Petak, 15.04.2016.

17:30

Imigranti otkrivaju šta ih je najviše šokiralo u zapadnoj kulturi

Izvor: express.hr

Imigranti otkrivaju šta ih je najviše šokiralo u zapadnoj kulturi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

145 Komentari

Sortiraj po:

anonimus

pre 8 godina

(..., 16. april 2016 12:56)

E ajd ne sviraj bez muzicke skole, SAD imaju losu zdravstvenu zastitu, porodiljsko 3 meseca i ostale gluposti?! To ces da kazes ti iz ex-Yu? To pricaj svoj krezuboj familiji koju ubedjujes da nikako nije dobro da ti dodju u goste, a posto imaju prosecan iq 68 mozda te nikada nece pitati kako to da tamo iko ima decu i zivi duze od 45 godina. Takve bi trebalo glavacke izbaciti iz bilo koje uredjene drzave, budi srecan sto se drze raznih prava i sloboda umesto da te poteraju raid sprejom.

EU Citizen

pre 8 godina

@FRA
To što pišete je ordinarna laž (ili, pak, poptuna neinformisanost i neznanje osnovnih ekonomskih pokazatelja), grubi nacionalni produkt SAD po glavi stanovnika prema paritetu cena (podaci World Bank) je 54630 $ u periodu 2011-2014, a Francuske 39328 $, dok je srednji prihod domaćinstva (medijan) u SAD 43585 $ a u Francuskoj 31112 $, što znači da je, po bilo kom kriterijumu, prosečne raspodele bogatstva ili srednje plate, stanovnik SAD bogatiji od Francuza za minimalno jednu trećinu. Ostalo što pišete su samo potpune besmislice zasnovane na nepristojnom nagađanju o mom privatnom životu i poslovnim aktivnostima o kojima ne znate baš ništa, pa ne vidim potrebu da te gluposti na bilo koji način komentarišem ili odgovaram na njih.

Mladen Mladenović

pre 8 godina

(antisrbenda, 16. april 2016 22:08)
----
Vidim da vam se dopala čuvena Bećkovićeva kovanica "ćerati". Ona je na vas ostavila više utiska od Vašeg sveukupnog i kratkotrajnog školovanja. "Antisrbenda" je negde pošla ali nikada nije odavde otišla, niti je stigla tamo gde se uputila. Negde ste izmedju. U nedefinisanom prostoru, bez jasne orijentacije. Živeo sam medju takvim gorostasima. Dvanaest sa lukom su zameniuli kilogramima i kilogramnima jeftine piletine kljukane hormonima i kupljene u prodavnicama neke farme. Odlazak iz Srbije je pozitivno uticao na Vas. Popravili ste se ali, na kilo. Nikada Vi nećete postati oni kojima se divite. Siguran sam da se sa Vama sprdaju što je za ljude Vašeg mentalnog sklopa ravno pohvali. Njihovu sprdnju pripisujete Vašoj sposobnosti i izuzetnosti. Jedan ste od onih koji živi svoj uzaludan život, nesposoiban da se "udene" u bilo kakvo društvo, naciju ili kulturu, pa nam se stalno vraća da nam pokaže koliko je on srećan i ukaže na naš pogubni način razmišljanja. Veliki pozdrav "Antisrbendi".

Washington

pre 8 godina

Kuvana hrana u USA nesto mislim da to tamo ne postoji.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (CND, 15. april 2016 18:49)

Kako ne postoji brale, pa nadjes neki madjarski restoran u blizini i eto ti kuvane hrane. Isto tako imas vijetnamske restorane koji prave dzinovske supe, znaci za mamurluk dusu dalo.

antisrbenda

pre 8 godina

Iskreno, divim se Vašem primitivnom komentaru. Vidi se da ste svetski čovek. U Vama leži neotkriveni talenat. Niko Vama ništa ne može. Vaše je carstvo, zaista, nebesko. Zato, juriš u nove gluposti. Što je najvažnije, sasvim je legitimno biti na tom nivou. Nekima se to i dopada.
(Mladen Mladenović, 16. april 2016 16:52)
Sta je bilo, ne svidja ti se adekvatan odgovor adekvatnim recnikom na gluposti koje takvi kao ti i tvoji idoli ćerači i huškači prosipate vec skoro 30 godina i njima trujete ove jadnike ovde non stop? I to me zabole. Činjenica je da uređenom svetu ne možete vodu da nosite, da ste zbog tih vaših gluposti postali zemlja trećeg sveta, što vam je maksimum, činjenica je da su zbog tih vaših gluposti svi pobegli od vas, i da sa vama niko neće da ima ništa, pa ni sopstveni građani, koji sve više odlaze, i to je sve. Mene ste prevarili da devedesetih i dvehiljaditih naivno verujem da vi želite da se uljudite, ali ne možete zbog Miloševića i raznih ćerača, ali većinu iz nove generacije nećete prevariti, i oni će otići u uređeni svet, upravo zbog vas takvih fašista koji hoćete da određujete ljudima šta da misle i kako da se ponašaju da bi bili "pravi Srbi" , a vi ćete ostati ovde da se ćerate i sve više drtavite dok potpuno ne nestanete. Mene to raduje. Svakome prema zaslugama. Ne bi valjalo da je drugačije.

AHA

pre 8 godina

Živeo sam u mnogo, pretežno razvijenih država ali, da budem iskren, u nijednoj od njih nisam mogao da trampim svoju ličnost, svoju naciju, svoje običaje, svoja imena i na kraju svoje "utapanje" u tu naciju za puna kolica jeftinih namirnica kupljenih u nekom od bezbrojnih hipermarketa. Mislim da čovek zaista treba da bude NIKO I NIŠTA da bi postao ono što nije.
(Mladen Mladenović, 16. april 2016 08:21)

Ti i Duci Simonovic bi se tako lepo slagali...O cemu bre ti? Pa ovu "divnu" Srbijicu su bas Srbi najvise unistili, da budem precizan Srbi-komunjare. Sami smo krivi za nasu propast a ti jos krivis i nabijas neki nadrealan osecaj krivice ljudima koji su se drznuli da zive bolje...tamo negde. I to postenim, vrednim ljudima, odakle ti pravo? Jel svakog znas ponaosob?

Nacionalnost ispred svega, cak i ispred buducnosti = retrogradnost i maloumlje.

Zlobni cinik

pre 8 godina

Ja sam doživeo kulturološki šok još u Beogradu u američkoj ambasadi. Dok sam za šengensku vizu morao u 6 ujutro da gurajući se hvatam red ispred nemačkog konzulata da bih bio primljen oko 12 h, dotle se za američku vizu elegantno telefonski zakazivao termin u konzulatu. I američku vizu sam dobio odmah sutradan po predaji dokumenata, nemačku vizu sam čekao 5-6 dana !
Mogu da ne volim američku politiku, ali to je ipak jedna uređena država !

FRA

pre 8 godina

@EU Citizen
Prvo, nevaspitani Balkanac je onaj koji sebe smatra najpametnijim, a za sve sto mu ne odgovara ili ne uspe da postigne krivi drzavu i sistem. To radite Vi, ne ja.
Ako zivite u EU onda je logicno da ste sistem EU koristili u svoju korist, za svoje potrebe. Sada nezahvalno pljujete po tom sistemu. Ili kao Balkanac imate logiku da je sve sto ste postigli iskljucivo rezultat vase imaginarne sposobnosti, a ono sto niste, rezultat lose drzave? Ne verujem da ste se odrekli bilo koje povlastice koje vam "socijalisticka" EU garantuje. Ali vam to smeta jer ne zelite da i drugi imaju te povlastice, danas kada Vama mozda nisu potrebne. Mozda Vam je nekada odgovaralo besplatno osiguranje ili skolovanje, a danas kada mozda imate novca, to biste da ukinete.To je primer licemerja. Dakle, nema tu sta da se nagadja i zna, ko zivi i radi u EU, koristi njene povlastice. A sad se setio da je Amerika bolja, kako da ne.
O FRA nemate pravo da pricate jer ocigledno nista ne znate o njoj. Ovde je sve uredjeno do savrsenstva. Nema Francuza koji bi menjao ovaj sistem za americki. I zarade su u FRA vece od onih u SAD-u, s tim sto u Francuskoj ne moras da radis dva posla da bi platio racune. Dovoljan jedan i to sa slobodnim vikendom, godisnjim odmorom itd. Od ovih iz pariskih predgradja, mnogo su gori oni iz americkih geto naselja. Gomile bandi, naoruzanih do zuba krstare a policija samo cuti i gleda. Nije to bas kao u filmovima.

Mladen Mladenović

pre 8 godina

@Mladen Mladenovic
Niste razumeli. Ja Sam tu, I ovde dolaze. Ista nacija, ista "kultura", isti jezik. Sta raditi osim pobeci?
Nema tu animoziteta, sudimo po delima.
(Hm, 16. april 2016 15:19)
-----
A da li će pobeći oni ka kojima Vi stremite. Oni kod kojih Vi želite da pobegnete? Šta će oni misliti o Vama i Vašim običajima, dijalektu i "kulturi"? Ili, kao i većina Srba, koji ovde diskutuju, sebe smatrate idealnim, za razliku od onih koji dolaze i kvare ovu našu idilu?

Mladen Mladenović

pre 8 godina

Ajde bre ne zvalavi bre vise. Zvalavite iste gluposti od 1987, more od Ilije Garasanina, i ista ste GG kao i tada, dobri samo za izbegavanje. Uz to, podsvest radi, a, pa ne znas sta je drzava a sta zemlčja. Ili znas, reklo bi se da nas ovako po ovome sto pises, ali za tebe drzave = zemlja, zato to i pises. Lole jedne ašističke, ko vas ne zna...

Niko nista nije ispevao nego je tamo bolje zato sto postoji red i sistem, i to je glavno, a ne nekakva kolica puna namirnica. Recimo pominje se kirija i nacin placanja. Idi u Nemacku ili bilo gde od ovih zemalja sto si nabrojio pa pokusaj da samoupravljas i da placas ti kiriju kad ti hoces i kad imas, u sto rata i slicno, da kasnis i to. Idi radi druge zaumne stvari koje ovde radite i to nazivate sloboda i prirodnost i spontanost. Naravno da cu da imam neverovatan animozitet prema takvima koji to velicaju i tvrde da sve to nije potrebno iz korena promeniti. Sve to je uzrok vase propasti, vi ste bolesni, bolestan vam je mentalitet, vi ste nemoguci za bilo kakvu saradnju, ni sami sa sobom a kamo li sa drugima. Takvi kao vi i treba da propadnu, i jos im u tome treba pomoci i to je sve.
(antisrbenda, 16. april 2016 13:07)
-------
Iskreno, divim se Vašem primitivnom komentaru. Vidi se da ste svetski čovek. U Vama leži neotkriveni talenat. Niko Vama ništa ne može. Vaše je carstvo, zaista, nebesko. Zato, juriš u nove gluposti. Što je najvažnije, sasvim je legitimno biti na tom nivou. Nekima se to i dopada.

Hm

pre 8 godina

@Mladen Mladenovic
Niste razumeli. Ja Sam tu, I ovde dolaze. Ista nacija, ista "kultura", isti jezik. Sta raditi osim pobeci?
Nema tu animoziteta, sudimo po delima.

Zoki

pre 8 godina

@mića - Čuli su oni za split klime ali neće da plate. Još uvek se prodaju mašine za veš koje se pune odozgo i šporeti sa onim prastarim plotnama. Neko to kupuje jer ne želi da potroši više nego što mora. Kada su prelazili da digitalni signal cela država (ko je hteo) je dobila besplatne konvertore za stare televizore.

EKV

pre 8 godina

(Mladen Mladenović, 16. april 2016 11:13)
Prijatelju, niko od Srba koji zive u inostranstvu nije postao Amerikanac, Svedjanin, Nemac itd. Te zemlje su nam samo "otvorile oci" za neke stvari. Ako sam prihvatio mnogo dobrih stvari od Svedjana (naucio da ne varam drzavu, da sortiram djubre misleci na planetu na kojoj ce i moji unuci ziveti, da svoju suprugu tretiram kao ravnopravnu meni, da ne tucem svoju decu, da se ne tucem na ulici ili kaficu za svaku sitnicu vec da porazgovaram kulturno i resim problem, da ne mrzim homoseksualce, da ne placam i primam mito, da ne trazim i dobijam posao preko politicke stranke...), a prestao da resavam probleme na "tradicionalni srpski nacin", TO NE ZNACI DA SAM PRODAO VERU ZA VECERU!
Dok je tebi najvaznija stvar u zivotu biti Srbin, drzati se samo svog plemena, postujuci plemenske zakone, mnogima od nas je najvaznija stvar biti covek, napredovati i uciti kroz zivot, uciti od drugih pa makar oni bili i Amerikanci ili Svedjani, a ne zadrzavati po svaku cenu sve sto je tradicionalno srpsko. Dok su tebi nacionalost i religija ideoloske kategorije, mnogima od nas su to samo kulturoloske! Biram da zivim u nekoj zemlji gde se ljudi dele na dobre i lose, neradnike i radnike, postene i kriminalce... a ne u zemlji gde se ljudi dele na Srbe i ostale, clanove vladajuce stranke i ostale, "zdrave heteroseksualce" i "bolesne homoseksualce", na muskarce i zene, na"prave Srbe" i "Srbe izdajnike".
Prijatelju,imas samo jedan zivot,pocni da ga zivis!

antisrbenda

pre 8 godina

Niko više oda nije ispevao o USA, Francuskoj, Nemačkoj ili Švedskoj, od nas Srba. Isto tako, niko više ispljuvaka po sebi, po svojoj državi i naciji nije ispljuvao poput nas Srba.
(Mladen Mladenović, 16. april 2016 08:21)
Ajde bre ne zvalavi bre vise. Zvalavite iste gluposti od 1987, more od Ilije Garasanina, i ista ste GG kao i tada, dobri samo za izbegavanje. Uz to, podsvest radi, a, pa ne znas sta je drzava a sta zemlčja. Ili znas, reklo bi se da nas ovako po ovome sto pises, ali za tebe drzave = zemlja, zato to i pises. Lole jedne ašističke, ko vas ne zna...

Niko nista nije ispevao nego je tamo bolje zato sto postoji red i sistem, i to je glavno, a ne nekakva kolica puna namirnica. Recimo pominje se kirija i nacin placanja. Idi u Nemacku ili bilo gde od ovih zemalja sto si nabrojio pa pokusaj da samoupravljas i da placas ti kiriju kad ti hoces i kad imas, u sto rata i slicno, da kasnis i to. Idi radi druge zaumne stvari koje ovde radite i to nazivate sloboda i prirodnost i spontanost. Naravno da cu da imam neverovatan animozitet prema takvima koji to velicaju i tvrde da sve to nije potrebno iz korena promeniti. Sve to je uzrok vase propasti, vi ste bolesni, bolestan vam je mentalitet, vi ste nemoguci za bilo kakvu saradnju, ni sami sa sobom a kamo li sa drugima. Takvi kao vi i treba da propadnu, i jos im u tome treba pomoci i to je sve.

Guido

pre 8 godina

@Antisha

O Americi naravno. Prema zvaničnoj statistici real income u SAD nije porastao 50 godina i ljudi rade vise poslova da bi sklopili kraj s krajem. Malo ko tamo radi 8 sati dnevno. Nejednakost nikada nije bila veca. Jedan procenat ljudi ima bogatstvo kao vise od pola stanovniœtva. Oduta i ozlojađenost na sistem, popularnist Trumpa, Sandersa i sl.

Na Balkanu slabo ima posla tako da se to ne može upoređivati. Cijelim svijetom vlada ista ideologija i vecina ljudi su roblje bili u New Yorku ili Surdulici. Samo sto ovi u Surdulici i nemaju nikakvu nadu dok se ovi u New Yorku jos zavaravaju i "pozitivno razmisljaju". U medjuvremenu prosjecan stanovnik New Yorka odvaja 80% plate za smjestaj.

Pera Mitic

pre 8 godina

Pa poenta je u tome gospodine, što Vi, kao i većina komentatora, u sebi gajite neverovatan animozitet, koji je jednak onoj najprimitivnijoj mržnji prema sopstvenom narodu, prema njihovim običajima, prema njihovom dijalektu koji je deo i Vaše kulture...
(Mladen Mladenović, 16. april 2016 11:13)
Pa mozda ti to jesi sto jesi, a mozda ovi drugi nisu. Takvi kao ti pokusavaju silom da im nametnu to vase da ga prihvate kao njihovo, i onda je normalno da osecaju animozitet prema vama i tim stvarima koje hocete da im nametnete, isto kao takvi kao ti sto osecaju animozitet prema mrskom zapadu i zlocinackoj Americi. Kao primer evo, hajde mi objasni kako su to moji obicaji nesto sto nikad nisam praktikovao, ni ja ni moji ni niko koga znam. Bas me zanima kako je onda to moj obicaj ili bilo sta drugo sto si naveo. Uostalom, obicaj je i da se vremena menjaju,eto to je jos jedna stvar zbog koje osecam animozitete prema vama,sto vi to necete da prihvatite,nego uporno insistirate na tome da svaka naredna generacija ponavlja prevazidjeni i nezdravi model ponasanja svojih roditelja.E bas necu.I sta mi mozete? Nista.Na kraju ce ovakvi kao ja pobediti,a vi cete nestati,to je tako uvek bilo i bice. Jos vredjate vec decenijama. Dzabe se pravis fin kad vredjas, podmeces,pominjes podrigivanje,prdenje,prodaju za kolica sa hranom,i sve isto kao tvoji idoli Kalajic,Kapor,ćerač i slicni. Takvi su najgori,ti "fini". To su pravi fašisti i zlotvori. A onda ocekujes milost. neces je dobiti. Od mene ne.

...

pre 8 godina

Iznenadilo me je i nije mi se svidelo to da u priobalnom delu Kalifornije generalno nije toplo i ne moze da se kupa u okeanu, stanovi su rupe i jezive su cene za iznajmljivanje a za solidne stanove su cene van pameti..., javni gradski prevoz takoreci ne postoji, to sa cekovima kao jedinim sredstvom placanja u nekim slucajevima, bilo mi je interesantno da je mleko drugacije, kao da je razblazeno vodom i jaja imaju ljusku bele boje... ustvari sve je drugacije. Na sve se naviknes i dobro je kad u tim razlikama pronadjes dobre stvari.

Antisha

pre 8 godina

Amerika je super ko hoće da provede život mukotrpno obogaćujući druge i da sanja o vlastitom bogatstvu koje nikada neće doći.
(Guido, 16. april 2016 09:58)

Jesi li siguran da pričaš o Americi ili o HR-SRB-BIH

...

pre 8 godina

U Kaliforniji, ogroman broj beskucnika, porodiljsko odsustvo 3 meseca, sistem zdravstvenog osiguranja uzas. Generalno surov sistem, Evropa je mogo bolja (osim mozda u delu sloboda).

Mladen Mladenović

pre 8 godina

@Mladen Mladenovic
I VI sebe hvalite na sva usta. E to je najveća ironija.
Ne moramo otići u svet. Fokusirajmo se na okolinu. Recimo neki se presele iz jednog mesta u drugi, pritom se ne udostoje da prihvate minimum vrednosti i duha koji se neguje u toj zemlji ili reonu i onda se kao kuga raširi jedan oblak primitivnosti i javasluka. I to sve, Ajde da kažemo pod jednom nacijom, jednom "kulturom", jednim jezikom. Šta je tu nešto i šta je tu nista?
(Hm)
-------
Ne hvalim sebe. To mi nisu ni bile namere jer bi samohvalisanje na ovakvim forumima bilo ravno idiotizmu. Iznosim samo svoje mišljenje, na koje imam pravo. I svoje iskustvo, koje je, smatram, veliko. Ne vidim gde je tu ironija ali, ako Vi kažete?! Veoma mi je interesantan Vaš traktat o "okolini"?! Pa poenta je u tome gospodine, što Vi, kao i većina komentatora, u sebi gajite neverovatan animozitet, koji je jednak onoj najprimitivnijoj mržnji prema sopstvenom narodu, prema njihovim običajima, prema njihovom dijalektu koji je deo i Vaše kulture, da bi sutradan odjurili u svet i posle prvog obilnijeg obroka, pre nego što podrignete ili ......., postali velike "švabe" Francuzi ili Amerikanci. Tragika je što većina vas smatra da će pobeći od sebe, da će umesto edukovanjem i radom, mimikrijom, kroz formalne promene, postati nešto drugo i bolje. Na kraju krajeva, zar taj divni zapad ne propagira jednakost? Kako ljudi tako i kultura. Zašto bih ja menjao sve ono što jesam, da bi me neko prihvatio kao sebi ravnog?

Topličanin Milan

pre 8 godina

Samo sto ljudi ovde ne shvataju jednu stvar: Pa dobro ako je tamo lose zasto se onda ti ljudi nisu vratili u svoje zemlje? Odgovor je jednostavan.. Ima da se radi. Zaista ako ste vredni mozete voziti kamion, raiditi u restoranima + dobar baksis ako imate srece a onda jednog dana predjete u neku prodaju, marketing jer ima toga koliko hoces ogromno je trziste. I onda ljudi shvate da im je bolje to nego da se vrate u Srbiju i trose bogu dane.
(Bravo, 16. april 2016 10:41)
------
I šta iza tih ljudi ostaje, posle svega? Neki John ili James, koji će lutati tim prostranstvima bez ikakvog cilja osim, da zaradi što više i da pojede što više?! Ko će se sećati nekog Srbina, koji je došao "trbuhom za kruhom" u SAD i tu se negde utopio, nestao?

...

pre 8 godina

@shocking blue, nije francuz izgubljen vec je u mnogim mestima uobicajeno da kiriju za iznajmljivanje stana placas cekom, ne moze e-banking jer kao sredstvo placanje primaju iskljucivo i samo cek (iz iskustva). Tako da pises sve lepo spojeno iznos slovima na engleskom... jeste zastarelo...

nucky thompson

pre 8 godina

Nemojte da vas lazu za zdravstvenu zastitu u SAD. Prosao sam sve faze, iz iskustva govorim da je odlicna. Neko rece nema kuhane hrane! Svaki put kad je tema SAD procitam gomilu gluposti. Istina je, ko nema skolu ili zanat, mora mnogo vise da zapne i radi. Onda ima 3 mogucnosti: 1-da ostane tu gdje jeste; 2- da stisne, zrtvuje se i upise neku skolu, u tom slucaju nagrada je u vidu daleko vece plate, beneficija; 3- da se fokusira na posao, nauci sto moze vise u sto kracem roku i pomjeri se vertikalno na ljestvici, dakle unapredjenje i bice adekvatno nagradjen. Prve godine sljake kao konobar, sanker u NYC/Nj, za 45-50 sati nedeljno zaradjivao sam 70+k. Pozdrav svima, narocito ovim pljuvacima :)

Bravo

pre 8 godina

Samo sto ljudi ovde ne shvataju jednu stvar: Pa dobro ako je tamo lose zasto se onda ti ljudi nisu vratili u svoje zemlje? Odgovor je jednostavan.. Ima da se radi. Zaista ako ste vredni mozete voziti kamion, raiditi u restoranima + dobar baksis ako imate srece a onda jednog dana predjete u neku prodaju, marketing jer ima toga koliko hoces ogromno je trziste. I onda ljudi shvate da im je bolje to nego da se vrate u Srbiju i trose bogu dane.

MARIJANA

pre 8 godina

Ma poenta je, zivi kako hoces, samo dokoni ljudi obracaju paznju na druge, ovi zauzeti samo svoja posla gledaju. Lako se navici na sve, samo posmatraj, i uklopices se, pa i ako si drugaciji tvoja stvar. Svako zivi u svojoj kozi, a ne u tudjim ocima. Amerika je zemlja za svakoga, zemlja imigranata, svako je doneo nesto svoje, i to nikome ne smeta, svi lepo zive.

Miki

pre 8 godina

Neznam samo koliko ljudi živi u SAD od ovih što komentarišu kako je loše u americi ili bolje u Kanadi.Amerika je Amerika za sve,za Evropu,Austtaliju,Kanadu itd..To zapamtite...Pa prosečna porodica u Americi troši u danu koliko u Srbiji troši u mesecu a većina stvari je jeftinija u americi..Hrana,benzin,struja,registracija,garderoba itd..da teško je i shvatiti.

polje

pre 8 godina

Procitao sam da nemaju placeno porodiljsko,jedna od nekih desetak zemalja na svetu. Kako mogu biti tako napredni I nazadni u isto vreme ne razumem.

Hm

pre 8 godina

@Mladen Mladenovic
I VI sebe hvalite na sva usta. E to je najveća ironija.
Ne moramo otići u svet. Fokusirajmo se na okolinu. Recimo neki se presele iz jednog mesta u drugi, pritom se ne udostoje da prihvate minimum vrednosti i duha koji se neguje u toj zemlji ili reonu i onda se kao kuga raširi jedan oblak primitivnosti i javasluka. I to sve, Ajde da kažemo pod jednom nacijom, jednom "kulturom", jednim jezikom. Šta je tu nešto i šta je tu nista?

Bane

pre 8 godina

Amerika je neuporediva sa bilo kojom zemljom,to nevidi samo onaj ko neće.
Npr...ja sa srednjom skolom (koji mi usput nisu ni tražili) zarađujem mesečno od$7000-$10000 sa tim da neradim 10-15 dana svakog meseca ( ne što nema posla nego što neću :-)..Tako zarađuje i većina mojih prijatelja koji rade isti posao..Na rođendanima,slavama itd imamo po 50-60 ljudi iz zavičaja i viđamo se svaki vikend..roštilj,pivo,muzika itd...A naj interesantnije nemam šefa..
E sad koliko je to lako da uradite u drugim zemljama..ovdje u Americi je prilično lako..

marina caseres

pre 8 godina

poredjenje Evrope i SAD je neumesno! prvo zato sto je EU uredjenija i modernija, a drugo zato sto su se SAD zaglavile u vremenu pre par decenija i tamo vreme stoji!

staromodno, zastarelo i prevazidjeno!

o Rusiji tek ne bih trosila reci!

kibo

pre 8 godina

а Шта је са Пером Миком Лазићем што је дошао из ових крајева пре 2 год, да ли тера камион тамо и да ли га је изненадило, што они немају тахограф,већ само "логбук" .

EU Citizen

pre 8 godina

@FRA
Na prvom mestu, klasičan ste nevaspitani Balkanac koji nikada nije čuo da je nepristojno spekulisati o životu nekoga o kome ništa ne znate. Šta vi znate gde ja stavrno živim, šta radim, šta koristim, a šta koristi mene, i tako dalje, i otkud vam drskost da mi lepite etikete bez takvog znanja, to jest da izmišljate samo da biste nekog oblatili? Usredsredite se na to što pišem, a ne na moju fiktivnu biografiju, sve ostalo je čist trećesvetski primitivizam. Drugo, čega tačno ima "rasističkog' u tome što sam napisao? Kao ekipa koja po severnim pariskim predgrađima i drugim sličnim mestima malo-malo pali tuđa auta i radnje, za šta bi im u SAD sledovalo par upozorenja, pa bojeva municija, nije podivljala ili kako biste vi to nazvali? Treće, pričate gluposti, i plate i GDP po glavi su daleko veći u SAD nego u Francuskoj a žibotni standard je još viši, jer je sve dostupnike i jeftinije, imate Google pa proverite pre nego što ovde krenete da pišete gluposti. Ja Francusku posetim svake godine, i neverovatno je kojom brzinom ta zemlja poslednjih petnaestak godina zbog suludog socijalističkog sistema propada.

moje iskustvo

pre 8 godina

Eu pasos imam, zivim u nemackoj i radim u privatnij firmi koju drze nemci. Od 7h do 16h radim sa jednim satom pauze. Petkom radim do 15h, radim 39 sati nedeljno. Firma isplacuje bonuse za godisnje odmore preko 100e svaki mesec, kad je kraj godine jos bude uplata za bozic i do hiljadu evra. Znaci godisnje oko 2000 e jos na platu se dobije. Osiguran zdrastveno. Inace u nemackoj ako samo jedna osoba radi cela porodica dobija zdrastveno osiguranje. kako je u drugim zemljama neznam, ovo su samo informacije koje ja licno eto i prozivljavam pa mogu reci kako je.

Maxo iz Kanade

pre 8 godina

Prvi susret sa Severnom Amerikom.Sletim u New York i pravac u WC. Udjem u prvi vidim voda do pola u wc solji, predjem u drugi kad ono opet polupun vode, mislim zapusen, onda predjem u treci i ista situacija. Kasnije vidim da je to normalno kod njih.

Sanja

pre 8 godina

Francuz govori gluposti ili nikad nije ziveo u gradu.
Naci stan u Francuskoj (posebno pariskoj regiji) je velika muka (ako ne zelis da zivisu u getu, naravno). Vlasnici stanova traze podebeli "dosije" kad se prijavljujes - izvode od plate, stanje na racunu, ponekad i cak i preporuke od prethodnih vlansika u cijim ste stanovima ziveli. U dobrim krajevima (pogotvu za male kvadrature) je potraznja velika, tako da oni mogu da biraju. Stanarina se placa ISKLJUCIVO preko racuna. O redovima u posti i drugim instutucijama da ne pricamo...

NYC

pre 8 godina

Prvi susret sa New York-om je za mene bio najveci sok. Dok sam pakovao stvari, sredjivao papire i pozdravljao se sa rodbinom i prijateljima bio sam toliko umoran da nisam niocemu razmisljao. Bio sam fokusiran da ne zaboravim nesto od neophodnih stvari.Tada je bilo prvi put da sam putovao avionom i prvi put da sam izasao izvan Jugoslavije. Konacno stizemo iznad New York-a, noc, kruzimo oko 30 min dok pilot nije dobio dozvolu za sletanje. Sve vreme gledam kroz prozor, napolju gore tama a dole, koliko god se pogled prostire svetla. Svuda svetla nema kraja, hiljade, milioni svetala malih, velikih u raznim bojama. Tada sam pomilio boze koliki grad, kako cu se ovde snaci... Tada me je obuzeo strah, tek tada sam shvatio da sam napustio mesto gde sam rodjen i da tu nema nikoga koga poznajem, nema prijatelja, nema rodbine nema nikoga ko bi ti pomogao ako nesto krene po zlu... Sve mi se skupilo, osetio sam se tako sitno i ne bitno...
Ali cim sam izasao iz aviona kada me je zaplusnula ona masa ljudi, sortiranje po redovima, nekako sam shvatio da je to uredjeno sve i da jednostavno ne moram da se brinem samo da pratim uputstva i sve ce biti dobro. Nakon mnogo godina zivota u New Yorku, volim ovaj grad vise nego mesto u kom sam rodjen. New York pruza coveku beskonacno mogucnosti da napreduje i zivi ono sto se kaze punim plucima. Mislim da New York nije savrsen ali sam sasvim siguran da je najbolje mesto za zivot na planeti. I Love New York!!!

Dragana

pre 8 godina

Svaka zemlja ima svoje propise,standarde,kulturu,običaje itd.koji variraju od mesta do mesta.Na strancima je da to shvate i žive u skladu sa njima ako su već izabrali da žive u stranoj zemlji,ako ne neka se vrate kući.Nigde ne postoji idealna država za život.Želeti da živiš i radiš u stranoj zemlji ali po običajima svoje zemlje mi je van pameti.Zašto uopšte odlaziti onda?Dobre su pare koje se zaradjuju tamo ali se kritikuje skoro sve u toj zemlji.Različitih ljudi ima svuda,neko će reagovati loše,neko dobro,neko će ignorisati kad vidi da stranci rade nešto što nije uobičajeno,i ne samo stranci.Tako je svuda.Kad stranci odu na primer u Saudijsku Arabiju moraju da žive po tim propisima i pravilima inače će ići u zatvor ili biti deportovani.U zemljama zapadne Evrope i SAD-a stranci mogu da donose svoju kulturu i žive u sladu sa njom i opet im sve ne valja.

mrmlj

pre 8 godina

@(Mastodont, 15. april 2016 20:32) isto tako njemu nije jasno kako ti nikako da skapiras da u toj zgradi/delu grada/gradu/drzavi/celoj americi nije normalno praviti rostilj na terasi. njima je to slicno ponasanje kao da si uzeo da koljes prase ispred zgrade samo ne toliko ekstremno, naravno.

llopez

pre 8 godina

Holandija ... prvih 10 dana sam samo posmatrao arhiteekturu, nista mi nije bilo jasno ... pusenje marihuane na ulici ... druga dimenzija

Mladen Mladenović

pre 8 godina

Niko više oda nije ispevao o USA, Francuskoj, Nemačkoj ili Švedskoj, od nas Srba. Isto tako, niko više ispljuvaka po sebi, po svojoj državi i naciji nije ispljuvao poput nas Srba. Ne znam da li to govori loše o Srbiji kao geografskom pojmu, kao jednom delu zemljinog šara, koje je Bog obdario svim i svačim ili, o nama kao pojedincima, a onda, i nama kao kolektivu ili naciji? Za sebe pojedinačno, uvek, mislimo i govorimo sve u superlativu ali, da tragika bude veća, taj skup "idealnih" pojedinaca čini jedan neverovatno propali i besperspektivni kolektiv, koji nije sposoban ni za prostu reprodukciju, u svakom smislu te reči. Živeo sam u mnogo, pretežno razvijenih država ali, da budem iskren, u nijednoj od njih nisam mogao da trampim svoju ličnost, svoju naciju, svoje običaje, svoja imena i na kraju svoje "utapanje" u tu naciju za puna kolica jeftinih namirnica kupljenih u nekom od bezbrojnih hipermarketa. Mislim da čovek zaista treba da bude NIKO I NIŠTA da bi postao ono što nije.

zagor

pre 8 godina

samo je francuz rekao sustinu, a to je da amerika nije socijalna zemlja, a ni demokratska (sto podrazumeva jednake sanse za sve). ko nije izuzetno bogat, taj moze da ima pristup samo, u najboljem slucaju,trecerazrednom zdravstvenom i obrazovnom sistemu. amerika je najbolja zemlja za biznis i nauku (ako si naucnik, ne ako si djak), a jedna od najgorih za sve ostalo.

Ja

pre 8 godina

18 godina sam ovde i jos sam u kulturnom soku. Oni koji misle da je amerika nesto kao zapadna evropa grdno se varaju. Ovde ako nisi zavrsio neku skolu nemas drugog izbira nego da sljakas od jutra do veceri sa imigrantima iz azije i juzne amerike i da zuvis od jutra do sutra i da ti je svaki dan isti . Najveca zivotna greska mi je bila sto sam dosao ovamo. Nazalost vec prekasno da se ispravi

Ja

pre 8 godina

18 godina sam ovde i jos sam u kulturnom soku. Oni koji misle da je amerika nesto kao zapadna evropa grdno se varaju. Ovde ako nisi zavrsio neku skolu nemas drugog izbira nego da sljakas od jutra do veceri sa imigrantima iz azije i juzne amerike i da zuvis od jutra do sutra i da ti je svaki dan isti . Najveca zivotna greska mi je bila sto sam dosao ovamo. Nazalost vec prekasno da se ispravi

FRA

pre 8 godina

@EU Citizen
Ti se nasao da ucis Francuze kako ce da organizuju svoju drzavu. Njima je odlicno, drzava im funkcionise sjajno. Zaradjuju vise nego Ameri, a uz to imaju mnogo vise vremena za odmor, besplatno skolovanje i zdravstvo, uzivaju u zivotu na vreme, a ne kad postanu matori i istroseni. E da, i zive u svojim kucama i stanovima, a ne onima ciji je vlasnik banka.
Sto se terorista tice, njih ima svuda, bez obzira na drustveno uredjenje. Ima ih i u SAD-u, mnogo vise Amerikanaca je stradalo od terorista nego Francuza, a ima ih i u Evropi, Rusiji... svuda. Samo bolesnici mogu da se slade teroristickim napadima. Sto se imigranata tice, SAD ih ima na milione, mnogo vise od Francuske, i jos su svi ilegalni. A ti si isto imigrant, koliko god se trudis, nisi EU Citizen, nego Balkanac koji je dosao da koristi pogodnosti EU uredjenja, pa sada pljuje to isto uredjenje. Ako ti nije valjalo sto nisi ostao tamo gde si rodjen? Ti si stvoren za SAD, neka ti lepo uzmu pola zarade na porez, pa ako pokusas da prevaris, ne gine ti zatvor. A tek sto ces se lepo provesti sa rasistickim izjavama :) samo cekaju takve da ih tuze za odstete. Idi u SAD, plakaces za Evropom.

.

pre 8 godina

@razlika izmedju malih i velikih
Vidi pametnjakovicu, ja zivim u Rusiji 10 godina i to je fantasticna zemlja za zivot, osim za neradnike. To sto je tebi neko isprao mozak je sasvim druga stvar. Ovde nam bar ne ispiraju mozak i ne uce nas kako je svuda lose.
I ne znam kako mozes porediti zivot u Rusiji sa onim u Srbiji!?
Plata u Rusiji je 5 puta veca nego u SRB, nema partijskog zaposljavanja, svi mogu da nadju posao na osnovu sposobnosti, ako ti je malo novca odes u Sibir nekoliko meseci da radis za 10 000 mesecno i problem resen.
Uz to, plata je dovoljna za troskove, ljudi imaju pomoc drzave u svakom segmentu zivota, a oni koji su drzavljani imaju i pogodnost da su stambeno obezbedjeni (bar vecina). Za razliku od lenjih Svedjana, u Rusiji mora da se radi da bi se zaradilo, ne zivi se na grbaci drzave, a sto se ljudskih prava tice, niko mi ih nije ugrozio.

nn

pre 8 godina

Niko da spomene KATASTROFALNU zdravstvenu zastitu! Oni su svetlosnu godinu udaljeni po tom pitanju od ozbiljnih evropskih zemalja. Svi koji velicaju USA ocigledno(srecom) nisu imali neki iole ozbiljnije problem da vide koliko sve zapravo kosta. Postoji primer kada je gradjaninUSA u vidu istrazivanja poredio zdravstveni sistem u USA sa onim u francuskoj i Velikoj Britaniji ostao je zapanjen! U odnosu na Kanadu je takodje neuporedivo.

Amerika al za malo

pre 8 godina

Ista Srbija. I siledzije su kao i mi.
Razlika je samo sto su oni sposobni da rade i prave pare i tehnologiju, a mi da blejimo i kukamo.

Upstate

pre 8 godina

@ Boston
Apsolutno mi je najteze bilo da se adaptiram da ove stvari sto ste pomenuli. Primer: pomazem jednom kolegi da resi problem na koledzu i radim sa njim njegov domaci 2 sata i on se sutra pravi da me ne poznaje.
Drug turcin sa jednim rumunom upoznao dve amerikanke i posle dogovorenog vecernjeg izlaska on ih pozove da svi odu do njega u stan na druzenje do ranih jutarnjih casova, samo su pili jeli i pricali celu noc i kaze bas se lepo proveli i izljubili ko najbolji prijatelji na rastanku. Sutra na koledzu one prodju pored njega ko da je sugav, ni cao. Kad mi je zaprepascen pricao ovo ja mu kazem kroz smeh "izvini zaboravio sam da te upozorim kakvi oni mogu da budu". A i tih devojaka sam video pijanih da povracaju, teturaju se i dremaju na trotoaru 5 puta vise nego mladica.
Takodje sam iznenadjen bio kako su detinjasti neki ljudi i kako se mnogi uvrede za svaku sitnicu iako su vec zasli duboko u tridesete.

Šaban

pre 8 godina

Ja kad sam video da u Americi jedu vruće pse nisam mogao da verujem. Ali ok da ih ispoštujem kupim jedan da probam. Kad sam otvorio i video koji deo psa sam dobio - seo sam na prvi avion i paljba kući! Bolesna nacija!

Antisha

pre 8 godina

Svasta
Nema u SAD kuhane hrane, nema je ni na Balkanu ako je ne skuvas...
Rupe od stanova? Boze ima li te. Kuci radite za 500 dolara, ako rentate stan za 200 sta vam ostane? A stan je napravio omrazeni Tito, nebi da je vila...Da, zaboravih da ste jos u kuci vasih roditelja jer se para jednostavno nema.
Istina, zene u Americi su grozne, i moja Amerikanka nije nista bolja, takve su zato jer su iskrene, Jugovicke su i gore. I one bi podrigivale, ali se boje. Nego tu kad se ozenis povratka nema, vezali ste se sa minusima na racunu i roditeljima koji ne zele cuti da se razvodite.

Zoki

pre 8 godina

@mića - Čuli su oni za split klime ali neće da plate. Još uvek se prodaju mašine za veš koje se pune odozgo i šporeti sa onim prastarim plotnama. Neko to kupuje jer ne želi da potroši više nego što mora. Kada su prelazili da digitalni signal cela država (ko je hteo) je dobila besplatne konvertore za stare televizore.

Maja, Zadar

pre 8 godina

Nije baš da me šokiralo ali su me iznenadile table za sve i svašta. Ne možeš se izgubiti ni da hoćeš. Više me iznenadio, a i šokirao Amsterdam.

Muta

pre 8 godina

@mica:
Metro postoji u petnaestak americkih gradova, od toga u nekoliko od tih gradova postoji samo radi forme (nekoliko linija, svaka linija po desetak stanica). Autobus postoji, ali se njime voze najsiromasniji (interesantno obicno su poluprani). Trotoari postoje, ali nigde zive duse (izuzev nekih delova Njujorka, Cikaga, Filadelfije.

mrk

pre 8 godina

(razlika izmedju malih i velikih, 15. april 2016 23:40)

generalno neverovatno smarate vi sto morate da napomenete gde i koliko zivite van srbije a skidate se sa nasih vesti. umiruj ti sebe sto od 365 dana, 30 dana vidis sunce i sto ti to odgovara, ali tebi je srce ovde i to ti znas ali neces sebi da priznas..

Mile

pre 8 godina

To sto prica ovaj Francuz i nije istina. Cekovi postoje, mozda su u upotrebi i vise nego u nekim drugim zemljama, ali konkretno kiriju bez problema mozes da platis prebacivanjem novca sa svog racuna na racun gazde.

Nikola S

pre 8 godina

@Milena, hvala sto si me podsetila: na fakultetu nikom nije padalo na pamet da prepisuje. I to ne zbog eventualnih konsekvenci, nego prosto sto se to ne radi, sto si tokom studija svestan da ti to znanje treba i da na kraju ne prevaris nikog do sebe...kao i mnoge druge stvari za koje verujemo da su posledica $$$ represalija (bacanje đubreta na ulici) a u stvari se to prosto-ne radi.

Zoran

pre 8 godina

"SAD je jedna od najboljih zemalja za zivot. "

Slazem se ja, ali to ide sistem,om eliminacije kod mene: Tamo mi mnog ne valja, onamo mi ne valja, ovde mi onako, a u Americi mi, pa najbolje, niej nesto, ali najbolje.

Sve zavisi sta covek hoce. Ako nece da ga saplicu u poslu kad god im s enamesti, Amerika. Ako nece da buide starnac(mada kome je do posla o tome ne razmilsja ovd eu AMerici), onda opet Amerika. Ako nece elitno drustvo(drustvo gde postoji elita), opet AMerika. Ovde nema elite. Moze da bude lekar, moze radnik, to apsolutno ne osecas kod njih. Svi su RADNICI.

E ako hoces d abudes u potpuno uredjenom drustvu, gde se pazi na svaku sitnicu, eto Svajcarska. Tamo ne smes duze od 5 da radis, ne smes ovo, ono, ali sve je besprekorno cisto, sredjeno, red se zna...sve je pod konac.

Nisam ja bas taj tip.

O Rusiji i Kini, nema sta da s eprica, ostaje tio Australija i Kanada. To je nesto izmedju Evrope ii Amerike...pa...po meni mozda je najbolje ili Amerika ili Evropa.

Zoran

pre 8 godina

"Mislim da je isti mentalitet radnka zaposlenih u drzavnom sektoru u USA i SRB tipa radio ne radio svira ti radio, benificije, siguran posao.
Administracija je u svakoj drzavi rak rana tako i u sev Americi."

I ja sam u Americi i razmisljao sam o tome. Stvar je odnosu privatnik i drzavni sluzbenik u Americi i Srbiji. Taj odnos je isti, nista vise. Mnogo je zesce za drzavnog radnika u Americi nego u Srbiji. Pod mnogo je vecim pritiskom. I vis eceni klienta i vise se lomi oko njega. Ne kao privatnik u Americi ali mnogo bolje nego u drzavnoj sluzbi u Srbiji. Isto vazi i USPS(posta u Americi drzavna). Medjutim, konkretno za USPS, meni se par puta desavalo da kad salju iz Micigena/Njuorka u GA, ode paket u Kolorado, pa nazad, nekad i ne stigne. UPS(privatna posta u Americi), ne masi nikad. Znaci, stoji ono tvoje medjutim za Srbijom se ne porede.

A ne volim socijalizam i drzavno nigde, ni ovde.

Secam se da jednom kasne da mi daju papir kojim ulazim u AMeriku jer nemam zelenu kartu. I ostalo 2 nedelje do odlaska u Srbiju, ja to dobio nisam. Zovem ih, kazu u stisci su, malo ih ima a puno zahteva. Reko, ja moram da s evratim ovde, imam privatan posao. Odgovor je bio: Imate privatan posao? Stize za par dana. I stiglo.

M

pre 8 godina

@Кућа, пос'о у Њујорку граду
Tamo se zaista jako puno radi. Al' iskreno ne vidim poentu u takvom nacinu zivota. Da provodis po 80 sati nedeljno na poslu, nemas vremena ni za sta van toga i onda ni na taj odmorcic ne odes jer ga cesto niko ni ne koristi pa ne bi da se istices i izgledas manje produktivan. Takav sistem odgovara samo onima na vrhu, obicnom coveku ne. Postujem, ali ne bih zelela da zivim u takvom sistemu.

ja

pre 8 godina

@ Кућа, пос'о у Њујорку граду,

Nije to život. Prevelika se cena plaća, mislim da je uređenje države po principima socijal-demokratije najbolje za običnog čoveka. To ti je severno-zapadna Evropa, znači kapitalizam ali kontrolisan, sa velikom ulogom države u privredi.
Koliko Amerikanca ima 5 nedelja odmora? Pa većina njih ne putuje nigde, da ne pominjem lečenje, školovanje, umetnost, stil života u Evropi je najbolji. Kakva je to država gde se putuje na posao nekad i 2 sata?

USA

pre 8 godina

Mislim da je isti mentalitet radnka zaposlenih u drzavnom sektoru u USA i SRB tipa radio ne radio svira ti radio, benificije, siguran posao.
Administracija je u svakoj drzavi rak rana tako i u sev Americi. Mentaliteti su nam dijametralno razliciti. Mi Balkanci smo mrgudi, Ameri su vedriji. Iako nekad lazno, ipak ti prija da si okruzen nasmejanim licima. Hrana im je bljutava. Organska nije ali nije za svaki dzep. Prokomentarisati za neko dete kako je slatko, ponuditi mu bombonu ili ne daj boze pomilovati po glavi to je u sev Am. jeres i odmah ste pedofil il sl gluposti. To kod nas nije slucaj. Itd itd.

mahniti udarnik

pre 8 godina

Isto iskustvo kao Francuz... Ameri znaju da ubiju u pojam sa njihovim neefikasnim procedurama koje samo oni znaju zašto drže verovatno još od drugog svetskog rata pa na ovamo... Takodje bih pomenuo i korupciju, muljanje na crno i generalni osećaj nesigurnosti i nedostatka humanosti... i pored svega što se kod nas dešava, tamo ćete na sred ulici videti zlostavljanje i ostale koji se apsolutno na to ne obaziru, jer imaju "pametnija posla".

razlika izmedju malih i velikih

pre 8 godina

SAD je jedna od najboljih zemalja za zivot. Rusija, Kina, Srbija su suta suprotnost (jedino ako vec moras da zivis tu). Ali, ja moju Svedsku u kojoj zivim vec 24 godine ne bih menjao ni za jednu drugu zemlju! Ima manje sunca nego negde juznije, ali ne toliko koliko ljudi u Srbiji misle. Od Aprila do Oktobra je cesto izmedju 15-20 stepeni najmanje, dok ima bar 30 letnjih suncanih dana oko 25-30 stepeni. Cak i to vidim kao prednost u odnosu na Srbiju jer ko voli 40 stepeni u toku skoro celog leta, a mora i da se radi a ne samo odmara. Svedska je sto se tice ekonimeje + ljudska prava + prava na razlicitost + briga o planeti i zivotinjama najbolja zemlja na svetu!!!

ivan

pre 8 godina

Glup naslov - 'Zapadna kultura' , a onda se prica o zivotu u Americi. (Zapadna kultura podrazumeva i celu Evropu, ukljucujuci i Rusiju)

Ali, vidim da i USA ljudi ne razumeju (kao BG :'Nerazumno kad neko iz Francuske ode u SAD')

USA su zemlja za mlade ljude sa idejom, radnim navikama i verom u uspeh. Na svetu ne postoji bolja zemlja za takve. Tamo dobar zavarivac moze da zivi bolje od tajkuna u Srbiji, ali samo pod uslovom da je zaista dobar zavarivac.

Celog zivota biram da radim iskljucivo sa ljudima iz USA - odnos je neuporediv u odnosu na bilo koju drugu zemlju. Sa poslovne strane Amerikanci su nezamenljivi.

Hrana je izvrsna, pod uslovom da niste kozervativni.

CLE

pre 8 godina

Sto se mene tice prijatna iznenadjenja u americi je to sto su ljudi zaista ljubazni, komunaktivni i empaticni. ZA ovo poslednje cu izdvojiti primer iz subway gde beskucnik prilazi i pita za parce hleba a dobije polovinu sendvica a mi u srbiji prodajem po pekarama stvari od juce za one koji nemaju za sveze. Isto to sam video i u prodavnici pizze gde su bez problema dali parce pizze.

Neprijatno za mene su isto bili cekovi i sto se moraju poruciti a ne samo otici do banke i dobiti ih. Takodje pri kupovini treba dosta citati kako bi se izbeglo GMO i kukuruzni sirup. Prvih nekoliko odlazaka u prodavnicu bilo mi je ko da sam u biblioteci, posto se nesme verovati ni evropskim brendovima. A onda prosle godine pri povratku kuci u airSerbiij pojedoh bez citanja tri stvari sa modifikovanim kukuruznim secerom kako ga nasi krste pa sam nastavio da citam i u srbiji u prodavnici, makar mi povratak u us nije pao tesko

ona

pre 8 godina

Радна етика. Мислим да људи у Србији немају представу о томе колико се овде заправо ради и да те притом послодавац ником не "пријављује", без боловања, са једним (најчешће) слободним даном у недељи, уз годишњи одмор од недељу дана. И притом сви раде, од деце богаташа која рмбају по ресторанима да се науче радној етици, до пензионера који неким послоћем јуре додатни приход уз пензију коју су сами стварали и за коју су сами штедели пошто у Америци не постоји радни стаж и државне пензије.
Да се разумемо, овде у Америци може да се заради, али је цена за то многима који долазе из државних јасли у Србији превелика.
Знам гомилу људи који то не могу да издрже и вратили су се кући тражећи посао у неком Телекому Србија, градској управи, пошти итд.
(Кућа, пос'о у Њујорку граду, 15. april 2016 17:57)

slazem se. nikada nisam bila u americi, ali imam prijatelji koji zivi u kanadi. mlad je momak i tamo zivi vec nekih 10 godina. neverovatno je koliko taj decko radi, zaista neverovatno ( fabrika automobila je u pitanju ). ima 4 nedelje godisnjeg odmora, ali radi u toj firmi vec 5 godina. pozdrav :)

Dalibor

pre 8 godina

Nema potrebe da bilo ko mrzi zemlju i naciju zbog politike njene vlade. Usa je divna zemlja a Ameri generalno jako ljubazan narod i spreman pomoći bez ikakvog interesa ( gle cuda kako pomazu ako interesa nema, to nije po srpski, cast izuzecima ). A petar petrovic- malo ste vise dosadni sa tim dnevnim dozama i pokusajima da ih imitirate pa eto da razlozimo...najbitnija stvar je mogućnost da radis i zaradiš i za svoj rad budeš pošteno placen ( nece se desiti da gazda se poziva na veze i vezice pa ga briga da plati radnika i slicno, opet gle cuda), generalno nasi ljudi i uopste istocno-evropljani su jako cenjeni kao vredni i pošteni radnici, to sto se smejete vozačima kamiona ili konobaru je vaša kultura ali bi trebalo da znate da ta zanimanja zaradjuju sasvim pristojan novac, za uslove usa sasvim pristojan,krvavo rade ali i zaradjuju, ne mogu svi biti doktori i direktori. Dalje...famozni kredit...mnogo amera barata kreditima i karticama ali ni to nije kao sto vi predstavljate, sve je lepo napravljeno, shodno vasim primanjima i tome kakav ste platisa svojih racuna dobijate kreditni skor a prema njemu i visine kredita i slicno, cak i krupni biznis radi sa kreditima, kum mog deteta je amerikanac, vlasnik ogromne kompanije pa opet veliki deo investicija radi sa bankama ( jednostavno zasto bi rizikovao svoj sopstveni novsc ako moze raditi sa bankom, naravno uz minimum svog uloga ). I na kraju Moja deca su rodjena ovde i ja ovu zemlju pored srbije zovem svojom!!!

Dalibor

pre 8 godina

Sve je stvar odakle ko dolazi, iz koje kulture, pa samim tim ako se i vremenski prilagodjavaju.Ja nisam u Americi imao bas nikakvih problema sto se tice navikanja.

Deki

pre 8 godina

Ma nije zlato sve sto sija!A da vam kazem jos nesto.Moj prijatelj inace bosanac koji je u Usa dosao silom prilika kao izbeglica lepo kaze.Samo najbolje u filmovima,emisijama,reklamama o Usa!A u stvari bajo moj jadac!!!Ropstvo kredita i sljaka od mraka do mraka.A sto su nama Srbima trista dolara pristojna plata to je druga stvar!

Cabron

pre 8 godina

Boze kakve gluposti citam ovde. Pazi ga jedan... Nema kuvane hrane u Americi. Ima rodjece i to veoma ukusne. To sto smo mi navikli na Paprikas, sarme, pasulj... i mislimo do je to vrh kulinarstva to je nas problem. Od kuvane do restorana sta god volis imas. Nemoj da ste ograniceni kao balkon i verujete u koje kakve price.

Mića

pre 8 godina

Ja sam kao student otišao u Ameriku i najviše me je iznenadilo da oni tamo imaju trotoare! Ne znam zašto, svi su mi govorili da je Amerika ogromna i da se svuda ide autom, ja sam zato zamislio da oni uopšte ne pešače i da nemaju trotoare. Ali nije tako. Postoje čak i gradski autobusi i metroi.

Druga stvar koja mi je bila čudna su one prastare kockaste klime, koje se ugrade u prozor. Pošto sam živeo u staroj zgradi u Čikagu, činilo mi se da oni nikad nisu čuli za split sistem.

Novina

pre 8 godina

Ovde ljudi s novcem imaju pristup stvarima. Mi ostali pokušavamo da preživimo." Ovde sam dve godine,i ovaj francuz je pogodio u centar,ovo ato su ostali naveli su gluposti,vidi se kako razmislja evropska bistra glava,bravo za francuza.

EM

pre 8 godina

Mene je (pozitivno) šokiralo koliko je ustvari USA imigrantska zemlja! Prilika da upoznam ljude iz svih krajeva sveta i naučim nešto o njihovoj kulturi, hrani ili načinu razmišljanja nešto je neponovljivo i jako dragoceno. To je kod nas nemoguće osetiti.

Druga pozitivna stvar je klopa!!! Upravo suprotno općenitom mišljenju, u USA se jako jako dobro jede. Ne postoji kuhinja iz bilo kojeg kutka sveta koja tamo nije u ponudi - japanska, kineska, korejska, indijska, tajlandska, karipska, meksička, malezijska, indonezijska, turska, srpska, italijanska... just name it! Yum :P

A i američka kuhinja ima svoje čari - jastozi iz Maine-a, neverovatno sočni stejkovi, odlična riba i morski plodovi sa Alaske/Pacifika i svašta nešta...

neutralni felsh

pre 8 godina

metropolis: sto nijansi raznih ljudskih boja koze na svakih sto kvadrata, razne nijanse crne i bele rase. i kinezi koji ne lice na kineze, i ameri koji ne lice na amere... mravinjak kao centar sveta.

Mile Sarma

pre 8 godina

Amerika i Ameri su generalno ok, daleko bolji od onog kako se predstavlja u Srbiji, Pričamo kako drugi pljuju o nama, u stvari mi smo šampioni u tome.

City Girl

pre 8 godina

@ Bg - Zasto je nerazumno otići iz Francuske u Ameriku? Nije naveden razlog odlaska. U Francuskoj je nezaposlenost hronično velika. Mozda je covek otišao zbog toga. Mozda se ozenio Amerikankom? Mozda je jednostavno hteo da proba da živi u drugoj zemlji?

Neko123

pre 8 godina

I jedino klasična francuska komunajra se svega napljuva: ako ti nije lepo, slobodno idi kući, dečko, tamo ćete oberučke dočekati dvocifrena nezaposlenost, teroristi i podivljali imigranti, jako ste lepo uredili svoju dravu takvom "pameću" i onda pobegnete negde, pa vam još ništa nije potaman, a može se naslutiti da biste i te kako rado hteli da ukradete i tuđe pošteno zarađene pare ili da to država uradi za vas, jako me podsećate na narod u kojem sam nažalost rođen.
(EU Citizen, 15. april 2016 18:29)

Ucini onda sebi i nama, narodu koji nazalost deli DNK sa vasim visocanstvom, uslugu i prestani da se javljas na svaku vest. Sta je covek rekao pogresno? A uz to, ako zapravo procitas vest, nije jedini pricao negativno vec je dosta njih imala negativne komentare - jedu losu hranu, nevaspitani ucenici, preterano koriscenje papira, previse intimna pitanja, uznemiravanje na ulicama. Ne kazem da su u pravu, samo ponavljam vest, ali tebi to nije bitno jer si za ekstremni kapitalizam pa ti smetaju "komunjare" Francuzi cak i ako su potpuno u pravu.

Inace u Americi kreditna kartica nema cip, za razliku od ostalog civilizovanog sveta tamo se jos uvek potpisuje po racunima umesto ukucavanja sifre. Amerika je zemlja takvih cudnih kontrasta, s jedne strane lideri a s druge strane neke neshvatljive stvari kao sto su cekovi, kredine kartice bez cipova, placanje parkinga samo koristeci "quarters" novcice (mada to napreduje na nekim mestima), generalno spor internet, itd itd.

Neko

pre 8 godina

Tamo jedino homoseksualci prolaze dobro... mada kad sam procitala ove komentare, dosta Srba koji su otišli tamo su imali vrlo slična iskustva.

Nikola

pre 8 godina

@Кућа, пос'о у Њујорку граду
A cemu tolika mrznja i animozitet prema sunarodnicima? Ima lenjih i
ljudi svuda, nije to iskljucivo srpski specijalitet. Koliko sam cuo ima ih dosta i u USA. Opet se naseda na klasicnu pricu vlastodrzaca, po starom dobrom principu - zavadi pa vladaj. Mrzi vlast, a ne narod. A to sto nema zastite za radnika i svi "rmbace", nikako nije za pohvalu. Ili ti stvarno mislis da je to dobra stvar?
Pozdrav iz Srbije, zelim ti sve najbolje.
P. S. Kako se niko nije osvrnuo na "divljake" u sred Nju Jorka koji vredjaju lezbejke? Ili je i to opet neka grupa Srba, balkanaca...?

zvezdarac

pre 8 godina

Čovek je iz Francuske što znači da mu se prezime verovatno piše poput Veldaire ili tome slično.
Jeste dobra fora Robin Zavarivač ali to nije njegovo prezime.

.

pre 8 godina

Ne postoji savrsena drzava svaka ima nesto pozitivno i nesto negativno.Evo da se nadovezem na ove koji su dali izjavu pa cu i ja tako od jednog mog prijatelja koji ie otisao i vratio se nakon 3god, kaze sve je lose sem novca tamo sam crnacio za dobru platu i pola dana sam proveo u metrou kad dodje vikend nikome nije volja za neki izlazak svi bleje kuci i gledaju filmove serije itd

ricinus

pre 8 godina

Sve mogu da poverujem, ali ovo za protezu baš i ne mogu. Pogotovu za nekog iz J. Koreje koja je razvijena zemlja. Mada kulturološke razlike su čudo.

3,14

pre 8 godina

Ako sam Korejanac pa se preselim u USA i sve je isto kao u Koreji a narocito stvari od kojih sam i pobegao, ne znam zasto bi i dolazio. Kome se ne svidja moze uvek da se vrati ili bar raspita kako je tamo gde ide. U USA ne bih nikada ziveo mada oni imaju neke dobre stvari. Kome su te dobre stvari dovoljne , bice tamo zadovoljan.

shocking blue

pre 8 godina

Koreja-dve, Kina, Južna Afrika i Pakistan "općenito" nisu šokantni, a izgubljeni Francuz o e-bankingu ništa nije čuo pa još mora i ček da piše.

draganstain

pre 8 godina

Jedan moj predak se doselio u Ameriku pre 300 godina.Bio je šokiran kada je video amere kako nose perje na glavi,igraju oko vatre i goli su do pojasa.Pošto to nikako nije bilo u skladu sa kulturom i verom iz zemlje iz koje je došao,on je sa par prijatelja pobio amere i naselio se na njihovoj zemlji.

Vrata

pre 8 godina

Na Beogradskom Univerzitetu kad udješ u kabinet profesora, obavezno zatvoriš vrata za sobom inače se smatraš nekulturnim.... A u USA na univerzitetima se očekuje da ostaviš otvorena vrata kabineta kad udješ. Zapravo moraš da ostaviš otvorena vrata. Kažu: nema tajni izmedju profesora i studenta; pri tom je to i zaštita profesora i studenta od mogućih optužbi...

cobo

pre 8 godina

Kad sam dosao u Berlin,kupio sam pakovanje sira i cim sam otvorio vidio sam da je pokvaren.
Sav besan odem u samoposlugu i objasnim im sa ono malo nemackog sto sam znao .Kasirke se smeju i vrate mi novac .Posle sam saznao da je to takozvani "smrdljivi" sir.Kome to jos treba,hm ?

Boston

pre 8 godina

Meni je od kada živim ovde uvek bilo teško da se naviknem (još uvek nisam) na blaziranost, na izveštačenost, nemanje manira (retki ih imaju), lažne osmehe, veštačku hranu, odvratne puteve u gradovima, ogromne cene stanova za rentu (većina su rupetine)...
Onda Amerikanke...sve su cool dok ih ne upoznaš a onda kreće redovno izdanje podrigivanja, prljavštine psovanje uvek i svuda... (ja nikad u životu ni jednu devojku iz Srbije nisam čuo i video da radi ove stvari)

Ali šta očekujete od zemlje gde se roditelji ne bave decom u zadnje dve tri generacije...

Ima tu puno i pozitivnih stvari ali o njima drugom prilikom jer je ovakav članak koji priča o stvarima koje iznenađuju ljude koji se dosele ovde...

nedim

pre 8 godina

kada sam bio u holandiji 2000-te, primetio sam da ljudi u kucama, kaficima redovno prate neku emisiju koja se svakodnevno emitovala na tv-u. radilo se o desetak-petnaest ljudi koji su sedeli zatvoreni u jednoj kuci punom kamera i koje su snimale njihov svakodnevni zivot i ponasanje u kuci. prvo sam pomislio da je to mozda naucni eksperiment, ali ne, radilo se o nekom fenomenu. pa sam se pitao da li ce to ikad zaziveti kod nas...

C i n i k

pre 8 godina

Pa mogao bih da napiasem da je Usa zemlja otvorena za sve,svaki business je dozvoljen sem ako nije droga i kriminal uopste. Fantasticna zemlja,ogromna, sa velikim srcem,iako se mozda cini da nije tako,ali ako napisem da ce svaki amer da vam pomogne,ako treba i kese da vam nosi do gepeka iakoste potpuni stranac za njega,onda je sve jasno.
Tacno je i sto kaze taj Francuz,ko ima kes taj je super,ali i cekovi mogu da vam stizu na adresu,unovcite ga i opet sve ok.

Nikola S

pre 8 godina

Razne stvari su me šokirale, ali najprijatnije da tokom ispita na fakultetu smem da odem u WC. U Srbiji te asistent ili profesor pošalje nazad na mesto i uzgred odgrize glavu.

EU Citizen

pre 8 godina

I jedino klasična francuska komunajra se svega napljuva: ako ti nije lepo, slobodno idi kući, dečko, tamo ćete oberučke dočekati dvocifrena nezaposlenost, teroristi i podivljali imigranti, jako ste lepo uredili svoju dravu takvom "pameću" i onda pobegnete negde, pa vam još ništa nije potaman, a može se naslutiti da biste i te kako rado hteli da ukradete i tuđe pošteno zarađene pare ili da to država uradi za vas, jako me podsećate na narod u kojem sam nažalost rođen.

srbo

pre 8 godina

Petar Petrovic (Srbija) : Radi kao vozac kamiona. Ostalo mu 3 ispita do kraja studija. Skontao ili konobar kuci, ili paljba preko grane. Dosao preko Work and Travel programa, ostao. Kupio ajfon po dolasku. Radi za dvojicu, steka pare za papire. Kupio kola na kredit , samo evropska marka. Kaze japanska su ruzna. Kaci slike na FB i Instagram kako je srecan na istim a nije. Cezne za Srbijom. Kaze bezi od Srba a sa njima 24/7. Ozenio debelu amerikanku. Ceka papire 3 godine.....

nebitnoo

pre 8 godina

Mene je najviše iznenadilo to koliko su Amerikanci ljubazni i koliko su željni da ti pomognu. Generalno Ameri su jako fin narod ali to ovde ljudi ne mogu da shvate zbog politike. Nemojte suditi naciji na osnovu politike!

Кућа, пос'о у Њујорку граду

pre 8 godina

Радна етика. Мислим да људи у Србији немају представу о томе колико се овде заправо ради и да те притом послодавац ником не "пријављује", без боловања, са једним (најчешће) слободним даном у недељи, уз годишњи одмор од недељу дана. И притом сви раде, од деце богаташа која рмбају по ресторанима да се науче радној етици, до пензионера који неким послоћем јуре додатни приход уз пензију коју су сами стварали и за коју су сами штедели пошто у Америци не постоји радни стаж и државне пензије.
Да се разумемо, овде у Америци може да се заради, али је цена за то многима који долазе из државних јасли у Србији превелика.
Знам гомилу људи који то не могу да издрже и вратили су се кући тражећи посао у неком Телекому Србија, градској управи, пошти итд.

srbo

pre 8 godina

Petar Petrovic (Srbija) : Radi kao vozac kamiona. Ostalo mu 3 ispita do kraja studija. Skontao ili konobar kuci, ili paljba preko grane. Dosao preko Work and Travel programa, ostao. Kupio ajfon po dolasku. Radi za dvojicu, steka pare za papire. Kupio kola na kredit , samo evropska marka. Kaze japanska su ruzna. Kaci slike na FB i Instagram kako je srecan na istim a nije. Cezne za Srbijom. Kaze bezi od Srba a sa njima 24/7. Ozenio debelu amerikanku. Ceka papire 3 godine.....

nebitnoo

pre 8 godina

Mene je najviše iznenadilo to koliko su Amerikanci ljubazni i koliko su željni da ti pomognu. Generalno Ameri su jako fin narod ali to ovde ljudi ne mogu da shvate zbog politike. Nemojte suditi naciji na osnovu politike!

nedim

pre 8 godina

kada sam bio u holandiji 2000-te, primetio sam da ljudi u kucama, kaficima redovno prate neku emisiju koja se svakodnevno emitovala na tv-u. radilo se o desetak-petnaest ljudi koji su sedeli zatvoreni u jednoj kuci punom kamera i koje su snimale njihov svakodnevni zivot i ponasanje u kuci. prvo sam pomislio da je to mozda naucni eksperiment, ali ne, radilo se o nekom fenomenu. pa sam se pitao da li ce to ikad zaziveti kod nas...

Nikola S

pre 8 godina

Razne stvari su me šokirale, ali najprijatnije da tokom ispita na fakultetu smem da odem u WC. U Srbiji te asistent ili profesor pošalje nazad na mesto i uzgred odgrize glavu.

Кућа, пос'о у Њујорку граду

pre 8 godina

Радна етика. Мислим да људи у Србији немају представу о томе колико се овде заправо ради и да те притом послодавац ником не "пријављује", без боловања, са једним (најчешће) слободним даном у недељи, уз годишњи одмор од недељу дана. И притом сви раде, од деце богаташа која рмбају по ресторанима да се науче радној етици, до пензионера који неким послоћем јуре додатни приход уз пензију коју су сами стварали и за коју су сами штедели пошто у Америци не постоји радни стаж и државне пензије.
Да се разумемо, овде у Америци може да се заради, али је цена за то многима који долазе из државних јасли у Србији превелика.
Знам гомилу људи који то не могу да издрже и вратили су се кући тражећи посао у неком Телекому Србија, градској управи, пошти итд.

C i n i k

pre 8 godina

Pa mogao bih da napiasem da je Usa zemlja otvorena za sve,svaki business je dozvoljen sem ako nije droga i kriminal uopste. Fantasticna zemlja,ogromna, sa velikim srcem,iako se mozda cini da nije tako,ali ako napisem da ce svaki amer da vam pomogne,ako treba i kese da vam nosi do gepeka iakoste potpuni stranac za njega,onda je sve jasno.
Tacno je i sto kaze taj Francuz,ko ima kes taj je super,ali i cekovi mogu da vam stizu na adresu,unovcite ga i opet sve ok.

razlika izmedju malih i velikih

pre 8 godina

SAD je jedna od najboljih zemalja za zivot. Rusija, Kina, Srbija su suta suprotnost (jedino ako vec moras da zivis tu). Ali, ja moju Svedsku u kojoj zivim vec 24 godine ne bih menjao ni za jednu drugu zemlju! Ima manje sunca nego negde juznije, ali ne toliko koliko ljudi u Srbiji misle. Od Aprila do Oktobra je cesto izmedju 15-20 stepeni najmanje, dok ima bar 30 letnjih suncanih dana oko 25-30 stepeni. Cak i to vidim kao prednost u odnosu na Srbiju jer ko voli 40 stepeni u toku skoro celog leta, a mora i da se radi a ne samo odmara. Svedska je sto se tice ekonimeje + ljudska prava + prava na razlicitost + briga o planeti i zivotinjama najbolja zemlja na svetu!!!

Cabron

pre 8 godina

Boze kakve gluposti citam ovde. Pazi ga jedan... Nema kuvane hrane u Americi. Ima rodjece i to veoma ukusne. To sto smo mi navikli na Paprikas, sarme, pasulj... i mislimo do je to vrh kulinarstva to je nas problem. Od kuvane do restorana sta god volis imas. Nemoj da ste ograniceni kao balkon i verujete u koje kakve price.

Vrata

pre 8 godina

Na Beogradskom Univerzitetu kad udješ u kabinet profesora, obavezno zatvoriš vrata za sobom inače se smatraš nekulturnim.... A u USA na univerzitetima se očekuje da ostaviš otvorena vrata kabineta kad udješ. Zapravo moraš da ostaviš otvorena vrata. Kažu: nema tajni izmedju profesora i studenta; pri tom je to i zaštita profesora i studenta od mogućih optužbi...

EM

pre 8 godina

Mene je (pozitivno) šokiralo koliko je ustvari USA imigrantska zemlja! Prilika da upoznam ljude iz svih krajeva sveta i naučim nešto o njihovoj kulturi, hrani ili načinu razmišljanja nešto je neponovljivo i jako dragoceno. To je kod nas nemoguće osetiti.

Druga pozitivna stvar je klopa!!! Upravo suprotno općenitom mišljenju, u USA se jako jako dobro jede. Ne postoji kuhinja iz bilo kojeg kutka sveta koja tamo nije u ponudi - japanska, kineska, korejska, indijska, tajlandska, karipska, meksička, malezijska, indonezijska, turska, srpska, italijanska... just name it! Yum :P

A i američka kuhinja ima svoje čari - jastozi iz Maine-a, neverovatno sočni stejkovi, odlična riba i morski plodovi sa Alaske/Pacifika i svašta nešta...

Mile Sarma

pre 8 godina

Amerika i Ameri su generalno ok, daleko bolji od onog kako se predstavlja u Srbiji, Pričamo kako drugi pljuju o nama, u stvari mi smo šampioni u tome.

Dalibor

pre 8 godina

Nema potrebe da bilo ko mrzi zemlju i naciju zbog politike njene vlade. Usa je divna zemlja a Ameri generalno jako ljubazan narod i spreman pomoći bez ikakvog interesa ( gle cuda kako pomazu ako interesa nema, to nije po srpski, cast izuzecima ). A petar petrovic- malo ste vise dosadni sa tim dnevnim dozama i pokusajima da ih imitirate pa eto da razlozimo...najbitnija stvar je mogućnost da radis i zaradiš i za svoj rad budeš pošteno placen ( nece se desiti da gazda se poziva na veze i vezice pa ga briga da plati radnika i slicno, opet gle cuda), generalno nasi ljudi i uopste istocno-evropljani su jako cenjeni kao vredni i pošteni radnici, to sto se smejete vozačima kamiona ili konobaru je vaša kultura ali bi trebalo da znate da ta zanimanja zaradjuju sasvim pristojan novac, za uslove usa sasvim pristojan,krvavo rade ali i zaradjuju, ne mogu svi biti doktori i direktori. Dalje...famozni kredit...mnogo amera barata kreditima i karticama ali ni to nije kao sto vi predstavljate, sve je lepo napravljeno, shodno vasim primanjima i tome kakav ste platisa svojih racuna dobijate kreditni skor a prema njemu i visine kredita i slicno, cak i krupni biznis radi sa kreditima, kum mog deteta je amerikanac, vlasnik ogromne kompanije pa opet veliki deo investicija radi sa bankama ( jednostavno zasto bi rizikovao svoj sopstveni novsc ako moze raditi sa bankom, naravno uz minimum svog uloga ). I na kraju Moja deca su rodjena ovde i ja ovu zemlju pored srbije zovem svojom!!!

EU Citizen

pre 8 godina

I jedino klasična francuska komunajra se svega napljuva: ako ti nije lepo, slobodno idi kući, dečko, tamo ćete oberučke dočekati dvocifrena nezaposlenost, teroristi i podivljali imigranti, jako ste lepo uredili svoju dravu takvom "pameću" i onda pobegnete negde, pa vam još ništa nije potaman, a može se naslutiti da biste i te kako rado hteli da ukradete i tuđe pošteno zarađene pare ili da to država uradi za vas, jako me podsećate na narod u kojem sam nažalost rođen.

ivan

pre 8 godina

Glup naslov - 'Zapadna kultura' , a onda se prica o zivotu u Americi. (Zapadna kultura podrazumeva i celu Evropu, ukljucujuci i Rusiju)

Ali, vidim da i USA ljudi ne razumeju (kao BG :'Nerazumno kad neko iz Francuske ode u SAD')

USA su zemlja za mlade ljude sa idejom, radnim navikama i verom u uspeh. Na svetu ne postoji bolja zemlja za takve. Tamo dobar zavarivac moze da zivi bolje od tajkuna u Srbiji, ali samo pod uslovom da je zaista dobar zavarivac.

Celog zivota biram da radim iskljucivo sa ljudima iz USA - odnos je neuporediv u odnosu na bilo koju drugu zemlju. Sa poslovne strane Amerikanci su nezamenljivi.

Hrana je izvrsna, pod uslovom da niste kozervativni.

Neko123

pre 8 godina

I jedino klasična francuska komunajra se svega napljuva: ako ti nije lepo, slobodno idi kući, dečko, tamo ćete oberučke dočekati dvocifrena nezaposlenost, teroristi i podivljali imigranti, jako ste lepo uredili svoju dravu takvom "pameću" i onda pobegnete negde, pa vam još ništa nije potaman, a može se naslutiti da biste i te kako rado hteli da ukradete i tuđe pošteno zarađene pare ili da to država uradi za vas, jako me podsećate na narod u kojem sam nažalost rođen.
(EU Citizen, 15. april 2016 18:29)

Ucini onda sebi i nama, narodu koji nazalost deli DNK sa vasim visocanstvom, uslugu i prestani da se javljas na svaku vest. Sta je covek rekao pogresno? A uz to, ako zapravo procitas vest, nije jedini pricao negativno vec je dosta njih imala negativne komentare - jedu losu hranu, nevaspitani ucenici, preterano koriscenje papira, previse intimna pitanja, uznemiravanje na ulicama. Ne kazem da su u pravu, samo ponavljam vest, ali tebi to nije bitno jer si za ekstremni kapitalizam pa ti smetaju "komunjare" Francuzi cak i ako su potpuno u pravu.

Inace u Americi kreditna kartica nema cip, za razliku od ostalog civilizovanog sveta tamo se jos uvek potpisuje po racunima umesto ukucavanja sifre. Amerika je zemlja takvih cudnih kontrasta, s jedne strane lideri a s druge strane neke neshvatljive stvari kao sto su cekovi, kredine kartice bez cipova, placanje parkinga samo koristeci "quarters" novcice (mada to napreduje na nekim mestima), generalno spor internet, itd itd.

USA

pre 8 godina

Mislim da je isti mentalitet radnka zaposlenih u drzavnom sektoru u USA i SRB tipa radio ne radio svira ti radio, benificije, siguran posao.
Administracija je u svakoj drzavi rak rana tako i u sev Americi. Mentaliteti su nam dijametralno razliciti. Mi Balkanci smo mrgudi, Ameri su vedriji. Iako nekad lazno, ipak ti prija da si okruzen nasmejanim licima. Hrana im je bljutava. Organska nije ali nije za svaki dzep. Prokomentarisati za neko dete kako je slatko, ponuditi mu bombonu ili ne daj boze pomilovati po glavi to je u sev Am. jeres i odmah ste pedofil il sl gluposti. To kod nas nije slucaj. Itd itd.

City Girl

pre 8 godina

@ Bg - Zasto je nerazumno otići iz Francuske u Ameriku? Nije naveden razlog odlaska. U Francuskoj je nezaposlenost hronično velika. Mozda je covek otišao zbog toga. Mozda se ozenio Amerikankom? Mozda je jednostavno hteo da proba da živi u drugoj zemlji?

Novina

pre 8 godina

Ovde ljudi s novcem imaju pristup stvarima. Mi ostali pokušavamo da preživimo." Ovde sam dve godine,i ovaj francuz je pogodio u centar,ovo ato su ostali naveli su gluposti,vidi se kako razmislja evropska bistra glava,bravo za francuza.

CLE

pre 8 godina

Sto se mene tice prijatna iznenadjenja u americi je to sto su ljudi zaista ljubazni, komunaktivni i empaticni. ZA ovo poslednje cu izdvojiti primer iz subway gde beskucnik prilazi i pita za parce hleba a dobije polovinu sendvica a mi u srbiji prodajem po pekarama stvari od juce za one koji nemaju za sveze. Isto to sam video i u prodavnici pizze gde su bez problema dali parce pizze.

Neprijatno za mene su isto bili cekovi i sto se moraju poruciti a ne samo otici do banke i dobiti ih. Takodje pri kupovini treba dosta citati kako bi se izbeglo GMO i kukuruzni sirup. Prvih nekoliko odlazaka u prodavnicu bilo mi je ko da sam u biblioteci, posto se nesme verovati ni evropskim brendovima. A onda prosle godine pri povratku kuci u airSerbiij pojedoh bez citanja tri stvari sa modifikovanim kukuruznim secerom kako ga nasi krste pa sam nastavio da citam i u srbiji u prodavnici, makar mi povratak u us nije pao tesko

Boston

pre 8 godina

Meni je od kada živim ovde uvek bilo teško da se naviknem (još uvek nisam) na blaziranost, na izveštačenost, nemanje manira (retki ih imaju), lažne osmehe, veštačku hranu, odvratne puteve u gradovima, ogromne cene stanova za rentu (većina su rupetine)...
Onda Amerikanke...sve su cool dok ih ne upoznaš a onda kreće redovno izdanje podrigivanja, prljavštine psovanje uvek i svuda... (ja nikad u životu ni jednu devojku iz Srbije nisam čuo i video da radi ove stvari)

Ali šta očekujete od zemlje gde se roditelji ne bave decom u zadnje dve tri generacije...

Ima tu puno i pozitivnih stvari ali o njima drugom prilikom jer je ovakav članak koji priča o stvarima koje iznenađuju ljude koji se dosele ovde...

Mića

pre 8 godina

Ja sam kao student otišao u Ameriku i najviše me je iznenadilo da oni tamo imaju trotoare! Ne znam zašto, svi su mi govorili da je Amerika ogromna i da se svuda ide autom, ja sam zato zamislio da oni uopšte ne pešače i da nemaju trotoare. Ali nije tako. Postoje čak i gradski autobusi i metroi.

Druga stvar koja mi je bila čudna su one prastare kockaste klime, koje se ugrade u prozor. Pošto sam živeo u staroj zgradi u Čikagu, činilo mi se da oni nikad nisu čuli za split sistem.

ricinus

pre 8 godina

Sve mogu da poverujem, ali ovo za protezu baš i ne mogu. Pogotovu za nekog iz J. Koreje koja je razvijena zemlja. Mada kulturološke razlike su čudo.

Dalibor

pre 8 godina

Sve je stvar odakle ko dolazi, iz koje kulture, pa samim tim ako se i vremenski prilagodjavaju.Ja nisam u Americi imao bas nikakvih problema sto se tice navikanja.

cobo

pre 8 godina

Kad sam dosao u Berlin,kupio sam pakovanje sira i cim sam otvorio vidio sam da je pokvaren.
Sav besan odem u samoposlugu i objasnim im sa ono malo nemackog sto sam znao .Kasirke se smeju i vrate mi novac .Posle sam saznao da je to takozvani "smrdljivi" sir.Kome to jos treba,hm ?

Nikola

pre 8 godina

@Кућа, пос'о у Њујорку граду
A cemu tolika mrznja i animozitet prema sunarodnicima? Ima lenjih i
ljudi svuda, nije to iskljucivo srpski specijalitet. Koliko sam cuo ima ih dosta i u USA. Opet se naseda na klasicnu pricu vlastodrzaca, po starom dobrom principu - zavadi pa vladaj. Mrzi vlast, a ne narod. A to sto nema zastite za radnika i svi "rmbace", nikako nije za pohvalu. Ili ti stvarno mislis da je to dobra stvar?
Pozdrav iz Srbije, zelim ti sve najbolje.
P. S. Kako se niko nije osvrnuo na "divljake" u sred Nju Jorka koji vredjaju lezbejke? Ili je i to opet neka grupa Srba, balkanaca...?

neutralni felsh

pre 8 godina

metropolis: sto nijansi raznih ljudskih boja koze na svakih sto kvadrata, razne nijanse crne i bele rase. i kinezi koji ne lice na kineze, i ameri koji ne lice na amere... mravinjak kao centar sveta.

NYC

pre 8 godina

Prvi susret sa New York-om je za mene bio najveci sok. Dok sam pakovao stvari, sredjivao papire i pozdravljao se sa rodbinom i prijateljima bio sam toliko umoran da nisam niocemu razmisljao. Bio sam fokusiran da ne zaboravim nesto od neophodnih stvari.Tada je bilo prvi put da sam putovao avionom i prvi put da sam izasao izvan Jugoslavije. Konacno stizemo iznad New York-a, noc, kruzimo oko 30 min dok pilot nije dobio dozvolu za sletanje. Sve vreme gledam kroz prozor, napolju gore tama a dole, koliko god se pogled prostire svetla. Svuda svetla nema kraja, hiljade, milioni svetala malih, velikih u raznim bojama. Tada sam pomilio boze koliki grad, kako cu se ovde snaci... Tada me je obuzeo strah, tek tada sam shvatio da sam napustio mesto gde sam rodjen i da tu nema nikoga koga poznajem, nema prijatelja, nema rodbine nema nikoga ko bi ti pomogao ako nesto krene po zlu... Sve mi se skupilo, osetio sam se tako sitno i ne bitno...
Ali cim sam izasao iz aviona kada me je zaplusnula ona masa ljudi, sortiranje po redovima, nekako sam shvatio da je to uredjeno sve i da jednostavno ne moram da se brinem samo da pratim uputstva i sve ce biti dobro. Nakon mnogo godina zivota u New Yorku, volim ovaj grad vise nego mesto u kom sam rodjen. New York pruza coveku beskonacno mogucnosti da napreduje i zivi ono sto se kaze punim plucima. Mislim da New York nije savrsen ali sam sasvim siguran da je najbolje mesto za zivot na planeti. I Love New York!!!

ona

pre 8 godina

Радна етика. Мислим да људи у Србији немају представу о томе колико се овде заправо ради и да те притом послодавац ником не "пријављује", без боловања, са једним (најчешће) слободним даном у недељи, уз годишњи одмор од недељу дана. И притом сви раде, од деце богаташа која рмбају по ресторанима да се науче радној етици, до пензионера који неким послоћем јуре додатни приход уз пензију коју су сами стварали и за коју су сами штедели пошто у Америци не постоји радни стаж и државне пензије.
Да се разумемо, овде у Америци може да се заради, али је цена за то многима који долазе из државних јасли у Србији превелика.
Знам гомилу људи који то не могу да издрже и вратили су се кући тражећи посао у неком Телекому Србија, градској управи, пошти итд.
(Кућа, пос'о у Њујорку граду, 15. april 2016 17:57)

slazem se. nikada nisam bila u americi, ali imam prijatelji koji zivi u kanadi. mlad je momak i tamo zivi vec nekih 10 godina. neverovatno je koliko taj decko radi, zaista neverovatno ( fabrika automobila je u pitanju ). ima 4 nedelje godisnjeg odmora, ali radi u toj firmi vec 5 godina. pozdrav :)

Šaban

pre 8 godina

Ja kad sam video da u Americi jedu vruće pse nisam mogao da verujem. Ali ok da ih ispoštujem kupim jedan da probam. Kad sam otvorio i video koji deo psa sam dobio - seo sam na prvi avion i paljba kući! Bolesna nacija!

.

pre 8 godina

Ne postoji savrsena drzava svaka ima nesto pozitivno i nesto negativno.Evo da se nadovezem na ove koji su dali izjavu pa cu i ja tako od jednog mog prijatelja koji ie otisao i vratio se nakon 3god, kaze sve je lose sem novca tamo sam crnacio za dobru platu i pola dana sam proveo u metrou kad dodje vikend nikome nije volja za neki izlazak svi bleje kuci i gledaju filmove serije itd

zvezdarac

pre 8 godina

Čovek je iz Francuske što znači da mu se prezime verovatno piše poput Veldaire ili tome slično.
Jeste dobra fora Robin Zavarivač ali to nije njegovo prezime.

3,14

pre 8 godina

Ako sam Korejanac pa se preselim u USA i sve je isto kao u Koreji a narocito stvari od kojih sam i pobegao, ne znam zasto bi i dolazio. Kome se ne svidja moze uvek da se vrati ili bar raspita kako je tamo gde ide. U USA ne bih nikada ziveo mada oni imaju neke dobre stvari. Kome su te dobre stvari dovoljne , bice tamo zadovoljan.

mahniti udarnik

pre 8 godina

Isto iskustvo kao Francuz... Ameri znaju da ubiju u pojam sa njihovim neefikasnim procedurama koje samo oni znaju zašto drže verovatno još od drugog svetskog rata pa na ovamo... Takodje bih pomenuo i korupciju, muljanje na crno i generalni osećaj nesigurnosti i nedostatka humanosti... i pored svega što se kod nas dešava, tamo ćete na sred ulici videti zlostavljanje i ostale koji se apsolutno na to ne obaziru, jer imaju "pametnija posla".

llopez

pre 8 godina

Holandija ... prvih 10 dana sam samo posmatrao arhiteekturu, nista mi nije bilo jasno ... pusenje marihuane na ulici ... druga dimenzija

EKV

pre 8 godina

(Mladen Mladenović, 16. april 2016 11:13)
Prijatelju, niko od Srba koji zive u inostranstvu nije postao Amerikanac, Svedjanin, Nemac itd. Te zemlje su nam samo "otvorile oci" za neke stvari. Ako sam prihvatio mnogo dobrih stvari od Svedjana (naucio da ne varam drzavu, da sortiram djubre misleci na planetu na kojoj ce i moji unuci ziveti, da svoju suprugu tretiram kao ravnopravnu meni, da ne tucem svoju decu, da se ne tucem na ulici ili kaficu za svaku sitnicu vec da porazgovaram kulturno i resim problem, da ne mrzim homoseksualce, da ne placam i primam mito, da ne trazim i dobijam posao preko politicke stranke...), a prestao da resavam probleme na "tradicionalni srpski nacin", TO NE ZNACI DA SAM PRODAO VERU ZA VECERU!
Dok je tebi najvaznija stvar u zivotu biti Srbin, drzati se samo svog plemena, postujuci plemenske zakone, mnogima od nas je najvaznija stvar biti covek, napredovati i uciti kroz zivot, uciti od drugih pa makar oni bili i Amerikanci ili Svedjani, a ne zadrzavati po svaku cenu sve sto je tradicionalno srpsko. Dok su tebi nacionalost i religija ideoloske kategorije, mnogima od nas su to samo kulturoloske! Biram da zivim u nekoj zemlji gde se ljudi dele na dobre i lose, neradnike i radnike, postene i kriminalce... a ne u zemlji gde se ljudi dele na Srbe i ostale, clanove vladajuce stranke i ostale, "zdrave heteroseksualce" i "bolesne homoseksualce", na muskarce i zene, na"prave Srbe" i "Srbe izdajnike".
Prijatelju,imas samo jedan zivot,pocni da ga zivis!

Upstate

pre 8 godina

@ Boston
Apsolutno mi je najteze bilo da se adaptiram da ove stvari sto ste pomenuli. Primer: pomazem jednom kolegi da resi problem na koledzu i radim sa njim njegov domaci 2 sata i on se sutra pravi da me ne poznaje.
Drug turcin sa jednim rumunom upoznao dve amerikanke i posle dogovorenog vecernjeg izlaska on ih pozove da svi odu do njega u stan na druzenje do ranih jutarnjih casova, samo su pili jeli i pricali celu noc i kaze bas se lepo proveli i izljubili ko najbolji prijatelji na rastanku. Sutra na koledzu one prodju pored njega ko da je sugav, ni cao. Kad mi je zaprepascen pricao ovo ja mu kazem kroz smeh "izvini zaboravio sam da te upozorim kakvi oni mogu da budu". A i tih devojaka sam video pijanih da povracaju, teturaju se i dremaju na trotoaru 5 puta vise nego mladica.
Takodje sam iznenadjen bio kako su detinjasti neki ljudi i kako se mnogi uvrede za svaku sitnicu iako su vec zasli duboko u tridesete.

FRA

pre 8 godina

@EU Citizen
Ti se nasao da ucis Francuze kako ce da organizuju svoju drzavu. Njima je odlicno, drzava im funkcionise sjajno. Zaradjuju vise nego Ameri, a uz to imaju mnogo vise vremena za odmor, besplatno skolovanje i zdravstvo, uzivaju u zivotu na vreme, a ne kad postanu matori i istroseni. E da, i zive u svojim kucama i stanovima, a ne onima ciji je vlasnik banka.
Sto se terorista tice, njih ima svuda, bez obzira na drustveno uredjenje. Ima ih i u SAD-u, mnogo vise Amerikanaca je stradalo od terorista nego Francuza, a ima ih i u Evropi, Rusiji... svuda. Samo bolesnici mogu da se slade teroristickim napadima. Sto se imigranata tice, SAD ih ima na milione, mnogo vise od Francuske, i jos su svi ilegalni. A ti si isto imigrant, koliko god se trudis, nisi EU Citizen, nego Balkanac koji je dosao da koristi pogodnosti EU uredjenja, pa sada pljuje to isto uredjenje. Ako ti nije valjalo sto nisi ostao tamo gde si rodjen? Ti si stvoren za SAD, neka ti lepo uzmu pola zarade na porez, pa ako pokusas da prevaris, ne gine ti zatvor. A tek sto ces se lepo provesti sa rasistickim izjavama :) samo cekaju takve da ih tuze za odstete. Idi u SAD, plakaces za Evropom.

shocking blue

pre 8 godina

Koreja-dve, Kina, Južna Afrika i Pakistan "općenito" nisu šokantni, a izgubljeni Francuz o e-bankingu ništa nije čuo pa još mora i ček da piše.

Deki

pre 8 godina

Ma nije zlato sve sto sija!A da vam kazem jos nesto.Moj prijatelj inace bosanac koji je u Usa dosao silom prilika kao izbeglica lepo kaze.Samo najbolje u filmovima,emisijama,reklamama o Usa!A u stvari bajo moj jadac!!!Ropstvo kredita i sljaka od mraka do mraka.A sto su nama Srbima trista dolara pristojna plata to je druga stvar!

Mladen Mladenović

pre 8 godina

Niko više oda nije ispevao o USA, Francuskoj, Nemačkoj ili Švedskoj, od nas Srba. Isto tako, niko više ispljuvaka po sebi, po svojoj državi i naciji nije ispljuvao poput nas Srba. Ne znam da li to govori loše o Srbiji kao geografskom pojmu, kao jednom delu zemljinog šara, koje je Bog obdario svim i svačim ili, o nama kao pojedincima, a onda, i nama kao kolektivu ili naciji? Za sebe pojedinačno, uvek, mislimo i govorimo sve u superlativu ali, da tragika bude veća, taj skup "idealnih" pojedinaca čini jedan neverovatno propali i besperspektivni kolektiv, koji nije sposoban ni za prostu reprodukciju, u svakom smislu te reči. Živeo sam u mnogo, pretežno razvijenih država ali, da budem iskren, u nijednoj od njih nisam mogao da trampim svoju ličnost, svoju naciju, svoje običaje, svoja imena i na kraju svoje "utapanje" u tu naciju za puna kolica jeftinih namirnica kupljenih u nekom od bezbrojnih hipermarketa. Mislim da čovek zaista treba da bude NIKO I NIŠTA da bi postao ono što nije.

nn

pre 8 godina

Niko da spomene KATASTROFALNU zdravstvenu zastitu! Oni su svetlosnu godinu udaljeni po tom pitanju od ozbiljnih evropskih zemalja. Svi koji velicaju USA ocigledno(srecom) nisu imali neki iole ozbiljnije problem da vide koliko sve zapravo kosta. Postoji primer kada je gradjaninUSA u vidu istrazivanja poredio zdravstveni sistem u USA sa onim u francuskoj i Velikoj Britaniji ostao je zapanjen! U odnosu na Kanadu je takodje neuporedivo.

Maxo iz Kanade

pre 8 godina

Prvi susret sa Severnom Amerikom.Sletim u New York i pravac u WC. Udjem u prvi vidim voda do pola u wc solji, predjem u drugi kad ono opet polupun vode, mislim zapusen, onda predjem u treci i ista situacija. Kasnije vidim da je to normalno kod njih.

.

pre 8 godina

@razlika izmedju malih i velikih
Vidi pametnjakovicu, ja zivim u Rusiji 10 godina i to je fantasticna zemlja za zivot, osim za neradnike. To sto je tebi neko isprao mozak je sasvim druga stvar. Ovde nam bar ne ispiraju mozak i ne uce nas kako je svuda lose.
I ne znam kako mozes porediti zivot u Rusiji sa onim u Srbiji!?
Plata u Rusiji je 5 puta veca nego u SRB, nema partijskog zaposljavanja, svi mogu da nadju posao na osnovu sposobnosti, ako ti je malo novca odes u Sibir nekoliko meseci da radis za 10 000 mesecno i problem resen.
Uz to, plata je dovoljna za troskove, ljudi imaju pomoc drzave u svakom segmentu zivota, a oni koji su drzavljani imaju i pogodnost da su stambeno obezbedjeni (bar vecina). Za razliku od lenjih Svedjana, u Rusiji mora da se radi da bi se zaradilo, ne zivi se na grbaci drzave, a sto se ljudskih prava tice, niko mi ih nije ugrozio.

zagor

pre 8 godina

samo je francuz rekao sustinu, a to je da amerika nije socijalna zemlja, a ni demokratska (sto podrazumeva jednake sanse za sve). ko nije izuzetno bogat, taj moze da ima pristup samo, u najboljem slucaju,trecerazrednom zdravstvenom i obrazovnom sistemu. amerika je najbolja zemlja za biznis i nauku (ako si naucnik, ne ako si djak), a jedna od najgorih za sve ostalo.

Antisha

pre 8 godina

Svasta
Nema u SAD kuhane hrane, nema je ni na Balkanu ako je ne skuvas...
Rupe od stanova? Boze ima li te. Kuci radite za 500 dolara, ako rentate stan za 200 sta vam ostane? A stan je napravio omrazeni Tito, nebi da je vila...Da, zaboravih da ste jos u kuci vasih roditelja jer se para jednostavno nema.
Istina, zene u Americi su grozne, i moja Amerikanka nije nista bolja, takve su zato jer su iskrene, Jugovicke su i gore. I one bi podrigivale, ali se boje. Nego tu kad se ozenis povratka nema, vezali ste se sa minusima na racunu i roditeljima koji ne zele cuti da se razvodite.

Ja

pre 8 godina

18 godina sam ovde i jos sam u kulturnom soku. Oni koji misle da je amerika nesto kao zapadna evropa grdno se varaju. Ovde ako nisi zavrsio neku skolu nemas drugog izbira nego da sljakas od jutra do veceri sa imigrantima iz azije i juzne amerike i da zuvis od jutra do sutra i da ti je svaki dan isti . Najveca zivotna greska mi je bila sto sam dosao ovamo. Nazalost vec prekasno da se ispravi

draganstain

pre 8 godina

Jedan moj predak se doselio u Ameriku pre 300 godina.Bio je šokiran kada je video amere kako nose perje na glavi,igraju oko vatre i goli su do pojasa.Pošto to nikako nije bilo u skladu sa kulturom i verom iz zemlje iz koje je došao,on je sa par prijatelja pobio amere i naselio se na njihovoj zemlji.

Dragana

pre 8 godina

Svaka zemlja ima svoje propise,standarde,kulturu,običaje itd.koji variraju od mesta do mesta.Na strancima je da to shvate i žive u skladu sa njima ako su već izabrali da žive u stranoj zemlji,ako ne neka se vrate kući.Nigde ne postoji idealna država za život.Želeti da živiš i radiš u stranoj zemlji ali po običajima svoje zemlje mi je van pameti.Zašto uopšte odlaziti onda?Dobre su pare koje se zaradjuju tamo ali se kritikuje skoro sve u toj zemlji.Različitih ljudi ima svuda,neko će reagovati loše,neko dobro,neko će ignorisati kad vidi da stranci rade nešto što nije uobičajeno,i ne samo stranci.Tako je svuda.Kad stranci odu na primer u Saudijsku Arabiju moraju da žive po tim propisima i pravilima inače će ići u zatvor ili biti deportovani.U zemljama zapadne Evrope i SAD-a stranci mogu da donose svoju kulturu i žive u sladu sa njom i opet im sve ne valja.

moje iskustvo

pre 8 godina

Eu pasos imam, zivim u nemackoj i radim u privatnij firmi koju drze nemci. Od 7h do 16h radim sa jednim satom pauze. Petkom radim do 15h, radim 39 sati nedeljno. Firma isplacuje bonuse za godisnje odmore preko 100e svaki mesec, kad je kraj godine jos bude uplata za bozic i do hiljadu evra. Znaci godisnje oko 2000 e jos na platu se dobije. Osiguran zdrastveno. Inace u nemackoj ako samo jedna osoba radi cela porodica dobija zdrastveno osiguranje. kako je u drugim zemljama neznam, ovo su samo informacije koje ja licno eto i prozivljavam pa mogu reci kako je.

Miki

pre 8 godina

Neznam samo koliko ljudi živi u SAD od ovih što komentarišu kako je loše u americi ili bolje u Kanadi.Amerika je Amerika za sve,za Evropu,Austtaliju,Kanadu itd..To zapamtite...Pa prosečna porodica u Americi troši u danu koliko u Srbiji troši u mesecu a većina stvari je jeftinija u americi..Hrana,benzin,struja,registracija,garderoba itd..da teško je i shvatiti.

mrmlj

pre 8 godina

@(Mastodont, 15. april 2016 20:32) isto tako njemu nije jasno kako ti nikako da skapiras da u toj zgradi/delu grada/gradu/drzavi/celoj americi nije normalno praviti rostilj na terasi. njima je to slicno ponasanje kao da si uzeo da koljes prase ispred zgrade samo ne toliko ekstremno, naravno.

Nikola S

pre 8 godina

@Milena, hvala sto si me podsetila: na fakultetu nikom nije padalo na pamet da prepisuje. I to ne zbog eventualnih konsekvenci, nego prosto sto se to ne radi, sto si tokom studija svestan da ti to znanje treba i da na kraju ne prevaris nikog do sebe...kao i mnoge druge stvari za koje verujemo da su posledica $$$ represalija (bacanje đubreta na ulici) a u stvari se to prosto-ne radi.

Amerika al za malo

pre 8 godina

Ista Srbija. I siledzije su kao i mi.
Razlika je samo sto su oni sposobni da rade i prave pare i tehnologiju, a mi da blejimo i kukamo.

Antisha

pre 8 godina

Amerika je super ko hoće da provede život mukotrpno obogaćujući druge i da sanja o vlastitom bogatstvu koje nikada neće doći.
(Guido, 16. april 2016 09:58)

Jesi li siguran da pričaš o Americi ili o HR-SRB-BIH

Zoran

pre 8 godina

"Mislim da je isti mentalitet radnka zaposlenih u drzavnom sektoru u USA i SRB tipa radio ne radio svira ti radio, benificije, siguran posao.
Administracija je u svakoj drzavi rak rana tako i u sev Americi."

I ja sam u Americi i razmisljao sam o tome. Stvar je odnosu privatnik i drzavni sluzbenik u Americi i Srbiji. Taj odnos je isti, nista vise. Mnogo je zesce za drzavnog radnika u Americi nego u Srbiji. Pod mnogo je vecim pritiskom. I vis eceni klienta i vise se lomi oko njega. Ne kao privatnik u Americi ali mnogo bolje nego u drzavnoj sluzbi u Srbiji. Isto vazi i USPS(posta u Americi drzavna). Medjutim, konkretno za USPS, meni se par puta desavalo da kad salju iz Micigena/Njuorka u GA, ode paket u Kolorado, pa nazad, nekad i ne stigne. UPS(privatna posta u Americi), ne masi nikad. Znaci, stoji ono tvoje medjutim za Srbijom se ne porede.

A ne volim socijalizam i drzavno nigde, ni ovde.

Secam se da jednom kasne da mi daju papir kojim ulazim u AMeriku jer nemam zelenu kartu. I ostalo 2 nedelje do odlaska u Srbiju, ja to dobio nisam. Zovem ih, kazu u stisci su, malo ih ima a puno zahteva. Reko, ja moram da s evratim ovde, imam privatan posao. Odgovor je bio: Imate privatan posao? Stize za par dana. I stiglo.

ja

pre 8 godina

@ Кућа, пос'о у Њујорку граду,

Nije to život. Prevelika se cena plaća, mislim da je uređenje države po principima socijal-demokratije najbolje za običnog čoveka. To ti je severno-zapadna Evropa, znači kapitalizam ali kontrolisan, sa velikom ulogom države u privredi.
Koliko Amerikanca ima 5 nedelja odmora? Pa većina njih ne putuje nigde, da ne pominjem lečenje, školovanje, umetnost, stil života u Evropi je najbolji. Kakva je to država gde se putuje na posao nekad i 2 sata?

polje

pre 8 godina

Procitao sam da nemaju placeno porodiljsko,jedna od nekih desetak zemalja na svetu. Kako mogu biti tako napredni I nazadni u isto vreme ne razumem.

MARIJANA

pre 8 godina

Ma poenta je, zivi kako hoces, samo dokoni ljudi obracaju paznju na druge, ovi zauzeti samo svoja posla gledaju. Lako se navici na sve, samo posmatraj, i uklopices se, pa i ako si drugaciji tvoja stvar. Svako zivi u svojoj kozi, a ne u tudjim ocima. Amerika je zemlja za svakoga, zemlja imigranata, svako je doneo nesto svoje, i to nikome ne smeta, svi lepo zive.

Sanja

pre 8 godina

Francuz govori gluposti ili nikad nije ziveo u gradu.
Naci stan u Francuskoj (posebno pariskoj regiji) je velika muka (ako ne zelis da zivisu u getu, naravno). Vlasnici stanova traze podebeli "dosije" kad se prijavljujes - izvode od plate, stanje na racunu, ponekad i cak i preporuke od prethodnih vlansika u cijim ste stanovima ziveli. U dobrim krajevima (pogotvu za male kvadrature) je potraznja velika, tako da oni mogu da biraju. Stanarina se placa ISKLJUCIVO preko racuna. O redovima u posti i drugim instutucijama da ne pricamo...

EU Citizen

pre 8 godina

@FRA
Na prvom mestu, klasičan ste nevaspitani Balkanac koji nikada nije čuo da je nepristojno spekulisati o životu nekoga o kome ništa ne znate. Šta vi znate gde ja stavrno živim, šta radim, šta koristim, a šta koristi mene, i tako dalje, i otkud vam drskost da mi lepite etikete bez takvog znanja, to jest da izmišljate samo da biste nekog oblatili? Usredsredite se na to što pišem, a ne na moju fiktivnu biografiju, sve ostalo je čist trećesvetski primitivizam. Drugo, čega tačno ima "rasističkog' u tome što sam napisao? Kao ekipa koja po severnim pariskim predgrađima i drugim sličnim mestima malo-malo pali tuđa auta i radnje, za šta bi im u SAD sledovalo par upozorenja, pa bojeva municija, nije podivljala ili kako biste vi to nazvali? Treće, pričate gluposti, i plate i GDP po glavi su daleko veći u SAD nego u Francuskoj a žibotni standard je još viši, jer je sve dostupnike i jeftinije, imate Google pa proverite pre nego što ovde krenete da pišete gluposti. Ja Francusku posetim svake godine, i neverovatno je kojom brzinom ta zemlja poslednjih petnaestak godina zbog suludog socijalističkog sistema propada.

Bravo

pre 8 godina

Samo sto ljudi ovde ne shvataju jednu stvar: Pa dobro ako je tamo lose zasto se onda ti ljudi nisu vratili u svoje zemlje? Odgovor je jednostavan.. Ima da se radi. Zaista ako ste vredni mozete voziti kamion, raiditi u restoranima + dobar baksis ako imate srece a onda jednog dana predjete u neku prodaju, marketing jer ima toga koliko hoces ogromno je trziste. I onda ljudi shvate da im je bolje to nego da se vrate u Srbiju i trose bogu dane.

nucky thompson

pre 8 godina

Nemojte da vas lazu za zdravstvenu zastitu u SAD. Prosao sam sve faze, iz iskustva govorim da je odlicna. Neko rece nema kuhane hrane! Svaki put kad je tema SAD procitam gomilu gluposti. Istina je, ko nema skolu ili zanat, mora mnogo vise da zapne i radi. Onda ima 3 mogucnosti: 1-da ostane tu gdje jeste; 2- da stisne, zrtvuje se i upise neku skolu, u tom slucaju nagrada je u vidu daleko vece plate, beneficija; 3- da se fokusira na posao, nauci sto moze vise u sto kracem roku i pomjeri se vertikalno na ljestvici, dakle unapredjenje i bice adekvatno nagradjen. Prve godine sljake kao konobar, sanker u NYC/Nj, za 45-50 sati nedeljno zaradjivao sam 70+k. Pozdrav svima, narocito ovim pljuvacima :)

M

pre 8 godina

@Кућа, пос'о у Њујорку граду
Tamo se zaista jako puno radi. Al' iskreno ne vidim poentu u takvom nacinu zivota. Da provodis po 80 sati nedeljno na poslu, nemas vremena ni za sta van toga i onda ni na taj odmorcic ne odes jer ga cesto niko ni ne koristi pa ne bi da se istices i izgledas manje produktivan. Takav sistem odgovara samo onima na vrhu, obicnom coveku ne. Postujem, ali ne bih zelela da zivim u takvom sistemu.

Hm

pre 8 godina

@Mladen Mladenovic
I VI sebe hvalite na sva usta. E to je najveća ironija.
Ne moramo otići u svet. Fokusirajmo se na okolinu. Recimo neki se presele iz jednog mesta u drugi, pritom se ne udostoje da prihvate minimum vrednosti i duha koji se neguje u toj zemlji ili reonu i onda se kao kuga raširi jedan oblak primitivnosti i javasluka. I to sve, Ajde da kažemo pod jednom nacijom, jednom "kulturom", jednim jezikom. Šta je tu nešto i šta je tu nista?

Muta

pre 8 godina

@mica:
Metro postoji u petnaestak americkih gradova, od toga u nekoliko od tih gradova postoji samo radi forme (nekoliko linija, svaka linija po desetak stanica). Autobus postoji, ali se njime voze najsiromasniji (interesantno obicno su poluprani). Trotoari postoje, ali nigde zive duse (izuzev nekih delova Njujorka, Cikaga, Filadelfije.

antisrbenda

pre 8 godina

Niko više oda nije ispevao o USA, Francuskoj, Nemačkoj ili Švedskoj, od nas Srba. Isto tako, niko više ispljuvaka po sebi, po svojoj državi i naciji nije ispljuvao poput nas Srba.
(Mladen Mladenović, 16. april 2016 08:21)
Ajde bre ne zvalavi bre vise. Zvalavite iste gluposti od 1987, more od Ilije Garasanina, i ista ste GG kao i tada, dobri samo za izbegavanje. Uz to, podsvest radi, a, pa ne znas sta je drzava a sta zemlčja. Ili znas, reklo bi se da nas ovako po ovome sto pises, ali za tebe drzave = zemlja, zato to i pises. Lole jedne ašističke, ko vas ne zna...

Niko nista nije ispevao nego je tamo bolje zato sto postoji red i sistem, i to je glavno, a ne nekakva kolica puna namirnica. Recimo pominje se kirija i nacin placanja. Idi u Nemacku ili bilo gde od ovih zemalja sto si nabrojio pa pokusaj da samoupravljas i da placas ti kiriju kad ti hoces i kad imas, u sto rata i slicno, da kasnis i to. Idi radi druge zaumne stvari koje ovde radite i to nazivate sloboda i prirodnost i spontanost. Naravno da cu da imam neverovatan animozitet prema takvima koji to velicaju i tvrde da sve to nije potrebno iz korena promeniti. Sve to je uzrok vase propasti, vi ste bolesni, bolestan vam je mentalitet, vi ste nemoguci za bilo kakvu saradnju, ni sami sa sobom a kamo li sa drugima. Takvi kao vi i treba da propadnu, i jos im u tome treba pomoci i to je sve.

marina caseres

pre 8 godina

poredjenje Evrope i SAD je neumesno! prvo zato sto je EU uredjenija i modernija, a drugo zato sto su se SAD zaglavile u vremenu pre par decenija i tamo vreme stoji!

staromodno, zastarelo i prevazidjeno!

o Rusiji tek ne bih trosila reci!

...

pre 8 godina

Iznenadilo me je i nije mi se svidelo to da u priobalnom delu Kalifornije generalno nije toplo i ne moze da se kupa u okeanu, stanovi su rupe i jezive su cene za iznajmljivanje a za solidne stanove su cene van pameti..., javni gradski prevoz takoreci ne postoji, to sa cekovima kao jedinim sredstvom placanja u nekim slucajevima, bilo mi je interesantno da je mleko drugacije, kao da je razblazeno vodom i jaja imaju ljusku bele boje... ustvari sve je drugacije. Na sve se naviknes i dobro je kad u tim razlikama pronadjes dobre stvari.

Pera Mitic

pre 8 godina

Pa poenta je u tome gospodine, što Vi, kao i većina komentatora, u sebi gajite neverovatan animozitet, koji je jednak onoj najprimitivnijoj mržnji prema sopstvenom narodu, prema njihovim običajima, prema njihovom dijalektu koji je deo i Vaše kulture...
(Mladen Mladenović, 16. april 2016 11:13)
Pa mozda ti to jesi sto jesi, a mozda ovi drugi nisu. Takvi kao ti pokusavaju silom da im nametnu to vase da ga prihvate kao njihovo, i onda je normalno da osecaju animozitet prema vama i tim stvarima koje hocete da im nametnete, isto kao takvi kao ti sto osecaju animozitet prema mrskom zapadu i zlocinackoj Americi. Kao primer evo, hajde mi objasni kako su to moji obicaji nesto sto nikad nisam praktikovao, ni ja ni moji ni niko koga znam. Bas me zanima kako je onda to moj obicaj ili bilo sta drugo sto si naveo. Uostalom, obicaj je i da se vremena menjaju,eto to je jos jedna stvar zbog koje osecam animozitete prema vama,sto vi to necete da prihvatite,nego uporno insistirate na tome da svaka naredna generacija ponavlja prevazidjeni i nezdravi model ponasanja svojih roditelja.E bas necu.I sta mi mozete? Nista.Na kraju ce ovakvi kao ja pobediti,a vi cete nestati,to je tako uvek bilo i bice. Jos vredjate vec decenijama. Dzabe se pravis fin kad vredjas, podmeces,pominjes podrigivanje,prdenje,prodaju za kolica sa hranom,i sve isto kao tvoji idoli Kalajic,Kapor,ćerač i slicni. Takvi su najgori,ti "fini". To su pravi fašisti i zlotvori. A onda ocekujes milost. neces je dobiti. Od mene ne.

Maja, Zadar

pre 8 godina

Nije baš da me šokiralo ali su me iznenadile table za sve i svašta. Ne možeš se izgubiti ni da hoćeš. Više me iznenadio, a i šokirao Amsterdam.

Zoran

pre 8 godina

"SAD je jedna od najboljih zemalja za zivot. "

Slazem se ja, ali to ide sistem,om eliminacije kod mene: Tamo mi mnog ne valja, onamo mi ne valja, ovde mi onako, a u Americi mi, pa najbolje, niej nesto, ali najbolje.

Sve zavisi sta covek hoce. Ako nece da ga saplicu u poslu kad god im s enamesti, Amerika. Ako nece da buide starnac(mada kome je do posla o tome ne razmilsja ovd eu AMerici), onda opet Amerika. Ako nece elitno drustvo(drustvo gde postoji elita), opet AMerika. Ovde nema elite. Moze da bude lekar, moze radnik, to apsolutno ne osecas kod njih. Svi su RADNICI.

E ako hoces d abudes u potpuno uredjenom drustvu, gde se pazi na svaku sitnicu, eto Svajcarska. Tamo ne smes duze od 5 da radis, ne smes ovo, ono, ali sve je besprekorno cisto, sredjeno, red se zna...sve je pod konac.

Nisam ja bas taj tip.

O Rusiji i Kini, nema sta da s eprica, ostaje tio Australija i Kanada. To je nesto izmedju Evrope ii Amerike...pa...po meni mozda je najbolje ili Amerika ili Evropa.

Bane

pre 8 godina

Amerika je neuporediva sa bilo kojom zemljom,to nevidi samo onaj ko neće.
Npr...ja sa srednjom skolom (koji mi usput nisu ni tražili) zarađujem mesečno od$7000-$10000 sa tim da neradim 10-15 dana svakog meseca ( ne što nema posla nego što neću :-)..Tako zarađuje i većina mojih prijatelja koji rade isti posao..Na rođendanima,slavama itd imamo po 50-60 ljudi iz zavičaja i viđamo se svaki vikend..roštilj,pivo,muzika itd...A naj interesantnije nemam šefa..
E sad koliko je to lako da uradite u drugim zemljama..ovdje u Americi je prilično lako..

Mile

pre 8 godina

To sto prica ovaj Francuz i nije istina. Cekovi postoje, mozda su u upotrebi i vise nego u nekim drugim zemljama, ali konkretno kiriju bez problema mozes da platis prebacivanjem novca sa svog racuna na racun gazde.

Zoki

pre 8 godina

@mića - Čuli su oni za split klime ali neće da plate. Još uvek se prodaju mašine za veš koje se pune odozgo i šporeti sa onim prastarim plotnama. Neko to kupuje jer ne želi da potroši više nego što mora. Kada su prelazili da digitalni signal cela država (ko je hteo) je dobila besplatne konvertore za stare televizore.

Ja

pre 8 godina

18 godina sam ovde i jos sam u kulturnom soku. Oni koji misle da je amerika nesto kao zapadna evropa grdno se varaju. Ovde ako nisi zavrsio neku skolu nemas drugog izbira nego da sljakas od jutra do veceri sa imigrantima iz azije i juzne amerike i da zuvis od jutra do sutra i da ti je svaki dan isti . Najveca zivotna greska mi je bila sto sam dosao ovamo. Nazalost vec prekasno da se ispravi

mrk

pre 8 godina

(razlika izmedju malih i velikih, 15. april 2016 23:40)

generalno neverovatno smarate vi sto morate da napomenete gde i koliko zivite van srbije a skidate se sa nasih vesti. umiruj ti sebe sto od 365 dana, 30 dana vidis sunce i sto ti to odgovara, ali tebi je srce ovde i to ti znas ali neces sebi da priznas..

Guido

pre 8 godina

@Antisha

O Americi naravno. Prema zvaničnoj statistici real income u SAD nije porastao 50 godina i ljudi rade vise poslova da bi sklopili kraj s krajem. Malo ko tamo radi 8 sati dnevno. Nejednakost nikada nije bila veca. Jedan procenat ljudi ima bogatstvo kao vise od pola stanovniœtva. Oduta i ozlojađenost na sistem, popularnist Trumpa, Sandersa i sl.

Na Balkanu slabo ima posla tako da se to ne može upoređivati. Cijelim svijetom vlada ista ideologija i vecina ljudi su roblje bili u New Yorku ili Surdulici. Samo sto ovi u Surdulici i nemaju nikakvu nadu dok se ovi u New Yorku jos zavaravaju i "pozitivno razmisljaju". U medjuvremenu prosjecan stanovnik New Yorka odvaja 80% plate za smjestaj.

...

pre 8 godina

U Kaliforniji, ogroman broj beskucnika, porodiljsko odsustvo 3 meseca, sistem zdravstvenog osiguranja uzas. Generalno surov sistem, Evropa je mogo bolja (osim mozda u delu sloboda).

kibo

pre 8 godina

а Шта је са Пером Миком Лазићем што је дошао из ових крајева пре 2 год, да ли тера камион тамо и да ли га је изненадило, што они немају тахограф,већ само "логбук" .

antisrbenda

pre 8 godina

Iskreno, divim se Vašem primitivnom komentaru. Vidi se da ste svetski čovek. U Vama leži neotkriveni talenat. Niko Vama ništa ne može. Vaše je carstvo, zaista, nebesko. Zato, juriš u nove gluposti. Što je najvažnije, sasvim je legitimno biti na tom nivou. Nekima se to i dopada.
(Mladen Mladenović, 16. april 2016 16:52)
Sta je bilo, ne svidja ti se adekvatan odgovor adekvatnim recnikom na gluposti koje takvi kao ti i tvoji idoli ćerači i huškači prosipate vec skoro 30 godina i njima trujete ove jadnike ovde non stop? I to me zabole. Činjenica je da uređenom svetu ne možete vodu da nosite, da ste zbog tih vaših gluposti postali zemlja trećeg sveta, što vam je maksimum, činjenica je da su zbog tih vaših gluposti svi pobegli od vas, i da sa vama niko neće da ima ništa, pa ni sopstveni građani, koji sve više odlaze, i to je sve. Mene ste prevarili da devedesetih i dvehiljaditih naivno verujem da vi želite da se uljudite, ali ne možete zbog Miloševića i raznih ćerača, ali većinu iz nove generacije nećete prevariti, i oni će otići u uređeni svet, upravo zbog vas takvih fašista koji hoćete da određujete ljudima šta da misle i kako da se ponašaju da bi bili "pravi Srbi" , a vi ćete ostati ovde da se ćerate i sve više drtavite dok potpuno ne nestanete. Mene to raduje. Svakome prema zaslugama. Ne bi valjalo da je drugačije.

Neko

pre 8 godina

Tamo jedino homoseksualci prolaze dobro... mada kad sam procitala ove komentare, dosta Srba koji su otišli tamo su imali vrlo slična iskustva.

Zlobni cinik

pre 8 godina

Ja sam doživeo kulturološki šok još u Beogradu u američkoj ambasadi. Dok sam za šengensku vizu morao u 6 ujutro da gurajući se hvatam red ispred nemačkog konzulata da bih bio primljen oko 12 h, dotle se za američku vizu elegantno telefonski zakazivao termin u konzulatu. I američku vizu sam dobio odmah sutradan po predaji dokumenata, nemačku vizu sam čekao 5-6 dana !
Mogu da ne volim američku politiku, ali to je ipak jedna uređena država !

AHA

pre 8 godina

Živeo sam u mnogo, pretežno razvijenih država ali, da budem iskren, u nijednoj od njih nisam mogao da trampim svoju ličnost, svoju naciju, svoje običaje, svoja imena i na kraju svoje "utapanje" u tu naciju za puna kolica jeftinih namirnica kupljenih u nekom od bezbrojnih hipermarketa. Mislim da čovek zaista treba da bude NIKO I NIŠTA da bi postao ono što nije.
(Mladen Mladenović, 16. april 2016 08:21)

Ti i Duci Simonovic bi se tako lepo slagali...O cemu bre ti? Pa ovu "divnu" Srbijicu su bas Srbi najvise unistili, da budem precizan Srbi-komunjare. Sami smo krivi za nasu propast a ti jos krivis i nabijas neki nadrealan osecaj krivice ljudima koji su se drznuli da zive bolje...tamo negde. I to postenim, vrednim ljudima, odakle ti pravo? Jel svakog znas ponaosob?

Nacionalnost ispred svega, cak i ispred buducnosti = retrogradnost i maloumlje.

...

pre 8 godina

@shocking blue, nije francuz izgubljen vec je u mnogim mestima uobicajeno da kiriju za iznajmljivanje stana placas cekom, ne moze e-banking jer kao sredstvo placanje primaju iskljucivo i samo cek (iz iskustva). Tako da pises sve lepo spojeno iznos slovima na engleskom... jeste zastarelo...

Hm

pre 8 godina

@Mladen Mladenovic
Niste razumeli. Ja Sam tu, I ovde dolaze. Ista nacija, ista "kultura", isti jezik. Sta raditi osim pobeci?
Nema tu animoziteta, sudimo po delima.

Mladen Mladenović

pre 8 godina

@Mladen Mladenovic
I VI sebe hvalite na sva usta. E to je najveća ironija.
Ne moramo otići u svet. Fokusirajmo se na okolinu. Recimo neki se presele iz jednog mesta u drugi, pritom se ne udostoje da prihvate minimum vrednosti i duha koji se neguje u toj zemlji ili reonu i onda se kao kuga raširi jedan oblak primitivnosti i javasluka. I to sve, Ajde da kažemo pod jednom nacijom, jednom "kulturom", jednim jezikom. Šta je tu nešto i šta je tu nista?
(Hm)
-------
Ne hvalim sebe. To mi nisu ni bile namere jer bi samohvalisanje na ovakvim forumima bilo ravno idiotizmu. Iznosim samo svoje mišljenje, na koje imam pravo. I svoje iskustvo, koje je, smatram, veliko. Ne vidim gde je tu ironija ali, ako Vi kažete?! Veoma mi je interesantan Vaš traktat o "okolini"?! Pa poenta je u tome gospodine, što Vi, kao i većina komentatora, u sebi gajite neverovatan animozitet, koji je jednak onoj najprimitivnijoj mržnji prema sopstvenom narodu, prema njihovim običajima, prema njihovom dijalektu koji je deo i Vaše kulture, da bi sutradan odjurili u svet i posle prvog obilnijeg obroka, pre nego što podrignete ili ......., postali velike "švabe" Francuzi ili Amerikanci. Tragika je što većina vas smatra da će pobeći od sebe, da će umesto edukovanjem i radom, mimikrijom, kroz formalne promene, postati nešto drugo i bolje. Na kraju krajeva, zar taj divni zapad ne propagira jednakost? Kako ljudi tako i kultura. Zašto bih ja menjao sve ono što jesam, da bi me neko prihvatio kao sebi ravnog?

Topličanin Milan

pre 8 godina

Samo sto ljudi ovde ne shvataju jednu stvar: Pa dobro ako je tamo lose zasto se onda ti ljudi nisu vratili u svoje zemlje? Odgovor je jednostavan.. Ima da se radi. Zaista ako ste vredni mozete voziti kamion, raiditi u restoranima + dobar baksis ako imate srece a onda jednog dana predjete u neku prodaju, marketing jer ima toga koliko hoces ogromno je trziste. I onda ljudi shvate da im je bolje to nego da se vrate u Srbiju i trose bogu dane.
(Bravo, 16. april 2016 10:41)
------
I šta iza tih ljudi ostaje, posle svega? Neki John ili James, koji će lutati tim prostranstvima bez ikakvog cilja osim, da zaradi što više i da pojede što više?! Ko će se sećati nekog Srbina, koji je došao "trbuhom za kruhom" u SAD i tu se negde utopio, nestao?

FRA

pre 8 godina

@EU Citizen
Prvo, nevaspitani Balkanac je onaj koji sebe smatra najpametnijim, a za sve sto mu ne odgovara ili ne uspe da postigne krivi drzavu i sistem. To radite Vi, ne ja.
Ako zivite u EU onda je logicno da ste sistem EU koristili u svoju korist, za svoje potrebe. Sada nezahvalno pljujete po tom sistemu. Ili kao Balkanac imate logiku da je sve sto ste postigli iskljucivo rezultat vase imaginarne sposobnosti, a ono sto niste, rezultat lose drzave? Ne verujem da ste se odrekli bilo koje povlastice koje vam "socijalisticka" EU garantuje. Ali vam to smeta jer ne zelite da i drugi imaju te povlastice, danas kada Vama mozda nisu potrebne. Mozda Vam je nekada odgovaralo besplatno osiguranje ili skolovanje, a danas kada mozda imate novca, to biste da ukinete.To je primer licemerja. Dakle, nema tu sta da se nagadja i zna, ko zivi i radi u EU, koristi njene povlastice. A sad se setio da je Amerika bolja, kako da ne.
O FRA nemate pravo da pricate jer ocigledno nista ne znate o njoj. Ovde je sve uredjeno do savrsenstva. Nema Francuza koji bi menjao ovaj sistem za americki. I zarade su u FRA vece od onih u SAD-u, s tim sto u Francuskoj ne moras da radis dva posla da bi platio racune. Dovoljan jedan i to sa slobodnim vikendom, godisnjim odmorom itd. Od ovih iz pariskih predgradja, mnogo su gori oni iz americkih geto naselja. Gomile bandi, naoruzanih do zuba krstare a policija samo cuti i gleda. Nije to bas kao u filmovima.

Zoki

pre 8 godina

@mića - Čuli su oni za split klime ali neće da plate. Još uvek se prodaju mašine za veš koje se pune odozgo i šporeti sa onim prastarim plotnama. Neko to kupuje jer ne želi da potroši više nego što mora. Kada su prelazili da digitalni signal cela država (ko je hteo) je dobila besplatne konvertore za stare televizore.

Washington

pre 8 godina

Kuvana hrana u USA nesto mislim da to tamo ne postoji.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (CND, 15. april 2016 18:49)

Kako ne postoji brale, pa nadjes neki madjarski restoran u blizini i eto ti kuvane hrane. Isto tako imas vijetnamske restorane koji prave dzinovske supe, znaci za mamurluk dusu dalo.

anonimus

pre 8 godina

(..., 16. april 2016 12:56)

E ajd ne sviraj bez muzicke skole, SAD imaju losu zdravstvenu zastitu, porodiljsko 3 meseca i ostale gluposti?! To ces da kazes ti iz ex-Yu? To pricaj svoj krezuboj familiji koju ubedjujes da nikako nije dobro da ti dodju u goste, a posto imaju prosecan iq 68 mozda te nikada nece pitati kako to da tamo iko ima decu i zivi duze od 45 godina. Takve bi trebalo glavacke izbaciti iz bilo koje uredjene drzave, budi srecan sto se drze raznih prava i sloboda umesto da te poteraju raid sprejom.

Mladen Mladenović

pre 8 godina

Ajde bre ne zvalavi bre vise. Zvalavite iste gluposti od 1987, more od Ilije Garasanina, i ista ste GG kao i tada, dobri samo za izbegavanje. Uz to, podsvest radi, a, pa ne znas sta je drzava a sta zemlčja. Ili znas, reklo bi se da nas ovako po ovome sto pises, ali za tebe drzave = zemlja, zato to i pises. Lole jedne ašističke, ko vas ne zna...

Niko nista nije ispevao nego je tamo bolje zato sto postoji red i sistem, i to je glavno, a ne nekakva kolica puna namirnica. Recimo pominje se kirija i nacin placanja. Idi u Nemacku ili bilo gde od ovih zemalja sto si nabrojio pa pokusaj da samoupravljas i da placas ti kiriju kad ti hoces i kad imas, u sto rata i slicno, da kasnis i to. Idi radi druge zaumne stvari koje ovde radite i to nazivate sloboda i prirodnost i spontanost. Naravno da cu da imam neverovatan animozitet prema takvima koji to velicaju i tvrde da sve to nije potrebno iz korena promeniti. Sve to je uzrok vase propasti, vi ste bolesni, bolestan vam je mentalitet, vi ste nemoguci za bilo kakvu saradnju, ni sami sa sobom a kamo li sa drugima. Takvi kao vi i treba da propadnu, i jos im u tome treba pomoci i to je sve.
(antisrbenda, 16. april 2016 13:07)
-------
Iskreno, divim se Vašem primitivnom komentaru. Vidi se da ste svetski čovek. U Vama leži neotkriveni talenat. Niko Vama ništa ne može. Vaše je carstvo, zaista, nebesko. Zato, juriš u nove gluposti. Što je najvažnije, sasvim je legitimno biti na tom nivou. Nekima se to i dopada.

EU Citizen

pre 8 godina

@FRA
To što pišete je ordinarna laž (ili, pak, poptuna neinformisanost i neznanje osnovnih ekonomskih pokazatelja), grubi nacionalni produkt SAD po glavi stanovnika prema paritetu cena (podaci World Bank) je 54630 $ u periodu 2011-2014, a Francuske 39328 $, dok je srednji prihod domaćinstva (medijan) u SAD 43585 $ a u Francuskoj 31112 $, što znači da je, po bilo kom kriterijumu, prosečne raspodele bogatstva ili srednje plate, stanovnik SAD bogatiji od Francuza za minimalno jednu trećinu. Ostalo što pišete su samo potpune besmislice zasnovane na nepristojnom nagađanju o mom privatnom životu i poslovnim aktivnostima o kojima ne znate baš ništa, pa ne vidim potrebu da te gluposti na bilo koji način komentarišem ili odgovaram na njih.

Mladen Mladenović

pre 8 godina

@Mladen Mladenovic
Niste razumeli. Ja Sam tu, I ovde dolaze. Ista nacija, ista "kultura", isti jezik. Sta raditi osim pobeci?
Nema tu animoziteta, sudimo po delima.
(Hm, 16. april 2016 15:19)
-----
A da li će pobeći oni ka kojima Vi stremite. Oni kod kojih Vi želite da pobegnete? Šta će oni misliti o Vama i Vašim običajima, dijalektu i "kulturi"? Ili, kao i većina Srba, koji ovde diskutuju, sebe smatrate idealnim, za razliku od onih koji dolaze i kvare ovu našu idilu?

Mladen Mladenović

pre 8 godina

(antisrbenda, 16. april 2016 22:08)
----
Vidim da vam se dopala čuvena Bećkovićeva kovanica "ćerati". Ona je na vas ostavila više utiska od Vašeg sveukupnog i kratkotrajnog školovanja. "Antisrbenda" je negde pošla ali nikada nije odavde otišla, niti je stigla tamo gde se uputila. Negde ste izmedju. U nedefinisanom prostoru, bez jasne orijentacije. Živeo sam medju takvim gorostasima. Dvanaest sa lukom su zameniuli kilogramima i kilogramnima jeftine piletine kljukane hormonima i kupljene u prodavnicama neke farme. Odlazak iz Srbije je pozitivno uticao na Vas. Popravili ste se ali, na kilo. Nikada Vi nećete postati oni kojima se divite. Siguran sam da se sa Vama sprdaju što je za ljude Vašeg mentalnog sklopa ravno pohvali. Njihovu sprdnju pripisujete Vašoj sposobnosti i izuzetnosti. Jedan ste od onih koji živi svoj uzaludan život, nesposoiban da se "udene" u bilo kakvo društvo, naciju ili kulturu, pa nam se stalno vraća da nam pokaže koliko je on srećan i ukaže na naš pogubni način razmišljanja. Veliki pozdrav "Antisrbendi".

EU Citizen

pre 8 godina

I jedino klasična francuska komunajra se svega napljuva: ako ti nije lepo, slobodno idi kući, dečko, tamo ćete oberučke dočekati dvocifrena nezaposlenost, teroristi i podivljali imigranti, jako ste lepo uredili svoju dravu takvom "pameću" i onda pobegnete negde, pa vam još ništa nije potaman, a može se naslutiti da biste i te kako rado hteli da ukradete i tuđe pošteno zarađene pare ili da to država uradi za vas, jako me podsećate na narod u kojem sam nažalost rođen.

srbo

pre 8 godina

Petar Petrovic (Srbija) : Radi kao vozac kamiona. Ostalo mu 3 ispita do kraja studija. Skontao ili konobar kuci, ili paljba preko grane. Dosao preko Work and Travel programa, ostao. Kupio ajfon po dolasku. Radi za dvojicu, steka pare za papire. Kupio kola na kredit , samo evropska marka. Kaze japanska su ruzna. Kaci slike na FB i Instagram kako je srecan na istim a nije. Cezne za Srbijom. Kaze bezi od Srba a sa njima 24/7. Ozenio debelu amerikanku. Ceka papire 3 godine.....

razlika izmedju malih i velikih

pre 8 godina

SAD je jedna od najboljih zemalja za zivot. Rusija, Kina, Srbija su suta suprotnost (jedino ako vec moras da zivis tu). Ali, ja moju Svedsku u kojoj zivim vec 24 godine ne bih menjao ni za jednu drugu zemlju! Ima manje sunca nego negde juznije, ali ne toliko koliko ljudi u Srbiji misle. Od Aprila do Oktobra je cesto izmedju 15-20 stepeni najmanje, dok ima bar 30 letnjih suncanih dana oko 25-30 stepeni. Cak i to vidim kao prednost u odnosu na Srbiju jer ko voli 40 stepeni u toku skoro celog leta, a mora i da se radi a ne samo odmara. Svedska je sto se tice ekonimeje + ljudska prava + prava na razlicitost + briga o planeti i zivotinjama najbolja zemlja na svetu!!!

Кућа, пос'о у Њујорку граду

pre 8 godina

Радна етика. Мислим да људи у Србији немају представу о томе колико се овде заправо ради и да те притом послодавац ником не "пријављује", без боловања, са једним (најчешће) слободним даном у недељи, уз годишњи одмор од недељу дана. И притом сви раде, од деце богаташа која рмбају по ресторанима да се науче радној етици, до пензионера који неким послоћем јуре додатни приход уз пензију коју су сами стварали и за коју су сами штедели пошто у Америци не постоји радни стаж и државне пензије.
Да се разумемо, овде у Америци може да се заради, али је цена за то многима који долазе из државних јасли у Србији превелика.
Знам гомилу људи који то не могу да издрже и вратили су се кући тражећи посао у неком Телекому Србија, градској управи, пошти итд.

nebitnoo

pre 8 godina

Mene je najviše iznenadilo to koliko su Amerikanci ljubazni i koliko su željni da ti pomognu. Generalno Ameri su jako fin narod ali to ovde ljudi ne mogu da shvate zbog politike. Nemojte suditi naciji na osnovu politike!

Deki

pre 8 godina

Ma nije zlato sve sto sija!A da vam kazem jos nesto.Moj prijatelj inace bosanac koji je u Usa dosao silom prilika kao izbeglica lepo kaze.Samo najbolje u filmovima,emisijama,reklamama o Usa!A u stvari bajo moj jadac!!!Ropstvo kredita i sljaka od mraka do mraka.A sto su nama Srbima trista dolara pristojna plata to je druga stvar!

cobo

pre 8 godina

Kad sam dosao u Berlin,kupio sam pakovanje sira i cim sam otvorio vidio sam da je pokvaren.
Sav besan odem u samoposlugu i objasnim im sa ono malo nemackog sto sam znao .Kasirke se smeju i vrate mi novac .Posle sam saznao da je to takozvani "smrdljivi" sir.Kome to jos treba,hm ?

Neko

pre 8 godina

Tamo jedino homoseksualci prolaze dobro... mada kad sam procitala ove komentare, dosta Srba koji su otišli tamo su imali vrlo slična iskustva.

Boston

pre 8 godina

Meni je od kada živim ovde uvek bilo teško da se naviknem (još uvek nisam) na blaziranost, na izveštačenost, nemanje manira (retki ih imaju), lažne osmehe, veštačku hranu, odvratne puteve u gradovima, ogromne cene stanova za rentu (većina su rupetine)...
Onda Amerikanke...sve su cool dok ih ne upoznaš a onda kreće redovno izdanje podrigivanja, prljavštine psovanje uvek i svuda... (ja nikad u životu ni jednu devojku iz Srbije nisam čuo i video da radi ove stvari)

Ali šta očekujete od zemlje gde se roditelji ne bave decom u zadnje dve tri generacije...

Ima tu puno i pozitivnih stvari ali o njima drugom prilikom jer je ovakav članak koji priča o stvarima koje iznenađuju ljude koji se dosele ovde...

Mladen Mladenović

pre 8 godina

Niko više oda nije ispevao o USA, Francuskoj, Nemačkoj ili Švedskoj, od nas Srba. Isto tako, niko više ispljuvaka po sebi, po svojoj državi i naciji nije ispljuvao poput nas Srba. Ne znam da li to govori loše o Srbiji kao geografskom pojmu, kao jednom delu zemljinog šara, koje je Bog obdario svim i svačim ili, o nama kao pojedincima, a onda, i nama kao kolektivu ili naciji? Za sebe pojedinačno, uvek, mislimo i govorimo sve u superlativu ali, da tragika bude veća, taj skup "idealnih" pojedinaca čini jedan neverovatno propali i besperspektivni kolektiv, koji nije sposoban ni za prostu reprodukciju, u svakom smislu te reči. Živeo sam u mnogo, pretežno razvijenih država ali, da budem iskren, u nijednoj od njih nisam mogao da trampim svoju ličnost, svoju naciju, svoje običaje, svoja imena i na kraju svoje "utapanje" u tu naciju za puna kolica jeftinih namirnica kupljenih u nekom od bezbrojnih hipermarketa. Mislim da čovek zaista treba da bude NIKO I NIŠTA da bi postao ono što nije.

mahniti udarnik

pre 8 godina

Isto iskustvo kao Francuz... Ameri znaju da ubiju u pojam sa njihovim neefikasnim procedurama koje samo oni znaju zašto drže verovatno još od drugog svetskog rata pa na ovamo... Takodje bih pomenuo i korupciju, muljanje na crno i generalni osećaj nesigurnosti i nedostatka humanosti... i pored svega što se kod nas dešava, tamo ćete na sred ulici videti zlostavljanje i ostale koji se apsolutno na to ne obaziru, jer imaju "pametnija posla".

Cabron

pre 8 godina

Boze kakve gluposti citam ovde. Pazi ga jedan... Nema kuvane hrane u Americi. Ima rodjece i to veoma ukusne. To sto smo mi navikli na Paprikas, sarme, pasulj... i mislimo do je to vrh kulinarstva to je nas problem. Od kuvane do restorana sta god volis imas. Nemoj da ste ograniceni kao balkon i verujete u koje kakve price.

Nikola S

pre 8 godina

Razne stvari su me šokirale, ali najprijatnije da tokom ispita na fakultetu smem da odem u WC. U Srbiji te asistent ili profesor pošalje nazad na mesto i uzgred odgrize glavu.

Neko123

pre 8 godina

I jedino klasična francuska komunajra se svega napljuva: ako ti nije lepo, slobodno idi kući, dečko, tamo ćete oberučke dočekati dvocifrena nezaposlenost, teroristi i podivljali imigranti, jako ste lepo uredili svoju dravu takvom "pameću" i onda pobegnete negde, pa vam još ništa nije potaman, a može se naslutiti da biste i te kako rado hteli da ukradete i tuđe pošteno zarađene pare ili da to država uradi za vas, jako me podsećate na narod u kojem sam nažalost rođen.
(EU Citizen, 15. april 2016 18:29)

Ucini onda sebi i nama, narodu koji nazalost deli DNK sa vasim visocanstvom, uslugu i prestani da se javljas na svaku vest. Sta je covek rekao pogresno? A uz to, ako zapravo procitas vest, nije jedini pricao negativno vec je dosta njih imala negativne komentare - jedu losu hranu, nevaspitani ucenici, preterano koriscenje papira, previse intimna pitanja, uznemiravanje na ulicama. Ne kazem da su u pravu, samo ponavljam vest, ali tebi to nije bitno jer si za ekstremni kapitalizam pa ti smetaju "komunjare" Francuzi cak i ako su potpuno u pravu.

Inace u Americi kreditna kartica nema cip, za razliku od ostalog civilizovanog sveta tamo se jos uvek potpisuje po racunima umesto ukucavanja sifre. Amerika je zemlja takvih cudnih kontrasta, s jedne strane lideri a s druge strane neke neshvatljive stvari kao sto su cekovi, kredine kartice bez cipova, placanje parkinga samo koristeci "quarters" novcice (mada to napreduje na nekim mestima), generalno spor internet, itd itd.

ivan

pre 8 godina

Glup naslov - 'Zapadna kultura' , a onda se prica o zivotu u Americi. (Zapadna kultura podrazumeva i celu Evropu, ukljucujuci i Rusiju)

Ali, vidim da i USA ljudi ne razumeju (kao BG :'Nerazumno kad neko iz Francuske ode u SAD')

USA su zemlja za mlade ljude sa idejom, radnim navikama i verom u uspeh. Na svetu ne postoji bolja zemlja za takve. Tamo dobar zavarivac moze da zivi bolje od tajkuna u Srbiji, ali samo pod uslovom da je zaista dobar zavarivac.

Celog zivota biram da radim iskljucivo sa ljudima iz USA - odnos je neuporediv u odnosu na bilo koju drugu zemlju. Sa poslovne strane Amerikanci su nezamenljivi.

Hrana je izvrsna, pod uslovom da niste kozervativni.

Ja

pre 8 godina

18 godina sam ovde i jos sam u kulturnom soku. Oni koji misle da je amerika nesto kao zapadna evropa grdno se varaju. Ovde ako nisi zavrsio neku skolu nemas drugog izbira nego da sljakas od jutra do veceri sa imigrantima iz azije i juzne amerike i da zuvis od jutra do sutra i da ti je svaki dan isti . Najveca zivotna greska mi je bila sto sam dosao ovamo. Nazalost vec prekasno da se ispravi

C i n i k

pre 8 godina

Pa mogao bih da napiasem da je Usa zemlja otvorena za sve,svaki business je dozvoljen sem ako nije droga i kriminal uopste. Fantasticna zemlja,ogromna, sa velikim srcem,iako se mozda cini da nije tako,ali ako napisem da ce svaki amer da vam pomogne,ako treba i kese da vam nosi do gepeka iakoste potpuni stranac za njega,onda je sve jasno.
Tacno je i sto kaze taj Francuz,ko ima kes taj je super,ali i cekovi mogu da vam stizu na adresu,unovcite ga i opet sve ok.

USA

pre 8 godina

Mislim da je isti mentalitet radnka zaposlenih u drzavnom sektoru u USA i SRB tipa radio ne radio svira ti radio, benificije, siguran posao.
Administracija je u svakoj drzavi rak rana tako i u sev Americi. Mentaliteti su nam dijametralno razliciti. Mi Balkanci smo mrgudi, Ameri su vedriji. Iako nekad lazno, ipak ti prija da si okruzen nasmejanim licima. Hrana im je bljutava. Organska nije ali nije za svaki dzep. Prokomentarisati za neko dete kako je slatko, ponuditi mu bombonu ili ne daj boze pomilovati po glavi to je u sev Am. jeres i odmah ste pedofil il sl gluposti. To kod nas nije slucaj. Itd itd.

EU Citizen

pre 8 godina

@FRA
Na prvom mestu, klasičan ste nevaspitani Balkanac koji nikada nije čuo da je nepristojno spekulisati o životu nekoga o kome ništa ne znate. Šta vi znate gde ja stavrno živim, šta radim, šta koristim, a šta koristi mene, i tako dalje, i otkud vam drskost da mi lepite etikete bez takvog znanja, to jest da izmišljate samo da biste nekog oblatili? Usredsredite se na to što pišem, a ne na moju fiktivnu biografiju, sve ostalo je čist trećesvetski primitivizam. Drugo, čega tačno ima "rasističkog' u tome što sam napisao? Kao ekipa koja po severnim pariskim predgrađima i drugim sličnim mestima malo-malo pali tuđa auta i radnje, za šta bi im u SAD sledovalo par upozorenja, pa bojeva municija, nije podivljala ili kako biste vi to nazvali? Treće, pričate gluposti, i plate i GDP po glavi su daleko veći u SAD nego u Francuskoj a žibotni standard je još viši, jer je sve dostupnike i jeftinije, imate Google pa proverite pre nego što ovde krenete da pišete gluposti. Ja Francusku posetim svake godine, i neverovatno je kojom brzinom ta zemlja poslednjih petnaestak godina zbog suludog socijalističkog sistema propada.

.

pre 8 godina

@razlika izmedju malih i velikih
Vidi pametnjakovicu, ja zivim u Rusiji 10 godina i to je fantasticna zemlja za zivot, osim za neradnike. To sto je tebi neko isprao mozak je sasvim druga stvar. Ovde nam bar ne ispiraju mozak i ne uce nas kako je svuda lose.
I ne znam kako mozes porediti zivot u Rusiji sa onim u Srbiji!?
Plata u Rusiji je 5 puta veca nego u SRB, nema partijskog zaposljavanja, svi mogu da nadju posao na osnovu sposobnosti, ako ti je malo novca odes u Sibir nekoliko meseci da radis za 10 000 mesecno i problem resen.
Uz to, plata je dovoljna za troskove, ljudi imaju pomoc drzave u svakom segmentu zivota, a oni koji su drzavljani imaju i pogodnost da su stambeno obezbedjeni (bar vecina). Za razliku od lenjih Svedjana, u Rusiji mora da se radi da bi se zaradilo, ne zivi se na grbaci drzave, a sto se ljudskih prava tice, niko mi ih nije ugrozio.

Topličanin Milan

pre 8 godina

Samo sto ljudi ovde ne shvataju jednu stvar: Pa dobro ako je tamo lose zasto se onda ti ljudi nisu vratili u svoje zemlje? Odgovor je jednostavan.. Ima da se radi. Zaista ako ste vredni mozete voziti kamion, raiditi u restoranima + dobar baksis ako imate srece a onda jednog dana predjete u neku prodaju, marketing jer ima toga koliko hoces ogromno je trziste. I onda ljudi shvate da im je bolje to nego da se vrate u Srbiju i trose bogu dane.
(Bravo, 16. april 2016 10:41)
------
I šta iza tih ljudi ostaje, posle svega? Neki John ili James, koji će lutati tim prostranstvima bez ikakvog cilja osim, da zaradi što više i da pojede što više?! Ko će se sećati nekog Srbina, koji je došao "trbuhom za kruhom" u SAD i tu se negde utopio, nestao?

Dalibor

pre 8 godina

Nema potrebe da bilo ko mrzi zemlju i naciju zbog politike njene vlade. Usa je divna zemlja a Ameri generalno jako ljubazan narod i spreman pomoći bez ikakvog interesa ( gle cuda kako pomazu ako interesa nema, to nije po srpski, cast izuzecima ). A petar petrovic- malo ste vise dosadni sa tim dnevnim dozama i pokusajima da ih imitirate pa eto da razlozimo...najbitnija stvar je mogućnost da radis i zaradiš i za svoj rad budeš pošteno placen ( nece se desiti da gazda se poziva na veze i vezice pa ga briga da plati radnika i slicno, opet gle cuda), generalno nasi ljudi i uopste istocno-evropljani su jako cenjeni kao vredni i pošteni radnici, to sto se smejete vozačima kamiona ili konobaru je vaša kultura ali bi trebalo da znate da ta zanimanja zaradjuju sasvim pristojan novac, za uslove usa sasvim pristojan,krvavo rade ali i zaradjuju, ne mogu svi biti doktori i direktori. Dalje...famozni kredit...mnogo amera barata kreditima i karticama ali ni to nije kao sto vi predstavljate, sve je lepo napravljeno, shodno vasim primanjima i tome kakav ste platisa svojih racuna dobijate kreditni skor a prema njemu i visine kredita i slicno, cak i krupni biznis radi sa kreditima, kum mog deteta je amerikanac, vlasnik ogromne kompanije pa opet veliki deo investicija radi sa bankama ( jednostavno zasto bi rizikovao svoj sopstveni novsc ako moze raditi sa bankom, naravno uz minimum svog uloga ). I na kraju Moja deca su rodjena ovde i ja ovu zemlju pored srbije zovem svojom!!!

mrk

pre 8 godina

(razlika izmedju malih i velikih, 15. april 2016 23:40)

generalno neverovatno smarate vi sto morate da napomenete gde i koliko zivite van srbije a skidate se sa nasih vesti. umiruj ti sebe sto od 365 dana, 30 dana vidis sunce i sto ti to odgovara, ali tebi je srce ovde i to ti znas ali neces sebi da priznas..

Ja

pre 8 godina

18 godina sam ovde i jos sam u kulturnom soku. Oni koji misle da je amerika nesto kao zapadna evropa grdno se varaju. Ovde ako nisi zavrsio neku skolu nemas drugog izbira nego da sljakas od jutra do veceri sa imigrantima iz azije i juzne amerike i da zuvis od jutra do sutra i da ti je svaki dan isti . Najveca zivotna greska mi je bila sto sam dosao ovamo. Nazalost vec prekasno da se ispravi

Šaban

pre 8 godina

Ja kad sam video da u Americi jedu vruće pse nisam mogao da verujem. Ali ok da ih ispoštujem kupim jedan da probam. Kad sam otvorio i video koji deo psa sam dobio - seo sam na prvi avion i paljba kući! Bolesna nacija!

Mladen Mladenović

pre 8 godina

@Mladen Mladenovic
I VI sebe hvalite na sva usta. E to je najveća ironija.
Ne moramo otići u svet. Fokusirajmo se na okolinu. Recimo neki se presele iz jednog mesta u drugi, pritom se ne udostoje da prihvate minimum vrednosti i duha koji se neguje u toj zemlji ili reonu i onda se kao kuga raširi jedan oblak primitivnosti i javasluka. I to sve, Ajde da kažemo pod jednom nacijom, jednom "kulturom", jednim jezikom. Šta je tu nešto i šta je tu nista?
(Hm)
-------
Ne hvalim sebe. To mi nisu ni bile namere jer bi samohvalisanje na ovakvim forumima bilo ravno idiotizmu. Iznosim samo svoje mišljenje, na koje imam pravo. I svoje iskustvo, koje je, smatram, veliko. Ne vidim gde je tu ironija ali, ako Vi kažete?! Veoma mi je interesantan Vaš traktat o "okolini"?! Pa poenta je u tome gospodine, što Vi, kao i većina komentatora, u sebi gajite neverovatan animozitet, koji je jednak onoj najprimitivnijoj mržnji prema sopstvenom narodu, prema njihovim običajima, prema njihovom dijalektu koji je deo i Vaše kulture, da bi sutradan odjurili u svet i posle prvog obilnijeg obroka, pre nego što podrignete ili ......., postali velike "švabe" Francuzi ili Amerikanci. Tragika je što većina vas smatra da će pobeći od sebe, da će umesto edukovanjem i radom, mimikrijom, kroz formalne promene, postati nešto drugo i bolje. Na kraju krajeva, zar taj divni zapad ne propagira jednakost? Kako ljudi tako i kultura. Zašto bih ja menjao sve ono što jesam, da bi me neko prihvatio kao sebi ravnog?

FRA

pre 8 godina

@EU Citizen
Ti se nasao da ucis Francuze kako ce da organizuju svoju drzavu. Njima je odlicno, drzava im funkcionise sjajno. Zaradjuju vise nego Ameri, a uz to imaju mnogo vise vremena za odmor, besplatno skolovanje i zdravstvo, uzivaju u zivotu na vreme, a ne kad postanu matori i istroseni. E da, i zive u svojim kucama i stanovima, a ne onima ciji je vlasnik banka.
Sto se terorista tice, njih ima svuda, bez obzira na drustveno uredjenje. Ima ih i u SAD-u, mnogo vise Amerikanaca je stradalo od terorista nego Francuza, a ima ih i u Evropi, Rusiji... svuda. Samo bolesnici mogu da se slade teroristickim napadima. Sto se imigranata tice, SAD ih ima na milione, mnogo vise od Francuske, i jos su svi ilegalni. A ti si isto imigrant, koliko god se trudis, nisi EU Citizen, nego Balkanac koji je dosao da koristi pogodnosti EU uredjenja, pa sada pljuje to isto uredjenje. Ako ti nije valjalo sto nisi ostao tamo gde si rodjen? Ti si stvoren za SAD, neka ti lepo uzmu pola zarade na porez, pa ako pokusas da prevaris, ne gine ti zatvor. A tek sto ces se lepo provesti sa rasistickim izjavama :) samo cekaju takve da ih tuze za odstete. Idi u SAD, plakaces za Evropom.

Novina

pre 8 godina

Ovde ljudi s novcem imaju pristup stvarima. Mi ostali pokušavamo da preživimo." Ovde sam dve godine,i ovaj francuz je pogodio u centar,ovo ato su ostali naveli su gluposti,vidi se kako razmislja evropska bistra glava,bravo za francuza.

EM

pre 8 godina

Mene je (pozitivno) šokiralo koliko je ustvari USA imigrantska zemlja! Prilika da upoznam ljude iz svih krajeva sveta i naučim nešto o njihovoj kulturi, hrani ili načinu razmišljanja nešto je neponovljivo i jako dragoceno. To je kod nas nemoguće osetiti.

Druga pozitivna stvar je klopa!!! Upravo suprotno općenitom mišljenju, u USA se jako jako dobro jede. Ne postoji kuhinja iz bilo kojeg kutka sveta koja tamo nije u ponudi - japanska, kineska, korejska, indijska, tajlandska, karipska, meksička, malezijska, indonezijska, turska, srpska, italijanska... just name it! Yum :P

A i američka kuhinja ima svoje čari - jastozi iz Maine-a, neverovatno sočni stejkovi, odlična riba i morski plodovi sa Alaske/Pacifika i svašta nešta...

Bane

pre 8 godina

Amerika je neuporediva sa bilo kojom zemljom,to nevidi samo onaj ko neće.
Npr...ja sa srednjom skolom (koji mi usput nisu ni tražili) zarađujem mesečno od$7000-$10000 sa tim da neradim 10-15 dana svakog meseca ( ne što nema posla nego što neću :-)..Tako zarađuje i većina mojih prijatelja koji rade isti posao..Na rođendanima,slavama itd imamo po 50-60 ljudi iz zavičaja i viđamo se svaki vikend..roštilj,pivo,muzika itd...A naj interesantnije nemam šefa..
E sad koliko je to lako da uradite u drugim zemljama..ovdje u Americi je prilično lako..

marina caseres

pre 8 godina

poredjenje Evrope i SAD je neumesno! prvo zato sto je EU uredjenija i modernija, a drugo zato sto su se SAD zaglavile u vremenu pre par decenija i tamo vreme stoji!

staromodno, zastarelo i prevazidjeno!

o Rusiji tek ne bih trosila reci!

zagor

pre 8 godina

samo je francuz rekao sustinu, a to je da amerika nije socijalna zemlja, a ni demokratska (sto podrazumeva jednake sanse za sve). ko nije izuzetno bogat, taj moze da ima pristup samo, u najboljem slucaju,trecerazrednom zdravstvenom i obrazovnom sistemu. amerika je najbolja zemlja za biznis i nauku (ako si naucnik, ne ako si djak), a jedna od najgorih za sve ostalo.

Mića

pre 8 godina

Ja sam kao student otišao u Ameriku i najviše me je iznenadilo da oni tamo imaju trotoare! Ne znam zašto, svi su mi govorili da je Amerika ogromna i da se svuda ide autom, ja sam zato zamislio da oni uopšte ne pešače i da nemaju trotoare. Ali nije tako. Postoje čak i gradski autobusi i metroi.

Druga stvar koja mi je bila čudna su one prastare kockaste klime, koje se ugrade u prozor. Pošto sam živeo u staroj zgradi u Čikagu, činilo mi se da oni nikad nisu čuli za split sistem.

nedim

pre 8 godina

kada sam bio u holandiji 2000-te, primetio sam da ljudi u kucama, kaficima redovno prate neku emisiju koja se svakodnevno emitovala na tv-u. radilo se o desetak-petnaest ljudi koji su sedeli zatvoreni u jednoj kuci punom kamera i koje su snimale njihov svakodnevni zivot i ponasanje u kuci. prvo sam pomislio da je to mozda naucni eksperiment, ali ne, radilo se o nekom fenomenu. pa sam se pitao da li ce to ikad zaziveti kod nas...

Mladen Mladenović

pre 8 godina

@Mladen Mladenovic
Niste razumeli. Ja Sam tu, I ovde dolaze. Ista nacija, ista "kultura", isti jezik. Sta raditi osim pobeci?
Nema tu animoziteta, sudimo po delima.
(Hm, 16. april 2016 15:19)
-----
A da li će pobeći oni ka kojima Vi stremite. Oni kod kojih Vi želite da pobegnete? Šta će oni misliti o Vama i Vašim običajima, dijalektu i "kulturi"? Ili, kao i većina Srba, koji ovde diskutuju, sebe smatrate idealnim, za razliku od onih koji dolaze i kvare ovu našu idilu?

Mile Sarma

pre 8 godina

Amerika i Ameri su generalno ok, daleko bolji od onog kako se predstavlja u Srbiji, Pričamo kako drugi pljuju o nama, u stvari mi smo šampioni u tome.

...

pre 8 godina

U Kaliforniji, ogroman broj beskucnika, porodiljsko odsustvo 3 meseca, sistem zdravstvenog osiguranja uzas. Generalno surov sistem, Evropa je mogo bolja (osim mozda u delu sloboda).

Nikola

pre 8 godina

@Кућа, пос'о у Њујорку граду
A cemu tolika mrznja i animozitet prema sunarodnicima? Ima lenjih i
ljudi svuda, nije to iskljucivo srpski specijalitet. Koliko sam cuo ima ih dosta i u USA. Opet se naseda na klasicnu pricu vlastodrzaca, po starom dobrom principu - zavadi pa vladaj. Mrzi vlast, a ne narod. A to sto nema zastite za radnika i svi "rmbace", nikako nije za pohvalu. Ili ti stvarno mislis da je to dobra stvar?
Pozdrav iz Srbije, zelim ti sve najbolje.
P. S. Kako se niko nije osvrnuo na "divljake" u sred Nju Jorka koji vredjaju lezbejke? Ili je i to opet neka grupa Srba, balkanaca...?

Antisha

pre 8 godina

Svasta
Nema u SAD kuhane hrane, nema je ni na Balkanu ako je ne skuvas...
Rupe od stanova? Boze ima li te. Kuci radite za 500 dolara, ako rentate stan za 200 sta vam ostane? A stan je napravio omrazeni Tito, nebi da je vila...Da, zaboravih da ste jos u kuci vasih roditelja jer se para jednostavno nema.
Istina, zene u Americi su grozne, i moja Amerikanka nije nista bolja, takve su zato jer su iskrene, Jugovicke su i gore. I one bi podrigivale, ali se boje. Nego tu kad se ozenis povratka nema, vezali ste se sa minusima na racunu i roditeljima koji ne zele cuti da se razvodite.

Guido

pre 8 godina

@Antisha

O Americi naravno. Prema zvaničnoj statistici real income u SAD nije porastao 50 godina i ljudi rade vise poslova da bi sklopili kraj s krajem. Malo ko tamo radi 8 sati dnevno. Nejednakost nikada nije bila veca. Jedan procenat ljudi ima bogatstvo kao vise od pola stanovniœtva. Oduta i ozlojađenost na sistem, popularnist Trumpa, Sandersa i sl.

Na Balkanu slabo ima posla tako da se to ne može upoređivati. Cijelim svijetom vlada ista ideologija i vecina ljudi su roblje bili u New Yorku ili Surdulici. Samo sto ovi u Surdulici i nemaju nikakvu nadu dok se ovi u New Yorku jos zavaravaju i "pozitivno razmisljaju". U medjuvremenu prosjecan stanovnik New Yorka odvaja 80% plate za smjestaj.

CLE

pre 8 godina

Sto se mene tice prijatna iznenadjenja u americi je to sto su ljudi zaista ljubazni, komunaktivni i empaticni. ZA ovo poslednje cu izdvojiti primer iz subway gde beskucnik prilazi i pita za parce hleba a dobije polovinu sendvica a mi u srbiji prodajem po pekarama stvari od juce za one koji nemaju za sveze. Isto to sam video i u prodavnici pizze gde su bez problema dali parce pizze.

Neprijatno za mene su isto bili cekovi i sto se moraju poruciti a ne samo otici do banke i dobiti ih. Takodje pri kupovini treba dosta citati kako bi se izbeglo GMO i kukuruzni sirup. Prvih nekoliko odlazaka u prodavnicu bilo mi je ko da sam u biblioteci, posto se nesme verovati ni evropskim brendovima. A onda prosle godine pri povratku kuci u airSerbiij pojedoh bez citanja tri stvari sa modifikovanim kukuruznim secerom kako ga nasi krste pa sam nastavio da citam i u srbiji u prodavnici, makar mi povratak u us nije pao tesko

ja

pre 8 godina

@ Кућа, пос'о у Њујорку граду,

Nije to život. Prevelika se cena plaća, mislim da je uređenje države po principima socijal-demokratije najbolje za običnog čoveka. To ti je severno-zapadna Evropa, znači kapitalizam ali kontrolisan, sa velikom ulogom države u privredi.
Koliko Amerikanca ima 5 nedelja odmora? Pa većina njih ne putuje nigde, da ne pominjem lečenje, školovanje, umetnost, stil života u Evropi je najbolji. Kakva je to država gde se putuje na posao nekad i 2 sata?

shocking blue

pre 8 godina

Koreja-dve, Kina, Južna Afrika i Pakistan "općenito" nisu šokantni, a izgubljeni Francuz o e-bankingu ništa nije čuo pa još mora i ček da piše.

ona

pre 8 godina

Радна етика. Мислим да људи у Србији немају представу о томе колико се овде заправо ради и да те притом послодавац ником не "пријављује", без боловања, са једним (најчешће) слободним даном у недељи, уз годишњи одмор од недељу дана. И притом сви раде, од деце богаташа која рмбају по ресторанима да се науче радној етици, до пензионера који неким послоћем јуре додатни приход уз пензију коју су сами стварали и за коју су сами штедели пошто у Америци не постоји радни стаж и државне пензије.
Да се разумемо, овде у Америци може да се заради, али је цена за то многима који долазе из државних јасли у Србији превелика.
Знам гомилу људи који то не могу да издрже и вратили су се кући тражећи посао у неком Телекому Србија, градској управи, пошти итд.
(Кућа, пос'о у Њујорку граду, 15. april 2016 17:57)

slazem se. nikada nisam bila u americi, ali imam prijatelji koji zivi u kanadi. mlad je momak i tamo zivi vec nekih 10 godina. neverovatno je koliko taj decko radi, zaista neverovatno ( fabrika automobila je u pitanju ). ima 4 nedelje godisnjeg odmora, ali radi u toj firmi vec 5 godina. pozdrav :)

draganstain

pre 8 godina

Jedan moj predak se doselio u Ameriku pre 300 godina.Bio je šokiran kada je video amere kako nose perje na glavi,igraju oko vatre i goli su do pojasa.Pošto to nikako nije bilo u skladu sa kulturom i verom iz zemlje iz koje je došao,on je sa par prijatelja pobio amere i naselio se na njihovoj zemlji.

.

pre 8 godina

Ne postoji savrsena drzava svaka ima nesto pozitivno i nesto negativno.Evo da se nadovezem na ove koji su dali izjavu pa cu i ja tako od jednog mog prijatelja koji ie otisao i vratio se nakon 3god, kaze sve je lose sem novca tamo sam crnacio za dobru platu i pola dana sam proveo u metrou kad dodje vikend nikome nije volja za neki izlazak svi bleje kuci i gledaju filmove serije itd

Mladen Mladenović

pre 8 godina

Ajde bre ne zvalavi bre vise. Zvalavite iste gluposti od 1987, more od Ilije Garasanina, i ista ste GG kao i tada, dobri samo za izbegavanje. Uz to, podsvest radi, a, pa ne znas sta je drzava a sta zemlčja. Ili znas, reklo bi se da nas ovako po ovome sto pises, ali za tebe drzave = zemlja, zato to i pises. Lole jedne ašističke, ko vas ne zna...

Niko nista nije ispevao nego je tamo bolje zato sto postoji red i sistem, i to je glavno, a ne nekakva kolica puna namirnica. Recimo pominje se kirija i nacin placanja. Idi u Nemacku ili bilo gde od ovih zemalja sto si nabrojio pa pokusaj da samoupravljas i da placas ti kiriju kad ti hoces i kad imas, u sto rata i slicno, da kasnis i to. Idi radi druge zaumne stvari koje ovde radite i to nazivate sloboda i prirodnost i spontanost. Naravno da cu da imam neverovatan animozitet prema takvima koji to velicaju i tvrde da sve to nije potrebno iz korena promeniti. Sve to je uzrok vase propasti, vi ste bolesni, bolestan vam je mentalitet, vi ste nemoguci za bilo kakvu saradnju, ni sami sa sobom a kamo li sa drugima. Takvi kao vi i treba da propadnu, i jos im u tome treba pomoci i to je sve.
(antisrbenda, 16. april 2016 13:07)
-------
Iskreno, divim se Vašem primitivnom komentaru. Vidi se da ste svetski čovek. U Vama leži neotkriveni talenat. Niko Vama ništa ne može. Vaše je carstvo, zaista, nebesko. Zato, juriš u nove gluposti. Što je najvažnije, sasvim je legitimno biti na tom nivou. Nekima se to i dopada.

Mladen Mladenović

pre 8 godina

(antisrbenda, 16. april 2016 22:08)
----
Vidim da vam se dopala čuvena Bećkovićeva kovanica "ćerati". Ona je na vas ostavila više utiska od Vašeg sveukupnog i kratkotrajnog školovanja. "Antisrbenda" je negde pošla ali nikada nije odavde otišla, niti je stigla tamo gde se uputila. Negde ste izmedju. U nedefinisanom prostoru, bez jasne orijentacije. Živeo sam medju takvim gorostasima. Dvanaest sa lukom su zameniuli kilogramima i kilogramnima jeftine piletine kljukane hormonima i kupljene u prodavnicama neke farme. Odlazak iz Srbije je pozitivno uticao na Vas. Popravili ste se ali, na kilo. Nikada Vi nećete postati oni kojima se divite. Siguran sam da se sa Vama sprdaju što je za ljude Vašeg mentalnog sklopa ravno pohvali. Njihovu sprdnju pripisujete Vašoj sposobnosti i izuzetnosti. Jedan ste od onih koji živi svoj uzaludan život, nesposoiban da se "udene" u bilo kakvo društvo, naciju ili kulturu, pa nam se stalno vraća da nam pokaže koliko je on srećan i ukaže na naš pogubni način razmišljanja. Veliki pozdrav "Antisrbendi".

Miki

pre 8 godina

Neznam samo koliko ljudi živi u SAD od ovih što komentarišu kako je loše u americi ili bolje u Kanadi.Amerika je Amerika za sve,za Evropu,Austtaliju,Kanadu itd..To zapamtite...Pa prosečna porodica u Americi troši u danu koliko u Srbiji troši u mesecu a većina stvari je jeftinija u americi..Hrana,benzin,struja,registracija,garderoba itd..da teško je i shvatiti.

polje

pre 8 godina

Procitao sam da nemaju placeno porodiljsko,jedna od nekih desetak zemalja na svetu. Kako mogu biti tako napredni I nazadni u isto vreme ne razumem.

antisrbenda

pre 8 godina

Niko više oda nije ispevao o USA, Francuskoj, Nemačkoj ili Švedskoj, od nas Srba. Isto tako, niko više ispljuvaka po sebi, po svojoj državi i naciji nije ispljuvao poput nas Srba.
(Mladen Mladenović, 16. april 2016 08:21)
Ajde bre ne zvalavi bre vise. Zvalavite iste gluposti od 1987, more od Ilije Garasanina, i ista ste GG kao i tada, dobri samo za izbegavanje. Uz to, podsvest radi, a, pa ne znas sta je drzava a sta zemlčja. Ili znas, reklo bi se da nas ovako po ovome sto pises, ali za tebe drzave = zemlja, zato to i pises. Lole jedne ašističke, ko vas ne zna...

Niko nista nije ispevao nego je tamo bolje zato sto postoji red i sistem, i to je glavno, a ne nekakva kolica puna namirnica. Recimo pominje se kirija i nacin placanja. Idi u Nemacku ili bilo gde od ovih zemalja sto si nabrojio pa pokusaj da samoupravljas i da placas ti kiriju kad ti hoces i kad imas, u sto rata i slicno, da kasnis i to. Idi radi druge zaumne stvari koje ovde radite i to nazivate sloboda i prirodnost i spontanost. Naravno da cu da imam neverovatan animozitet prema takvima koji to velicaju i tvrde da sve to nije potrebno iz korena promeniti. Sve to je uzrok vase propasti, vi ste bolesni, bolestan vam je mentalitet, vi ste nemoguci za bilo kakvu saradnju, ni sami sa sobom a kamo li sa drugima. Takvi kao vi i treba da propadnu, i jos im u tome treba pomoci i to je sve.

nn

pre 8 godina

Niko da spomene KATASTROFALNU zdravstvenu zastitu! Oni su svetlosnu godinu udaljeni po tom pitanju od ozbiljnih evropskih zemalja. Svi koji velicaju USA ocigledno(srecom) nisu imali neki iole ozbiljnije problem da vide koliko sve zapravo kosta. Postoji primer kada je gradjaninUSA u vidu istrazivanja poredio zdravstveni sistem u USA sa onim u francuskoj i Velikoj Britaniji ostao je zapanjen! U odnosu na Kanadu je takodje neuporedivo.

NYC

pre 8 godina

Prvi susret sa New York-om je za mene bio najveci sok. Dok sam pakovao stvari, sredjivao papire i pozdravljao se sa rodbinom i prijateljima bio sam toliko umoran da nisam niocemu razmisljao. Bio sam fokusiran da ne zaboravim nesto od neophodnih stvari.Tada je bilo prvi put da sam putovao avionom i prvi put da sam izasao izvan Jugoslavije. Konacno stizemo iznad New York-a, noc, kruzimo oko 30 min dok pilot nije dobio dozvolu za sletanje. Sve vreme gledam kroz prozor, napolju gore tama a dole, koliko god se pogled prostire svetla. Svuda svetla nema kraja, hiljade, milioni svetala malih, velikih u raznim bojama. Tada sam pomilio boze koliki grad, kako cu se ovde snaci... Tada me je obuzeo strah, tek tada sam shvatio da sam napustio mesto gde sam rodjen i da tu nema nikoga koga poznajem, nema prijatelja, nema rodbine nema nikoga ko bi ti pomogao ako nesto krene po zlu... Sve mi se skupilo, osetio sam se tako sitno i ne bitno...
Ali cim sam izasao iz aviona kada me je zaplusnula ona masa ljudi, sortiranje po redovima, nekako sam shvatio da je to uredjeno sve i da jednostavno ne moram da se brinem samo da pratim uputstva i sve ce biti dobro. Nakon mnogo godina zivota u New Yorku, volim ovaj grad vise nego mesto u kom sam rodjen. New York pruza coveku beskonacno mogucnosti da napreduje i zivi ono sto se kaze punim plucima. Mislim da New York nije savrsen ali sam sasvim siguran da je najbolje mesto za zivot na planeti. I Love New York!!!

Antisha

pre 8 godina

Amerika je super ko hoće da provede život mukotrpno obogaćujući druge i da sanja o vlastitom bogatstvu koje nikada neće doći.
(Guido, 16. april 2016 09:58)

Jesi li siguran da pričaš o Americi ili o HR-SRB-BIH

3,14

pre 8 godina

Ako sam Korejanac pa se preselim u USA i sve je isto kao u Koreji a narocito stvari od kojih sam i pobegao, ne znam zasto bi i dolazio. Kome se ne svidja moze uvek da se vrati ili bar raspita kako je tamo gde ide. U USA ne bih nikada ziveo mada oni imaju neke dobre stvari. Kome su te dobre stvari dovoljne , bice tamo zadovoljan.

City Girl

pre 8 godina

@ Bg - Zasto je nerazumno otići iz Francuske u Ameriku? Nije naveden razlog odlaska. U Francuskoj je nezaposlenost hronično velika. Mozda je covek otišao zbog toga. Mozda se ozenio Amerikankom? Mozda je jednostavno hteo da proba da živi u drugoj zemlji?

M

pre 8 godina

@Кућа, пос'о у Њујорку граду
Tamo se zaista jako puno radi. Al' iskreno ne vidim poentu u takvom nacinu zivota. Da provodis po 80 sati nedeljno na poslu, nemas vremena ni za sta van toga i onda ni na taj odmorcic ne odes jer ga cesto niko ni ne koristi pa ne bi da se istices i izgledas manje produktivan. Takav sistem odgovara samo onima na vrhu, obicnom coveku ne. Postujem, ali ne bih zelela da zivim u takvom sistemu.

Zoran

pre 8 godina

"SAD je jedna od najboljih zemalja za zivot. "

Slazem se ja, ali to ide sistem,om eliminacije kod mene: Tamo mi mnog ne valja, onamo mi ne valja, ovde mi onako, a u Americi mi, pa najbolje, niej nesto, ali najbolje.

Sve zavisi sta covek hoce. Ako nece da ga saplicu u poslu kad god im s enamesti, Amerika. Ako nece da buide starnac(mada kome je do posla o tome ne razmilsja ovd eu AMerici), onda opet Amerika. Ako nece elitno drustvo(drustvo gde postoji elita), opet AMerika. Ovde nema elite. Moze da bude lekar, moze radnik, to apsolutno ne osecas kod njih. Svi su RADNICI.

E ako hoces d abudes u potpuno uredjenom drustvu, gde se pazi na svaku sitnicu, eto Svajcarska. Tamo ne smes duze od 5 da radis, ne smes ovo, ono, ali sve je besprekorno cisto, sredjeno, red se zna...sve je pod konac.

Nisam ja bas taj tip.

O Rusiji i Kini, nema sta da s eprica, ostaje tio Australija i Kanada. To je nesto izmedju Evrope ii Amerike...pa...po meni mozda je najbolje ili Amerika ili Evropa.

nucky thompson

pre 8 godina

Nemojte da vas lazu za zdravstvenu zastitu u SAD. Prosao sam sve faze, iz iskustva govorim da je odlicna. Neko rece nema kuhane hrane! Svaki put kad je tema SAD procitam gomilu gluposti. Istina je, ko nema skolu ili zanat, mora mnogo vise da zapne i radi. Onda ima 3 mogucnosti: 1-da ostane tu gdje jeste; 2- da stisne, zrtvuje se i upise neku skolu, u tom slucaju nagrada je u vidu daleko vece plate, beneficija; 3- da se fokusira na posao, nauci sto moze vise u sto kracem roku i pomjeri se vertikalno na ljestvici, dakle unapredjenje i bice adekvatno nagradjen. Prve godine sljake kao konobar, sanker u NYC/Nj, za 45-50 sati nedeljno zaradjivao sam 70+k. Pozdrav svima, narocito ovim pljuvacima :)

Vrata

pre 8 godina

Na Beogradskom Univerzitetu kad udješ u kabinet profesora, obavezno zatvoriš vrata za sobom inače se smatraš nekulturnim.... A u USA na univerzitetima se očekuje da ostaviš otvorena vrata kabineta kad udješ. Zapravo moraš da ostaviš otvorena vrata. Kažu: nema tajni izmedju profesora i studenta; pri tom je to i zaštita profesora i studenta od mogućih optužbi...

ricinus

pre 8 godina

Sve mogu da poverujem, ali ovo za protezu baš i ne mogu. Pogotovu za nekog iz J. Koreje koja je razvijena zemlja. Mada kulturološke razlike su čudo.

Upstate

pre 8 godina

@ Boston
Apsolutno mi je najteze bilo da se adaptiram da ove stvari sto ste pomenuli. Primer: pomazem jednom kolegi da resi problem na koledzu i radim sa njim njegov domaci 2 sata i on se sutra pravi da me ne poznaje.
Drug turcin sa jednim rumunom upoznao dve amerikanke i posle dogovorenog vecernjeg izlaska on ih pozove da svi odu do njega u stan na druzenje do ranih jutarnjih casova, samo su pili jeli i pricali celu noc i kaze bas se lepo proveli i izljubili ko najbolji prijatelji na rastanku. Sutra na koledzu one prodju pored njega ko da je sugav, ni cao. Kad mi je zaprepascen pricao ovo ja mu kazem kroz smeh "izvini zaboravio sam da te upozorim kakvi oni mogu da budu". A i tih devojaka sam video pijanih da povracaju, teturaju se i dremaju na trotoaru 5 puta vise nego mladica.
Takodje sam iznenadjen bio kako su detinjasti neki ljudi i kako se mnogi uvrede za svaku sitnicu iako su vec zasli duboko u tridesete.

Muta

pre 8 godina

@mica:
Metro postoji u petnaestak americkih gradova, od toga u nekoliko od tih gradova postoji samo radi forme (nekoliko linija, svaka linija po desetak stanica). Autobus postoji, ali se njime voze najsiromasniji (interesantno obicno su poluprani). Trotoari postoje, ali nigde zive duse (izuzev nekih delova Njujorka, Cikaga, Filadelfije.

mrmlj

pre 8 godina

@(Mastodont, 15. april 2016 20:32) isto tako njemu nije jasno kako ti nikako da skapiras da u toj zgradi/delu grada/gradu/drzavi/celoj americi nije normalno praviti rostilj na terasi. njima je to slicno ponasanje kao da si uzeo da koljes prase ispred zgrade samo ne toliko ekstremno, naravno.

Zoki

pre 8 godina

@mića - Čuli su oni za split klime ali neće da plate. Još uvek se prodaju mašine za veš koje se pune odozgo i šporeti sa onim prastarim plotnama. Neko to kupuje jer ne želi da potroši više nego što mora. Kada su prelazili da digitalni signal cela država (ko je hteo) je dobila besplatne konvertore za stare televizore.

Hm

pre 8 godina

@Mladen Mladenovic
I VI sebe hvalite na sva usta. E to je najveća ironija.
Ne moramo otići u svet. Fokusirajmo se na okolinu. Recimo neki se presele iz jednog mesta u drugi, pritom se ne udostoje da prihvate minimum vrednosti i duha koji se neguje u toj zemlji ili reonu i onda se kao kuga raširi jedan oblak primitivnosti i javasluka. I to sve, Ajde da kažemo pod jednom nacijom, jednom "kulturom", jednim jezikom. Šta je tu nešto i šta je tu nista?

EKV

pre 8 godina

(Mladen Mladenović, 16. april 2016 11:13)
Prijatelju, niko od Srba koji zive u inostranstvu nije postao Amerikanac, Svedjanin, Nemac itd. Te zemlje su nam samo "otvorile oci" za neke stvari. Ako sam prihvatio mnogo dobrih stvari od Svedjana (naucio da ne varam drzavu, da sortiram djubre misleci na planetu na kojoj ce i moji unuci ziveti, da svoju suprugu tretiram kao ravnopravnu meni, da ne tucem svoju decu, da se ne tucem na ulici ili kaficu za svaku sitnicu vec da porazgovaram kulturno i resim problem, da ne mrzim homoseksualce, da ne placam i primam mito, da ne trazim i dobijam posao preko politicke stranke...), a prestao da resavam probleme na "tradicionalni srpski nacin", TO NE ZNACI DA SAM PRODAO VERU ZA VECERU!
Dok je tebi najvaznija stvar u zivotu biti Srbin, drzati se samo svog plemena, postujuci plemenske zakone, mnogima od nas je najvaznija stvar biti covek, napredovati i uciti kroz zivot, uciti od drugih pa makar oni bili i Amerikanci ili Svedjani, a ne zadrzavati po svaku cenu sve sto je tradicionalno srpsko. Dok su tebi nacionalost i religija ideoloske kategorije, mnogima od nas su to samo kulturoloske! Biram da zivim u nekoj zemlji gde se ljudi dele na dobre i lose, neradnike i radnike, postene i kriminalce... a ne u zemlji gde se ljudi dele na Srbe i ostale, clanove vladajuce stranke i ostale, "zdrave heteroseksualce" i "bolesne homoseksualce", na muskarce i zene, na"prave Srbe" i "Srbe izdajnike".
Prijatelju,imas samo jedan zivot,pocni da ga zivis!

zvezdarac

pre 8 godina

Čovek je iz Francuske što znači da mu se prezime verovatno piše poput Veldaire ili tome slično.
Jeste dobra fora Robin Zavarivač ali to nije njegovo prezime.

neutralni felsh

pre 8 godina

metropolis: sto nijansi raznih ljudskih boja koze na svakih sto kvadrata, razne nijanse crne i bele rase. i kinezi koji ne lice na kineze, i ameri koji ne lice na amere... mravinjak kao centar sveta.

Dalibor

pre 8 godina

Sve je stvar odakle ko dolazi, iz koje kulture, pa samim tim ako se i vremenski prilagodjavaju.Ja nisam u Americi imao bas nikakvih problema sto se tice navikanja.

Amerika al za malo

pre 8 godina

Ista Srbija. I siledzije su kao i mi.
Razlika je samo sto su oni sposobni da rade i prave pare i tehnologiju, a mi da blejimo i kukamo.

Zoran

pre 8 godina

"Mislim da je isti mentalitet radnka zaposlenih u drzavnom sektoru u USA i SRB tipa radio ne radio svira ti radio, benificije, siguran posao.
Administracija je u svakoj drzavi rak rana tako i u sev Americi."

I ja sam u Americi i razmisljao sam o tome. Stvar je odnosu privatnik i drzavni sluzbenik u Americi i Srbiji. Taj odnos je isti, nista vise. Mnogo je zesce za drzavnog radnika u Americi nego u Srbiji. Pod mnogo je vecim pritiskom. I vis eceni klienta i vise se lomi oko njega. Ne kao privatnik u Americi ali mnogo bolje nego u drzavnoj sluzbi u Srbiji. Isto vazi i USPS(posta u Americi drzavna). Medjutim, konkretno za USPS, meni se par puta desavalo da kad salju iz Micigena/Njuorka u GA, ode paket u Kolorado, pa nazad, nekad i ne stigne. UPS(privatna posta u Americi), ne masi nikad. Znaci, stoji ono tvoje medjutim za Srbijom se ne porede.

A ne volim socijalizam i drzavno nigde, ni ovde.

Secam se da jednom kasne da mi daju papir kojim ulazim u AMeriku jer nemam zelenu kartu. I ostalo 2 nedelje do odlaska u Srbiju, ja to dobio nisam. Zovem ih, kazu u stisci su, malo ih ima a puno zahteva. Reko, ja moram da s evratim ovde, imam privatan posao. Odgovor je bio: Imate privatan posao? Stize za par dana. I stiglo.

Bravo

pre 8 godina

Samo sto ljudi ovde ne shvataju jednu stvar: Pa dobro ako je tamo lose zasto se onda ti ljudi nisu vratili u svoje zemlje? Odgovor je jednostavan.. Ima da se radi. Zaista ako ste vredni mozete voziti kamion, raiditi u restoranima + dobar baksis ako imate srece a onda jednog dana predjete u neku prodaju, marketing jer ima toga koliko hoces ogromno je trziste. I onda ljudi shvate da im je bolje to nego da se vrate u Srbiju i trose bogu dane.

Pera Mitic

pre 8 godina

Pa poenta je u tome gospodine, što Vi, kao i većina komentatora, u sebi gajite neverovatan animozitet, koji je jednak onoj najprimitivnijoj mržnji prema sopstvenom narodu, prema njihovim običajima, prema njihovom dijalektu koji je deo i Vaše kulture...
(Mladen Mladenović, 16. april 2016 11:13)
Pa mozda ti to jesi sto jesi, a mozda ovi drugi nisu. Takvi kao ti pokusavaju silom da im nametnu to vase da ga prihvate kao njihovo, i onda je normalno da osecaju animozitet prema vama i tim stvarima koje hocete da im nametnete, isto kao takvi kao ti sto osecaju animozitet prema mrskom zapadu i zlocinackoj Americi. Kao primer evo, hajde mi objasni kako su to moji obicaji nesto sto nikad nisam praktikovao, ni ja ni moji ni niko koga znam. Bas me zanima kako je onda to moj obicaj ili bilo sta drugo sto si naveo. Uostalom, obicaj je i da se vremena menjaju,eto to je jos jedna stvar zbog koje osecam animozitete prema vama,sto vi to necete da prihvatite,nego uporno insistirate na tome da svaka naredna generacija ponavlja prevazidjeni i nezdravi model ponasanja svojih roditelja.E bas necu.I sta mi mozete? Nista.Na kraju ce ovakvi kao ja pobediti,a vi cete nestati,to je tako uvek bilo i bice. Jos vredjate vec decenijama. Dzabe se pravis fin kad vredjas, podmeces,pominjes podrigivanje,prdenje,prodaju za kolica sa hranom,i sve isto kao tvoji idoli Kalajic,Kapor,ćerač i slicni. Takvi su najgori,ti "fini". To su pravi fašisti i zlotvori. A onda ocekujes milost. neces je dobiti. Od mene ne.

FRA

pre 8 godina

@EU Citizen
Prvo, nevaspitani Balkanac je onaj koji sebe smatra najpametnijim, a za sve sto mu ne odgovara ili ne uspe da postigne krivi drzavu i sistem. To radite Vi, ne ja.
Ako zivite u EU onda je logicno da ste sistem EU koristili u svoju korist, za svoje potrebe. Sada nezahvalno pljujete po tom sistemu. Ili kao Balkanac imate logiku da je sve sto ste postigli iskljucivo rezultat vase imaginarne sposobnosti, a ono sto niste, rezultat lose drzave? Ne verujem da ste se odrekli bilo koje povlastice koje vam "socijalisticka" EU garantuje. Ali vam to smeta jer ne zelite da i drugi imaju te povlastice, danas kada Vama mozda nisu potrebne. Mozda Vam je nekada odgovaralo besplatno osiguranje ili skolovanje, a danas kada mozda imate novca, to biste da ukinete.To je primer licemerja. Dakle, nema tu sta da se nagadja i zna, ko zivi i radi u EU, koristi njene povlastice. A sad se setio da je Amerika bolja, kako da ne.
O FRA nemate pravo da pricate jer ocigledno nista ne znate o njoj. Ovde je sve uredjeno do savrsenstva. Nema Francuza koji bi menjao ovaj sistem za americki. I zarade su u FRA vece od onih u SAD-u, s tim sto u Francuskoj ne moras da radis dva posla da bi platio racune. Dovoljan jedan i to sa slobodnim vikendom, godisnjim odmorom itd. Od ovih iz pariskih predgradja, mnogo su gori oni iz americkih geto naselja. Gomile bandi, naoruzanih do zuba krstare a policija samo cuti i gleda. Nije to bas kao u filmovima.

Sanja

pre 8 godina

Francuz govori gluposti ili nikad nije ziveo u gradu.
Naci stan u Francuskoj (posebno pariskoj regiji) je velika muka (ako ne zelis da zivisu u getu, naravno). Vlasnici stanova traze podebeli "dosije" kad se prijavljujes - izvode od plate, stanje na racunu, ponekad i cak i preporuke od prethodnih vlansika u cijim ste stanovima ziveli. U dobrim krajevima (pogotvu za male kvadrature) je potraznja velika, tako da oni mogu da biraju. Stanarina se placa ISKLJUCIVO preko racuna. O redovima u posti i drugim instutucijama da ne pricamo...

...

pre 8 godina

Iznenadilo me je i nije mi se svidelo to da u priobalnom delu Kalifornije generalno nije toplo i ne moze da se kupa u okeanu, stanovi su rupe i jezive su cene za iznajmljivanje a za solidne stanove su cene van pameti..., javni gradski prevoz takoreci ne postoji, to sa cekovima kao jedinim sredstvom placanja u nekim slucajevima, bilo mi je interesantno da je mleko drugacije, kao da je razblazeno vodom i jaja imaju ljusku bele boje... ustvari sve je drugacije. Na sve se naviknes i dobro je kad u tim razlikama pronadjes dobre stvari.

Zlobni cinik

pre 8 godina

Ja sam doživeo kulturološki šok još u Beogradu u američkoj ambasadi. Dok sam za šengensku vizu morao u 6 ujutro da gurajući se hvatam red ispred nemačkog konzulata da bih bio primljen oko 12 h, dotle se za američku vizu elegantno telefonski zakazivao termin u konzulatu. I američku vizu sam dobio odmah sutradan po predaji dokumenata, nemačku vizu sam čekao 5-6 dana !
Mogu da ne volim američku politiku, ali to je ipak jedna uređena država !

Mile

pre 8 godina

To sto prica ovaj Francuz i nije istina. Cekovi postoje, mozda su u upotrebi i vise nego u nekim drugim zemljama, ali konkretno kiriju bez problema mozes da platis prebacivanjem novca sa svog racuna na racun gazde.

Maxo iz Kanade

pre 8 godina

Prvi susret sa Severnom Amerikom.Sletim u New York i pravac u WC. Udjem u prvi vidim voda do pola u wc solji, predjem u drugi kad ono opet polupun vode, mislim zapusen, onda predjem u treci i ista situacija. Kasnije vidim da je to normalno kod njih.

moje iskustvo

pre 8 godina

Eu pasos imam, zivim u nemackoj i radim u privatnij firmi koju drze nemci. Od 7h do 16h radim sa jednim satom pauze. Petkom radim do 15h, radim 39 sati nedeljno. Firma isplacuje bonuse za godisnje odmore preko 100e svaki mesec, kad je kraj godine jos bude uplata za bozic i do hiljadu evra. Znaci godisnje oko 2000 e jos na platu se dobije. Osiguran zdrastveno. Inace u nemackoj ako samo jedna osoba radi cela porodica dobija zdrastveno osiguranje. kako je u drugim zemljama neznam, ovo su samo informacije koje ja licno eto i prozivljavam pa mogu reci kako je.

MARIJANA

pre 8 godina

Ma poenta je, zivi kako hoces, samo dokoni ljudi obracaju paznju na druge, ovi zauzeti samo svoja posla gledaju. Lako se navici na sve, samo posmatraj, i uklopices se, pa i ako si drugaciji tvoja stvar. Svako zivi u svojoj kozi, a ne u tudjim ocima. Amerika je zemlja za svakoga, zemlja imigranata, svako je doneo nesto svoje, i to nikome ne smeta, svi lepo zive.

...

pre 8 godina

@shocking blue, nije francuz izgubljen vec je u mnogim mestima uobicajeno da kiriju za iznajmljivanje stana placas cekom, ne moze e-banking jer kao sredstvo placanje primaju iskljucivo i samo cek (iz iskustva). Tako da pises sve lepo spojeno iznos slovima na engleskom... jeste zastarelo...

Nikola S

pre 8 godina

@Milena, hvala sto si me podsetila: na fakultetu nikom nije padalo na pamet da prepisuje. I to ne zbog eventualnih konsekvenci, nego prosto sto se to ne radi, sto si tokom studija svestan da ti to znanje treba i da na kraju ne prevaris nikog do sebe...kao i mnoge druge stvari za koje verujemo da su posledica $$$ represalija (bacanje đubreta na ulici) a u stvari se to prosto-ne radi.

Dragana

pre 8 godina

Svaka zemlja ima svoje propise,standarde,kulturu,običaje itd.koji variraju od mesta do mesta.Na strancima je da to shvate i žive u skladu sa njima ako su već izabrali da žive u stranoj zemlji,ako ne neka se vrate kući.Nigde ne postoji idealna država za život.Želeti da živiš i radiš u stranoj zemlji ali po običajima svoje zemlje mi je van pameti.Zašto uopšte odlaziti onda?Dobre su pare koje se zaradjuju tamo ali se kritikuje skoro sve u toj zemlji.Različitih ljudi ima svuda,neko će reagovati loše,neko dobro,neko će ignorisati kad vidi da stranci rade nešto što nije uobičajeno,i ne samo stranci.Tako je svuda.Kad stranci odu na primer u Saudijsku Arabiju moraju da žive po tim propisima i pravilima inače će ići u zatvor ili biti deportovani.U zemljama zapadne Evrope i SAD-a stranci mogu da donose svoju kulturu i žive u sladu sa njom i opet im sve ne valja.

Hm

pre 8 godina

@Mladen Mladenovic
Niste razumeli. Ja Sam tu, I ovde dolaze. Ista nacija, ista "kultura", isti jezik. Sta raditi osim pobeci?
Nema tu animoziteta, sudimo po delima.

AHA

pre 8 godina

Živeo sam u mnogo, pretežno razvijenih država ali, da budem iskren, u nijednoj od njih nisam mogao da trampim svoju ličnost, svoju naciju, svoje običaje, svoja imena i na kraju svoje "utapanje" u tu naciju za puna kolica jeftinih namirnica kupljenih u nekom od bezbrojnih hipermarketa. Mislim da čovek zaista treba da bude NIKO I NIŠTA da bi postao ono što nije.
(Mladen Mladenović, 16. april 2016 08:21)

Ti i Duci Simonovic bi se tako lepo slagali...O cemu bre ti? Pa ovu "divnu" Srbijicu su bas Srbi najvise unistili, da budem precizan Srbi-komunjare. Sami smo krivi za nasu propast a ti jos krivis i nabijas neki nadrealan osecaj krivice ljudima koji su se drznuli da zive bolje...tamo negde. I to postenim, vrednim ljudima, odakle ti pravo? Jel svakog znas ponaosob?

Nacionalnost ispred svega, cak i ispred buducnosti = retrogradnost i maloumlje.

EU Citizen

pre 8 godina

@FRA
To što pišete je ordinarna laž (ili, pak, poptuna neinformisanost i neznanje osnovnih ekonomskih pokazatelja), grubi nacionalni produkt SAD po glavi stanovnika prema paritetu cena (podaci World Bank) je 54630 $ u periodu 2011-2014, a Francuske 39328 $, dok je srednji prihod domaćinstva (medijan) u SAD 43585 $ a u Francuskoj 31112 $, što znači da je, po bilo kom kriterijumu, prosečne raspodele bogatstva ili srednje plate, stanovnik SAD bogatiji od Francuza za minimalno jednu trećinu. Ostalo što pišete su samo potpune besmislice zasnovane na nepristojnom nagađanju o mom privatnom životu i poslovnim aktivnostima o kojima ne znate baš ništa, pa ne vidim potrebu da te gluposti na bilo koji način komentarišem ili odgovaram na njih.

Maja, Zadar

pre 8 godina

Nije baš da me šokiralo ali su me iznenadile table za sve i svašta. Ne možeš se izgubiti ni da hoćeš. Više me iznenadio, a i šokirao Amsterdam.

llopez

pre 8 godina

Holandija ... prvih 10 dana sam samo posmatrao arhiteekturu, nista mi nije bilo jasno ... pusenje marihuane na ulici ... druga dimenzija

kibo

pre 8 godina

а Шта је са Пером Миком Лазићем што је дошао из ових крајева пре 2 год, да ли тера камион тамо и да ли га је изненадило, што они немају тахограф,већ само "логбук" .

antisrbenda

pre 8 godina

Iskreno, divim se Vašem primitivnom komentaru. Vidi se da ste svetski čovek. U Vama leži neotkriveni talenat. Niko Vama ništa ne može. Vaše je carstvo, zaista, nebesko. Zato, juriš u nove gluposti. Što je najvažnije, sasvim je legitimno biti na tom nivou. Nekima se to i dopada.
(Mladen Mladenović, 16. april 2016 16:52)
Sta je bilo, ne svidja ti se adekvatan odgovor adekvatnim recnikom na gluposti koje takvi kao ti i tvoji idoli ćerači i huškači prosipate vec skoro 30 godina i njima trujete ove jadnike ovde non stop? I to me zabole. Činjenica je da uređenom svetu ne možete vodu da nosite, da ste zbog tih vaših gluposti postali zemlja trećeg sveta, što vam je maksimum, činjenica je da su zbog tih vaših gluposti svi pobegli od vas, i da sa vama niko neće da ima ništa, pa ni sopstveni građani, koji sve više odlaze, i to je sve. Mene ste prevarili da devedesetih i dvehiljaditih naivno verujem da vi želite da se uljudite, ali ne možete zbog Miloševića i raznih ćerača, ali većinu iz nove generacije nećete prevariti, i oni će otići u uređeni svet, upravo zbog vas takvih fašista koji hoćete da određujete ljudima šta da misle i kako da se ponašaju da bi bili "pravi Srbi" , a vi ćete ostati ovde da se ćerate i sve više drtavite dok potpuno ne nestanete. Mene to raduje. Svakome prema zaslugama. Ne bi valjalo da je drugačije.

anonimus

pre 8 godina

(..., 16. april 2016 12:56)

E ajd ne sviraj bez muzicke skole, SAD imaju losu zdravstvenu zastitu, porodiljsko 3 meseca i ostale gluposti?! To ces da kazes ti iz ex-Yu? To pricaj svoj krezuboj familiji koju ubedjujes da nikako nije dobro da ti dodju u goste, a posto imaju prosecan iq 68 mozda te nikada nece pitati kako to da tamo iko ima decu i zivi duze od 45 godina. Takve bi trebalo glavacke izbaciti iz bilo koje uredjene drzave, budi srecan sto se drze raznih prava i sloboda umesto da te poteraju raid sprejom.

Zoki

pre 8 godina

@mića - Čuli su oni za split klime ali neće da plate. Još uvek se prodaju mašine za veš koje se pune odozgo i šporeti sa onim prastarim plotnama. Neko to kupuje jer ne želi da potroši više nego što mora. Kada su prelazili da digitalni signal cela država (ko je hteo) je dobila besplatne konvertore za stare televizore.

Washington

pre 8 godina

Kuvana hrana u USA nesto mislim da to tamo ne postoji.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (CND, 15. april 2016 18:49)

Kako ne postoji brale, pa nadjes neki madjarski restoran u blizini i eto ti kuvane hrane. Isto tako imas vijetnamske restorane koji prave dzinovske supe, znaci za mamurluk dusu dalo.