Nedelja, 29.06.2003.

12:06

Živković: Moguć državni konsenzus za integraciju u Evropu

Izvor: "Politika"

Živkoviæ: Moguæ državni konsenzus za integraciju u Evropu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

11 Komentari

Sortiraj po:

Albanac iz Kosova

pre 20 godina

Nisam ja rekao da se celi narodi izvinjavaju jedni drugima vec neki politicar i to isti u TVOJE ime Marko. Ako neki klerik katolicke crkve ucini nekakvu Zlo, da kazemo abuzira neke djece kao sto bilo nacin u americi, onda ceo Vatikan pada na neki skandal , i je taj Papa onaj sto se izvini u ime katolicizma ili pokusa da ljudi razume da nije katolicizam kriv za to sto neki individualac radi,8 u taj slucaju klerik u americi. PA da ne bi ljudi, katolici , nista rekli u ime te Zlo, ako bi oni cutili, onda bi taj klerik mogao da abuzira vise djece, jer je tako? Pa sta se desilo kod nas, to je bio ista stvar, nije ceo srbin narod ucinio Zlo u KOsovu vec neke individualce iz srbske vojske , policije i paramilitarne formacije, ali niko od srbije(pa mozda i bio ih neke) nije nista rekao PROTIV toga sta se desilo na KOsovu? Ako si ti aktivno protestirao u vreme rata protiv srbske snage, stavrno da ne mora se niko izvinjavati na tvoje ime, ali ako si cutio i gleado sve zlodela sto su druge radili onda si ti isto kriv, i to bi bio veci idiotizam da mislis da nisi,a veci idiotizam je da mislis da ne treba se vase politicare izviniti u vaseg ime kada ste gledali te zlocine? To bio tako u njemackoj, isto tako , a za to se i njemacka izvinjavao izraelom u ime sve njemca!!

Crni

pre 20 godina

U redu je, 'ajde da pregovaramo, ali da se vi nama izvinite lepo, mi dobijemo nezavisnost i da lepo sarađujemo kao komšije. To je u mozgu albanskom objašnjenje pojma "pregovori". A tek sve ove teze o imenu Kosmeta i istorijska prekrajanja... ali, šta ćeš kad su naše vlasti decenijama mutave pa ne znaju da je marketing osnova svega, dok su Albanci to naučili još davno. No, jedno je sigurno - bez konačnog statusa Kosmeta, nema Evropske Unije za nas. Nisu valjda ludi da u EU prime ovakvu zemlju. Lično, mislim da nas neće primiti u Uniju zajedno sa Kosmetom, već samo odvojeno. Razlog - ne vole Albance ništa više nego mi. Zašto ne možete, na primer, da dobijete pojedinačnu vizu za Grčku? Zato, što bi milion Albanaca sa Kosmeta, pod firmom srpskog državljanstva i uz pomoć grčke vize bili za dva dana u Nemačkoj! Pitajte Engleze (pogotovo iz Londona) šta misle o njima pa će vam sve biti jasno. Znači, u EU možemo samo ako imamo potpunu kontrolu nad Kosmetom (šanse za to u ovom veku su male), ili da nemamo nikakve veze sa Kosmetom (po meni, najbolje rešenje je podela Kosmeta, ono malo teritorije gde žive Srbi nama, ostalo njima - možda zamena dela teritorije Kosmeta za Bujanovac i ostalo, Albancima zabraniti doseljavanje u Srbiju, pa da ih se rešimo jendom za svagda). Samo tako možemo u Evropu, džabe nam sve reforme, Albanci nas vuku nazad!

dule

pre 20 godina

Jednom je na medijima ovde u Americi bilo o privredi Srbije.Ameri je procenjuju na oko 80ak milijardi US dolara bez prirodnih bogatstva.Neka to Srbija proda uzne pare rastereti budzete onima koji ce izvisiti za posao ulaganjem u nova polja otvorice radna mesta obnovi zdravstvo ,skolstvo kupi moderna oruzja ,naseli granice i mozda kupi Republiku Srpsku.Ostatak novca da pretvori u zlato i da zaradjuje milijarde na berzi kapitala ili deponovanjem u velike svetske banke da ubira veliku kamatu i eto Evrope ali Srpska pamet je malo plitka.Nema sta tu da se izmislja i razmislja.

Marko

pre 20 godina

Prosto obozavam ove zahteve za grupnim izvinjenjima. Kao sto nisam ocekivao izvinjenje od Pape za nesto sto nije on licno uradio, molim da se niko ne izvinjava u moje ime, jer apsolutno nisam nizasta kriv. Neka se izvine oni koji su ucinili zlodela na Kosovu. To da se celi narodi izvinjavaju jedni drugima je stvarno apsurdno, jer niti su celi narodi cinili zla, niti su celi narodi patili. Nemam nista protiv da, na primer, ministar policije i ministar odbrane upute izvinjenje u ime policije, odnosno vojske, ali sve preko toga bi bio idiotizam.

Milos Ilic

pre 20 godina

Drzavni konsenzus je vrlo lako ostvariti ito na dva nacina:
1. Izborima za Ustavotvornu skupsstinu
ili
2. Formiranjem vlade nacionalnog spasa.
Sve druge kombinacije nemaju prodju.
Silerova je odnela dokaze ali ostavila sumnju u sve i u svakog.

Lale, Beč

pre 20 godina

Ne mislim da komentarišem mišljenja kosovskih Albanaca koja počinju i završavaju se jednom reči: Nezavisnost.
Na nešto drugo me podseti komentar "Albanca iz Kosova": Zašto niko u Srbiji, od toliko "pokajnika" iz Titovog režima, ne objasni kako se 70-tih godina iz naziva pokrajine "izgubila" reč Metohija?
Ko god je bio na Kosovu, ne može poreći da se Metohija geografsko-klimatski znatno razlikuje od drugog dela pokrajine. Otprilike, kao kad na putu iz Sarajeva uđete u mostarsku kotlinu - razlika se fizički oseti. Na stranu istorijsko nasleđe. Jedna oblast, kao Sandžak na primer, zatim Srem, Metohija i td. - ne može političkom voljom gubiti svoje tradicionalno ime.
Molim stručnjake da mi objasne ako nisam u pravu.

Slavco

pre 20 godina

Dosta bre iluzije i magle . Jutros sam razgovarao sa svojima u Srbiji , niko nema struju da plati, svi rade "kao".
A ti premijeru i Dos neces docekati da postizes konsenzus ,jer ti je vreme isteklo . Kako ne shvatite da je narodu teze vise nego ikada u zadnjih 15 godina. Tvoj posao je bio da omogucis narodu i posao i da ima hleba ne da se setas po Evropi i da kupis "nagrade " za koje niko nije cuo.

Vlatko

pre 20 godina

Ja jesam da se mi Srbi izvinimo Albancima, ali da bude jasno, dragi moji Albanci: VI STE TI koji ste mene, mog brata i roditelje bukvalno isterali iz kuce u Pristini jos daleke 1982, VI STE TI koji ste poceli sa egzodusom Srba jos tih godina i dosta vise da su Srbi krivi za sve.

Kostaq Kosturi

pre 20 godina

Zivkovic i negov drzavni koncesus za integraciju u Evropi!!!
"Do njega moramo da dođemo kroz zajedničko sagledavanje i analizu šta je konaco rešenje koje garantuje da se neprijateljstva više nikada neće ponoviti, da nikada nećemo morati da ponovo pregovaramo oko nečega što je posledica rata".

Gospodo kasnite ni malo ni vise nego 12 godina oko definitivnog statusa Kosova!...
Kako glasi ona narodna izreka, koju ja i nisam izmislio: "KASNO STIZE JANKO NA KOSOVU"
A bogami i ulazak u Evropu, se povezuje stime da, bez izrucenja ratnih kriminalaca Haskom Tribunalu. A isto tako radikalnih politickih promjena, unutar vasih mnogobrojnih proslih, i sadasnjih rezima. Koji trebaju otici na Kosovu, kao sto je to ucinio Willy Brand kleknuci ispred spomenika zrtava fasistickoga rezima u Polskoj!...
Ja mislim da nije sramota, ni za spoliticare pa i srpski narod da se izvinu albancima, za pocinjene Masakre nad njima!
Ja smatram da posle toga, iako je na kosovu prljavog rata vodilo, nekakvog pomirenja moze biti, ali zaboraviti to se nikad ne moze i nije logicno!!!
I polije cetiri godine zavrsetka na Kosovu, nije nikako moguce zivjeti zajedno na Kosovu, dok jos politici kriminalci manipuliraju sa neduznim srbima sa Kosova.
Svi oni srbi sa Kosova, koji su vjerovali svojim velokosrpskim "politicarima" ostavljeni su na cjedilu, pa cak i oni neduzni srbi moraju se zajedno skrivati, po tim nekakvim srpskim ENKLAVAMA sa onim kriminalnim ratnim zlocincima!
To je nepravda prema samom sopstvenom srpskom narodu.
Ja mislim da ti nekakvi provincijalni i egoisticki primitivni politicari, koji su zbog svojih interessa, nisu svjesni koliko su zalosti i tuge nanjeli svom zivlju u srbiji, bosni, hrvatskoj i na kosovu!...
Ti “pseudopoliticari” nisu sjvjesni da, i poslije svega ovoga pa i raspada i cetvrte jugoslavije, ponovo srbija i njeni politicari se nekako igraju sa vatrom!
Istoriski tocak se vise nemoze nazad okrenuti, treba se otrezniti i pomiriti se sa sudbinom.
Da kosova unutar srbije vise nece biti, to je samo jedna realna proslost zauvek.
Mi jedino mozemo biti samo DOBRE komsije i nista vise, razume se uz reciprocno postovanje svih demokratskih pravila za sve u regionu Balkana!
Kad se jedan "Prljavi brak" razvodi, vise pomirenja ne moze biti to je logico i u ovom slucaju!
Tako je i bilo i sa raspadom jugoslavije i drugih njenih republika!
Zalosno i istina je to da, i poslije rata bice ponovono rata, ako se ne pomirite stime da je sve ovo proslost, jer ce srbi uvijek vise gubiti nego dobiti!...

Ramiro

pre 20 godina

Nema sanse da 2007-me udjemo u EU, jer tada ulaze Rumunija i Bugarska,a lepo su rekli da GRUPNIH prijema vise nece biti.
Drugo, Hrvatska, bez obzira na neresavanje problema hrvatskih Srba,je ispred nas bar za 2 godine,makar iz proceduralnih razloga jer oni nece da dezuraju kao na nekoj rampi pa ko naidje naka udje. Dakle, Hrvati tesko da ce uci 2007. A to znaci da mi necemo uci pre 2009 ili 2010.godine,pod uslovom,da se resi Kosovo,i da budemo prvi od preostalih.
Zivkovic mozda vise od svih nas zeli da Srbija udje u Evropu, ali ako je ta prica nerealna,onda su to predizborni panfleti,a to ovaj narod ne treba,i oko toga nema NACIONALNOG KONCENZUSA.
Jedinstvo se gradi na realnim pretpostavkama a ne na licnim emosijama, bilo iz kog razloga izazvanih.
Ako mi kazemo Evropi, u redu, shvatamo da smo izgubili mnogo vremena,ali hocemo da udjemo 2010-te godine, Evropa ce pomoci i tada treba svi da zapnemo.
Ako kao diletanti licitiramo jer smo videli da neki,mozda gori od nas, ulaze 2007-me, Evropa ce nas shvatiti kao neozbiljne i nekriticne prema sopstvenim glupostima koje smo radili,a debelo radimo jos uvek, od smrti Tita, kada smo od funkcije Predsednika napravili lakrdiju i nivo dezurnog na rampi.Ta psiholohija rampe,pa i sada kada mislimo da je Evropa neko dezuran na rampi,a nase je da samo zakukakamo ili zagalamimo,pa da se rampa digne,je pogubna i sa provincijskom svescu i pamecu ne donosi rezultate.
Argument vise,Spanija je isto bila gora od nas pa je pocetkom osamdesetih,usla u Evropu,a mi smo se igrali sa predsednicima na godinu dana,razbucavali Vojsku,jacali Republike,PRAVILI SVOJU EVROPU.Danas je Spanija 2 svetlosne godine ispred Srbije,ali je problem sto mi to ne shvatama,ne prihvatamo i pravimo se vazni...a vreme leti!!!

albanac iz Kosova

pre 20 godina

Fino reklo, ako ga i misli!

1.Taj problem ne zove se za sve ljudi
"Kosova i Metohija" nego samo Kosova, posto bi mi albanci hteli da se zove "Dardania" (originalno ime Kosova) a srbi "KiM", onda se drzamo internacionalnih standardima i ga zovemo samo Kosova, OK
2.Ako srpski premijer stvarno misli da pocinje taj dialog, a da vise nema neprijateljnost, onda bi pervo trebao da se on i vlada SiCG da se izvine u ime sve srba sta se desilo na Kosovu, kao sto radilo i Njemacka sa Izreal zbog 2 svetskog rata, ako on hoce da bude kredibilan i da moze se verovati njegove rijeci
3.A: - Stvarno bi bio sa interesom ako u taj dialog se rese regionalne probleme povrataka ljudi u njihovim kucama, ko za srbe isto za albance
3.B : - tolerancije i sigurnost za sve ko zive u Kosovu, srbi i albanci, posto nisu ssamo srbe te koji nemaju sigurnost u Kosovu , vec i albance na nekih rejona Kosova gde su manjine (Mitrovica ili Brezovica itd...)
3.C: - energija i ekonomska kooperacija, zatosto opet smo komsije i trebamo da zivimo, ako ne zajedno, barem u mir i kooperaciju ismedju sebe
3.D - ako hocemo Zajedno da se integrisamo na Eu, onda treba isto neka kooperacija na saobracaju ( ali ne i interno na Kosovu , posto mi imamo vec nas nezavisan saobracaj) nego u reginalnom interesu magsistraneh pute, konstruckije novih putama i autoputama
4. nije rano implementirati konacan Status Kosova, posto je verlo dobro znato da vecina Kosovske gradjane, vise od 95 % zu za nezavisnost Kosove, i ako je to tako onda se mora respektirati volja vecinu, i 95 % je absolutna vecina
5. Lakse bi bilo i za srbima i za albancima ako se taj problem statusa resi, pa da nase nezavezne drzave mogo imati vise kooperacije i manje problema

albanac iz Kosova

pre 20 godina

Fino reklo, ako ga i misli!

1.Taj problem ne zove se za sve ljudi
"Kosova i Metohija" nego samo Kosova, posto bi mi albanci hteli da se zove "Dardania" (originalno ime Kosova) a srbi "KiM", onda se drzamo internacionalnih standardima i ga zovemo samo Kosova, OK
2.Ako srpski premijer stvarno misli da pocinje taj dialog, a da vise nema neprijateljnost, onda bi pervo trebao da se on i vlada SiCG da se izvine u ime sve srba sta se desilo na Kosovu, kao sto radilo i Njemacka sa Izreal zbog 2 svetskog rata, ako on hoce da bude kredibilan i da moze se verovati njegove rijeci
3.A: - Stvarno bi bio sa interesom ako u taj dialog se rese regionalne probleme povrataka ljudi u njihovim kucama, ko za srbe isto za albance
3.B : - tolerancije i sigurnost za sve ko zive u Kosovu, srbi i albanci, posto nisu ssamo srbe te koji nemaju sigurnost u Kosovu , vec i albance na nekih rejona Kosova gde su manjine (Mitrovica ili Brezovica itd...)
3.C: - energija i ekonomska kooperacija, zatosto opet smo komsije i trebamo da zivimo, ako ne zajedno, barem u mir i kooperaciju ismedju sebe
3.D - ako hocemo Zajedno da se integrisamo na Eu, onda treba isto neka kooperacija na saobracaju ( ali ne i interno na Kosovu , posto mi imamo vec nas nezavisan saobracaj) nego u reginalnom interesu magsistraneh pute, konstruckije novih putama i autoputama
4. nije rano implementirati konacan Status Kosova, posto je verlo dobro znato da vecina Kosovske gradjane, vise od 95 % zu za nezavisnost Kosove, i ako je to tako onda se mora respektirati volja vecinu, i 95 % je absolutna vecina
5. Lakse bi bilo i za srbima i za albancima ako se taj problem statusa resi, pa da nase nezavezne drzave mogo imati vise kooperacije i manje problema

Kostaq Kosturi

pre 20 godina

Zivkovic i negov drzavni koncesus za integraciju u Evropi!!!
"Do njega moramo da dođemo kroz zajedničko sagledavanje i analizu šta je konaco rešenje koje garantuje da se neprijateljstva više nikada neće ponoviti, da nikada nećemo morati da ponovo pregovaramo oko nečega što je posledica rata".

Gospodo kasnite ni malo ni vise nego 12 godina oko definitivnog statusa Kosova!...
Kako glasi ona narodna izreka, koju ja i nisam izmislio: "KASNO STIZE JANKO NA KOSOVU"
A bogami i ulazak u Evropu, se povezuje stime da, bez izrucenja ratnih kriminalaca Haskom Tribunalu. A isto tako radikalnih politickih promjena, unutar vasih mnogobrojnih proslih, i sadasnjih rezima. Koji trebaju otici na Kosovu, kao sto je to ucinio Willy Brand kleknuci ispred spomenika zrtava fasistickoga rezima u Polskoj!...
Ja mislim da nije sramota, ni za spoliticare pa i srpski narod da se izvinu albancima, za pocinjene Masakre nad njima!
Ja smatram da posle toga, iako je na kosovu prljavog rata vodilo, nekakvog pomirenja moze biti, ali zaboraviti to se nikad ne moze i nije logicno!!!
I polije cetiri godine zavrsetka na Kosovu, nije nikako moguce zivjeti zajedno na Kosovu, dok jos politici kriminalci manipuliraju sa neduznim srbima sa Kosova.
Svi oni srbi sa Kosova, koji su vjerovali svojim velokosrpskim "politicarima" ostavljeni su na cjedilu, pa cak i oni neduzni srbi moraju se zajedno skrivati, po tim nekakvim srpskim ENKLAVAMA sa onim kriminalnim ratnim zlocincima!
To je nepravda prema samom sopstvenom srpskom narodu.
Ja mislim da ti nekakvi provincijalni i egoisticki primitivni politicari, koji su zbog svojih interessa, nisu svjesni koliko su zalosti i tuge nanjeli svom zivlju u srbiji, bosni, hrvatskoj i na kosovu!...
Ti “pseudopoliticari” nisu sjvjesni da, i poslije svega ovoga pa i raspada i cetvrte jugoslavije, ponovo srbija i njeni politicari se nekako igraju sa vatrom!
Istoriski tocak se vise nemoze nazad okrenuti, treba se otrezniti i pomiriti se sa sudbinom.
Da kosova unutar srbije vise nece biti, to je samo jedna realna proslost zauvek.
Mi jedino mozemo biti samo DOBRE komsije i nista vise, razume se uz reciprocno postovanje svih demokratskih pravila za sve u regionu Balkana!
Kad se jedan "Prljavi brak" razvodi, vise pomirenja ne moze biti to je logico i u ovom slucaju!
Tako je i bilo i sa raspadom jugoslavije i drugih njenih republika!
Zalosno i istina je to da, i poslije rata bice ponovono rata, ako se ne pomirite stime da je sve ovo proslost, jer ce srbi uvijek vise gubiti nego dobiti!...

Ramiro

pre 20 godina

Nema sanse da 2007-me udjemo u EU, jer tada ulaze Rumunija i Bugarska,a lepo su rekli da GRUPNIH prijema vise nece biti.
Drugo, Hrvatska, bez obzira na neresavanje problema hrvatskih Srba,je ispred nas bar za 2 godine,makar iz proceduralnih razloga jer oni nece da dezuraju kao na nekoj rampi pa ko naidje naka udje. Dakle, Hrvati tesko da ce uci 2007. A to znaci da mi necemo uci pre 2009 ili 2010.godine,pod uslovom,da se resi Kosovo,i da budemo prvi od preostalih.
Zivkovic mozda vise od svih nas zeli da Srbija udje u Evropu, ali ako je ta prica nerealna,onda su to predizborni panfleti,a to ovaj narod ne treba,i oko toga nema NACIONALNOG KONCENZUSA.
Jedinstvo se gradi na realnim pretpostavkama a ne na licnim emosijama, bilo iz kog razloga izazvanih.
Ako mi kazemo Evropi, u redu, shvatamo da smo izgubili mnogo vremena,ali hocemo da udjemo 2010-te godine, Evropa ce pomoci i tada treba svi da zapnemo.
Ako kao diletanti licitiramo jer smo videli da neki,mozda gori od nas, ulaze 2007-me, Evropa ce nas shvatiti kao neozbiljne i nekriticne prema sopstvenim glupostima koje smo radili,a debelo radimo jos uvek, od smrti Tita, kada smo od funkcije Predsednika napravili lakrdiju i nivo dezurnog na rampi.Ta psiholohija rampe,pa i sada kada mislimo da je Evropa neko dezuran na rampi,a nase je da samo zakukakamo ili zagalamimo,pa da se rampa digne,je pogubna i sa provincijskom svescu i pamecu ne donosi rezultate.
Argument vise,Spanija je isto bila gora od nas pa je pocetkom osamdesetih,usla u Evropu,a mi smo se igrali sa predsednicima na godinu dana,razbucavali Vojsku,jacali Republike,PRAVILI SVOJU EVROPU.Danas je Spanija 2 svetlosne godine ispred Srbije,ali je problem sto mi to ne shvatama,ne prihvatamo i pravimo se vazni...a vreme leti!!!

Slavco

pre 20 godina

Dosta bre iluzije i magle . Jutros sam razgovarao sa svojima u Srbiji , niko nema struju da plati, svi rade "kao".
A ti premijeru i Dos neces docekati da postizes konsenzus ,jer ti je vreme isteklo . Kako ne shvatite da je narodu teze vise nego ikada u zadnjih 15 godina. Tvoj posao je bio da omogucis narodu i posao i da ima hleba ne da se setas po Evropi i da kupis "nagrade " za koje niko nije cuo.

Vlatko

pre 20 godina

Ja jesam da se mi Srbi izvinimo Albancima, ali da bude jasno, dragi moji Albanci: VI STE TI koji ste mene, mog brata i roditelje bukvalno isterali iz kuce u Pristini jos daleke 1982, VI STE TI koji ste poceli sa egzodusom Srba jos tih godina i dosta vise da su Srbi krivi za sve.

Milos Ilic

pre 20 godina

Drzavni konsenzus je vrlo lako ostvariti ito na dva nacina:
1. Izborima za Ustavotvornu skupsstinu
ili
2. Formiranjem vlade nacionalnog spasa.
Sve druge kombinacije nemaju prodju.
Silerova je odnela dokaze ali ostavila sumnju u sve i u svakog.

Lale, Beč

pre 20 godina

Ne mislim da komentarišem mišljenja kosovskih Albanaca koja počinju i završavaju se jednom reči: Nezavisnost.
Na nešto drugo me podseti komentar "Albanca iz Kosova": Zašto niko u Srbiji, od toliko "pokajnika" iz Titovog režima, ne objasni kako se 70-tih godina iz naziva pokrajine "izgubila" reč Metohija?
Ko god je bio na Kosovu, ne može poreći da se Metohija geografsko-klimatski znatno razlikuje od drugog dela pokrajine. Otprilike, kao kad na putu iz Sarajeva uđete u mostarsku kotlinu - razlika se fizički oseti. Na stranu istorijsko nasleđe. Jedna oblast, kao Sandžak na primer, zatim Srem, Metohija i td. - ne može političkom voljom gubiti svoje tradicionalno ime.
Molim stručnjake da mi objasne ako nisam u pravu.

Marko

pre 20 godina

Prosto obozavam ove zahteve za grupnim izvinjenjima. Kao sto nisam ocekivao izvinjenje od Pape za nesto sto nije on licno uradio, molim da se niko ne izvinjava u moje ime, jer apsolutno nisam nizasta kriv. Neka se izvine oni koji su ucinili zlodela na Kosovu. To da se celi narodi izvinjavaju jedni drugima je stvarno apsurdno, jer niti su celi narodi cinili zla, niti su celi narodi patili. Nemam nista protiv da, na primer, ministar policije i ministar odbrane upute izvinjenje u ime policije, odnosno vojske, ali sve preko toga bi bio idiotizam.

dule

pre 20 godina

Jednom je na medijima ovde u Americi bilo o privredi Srbije.Ameri je procenjuju na oko 80ak milijardi US dolara bez prirodnih bogatstva.Neka to Srbija proda uzne pare rastereti budzete onima koji ce izvisiti za posao ulaganjem u nova polja otvorice radna mesta obnovi zdravstvo ,skolstvo kupi moderna oruzja ,naseli granice i mozda kupi Republiku Srpsku.Ostatak novca da pretvori u zlato i da zaradjuje milijarde na berzi kapitala ili deponovanjem u velike svetske banke da ubira veliku kamatu i eto Evrope ali Srpska pamet je malo plitka.Nema sta tu da se izmislja i razmislja.

Crni

pre 20 godina

U redu je, 'ajde da pregovaramo, ali da se vi nama izvinite lepo, mi dobijemo nezavisnost i da lepo sarađujemo kao komšije. To je u mozgu albanskom objašnjenje pojma "pregovori". A tek sve ove teze o imenu Kosmeta i istorijska prekrajanja... ali, šta ćeš kad su naše vlasti decenijama mutave pa ne znaju da je marketing osnova svega, dok su Albanci to naučili još davno. No, jedno je sigurno - bez konačnog statusa Kosmeta, nema Evropske Unije za nas. Nisu valjda ludi da u EU prime ovakvu zemlju. Lično, mislim da nas neće primiti u Uniju zajedno sa Kosmetom, već samo odvojeno. Razlog - ne vole Albance ništa više nego mi. Zašto ne možete, na primer, da dobijete pojedinačnu vizu za Grčku? Zato, što bi milion Albanaca sa Kosmeta, pod firmom srpskog državljanstva i uz pomoć grčke vize bili za dva dana u Nemačkoj! Pitajte Engleze (pogotovo iz Londona) šta misle o njima pa će vam sve biti jasno. Znači, u EU možemo samo ako imamo potpunu kontrolu nad Kosmetom (šanse za to u ovom veku su male), ili da nemamo nikakve veze sa Kosmetom (po meni, najbolje rešenje je podela Kosmeta, ono malo teritorije gde žive Srbi nama, ostalo njima - možda zamena dela teritorije Kosmeta za Bujanovac i ostalo, Albancima zabraniti doseljavanje u Srbiju, pa da ih se rešimo jendom za svagda). Samo tako možemo u Evropu, džabe nam sve reforme, Albanci nas vuku nazad!

Albanac iz Kosova

pre 20 godina

Nisam ja rekao da se celi narodi izvinjavaju jedni drugima vec neki politicar i to isti u TVOJE ime Marko. Ako neki klerik katolicke crkve ucini nekakvu Zlo, da kazemo abuzira neke djece kao sto bilo nacin u americi, onda ceo Vatikan pada na neki skandal , i je taj Papa onaj sto se izvini u ime katolicizma ili pokusa da ljudi razume da nije katolicizam kriv za to sto neki individualac radi,8 u taj slucaju klerik u americi. PA da ne bi ljudi, katolici , nista rekli u ime te Zlo, ako bi oni cutili, onda bi taj klerik mogao da abuzira vise djece, jer je tako? Pa sta se desilo kod nas, to je bio ista stvar, nije ceo srbin narod ucinio Zlo u KOsovu vec neke individualce iz srbske vojske , policije i paramilitarne formacije, ali niko od srbije(pa mozda i bio ih neke) nije nista rekao PROTIV toga sta se desilo na KOsovu? Ako si ti aktivno protestirao u vreme rata protiv srbske snage, stavrno da ne mora se niko izvinjavati na tvoje ime, ali ako si cutio i gleado sve zlodela sto su druge radili onda si ti isto kriv, i to bi bio veci idiotizam da mislis da nisi,a veci idiotizam je da mislis da ne treba se vase politicare izviniti u vaseg ime kada ste gledali te zlocine? To bio tako u njemackoj, isto tako , a za to se i njemacka izvinjavao izraelom u ime sve njemca!!

albanac iz Kosova

pre 20 godina

Fino reklo, ako ga i misli!

1.Taj problem ne zove se za sve ljudi
"Kosova i Metohija" nego samo Kosova, posto bi mi albanci hteli da se zove "Dardania" (originalno ime Kosova) a srbi "KiM", onda se drzamo internacionalnih standardima i ga zovemo samo Kosova, OK
2.Ako srpski premijer stvarno misli da pocinje taj dialog, a da vise nema neprijateljnost, onda bi pervo trebao da se on i vlada SiCG da se izvine u ime sve srba sta se desilo na Kosovu, kao sto radilo i Njemacka sa Izreal zbog 2 svetskog rata, ako on hoce da bude kredibilan i da moze se verovati njegove rijeci
3.A: - Stvarno bi bio sa interesom ako u taj dialog se rese regionalne probleme povrataka ljudi u njihovim kucama, ko za srbe isto za albance
3.B : - tolerancije i sigurnost za sve ko zive u Kosovu, srbi i albanci, posto nisu ssamo srbe te koji nemaju sigurnost u Kosovu , vec i albance na nekih rejona Kosova gde su manjine (Mitrovica ili Brezovica itd...)
3.C: - energija i ekonomska kooperacija, zatosto opet smo komsije i trebamo da zivimo, ako ne zajedno, barem u mir i kooperaciju ismedju sebe
3.D - ako hocemo Zajedno da se integrisamo na Eu, onda treba isto neka kooperacija na saobracaju ( ali ne i interno na Kosovu , posto mi imamo vec nas nezavisan saobracaj) nego u reginalnom interesu magsistraneh pute, konstruckije novih putama i autoputama
4. nije rano implementirati konacan Status Kosova, posto je verlo dobro znato da vecina Kosovske gradjane, vise od 95 % zu za nezavisnost Kosove, i ako je to tako onda se mora respektirati volja vecinu, i 95 % je absolutna vecina
5. Lakse bi bilo i za srbima i za albancima ako se taj problem statusa resi, pa da nase nezavezne drzave mogo imati vise kooperacije i manje problema

Kostaq Kosturi

pre 20 godina

Zivkovic i negov drzavni koncesus za integraciju u Evropi!!!
"Do njega moramo da dođemo kroz zajedničko sagledavanje i analizu šta je konaco rešenje koje garantuje da se neprijateljstva više nikada neće ponoviti, da nikada nećemo morati da ponovo pregovaramo oko nečega što je posledica rata".

Gospodo kasnite ni malo ni vise nego 12 godina oko definitivnog statusa Kosova!...
Kako glasi ona narodna izreka, koju ja i nisam izmislio: "KASNO STIZE JANKO NA KOSOVU"
A bogami i ulazak u Evropu, se povezuje stime da, bez izrucenja ratnih kriminalaca Haskom Tribunalu. A isto tako radikalnih politickih promjena, unutar vasih mnogobrojnih proslih, i sadasnjih rezima. Koji trebaju otici na Kosovu, kao sto je to ucinio Willy Brand kleknuci ispred spomenika zrtava fasistickoga rezima u Polskoj!...
Ja mislim da nije sramota, ni za spoliticare pa i srpski narod da se izvinu albancima, za pocinjene Masakre nad njima!
Ja smatram da posle toga, iako je na kosovu prljavog rata vodilo, nekakvog pomirenja moze biti, ali zaboraviti to se nikad ne moze i nije logicno!!!
I polije cetiri godine zavrsetka na Kosovu, nije nikako moguce zivjeti zajedno na Kosovu, dok jos politici kriminalci manipuliraju sa neduznim srbima sa Kosova.
Svi oni srbi sa Kosova, koji su vjerovali svojim velokosrpskim "politicarima" ostavljeni su na cjedilu, pa cak i oni neduzni srbi moraju se zajedno skrivati, po tim nekakvim srpskim ENKLAVAMA sa onim kriminalnim ratnim zlocincima!
To je nepravda prema samom sopstvenom srpskom narodu.
Ja mislim da ti nekakvi provincijalni i egoisticki primitivni politicari, koji su zbog svojih interessa, nisu svjesni koliko su zalosti i tuge nanjeli svom zivlju u srbiji, bosni, hrvatskoj i na kosovu!...
Ti “pseudopoliticari” nisu sjvjesni da, i poslije svega ovoga pa i raspada i cetvrte jugoslavije, ponovo srbija i njeni politicari se nekako igraju sa vatrom!
Istoriski tocak se vise nemoze nazad okrenuti, treba se otrezniti i pomiriti se sa sudbinom.
Da kosova unutar srbije vise nece biti, to je samo jedna realna proslost zauvek.
Mi jedino mozemo biti samo DOBRE komsije i nista vise, razume se uz reciprocno postovanje svih demokratskih pravila za sve u regionu Balkana!
Kad se jedan "Prljavi brak" razvodi, vise pomirenja ne moze biti to je logico i u ovom slucaju!
Tako je i bilo i sa raspadom jugoslavije i drugih njenih republika!
Zalosno i istina je to da, i poslije rata bice ponovono rata, ako se ne pomirite stime da je sve ovo proslost, jer ce srbi uvijek vise gubiti nego dobiti!...

Ramiro

pre 20 godina

Nema sanse da 2007-me udjemo u EU, jer tada ulaze Rumunija i Bugarska,a lepo su rekli da GRUPNIH prijema vise nece biti.
Drugo, Hrvatska, bez obzira na neresavanje problema hrvatskih Srba,je ispred nas bar za 2 godine,makar iz proceduralnih razloga jer oni nece da dezuraju kao na nekoj rampi pa ko naidje naka udje. Dakle, Hrvati tesko da ce uci 2007. A to znaci da mi necemo uci pre 2009 ili 2010.godine,pod uslovom,da se resi Kosovo,i da budemo prvi od preostalih.
Zivkovic mozda vise od svih nas zeli da Srbija udje u Evropu, ali ako je ta prica nerealna,onda su to predizborni panfleti,a to ovaj narod ne treba,i oko toga nema NACIONALNOG KONCENZUSA.
Jedinstvo se gradi na realnim pretpostavkama a ne na licnim emosijama, bilo iz kog razloga izazvanih.
Ako mi kazemo Evropi, u redu, shvatamo da smo izgubili mnogo vremena,ali hocemo da udjemo 2010-te godine, Evropa ce pomoci i tada treba svi da zapnemo.
Ako kao diletanti licitiramo jer smo videli da neki,mozda gori od nas, ulaze 2007-me, Evropa ce nas shvatiti kao neozbiljne i nekriticne prema sopstvenim glupostima koje smo radili,a debelo radimo jos uvek, od smrti Tita, kada smo od funkcije Predsednika napravili lakrdiju i nivo dezurnog na rampi.Ta psiholohija rampe,pa i sada kada mislimo da je Evropa neko dezuran na rampi,a nase je da samo zakukakamo ili zagalamimo,pa da se rampa digne,je pogubna i sa provincijskom svescu i pamecu ne donosi rezultate.
Argument vise,Spanija je isto bila gora od nas pa je pocetkom osamdesetih,usla u Evropu,a mi smo se igrali sa predsednicima na godinu dana,razbucavali Vojsku,jacali Republike,PRAVILI SVOJU EVROPU.Danas je Spanija 2 svetlosne godine ispred Srbije,ali je problem sto mi to ne shvatama,ne prihvatamo i pravimo se vazni...a vreme leti!!!

Slavco

pre 20 godina

Dosta bre iluzije i magle . Jutros sam razgovarao sa svojima u Srbiji , niko nema struju da plati, svi rade "kao".
A ti premijeru i Dos neces docekati da postizes konsenzus ,jer ti je vreme isteklo . Kako ne shvatite da je narodu teze vise nego ikada u zadnjih 15 godina. Tvoj posao je bio da omogucis narodu i posao i da ima hleba ne da se setas po Evropi i da kupis "nagrade " za koje niko nije cuo.

Vlatko

pre 20 godina

Ja jesam da se mi Srbi izvinimo Albancima, ali da bude jasno, dragi moji Albanci: VI STE TI koji ste mene, mog brata i roditelje bukvalno isterali iz kuce u Pristini jos daleke 1982, VI STE TI koji ste poceli sa egzodusom Srba jos tih godina i dosta vise da su Srbi krivi za sve.

Milos Ilic

pre 20 godina

Drzavni konsenzus je vrlo lako ostvariti ito na dva nacina:
1. Izborima za Ustavotvornu skupsstinu
ili
2. Formiranjem vlade nacionalnog spasa.
Sve druge kombinacije nemaju prodju.
Silerova je odnela dokaze ali ostavila sumnju u sve i u svakog.

Lale, Beč

pre 20 godina

Ne mislim da komentarišem mišljenja kosovskih Albanaca koja počinju i završavaju se jednom reči: Nezavisnost.
Na nešto drugo me podseti komentar "Albanca iz Kosova": Zašto niko u Srbiji, od toliko "pokajnika" iz Titovog režima, ne objasni kako se 70-tih godina iz naziva pokrajine "izgubila" reč Metohija?
Ko god je bio na Kosovu, ne može poreći da se Metohija geografsko-klimatski znatno razlikuje od drugog dela pokrajine. Otprilike, kao kad na putu iz Sarajeva uđete u mostarsku kotlinu - razlika se fizički oseti. Na stranu istorijsko nasleđe. Jedna oblast, kao Sandžak na primer, zatim Srem, Metohija i td. - ne može političkom voljom gubiti svoje tradicionalno ime.
Molim stručnjake da mi objasne ako nisam u pravu.

Marko

pre 20 godina

Prosto obozavam ove zahteve za grupnim izvinjenjima. Kao sto nisam ocekivao izvinjenje od Pape za nesto sto nije on licno uradio, molim da se niko ne izvinjava u moje ime, jer apsolutno nisam nizasta kriv. Neka se izvine oni koji su ucinili zlodela na Kosovu. To da se celi narodi izvinjavaju jedni drugima je stvarno apsurdno, jer niti su celi narodi cinili zla, niti su celi narodi patili. Nemam nista protiv da, na primer, ministar policije i ministar odbrane upute izvinjenje u ime policije, odnosno vojske, ali sve preko toga bi bio idiotizam.

dule

pre 20 godina

Jednom je na medijima ovde u Americi bilo o privredi Srbije.Ameri je procenjuju na oko 80ak milijardi US dolara bez prirodnih bogatstva.Neka to Srbija proda uzne pare rastereti budzete onima koji ce izvisiti za posao ulaganjem u nova polja otvorice radna mesta obnovi zdravstvo ,skolstvo kupi moderna oruzja ,naseli granice i mozda kupi Republiku Srpsku.Ostatak novca da pretvori u zlato i da zaradjuje milijarde na berzi kapitala ili deponovanjem u velike svetske banke da ubira veliku kamatu i eto Evrope ali Srpska pamet je malo plitka.Nema sta tu da se izmislja i razmislja.

Crni

pre 20 godina

U redu je, 'ajde da pregovaramo, ali da se vi nama izvinite lepo, mi dobijemo nezavisnost i da lepo sarađujemo kao komšije. To je u mozgu albanskom objašnjenje pojma "pregovori". A tek sve ove teze o imenu Kosmeta i istorijska prekrajanja... ali, šta ćeš kad su naše vlasti decenijama mutave pa ne znaju da je marketing osnova svega, dok su Albanci to naučili još davno. No, jedno je sigurno - bez konačnog statusa Kosmeta, nema Evropske Unije za nas. Nisu valjda ludi da u EU prime ovakvu zemlju. Lično, mislim da nas neće primiti u Uniju zajedno sa Kosmetom, već samo odvojeno. Razlog - ne vole Albance ništa više nego mi. Zašto ne možete, na primer, da dobijete pojedinačnu vizu za Grčku? Zato, što bi milion Albanaca sa Kosmeta, pod firmom srpskog državljanstva i uz pomoć grčke vize bili za dva dana u Nemačkoj! Pitajte Engleze (pogotovo iz Londona) šta misle o njima pa će vam sve biti jasno. Znači, u EU možemo samo ako imamo potpunu kontrolu nad Kosmetom (šanse za to u ovom veku su male), ili da nemamo nikakve veze sa Kosmetom (po meni, najbolje rešenje je podela Kosmeta, ono malo teritorije gde žive Srbi nama, ostalo njima - možda zamena dela teritorije Kosmeta za Bujanovac i ostalo, Albancima zabraniti doseljavanje u Srbiju, pa da ih se rešimo jendom za svagda). Samo tako možemo u Evropu, džabe nam sve reforme, Albanci nas vuku nazad!

Albanac iz Kosova

pre 20 godina

Nisam ja rekao da se celi narodi izvinjavaju jedni drugima vec neki politicar i to isti u TVOJE ime Marko. Ako neki klerik katolicke crkve ucini nekakvu Zlo, da kazemo abuzira neke djece kao sto bilo nacin u americi, onda ceo Vatikan pada na neki skandal , i je taj Papa onaj sto se izvini u ime katolicizma ili pokusa da ljudi razume da nije katolicizam kriv za to sto neki individualac radi,8 u taj slucaju klerik u americi. PA da ne bi ljudi, katolici , nista rekli u ime te Zlo, ako bi oni cutili, onda bi taj klerik mogao da abuzira vise djece, jer je tako? Pa sta se desilo kod nas, to je bio ista stvar, nije ceo srbin narod ucinio Zlo u KOsovu vec neke individualce iz srbske vojske , policije i paramilitarne formacije, ali niko od srbije(pa mozda i bio ih neke) nije nista rekao PROTIV toga sta se desilo na KOsovu? Ako si ti aktivno protestirao u vreme rata protiv srbske snage, stavrno da ne mora se niko izvinjavati na tvoje ime, ali ako si cutio i gleado sve zlodela sto su druge radili onda si ti isto kriv, i to bi bio veci idiotizam da mislis da nisi,a veci idiotizam je da mislis da ne treba se vase politicare izviniti u vaseg ime kada ste gledali te zlocine? To bio tako u njemackoj, isto tako , a za to se i njemacka izvinjavao izraelom u ime sve njemca!!