Ponedeljak, 21.03.2016.

19:49

Jutarnji: Hrvatska kupila lažne "migove"

Hrvatska vojna policija sprovodi veliku istragu o avionima "Mig-21" koji su kupljeni i remontovani u Ukrajini.

Izvor: RTS

Jutarnji: Hrvatska kupila lažne "migove" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

66 Komentari

Sortiraj po:

Marko, ZG

pre 8 godina

Drago mi je kad vidim da se svi smijemo na svoj racun. Vi na s300, a mi na ove avione. Uskoro cemo letit na metlama. Ajd bar oko necega da se slozimo.. :)
Htio bih ove svoje zanesenjake, sunarodnjake, koji mastaju o f16 da upozorim da je vojni budzet ove godine smanjen za 40 milijuna eura. Tu ne da nema za f16, nego nema ni za gorivo.
Ameri nama nude povoljno avione, ali mi nemamo novaca. 12 f16 sa kompletnom logistikom je Rumunjska platila 640 milijuna dolara. Logistika najvise kosta. Kada to jednom kupis, onda dalje avion kosta 15-20 milijuna po komadu. Nas budzet za vojsku je oko 400 milijuna eura.
Tako da ne sanjajte...

Aramis

pre 8 godina

Netreba Hrvstskoj avioni kad su u NATO ali isto se desilo kad su Alžirci kupili Mig 29SMT iz Rusije ,primetili da su svi komponenti 15 godina stari pa su vratili avione i uzeli SU30.

đenka

pre 8 godina

Ovo ko da su kupili avione na buvljaku, pa ti utrpali lošu makinu. Podsjeća me na klinjačke fore kad smo frend i ja posuđivali orginal audio kazete od drugih, pa bi odšerafili kazetu i vlasniku vratili kopiju u org. kutiji. A ovo se dogodi na međudržavnoj razini. 

Kakva komedija. I mi i braća Ukrajinci, i sva post-socijalistička istočno-europska braća. Taj komunizam nije bio samo ekonomsko, već i etično, moralno, mentalitetno i kulturno propadanje. Posljedice ćemo imati još desetljećima.
(zgslavac, 21. mart 2016 23:55)

Ne izvrći činjenice! Dok je bio komunizam, država je kupovala NOVE avione. Ovi što su kod Vas došli iz Nemačke, Kanade, Australije, njihova domaća "ekipa", e ti su doveli do toga da kupujete POLOVNE... Tako je slično i kod nas. A takođe, doneli su Vam i kulturu mita i korupcije, poluškolovanih domoljuba koji su ceo život funkcionisali tako. Moral, etika, poštenje su se raspali, kao i srednji obrazovani sloj stsnovništva zadnjih 30 godina. Tako da tu priču pričaj onima koji nisu živeli onda.

Doktor

pre 8 godina

@Balkane,Balkane moj...samo da Srbija tako ne prođe sa ona 4 remontovana i 6 novih MIG 29 aviona.
(Goran, 21. mart 2016 22:32)
Kojih bre 6 novih migova? Da li si ti realan to je Vučić obećao još dok je bio ministar vojni pred prošle izbore. Nema od toga nista a od remontovanih mig29 samo dve lete, ali nisu ni te dve u najboljem stanju pa je trenutno na dežurstvu par Mig-21 bis

Džoni

pre 8 godina

Haha o cemu ti pricas prijatelju? Zasto bi se avion stapao s nebom? Da se kamuflira? Jesi ikad cuo za radar?
(Bif, 21. mart 2016 21:49)

Ne znam zašto ovakav komentar koji je dobio mnogo pluseva kada je čovek bio u pravu što se tiče boje i stapanja sa nebom! Radar postoji za rano otkrivanje letelice ali u slučaju vazdušne borbe (jer se ipak ovde radi o kakvom takvom lovcu kome je to prvobitna namena) radar dobro dođe ali je u bliskom okršaju veoma bitna i vizuelna uočljivost! Ovo su u novije vreme retke situacije jer se vazdušne bitke vode na mnogo većim daljinama ali može da se desi! Do duše ovo je ipak školski dvosed koji služi za obuku i parade pa tako da mu ova boja i nije hendikep!

Minimax

pre 8 godina

Bre , hrvati su hteli da ustede ! Umesto da slede onu devizu : " nismo dovoljno bogati da bi kupovali jeftinu robu ." Ali , svako se bratimi sa slicnim ...

dzoni

pre 8 godina

zgslavac
MA da komunizam je kriv a za vreme tog komunizma imali 700 operativnih aviona.. I pored toga se gradilo na sve strane i živelo normalnim životom...isto važi i za Ukrajinu.

Mudro, mudro.

pre 8 godina

Komsije, a sta ste se nadali kad ulazite u dil sa kvazi drzavom u kojoj vladaju bande? Sta bi vam tek ovi s Kosova ili Albanci uradili? Ocekujem da se pod pritiskom US. dogovorite i o kupovini starog egipatskog oruzja. Ipak zelim vam srecu.

Ja kola u Srbiji kupujem.

pre 8 godina

Aaa, vracana "kilometraza" na avionima, prekucan broj sasije (obicno 3 na 8), a u knjizici pecat ovlascenog servisa...sto mi ovo nesto poznato. Al zato jelkica u kokpitu super mirise.

LACIKA

pre 8 godina

Kakve mi Hrvati imamo avione vama ne treba S300 treba vam samo jedna velika praćka i u nju stavite maketu i ona dva akumulatora i pogodak je siguran naravno ako ovi naši uspiju doći do vas

fdfsdf ghfghfh

pre 8 godina

Kako got ispalo, barem nije zataskavano, nakom 6mj se skuzilo sta je i istraga ide, rijesiti ce se.
Ovo je ionako bilo prijelano rijesenje do nabavke novih jer se u ovom trenutku nije imalo za nove.

RH ce dobiti od USA f-16 i nadzirat ce Sloveniju,BiH i Crnu Goru sa istima.

Nenad

pre 8 godina

Hrvati su kraljevi sa komentarim :) Nisam se odavno ovako dobro smejao.Mada salu na stranu sve je ovo tuga,razni mesetari i olos celoj ex YU uvaljuju djubre a gradjani to masno placaju.Nasi verovatno imaju migove ali kao drvene makete,propast.

Miloš

pre 8 godina

Nama je Putin dao akumulatore. Mi i Hrvati bi mogli skrpiti zajedno 3 cestita aviona. lol
(Loznicki vuk, 21. mart 2016 23:06)

Da bude jos tuznije mi smo kasnije nasli rezervne akumulatore u magacinu, dakle mi ni ne znamo sta uopste imamo.

Geronimo

pre 8 godina

A sta je to nama smesno,pa nasa glavna snaga su 3 aviona,jedva da imamo za dezurnu paru,oni ce se preko NATO-a vec snaci za neki program nabave aviona.Nama super galebovi i orlovi mogu sluziti samo za trenazne letove,nemaju ni radar ni protumere niti su sposobni za nocne akcije a od elektronike imaju svetlo i akumulator.Treba sve to prodat u staro gvozdje i kupiti par ispravnih helikoptera za drugo i nismo.

Nenad

pre 8 godina

@zgslavac: To sto ti kazes: "Taj komunizam nije bio samo ekonomsko, već i etično, moralno, mentalitetno i kulturno propadanje. Posljedice ćemo imati još desetljećima" JE SVE OBRNUTO!!! Ovi svi narodi su jedino bili SLOBODNI, imali MORALNI, EKONOMSKI, I KULTURNI PROSPERITET ZA VREME JUGOSLAVIJE! Sada su samo kolonije sa urodjenicima.

Hrvoje iz Zagreba

pre 8 godina

@Srki, I ja sam tvoj sunarodnjak, ali se apsolutno ne slažem. Hrvatskoj je, zbog siroke obale, u apsolutno vitalnom interesu da odrzava vlastitu kontrolu nad nebom. Stoga, ovo je prilika da se rijesimo "kanti" I ozbiljno razmotrimo jednu od ponuda koje su na stolu. Ameri su nam poklonili Kiowe, naci ce se I 20tak F-16. Eno imaju ih oko 1200 u Arizoni, na naftalinu I pod ceradom.

Manuel_Ferrara

pre 8 godina

Niko u regionu nema para za avione i zato je buducnost u zajednickim nabavkama. Iovako za par minuta prelete od Vardara do Triglava.

Hidrocefalus

pre 8 godina

(zgslavac, 21. mart 2016 23:55)

Kriv nam komunizam, kazes?

Pa u vreme tog naopakog komunizma smo imali vise aviona nego bundeswher. Sad molimo za akumulatore i kupujemo izraubovane osklopocije. U vreme tog komunizma bi neko debelo robijao za ovo sto se danas radi.

stefan

pre 8 godina

xoce li narod balkana ustati protiv svega ovoga?!?! ilice da nastave dan nam prodaju razlike kad im zatreba a ljubav opet.kada zatreba?!

Srki

pre 8 godina

Vidim ima ovdje mojih sunarodnjaka koji najavljuju nabavku novih zapadnih aviona, na žalost ovo ide ka gašenju ratnog zrakoplovstva u Hrvata jer očigledno nismo sposobni voditi tako ozbiljnu stvar ali ni Srbi se nebi trebali radovati jer to i njih čeka. Samo dok progledamo i mi i vi. To je ipak za ozbiljne države kojima čemo plačati nadzor neba.

Zoki

pre 8 godina

@ - Životni vek ("service life") MIG-21 je 2400 sati leta, Indija je pre desetak godina remontima uspela da dobije još 1000 sati. MIG-21 ne nudi "fly by wire", bez obzira na elektroniku. Životni vek F-16 je 8000 sati leta, remontima se produži na 10-12 hiljada. (Životni vek MIG-29 je 4000 sati.) Ako imaš 20 pilota koje treba održavati u letačkoj kondiciji, a npr. samo 4 aviona koji lete - svaki od ta 4 aviona bi trebao da leti 400 sati godišnje.

zgslavac

pre 8 godina

Ovo ko da su kupili avione na buvljaku, pa ti utrpali lošu makinu. Podsjeća me na klinjačke fore kad smo frend i ja posuđivali orginal audio kazete od drugih, pa bi odšerafili kazetu i vlasniku vratili kopiju u org. kutiji. A ovo se dogodi na međudržavnoj razini.

Kakva komedija. I mi i braća Ukrajinci, i sva post-socijalistička istočno-europska braća. Taj komunizam nije bio samo ekonomsko, već i etično, moralno, mentalitetno i kulturno propadanje. Posljedice ćemo imati još desetljećima.

ququ

pre 8 godina

Neko se cudi,kako to HRV kao nova clanica NATO sme ruske avione da kupuje? Pa nisu ruski,ukrajinski su(lol),tj Ukri ih "reparirali" pa
im uvalili!Ukrajina kao novi saveznik protiv Rusa ima neka prava no
vidimo,ladno ih izigra.Nije ni cudo,u haosu su.

Reporter

pre 8 godina

Al smo jadni i mi i oni.. Mig 21..avion predstavljen 1956 godine.. Pre 60 godina!
(dzoni, 21. mart 2016 21:29)

Nisu to ti avioni iz '56, ovo su novoremontovani avioni, čak su i brojevi novi. Novo vreme, novi sjaj i nova podvala. Pošteno. Znanje ima svoju cenu, a neznanje, još veću. Važno je da lete i da slete, a da su novoremontovani!

артиљерац

pre 8 godina

@ Petar То у СФРЈ није могло да се деси јер смо сами ремонтовали
Миг-ове.Ваздуопловни ремонтни завод Змај,у Великој Горици(Загреб)и
Мома Станојловић,у Батајници.И наравно ремонтовали и другим,посебно
арапским државама.Мома Станојловић је пре 10-ак година ремонтовао
Миг 23 сиријског ваздухопловства,практично без техничке документациј

@

pre 8 godina

@dzoni
Pa sta, ako je elektronika moderna, avion je sasvim dobar. Eto, Indija ima RV koje je medju 4-5 najboljih na svetu pa koriste modernizovane MiG-21. Recimo, F-16 je proizveden pre vise od 40 godina pa je i dalje glavni americki avion. Vazno je samo remontovati avione redovno i unapredjivati elektroniku.

Don Giovanni

pre 8 godina

Kako to "lažni" MIG-ovi?! Nisu original ruski, nego neka loša kineska kopija, pa još havarisani i sa vraćenom kilometražom?!

Ali, šta se mi smejemo Hrvatima, kad mi nemamo čak ni takve...

d

pre 8 godina

nije mi jasno kako je novopecenoj clanici NATO-a , Hrvatskoj, dozvoljeno da kupuje avione ruske proizvodnje, zar ne bi trebalo da im uvale remontovane f-16???

Zagorje do Munchena

pre 8 godina

Avioni su sive boje, prikazani UM je jedini u kvadratićima i nadimak mu je "kockica", njega najčešće šalju na aeromitinge i kao vođu na preletima kod raznih proslava. Budući da se radi o dvosjedu za obuku, nema radar i nije avion za borbu, shodno tome nije mu potrebno nikakvo "stapanje" s nabom/tlom. Evo i par fotografija s predstavljanja remontirane eskadrile: http://imgur.com/a/cXH5c Avioni su stari i loši, ali služe za airpolicing do, nadamo se, dolaska novih aviona. Postoje četiri kandidata za koje su nam poslane ponude: rabljeni F-16, rabljeni Jas-39 Gripen, rabljeni Mirage 2000 i novi Fa-50, vlada je spremna odvojiti 400 milijuna eura i pokušavamo dobiti što više za te novce. Odluka bi trebala biti donesena ove godine, najkasnije sljedeće.

DDD

pre 8 godina

Kako je Hrvatska "smehotres" ako je najnormalnije potpisala ugovor za koji se od druge strane očekivalo da ga ispuni? Ako se ispostavi da je istina takva kako je opisano u članku, Ukrajincima slijedi teška međunarodna tužba u kojoj će Hrvatska na kraju vjerojatno proći puno bolje nego da je ovaj posao obavljen normalno.
(Clay, 21. mart 2016 20:37)

Ti zaista mislis da je ovo uradjeno samo s jedne strane? Kod ovakvih poslova se kontrola vrsi jos pre isporuke, a uz neispravnu dokumentaciju avioni ne bi ni bili primljeni u Hrvatskoj. Balkanska korupcija srela Ukrajinsku (SSSR i Jugoslovenska skola poslovanja na delu).

Petar

pre 8 godina

@Clay

Pa ne moze Hrvatska da tuzi drzavu Ukrajinu oko ovog posla. Moze da tuzi Remontni Zavod Odesa sa kojim je ugovor potpisan i koji je radio posao. A ako mislis da ce neki novac biti naplacen od te propale i bankrot firme, bolje razmisli ponovo.

Achitwn

pre 8 godina

Kako je Hrvatska "smehotres" ako je najnormalnije potpisala ugovor za koji se od druge strane očekivalo da ga ispuni? Ako se ispostavi da je istina takva kako je opisano u članku, Ukrajincima slijedi teška međunarodna tužba u kojoj će Hrvatska na kraju vjerojatno proći puno bolje nego da je ovaj posao obavljen normalno.
(Clay, 21. mart 2016 20:37)

Bez obzira na to, hrvatska je morala da izvrsi orijemnu inspekciju, provera dokumentacije, serijski brojevi delova itd itd. Tako da je i dalje smehotres

Petar

pre 8 godina

Nismo mentalno dorasli ideji o Jugoslaviji a svi smo mi u stvari jedan isti narod ( i Srbi i Hrvati i muslimani u Bosni).
Jel moze neko da zamisli, da se to desi onoj velikoj Jugoslaviji? Naravno da nije moglo posto je bila sila i respektovana u svetu a danas od Slovenije do Makedonije ne zna se koja drzava je veca banana drzava.

Zg

pre 8 godina

Cekaj jel ovo stvarno ovako obojeno ili je photoshop?
(klikbajt., 21. mart 2016 20:47)

To je "kockica", školski dvosjed, kupljen od Poljske 2002, dobio ovu boju u Rumunjskoj 2003.

Nakon ukrajinskog remonta 2012. otpala kabina u letu :)

Zg

pre 8 godina

Sve je moguće, ali ipak mi se čini da je tu u pitanju "rumunjski" lobi - avioni su prvi puta remontirani u Rumunjskoj, neki ljudi su (i tada) pospremili novce u džep, pa ih je smetalo kad je za drugi remont bila odabrana Ukrajina.

Postoji i alternativa, da se radi o medijskom pritisku na vladajuće strukture da čim prije odaberu nove avione. To se odgađa i odgađa...

A možda su i stvarno Ukrajinci krivi. Tko će ga znati.

Bilo kako bilo, danas praktički ne možeš remontirati ni Golfa jedinicu, a kamoli avion koji je još stariji. Bitno je samo da ovi ne padnu nikome na glavu.

Clay

pre 8 godina

Kako je Hrvatska "smehotres" ako je najnormalnije potpisala ugovor za koji se od druge strane očekivalo da ga ispuni? Ako se ispostavi da je istina takva kako je opisano u članku, Ukrajincima slijedi teška međunarodna tužba u kojoj će Hrvatska na kraju vjerojatno proći puno bolje nego da je ovaj posao obavljen normalno.

Vitez

pre 8 godina

A sto to jutarnjem znace "lazni" Migovi? Kakvi su to? Svašta.

Uglavnom podrzavam ovakvo pisanje ako se radi o svojevrsnoj kampanji i prioremenju javnosti za kredit od nekih 2 mlrd€ za nove avione.

Zg

pre 8 godina

Cekaj jel ovo stvarno ovako obojeno ili je photoshop?
(klikbajt., 21. mart 2016 20:47)

To je "kockica", školski dvosjed, kupljen od Poljske 2002, dobio ovu boju u Rumunjskoj 2003.

Nakon ukrajinskog remonta 2012. otpala kabina u letu :)

DDD

pre 8 godina

Kako je Hrvatska "smehotres" ako je najnormalnije potpisala ugovor za koji se od druge strane očekivalo da ga ispuni? Ako se ispostavi da je istina takva kako je opisano u članku, Ukrajincima slijedi teška međunarodna tužba u kojoj će Hrvatska na kraju vjerojatno proći puno bolje nego da je ovaj posao obavljen normalno.
(Clay, 21. mart 2016 20:37)

Ti zaista mislis da je ovo uradjeno samo s jedne strane? Kod ovakvih poslova se kontrola vrsi jos pre isporuke, a uz neispravnu dokumentaciju avioni ne bi ni bili primljeni u Hrvatskoj. Balkanska korupcija srela Ukrajinsku (SSSR i Jugoslovenska skola poslovanja na delu).

Petar

pre 8 godina

Nismo mentalno dorasli ideji o Jugoslaviji a svi smo mi u stvari jedan isti narod ( i Srbi i Hrvati i muslimani u Bosni).
Jel moze neko da zamisli, da se to desi onoj velikoj Jugoslaviji? Naravno da nije moglo posto je bila sila i respektovana u svetu a danas od Slovenije do Makedonije ne zna se koja drzava je veca banana drzava.

Zg

pre 8 godina

Sve je moguće, ali ipak mi se čini da je tu u pitanju "rumunjski" lobi - avioni su prvi puta remontirani u Rumunjskoj, neki ljudi su (i tada) pospremili novce u džep, pa ih je smetalo kad je za drugi remont bila odabrana Ukrajina.

Postoji i alternativa, da se radi o medijskom pritisku na vladajuće strukture da čim prije odaberu nove avione. To se odgađa i odgađa...

A možda su i stvarno Ukrajinci krivi. Tko će ga znati.

Bilo kako bilo, danas praktički ne možeš remontirati ni Golfa jedinicu, a kamoli avion koji je još stariji. Bitno je samo da ovi ne padnu nikome na glavu.

Don Giovanni

pre 8 godina

Kako to "lažni" MIG-ovi?! Nisu original ruski, nego neka loša kineska kopija, pa još havarisani i sa vraćenom kilometražom?!

Ali, šta se mi smejemo Hrvatima, kad mi nemamo čak ni takve...

Petar

pre 8 godina

@Clay

Pa ne moze Hrvatska da tuzi drzavu Ukrajinu oko ovog posla. Moze da tuzi Remontni Zavod Odesa sa kojim je ugovor potpisan i koji je radio posao. A ako mislis da ce neki novac biti naplacen od te propale i bankrot firme, bolje razmisli ponovo.

Srki

pre 8 godina

Vidim ima ovdje mojih sunarodnjaka koji najavljuju nabavku novih zapadnih aviona, na žalost ovo ide ka gašenju ratnog zrakoplovstva u Hrvata jer očigledno nismo sposobni voditi tako ozbiljnu stvar ali ni Srbi se nebi trebali radovati jer to i njih čeka. Samo dok progledamo i mi i vi. To je ipak za ozbiljne države kojima čemo plačati nadzor neba.

артиљерац

pre 8 godina

@ Petar То у СФРЈ није могло да се деси јер смо сами ремонтовали
Миг-ове.Ваздуопловни ремонтни завод Змај,у Великој Горици(Загреб)и
Мома Станојловић,у Батајници.И наравно ремонтовали и другим,посебно
арапским државама.Мома Станојловић је пре 10-ак година ремонтовао
Миг 23 сиријског ваздухопловства,практично без техничке документациј

Achitwn

pre 8 godina

Kako je Hrvatska "smehotres" ako je najnormalnije potpisala ugovor za koji se od druge strane očekivalo da ga ispuni? Ako se ispostavi da je istina takva kako je opisano u članku, Ukrajincima slijedi teška međunarodna tužba u kojoj će Hrvatska na kraju vjerojatno proći puno bolje nego da je ovaj posao obavljen normalno.
(Clay, 21. mart 2016 20:37)

Bez obzira na to, hrvatska je morala da izvrsi orijemnu inspekciju, provera dokumentacije, serijski brojevi delova itd itd. Tako da je i dalje smehotres

Reporter

pre 8 godina

Al smo jadni i mi i oni.. Mig 21..avion predstavljen 1956 godine.. Pre 60 godina!
(dzoni, 21. mart 2016 21:29)

Nisu to ti avioni iz '56, ovo su novoremontovani avioni, čak su i brojevi novi. Novo vreme, novi sjaj i nova podvala. Pošteno. Znanje ima svoju cenu, a neznanje, još veću. Važno je da lete i da slete, a da su novoremontovani!

zgslavac

pre 8 godina

Ovo ko da su kupili avione na buvljaku, pa ti utrpali lošu makinu. Podsjeća me na klinjačke fore kad smo frend i ja posuđivali orginal audio kazete od drugih, pa bi odšerafili kazetu i vlasniku vratili kopiju u org. kutiji. A ovo se dogodi na međudržavnoj razini.

Kakva komedija. I mi i braća Ukrajinci, i sva post-socijalistička istočno-europska braća. Taj komunizam nije bio samo ekonomsko, već i etično, moralno, mentalitetno i kulturno propadanje. Posljedice ćemo imati još desetljećima.

Vitez

pre 8 godina

A sto to jutarnjem znace "lazni" Migovi? Kakvi su to? Svašta.

Uglavnom podrzavam ovakvo pisanje ako se radi o svojevrsnoj kampanji i prioremenju javnosti za kredit od nekih 2 mlrd€ za nove avione.

d

pre 8 godina

nije mi jasno kako je novopecenoj clanici NATO-a , Hrvatskoj, dozvoljeno da kupuje avione ruske proizvodnje, zar ne bi trebalo da im uvale remontovane f-16???

Clay

pre 8 godina

Kako je Hrvatska "smehotres" ako je najnormalnije potpisala ugovor za koji se od druge strane očekivalo da ga ispuni? Ako se ispostavi da je istina takva kako je opisano u članku, Ukrajincima slijedi teška međunarodna tužba u kojoj će Hrvatska na kraju vjerojatno proći puno bolje nego da je ovaj posao obavljen normalno.

ququ

pre 8 godina

Neko se cudi,kako to HRV kao nova clanica NATO sme ruske avione da kupuje? Pa nisu ruski,ukrajinski su(lol),tj Ukri ih "reparirali" pa
im uvalili!Ukrajina kao novi saveznik protiv Rusa ima neka prava no
vidimo,ladno ih izigra.Nije ni cudo,u haosu su.

@

pre 8 godina

@dzoni
Pa sta, ako je elektronika moderna, avion je sasvim dobar. Eto, Indija ima RV koje je medju 4-5 najboljih na svetu pa koriste modernizovane MiG-21. Recimo, F-16 je proizveden pre vise od 40 godina pa je i dalje glavni americki avion. Vazno je samo remontovati avione redovno i unapredjivati elektroniku.

Zoki

pre 8 godina

@ - Životni vek ("service life") MIG-21 je 2400 sati leta, Indija je pre desetak godina remontima uspela da dobije još 1000 sati. MIG-21 ne nudi "fly by wire", bez obzira na elektroniku. Životni vek F-16 je 8000 sati leta, remontima se produži na 10-12 hiljada. (Životni vek MIG-29 je 4000 sati.) Ako imaš 20 pilota koje treba održavati u letačkoj kondiciji, a npr. samo 4 aviona koji lete - svaki od ta 4 aviona bi trebao da leti 400 sati godišnje.

Zagorje do Munchena

pre 8 godina

Avioni su sive boje, prikazani UM je jedini u kvadratićima i nadimak mu je "kockica", njega najčešće šalju na aeromitinge i kao vođu na preletima kod raznih proslava. Budući da se radi o dvosjedu za obuku, nema radar i nije avion za borbu, shodno tome nije mu potrebno nikakvo "stapanje" s nabom/tlom. Evo i par fotografija s predstavljanja remontirane eskadrile: http://imgur.com/a/cXH5c Avioni su stari i loši, ali služe za airpolicing do, nadamo se, dolaska novih aviona. Postoje četiri kandidata za koje su nam poslane ponude: rabljeni F-16, rabljeni Jas-39 Gripen, rabljeni Mirage 2000 i novi Fa-50, vlada je spremna odvojiti 400 milijuna eura i pokušavamo dobiti što više za te novce. Odluka bi trebala biti donesena ove godine, najkasnije sljedeće.

LACIKA

pre 8 godina

Kakve mi Hrvati imamo avione vama ne treba S300 treba vam samo jedna velika praćka i u nju stavite maketu i ona dva akumulatora i pogodak je siguran naravno ako ovi naši uspiju doći do vas

Ja kola u Srbiji kupujem.

pre 8 godina

Aaa, vracana "kilometraza" na avionima, prekucan broj sasije (obicno 3 na 8), a u knjizici pecat ovlascenog servisa...sto mi ovo nesto poznato. Al zato jelkica u kokpitu super mirise.

Miloš

pre 8 godina

Nama je Putin dao akumulatore. Mi i Hrvati bi mogli skrpiti zajedno 3 cestita aviona. lol
(Loznicki vuk, 21. mart 2016 23:06)

Da bude jos tuznije mi smo kasnije nasli rezervne akumulatore u magacinu, dakle mi ni ne znamo sta uopste imamo.

Nenad

pre 8 godina

Hrvati su kraljevi sa komentarim :) Nisam se odavno ovako dobro smejao.Mada salu na stranu sve je ovo tuga,razni mesetari i olos celoj ex YU uvaljuju djubre a gradjani to masno placaju.Nasi verovatno imaju migove ali kao drvene makete,propast.

đenka

pre 8 godina

Ovo ko da su kupili avione na buvljaku, pa ti utrpali lošu makinu. Podsjeća me na klinjačke fore kad smo frend i ja posuđivali orginal audio kazete od drugih, pa bi odšerafili kazetu i vlasniku vratili kopiju u org. kutiji. A ovo se dogodi na međudržavnoj razini. 

Kakva komedija. I mi i braća Ukrajinci, i sva post-socijalistička istočno-europska braća. Taj komunizam nije bio samo ekonomsko, već i etično, moralno, mentalitetno i kulturno propadanje. Posljedice ćemo imati još desetljećima.
(zgslavac, 21. mart 2016 23:55)

Ne izvrći činjenice! Dok je bio komunizam, država je kupovala NOVE avione. Ovi što su kod Vas došli iz Nemačke, Kanade, Australije, njihova domaća "ekipa", e ti su doveli do toga da kupujete POLOVNE... Tako je slično i kod nas. A takođe, doneli su Vam i kulturu mita i korupcije, poluškolovanih domoljuba koji su ceo život funkcionisali tako. Moral, etika, poštenje su se raspali, kao i srednji obrazovani sloj stsnovništva zadnjih 30 godina. Tako da tu priču pričaj onima koji nisu živeli onda.

Hidrocefalus

pre 8 godina

(zgslavac, 21. mart 2016 23:55)

Kriv nam komunizam, kazes?

Pa u vreme tog naopakog komunizma smo imali vise aviona nego bundeswher. Sad molimo za akumulatore i kupujemo izraubovane osklopocije. U vreme tog komunizma bi neko debelo robijao za ovo sto se danas radi.

dzoni

pre 8 godina

zgslavac
MA da komunizam je kriv a za vreme tog komunizma imali 700 operativnih aviona.. I pored toga se gradilo na sve strane i živelo normalnim životom...isto važi i za Ukrajinu.

Doktor

pre 8 godina

@Balkane,Balkane moj...samo da Srbija tako ne prođe sa ona 4 remontovana i 6 novih MIG 29 aviona.
(Goran, 21. mart 2016 22:32)
Kojih bre 6 novih migova? Da li si ti realan to je Vučić obećao još dok je bio ministar vojni pred prošle izbore. Nema od toga nista a od remontovanih mig29 samo dve lete, ali nisu ni te dve u najboljem stanju pa je trenutno na dežurstvu par Mig-21 bis

Nenad

pre 8 godina

@zgslavac: To sto ti kazes: "Taj komunizam nije bio samo ekonomsko, već i etično, moralno, mentalitetno i kulturno propadanje. Posljedice ćemo imati još desetljećima" JE SVE OBRNUTO!!! Ovi svi narodi su jedino bili SLOBODNI, imali MORALNI, EKONOMSKI, I KULTURNI PROSPERITET ZA VREME JUGOSLAVIJE! Sada su samo kolonije sa urodjenicima.

Geronimo

pre 8 godina

A sta je to nama smesno,pa nasa glavna snaga su 3 aviona,jedva da imamo za dezurnu paru,oni ce se preko NATO-a vec snaci za neki program nabave aviona.Nama super galebovi i orlovi mogu sluziti samo za trenazne letove,nemaju ni radar ni protumere niti su sposobni za nocne akcije a od elektronike imaju svetlo i akumulator.Treba sve to prodat u staro gvozdje i kupiti par ispravnih helikoptera za drugo i nismo.

Džoni

pre 8 godina

Haha o cemu ti pricas prijatelju? Zasto bi se avion stapao s nebom? Da se kamuflira? Jesi ikad cuo za radar?
(Bif, 21. mart 2016 21:49)

Ne znam zašto ovakav komentar koji je dobio mnogo pluseva kada je čovek bio u pravu što se tiče boje i stapanja sa nebom! Radar postoji za rano otkrivanje letelice ali u slučaju vazdušne borbe (jer se ipak ovde radi o kakvom takvom lovcu kome je to prvobitna namena) radar dobro dođe ali je u bliskom okršaju veoma bitna i vizuelna uočljivost! Ovo su u novije vreme retke situacije jer se vazdušne bitke vode na mnogo većim daljinama ali može da se desi! Do duše ovo je ipak školski dvosed koji služi za obuku i parade pa tako da mu ova boja i nije hendikep!

Aramis

pre 8 godina

Netreba Hrvstskoj avioni kad su u NATO ali isto se desilo kad su Alžirci kupili Mig 29SMT iz Rusije ,primetili da su svi komponenti 15 godina stari pa su vratili avione i uzeli SU30.

Mudro, mudro.

pre 8 godina

Komsije, a sta ste se nadali kad ulazite u dil sa kvazi drzavom u kojoj vladaju bande? Sta bi vam tek ovi s Kosova ili Albanci uradili? Ocekujem da se pod pritiskom US. dogovorite i o kupovini starog egipatskog oruzja. Ipak zelim vam srecu.

stefan

pre 8 godina

xoce li narod balkana ustati protiv svega ovoga?!?! ilice da nastave dan nam prodaju razlike kad im zatreba a ljubav opet.kada zatreba?!

Minimax

pre 8 godina

Bre , hrvati su hteli da ustede ! Umesto da slede onu devizu : " nismo dovoljno bogati da bi kupovali jeftinu robu ." Ali , svako se bratimi sa slicnim ...

fdfsdf ghfghfh

pre 8 godina

Kako got ispalo, barem nije zataskavano, nakom 6mj se skuzilo sta je i istraga ide, rijesiti ce se.
Ovo je ionako bilo prijelano rijesenje do nabavke novih jer se u ovom trenutku nije imalo za nove.

RH ce dobiti od USA f-16 i nadzirat ce Sloveniju,BiH i Crnu Goru sa istima.

Marko, ZG

pre 8 godina

Drago mi je kad vidim da se svi smijemo na svoj racun. Vi na s300, a mi na ove avione. Uskoro cemo letit na metlama. Ajd bar oko necega da se slozimo.. :)
Htio bih ove svoje zanesenjake, sunarodnjake, koji mastaju o f16 da upozorim da je vojni budzet ove godine smanjen za 40 milijuna eura. Tu ne da nema za f16, nego nema ni za gorivo.
Ameri nama nude povoljno avione, ali mi nemamo novaca. 12 f16 sa kompletnom logistikom je Rumunjska platila 640 milijuna dolara. Logistika najvise kosta. Kada to jednom kupis, onda dalje avion kosta 15-20 milijuna po komadu. Nas budzet za vojsku je oko 400 milijuna eura.
Tako da ne sanjajte...

Hrvoje iz Zagreba

pre 8 godina

@Srki, I ja sam tvoj sunarodnjak, ali se apsolutno ne slažem. Hrvatskoj je, zbog siroke obale, u apsolutno vitalnom interesu da odrzava vlastitu kontrolu nad nebom. Stoga, ovo je prilika da se rijesimo "kanti" I ozbiljno razmotrimo jednu od ponuda koje su na stolu. Ameri su nam poklonili Kiowe, naci ce se I 20tak F-16. Eno imaju ih oko 1200 u Arizoni, na naftalinu I pod ceradom.

Manuel_Ferrara

pre 8 godina

Niko u regionu nema para za avione i zato je buducnost u zajednickim nabavkama. Iovako za par minuta prelete od Vardara do Triglava.

Clay

pre 8 godina

Kako je Hrvatska "smehotres" ako je najnormalnije potpisala ugovor za koji se od druge strane očekivalo da ga ispuni? Ako se ispostavi da je istina takva kako je opisano u članku, Ukrajincima slijedi teška međunarodna tužba u kojoj će Hrvatska na kraju vjerojatno proći puno bolje nego da je ovaj posao obavljen normalno.

Zagorje do Munchena

pre 8 godina

Avioni su sive boje, prikazani UM je jedini u kvadratićima i nadimak mu je "kockica", njega najčešće šalju na aeromitinge i kao vođu na preletima kod raznih proslava. Budući da se radi o dvosjedu za obuku, nema radar i nije avion za borbu, shodno tome nije mu potrebno nikakvo "stapanje" s nabom/tlom. Evo i par fotografija s predstavljanja remontirane eskadrile: http://imgur.com/a/cXH5c Avioni su stari i loši, ali služe za airpolicing do, nadamo se, dolaska novih aviona. Postoje četiri kandidata za koje su nam poslane ponude: rabljeni F-16, rabljeni Jas-39 Gripen, rabljeni Mirage 2000 i novi Fa-50, vlada je spremna odvojiti 400 milijuna eura i pokušavamo dobiti što više za te novce. Odluka bi trebala biti donesena ove godine, najkasnije sljedeće.

zgslavac

pre 8 godina

Ovo ko da su kupili avione na buvljaku, pa ti utrpali lošu makinu. Podsjeća me na klinjačke fore kad smo frend i ja posuđivali orginal audio kazete od drugih, pa bi odšerafili kazetu i vlasniku vratili kopiju u org. kutiji. A ovo se dogodi na međudržavnoj razini.

Kakva komedija. I mi i braća Ukrajinci, i sva post-socijalistička istočno-europska braća. Taj komunizam nije bio samo ekonomsko, već i etično, moralno, mentalitetno i kulturno propadanje. Posljedice ćemo imati još desetljećima.

Petar

pre 8 godina

Nismo mentalno dorasli ideji o Jugoslaviji a svi smo mi u stvari jedan isti narod ( i Srbi i Hrvati i muslimani u Bosni).
Jel moze neko da zamisli, da se to desi onoj velikoj Jugoslaviji? Naravno da nije moglo posto je bila sila i respektovana u svetu a danas od Slovenije do Makedonije ne zna se koja drzava je veca banana drzava.

Don Giovanni

pre 8 godina

Kako to "lažni" MIG-ovi?! Nisu original ruski, nego neka loša kineska kopija, pa još havarisani i sa vraćenom kilometražom?!

Ali, šta se mi smejemo Hrvatima, kad mi nemamo čak ni takve...

d

pre 8 godina

nije mi jasno kako je novopecenoj clanici NATO-a , Hrvatskoj, dozvoljeno da kupuje avione ruske proizvodnje, zar ne bi trebalo da im uvale remontovane f-16???

Vitez

pre 8 godina

A sto to jutarnjem znace "lazni" Migovi? Kakvi su to? Svašta.

Uglavnom podrzavam ovakvo pisanje ako se radi o svojevrsnoj kampanji i prioremenju javnosti za kredit od nekih 2 mlrd€ za nove avione.

Zg

pre 8 godina

Sve je moguće, ali ipak mi se čini da je tu u pitanju "rumunjski" lobi - avioni su prvi puta remontirani u Rumunjskoj, neki ljudi su (i tada) pospremili novce u džep, pa ih je smetalo kad je za drugi remont bila odabrana Ukrajina.

Postoji i alternativa, da se radi o medijskom pritisku na vladajuće strukture da čim prije odaberu nove avione. To se odgađa i odgađa...

A možda su i stvarno Ukrajinci krivi. Tko će ga znati.

Bilo kako bilo, danas praktički ne možeš remontirati ni Golfa jedinicu, a kamoli avion koji je još stariji. Bitno je samo da ovi ne padnu nikome na glavu.

DDD

pre 8 godina

Kako je Hrvatska "smehotres" ako je najnormalnije potpisala ugovor za koji se od druge strane očekivalo da ga ispuni? Ako se ispostavi da je istina takva kako je opisano u članku, Ukrajincima slijedi teška međunarodna tužba u kojoj će Hrvatska na kraju vjerojatno proći puno bolje nego da je ovaj posao obavljen normalno.
(Clay, 21. mart 2016 20:37)

Ti zaista mislis da je ovo uradjeno samo s jedne strane? Kod ovakvih poslova se kontrola vrsi jos pre isporuke, a uz neispravnu dokumentaciju avioni ne bi ni bili primljeni u Hrvatskoj. Balkanska korupcija srela Ukrajinsku (SSSR i Jugoslovenska skola poslovanja na delu).

Srki

pre 8 godina

Vidim ima ovdje mojih sunarodnjaka koji najavljuju nabavku novih zapadnih aviona, na žalost ovo ide ka gašenju ratnog zrakoplovstva u Hrvata jer očigledno nismo sposobni voditi tako ozbiljnu stvar ali ni Srbi se nebi trebali radovati jer to i njih čeka. Samo dok progledamo i mi i vi. To je ipak za ozbiljne države kojima čemo plačati nadzor neba.

Achitwn

pre 8 godina

Kako je Hrvatska "smehotres" ako je najnormalnije potpisala ugovor za koji se od druge strane očekivalo da ga ispuni? Ako se ispostavi da je istina takva kako je opisano u članku, Ukrajincima slijedi teška međunarodna tužba u kojoj će Hrvatska na kraju vjerojatno proći puno bolje nego da je ovaj posao obavljen normalno.
(Clay, 21. mart 2016 20:37)

Bez obzira na to, hrvatska je morala da izvrsi orijemnu inspekciju, provera dokumentacije, serijski brojevi delova itd itd. Tako da je i dalje smehotres

ququ

pre 8 godina

Neko se cudi,kako to HRV kao nova clanica NATO sme ruske avione da kupuje? Pa nisu ruski,ukrajinski su(lol),tj Ukri ih "reparirali" pa
im uvalili!Ukrajina kao novi saveznik protiv Rusa ima neka prava no
vidimo,ladno ih izigra.Nije ni cudo,u haosu su.

Zoki

pre 8 godina

@ - Životni vek ("service life") MIG-21 je 2400 sati leta, Indija je pre desetak godina remontima uspela da dobije još 1000 sati. MIG-21 ne nudi "fly by wire", bez obzira na elektroniku. Životni vek F-16 je 8000 sati leta, remontima se produži na 10-12 hiljada. (Životni vek MIG-29 je 4000 sati.) Ako imaš 20 pilota koje treba održavati u letačkoj kondiciji, a npr. samo 4 aviona koji lete - svaki od ta 4 aviona bi trebao da leti 400 sati godišnje.

Zg

pre 8 godina

Cekaj jel ovo stvarno ovako obojeno ili je photoshop?
(klikbajt., 21. mart 2016 20:47)

To je "kockica", školski dvosjed, kupljen od Poljske 2002, dobio ovu boju u Rumunjskoj 2003.

Nakon ukrajinskog remonta 2012. otpala kabina u letu :)

Petar

pre 8 godina

@Clay

Pa ne moze Hrvatska da tuzi drzavu Ukrajinu oko ovog posla. Moze da tuzi Remontni Zavod Odesa sa kojim je ugovor potpisan i koji je radio posao. A ako mislis da ce neki novac biti naplacen od te propale i bankrot firme, bolje razmisli ponovo.

@

pre 8 godina

@dzoni
Pa sta, ako je elektronika moderna, avion je sasvim dobar. Eto, Indija ima RV koje je medju 4-5 najboljih na svetu pa koriste modernizovane MiG-21. Recimo, F-16 je proizveden pre vise od 40 godina pa je i dalje glavni americki avion. Vazno je samo remontovati avione redovno i unapredjivati elektroniku.

fdfsdf ghfghfh

pre 8 godina

Kako got ispalo, barem nije zataskavano, nakom 6mj se skuzilo sta je i istraga ide, rijesiti ce se.
Ovo je ionako bilo prijelano rijesenje do nabavke novih jer se u ovom trenutku nije imalo za nove.

RH ce dobiti od USA f-16 i nadzirat ce Sloveniju,BiH i Crnu Goru sa istima.

đenka

pre 8 godina

Ovo ko da su kupili avione na buvljaku, pa ti utrpali lošu makinu. Podsjeća me na klinjačke fore kad smo frend i ja posuđivali orginal audio kazete od drugih, pa bi odšerafili kazetu i vlasniku vratili kopiju u org. kutiji. A ovo se dogodi na međudržavnoj razini. 

Kakva komedija. I mi i braća Ukrajinci, i sva post-socijalistička istočno-europska braća. Taj komunizam nije bio samo ekonomsko, već i etično, moralno, mentalitetno i kulturno propadanje. Posljedice ćemo imati još desetljećima.
(zgslavac, 21. mart 2016 23:55)

Ne izvrći činjenice! Dok je bio komunizam, država je kupovala NOVE avione. Ovi što su kod Vas došli iz Nemačke, Kanade, Australije, njihova domaća "ekipa", e ti su doveli do toga da kupujete POLOVNE... Tako je slično i kod nas. A takođe, doneli su Vam i kulturu mita i korupcije, poluškolovanih domoljuba koji su ceo život funkcionisali tako. Moral, etika, poštenje su se raspali, kao i srednji obrazovani sloj stsnovništva zadnjih 30 godina. Tako da tu priču pričaj onima koji nisu živeli onda.

Reporter

pre 8 godina

Al smo jadni i mi i oni.. Mig 21..avion predstavljen 1956 godine.. Pre 60 godina!
(dzoni, 21. mart 2016 21:29)

Nisu to ti avioni iz '56, ovo su novoremontovani avioni, čak su i brojevi novi. Novo vreme, novi sjaj i nova podvala. Pošteno. Znanje ima svoju cenu, a neznanje, još veću. Važno je da lete i da slete, a da su novoremontovani!

артиљерац

pre 8 godina

@ Petar То у СФРЈ није могло да се деси јер смо сами ремонтовали
Миг-ове.Ваздуопловни ремонтни завод Змај,у Великој Горици(Загреб)и
Мома Станојловић,у Батајници.И наравно ремонтовали и другим,посебно
арапским државама.Мома Станојловић је пре 10-ак година ремонтовао
Миг 23 сиријског ваздухопловства,практично без техничке документациј

Manuel_Ferrara

pre 8 godina

Niko u regionu nema para za avione i zato je buducnost u zajednickim nabavkama. Iovako za par minuta prelete od Vardara do Triglava.

Nenad

pre 8 godina

@zgslavac: To sto ti kazes: "Taj komunizam nije bio samo ekonomsko, već i etično, moralno, mentalitetno i kulturno propadanje. Posljedice ćemo imati još desetljećima" JE SVE OBRNUTO!!! Ovi svi narodi su jedino bili SLOBODNI, imali MORALNI, EKONOMSKI, I KULTURNI PROSPERITET ZA VREME JUGOSLAVIJE! Sada su samo kolonije sa urodjenicima.

Hidrocefalus

pre 8 godina

(zgslavac, 21. mart 2016 23:55)

Kriv nam komunizam, kazes?

Pa u vreme tog naopakog komunizma smo imali vise aviona nego bundeswher. Sad molimo za akumulatore i kupujemo izraubovane osklopocije. U vreme tog komunizma bi neko debelo robijao za ovo sto se danas radi.

Mudro, mudro.

pre 8 godina

Komsije, a sta ste se nadali kad ulazite u dil sa kvazi drzavom u kojoj vladaju bande? Sta bi vam tek ovi s Kosova ili Albanci uradili? Ocekujem da se pod pritiskom US. dogovorite i o kupovini starog egipatskog oruzja. Ipak zelim vam srecu.

Aramis

pre 8 godina

Netreba Hrvstskoj avioni kad su u NATO ali isto se desilo kad su Alžirci kupili Mig 29SMT iz Rusije ,primetili da su svi komponenti 15 godina stari pa su vratili avione i uzeli SU30.

Geronimo

pre 8 godina

A sta je to nama smesno,pa nasa glavna snaga su 3 aviona,jedva da imamo za dezurnu paru,oni ce se preko NATO-a vec snaci za neki program nabave aviona.Nama super galebovi i orlovi mogu sluziti samo za trenazne letove,nemaju ni radar ni protumere niti su sposobni za nocne akcije a od elektronike imaju svetlo i akumulator.Treba sve to prodat u staro gvozdje i kupiti par ispravnih helikoptera za drugo i nismo.

Hrvoje iz Zagreba

pre 8 godina

@Srki, I ja sam tvoj sunarodnjak, ali se apsolutno ne slažem. Hrvatskoj je, zbog siroke obale, u apsolutno vitalnom interesu da odrzava vlastitu kontrolu nad nebom. Stoga, ovo je prilika da se rijesimo "kanti" I ozbiljno razmotrimo jednu od ponuda koje su na stolu. Ameri su nam poklonili Kiowe, naci ce se I 20tak F-16. Eno imaju ih oko 1200 u Arizoni, na naftalinu I pod ceradom.

dzoni

pre 8 godina

zgslavac
MA da komunizam je kriv a za vreme tog komunizma imali 700 operativnih aviona.. I pored toga se gradilo na sve strane i živelo normalnim životom...isto važi i za Ukrajinu.

LACIKA

pre 8 godina

Kakve mi Hrvati imamo avione vama ne treba S300 treba vam samo jedna velika praćka i u nju stavite maketu i ona dva akumulatora i pogodak je siguran naravno ako ovi naši uspiju doći do vas

Marko, ZG

pre 8 godina

Drago mi je kad vidim da se svi smijemo na svoj racun. Vi na s300, a mi na ove avione. Uskoro cemo letit na metlama. Ajd bar oko necega da se slozimo.. :)
Htio bih ove svoje zanesenjake, sunarodnjake, koji mastaju o f16 da upozorim da je vojni budzet ove godine smanjen za 40 milijuna eura. Tu ne da nema za f16, nego nema ni za gorivo.
Ameri nama nude povoljno avione, ali mi nemamo novaca. 12 f16 sa kompletnom logistikom je Rumunjska platila 640 milijuna dolara. Logistika najvise kosta. Kada to jednom kupis, onda dalje avion kosta 15-20 milijuna po komadu. Nas budzet za vojsku je oko 400 milijuna eura.
Tako da ne sanjajte...

stefan

pre 8 godina

xoce li narod balkana ustati protiv svega ovoga?!?! ilice da nastave dan nam prodaju razlike kad im zatreba a ljubav opet.kada zatreba?!

Nenad

pre 8 godina

Hrvati su kraljevi sa komentarim :) Nisam se odavno ovako dobro smejao.Mada salu na stranu sve je ovo tuga,razni mesetari i olos celoj ex YU uvaljuju djubre a gradjani to masno placaju.Nasi verovatno imaju migove ali kao drvene makete,propast.

Džoni

pre 8 godina

Haha o cemu ti pricas prijatelju? Zasto bi se avion stapao s nebom? Da se kamuflira? Jesi ikad cuo za radar?
(Bif, 21. mart 2016 21:49)

Ne znam zašto ovakav komentar koji je dobio mnogo pluseva kada je čovek bio u pravu što se tiče boje i stapanja sa nebom! Radar postoji za rano otkrivanje letelice ali u slučaju vazdušne borbe (jer se ipak ovde radi o kakvom takvom lovcu kome je to prvobitna namena) radar dobro dođe ali je u bliskom okršaju veoma bitna i vizuelna uočljivost! Ovo su u novije vreme retke situacije jer se vazdušne bitke vode na mnogo većim daljinama ali može da se desi! Do duše ovo je ipak školski dvosed koji služi za obuku i parade pa tako da mu ova boja i nije hendikep!

Minimax

pre 8 godina

Bre , hrvati su hteli da ustede ! Umesto da slede onu devizu : " nismo dovoljno bogati da bi kupovali jeftinu robu ." Ali , svako se bratimi sa slicnim ...

Doktor

pre 8 godina

@Balkane,Balkane moj...samo da Srbija tako ne prođe sa ona 4 remontovana i 6 novih MIG 29 aviona.
(Goran, 21. mart 2016 22:32)
Kojih bre 6 novih migova? Da li si ti realan to je Vučić obećao još dok je bio ministar vojni pred prošle izbore. Nema od toga nista a od remontovanih mig29 samo dve lete, ali nisu ni te dve u najboljem stanju pa je trenutno na dežurstvu par Mig-21 bis

Miloš

pre 8 godina

Nama je Putin dao akumulatore. Mi i Hrvati bi mogli skrpiti zajedno 3 cestita aviona. lol
(Loznicki vuk, 21. mart 2016 23:06)

Da bude jos tuznije mi smo kasnije nasli rezervne akumulatore u magacinu, dakle mi ni ne znamo sta uopste imamo.

Ja kola u Srbiji kupujem.

pre 8 godina

Aaa, vracana "kilometraza" na avionima, prekucan broj sasije (obicno 3 na 8), a u knjizici pecat ovlascenog servisa...sto mi ovo nesto poznato. Al zato jelkica u kokpitu super mirise.