Utorak, 01.12.2015.

09:59

Dogovor na licitaciji - stan upola cene

Kako se na licitacijama kupuju nekretnine dužnika?. Na prvoj prodaji se niko ne pojavljuje. Na drugoj cena strmoglavo pada.

Izvor: Veèernje novosti

Dogovor na licitaciji - stan upola cene IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

52 Komentari

Sortiraj po:

A.

pre 8 godina

naravno i država ima koristi jer od tih preprodavaca naplaćuje porez na dobit koji je 15%
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (student medicine, 1. decembar 2015 12:19)

Da li preprodavac, kada proda stan po većoj ceni, plaća državi POREZ NA ZARADU? Možda gospodin Vulin zna odgovor na ovo pitanje. Čisto sumnjam.
Sa druge strane, svaki prijavljeni radnik od SVOJE zarade to plaća (bruto zarada minus porez je neto zarada), svaki štediša od SVOJE kamate na depozit u banci plati državi 15% (takozvani porez na kapitalnu dobit).

Ocigledno nisu culi za narodnu poslovicu oteto prokleto ... znam ih par koji su doziveli teske tragedije .. pa izvolte .. nastavite ..
(Cile, 1. decembar 2015 12:11)

Čitate li vi vest? Piše da se uglavnom preprodaju. Ali u oglasu o (pre)prodaji imaju tržišnu vrednost, pa vi i ne znate da li stan prodaje vlasnik koji je stan nasledio ili u kome živi ili koji je kupio na aukciji.

KODAR78

pre 8 godina

Ovo je istinito. Znam nekoga koji je kupio stan od 80m2 u sirem centru Beograda, za 47.000e. Za usluge prece kupovine je dao jos 18.000e. Znaci 65.000e za 80m2 sto je oko 800e po m2 tj. upola cene. Znam i nekoga ko se ziv pojede sto to nije uradio.

Vule

pre 8 godina

E pa sve ovo je vise nego smesno...zamolio bih redakciju i medije da puno vise pisu o tome i da potegnu pricu kako bi se puno vise pricalo o ovome u ovoj nasoj drzavi i promenilo nesto nabolje...skoro cujem kako je ugledni doktor koji preko stranke sredjuje sebi koji licnim poznanstvom pravnika u javno stambenom i preko sudije koja je glavna za licitaciju kupuje jednosoban stan za 3500 e evra u Boru...

bozidar

pre 8 godina

Vas komentar nije potpun,neke stvari treba nazvati pravim imenom, a to je "zakonita otimacina na tudjoj nesreci".Sta je najzalosnije u svemu?Pa istina, da u ovim "trgovinama"ucestvuju profesionalni "licitatori",uz pomoc sudskih cinovnika,pre svega sudskih izvrsitelja, i sudija.Imovina stecena na sudskim prodajama, po pravilu se sto pre prodaje dalje,a plen se deli.Ovo je uzasno ozbiljna tema, i valjalo bi je dobro istraziti kako, novinarski ,tako i policijski.

student medicine

pre 8 godina

kupili smo regularno stan koji nismo na vreme uknjižili. onda je bivši vlasnik uleteo u dugove i izvršitelji su nama oduzeli stan, jer se u katastru vodio i dalje na njegovo ime. uzeli su nam ga i prodali na licitaciji. samo su nam zalepili na vrata obaveštenje da se iselimo u roku od 7 dana jer je stan prodat. kad smo podneli za upis u katastar, rečeno nam je "naravno da ćete biti upisani". rešenje smo čekali preko mesec dana. svakodnevno su nam govorili sutra, sutra, budite bez brige. onda smo dobili rešenje gde je za vlasnika stana upisana firma koja je stan kupila na licitaciji.(molim objavite komentar, 01. decembar 2015 14:13)

Vaša je obaveza tada bila da nakon overe ugovora odmah odete u katastar, nebitno dali će vas uknjižiti za nesec dana ili 30godina, dovoljno je samo da stavite zabeležbu, da ste bar malo čitali zakon umesto žutih režimskih novina sada ne biste imali te probleme..

Milutin

pre 8 godina

Većina vas spominje "moralni razlog" zbog koga nebi kupovala ovakav stan. Upravo to je razlog zašto su ovakve stvari moguće. Cenu dihtira tržište, a tržište za ovakve nekretnine je malo. Upravo zato što većina kupaca morališe. I radije bi' kipili stan od tih "nemoralnih preprodavaca" nego direktno od banke na licitaciji. E pa gospodo cena morala vam je 50%. Što se tiče preprodavaca njima svaka čast.
Jedino sa čim se neslažem jeste zakon koji štiti banke. Naime po ovom zakonu bankama se žuri sa prodajom. Pošto gubitak u ceni stana mora da nadomesti dužnik kome je stan oduzet. Ovo totalno nema smisla.

Nebojsa

pre 8 godina

Živim u Italiji, i skoro sam za 45 000 kupio stan koji je imao svoju realnu vrednost oko 80-90 hiljada. Ne znam nikoga u sudu, nisam član nikakve ekipe, jednostavno na sajtu svaki građanin prati šta se sve prodaje i kog datuma, dovoljno je za partecipaciju odneti depozit od 10% i svoju ponudu za stan u zatvorenoj koverti koja se otvara na dan aukcije. Svaki put kada se ne proda, zakonski sledeće cena ide 20% niže, i ko voli nek izvoli...

ivan78bg

pre 8 godina

@Milan Nis
Jedna porodica ima kucu na dedinju u vrednosti od 5.000 000 evra i ne placaju porez dok druga porodica ima dve garsonjere ukupne vrednosti 40.000 evra i oni na drugu nekretninu da placaju 50% od cega u kom vremenskom periodu?-LOL

Milivoje

pre 8 godina

Valjda je svima vec odavno jasno kakva smo mi drzava!!! Prvo - ili nemas posao ili radis za neku mizernu platu, drugo - placas nenormalne poreze na to malo sto imas (i ne daj Boze da imas neki kredit ili sl.). E onda sleduje sledeca sema, placas drzavi dok ti ne uzme crno ispod nokata, na kraju ti prvo dodju i popisu npr. namestaj za dug, a posle ti oduzmu i stan ili kucu, ili zemlju, i dok tebi ostaje goli zivot, "neki ljudi" (kako pise u clanku) kupuju zabadava tvoje imanje, posle preprodaju za duplo skuplje i tako u krug. Jasno ko dan! "Neki ljudi", i jos "neki ljudi" iz suda, i jos "neki ljudi" koji upravljaju ovom drzavom, bogate se na nesreci i nemastini naroda. Stavite se u poziciju coveka koji iznajmljuje svoj stan, koji je silom prilika u rukama nekog zelenasa. Svakom normalnom je jasno o cemu taj jadnik razmislja!!!

Siniša

pre 8 godina

Ja se nisam zadužio preko svojih mogućnosti, ali onda je počela globalna finansijska kriza koja je iznedrila i domaće "najbolje studente pravnog fakulteta" (namerno malim slovima) koji su obezbedili dalji pad naše ekonomije, pa eto sada imam platu duplo manju nego 2009. a kurs povećan 50%.

David

pre 8 godina

A jel kaze neko kako advokati imaju monopol nad licitacijama i kupuju stanove izmedju sebe... u Kragujevcu namlatise se stanova kao da su kokice... sto neko ne proveri to u Beogradu!!!! Jadan narod placa privatno da zivi dok oni kupuju stanove po Kragujevcu za smesne pare... gde je tu zakon...

molim objavite komentar

pre 8 godina

kupili smo regularno stan koji nismo na vreme uknjižili. onda je bivši vlasnik uleteo u dugove i izvršitelji su nama oduzeli stan, jer se u katastru vodio i dalje na njegovo ime. uzeli su nam ga i prodali na licitaciji. samo su nam zalepili na vrata obaveštenje da se iselimo u roku od 7 dana jer je stan prodat. kad smo podneli za upis u katastar, rečeno nam je "naravno da ćete biti upisani". rešenje smo čekali preko mesec dana. svakodnevno su nam govorili sutra, sutra, budite bez brige. onda smo dobili rešenje gde je za vlasnika stana upisana firma koja je stan kupila na licitaciji.

Nikad kao Bane...

pre 8 godina

Nemam problem sa time da ce neko da se resi nezavisnih ponudjaca time sto ce da im namerno dize cenu ako nece da odustanu. To je licitacija i takve stvari su verovatno dozvoljene. Ali ako postoje pretnje i ucene, onda je to druga stvar, i ne razumem onda sta je problem da se npr. pojavi policajac u civilu koji ce da glumi nezavisnog ucesnika licitacije, ako vec bilo ko u drzavi zeli da se bori protiv toga.

Marko Todorovic dpl ing masinstva,gradjevine i elektro tehnike,a nisam clan ponizenja,partije

pre 8 godina

@student medicine, 1. decembar 2015 11:04 Uz tri tehnicka fakulteta,dva sam zavrsio iz baksuzluka na dva susedna medjunarodno priznata univerziteta,na tri kontinenta,ne razumem zasto bih ja obilazio sajtove sudova? Iz zabave,dosade ili?
Zakon je debilan,sud mora ili firma sa kojom sam sklopio ugovor duzni su da me licno obaveste.Uz tehnicke nauke postujem jedino medicinu,ali ti je kod mene ne bi zavrsio nikad.
Vratio bih ti istom merom na onu retardiranu floskulu pismenih i nepismenih,sajber obrazovanih ili ne i od srca porucio da pitas majku za poreklo zemlje iz koje dolazis.Rezon ti je zaprepascujuce los s obzirom da si student ozbiljnog fakulteta od kojeg zavise ljudi

dejan

pre 8 godina

Nine nezakonito osim sto je nezakonito sto se svi ti stanovi, nekretnine I druge stvari ne oglase javno. I drugo sto je nezakonito je sto ako se neko drugi pojavi na licitaciji bice "zamoljen" da se dalje ne pojavljuje.

Milan Nis

pre 8 godina

Ovo se moze spreciti samo promenom Zakona o izvrsenju i obezbedjenju. Tako da se npr uvede da na I aukciji se stvarni ne mogu prodati za ne ispod npr 80 % procenjene vrednosti, na drugoj i kasnijim za ne ispod 60 % procenjene vrednosti.
(Predlagac, 1. decembar 2015 11:56)

Ovaj predlog bi bio odlican,samo da nije jedne male sitnice,a to je da je drzava totalno propala i da bi vam uzela i crno ispod nokata,a ne 20-30.000 evra.
Jos jedna stvar bi mnoge od njih odgovorila od takve kupovine,a resila i mnogo ozbiljnije probleme,a to je progresivni porez,koji za posedovanje jednog stana,JEDNE PORODICE,ne bi trebalo da iznosi ni jednu paru,ali zato svaki naredni oporezovati sa 2.-50%,3.-80%,4.-100% vrednosti i tako dalje.

Realno

pre 8 godina

Drzava, da hoce da stane na put ovakvim namestenim licitacijama, to jednostavno moze da ucini tako sto ce uvesti klauzulu da prilikom kupovine stana po ceni manjoj od 70% od trzisne, ukoliko kupac prodaje stan u roku od 10 godina, mora uz porez da uplati i celokupnu razliku izmedju kupovne i prodajne cene stana, tako da sumnjam da bi stanove kupovao preprodavac, vec bih kupovali samo oni koji hoce u njima da stanuju

Realista

pre 8 godina

Tipicno plitkoumno razmisljanje:
http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=1069254#k18507075
Prvo, ko kaze da su sve nekretnine prodavane na licitaciji kupljene kreditima koji nisu mogli biti vraceni?
Nekretninu vam mogu oduzeti i prodati i zbog najbanalnijih razloga i dugova koji nisu ni 5% trzisne vrednosti nekretnine.
Tako da, Pero, kad budes ostao bez posla i ne platis grejanje staana 6 meseci, nemoj se cuditi kad ti izvrsitelji oduzmu TVOJ stan u kome ti MIRNO spavas niti ocekuj da ti tvoji sugradjani pomognu i da te razumeju jer ti nisi imao razumevanja za njih dok si MIRNO spavao...

Pero

pre 8 godina

Prvo, sve je ovo tačno. Oni koji imaju keš (a moraju imati keš) to i rade. Ne moraju oni ići u sud, dovoljno je da čitaju oglasne table sudova preko interneta. Ne vidim ovde ništa nezakonito. Može samo da se postavlja pitanje eventualne moralnosti mada je i to diskutabilno. Više se možda može govoriti o tome da će možda neko da te ''kune'' zato što mu ''uzimaš'' stan. Ali ako ne kupim ja, kupiće neko drugi. Ja bih ovde radije pričao o tome da se ljudi olako zaleću i kupuju stanove, kuće koji im nisu neophodni u smislu da kupuju veće nego što mogu i što im treba. Kupuju, nerealno sagledavajući mogućnosti otplate. Ja imam četvoročlanu porodicu pa stanujem u 45 kvadrata. Vozim polovnog Fiat Punta od 2.000 eura. A imam nadprosečnu platu. E zato što sam se bojao ovakvih situacija nisam uzimao niti stambeni kredit niti kredit za auto. Pružio sam se koliko sam mogao. Mnogi za mene kažu da sam budala. Ali ja zato sad mirno spavam. I ako ostanem bez posla, moj stan je moj, nije pod hipotekom i neće mi ga banka uzeti. Kad bi bilo malo više razuma i malo manje halapljivosti ovog naroda, ne bi bilo ni ovakvih situacija. Ali, sve je ovo produkt zapada, potrošačkog mentaliteta. Žalosno je kad neko mora izaći iz ''svog'' stana (ali dok je pod hipotekom on i nije tvoj) ali isto tako je i činjenica da pojedinci i ne razmišljaju mnogo kad uzimaju kredite. Uzmi sve što ti neko nudi, nije bitno da li mi je to neophodno i dali mogu bez toga. Nije bogat onaj ko ima puno već onaj kome treba malo.

student medicine

pre 8 godina

To je normalno, tako je svugde u svetu, dužnik mora da plati. A inače više od pola svih stanova u oglasima je tako kupljeno i posle ih preprodaju po većim cenama, ne vidim tu ništa loše, ko ne zna zakon o izvršenju i obezbeđenju i ko ne prati javne prodaje nego rijalitije i Vučića neka plati skuplje, naravno i država ima koristi jer od tih preprodavaca naplaćuje porez na dobit koji je 15% i jedan je od najvećih u Evropi. Drugi razlog zašto je bolje tako kupiti stan (osim cene) je i taj što su papiri provereno čisti i ne može biti posle problema kao kada se kupuje po oglasima...

misko

pre 8 godina

"verovatno" ma to je nemoguće u našoj PRAVNOJ državi da se dojavljuje.Pa sudski izvršitelji naplaćuju svoje "troškove" za dobijanje ličnih podataka iz PIO i Policije verovatno na legalan način.

Deda Rale

pre 8 godina

Sve sam kriminal a naravno da su svi umešani, i mafija sa parama, i država, i banke.

Iz svega može da se zaključi samo jedno sa sigurnošću a to je da je upravo ta, navodno umanjena vrednost nekretnine, u stvari realna tržišna vrednost.

A to povlači za sobom mnoga druga pitanja na koja niko ne odgovara.

dragan

pre 8 godina

Cim je to moguce, sistem licitacije je los (verovatno namerno). Da je licitacija stavljena na internet, da je identitet onih koji licitarju tajan (osim za drzavu), ne bi bilo mogucnosti da se oni koji licitiraju dogovaraju i da prete onima koji nisu s njima u kolu.

Korisnik

pre 8 godina

Kada se neko sa strane pojavi postoje dve mogucnosti. Jedna je da ce vam pretiti sto se cesce dešava, pridje vam vise njih i malo zapreti, a posto ste obican covek koji se plasi takvih ljudi vi prosto odustanete. Druga solucija je da vam tutnu 100, 200 eura da odustanete od licitacije uz "prijateljski" mig da vam ustvari cine uslugu. U drugoj soluciji to je pretnja na finjaka pa ste makar dobri neke pare. Problem predstavlja i pomeranje vremena licitacije sto se isto dešava. Pročitate o licitaciji, spremite se i onda je pomere naknadno sa zakasnelom objavom ili cak i bez objave na sajtu gde obično objavljuju. Za to znaju samo naravno bitni u celoj priči. To je vec za istragu jer neko to radi u dogovoru sa preprodavcima.

parz

pre 8 godina

Izvrsitelji ili hipoteke, vaze samo za male duznike, tu je problem. Kada bi svi bili isti pred zakonom, ekonomska situacija bi nam malo lakse pala. Ovako, ako meni duguje drazavna firma ili tajkun, ne mogu da posaljem izvrsitelja na njihova vrata.

radomir

pre 8 godina

Pitanje je zašto se ovo događa.
1. Bankama (poveriocima) hipoteka nije jedini način naplate potraživanja.
Banki uopšte nije osnovni cilj da proda nekretninu za maksimalnu cenu, već je cilj da proda što pre, pa makar to bilo i iz treće prodaje za 30% procenjene vrednosti. Hipotetički ako banka proda nekretninu za jedan dinar dužnik nastavlja da otplaćuje ostatak duga tj. banka nastavlja naplatu iz drugih sredstava obezbeđenja (dužnik hipotetički može i da zapadne u dužničko ropstvo: nema stan, plaća stan, plaća ostatak kredita).
2. Potpuno druga situacija bi bila da se neplaćanjem rata raskida ugovor o kreditu. Ugovor o kreditu se raskine, vlasništvo prenese na banku, onda bi banka imala interes da proda po maksimalnoj ceni pa bi tražila kupca ili bi se banka bavila rentiranjem prostora.
3. Sistem kupovine nekretnina iz kredita onemogućava učestvovanje u licitacijama. Banke odobravaju kredite na osnovu predugovora (tj. nekretnine), a ne na osnovu kupca (tj. plate). Potpuno druga situacija bi bila kada bi klijent banke dobio odobrenje na osnovu prihoda na iznos kredita, a onda sa tim tzv. vaučerom kupovao nekretninu/e na tržištu.

Ljuba

pre 8 godina

Kako to mislite nije nezakonito ako se remeti tržište? Ako se unapred dogovore da jedni drugima ne smetaju zar to ne potpada pod odredbe zakona o zaštiti konkurencije?
"Restriktivni sporazumi mogu biti .....izričiti ili prećutni dogovori, usaglašene prakse, kao i odluke oblika udruživanja učesnika na tržištu, a kojima se naročito:

1) neposredno ili posredno utvrđuju kupovne ili prodajne cene ili drugi uslovi trgovine;....."

Učesnik na tržištu ili u trgovinskom poslu nije samo prodavac već i kupac.

Bojan

pre 8 godina

Sviam je jasno da su ovde u dilu kriminalci i radnici u sudovima. Sve na štetu ojađenih ljudi kreditima banaka. Prijatelj je dobio poruku jednom: "Ne bi bilo dobro po tvoju porodicu da učestvuješ na licitaciji !"
Zašto nema jedinstveni sajt sa oglasima svih sudova? Ako ništa drugo smanjila bi se količina papir aza oglasne table.

To je pravna Vučićeva država ! Svaka mu čast.

JAGODINKA SIMONOVIC

pre 8 godina

dobro dosli u realnost..socijalizam je ipak za bajke..u socijalizmu je bilo dovoljno da se rodis...ceka te fax,ceka te dobar posao radio il neradio,dobra plata,I stan od firne koji za koju godinu otkupis za platu..toga nigde na svetu nije bilo nego u sfrj..e ovom danasnjom bedom placamo ranije dugove odnosno socijalisticki ,usiljeni I matematicki nemoguc san koji nigde ne postoji..welcome to reality

Predlagac

pre 8 godina

Ovo se moze spreciti samo promenom Zakona o izvrsenju i obezbedjenju. Tako da se npr uvede da na I aukciji se stvarni ne mogu prodati za ne ispod npr 80 % procenjene vrednosti, na drugoj i kasnijim za ne ispod 60 % procenjene vrednosti.

Makijaveli

pre 8 godina

Jedino sto niste napomenuli da se radi o klasicnoj mafiji. Pokusajte da se pojavite na licitaciji i kupite stan. Pridje vam momak i uljudno vam kaze da se ne valja kaciti i komplikovati sebi zivot, da nema posle zivota u tom stanu itd. To svi znaju i svi su ukljuceni u tu pricu.

gojko

pre 8 godina

Najveci problem je sto kad se neko sa strane pojavi, ko bi hteo da licitira, onda ili mu prete ili mu dizu cenu u nebesa.
(Milojko, 01. decembar 2015 11:39)

Zato odeš lepo pa ih blefiraš veruj mi na prvu daju od 500 do 1 000e samo da odustaneš i pre samog ulaska u sudnicu a može im se uzeti i više para-provereno bar desetak puta.

student medicine

pre 8 godina

ne ide niko u sudove i nema nikakve dojave, nemojte da širite budalaštine, oglasne table svih sudova su JAVNE na sajtu suda, to što je naš narod neuk pa ne zna da koristi internet i ne poznaje zakon je problem našeg priglupog naroda koji samo gleda rijalitije i veruje Vučiću, a nema para ni za armani kamoli za stan. Da više ljudi ide na javne aukcije normalno da takve grupe ne bi ni postojale jer im se ne bi isplatilo

glasac na izborima

pre 8 godina

Interesatno kako niko u promeni Zakona o izvrsenju i obezbedjenju nije predlozio i promenio stavke zakona koje omogucavaju prodaju imovine duznika bilo pokretne ili nepokretne u bescenje. Tj nisam cuo da je neka stranka u parlamentu predlozila promeni tih stavki ili neki poslanik u svoje ime. Tako ce i dalej privatni i sudski izvrsitelji moci da prodaju imovinu duznika na I aukciji za ne ispod 60 % procenje vrednosti (kod Zakona o hipoteci, banke tek na II aukciji prodaju stanove po toj vrednosti), na II aukciji za ne ispod 30 % procenjene vrednosti, a posle tnesupeha II auckiej, onda se imovina ne prodaje aukcijom nego dogovorom po mnogo nizim cenama od tih 30 % dogovorom izvrsitelja, kupca i poverioca.

Marko

pre 8 godina

Kako ti dogovori nisu nezakoniti? Nisu li u maju svetske banke kaznjene zbog dogovaranja kursa? Ako nema zakona o sprecavanju ovakvih dogovora, sustina trzisne ekonomije se unistava.

Mondo

pre 8 godina

svi su čuli a niko ne zna. da ste malo prelistali podatke sa prethodnih aukcija, videli bi koja se imena najčešće pojavljuju. teško?

Aiii

pre 8 godina

Sad ocekujem poplavu prokleto-oteto moralista koji bi prvi kupili takav stan, nego nemaju ni toliko para. Njih je vecinom stan kostao 100njak maraka

lovac botova

pre 8 godina

ma nije moguće...srbija je zemlja čestitih ljudi , nema mafijaša iza svakog ugla ! nisu 90te ! nisu nam politički predstavnici polu-pismeni...
samo napredno !
još malo pa nestadosmo...

Makijaveli

pre 8 godina

Jedino sto niste napomenuli da se radi o klasicnoj mafiji. Pokusajte da se pojavite na licitaciji i kupite stan. Pridje vam momak i uljudno vam kaze da se ne valja kaciti i komplikovati sebi zivot, da nema posle zivota u tom stanu itd. To svi znaju i svi su ukljuceni u tu pricu.

Mondo

pre 8 godina

svi su čuli a niko ne zna. da ste malo prelistali podatke sa prethodnih aukcija, videli bi koja se imena najčešće pojavljuju. teško?

lovac botova

pre 8 godina

ma nije moguće...srbija je zemlja čestitih ljudi , nema mafijaša iza svakog ugla ! nisu 90te ! nisu nam politički predstavnici polu-pismeni...
samo napredno !
još malo pa nestadosmo...

Marko

pre 8 godina

Kako ti dogovori nisu nezakoniti? Nisu li u maju svetske banke kaznjene zbog dogovaranja kursa? Ako nema zakona o sprecavanju ovakvih dogovora, sustina trzisne ekonomije se unistava.

Pero

pre 8 godina

Prvo, sve je ovo tačno. Oni koji imaju keš (a moraju imati keš) to i rade. Ne moraju oni ići u sud, dovoljno je da čitaju oglasne table sudova preko interneta. Ne vidim ovde ništa nezakonito. Može samo da se postavlja pitanje eventualne moralnosti mada je i to diskutabilno. Više se možda može govoriti o tome da će možda neko da te ''kune'' zato što mu ''uzimaš'' stan. Ali ako ne kupim ja, kupiće neko drugi. Ja bih ovde radije pričao o tome da se ljudi olako zaleću i kupuju stanove, kuće koji im nisu neophodni u smislu da kupuju veće nego što mogu i što im treba. Kupuju, nerealno sagledavajući mogućnosti otplate. Ja imam četvoročlanu porodicu pa stanujem u 45 kvadrata. Vozim polovnog Fiat Punta od 2.000 eura. A imam nadprosečnu platu. E zato što sam se bojao ovakvih situacija nisam uzimao niti stambeni kredit niti kredit za auto. Pružio sam se koliko sam mogao. Mnogi za mene kažu da sam budala. Ali ja zato sad mirno spavam. I ako ostanem bez posla, moj stan je moj, nije pod hipotekom i neće mi ga banka uzeti. Kad bi bilo malo više razuma i malo manje halapljivosti ovog naroda, ne bi bilo ni ovakvih situacija. Ali, sve je ovo produkt zapada, potrošačkog mentaliteta. Žalosno je kad neko mora izaći iz ''svog'' stana (ali dok je pod hipotekom on i nije tvoj) ali isto tako je i činjenica da pojedinci i ne razmišljaju mnogo kad uzimaju kredite. Uzmi sve što ti neko nudi, nije bitno da li mi je to neophodno i dali mogu bez toga. Nije bogat onaj ko ima puno već onaj kome treba malo.

dragan

pre 8 godina

Cim je to moguce, sistem licitacije je los (verovatno namerno). Da je licitacija stavljena na internet, da je identitet onih koji licitarju tajan (osim za drzavu), ne bi bilo mogucnosti da se oni koji licitiraju dogovaraju i da prete onima koji nisu s njima u kolu.

Aiii

pre 8 godina

Sad ocekujem poplavu prokleto-oteto moralista koji bi prvi kupili takav stan, nego nemaju ni toliko para. Njih je vecinom stan kostao 100njak maraka

Korisnik

pre 8 godina

Kada se neko sa strane pojavi postoje dve mogucnosti. Jedna je da ce vam pretiti sto se cesce dešava, pridje vam vise njih i malo zapreti, a posto ste obican covek koji se plasi takvih ljudi vi prosto odustanete. Druga solucija je da vam tutnu 100, 200 eura da odustanete od licitacije uz "prijateljski" mig da vam ustvari cine uslugu. U drugoj soluciji to je pretnja na finjaka pa ste makar dobri neke pare. Problem predstavlja i pomeranje vremena licitacije sto se isto dešava. Pročitate o licitaciji, spremite se i onda je pomere naknadno sa zakasnelom objavom ili cak i bez objave na sajtu gde obično objavljuju. Za to znaju samo naravno bitni u celoj priči. To je vec za istragu jer neko to radi u dogovoru sa preprodavcima.

Realista

pre 8 godina

Tipicno plitkoumno razmisljanje:
http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=1069254#k18507075
Prvo, ko kaze da su sve nekretnine prodavane na licitaciji kupljene kreditima koji nisu mogli biti vraceni?
Nekretninu vam mogu oduzeti i prodati i zbog najbanalnijih razloga i dugova koji nisu ni 5% trzisne vrednosti nekretnine.
Tako da, Pero, kad budes ostao bez posla i ne platis grejanje staana 6 meseci, nemoj se cuditi kad ti izvrsitelji oduzmu TVOJ stan u kome ti MIRNO spavas niti ocekuj da ti tvoji sugradjani pomognu i da te razumeju jer ti nisi imao razumevanja za njih dok si MIRNO spavao...

student medicine

pre 8 godina

ne ide niko u sudove i nema nikakve dojave, nemojte da širite budalaštine, oglasne table svih sudova su JAVNE na sajtu suda, to što je naš narod neuk pa ne zna da koristi internet i ne poznaje zakon je problem našeg priglupog naroda koji samo gleda rijalitije i veruje Vučiću, a nema para ni za armani kamoli za stan. Da više ljudi ide na javne aukcije normalno da takve grupe ne bi ni postojale jer im se ne bi isplatilo

Predlagac

pre 8 godina

Ovo se moze spreciti samo promenom Zakona o izvrsenju i obezbedjenju. Tako da se npr uvede da na I aukciji se stvarni ne mogu prodati za ne ispod npr 80 % procenjene vrednosti, na drugoj i kasnijim za ne ispod 60 % procenjene vrednosti.

gojko

pre 8 godina

Najveci problem je sto kad se neko sa strane pojavi, ko bi hteo da licitira, onda ili mu prete ili mu dizu cenu u nebesa.
(Milojko, 01. decembar 2015 11:39)

Zato odeš lepo pa ih blefiraš veruj mi na prvu daju od 500 do 1 000e samo da odustaneš i pre samog ulaska u sudnicu a može im se uzeti i više para-provereno bar desetak puta.

Bojan

pre 8 godina

Sviam je jasno da su ovde u dilu kriminalci i radnici u sudovima. Sve na štetu ojađenih ljudi kreditima banaka. Prijatelj je dobio poruku jednom: "Ne bi bilo dobro po tvoju porodicu da učestvuješ na licitaciji !"
Zašto nema jedinstveni sajt sa oglasima svih sudova? Ako ništa drugo smanjila bi se količina papir aza oglasne table.

To je pravna Vučićeva država ! Svaka mu čast.

glasac na izborima

pre 8 godina

Interesatno kako niko u promeni Zakona o izvrsenju i obezbedjenju nije predlozio i promenio stavke zakona koje omogucavaju prodaju imovine duznika bilo pokretne ili nepokretne u bescenje. Tj nisam cuo da je neka stranka u parlamentu predlozila promeni tih stavki ili neki poslanik u svoje ime. Tako ce i dalej privatni i sudski izvrsitelji moci da prodaju imovinu duznika na I aukciji za ne ispod 60 % procenje vrednosti (kod Zakona o hipoteci, banke tek na II aukciji prodaju stanove po toj vrednosti), na II aukciji za ne ispod 30 % procenjene vrednosti, a posle tnesupeha II auckiej, onda se imovina ne prodaje aukcijom nego dogovorom po mnogo nizim cenama od tih 30 % dogovorom izvrsitelja, kupca i poverioca.

Deda Rale

pre 8 godina

Sve sam kriminal a naravno da su svi umešani, i mafija sa parama, i država, i banke.

Iz svega može da se zaključi samo jedno sa sigurnošću a to je da je upravo ta, navodno umanjena vrednost nekretnine, u stvari realna tržišna vrednost.

A to povlači za sobom mnoga druga pitanja na koja niko ne odgovara.

parz

pre 8 godina

Izvrsitelji ili hipoteke, vaze samo za male duznike, tu je problem. Kada bi svi bili isti pred zakonom, ekonomska situacija bi nam malo lakse pala. Ovako, ako meni duguje drazavna firma ili tajkun, ne mogu da posaljem izvrsitelja na njihova vrata.

Ljuba

pre 8 godina

Kako to mislite nije nezakonito ako se remeti tržište? Ako se unapred dogovore da jedni drugima ne smetaju zar to ne potpada pod odredbe zakona o zaštiti konkurencije?
"Restriktivni sporazumi mogu biti .....izričiti ili prećutni dogovori, usaglašene prakse, kao i odluke oblika udruživanja učesnika na tržištu, a kojima se naročito:

1) neposredno ili posredno utvrđuju kupovne ili prodajne cene ili drugi uslovi trgovine;....."

Učesnik na tržištu ili u trgovinskom poslu nije samo prodavac već i kupac.

misko

pre 8 godina

"verovatno" ma to je nemoguće u našoj PRAVNOJ državi da se dojavljuje.Pa sudski izvršitelji naplaćuju svoje "troškove" za dobijanje ličnih podataka iz PIO i Policije verovatno na legalan način.

dejan

pre 8 godina

Nine nezakonito osim sto je nezakonito sto se svi ti stanovi, nekretnine I druge stvari ne oglase javno. I drugo sto je nezakonito je sto ako se neko drugi pojavi na licitaciji bice "zamoljen" da se dalje ne pojavljuje.

Realno

pre 8 godina

Drzava, da hoce da stane na put ovakvim namestenim licitacijama, to jednostavno moze da ucini tako sto ce uvesti klauzulu da prilikom kupovine stana po ceni manjoj od 70% od trzisne, ukoliko kupac prodaje stan u roku od 10 godina, mora uz porez da uplati i celokupnu razliku izmedju kupovne i prodajne cene stana, tako da sumnjam da bi stanove kupovao preprodavac, vec bih kupovali samo oni koji hoce u njima da stanuju

JAGODINKA SIMONOVIC

pre 8 godina

dobro dosli u realnost..socijalizam je ipak za bajke..u socijalizmu je bilo dovoljno da se rodis...ceka te fax,ceka te dobar posao radio il neradio,dobra plata,I stan od firne koji za koju godinu otkupis za platu..toga nigde na svetu nije bilo nego u sfrj..e ovom danasnjom bedom placamo ranije dugove odnosno socijalisticki ,usiljeni I matematicki nemoguc san koji nigde ne postoji..welcome to reality

radomir

pre 8 godina

Pitanje je zašto se ovo događa.
1. Bankama (poveriocima) hipoteka nije jedini način naplate potraživanja.
Banki uopšte nije osnovni cilj da proda nekretninu za maksimalnu cenu, već je cilj da proda što pre, pa makar to bilo i iz treće prodaje za 30% procenjene vrednosti. Hipotetički ako banka proda nekretninu za jedan dinar dužnik nastavlja da otplaćuje ostatak duga tj. banka nastavlja naplatu iz drugih sredstava obezbeđenja (dužnik hipotetički može i da zapadne u dužničko ropstvo: nema stan, plaća stan, plaća ostatak kredita).
2. Potpuno druga situacija bi bila da se neplaćanjem rata raskida ugovor o kreditu. Ugovor o kreditu se raskine, vlasništvo prenese na banku, onda bi banka imala interes da proda po maksimalnoj ceni pa bi tražila kupca ili bi se banka bavila rentiranjem prostora.
3. Sistem kupovine nekretnina iz kredita onemogućava učestvovanje u licitacijama. Banke odobravaju kredite na osnovu predugovora (tj. nekretnine), a ne na osnovu kupca (tj. plate). Potpuno druga situacija bi bila kada bi klijent banke dobio odobrenje na osnovu prihoda na iznos kredita, a onda sa tim tzv. vaučerom kupovao nekretninu/e na tržištu.

molim objavite komentar

pre 8 godina

kupili smo regularno stan koji nismo na vreme uknjižili. onda je bivši vlasnik uleteo u dugove i izvršitelji su nama oduzeli stan, jer se u katastru vodio i dalje na njegovo ime. uzeli su nam ga i prodali na licitaciji. samo su nam zalepili na vrata obaveštenje da se iselimo u roku od 7 dana jer je stan prodat. kad smo podneli za upis u katastar, rečeno nam je "naravno da ćete biti upisani". rešenje smo čekali preko mesec dana. svakodnevno su nam govorili sutra, sutra, budite bez brige. onda smo dobili rešenje gde je za vlasnika stana upisana firma koja je stan kupila na licitaciji.

ivan78bg

pre 8 godina

@Milan Nis
Jedna porodica ima kucu na dedinju u vrednosti od 5.000 000 evra i ne placaju porez dok druga porodica ima dve garsonjere ukupne vrednosti 40.000 evra i oni na drugu nekretninu da placaju 50% od cega u kom vremenskom periodu?-LOL

Milan Nis

pre 8 godina

Ovo se moze spreciti samo promenom Zakona o izvrsenju i obezbedjenju. Tako da se npr uvede da na I aukciji se stvarni ne mogu prodati za ne ispod npr 80 % procenjene vrednosti, na drugoj i kasnijim za ne ispod 60 % procenjene vrednosti.
(Predlagac, 1. decembar 2015 11:56)

Ovaj predlog bi bio odlican,samo da nije jedne male sitnice,a to je da je drzava totalno propala i da bi vam uzela i crno ispod nokata,a ne 20-30.000 evra.
Jos jedna stvar bi mnoge od njih odgovorila od takve kupovine,a resila i mnogo ozbiljnije probleme,a to je progresivni porez,koji za posedovanje jednog stana,JEDNE PORODICE,ne bi trebalo da iznosi ni jednu paru,ali zato svaki naredni oporezovati sa 2.-50%,3.-80%,4.-100% vrednosti i tako dalje.

Nebojsa

pre 8 godina

Živim u Italiji, i skoro sam za 45 000 kupio stan koji je imao svoju realnu vrednost oko 80-90 hiljada. Ne znam nikoga u sudu, nisam član nikakve ekipe, jednostavno na sajtu svaki građanin prati šta se sve prodaje i kog datuma, dovoljno je za partecipaciju odneti depozit od 10% i svoju ponudu za stan u zatvorenoj koverti koja se otvara na dan aukcije. Svaki put kada se ne proda, zakonski sledeće cena ide 20% niže, i ko voli nek izvoli...

Milivoje

pre 8 godina

Valjda je svima vec odavno jasno kakva smo mi drzava!!! Prvo - ili nemas posao ili radis za neku mizernu platu, drugo - placas nenormalne poreze na to malo sto imas (i ne daj Boze da imas neki kredit ili sl.). E onda sleduje sledeca sema, placas drzavi dok ti ne uzme crno ispod nokata, na kraju ti prvo dodju i popisu npr. namestaj za dug, a posle ti oduzmu i stan ili kucu, ili zemlju, i dok tebi ostaje goli zivot, "neki ljudi" (kako pise u clanku) kupuju zabadava tvoje imanje, posle preprodaju za duplo skuplje i tako u krug. Jasno ko dan! "Neki ljudi", i jos "neki ljudi" iz suda, i jos "neki ljudi" koji upravljaju ovom drzavom, bogate se na nesreci i nemastini naroda. Stavite se u poziciju coveka koji iznajmljuje svoj stan, koji je silom prilika u rukama nekog zelenasa. Svakom normalnom je jasno o cemu taj jadnik razmislja!!!

student medicine

pre 8 godina

kupili smo regularno stan koji nismo na vreme uknjižili. onda je bivši vlasnik uleteo u dugove i izvršitelji su nama oduzeli stan, jer se u katastru vodio i dalje na njegovo ime. uzeli su nam ga i prodali na licitaciji. samo su nam zalepili na vrata obaveštenje da se iselimo u roku od 7 dana jer je stan prodat. kad smo podneli za upis u katastar, rečeno nam je "naravno da ćete biti upisani". rešenje smo čekali preko mesec dana. svakodnevno su nam govorili sutra, sutra, budite bez brige. onda smo dobili rešenje gde je za vlasnika stana upisana firma koja je stan kupila na licitaciji.(molim objavite komentar, 01. decembar 2015 14:13)

Vaša je obaveza tada bila da nakon overe ugovora odmah odete u katastar, nebitno dali će vas uknjižiti za nesec dana ili 30godina, dovoljno je samo da stavite zabeležbu, da ste bar malo čitali zakon umesto žutih režimskih novina sada ne biste imali te probleme..

student medicine

pre 8 godina

To je normalno, tako je svugde u svetu, dužnik mora da plati. A inače više od pola svih stanova u oglasima je tako kupljeno i posle ih preprodaju po većim cenama, ne vidim tu ništa loše, ko ne zna zakon o izvršenju i obezbeđenju i ko ne prati javne prodaje nego rijalitije i Vučića neka plati skuplje, naravno i država ima koristi jer od tih preprodavaca naplaćuje porez na dobit koji je 15% i jedan je od najvećih u Evropi. Drugi razlog zašto je bolje tako kupiti stan (osim cene) je i taj što su papiri provereno čisti i ne može biti posle problema kao kada se kupuje po oglasima...

Milutin

pre 8 godina

Većina vas spominje "moralni razlog" zbog koga nebi kupovala ovakav stan. Upravo to je razlog zašto su ovakve stvari moguće. Cenu dihtira tržište, a tržište za ovakve nekretnine je malo. Upravo zato što većina kupaca morališe. I radije bi' kipili stan od tih "nemoralnih preprodavaca" nego direktno od banke na licitaciji. E pa gospodo cena morala vam je 50%. Što se tiče preprodavaca njima svaka čast.
Jedino sa čim se neslažem jeste zakon koji štiti banke. Naime po ovom zakonu bankama se žuri sa prodajom. Pošto gubitak u ceni stana mora da nadomesti dužnik kome je stan oduzet. Ovo totalno nema smisla.

Siniša

pre 8 godina

Ja se nisam zadužio preko svojih mogućnosti, ali onda je počela globalna finansijska kriza koja je iznedrila i domaće "najbolje studente pravnog fakulteta" (namerno malim slovima) koji su obezbedili dalji pad naše ekonomije, pa eto sada imam platu duplo manju nego 2009. a kurs povećan 50%.

David

pre 8 godina

A jel kaze neko kako advokati imaju monopol nad licitacijama i kupuju stanove izmedju sebe... u Kragujevcu namlatise se stanova kao da su kokice... sto neko ne proveri to u Beogradu!!!! Jadan narod placa privatno da zivi dok oni kupuju stanove po Kragujevcu za smesne pare... gde je tu zakon...

Nikad kao Bane...

pre 8 godina

Nemam problem sa time da ce neko da se resi nezavisnih ponudjaca time sto ce da im namerno dize cenu ako nece da odustanu. To je licitacija i takve stvari su verovatno dozvoljene. Ali ako postoje pretnje i ucene, onda je to druga stvar, i ne razumem onda sta je problem da se npr. pojavi policajac u civilu koji ce da glumi nezavisnog ucesnika licitacije, ako vec bilo ko u drzavi zeli da se bori protiv toga.

bozidar

pre 8 godina

Vas komentar nije potpun,neke stvari treba nazvati pravim imenom, a to je "zakonita otimacina na tudjoj nesreci".Sta je najzalosnije u svemu?Pa istina, da u ovim "trgovinama"ucestvuju profesionalni "licitatori",uz pomoc sudskih cinovnika,pre svega sudskih izvrsitelja, i sudija.Imovina stecena na sudskim prodajama, po pravilu se sto pre prodaje dalje,a plen se deli.Ovo je uzasno ozbiljna tema, i valjalo bi je dobro istraziti kako, novinarski ,tako i policijski.

Marko Todorovic dpl ing masinstva,gradjevine i elektro tehnike,a nisam clan ponizenja,partije

pre 8 godina

@student medicine, 1. decembar 2015 11:04 Uz tri tehnicka fakulteta,dva sam zavrsio iz baksuzluka na dva susedna medjunarodno priznata univerziteta,na tri kontinenta,ne razumem zasto bih ja obilazio sajtove sudova? Iz zabave,dosade ili?
Zakon je debilan,sud mora ili firma sa kojom sam sklopio ugovor duzni su da me licno obaveste.Uz tehnicke nauke postujem jedino medicinu,ali ti je kod mene ne bi zavrsio nikad.
Vratio bih ti istom merom na onu retardiranu floskulu pismenih i nepismenih,sajber obrazovanih ili ne i od srca porucio da pitas majku za poreklo zemlje iz koje dolazis.Rezon ti je zaprepascujuce los s obzirom da si student ozbiljnog fakulteta od kojeg zavise ljudi

KODAR78

pre 8 godina

Ovo je istinito. Znam nekoga koji je kupio stan od 80m2 u sirem centru Beograda, za 47.000e. Za usluge prece kupovine je dao jos 18.000e. Znaci 65.000e za 80m2 sto je oko 800e po m2 tj. upola cene. Znam i nekoga ko se ziv pojede sto to nije uradio.

Vule

pre 8 godina

E pa sve ovo je vise nego smesno...zamolio bih redakciju i medije da puno vise pisu o tome i da potegnu pricu kako bi se puno vise pricalo o ovome u ovoj nasoj drzavi i promenilo nesto nabolje...skoro cujem kako je ugledni doktor koji preko stranke sredjuje sebi koji licnim poznanstvom pravnika u javno stambenom i preko sudije koja je glavna za licitaciju kupuje jednosoban stan za 3500 e evra u Boru...

A.

pre 8 godina

naravno i država ima koristi jer od tih preprodavaca naplaćuje porez na dobit koji je 15%
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (student medicine, 1. decembar 2015 12:19)

Da li preprodavac, kada proda stan po većoj ceni, plaća državi POREZ NA ZARADU? Možda gospodin Vulin zna odgovor na ovo pitanje. Čisto sumnjam.
Sa druge strane, svaki prijavljeni radnik od SVOJE zarade to plaća (bruto zarada minus porez je neto zarada), svaki štediša od SVOJE kamate na depozit u banci plati državi 15% (takozvani porez na kapitalnu dobit).

Ocigledno nisu culi za narodnu poslovicu oteto prokleto ... znam ih par koji su doziveli teske tragedije .. pa izvolte .. nastavite ..
(Cile, 1. decembar 2015 12:11)

Čitate li vi vest? Piše da se uglavnom preprodaju. Ali u oglasu o (pre)prodaji imaju tržišnu vrednost, pa vi i ne znate da li stan prodaje vlasnik koji je stan nasledio ili u kome živi ili koji je kupio na aukciji.

student medicine

pre 8 godina

ne ide niko u sudove i nema nikakve dojave, nemojte da širite budalaštine, oglasne table svih sudova su JAVNE na sajtu suda, to što je naš narod neuk pa ne zna da koristi internet i ne poznaje zakon je problem našeg priglupog naroda koji samo gleda rijalitije i veruje Vučiću, a nema para ni za armani kamoli za stan. Da više ljudi ide na javne aukcije normalno da takve grupe ne bi ni postojale jer im se ne bi isplatilo

JAGODINKA SIMONOVIC

pre 8 godina

dobro dosli u realnost..socijalizam je ipak za bajke..u socijalizmu je bilo dovoljno da se rodis...ceka te fax,ceka te dobar posao radio il neradio,dobra plata,I stan od firne koji za koju godinu otkupis za platu..toga nigde na svetu nije bilo nego u sfrj..e ovom danasnjom bedom placamo ranije dugove odnosno socijalisticki ,usiljeni I matematicki nemoguc san koji nigde ne postoji..welcome to reality

Aiii

pre 8 godina

Sad ocekujem poplavu prokleto-oteto moralista koji bi prvi kupili takav stan, nego nemaju ni toliko para. Njih je vecinom stan kostao 100njak maraka

student medicine

pre 8 godina

To je normalno, tako je svugde u svetu, dužnik mora da plati. A inače više od pola svih stanova u oglasima je tako kupljeno i posle ih preprodaju po većim cenama, ne vidim tu ništa loše, ko ne zna zakon o izvršenju i obezbeđenju i ko ne prati javne prodaje nego rijalitije i Vučića neka plati skuplje, naravno i država ima koristi jer od tih preprodavaca naplaćuje porez na dobit koji je 15% i jedan je od najvećih u Evropi. Drugi razlog zašto je bolje tako kupiti stan (osim cene) je i taj što su papiri provereno čisti i ne može biti posle problema kao kada se kupuje po oglasima...

Pero

pre 8 godina

Prvo, sve je ovo tačno. Oni koji imaju keš (a moraju imati keš) to i rade. Ne moraju oni ići u sud, dovoljno je da čitaju oglasne table sudova preko interneta. Ne vidim ovde ništa nezakonito. Može samo da se postavlja pitanje eventualne moralnosti mada je i to diskutabilno. Više se možda može govoriti o tome da će možda neko da te ''kune'' zato što mu ''uzimaš'' stan. Ali ako ne kupim ja, kupiće neko drugi. Ja bih ovde radije pričao o tome da se ljudi olako zaleću i kupuju stanove, kuće koji im nisu neophodni u smislu da kupuju veće nego što mogu i što im treba. Kupuju, nerealno sagledavajući mogućnosti otplate. Ja imam četvoročlanu porodicu pa stanujem u 45 kvadrata. Vozim polovnog Fiat Punta od 2.000 eura. A imam nadprosečnu platu. E zato što sam se bojao ovakvih situacija nisam uzimao niti stambeni kredit niti kredit za auto. Pružio sam se koliko sam mogao. Mnogi za mene kažu da sam budala. Ali ja zato sad mirno spavam. I ako ostanem bez posla, moj stan je moj, nije pod hipotekom i neće mi ga banka uzeti. Kad bi bilo malo više razuma i malo manje halapljivosti ovog naroda, ne bi bilo ni ovakvih situacija. Ali, sve je ovo produkt zapada, potrošačkog mentaliteta. Žalosno je kad neko mora izaći iz ''svog'' stana (ali dok je pod hipotekom on i nije tvoj) ali isto tako je i činjenica da pojedinci i ne razmišljaju mnogo kad uzimaju kredite. Uzmi sve što ti neko nudi, nije bitno da li mi je to neophodno i dali mogu bez toga. Nije bogat onaj ko ima puno već onaj kome treba malo.

Marko Todorovic dpl ing masinstva,gradjevine i elektro tehnike,a nisam clan ponizenja,partije

pre 8 godina

@student medicine, 1. decembar 2015 11:04 Uz tri tehnicka fakulteta,dva sam zavrsio iz baksuzluka na dva susedna medjunarodno priznata univerziteta,na tri kontinenta,ne razumem zasto bih ja obilazio sajtove sudova? Iz zabave,dosade ili?
Zakon je debilan,sud mora ili firma sa kojom sam sklopio ugovor duzni su da me licno obaveste.Uz tehnicke nauke postujem jedino medicinu,ali ti je kod mene ne bi zavrsio nikad.
Vratio bih ti istom merom na onu retardiranu floskulu pismenih i nepismenih,sajber obrazovanih ili ne i od srca porucio da pitas majku za poreklo zemlje iz koje dolazis.Rezon ti je zaprepascujuce los s obzirom da si student ozbiljnog fakulteta od kojeg zavise ljudi

Realno

pre 8 godina

Drzava, da hoce da stane na put ovakvim namestenim licitacijama, to jednostavno moze da ucini tako sto ce uvesti klauzulu da prilikom kupovine stana po ceni manjoj od 70% od trzisne, ukoliko kupac prodaje stan u roku od 10 godina, mora uz porez da uplati i celokupnu razliku izmedju kupovne i prodajne cene stana, tako da sumnjam da bi stanove kupovao preprodavac, vec bih kupovali samo oni koji hoce u njima da stanuju

Milan Nis

pre 8 godina

Ovo se moze spreciti samo promenom Zakona o izvrsenju i obezbedjenju. Tako da se npr uvede da na I aukciji se stvarni ne mogu prodati za ne ispod npr 80 % procenjene vrednosti, na drugoj i kasnijim za ne ispod 60 % procenjene vrednosti.
(Predlagac, 1. decembar 2015 11:56)

Ovaj predlog bi bio odlican,samo da nije jedne male sitnice,a to je da je drzava totalno propala i da bi vam uzela i crno ispod nokata,a ne 20-30.000 evra.
Jos jedna stvar bi mnoge od njih odgovorila od takve kupovine,a resila i mnogo ozbiljnije probleme,a to je progresivni porez,koji za posedovanje jednog stana,JEDNE PORODICE,ne bi trebalo da iznosi ni jednu paru,ali zato svaki naredni oporezovati sa 2.-50%,3.-80%,4.-100% vrednosti i tako dalje.

Marko

pre 8 godina

Kako ti dogovori nisu nezakoniti? Nisu li u maju svetske banke kaznjene zbog dogovaranja kursa? Ako nema zakona o sprecavanju ovakvih dogovora, sustina trzisne ekonomije se unistava.

Realista

pre 8 godina

Tipicno plitkoumno razmisljanje:
http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=1069254#k18507075
Prvo, ko kaze da su sve nekretnine prodavane na licitaciji kupljene kreditima koji nisu mogli biti vraceni?
Nekretninu vam mogu oduzeti i prodati i zbog najbanalnijih razloga i dugova koji nisu ni 5% trzisne vrednosti nekretnine.
Tako da, Pero, kad budes ostao bez posla i ne platis grejanje staana 6 meseci, nemoj se cuditi kad ti izvrsitelji oduzmu TVOJ stan u kome ti MIRNO spavas niti ocekuj da ti tvoji sugradjani pomognu i da te razumeju jer ti nisi imao razumevanja za njih dok si MIRNO spavao...

Makijaveli

pre 8 godina

Jedino sto niste napomenuli da se radi o klasicnoj mafiji. Pokusajte da se pojavite na licitaciji i kupite stan. Pridje vam momak i uljudno vam kaze da se ne valja kaciti i komplikovati sebi zivot, da nema posle zivota u tom stanu itd. To svi znaju i svi su ukljuceni u tu pricu.

student medicine

pre 8 godina

kupili smo regularno stan koji nismo na vreme uknjižili. onda je bivši vlasnik uleteo u dugove i izvršitelji su nama oduzeli stan, jer se u katastru vodio i dalje na njegovo ime. uzeli su nam ga i prodali na licitaciji. samo su nam zalepili na vrata obaveštenje da se iselimo u roku od 7 dana jer je stan prodat. kad smo podneli za upis u katastar, rečeno nam je "naravno da ćete biti upisani". rešenje smo čekali preko mesec dana. svakodnevno su nam govorili sutra, sutra, budite bez brige. onda smo dobili rešenje gde je za vlasnika stana upisana firma koja je stan kupila na licitaciji.(molim objavite komentar, 01. decembar 2015 14:13)

Vaša je obaveza tada bila da nakon overe ugovora odmah odete u katastar, nebitno dali će vas uknjižiti za nesec dana ili 30godina, dovoljno je samo da stavite zabeležbu, da ste bar malo čitali zakon umesto žutih režimskih novina sada ne biste imali te probleme..

lovac botova

pre 8 godina

ma nije moguće...srbija je zemlja čestitih ljudi , nema mafijaša iza svakog ugla ! nisu 90te ! nisu nam politički predstavnici polu-pismeni...
samo napredno !
još malo pa nestadosmo...

Predlagac

pre 8 godina

Ovo se moze spreciti samo promenom Zakona o izvrsenju i obezbedjenju. Tako da se npr uvede da na I aukciji se stvarni ne mogu prodati za ne ispod npr 80 % procenjene vrednosti, na drugoj i kasnijim za ne ispod 60 % procenjene vrednosti.

gojko

pre 8 godina

Najveci problem je sto kad se neko sa strane pojavi, ko bi hteo da licitira, onda ili mu prete ili mu dizu cenu u nebesa.
(Milojko, 01. decembar 2015 11:39)

Zato odeš lepo pa ih blefiraš veruj mi na prvu daju od 500 do 1 000e samo da odustaneš i pre samog ulaska u sudnicu a može im se uzeti i više para-provereno bar desetak puta.

Ljuba

pre 8 godina

Kako to mislite nije nezakonito ako se remeti tržište? Ako se unapred dogovore da jedni drugima ne smetaju zar to ne potpada pod odredbe zakona o zaštiti konkurencije?
"Restriktivni sporazumi mogu biti .....izričiti ili prećutni dogovori, usaglašene prakse, kao i odluke oblika udruživanja učesnika na tržištu, a kojima se naročito:

1) neposredno ili posredno utvrđuju kupovne ili prodajne cene ili drugi uslovi trgovine;....."

Učesnik na tržištu ili u trgovinskom poslu nije samo prodavac već i kupac.

dejan

pre 8 godina

Nine nezakonito osim sto je nezakonito sto se svi ti stanovi, nekretnine I druge stvari ne oglase javno. I drugo sto je nezakonito je sto ako se neko drugi pojavi na licitaciji bice "zamoljen" da se dalje ne pojavljuje.

molim objavite komentar

pre 8 godina

kupili smo regularno stan koji nismo na vreme uknjižili. onda je bivši vlasnik uleteo u dugove i izvršitelji su nama oduzeli stan, jer se u katastru vodio i dalje na njegovo ime. uzeli su nam ga i prodali na licitaciji. samo su nam zalepili na vrata obaveštenje da se iselimo u roku od 7 dana jer je stan prodat. kad smo podneli za upis u katastar, rečeno nam je "naravno da ćete biti upisani". rešenje smo čekali preko mesec dana. svakodnevno su nam govorili sutra, sutra, budite bez brige. onda smo dobili rešenje gde je za vlasnika stana upisana firma koja je stan kupila na licitaciji.

David

pre 8 godina

A jel kaze neko kako advokati imaju monopol nad licitacijama i kupuju stanove izmedju sebe... u Kragujevcu namlatise se stanova kao da su kokice... sto neko ne proveri to u Beogradu!!!! Jadan narod placa privatno da zivi dok oni kupuju stanove po Kragujevcu za smesne pare... gde je tu zakon...

KODAR78

pre 8 godina

Ovo je istinito. Znam nekoga koji je kupio stan od 80m2 u sirem centru Beograda, za 47.000e. Za usluge prece kupovine je dao jos 18.000e. Znaci 65.000e za 80m2 sto je oko 800e po m2 tj. upola cene. Znam i nekoga ko se ziv pojede sto to nije uradio.

Bojan

pre 8 godina

Sviam je jasno da su ovde u dilu kriminalci i radnici u sudovima. Sve na štetu ojađenih ljudi kreditima banaka. Prijatelj je dobio poruku jednom: "Ne bi bilo dobro po tvoju porodicu da učestvuješ na licitaciji !"
Zašto nema jedinstveni sajt sa oglasima svih sudova? Ako ništa drugo smanjila bi se količina papir aza oglasne table.

To je pravna Vučićeva država ! Svaka mu čast.

Nikad kao Bane...

pre 8 godina

Nemam problem sa time da ce neko da se resi nezavisnih ponudjaca time sto ce da im namerno dize cenu ako nece da odustanu. To je licitacija i takve stvari su verovatno dozvoljene. Ali ako postoje pretnje i ucene, onda je to druga stvar, i ne razumem onda sta je problem da se npr. pojavi policajac u civilu koji ce da glumi nezavisnog ucesnika licitacije, ako vec bilo ko u drzavi zeli da se bori protiv toga.

bozidar

pre 8 godina

Vas komentar nije potpun,neke stvari treba nazvati pravim imenom, a to je "zakonita otimacina na tudjoj nesreci".Sta je najzalosnije u svemu?Pa istina, da u ovim "trgovinama"ucestvuju profesionalni "licitatori",uz pomoc sudskih cinovnika,pre svega sudskih izvrsitelja, i sudija.Imovina stecena na sudskim prodajama, po pravilu se sto pre prodaje dalje,a plen se deli.Ovo je uzasno ozbiljna tema, i valjalo bi je dobro istraziti kako, novinarski ,tako i policijski.

Mondo

pre 8 godina

svi su čuli a niko ne zna. da ste malo prelistali podatke sa prethodnih aukcija, videli bi koja se imena najčešće pojavljuju. teško?

dragan

pre 8 godina

Cim je to moguce, sistem licitacije je los (verovatno namerno). Da je licitacija stavljena na internet, da je identitet onih koji licitarju tajan (osim za drzavu), ne bi bilo mogucnosti da se oni koji licitiraju dogovaraju i da prete onima koji nisu s njima u kolu.

radomir

pre 8 godina

Pitanje je zašto se ovo događa.
1. Bankama (poveriocima) hipoteka nije jedini način naplate potraživanja.
Banki uopšte nije osnovni cilj da proda nekretninu za maksimalnu cenu, već je cilj da proda što pre, pa makar to bilo i iz treće prodaje za 30% procenjene vrednosti. Hipotetički ako banka proda nekretninu za jedan dinar dužnik nastavlja da otplaćuje ostatak duga tj. banka nastavlja naplatu iz drugih sredstava obezbeđenja (dužnik hipotetički može i da zapadne u dužničko ropstvo: nema stan, plaća stan, plaća ostatak kredita).
2. Potpuno druga situacija bi bila da se neplaćanjem rata raskida ugovor o kreditu. Ugovor o kreditu se raskine, vlasništvo prenese na banku, onda bi banka imala interes da proda po maksimalnoj ceni pa bi tražila kupca ili bi se banka bavila rentiranjem prostora.
3. Sistem kupovine nekretnina iz kredita onemogućava učestvovanje u licitacijama. Banke odobravaju kredite na osnovu predugovora (tj. nekretnine), a ne na osnovu kupca (tj. plate). Potpuno druga situacija bi bila kada bi klijent banke dobio odobrenje na osnovu prihoda na iznos kredita, a onda sa tim tzv. vaučerom kupovao nekretninu/e na tržištu.

Nebojsa

pre 8 godina

Živim u Italiji, i skoro sam za 45 000 kupio stan koji je imao svoju realnu vrednost oko 80-90 hiljada. Ne znam nikoga u sudu, nisam član nikakve ekipe, jednostavno na sajtu svaki građanin prati šta se sve prodaje i kog datuma, dovoljno je za partecipaciju odneti depozit od 10% i svoju ponudu za stan u zatvorenoj koverti koja se otvara na dan aukcije. Svaki put kada se ne proda, zakonski sledeće cena ide 20% niže, i ko voli nek izvoli...

Deda Rale

pre 8 godina

Sve sam kriminal a naravno da su svi umešani, i mafija sa parama, i država, i banke.

Iz svega može da se zaključi samo jedno sa sigurnošću a to je da je upravo ta, navodno umanjena vrednost nekretnine, u stvari realna tržišna vrednost.

A to povlači za sobom mnoga druga pitanja na koja niko ne odgovara.

Korisnik

pre 8 godina

Kada se neko sa strane pojavi postoje dve mogucnosti. Jedna je da ce vam pretiti sto se cesce dešava, pridje vam vise njih i malo zapreti, a posto ste obican covek koji se plasi takvih ljudi vi prosto odustanete. Druga solucija je da vam tutnu 100, 200 eura da odustanete od licitacije uz "prijateljski" mig da vam ustvari cine uslugu. U drugoj soluciji to je pretnja na finjaka pa ste makar dobri neke pare. Problem predstavlja i pomeranje vremena licitacije sto se isto dešava. Pročitate o licitaciji, spremite se i onda je pomere naknadno sa zakasnelom objavom ili cak i bez objave na sajtu gde obično objavljuju. Za to znaju samo naravno bitni u celoj priči. To je vec za istragu jer neko to radi u dogovoru sa preprodavcima.

Milutin

pre 8 godina

Većina vas spominje "moralni razlog" zbog koga nebi kupovala ovakav stan. Upravo to je razlog zašto su ovakve stvari moguće. Cenu dihtira tržište, a tržište za ovakve nekretnine je malo. Upravo zato što većina kupaca morališe. I radije bi' kipili stan od tih "nemoralnih preprodavaca" nego direktno od banke na licitaciji. E pa gospodo cena morala vam je 50%. Što se tiče preprodavaca njima svaka čast.
Jedino sa čim se neslažem jeste zakon koji štiti banke. Naime po ovom zakonu bankama se žuri sa prodajom. Pošto gubitak u ceni stana mora da nadomesti dužnik kome je stan oduzet. Ovo totalno nema smisla.

Vule

pre 8 godina

E pa sve ovo je vise nego smesno...zamolio bih redakciju i medije da puno vise pisu o tome i da potegnu pricu kako bi se puno vise pricalo o ovome u ovoj nasoj drzavi i promenilo nesto nabolje...skoro cujem kako je ugledni doktor koji preko stranke sredjuje sebi koji licnim poznanstvom pravnika u javno stambenom i preko sudije koja je glavna za licitaciju kupuje jednosoban stan za 3500 e evra u Boru...

glasac na izborima

pre 8 godina

Interesatno kako niko u promeni Zakona o izvrsenju i obezbedjenju nije predlozio i promenio stavke zakona koje omogucavaju prodaju imovine duznika bilo pokretne ili nepokretne u bescenje. Tj nisam cuo da je neka stranka u parlamentu predlozila promeni tih stavki ili neki poslanik u svoje ime. Tako ce i dalej privatni i sudski izvrsitelji moci da prodaju imovinu duznika na I aukciji za ne ispod 60 % procenje vrednosti (kod Zakona o hipoteci, banke tek na II aukciji prodaju stanove po toj vrednosti), na II aukciji za ne ispod 30 % procenjene vrednosti, a posle tnesupeha II auckiej, onda se imovina ne prodaje aukcijom nego dogovorom po mnogo nizim cenama od tih 30 % dogovorom izvrsitelja, kupca i poverioca.

misko

pre 8 godina

"verovatno" ma to je nemoguće u našoj PRAVNOJ državi da se dojavljuje.Pa sudski izvršitelji naplaćuju svoje "troškove" za dobijanje ličnih podataka iz PIO i Policije verovatno na legalan način.

parz

pre 8 godina

Izvrsitelji ili hipoteke, vaze samo za male duznike, tu je problem. Kada bi svi bili isti pred zakonom, ekonomska situacija bi nam malo lakse pala. Ovako, ako meni duguje drazavna firma ili tajkun, ne mogu da posaljem izvrsitelja na njihova vrata.

Siniša

pre 8 godina

Ja se nisam zadužio preko svojih mogućnosti, ali onda je počela globalna finansijska kriza koja je iznedrila i domaće "najbolje studente pravnog fakulteta" (namerno malim slovima) koji su obezbedili dalji pad naše ekonomije, pa eto sada imam platu duplo manju nego 2009. a kurs povećan 50%.

ivan78bg

pre 8 godina

@Milan Nis
Jedna porodica ima kucu na dedinju u vrednosti od 5.000 000 evra i ne placaju porez dok druga porodica ima dve garsonjere ukupne vrednosti 40.000 evra i oni na drugu nekretninu da placaju 50% od cega u kom vremenskom periodu?-LOL

Milivoje

pre 8 godina

Valjda je svima vec odavno jasno kakva smo mi drzava!!! Prvo - ili nemas posao ili radis za neku mizernu platu, drugo - placas nenormalne poreze na to malo sto imas (i ne daj Boze da imas neki kredit ili sl.). E onda sleduje sledeca sema, placas drzavi dok ti ne uzme crno ispod nokata, na kraju ti prvo dodju i popisu npr. namestaj za dug, a posle ti oduzmu i stan ili kucu, ili zemlju, i dok tebi ostaje goli zivot, "neki ljudi" (kako pise u clanku) kupuju zabadava tvoje imanje, posle preprodaju za duplo skuplje i tako u krug. Jasno ko dan! "Neki ljudi", i jos "neki ljudi" iz suda, i jos "neki ljudi" koji upravljaju ovom drzavom, bogate se na nesreci i nemastini naroda. Stavite se u poziciju coveka koji iznajmljuje svoj stan, koji je silom prilika u rukama nekog zelenasa. Svakom normalnom je jasno o cemu taj jadnik razmislja!!!

A.

pre 8 godina

naravno i država ima koristi jer od tih preprodavaca naplaćuje porez na dobit koji je 15%
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (student medicine, 1. decembar 2015 12:19)

Da li preprodavac, kada proda stan po većoj ceni, plaća državi POREZ NA ZARADU? Možda gospodin Vulin zna odgovor na ovo pitanje. Čisto sumnjam.
Sa druge strane, svaki prijavljeni radnik od SVOJE zarade to plaća (bruto zarada minus porez je neto zarada), svaki štediša od SVOJE kamate na depozit u banci plati državi 15% (takozvani porez na kapitalnu dobit).

Ocigledno nisu culi za narodnu poslovicu oteto prokleto ... znam ih par koji su doziveli teske tragedije .. pa izvolte .. nastavite ..
(Cile, 1. decembar 2015 12:11)

Čitate li vi vest? Piše da se uglavnom preprodaju. Ali u oglasu o (pre)prodaji imaju tržišnu vrednost, pa vi i ne znate da li stan prodaje vlasnik koji je stan nasledio ili u kome živi ili koji je kupio na aukciji.