Četvrtak, 03.03.2016.

12:52

Smenjen Aleksandar Obradović

Vlada Srbije razrešila je direktora Elektroprivrede Srbije Aleksandra Obradovića sa te dužnosti, saopšteno je iz vladine Kancelarije za saradnju s medijima.

Izvor: B92

Smenjen Aleksandar Obradoviæ IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

92 Komentari

Sortiraj po:

banana,cokoladna

pre 8 godina

moralna mi je obaveza a i drustveno je korisno da iskomentarisem javasluk u svim nasim javnim preduzecima,koja zbog toga vise lice na javne kuce no preduzeca...sve je udeseno da partijski kadrovi rade sta i koliko hoce,nevidjeno je zaposljavanje partijske vojske,kupovina buducih glasaca i po tom osnovu zuti su bili male bebe za ove ,nezajazljive i proste do besvesti,koji grabe sve zivo,kao da sutra ne postoji.Postoje jasne smernice da se samo zasluzni partijski aktivisti uposljavaju,to se maximalno zloupotrebljava,primaju se rodjaci,svalerke (sto je sve ok ) ,ali tu su i poznanici,prijatelji,kumovi kumova i sl. sto se mora najstrozije partijski kaznjavati,jer kad vec ne funkcionise pravosudje,etika je nulta,mediji uskopljeni, mora se postovati sud partije,kojoj ovi i ovakvi jedino i odgovaraju...

ten yard penalty

pre 8 godina

PA TI TU "IGRU" PRECCUTNO ODOBRAVASH!!!!!!!...a ovamo nonstop ***** "kako i shta neposhteno rade" i "kako ih nije sramota"!??...pa znamo mi ODAVNO SHTA I KAKO "RADE",Vuchiccu,ne trebash nam ti da "nam suflirash i ponavljash"-nego se malo jache potrudi,ali iskreno a ne samo prichom,da ih SPRECHISH DA TAKO VISHE RADE!!!...smena jednog,pa i najvecceg "glaveshine" u EPSu je samo vrh ledenog brega iznad vode!

Majka

pre 8 godina

Radim u bolnici,Visi fizioterapeut,35000.Skoro ceo svoj radni dan ucim bebe da sede,da puze,prohodaju.Nekad,kada shvatim da nece biti napretka zbog takve patologije,sklonim se i placem.Placem zbog tog deteta,kome ne mogu da pomognem,zbog izmucenog roditelja...Odem kuci i dugo grlim svoju decu.Tada pozelim da sedim na salteru EPS-a,da naplacujem struju i za to da primam 80000 i da mi jedini problem bude,da li sam pogresila u racunici.

dejan

pre 8 godina

Hoce li sad,posle smene da se ukine stavka "angazovana snaga" pomocu koje pljackaju svoje kupce godinama?A hoce li se napon konacno ustaliti na normalnih 230V umesto bednih 210V(neki kupci nemaju cak ni toliko)?
Sve se plasim da nece!
A o visku zaposlenih u EPSu da i ne govorim,ima ih oko 10 000 pa x 1000e plata(bruto)pa x 12 meseci(mozda i 13)dolazimo do 120 miliona eura godisnje,sto je ozbiljan novac za svaku drzavu,kamoli za preduzece!

Sremac76

pre 8 godina

ja radim u drzavnoj sluzbi sa visom skolom i 2014 god u aprilu sam imao platu 58.000 din. kada je moj brat koji radi sa srednjom skolom, pod ugovorom u TEKO KOSTOLAC imao 48.000 din.u aprilu 2015 god. ja san nakon smanjenja imao platu 49.000 din. a moj brat je imao platu 58.000 din.pitam ga ja kako,kaze da su im tri puta podigli koeficijente i dr. tako da je njemu u najvecim merama stednje plata POVECANA 10.000 din. a meni ke SMANJENA 9.000 DIN.inace zaposlenima u epsu koji imaju stalna resenja su plate i vise povecane a odgovorno vam tvrdim da u celom EPSU ne postoji radno mesto za visom skolom sa platom manjom od 100.000 din.kakva smo mi smejurija i kakav je ovo lopovluk,i sada je kao navodno veliki vodja posle skoro dve godine primetio da plate nisu u epsu smanjivane vec povecavane.STRASNO...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (devil himself, 3. mart 2016 13:54)

# Link komentara


Ja radim u drzavnoj sluzbi i imam 42.000 sa fakultetom,tako da ti mozes sebe smatrati i srecnim!

U prolazu

pre 8 godina

Svim zaposlenim u EPS-u samo da napomenem da su svi resursi kojim raspolažu tokom svog rada od turbinai na Đerdapu,preko bagera na kopovima uglja do spajalice I fotokopir aparata kupljene isključivo mojim,odnosno parama poreskih obveznika. Pravih poreskih obveznika koji uplaćuju poreze iz realng sektora. Elektrodistribucija treba da stoji meni na usluzi kako bi moja mala proizvodnja sa 20 zaposlenih radila.To je polazna tačka. Kome se ne dopada smanjenje plate u EPS-u neka da otkaz I na tržište rada.

Dejan

pre 8 godina

Toni,
ili si zaboravio jedna od osnovnih zakona fizika - Omov zakon ili ga nikad nisi ni znao. I=U/R, I je jacina struje, U je napon a R je otpor.
Od I zavisi potrosnja, odnosno snaga.
Pa ti vidi. Ako je U manje, onda je i I manje. Tu vreme nema znacaja. Mozes ti da kuvas i 3 sata sa manjim naponom ali si potrosio istu snagu.

Lav

pre 8 godina

Cucuk Stana@Znas li ti,brate,da ta tvoja radnica na šalteru sa zavrsenom srednjom skolom,ima duplo vecu platu od medicinskog tehnicara,koji se zavlaci pod krseve da bi izvukao povredjenog iz udesa u sred noci,na Ibarskoj magistrali?!Od vatrogasca,koji ulece u vatru da izvuce povredjenog coveka?!Tvoja plata je zasluzena,ali i za 40000 veca nego doktoru ili profesoru.Zbog toga sam se radovao platnim razredima!Kad ono,CVRC,javna preduzeca nisu ukljucena!Samo beda iz drzavnog sektora,jer sirotinja je za gazenje!

antiindus

pre 8 godina

Daleko od toga da imam lepo mišljenje o direktoru,ali... Premijer nekoliko dana unazad pljuje po EPS-u, LAŽE o platama, diže tenziju kod napaćenog naroda i PUF! Smenjen je bahati direktor. Počela je kampanja. Premijer rešava probleme u najkraćem roku. Providno kao nameštaljka u derbiju!

N2

pre 8 godina

Ovim trikom Vucic ubija jednim udarcem dve muve:
-Smenom tzv. bahatog direktora dobija izborne poene,
-Stvara atmosferu linca u Eps-u koja ce mu pomoci da unisti standard zaposlenih (smanjuje plate, otpustanja itd).

Neki ce ovo provaliti ali vecina nece, a na to on i racuna na vecinu bez mozga.

Izgleda da je nasem coveku bitnije da neko slucajno nema vecu platu od njega, nego sta se dogadja u Srbiji.

Sem poljuprivrede EPS je jedina firma u Srbiji koja nesto (u znacajnoj meri) proizvodi pri cemu drzi NAJMANJU cenu struje u Evropi. Da imaju viska radnika sigurno imaju -mozda i trecinu, ali sigurno nije greska da inzenjer u proizvodnji ima 500-800eur platu.
Meni sve ovo izgleda kao
da cemo uskoro placati struju duplo vise a da ce zato radnici eps-a dobijati 3x manje plate.

magla

pre 8 godina

@
(petar, 3. mart 2016 15:36)

Vidite Petre, sve ovo što si napisao imalo bi smisla da EPS koristi svoj monopolski položaj i da je cena struje veća nego u okruženju!

Činjenica je da gde god je privatizovano snadbevanje strujom, cene struje su skočile, tako da je cela tvoja priča zamena teza, nije problem vlasničke strukture EPS-a, pa ni drugih javnih preduzeća! Problem je u nesposobnim i korumpiranim političarima, koji uništavaju javno dobro.

Dovoljan je koristiti zdrav razum, pa shvatiti kolika je nebuloza da država ne može da upravlja javnim preduzećima. Pa, kako se može upravljati državom, a ne može firmom?!

Potrebno je doneti zakone gde će političari, pored moralne odgovornosti, snositi i krivičnu odgovornost za štetu koju nanesu državi (i naravno prmenjivati ga), pa bi uskoro svima bilo kristalno kako država može da vodi javna preduzeća i kako ona treba da budu monopolisti, a dok to ne bude, lobisti vlsnika kapitala, kao što ste i Vi, imaće "municije" da napadaju državno vlasništvo.

lux

pre 8 godina

@draza akciza je ok, treba da bude duplo veca ali da se izbace SVE fiksne stavke pa da na brojilu koje izmeri 0kwh racun bude 0 dinara a ko potrosi vise, plati vise... akciza je fer prema svima je se placa srazmerno potrosnji. ono sto nije fer prema sirotinji je fiksna cena to jest angazovana snaga, naknada za merno mesto, tv taksa... to treba izbaciti i povecati akcizu. ko vise trosi vise e i da plati. prvih 200kwh socijalna cena ostalo sve plava tarifa, crvena tarifa je nepostena prema potrosacima. svuda u svetu se dobija POPUST ko trosi vise samo kod nas se zavrcu ****... prosecbo trosim oko 400 kw i ne grejem se na struju ... trosobni stan.

uhuz

pre 8 godina

cucuk stano

istovremeno ti dete obrazuje ucitelj sa platom upola manjom a leci doktor sa slicnom. Ni ti ni onaj iz Kolubare realno niste zasluzili tu razliku.

nije ja , ja je.

pre 8 godina

(Zoo, 3. mart 2016 15:44) #
Dokle god neko ZASLUŽUJE platu dotle ćemo biti tu gde jesmo.
Ne može u liberalnom kapitalizmu biti najveća plata u državnom sektoru.

Lukas aus Agram

pre 8 godina

Ono što je problem u Srbiji danas šta je u Hrvatskoj umrlo s Tuđmanom je javno partijsko zapošljavanje u firmama čiji je vlasnik država i da jedna stranka ima 50% parlamenta i može raditi šta hoće, kod nas HDZ ima 28%. I u HDZ-u je nakon Tuđmanove smrti Sanader proveo veliku čistku i izbacio iz stranke sve najbliže Tuđmanove suradnike tako da sad gotovo da nema nikog ko je bio faca u devedesetima, svi su iz ovog stoljeća, dok su kod vas isključivo mutni likovi iz 90ih.

Milorad

pre 8 godina

Kako moze Vlada u ostavci da smenjuje i postavlja direktore javnih preduzeca? Moze i mora samo da radi tehnicke poslove sto znaci da Vucic ili krsi Ustav ili laze o izborima.

Cucuk Stana

pre 8 godina

Radim u EPS-u (distibucija elektricne energije) i sa 20 godina staza kao dipl. inz. imam platu neto oko 90000 dinara tako da plata nekog na salteru ne moze biti veca od 60000 dinara sa najvecim koeficijentom. Tacno je da u EPS-u ima gomila neradnika, tacno je da su na rukovodecim i direktorskim mestima sve go politicar ili dupeuvlakac iz raznih stranaka koje po potrebi menjaju. Da nema montera, tehnicara, ekonomista, inzenjera i ostalih koji stvarno rade EPS bi stao, a bez rukovodilaca i direktora bi bez ikakvih problema radio. A i sindikat nam je kao politicari, ne radi nista korisno za zaposlene.

Vesic, poseban lik

pre 8 godina

stranacko zaposljavanje nam unisti zemlju...svi direktori javnih preduzeca moraju da budu nestranacke licnosti....pogledajte samo ovog! A koliko se nakupio para za cetiri godine gosn premijeru?

dzoni

pre 8 godina

(cipelica14, 3. mart 2016 14:33)

Brkate babe i zabe ! Isto kao i ovaj gospodin iz fiskalnog saveta !
Za Vas mi nije cudno ali za gpspodina Pavla itekako.

Po zakonu o radu, ko je visak dobija socijalni program.
To je 200-300 eura.
Ovde se radi o dobrovoljnim stimulativnim otpremninama, kojih je u EPS-u
bilo u nekoliko navrata zadnjih 20 godina.

Shvatite.
Stimulativne otpremnine su jedno a socijalni program sasvim drugo.

Znaju to dobro i gosn.Pavle iz fiskalnog i premijer.

Ali... predizborna kampanja je u toku.

Kladimo se da ce na kraju radnici dobiti po 1200 eura ?

Zoo

pre 8 godina

@Crusador

Nevezano za korupciju u EPSu:

Inzenjer u EPSu zasluzuje 80000 u odnosu na nekoga sa srednjom skolom, ako je zavrsio ETF (zasluzuje i 160000).
To sto je neko odustao od znanja posle srednje skole ne daje mu pravo da kritikuje ljude koji posle primaju 10 puta vece plate i pitaju se kako.

Sa druge strane potpuna je istina da korupcija izjeda sve, da je veliki deo kadra stranacki zaposlen i nestrucan (izuzetnom studentu ETFa 80k je bedna plata, radije ce otici u Nemacku gde ce primati 5-10puta vise).

SkechMajstor

pre 8 godina

A što su uveli akcizu na struju, pa sad na računu ima stavka akciza? 
Otkad je to struja akcizna roba? To je sramota, da pljačkaju na tako primitivne načine, izmišljajući nepostojeće troškove za potrošače (čitaj građane, jer 99,999% ljudi troši struju). 
Znači, odnedavno plaćamo i akcizu na struju, pa vidite kolko smo napredovali. Uskoro će se i na hleb plaćati akciza.
(Дража, 03. mart 2016 14:44)
U zapadnim zemljama je akcizna roba. Sve sto ima neelasticnu traznju moze se akcizise, to drzava odlucuje sta. Znam da si bot i da pljujes vucica, al ga pljuj za ono sto zasluzuje. Procitaj knjigu iz ekonomije

Nemamo program beeee

pre 8 godina

i ponovo da pitam, kada cu u Pa moci, na blagajni EV da platim racun za stan u Bg ? Pa nije to ni visa matematika ni atomska centrala !

josmalo

pre 8 godina

Nije uopšte tačno da je EPS gubitaš!Čak i sa ovako niskom cenom struje,EPS posluje sa dobitkom.Čuj,velike plate!Neka se Vučić penje na dalekovod ili uđe da radi u postrojenju gde je 6 hiljada volti napon!Da vidimo za koje pare bi radio!Sramota šta priča!Vređaš ti čoveka koji svaki dan rizikuje život...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (netačno, 3. mart 2016 14:27)

Prijatelju,ovaj demagog sto smenjuje ovog manekena,radi to zbog izbora da jos malo zaludi ionako zaludjeni narod. Obican svet,normalan,koji je van stranaka i budalastina istih, ne buni se protiv radnika na dalekovodu,nekog u Kolubari na masinama ili majstoru,nego na sijaset administracije,savetnika,izmisljenih radnih mesta,bahatosti rukovodstva,stranackih mufljuza. Uostalom niste vi iz EPS-a pravili elektrane, takodje drzava tj.narod se zaduzuje zbog vasih nerezonskih kredita. A gradjani se isto mnogi penju na 300m da bi radili za 25-35000 npr gradjevinci i nikome ne pada para sa neba sem zaposlenima u javnim preduzecima i nekim agencijama. Pa kako neko da plati struju i grejanje npr ,kad mu to izadatka minimum pola plate i to na obicnom dvosobnom stanu.A gde ostalo.....Nego i ovaj sto bude pobedio na izborima,sledece godine sma ce da ode,narod vise nema totalno nista,beznadje debelo svuda. Bice Pirova pobeda AV-a.

Miloš

pre 8 godina

Kod Amera moras da obrazlozis zasto ti treba skuplji auto od limita koji je drzava propisala a kupovinu neamerickog automobila takodje moras da obrazlozis, naravno pricam o javnom sektoru.

E sad mi idemo ka EU pa bi nam EU takva ogranicenja nabila na nos ali uz malo pameti lako je uraditi propis koji zadovoljava na primer samo FIAT 500L. Ne vidim sta je problem da se direktori javnih preduzeca voze u 500L. Ako im se ne svidja nek voze privatni auto.

Isto bih uveo i za funkcionere i naravno za crkvenjake. Ne placate porez okej, ne mozete da vozite bmw, audi, mecku vec samo 500L.

Ovo je Vucic mogao odavno da propise ali nije jer ga ustvari zabole za stednju uvek moze da drzi zamrznute plate i penzije a ko zna mozda i da dodatno smanji jer je ovaj narod glupav, a dobro mu dodju famozni audiji kad treba nekog da zrtvuje pred izbore.

zasta

pre 8 godina

Pade zbog jednog Audija. Krajnje neozbiljno. Hitno na obuku u SPC.
(blagomeni, 03. mart 2016 14:43)

Ma pao je on sigurno na necem drugom, a auto je samo pokrice za medije i siroku populaciju!

petar

pre 8 godina

@Toni
Ne razmišljaš dobro, jer si negde nešto čuo, a očigledno nisi imao elektrotehniku kao predmet u školi. Električno brojilo meri utrošak snage u jedinici vremena ( kW/h ).
Ako je napon mreže niži, biće niža i struja na istom potrošaču, pa će se logično i tvoj ručak kuvati duže. Takođe, električno brojilo će pri nižem naponu i struji brojati sporije. I to je to. Na taj način se ništa ne zakida i tu nema nikakve prevare.
Prevara je u tome što su oni monopolisti i mogu sa cenom električne energije da rade šta im je volja. Par hiljada prekobrojnih nije nikakav problem. Digneš cenu struje za 10%, doda se neka izmišljena stavka ( angažovana snaga i sl. ) i eto para i za plate, a i za 13. platu i raznorazne nagrade i sponzorstva. Može im se.

tacno

pre 8 godina

netacno
Ko napada izvrsioce,tj.elektricare? Pitaj se koliko imate sefova, direktora,rukovodioca,reziskog,...Oni su ti koji su i najveci teret firme pa i drzave.Inace,smena ovoga je cist populizam "vodje",jer on eto nesto radi i treba glasacima da se dopadne,a u sutini na njegovo mesto ce doci isti takav,dozvoli, nesposobnjakovic i,i,...? Problem(GLAVNI)ostaje.

Razlog

pre 8 godina

Pored politickog marketing glavni razlog je - hoce da privatizuje EPS. A zna se kako se pravi bratski ugovor - ti ces da odeljes sve sto moze, pogotovo da skines plate na minimalac a onda ja dolazim da preuzmem robu.

Crusador

pre 8 godina

Odgovorno tvrdim da je u EPS-u višestruko veći profit od 2.5 milijarde, ali se samo toliko prijavljuje. U ovoj zemlji niko ama niko ko iole posluje sa profitom ne prijavljuje pravi profit već i do 10 ili više puta umanjen. Ostalo ide naravno u džep vlasnicima. Drugo i ja imam i mnogi gradjani Srbije imaju srednju školu, i čime to oni nisu zaslužili da imaju platu od 75,000 din kao radnica na šalteru u EPS-u? A, da. Nismo imali vezu i nismo članovi SNS. Na kraju da ne zaboravim, 10 puta su mi sekli struju, jednostavno ne mogu da poplaćam sve račune, prehranim porodicu i školujem jedno dete. Pa kad dodju nemilosrdno seku, šta ću, a onda krećem u novu turu pozajmljivanja od ovoga onoga itd itd, sve vam je poznato. Zato stvarno pogledajte svoj novčanik pre nego krenete da glasate jer to je zaista jedini pokazatelj koliko vam je zaista bolje od kada su ovi na vlasti. NE slušajte priče i obećanja demagoga.

Toni

pre 8 godina

Itreba da ga smeni.Na jeftinu foru dolazili su do nezarađenog novca.Napon od 220 v0lti smanjivali su na 190 v0lti pa primera radi ako se neštp kuvalo
za jedan sat pri smanjenom naponu trebalo je šestdeset devet minuta.A brojilo se vrti,ne"zanima" ga napon već vreme.

ma narod ne valja...

pre 8 godina

na zalost u celoj prici ce izvisiti radnici koji jos nesto i rade a kancelarijski pacovi ce ostati, a fiskalni savet prvi treba da se ugasi a za njim i svih dvesta i nesto agencija pa onda kad se ugase nepotrebna radna mesta u svim mogucim drzavnim firmama i otpuste svi partijski kadrovi od ove drzave mozda nesto i bude

Pitanje publike

pre 8 godina

Smenio Obradovića zbog dva kupljena "Audi" automobila ! Klasičan predizborni trik i prikupljanje glasova.

Jel sme da smeni Bajatovića ? Pa on je prošle godine kupio nekoliko novih džipova za firmu koja je najveći gubitaš u zemlji.

Naravno da ne sme da smeni Bajatovića, i sam Bajatović je rekao "Ne znam ko će biti Ministar energetike, ali ja ću sigurno biti direktor Srbijagasa".

Beloved

pre 8 godina

Joj populizma majko moja mila. Kako je Miškovića hapsio pre izbora, tako će sad da smeni par direktora koji se najviše eksponiraju. A ti narode samo glasaj i veruj u šarene laže. Ništa što nam se dešava nije slučajno i bez razloga, ništa !

Zoran BB

pre 8 godina

Direktor A.Obradović je došao na čelo EPS-a kao čovek od poverenja A.Vučića.Izjavljivao je da je ponosni clan SNS-a i sve što je radio , radio je sa znanjem svog šefa. Rezultati su mu slabi što potvrđuje i Fiskalni savet , a i MMF. Reforme u EPS-u skoro nije ni zagrebao , a luksuzirao se i bahatio kao da je princ od Monaka. Unutar EPS-a ima mnogo vrhunskih stručnjaka svih profila pa mu stranački poslušnici nisu potrebni. Ako EPS slabo radi to znači da vlada slabo gazduje , jer puno velikih potrošača ne izmiruje svoje obaveze prema EPS-u, a struju i dalje troše u ogromnim količinama . Izgleda , najavljeni izbori će neke stvari u EPS-u da pokrenu sa mrtve tačke .

Igor

pre 8 godina

Zahuktava se predizborni cirkus. Bio dobar 4 godine zbog "mira u kući", al' ne valja 2 meseca pred izbore.
Jooooj kakav li je koeficijent inteligencije ovom narodu kad se na ovaj način prikupljaju glasovi...
Ovaj lik je izvukao para za SNS i SPS toliko da može odmah u penziju, a narodu bacaju "kosku" pred izbore...svesni su da se na ovakve besmislene poteze najviše pali siromašniji radnički sloj stanovništva (80% Srbije), oni ne znaju mnogo o ekonomiji ali vole da vide kako "lete direktori"...
Vrhunska manipulacija i obmana naroda.

netačno

pre 8 godina

Nije uopšte tačno da je EPS gubitaš!Čak i sa ovako niskom cenom struje,EPS posluje sa dobitkom.Čuj,velike plate!Neka se Vučić penje na dalekovod ili uđe da radi u postrojenju gde je 6 hiljada volti napon!Da vidimo za koje pare bi radio!Sramota šta priča!Vređaš ti čoveka koji svaki dan rizikuje život...

Glasac na izborima

pre 8 godina

Ne samo da njega treba otpusti, nego i silne viskove u EPS a vecina radnika EPS su tamo zaposlena uz pomoc neke veze i da im se skresu drasticno plate, da se ne isplacuje 13 te plate....

Nostradamko

pre 8 godina

I kada ga smene verovatno ce da bude savetnik direktora EPS, ili mozda cak ministar energetike ili njegov savetnik ili direktor nekog drugoj javnog preduzeca.

blagoo

pre 8 godina

Ne samo da njega treba otpusti, nego i silne viskove u EPS a vecina radnika EPS su tamo zaposlena uz pomoc neke veze i da im se skresu drasticno plate, da se ne isplacuje 13 te plate....
(Glasac na izborima, 3. mart 2016 14:17)

U EPS-u su nasli mnogi uhljebljene, stalni posao po sistemu ," radio ne radio svirao ti radio".Kad postanu tehnoloski visak, verovatno nece vise tako razmisljati!

cipelica14

pre 8 godina

Tehnoloski visak zaposlenih u EPS-u trazi 1500 eur po godini staza.Spustili su cenu otpremnine na 900 eur/god.U drugim firmama je max 300eur/god.Sta oni misle, ko su oni kad mogu da ucenjuju drzavu? Mnogo sebi dozvoljavaju!

домаћин

pre 8 godina

Срамота, просек плате у ЕПС-у 80000 дин.Дали ми то тежимо просеку од 20000 дин? П.С. немам никакве везе са ЕПС.

Дража

pre 8 godina

A što su uveli akcizu na struju, pa sad na računu ima stavka akciza?
Otkad je to struja akcizna roba? To je sramota, da pljačkaju na tako primitivne načine, izmišljajući nepostojeće troškove za potrošače (čitaj građane, jer 99,999% ljudi troši struju).
Znači, odnedavno plaćamo i akcizu na struju, pa vidite kolko smo napredovali. Uskoro će se i na hleb plaćati akciza.

Monty

pre 8 godina

Sada se setio da ne valja direktor, pred izbore slucajno.
Onda je mrmot zamotao cokoladu.
Sramota ovaj direktor i ovakvi lezilebovicic obitavaju godinama i niko im nista ne moze
pogledajte samo Drobnjaka iz Puteva Srbije

Pera

pre 8 godina

Uh uh kako predizborna kampanja radi, samo hukce..Sada kao smenjuje Obradovica da bi narod valjda pao u nesvest o kolicini brige Velikog vodje..Neka raskine ugovor sa NATO, neka ukine Bus plus, neka ukine TV pretplatu, neka vrati penzije na staro i onda tek mozemo da razgovaramo o neeeekoj brizi za ovaj narod!!!! A koliko sutra Obradovic ide za ambasadora u neku nama blisku zemlju..

antonio banderaš

pre 8 godina

Glavno pitanje je kako je ovaj gospodin uopšte tu postavljen. On je godinama bio zaposlenik jedne strane firme (ČEZ-a) i predstavljao je otvoreno njihove interese u pogledu kupovine/partnerstva za Kolubaru B i Tent3. To bi u normalnoj zemlji predstavljalo automatsku diskvalifikaciju... to što se svašta radi u EPS-u nije ništa novo - vazda bilo i, verovatno, biće.

nesa

pre 8 godina

ovog je trebalo skinuti odavno jos onomad kada su bile ogromne greska na racunima. svima u srbiji su smanjene plate a ovima u ,,eps,,u povecane.kada odem da platim struju u mom gradu postoji ogromna zgrada sa velikim perkingom nemam gde da parkiram auto da izvrsim uplatu struje a za salterom gde se naplacuje radi samo jedan salter a ima ih prekobrojnih

devil himself

pre 8 godina

ja radim u drzavnoj sluzbi sa visom skolom i 2014 god u aprilu sam imao platu 58.000 din. kada je moj brat koji radi sa srednjom skolom, pod ugovorom u TEKO KOSTOLAC imao 48.000 din.u aprilu 2015 god. ja san nakon smanjenja imao platu 49.000 din. a moj brat je imao platu 58.000 din.pitam ga ja kako,kaze da su im tri puta podigli koeficijente i dr. tako da je njemu u najvecim merama stednje plata POVECANA 10.000 din. a meni ke SMANJENA 9.000 DIN.inace zaposlenima u epsu koji imaju stalna resenja su plate i vise povecane a odgovorno vam tvrdim da u celom EPSU ne postoji radno mesto za visom skolom sa platom manjom od 100.000 din.kakva smo mi smejurija i kakav je ovo lopovluk,i sada je kao navodno veliki vodja posle skoro dve godine primetio da plate nisu u epsu smanjivane vec povecavane.STRASNO...

Aleksandar

pre 8 godina

U EPS-u su godinama astronomske plate. Ljudi moji radnica na salteru koja samo kuca uplate grdjana ima platu 75000 dinara a radnik u administraciji sa istom tom srednjom strucnom spremom ima platu oko 30000 dinara.

Zakeralo

pre 8 godina

Taj čovek od svega(loša,dobra vest,nije ni bitno) pravi političku reklamu - od smene neodgovornih direktora,koje je on,naravno,postavio,do ličnih intervencija u vezi lečenja dece i omladine.

Voodoo

pre 8 godina

Ako Eps radi sa profitom ne vidim zasto bi plate bile problem. Sa druge strane ono sto treba da se promeni, a nikad nece su zloupotrebe, i pojedine prevelike i nepotrebne plate, a ne svima da smanje linearno, sto ce uraditi. Ali smanjenja nepotrebnih troskova su ono sto treba smanjiti da bi se povecao profit, a ne slati poruku radnicima da i preduzeca koja rade u plusu ne mogu da imaju plate kako treba, jer to stvara losu atmosferu i utice da svuda, radilo preduzece dobro ili lose ljudi nemaju motiv.

Vesna

pre 8 godina

Vazno je da EPS salje narodu privatne izvrsitelje za dug od 1100 dinara i na ime postupka naplati jo troskove u iznosu od 3000 dinara a njihovi zaposleni koji su na ta radna mesta dosli rodbinskim vezama i podmicavanjem uzivaju kao da su radnici centra za svemirska istrazivanja.

Pera

pre 8 godina

Uh uh kako predizborna kampanja radi, samo hukce..Sada kao smenjuje Obradovica da bi narod valjda pao u nesvest o kolicini brige Velikog vodje..Neka raskine ugovor sa NATO, neka ukine Bus plus, neka ukine TV pretplatu, neka vrati penzije na staro i onda tek mozemo da razgovaramo o neeeekoj brizi za ovaj narod!!!! A koliko sutra Obradovic ide za ambasadora u neku nama blisku zemlju..

blagoo

pre 8 godina

Ne samo da njega treba otpusti, nego i silne viskove u EPS a vecina radnika EPS su tamo zaposlena uz pomoc neke veze i da im se skresu drasticno plate, da se ne isplacuje 13 te plate....
(Glasac na izborima, 3. mart 2016 14:17)

U EPS-u su nasli mnogi uhljebljene, stalni posao po sistemu ," radio ne radio svirao ti radio".Kad postanu tehnoloski visak, verovatno nece vise tako razmisljati!

nesa

pre 8 godina

ovog je trebalo skinuti odavno jos onomad kada su bile ogromne greska na racunima. svima u srbiji su smanjene plate a ovima u ,,eps,,u povecane.kada odem da platim struju u mom gradu postoji ogromna zgrada sa velikim perkingom nemam gde da parkiram auto da izvrsim uplatu struje a za salterom gde se naplacuje radi samo jedan salter a ima ih prekobrojnih

Cucuk Stana

pre 8 godina

Radim u EPS-u (distibucija elektricne energije) i sa 20 godina staza kao dipl. inz. imam platu neto oko 90000 dinara tako da plata nekog na salteru ne moze biti veca od 60000 dinara sa najvecim koeficijentom. Tacno je da u EPS-u ima gomila neradnika, tacno je da su na rukovodecim i direktorskim mestima sve go politicar ili dupeuvlakac iz raznih stranaka koje po potrebi menjaju. Da nema montera, tehnicara, ekonomista, inzenjera i ostalih koji stvarno rade EPS bi stao, a bez rukovodilaca i direktora bi bez ikakvih problema radio. A i sindikat nam je kao politicari, ne radi nista korisno za zaposlene.

cipelica14

pre 8 godina

Tehnoloski visak zaposlenih u EPS-u trazi 1500 eur po godini staza.Spustili su cenu otpremnine na 900 eur/god.U drugim firmama je max 300eur/god.Sta oni misle, ko su oni kad mogu da ucenjuju drzavu? Mnogo sebi dozvoljavaju!

Monty

pre 8 godina

Sada se setio da ne valja direktor, pred izbore slucajno.
Onda je mrmot zamotao cokoladu.
Sramota ovaj direktor i ovakvi lezilebovicic obitavaju godinama i niko im nista ne moze
pogledajte samo Drobnjaka iz Puteva Srbije

SkechMajstor

pre 8 godina

A što su uveli akcizu na struju, pa sad na računu ima stavka akciza? 
Otkad je to struja akcizna roba? To je sramota, da pljačkaju na tako primitivne načine, izmišljajući nepostojeće troškove za potrošače (čitaj građane, jer 99,999% ljudi troši struju). 
Znači, odnedavno plaćamo i akcizu na struju, pa vidite kolko smo napredovali. Uskoro će se i na hleb plaćati akciza.
(Дража, 03. mart 2016 14:44)
U zapadnim zemljama je akcizna roba. Sve sto ima neelasticnu traznju moze se akcizise, to drzava odlucuje sta. Znam da si bot i da pljujes vucica, al ga pljuj za ono sto zasluzuje. Procitaj knjigu iz ekonomije

Pitanje publike

pre 8 godina

Smenio Obradovića zbog dva kupljena "Audi" automobila ! Klasičan predizborni trik i prikupljanje glasova.

Jel sme da smeni Bajatovića ? Pa on je prošle godine kupio nekoliko novih džipova za firmu koja je najveći gubitaš u zemlji.

Naravno da ne sme da smeni Bajatovića, i sam Bajatović je rekao "Ne znam ko će biti Ministar energetike, ali ja ću sigurno biti direktor Srbijagasa".

Zakeralo

pre 8 godina

Taj čovek od svega(loša,dobra vest,nije ni bitno) pravi političku reklamu - od smene neodgovornih direktora,koje je on,naravno,postavio,do ličnih intervencija u vezi lečenja dece i omladine.

Igor

pre 8 godina

Zahuktava se predizborni cirkus. Bio dobar 4 godine zbog "mira u kući", al' ne valja 2 meseca pred izbore.
Jooooj kakav li je koeficijent inteligencije ovom narodu kad se na ovaj način prikupljaju glasovi...
Ovaj lik je izvukao para za SNS i SPS toliko da može odmah u penziju, a narodu bacaju "kosku" pred izbore...svesni su da se na ovakve besmislene poteze najviše pali siromašniji radnički sloj stanovništva (80% Srbije), oni ne znaju mnogo o ekonomiji ali vole da vide kako "lete direktori"...
Vrhunska manipulacija i obmana naroda.

Lukas aus Agram

pre 8 godina

Ono što je problem u Srbiji danas šta je u Hrvatskoj umrlo s Tuđmanom je javno partijsko zapošljavanje u firmama čiji je vlasnik država i da jedna stranka ima 50% parlamenta i može raditi šta hoće, kod nas HDZ ima 28%. I u HDZ-u je nakon Tuđmanove smrti Sanader proveo veliku čistku i izbacio iz stranke sve najbliže Tuđmanove suradnike tako da sad gotovo da nema nikog ko je bio faca u devedesetima, svi su iz ovog stoljeća, dok su kod vas isključivo mutni likovi iz 90ih.

Miloš

pre 8 godina

Kod Amera moras da obrazlozis zasto ti treba skuplji auto od limita koji je drzava propisala a kupovinu neamerickog automobila takodje moras da obrazlozis, naravno pricam o javnom sektoru.

E sad mi idemo ka EU pa bi nam EU takva ogranicenja nabila na nos ali uz malo pameti lako je uraditi propis koji zadovoljava na primer samo FIAT 500L. Ne vidim sta je problem da se direktori javnih preduzeca voze u 500L. Ako im se ne svidja nek voze privatni auto.

Isto bih uveo i za funkcionere i naravno za crkvenjake. Ne placate porez okej, ne mozete da vozite bmw, audi, mecku vec samo 500L.

Ovo je Vucic mogao odavno da propise ali nije jer ga ustvari zabole za stednju uvek moze da drzi zamrznute plate i penzije a ko zna mozda i da dodatno smanji jer je ovaj narod glupav, a dobro mu dodju famozni audiji kad treba nekog da zrtvuje pred izbore.

Beloved

pre 8 godina

Joj populizma majko moja mila. Kako je Miškovića hapsio pre izbora, tako će sad da smeni par direktora koji se najviše eksponiraju. A ti narode samo glasaj i veruj u šarene laže. Ništa što nam se dešava nije slučajno i bez razloga, ništa !

uhuz

pre 8 godina

cucuk stano

istovremeno ti dete obrazuje ucitelj sa platom upola manjom a leci doktor sa slicnom. Ni ti ni onaj iz Kolubare realno niste zasluzili tu razliku.

Milorad

pre 8 godina

Kako moze Vlada u ostavci da smenjuje i postavlja direktore javnih preduzeca? Moze i mora samo da radi tehnicke poslove sto znaci da Vucic ili krsi Ustav ili laze o izborima.

antiindus

pre 8 godina

Daleko od toga da imam lepo mišljenje o direktoru,ali... Premijer nekoliko dana unazad pljuje po EPS-u, LAŽE o platama, diže tenziju kod napaćenog naroda i PUF! Smenjen je bahati direktor. Počela je kampanja. Premijer rešava probleme u najkraćem roku. Providno kao nameštaljka u derbiju!

Crusador

pre 8 godina

Odgovorno tvrdim da je u EPS-u višestruko veći profit od 2.5 milijarde, ali se samo toliko prijavljuje. U ovoj zemlji niko ama niko ko iole posluje sa profitom ne prijavljuje pravi profit već i do 10 ili više puta umanjen. Ostalo ide naravno u džep vlasnicima. Drugo i ja imam i mnogi gradjani Srbije imaju srednju školu, i čime to oni nisu zaslužili da imaju platu od 75,000 din kao radnica na šalteru u EPS-u? A, da. Nismo imali vezu i nismo članovi SNS. Na kraju da ne zaboravim, 10 puta su mi sekli struju, jednostavno ne mogu da poplaćam sve račune, prehranim porodicu i školujem jedno dete. Pa kad dodju nemilosrdno seku, šta ću, a onda krećem u novu turu pozajmljivanja od ovoga onoga itd itd, sve vam je poznato. Zato stvarno pogledajte svoj novčanik pre nego krenete da glasate jer to je zaista jedini pokazatelj koliko vam je zaista bolje od kada su ovi na vlasti. NE slušajte priče i obećanja demagoga.

N2

pre 8 godina

Ovim trikom Vucic ubija jednim udarcem dve muve:
-Smenom tzv. bahatog direktora dobija izborne poene,
-Stvara atmosferu linca u Eps-u koja ce mu pomoci da unisti standard zaposlenih (smanjuje plate, otpustanja itd).

Neki ce ovo provaliti ali vecina nece, a na to on i racuna na vecinu bez mozga.

Izgleda da je nasem coveku bitnije da neko slucajno nema vecu platu od njega, nego sta se dogadja u Srbiji.

Sem poljuprivrede EPS je jedina firma u Srbiji koja nesto (u znacajnoj meri) proizvodi pri cemu drzi NAJMANJU cenu struje u Evropi. Da imaju viska radnika sigurno imaju -mozda i trecinu, ali sigurno nije greska da inzenjer u proizvodnji ima 500-800eur platu.
Meni sve ovo izgleda kao
da cemo uskoro placati struju duplo vise a da ce zato radnici eps-a dobijati 3x manje plate.

antonio banderaš

pre 8 godina

Glavno pitanje je kako je ovaj gospodin uopšte tu postavljen. On je godinama bio zaposlenik jedne strane firme (ČEZ-a) i predstavljao je otvoreno njihove interese u pogledu kupovine/partnerstva za Kolubaru B i Tent3. To bi u normalnoj zemlji predstavljalo automatsku diskvalifikaciju... to što se svašta radi u EPS-u nije ništa novo - vazda bilo i, verovatno, biće.

devil himself

pre 8 godina

ja radim u drzavnoj sluzbi sa visom skolom i 2014 god u aprilu sam imao platu 58.000 din. kada je moj brat koji radi sa srednjom skolom, pod ugovorom u TEKO KOSTOLAC imao 48.000 din.u aprilu 2015 god. ja san nakon smanjenja imao platu 49.000 din. a moj brat je imao platu 58.000 din.pitam ga ja kako,kaze da su im tri puta podigli koeficijente i dr. tako da je njemu u najvecim merama stednje plata POVECANA 10.000 din. a meni ke SMANJENA 9.000 DIN.inace zaposlenima u epsu koji imaju stalna resenja su plate i vise povecane a odgovorno vam tvrdim da u celom EPSU ne postoji radno mesto za visom skolom sa platom manjom od 100.000 din.kakva smo mi smejurija i kakav je ovo lopovluk,i sada je kao navodno veliki vodja posle skoro dve godine primetio da plate nisu u epsu smanjivane vec povecavane.STRASNO...

zasta

pre 8 godina

Pade zbog jednog Audija. Krajnje neozbiljno. Hitno na obuku u SPC.
(blagomeni, 03. mart 2016 14:43)

Ma pao je on sigurno na necem drugom, a auto je samo pokrice za medije i siroku populaciju!

josmalo

pre 8 godina

Nije uopšte tačno da je EPS gubitaš!Čak i sa ovako niskom cenom struje,EPS posluje sa dobitkom.Čuj,velike plate!Neka se Vučić penje na dalekovod ili uđe da radi u postrojenju gde je 6 hiljada volti napon!Da vidimo za koje pare bi radio!Sramota šta priča!Vređaš ti čoveka koji svaki dan rizikuje život...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (netačno, 3. mart 2016 14:27)

Prijatelju,ovaj demagog sto smenjuje ovog manekena,radi to zbog izbora da jos malo zaludi ionako zaludjeni narod. Obican svet,normalan,koji je van stranaka i budalastina istih, ne buni se protiv radnika na dalekovodu,nekog u Kolubari na masinama ili majstoru,nego na sijaset administracije,savetnika,izmisljenih radnih mesta,bahatosti rukovodstva,stranackih mufljuza. Uostalom niste vi iz EPS-a pravili elektrane, takodje drzava tj.narod se zaduzuje zbog vasih nerezonskih kredita. A gradjani se isto mnogi penju na 300m da bi radili za 25-35000 npr gradjevinci i nikome ne pada para sa neba sem zaposlenima u javnim preduzecima i nekim agencijama. Pa kako neko da plati struju i grejanje npr ,kad mu to izadatka minimum pola plate i to na obicnom dvosobnom stanu.A gde ostalo.....Nego i ovaj sto bude pobedio na izborima,sledece godine sma ce da ode,narod vise nema totalno nista,beznadje debelo svuda. Bice Pirova pobeda AV-a.

Zoo

pre 8 godina

@Crusador

Nevezano za korupciju u EPSu:

Inzenjer u EPSu zasluzuje 80000 u odnosu na nekoga sa srednjom skolom, ako je zavrsio ETF (zasluzuje i 160000).
To sto je neko odustao od znanja posle srednje skole ne daje mu pravo da kritikuje ljude koji posle primaju 10 puta vece plate i pitaju se kako.

Sa druge strane potpuna je istina da korupcija izjeda sve, da je veliki deo kadra stranacki zaposlen i nestrucan (izuzetnom studentu ETFa 80k je bedna plata, radije ce otici u Nemacku gde ce primati 5-10puta vise).

Vesna

pre 8 godina

Vazno je da EPS salje narodu privatne izvrsitelje za dug od 1100 dinara i na ime postupka naplati jo troskove u iznosu od 3000 dinara a njihovi zaposleni koji su na ta radna mesta dosli rodbinskim vezama i podmicavanjem uzivaju kao da su radnici centra za svemirska istrazivanja.

Nostradamko

pre 8 godina

I kada ga smene verovatno ce da bude savetnik direktora EPS, ili mozda cak ministar energetike ili njegov savetnik ili direktor nekog drugoj javnog preduzeca.

Nemamo program beeee

pre 8 godina

i ponovo da pitam, kada cu u Pa moci, na blagajni EV da platim racun za stan u Bg ? Pa nije to ni visa matematika ni atomska centrala !

Дража

pre 8 godina

A što su uveli akcizu na struju, pa sad na računu ima stavka akciza?
Otkad je to struja akcizna roba? To je sramota, da pljačkaju na tako primitivne načine, izmišljajući nepostojeće troškove za potrošače (čitaj građane, jer 99,999% ljudi troši struju).
Znači, odnedavno plaćamo i akcizu na struju, pa vidite kolko smo napredovali. Uskoro će se i na hleb plaćati akciza.

dzoni

pre 8 godina

(cipelica14, 3. mart 2016 14:33)

Brkate babe i zabe ! Isto kao i ovaj gospodin iz fiskalnog saveta !
Za Vas mi nije cudno ali za gpspodina Pavla itekako.

Po zakonu o radu, ko je visak dobija socijalni program.
To je 200-300 eura.
Ovde se radi o dobrovoljnim stimulativnim otpremninama, kojih je u EPS-u
bilo u nekoliko navrata zadnjih 20 godina.

Shvatite.
Stimulativne otpremnine su jedno a socijalni program sasvim drugo.

Znaju to dobro i gosn.Pavle iz fiskalnog i premijer.

Ali... predizborna kampanja je u toku.

Kladimo se da ce na kraju radnici dobiti po 1200 eura ?

Vesic, poseban lik

pre 8 godina

stranacko zaposljavanje nam unisti zemlju...svi direktori javnih preduzeca moraju da budu nestranacke licnosti....pogledajte samo ovog! A koliko se nakupio para za cetiri godine gosn premijeru?

Zoran BB

pre 8 godina

Direktor A.Obradović je došao na čelo EPS-a kao čovek od poverenja A.Vučića.Izjavljivao je da je ponosni clan SNS-a i sve što je radio , radio je sa znanjem svog šefa. Rezultati su mu slabi što potvrđuje i Fiskalni savet , a i MMF. Reforme u EPS-u skoro nije ni zagrebao , a luksuzirao se i bahatio kao da je princ od Monaka. Unutar EPS-a ima mnogo vrhunskih stručnjaka svih profila pa mu stranački poslušnici nisu potrebni. Ako EPS slabo radi to znači da vlada slabo gazduje , jer puno velikih potrošača ne izmiruje svoje obaveze prema EPS-u, a struju i dalje troše u ogromnim količinama . Izgleda , najavljeni izbori će neke stvari u EPS-u da pokrenu sa mrtve tačke .

netačno

pre 8 godina

Nije uopšte tačno da je EPS gubitaš!Čak i sa ovako niskom cenom struje,EPS posluje sa dobitkom.Čuj,velike plate!Neka se Vučić penje na dalekovod ili uđe da radi u postrojenju gde je 6 hiljada volti napon!Da vidimo za koje pare bi radio!Sramota šta priča!Vređaš ti čoveka koji svaki dan rizikuje život...

tacno

pre 8 godina

netacno
Ko napada izvrsioce,tj.elektricare? Pitaj se koliko imate sefova, direktora,rukovodioca,reziskog,...Oni su ti koji su i najveci teret firme pa i drzave.Inace,smena ovoga je cist populizam "vodje",jer on eto nesto radi i treba glasacima da se dopadne,a u sutini na njegovo mesto ce doci isti takav,dozvoli, nesposobnjakovic i,i,...? Problem(GLAVNI)ostaje.

Razlog

pre 8 godina

Pored politickog marketing glavni razlog je - hoce da privatizuje EPS. A zna se kako se pravi bratski ugovor - ti ces da odeljes sve sto moze, pogotovo da skines plate na minimalac a onda ja dolazim da preuzmem robu.

petar

pre 8 godina

@Toni
Ne razmišljaš dobro, jer si negde nešto čuo, a očigledno nisi imao elektrotehniku kao predmet u školi. Električno brojilo meri utrošak snage u jedinici vremena ( kW/h ).
Ako je napon mreže niži, biće niža i struja na istom potrošaču, pa će se logično i tvoj ručak kuvati duže. Takođe, električno brojilo će pri nižem naponu i struji brojati sporije. I to je to. Na taj način se ništa ne zakida i tu nema nikakve prevare.
Prevara je u tome što su oni monopolisti i mogu sa cenom električne energije da rade šta im je volja. Par hiljada prekobrojnih nije nikakav problem. Digneš cenu struje za 10%, doda se neka izmišljena stavka ( angažovana snaga i sl. ) i eto para i za plate, a i za 13. platu i raznorazne nagrade i sponzorstva. Može im se.

Lav

pre 8 godina

Cucuk Stana@Znas li ti,brate,da ta tvoja radnica na šalteru sa zavrsenom srednjom skolom,ima duplo vecu platu od medicinskog tehnicara,koji se zavlaci pod krseve da bi izvukao povredjenog iz udesa u sred noci,na Ibarskoj magistrali?!Od vatrogasca,koji ulece u vatru da izvuce povredjenog coveka?!Tvoja plata je zasluzena,ali i za 40000 veca nego doktoru ili profesoru.Zbog toga sam se radovao platnim razredima!Kad ono,CVRC,javna preduzeca nisu ukljucena!Samo beda iz drzavnog sektora,jer sirotinja je za gazenje!

ma narod ne valja...

pre 8 godina

na zalost u celoj prici ce izvisiti radnici koji jos nesto i rade a kancelarijski pacovi ce ostati, a fiskalni savet prvi treba da se ugasi a za njim i svih dvesta i nesto agencija pa onda kad se ugase nepotrebna radna mesta u svim mogucim drzavnim firmama i otpuste svi partijski kadrovi od ove drzave mozda nesto i bude

домаћин

pre 8 godina

Срамота, просек плате у ЕПС-у 80000 дин.Дали ми то тежимо просеку од 20000 дин? П.С. немам никакве везе са ЕПС.

magla

pre 8 godina

@
(petar, 3. mart 2016 15:36)

Vidite Petre, sve ovo što si napisao imalo bi smisla da EPS koristi svoj monopolski položaj i da je cena struje veća nego u okruženju!

Činjenica je da gde god je privatizovano snadbevanje strujom, cene struje su skočile, tako da je cela tvoja priča zamena teza, nije problem vlasničke strukture EPS-a, pa ni drugih javnih preduzeća! Problem je u nesposobnim i korumpiranim političarima, koji uništavaju javno dobro.

Dovoljan je koristiti zdrav razum, pa shvatiti kolika je nebuloza da država ne može da upravlja javnim preduzećima. Pa, kako se može upravljati državom, a ne može firmom?!

Potrebno je doneti zakone gde će političari, pored moralne odgovornosti, snositi i krivičnu odgovornost za štetu koju nanesu državi (i naravno prmenjivati ga), pa bi uskoro svima bilo kristalno kako država može da vodi javna preduzeća i kako ona treba da budu monopolisti, a dok to ne bude, lobisti vlsnika kapitala, kao što ste i Vi, imaće "municije" da napadaju državno vlasništvo.

Aleksandar

pre 8 godina

U EPS-u su godinama astronomske plate. Ljudi moji radnica na salteru koja samo kuca uplate grdjana ima platu 75000 dinara a radnik u administraciji sa istom tom srednjom strucnom spremom ima platu oko 30000 dinara.

Voodoo

pre 8 godina

Ako Eps radi sa profitom ne vidim zasto bi plate bile problem. Sa druge strane ono sto treba da se promeni, a nikad nece su zloupotrebe, i pojedine prevelike i nepotrebne plate, a ne svima da smanje linearno, sto ce uraditi. Ali smanjenja nepotrebnih troskova su ono sto treba smanjiti da bi se povecao profit, a ne slati poruku radnicima da i preduzeca koja rade u plusu ne mogu da imaju plate kako treba, jer to stvara losu atmosferu i utice da svuda, radilo preduzece dobro ili lose ljudi nemaju motiv.

Glasac na izborima

pre 8 godina

Ne samo da njega treba otpusti, nego i silne viskove u EPS a vecina radnika EPS su tamo zaposlena uz pomoc neke veze i da im se skresu drasticno plate, da se ne isplacuje 13 te plate....

nije ja , ja je.

pre 8 godina

(Zoo, 3. mart 2016 15:44) #
Dokle god neko ZASLUŽUJE platu dotle ćemo biti tu gde jesmo.
Ne može u liberalnom kapitalizmu biti najveća plata u državnom sektoru.

Toni

pre 8 godina

Itreba da ga smeni.Na jeftinu foru dolazili su do nezarađenog novca.Napon od 220 v0lti smanjivali su na 190 v0lti pa primera radi ako se neštp kuvalo
za jedan sat pri smanjenom naponu trebalo je šestdeset devet minuta.A brojilo se vrti,ne"zanima" ga napon već vreme.

lux

pre 8 godina

@draza akciza je ok, treba da bude duplo veca ali da se izbace SVE fiksne stavke pa da na brojilu koje izmeri 0kwh racun bude 0 dinara a ko potrosi vise, plati vise... akciza je fer prema svima je se placa srazmerno potrosnji. ono sto nije fer prema sirotinji je fiksna cena to jest angazovana snaga, naknada za merno mesto, tv taksa... to treba izbaciti i povecati akcizu. ko vise trosi vise e i da plati. prvih 200kwh socijalna cena ostalo sve plava tarifa, crvena tarifa je nepostena prema potrosacima. svuda u svetu se dobija POPUST ko trosi vise samo kod nas se zavrcu ****... prosecbo trosim oko 400 kw i ne grejem se na struju ... trosobni stan.

U prolazu

pre 8 godina

Svim zaposlenim u EPS-u samo da napomenem da su svi resursi kojim raspolažu tokom svog rada od turbinai na Đerdapu,preko bagera na kopovima uglja do spajalice I fotokopir aparata kupljene isključivo mojim,odnosno parama poreskih obveznika. Pravih poreskih obveznika koji uplaćuju poreze iz realng sektora. Elektrodistribucija treba da stoji meni na usluzi kako bi moja mala proizvodnja sa 20 zaposlenih radila.To je polazna tačka. Kome se ne dopada smanjenje plate u EPS-u neka da otkaz I na tržište rada.

Sremac76

pre 8 godina

ja radim u drzavnoj sluzbi sa visom skolom i 2014 god u aprilu sam imao platu 58.000 din. kada je moj brat koji radi sa srednjom skolom, pod ugovorom u TEKO KOSTOLAC imao 48.000 din.u aprilu 2015 god. ja san nakon smanjenja imao platu 49.000 din. a moj brat je imao platu 58.000 din.pitam ga ja kako,kaze da su im tri puta podigli koeficijente i dr. tako da je njemu u najvecim merama stednje plata POVECANA 10.000 din. a meni ke SMANJENA 9.000 DIN.inace zaposlenima u epsu koji imaju stalna resenja su plate i vise povecane a odgovorno vam tvrdim da u celom EPSU ne postoji radno mesto za visom skolom sa platom manjom od 100.000 din.kakva smo mi smejurija i kakav je ovo lopovluk,i sada je kao navodno veliki vodja posle skoro dve godine primetio da plate nisu u epsu smanjivane vec povecavane.STRASNO...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (devil himself, 3. mart 2016 13:54)

# Link komentara


Ja radim u drzavnoj sluzbi i imam 42.000 sa fakultetom,tako da ti mozes sebe smatrati i srecnim!

Majka

pre 8 godina

Radim u bolnici,Visi fizioterapeut,35000.Skoro ceo svoj radni dan ucim bebe da sede,da puze,prohodaju.Nekad,kada shvatim da nece biti napretka zbog takve patologije,sklonim se i placem.Placem zbog tog deteta,kome ne mogu da pomognem,zbog izmucenog roditelja...Odem kuci i dugo grlim svoju decu.Tada pozelim da sedim na salteru EPS-a,da naplacujem struju i za to da primam 80000 i da mi jedini problem bude,da li sam pogresila u racunici.

Dejan

pre 8 godina

Toni,
ili si zaboravio jedna od osnovnih zakona fizika - Omov zakon ili ga nikad nisi ni znao. I=U/R, I je jacina struje, U je napon a R je otpor.
Od I zavisi potrosnja, odnosno snaga.
Pa ti vidi. Ako je U manje, onda je i I manje. Tu vreme nema znacaja. Mozes ti da kuvas i 3 sata sa manjim naponom ali si potrosio istu snagu.

dejan

pre 8 godina

Hoce li sad,posle smene da se ukine stavka "angazovana snaga" pomocu koje pljackaju svoje kupce godinama?A hoce li se napon konacno ustaliti na normalnih 230V umesto bednih 210V(neki kupci nemaju cak ni toliko)?
Sve se plasim da nece!
A o visku zaposlenih u EPSu da i ne govorim,ima ih oko 10 000 pa x 1000e plata(bruto)pa x 12 meseci(mozda i 13)dolazimo do 120 miliona eura godisnje,sto je ozbiljan novac za svaku drzavu,kamoli za preduzece!

banana,cokoladna

pre 8 godina

moralna mi je obaveza a i drustveno je korisno da iskomentarisem javasluk u svim nasim javnim preduzecima,koja zbog toga vise lice na javne kuce no preduzeca...sve je udeseno da partijski kadrovi rade sta i koliko hoce,nevidjeno je zaposljavanje partijske vojske,kupovina buducih glasaca i po tom osnovu zuti su bili male bebe za ove ,nezajazljive i proste do besvesti,koji grabe sve zivo,kao da sutra ne postoji.Postoje jasne smernice da se samo zasluzni partijski aktivisti uposljavaju,to se maximalno zloupotrebljava,primaju se rodjaci,svalerke (sto je sve ok ) ,ali tu su i poznanici,prijatelji,kumovi kumova i sl. sto se mora najstrozije partijski kaznjavati,jer kad vec ne funkcionise pravosudje,etika je nulta,mediji uskopljeni, mora se postovati sud partije,kojoj ovi i ovakvi jedino i odgovaraju...

ten yard penalty

pre 8 godina

PA TI TU "IGRU" PRECCUTNO ODOBRAVASH!!!!!!!...a ovamo nonstop ***** "kako i shta neposhteno rade" i "kako ih nije sramota"!??...pa znamo mi ODAVNO SHTA I KAKO "RADE",Vuchiccu,ne trebash nam ti da "nam suflirash i ponavljash"-nego se malo jache potrudi,ali iskreno a ne samo prichom,da ih SPRECHISH DA TAKO VISHE RADE!!!...smena jednog,pa i najvecceg "glaveshine" u EPSu je samo vrh ledenog brega iznad vode!

Pera

pre 8 godina

Uh uh kako predizborna kampanja radi, samo hukce..Sada kao smenjuje Obradovica da bi narod valjda pao u nesvest o kolicini brige Velikog vodje..Neka raskine ugovor sa NATO, neka ukine Bus plus, neka ukine TV pretplatu, neka vrati penzije na staro i onda tek mozemo da razgovaramo o neeeekoj brizi za ovaj narod!!!! A koliko sutra Obradovic ide za ambasadora u neku nama blisku zemlju..

Monty

pre 8 godina

Sada se setio da ne valja direktor, pred izbore slucajno.
Onda je mrmot zamotao cokoladu.
Sramota ovaj direktor i ovakvi lezilebovicic obitavaju godinama i niko im nista ne moze
pogledajte samo Drobnjaka iz Puteva Srbije

Zakeralo

pre 8 godina

Taj čovek od svega(loša,dobra vest,nije ni bitno) pravi političku reklamu - od smene neodgovornih direktora,koje je on,naravno,postavio,do ličnih intervencija u vezi lečenja dece i omladine.

Pitanje publike

pre 8 godina

Smenio Obradovića zbog dva kupljena "Audi" automobila ! Klasičan predizborni trik i prikupljanje glasova.

Jel sme da smeni Bajatovića ? Pa on je prošle godine kupio nekoliko novih džipova za firmu koja je najveći gubitaš u zemlji.

Naravno da ne sme da smeni Bajatovića, i sam Bajatović je rekao "Ne znam ko će biti Ministar energetike, ali ja ću sigurno biti direktor Srbijagasa".

Igor

pre 8 godina

Zahuktava se predizborni cirkus. Bio dobar 4 godine zbog "mira u kući", al' ne valja 2 meseca pred izbore.
Jooooj kakav li je koeficijent inteligencije ovom narodu kad se na ovaj način prikupljaju glasovi...
Ovaj lik je izvukao para za SNS i SPS toliko da može odmah u penziju, a narodu bacaju "kosku" pred izbore...svesni su da se na ovakve besmislene poteze najviše pali siromašniji radnički sloj stanovništva (80% Srbije), oni ne znaju mnogo o ekonomiji ali vole da vide kako "lete direktori"...
Vrhunska manipulacija i obmana naroda.

devil himself

pre 8 godina

ja radim u drzavnoj sluzbi sa visom skolom i 2014 god u aprilu sam imao platu 58.000 din. kada je moj brat koji radi sa srednjom skolom, pod ugovorom u TEKO KOSTOLAC imao 48.000 din.u aprilu 2015 god. ja san nakon smanjenja imao platu 49.000 din. a moj brat je imao platu 58.000 din.pitam ga ja kako,kaze da su im tri puta podigli koeficijente i dr. tako da je njemu u najvecim merama stednje plata POVECANA 10.000 din. a meni ke SMANJENA 9.000 DIN.inace zaposlenima u epsu koji imaju stalna resenja su plate i vise povecane a odgovorno vam tvrdim da u celom EPSU ne postoji radno mesto za visom skolom sa platom manjom od 100.000 din.kakva smo mi smejurija i kakav je ovo lopovluk,i sada je kao navodno veliki vodja posle skoro dve godine primetio da plate nisu u epsu smanjivane vec povecavane.STRASNO...

tacno

pre 8 godina

netacno
Ko napada izvrsioce,tj.elektricare? Pitaj se koliko imate sefova, direktora,rukovodioca,reziskog,...Oni su ti koji su i najveci teret firme pa i drzave.Inace,smena ovoga je cist populizam "vodje",jer on eto nesto radi i treba glasacima da se dopadne,a u sutini na njegovo mesto ce doci isti takav,dozvoli, nesposobnjakovic i,i,...? Problem(GLAVNI)ostaje.

Milorad

pre 8 godina

Kako moze Vlada u ostavci da smenjuje i postavlja direktore javnih preduzeca? Moze i mora samo da radi tehnicke poslove sto znaci da Vucic ili krsi Ustav ili laze o izborima.

Vesna

pre 8 godina

Vazno je da EPS salje narodu privatne izvrsitelje za dug od 1100 dinara i na ime postupka naplati jo troskove u iznosu od 3000 dinara a njihovi zaposleni koji su na ta radna mesta dosli rodbinskim vezama i podmicavanjem uzivaju kao da su radnici centra za svemirska istrazivanja.

Miloš

pre 8 godina

Kod Amera moras da obrazlozis zasto ti treba skuplji auto od limita koji je drzava propisala a kupovinu neamerickog automobila takodje moras da obrazlozis, naravno pricam o javnom sektoru.

E sad mi idemo ka EU pa bi nam EU takva ogranicenja nabila na nos ali uz malo pameti lako je uraditi propis koji zadovoljava na primer samo FIAT 500L. Ne vidim sta je problem da se direktori javnih preduzeca voze u 500L. Ako im se ne svidja nek voze privatni auto.

Isto bih uveo i za funkcionere i naravno za crkvenjake. Ne placate porez okej, ne mozete da vozite bmw, audi, mecku vec samo 500L.

Ovo je Vucic mogao odavno da propise ali nije jer ga ustvari zabole za stednju uvek moze da drzi zamrznute plate i penzije a ko zna mozda i da dodatno smanji jer je ovaj narod glupav, a dobro mu dodju famozni audiji kad treba nekog da zrtvuje pred izbore.

Nostradamko

pre 8 godina

I kada ga smene verovatno ce da bude savetnik direktora EPS, ili mozda cak ministar energetike ili njegov savetnik ili direktor nekog drugoj javnog preduzeca.

netačno

pre 8 godina

Nije uopšte tačno da je EPS gubitaš!Čak i sa ovako niskom cenom struje,EPS posluje sa dobitkom.Čuj,velike plate!Neka se Vučić penje na dalekovod ili uđe da radi u postrojenju gde je 6 hiljada volti napon!Da vidimo za koje pare bi radio!Sramota šta priča!Vređaš ti čoveka koji svaki dan rizikuje život...

Lukas aus Agram

pre 8 godina

Ono što je problem u Srbiji danas šta je u Hrvatskoj umrlo s Tuđmanom je javno partijsko zapošljavanje u firmama čiji je vlasnik država i da jedna stranka ima 50% parlamenta i može raditi šta hoće, kod nas HDZ ima 28%. I u HDZ-u je nakon Tuđmanove smrti Sanader proveo veliku čistku i izbacio iz stranke sve najbliže Tuđmanove suradnike tako da sad gotovo da nema nikog ko je bio faca u devedesetima, svi su iz ovog stoljeća, dok su kod vas isključivo mutni likovi iz 90ih.

Beloved

pre 8 godina

Joj populizma majko moja mila. Kako je Miškovića hapsio pre izbora, tako će sad da smeni par direktora koji se najviše eksponiraju. A ti narode samo glasaj i veruj u šarene laže. Ništa što nam se dešava nije slučajno i bez razloga, ništa !

Crusador

pre 8 godina

Odgovorno tvrdim da je u EPS-u višestruko veći profit od 2.5 milijarde, ali se samo toliko prijavljuje. U ovoj zemlji niko ama niko ko iole posluje sa profitom ne prijavljuje pravi profit već i do 10 ili više puta umanjen. Ostalo ide naravno u džep vlasnicima. Drugo i ja imam i mnogi gradjani Srbije imaju srednju školu, i čime to oni nisu zaslužili da imaju platu od 75,000 din kao radnica na šalteru u EPS-u? A, da. Nismo imali vezu i nismo članovi SNS. Na kraju da ne zaboravim, 10 puta su mi sekli struju, jednostavno ne mogu da poplaćam sve račune, prehranim porodicu i školujem jedno dete. Pa kad dodju nemilosrdno seku, šta ću, a onda krećem u novu turu pozajmljivanja od ovoga onoga itd itd, sve vam je poznato. Zato stvarno pogledajte svoj novčanik pre nego krenete da glasate jer to je zaista jedini pokazatelj koliko vam je zaista bolje od kada su ovi na vlasti. NE slušajte priče i obećanja demagoga.

Zoo

pre 8 godina

@Crusador

Nevezano za korupciju u EPSu:

Inzenjer u EPSu zasluzuje 80000 u odnosu na nekoga sa srednjom skolom, ako je zavrsio ETF (zasluzuje i 160000).
To sto je neko odustao od znanja posle srednje skole ne daje mu pravo da kritikuje ljude koji posle primaju 10 puta vece plate i pitaju se kako.

Sa druge strane potpuna je istina da korupcija izjeda sve, da je veliki deo kadra stranacki zaposlen i nestrucan (izuzetnom studentu ETFa 80k je bedna plata, radije ce otici u Nemacku gde ce primati 5-10puta vise).

antonio banderaš

pre 8 godina

Glavno pitanje je kako je ovaj gospodin uopšte tu postavljen. On je godinama bio zaposlenik jedne strane firme (ČEZ-a) i predstavljao je otvoreno njihove interese u pogledu kupovine/partnerstva za Kolubaru B i Tent3. To bi u normalnoj zemlji predstavljalo automatsku diskvalifikaciju... to što se svašta radi u EPS-u nije ništa novo - vazda bilo i, verovatno, biće.

Voodoo

pre 8 godina

Ako Eps radi sa profitom ne vidim zasto bi plate bile problem. Sa druge strane ono sto treba da se promeni, a nikad nece su zloupotrebe, i pojedine prevelike i nepotrebne plate, a ne svima da smanje linearno, sto ce uraditi. Ali smanjenja nepotrebnih troskova su ono sto treba smanjiti da bi se povecao profit, a ne slati poruku radnicima da i preduzeca koja rade u plusu ne mogu da imaju plate kako treba, jer to stvara losu atmosferu i utice da svuda, radilo preduzece dobro ili lose ljudi nemaju motiv.

dzoni

pre 8 godina

(cipelica14, 3. mart 2016 14:33)

Brkate babe i zabe ! Isto kao i ovaj gospodin iz fiskalnog saveta !
Za Vas mi nije cudno ali za gpspodina Pavla itekako.

Po zakonu o radu, ko je visak dobija socijalni program.
To je 200-300 eura.
Ovde se radi o dobrovoljnim stimulativnim otpremninama, kojih je u EPS-u
bilo u nekoliko navrata zadnjih 20 godina.

Shvatite.
Stimulativne otpremnine su jedno a socijalni program sasvim drugo.

Znaju to dobro i gosn.Pavle iz fiskalnog i premijer.

Ali... predizborna kampanja je u toku.

Kladimo se da ce na kraju radnici dobiti po 1200 eura ?

Toni

pre 8 godina

Itreba da ga smeni.Na jeftinu foru dolazili su do nezarađenog novca.Napon od 220 v0lti smanjivali su na 190 v0lti pa primera radi ako se neštp kuvalo
za jedan sat pri smanjenom naponu trebalo je šestdeset devet minuta.A brojilo se vrti,ne"zanima" ga napon već vreme.

Zoran BB

pre 8 godina

Direktor A.Obradović je došao na čelo EPS-a kao čovek od poverenja A.Vučića.Izjavljivao je da je ponosni clan SNS-a i sve što je radio , radio je sa znanjem svog šefa. Rezultati su mu slabi što potvrđuje i Fiskalni savet , a i MMF. Reforme u EPS-u skoro nije ni zagrebao , a luksuzirao se i bahatio kao da je princ od Monaka. Unutar EPS-a ima mnogo vrhunskih stručnjaka svih profila pa mu stranački poslušnici nisu potrebni. Ako EPS slabo radi to znači da vlada slabo gazduje , jer puno velikih potrošača ne izmiruje svoje obaveze prema EPS-u, a struju i dalje troše u ogromnim količinama . Izgleda , najavljeni izbori će neke stvari u EPS-u da pokrenu sa mrtve tačke .

petar

pre 8 godina

@Toni
Ne razmišljaš dobro, jer si negde nešto čuo, a očigledno nisi imao elektrotehniku kao predmet u školi. Električno brojilo meri utrošak snage u jedinici vremena ( kW/h ).
Ako je napon mreže niži, biće niža i struja na istom potrošaču, pa će se logično i tvoj ručak kuvati duže. Takođe, električno brojilo će pri nižem naponu i struji brojati sporije. I to je to. Na taj način se ništa ne zakida i tu nema nikakve prevare.
Prevara je u tome što su oni monopolisti i mogu sa cenom električne energije da rade šta im je volja. Par hiljada prekobrojnih nije nikakav problem. Digneš cenu struje za 10%, doda se neka izmišljena stavka ( angažovana snaga i sl. ) i eto para i za plate, a i za 13. platu i raznorazne nagrade i sponzorstva. Može im se.

zasta

pre 8 godina

Pade zbog jednog Audija. Krajnje neozbiljno. Hitno na obuku u SPC.
(blagomeni, 03. mart 2016 14:43)

Ma pao je on sigurno na necem drugom, a auto je samo pokrice za medije i siroku populaciju!

Aleksandar

pre 8 godina

U EPS-u su godinama astronomske plate. Ljudi moji radnica na salteru koja samo kuca uplate grdjana ima platu 75000 dinara a radnik u administraciji sa istom tom srednjom strucnom spremom ima platu oko 30000 dinara.

Дража

pre 8 godina

A što su uveli akcizu na struju, pa sad na računu ima stavka akciza?
Otkad je to struja akcizna roba? To je sramota, da pljačkaju na tako primitivne načine, izmišljajući nepostojeće troškove za potrošače (čitaj građane, jer 99,999% ljudi troši struju).
Znači, odnedavno plaćamo i akcizu na struju, pa vidite kolko smo napredovali. Uskoro će se i na hleb plaćati akciza.

домаћин

pre 8 godina

Срамота, просек плате у ЕПС-у 80000 дин.Дали ми то тежимо просеку од 20000 дин? П.С. немам никакве везе са ЕПС.

Glasac na izborima

pre 8 godina

Ne samo da njega treba otpusti, nego i silne viskove u EPS a vecina radnika EPS su tamo zaposlena uz pomoc neke veze i da im se skresu drasticno plate, da se ne isplacuje 13 te plate....

ma narod ne valja...

pre 8 godina

na zalost u celoj prici ce izvisiti radnici koji jos nesto i rade a kancelarijski pacovi ce ostati, a fiskalni savet prvi treba da se ugasi a za njim i svih dvesta i nesto agencija pa onda kad se ugase nepotrebna radna mesta u svim mogucim drzavnim firmama i otpuste svi partijski kadrovi od ove drzave mozda nesto i bude

Razlog

pre 8 godina

Pored politickog marketing glavni razlog je - hoce da privatizuje EPS. A zna se kako se pravi bratski ugovor - ti ces da odeljes sve sto moze, pogotovo da skines plate na minimalac a onda ja dolazim da preuzmem robu.

josmalo

pre 8 godina

Nije uopšte tačno da je EPS gubitaš!Čak i sa ovako niskom cenom struje,EPS posluje sa dobitkom.Čuj,velike plate!Neka se Vučić penje na dalekovod ili uđe da radi u postrojenju gde je 6 hiljada volti napon!Da vidimo za koje pare bi radio!Sramota šta priča!Vređaš ti čoveka koji svaki dan rizikuje život...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (netačno, 3. mart 2016 14:27)

Prijatelju,ovaj demagog sto smenjuje ovog manekena,radi to zbog izbora da jos malo zaludi ionako zaludjeni narod. Obican svet,normalan,koji je van stranaka i budalastina istih, ne buni se protiv radnika na dalekovodu,nekog u Kolubari na masinama ili majstoru,nego na sijaset administracije,savetnika,izmisljenih radnih mesta,bahatosti rukovodstva,stranackih mufljuza. Uostalom niste vi iz EPS-a pravili elektrane, takodje drzava tj.narod se zaduzuje zbog vasih nerezonskih kredita. A gradjani se isto mnogi penju na 300m da bi radili za 25-35000 npr gradjevinci i nikome ne pada para sa neba sem zaposlenima u javnim preduzecima i nekim agencijama. Pa kako neko da plati struju i grejanje npr ,kad mu to izadatka minimum pola plate i to na obicnom dvosobnom stanu.A gde ostalo.....Nego i ovaj sto bude pobedio na izborima,sledece godine sma ce da ode,narod vise nema totalno nista,beznadje debelo svuda. Bice Pirova pobeda AV-a.

Vesic, poseban lik

pre 8 godina

stranacko zaposljavanje nam unisti zemlju...svi direktori javnih preduzeca moraju da budu nestranacke licnosti....pogledajte samo ovog! A koliko se nakupio para za cetiri godine gosn premijeru?

Nemamo program beeee

pre 8 godina

i ponovo da pitam, kada cu u Pa moci, na blagajni EV da platim racun za stan u Bg ? Pa nije to ni visa matematika ni atomska centrala !

SkechMajstor

pre 8 godina

A što su uveli akcizu na struju, pa sad na računu ima stavka akciza? 
Otkad je to struja akcizna roba? To je sramota, da pljačkaju na tako primitivne načine, izmišljajući nepostojeće troškove za potrošače (čitaj građane, jer 99,999% ljudi troši struju). 
Znači, odnedavno plaćamo i akcizu na struju, pa vidite kolko smo napredovali. Uskoro će se i na hleb plaćati akciza.
(Дража, 03. mart 2016 14:44)
U zapadnim zemljama je akcizna roba. Sve sto ima neelasticnu traznju moze se akcizise, to drzava odlucuje sta. Znam da si bot i da pljujes vucica, al ga pljuj za ono sto zasluzuje. Procitaj knjigu iz ekonomije

N2

pre 8 godina

Ovim trikom Vucic ubija jednim udarcem dve muve:
-Smenom tzv. bahatog direktora dobija izborne poene,
-Stvara atmosferu linca u Eps-u koja ce mu pomoci da unisti standard zaposlenih (smanjuje plate, otpustanja itd).

Neki ce ovo provaliti ali vecina nece, a na to on i racuna na vecinu bez mozga.

Izgleda da je nasem coveku bitnije da neko slucajno nema vecu platu od njega, nego sta se dogadja u Srbiji.

Sem poljuprivrede EPS je jedina firma u Srbiji koja nesto (u znacajnoj meri) proizvodi pri cemu drzi NAJMANJU cenu struje u Evropi. Da imaju viska radnika sigurno imaju -mozda i trecinu, ali sigurno nije greska da inzenjer u proizvodnji ima 500-800eur platu.
Meni sve ovo izgleda kao
da cemo uskoro placati struju duplo vise a da ce zato radnici eps-a dobijati 3x manje plate.

antiindus

pre 8 godina

Daleko od toga da imam lepo mišljenje o direktoru,ali... Premijer nekoliko dana unazad pljuje po EPS-u, LAŽE o platama, diže tenziju kod napaćenog naroda i PUF! Smenjen je bahati direktor. Počela je kampanja. Premijer rešava probleme u najkraćem roku. Providno kao nameštaljka u derbiju!

Lav

pre 8 godina

Cucuk Stana@Znas li ti,brate,da ta tvoja radnica na šalteru sa zavrsenom srednjom skolom,ima duplo vecu platu od medicinskog tehnicara,koji se zavlaci pod krseve da bi izvukao povredjenog iz udesa u sred noci,na Ibarskoj magistrali?!Od vatrogasca,koji ulece u vatru da izvuce povredjenog coveka?!Tvoja plata je zasluzena,ali i za 40000 veca nego doktoru ili profesoru.Zbog toga sam se radovao platnim razredima!Kad ono,CVRC,javna preduzeca nisu ukljucena!Samo beda iz drzavnog sektora,jer sirotinja je za gazenje!

lux

pre 8 godina

@draza akciza je ok, treba da bude duplo veca ali da se izbace SVE fiksne stavke pa da na brojilu koje izmeri 0kwh racun bude 0 dinara a ko potrosi vise, plati vise... akciza je fer prema svima je se placa srazmerno potrosnji. ono sto nije fer prema sirotinji je fiksna cena to jest angazovana snaga, naknada za merno mesto, tv taksa... to treba izbaciti i povecati akcizu. ko vise trosi vise e i da plati. prvih 200kwh socijalna cena ostalo sve plava tarifa, crvena tarifa je nepostena prema potrosacima. svuda u svetu se dobija POPUST ko trosi vise samo kod nas se zavrcu ****... prosecbo trosim oko 400 kw i ne grejem se na struju ... trosobni stan.

magla

pre 8 godina

@
(petar, 3. mart 2016 15:36)

Vidite Petre, sve ovo što si napisao imalo bi smisla da EPS koristi svoj monopolski položaj i da je cena struje veća nego u okruženju!

Činjenica je da gde god je privatizovano snadbevanje strujom, cene struje su skočile, tako da je cela tvoja priča zamena teza, nije problem vlasničke strukture EPS-a, pa ni drugih javnih preduzeća! Problem je u nesposobnim i korumpiranim političarima, koji uništavaju javno dobro.

Dovoljan je koristiti zdrav razum, pa shvatiti kolika je nebuloza da država ne može da upravlja javnim preduzećima. Pa, kako se može upravljati državom, a ne može firmom?!

Potrebno je doneti zakone gde će političari, pored moralne odgovornosti, snositi i krivičnu odgovornost za štetu koju nanesu državi (i naravno prmenjivati ga), pa bi uskoro svima bilo kristalno kako država može da vodi javna preduzeća i kako ona treba da budu monopolisti, a dok to ne bude, lobisti vlsnika kapitala, kao što ste i Vi, imaće "municije" da napadaju državno vlasništvo.

nije ja , ja je.

pre 8 godina

(Zoo, 3. mart 2016 15:44) #
Dokle god neko ZASLUŽUJE platu dotle ćemo biti tu gde jesmo.
Ne može u liberalnom kapitalizmu biti najveća plata u državnom sektoru.

cipelica14

pre 8 godina

Tehnoloski visak zaposlenih u EPS-u trazi 1500 eur po godini staza.Spustili su cenu otpremnine na 900 eur/god.U drugim firmama je max 300eur/god.Sta oni misle, ko su oni kad mogu da ucenjuju drzavu? Mnogo sebi dozvoljavaju!

blagoo

pre 8 godina

Ne samo da njega treba otpusti, nego i silne viskove u EPS a vecina radnika EPS su tamo zaposlena uz pomoc neke veze i da im se skresu drasticno plate, da se ne isplacuje 13 te plate....
(Glasac na izborima, 3. mart 2016 14:17)

U EPS-u su nasli mnogi uhljebljene, stalni posao po sistemu ," radio ne radio svirao ti radio".Kad postanu tehnoloski visak, verovatno nece vise tako razmisljati!

Cucuk Stana

pre 8 godina

Radim u EPS-u (distibucija elektricne energije) i sa 20 godina staza kao dipl. inz. imam platu neto oko 90000 dinara tako da plata nekog na salteru ne moze biti veca od 60000 dinara sa najvecim koeficijentom. Tacno je da u EPS-u ima gomila neradnika, tacno je da su na rukovodecim i direktorskim mestima sve go politicar ili dupeuvlakac iz raznih stranaka koje po potrebi menjaju. Da nema montera, tehnicara, ekonomista, inzenjera i ostalih koji stvarno rade EPS bi stao, a bez rukovodilaca i direktora bi bez ikakvih problema radio. A i sindikat nam je kao politicari, ne radi nista korisno za zaposlene.

uhuz

pre 8 godina

cucuk stano

istovremeno ti dete obrazuje ucitelj sa platom upola manjom a leci doktor sa slicnom. Ni ti ni onaj iz Kolubare realno niste zasluzili tu razliku.

nesa

pre 8 godina

ovog je trebalo skinuti odavno jos onomad kada su bile ogromne greska na racunima. svima u srbiji su smanjene plate a ovima u ,,eps,,u povecane.kada odem da platim struju u mom gradu postoji ogromna zgrada sa velikim perkingom nemam gde da parkiram auto da izvrsim uplatu struje a za salterom gde se naplacuje radi samo jedan salter a ima ih prekobrojnih

U prolazu

pre 8 godina

Svim zaposlenim u EPS-u samo da napomenem da su svi resursi kojim raspolažu tokom svog rada od turbinai na Đerdapu,preko bagera na kopovima uglja do spajalice I fotokopir aparata kupljene isključivo mojim,odnosno parama poreskih obveznika. Pravih poreskih obveznika koji uplaćuju poreze iz realng sektora. Elektrodistribucija treba da stoji meni na usluzi kako bi moja mala proizvodnja sa 20 zaposlenih radila.To je polazna tačka. Kome se ne dopada smanjenje plate u EPS-u neka da otkaz I na tržište rada.

Dejan

pre 8 godina

Toni,
ili si zaboravio jedna od osnovnih zakona fizika - Omov zakon ili ga nikad nisi ni znao. I=U/R, I je jacina struje, U je napon a R je otpor.
Od I zavisi potrosnja, odnosno snaga.
Pa ti vidi. Ako je U manje, onda je i I manje. Tu vreme nema znacaja. Mozes ti da kuvas i 3 sata sa manjim naponom ali si potrosio istu snagu.

Sremac76

pre 8 godina

ja radim u drzavnoj sluzbi sa visom skolom i 2014 god u aprilu sam imao platu 58.000 din. kada je moj brat koji radi sa srednjom skolom, pod ugovorom u TEKO KOSTOLAC imao 48.000 din.u aprilu 2015 god. ja san nakon smanjenja imao platu 49.000 din. a moj brat je imao platu 58.000 din.pitam ga ja kako,kaze da su im tri puta podigli koeficijente i dr. tako da je njemu u najvecim merama stednje plata POVECANA 10.000 din. a meni ke SMANJENA 9.000 DIN.inace zaposlenima u epsu koji imaju stalna resenja su plate i vise povecane a odgovorno vam tvrdim da u celom EPSU ne postoji radno mesto za visom skolom sa platom manjom od 100.000 din.kakva smo mi smejurija i kakav je ovo lopovluk,i sada je kao navodno veliki vodja posle skoro dve godine primetio da plate nisu u epsu smanjivane vec povecavane.STRASNO...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (devil himself, 3. mart 2016 13:54)

# Link komentara


Ja radim u drzavnoj sluzbi i imam 42.000 sa fakultetom,tako da ti mozes sebe smatrati i srecnim!

dejan

pre 8 godina

Hoce li sad,posle smene da se ukine stavka "angazovana snaga" pomocu koje pljackaju svoje kupce godinama?A hoce li se napon konacno ustaliti na normalnih 230V umesto bednih 210V(neki kupci nemaju cak ni toliko)?
Sve se plasim da nece!
A o visku zaposlenih u EPSu da i ne govorim,ima ih oko 10 000 pa x 1000e plata(bruto)pa x 12 meseci(mozda i 13)dolazimo do 120 miliona eura godisnje,sto je ozbiljan novac za svaku drzavu,kamoli za preduzece!

ten yard penalty

pre 8 godina

PA TI TU "IGRU" PRECCUTNO ODOBRAVASH!!!!!!!...a ovamo nonstop ***** "kako i shta neposhteno rade" i "kako ih nije sramota"!??...pa znamo mi ODAVNO SHTA I KAKO "RADE",Vuchiccu,ne trebash nam ti da "nam suflirash i ponavljash"-nego se malo jache potrudi,ali iskreno a ne samo prichom,da ih SPRECHISH DA TAKO VISHE RADE!!!...smena jednog,pa i najvecceg "glaveshine" u EPSu je samo vrh ledenog brega iznad vode!

Majka

pre 8 godina

Radim u bolnici,Visi fizioterapeut,35000.Skoro ceo svoj radni dan ucim bebe da sede,da puze,prohodaju.Nekad,kada shvatim da nece biti napretka zbog takve patologije,sklonim se i placem.Placem zbog tog deteta,kome ne mogu da pomognem,zbog izmucenog roditelja...Odem kuci i dugo grlim svoju decu.Tada pozelim da sedim na salteru EPS-a,da naplacujem struju i za to da primam 80000 i da mi jedini problem bude,da li sam pogresila u racunici.

banana,cokoladna

pre 8 godina

moralna mi je obaveza a i drustveno je korisno da iskomentarisem javasluk u svim nasim javnim preduzecima,koja zbog toga vise lice na javne kuce no preduzeca...sve je udeseno da partijski kadrovi rade sta i koliko hoce,nevidjeno je zaposljavanje partijske vojske,kupovina buducih glasaca i po tom osnovu zuti su bili male bebe za ove ,nezajazljive i proste do besvesti,koji grabe sve zivo,kao da sutra ne postoji.Postoje jasne smernice da se samo zasluzni partijski aktivisti uposljavaju,to se maximalno zloupotrebljava,primaju se rodjaci,svalerke (sto je sve ok ) ,ali tu su i poznanici,prijatelji,kumovi kumova i sl. sto se mora najstrozije partijski kaznjavati,jer kad vec ne funkcionise pravosudje,etika je nulta,mediji uskopljeni, mora se postovati sud partije,kojoj ovi i ovakvi jedino i odgovaraju...