okeanom, bez obzira ko pobedi, obe nestaju, ne vide problem, vec svoje interese, i umesto da se fokusiraju na prezivljavanje, one se fokusiraju na rat. Vulkan izlapi, neki drugi se otvori, neke druge civilizacije prave istu gresku. Ostala mi je 3001 za citanje, ali prvo treba zavrsiti triologiju forever war.
(hue hue hue, 19. maj 2016 21:34)


pricas o odiseji 2010?