Utorak, 15.12.2015.

11:10

Kako se snalazite u vožnji po magli?

Izvor: B92

Kako se snalazite u vožnji po magli? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

26 Komentari

Sortiraj po:

El Comandante

pre 8 godina

Na moje oci je poginuo starac koji je prelazio ibarsku po izuzetno gustoj magli. Udario ga je vozac dostavnog vozila koji nije isao brze od 40km/h. Dva neduzna zivota - jedan ugasen, drugi upropascen. Ljudi, pamet u glavu, po magli oprezno, cuvajte se pesaka i neosvetljenih vozila.

popp

pre 8 godina

Kad nemam idiota na zadnjem braniku bez problema. Danas stvarno vozi svako, trebalo bi uvesti ozbiljne lekarske testove pre polaska u auto-skolu.

zorannn

pre 8 godina

Magla, kiša, sneg ili sunčano vreme. Gledaj, prati saobraćaj i prilagodi brzinu svojim sposobnostima i uslovima. Opusti se i vozi. Nema mesta drami.

Rasko

pre 8 godina

@Zoran
U levoj traci nema kamiona koji mile a i ne treba da bude onih cija je brzina manja od 120. Inace voznja po magli nije problem, problem je zaustaviti se na vreme.

Milan

pre 8 godina

pitajte ove što na autoputu voze više od 120, a vidljivost...kako se ne boje šlepera koji 'mile'
(zoran1965, 15. decembar 2015 11:47)

Od šlepera koji mile mnogo su gori šleperi koji voze kao ludaci po takvom vremenu. Posebno ako ti voziš sporo u njihovoj traci. A ti što jure po takvom vremenu obično su skupi automobili i eventualno po neki ludak koji umišlja da je Sena. Činjenica je da dosta novih i luksuznih automobila ima neku vrstu radara kao bezbednosnu opremu pa uključe to i cepaju. Zeznuto je jedino ako auto stoji na sred puta jer s obzirom na domet ni radar sa automatskim kočenjem ne stigne da odreaguje u takvim situacijama.

S2

pre 8 godina

@Domaćin:Zar 80 kilometara na sat, kroz gustu maglu??? Kakva ludost! Na sopstvenom primeru ste dokazali onu staru narodnu:"Pijanog i ludog i Bog čuva". Zato vam je toliko puta i bilo "zamalo". U vožnji kroz maglu, pravilo broj jedan: SMANJI BRZINU! Po meni 50 km/h je gornja granica za vožnju u magli, čak i ne pregustoj, bez obzira kakav auto vozite.

Joc@

pre 8 godina

Vožnja po magli (III deo)

- Ako naiđete na lančani sudar (i izbegnete ga, pa vam ''padne kamen sa srca''), odmah upalite sva 4 žmigavca, ostavite upaljeno i zadnje svetlo za maglu, uklonite vozilo što više u stranu (najbolje na travu pored puta) i pobrinite se da svi putnici brzo izađu iz vozila i udalje se od njega. Uzmite onaj ''kamen što vam je pao sa srca'' pa hitro pođite ukraj puta u susret vozilima koja nailaze, i pomozite im - mašite im u širokim zahvatima nečim uočljivim, svetlim ili belim (baterijskom lampom, maramicom, košuljom, kartonom, novinama, papirom i sl.)
- Preticanje po magli
Ako po magli vozite neko vrijeme iza nekog vozila, ubrzo vam se učini da biste sami mogli voziti brže i padate u iskušenje da pretičete. A kad već počnete preticati ili čak zauzmete čelo kolone, odmah spoznate zašto je onaj ispred vas vozio tako polako: najednom i vi vidite onako malo, kao što je i on video pre vas. Naime, stekli ste utisak da se može brže voziti samo zato što ste pre toga mogli koristiti farove vozila ispred vas, a i samo to vozilo vam je služilo za orijentaciju.
.

Joc@

pre 8 godina

Vožnja po magli (II deo)

- Ne sme se seći krivina, niti linija koja obeležava sredinu kolovoza "obgrliti" točkovima; to isto bi mogao učiniti i vozač vozila iz suprotnog smera.
- Po vrlo gustoj magli treba otvoriti bočni prozor i isključiti radio. Osluškivanje zvukova takođe može biti od koristi za orijentaciju, pa je bolje ako putnici budu imali razumevanja i ne zamere vozaču koji vozi sa otvorenim prozorom.
- Srednja svetla imaju prevashodnu ulogu da vas drugi vide. Ako ih imate, sada je prilika da se pokažu specijalni farovi za maglu i zadnje jako crveno svetlo za maglu. Neke zemlje propisuju kaznu ako to zadnje svetlo radi kada ne treba, kada je vidljivost veća od 50m, i kod padavina (sneg, kiša), jer zaslepljuje vozača koji vozi neposredno iza vas. Dugo svetlo nije u magli upotrebljivo, vama stvara neprozirni beli ''zid'' a vozilu ispred smeta. Ne treba se preterano osloniti na zadnja svetla vozila ispred sebe, već držati rastojanje. U suprotnom, ako ste mu preblizu, i ako to vozilo iznenada zakoči, verovatno je da ćete naleteti na njegovo vozilo. Ne možete po magli uočiti njegov povod za kočenje ni oštrinu kočenja.
.

Joc@

pre 8 godina

Vožnja po magli (I deo)

- Ne sme se voziti brzo, neprilagođeno slaboj vidljivosti. Brzina treba da bude takva da je uvek moguće zaustaviti se na razdaljini do koje još seže vozačev pogled.
Ne sme se voziti ni preterano sporo iz dva razloga: (1) mogao bi na vas naleteti vozač iza vas pogrešno procenivši vašu brzinu, i (2) sporim kretanjem biste izazvali zgušnjavanje saobraćaja iza sebe i formiranje kolone. U magli se redovno formiraju kolone i ako jedno vozilo usporava celu kolonu svojom nepotrebno niskom brzinom, to iritira pojedine vozače i može da ih navede na nervozno preticanje, čime ugrožavaju sve učesnike u saobraćaju.
- U magli su pogotovo opasni manevri koji mogu iznenaditi ostale učesnike saobraćaja. Ako po magli iznenada zakočite, očekujte da ćete negde iza sebe u koloni izazvati lančani sudar. Najopasnija su vozila koja se iznenada zaustave, ili su odbačena nasred puta zbog nezgode. Statistika kaže da i po vedrom danu 1% vozača na autoputu ne primeti dovoljno brzo da vozilo ispred njega stoji. Misle da se vozilo kreće i udare u njega. Zaustavljanje na drumu po magli je zabranjeno.
- Posebno je rizičan proces isključivanja iz saobraćaja, jer se teško mogu uočiti raskrsnice i bočni putevi na koje želimo da skrenemo pa naše usporavanje, oklevanje i predomišljanje izaziva pometnju.
.

Bogi

pre 8 godina

Imam 1 pitanje? Kako namontirati svetla za maglu sa ovim novim stupidnim zakonima u bezbednosti u saobraćaju koji ti brani da ih ugradiš ako fabrički nisu bila ugrađena na tvojim kolima?

Joc@

pre 8 godina

Vožnja po magli (IV deo)

U gustoj magli opasno je preticati na putu koji ne poznajete. Po pravilu se pretiče samo na putevima koji imaju više traka u jednom smeru. Na običnim putevima, sa samo jednom trakom u jednom smeru, to je krajnje opasno. Ne možete pravovremeno zapaziti vozilo koji dolazi iz suprotnog smera i tačno oceniti njegovu brzinu i rastojanje, niti to može vozač tog vozila. Ako ipak morate preticati, svoju nameru saopštite vozaču ispred sebe – sirenom i ablendom.
I inače a posebno je u magli važno za vreme preticanja imati stalno aktivan žmigavac. Tako se omogućava vozaču iz suprotnog smera da u kritičnom trenutku blagovremeno uoči kako je njegova strana kolovoza zauzeta. To međutim, nikako ne znači da je žmigavac jemstvo za sigurno preticanje u magli.
Vozilo koje pretičete treba da smanji brzinu ali je za njega opasno ako se preterano uklanja s puta u desno (parkirana vozila, biciklisti, pešaci ...).
Nemojte se zavarati povremenim prekidima magle koje često izazivaju teretna vozila ispred vas. Ako na tim mestima pretičete ili povećavate brzinu, izlažete se dvostrukoj opasnosti kad ponovo uđete u gustu maglu.
.

Lemi

pre 8 godina

Na sve vec pomenute primere (kamioni, svetla koja ne rade, zaprljane stopaljke, itd.) samo bih pozdravio par tipova notornih idiota:

- Genijalci koji upale duga svetla ... namerno. Tupava logika 'da bude vidjen', a to sto zaslepi svakog sa kime se mimoilazi - ne zanima ga.

- Poljoprivredna vozila ... uredno neosvetljena ili, u boljoj varinati, nedovoljno osvetljena. Smrt na regionalnim putevima.

- Ne bas bistri likovi koji pale maglenke na prvu pojavu magle u daljini ... u koju nikada ne udju. Hajde da nisu vozaci, pa i da ne kapiraju koliko to smeta svima iza, ali voze i sami.

Peglam zrenjaninski put svakodnevno i bukvalno se svaki svakcijati dan uverim da je vecina vozaca ne bas inteligentna i ne razmislja, ili, prosto, bahata i bezobrazna. Slika danasnje Srbije.

Original ja

pre 8 godina

Brojao juče, od 20 vozila 18 nisu imali uključeno zadnje svetlo za maglu i što je najgore među tih 18 je bilo vozilo auto škole.

AlexP

pre 8 godina

Pamet u glavu,oci ko u sove i polako. Drugacije ne moze,a da ne komentarisem specijalce sa neispravnom rasvetom,radi jedan far drugi mrtav,pozicija samo i sl. Znaci ljudi polako samo i 4 ociju otvorite,drugog izlaza nema.
Srecan put.

Nikola

pre 8 godina

Magla je zeznuta stvar, veliki oprez i umerena brzina u odnosu na vidljivost. A jeste li se našli nekada peške na vrhu planine u sred guste magle kada je svako drvo isto, e pa u kolima je meni bar lakše jer imaš put koji pratiš.

hocu 2 palme

pre 8 godina

pre mnogo godina, blokovi na nbgd uz savu. magla je bila takva da sam par puta ocesao ivicnjak. strasno. nista se nije videlo. ni svetlo od farova. samo siva skrama. u toj situaciji, da sam na nepoznatom drumu, samo lagano sa puta i cekanje.

Svetla nikad dosta

pre 8 godina

Apelujem na vozače novih kola koja imaju automatska dnevna svetla, da ona nisu dovoljna po magli, i da kad su uključena to ne znači da im radi i pozicija pozadi.

marko

pre 8 godina

Koliko su opasni brzi vozaci, toliko i spori, a taktika sa sva 4 migavca... Kao da namerno izazivate lancane sudare. Neka troje upali sva 4, a cetvrti ne upali eto karambola. Nemojte zezati ljude.

guska u magli

pre 8 godina

ljudi,davno je to bilo ali nikad necu zaboraviti..iako se uvek smatralo da mercedes ima najbolje maglenke,kad uletis u crnu maglu nema tu bas neke velike prednosti..promasim vozeci iz svice kuci skretanje za veneciju i zavrsim u najvecoj guzvi prvi put u milanu..sta da vam pricam,ne vidis prst pred okom,potrosio sam skoro rezervar goriva i tonu zivaca dok sam opet nekako izbio na autoput..uzas!

Milos

pre 8 godina

Od kako sam zamenio auto, magla je postala manji problem. Radar skenira prostor ispred auta i na displeju prikazuje da li ispred ima vozila i na kojoj razdaljini, njemu ne smeta magla. :)

Domaćin

pre 8 godina

Pre par dana, na 120Km auto puta, gusta magla, jutro-pre podne, bio suvozač pa brojao: Domaća vozila - 2 sa ugašenim svetlima, 41 sa neispravnim zadnjim, uredno sijaju prednja. 21 kamion samo donje pozicije sijaju, prljave pa kao i da ne sijaju, ni jedan nema zadnja svetla za maglu uključena. Strana vozila - svaki kamion sija kao novogodišnja jelka, svaki auto ima uključena i prednja i zadnja svetla za maglu. Jedno neosvetljeno i neobeleženo suženje puta iz leve trake u desnu, izbegli u poslednji momenat, kao što smo izbegli 5 kamiona i 4 automobila u poslednji momenat a vozili smo 80KmH. Uzmite pištolj, stavite 5 od 6 metaka u burence, pa igrajte ruski rulet, bolje su vam šanse!

Lux

pre 8 godina

Sta meni vredi sto ja jutros vozim auto osvetljen kao novogodisnja jelka kad magarac iz suprotnog pravca sa belim prljavim kombijem pretice i nema ni jedno jedino svetlo.Bilo je zamalo.A o sleperima kojima zadnje svetlo jedva ckilji da i ne govorim.Vazno je da policija redovno zaustavlja i kaznjava vozace koji nemaju upaljeno dnevno svetlo po najsuncanijem danu.

Lux

pre 8 godina

Sta meni vredi sto ja jutros vozim auto osvetljen kao novogodisnja jelka kad magarac iz suprotnog pravca sa belim prljavim kombijem pretice i nema ni jedno jedino svetlo.Bilo je zamalo.A o sleperima kojima zadnje svetlo jedva ckilji da i ne govorim.Vazno je da policija redovno zaustavlja i kaznjava vozace koji nemaju upaljeno dnevno svetlo po najsuncanijem danu.

Domaćin

pre 8 godina

Pre par dana, na 120Km auto puta, gusta magla, jutro-pre podne, bio suvozač pa brojao: Domaća vozila - 2 sa ugašenim svetlima, 41 sa neispravnim zadnjim, uredno sijaju prednja. 21 kamion samo donje pozicije sijaju, prljave pa kao i da ne sijaju, ni jedan nema zadnja svetla za maglu uključena. Strana vozila - svaki kamion sija kao novogodišnja jelka, svaki auto ima uključena i prednja i zadnja svetla za maglu. Jedno neosvetljeno i neobeleženo suženje puta iz leve trake u desnu, izbegli u poslednji momenat, kao što smo izbegli 5 kamiona i 4 automobila u poslednji momenat a vozili smo 80KmH. Uzmite pištolj, stavite 5 od 6 metaka u burence, pa igrajte ruski rulet, bolje su vam šanse!

guska u magli

pre 8 godina

ljudi,davno je to bilo ali nikad necu zaboraviti..iako se uvek smatralo da mercedes ima najbolje maglenke,kad uletis u crnu maglu nema tu bas neke velike prednosti..promasim vozeci iz svice kuci skretanje za veneciju i zavrsim u najvecoj guzvi prvi put u milanu..sta da vam pricam,ne vidis prst pred okom,potrosio sam skoro rezervar goriva i tonu zivaca dok sam opet nekako izbio na autoput..uzas!

hocu 2 palme

pre 8 godina

pre mnogo godina, blokovi na nbgd uz savu. magla je bila takva da sam par puta ocesao ivicnjak. strasno. nista se nije videlo. ni svetlo od farova. samo siva skrama. u toj situaciji, da sam na nepoznatom drumu, samo lagano sa puta i cekanje.

Milos

pre 8 godina

Od kako sam zamenio auto, magla je postala manji problem. Radar skenira prostor ispred auta i na displeju prikazuje da li ispred ima vozila i na kojoj razdaljini, njemu ne smeta magla. :)

Lemi

pre 8 godina

Na sve vec pomenute primere (kamioni, svetla koja ne rade, zaprljane stopaljke, itd.) samo bih pozdravio par tipova notornih idiota:

- Genijalci koji upale duga svetla ... namerno. Tupava logika 'da bude vidjen', a to sto zaslepi svakog sa kime se mimoilazi - ne zanima ga.

- Poljoprivredna vozila ... uredno neosvetljena ili, u boljoj varinati, nedovoljno osvetljena. Smrt na regionalnim putevima.

- Ne bas bistri likovi koji pale maglenke na prvu pojavu magle u daljini ... u koju nikada ne udju. Hajde da nisu vozaci, pa i da ne kapiraju koliko to smeta svima iza, ali voze i sami.

Peglam zrenjaninski put svakodnevno i bukvalno se svaki svakcijati dan uverim da je vecina vozaca ne bas inteligentna i ne razmislja, ili, prosto, bahata i bezobrazna. Slika danasnje Srbije.

Joc@

pre 8 godina

Vožnja po magli (III deo)

- Ako naiđete na lančani sudar (i izbegnete ga, pa vam ''padne kamen sa srca''), odmah upalite sva 4 žmigavca, ostavite upaljeno i zadnje svetlo za maglu, uklonite vozilo što više u stranu (najbolje na travu pored puta) i pobrinite se da svi putnici brzo izađu iz vozila i udalje se od njega. Uzmite onaj ''kamen što vam je pao sa srca'' pa hitro pođite ukraj puta u susret vozilima koja nailaze, i pomozite im - mašite im u širokim zahvatima nečim uočljivim, svetlim ili belim (baterijskom lampom, maramicom, košuljom, kartonom, novinama, papirom i sl.)
- Preticanje po magli
Ako po magli vozite neko vrijeme iza nekog vozila, ubrzo vam se učini da biste sami mogli voziti brže i padate u iskušenje da pretičete. A kad već počnete preticati ili čak zauzmete čelo kolone, odmah spoznate zašto je onaj ispred vas vozio tako polako: najednom i vi vidite onako malo, kao što je i on video pre vas. Naime, stekli ste utisak da se može brže voziti samo zato što ste pre toga mogli koristiti farove vozila ispred vas, a i samo to vozilo vam je služilo za orijentaciju.
.

Svetla nikad dosta

pre 8 godina

Apelujem na vozače novih kola koja imaju automatska dnevna svetla, da ona nisu dovoljna po magli, i da kad su uključena to ne znači da im radi i pozicija pozadi.

S2

pre 8 godina

@Domaćin:Zar 80 kilometara na sat, kroz gustu maglu??? Kakva ludost! Na sopstvenom primeru ste dokazali onu staru narodnu:"Pijanog i ludog i Bog čuva". Zato vam je toliko puta i bilo "zamalo". U vožnji kroz maglu, pravilo broj jedan: SMANJI BRZINU! Po meni 50 km/h je gornja granica za vožnju u magli, čak i ne pregustoj, bez obzira kakav auto vozite.

Milan

pre 8 godina

pitajte ove što na autoputu voze više od 120, a vidljivost...kako se ne boje šlepera koji 'mile'
(zoran1965, 15. decembar 2015 11:47)

Od šlepera koji mile mnogo su gori šleperi koji voze kao ludaci po takvom vremenu. Posebno ako ti voziš sporo u njihovoj traci. A ti što jure po takvom vremenu obično su skupi automobili i eventualno po neki ludak koji umišlja da je Sena. Činjenica je da dosta novih i luksuznih automobila ima neku vrstu radara kao bezbednosnu opremu pa uključe to i cepaju. Zeznuto je jedino ako auto stoji na sred puta jer s obzirom na domet ni radar sa automatskim kočenjem ne stigne da odreaguje u takvim situacijama.

popp

pre 8 godina

Kad nemam idiota na zadnjem braniku bez problema. Danas stvarno vozi svako, trebalo bi uvesti ozbiljne lekarske testove pre polaska u auto-skolu.

Joc@

pre 8 godina

Vožnja po magli (II deo)

- Ne sme se seći krivina, niti linija koja obeležava sredinu kolovoza "obgrliti" točkovima; to isto bi mogao učiniti i vozač vozila iz suprotnog smera.
- Po vrlo gustoj magli treba otvoriti bočni prozor i isključiti radio. Osluškivanje zvukova takođe može biti od koristi za orijentaciju, pa je bolje ako putnici budu imali razumevanja i ne zamere vozaču koji vozi sa otvorenim prozorom.
- Srednja svetla imaju prevashodnu ulogu da vas drugi vide. Ako ih imate, sada je prilika da se pokažu specijalni farovi za maglu i zadnje jako crveno svetlo za maglu. Neke zemlje propisuju kaznu ako to zadnje svetlo radi kada ne treba, kada je vidljivost veća od 50m, i kod padavina (sneg, kiša), jer zaslepljuje vozača koji vozi neposredno iza vas. Dugo svetlo nije u magli upotrebljivo, vama stvara neprozirni beli ''zid'' a vozilu ispred smeta. Ne treba se preterano osloniti na zadnja svetla vozila ispred sebe, već držati rastojanje. U suprotnom, ako ste mu preblizu, i ako to vozilo iznenada zakoči, verovatno je da ćete naleteti na njegovo vozilo. Ne možete po magli uočiti njegov povod za kočenje ni oštrinu kočenja.
.

Joc@

pre 8 godina

Vožnja po magli (IV deo)

U gustoj magli opasno je preticati na putu koji ne poznajete. Po pravilu se pretiče samo na putevima koji imaju više traka u jednom smeru. Na običnim putevima, sa samo jednom trakom u jednom smeru, to je krajnje opasno. Ne možete pravovremeno zapaziti vozilo koji dolazi iz suprotnog smera i tačno oceniti njegovu brzinu i rastojanje, niti to može vozač tog vozila. Ako ipak morate preticati, svoju nameru saopštite vozaču ispred sebe – sirenom i ablendom.
I inače a posebno je u magli važno za vreme preticanja imati stalno aktivan žmigavac. Tako se omogućava vozaču iz suprotnog smera da u kritičnom trenutku blagovremeno uoči kako je njegova strana kolovoza zauzeta. To međutim, nikako ne znači da je žmigavac jemstvo za sigurno preticanje u magli.
Vozilo koje pretičete treba da smanji brzinu ali je za njega opasno ako se preterano uklanja s puta u desno (parkirana vozila, biciklisti, pešaci ...).
Nemojte se zavarati povremenim prekidima magle koje često izazivaju teretna vozila ispred vas. Ako na tim mestima pretičete ili povećavate brzinu, izlažete se dvostrukoj opasnosti kad ponovo uđete u gustu maglu.
.

Bogi

pre 8 godina

Imam 1 pitanje? Kako namontirati svetla za maglu sa ovim novim stupidnim zakonima u bezbednosti u saobraćaju koji ti brani da ih ugradiš ako fabrički nisu bila ugrađena na tvojim kolima?

El Comandante

pre 8 godina

Na moje oci je poginuo starac koji je prelazio ibarsku po izuzetno gustoj magli. Udario ga je vozac dostavnog vozila koji nije isao brze od 40km/h. Dva neduzna zivota - jedan ugasen, drugi upropascen. Ljudi, pamet u glavu, po magli oprezno, cuvajte se pesaka i neosvetljenih vozila.

AlexP

pre 8 godina

Pamet u glavu,oci ko u sove i polako. Drugacije ne moze,a da ne komentarisem specijalce sa neispravnom rasvetom,radi jedan far drugi mrtav,pozicija samo i sl. Znaci ljudi polako samo i 4 ociju otvorite,drugog izlaza nema.
Srecan put.

Original ja

pre 8 godina

Brojao juče, od 20 vozila 18 nisu imali uključeno zadnje svetlo za maglu i što je najgore među tih 18 je bilo vozilo auto škole.

Joc@

pre 8 godina

Vožnja po magli (I deo)

- Ne sme se voziti brzo, neprilagođeno slaboj vidljivosti. Brzina treba da bude takva da je uvek moguće zaustaviti se na razdaljini do koje još seže vozačev pogled.
Ne sme se voziti ni preterano sporo iz dva razloga: (1) mogao bi na vas naleteti vozač iza vas pogrešno procenivši vašu brzinu, i (2) sporim kretanjem biste izazvali zgušnjavanje saobraćaja iza sebe i formiranje kolone. U magli se redovno formiraju kolone i ako jedno vozilo usporava celu kolonu svojom nepotrebno niskom brzinom, to iritira pojedine vozače i može da ih navede na nervozno preticanje, čime ugrožavaju sve učesnike u saobraćaju.
- U magli su pogotovo opasni manevri koji mogu iznenaditi ostale učesnike saobraćaja. Ako po magli iznenada zakočite, očekujte da ćete negde iza sebe u koloni izazvati lančani sudar. Najopasnija su vozila koja se iznenada zaustave, ili su odbačena nasred puta zbog nezgode. Statistika kaže da i po vedrom danu 1% vozača na autoputu ne primeti dovoljno brzo da vozilo ispred njega stoji. Misle da se vozilo kreće i udare u njega. Zaustavljanje na drumu po magli je zabranjeno.
- Posebno je rizičan proces isključivanja iz saobraćaja, jer se teško mogu uočiti raskrsnice i bočni putevi na koje želimo da skrenemo pa naše usporavanje, oklevanje i predomišljanje izaziva pometnju.
.

Rasko

pre 8 godina

@Zoran
U levoj traci nema kamiona koji mile a i ne treba da bude onih cija je brzina manja od 120. Inace voznja po magli nije problem, problem je zaustaviti se na vreme.

zorannn

pre 8 godina

Magla, kiša, sneg ili sunčano vreme. Gledaj, prati saobraćaj i prilagodi brzinu svojim sposobnostima i uslovima. Opusti se i vozi. Nema mesta drami.

Nikola

pre 8 godina

Magla je zeznuta stvar, veliki oprez i umerena brzina u odnosu na vidljivost. A jeste li se našli nekada peške na vrhu planine u sred guste magle kada je svako drvo isto, e pa u kolima je meni bar lakše jer imaš put koji pratiš.

marko

pre 8 godina

Koliko su opasni brzi vozaci, toliko i spori, a taktika sa sva 4 migavca... Kao da namerno izazivate lancane sudare. Neka troje upali sva 4, a cetvrti ne upali eto karambola. Nemojte zezati ljude.

Milos

pre 8 godina

Od kako sam zamenio auto, magla je postala manji problem. Radar skenira prostor ispred auta i na displeju prikazuje da li ispred ima vozila i na kojoj razdaljini, njemu ne smeta magla. :)

Rasko

pre 8 godina

@Zoran
U levoj traci nema kamiona koji mile a i ne treba da bude onih cija je brzina manja od 120. Inace voznja po magli nije problem, problem je zaustaviti se na vreme.

marko

pre 8 godina

Koliko su opasni brzi vozaci, toliko i spori, a taktika sa sva 4 migavca... Kao da namerno izazivate lancane sudare. Neka troje upali sva 4, a cetvrti ne upali eto karambola. Nemojte zezati ljude.

guska u magli

pre 8 godina

ljudi,davno je to bilo ali nikad necu zaboraviti..iako se uvek smatralo da mercedes ima najbolje maglenke,kad uletis u crnu maglu nema tu bas neke velike prednosti..promasim vozeci iz svice kuci skretanje za veneciju i zavrsim u najvecoj guzvi prvi put u milanu..sta da vam pricam,ne vidis prst pred okom,potrosio sam skoro rezervar goriva i tonu zivaca dok sam opet nekako izbio na autoput..uzas!

S2

pre 8 godina

@Domaćin:Zar 80 kilometara na sat, kroz gustu maglu??? Kakva ludost! Na sopstvenom primeru ste dokazali onu staru narodnu:"Pijanog i ludog i Bog čuva". Zato vam je toliko puta i bilo "zamalo". U vožnji kroz maglu, pravilo broj jedan: SMANJI BRZINU! Po meni 50 km/h je gornja granica za vožnju u magli, čak i ne pregustoj, bez obzira kakav auto vozite.

Lemi

pre 8 godina

Na sve vec pomenute primere (kamioni, svetla koja ne rade, zaprljane stopaljke, itd.) samo bih pozdravio par tipova notornih idiota:

- Genijalci koji upale duga svetla ... namerno. Tupava logika 'da bude vidjen', a to sto zaslepi svakog sa kime se mimoilazi - ne zanima ga.

- Poljoprivredna vozila ... uredno neosvetljena ili, u boljoj varinati, nedovoljno osvetljena. Smrt na regionalnim putevima.

- Ne bas bistri likovi koji pale maglenke na prvu pojavu magle u daljini ... u koju nikada ne udju. Hajde da nisu vozaci, pa i da ne kapiraju koliko to smeta svima iza, ali voze i sami.

Peglam zrenjaninski put svakodnevno i bukvalno se svaki svakcijati dan uverim da je vecina vozaca ne bas inteligentna i ne razmislja, ili, prosto, bahata i bezobrazna. Slika danasnje Srbije.

Joc@

pre 8 godina

Vožnja po magli (I deo)

- Ne sme se voziti brzo, neprilagođeno slaboj vidljivosti. Brzina treba da bude takva da je uvek moguće zaustaviti se na razdaljini do koje još seže vozačev pogled.
Ne sme se voziti ni preterano sporo iz dva razloga: (1) mogao bi na vas naleteti vozač iza vas pogrešno procenivši vašu brzinu, i (2) sporim kretanjem biste izazvali zgušnjavanje saobraćaja iza sebe i formiranje kolone. U magli se redovno formiraju kolone i ako jedno vozilo usporava celu kolonu svojom nepotrebno niskom brzinom, to iritira pojedine vozače i može da ih navede na nervozno preticanje, čime ugrožavaju sve učesnike u saobraćaju.
- U magli su pogotovo opasni manevri koji mogu iznenaditi ostale učesnike saobraćaja. Ako po magli iznenada zakočite, očekujte da ćete negde iza sebe u koloni izazvati lančani sudar. Najopasnija su vozila koja se iznenada zaustave, ili su odbačena nasred puta zbog nezgode. Statistika kaže da i po vedrom danu 1% vozača na autoputu ne primeti dovoljno brzo da vozilo ispred njega stoji. Misle da se vozilo kreće i udare u njega. Zaustavljanje na drumu po magli je zabranjeno.
- Posebno je rizičan proces isključivanja iz saobraćaja, jer se teško mogu uočiti raskrsnice i bočni putevi na koje želimo da skrenemo pa naše usporavanje, oklevanje i predomišljanje izaziva pometnju.
.

Domaćin

pre 8 godina

Pre par dana, na 120Km auto puta, gusta magla, jutro-pre podne, bio suvozač pa brojao: Domaća vozila - 2 sa ugašenim svetlima, 41 sa neispravnim zadnjim, uredno sijaju prednja. 21 kamion samo donje pozicije sijaju, prljave pa kao i da ne sijaju, ni jedan nema zadnja svetla za maglu uključena. Strana vozila - svaki kamion sija kao novogodišnja jelka, svaki auto ima uključena i prednja i zadnja svetla za maglu. Jedno neosvetljeno i neobeleženo suženje puta iz leve trake u desnu, izbegli u poslednji momenat, kao što smo izbegli 5 kamiona i 4 automobila u poslednji momenat a vozili smo 80KmH. Uzmite pištolj, stavite 5 od 6 metaka u burence, pa igrajte ruski rulet, bolje su vam šanse!

Joc@

pre 8 godina

Vožnja po magli (II deo)

- Ne sme se seći krivina, niti linija koja obeležava sredinu kolovoza "obgrliti" točkovima; to isto bi mogao učiniti i vozač vozila iz suprotnog smera.
- Po vrlo gustoj magli treba otvoriti bočni prozor i isključiti radio. Osluškivanje zvukova takođe može biti od koristi za orijentaciju, pa je bolje ako putnici budu imali razumevanja i ne zamere vozaču koji vozi sa otvorenim prozorom.
- Srednja svetla imaju prevashodnu ulogu da vas drugi vide. Ako ih imate, sada je prilika da se pokažu specijalni farovi za maglu i zadnje jako crveno svetlo za maglu. Neke zemlje propisuju kaznu ako to zadnje svetlo radi kada ne treba, kada je vidljivost veća od 50m, i kod padavina (sneg, kiša), jer zaslepljuje vozača koji vozi neposredno iza vas. Dugo svetlo nije u magli upotrebljivo, vama stvara neprozirni beli ''zid'' a vozilu ispred smeta. Ne treba se preterano osloniti na zadnja svetla vozila ispred sebe, već držati rastojanje. U suprotnom, ako ste mu preblizu, i ako to vozilo iznenada zakoči, verovatno je da ćete naleteti na njegovo vozilo. Ne možete po magli uočiti njegov povod za kočenje ni oštrinu kočenja.
.

Joc@

pre 8 godina

Vožnja po magli (III deo)

- Ako naiđete na lančani sudar (i izbegnete ga, pa vam ''padne kamen sa srca''), odmah upalite sva 4 žmigavca, ostavite upaljeno i zadnje svetlo za maglu, uklonite vozilo što više u stranu (najbolje na travu pored puta) i pobrinite se da svi putnici brzo izađu iz vozila i udalje se od njega. Uzmite onaj ''kamen što vam je pao sa srca'' pa hitro pođite ukraj puta u susret vozilima koja nailaze, i pomozite im - mašite im u širokim zahvatima nečim uočljivim, svetlim ili belim (baterijskom lampom, maramicom, košuljom, kartonom, novinama, papirom i sl.)
- Preticanje po magli
Ako po magli vozite neko vrijeme iza nekog vozila, ubrzo vam se učini da biste sami mogli voziti brže i padate u iskušenje da pretičete. A kad već počnete preticati ili čak zauzmete čelo kolone, odmah spoznate zašto je onaj ispred vas vozio tako polako: najednom i vi vidite onako malo, kao što je i on video pre vas. Naime, stekli ste utisak da se može brže voziti samo zato što ste pre toga mogli koristiti farove vozila ispred vas, a i samo to vozilo vam je služilo za orijentaciju.
.

Milan

pre 8 godina

pitajte ove što na autoputu voze više od 120, a vidljivost...kako se ne boje šlepera koji 'mile'
(zoran1965, 15. decembar 2015 11:47)

Od šlepera koji mile mnogo su gori šleperi koji voze kao ludaci po takvom vremenu. Posebno ako ti voziš sporo u njihovoj traci. A ti što jure po takvom vremenu obično su skupi automobili i eventualno po neki ludak koji umišlja da je Sena. Činjenica je da dosta novih i luksuznih automobila ima neku vrstu radara kao bezbednosnu opremu pa uključe to i cepaju. Zeznuto je jedino ako auto stoji na sred puta jer s obzirom na domet ni radar sa automatskim kočenjem ne stigne da odreaguje u takvim situacijama.

hocu 2 palme

pre 8 godina

pre mnogo godina, blokovi na nbgd uz savu. magla je bila takva da sam par puta ocesao ivicnjak. strasno. nista se nije videlo. ni svetlo od farova. samo siva skrama. u toj situaciji, da sam na nepoznatom drumu, samo lagano sa puta i cekanje.

Nikola

pre 8 godina

Magla je zeznuta stvar, veliki oprez i umerena brzina u odnosu na vidljivost. A jeste li se našli nekada peške na vrhu planine u sred guste magle kada je svako drvo isto, e pa u kolima je meni bar lakše jer imaš put koji pratiš.

AlexP

pre 8 godina

Pamet u glavu,oci ko u sove i polako. Drugacije ne moze,a da ne komentarisem specijalce sa neispravnom rasvetom,radi jedan far drugi mrtav,pozicija samo i sl. Znaci ljudi polako samo i 4 ociju otvorite,drugog izlaza nema.
Srecan put.

Original ja

pre 8 godina

Brojao juče, od 20 vozila 18 nisu imali uključeno zadnje svetlo za maglu i što je najgore među tih 18 je bilo vozilo auto škole.

Joc@

pre 8 godina

Vožnja po magli (IV deo)

U gustoj magli opasno je preticati na putu koji ne poznajete. Po pravilu se pretiče samo na putevima koji imaju više traka u jednom smeru. Na običnim putevima, sa samo jednom trakom u jednom smeru, to je krajnje opasno. Ne možete pravovremeno zapaziti vozilo koji dolazi iz suprotnog smera i tačno oceniti njegovu brzinu i rastojanje, niti to može vozač tog vozila. Ako ipak morate preticati, svoju nameru saopštite vozaču ispred sebe – sirenom i ablendom.
I inače a posebno je u magli važno za vreme preticanja imati stalno aktivan žmigavac. Tako se omogućava vozaču iz suprotnog smera da u kritičnom trenutku blagovremeno uoči kako je njegova strana kolovoza zauzeta. To međutim, nikako ne znači da je žmigavac jemstvo za sigurno preticanje u magli.
Vozilo koje pretičete treba da smanji brzinu ali je za njega opasno ako se preterano uklanja s puta u desno (parkirana vozila, biciklisti, pešaci ...).
Nemojte se zavarati povremenim prekidima magle koje često izazivaju teretna vozila ispred vas. Ako na tim mestima pretičete ili povećavate brzinu, izlažete se dvostrukoj opasnosti kad ponovo uđete u gustu maglu.
.

Lux

pre 8 godina

Sta meni vredi sto ja jutros vozim auto osvetljen kao novogodisnja jelka kad magarac iz suprotnog pravca sa belim prljavim kombijem pretice i nema ni jedno jedino svetlo.Bilo je zamalo.A o sleperima kojima zadnje svetlo jedva ckilji da i ne govorim.Vazno je da policija redovno zaustavlja i kaznjava vozace koji nemaju upaljeno dnevno svetlo po najsuncanijem danu.

Svetla nikad dosta

pre 8 godina

Apelujem na vozače novih kola koja imaju automatska dnevna svetla, da ona nisu dovoljna po magli, i da kad su uključena to ne znači da im radi i pozicija pozadi.

Bogi

pre 8 godina

Imam 1 pitanje? Kako namontirati svetla za maglu sa ovim novim stupidnim zakonima u bezbednosti u saobraćaju koji ti brani da ih ugradiš ako fabrički nisu bila ugrađena na tvojim kolima?

popp

pre 8 godina

Kad nemam idiota na zadnjem braniku bez problema. Danas stvarno vozi svako, trebalo bi uvesti ozbiljne lekarske testove pre polaska u auto-skolu.

zorannn

pre 8 godina

Magla, kiša, sneg ili sunčano vreme. Gledaj, prati saobraćaj i prilagodi brzinu svojim sposobnostima i uslovima. Opusti se i vozi. Nema mesta drami.

El Comandante

pre 8 godina

Na moje oci je poginuo starac koji je prelazio ibarsku po izuzetno gustoj magli. Udario ga je vozac dostavnog vozila koji nije isao brze od 40km/h. Dva neduzna zivota - jedan ugasen, drugi upropascen. Ljudi, pamet u glavu, po magli oprezno, cuvajte se pesaka i neosvetljenih vozila.