Ponedeljak, 25.01.2016.

13:46

Kompjuterski nepismeno 84% studenata

Čak 84 procenta studenata FON-a, FPN-a, Pravnog i Ekonomskog fakulteta kompjuterski su nepismeni, pokazuje istraživanje NVO Zaštita potrošača.

Izvor: B92

Kompjuterski nepismeno 84% studenata IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

68 Komentari

Sortiraj po:

crni

pre 8 godina

Ово само говори о томе колико је овај критеријум за компјутерску писменост погрешан. Заправо није настава толико застарела, колико је сам програм Ексел застарео, барем у ове сврхе. Тешко да се може заиста тврдити да је 84% студената комп. неписмено само због тога. Заправо лично нисам срео ни једног студента који није знао да користи комп. бар на основном нивоу. Са друге стране имате оне за које тешко можете рећи да су комп. неписмени, јер су заправо махери за рачунаре и инфо. системе, а не знају или су заборавили да користе Ексел, јер је исти, као што рекох застарео. Ако је и по критеријуму, натуране нам, ЕУ и то није валидно, већ само говори да је исти критеријум застарео. Графикони, ако ћемо о томе, данас се цртају и из самог Ворда, али и из Повер Поинта, што је по мени много битнији програм за савремене студенте, који треба пре свега да науче да презентују своје радове. Ако се баш хоће сложенији прикази графика са мат. функцијама, за то служи свакако Ориген, који сам и сам користио и који се искључиво и користи за ту сврху на ПМФу.

Dejan

pre 8 godina

15 godina se profesionalno bavim IT, tačnije web. I ne verujem da bi znao da u excelu koristim funkcije, jer šta će mi to. A znam mnogo drugih koji verovatno isto nemaju pojma, ali znaju ono što im treba.

Novi Sad

pre 8 godina

I dalje forsirajte veronauku u školama! To je najbitnije i imaće deca koristi u životu. Potrebno nam je što više popova, crkava, vernika i političara. Kao da je važno gradjansko vaspitanje, informatika i računarstvo i sl.?! (Sarkazam)

Zanovetalo

pre 8 godina

@traper keri informatika u osnovnoj skoli vec jeste obavezna, a imaju je i u srednjoj skoli. Nije poenta da je predmet obavezan samo, problem je u profesorima. U srednjoj skoli iako smo imali kompjutere, nastavnik nam je predavao bez da ih je i jednom upalio za 2 godine. Problem je u nastavi i kadru koji se za to skolovao pre 50 godina.

Programer

pre 8 godina

hahahha 84%? Pa ja koga god, ali koga kod da znam sa fona, ekonomskog zna da uradi po racunaru brdo stvari... Sta sve necu procitati. Pa valjda bolje znam ja koji sam zivo u studenjaku 4 godine i druzio se sa ljudima sa raznih faksova...

mihajlo

pre 8 godina

I onda dodjes na razgovor za posao, gde ti prosto daju zadatak da napravis prezentaciju od postojeceg materiala kompanije i u roku pet minuta prezentujes sve to clanovima kompanije. I kad to ne znas onda pocinju saveti kvazi strucnjaka, treba da budes obucen ovako onako, da gledas tamo drzis prste ovamo itd.. Ljudi, hoces posao, onda pokazite to.

TLWS

pre 8 godina

Radim u Office-u (2007 eng) svaki dan. Kolegica, vrata do, zove me da joj nešto pokažem u Wordu (2016 hrv). Stanem, i gledam, i kažem: "E, j..i g.! Bilo je tu!"

funkcionalno zgrozen

pre 8 godina

Garant ovu nalozeni komentatori-administratori nemaju faks i jedva su docekali da svoje online kurseve dignu u nebo.
A koliko su pametni ni novinski clanak ne umeju da procitaju - Alo, studenti FPN (novinari i politikolozi, cemu god da to sluzi), FON (fax opsteg neznanja), pravni i ekonomija, pa koji djavo ce im Cisco?? Vi svemocni junaci dva rutera i pola servera ste funkcionalno nepismeni, nemate pojma sta ko radi i cemu koja skola sluzi! Pa naravno da ce da ga pitaju za Excel, da nece mozda da crta grafikon sa mount?!

akajea

pre 8 godina

Ahahaha kako sam znao po naslovu da je u pitanju Office (jer očigledno se misli da je to jedino merilo korišćenja kompjutera). Evo ja ne znam Excel, jednom u životu sam ga koristio ali zato u malom prstu imam Cisco i Mikrotik network administraciju, MS system administraciju i Linux OS. Jel sam ja sad kompjuterski nepismen?

traper keri

pre 8 godina

U osnovnim skolama predmet Informatika i racunarstvo uniniti OBAVEZNIM, a u srednjim strucnim skolama predmet Racunarstvo i informatika izucavati MINIMALNO 2 GODINE. Evo teme ministru Verbicu za razmisljanje, s obzirom na najavljene revizije i pretresanje postojecih Planova i Programa. Paradoksalno je da ucenici elektrotehnickih skola imaju veci fond casova istorije od matematike ili racunarstva. Omoguciti inzenjerima da predaju vise predmeta.

Zoran Ivkovic

pre 8 godina

Radim u jednom ISP , korisnici internet usluga su z aginisovu knjigu rekorda ,zovu d anas pitaju koja im je sifra od njihovog Fejsbuka, ili da pitaju gde mogu da nadju seriju Sulejman velicastveni , jos vece izvala kazemo zatvorite prozore na vasem Windowsu , cvek kaze sinu zatvori i vrata , tako da me nista ne cudi..

123

pre 8 godina

A u osnovnim skolama Windows 98 i Pascal
U srednjoj XP i basic/pascal
Danas kada Java/HTML5/C#/MySQL/PHP dominiraju mi ucimo Pascal i ms-dos

studentkinja Fon-a

pre 8 godina

Zavrsila sam Fon, imali smo ispite gde se polagao praktican rad na racunaru. Kako su zavrsili faks oni koji ne znaju ni red u Excelu da saberu stvarno mi nije jasno.

Pametnjaković - there can be only one!

pre 8 godina

Mislim da je daleko veći problem kompjuterska nepismenost profesora u Srbiji, a ponajviše onih koji predaju nešto vezano za računare. Ja pravim softvere, ne znam da koristim Excel, koji će mi. Ne smatram sebe kompjuterski nepismenim, smatram da korišćenje Excel-a ne spada u kompjutersku pismenost. A što se tiče statistike, postoje besplatne alternative Excel-a, ali to nije cilj ovog članka, to se ne sme pominjati.

iskustvo uci

pre 8 godina

Alo, a zasto mora skola ili fakultet tome da ih uci? Sve je do licnosti da li hoce da uci. I eto vam sad karakter prosecnog srpskog visokoskolca. Mama i tata ce finansirti, stranka zaposliti. Ko je mene ucio? I vecinu nas cetrdesetikusurgodisnjaka. Morao zbog posla. I sada znam Mayu, After, PS, Manga Studio, Zbrush. A Office ne priznajem kao neko znanje. Niko se nije naucen rodio, drugo je ako neces da ucis. Ja sam se zabezeknuo kada je informaticarka u firmi(za neki ispit) trazila da joj pokazem kako da promeni boju na fotografiji nekih kola. Pitala me sta da stisne. Kada sam joj pokazao kako da selektuje ili da napravi masku komentarisala je pa nece ona sve to da uradi, ima li nesto lakse. E, to skolujete. U Srbiji dok se ne poruse ekonomski, pravni i medicinski fakulteti nece biti bolje. To su stecista za ,,strucnjake".

daska

pre 8 godina

Sta je tu cudno? Smijemo se Amerima jer ne znaju di je Australija. Pa sta ako ne znaju? U skoli se malo doticu toga. Skola ne moze biti ustanova za ucenje opce kulture, vec za stvaranje temelja za specijalizaciju na fakultetu. Opca kultura se uci kod kuce u slobodno vrijeme. Amer dodje na koledz financijski, informacijski i informaticki pismen. Nasi gimnazijalci ne znaju sta je kredit, ne znaju odvojit bitno od nebitnog i ne znaju namjestit font u dokumentu. Imamo fakultetski sustav koji stvara ljude opcih znanja, a kad se treba specijalizirat u struci onda mora uciti od onog Amera koji mozda ne zna kako izgleda zastava Rusije, ali zna radit ono za sta je skolovan, za razliku od nasih.

Gradjanin

pre 8 godina

zasto dozvoljavate da studenti dodju na fax sa tim znanjem i isto tako odu ? problem je od osnovne preko srednje skole do fakulteta !! i svi se ogradjuju da nisu krivi !!!

Test471

pre 8 godina

Bio sam sef jedne sluzbe u jednoj banci. Tu smo primali mnogo mladih ljudi na neke pocetnicke pozicije. Sve su to bili sveze diplomirani ekonomisti. Ne mozete da verujete kako izgleda prvi dan obuke. Kakav crni excel, oni ne znaju sta da rade kada na ekranu pise "Press CTRL + ALT + DEL to log in". Secam se jedne devojke koja je pocela pojedinacno da pritiska dugmice C, T, R i L.... pa kad je videla da ne ide onda je probala sve to da pritisne u isto vreme. Ona se bar trudila... ostali su gledali kao telad u fazonu "pa niko nam nije rekao sta treba sad da se uradi".

Nebeska Srbija

pre 8 godina

Lokacija: nebitna
Ime i prezime profesora: nebitno

Profesor koji predaje predmet INFORMATIKU zavrsio fakultet likovnih umetnosti. Profesor vec godinama predaje ovaj predmet djacima a da ni sam ne zna da instalira programe na kompjuteru. Ne zna da instalira operativni sistem. Pa ljudi, pojedini djaci znaju mnogo vise od profesora. Imao sam ga kao profesora. Sta ocekujete od djaka posle? Nase skolstvo je ispod nule. U debelom smo minusu. koji smo mi indijaci. Zato smo medju najaktivnijima na FB i YT.

ja

pre 8 godina

Mnogo gluposti, ne razumem, kakve veze ima NVO Zasitita potrosaca sa pismenoscu studenata.Sakupilo se drustvo da za****va narod, ei, zastita potrosaca

SIlvester

pre 8 godina

Svi srednjoškolci u 1. godini školovanja imaju informatiku i računarstvo, ili se možda drugačije zove. Neke stručne škole i gimnazije imaju dalje još dosta materije vezane za računarsku pismenost. Među dodatne aplikacije koje se uče spada i Excell, ali ne vidim baš najjasnije zašto bi se u osnovnu pismenost ubrajao taj program za tabelarne kalkulacije? Nejasno je i sa kojim obrazloženjem se propagira softver striktno jedne velike svetske korporacije kakva je Microsoft.

Ono sa čim se slažem je da svaki fakultet mora još na prvoj godini obezbedi posebne praktične module predmeta, tipa praktikuma za ovladavanje softverom koji će biti neophodan za dalje praćenje nastave na tim fakultetima. Sve sa organizovanim vežbama.

Da se ne lažemo, kompjuteri su veoma jeftini, svako ih ima, i nadalje se svi predmeti mogu bazirati na korišćenju naučenih softvera u kućnim uslovima, i na taj način studenti mogu i te kako da prodube svoju operativnost sa potrebnim aplikacijama.

Moje mlade kolege sa ETF-a, recimo, uglavnom ne koriste Excell, ali i te kako upotrebljavaju razne operativne sisteme, programske kompajlere i IDE okruženja, Matlab, specijalizovane aplikacije. I sad će neko reći da su nepismeni? Inače, svaki SREDNJOŠKOLAC elektrotehničar mora biti operativan sa Excellom, Power Pointom, Wordom, nekim alatom za programiranje, programima za rad sa elektronikom, upotrebom različitih OS-ova.

Fakultet može i na prijemnom da zahteva određeno vladanje računarima.

Bobi

pre 8 godina

Država je kriva za to što svi završavaju osnovnu školu, srednju školu, pa i fakultet. Umesto da se od prvog razreda postave strogi kriterijumi, pa da se zna ko je rođen za bravara, a ko za programera, svi prolaze kroz bušno sito.

Da postoji normalan obrazovan sistem, ne bismo imali manjak berača malina, a višak pravnika, jer bi svako bi raspoređen tamo gde mu je mesto.
(Vanitas, 25. januar 2016 15:23)

Na stranu što je razmišljanje "svako na svoje mesto" posledica srpskog seljačkog fašizma još od Slobodana Miloševića, apsolutno nisi u pravu. Srbija je na evropskom dnu sa manje od 7% visokoobrazovanih. Drugi problem je što smo ubeđeni da imamo najbolje fakultete na svetu, a u stvari su presmešni, svode se na to da neki potomak komunista (profesorska mesta su strogo nasledna) napiše knjigu iz jednog predmeta (na 1000 stana, od čega je 500 nepotrebno i još 300 netačno) a onda do besvesti propituje i obara mučenike dok mu ne plate za prolaz. Takvi obično važe za legende (tipa "E kad sam ja studirao kod profesora Pere Perića, samo jednu reč pogrešiš i padneš, a ne kao vi na Megadensu...") umesto da su u zatvoru. Rezultat takvog obrazovanja je npr. direktorka moje banke (magistar) koja ne razume negativnu kamatnu stopu, ne zna engleski i da koristi računar i gubi pare na dinarskoj štednji jer ne shvata da je inflacija i depresijacija dinara veća od kamate.

Brk

pre 8 godina

Pa dobro, sve je to ipak relativno. Ja zavrsih FON i radim godinama kao mrezni administrator. Odrzavanje Windows mreznog okruzenja mi nije nikakav problem, ali Excel grafik nisam napravio bar 10 godina unazad, pa sam valjda i ja kompjuterski nepismen. :)

Nikola Bogdanović

pre 8 godina

"U sumornoj slici društvenih fakulteta..." A zašto je uopšte ovo "istraživanje" (na smešno malom uzorku, moram da naglasim) uopšte rađeno na tim Fakultetima? Zašto bi u programu Pravnog fakulteta ili Političkih nauka uopšte bio rad u Excel-u, izrada grafika ili statistički modeli? Treba li ja, kao student ETF-a, da odgovaram na pitanja iz političke teorije ili rimskog prava? Hajde dođi na moj Fakultet, ako smeš. :)

Nije mi jasno šta je bio cilj ovog istraživanja i zašto "metodologija Republičkog zavoda za statistiku" bila merodavna niti ko je dozvolio NVO Zaštita potrošača (?!) da ispituje studente. Ovo mi liči na jednu u nizu senzacionalistički vesti sa ciljem da se diskredituje obrazovni sistem. Ovo je zemlja u kojoj se obrazovani ljudi ne ceni jer je tzv. "elita" potpuno neobrazovana.

Kole

pre 8 godina

Kako ce i biti informaticki pismeni kad je nama informatika izborni presmet u osnovnoj skoli a i to ne u svim skolama. U skoli gde ja predajem je cak i ukinuta da bi se nekim nastavnicima dopunila norma nekim bespotrebnim predmetima kao sto su Svakodnevni zivot u proslosti i slicnim glupostima. Postoji predmet Tehnicko i informaticko obrazovanje koje predaju nastavnici tehnickog koji su zavrsili kurs informatike tako da se informatika izbegava

Vanitas

pre 8 godina

Država je kriva za to što svi završavaju osnovnu školu, srednju školu, pa i fakultet. Umesto da se od prvog razreda postave strogi kriterijumi, pa da se zna ko je rođen za bravara, a ko za programera, svi prolaze kroz bušno sito.

Da postoji normalan obrazovan sistem, ne bismo imali manjak berača malina, a višak pravnika, jer bi svako bi raspoređen tamo gde mu je mesto.

Victorinox

pre 8 godina

Ovaj... uglavnom jesu. Jedan od glavnih razloga za to je što su od zabavišta orijentisani na mobilne uređaje, koje koriste za igrice, a nešto kasnije za lajkovanje golih zadnjica na fejsu, i to bi otprilike bilo to. Naše generacije su pre dvadeset i kusur godina imale na raspolaganju samo desktop računare koje smo po nekoliko puta budžili i nadograđivali, sami instalirali uglavnom krekovane progame (znam, sramota, stidim se zbog toga, ali drugih nije bilo), a uz sve to je, pored igrica, moglo da se nauči i dosta korisnih stvari. To i jeste jedan od problema sa novim tehnologijama, bez obzira da li je u pitanju tablet, automobil ili mašina za veš: korisnik samo pritiska dugme ili touch screen, ništa se ne popravlja (ne dao bog da nešto sam uradiš), nosiš u servis ili baciš pa kupiš novo, ako imaš para. A što deca ne znaju Office, pa, ja sam sam naučio da ga koristim, jer od mojih profesora koji su tada još uvek koristili pisaće mašine nije bilo vajde. Što se uputstva za rad tiče, pritisnete F1 - Help, i tu sve piše.

xim

pre 8 godina

Primer iz moje generacije studenata IT-a je da nekoliko njih nije umelo da ugasi racunar pravilno, na kraju studija! Secam se, neki od njih su i diplomirali pre mene. Mnogi ni danas nemaju pojma da zamene neki osnovni hardverski deo na racunaru, ili da prikljuce neke dodatne uredjaje. Inace, svi oni rade kakve takve poslove, vecina u struci, dok nekoliko nas koji smo iz te generacije najdalje otisli u vidu obrazovanja i prakse, danas nemamo posao! Kad kazem nemamo posao, nemamo ljude koji bi nas "preporucili"!

Maki

pre 8 godina

Zavrsila sam FON pre 5 god, imali smo u prve dve godine mnogo prakticnog rada na racunaru, ne znam kako je moguce da studenti ne znaju Excel da koriste? Kompijuter koristim svakodnevno u poslu, savladala sam i dodatne kompleksnije programe, ne razumem zasto je sada na Fonu ovakva situacija?

nepismen ali nebeski narod

pre 8 godina

(Dule Astro, 25. januar 2016 14:15)
Eto npr. ti si i funkcionalno nepismen cim ne razumes procitan tekst (a verovatno i kompjuterski). To sto znas da "dodjes" ovde, na FB i YT ne znaci nista, to i moja baba sa 4 razreda (ko zna kakve) skole moze

(Maki, 25. januar 2016 15:20)
I sta kazes, zavrsila FON i svakodnevno koristis kompIjuter? Alal vera, i tebi i FON-u

Dokazao zakljucak teksta

pre 8 godina

48 anketiranih sa 4 fakulteta, znači uzorak im je 12 studenata po fakultetu!?!?
Ovo en da nije dovoljno za bilo kakvo istraživanje, nego samo pokazuje koliko su stručni ljudi koji su ovo izneli u javnost.
Naravno, postoji vervatnoćaje da je zaključak tačan, ali metodologija je katastrofalna i nigde ne bi bila prihvaćena.
(Dule Astro, 25. januar 2016 14:15)
Nisi shvatio tekst. 48 je samo sa pravnog fakulteta. Od njih je samo 3 znalo strucne izraze na engleskom jeziku. Ukupno su 202 studenta ispitana za znanje u Ekselu. Znaci 50 po fakultetu (ali u tekstu ukapiras da je samo sa pravnog 48). Dule Astro, problem sa digitalnom pismenoscu?

rrrrr

pre 8 godina

"48 anketiranih sa 4 fakulteta, znači uzorak im je 12 studenata po fakultetu!?!?"
(Dule Astro, 25. januar 2016 14:15)

Dule, pre nego sto krenes da pljujes, valjalo bi da se barem malo vise potrudis da procitas tekst kako treba. I ti, i ovi sto su ti nalupali pluseve.
Ali super je to, jer si na svom primeru pokazao najveci problem naseg obrazovnog sistema (a i mnogo sire) - ne uci ljude da razmisljaju, ali "uci" superiornosti - svi sve znaju i svi su (sami sebi) najbolji, najpametniji, najobrazovaniji, izuzetni. Prvi su kada treba neko da se kritikuje, ali svoje mane ne vide.
Jedna od glavnih karakteristika prosecnog coveka koji zivi ovde - vecito spustanje drugog da bi se sam uzdigao (stalni primeri - drzavni/privatni fakulteti, BG/ostali Univerziteti, prirodni/drustveni, prof. Pera/prof. Mika (pa u vezi sa tim cesto spustanje tipa "eee, ako ti nisi bio kod Mike, kao i da nisi zavrsio fax") i slicno). Ponavljanje nekih mantri, bez ukljucivanja mozga.

A to da "svi" govore da znaju Office, a pod time misle da znaju da oboje tekst u crveno je, verujem, opste poznata stvar.

Washington

pre 8 godina

"
„Čak 84% od ukupno 202 anketirana studenta tvrdi da zna da koristi Eksel, jedan od tri osnovna programa iz Majkrosoftovog paketa kancelarijskih programa, koji se nalazi gotovo na svakom računaru. Međutim, samo 14% njih znalo je da sabere niz od devet brojeva u ovom programu, a manje od pet odsto studenata zna da izradi najjednostavniji grafik“, navodi se u saopštenju."

Anketirane 202 osobe? TO nam ustvari nsita ne govori. Anketirajte 5000 pa mi javite kakav je rezultat.

Dr. Zoidberg

pre 8 godina

(l'ordinateur, 25. januar 2016 14:19)

Kolega, konkurencija je velika ali je izbor relativno nepostojeći.
Istraživanje o informatičkoj pismenosti možda jeste ali možda i nije reprezentativno ali je zato profesionalna stručnost naših kolega veoma loša.
I da dodam, dobar ekonomista, pre svega računovođa, odmah nalazi posao i može veoma dobro da živi.

Pravnik iz EU

pre 8 godina

Srbija je jedina drzava na planeti koja bi da reformise drzavu i drustvo bez da reformise skolstvo u kome i dalje caruju komunisticki kadrovi koji pisu "strucne"" kjnige koje na "postenim" tenderima bivaju proglasene za strucne a to predaju studentima na "postenim"fakultetima. Jos kada bi mi iko objasnio cemu sluzi fakultet politickih nauka- da se zaposle bivsi julovci? Jednog od tih studenata, Ivicu Dacica smo culi kako briljantno barata engleskim jezikom u UN.

l'ordinateur

pre 8 godina

Evo ja sam student ekonomije i znam da programiran nešto u Python-u. Po mom mišljenju jedan od lakših programskih jezika za učenje. Koristan da automatizujete neke dosadne i ponavljajuće zadatke na kompu. Kad ga budem savladao, preći ću da učim R programski jezik, koji je dobar za statističke zadatke. Naravno Microsoft Office se podrazumeva. Poenta je da učite konstantno i da se usavršavate, jer je velika konkurencija na tržištu rada, pogotovo za ekonomiste.

Toto-ko-tunjo

pre 8 godina

Nema veze. Bitno da imaju jos od osnovne skole dve ocene iz fizickog. Informatika neka ide kao izborni predmet. Sto bi rekle kolege, deca to i onako sve znaju.

Petar_357

pre 8 godina

Znam da isprogramiram igru za windows ili android i održavam 3 interaktivna portala, ali bi mi trebalo vremena da se setim kako se pravi grafik u excelu. Mora da sam informatički nepismen. 'Beš logiku.

Milena

pre 8 godina

A za Facebook, kako instalirati pc games ilegalno i milion nepotrebnih aplikacija na smartphone-u im ne treba profesor. To sami nauce. Imaju i vremena i znanja. Najstrasnije je to sto oni koji tvrde da znaju da rade u Word-u ili Excel-u zaista to misle. To nije svesna obmana. I kamo srece da je tu kraj.

Dule Astro

pre 8 godina

48 anketiranih sa 4 fakulteta, znači uzorak im je 12 studenata po fakultetu!?!?

Ovo en da nije dovoljno za bilo kakvo istraživanje, nego samo pokazuje koliko su stručni ljudi koji su ovo izneli u javnost.

Naravno, postoji vervatnoćaje da je zaključak tačan, ali metodologija je katastrofalna i nigde ne bi bila prihvaćena.

deda

pre 8 godina

Problem je sto se kod nas i obicna materija koja ne napreduje puno uci tehnikom od pre 50 godina. A informatika koja napreduje nenormalnom brzinom se poducava klasicnim bubanjem sto ne daje apsolutno nikakve rezultate. Naravno, problem su i sami djaci koji misle da ako znaju da naprave profil na Fejsu da znaju sve o kompjuterima.

Scholes

pre 8 godina

I posle pricamo nesto o privatnim fakultetima.. Sve je to rasulo.. Na privatnim mozda stvarno nesto i naucite, s obzirom da su to sve male grupe i profesor moze svakom da posveti paznju. Ali praksa izostaje svakako, nebitno da li je to privatni ili drzavni fakultet.. Ja sam studirao programiranje, i to sto naucite mozete se igrati na kompjuteru kod kuce, a ako hocete nesto stvarno da naucite morate sami da zasucete rukave.. Jednu godinu sam izgubio na tom FON-u bzvz i pre kraja godine sam pokupio dokumentaciju i napustio.. I sve sto sad znam i radim mogu zahvaliti samo sebi.. Diplomu sam poklonio matorcima, vise je bila bitna njima nego meni, jer vise niko ne pita sta si zavrsio nego sta znas da radis. Sad stalno u firmu dolaze likovi kojima moras posvetiti grdno vreme obucavajuci ih..

mms

pre 8 godina

Mi smo u 2.god.gimnazije detaljno ucili ceo office, ja sam tada zaista znala sve programe. Sad imam 24, i kako mi, bas pomenuti eksel, do sada nikada nije trebao, ni ja ne bih znala da uradim to sto su trazili. Ali znam da bi mi trebalo dan ili dva da 'udjem u stos'. Tako da nismo svi informaticki nepismeni, jednostavno se zaboravi, pa se podsetite kad vam zatreba taj program. A strucni engleski se na pravnom radi tek u 4.semestru, tako da tako da prvih godinu i po retko ko to zna.

Anonymous

pre 8 godina

Znaci da je problem u profesorima i neopremljenim fakultetima a ne u studentima. Kad obucite profesore (na Visokoj skoli za dizajn nema kompjutera za studente web dizajna!) i kad opremite kabinete studenti ce sve saznati!
(Ljubica T, 25. januar 2016 13:56)

Gluposti, kao klinac sam dobio prvi racunar jer me je to interesovalo, skole i profesori nisu imale nikakve veze sa tim niti su bitno uticale na nivo znanja koji danas imam u toj oblasti. Apsolutno vas niko nece nauciti necemu ukoliko vi to ne zelite i sami radite na tome.

Kapetan Ahab

pre 8 godina

"Osim toga, navode i da 72% anketiranih nije znalo da prevede nijedan od pet osnovnih termina iz svoje struke na engleski jezika, dok je od 48 anketiranih samo troje budućih pravnika znalo je kako se na engleskom kaže “član zakona” ili “fizičko lice”, a samo jedan je znao kako se kaže “uredba”.

Nisu znali, pa šta? Da im stvarno to treba, naučili bi. Nisu ljudi ni lenji, ni glupi. Ali znaju da im ne treba, pa što da se smaraju. A sve i da znaju te stvari, da li time povećavaju svoje šanse za zapošljavanje kad diplomiraju? Ne, nimalo!

Sve što u Srbiji jednom "dobrom pravnku" treba je članska karta Biblioteke i poznanstva s pravim ljudima. Ne treba mu čak ni diploma. Sve se "sređuje" za šaku čarobnih evara.

muuuuu...

pre 8 godina

Zašto bi bilo ko od njih (a i ostalih u Srbiji) bio kompjuterski (informaciono) pismeniji, kada je nenormalno veliki broj stanovništva, zaista nepismen ili polupismen!?
To što ljudi poznaju slova i brojke, ne znači mnogo, kad nisu u stanju ni reći, a kamoli napisati, dve prosto proširene rečenice... i to ne na engleskom, nego na najobičnijem maternjem jeziku.
Funkcionalna nepismenost (kada osoba nije u stanju da razume to što je napisano), prisutna je u još većem procentu...

brm

pre 8 godina

Računarska pismenost se stiče još pre dolaska na fakultet. U 21. veku da te neko uči korišćenju osnovnih "office" alata na fakultetu je kao da te uči da pišeš i čitaš u srednjoj školi. U nekim zemljama deca uče neke osnove programiranja u prva četiri razreda (ništa komplikovano, već pre svega logika). Uzrok treba tražiti u osnovnom, pa onda u srednjem obrazovanju. Potrebna je kompletna reforma. Na fakultetu da te neko uči excelu, wordu ili pp...lično mislim da je to poraz obrazovnog sistema. Isto je i sa engleskim jezikom. Engleski ne sme da se smatra stranim jezikom. On je u 21. veku drugi maternji jezik i tako ga treba shvatiti, da se uči intenzivno od zabavišta. Pogledajmo skandinavske zemlje, pa tamo ljudi pričaju pefektno engleski. Kad se stvori kvalitetna osnova, onda je lakše to nadograđivati. A kvalitetna osnova nije to što je neko uspeo da nabuba sve glavne gradove sveta za jedno popodne odgovaranja, a posle nedelju dana se ne seća ni 20% toga. Je l' spremamo decu za život ili da učestvuju u kvizovima?!

advokat

pre 8 godina

Glavni problem je u tome sto u osnovnoj i sredjoj skoli se slabo obraca paznja na informatiku. Ili deca igraju igrice ili u goroj varijanti imaju profesore koji od njih traze da uce jezicke programe i pisu programe, a najcesce profesori ne znaju da urade prostu radnju na kompjuteru i samo znaju da pridikuju sa teorijom. A praktican deo obicno budu slajdovi i toliko. To su rudimentalni problemi informaticke nepismenosti.

inzenjer

pre 8 godina

Ali svi ti studenti bi posao i platu od 1000 evra, a ako ne onda ajmo u inostranstvo...na pranje sudova mozda...

Pre nego sto zakukate na drzavu, stanite pred ogledalo...

Ljubica T

pre 8 godina

Znaci da je problem u profesorima i neopremljenim fakultetima a ne u studentima. Kad obucite profesore (na Visokoj skoli za dizajn nema kompjutera za studente web dizajna!) i kad opremite kabinete studenti ce sve saznati!

loller

pre 8 godina

"„U sumornoj slici društvenih fakulteta postoje i svetle tačke. Studenti koji su znali da reše praktične probleme ili da rade u Ekselu su često isticali da su to naučili zahvaljujući profesorima koji su organizovali nastavu kroz praktičan rad. Problem je samo što na svakom od obuhvaćenih fakulteta, ima tek po jedan ili dva takva profesora“, ističe on."

hahaha, kakva glupost. Ko je izašao sa faksa a da je naučio nešto praktično? Onaj koji je radio sam na sebi, nevezano za faks. Apsolvent sa FON-a (smer: informacioni sistemi) mi pre neki dan šalje mejl bez subject-a. Ne ume da uradi forward mejla....da nije smešno bilo bi tužno...mislim, njemu treba da bude tužno...koliko godina i novca bačenih uzalud... Naš školski sistem je dno dna, a izuzeci su oni koji su znanje sticali na druge načine.

Ljubica T

pre 8 godina

Znaci da je problem u profesorima i neopremljenim fakultetima a ne u studentima. Kad obucite profesore (na Visokoj skoli za dizajn nema kompjutera za studente web dizajna!) i kad opremite kabinete studenti ce sve saznati!

Pravnik iz EU

pre 8 godina

Srbija je jedina drzava na planeti koja bi da reformise drzavu i drustvo bez da reformise skolstvo u kome i dalje caruju komunisticki kadrovi koji pisu "strucne"" kjnige koje na "postenim" tenderima bivaju proglasene za strucne a to predaju studentima na "postenim"fakultetima. Jos kada bi mi iko objasnio cemu sluzi fakultet politickih nauka- da se zaposle bivsi julovci? Jednog od tih studenata, Ivicu Dacica smo culi kako briljantno barata engleskim jezikom u UN.

brm

pre 8 godina

Računarska pismenost se stiče još pre dolaska na fakultet. U 21. veku da te neko uči korišćenju osnovnih "office" alata na fakultetu je kao da te uči da pišeš i čitaš u srednjoj školi. U nekim zemljama deca uče neke osnove programiranja u prva četiri razreda (ništa komplikovano, već pre svega logika). Uzrok treba tražiti u osnovnom, pa onda u srednjem obrazovanju. Potrebna je kompletna reforma. Na fakultetu da te neko uči excelu, wordu ili pp...lično mislim da je to poraz obrazovnog sistema. Isto je i sa engleskim jezikom. Engleski ne sme da se smatra stranim jezikom. On je u 21. veku drugi maternji jezik i tako ga treba shvatiti, da se uči intenzivno od zabavišta. Pogledajmo skandinavske zemlje, pa tamo ljudi pričaju pefektno engleski. Kad se stvori kvalitetna osnova, onda je lakše to nadograđivati. A kvalitetna osnova nije to što je neko uspeo da nabuba sve glavne gradove sveta za jedno popodne odgovaranja, a posle nedelju dana se ne seća ni 20% toga. Je l' spremamo decu za život ili da učestvuju u kvizovima?!

Bobi

pre 8 godina

Država je kriva za to što svi završavaju osnovnu školu, srednju školu, pa i fakultet. Umesto da se od prvog razreda postave strogi kriterijumi, pa da se zna ko je rođen za bravara, a ko za programera, svi prolaze kroz bušno sito.

Da postoji normalan obrazovan sistem, ne bismo imali manjak berača malina, a višak pravnika, jer bi svako bi raspoređen tamo gde mu je mesto.
(Vanitas, 25. januar 2016 15:23)

Na stranu što je razmišljanje "svako na svoje mesto" posledica srpskog seljačkog fašizma još od Slobodana Miloševića, apsolutno nisi u pravu. Srbija je na evropskom dnu sa manje od 7% visokoobrazovanih. Drugi problem je što smo ubeđeni da imamo najbolje fakultete na svetu, a u stvari su presmešni, svode se na to da neki potomak komunista (profesorska mesta su strogo nasledna) napiše knjigu iz jednog predmeta (na 1000 stana, od čega je 500 nepotrebno i još 300 netačno) a onda do besvesti propituje i obara mučenike dok mu ne plate za prolaz. Takvi obično važe za legende (tipa "E kad sam ja studirao kod profesora Pere Perića, samo jednu reč pogrešiš i padneš, a ne kao vi na Megadensu...") umesto da su u zatvoru. Rezultat takvog obrazovanja je npr. direktorka moje banke (magistar) koja ne razume negativnu kamatnu stopu, ne zna engleski i da koristi računar i gubi pare na dinarskoj štednji jer ne shvata da je inflacija i depresijacija dinara veća od kamate.

Petar_357

pre 8 godina

Znam da isprogramiram igru za windows ili android i održavam 3 interaktivna portala, ali bi mi trebalo vremena da se setim kako se pravi grafik u excelu. Mora da sam informatički nepismen. 'Beš logiku.

Dule Astro

pre 8 godina

48 anketiranih sa 4 fakulteta, znači uzorak im je 12 studenata po fakultetu!?!?

Ovo en da nije dovoljno za bilo kakvo istraživanje, nego samo pokazuje koliko su stručni ljudi koji su ovo izneli u javnost.

Naravno, postoji vervatnoćaje da je zaključak tačan, ali metodologija je katastrofalna i nigde ne bi bila prihvaćena.

xim

pre 8 godina

Primer iz moje generacije studenata IT-a je da nekoliko njih nije umelo da ugasi racunar pravilno, na kraju studija! Secam se, neki od njih su i diplomirali pre mene. Mnogi ni danas nemaju pojma da zamene neki osnovni hardverski deo na racunaru, ili da prikljuce neke dodatne uredjaje. Inace, svi oni rade kakve takve poslove, vecina u struci, dok nekoliko nas koji smo iz te generacije najdalje otisli u vidu obrazovanja i prakse, danas nemamo posao! Kad kazem nemamo posao, nemamo ljude koji bi nas "preporucili"!

Nebeska Srbija

pre 8 godina

Lokacija: nebitna
Ime i prezime profesora: nebitno

Profesor koji predaje predmet INFORMATIKU zavrsio fakultet likovnih umetnosti. Profesor vec godinama predaje ovaj predmet djacima a da ni sam ne zna da instalira programe na kompjuteru. Ne zna da instalira operativni sistem. Pa ljudi, pojedini djaci znaju mnogo vise od profesora. Imao sam ga kao profesora. Sta ocekujete od djaka posle? Nase skolstvo je ispod nule. U debelom smo minusu. koji smo mi indijaci. Zato smo medju najaktivnijima na FB i YT.

mms

pre 8 godina

Mi smo u 2.god.gimnazije detaljno ucili ceo office, ja sam tada zaista znala sve programe. Sad imam 24, i kako mi, bas pomenuti eksel, do sada nikada nije trebao, ni ja ne bih znala da uradim to sto su trazili. Ali znam da bi mi trebalo dan ili dva da 'udjem u stos'. Tako da nismo svi informaticki nepismeni, jednostavno se zaboravi, pa se podsetite kad vam zatreba taj program. A strucni engleski se na pravnom radi tek u 4.semestru, tako da tako da prvih godinu i po retko ko to zna.

Test471

pre 8 godina

Bio sam sef jedne sluzbe u jednoj banci. Tu smo primali mnogo mladih ljudi na neke pocetnicke pozicije. Sve su to bili sveze diplomirani ekonomisti. Ne mozete da verujete kako izgleda prvi dan obuke. Kakav crni excel, oni ne znaju sta da rade kada na ekranu pise "Press CTRL + ALT + DEL to log in". Secam se jedne devojke koja je pocela pojedinacno da pritiska dugmice C, T, R i L.... pa kad je videla da ne ide onda je probala sve to da pritisne u isto vreme. Ona se bar trudila... ostali su gledali kao telad u fazonu "pa niko nam nije rekao sta treba sad da se uradi".

loller

pre 8 godina

"„U sumornoj slici društvenih fakulteta postoje i svetle tačke. Studenti koji su znali da reše praktične probleme ili da rade u Ekselu su često isticali da su to naučili zahvaljujući profesorima koji su organizovali nastavu kroz praktičan rad. Problem je samo što na svakom od obuhvaćenih fakulteta, ima tek po jedan ili dva takva profesora“, ističe on."

hahaha, kakva glupost. Ko je izašao sa faksa a da je naučio nešto praktično? Onaj koji je radio sam na sebi, nevezano za faks. Apsolvent sa FON-a (smer: informacioni sistemi) mi pre neki dan šalje mejl bez subject-a. Ne ume da uradi forward mejla....da nije smešno bilo bi tužno...mislim, njemu treba da bude tužno...koliko godina i novca bačenih uzalud... Naš školski sistem je dno dna, a izuzeci su oni koji su znanje sticali na druge načine.

Brk

pre 8 godina

Pa dobro, sve je to ipak relativno. Ja zavrsih FON i radim godinama kao mrezni administrator. Odrzavanje Windows mreznog okruzenja mi nije nikakav problem, ali Excel grafik nisam napravio bar 10 godina unazad, pa sam valjda i ja kompjuterski nepismen. :)

l'ordinateur

pre 8 godina

Evo ja sam student ekonomije i znam da programiran nešto u Python-u. Po mom mišljenju jedan od lakših programskih jezika za učenje. Koristan da automatizujete neke dosadne i ponavljajuće zadatke na kompu. Kad ga budem savladao, preći ću da učim R programski jezik, koji je dobar za statističke zadatke. Naravno Microsoft Office se podrazumeva. Poenta je da učite konstantno i da se usavršavate, jer je velika konkurencija na tržištu rada, pogotovo za ekonomiste.

Kole

pre 8 godina

Kako ce i biti informaticki pismeni kad je nama informatika izborni presmet u osnovnoj skoli a i to ne u svim skolama. U skoli gde ja predajem je cak i ukinuta da bi se nekim nastavnicima dopunila norma nekim bespotrebnim predmetima kao sto su Svakodnevni zivot u proslosti i slicnim glupostima. Postoji predmet Tehnicko i informaticko obrazovanje koje predaju nastavnici tehnickog koji su zavrsili kurs informatike tako da se informatika izbegava

Victorinox

pre 8 godina

Ovaj... uglavnom jesu. Jedan od glavnih razloga za to je što su od zabavišta orijentisani na mobilne uređaje, koje koriste za igrice, a nešto kasnije za lajkovanje golih zadnjica na fejsu, i to bi otprilike bilo to. Naše generacije su pre dvadeset i kusur godina imale na raspolaganju samo desktop računare koje smo po nekoliko puta budžili i nadograđivali, sami instalirali uglavnom krekovane progame (znam, sramota, stidim se zbog toga, ali drugih nije bilo), a uz sve to je, pored igrica, moglo da se nauči i dosta korisnih stvari. To i jeste jedan od problema sa novim tehnologijama, bez obzira da li je u pitanju tablet, automobil ili mašina za veš: korisnik samo pritiska dugme ili touch screen, ništa se ne popravlja (ne dao bog da nešto sam uradiš), nosiš u servis ili baciš pa kupiš novo, ako imaš para. A što deca ne znaju Office, pa, ja sam sam naučio da ga koristim, jer od mojih profesora koji su tada još uvek koristili pisaće mašine nije bilo vajde. Što se uputstva za rad tiče, pritisnete F1 - Help, i tu sve piše.

nepismen ali nebeski narod

pre 8 godina

(Dule Astro, 25. januar 2016 14:15)
Eto npr. ti si i funkcionalno nepismen cim ne razumes procitan tekst (a verovatno i kompjuterski). To sto znas da "dodjes" ovde, na FB i YT ne znaci nista, to i moja baba sa 4 razreda (ko zna kakve) skole moze

(Maki, 25. januar 2016 15:20)
I sta kazes, zavrsila FON i svakodnevno koristis kompIjuter? Alal vera, i tebi i FON-u

inzenjer

pre 8 godina

Ali svi ti studenti bi posao i platu od 1000 evra, a ako ne onda ajmo u inostranstvo...na pranje sudova mozda...

Pre nego sto zakukate na drzavu, stanite pred ogledalo...

Vanitas

pre 8 godina

Država je kriva za to što svi završavaju osnovnu školu, srednju školu, pa i fakultet. Umesto da se od prvog razreda postave strogi kriterijumi, pa da se zna ko je rođen za bravara, a ko za programera, svi prolaze kroz bušno sito.

Da postoji normalan obrazovan sistem, ne bismo imali manjak berača malina, a višak pravnika, jer bi svako bi raspoređen tamo gde mu je mesto.

Anonymous

pre 8 godina

Znaci da je problem u profesorima i neopremljenim fakultetima a ne u studentima. Kad obucite profesore (na Visokoj skoli za dizajn nema kompjutera za studente web dizajna!) i kad opremite kabinete studenti ce sve saznati!
(Ljubica T, 25. januar 2016 13:56)

Gluposti, kao klinac sam dobio prvi racunar jer me je to interesovalo, skole i profesori nisu imale nikakve veze sa tim niti su bitno uticale na nivo znanja koji danas imam u toj oblasti. Apsolutno vas niko nece nauciti necemu ukoliko vi to ne zelite i sami radite na tome.

rrrrr

pre 8 godina

"48 anketiranih sa 4 fakulteta, znači uzorak im je 12 studenata po fakultetu!?!?"
(Dule Astro, 25. januar 2016 14:15)

Dule, pre nego sto krenes da pljujes, valjalo bi da se barem malo vise potrudis da procitas tekst kako treba. I ti, i ovi sto su ti nalupali pluseve.
Ali super je to, jer si na svom primeru pokazao najveci problem naseg obrazovnog sistema (a i mnogo sire) - ne uci ljude da razmisljaju, ali "uci" superiornosti - svi sve znaju i svi su (sami sebi) najbolji, najpametniji, najobrazovaniji, izuzetni. Prvi su kada treba neko da se kritikuje, ali svoje mane ne vide.
Jedna od glavnih karakteristika prosecnog coveka koji zivi ovde - vecito spustanje drugog da bi se sam uzdigao (stalni primeri - drzavni/privatni fakulteti, BG/ostali Univerziteti, prirodni/drustveni, prof. Pera/prof. Mika (pa u vezi sa tim cesto spustanje tipa "eee, ako ti nisi bio kod Mike, kao i da nisi zavrsio fax") i slicno). Ponavljanje nekih mantri, bez ukljucivanja mozga.

A to da "svi" govore da znaju Office, a pod time misle da znaju da oboje tekst u crveno je, verujem, opste poznata stvar.

Kapetan Ahab

pre 8 godina

"Osim toga, navode i da 72% anketiranih nije znalo da prevede nijedan od pet osnovnih termina iz svoje struke na engleski jezika, dok je od 48 anketiranih samo troje budućih pravnika znalo je kako se na engleskom kaže “član zakona” ili “fizičko lice”, a samo jedan je znao kako se kaže “uredba”.

Nisu znali, pa šta? Da im stvarno to treba, naučili bi. Nisu ljudi ni lenji, ni glupi. Ali znaju da im ne treba, pa što da se smaraju. A sve i da znaju te stvari, da li time povećavaju svoje šanse za zapošljavanje kad diplomiraju? Ne, nimalo!

Sve što u Srbiji jednom "dobrom pravnku" treba je članska karta Biblioteke i poznanstva s pravim ljudima. Ne treba mu čak ni diploma. Sve se "sređuje" za šaku čarobnih evara.

advokat

pre 8 godina

Glavni problem je u tome sto u osnovnoj i sredjoj skoli se slabo obraca paznja na informatiku. Ili deca igraju igrice ili u goroj varijanti imaju profesore koji od njih traze da uce jezicke programe i pisu programe, a najcesce profesori ne znaju da urade prostu radnju na kompjuteru i samo znaju da pridikuju sa teorijom. A praktican deo obicno budu slajdovi i toliko. To su rudimentalni problemi informaticke nepismenosti.

Milena

pre 8 godina

A za Facebook, kako instalirati pc games ilegalno i milion nepotrebnih aplikacija na smartphone-u im ne treba profesor. To sami nauce. Imaju i vremena i znanja. Najstrasnije je to sto oni koji tvrde da znaju da rade u Word-u ili Excel-u zaista to misle. To nije svesna obmana. I kamo srece da je tu kraj.

muuuuu...

pre 8 godina

Zašto bi bilo ko od njih (a i ostalih u Srbiji) bio kompjuterski (informaciono) pismeniji, kada je nenormalno veliki broj stanovništva, zaista nepismen ili polupismen!?
To što ljudi poznaju slova i brojke, ne znači mnogo, kad nisu u stanju ni reći, a kamoli napisati, dve prosto proširene rečenice... i to ne na engleskom, nego na najobičnijem maternjem jeziku.
Funkcionalna nepismenost (kada osoba nije u stanju da razume to što je napisano), prisutna je u još većem procentu...

Nikola Bogdanović

pre 8 godina

"U sumornoj slici društvenih fakulteta..." A zašto je uopšte ovo "istraživanje" (na smešno malom uzorku, moram da naglasim) uopšte rađeno na tim Fakultetima? Zašto bi u programu Pravnog fakulteta ili Političkih nauka uopšte bio rad u Excel-u, izrada grafika ili statistički modeli? Treba li ja, kao student ETF-a, da odgovaram na pitanja iz političke teorije ili rimskog prava? Hajde dođi na moj Fakultet, ako smeš. :)

Nije mi jasno šta je bio cilj ovog istraživanja i zašto "metodologija Republičkog zavoda za statistiku" bila merodavna niti ko je dozvolio NVO Zaštita potrošača (?!) da ispituje studente. Ovo mi liči na jednu u nizu senzacionalistički vesti sa ciljem da se diskredituje obrazovni sistem. Ovo je zemlja u kojoj se obrazovani ljudi ne ceni jer je tzv. "elita" potpuno neobrazovana.

Scholes

pre 8 godina

I posle pricamo nesto o privatnim fakultetima.. Sve je to rasulo.. Na privatnim mozda stvarno nesto i naucite, s obzirom da su to sve male grupe i profesor moze svakom da posveti paznju. Ali praksa izostaje svakako, nebitno da li je to privatni ili drzavni fakultet.. Ja sam studirao programiranje, i to sto naucite mozete se igrati na kompjuteru kod kuce, a ako hocete nesto stvarno da naucite morate sami da zasucete rukave.. Jednu godinu sam izgubio na tom FON-u bzvz i pre kraja godine sam pokupio dokumentaciju i napustio.. I sve sto sad znam i radim mogu zahvaliti samo sebi.. Diplomu sam poklonio matorcima, vise je bila bitna njima nego meni, jer vise niko ne pita sta si zavrsio nego sta znas da radis. Sad stalno u firmu dolaze likovi kojima moras posvetiti grdno vreme obucavajuci ih..

deda

pre 8 godina

Problem je sto se kod nas i obicna materija koja ne napreduje puno uci tehnikom od pre 50 godina. A informatika koja napreduje nenormalnom brzinom se poducava klasicnim bubanjem sto ne daje apsolutno nikakve rezultate. Naravno, problem su i sami djaci koji misle da ako znaju da naprave profil na Fejsu da znaju sve o kompjuterima.

Dokazao zakljucak teksta

pre 8 godina

48 anketiranih sa 4 fakulteta, znači uzorak im je 12 studenata po fakultetu!?!?
Ovo en da nije dovoljno za bilo kakvo istraživanje, nego samo pokazuje koliko su stručni ljudi koji su ovo izneli u javnost.
Naravno, postoji vervatnoćaje da je zaključak tačan, ali metodologija je katastrofalna i nigde ne bi bila prihvaćena.
(Dule Astro, 25. januar 2016 14:15)
Nisi shvatio tekst. 48 je samo sa pravnog fakulteta. Od njih je samo 3 znalo strucne izraze na engleskom jeziku. Ukupno su 202 studenta ispitana za znanje u Ekselu. Znaci 50 po fakultetu (ali u tekstu ukapiras da je samo sa pravnog 48). Dule Astro, problem sa digitalnom pismenoscu?

SIlvester

pre 8 godina

Svi srednjoškolci u 1. godini školovanja imaju informatiku i računarstvo, ili se možda drugačije zove. Neke stručne škole i gimnazije imaju dalje još dosta materije vezane za računarsku pismenost. Među dodatne aplikacije koje se uče spada i Excell, ali ne vidim baš najjasnije zašto bi se u osnovnu pismenost ubrajao taj program za tabelarne kalkulacije? Nejasno je i sa kojim obrazloženjem se propagira softver striktno jedne velike svetske korporacije kakva je Microsoft.

Ono sa čim se slažem je da svaki fakultet mora još na prvoj godini obezbedi posebne praktične module predmeta, tipa praktikuma za ovladavanje softverom koji će biti neophodan za dalje praćenje nastave na tim fakultetima. Sve sa organizovanim vežbama.

Da se ne lažemo, kompjuteri su veoma jeftini, svako ih ima, i nadalje se svi predmeti mogu bazirati na korišćenju naučenih softvera u kućnim uslovima, i na taj način studenti mogu i te kako da prodube svoju operativnost sa potrebnim aplikacijama.

Moje mlade kolege sa ETF-a, recimo, uglavnom ne koriste Excell, ali i te kako upotrebljavaju razne operativne sisteme, programske kompajlere i IDE okruženja, Matlab, specijalizovane aplikacije. I sad će neko reći da su nepismeni? Inače, svaki SREDNJOŠKOLAC elektrotehničar mora biti operativan sa Excellom, Power Pointom, Wordom, nekim alatom za programiranje, programima za rad sa elektronikom, upotrebom različitih OS-ova.

Fakultet može i na prijemnom da zahteva određeno vladanje računarima.

akajea

pre 8 godina

Ahahaha kako sam znao po naslovu da je u pitanju Office (jer očigledno se misli da je to jedino merilo korišćenja kompjutera). Evo ja ne znam Excel, jednom u životu sam ga koristio ali zato u malom prstu imam Cisco i Mikrotik network administraciju, MS system administraciju i Linux OS. Jel sam ja sad kompjuterski nepismen?

Dr. Zoidberg

pre 8 godina

(l'ordinateur, 25. januar 2016 14:19)

Kolega, konkurencija je velika ali je izbor relativno nepostojeći.
Istraživanje o informatičkoj pismenosti možda jeste ali možda i nije reprezentativno ali je zato profesionalna stručnost naših kolega veoma loša.
I da dodam, dobar ekonomista, pre svega računovođa, odmah nalazi posao i može veoma dobro da živi.

Toto-ko-tunjo

pre 8 godina

Nema veze. Bitno da imaju jos od osnovne skole dve ocene iz fizickog. Informatika neka ide kao izborni predmet. Sto bi rekle kolege, deca to i onako sve znaju.

Zoran Ivkovic

pre 8 godina

Radim u jednom ISP , korisnici internet usluga su z aginisovu knjigu rekorda ,zovu d anas pitaju koja im je sifra od njihovog Fejsbuka, ili da pitaju gde mogu da nadju seriju Sulejman velicastveni , jos vece izvala kazemo zatvorite prozore na vasem Windowsu , cvek kaze sinu zatvori i vrata , tako da me nista ne cudi..

Maki

pre 8 godina

Zavrsila sam FON pre 5 god, imali smo u prve dve godine mnogo prakticnog rada na racunaru, ne znam kako je moguce da studenti ne znaju Excel da koriste? Kompijuter koristim svakodnevno u poslu, savladala sam i dodatne kompleksnije programe, ne razumem zasto je sada na Fonu ovakva situacija?

123

pre 8 godina

A u osnovnim skolama Windows 98 i Pascal
U srednjoj XP i basic/pascal
Danas kada Java/HTML5/C#/MySQL/PHP dominiraju mi ucimo Pascal i ms-dos

ja

pre 8 godina

Mnogo gluposti, ne razumem, kakve veze ima NVO Zasitita potrosaca sa pismenoscu studenata.Sakupilo se drustvo da za****va narod, ei, zastita potrosaca

Washington

pre 8 godina

"
„Čak 84% od ukupno 202 anketirana studenta tvrdi da zna da koristi Eksel, jedan od tri osnovna programa iz Majkrosoftovog paketa kancelarijskih programa, koji se nalazi gotovo na svakom računaru. Međutim, samo 14% njih znalo je da sabere niz od devet brojeva u ovom programu, a manje od pet odsto studenata zna da izradi najjednostavniji grafik“, navodi se u saopštenju."

Anketirane 202 osobe? TO nam ustvari nsita ne govori. Anketirajte 5000 pa mi javite kakav je rezultat.

daska

pre 8 godina

Sta je tu cudno? Smijemo se Amerima jer ne znaju di je Australija. Pa sta ako ne znaju? U skoli se malo doticu toga. Skola ne moze biti ustanova za ucenje opce kulture, vec za stvaranje temelja za specijalizaciju na fakultetu. Opca kultura se uci kod kuce u slobodno vrijeme. Amer dodje na koledz financijski, informacijski i informaticki pismen. Nasi gimnazijalci ne znaju sta je kredit, ne znaju odvojit bitno od nebitnog i ne znaju namjestit font u dokumentu. Imamo fakultetski sustav koji stvara ljude opcih znanja, a kad se treba specijalizirat u struci onda mora uciti od onog Amera koji mozda ne zna kako izgleda zastava Rusije, ali zna radit ono za sta je skolovan, za razliku od nasih.

Pametnjaković - there can be only one!

pre 8 godina

Mislim da je daleko veći problem kompjuterska nepismenost profesora u Srbiji, a ponajviše onih koji predaju nešto vezano za računare. Ja pravim softvere, ne znam da koristim Excel, koji će mi. Ne smatram sebe kompjuterski nepismenim, smatram da korišćenje Excel-a ne spada u kompjutersku pismenost. A što se tiče statistike, postoje besplatne alternative Excel-a, ali to nije cilj ovog članka, to se ne sme pominjati.

iskustvo uci

pre 8 godina

Alo, a zasto mora skola ili fakultet tome da ih uci? Sve je do licnosti da li hoce da uci. I eto vam sad karakter prosecnog srpskog visokoskolca. Mama i tata ce finansirti, stranka zaposliti. Ko je mene ucio? I vecinu nas cetrdesetikusurgodisnjaka. Morao zbog posla. I sada znam Mayu, After, PS, Manga Studio, Zbrush. A Office ne priznajem kao neko znanje. Niko se nije naucen rodio, drugo je ako neces da ucis. Ja sam se zabezeknuo kada je informaticarka u firmi(za neki ispit) trazila da joj pokazem kako da promeni boju na fotografiji nekih kola. Pitala me sta da stisne. Kada sam joj pokazao kako da selektuje ili da napravi masku komentarisala je pa nece ona sve to da uradi, ima li nesto lakse. E, to skolujete. U Srbiji dok se ne poruse ekonomski, pravni i medicinski fakulteti nece biti bolje. To su stecista za ,,strucnjake".

studentkinja Fon-a

pre 8 godina

Zavrsila sam Fon, imali smo ispite gde se polagao praktican rad na racunaru. Kako su zavrsili faks oni koji ne znaju ni red u Excelu da saberu stvarno mi nije jasno.

Gradjanin

pre 8 godina

zasto dozvoljavate da studenti dodju na fax sa tim znanjem i isto tako odu ? problem je od osnovne preko srednje skole do fakulteta !! i svi se ogradjuju da nisu krivi !!!

Novi Sad

pre 8 godina

I dalje forsirajte veronauku u školama! To je najbitnije i imaće deca koristi u životu. Potrebno nam je što više popova, crkava, vernika i političara. Kao da je važno gradjansko vaspitanje, informatika i računarstvo i sl.?! (Sarkazam)

traper keri

pre 8 godina

U osnovnim skolama predmet Informatika i racunarstvo uniniti OBAVEZNIM, a u srednjim strucnim skolama predmet Racunarstvo i informatika izucavati MINIMALNO 2 GODINE. Evo teme ministru Verbicu za razmisljanje, s obzirom na najavljene revizije i pretresanje postojecih Planova i Programa. Paradoksalno je da ucenici elektrotehnickih skola imaju veci fond casova istorije od matematike ili racunarstva. Omoguciti inzenjerima da predaju vise predmeta.

funkcionalno zgrozen

pre 8 godina

Garant ovu nalozeni komentatori-administratori nemaju faks i jedva su docekali da svoje online kurseve dignu u nebo.
A koliko su pametni ni novinski clanak ne umeju da procitaju - Alo, studenti FPN (novinari i politikolozi, cemu god da to sluzi), FON (fax opsteg neznanja), pravni i ekonomija, pa koji djavo ce im Cisco?? Vi svemocni junaci dva rutera i pola servera ste funkcionalno nepismeni, nemate pojma sta ko radi i cemu koja skola sluzi! Pa naravno da ce da ga pitaju za Excel, da nece mozda da crta grafikon sa mount?!

Programer

pre 8 godina

hahahha 84%? Pa ja koga god, ali koga kod da znam sa fona, ekonomskog zna da uradi po racunaru brdo stvari... Sta sve necu procitati. Pa valjda bolje znam ja koji sam zivo u studenjaku 4 godine i druzio se sa ljudima sa raznih faksova...

Zanovetalo

pre 8 godina

@traper keri informatika u osnovnoj skoli vec jeste obavezna, a imaju je i u srednjoj skoli. Nije poenta da je predmet obavezan samo, problem je u profesorima. U srednjoj skoli iako smo imali kompjutere, nastavnik nam je predavao bez da ih je i jednom upalio za 2 godine. Problem je u nastavi i kadru koji se za to skolovao pre 50 godina.

Dejan

pre 8 godina

15 godina se profesionalno bavim IT, tačnije web. I ne verujem da bi znao da u excelu koristim funkcije, jer šta će mi to. A znam mnogo drugih koji verovatno isto nemaju pojma, ali znaju ono što im treba.

TLWS

pre 8 godina

Radim u Office-u (2007 eng) svaki dan. Kolegica, vrata do, zove me da joj nešto pokažem u Wordu (2016 hrv). Stanem, i gledam, i kažem: "E, j..i g.! Bilo je tu!"

mihajlo

pre 8 godina

I onda dodjes na razgovor za posao, gde ti prosto daju zadatak da napravis prezentaciju od postojeceg materiala kompanije i u roku pet minuta prezentujes sve to clanovima kompanije. I kad to ne znas onda pocinju saveti kvazi strucnjaka, treba da budes obucen ovako onako, da gledas tamo drzis prste ovamo itd.. Ljudi, hoces posao, onda pokazite to.

crni

pre 8 godina

Ово само говори о томе колико је овај критеријум за компјутерску писменост погрешан. Заправо није настава толико застарела, колико је сам програм Ексел застарео, барем у ове сврхе. Тешко да се може заиста тврдити да је 84% студената комп. неписмено само због тога. Заправо лично нисам срео ни једног студента који није знао да користи комп. бар на основном нивоу. Са друге стране имате оне за које тешко можете рећи да су комп. неписмени, јер су заправо махери за рачунаре и инфо. системе, а не знају или су заборавили да користе Ексел, јер је исти, као што рекох застарео. Ако је и по критеријуму, натуране нам, ЕУ и то није валидно, већ само говори да је исти критеријум застарео. Графикони, ако ћемо о томе, данас се цртају и из самог Ворда, али и из Повер Поинта, што је по мени много битнији програм за савремене студенте, који треба пре свега да науче да презентују своје радове. Ако се баш хоће сложенији прикази графика са мат. функцијама, за то служи свакако Ориген, који сам и сам користио и који се искључиво и користи за ту сврху на ПМФу.

Maki

pre 8 godina

Zavrsila sam FON pre 5 god, imali smo u prve dve godine mnogo prakticnog rada na racunaru, ne znam kako je moguce da studenti ne znaju Excel da koriste? Kompijuter koristim svakodnevno u poslu, savladala sam i dodatne kompleksnije programe, ne razumem zasto je sada na Fonu ovakva situacija?

Petar_357

pre 8 godina

Znam da isprogramiram igru za windows ili android i održavam 3 interaktivna portala, ali bi mi trebalo vremena da se setim kako se pravi grafik u excelu. Mora da sam informatički nepismen. 'Beš logiku.

inzenjer

pre 8 godina

Ali svi ti studenti bi posao i platu od 1000 evra, a ako ne onda ajmo u inostranstvo...na pranje sudova mozda...

Pre nego sto zakukate na drzavu, stanite pred ogledalo...

ja

pre 8 godina

Mnogo gluposti, ne razumem, kakve veze ima NVO Zasitita potrosaca sa pismenoscu studenata.Sakupilo se drustvo da za****va narod, ei, zastita potrosaca

Washington

pre 8 godina

"
„Čak 84% od ukupno 202 anketirana studenta tvrdi da zna da koristi Eksel, jedan od tri osnovna programa iz Majkrosoftovog paketa kancelarijskih programa, koji se nalazi gotovo na svakom računaru. Međutim, samo 14% njih znalo je da sabere niz od devet brojeva u ovom programu, a manje od pet odsto studenata zna da izradi najjednostavniji grafik“, navodi se u saopštenju."

Anketirane 202 osobe? TO nam ustvari nsita ne govori. Anketirajte 5000 pa mi javite kakav je rezultat.

Scholes

pre 8 godina

I posle pricamo nesto o privatnim fakultetima.. Sve je to rasulo.. Na privatnim mozda stvarno nesto i naucite, s obzirom da su to sve male grupe i profesor moze svakom da posveti paznju. Ali praksa izostaje svakako, nebitno da li je to privatni ili drzavni fakultet.. Ja sam studirao programiranje, i to sto naucite mozete se igrati na kompjuteru kod kuce, a ako hocete nesto stvarno da naucite morate sami da zasucete rukave.. Jednu godinu sam izgubio na tom FON-u bzvz i pre kraja godine sam pokupio dokumentaciju i napustio.. I sve sto sad znam i radim mogu zahvaliti samo sebi.. Diplomu sam poklonio matorcima, vise je bila bitna njima nego meni, jer vise niko ne pita sta si zavrsio nego sta znas da radis. Sad stalno u firmu dolaze likovi kojima moras posvetiti grdno vreme obucavajuci ih..

Dule Astro

pre 8 godina

48 anketiranih sa 4 fakulteta, znači uzorak im je 12 studenata po fakultetu!?!?

Ovo en da nije dovoljno za bilo kakvo istraživanje, nego samo pokazuje koliko su stručni ljudi koji su ovo izneli u javnost.

Naravno, postoji vervatnoćaje da je zaključak tačan, ali metodologija je katastrofalna i nigde ne bi bila prihvaćena.

Vanitas

pre 8 godina

Država je kriva za to što svi završavaju osnovnu školu, srednju školu, pa i fakultet. Umesto da se od prvog razreda postave strogi kriterijumi, pa da se zna ko je rođen za bravara, a ko za programera, svi prolaze kroz bušno sito.

Da postoji normalan obrazovan sistem, ne bismo imali manjak berača malina, a višak pravnika, jer bi svako bi raspoređen tamo gde mu je mesto.

Nikola Bogdanović

pre 8 godina

"U sumornoj slici društvenih fakulteta..." A zašto je uopšte ovo "istraživanje" (na smešno malom uzorku, moram da naglasim) uopšte rađeno na tim Fakultetima? Zašto bi u programu Pravnog fakulteta ili Političkih nauka uopšte bio rad u Excel-u, izrada grafika ili statistički modeli? Treba li ja, kao student ETF-a, da odgovaram na pitanja iz političke teorije ili rimskog prava? Hajde dođi na moj Fakultet, ako smeš. :)

Nije mi jasno šta je bio cilj ovog istraživanja i zašto "metodologija Republičkog zavoda za statistiku" bila merodavna niti ko je dozvolio NVO Zaštita potrošača (?!) da ispituje studente. Ovo mi liči na jednu u nizu senzacionalistički vesti sa ciljem da se diskredituje obrazovni sistem. Ovo je zemlja u kojoj se obrazovani ljudi ne ceni jer je tzv. "elita" potpuno neobrazovana.

Kapetan Ahab

pre 8 godina

"Osim toga, navode i da 72% anketiranih nije znalo da prevede nijedan od pet osnovnih termina iz svoje struke na engleski jezika, dok je od 48 anketiranih samo troje budućih pravnika znalo je kako se na engleskom kaže “član zakona” ili “fizičko lice”, a samo jedan je znao kako se kaže “uredba”.

Nisu znali, pa šta? Da im stvarno to treba, naučili bi. Nisu ljudi ni lenji, ni glupi. Ali znaju da im ne treba, pa što da se smaraju. A sve i da znaju te stvari, da li time povećavaju svoje šanse za zapošljavanje kad diplomiraju? Ne, nimalo!

Sve što u Srbiji jednom "dobrom pravnku" treba je članska karta Biblioteke i poznanstva s pravim ljudima. Ne treba mu čak ni diploma. Sve se "sređuje" za šaku čarobnih evara.

Brk

pre 8 godina

Pa dobro, sve je to ipak relativno. Ja zavrsih FON i radim godinama kao mrezni administrator. Odrzavanje Windows mreznog okruzenja mi nije nikakav problem, ali Excel grafik nisam napravio bar 10 godina unazad, pa sam valjda i ja kompjuterski nepismen. :)

Ljubica T

pre 8 godina

Znaci da je problem u profesorima i neopremljenim fakultetima a ne u studentima. Kad obucite profesore (na Visokoj skoli za dizajn nema kompjutera za studente web dizajna!) i kad opremite kabinete studenti ce sve saznati!

Bobi

pre 8 godina

Država je kriva za to što svi završavaju osnovnu školu, srednju školu, pa i fakultet. Umesto da se od prvog razreda postave strogi kriterijumi, pa da se zna ko je rođen za bravara, a ko za programera, svi prolaze kroz bušno sito.

Da postoji normalan obrazovan sistem, ne bismo imali manjak berača malina, a višak pravnika, jer bi svako bi raspoređen tamo gde mu je mesto.
(Vanitas, 25. januar 2016 15:23)

Na stranu što je razmišljanje "svako na svoje mesto" posledica srpskog seljačkog fašizma još od Slobodana Miloševića, apsolutno nisi u pravu. Srbija je na evropskom dnu sa manje od 7% visokoobrazovanih. Drugi problem je što smo ubeđeni da imamo najbolje fakultete na svetu, a u stvari su presmešni, svode se na to da neki potomak komunista (profesorska mesta su strogo nasledna) napiše knjigu iz jednog predmeta (na 1000 stana, od čega je 500 nepotrebno i još 300 netačno) a onda do besvesti propituje i obara mučenike dok mu ne plate za prolaz. Takvi obično važe za legende (tipa "E kad sam ja studirao kod profesora Pere Perića, samo jednu reč pogrešiš i padneš, a ne kao vi na Megadensu...") umesto da su u zatvoru. Rezultat takvog obrazovanja je npr. direktorka moje banke (magistar) koja ne razume negativnu kamatnu stopu, ne zna engleski i da koristi računar i gubi pare na dinarskoj štednji jer ne shvata da je inflacija i depresijacija dinara veća od kamate.

xim

pre 8 godina

Primer iz moje generacije studenata IT-a je da nekoliko njih nije umelo da ugasi racunar pravilno, na kraju studija! Secam se, neki od njih su i diplomirali pre mene. Mnogi ni danas nemaju pojma da zamene neki osnovni hardverski deo na racunaru, ili da prikljuce neke dodatne uredjaje. Inace, svi oni rade kakve takve poslove, vecina u struci, dok nekoliko nas koji smo iz te generacije najdalje otisli u vidu obrazovanja i prakse, danas nemamo posao! Kad kazem nemamo posao, nemamo ljude koji bi nas "preporucili"!

Anonymous

pre 8 godina

Znaci da je problem u profesorima i neopremljenim fakultetima a ne u studentima. Kad obucite profesore (na Visokoj skoli za dizajn nema kompjutera za studente web dizajna!) i kad opremite kabinete studenti ce sve saznati!
(Ljubica T, 25. januar 2016 13:56)

Gluposti, kao klinac sam dobio prvi racunar jer me je to interesovalo, skole i profesori nisu imale nikakve veze sa tim niti su bitno uticale na nivo znanja koji danas imam u toj oblasti. Apsolutno vas niko nece nauciti necemu ukoliko vi to ne zelite i sami radite na tome.

mms

pre 8 godina

Mi smo u 2.god.gimnazije detaljno ucili ceo office, ja sam tada zaista znala sve programe. Sad imam 24, i kako mi, bas pomenuti eksel, do sada nikada nije trebao, ni ja ne bih znala da uradim to sto su trazili. Ali znam da bi mi trebalo dan ili dva da 'udjem u stos'. Tako da nismo svi informaticki nepismeni, jednostavno se zaboravi, pa se podsetite kad vam zatreba taj program. A strucni engleski se na pravnom radi tek u 4.semestru, tako da tako da prvih godinu i po retko ko to zna.

brm

pre 8 godina

Računarska pismenost se stiče još pre dolaska na fakultet. U 21. veku da te neko uči korišćenju osnovnih "office" alata na fakultetu je kao da te uči da pišeš i čitaš u srednjoj školi. U nekim zemljama deca uče neke osnove programiranja u prva četiri razreda (ništa komplikovano, već pre svega logika). Uzrok treba tražiti u osnovnom, pa onda u srednjem obrazovanju. Potrebna je kompletna reforma. Na fakultetu da te neko uči excelu, wordu ili pp...lično mislim da je to poraz obrazovnog sistema. Isto je i sa engleskim jezikom. Engleski ne sme da se smatra stranim jezikom. On je u 21. veku drugi maternji jezik i tako ga treba shvatiti, da se uči intenzivno od zabavišta. Pogledajmo skandinavske zemlje, pa tamo ljudi pričaju pefektno engleski. Kad se stvori kvalitetna osnova, onda je lakše to nadograđivati. A kvalitetna osnova nije to što je neko uspeo da nabuba sve glavne gradove sveta za jedno popodne odgovaranja, a posle nedelju dana se ne seća ni 20% toga. Je l' spremamo decu za život ili da učestvuju u kvizovima?!

akajea

pre 8 godina

Ahahaha kako sam znao po naslovu da je u pitanju Office (jer očigledno se misli da je to jedino merilo korišćenja kompjutera). Evo ja ne znam Excel, jednom u životu sam ga koristio ali zato u malom prstu imam Cisco i Mikrotik network administraciju, MS system administraciju i Linux OS. Jel sam ja sad kompjuterski nepismen?

loller

pre 8 godina

"„U sumornoj slici društvenih fakulteta postoje i svetle tačke. Studenti koji su znali da reše praktične probleme ili da rade u Ekselu su često isticali da su to naučili zahvaljujući profesorima koji su organizovali nastavu kroz praktičan rad. Problem je samo što na svakom od obuhvaćenih fakulteta, ima tek po jedan ili dva takva profesora“, ističe on."

hahaha, kakva glupost. Ko je izašao sa faksa a da je naučio nešto praktično? Onaj koji je radio sam na sebi, nevezano za faks. Apsolvent sa FON-a (smer: informacioni sistemi) mi pre neki dan šalje mejl bez subject-a. Ne ume da uradi forward mejla....da nije smešno bilo bi tužno...mislim, njemu treba da bude tužno...koliko godina i novca bačenih uzalud... Naš školski sistem je dno dna, a izuzeci su oni koji su znanje sticali na druge načine.

Toto-ko-tunjo

pre 8 godina

Nema veze. Bitno da imaju jos od osnovne skole dve ocene iz fizickog. Informatika neka ide kao izborni predmet. Sto bi rekle kolege, deca to i onako sve znaju.

Pravnik iz EU

pre 8 godina

Srbija je jedina drzava na planeti koja bi da reformise drzavu i drustvo bez da reformise skolstvo u kome i dalje caruju komunisticki kadrovi koji pisu "strucne"" kjnige koje na "postenim" tenderima bivaju proglasene za strucne a to predaju studentima na "postenim"fakultetima. Jos kada bi mi iko objasnio cemu sluzi fakultet politickih nauka- da se zaposle bivsi julovci? Jednog od tih studenata, Ivicu Dacica smo culi kako briljantno barata engleskim jezikom u UN.

iskustvo uci

pre 8 godina

Alo, a zasto mora skola ili fakultet tome da ih uci? Sve je do licnosti da li hoce da uci. I eto vam sad karakter prosecnog srpskog visokoskolca. Mama i tata ce finansirti, stranka zaposliti. Ko je mene ucio? I vecinu nas cetrdesetikusurgodisnjaka. Morao zbog posla. I sada znam Mayu, After, PS, Manga Studio, Zbrush. A Office ne priznajem kao neko znanje. Niko se nije naucen rodio, drugo je ako neces da ucis. Ja sam se zabezeknuo kada je informaticarka u firmi(za neki ispit) trazila da joj pokazem kako da promeni boju na fotografiji nekih kola. Pitala me sta da stisne. Kada sam joj pokazao kako da selektuje ili da napravi masku komentarisala je pa nece ona sve to da uradi, ima li nesto lakse. E, to skolujete. U Srbiji dok se ne poruse ekonomski, pravni i medicinski fakulteti nece biti bolje. To su stecista za ,,strucnjake".

rrrrr

pre 8 godina

"48 anketiranih sa 4 fakulteta, znači uzorak im je 12 studenata po fakultetu!?!?"
(Dule Astro, 25. januar 2016 14:15)

Dule, pre nego sto krenes da pljujes, valjalo bi da se barem malo vise potrudis da procitas tekst kako treba. I ti, i ovi sto su ti nalupali pluseve.
Ali super je to, jer si na svom primeru pokazao najveci problem naseg obrazovnog sistema (a i mnogo sire) - ne uci ljude da razmisljaju, ali "uci" superiornosti - svi sve znaju i svi su (sami sebi) najbolji, najpametniji, najobrazovaniji, izuzetni. Prvi su kada treba neko da se kritikuje, ali svoje mane ne vide.
Jedna od glavnih karakteristika prosecnog coveka koji zivi ovde - vecito spustanje drugog da bi se sam uzdigao (stalni primeri - drzavni/privatni fakulteti, BG/ostali Univerziteti, prirodni/drustveni, prof. Pera/prof. Mika (pa u vezi sa tim cesto spustanje tipa "eee, ako ti nisi bio kod Mike, kao i da nisi zavrsio fax") i slicno). Ponavljanje nekih mantri, bez ukljucivanja mozga.

A to da "svi" govore da znaju Office, a pod time misle da znaju da oboje tekst u crveno je, verujem, opste poznata stvar.

nepismen ali nebeski narod

pre 8 godina

(Dule Astro, 25. januar 2016 14:15)
Eto npr. ti si i funkcionalno nepismen cim ne razumes procitan tekst (a verovatno i kompjuterski). To sto znas da "dodjes" ovde, na FB i YT ne znaci nista, to i moja baba sa 4 razreda (ko zna kakve) skole moze

(Maki, 25. januar 2016 15:20)
I sta kazes, zavrsila FON i svakodnevno koristis kompIjuter? Alal vera, i tebi i FON-u

Victorinox

pre 8 godina

Ovaj... uglavnom jesu. Jedan od glavnih razloga za to je što su od zabavišta orijentisani na mobilne uređaje, koje koriste za igrice, a nešto kasnije za lajkovanje golih zadnjica na fejsu, i to bi otprilike bilo to. Naše generacije su pre dvadeset i kusur godina imale na raspolaganju samo desktop računare koje smo po nekoliko puta budžili i nadograđivali, sami instalirali uglavnom krekovane progame (znam, sramota, stidim se zbog toga, ali drugih nije bilo), a uz sve to je, pored igrica, moglo da se nauči i dosta korisnih stvari. To i jeste jedan od problema sa novim tehnologijama, bez obzira da li je u pitanju tablet, automobil ili mašina za veš: korisnik samo pritiska dugme ili touch screen, ništa se ne popravlja (ne dao bog da nešto sam uradiš), nosiš u servis ili baciš pa kupiš novo, ako imaš para. A što deca ne znaju Office, pa, ja sam sam naučio da ga koristim, jer od mojih profesora koji su tada još uvek koristili pisaće mašine nije bilo vajde. Što se uputstva za rad tiče, pritisnete F1 - Help, i tu sve piše.

Pametnjaković - there can be only one!

pre 8 godina

Mislim da je daleko veći problem kompjuterska nepismenost profesora u Srbiji, a ponajviše onih koji predaju nešto vezano za računare. Ja pravim softvere, ne znam da koristim Excel, koji će mi. Ne smatram sebe kompjuterski nepismenim, smatram da korišćenje Excel-a ne spada u kompjutersku pismenost. A što se tiče statistike, postoje besplatne alternative Excel-a, ali to nije cilj ovog članka, to se ne sme pominjati.

SIlvester

pre 8 godina

Svi srednjoškolci u 1. godini školovanja imaju informatiku i računarstvo, ili se možda drugačije zove. Neke stručne škole i gimnazije imaju dalje još dosta materije vezane za računarsku pismenost. Među dodatne aplikacije koje se uče spada i Excell, ali ne vidim baš najjasnije zašto bi se u osnovnu pismenost ubrajao taj program za tabelarne kalkulacije? Nejasno je i sa kojim obrazloženjem se propagira softver striktno jedne velike svetske korporacije kakva je Microsoft.

Ono sa čim se slažem je da svaki fakultet mora još na prvoj godini obezbedi posebne praktične module predmeta, tipa praktikuma za ovladavanje softverom koji će biti neophodan za dalje praćenje nastave na tim fakultetima. Sve sa organizovanim vežbama.

Da se ne lažemo, kompjuteri su veoma jeftini, svako ih ima, i nadalje se svi predmeti mogu bazirati na korišćenju naučenih softvera u kućnim uslovima, i na taj način studenti mogu i te kako da prodube svoju operativnost sa potrebnim aplikacijama.

Moje mlade kolege sa ETF-a, recimo, uglavnom ne koriste Excell, ali i te kako upotrebljavaju razne operativne sisteme, programske kompajlere i IDE okruženja, Matlab, specijalizovane aplikacije. I sad će neko reći da su nepismeni? Inače, svaki SREDNJOŠKOLAC elektrotehničar mora biti operativan sa Excellom, Power Pointom, Wordom, nekim alatom za programiranje, programima za rad sa elektronikom, upotrebom različitih OS-ova.

Fakultet može i na prijemnom da zahteva određeno vladanje računarima.

Zoran Ivkovic

pre 8 godina

Radim u jednom ISP , korisnici internet usluga su z aginisovu knjigu rekorda ,zovu d anas pitaju koja im je sifra od njihovog Fejsbuka, ili da pitaju gde mogu da nadju seriju Sulejman velicastveni , jos vece izvala kazemo zatvorite prozore na vasem Windowsu , cvek kaze sinu zatvori i vrata , tako da me nista ne cudi..

l'ordinateur

pre 8 godina

Evo ja sam student ekonomije i znam da programiran nešto u Python-u. Po mom mišljenju jedan od lakših programskih jezika za učenje. Koristan da automatizujete neke dosadne i ponavljajuće zadatke na kompu. Kad ga budem savladao, preći ću da učim R programski jezik, koji je dobar za statističke zadatke. Naravno Microsoft Office se podrazumeva. Poenta je da učite konstantno i da se usavršavate, jer je velika konkurencija na tržištu rada, pogotovo za ekonomiste.

Test471

pre 8 godina

Bio sam sef jedne sluzbe u jednoj banci. Tu smo primali mnogo mladih ljudi na neke pocetnicke pozicije. Sve su to bili sveze diplomirani ekonomisti. Ne mozete da verujete kako izgleda prvi dan obuke. Kakav crni excel, oni ne znaju sta da rade kada na ekranu pise "Press CTRL + ALT + DEL to log in". Secam se jedne devojke koja je pocela pojedinacno da pritiska dugmice C, T, R i L.... pa kad je videla da ne ide onda je probala sve to da pritisne u isto vreme. Ona se bar trudila... ostali su gledali kao telad u fazonu "pa niko nam nije rekao sta treba sad da se uradi".

Dokazao zakljucak teksta

pre 8 godina

48 anketiranih sa 4 fakulteta, znači uzorak im je 12 studenata po fakultetu!?!?
Ovo en da nije dovoljno za bilo kakvo istraživanje, nego samo pokazuje koliko su stručni ljudi koji su ovo izneli u javnost.
Naravno, postoji vervatnoćaje da je zaključak tačan, ali metodologija je katastrofalna i nigde ne bi bila prihvaćena.
(Dule Astro, 25. januar 2016 14:15)
Nisi shvatio tekst. 48 je samo sa pravnog fakulteta. Od njih je samo 3 znalo strucne izraze na engleskom jeziku. Ukupno su 202 studenta ispitana za znanje u Ekselu. Znaci 50 po fakultetu (ali u tekstu ukapiras da je samo sa pravnog 48). Dule Astro, problem sa digitalnom pismenoscu?

Nebeska Srbija

pre 8 godina

Lokacija: nebitna
Ime i prezime profesora: nebitno

Profesor koji predaje predmet INFORMATIKU zavrsio fakultet likovnih umetnosti. Profesor vec godinama predaje ovaj predmet djacima a da ni sam ne zna da instalira programe na kompjuteru. Ne zna da instalira operativni sistem. Pa ljudi, pojedini djaci znaju mnogo vise od profesora. Imao sam ga kao profesora. Sta ocekujete od djaka posle? Nase skolstvo je ispod nule. U debelom smo minusu. koji smo mi indijaci. Zato smo medju najaktivnijima na FB i YT.

advokat

pre 8 godina

Glavni problem je u tome sto u osnovnoj i sredjoj skoli se slabo obraca paznja na informatiku. Ili deca igraju igrice ili u goroj varijanti imaju profesore koji od njih traze da uce jezicke programe i pisu programe, a najcesce profesori ne znaju da urade prostu radnju na kompjuteru i samo znaju da pridikuju sa teorijom. A praktican deo obicno budu slajdovi i toliko. To su rudimentalni problemi informaticke nepismenosti.

Dr. Zoidberg

pre 8 godina

(l'ordinateur, 25. januar 2016 14:19)

Kolega, konkurencija je velika ali je izbor relativno nepostojeći.
Istraživanje o informatičkoj pismenosti možda jeste ali možda i nije reprezentativno ali je zato profesionalna stručnost naših kolega veoma loša.
I da dodam, dobar ekonomista, pre svega računovođa, odmah nalazi posao i može veoma dobro da živi.

daska

pre 8 godina

Sta je tu cudno? Smijemo se Amerima jer ne znaju di je Australija. Pa sta ako ne znaju? U skoli se malo doticu toga. Skola ne moze biti ustanova za ucenje opce kulture, vec za stvaranje temelja za specijalizaciju na fakultetu. Opca kultura se uci kod kuce u slobodno vrijeme. Amer dodje na koledz financijski, informacijski i informaticki pismen. Nasi gimnazijalci ne znaju sta je kredit, ne znaju odvojit bitno od nebitnog i ne znaju namjestit font u dokumentu. Imamo fakultetski sustav koji stvara ljude opcih znanja, a kad se treba specijalizirat u struci onda mora uciti od onog Amera koji mozda ne zna kako izgleda zastava Rusije, ali zna radit ono za sta je skolovan, za razliku od nasih.

studentkinja Fon-a

pre 8 godina

Zavrsila sam Fon, imali smo ispite gde se polagao praktican rad na racunaru. Kako su zavrsili faks oni koji ne znaju ni red u Excelu da saberu stvarno mi nije jasno.

crni

pre 8 godina

Ово само говори о томе колико је овај критеријум за компјутерску писменост погрешан. Заправо није настава толико застарела, колико је сам програм Ексел застарео, барем у ове сврхе. Тешко да се може заиста тврдити да је 84% студената комп. неписмено само због тога. Заправо лично нисам срео ни једног студента који није знао да користи комп. бар на основном нивоу. Са друге стране имате оне за које тешко можете рећи да су комп. неписмени, јер су заправо махери за рачунаре и инфо. системе, а не знају или су заборавили да користе Ексел, јер је исти, као што рекох застарео. Ако је и по критеријуму, натуране нам, ЕУ и то није валидно, већ само говори да је исти критеријум застарео. Графикони, ако ћемо о томе, данас се цртају и из самог Ворда, али и из Повер Поинта, што је по мени много битнији програм за савремене студенте, који треба пре свега да науче да презентују своје радове. Ако се баш хоће сложенији прикази графика са мат. функцијама, за то служи свакако Ориген, који сам и сам користио и који се искључиво и користи за ту сврху на ПМФу.

deda

pre 8 godina

Problem je sto se kod nas i obicna materija koja ne napreduje puno uci tehnikom od pre 50 godina. A informatika koja napreduje nenormalnom brzinom se poducava klasicnim bubanjem sto ne daje apsolutno nikakve rezultate. Naravno, problem su i sami djaci koji misle da ako znaju da naprave profil na Fejsu da znaju sve o kompjuterima.

muuuuu...

pre 8 godina

Zašto bi bilo ko od njih (a i ostalih u Srbiji) bio kompjuterski (informaciono) pismeniji, kada je nenormalno veliki broj stanovništva, zaista nepismen ili polupismen!?
To što ljudi poznaju slova i brojke, ne znači mnogo, kad nisu u stanju ni reći, a kamoli napisati, dve prosto proširene rečenice... i to ne na engleskom, nego na najobičnijem maternjem jeziku.
Funkcionalna nepismenost (kada osoba nije u stanju da razume to što je napisano), prisutna je u još većem procentu...

Milena

pre 8 godina

A za Facebook, kako instalirati pc games ilegalno i milion nepotrebnih aplikacija na smartphone-u im ne treba profesor. To sami nauce. Imaju i vremena i znanja. Najstrasnije je to sto oni koji tvrde da znaju da rade u Word-u ili Excel-u zaista to misle. To nije svesna obmana. I kamo srece da je tu kraj.

Kole

pre 8 godina

Kako ce i biti informaticki pismeni kad je nama informatika izborni presmet u osnovnoj skoli a i to ne u svim skolama. U skoli gde ja predajem je cak i ukinuta da bi se nekim nastavnicima dopunila norma nekim bespotrebnim predmetima kao sto su Svakodnevni zivot u proslosti i slicnim glupostima. Postoji predmet Tehnicko i informaticko obrazovanje koje predaju nastavnici tehnickog koji su zavrsili kurs informatike tako da se informatika izbegava

Programer

pre 8 godina

hahahha 84%? Pa ja koga god, ali koga kod da znam sa fona, ekonomskog zna da uradi po racunaru brdo stvari... Sta sve necu procitati. Pa valjda bolje znam ja koji sam zivo u studenjaku 4 godine i druzio se sa ljudima sa raznih faksova...

Novi Sad

pre 8 godina

I dalje forsirajte veronauku u školama! To je najbitnije i imaće deca koristi u životu. Potrebno nam je što više popova, crkava, vernika i političara. Kao da je važno gradjansko vaspitanje, informatika i računarstvo i sl.?! (Sarkazam)

Gradjanin

pre 8 godina

zasto dozvoljavate da studenti dodju na fax sa tim znanjem i isto tako odu ? problem je od osnovne preko srednje skole do fakulteta !! i svi se ogradjuju da nisu krivi !!!

123

pre 8 godina

A u osnovnim skolama Windows 98 i Pascal
U srednjoj XP i basic/pascal
Danas kada Java/HTML5/C#/MySQL/PHP dominiraju mi ucimo Pascal i ms-dos

traper keri

pre 8 godina

U osnovnim skolama predmet Informatika i racunarstvo uniniti OBAVEZNIM, a u srednjim strucnim skolama predmet Racunarstvo i informatika izucavati MINIMALNO 2 GODINE. Evo teme ministru Verbicu za razmisljanje, s obzirom na najavljene revizije i pretresanje postojecih Planova i Programa. Paradoksalno je da ucenici elektrotehnickih skola imaju veci fond casova istorije od matematike ili racunarstva. Omoguciti inzenjerima da predaju vise predmeta.

TLWS

pre 8 godina

Radim u Office-u (2007 eng) svaki dan. Kolegica, vrata do, zove me da joj nešto pokažem u Wordu (2016 hrv). Stanem, i gledam, i kažem: "E, j..i g.! Bilo je tu!"

mihajlo

pre 8 godina

I onda dodjes na razgovor za posao, gde ti prosto daju zadatak da napravis prezentaciju od postojeceg materiala kompanije i u roku pet minuta prezentujes sve to clanovima kompanije. I kad to ne znas onda pocinju saveti kvazi strucnjaka, treba da budes obucen ovako onako, da gledas tamo drzis prste ovamo itd.. Ljudi, hoces posao, onda pokazite to.

Zanovetalo

pre 8 godina

@traper keri informatika u osnovnoj skoli vec jeste obavezna, a imaju je i u srednjoj skoli. Nije poenta da je predmet obavezan samo, problem je u profesorima. U srednjoj skoli iako smo imali kompjutere, nastavnik nam je predavao bez da ih je i jednom upalio za 2 godine. Problem je u nastavi i kadru koji se za to skolovao pre 50 godina.

Dejan

pre 8 godina

15 godina se profesionalno bavim IT, tačnije web. I ne verujem da bi znao da u excelu koristim funkcije, jer šta će mi to. A znam mnogo drugih koji verovatno isto nemaju pojma, ali znaju ono što im treba.

funkcionalno zgrozen

pre 8 godina

Garant ovu nalozeni komentatori-administratori nemaju faks i jedva su docekali da svoje online kurseve dignu u nebo.
A koliko su pametni ni novinski clanak ne umeju da procitaju - Alo, studenti FPN (novinari i politikolozi, cemu god da to sluzi), FON (fax opsteg neznanja), pravni i ekonomija, pa koji djavo ce im Cisco?? Vi svemocni junaci dva rutera i pola servera ste funkcionalno nepismeni, nemate pojma sta ko radi i cemu koja skola sluzi! Pa naravno da ce da ga pitaju za Excel, da nece mozda da crta grafikon sa mount?!