Aktuelno

Ponedeljak, 14.03.2016.

12:05

Konačno rešena misterija Bermudskog trougla?

Izvor: news.com.au

Konaèno rešena  misterija Bermudskog trougla? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

60 Komentari

Sortiraj po:

I eto pad

pre 8 godina

gas moze uci u motor i izazvati zapaljenje ili zagušenje i eto pad. druga mogu
cnost da su piloti se potrovali sa gasom i eto pad
(mm, 14. mart 2016 13:32)

Najlogičnije objašnjenje je da su piloti duvali metan.

Drako

pre 8 godina

Licno sam tri puta presao pomenuti trougao i mogu vam reci da se nista ne desava. Mozda sam imao srece a mozda je sve to i neka izmisljotina. Bilo kako bilo rece jedan komentator ovde : "lepse je da ostane kao misterija kakva je bila i do sada."

masterkg

pre 8 godina

dobro,potonuce broda mozda moze da izazove,ali kako izazove pad aviona? i to ne jednog vec 5 u istom trenutku!
(drug Cabor, 14. mart 2016 12:38)
Kad se srušiše tih 5 aviona - prosvetli nas .... I koliko se ukupno aviona srušilo u tom magičnom trouglu ....

Хумска БГ

pre 8 godina

Разумем за бродове, сада неки коментари лепо објаснише и за авионе тј. како се метан шири у ваздух и вуче авионе у океан, али оне луде теорије о сатовима који престану да раде на 10 минута док авион пролази изнад Б.троугла и сличне теорије, то никако не схватам, мени је Троугао већа мистерија од Црне рупе.

Atomski mrav u penziji

pre 8 godina

A jedno pitanje za ove naucnike:
ako je metan u bermudskom trouglu tu dosao iz Norveske, kako je to uspeo? Tankerima ili sevrnim tokom?

Koliko je meni poznato, golfska struja ide od Meksickog zaliva, duz istocne obale Amerike ka severu, znaci metan je morao da se krece suprotno golfskoj struji, sto je malo vise nerealno.

Drugo, ako je metan putovao preko celog Atlantika, kako je onda najveca koncentracija bila na najudaljenijem mestu od Norveske, a ne na najblizem? Pa osnovna logika je da bi, kolika god da je bila kolicina metana, do bermudskog tougla bi se koncentracija toliko razblazila da nikada ne bi mogla da se stvori dovoljna kolicina za eksploziju (logicnije bi bilo da je onda bermudski trougao izmedju Skandinavije i Britanije)

I na kraju, da je zaista doslo to eksplozija tolikih kolicina metana, zar to ne bi zabelezio ijedan seizmoloski uradjaj u Americi? I zar se ne bi javio neki cunami ili neki drugi veliki talas koji bi stigao do bilo koje obale?

Doktor

pre 8 godina

Priča o Bermduskom trouglu je preuvelicana svaki dan tu prođe mnogo više aviona nego nad Srbijom to možete i videti na flight radar, takođe najviše kruzera na svetu vozi po karibima...

vremenska anomalija

pre 8 godina

(S-Mile, 14. mart 2016 16:26)
"Anomalije u vremenu"? Moj otac je pomorac i mislim da je tamo plovio bar jedno 20 puta (znači ukupno par nedelja u toj oblasti) i nikada nije imao problem. Ali... Postoje i zvanična upozorenja da se tamo mora strogo paziti (tj da je posada na stand-by uvek, kako bi bili spremni za sve i svašta). No, on, niti pamti, niti je ikada bio svedok ikakvog incidenta u toj oblasti. P.S. Nikada nije video ni morske sirene niti ikakve duge nemani za koje ljudi koji su skloni svakakvim verovanjima kažu da postoje. Ali zato, kad naleti na takve priča i o sirenama, i o nemanima, ali i o strašnim stvarima sa pučine... Malko je zanimljivije nego da im kaže istinu da 6 meseci ne vidiš ni besne gliste, pa ti dođe da poludiš :)

Алекс

pre 8 godina

ово ново објашњење које је ускоро откривено старо је бар једно 15 година. ...и скоро дословце прописано из Политикиног забавника неке давне 98...

neutralni felsh

pre 8 godina

za pojedine: najjednostavnije resenje je cesto najispravnije resenje.
sta se odmah hvatate vanzemaljaca, vremenskih portala i slicnih komplikovano zagonetnih razloga?
to sto smo svi mi zeljni cuda, ne daje nam za pravo da nam mozak suvise odluta u drske tvrdnje.

Predrag

pre 8 godina

"#%^&*()#$@&*^*&^^+##$^%&*#$^%^^*(((&^#$@$%#&^%^*%$#@*!"
Google prevodilac:
"Ne lupetajte tako vam Svemira. To mi vanzemaljci povremeno posetimo vasu malenu zemlju pa se malo poigramo sa vasim tkzv. brodovima i avionima.
Do skorog vidjenja
Vanzemaljac sa Alfa Kentaura

Ilija

pre 8 godina

Glupost! Bermudski trougao je novinarska patka nastala 60ih godina proslog veka. Bermudski trougao je jedanko pogodan kao i svaki drugi deo svih okeana, u njemu nema nikakve posebne opsanosti od toga sto su izmislili samo u svrhu zastrasivanja naroda i skretanja paznje sa nekih mnogo znacajnijih desavanja, koja bi bila u stanju narusiti interese kapitalizma.

Ojha

pre 8 godina

A bas sam prosle godine negde citao o nekoj "podvodnoj kristalnoj piramidi" koja navodno cini bermudski trougao takvim kakvim jeste. Nemaju pametnija posla ovi kvazi istrazivaci nego da naglabaju neke glupe teorije, a cus tek ovu sa Norveskom. Mislim stvarno.....

MisterNo

pre 8 godina

Sad ovo i nije neka novost, osim sto su locirani dzepovi gasa.
Kada se metan oslobodi, on krece prema povrsini i ako se brod nadje u zoni izlaska, bukvalno propada pod vodu i tone u trenutku. Ovo je dokazano eksperimentima u bazenima.
Metan nastavlja da se siri vazduhom i ukoliko avion uleti u oblak metana gde je koncentracija 7-14% - dolazi do paljenja i eksplozije.

snoop dog

pre 8 godina

Sva sreca, vanzemaljci ne citaju ove naucne gluposti, osim mene koji je presao "privremano" u vas svet ! ! Misterija Bermude je resena i nalazi u mom komentaru ..... Milivoj

Lav

pre 8 godina

Nemojte da mi rusite iluzije. Od kad znam za sebe, Bermudski trougao je nesto misticno u kome se desavaju neobjasnjivi nestanci aviona i brodova. Neka tako i ostane. Zanimljivije je ;)

Mediterano Blanco

pre 8 godina

A za avione ih bas briga,mozda aludiraju da avioni uopste nisu ni nestajali,ili se pak varam,hahaha.Bermudski trougao je daleko od objasnjenja,moje misljenje i kao sto je ocigledno.Ne bi me cudilo da jednog dana naucnici dokazu da je Bermudski trougao u stvari neka vrsta portala ka visoj ravni postojanja.

ilaminat

pre 8 godina

Ovo objasnjava veoma malo, ako uopste objasnjava ista.. Jel moze neko da mi objasni kako zagrevanje okeana utice na nestanak brodova?

Joxa

pre 8 godina

@Nikola

mozda i postoji objasnjenje ako saznas kako gas utice na protok vazduha preko krila aviona i kako isti reaguje na to...pa recimo kako eksplozija i oslobadjanje metana reaguje na brodove (mehur na povrsini) kako reaguju gas i voda na plovnost istog...moze tu dosta da se objasni,ali istina je negde tamo...

Maxa

pre 8 godina

Radio sam na kruzerima i 8 meseci sam plovio u toj oblasti svaki dan. Ustvari nikad nismo ni izasli iz "trougla".
I odma vam kazem bermudski trougao je najveca glupost i izmisljotina. Babaroga kojom se plase mala deca i neuki primitivni ljudi.
Sansa da se tamo brodu desi je ista kao na bilo kojoj drugoj lokaciji na svetu.
Manite se zute stampe i laznih vesti i detinjastih clanaka !

Bobi

pre 8 godina

A šta se onda dešava sa avionima?!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (maki, 14. mart 2016 12:22)

Imaš 3 puta da pogađaš.
Ako avionima smeta korišćenje mobilnog telefona, logično je pretpostaviti da su imuni na globalne geografske poremećaje u regionu.

Neko iz mase

pre 8 godina

To jeste jedno od naucnih objasnjenja koje pije vodu, jer tecnost postane redja pa ono sto je plovilo po vodi ne moze da plovi po mesavini vode i gasa i prosto potone. E sad, po mom razumevanj nauke to ne bi trebalo da previse utice na aerodinamiku ali moze na sagorevanje u motorima i skoro sigurno na pilote ako se previse nadisu tih gasova.
Mada ima par onih cuvenih slucajeva gde je grupa pilota sa kopilotima pricalo da vide iste cudne stvari. Ili su imali iste halucinacije, sto nije iskljuceno, ili ostaje nada da se ipak desilo nesto sto bi bilo interesantnije arturu klarku nego, recimo, ajnstajnu.

Smuleco

pre 8 godina

Da. Ali metan ne može da "objasni" padove aviona, dezorjentaciju pilota istih, i činjenicu, da kompasi i svi drugi uređaji, "polude", iznad Bermudskog trougla!

Otac Namimije

pre 8 godina

Ovo je upravo objasnjenje i za avione. Te ogromne eksplozije gasa stvaraju vazdusne turbulencije koje iz vode prelaze u atmosferu i dalje kroz vazduh u vis, kreirajuci vazdusni vrtlog koj se jos i siri ka gore.

Sa nekadasnjom avio-tehnologijom je to bilo i vise nego dovoljno da srusi letilicu "bez traga"...

Zlatko Todorović

pre 8 godina

Upravo htedoh, kad vidim postavilo se pitanje-a šta je sa avionima? Cela eskadrila je nestala, čini mi se 1942, što pobija onu tezu o iskustvu pilota, lošoj navigaciji i sl.Ovo su bili vojni avioni i piloti. Daklem ostaje to otvoreno, do daljeg

Nebojša

pre 8 godina

Evo da probam ja krater je od meteorita sa jakim magnetnim svojstvima koji svojim delovanjem potapa brodove i avione ovo je naravno samo šala ali mi deluje verovatnije nego njihove pretpostavke o gasu ni manje ni više nego iz Norveške deset hiljada km od Bermuda.

Nebeska šajkača

pre 8 godina

Ovu teoriju je moj profesor fizike iz gimnazije otkrio jos pre 10ak godina. Metan koji se oslobodi na dnu okeana, posto je "laksi" od vode izlazi na povrsinu i brodovi koji tu plove, posto su projektovani za gustinu vode, a ne gasa (metana) kad nalete na taj oblak metana, jednostavno potonu do samog dna. Slicno je i sa avionima. Metan, posto je laksi i od vazduha, ide ka visini, avion kad naleti na oblak metana, jednostavno ne moze da leti. jer je manja gustina i otpor, i on pada u okean. Veliki pozdrav za profesora fizike, Miroslava Stojanceva, sada direktora gimnazije "Vuk Karadzic" u Trsteniku.

Igor

pre 8 godina

Ruski naucnik je tu kljucna rec. Nije uvek slucaj al skloni su senzacionalizmu i preterivanju sto nikako nisu dobre osobine za jednog naucnika koji cinenice treba da razmotri hladne glave.

Kao i kod nas i u Rusiji se pati od nezdravog velicanja sopstvene nacije koje nazalost ne zaobilazi ni mnoge njihove naucnike koji u zelji da donesu slavu svojoj naciji prenaglasavaju ili cak laziraju rezultate svojih istrazivanja.

Stanimir Branimir

pre 8 godina

Ovu teoriju sa metanom sam čuo još pre bar 15 god. Objašnjenje za avione je da se velika količina metana ispusti iznad vode u nekim delovima i ako avion uleti u taj prostor prilikom nešto nižeg leta izgubi kontrolu zbog nagle promene gustine vazduha pa može da završi kobno. Imamo slučajeva i da u redovnim letovima avion nekad propadne nekoliko metara zbog nagle promene gustine vazduha, samo što je ovde mnogo drastičniji efekat.

Pametnjaković - there can be only one!

pre 8 godina

Ja sam odavno pročitao da su naši daleki rođaci, bakterije koje prde i oslobađaju velike količine metana, uzrok, jer motori ne mogu da rade ako lete kroz vazduh pun metana i onda avioni padaju, a brodovi staju. Navodno zato je i vreme tamo jako često problematično. A gas je uglavnom nevidljiv iako može i da svetluca malo, zavisi od uslova, ako se dobro sećam šta sam pročitao, odavno.

Lav

pre 8 godina

Nemojte da mi rusite iluzije. Od kad znam za sebe, Bermudski trougao je nesto misticno u kome se desavaju neobjasnjivi nestanci aviona i brodova. Neka tako i ostane. Zanimljivije je ;)

Nebeska šajkača

pre 8 godina

Ovu teoriju je moj profesor fizike iz gimnazije otkrio jos pre 10ak godina. Metan koji se oslobodi na dnu okeana, posto je "laksi" od vode izlazi na povrsinu i brodovi koji tu plove, posto su projektovani za gustinu vode, a ne gasa (metana) kad nalete na taj oblak metana, jednostavno potonu do samog dna. Slicno je i sa avionima. Metan, posto je laksi i od vazduha, ide ka visini, avion kad naleti na oblak metana, jednostavno ne moze da leti. jer je manja gustina i otpor, i on pada u okean. Veliki pozdrav za profesora fizike, Miroslava Stojanceva, sada direktora gimnazije "Vuk Karadzic" u Trsteniku.

MisterNo

pre 8 godina

Sad ovo i nije neka novost, osim sto su locirani dzepovi gasa.
Kada se metan oslobodi, on krece prema povrsini i ako se brod nadje u zoni izlaska, bukvalno propada pod vodu i tone u trenutku. Ovo je dokazano eksperimentima u bazenima.
Metan nastavlja da se siri vazduhom i ukoliko avion uleti u oblak metana gde je koncentracija 7-14% - dolazi do paljenja i eksplozije.

Maxa

pre 8 godina

Radio sam na kruzerima i 8 meseci sam plovio u toj oblasti svaki dan. Ustvari nikad nismo ni izasli iz "trougla".
I odma vam kazem bermudski trougao je najveca glupost i izmisljotina. Babaroga kojom se plase mala deca i neuki primitivni ljudi.
Sansa da se tamo brodu desi je ista kao na bilo kojoj drugoj lokaciji na svetu.
Manite se zute stampe i laznih vesti i detinjastih clanaka !

vremenska anomalija

pre 8 godina

(S-Mile, 14. mart 2016 16:26)
"Anomalije u vremenu"? Moj otac je pomorac i mislim da je tamo plovio bar jedno 20 puta (znači ukupno par nedelja u toj oblasti) i nikada nije imao problem. Ali... Postoje i zvanična upozorenja da se tamo mora strogo paziti (tj da je posada na stand-by uvek, kako bi bili spremni za sve i svašta). No, on, niti pamti, niti je ikada bio svedok ikakvog incidenta u toj oblasti. P.S. Nikada nije video ni morske sirene niti ikakve duge nemani za koje ljudi koji su skloni svakakvim verovanjima kažu da postoje. Ali zato, kad naleti na takve priča i o sirenama, i o nemanima, ali i o strašnim stvarima sa pučine... Malko je zanimljivije nego da im kaže istinu da 6 meseci ne vidiš ni besne gliste, pa ti dođe da poludiš :)

Алекс

pre 8 godina

ово ново објашњење које је ускоро откривено старо је бар једно 15 година. ...и скоро дословце прописано из Политикиног забавника неке давне 98...

Ilija

pre 8 godina

Glupost! Bermudski trougao je novinarska patka nastala 60ih godina proslog veka. Bermudski trougao je jedanko pogodan kao i svaki drugi deo svih okeana, u njemu nema nikakve posebne opsanosti od toga sto su izmislili samo u svrhu zastrasivanja naroda i skretanja paznje sa nekih mnogo znacajnijih desavanja, koja bi bila u stanju narusiti interese kapitalizma.

Ojha

pre 8 godina

A bas sam prosle godine negde citao o nekoj "podvodnoj kristalnoj piramidi" koja navodno cini bermudski trougao takvim kakvim jeste. Nemaju pametnija posla ovi kvazi istrazivaci nego da naglabaju neke glupe teorije, a cus tek ovu sa Norveskom. Mislim stvarno.....

Atomski mrav u penziji

pre 8 godina

A jedno pitanje za ove naucnike:
ako je metan u bermudskom trouglu tu dosao iz Norveske, kako je to uspeo? Tankerima ili sevrnim tokom?

Koliko je meni poznato, golfska struja ide od Meksickog zaliva, duz istocne obale Amerike ka severu, znaci metan je morao da se krece suprotno golfskoj struji, sto je malo vise nerealno.

Drugo, ako je metan putovao preko celog Atlantika, kako je onda najveca koncentracija bila na najudaljenijem mestu od Norveske, a ne na najblizem? Pa osnovna logika je da bi, kolika god da je bila kolicina metana, do bermudskog tougla bi se koncentracija toliko razblazila da nikada ne bi mogla da se stvori dovoljna kolicina za eksploziju (logicnije bi bilo da je onda bermudski trougao izmedju Skandinavije i Britanije)

I na kraju, da je zaista doslo to eksplozija tolikih kolicina metana, zar to ne bi zabelezio ijedan seizmoloski uradjaj u Americi? I zar se ne bi javio neki cunami ili neki drugi veliki talas koji bi stigao do bilo koje obale?

Хумска БГ

pre 8 godina

Разумем за бродове, сада неки коментари лепо објаснише и за авионе тј. како се метан шири у ваздух и вуче авионе у океан, али оне луде теорије о сатовима који престану да раде на 10 минута док авион пролази изнад Б.троугла и сличне теорије, то никако не схватам, мени је Троугао већа мистерија од Црне рупе.

Predrag

pre 8 godina

"#%^&*()#$@&*^*&^^+##$^%&*#$^%^^*(((&^#$@$%#&^%^*%$#@*!"
Google prevodilac:
"Ne lupetajte tako vam Svemira. To mi vanzemaljci povremeno posetimo vasu malenu zemlju pa se malo poigramo sa vasim tkzv. brodovima i avionima.
Do skorog vidjenja
Vanzemaljac sa Alfa Kentaura

Doktor

pre 8 godina

Priča o Bermduskom trouglu je preuvelicana svaki dan tu prođe mnogo više aviona nego nad Srbijom to možete i videti na flight radar, takođe najviše kruzera na svetu vozi po karibima...

Pametnjaković - there can be only one!

pre 8 godina

Ja sam odavno pročitao da su naši daleki rođaci, bakterije koje prde i oslobađaju velike količine metana, uzrok, jer motori ne mogu da rade ako lete kroz vazduh pun metana i onda avioni padaju, a brodovi staju. Navodno zato je i vreme tamo jako često problematično. A gas je uglavnom nevidljiv iako može i da svetluca malo, zavisi od uslova, ako se dobro sećam šta sam pročitao, odavno.

Stanimir Branimir

pre 8 godina

Ovu teoriju sa metanom sam čuo još pre bar 15 god. Objašnjenje za avione je da se velika količina metana ispusti iznad vode u nekim delovima i ako avion uleti u taj prostor prilikom nešto nižeg leta izgubi kontrolu zbog nagle promene gustine vazduha pa može da završi kobno. Imamo slučajeva i da u redovnim letovima avion nekad propadne nekoliko metara zbog nagle promene gustine vazduha, samo što je ovde mnogo drastičniji efekat.

snoop dog

pre 8 godina

Sva sreca, vanzemaljci ne citaju ove naucne gluposti, osim mene koji je presao "privremano" u vas svet ! ! Misterija Bermude je resena i nalazi u mom komentaru ..... Milivoj

Mediterano Blanco

pre 8 godina

A za avione ih bas briga,mozda aludiraju da avioni uopste nisu ni nestajali,ili se pak varam,hahaha.Bermudski trougao je daleko od objasnjenja,moje misljenje i kao sto je ocigledno.Ne bi me cudilo da jednog dana naucnici dokazu da je Bermudski trougao u stvari neka vrsta portala ka visoj ravni postojanja.

Neko iz mase

pre 8 godina

To jeste jedno od naucnih objasnjenja koje pije vodu, jer tecnost postane redja pa ono sto je plovilo po vodi ne moze da plovi po mesavini vode i gasa i prosto potone. E sad, po mom razumevanj nauke to ne bi trebalo da previse utice na aerodinamiku ali moze na sagorevanje u motorima i skoro sigurno na pilote ako se previse nadisu tih gasova.
Mada ima par onih cuvenih slucajeva gde je grupa pilota sa kopilotima pricalo da vide iste cudne stvari. Ili su imali iste halucinacije, sto nije iskljuceno, ili ostaje nada da se ipak desilo nesto sto bi bilo interesantnije arturu klarku nego, recimo, ajnstajnu.

Nebojša

pre 8 godina

Evo da probam ja krater je od meteorita sa jakim magnetnim svojstvima koji svojim delovanjem potapa brodove i avione ovo je naravno samo šala ali mi deluje verovatnije nego njihove pretpostavke o gasu ni manje ni više nego iz Norveške deset hiljada km od Bermuda.

Smuleco

pre 8 godina

Da. Ali metan ne može da "objasni" padove aviona, dezorjentaciju pilota istih, i činjenicu, da kompasi i svi drugi uređaji, "polude", iznad Bermudskog trougla!

Joxa

pre 8 godina

@Nikola

mozda i postoji objasnjenje ako saznas kako gas utice na protok vazduha preko krila aviona i kako isti reaguje na to...pa recimo kako eksplozija i oslobadjanje metana reaguje na brodove (mehur na povrsini) kako reaguju gas i voda na plovnost istog...moze tu dosta da se objasni,ali istina je negde tamo...

Zlatko Todorović

pre 8 godina

Upravo htedoh, kad vidim postavilo se pitanje-a šta je sa avionima? Cela eskadrila je nestala, čini mi se 1942, što pobija onu tezu o iskustvu pilota, lošoj navigaciji i sl.Ovo su bili vojni avioni i piloti. Daklem ostaje to otvoreno, do daljeg

neutralni felsh

pre 8 godina

za pojedine: najjednostavnije resenje je cesto najispravnije resenje.
sta se odmah hvatate vanzemaljaca, vremenskih portala i slicnih komplikovano zagonetnih razloga?
to sto smo svi mi zeljni cuda, ne daje nam za pravo da nam mozak suvise odluta u drske tvrdnje.

Igor

pre 8 godina

Ruski naucnik je tu kljucna rec. Nije uvek slucaj al skloni su senzacionalizmu i preterivanju sto nikako nisu dobre osobine za jednog naucnika koji cinenice treba da razmotri hladne glave.

Kao i kod nas i u Rusiji se pati od nezdravog velicanja sopstvene nacije koje nazalost ne zaobilazi ni mnoge njihove naucnike koji u zelji da donesu slavu svojoj naciji prenaglasavaju ili cak laziraju rezultate svojih istrazivanja.

ilaminat

pre 8 godina

Ovo objasnjava veoma malo, ako uopste objasnjava ista.. Jel moze neko da mi objasni kako zagrevanje okeana utice na nestanak brodova?

Drako

pre 8 godina

Licno sam tri puta presao pomenuti trougao i mogu vam reci da se nista ne desava. Mozda sam imao srece a mozda je sve to i neka izmisljotina. Bilo kako bilo rece jedan komentator ovde : "lepse je da ostane kao misterija kakva je bila i do sada."

Otac Namimije

pre 8 godina

Ovo je upravo objasnjenje i za avione. Te ogromne eksplozije gasa stvaraju vazdusne turbulencije koje iz vode prelaze u atmosferu i dalje kroz vazduh u vis, kreirajuci vazdusni vrtlog koj se jos i siri ka gore.

Sa nekadasnjom avio-tehnologijom je to bilo i vise nego dovoljno da srusi letilicu "bez traga"...

masterkg

pre 8 godina

dobro,potonuce broda mozda moze da izazove,ali kako izazove pad aviona? i to ne jednog vec 5 u istom trenutku!
(drug Cabor, 14. mart 2016 12:38)
Kad se srušiše tih 5 aviona - prosvetli nas .... I koliko se ukupno aviona srušilo u tom magičnom trouglu ....

Bobi

pre 8 godina

A šta se onda dešava sa avionima?!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (maki, 14. mart 2016 12:22)

Imaš 3 puta da pogađaš.
Ako avionima smeta korišćenje mobilnog telefona, logično je pretpostaviti da su imuni na globalne geografske poremećaje u regionu.

I eto pad

pre 8 godina

gas moze uci u motor i izazvati zapaljenje ili zagušenje i eto pad. druga mogu
cnost da su piloti se potrovali sa gasom i eto pad
(mm, 14. mart 2016 13:32)

Najlogičnije objašnjenje je da su piloti duvali metan.

Ilija

pre 8 godina

Glupost! Bermudski trougao je novinarska patka nastala 60ih godina proslog veka. Bermudski trougao je jedanko pogodan kao i svaki drugi deo svih okeana, u njemu nema nikakve posebne opsanosti od toga sto su izmislili samo u svrhu zastrasivanja naroda i skretanja paznje sa nekih mnogo znacajnijih desavanja, koja bi bila u stanju narusiti interese kapitalizma.

Igor

pre 8 godina

Ruski naucnik je tu kljucna rec. Nije uvek slucaj al skloni su senzacionalizmu i preterivanju sto nikako nisu dobre osobine za jednog naucnika koji cinenice treba da razmotri hladne glave.

Kao i kod nas i u Rusiji se pati od nezdravog velicanja sopstvene nacije koje nazalost ne zaobilazi ni mnoge njihove naucnike koji u zelji da donesu slavu svojoj naciji prenaglasavaju ili cak laziraju rezultate svojih istrazivanja.

masterkg

pre 8 godina

dobro,potonuce broda mozda moze da izazove,ali kako izazove pad aviona? i to ne jednog vec 5 u istom trenutku!
(drug Cabor, 14. mart 2016 12:38)
Kad se srušiše tih 5 aviona - prosvetli nas .... I koliko se ukupno aviona srušilo u tom magičnom trouglu ....

Bobi

pre 8 godina

A šta se onda dešava sa avionima?!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (maki, 14. mart 2016 12:22)

Imaš 3 puta da pogađaš.
Ako avionima smeta korišćenje mobilnog telefona, logično je pretpostaviti da su imuni na globalne geografske poremećaje u regionu.

Mediterano Blanco

pre 8 godina

A za avione ih bas briga,mozda aludiraju da avioni uopste nisu ni nestajali,ili se pak varam,hahaha.Bermudski trougao je daleko od objasnjenja,moje misljenje i kao sto je ocigledno.Ne bi me cudilo da jednog dana naucnici dokazu da je Bermudski trougao u stvari neka vrsta portala ka visoj ravni postojanja.

Smuleco

pre 8 godina

Da. Ali metan ne može da "objasni" padove aviona, dezorjentaciju pilota istih, i činjenicu, da kompasi i svi drugi uređaji, "polude", iznad Bermudskog trougla!

Maxa

pre 8 godina

Radio sam na kruzerima i 8 meseci sam plovio u toj oblasti svaki dan. Ustvari nikad nismo ni izasli iz "trougla".
I odma vam kazem bermudski trougao je najveca glupost i izmisljotina. Babaroga kojom se plase mala deca i neuki primitivni ljudi.
Sansa da se tamo brodu desi je ista kao na bilo kojoj drugoj lokaciji na svetu.
Manite se zute stampe i laznih vesti i detinjastih clanaka !

Atomski mrav u penziji

pre 8 godina

A jedno pitanje za ove naucnike:
ako je metan u bermudskom trouglu tu dosao iz Norveske, kako je to uspeo? Tankerima ili sevrnim tokom?

Koliko je meni poznato, golfska struja ide od Meksickog zaliva, duz istocne obale Amerike ka severu, znaci metan je morao da se krece suprotno golfskoj struji, sto je malo vise nerealno.

Drugo, ako je metan putovao preko celog Atlantika, kako je onda najveca koncentracija bila na najudaljenijem mestu od Norveske, a ne na najblizem? Pa osnovna logika je da bi, kolika god da je bila kolicina metana, do bermudskog tougla bi se koncentracija toliko razblazila da nikada ne bi mogla da se stvori dovoljna kolicina za eksploziju (logicnije bi bilo da je onda bermudski trougao izmedju Skandinavije i Britanije)

I na kraju, da je zaista doslo to eksplozija tolikih kolicina metana, zar to ne bi zabelezio ijedan seizmoloski uradjaj u Americi? I zar se ne bi javio neki cunami ili neki drugi veliki talas koji bi stigao do bilo koje obale?

Ojha

pre 8 godina

A bas sam prosle godine negde citao o nekoj "podvodnoj kristalnoj piramidi" koja navodno cini bermudski trougao takvim kakvim jeste. Nemaju pametnija posla ovi kvazi istrazivaci nego da naglabaju neke glupe teorije, a cus tek ovu sa Norveskom. Mislim stvarno.....

Lav

pre 8 godina

Nemojte da mi rusite iluzije. Od kad znam za sebe, Bermudski trougao je nesto misticno u kome se desavaju neobjasnjivi nestanci aviona i brodova. Neka tako i ostane. Zanimljivije je ;)

Predrag

pre 8 godina

"#%^&*()#$@&*^*&^^+##$^%&*#$^%^^*(((&^#$@$%#&^%^*%$#@*!"
Google prevodilac:
"Ne lupetajte tako vam Svemira. To mi vanzemaljci povremeno posetimo vasu malenu zemlju pa se malo poigramo sa vasim tkzv. brodovima i avionima.
Do skorog vidjenja
Vanzemaljac sa Alfa Kentaura

Nebojša

pre 8 godina

Evo da probam ja krater je od meteorita sa jakim magnetnim svojstvima koji svojim delovanjem potapa brodove i avione ovo je naravno samo šala ali mi deluje verovatnije nego njihove pretpostavke o gasu ni manje ni više nego iz Norveške deset hiljada km od Bermuda.

Zlatko Todorović

pre 8 godina

Upravo htedoh, kad vidim postavilo se pitanje-a šta je sa avionima? Cela eskadrila je nestala, čini mi se 1942, što pobija onu tezu o iskustvu pilota, lošoj navigaciji i sl.Ovo su bili vojni avioni i piloti. Daklem ostaje to otvoreno, do daljeg

ilaminat

pre 8 godina

Ovo objasnjava veoma malo, ako uopste objasnjava ista.. Jel moze neko da mi objasni kako zagrevanje okeana utice na nestanak brodova?

MisterNo

pre 8 godina

Sad ovo i nije neka novost, osim sto su locirani dzepovi gasa.
Kada se metan oslobodi, on krece prema povrsini i ako se brod nadje u zoni izlaska, bukvalno propada pod vodu i tone u trenutku. Ovo je dokazano eksperimentima u bazenima.
Metan nastavlja da se siri vazduhom i ukoliko avion uleti u oblak metana gde je koncentracija 7-14% - dolazi do paljenja i eksplozije.

Хумска БГ

pre 8 godina

Разумем за бродове, сада неки коментари лепо објаснише и за авионе тј. како се метан шири у ваздух и вуче авионе у океан, али оне луде теорије о сатовима који престану да раде на 10 минута док авион пролази изнад Б.троугла и сличне теорије, то никако не схватам, мени је Троугао већа мистерија од Црне рупе.

snoop dog

pre 8 godina

Sva sreca, vanzemaljci ne citaju ove naucne gluposti, osim mene koji je presao "privremano" u vas svet ! ! Misterija Bermude je resena i nalazi u mom komentaru ..... Milivoj

Doktor

pre 8 godina

Priča o Bermduskom trouglu je preuvelicana svaki dan tu prođe mnogo više aviona nego nad Srbijom to možete i videti na flight radar, takođe najviše kruzera na svetu vozi po karibima...

Nebeska šajkača

pre 8 godina

Ovu teoriju je moj profesor fizike iz gimnazije otkrio jos pre 10ak godina. Metan koji se oslobodi na dnu okeana, posto je "laksi" od vode izlazi na povrsinu i brodovi koji tu plove, posto su projektovani za gustinu vode, a ne gasa (metana) kad nalete na taj oblak metana, jednostavno potonu do samog dna. Slicno je i sa avionima. Metan, posto je laksi i od vazduha, ide ka visini, avion kad naleti na oblak metana, jednostavno ne moze da leti. jer je manja gustina i otpor, i on pada u okean. Veliki pozdrav za profesora fizike, Miroslava Stojanceva, sada direktora gimnazije "Vuk Karadzic" u Trsteniku.

Stanimir Branimir

pre 8 godina

Ovu teoriju sa metanom sam čuo još pre bar 15 god. Objašnjenje za avione je da se velika količina metana ispusti iznad vode u nekim delovima i ako avion uleti u taj prostor prilikom nešto nižeg leta izgubi kontrolu zbog nagle promene gustine vazduha pa može da završi kobno. Imamo slučajeva i da u redovnim letovima avion nekad propadne nekoliko metara zbog nagle promene gustine vazduha, samo što je ovde mnogo drastičniji efekat.

Drako

pre 8 godina

Licno sam tri puta presao pomenuti trougao i mogu vam reci da se nista ne desava. Mozda sam imao srece a mozda je sve to i neka izmisljotina. Bilo kako bilo rece jedan komentator ovde : "lepse je da ostane kao misterija kakva je bila i do sada."

Pametnjaković - there can be only one!

pre 8 godina

Ja sam odavno pročitao da su naši daleki rođaci, bakterije koje prde i oslobađaju velike količine metana, uzrok, jer motori ne mogu da rade ako lete kroz vazduh pun metana i onda avioni padaju, a brodovi staju. Navodno zato je i vreme tamo jako često problematično. A gas je uglavnom nevidljiv iako može i da svetluca malo, zavisi od uslova, ako se dobro sećam šta sam pročitao, odavno.

Joxa

pre 8 godina

@Nikola

mozda i postoji objasnjenje ako saznas kako gas utice na protok vazduha preko krila aviona i kako isti reaguje na to...pa recimo kako eksplozija i oslobadjanje metana reaguje na brodove (mehur na povrsini) kako reaguju gas i voda na plovnost istog...moze tu dosta da se objasni,ali istina je negde tamo...

Otac Namimije

pre 8 godina

Ovo je upravo objasnjenje i za avione. Te ogromne eksplozije gasa stvaraju vazdusne turbulencije koje iz vode prelaze u atmosferu i dalje kroz vazduh u vis, kreirajuci vazdusni vrtlog koj se jos i siri ka gore.

Sa nekadasnjom avio-tehnologijom je to bilo i vise nego dovoljno da srusi letilicu "bez traga"...

Алекс

pre 8 godina

ово ново објашњење које је ускоро откривено старо је бар једно 15 година. ...и скоро дословце прописано из Политикиног забавника неке давне 98...

neutralni felsh

pre 8 godina

za pojedine: najjednostavnije resenje je cesto najispravnije resenje.
sta se odmah hvatate vanzemaljaca, vremenskih portala i slicnih komplikovano zagonetnih razloga?
to sto smo svi mi zeljni cuda, ne daje nam za pravo da nam mozak suvise odluta u drske tvrdnje.

I eto pad

pre 8 godina

gas moze uci u motor i izazvati zapaljenje ili zagušenje i eto pad. druga mogu
cnost da su piloti se potrovali sa gasom i eto pad
(mm, 14. mart 2016 13:32)

Najlogičnije objašnjenje je da su piloti duvali metan.

Neko iz mase

pre 8 godina

To jeste jedno od naucnih objasnjenja koje pije vodu, jer tecnost postane redja pa ono sto je plovilo po vodi ne moze da plovi po mesavini vode i gasa i prosto potone. E sad, po mom razumevanj nauke to ne bi trebalo da previse utice na aerodinamiku ali moze na sagorevanje u motorima i skoro sigurno na pilote ako se previse nadisu tih gasova.
Mada ima par onih cuvenih slucajeva gde je grupa pilota sa kopilotima pricalo da vide iste cudne stvari. Ili su imali iste halucinacije, sto nije iskljuceno, ili ostaje nada da se ipak desilo nesto sto bi bilo interesantnije arturu klarku nego, recimo, ajnstajnu.

vremenska anomalija

pre 8 godina

(S-Mile, 14. mart 2016 16:26)
"Anomalije u vremenu"? Moj otac je pomorac i mislim da je tamo plovio bar jedno 20 puta (znači ukupno par nedelja u toj oblasti) i nikada nije imao problem. Ali... Postoje i zvanična upozorenja da se tamo mora strogo paziti (tj da je posada na stand-by uvek, kako bi bili spremni za sve i svašta). No, on, niti pamti, niti je ikada bio svedok ikakvog incidenta u toj oblasti. P.S. Nikada nije video ni morske sirene niti ikakve duge nemani za koje ljudi koji su skloni svakakvim verovanjima kažu da postoje. Ali zato, kad naleti na takve priča i o sirenama, i o nemanima, ali i o strašnim stvarima sa pučine... Malko je zanimljivije nego da im kaže istinu da 6 meseci ne vidiš ni besne gliste, pa ti dođe da poludiš :)