Ponedeljak, 21.03.2016.

12:45

NS: Učenici terali đaka da pije urin i tukli ga

Učenik šestog razreda OŠ "Branko Radičević" Ž. J. pretučen je kaišem u školskom toaletu, a drugi učenici su ga terali da pije urin, navodi portal 021.

Izvor: B92

NS: Uèenici terali ðaka da pije urin i tukli ga IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

64 Komentari

Sortiraj po:

Nastavnik

pre 8 godina

Čini mi se da treba preispitati čitavo društvo: Da li slabije od sebe treba omalovažavati, ugnjetavati ili poštovati i uvažavati? I to u raznim situacijama prema slabijima u svakom pogledu: fizički, finansijski, obrazovno, položajem... Deca su slika i prilika odraslih.

Ante Guzic

pre 8 godina

Uzas
Krenu sa zivotinjama u najranijoj dobi. Kasnije krenu na vrsnjake. Ako zarati svane im jer nekaznjeno rade isto nad civilima. A tek pljacka, cijeli svijet je njihov, napreduju u svom zanatu jer osim benzinskih postaja prosiruje im se podrucje djelovanja. Zalosno, sramota, pa neka neko kaze da ne treba zatvor za maloljetnike i da ovakvi imaju nekakva prava i zastitu?! Sretno s njima kad odrastu

Pravna država NE SME da bude simulakrum

pre 8 godina

Ako je tužilaštvo pokrenulo krivični postupak (a kakav bi drugi, za zlostavljanje i mučenje), onda bi najbolje bilo da se škola, inspektori i ministarstvo suzdrže od bilo kakvog internog "saslušavanja", "presuđivanja" i "disciplinovanja", već samo da suspenduju optužene učenike do okončanja tužilačko-sudske procedure, a nakon toga da postupe u skladu sa sudskom presudom. Jer, dupliranje ingerencija, najčešće, dovodi do zamagljivanja, zataškavanja i izvrdavanja zakonskih odredbi.

Ukoliko, pak, tužilaštvo i sud nisu u stanju da dosledno i striktno primene zakon, onda - džaba nam sve. Sledeća "školska" vest ovakve vrste uključivaće, nažalost i smrtni ishod ili trajni invaliditet.

BaneBGD

pre 8 godina

Ovo se lako resava. Roditelji nasilnika u zatvor, nasilnici na psihijatriju ....Direktor skole i razredni doticnih otkazi momentalni

John

pre 8 godina

`da li ce ko u ovoj provinciji uvesti strozije zakone ,da mi je znati.
(elmin, 21. mart 2016 13:27)

Već sam i samom sebi dosadio koliko ponavljam da nije stvar u zakonu, već u njegovoj primeni. Čak i dobar zakon može da upropasti i učini nedelotvornim loša interpretacija (tj. primena), ali i obrnuto, i iz lošeg zakona (loše napisanog) se može ponešto dobro izvući pod uslovom da ima ko, i da taj neko zna i hoće.
Obaška što nije stvar samo u zakonu. Zakon je poslednja linija odbrane da se neko natera da nešto učini ili ne učini. On je tu ako sve ostalo zakaže.
Ovde je mantra postalo, između ostalog, "Nije u mojoj/našoj nadležnosti" ili "Nema to veze sa mnom". Takav pristup se neće i ne može promeniti samo prostim donošenjem zakona.

Madhva (Hare Krišna)o

pre 8 godina

Kada ovako nešto izađe na videlo logično je da ljudi pričaju o kaznama za nasilnike i krivce. Ipak hajde da se suočimo sa zmijskom glavom tog problema, a to su degradirani skandalozni TV program i promovisanje idiotskih vrednosti. Toliko malo edukativnih i plemenitih stvari. Roditelji robuju na poslovima i sami često pogubljeni, dok deca pomućenog razuma sama sklapaju sistem vrednosti na osnovu ludog sveta koji im se predstavlja.

Laca

pre 8 godina

`da li ce ko u ovoj provinciji uvesti strozije zakone ,da mi je znati.
(elmin, 21. mart 2016 13:27)

Neće.
Ovo je kratak i jasan odovor i tebi i svima ovde koji se iščuđavaju "šta radi direktor", "šta rade nastavnici", "šta radi društvo" itd. Shvatite, narode, svima su ruke potpuno vezane, a naročito školi. Moj drugar, nastavnik, je pre neku godinu suspendovan, jer je potegao za uvo dvojicu koji su tukli jednog učenika. Ta dvojica su dobila "ukor", a nastavnik suspenziju, umalo i otakz. Čovek je postupio jedino kako je mogao, da li neko misli da je trebalo "da razgovara" sa ovom dvojicom nasilnika, kako nalaže zakon? Ni direktori ne mogu ništa da učine. Što se tiče vlasti, u njih se najmanje možete nadati, sve što ćemo dobiti je još koji zakon koji će štititi maloletnike i koji će odraslima vezati ruke i onemogućiti da, ako ne mogu da vaspitaju nasilnike onako kako treba (nasiljem), ono bar zaštite žrtve nasilja. Jel mislite da je slučajno što od 2000. na ovamo imamo gomilu na brzinu donesenih zakona koji svi idu u istom smeru ("ljudska prava", "prava deteta")? Jel mislite da nam je sad bolje, da su deca zdravija i srećnija otkad je nastavnicima zabranjeno da ih vaspitavaju? Uskoro će i roditeljima biti zabranjeno, i sve ide k tome. A vi se i dalje obraćajte vlastima da vas zaštite, a oni će vas "zaštititi" kao i do sada.

Aleksandar

pre 8 godina

I mene je u osnovnoj školi grupica siledžija maltretirala na dnevnoj bazi godinama... Danas, 30 godina kasnije, oni od njih koji nisu u zatvoru il' dva metra pod zemljom me molećivo gledaju na pumpi da im dam neki bakšiš što su od života naučili jedino da brišu šoferke i drže 'pištolj'.

Ne bih se nikada s njima menjao, bez obzira šta sam preživeo u osnovnoj školi dok su oni bili 'gore' a ja 'dole. Sve se okreće...

Marko

pre 8 godina

Pa u Krusevcu su devojke,srednjoskolke tukle svoju vrsnjakinju,dok su drugi ucenici snimali telefonima,smejali se i navijali.Sta ocekovati od muskaraca?Sva njihova imena sa slikama objaviti u novinama,vestima...,pa ce drugi koji pomisljaju na tako nesto razmisliti.Ova zemlja je postala "Farma".

Sofronije

pre 8 godina

Ovo nije deciji nestasluk, ovo su vec poremecena deca, ciji roditelji verovatno i sami agresivni ili podsticu agresiju kod svoje dece ili ih sopstvena deca malo zanimaju.

veselyfan24

pre 8 godina

Hahahaha, pa tinejdzerima (onim od 16-17 godina) se za pljacke, teske telesne povrede i pokusaje ubistva izricu "pojacane vaspitne mere" - dakle apsolutno nikakva kazna. Nije ti ovo Amerika sine, vec Srbistan
(fala ti bas me dobro nasmeja, 21. mart 2016 15:01)
Majstore, upravo je to poenta. Takvim "kaznama" se salje poruka da je prihvatljivo to sto rade, da se cak i podstice. Mislis da bi nam drzavom setali Misici, Bogdanovi, Prelici i ostali kriminalci da se za svako delo slicno njihovim lezalo deset plus godina? Ali hej, bolje da zivimo u Srbistanu nego u Americi. Zato smo tu gde smo.

lux

pre 8 godina

Za takve nasilnike i njihove roditelje najveca kazna bi bila da moraju dva puta nedeljno da idu kod psihijatra da sat vremena razgovaraju i da psihijatar to svd uredno pise i izvestava sud... ako se ne pojave, sledi privodjenje od strane policije pa izricanje ozbiljnije mere... da se nauce sta je red... nikakve batine i novcane kazne nisu efikasne kao BLAM da idu kod psihijatra po nalogu suda... svi cela porodica...

Risto

pre 8 godina

@ "Ko su im roditelji? Da li novinari mogu nesto o tome da saznaju/napisu? Citaocima bi bilo zanimljivo,cisto socioloski....
(mima bg, 21. mart 2016 16:12)"
Znaju novinari, zna i policija ali KODEKS novinara Srbije im de dozvoljava da se mešaju u sudsko procesuiranje... nažalost,verovatno nećemo saznati ni posle sudske odluke ili pak odluke nastavnog veća škole u kojoj se desilo maltretiranje učenika.

andreas kisser

pre 8 godina

Sve si u pravu, osim za poredjenje sa inostranstvom. Od njih smo to i uvezli. Da se ne lazemo, socijalizam je imao 101 manu, ali ovakvo bahato ponasanje, retko kome bi palo na pamet, a kamoli da tako nesto uradi. Znali su svi da ih ceka ostra reakcija policije nezavisnod toga koliko pocinilac ima godina. Sada vlada anarhija izazvana laznom pricom o ljudskim pravima. Sustina kapitalizma je da onaj ko ima silu i ko ima pare moze da radi sta hoce. Ako zavrsi na sudu, platice skupog advokata i izbavice se. Kod nas ne mora uvek da se plati dobar advokat. Nekada je dovoljno platiti sudiju. Samo budala moze da hvali takav sistem.
(Beograd, 21. mart 2016 16:33)

ovakvog ponasanja je u srpskim skolama bilo oduvek i svi pravite jako veliku gresku mistifikujuci 'stara dobra vremena'. kao istoricar znam odlicno da je problem vrsackog nasilja bio izuzetno prisutan u nasem drustvu recimo i u medjuratnom periodu. mada se o tome kod nas jos uvek malo zna jer se kolege istoricari u srbiji vise bave dokazivanjem da je nedic bio patriota, a ljotic valjda lekar crvenog krsta. takodje postoji i tuzna tendencija u nasem narodu, koja se takodje lose manifestuje u nasoj istoriografiji, da se svaki problem u drustvu precutkuje. ovako surovog ponasanja od strane grupe skolskih mangupa prema klincu koji se uzme na zub je itakako bilo, i to mnogo, u vreme kada sam ja isao u skolu 80ih. samo tada nije bilo mobilnih da se sve snima. tvoje vidjenje kapitalizma tek ne vredi komentarisati, glupost na kub!

goran

pre 8 godina

tri godine sam trpeo maltretiranje u srednjoj.. niko nije hteo da pomogne.. zalio sam se profesorima, direktoru, razrednoj.. niko nista.. a profesori hoce vece plate?? ja bi im dao svima otakz, jer tolerisu nasilje.. i to na sopstvenom casu!

mima bg

pre 8 godina

Ako su maloletne siledzije zasticene zakonom,pa su im navedeni samo inicijali,njihovi RODITELJI nisu maletni,a po zakonu su moralno i materijalno ODGOVORNI za svoju decu dok ne napune 18 godina...

Ko su im roditelji? Da li novinari mogu nesto o tome da saznaju/napisu? Citaocima bi bilo zanimljivo,cisto socioloski....

shimano

pre 8 godina

Nije mi jasno zašto se ne zabrani nošenje-korišćenje mobilnih telefona u školama? Naravno da to ne bi sprečilo incidente, ali bi ih u velikoj meri umanjilo, deca kao deca, imaju mob telefon pa smišljaju koješta na bi li bili "popularni" i "interesantni". Neko kaže da je to uskraćibanje prava deteta, ma nemoj. Ako se već ugledamo na civilizovane zemlje, i pozivamo na kojekakva prava, pogledajmo na primer fabrike u tim zemljama gde je itekako zabranjeno korišćenje mob telefona. Znam, neko će reći da tako "kontoliše" dete i uvek "zna" gde je. U moje vreme telefoni nisu bili ni u najavi da postoje pa nismo postali delinkventi, postoji mnogo pametnih načina za kontrolu dece, mobilni je samo izgovor iskompleksiranih roditelja da bi se pokazali kako su u mogućnosti da detetu priušte telefon od par stotina evra. Bilo kako bilo, roditelji snose krivicu.

Deni Krejn

pre 8 godina

(MisterNo, 21. mart 2016 16:10)

Previše kompleksno pitanje (posebno što nisam nadležan) ali da probam ukratko:
1. Krivična odgovornost - ako su mlađi od 14 - zaboravi, ne može im niko ništa. Ako su stariji (a ovi jesu ako su osmi razred) onda može, ali ne mnogo toga, niti je to efikasno. Npr. izrekne im se mera "pojačanog nadzora roditelja". I šta onda? Ništa. Da ne razglabam, maloletnici su po našem zakonu zaštićeni kao pande. Potrebno je da nekog ili ubiju ili skoro ubiju da bi ih zatvorili.
2. Odgovornost roditelja. Roditelji ne mogu krivično da odgovaraju za ono što deca urade. Ali su po zakonu odgovorni za štetu koju pričini njihovo dete. E, tu postaje komplikovano:
- odgovaraju roditelji (po džepu) za štetu koju pričini dete osim ako dokažu da je šteta nastala bez njihove krivice
- ako je dete pod nadzorom škole, odgovaraće škola, osim ako dokažu da su nadzor vršili kako treba ili da bi se to dogodilo sve i da su pažljivo nadzirali
- čak i onda roditelji mogu da odgovaraju ako je šteta nastala usled lošeg vaspitanja, rđavih primera ili navika koje su detetu roditelji dali, ali onaj koji to tvrdi to mora i da dokaže.
Videti Zakon o obligacionim odnosima, član 165 i dalje.

Sve u svemu: papazjanija. Škola će da tvrdi "nije do nas", roditelji će da kažu "Ne znamo mi ništa bio je u školi".
I 'ajd' sad budi pametan...
Ja bih najrađe kaznio i jedne i druge, al' ne može.

Hoću 158 pluseva botova

pre 8 godina

Uvesti kamere i u kabine toaleta, a direktora i profesore koji su ovo prećutkivali kazniti zatvorom za primer drugima!

дејан

pre 8 godina

То и јесте проблем што се силеџије удружују ,а жртве не,па два лоша убише Милоша.Морају деца,нажалост,и о томе да размисле кад нема ко да их заштити.

mene nije imao ko da zastiti

pre 8 godina

nasilja i maltretiranja je oduvek bilo medju decom, ali mi nije jasno cemu sluzi video nadzor?
Zasto ni jedna odrasla osoba nije reagovala? Gde je obezbedjenje u skoli?

Vuk menja samo dlaku ...

pre 8 godina

Za decu koja su sklona nasilju kao ova cetvorica i njihova "drugarica" koja je snimala to nasilje je jedino resenje izbacivanje iz skole i nastava preko interneta ako zele uopste da zavrse osnovnu skolu. Prebace li se u neku drugu skolu, nastavice po starom.

2016

pre 8 godina

Kako direktor nema pojma sta se događa? Odmah ga smeniti. Gde su dezurni nastavnici na odmorima? Da li piju kafu ili treba svaki ugao da kontrolisu u skoli! Naravno da su skolsi wc pod kontrolom! Koliko dete treba da bude zaplaseno da roditeljima ne isprica sta mu se događa? Apelujem na roditelje da svaki dan pricaju sa svojom decom o skoli. Bez obzira na obaveze, deca su nam najvaznija i traze paznju. Ne daj Boze , da je neko mojoj deci tako nesto uradio, pa nema te sile koja bi me sprecila da krivca kaznim! Pre svega treba roditelje prozvati javno....na stub srama ih staviti! Kako se deca vaspitavaju? Ili bolje receno , deca su ogledalo roditelja. U svakom slucaju sramota za sve....skolu,profesore, direktora, pedagoga i roditelje! I sto je najgore, to he svakodnevna pojava u svim skolama, manje ili vise!

lux

pre 8 godina

da se pod hitno uvede sudska mera obavezne posete: pshijatru, bracnom i porodicnom savetniku sa metom pracenja stanja u periodu ne kracem od godinu dana i izvestajem sudu o napretku u vladanju nasilnika...

vj

pre 8 godina

Jezivo... Kuda ide ovaj svet...ovo je strasno ...Jadno to dete kakvu torturu je prozivljavalo od bahatih tatinih i maminih sinova...tuga....Deca u popravne skole,domove -roditelji zatvor...

Beograd

pre 8 godina

U Srbiji su normalna deca uvek tesko prolazila u skolama. Bitange koje godinama maltretiraju decu nikad ne budu kaznjeni a kamoli izbaceni iz skole. Ajde sto te maltretiraju u skoli nego i van skole kad te sretnu. Bolesna sredina. Pitate se zasto mladi idu van...
(Washington, 21. mart 2016 15:57)

Sve si u pravu, osim za poredjenje sa inostranstvom. Od njih smo to i uvezli. Da se ne lazemo, socijalizam je imao 101 manu, ali ovakvo bahato ponasanje, retko kome bi palo na pamet, a kamoli da tako nesto uradi. Znali su svi da ih ceka ostra reakcija policije nezavisnod toga koliko pocinilac ima godina. Sada vlada anarhija izazvana laznom pricom o ljudskim pravima. Sustina kapitalizma je da onaj ko ima silu i ko ima pare moze da radi sta hoce. Ako zavrsi na sudu, platice skupog advokata i izbavice se. Kod nas ne mora uvek da se plati dobar advokat. Nekada je dovoljno platiti sudiju. Samo budala moze da hvali takav sistem.

dokle

pre 8 godina

Zajedno ih sa roditeljima predstaviti javno i postideti...mozda upali. I tako svakog malog siledziju, plus kazna, naravno. Ali to javno sramocenje bi, mislim, kod dece stvorilo stid jer oni to rade da bi se dokazali pred drugovima, a ovako bi dobili suprotno.

Bageri

pre 8 godina

@Washington
Kad sam ja devedesetih godina pohadjao osnovnu skolu u Sapcu, i te kako su izbacivali problematicne i skole(tj. prbacivali su ih u neku osnovnu skolu pri Radnickom Univerzitetu).
Zabrana izbacivanja je uvedena posle 2000-e, otprilike u isto vreme kad je uvedena i veronauka.

Milosh

pre 8 godina

Kaznjeni umanjenjem ocena iz vladanja?! Da li se ovaj covek sali!? Pa ovde treba policija da proveri i roditelje te dece i da pokrene opseznu akciju obaveznog posecivanja psihijatra svih clanova porodice i konstantno obavestavanje o kretanju svih clanova. Svako ne postovanje te odluke odmah zatvor/dom za maloletnike, a roditeljima novcane kazne za sve. Da je to ranije, znalo se kako se takva deca prevaspitavaju. I ranije je bilo mangupa, ali ovog tipa nikada.

fala ti bas me dobro nasmeja

pre 8 godina

Osuda sluzi za primer drugima, da razmisle pre nego sto urade slicno. Popravni do punoletstva, pa jos par godina robije. Ako ne moze odmah u zatvor.
(veselyfan24, 21. mart 2016 13:57)
Hahahaha, pa tinejdzerima (onim od 16-17 godina) se za pljacke, teske telesne povrede i pokusaje ubistva izricu "pojacane vaspitne mere" - dakle apsolutno nikakva kazna. Nije ti ovo Amerika sine, vec Srbistan

sramota drzave

pre 8 godina

I maloletnici moraju snositi odgovornost, jednako kao odrasli! Na prinudni rad u rudnik! A roditelje kazniti da placaju zlostavljanom detetu odstetu do punoletstva!

Washington

pre 8 godina

U Srbiji su normalna deca uvek tesko prolazila u skolama. Bitange koje godinama maltretiraju decu nikad ne budu kaznjeni a kamoli izbaceni iz skole. Ajde sto te maltretiraju u skoli nego i van skole kad te sretnu. Bolesna sredina. Pitate se zasto mladi idu van...

Adriano_Galliani

pre 8 godina

sta ce od tih dripaca biti za koju godinu???
(ministar sa megatrenda, 21. mart 2016 13:31)

Ubacice se u politiku, zavrsise privatni fax i nastavice samo bahato!
(Nemanja, 21. mart 2016 13:53)


Kamo srece. Imam, nazalost, iskustva sa takvima, ne bas ovako brutalno. Zavrse uglavnom u zatvoru, ali ne pre nego sto zagorcaju zivot mnogima - otimanje, reketiranje, prebijanje i ubijanje E sad, oni sto prezive sve ovo, e ti upisuju decu na privatne fakultete. Moras da se dokazes!

Vladislava

pre 8 godina

Skole i direktori se uvek trude da se takve situacije zataskaju. Bila sam clan Saveta roditelja u jednoj beogradskoj osnovnoj skoli godinama i uvek sam slusala izgovore - mi tu nista ne mozemo, zakon nam ne dozvoljava, prijavili smo Centru za socijalni rad i dalje nista ne mozemo. Zakon je los ali ni direktori ne cine nista. Nov zakon bi trebalo doneti sto pre, ali mi idemo iz jedne predizborne kampanje u sledecu, a ovim se niko ne bavi. Njihova deca idu u provatne skole.

Novus

pre 8 godina

Sve je to "uvezano" i ne rešava se pojedinacno. Direktori u nekim skolama jednostavno ne žele da ih ne reizaberu i tako da im je bolje da "ne talasaju" Ako se dođje do porodice tu se može uleteti u osinje gnezdo jer su to često politički "jake" porodice koje ne vole kritiku. Socijalni radnici kao reprezent države imaju moć koju ima i država. A o ranim programima prevencije koji bi sve aspekte povezao da ne govorim. Svedski model koji su pre 50 godina svedjani uzimali od nas ovde nije bilo moguće sprovesti. Tako da će nasilja biti do daljeg!

Dexterijus

pre 8 godina

Posto niko u skoli nije znao sta se desava, onda lepo svima otkaz. A posto maloletnike nekaznjavaju, onda lepo odrati kozu s ledja roditeljima, po bar 100000e,pa nek se cesu posle, kad nevaspitavaju decu ili nereaguju na njihovo zlostavljanje druge dece....

drzavni posao

pre 8 godina

@ministar sa megatrenda

Monstrumi su vec sad.
To je zato sto skola nema prava da preduzme bilo kakve ozbiljne mere.
Ovi monstrumi su za popravno vaspitnu ustanovu zatvorenog tipa.
Nemoj neko da mi prica da je potrebno mnogo razgovora i da sankcija nece imati smisla.
Realno, poslao bi ih u neki klub gde se treniraju borilacke vestine. Da budu sparing partneri. Kao popravno-vaspitnu meru. I tamo ima batina ali sve je pod strucnom kontrolom i bezbedno je. Ali ipak boli.

Milica

pre 8 godina

Najbolja popravna mera za ove momke bi bila da ciste taj isti WC u kome su zlostavljali decaka, a tetkica da nadgleda. Tako ponizeni doziveli bi ono ponizenje koje je doziveo zlostavljani decak. A devojcica koja he to sve snimila treba da im se pridruzi. Treba mnogo vise raditi sa decom u OS po pitanju nasilja.

Dr Mancic

pre 8 godina

Isterati direktora i najmanje cetvrtinu nastavnika, da vidite posle kako ce znati sta da rade sa decom u skoli. Roditelje na sud i otsluzenje kazne zatvorom .To je najdelotvorniji lek .

Mr. Realno

pre 8 godina

Ne smem ni da pomislim kako bih reagovao da se tako nešto mom detetu desi.
Roditelji nasilnika su omanuli u potpunosti, škola je zakazala dok država stoji kao magare sa strane i nemo posmatra. Zakoni se iz korena moraju promeniti.

marko

pre 8 godina

Ukoliko vec nisu, prvo postaju deo neke "navijacke" grupe, potom se dokazuju u drustvu ovakvim i slicnim delima, a potom pocnu i da zaradjuju i odradjuju i vece poslove. Naravno u odredjenom trenutku i drzava pocne da uvidja da ima koristi od ovakvih i na kraju postanu biznismeni. Što se tiče Aleksinog zakona, kao prvo on državi nije potreban, kao drugo i da postoji bio bi primenjivan minimalno i selektivno i to u situacijama gde se omladina ne istakne dovoljno u akcijama poput ove.

lejla

pre 8 godina

Samo što sam pročitala pismo mame malog Alekse koji se ubio, jer nije mogao više da trpi zlostavljanje u školi od strane dece. I vidi sada ovo! Katastrofa!!! Ja ne znam šta reći na ovo.

Kirito

pre 8 godina

sta ce od tih dripaca biti za koju godinu???
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ministar sa megatrenda, 21. mart 2016 13:31)

Isto to sto ti stoji u potpisu.

Nemanja

pre 8 godina

sta ce od tih dripaca biti za koju godinu???
(ministar sa megatrenda, 21. mart 2016 13:31)

Ubacice se u politiku, zavrsise privatni fax i nastavice samo bahato!

veselyfan24

pre 8 godina

Osuda sluzi za primer drugima, da razmisle pre nego sto urade slicno. Popravni do punoletstva, pa jos par godina robije. Ako ne moze odmah u zatvor.

Nemanja

pre 8 godina

sta ce od tih dripaca biti za koju godinu???
(ministar sa megatrenda, 21. mart 2016 13:31)

Ubacice se u politiku, zavrsise privatni fax i nastavice samo bahato!

Kirito

pre 8 godina

sta ce od tih dripaca biti za koju godinu???
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ministar sa megatrenda, 21. mart 2016 13:31)

Isto to sto ti stoji u potpisu.

veselyfan24

pre 8 godina

Osuda sluzi za primer drugima, da razmisle pre nego sto urade slicno. Popravni do punoletstva, pa jos par godina robije. Ako ne moze odmah u zatvor.

lejla

pre 8 godina

Samo što sam pročitala pismo mame malog Alekse koji se ubio, jer nije mogao više da trpi zlostavljanje u školi od strane dece. I vidi sada ovo! Katastrofa!!! Ja ne znam šta reći na ovo.

marko

pre 8 godina

Ukoliko vec nisu, prvo postaju deo neke "navijacke" grupe, potom se dokazuju u drustvu ovakvim i slicnim delima, a potom pocnu i da zaradjuju i odradjuju i vece poslove. Naravno u odredjenom trenutku i drzava pocne da uvidja da ima koristi od ovakvih i na kraju postanu biznismeni. Što se tiče Aleksinog zakona, kao prvo on državi nije potreban, kao drugo i da postoji bio bi primenjivan minimalno i selektivno i to u situacijama gde se omladina ne istakne dovoljno u akcijama poput ove.

Washington

pre 8 godina

U Srbiji su normalna deca uvek tesko prolazila u skolama. Bitange koje godinama maltretiraju decu nikad ne budu kaznjeni a kamoli izbaceni iz skole. Ajde sto te maltretiraju u skoli nego i van skole kad te sretnu. Bolesna sredina. Pitate se zasto mladi idu van...

Milica

pre 8 godina

Najbolja popravna mera za ove momke bi bila da ciste taj isti WC u kome su zlostavljali decaka, a tetkica da nadgleda. Tako ponizeni doziveli bi ono ponizenje koje je doziveo zlostavljani decak. A devojcica koja he to sve snimila treba da im se pridruzi. Treba mnogo vise raditi sa decom u OS po pitanju nasilja.

Milosh

pre 8 godina

Kaznjeni umanjenjem ocena iz vladanja?! Da li se ovaj covek sali!? Pa ovde treba policija da proveri i roditelje te dece i da pokrene opseznu akciju obaveznog posecivanja psihijatra svih clanova porodice i konstantno obavestavanje o kretanju svih clanova. Svako ne postovanje te odluke odmah zatvor/dom za maloletnike, a roditeljima novcane kazne za sve. Da je to ranije, znalo se kako se takva deca prevaspitavaju. I ranije je bilo mangupa, ali ovog tipa nikada.

mima bg

pre 8 godina

Ako su maloletne siledzije zasticene zakonom,pa su im navedeni samo inicijali,njihovi RODITELJI nisu maletni,a po zakonu su moralno i materijalno ODGOVORNI za svoju decu dok ne napune 18 godina...

Ko su im roditelji? Da li novinari mogu nesto o tome da saznaju/napisu? Citaocima bi bilo zanimljivo,cisto socioloski....

Dexterijus

pre 8 godina

Posto niko u skoli nije znao sta se desava, onda lepo svima otkaz. A posto maloletnike nekaznjavaju, onda lepo odrati kozu s ledja roditeljima, po bar 100000e,pa nek se cesu posle, kad nevaspitavaju decu ili nereaguju na njihovo zlostavljanje druge dece....

Dr Mancic

pre 8 godina

Isterati direktora i najmanje cetvrtinu nastavnika, da vidite posle kako ce znati sta da rade sa decom u skoli. Roditelje na sud i otsluzenje kazne zatvorom .To je najdelotvorniji lek .

Sofronije

pre 8 godina

Ovo nije deciji nestasluk, ovo su vec poremecena deca, ciji roditelji verovatno i sami agresivni ili podsticu agresiju kod svoje dece ili ih sopstvena deca malo zanimaju.

Vladislava

pre 8 godina

Skole i direktori se uvek trude da se takve situacije zataskaju. Bila sam clan Saveta roditelja u jednoj beogradskoj osnovnoj skoli godinama i uvek sam slusala izgovore - mi tu nista ne mozemo, zakon nam ne dozvoljava, prijavili smo Centru za socijalni rad i dalje nista ne mozemo. Zakon je los ali ni direktori ne cine nista. Nov zakon bi trebalo doneti sto pre, ali mi idemo iz jedne predizborne kampanje u sledecu, a ovim se niko ne bavi. Njihova deca idu u provatne skole.

mene nije imao ko da zastiti

pre 8 godina

nasilja i maltretiranja je oduvek bilo medju decom, ali mi nije jasno cemu sluzi video nadzor?
Zasto ni jedna odrasla osoba nije reagovala? Gde je obezbedjenje u skoli?

goran

pre 8 godina

tri godine sam trpeo maltretiranje u srednjoj.. niko nije hteo da pomogne.. zalio sam se profesorima, direktoru, razrednoj.. niko nista.. a profesori hoce vece plate?? ja bi im dao svima otakz, jer tolerisu nasilje.. i to na sopstvenom casu!

дејан

pre 8 godina

То и јесте проблем што се силеџије удружују ,а жртве не,па два лоша убише Милоша.Морају деца,нажалост,и о томе да размисле кад нема ко да их заштити.

Adriano_Galliani

pre 8 godina

sta ce od tih dripaca biti za koju godinu???
(ministar sa megatrenda, 21. mart 2016 13:31)

Ubacice se u politiku, zavrsise privatni fax i nastavice samo bahato!
(Nemanja, 21. mart 2016 13:53)


Kamo srece. Imam, nazalost, iskustva sa takvima, ne bas ovako brutalno. Zavrse uglavnom u zatvoru, ali ne pre nego sto zagorcaju zivot mnogima - otimanje, reketiranje, prebijanje i ubijanje E sad, oni sto prezive sve ovo, e ti upisuju decu na privatne fakultete. Moras da se dokazes!

drzavni posao

pre 8 godina

@ministar sa megatrenda

Monstrumi su vec sad.
To je zato sto skola nema prava da preduzme bilo kakve ozbiljne mere.
Ovi monstrumi su za popravno vaspitnu ustanovu zatvorenog tipa.
Nemoj neko da mi prica da je potrebno mnogo razgovora i da sankcija nece imati smisla.
Realno, poslao bi ih u neki klub gde se treniraju borilacke vestine. Da budu sparing partneri. Kao popravno-vaspitnu meru. I tamo ima batina ali sve je pod strucnom kontrolom i bezbedno je. Ali ipak boli.

Mr. Realno

pre 8 godina

Ne smem ni da pomislim kako bih reagovao da se tako nešto mom detetu desi.
Roditelji nasilnika su omanuli u potpunosti, škola je zakazala dok država stoji kao magare sa strane i nemo posmatra. Zakoni se iz korena moraju promeniti.

Bageri

pre 8 godina

@Washington
Kad sam ja devedesetih godina pohadjao osnovnu skolu u Sapcu, i te kako su izbacivali problematicne i skole(tj. prbacivali su ih u neku osnovnu skolu pri Radnickom Univerzitetu).
Zabrana izbacivanja je uvedena posle 2000-e, otprilike u isto vreme kad je uvedena i veronauka.

Hoću 158 pluseva botova

pre 8 godina

Uvesti kamere i u kabine toaleta, a direktora i profesore koji su ovo prećutkivali kazniti zatvorom za primer drugima!

Aleksandar

pre 8 godina

I mene je u osnovnoj školi grupica siledžija maltretirala na dnevnoj bazi godinama... Danas, 30 godina kasnije, oni od njih koji nisu u zatvoru il' dva metra pod zemljom me molećivo gledaju na pumpi da im dam neki bakšiš što su od života naučili jedino da brišu šoferke i drže 'pištolj'.

Ne bih se nikada s njima menjao, bez obzira šta sam preživeo u osnovnoj školi dok su oni bili 'gore' a ja 'dole. Sve se okreće...

sramota drzave

pre 8 godina

I maloletnici moraju snositi odgovornost, jednako kao odrasli! Na prinudni rad u rudnik! A roditelje kazniti da placaju zlostavljanom detetu odstetu do punoletstva!

fala ti bas me dobro nasmeja

pre 8 godina

Osuda sluzi za primer drugima, da razmisle pre nego sto urade slicno. Popravni do punoletstva, pa jos par godina robije. Ako ne moze odmah u zatvor.
(veselyfan24, 21. mart 2016 13:57)
Hahahaha, pa tinejdzerima (onim od 16-17 godina) se za pljacke, teske telesne povrede i pokusaje ubistva izricu "pojacane vaspitne mere" - dakle apsolutno nikakva kazna. Nije ti ovo Amerika sine, vec Srbistan

2016

pre 8 godina

Kako direktor nema pojma sta se događa? Odmah ga smeniti. Gde su dezurni nastavnici na odmorima? Da li piju kafu ili treba svaki ugao da kontrolisu u skoli! Naravno da su skolsi wc pod kontrolom! Koliko dete treba da bude zaplaseno da roditeljima ne isprica sta mu se događa? Apelujem na roditelje da svaki dan pricaju sa svojom decom o skoli. Bez obzira na obaveze, deca su nam najvaznija i traze paznju. Ne daj Boze , da je neko mojoj deci tako nesto uradio, pa nema te sile koja bi me sprecila da krivca kaznim! Pre svega treba roditelje prozvati javno....na stub srama ih staviti! Kako se deca vaspitavaju? Ili bolje receno , deca su ogledalo roditelja. U svakom slucaju sramota za sve....skolu,profesore, direktora, pedagoga i roditelje! I sto je najgore, to he svakodnevna pojava u svim skolama, manje ili vise!

Marko

pre 8 godina

Pa u Krusevcu su devojke,srednjoskolke tukle svoju vrsnjakinju,dok su drugi ucenici snimali telefonima,smejali se i navijali.Sta ocekovati od muskaraca?Sva njihova imena sa slikama objaviti u novinama,vestima...,pa ce drugi koji pomisljaju na tako nesto razmisliti.Ova zemlja je postala "Farma".

lux

pre 8 godina

Za takve nasilnike i njihove roditelje najveca kazna bi bila da moraju dva puta nedeljno da idu kod psihijatra da sat vremena razgovaraju i da psihijatar to svd uredno pise i izvestava sud... ako se ne pojave, sledi privodjenje od strane policije pa izricanje ozbiljnije mere... da se nauce sta je red... nikakve batine i novcane kazne nisu efikasne kao BLAM da idu kod psihijatra po nalogu suda... svi cela porodica...

veselyfan24

pre 8 godina

Hahahaha, pa tinejdzerima (onim od 16-17 godina) se za pljacke, teske telesne povrede i pokusaje ubistva izricu "pojacane vaspitne mere" - dakle apsolutno nikakva kazna. Nije ti ovo Amerika sine, vec Srbistan
(fala ti bas me dobro nasmeja, 21. mart 2016 15:01)
Majstore, upravo je to poenta. Takvim "kaznama" se salje poruka da je prihvatljivo to sto rade, da se cak i podstice. Mislis da bi nam drzavom setali Misici, Bogdanovi, Prelici i ostali kriminalci da se za svako delo slicno njihovim lezalo deset plus godina? Ali hej, bolje da zivimo u Srbistanu nego u Americi. Zato smo tu gde smo.

Laca

pre 8 godina

`da li ce ko u ovoj provinciji uvesti strozije zakone ,da mi je znati.
(elmin, 21. mart 2016 13:27)

Neće.
Ovo je kratak i jasan odovor i tebi i svima ovde koji se iščuđavaju "šta radi direktor", "šta rade nastavnici", "šta radi društvo" itd. Shvatite, narode, svima su ruke potpuno vezane, a naročito školi. Moj drugar, nastavnik, je pre neku godinu suspendovan, jer je potegao za uvo dvojicu koji su tukli jednog učenika. Ta dvojica su dobila "ukor", a nastavnik suspenziju, umalo i otakz. Čovek je postupio jedino kako je mogao, da li neko misli da je trebalo "da razgovara" sa ovom dvojicom nasilnika, kako nalaže zakon? Ni direktori ne mogu ništa da učine. Što se tiče vlasti, u njih se najmanje možete nadati, sve što ćemo dobiti je još koji zakon koji će štititi maloletnike i koji će odraslima vezati ruke i onemogućiti da, ako ne mogu da vaspitaju nasilnike onako kako treba (nasiljem), ono bar zaštite žrtve nasilja. Jel mislite da je slučajno što od 2000. na ovamo imamo gomilu na brzinu donesenih zakona koji svi idu u istom smeru ("ljudska prava", "prava deteta")? Jel mislite da nam je sad bolje, da su deca zdravija i srećnija otkad je nastavnicima zabranjeno da ih vaspitavaju? Uskoro će i roditeljima biti zabranjeno, i sve ide k tome. A vi se i dalje obraćajte vlastima da vas zaštite, a oni će vas "zaštititi" kao i do sada.

dokle

pre 8 godina

Zajedno ih sa roditeljima predstaviti javno i postideti...mozda upali. I tako svakog malog siledziju, plus kazna, naravno. Ali to javno sramocenje bi, mislim, kod dece stvorilo stid jer oni to rade da bi se dokazali pred drugovima, a ovako bi dobili suprotno.

Vuk menja samo dlaku ...

pre 8 godina

Za decu koja su sklona nasilju kao ova cetvorica i njihova "drugarica" koja je snimala to nasilje je jedino resenje izbacivanje iz skole i nastava preko interneta ako zele uopste da zavrse osnovnu skolu. Prebace li se u neku drugu skolu, nastavice po starom.

Deni Krejn

pre 8 godina

(MisterNo, 21. mart 2016 16:10)

Previše kompleksno pitanje (posebno što nisam nadležan) ali da probam ukratko:
1. Krivična odgovornost - ako su mlađi od 14 - zaboravi, ne može im niko ništa. Ako su stariji (a ovi jesu ako su osmi razred) onda može, ali ne mnogo toga, niti je to efikasno. Npr. izrekne im se mera "pojačanog nadzora roditelja". I šta onda? Ništa. Da ne razglabam, maloletnici su po našem zakonu zaštićeni kao pande. Potrebno je da nekog ili ubiju ili skoro ubiju da bi ih zatvorili.
2. Odgovornost roditelja. Roditelji ne mogu krivično da odgovaraju za ono što deca urade. Ali su po zakonu odgovorni za štetu koju pričini njihovo dete. E, tu postaje komplikovano:
- odgovaraju roditelji (po džepu) za štetu koju pričini dete osim ako dokažu da je šteta nastala bez njihove krivice
- ako je dete pod nadzorom škole, odgovaraće škola, osim ako dokažu da su nadzor vršili kako treba ili da bi se to dogodilo sve i da su pažljivo nadzirali
- čak i onda roditelji mogu da odgovaraju ako je šteta nastala usled lošeg vaspitanja, rđavih primera ili navika koje su detetu roditelji dali, ali onaj koji to tvrdi to mora i da dokaže.
Videti Zakon o obligacionim odnosima, član 165 i dalje.

Sve u svemu: papazjanija. Škola će da tvrdi "nije do nas", roditelji će da kažu "Ne znamo mi ništa bio je u školi".
I 'ajd' sad budi pametan...
Ja bih najrađe kaznio i jedne i druge, al' ne može.

andreas kisser

pre 8 godina

Sve si u pravu, osim za poredjenje sa inostranstvom. Od njih smo to i uvezli. Da se ne lazemo, socijalizam je imao 101 manu, ali ovakvo bahato ponasanje, retko kome bi palo na pamet, a kamoli da tako nesto uradi. Znali su svi da ih ceka ostra reakcija policije nezavisnod toga koliko pocinilac ima godina. Sada vlada anarhija izazvana laznom pricom o ljudskim pravima. Sustina kapitalizma je da onaj ko ima silu i ko ima pare moze da radi sta hoce. Ako zavrsi na sudu, platice skupog advokata i izbavice se. Kod nas ne mora uvek da se plati dobar advokat. Nekada je dovoljno platiti sudiju. Samo budala moze da hvali takav sistem.
(Beograd, 21. mart 2016 16:33)

ovakvog ponasanja je u srpskim skolama bilo oduvek i svi pravite jako veliku gresku mistifikujuci 'stara dobra vremena'. kao istoricar znam odlicno da je problem vrsackog nasilja bio izuzetno prisutan u nasem drustvu recimo i u medjuratnom periodu. mada se o tome kod nas jos uvek malo zna jer se kolege istoricari u srbiji vise bave dokazivanjem da je nedic bio patriota, a ljotic valjda lekar crvenog krsta. takodje postoji i tuzna tendencija u nasem narodu, koja se takodje lose manifestuje u nasoj istoriografiji, da se svaki problem u drustvu precutkuje. ovako surovog ponasanja od strane grupe skolskih mangupa prema klincu koji se uzme na zub je itakako bilo, i to mnogo, u vreme kada sam ja isao u skolu 80ih. samo tada nije bilo mobilnih da se sve snima. tvoje vidjenje kapitalizma tek ne vredi komentarisati, glupost na kub!

Novus

pre 8 godina

Sve je to "uvezano" i ne rešava se pojedinacno. Direktori u nekim skolama jednostavno ne žele da ih ne reizaberu i tako da im je bolje da "ne talasaju" Ako se dođje do porodice tu se može uleteti u osinje gnezdo jer su to često politički "jake" porodice koje ne vole kritiku. Socijalni radnici kao reprezent države imaju moć koju ima i država. A o ranim programima prevencije koji bi sve aspekte povezao da ne govorim. Svedski model koji su pre 50 godina svedjani uzimali od nas ovde nije bilo moguće sprovesti. Tako da će nasilja biti do daljeg!

vj

pre 8 godina

Jezivo... Kuda ide ovaj svet...ovo je strasno ...Jadno to dete kakvu torturu je prozivljavalo od bahatih tatinih i maminih sinova...tuga....Deca u popravne skole,domove -roditelji zatvor...

Beograd

pre 8 godina

U Srbiji su normalna deca uvek tesko prolazila u skolama. Bitange koje godinama maltretiraju decu nikad ne budu kaznjeni a kamoli izbaceni iz skole. Ajde sto te maltretiraju u skoli nego i van skole kad te sretnu. Bolesna sredina. Pitate se zasto mladi idu van...
(Washington, 21. mart 2016 15:57)

Sve si u pravu, osim za poredjenje sa inostranstvom. Od njih smo to i uvezli. Da se ne lazemo, socijalizam je imao 101 manu, ali ovakvo bahato ponasanje, retko kome bi palo na pamet, a kamoli da tako nesto uradi. Znali su svi da ih ceka ostra reakcija policije nezavisnod toga koliko pocinilac ima godina. Sada vlada anarhija izazvana laznom pricom o ljudskim pravima. Sustina kapitalizma je da onaj ko ima silu i ko ima pare moze da radi sta hoce. Ako zavrsi na sudu, platice skupog advokata i izbavice se. Kod nas ne mora uvek da se plati dobar advokat. Nekada je dovoljno platiti sudiju. Samo budala moze da hvali takav sistem.

lux

pre 8 godina

da se pod hitno uvede sudska mera obavezne posete: pshijatru, bracnom i porodicnom savetniku sa metom pracenja stanja u periodu ne kracem od godinu dana i izvestajem sudu o napretku u vladanju nasilnika...

shimano

pre 8 godina

Nije mi jasno zašto se ne zabrani nošenje-korišćenje mobilnih telefona u školama? Naravno da to ne bi sprečilo incidente, ali bi ih u velikoj meri umanjilo, deca kao deca, imaju mob telefon pa smišljaju koješta na bi li bili "popularni" i "interesantni". Neko kaže da je to uskraćibanje prava deteta, ma nemoj. Ako se već ugledamo na civilizovane zemlje, i pozivamo na kojekakva prava, pogledajmo na primer fabrike u tim zemljama gde je itekako zabranjeno korišćenje mob telefona. Znam, neko će reći da tako "kontoliše" dete i uvek "zna" gde je. U moje vreme telefoni nisu bili ni u najavi da postoje pa nismo postali delinkventi, postoji mnogo pametnih načina za kontrolu dece, mobilni je samo izgovor iskompleksiranih roditelja da bi se pokazali kako su u mogućnosti da detetu priušte telefon od par stotina evra. Bilo kako bilo, roditelji snose krivicu.

Madhva (Hare Krišna)o

pre 8 godina

Kada ovako nešto izađe na videlo logično je da ljudi pričaju o kaznama za nasilnike i krivce. Ipak hajde da se suočimo sa zmijskom glavom tog problema, a to su degradirani skandalozni TV program i promovisanje idiotskih vrednosti. Toliko malo edukativnih i plemenitih stvari. Roditelji robuju na poslovima i sami često pogubljeni, dok deca pomućenog razuma sama sklapaju sistem vrednosti na osnovu ludog sveta koji im se predstavlja.

Risto

pre 8 godina

@ "Ko su im roditelji? Da li novinari mogu nesto o tome da saznaju/napisu? Citaocima bi bilo zanimljivo,cisto socioloski....
(mima bg, 21. mart 2016 16:12)"
Znaju novinari, zna i policija ali KODEKS novinara Srbije im de dozvoljava da se mešaju u sudsko procesuiranje... nažalost,verovatno nećemo saznati ni posle sudske odluke ili pak odluke nastavnog veća škole u kojoj se desilo maltretiranje učenika.

BaneBGD

pre 8 godina

Ovo se lako resava. Roditelji nasilnika u zatvor, nasilnici na psihijatriju ....Direktor skole i razredni doticnih otkazi momentalni

Pravna država NE SME da bude simulakrum

pre 8 godina

Ako je tužilaštvo pokrenulo krivični postupak (a kakav bi drugi, za zlostavljanje i mučenje), onda bi najbolje bilo da se škola, inspektori i ministarstvo suzdrže od bilo kakvog internog "saslušavanja", "presuđivanja" i "disciplinovanja", već samo da suspenduju optužene učenike do okončanja tužilačko-sudske procedure, a nakon toga da postupe u skladu sa sudskom presudom. Jer, dupliranje ingerencija, najčešće, dovodi do zamagljivanja, zataškavanja i izvrdavanja zakonskih odredbi.

Ukoliko, pak, tužilaštvo i sud nisu u stanju da dosledno i striktno primene zakon, onda - džaba nam sve. Sledeća "školska" vest ovakve vrste uključivaće, nažalost i smrtni ishod ili trajni invaliditet.

John

pre 8 godina

`da li ce ko u ovoj provinciji uvesti strozije zakone ,da mi je znati.
(elmin, 21. mart 2016 13:27)

Već sam i samom sebi dosadio koliko ponavljam da nije stvar u zakonu, već u njegovoj primeni. Čak i dobar zakon može da upropasti i učini nedelotvornim loša interpretacija (tj. primena), ali i obrnuto, i iz lošeg zakona (loše napisanog) se može ponešto dobro izvući pod uslovom da ima ko, i da taj neko zna i hoće.
Obaška što nije stvar samo u zakonu. Zakon je poslednja linija odbrane da se neko natera da nešto učini ili ne učini. On je tu ako sve ostalo zakaže.
Ovde je mantra postalo, između ostalog, "Nije u mojoj/našoj nadležnosti" ili "Nema to veze sa mnom". Takav pristup se neće i ne može promeniti samo prostim donošenjem zakona.

Nastavnik

pre 8 godina

Čini mi se da treba preispitati čitavo društvo: Da li slabije od sebe treba omalovažavati, ugnjetavati ili poštovati i uvažavati? I to u raznim situacijama prema slabijima u svakom pogledu: fizički, finansijski, obrazovno, položajem... Deca su slika i prilika odraslih.

Ante Guzic

pre 8 godina

Uzas
Krenu sa zivotinjama u najranijoj dobi. Kasnije krenu na vrsnjake. Ako zarati svane im jer nekaznjeno rade isto nad civilima. A tek pljacka, cijeli svijet je njihov, napreduju u svom zanatu jer osim benzinskih postaja prosiruje im se podrucje djelovanja. Zalosno, sramota, pa neka neko kaze da ne treba zatvor za maloljetnike i da ovakvi imaju nekakva prava i zastitu?! Sretno s njima kad odrastu

Beograd

pre 8 godina

U Srbiji su normalna deca uvek tesko prolazila u skolama. Bitange koje godinama maltretiraju decu nikad ne budu kaznjeni a kamoli izbaceni iz skole. Ajde sto te maltretiraju u skoli nego i van skole kad te sretnu. Bolesna sredina. Pitate se zasto mladi idu van...
(Washington, 21. mart 2016 15:57)

Sve si u pravu, osim za poredjenje sa inostranstvom. Od njih smo to i uvezli. Da se ne lazemo, socijalizam je imao 101 manu, ali ovakvo bahato ponasanje, retko kome bi palo na pamet, a kamoli da tako nesto uradi. Znali su svi da ih ceka ostra reakcija policije nezavisnod toga koliko pocinilac ima godina. Sada vlada anarhija izazvana laznom pricom o ljudskim pravima. Sustina kapitalizma je da onaj ko ima silu i ko ima pare moze da radi sta hoce. Ako zavrsi na sudu, platice skupog advokata i izbavice se. Kod nas ne mora uvek da se plati dobar advokat. Nekada je dovoljno platiti sudiju. Samo budala moze da hvali takav sistem.

andreas kisser

pre 8 godina

Sve si u pravu, osim za poredjenje sa inostranstvom. Od njih smo to i uvezli. Da se ne lazemo, socijalizam je imao 101 manu, ali ovakvo bahato ponasanje, retko kome bi palo na pamet, a kamoli da tako nesto uradi. Znali su svi da ih ceka ostra reakcija policije nezavisnod toga koliko pocinilac ima godina. Sada vlada anarhija izazvana laznom pricom o ljudskim pravima. Sustina kapitalizma je da onaj ko ima silu i ko ima pare moze da radi sta hoce. Ako zavrsi na sudu, platice skupog advokata i izbavice se. Kod nas ne mora uvek da se plati dobar advokat. Nekada je dovoljno platiti sudiju. Samo budala moze da hvali takav sistem.
(Beograd, 21. mart 2016 16:33)

ovakvog ponasanja je u srpskim skolama bilo oduvek i svi pravite jako veliku gresku mistifikujuci 'stara dobra vremena'. kao istoricar znam odlicno da je problem vrsackog nasilja bio izuzetno prisutan u nasem drustvu recimo i u medjuratnom periodu. mada se o tome kod nas jos uvek malo zna jer se kolege istoricari u srbiji vise bave dokazivanjem da je nedic bio patriota, a ljotic valjda lekar crvenog krsta. takodje postoji i tuzna tendencija u nasem narodu, koja se takodje lose manifestuje u nasoj istoriografiji, da se svaki problem u drustvu precutkuje. ovako surovog ponasanja od strane grupe skolskih mangupa prema klincu koji se uzme na zub je itakako bilo, i to mnogo, u vreme kada sam ja isao u skolu 80ih. samo tada nije bilo mobilnih da se sve snima. tvoje vidjenje kapitalizma tek ne vredi komentarisati, glupost na kub!

Hoću 158 pluseva botova

pre 8 godina

Uvesti kamere i u kabine toaleta, a direktora i profesore koji su ovo prećutkivali kazniti zatvorom za primer drugima!

Kirito

pre 8 godina

sta ce od tih dripaca biti za koju godinu???
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ministar sa megatrenda, 21. mart 2016 13:31)

Isto to sto ti stoji u potpisu.

Dr Mancic

pre 8 godina

Isterati direktora i najmanje cetvrtinu nastavnika, da vidite posle kako ce znati sta da rade sa decom u skoli. Roditelje na sud i otsluzenje kazne zatvorom .To je najdelotvorniji lek .

Nemanja

pre 8 godina

sta ce od tih dripaca biti za koju godinu???
(ministar sa megatrenda, 21. mart 2016 13:31)

Ubacice se u politiku, zavrsise privatni fax i nastavice samo bahato!

goran

pre 8 godina

tri godine sam trpeo maltretiranje u srednjoj.. niko nije hteo da pomogne.. zalio sam se profesorima, direktoru, razrednoj.. niko nista.. a profesori hoce vece plate?? ja bi im dao svima otakz, jer tolerisu nasilje.. i to na sopstvenom casu!

marko

pre 8 godina

Ukoliko vec nisu, prvo postaju deo neke "navijacke" grupe, potom se dokazuju u drustvu ovakvim i slicnim delima, a potom pocnu i da zaradjuju i odradjuju i vece poslove. Naravno u odredjenom trenutku i drzava pocne da uvidja da ima koristi od ovakvih i na kraju postanu biznismeni. Što se tiče Aleksinog zakona, kao prvo on državi nije potreban, kao drugo i da postoji bio bi primenjivan minimalno i selektivno i to u situacijama gde se omladina ne istakne dovoljno u akcijama poput ove.

shimano

pre 8 godina

Nije mi jasno zašto se ne zabrani nošenje-korišćenje mobilnih telefona u školama? Naravno da to ne bi sprečilo incidente, ali bi ih u velikoj meri umanjilo, deca kao deca, imaju mob telefon pa smišljaju koješta na bi li bili "popularni" i "interesantni". Neko kaže da je to uskraćibanje prava deteta, ma nemoj. Ako se već ugledamo na civilizovane zemlje, i pozivamo na kojekakva prava, pogledajmo na primer fabrike u tim zemljama gde je itekako zabranjeno korišćenje mob telefona. Znam, neko će reći da tako "kontoliše" dete i uvek "zna" gde je. U moje vreme telefoni nisu bili ni u najavi da postoje pa nismo postali delinkventi, postoji mnogo pametnih načina za kontrolu dece, mobilni je samo izgovor iskompleksiranih roditelja da bi se pokazali kako su u mogućnosti da detetu priušte telefon od par stotina evra. Bilo kako bilo, roditelji snose krivicu.

Madhva (Hare Krišna)o

pre 8 godina

Kada ovako nešto izađe na videlo logično je da ljudi pričaju o kaznama za nasilnike i krivce. Ipak hajde da se suočimo sa zmijskom glavom tog problema, a to su degradirani skandalozni TV program i promovisanje idiotskih vrednosti. Toliko malo edukativnih i plemenitih stvari. Roditelji robuju na poslovima i sami često pogubljeni, dok deca pomućenog razuma sama sklapaju sistem vrednosti na osnovu ludog sveta koji im se predstavlja.

Dexterijus

pre 8 godina

Posto niko u skoli nije znao sta se desava, onda lepo svima otkaz. A posto maloletnike nekaznjavaju, onda lepo odrati kozu s ledja roditeljima, po bar 100000e,pa nek se cesu posle, kad nevaspitavaju decu ili nereaguju na njihovo zlostavljanje druge dece....

2016

pre 8 godina

Kako direktor nema pojma sta se događa? Odmah ga smeniti. Gde su dezurni nastavnici na odmorima? Da li piju kafu ili treba svaki ugao da kontrolisu u skoli! Naravno da su skolsi wc pod kontrolom! Koliko dete treba da bude zaplaseno da roditeljima ne isprica sta mu se događa? Apelujem na roditelje da svaki dan pricaju sa svojom decom o skoli. Bez obzira na obaveze, deca su nam najvaznija i traze paznju. Ne daj Boze , da je neko mojoj deci tako nesto uradio, pa nema te sile koja bi me sprecila da krivca kaznim! Pre svega treba roditelje prozvati javno....na stub srama ih staviti! Kako se deca vaspitavaju? Ili bolje receno , deca su ogledalo roditelja. U svakom slucaju sramota za sve....skolu,profesore, direktora, pedagoga i roditelje! I sto je najgore, to he svakodnevna pojava u svim skolama, manje ili vise!

veselyfan24

pre 8 godina

Osuda sluzi za primer drugima, da razmisle pre nego sto urade slicno. Popravni do punoletstva, pa jos par godina robije. Ako ne moze odmah u zatvor.

Novus

pre 8 godina

Sve je to "uvezano" i ne rešava se pojedinacno. Direktori u nekim skolama jednostavno ne žele da ih ne reizaberu i tako da im je bolje da "ne talasaju" Ako se dođje do porodice tu se može uleteti u osinje gnezdo jer su to često politički "jake" porodice koje ne vole kritiku. Socijalni radnici kao reprezent države imaju moć koju ima i država. A o ranim programima prevencije koji bi sve aspekte povezao da ne govorim. Svedski model koji su pre 50 godina svedjani uzimali od nas ovde nije bilo moguće sprovesti. Tako da će nasilja biti do daljeg!

Adriano_Galliani

pre 8 godina

sta ce od tih dripaca biti za koju godinu???
(ministar sa megatrenda, 21. mart 2016 13:31)

Ubacice se u politiku, zavrsise privatni fax i nastavice samo bahato!
(Nemanja, 21. mart 2016 13:53)


Kamo srece. Imam, nazalost, iskustva sa takvima, ne bas ovako brutalno. Zavrse uglavnom u zatvoru, ali ne pre nego sto zagorcaju zivot mnogima - otimanje, reketiranje, prebijanje i ubijanje E sad, oni sto prezive sve ovo, e ti upisuju decu na privatne fakultete. Moras da se dokazes!

Vladislava

pre 8 godina

Skole i direktori se uvek trude da se takve situacije zataskaju. Bila sam clan Saveta roditelja u jednoj beogradskoj osnovnoj skoli godinama i uvek sam slusala izgovore - mi tu nista ne mozemo, zakon nam ne dozvoljava, prijavili smo Centru za socijalni rad i dalje nista ne mozemo. Zakon je los ali ni direktori ne cine nista. Nov zakon bi trebalo doneti sto pre, ali mi idemo iz jedne predizborne kampanje u sledecu, a ovim se niko ne bavi. Njihova deca idu u provatne skole.

fala ti bas me dobro nasmeja

pre 8 godina

Osuda sluzi za primer drugima, da razmisle pre nego sto urade slicno. Popravni do punoletstva, pa jos par godina robije. Ako ne moze odmah u zatvor.
(veselyfan24, 21. mart 2016 13:57)
Hahahaha, pa tinejdzerima (onim od 16-17 godina) se za pljacke, teske telesne povrede i pokusaje ubistva izricu "pojacane vaspitne mere" - dakle apsolutno nikakva kazna. Nije ti ovo Amerika sine, vec Srbistan

Milica

pre 8 godina

Najbolja popravna mera za ove momke bi bila da ciste taj isti WC u kome su zlostavljali decaka, a tetkica da nadgleda. Tako ponizeni doziveli bi ono ponizenje koje je doziveo zlostavljani decak. A devojcica koja he to sve snimila treba da im se pridruzi. Treba mnogo vise raditi sa decom u OS po pitanju nasilja.

mene nije imao ko da zastiti

pre 8 godina

nasilja i maltretiranja je oduvek bilo medju decom, ali mi nije jasno cemu sluzi video nadzor?
Zasto ni jedna odrasla osoba nije reagovala? Gde je obezbedjenje u skoli?

Aleksandar

pre 8 godina

I mene je u osnovnoj školi grupica siledžija maltretirala na dnevnoj bazi godinama... Danas, 30 godina kasnije, oni od njih koji nisu u zatvoru il' dva metra pod zemljom me molećivo gledaju na pumpi da im dam neki bakšiš što su od života naučili jedino da brišu šoferke i drže 'pištolj'.

Ne bih se nikada s njima menjao, bez obzira šta sam preživeo u osnovnoj školi dok su oni bili 'gore' a ja 'dole. Sve se okreće...

Mr. Realno

pre 8 godina

Ne smem ni da pomislim kako bih reagovao da se tako nešto mom detetu desi.
Roditelji nasilnika su omanuli u potpunosti, škola je zakazala dok država stoji kao magare sa strane i nemo posmatra. Zakoni se iz korena moraju promeniti.

Milosh

pre 8 godina

Kaznjeni umanjenjem ocena iz vladanja?! Da li se ovaj covek sali!? Pa ovde treba policija da proveri i roditelje te dece i da pokrene opseznu akciju obaveznog posecivanja psihijatra svih clanova porodice i konstantno obavestavanje o kretanju svih clanova. Svako ne postovanje te odluke odmah zatvor/dom za maloletnike, a roditeljima novcane kazne za sve. Da je to ranije, znalo se kako se takva deca prevaspitavaju. I ranije je bilo mangupa, ali ovog tipa nikada.

mima bg

pre 8 godina

Ako su maloletne siledzije zasticene zakonom,pa su im navedeni samo inicijali,njihovi RODITELJI nisu maletni,a po zakonu su moralno i materijalno ODGOVORNI za svoju decu dok ne napune 18 godina...

Ko su im roditelji? Da li novinari mogu nesto o tome da saznaju/napisu? Citaocima bi bilo zanimljivo,cisto socioloski....

Bageri

pre 8 godina

@Washington
Kad sam ja devedesetih godina pohadjao osnovnu skolu u Sapcu, i te kako su izbacivali problematicne i skole(tj. prbacivali su ih u neku osnovnu skolu pri Radnickom Univerzitetu).
Zabrana izbacivanja je uvedena posle 2000-e, otprilike u isto vreme kad je uvedena i veronauka.

veselyfan24

pre 8 godina

Hahahaha, pa tinejdzerima (onim od 16-17 godina) se za pljacke, teske telesne povrede i pokusaje ubistva izricu "pojacane vaspitne mere" - dakle apsolutno nikakva kazna. Nije ti ovo Amerika sine, vec Srbistan
(fala ti bas me dobro nasmeja, 21. mart 2016 15:01)
Majstore, upravo je to poenta. Takvim "kaznama" se salje poruka da je prihvatljivo to sto rade, da se cak i podstice. Mislis da bi nam drzavom setali Misici, Bogdanovi, Prelici i ostali kriminalci da se za svako delo slicno njihovim lezalo deset plus godina? Ali hej, bolje da zivimo u Srbistanu nego u Americi. Zato smo tu gde smo.

Laca

pre 8 godina

`da li ce ko u ovoj provinciji uvesti strozije zakone ,da mi je znati.
(elmin, 21. mart 2016 13:27)

Neće.
Ovo je kratak i jasan odovor i tebi i svima ovde koji se iščuđavaju "šta radi direktor", "šta rade nastavnici", "šta radi društvo" itd. Shvatite, narode, svima su ruke potpuno vezane, a naročito školi. Moj drugar, nastavnik, je pre neku godinu suspendovan, jer je potegao za uvo dvojicu koji su tukli jednog učenika. Ta dvojica su dobila "ukor", a nastavnik suspenziju, umalo i otakz. Čovek je postupio jedino kako je mogao, da li neko misli da je trebalo "da razgovara" sa ovom dvojicom nasilnika, kako nalaže zakon? Ni direktori ne mogu ništa da učine. Što se tiče vlasti, u njih se najmanje možete nadati, sve što ćemo dobiti je još koji zakon koji će štititi maloletnike i koji će odraslima vezati ruke i onemogućiti da, ako ne mogu da vaspitaju nasilnike onako kako treba (nasiljem), ono bar zaštite žrtve nasilja. Jel mislite da je slučajno što od 2000. na ovamo imamo gomilu na brzinu donesenih zakona koji svi idu u istom smeru ("ljudska prava", "prava deteta")? Jel mislite da nam je sad bolje, da su deca zdravija i srećnija otkad je nastavnicima zabranjeno da ih vaspitavaju? Uskoro će i roditeljima biti zabranjeno, i sve ide k tome. A vi se i dalje obraćajte vlastima da vas zaštite, a oni će vas "zaštititi" kao i do sada.

BaneBGD

pre 8 godina

Ovo se lako resava. Roditelji nasilnika u zatvor, nasilnici na psihijatriju ....Direktor skole i razredni doticnih otkazi momentalni

lejla

pre 8 godina

Samo što sam pročitala pismo mame malog Alekse koji se ubio, jer nije mogao više da trpi zlostavljanje u školi od strane dece. I vidi sada ovo! Katastrofa!!! Ja ne znam šta reći na ovo.

Washington

pre 8 godina

U Srbiji su normalna deca uvek tesko prolazila u skolama. Bitange koje godinama maltretiraju decu nikad ne budu kaznjeni a kamoli izbaceni iz skole. Ajde sto te maltretiraju u skoli nego i van skole kad te sretnu. Bolesna sredina. Pitate se zasto mladi idu van...

дејан

pre 8 godina

То и јесте проблем што се силеџије удружују ,а жртве не,па два лоша убише Милоша.Морају деца,нажалост,и о томе да размисле кад нема ко да их заштити.

vj

pre 8 godina

Jezivo... Kuda ide ovaj svet...ovo je strasno ...Jadno to dete kakvu torturu je prozivljavalo od bahatih tatinih i maminih sinova...tuga....Deca u popravne skole,domove -roditelji zatvor...

lux

pre 8 godina

Za takve nasilnike i njihove roditelje najveca kazna bi bila da moraju dva puta nedeljno da idu kod psihijatra da sat vremena razgovaraju i da psihijatar to svd uredno pise i izvestava sud... ako se ne pojave, sledi privodjenje od strane policije pa izricanje ozbiljnije mere... da se nauce sta je red... nikakve batine i novcane kazne nisu efikasne kao BLAM da idu kod psihijatra po nalogu suda... svi cela porodica...

Risto

pre 8 godina

@ "Ko su im roditelji? Da li novinari mogu nesto o tome da saznaju/napisu? Citaocima bi bilo zanimljivo,cisto socioloski....
(mima bg, 21. mart 2016 16:12)"
Znaju novinari, zna i policija ali KODEKS novinara Srbije im de dozvoljava da se mešaju u sudsko procesuiranje... nažalost,verovatno nećemo saznati ni posle sudske odluke ili pak odluke nastavnog veća škole u kojoj se desilo maltretiranje učenika.

Vuk menja samo dlaku ...

pre 8 godina

Za decu koja su sklona nasilju kao ova cetvorica i njihova "drugarica" koja je snimala to nasilje je jedino resenje izbacivanje iz skole i nastava preko interneta ako zele uopste da zavrse osnovnu skolu. Prebace li se u neku drugu skolu, nastavice po starom.

lux

pre 8 godina

da se pod hitno uvede sudska mera obavezne posete: pshijatru, bracnom i porodicnom savetniku sa metom pracenja stanja u periodu ne kracem od godinu dana i izvestajem sudu o napretku u vladanju nasilnika...

sramota drzave

pre 8 godina

I maloletnici moraju snositi odgovornost, jednako kao odrasli! Na prinudni rad u rudnik! A roditelje kazniti da placaju zlostavljanom detetu odstetu do punoletstva!

drzavni posao

pre 8 godina

@ministar sa megatrenda

Monstrumi su vec sad.
To je zato sto skola nema prava da preduzme bilo kakve ozbiljne mere.
Ovi monstrumi su za popravno vaspitnu ustanovu zatvorenog tipa.
Nemoj neko da mi prica da je potrebno mnogo razgovora i da sankcija nece imati smisla.
Realno, poslao bi ih u neki klub gde se treniraju borilacke vestine. Da budu sparing partneri. Kao popravno-vaspitnu meru. I tamo ima batina ali sve je pod strucnom kontrolom i bezbedno je. Ali ipak boli.

dokle

pre 8 godina

Zajedno ih sa roditeljima predstaviti javno i postideti...mozda upali. I tako svakog malog siledziju, plus kazna, naravno. Ali to javno sramocenje bi, mislim, kod dece stvorilo stid jer oni to rade da bi se dokazali pred drugovima, a ovako bi dobili suprotno.

Deni Krejn

pre 8 godina

(MisterNo, 21. mart 2016 16:10)

Previše kompleksno pitanje (posebno što nisam nadležan) ali da probam ukratko:
1. Krivična odgovornost - ako su mlađi od 14 - zaboravi, ne može im niko ništa. Ako su stariji (a ovi jesu ako su osmi razred) onda može, ali ne mnogo toga, niti je to efikasno. Npr. izrekne im se mera "pojačanog nadzora roditelja". I šta onda? Ništa. Da ne razglabam, maloletnici su po našem zakonu zaštićeni kao pande. Potrebno je da nekog ili ubiju ili skoro ubiju da bi ih zatvorili.
2. Odgovornost roditelja. Roditelji ne mogu krivično da odgovaraju za ono što deca urade. Ali su po zakonu odgovorni za štetu koju pričini njihovo dete. E, tu postaje komplikovano:
- odgovaraju roditelji (po džepu) za štetu koju pričini dete osim ako dokažu da je šteta nastala bez njihove krivice
- ako je dete pod nadzorom škole, odgovaraće škola, osim ako dokažu da su nadzor vršili kako treba ili da bi se to dogodilo sve i da su pažljivo nadzirali
- čak i onda roditelji mogu da odgovaraju ako je šteta nastala usled lošeg vaspitanja, rđavih primera ili navika koje su detetu roditelji dali, ali onaj koji to tvrdi to mora i da dokaže.
Videti Zakon o obligacionim odnosima, član 165 i dalje.

Sve u svemu: papazjanija. Škola će da tvrdi "nije do nas", roditelji će da kažu "Ne znamo mi ništa bio je u školi".
I 'ajd' sad budi pametan...
Ja bih najrađe kaznio i jedne i druge, al' ne može.

Marko

pre 8 godina

Pa u Krusevcu su devojke,srednjoskolke tukle svoju vrsnjakinju,dok su drugi ucenici snimali telefonima,smejali se i navijali.Sta ocekovati od muskaraca?Sva njihova imena sa slikama objaviti u novinama,vestima...,pa ce drugi koji pomisljaju na tako nesto razmisliti.Ova zemlja je postala "Farma".

John

pre 8 godina

`da li ce ko u ovoj provinciji uvesti strozije zakone ,da mi je znati.
(elmin, 21. mart 2016 13:27)

Već sam i samom sebi dosadio koliko ponavljam da nije stvar u zakonu, već u njegovoj primeni. Čak i dobar zakon može da upropasti i učini nedelotvornim loša interpretacija (tj. primena), ali i obrnuto, i iz lošeg zakona (loše napisanog) se može ponešto dobro izvući pod uslovom da ima ko, i da taj neko zna i hoće.
Obaška što nije stvar samo u zakonu. Zakon je poslednja linija odbrane da se neko natera da nešto učini ili ne učini. On je tu ako sve ostalo zakaže.
Ovde je mantra postalo, između ostalog, "Nije u mojoj/našoj nadležnosti" ili "Nema to veze sa mnom". Takav pristup se neće i ne može promeniti samo prostim donošenjem zakona.

Sofronije

pre 8 godina

Ovo nije deciji nestasluk, ovo su vec poremecena deca, ciji roditelji verovatno i sami agresivni ili podsticu agresiju kod svoje dece ili ih sopstvena deca malo zanimaju.

Pravna država NE SME da bude simulakrum

pre 8 godina

Ako je tužilaštvo pokrenulo krivični postupak (a kakav bi drugi, za zlostavljanje i mučenje), onda bi najbolje bilo da se škola, inspektori i ministarstvo suzdrže od bilo kakvog internog "saslušavanja", "presuđivanja" i "disciplinovanja", već samo da suspenduju optužene učenike do okončanja tužilačko-sudske procedure, a nakon toga da postupe u skladu sa sudskom presudom. Jer, dupliranje ingerencija, najčešće, dovodi do zamagljivanja, zataškavanja i izvrdavanja zakonskih odredbi.

Ukoliko, pak, tužilaštvo i sud nisu u stanju da dosledno i striktno primene zakon, onda - džaba nam sve. Sledeća "školska" vest ovakve vrste uključivaće, nažalost i smrtni ishod ili trajni invaliditet.

Ante Guzic

pre 8 godina

Uzas
Krenu sa zivotinjama u najranijoj dobi. Kasnije krenu na vrsnjake. Ako zarati svane im jer nekaznjeno rade isto nad civilima. A tek pljacka, cijeli svijet je njihov, napreduju u svom zanatu jer osim benzinskih postaja prosiruje im se podrucje djelovanja. Zalosno, sramota, pa neka neko kaze da ne treba zatvor za maloljetnike i da ovakvi imaju nekakva prava i zastitu?! Sretno s njima kad odrastu

Nastavnik

pre 8 godina

Čini mi se da treba preispitati čitavo društvo: Da li slabije od sebe treba omalovažavati, ugnjetavati ili poštovati i uvažavati? I to u raznim situacijama prema slabijima u svakom pogledu: fizički, finansijski, obrazovno, položajem... Deca su slika i prilika odraslih.