Nedelja, 01.11.2015.

16:30

Profesorka kolegu optužila za plagijat

U otvorenom pismu redovna profesorka Pravnog fakulteta Jasminka Hasanbegović podnela je neopozivu ostavku na članstvo u veću u koje ju je imenovao rektor.

Izvor: B92

Profesorka kolegu optužila za plagijat IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

71 Komentari

Sortiraj po:

dragan ignjatovic

pre 8 godina

kamo srece da je vise ovakvih postupaka kako bi se stalo na put plagijatorima.sledeci korak mora biti spremnost akademske javnosti da zigosu i sankcionisu plagijatore.unistavanje autoriteta i postovanja akademske zajednice je opasnihe od bilo koje druge opasnosti za srpko drustvo jer unistava buducnost nase dece i nacine u celini.plagijatore treba tretirati kao stetocine koje moramo eliminisati iz drustva radi zdravlja drustva

Mikica

pre 8 godina

Društvo ne želi i ne zna da se bavi Univerzitetom. Na Medicinskom fakultetu postoji bezbroj plagijata, lažnih radova i unapređenja po partijskoj i familijarnoj liniji i svi to znaju i u skladu sa tim se i ponašaju. Od ministra, preko dekana pa redom nadalje.

Ivan SD

pre 8 godina

Ma nije valjda ? A zasto je Hasanbegovicka cutala za plagijat Stevana Lilica tj laznog Laze Kostica ? Verovatno, jer su bili na istoj politicko-ideoloskoj liniji.

jelena

pre 8 godina

Drago mi je da neko iznutra istupa sa ovom temom, koja je ocigledno vrlo prisutna na nasim fakultetima..Mozda je ostavka ekstremni cin ali podrzavam ovaj istup i nadam se da ce se pitanje rascistiti do kraja...

Adv.

pre 8 godina

@ Advokat ali zaista i Gargamel

"Punomoćnik fizičkog lica može biti advokat, krvni srodnik u pravoj liniji, brat, sestra ili bračni drug, kao i predstavnik službe pravne pomoći jedinice lokalne samouprave koji je diplomirani pravnik sa položenim pravosudnim ispitom."

Ovo je citat iz ZPP. Nisam bas hteo da ulazim do detalja, jer nije bila tema, ali nateraste me. Ta odluka Ustavnog suda na koju se pozivate je uticala da dodje do izmena i dopuna Zakona 2014. i gore navedeni clan je rezultat toga. Dakle laicko zastupanje je trenutno jedino moguce ako ste krvni srodnik u pravoj liniji itd. Iz Ljubinog komentara je ocigledno da se radi o zastupanju "stranka", a ne bliskih rodjaka. Kada kaze da je zastupao 8 stranaka, znaci da se time bavi, a ako je to radio uz naknadu, onda je to krivicno delo.
Dakle, zakljucak je da je laicko zastupanje vrlo ograniceno i to s razlogom.

1959

pre 8 godina

Ne mogu da govorim o konkretnom slučaju potencijalnog plagijata, pošto bi u to trebalo da budu upućene kolege iz navedene naučne oblasti i članovi komisije za izbor. Međutim, ako je tačno ono što piše na sajtu Pravnog fakulteta univerziteta u Beogradu, profesor Jončić bi ove godine (tačnije 1. oktobra) po sili zakona morao da ide u penziju, s obzirom da navršava (ili je već navršio) 65 godina života. Prema važećem statutu Univerziteta u Beogradu, radni odnos nastavniku može biti produžen do 68. godine samo ukoliko se nalazi u zvanju REDOVNOG profesora, i ako za time postoji potreba, o čemu treba da se izjasni Nastavno-naučno veće fakulteta. Ponovni izbor nastavnika u zvanje vanrednog profesora u 65-oj godini života je, u skladu sa tim, direktno kršenje statuta univerziteta. Ako kolege sa Pravnog fakulteta na ovakav način krše normativna akta univerziteta čiji su član, nije čudo što smo tu gde jesmo.

Advokat ali zaista

pre 8 godina

Prvo, od 2012.g. nije moguce da bilo koga zastupas pred sudom (osim samog sebe) bez polozenog pravosudnog ispita. Svakako, vanredni pravni lek ne mozes da podneses u parnici ako nisi advokat.
Drugo, ukoliko si te stranke zasupao uz naknadu, izvrsio si krivcno delo nadripisarstvo.
Trece, podnesak kojim si "upozorio sudiju za pogrešno tumačenje materijalnog prava"? Vidi se da ne znas mnogo o pojmu tumacenja prava, a sudija koja je takav podnesak uzela za ozbiljno, ne zasluzuje da radi taj posao.
(Adv0

mada nije tema ovde ali se skrenulo na pitanje zastupanja, jedino ste u pravu sa nadripisarstvom - ako se neko neovlasceno bavi poslovima pravne pomoci u vidi zanimanja i za naknadu, inace niste u pravu stop se tice mogucnosti laickog zastupanja.

http://www.pravniportal.com/clan-85-zakona-o-parnicnom-postupku-nakon-najnovijih-izmena/

Petar

pre 8 godina

Поштована професорко, па зар одавно нисте схватили у каквом друштву и под којом докторском влашћу живите (Dr Градоначелник Београдски, Dr Министар Полициски, итд....) А Ваш декан прокламова ономад Великог Вођу за најбољег студента Вашег факултета, икад.

s

pre 8 godina

@M,

I ja već dugo radim na fakultetu i mogu da potvrdim - mnogo je nameštaljki i podmetanja među kolegama u akademskom svetu. Bez dokaza ne verujem nikom ništa. Molim i ostale da prvo traže dokaze, pa onda kreću u linč.

Frejzer

pre 8 godina

Ukinuti sve privatne fakultete, povećati broj državnih, jer su najbolji.
(Ništa bez državnih, 1. novembar 2015 16:37)

Ako je ovo trebalo da bude sarkazam, onda ok, ali nisi bas potrefio, vezbaj jos malo.
Prica se o Pravnom u Beogradu, dakle - drzavnom. A profesor koji je na tapetu je diplomirao, magistrirao i doktorirao na istom, dakle privatni sa ovom pricom nemaju veze, ama bas nikakve.
Ovoga je oduvek bilo na fakultetima (SVIM), samo sto se o tome nikada nije pricalo, vise nam se svidja da mastamo kako su nam Univerziteti preteski/elitni/nisu za svakoga i ostala pros... (pardon my french). Cenim svaciji rad i trud, ali sta se sve provlaci (na drzavnim) kao master radovi i doktorske disertacije je tragikomicno. Obrazovanje u ovoj zemlji je postalo jedna velika NULA.

Gargamel

pre 8 godina

Gosp Adv, naravno da moze da zastupa i laik pred sudovima...da li je to dobro ili ne to ostaje da se vidi, ne iskljucujem mogucnost da gosn Ljuba ima talenta ili je "bolji" od zastupane stranke ali u principu pravo je nauka i praksa i ne slazem se da bi to trebala biti neka pojava. Laici najcesce samo otegnutu postupak u nedogled i cesto gube jer nemaju potrebno znanje. Sa druge strane advokati su za mnoge samo san...8j


http://www.politika.rs/rubrike/Hronika/Pred-sud-moguce-izaci-i-uz-pomoc-prijatelja.lt.html

kad su cvetale tikve

pre 8 godina

Šta znači reč PLAGIJAT?

Između ostalog: PRODAJA DUŠE, krađa i prodaja tuđeg duha, tuđe duše.

Ako znamo o čemu govorimo, mnogo je lakše shvatiti sa kime i čime imamo posla.

LOPOV JE LOPOV, KRAO ON MASTER DIPLOMU, DRŽAVNE PARE ILI NEČIJI RAD. A lopovima je mesto u zatvoru.

Profesorka, klanjam se, svaka čast!

M

pre 8 godina

Radim na drzavnom univerzitetu desetak godina, nagledala sam se svega i svacega, raznih ometanja, saplitanja i pokusaja "unistavanja", raznih zaposljavanja preko veze (rodjackih i ljubavnickih), tako da vise nista ne moze da me iznenadi i nikome ne verujem apsolutno nista. Sistem je potpuno truo. Mislim da sada najveca opasnost preti od nepotizma - puno se izbacuju normalni ljudi da bi se udomili rodjaci i ljubavnice. Mislim da je to najveca opasnost sada u akademskoj sredini: otici ce oni sto su sve zasluzili svojim radom, a ostace nesposobni.

Sto se tice svega ostalog, mislim da treba uzeti u obzir enormni poriv u akademskoj sredini da se neko omete po svaku cenu. Verujem da su mnogi mentori i kolege ometali svoje kandidate i kolege na razne i veoma domisljate nacine, ucenjivali, sabotirali i sl. Zato sam veoma oprezna kada se radi o osudi kolega.

akademac

pre 8 godina

Kada sam polagala ispit kod ove profesorke pitala me je sta je bolje:vladavina prava ili pravna drzava.E pa draga profesorka izgleda da vise ne postoji ni jedno i drugo.Sada vlada njegovo visocanstvo Plagijat.Nazalost

ljubo

pre 8 godina

Свака част за професорку. Не допустимо да се сруши прави свет академизма и покажимо младима који нас гледају и слушају да се праве вредности не дају купити.

antipatriJota

pre 8 godina

Akademska raspravo, možeš da citiraš koga hoćeš, a plagijat je ako nisi napisao koga si citirao i iz koje kljige ili članka.....Vrlo prosto, čak i za pravnike...od jednog inženjera...

Predrag

pre 8 godina

Bravo za profesorku Hasanbegovic, mada mislim da ce se njen optuzeni kolega Joncic izvuci, a ona ce ispasti "grbava". Nazalost, zivimo u pravno klimavoj drzavi i vise nista ne moze da me iznenadi. Sto jos nisu kaznjeni profesori sa Pravnog fakulteta u Kragujevcu za koje je dokazano da su primali mito? Verovatno ce taj proces zastareti koliko se razvlaci? Zar je Ministar unutrasnjih poslova trpeo neke posledice zbog prepisanog doktorata? Ko sme u to dalje da dira? Koliko jos ima slicnih slucajeva o kojima se nezna ili koji jos nisu otkriveni?

Lucija

pre 8 godina

@ Oportunizam, kao tekovina Srba
Vaša primedba na "redosled" bi verovatno bila delotvorna u u društvima i sistemima u kojima se zna "ko kosi, a ko vodu nosi".Iskustvo nam govori da je u našem društvu, ili bar njegovom većinskom delu, godinama unazad,"na snzi" naročita vrsta odbojnosti prema poštovanju procedure ; da je,insistiranje na njoj,u najboljem slučaju jalovo.I da se takav čin, redovno "obije o glavu"onome ko na njoj insistira.
Zato je gest ove hrabre profesorke dostojan divljenja ; uliva nadu da "tako nešto" još uvek postoji.

Lala iz Banata

pre 8 godina

U Rusiji kada zelis da "uklonis" nekog iz javnog zivota, posla, politike... optuzis ga za plagijat. Tamo su cak ovu radnju I krstili imenom "naucni atentat"! Vrlo je efikasno! Etiketirati nekoga da je gej, prostitutka...vise ne daje rezultate, narod je takve prihvatio. Sada dokazes ili samo tvrdis za plagijat I "predmet obrade" je zavrsio svoju karijeru!

ispravno

pre 8 godina

Akademska rasprava@pa ko će bolje znati od prof.pravnog sta je plagijat a sta korisćenje navoda i citara. Sigurna sam, da profesorka sigurno u rukama ima argument, i da ne govori u prazno. Osim toga, ovo se događa na svim fakultetima....i dosta vise price o postenju na drzavnim fakultetima i losim privatnim. Svaki student zna da li je upisao studije da nesto nauci i posteno radi u zivotu ili da se bavi"resavskom skolom" prepisivanja. Pre 40 god. moj brat je radio diplomski rad na fakultetu, za svog kolegu koga je već cekalo mesto asistenta na istom fak. Covek je otisao u penziju kao prof.fax. Znaci da je uvek bilo plagijata...manje-vise, i zato neko treba, ne da pokrene nego da istera do kraja istinu. Zato zasluzuje podrsku kolega, one postene i radne grupacije, drzave i javnosti! Ovo je samo malo naceta tema, koja je po velicini problema neiscrpna....

student

pre 8 godina

Ja sam jedan od studenata ovog fakulteta i zaista mislim da nesto u samoj upravi mora da se promeni. Ovakvih problema nije do sada bilo a studiram vec 4 godine! Pocev od toga da su se drasticno promenili uslovi studiranja, da su ukinuli ove godine jako puno povlastica studentima, da nisu u stanju da izvrse upis u narednu godinu jos uvek itd... u svemu tome gube studenti... A jako mi je krivo da Pravni fakultet u Beogradu gubi na ugledu iz politickih razloga... Sto se tice prof. Hasanbegovic, u njeno znanje nemam sumnji, jedan od strozijih profesora na predmetu Uvod u pravo i Filozofija prava ali daje sve od sebe da studentima neke stvari objasni ali za uzvrati trazi znanje... sa druge strane prof. Joncic nije medju omiljenim na fakultetu a inace predaje Ljudska prava! Ako je istina ovo sto prof. Jasminka navodi, u potpunosti je podrzavam i nadam se da ce se nesto promeniti!
A sto se tice privatnih fakulteta, oni su uticali na to da se srozaju i drzavni fakulteti jer nazalost, studenti iz tih privatnih stamparija za stampanje diploma, ne ponesu apsoluno nista vise. Tako da bih definitivno zabranio rad privatnim fakultetima. Pozdrav!

beba

pre 8 godina

KOnacno neko ko ipak nije imao stomak da proguta bas sve bljuvotine akademske zajednice i pravi se da je sve u redu. Da li ce nas takvi spasti od sunovrata svega. Nadam se...

Sokrates

pre 8 godina

Eureka. Pitanje Univerziteta u Srbalja je mnogo kompleksnije. Koliki procenat studenata kupuje seminarske radove, master radove, diplomske radove? Bukvalno sve moze da se kupi. Cim pristupite zgradi fakulteta imate oglase vise nego na limundu. Znate li da je na jednom departmanu FTN-a u Novom Sadu ukinuta kategorija seminarskih radova zbog plagiranje? Sta po tome pitanju radi drzava, drustvo? Nista! Inace uloga Univerziteta je da se neguje istina, traga za istom, postavljaju pitanja od znacaja za covecanstvo i doprinosi celokupnom drustvu, itd.
PS
Na apsolventskoj veceri su nama studentima pustali Belu ciganku od Stoje na opste odusevljenje. Toliko o intelektualcima 21. soleca.

Adv.

pre 8 godina

@ Ljuba

Prvo, od 2012.g. nije moguce da bilo koga zastupas pred sudom (osim samog sebe) bez polozenog pravosudnog ispita. Svakako, vanredni pravni lek ne mozes da podneses u parnici ako nisi advokat.
Drugo, ukoliko si te stranke zasupao uz naknadu, izvrsio si krivcno delo nadripisarstvo.
Trece, podnesak kojim si "upozorio sudiju za pogrešno tumačenje materijalnog prava"? Vidi se da ne znas mnogo o pojmu tumacenja prava, a sudija koja je takav podnesak uzela za ozbiljno, ne zasluzuje da radi taj posao.

Sabbaton

pre 8 godina

Van svake pameti je da se ovakve stvari resavaju preko novina. Niti je publika kompetentna, niti je interesuje materija. A gospodja, ako je vec pravnik, bi za svoje tvrdnje trebala da iznese i dokaz. Ukratko, ne mislim da je ista bolja od ovoga ko je plagirao (ako uopste jeste), ocigledno je jako sujetna.

civilizacija

pre 8 godina

Zato je tranzicija kod nas tezak posao. Neke greske koje su ljudi ucinili po starom "sistemu" se moraju oprostiti, da bi se ispravili i pravila najzad uspostavila, inace ce i nasa deca da uce besmislice koje se vuku iz proslog veka.

ja

pre 8 godina

mladi kolega, ti ne "ides na Pravni" vec -studiras prava ili eventualno pohadjas Pravni fakultet, a profesori ne pokusavaju da "ispadnu pametni" vec je to sto ti nazivas "pametovanje" naucni pristup jednoj kompleksnoj materiji kakva je pravna nauka. Nije svako za pravnika, mozda treba da razmislis o alternativi, s obzirom kako dozivljavas taj fakultet i sudeci po nivou tvoje intelektualne ambicije kojim odises u svom komentaru. srdacan pozdrav od starijeg kolege a profesorki puna podrska!

TIGER

pre 8 godina

Pa kad je po rečima dekana Avramovića najbolji student tog fakulteta aktuelni premijer onda nije ni čudo što se sve ovo dešava na jednoj od najuglednijih ustanova u državi!

Opet nista od sendvica za mene

pre 8 godina

Bolje da je cutala. Manja steta bi bila.
Bio bi samo "vp na nekom tamo fakultetu".
Ovako mu je upravo napisala preporuku za neko zgodno ministarstvo.

Milosa

pre 8 godina

To nije ni kap u moru. To je generacija nastavnika . Ali nije problem u plagijatima , uvek ih je bilo i biće, ali plagijatori postaju nastavnici . To je naša tragedija i to masovna. Parafraziram- lako je naučiti neukog, ali je tragično nemoguće naučiti neukog učitelja- rekao je pok. Vladika Velimirović. E tu je naša nacionalna tragedija . Političari i ministri ne uče mlade , već ih narod bira ne zbog diplome već nečeg radi, i menja ih. Ali vaspitači generacija upravo prodaju te "diplome"? Nikolić, Strfanović će doći i proći, ali ?

Ljuba

pre 8 godina

Kao apsolutni laik, bez dana studiranja na pravnom fakultetu, a nakon što me jedna moja parnica naterala na razmišljanje, zainteresovao sam se za pravo i advokaturu. Potpuno sam, edukujući se preko interneta, skidajući zakone, pravna shvatanja i sudsku praksu, ušao sam u jedan beskrajno zanimljiv i motivišući svet. To je rezultiralo sledećim. Dobio sam potpuno sam, bez pomoći advokata, zastupajući se samostalno, sopstvenu parnicu pred prvostepenim, drugostepenim, i postupku po vanrednim pravnim lekovima. Kasnije sam u svoju korist dobio parnicu u upravnom postupku u oba stepena, sve pravosnazno. Kasnije, zastupao sam stranke u 8 (osam) predmeta, i u sedam sam dobio pravosnazno parnice u svoju korist, a osmu očekujem već godinu dana na apelacionom. Jednom prilikom, sudija u Ćupriji, koju sam upozorio pismenom a kasnije i na ročištu za pogrešno tumačenje materijalnog prava rekla mi je "kolega, šteta što niste završili prava, ali, nikad nije kasno". To mi je bila najveća satisfakcija. Advokate protivničke strane sam dovodio do očaja, a jedna pripravnica se zaplakala u hodniku suda. Jad i beda od nepoznavanja materijalnog i procesnog prava, i žalosno neobrazovani svršeni pravnici bez poznavanja osnova, a o kreaciji da ne govorim. Dakle, profesorka, svaka vama čast, ali, slaba vajda.

Шpoplarq

pre 8 godina

Да је много таквих професорки живот би био другачији праведнији част таквим поштеним лјудима којих нажалост у модерном светупонестаје

Pravdić

pre 8 godina

Profesorka je najverovatnije u pravu, ali će ipak biti politički dezavuisana, jer kad bi se otvorila Pandorina kutija otpalo bi zbog plagijata bar 80% doktorata i "stručnih" radova.

Marija

pre 8 godina

Pa zar na državnom pravnom plagijat? Kako?? Naša svetinja, naš bastion znanja. Ironija, naravno. Puna podrška za profesorku i za dekana koji je zauzet na sajmu knjiga.

Oportunizam, kao tekovina u Srba

pre 8 godina

Podrzavam gest, ali ne podrzavam redosled. Prvo je trebala da proba da "resi" problem " u okviru institucije, pa ako ne uspe (to bi najverovatnije bio slucaj), nikada nije kasno da izadje u medije. Ovako, u jednoj korumpiranoj, nepotistickoj, nemoralnoj, a oduvek oportunistickoj Srbiji ima lose karte. Na kraju ce ona da leti.

mita

pre 8 godina

(Ljuba, 01. novembar 2015 17:26)

mene interesuje kako ste uspeli da zastupate druge ljude kada je to zakonom zabranjeno. samog sebe ste mogli ali da zastupate nekoga bez polozenog pravosudnog ispita nije moguce. pozdrav

Ortodoks

pre 8 godina

Od danas treba do u detalje pratiti sta ce da se dogadja po ovom pitanju.

Rezultat, na kraju, ce biti ili dokaz potpune besmislenosti borbe protiv kriminala u svim delovima drustva ili nada da jos uvek postoje mogucnosti da se istera pravda.

Verujem da ce se upotrebljavati svi postojeci nacini da se sve zataska (i o ovom tekstu je to potpuno otvoreno receno), jer akademska zajednica je odavno puna ovih i slicnih problema, o kojima ne zeli da se prica.

Profesorki velika podrska, u Srbiji je potrebna ogromna hrabrost da se javno kaze nesto ovakvo.

C i n i k

pre 8 godina

Svaka joj cast.Ali,mislim da gubi vreme.Citava drzava je zasnovana na kriminalu,a plagijati i kipovina diploma vise nisu nikakva novost i afera.Pa mastera je prozvao izmedju ostalog i za "diplomu" akademik Kostic, pa sta se desilo?

PROFA

pre 8 godina

Pa pobogu ženo pa gde ti živiš. Pa ovde da se oduzmu svi lažni doktorati pa ovde nebi imao ko da predaje. A to što država ništa po tom pitanju ne preduzima je drugo pitanje. Ona ne želi da se zamera intelektualnoj eliti, jer mnogo takvih ima u strankama na vlasti, a za njih važe posebni zakoni. Najsmešnije mi je kada slušam srpske zvaničnike, kada kažu da je Srbija ozbiljna država. Srbija neće biti ozbiljna država sve dotle, dok se ne počnu oduzimati lažni radovi, dok se ne budu procesuirali svi oni koji prodaju ispite studentima za velike pare. Srpska javnost nema predstavu o tome koliko lažnih diploma ima u Srbiji. Zašto se stalo sa akcijom INDEX? Zašto nema uhapšenih, zašto nema oduzetih diploma, zašto se takvi ljudi štite? Pa ti koji ispite prodaju i to koji ih kupuju direktno kompromituju državu i univerzitet. Oni koji hoće da investiraju, pre ulaganja novca dobro pogledaju kakve su škole i kakvi su kadrovi koji izlaze iz škola. A što se tiče tih koji kradu tuđe radove, pa to je lako proveriti. Pa odete na njihova predavanja ili vežbe, pa vidite šta "stručnjak" radi i kakvo znanje ima. Laž se ne može sakriti, ovde je samo problem, što te lažnjake još uvek niko ne dira, jer se valjda boji udaranja na autonomiju univerziteta. Nije to autonomija, to je kriminal, a protiv kriminala se mora boriti svim raspoloživim sredstvima.

Radojko

pre 8 godina

Premda ni o akterima ni o pravnoj nauci ne znam baš ništa, primećujem nešto vrlo zabrinjavajuće. Dovoljno je da se samo jednom pomene reč plagujat, pojam nepoznat većini od nas, osim po pominjanjima iz Narodne skupštine, pa da se svi mi ipak zdušno okomimo na "počinioca". Postoji, dakle, mogućnost da svako od nas ukloni neprijatnog oponenta tako što će da ga optuži za plagijat. Jedini uslov je da se prodre u čitanije medije. Da ne bude zabune, o pomenutom slučaju ne znam baš ništa. Da bih znao, morao bi da imam uvid u to čiju je intelektualnu svojinu "optuženi" lažno predstavio kao svoju, i u kom svom radu. I meni smetaju plagijatori, i mislim da ih treba sankcionisati, ali ako se lov na njih pretvori u nepromišljenu histeriju, onda ćemo mi, plebs, biti zloupotrebljeni, bićemo alat u rukama drugih koji znaju šta hoće.

Baja

pre 8 godina

@Radojko
Gde ste Vi to videli da je moguće diskvalifikovati bilo koga optužbom za plagijat? Ko je od plagijatora i ovih "doktora" u moru Vučićevih "eksperata" kažnjen do sada? Da li je i jedan slučaj lažnih diploma istražen od strane nezavisne i objektivne struke? Ko je odgovarao za bilo šta slično?
Mića megatrend, Vučić i profesori koji su dodelili lažne doktorate sigurno ne spadaju u objektivne.

John

pre 8 godina

Ono kad si na fakultetu imao jako loše mišljenje o nekome, nekog drugog si jako uvažavao, a stvarnost i realnost te demantuju i ukapiraš da si sve vreme bio z stavičnoj zabludi. Dakle:
- profesorka, izvinite... i samo napred, raskrinkajte ih sve
- Simo ...

Marko

pre 8 godina

Profesorka,imam jednu novost za Vas,pripremite se...Srbija NIJE pravna država.
Da ne pričamo o tome da nije suverena,i da ne pričamo šta sve nije.
Tamo neki plagijatčić,nije ni kap,nije ni molekul vode u moru.

akademska rasprava

pre 8 godina

Ovakvi sporovi su normalna stvar u civilizovanom svetu i trebali bi da budu deo svakodnevnice. Problem je sto kad se preuzimaju delovi, obicno se tumace van konteksta i to moze dovesti do jos vecih nesporazuma. Vecina ljudi kod nas i ne zna sta moze da se citira a sta ne, tako da fokus treba da bude na ispravljanu gresaka, a ne sankcijama.

Mile

pre 8 godina

Ako je plagirao, nema nam druge nego da ga strogo kaznimo - imenovanje za ministra unutrasnjih poslova! Ili na mesto gradonacelnika, ako ne prodje poligraf...

Student

pre 8 godina

Idem na Pravni Fakult, profesori su uglavnom puni kompleksa, sujetni, prepotentni. Uz to knjige su im vrlo cesto jako lose za ucenje, jer u njima pokusavaju da ispadnu pametni ili ih pisu da bi imale sto vise strana, zbog novca, umesto da posluze studentima da nauce nesto. Stoga me ovakve rasprave ne iznenadjuju, one su samo slika i prika celokupne situacije.

Mile

pre 8 godina

Ako je plagirao, nema nam druge nego da ga strogo kaznimo - imenovanje za ministra unutrasnjih poslova! Ili na mesto gradonacelnika, ako ne prodje poligraf...

Student

pre 8 godina

Idem na Pravni Fakult, profesori su uglavnom puni kompleksa, sujetni, prepotentni. Uz to knjige su im vrlo cesto jako lose za ucenje, jer u njima pokusavaju da ispadnu pametni ili ih pisu da bi imale sto vise strana, zbog novca, umesto da posluze studentima da nauce nesto. Stoga me ovakve rasprave ne iznenadjuju, one su samo slika i prika celokupne situacije.

Marko

pre 8 godina

Profesorka,imam jednu novost za Vas,pripremite se...Srbija NIJE pravna država.
Da ne pričamo o tome da nije suverena,i da ne pričamo šta sve nije.
Tamo neki plagijatčić,nije ni kap,nije ni molekul vode u moru.

John

pre 8 godina

Ono kad si na fakultetu imao jako loše mišljenje o nekome, nekog drugog si jako uvažavao, a stvarnost i realnost te demantuju i ukapiraš da si sve vreme bio z stavičnoj zabludi. Dakle:
- profesorka, izvinite... i samo napred, raskrinkajte ih sve
- Simo ...

Marija

pre 8 godina

Pa zar na državnom pravnom plagijat? Kako?? Naša svetinja, naš bastion znanja. Ironija, naravno. Puna podrška za profesorku i za dekana koji je zauzet na sajmu knjiga.

TIGER

pre 8 godina

Pa kad je po rečima dekana Avramovića najbolji student tog fakulteta aktuelni premijer onda nije ni čudo što se sve ovo dešava na jednoj od najuglednijih ustanova u državi!

Pravdić

pre 8 godina

Profesorka je najverovatnije u pravu, ali će ipak biti politički dezavuisana, jer kad bi se otvorila Pandorina kutija otpalo bi zbog plagijata bar 80% doktorata i "stručnih" radova.

Ljuba

pre 8 godina

Kao apsolutni laik, bez dana studiranja na pravnom fakultetu, a nakon što me jedna moja parnica naterala na razmišljanje, zainteresovao sam se za pravo i advokaturu. Potpuno sam, edukujući se preko interneta, skidajući zakone, pravna shvatanja i sudsku praksu, ušao sam u jedan beskrajno zanimljiv i motivišući svet. To je rezultiralo sledećim. Dobio sam potpuno sam, bez pomoći advokata, zastupajući se samostalno, sopstvenu parnicu pred prvostepenim, drugostepenim, i postupku po vanrednim pravnim lekovima. Kasnije sam u svoju korist dobio parnicu u upravnom postupku u oba stepena, sve pravosnazno. Kasnije, zastupao sam stranke u 8 (osam) predmeta, i u sedam sam dobio pravosnazno parnice u svoju korist, a osmu očekujem već godinu dana na apelacionom. Jednom prilikom, sudija u Ćupriji, koju sam upozorio pismenom a kasnije i na ročištu za pogrešno tumačenje materijalnog prava rekla mi je "kolega, šteta što niste završili prava, ali, nikad nije kasno". To mi je bila najveća satisfakcija. Advokate protivničke strane sam dovodio do očaja, a jedna pripravnica se zaplakala u hodniku suda. Jad i beda od nepoznavanja materijalnog i procesnog prava, i žalosno neobrazovani svršeni pravnici bez poznavanja osnova, a o kreaciji da ne govorim. Dakle, profesorka, svaka vama čast, ali, slaba vajda.

Sokrates

pre 8 godina

Eureka. Pitanje Univerziteta u Srbalja je mnogo kompleksnije. Koliki procenat studenata kupuje seminarske radove, master radove, diplomske radove? Bukvalno sve moze da se kupi. Cim pristupite zgradi fakulteta imate oglase vise nego na limundu. Znate li da je na jednom departmanu FTN-a u Novom Sadu ukinuta kategorija seminarskih radova zbog plagiranje? Sta po tome pitanju radi drzava, drustvo? Nista! Inace uloga Univerziteta je da se neguje istina, traga za istom, postavljaju pitanja od znacaja za covecanstvo i doprinosi celokupnom drustvu, itd.
PS
Na apsolventskoj veceri su nama studentima pustali Belu ciganku od Stoje na opste odusevljenje. Toliko o intelektualcima 21. soleca.

C i n i k

pre 8 godina

Svaka joj cast.Ali,mislim da gubi vreme.Citava drzava je zasnovana na kriminalu,a plagijati i kipovina diploma vise nisu nikakva novost i afera.Pa mastera je prozvao izmedju ostalog i za "diplomu" akademik Kostic, pa sta se desilo?

PROFA

pre 8 godina

Pa pobogu ženo pa gde ti živiš. Pa ovde da se oduzmu svi lažni doktorati pa ovde nebi imao ko da predaje. A to što država ništa po tom pitanju ne preduzima je drugo pitanje. Ona ne želi da se zamera intelektualnoj eliti, jer mnogo takvih ima u strankama na vlasti, a za njih važe posebni zakoni. Najsmešnije mi je kada slušam srpske zvaničnike, kada kažu da je Srbija ozbiljna država. Srbija neće biti ozbiljna država sve dotle, dok se ne počnu oduzimati lažni radovi, dok se ne budu procesuirali svi oni koji prodaju ispite studentima za velike pare. Srpska javnost nema predstavu o tome koliko lažnih diploma ima u Srbiji. Zašto se stalo sa akcijom INDEX? Zašto nema uhapšenih, zašto nema oduzetih diploma, zašto se takvi ljudi štite? Pa ti koji ispite prodaju i to koji ih kupuju direktno kompromituju državu i univerzitet. Oni koji hoće da investiraju, pre ulaganja novca dobro pogledaju kakve su škole i kakvi su kadrovi koji izlaze iz škola. A što se tiče tih koji kradu tuđe radove, pa to je lako proveriti. Pa odete na njihova predavanja ili vežbe, pa vidite šta "stručnjak" radi i kakvo znanje ima. Laž se ne može sakriti, ovde je samo problem, što te lažnjake još uvek niko ne dira, jer se valjda boji udaranja na autonomiju univerziteta. Nije to autonomija, to je kriminal, a protiv kriminala se mora boriti svim raspoloživim sredstvima.

Predrag

pre 8 godina

Bravo za profesorku Hasanbegovic, mada mislim da ce se njen optuzeni kolega Joncic izvuci, a ona ce ispasti "grbava". Nazalost, zivimo u pravno klimavoj drzavi i vise nista ne moze da me iznenadi. Sto jos nisu kaznjeni profesori sa Pravnog fakulteta u Kragujevcu za koje je dokazano da su primali mito? Verovatno ce taj proces zastareti koliko se razvlaci? Zar je Ministar unutrasnjih poslova trpeo neke posledice zbog prepisanog doktorata? Ko sme u to dalje da dira? Koliko jos ima slicnih slucajeva o kojima se nezna ili koji jos nisu otkriveni?

ja

pre 8 godina

mladi kolega, ti ne "ides na Pravni" vec -studiras prava ili eventualno pohadjas Pravni fakultet, a profesori ne pokusavaju da "ispadnu pametni" vec je to sto ti nazivas "pametovanje" naucni pristup jednoj kompleksnoj materiji kakva je pravna nauka. Nije svako za pravnika, mozda treba da razmislis o alternativi, s obzirom kako dozivljavas taj fakultet i sudeci po nivou tvoje intelektualne ambicije kojim odises u svom komentaru. srdacan pozdrav od starijeg kolege a profesorki puna podrska!

Шpoplarq

pre 8 godina

Да је много таквих професорки живот би био другачији праведнији част таквим поштеним лјудима којих нажалост у модерном светупонестаје

Petar

pre 8 godina

Поштована професорко, па зар одавно нисте схватили у каквом друштву и под којом докторском влашћу живите (Dr Градоначелник Београдски, Dr Министар Полициски, итд....) А Ваш декан прокламова ономад Великог Вођу за најбољег студента Вашег факултета, икад.

Baja

pre 8 godina

@Radojko
Gde ste Vi to videli da je moguće diskvalifikovati bilo koga optužbom za plagijat? Ko je od plagijatora i ovih "doktora" u moru Vučićevih "eksperata" kažnjen do sada? Da li je i jedan slučaj lažnih diploma istražen od strane nezavisne i objektivne struke? Ko je odgovarao za bilo šta slično?
Mića megatrend, Vučić i profesori koji su dodelili lažne doktorate sigurno ne spadaju u objektivne.

student

pre 8 godina

Ja sam jedan od studenata ovog fakulteta i zaista mislim da nesto u samoj upravi mora da se promeni. Ovakvih problema nije do sada bilo a studiram vec 4 godine! Pocev od toga da su se drasticno promenili uslovi studiranja, da su ukinuli ove godine jako puno povlastica studentima, da nisu u stanju da izvrse upis u narednu godinu jos uvek itd... u svemu tome gube studenti... A jako mi je krivo da Pravni fakultet u Beogradu gubi na ugledu iz politickih razloga... Sto se tice prof. Hasanbegovic, u njeno znanje nemam sumnji, jedan od strozijih profesora na predmetu Uvod u pravo i Filozofija prava ali daje sve od sebe da studentima neke stvari objasni ali za uzvrati trazi znanje... sa druge strane prof. Joncic nije medju omiljenim na fakultetu a inace predaje Ljudska prava! Ako je istina ovo sto prof. Jasminka navodi, u potpunosti je podrzavam i nadam se da ce se nesto promeniti!
A sto se tice privatnih fakulteta, oni su uticali na to da se srozaju i drzavni fakulteti jer nazalost, studenti iz tih privatnih stamparija za stampanje diploma, ne ponesu apsoluno nista vise. Tako da bih definitivno zabranio rad privatnim fakultetima. Pozdrav!

1959

pre 8 godina

Ne mogu da govorim o konkretnom slučaju potencijalnog plagijata, pošto bi u to trebalo da budu upućene kolege iz navedene naučne oblasti i članovi komisije za izbor. Međutim, ako je tačno ono što piše na sajtu Pravnog fakulteta univerziteta u Beogradu, profesor Jončić bi ove godine (tačnije 1. oktobra) po sili zakona morao da ide u penziju, s obzirom da navršava (ili je već navršio) 65 godina života. Prema važećem statutu Univerziteta u Beogradu, radni odnos nastavniku može biti produžen do 68. godine samo ukoliko se nalazi u zvanju REDOVNOG profesora, i ako za time postoji potreba, o čemu treba da se izjasni Nastavno-naučno veće fakulteta. Ponovni izbor nastavnika u zvanje vanrednog profesora u 65-oj godini života je, u skladu sa tim, direktno kršenje statuta univerziteta. Ako kolege sa Pravnog fakulteta na ovakav način krše normativna akta univerziteta čiji su član, nije čudo što smo tu gde jesmo.

beba

pre 8 godina

KOnacno neko ko ipak nije imao stomak da proguta bas sve bljuvotine akademske zajednice i pravi se da je sve u redu. Da li ce nas takvi spasti od sunovrata svega. Nadam se...

kad su cvetale tikve

pre 8 godina

Šta znači reč PLAGIJAT?

Između ostalog: PRODAJA DUŠE, krađa i prodaja tuđeg duha, tuđe duše.

Ako znamo o čemu govorimo, mnogo je lakše shvatiti sa kime i čime imamo posla.

LOPOV JE LOPOV, KRAO ON MASTER DIPLOMU, DRŽAVNE PARE ILI NEČIJI RAD. A lopovima je mesto u zatvoru.

Profesorka, klanjam se, svaka čast!

Ortodoks

pre 8 godina

Od danas treba do u detalje pratiti sta ce da se dogadja po ovom pitanju.

Rezultat, na kraju, ce biti ili dokaz potpune besmislenosti borbe protiv kriminala u svim delovima drustva ili nada da jos uvek postoje mogucnosti da se istera pravda.

Verujem da ce se upotrebljavati svi postojeci nacini da se sve zataska (i o ovom tekstu je to potpuno otvoreno receno), jer akademska zajednica je odavno puna ovih i slicnih problema, o kojima ne zeli da se prica.

Profesorki velika podrska, u Srbiji je potrebna ogromna hrabrost da se javno kaze nesto ovakvo.

Opet nista od sendvica za mene

pre 8 godina

Bolje da je cutala. Manja steta bi bila.
Bio bi samo "vp na nekom tamo fakultetu".
Ovako mu je upravo napisala preporuku za neko zgodno ministarstvo.

akademac

pre 8 godina

Kada sam polagala ispit kod ove profesorke pitala me je sta je bolje:vladavina prava ili pravna drzava.E pa draga profesorka izgleda da vise ne postoji ni jedno i drugo.Sada vlada njegovo visocanstvo Plagijat.Nazalost

Milosa

pre 8 godina

To nije ni kap u moru. To je generacija nastavnika . Ali nije problem u plagijatima , uvek ih je bilo i biće, ali plagijatori postaju nastavnici . To je naša tragedija i to masovna. Parafraziram- lako je naučiti neukog, ali je tragično nemoguće naučiti neukog učitelja- rekao je pok. Vladika Velimirović. E tu je naša nacionalna tragedija . Političari i ministri ne uče mlade , već ih narod bira ne zbog diplome već nečeg radi, i menja ih. Ali vaspitači generacija upravo prodaju te "diplome"? Nikolić, Strfanović će doći i proći, ali ?

mita

pre 8 godina

(Ljuba, 01. novembar 2015 17:26)

mene interesuje kako ste uspeli da zastupate druge ljude kada je to zakonom zabranjeno. samog sebe ste mogli ali da zastupate nekoga bez polozenog pravosudnog ispita nije moguce. pozdrav

antipatriJota

pre 8 godina

Akademska raspravo, možeš da citiraš koga hoćeš, a plagijat je ako nisi napisao koga si citirao i iz koje kljige ili članka.....Vrlo prosto, čak i za pravnike...od jednog inženjera...

M

pre 8 godina

Radim na drzavnom univerzitetu desetak godina, nagledala sam se svega i svacega, raznih ometanja, saplitanja i pokusaja "unistavanja", raznih zaposljavanja preko veze (rodjackih i ljubavnickih), tako da vise nista ne moze da me iznenadi i nikome ne verujem apsolutno nista. Sistem je potpuno truo. Mislim da sada najveca opasnost preti od nepotizma - puno se izbacuju normalni ljudi da bi se udomili rodjaci i ljubavnice. Mislim da je to najveca opasnost sada u akademskoj sredini: otici ce oni sto su sve zasluzili svojim radom, a ostace nesposobni.

Sto se tice svega ostalog, mislim da treba uzeti u obzir enormni poriv u akademskoj sredini da se neko omete po svaku cenu. Verujem da su mnogi mentori i kolege ometali svoje kandidate i kolege na razne i veoma domisljate nacine, ucenjivali, sabotirali i sl. Zato sam veoma oprezna kada se radi o osudi kolega.

ispravno

pre 8 godina

Akademska rasprava@pa ko će bolje znati od prof.pravnog sta je plagijat a sta korisćenje navoda i citara. Sigurna sam, da profesorka sigurno u rukama ima argument, i da ne govori u prazno. Osim toga, ovo se događa na svim fakultetima....i dosta vise price o postenju na drzavnim fakultetima i losim privatnim. Svaki student zna da li je upisao studije da nesto nauci i posteno radi u zivotu ili da se bavi"resavskom skolom" prepisivanja. Pre 40 god. moj brat je radio diplomski rad na fakultetu, za svog kolegu koga je već cekalo mesto asistenta na istom fak. Covek je otisao u penziju kao prof.fax. Znaci da je uvek bilo plagijata...manje-vise, i zato neko treba, ne da pokrene nego da istera do kraja istinu. Zato zasluzuje podrsku kolega, one postene i radne grupacije, drzave i javnosti! Ovo je samo malo naceta tema, koja je po velicini problema neiscrpna....

ljubo

pre 8 godina

Свака част за професорку. Не допустимо да се сруши прави свет академизма и покажимо младима који нас гледају и слушају да се праве вредности не дају купити.

Frejzer

pre 8 godina

Ukinuti sve privatne fakultete, povećati broj državnih, jer su najbolji.
(Ništa bez državnih, 1. novembar 2015 16:37)

Ako je ovo trebalo da bude sarkazam, onda ok, ali nisi bas potrefio, vezbaj jos malo.
Prica se o Pravnom u Beogradu, dakle - drzavnom. A profesor koji je na tapetu je diplomirao, magistrirao i doktorirao na istom, dakle privatni sa ovom pricom nemaju veze, ama bas nikakve.
Ovoga je oduvek bilo na fakultetima (SVIM), samo sto se o tome nikada nije pricalo, vise nam se svidja da mastamo kako su nam Univerziteti preteski/elitni/nisu za svakoga i ostala pros... (pardon my french). Cenim svaciji rad i trud, ali sta se sve provlaci (na drzavnim) kao master radovi i doktorske disertacije je tragikomicno. Obrazovanje u ovoj zemlji je postalo jedna velika NULA.

Lucija

pre 8 godina

@ Oportunizam, kao tekovina Srba
Vaša primedba na "redosled" bi verovatno bila delotvorna u u društvima i sistemima u kojima se zna "ko kosi, a ko vodu nosi".Iskustvo nam govori da je u našem društvu, ili bar njegovom većinskom delu, godinama unazad,"na snzi" naročita vrsta odbojnosti prema poštovanju procedure ; da je,insistiranje na njoj,u najboljem slučaju jalovo.I da se takav čin, redovno "obije o glavu"onome ko na njoj insistira.
Zato je gest ove hrabre profesorke dostojan divljenja ; uliva nadu da "tako nešto" još uvek postoji.

Adv.

pre 8 godina

@ Ljuba

Prvo, od 2012.g. nije moguce da bilo koga zastupas pred sudom (osim samog sebe) bez polozenog pravosudnog ispita. Svakako, vanredni pravni lek ne mozes da podneses u parnici ako nisi advokat.
Drugo, ukoliko si te stranke zasupao uz naknadu, izvrsio si krivcno delo nadripisarstvo.
Trece, podnesak kojim si "upozorio sudiju za pogrešno tumačenje materijalnog prava"? Vidi se da ne znas mnogo o pojmu tumacenja prava, a sudija koja je takav podnesak uzela za ozbiljno, ne zasluzuje da radi taj posao.

jelena

pre 8 godina

Drago mi je da neko iznutra istupa sa ovom temom, koja je ocigledno vrlo prisutna na nasim fakultetima..Mozda je ostavka ekstremni cin ali podrzavam ovaj istup i nadam se da ce se pitanje rascistiti do kraja...

s

pre 8 godina

@M,

I ja već dugo radim na fakultetu i mogu da potvrdim - mnogo je nameštaljki i podmetanja među kolegama u akademskom svetu. Bez dokaza ne verujem nikom ništa. Molim i ostale da prvo traže dokaze, pa onda kreću u linč.

Oportunizam, kao tekovina u Srba

pre 8 godina

Podrzavam gest, ali ne podrzavam redosled. Prvo je trebala da proba da "resi" problem " u okviru institucije, pa ako ne uspe (to bi najverovatnije bio slucaj), nikada nije kasno da izadje u medije. Ovako, u jednoj korumpiranoj, nepotistickoj, nemoralnoj, a oduvek oportunistickoj Srbiji ima lose karte. Na kraju ce ona da leti.

Radojko

pre 8 godina

Premda ni o akterima ni o pravnoj nauci ne znam baš ništa, primećujem nešto vrlo zabrinjavajuće. Dovoljno je da se samo jednom pomene reč plagujat, pojam nepoznat većini od nas, osim po pominjanjima iz Narodne skupštine, pa da se svi mi ipak zdušno okomimo na "počinioca". Postoji, dakle, mogućnost da svako od nas ukloni neprijatnog oponenta tako što će da ga optuži za plagijat. Jedini uslov je da se prodre u čitanije medije. Da ne bude zabune, o pomenutom slučaju ne znam baš ništa. Da bih znao, morao bi da imam uvid u to čiju je intelektualnu svojinu "optuženi" lažno predstavio kao svoju, i u kom svom radu. I meni smetaju plagijatori, i mislim da ih treba sankcionisati, ali ako se lov na njih pretvori u nepromišljenu histeriju, onda ćemo mi, plebs, biti zloupotrebljeni, bićemo alat u rukama drugih koji znaju šta hoće.

akademska rasprava

pre 8 godina

Ovakvi sporovi su normalna stvar u civilizovanom svetu i trebali bi da budu deo svakodnevnice. Problem je sto kad se preuzimaju delovi, obicno se tumace van konteksta i to moze dovesti do jos vecih nesporazuma. Vecina ljudi kod nas i ne zna sta moze da se citira a sta ne, tako da fokus treba da bude na ispravljanu gresaka, a ne sankcijama.

Adv.

pre 8 godina

@ Advokat ali zaista i Gargamel

"Punomoćnik fizičkog lica može biti advokat, krvni srodnik u pravoj liniji, brat, sestra ili bračni drug, kao i predstavnik službe pravne pomoći jedinice lokalne samouprave koji je diplomirani pravnik sa položenim pravosudnim ispitom."

Ovo je citat iz ZPP. Nisam bas hteo da ulazim do detalja, jer nije bila tema, ali nateraste me. Ta odluka Ustavnog suda na koju se pozivate je uticala da dodje do izmena i dopuna Zakona 2014. i gore navedeni clan je rezultat toga. Dakle laicko zastupanje je trenutno jedino moguce ako ste krvni srodnik u pravoj liniji itd. Iz Ljubinog komentara je ocigledno da se radi o zastupanju "stranka", a ne bliskih rodjaka. Kada kaze da je zastupao 8 stranaka, znaci da se time bavi, a ako je to radio uz naknadu, onda je to krivicno delo.
Dakle, zakljucak je da je laicko zastupanje vrlo ograniceno i to s razlogom.

Lala iz Banata

pre 8 godina

U Rusiji kada zelis da "uklonis" nekog iz javnog zivota, posla, politike... optuzis ga za plagijat. Tamo su cak ovu radnju I krstili imenom "naucni atentat"! Vrlo je efikasno! Etiketirati nekoga da je gej, prostitutka...vise ne daje rezultate, narod je takve prihvatio. Sada dokazes ili samo tvrdis za plagijat I "predmet obrade" je zavrsio svoju karijeru!

Sabbaton

pre 8 godina

Van svake pameti je da se ovakve stvari resavaju preko novina. Niti je publika kompetentna, niti je interesuje materija. A gospodja, ako je vec pravnik, bi za svoje tvrdnje trebala da iznese i dokaz. Ukratko, ne mislim da je ista bolja od ovoga ko je plagirao (ako uopste jeste), ocigledno je jako sujetna.

civilizacija

pre 8 godina

Zato je tranzicija kod nas tezak posao. Neke greske koje su ljudi ucinili po starom "sistemu" se moraju oprostiti, da bi se ispravili i pravila najzad uspostavila, inace ce i nasa deca da uce besmislice koje se vuku iz proslog veka.

Mikica

pre 8 godina

Društvo ne želi i ne zna da se bavi Univerzitetom. Na Medicinskom fakultetu postoji bezbroj plagijata, lažnih radova i unapređenja po partijskoj i familijarnoj liniji i svi to znaju i u skladu sa tim se i ponašaju. Od ministra, preko dekana pa redom nadalje.

Advokat ali zaista

pre 8 godina

Prvo, od 2012.g. nije moguce da bilo koga zastupas pred sudom (osim samog sebe) bez polozenog pravosudnog ispita. Svakako, vanredni pravni lek ne mozes da podneses u parnici ako nisi advokat.
Drugo, ukoliko si te stranke zasupao uz naknadu, izvrsio si krivcno delo nadripisarstvo.
Trece, podnesak kojim si "upozorio sudiju za pogrešno tumačenje materijalnog prava"? Vidi se da ne znas mnogo o pojmu tumacenja prava, a sudija koja je takav podnesak uzela za ozbiljno, ne zasluzuje da radi taj posao.
(Adv0

mada nije tema ovde ali se skrenulo na pitanje zastupanja, jedino ste u pravu sa nadripisarstvom - ako se neko neovlasceno bavi poslovima pravne pomoci u vidi zanimanja i za naknadu, inace niste u pravu stop se tice mogucnosti laickog zastupanja.

http://www.pravniportal.com/clan-85-zakona-o-parnicnom-postupku-nakon-najnovijih-izmena/

dragan ignjatovic

pre 8 godina

kamo srece da je vise ovakvih postupaka kako bi se stalo na put plagijatorima.sledeci korak mora biti spremnost akademske javnosti da zigosu i sankcionisu plagijatore.unistavanje autoriteta i postovanja akademske zajednice je opasnihe od bilo koje druge opasnosti za srpko drustvo jer unistava buducnost nase dece i nacine u celini.plagijatore treba tretirati kao stetocine koje moramo eliminisati iz drustva radi zdravlja drustva

Ivan SD

pre 8 godina

Ma nije valjda ? A zasto je Hasanbegovicka cutala za plagijat Stevana Lilica tj laznog Laze Kostica ? Verovatno, jer su bili na istoj politicko-ideoloskoj liniji.

Gargamel

pre 8 godina

Gosp Adv, naravno da moze da zastupa i laik pred sudovima...da li je to dobro ili ne to ostaje da se vidi, ne iskljucujem mogucnost da gosn Ljuba ima talenta ili je "bolji" od zastupane stranke ali u principu pravo je nauka i praksa i ne slazem se da bi to trebala biti neka pojava. Laici najcesce samo otegnutu postupak u nedogled i cesto gube jer nemaju potrebno znanje. Sa druge strane advokati su za mnoge samo san...8j


http://www.politika.rs/rubrike/Hronika/Pred-sud-moguce-izaci-i-uz-pomoc-prijatelja.lt.html

Sabbaton

pre 8 godina

Van svake pameti je da se ovakve stvari resavaju preko novina. Niti je publika kompetentna, niti je interesuje materija. A gospodja, ako je vec pravnik, bi za svoje tvrdnje trebala da iznese i dokaz. Ukratko, ne mislim da je ista bolja od ovoga ko je plagirao (ako uopste jeste), ocigledno je jako sujetna.

Lala iz Banata

pre 8 godina

U Rusiji kada zelis da "uklonis" nekog iz javnog zivota, posla, politike... optuzis ga za plagijat. Tamo su cak ovu radnju I krstili imenom "naucni atentat"! Vrlo je efikasno! Etiketirati nekoga da je gej, prostitutka...vise ne daje rezultate, narod je takve prihvatio. Sada dokazes ili samo tvrdis za plagijat I "predmet obrade" je zavrsio svoju karijeru!

Oportunizam, kao tekovina u Srba

pre 8 godina

Podrzavam gest, ali ne podrzavam redosled. Prvo je trebala da proba da "resi" problem " u okviru institucije, pa ako ne uspe (to bi najverovatnije bio slucaj), nikada nije kasno da izadje u medije. Ovako, u jednoj korumpiranoj, nepotistickoj, nemoralnoj, a oduvek oportunistickoj Srbiji ima lose karte. Na kraju ce ona da leti.

Ljuba

pre 8 godina

Kao apsolutni laik, bez dana studiranja na pravnom fakultetu, a nakon što me jedna moja parnica naterala na razmišljanje, zainteresovao sam se za pravo i advokaturu. Potpuno sam, edukujući se preko interneta, skidajući zakone, pravna shvatanja i sudsku praksu, ušao sam u jedan beskrajno zanimljiv i motivišući svet. To je rezultiralo sledećim. Dobio sam potpuno sam, bez pomoći advokata, zastupajući se samostalno, sopstvenu parnicu pred prvostepenim, drugostepenim, i postupku po vanrednim pravnim lekovima. Kasnije sam u svoju korist dobio parnicu u upravnom postupku u oba stepena, sve pravosnazno. Kasnije, zastupao sam stranke u 8 (osam) predmeta, i u sedam sam dobio pravosnazno parnice u svoju korist, a osmu očekujem već godinu dana na apelacionom. Jednom prilikom, sudija u Ćupriji, koju sam upozorio pismenom a kasnije i na ročištu za pogrešno tumačenje materijalnog prava rekla mi je "kolega, šteta što niste završili prava, ali, nikad nije kasno". To mi je bila najveća satisfakcija. Advokate protivničke strane sam dovodio do očaja, a jedna pripravnica se zaplakala u hodniku suda. Jad i beda od nepoznavanja materijalnog i procesnog prava, i žalosno neobrazovani svršeni pravnici bez poznavanja osnova, a o kreaciji da ne govorim. Dakle, profesorka, svaka vama čast, ali, slaba vajda.

Radojko

pre 8 godina

Premda ni o akterima ni o pravnoj nauci ne znam baš ništa, primećujem nešto vrlo zabrinjavajuće. Dovoljno je da se samo jednom pomene reč plagujat, pojam nepoznat većini od nas, osim po pominjanjima iz Narodne skupštine, pa da se svi mi ipak zdušno okomimo na "počinioca". Postoji, dakle, mogućnost da svako od nas ukloni neprijatnog oponenta tako što će da ga optuži za plagijat. Jedini uslov je da se prodre u čitanije medije. Da ne bude zabune, o pomenutom slučaju ne znam baš ništa. Da bih znao, morao bi da imam uvid u to čiju je intelektualnu svojinu "optuženi" lažno predstavio kao svoju, i u kom svom radu. I meni smetaju plagijatori, i mislim da ih treba sankcionisati, ali ako se lov na njih pretvori u nepromišljenu histeriju, onda ćemo mi, plebs, biti zloupotrebljeni, bićemo alat u rukama drugih koji znaju šta hoće.

akademska rasprava

pre 8 godina

Ovakvi sporovi su normalna stvar u civilizovanom svetu i trebali bi da budu deo svakodnevnice. Problem je sto kad se preuzimaju delovi, obicno se tumace van konteksta i to moze dovesti do jos vecih nesporazuma. Vecina ljudi kod nas i ne zna sta moze da se citira a sta ne, tako da fokus treba da bude na ispravljanu gresaka, a ne sankcijama.

ja

pre 8 godina

mladi kolega, ti ne "ides na Pravni" vec -studiras prava ili eventualno pohadjas Pravni fakultet, a profesori ne pokusavaju da "ispadnu pametni" vec je to sto ti nazivas "pametovanje" naucni pristup jednoj kompleksnoj materiji kakva je pravna nauka. Nije svako za pravnika, mozda treba da razmislis o alternativi, s obzirom kako dozivljavas taj fakultet i sudeci po nivou tvoje intelektualne ambicije kojim odises u svom komentaru. srdacan pozdrav od starijeg kolege a profesorki puna podrska!

Student

pre 8 godina

Idem na Pravni Fakult, profesori su uglavnom puni kompleksa, sujetni, prepotentni. Uz to knjige su im vrlo cesto jako lose za ucenje, jer u njima pokusavaju da ispadnu pametni ili ih pisu da bi imale sto vise strana, zbog novca, umesto da posluze studentima da nauce nesto. Stoga me ovakve rasprave ne iznenadjuju, one su samo slika i prika celokupne situacije.

student

pre 8 godina

Ja sam jedan od studenata ovog fakulteta i zaista mislim da nesto u samoj upravi mora da se promeni. Ovakvih problema nije do sada bilo a studiram vec 4 godine! Pocev od toga da su se drasticno promenili uslovi studiranja, da su ukinuli ove godine jako puno povlastica studentima, da nisu u stanju da izvrse upis u narednu godinu jos uvek itd... u svemu tome gube studenti... A jako mi je krivo da Pravni fakultet u Beogradu gubi na ugledu iz politickih razloga... Sto se tice prof. Hasanbegovic, u njeno znanje nemam sumnji, jedan od strozijih profesora na predmetu Uvod u pravo i Filozofija prava ali daje sve od sebe da studentima neke stvari objasni ali za uzvrati trazi znanje... sa druge strane prof. Joncic nije medju omiljenim na fakultetu a inace predaje Ljudska prava! Ako je istina ovo sto prof. Jasminka navodi, u potpunosti je podrzavam i nadam se da ce se nesto promeniti!
A sto se tice privatnih fakulteta, oni su uticali na to da se srozaju i drzavni fakulteti jer nazalost, studenti iz tih privatnih stamparija za stampanje diploma, ne ponesu apsoluno nista vise. Tako da bih definitivno zabranio rad privatnim fakultetima. Pozdrav!

Marko

pre 8 godina

Profesorka,imam jednu novost za Vas,pripremite se...Srbija NIJE pravna država.
Da ne pričamo o tome da nije suverena,i da ne pričamo šta sve nije.
Tamo neki plagijatčić,nije ni kap,nije ni molekul vode u moru.

Opet nista od sendvica za mene

pre 8 godina

Bolje da je cutala. Manja steta bi bila.
Bio bi samo "vp na nekom tamo fakultetu".
Ovako mu je upravo napisala preporuku za neko zgodno ministarstvo.

s

pre 8 godina

@M,

I ja već dugo radim na fakultetu i mogu da potvrdim - mnogo je nameštaljki i podmetanja među kolegama u akademskom svetu. Bez dokaza ne verujem nikom ništa. Molim i ostale da prvo traže dokaze, pa onda kreću u linč.

Gargamel

pre 8 godina

Gosp Adv, naravno da moze da zastupa i laik pred sudovima...da li je to dobro ili ne to ostaje da se vidi, ne iskljucujem mogucnost da gosn Ljuba ima talenta ili je "bolji" od zastupane stranke ali u principu pravo je nauka i praksa i ne slazem se da bi to trebala biti neka pojava. Laici najcesce samo otegnutu postupak u nedogled i cesto gube jer nemaju potrebno znanje. Sa druge strane advokati su za mnoge samo san...8j


http://www.politika.rs/rubrike/Hronika/Pred-sud-moguce-izaci-i-uz-pomoc-prijatelja.lt.html

antipatriJota

pre 8 godina

Akademska raspravo, možeš da citiraš koga hoćeš, a plagijat je ako nisi napisao koga si citirao i iz koje kljige ili članka.....Vrlo prosto, čak i za pravnike...od jednog inženjera...

Marija

pre 8 godina

Pa zar na državnom pravnom plagijat? Kako?? Naša svetinja, naš bastion znanja. Ironija, naravno. Puna podrška za profesorku i za dekana koji je zauzet na sajmu knjiga.

Milosa

pre 8 godina

To nije ni kap u moru. To je generacija nastavnika . Ali nije problem u plagijatima , uvek ih je bilo i biće, ali plagijatori postaju nastavnici . To je naša tragedija i to masovna. Parafraziram- lako je naučiti neukog, ali je tragično nemoguće naučiti neukog učitelja- rekao je pok. Vladika Velimirović. E tu je naša nacionalna tragedija . Političari i ministri ne uče mlade , već ih narod bira ne zbog diplome već nečeg radi, i menja ih. Ali vaspitači generacija upravo prodaju te "diplome"? Nikolić, Strfanović će doći i proći, ali ?

TIGER

pre 8 godina

Pa kad je po rečima dekana Avramovića najbolji student tog fakulteta aktuelni premijer onda nije ni čudo što se sve ovo dešava na jednoj od najuglednijih ustanova u državi!

civilizacija

pre 8 godina

Zato je tranzicija kod nas tezak posao. Neke greske koje su ljudi ucinili po starom "sistemu" se moraju oprostiti, da bi se ispravili i pravila najzad uspostavila, inace ce i nasa deca da uce besmislice koje se vuku iz proslog veka.

Baja

pre 8 godina

@Radojko
Gde ste Vi to videli da je moguće diskvalifikovati bilo koga optužbom za plagijat? Ko je od plagijatora i ovih "doktora" u moru Vučićevih "eksperata" kažnjen do sada? Da li je i jedan slučaj lažnih diploma istražen od strane nezavisne i objektivne struke? Ko je odgovarao za bilo šta slično?
Mića megatrend, Vučić i profesori koji su dodelili lažne doktorate sigurno ne spadaju u objektivne.

mita

pre 8 godina

(Ljuba, 01. novembar 2015 17:26)

mene interesuje kako ste uspeli da zastupate druge ljude kada je to zakonom zabranjeno. samog sebe ste mogli ali da zastupate nekoga bez polozenog pravosudnog ispita nije moguce. pozdrav

Adv.

pre 8 godina

@ Ljuba

Prvo, od 2012.g. nije moguce da bilo koga zastupas pred sudom (osim samog sebe) bez polozenog pravosudnog ispita. Svakako, vanredni pravni lek ne mozes da podneses u parnici ako nisi advokat.
Drugo, ukoliko si te stranke zasupao uz naknadu, izvrsio si krivcno delo nadripisarstvo.
Trece, podnesak kojim si "upozorio sudiju za pogrešno tumačenje materijalnog prava"? Vidi se da ne znas mnogo o pojmu tumacenja prava, a sudija koja je takav podnesak uzela za ozbiljno, ne zasluzuje da radi taj posao.

C i n i k

pre 8 godina

Svaka joj cast.Ali,mislim da gubi vreme.Citava drzava je zasnovana na kriminalu,a plagijati i kipovina diploma vise nisu nikakva novost i afera.Pa mastera je prozvao izmedju ostalog i za "diplomu" akademik Kostic, pa sta se desilo?

Mile

pre 8 godina

Ako je plagirao, nema nam druge nego da ga strogo kaznimo - imenovanje za ministra unutrasnjih poslova! Ili na mesto gradonacelnika, ako ne prodje poligraf...

PROFA

pre 8 godina

Pa pobogu ženo pa gde ti živiš. Pa ovde da se oduzmu svi lažni doktorati pa ovde nebi imao ko da predaje. A to što država ništa po tom pitanju ne preduzima je drugo pitanje. Ona ne želi da se zamera intelektualnoj eliti, jer mnogo takvih ima u strankama na vlasti, a za njih važe posebni zakoni. Najsmešnije mi je kada slušam srpske zvaničnike, kada kažu da je Srbija ozbiljna država. Srbija neće biti ozbiljna država sve dotle, dok se ne počnu oduzimati lažni radovi, dok se ne budu procesuirali svi oni koji prodaju ispite studentima za velike pare. Srpska javnost nema predstavu o tome koliko lažnih diploma ima u Srbiji. Zašto se stalo sa akcijom INDEX? Zašto nema uhapšenih, zašto nema oduzetih diploma, zašto se takvi ljudi štite? Pa ti koji ispite prodaju i to koji ih kupuju direktno kompromituju državu i univerzitet. Oni koji hoće da investiraju, pre ulaganja novca dobro pogledaju kakve su škole i kakvi su kadrovi koji izlaze iz škola. A što se tiče tih koji kradu tuđe radove, pa to je lako proveriti. Pa odete na njihova predavanja ili vežbe, pa vidite šta "stručnjak" radi i kakvo znanje ima. Laž se ne može sakriti, ovde je samo problem, što te lažnjake još uvek niko ne dira, jer se valjda boji udaranja na autonomiju univerziteta. Nije to autonomija, to je kriminal, a protiv kriminala se mora boriti svim raspoloživim sredstvima.

M

pre 8 godina

Radim na drzavnom univerzitetu desetak godina, nagledala sam se svega i svacega, raznih ometanja, saplitanja i pokusaja "unistavanja", raznih zaposljavanja preko veze (rodjackih i ljubavnickih), tako da vise nista ne moze da me iznenadi i nikome ne verujem apsolutno nista. Sistem je potpuno truo. Mislim da sada najveca opasnost preti od nepotizma - puno se izbacuju normalni ljudi da bi se udomili rodjaci i ljubavnice. Mislim da je to najveca opasnost sada u akademskoj sredini: otici ce oni sto su sve zasluzili svojim radom, a ostace nesposobni.

Sto se tice svega ostalog, mislim da treba uzeti u obzir enormni poriv u akademskoj sredini da se neko omete po svaku cenu. Verujem da su mnogi mentori i kolege ometali svoje kandidate i kolege na razne i veoma domisljate nacine, ucenjivali, sabotirali i sl. Zato sam veoma oprezna kada se radi o osudi kolega.

Ivan SD

pre 8 godina

Ma nije valjda ? A zasto je Hasanbegovicka cutala za plagijat Stevana Lilica tj laznog Laze Kostica ? Verovatno, jer su bili na istoj politicko-ideoloskoj liniji.

John

pre 8 godina

Ono kad si na fakultetu imao jako loše mišljenje o nekome, nekog drugog si jako uvažavao, a stvarnost i realnost te demantuju i ukapiraš da si sve vreme bio z stavičnoj zabludi. Dakle:
- profesorka, izvinite... i samo napred, raskrinkajte ih sve
- Simo ...

kad su cvetale tikve

pre 8 godina

Šta znači reč PLAGIJAT?

Između ostalog: PRODAJA DUŠE, krađa i prodaja tuđeg duha, tuđe duše.

Ako znamo o čemu govorimo, mnogo je lakše shvatiti sa kime i čime imamo posla.

LOPOV JE LOPOV, KRAO ON MASTER DIPLOMU, DRŽAVNE PARE ILI NEČIJI RAD. A lopovima je mesto u zatvoru.

Profesorka, klanjam se, svaka čast!

Sokrates

pre 8 godina

Eureka. Pitanje Univerziteta u Srbalja je mnogo kompleksnije. Koliki procenat studenata kupuje seminarske radove, master radove, diplomske radove? Bukvalno sve moze da se kupi. Cim pristupite zgradi fakulteta imate oglase vise nego na limundu. Znate li da je na jednom departmanu FTN-a u Novom Sadu ukinuta kategorija seminarskih radova zbog plagiranje? Sta po tome pitanju radi drzava, drustvo? Nista! Inace uloga Univerziteta je da se neguje istina, traga za istom, postavljaju pitanja od znacaja za covecanstvo i doprinosi celokupnom drustvu, itd.
PS
Na apsolventskoj veceri su nama studentima pustali Belu ciganku od Stoje na opste odusevljenje. Toliko o intelektualcima 21. soleca.

ljubo

pre 8 godina

Свака част за професорку. Не допустимо да се сруши прави свет академизма и покажимо младима који нас гледају и слушају да се праве вредности не дају купити.

Advokat ali zaista

pre 8 godina

Prvo, od 2012.g. nije moguce da bilo koga zastupas pred sudom (osim samog sebe) bez polozenog pravosudnog ispita. Svakako, vanredni pravni lek ne mozes da podneses u parnici ako nisi advokat.
Drugo, ukoliko si te stranke zasupao uz naknadu, izvrsio si krivcno delo nadripisarstvo.
Trece, podnesak kojim si "upozorio sudiju za pogrešno tumačenje materijalnog prava"? Vidi se da ne znas mnogo o pojmu tumacenja prava, a sudija koja je takav podnesak uzela za ozbiljno, ne zasluzuje da radi taj posao.
(Adv0

mada nije tema ovde ali se skrenulo na pitanje zastupanja, jedino ste u pravu sa nadripisarstvom - ako se neko neovlasceno bavi poslovima pravne pomoci u vidi zanimanja i za naknadu, inace niste u pravu stop se tice mogucnosti laickog zastupanja.

http://www.pravniportal.com/clan-85-zakona-o-parnicnom-postupku-nakon-najnovijih-izmena/

Frejzer

pre 8 godina

Ukinuti sve privatne fakultete, povećati broj državnih, jer su najbolji.
(Ništa bez državnih, 1. novembar 2015 16:37)

Ako je ovo trebalo da bude sarkazam, onda ok, ali nisi bas potrefio, vezbaj jos malo.
Prica se o Pravnom u Beogradu, dakle - drzavnom. A profesor koji je na tapetu je diplomirao, magistrirao i doktorirao na istom, dakle privatni sa ovom pricom nemaju veze, ama bas nikakve.
Ovoga je oduvek bilo na fakultetima (SVIM), samo sto se o tome nikada nije pricalo, vise nam se svidja da mastamo kako su nam Univerziteti preteski/elitni/nisu za svakoga i ostala pros... (pardon my french). Cenim svaciji rad i trud, ali sta se sve provlaci (na drzavnim) kao master radovi i doktorske disertacije je tragikomicno. Obrazovanje u ovoj zemlji je postalo jedna velika NULA.

Adv.

pre 8 godina

@ Advokat ali zaista i Gargamel

"Punomoćnik fizičkog lica može biti advokat, krvni srodnik u pravoj liniji, brat, sestra ili bračni drug, kao i predstavnik službe pravne pomoći jedinice lokalne samouprave koji je diplomirani pravnik sa položenim pravosudnim ispitom."

Ovo je citat iz ZPP. Nisam bas hteo da ulazim do detalja, jer nije bila tema, ali nateraste me. Ta odluka Ustavnog suda na koju se pozivate je uticala da dodje do izmena i dopuna Zakona 2014. i gore navedeni clan je rezultat toga. Dakle laicko zastupanje je trenutno jedino moguce ako ste krvni srodnik u pravoj liniji itd. Iz Ljubinog komentara je ocigledno da se radi o zastupanju "stranka", a ne bliskih rodjaka. Kada kaze da je zastupao 8 stranaka, znaci da se time bavi, a ako je to radio uz naknadu, onda je to krivicno delo.
Dakle, zakljucak je da je laicko zastupanje vrlo ograniceno i to s razlogom.

Pravdić

pre 8 godina

Profesorka je najverovatnije u pravu, ali će ipak biti politički dezavuisana, jer kad bi se otvorila Pandorina kutija otpalo bi zbog plagijata bar 80% doktorata i "stručnih" radova.

Ortodoks

pre 8 godina

Od danas treba do u detalje pratiti sta ce da se dogadja po ovom pitanju.

Rezultat, na kraju, ce biti ili dokaz potpune besmislenosti borbe protiv kriminala u svim delovima drustva ili nada da jos uvek postoje mogucnosti da se istera pravda.

Verujem da ce se upotrebljavati svi postojeci nacini da se sve zataska (i o ovom tekstu je to potpuno otvoreno receno), jer akademska zajednica je odavno puna ovih i slicnih problema, o kojima ne zeli da se prica.

Profesorki velika podrska, u Srbiji je potrebna ogromna hrabrost da se javno kaze nesto ovakvo.

ispravno

pre 8 godina

Akademska rasprava@pa ko će bolje znati od prof.pravnog sta je plagijat a sta korisćenje navoda i citara. Sigurna sam, da profesorka sigurno u rukama ima argument, i da ne govori u prazno. Osim toga, ovo se događa na svim fakultetima....i dosta vise price o postenju na drzavnim fakultetima i losim privatnim. Svaki student zna da li je upisao studije da nesto nauci i posteno radi u zivotu ili da se bavi"resavskom skolom" prepisivanja. Pre 40 god. moj brat je radio diplomski rad na fakultetu, za svog kolegu koga je već cekalo mesto asistenta na istom fak. Covek je otisao u penziju kao prof.fax. Znaci da je uvek bilo plagijata...manje-vise, i zato neko treba, ne da pokrene nego da istera do kraja istinu. Zato zasluzuje podrsku kolega, one postene i radne grupacije, drzave i javnosti! Ovo je samo malo naceta tema, koja je po velicini problema neiscrpna....

Predrag

pre 8 godina

Bravo za profesorku Hasanbegovic, mada mislim da ce se njen optuzeni kolega Joncic izvuci, a ona ce ispasti "grbava". Nazalost, zivimo u pravno klimavoj drzavi i vise nista ne moze da me iznenadi. Sto jos nisu kaznjeni profesori sa Pravnog fakulteta u Kragujevcu za koje je dokazano da su primali mito? Verovatno ce taj proces zastareti koliko se razvlaci? Zar je Ministar unutrasnjih poslova trpeo neke posledice zbog prepisanog doktorata? Ko sme u to dalje da dira? Koliko jos ima slicnih slucajeva o kojima se nezna ili koji jos nisu otkriveni?

akademac

pre 8 godina

Kada sam polagala ispit kod ove profesorke pitala me je sta je bolje:vladavina prava ili pravna drzava.E pa draga profesorka izgleda da vise ne postoji ni jedno i drugo.Sada vlada njegovo visocanstvo Plagijat.Nazalost

Petar

pre 8 godina

Поштована професорко, па зар одавно нисте схватили у каквом друштву и под којом докторском влашћу живите (Dr Градоначелник Београдски, Dr Министар Полициски, итд....) А Ваш декан прокламова ономад Великог Вођу за најбољег студента Вашег факултета, икад.

Шpoplarq

pre 8 godina

Да је много таквих професорки живот би био другачији праведнији част таквим поштеним лјудима којих нажалост у модерном светупонестаје

Lucija

pre 8 godina

@ Oportunizam, kao tekovina Srba
Vaša primedba na "redosled" bi verovatno bila delotvorna u u društvima i sistemima u kojima se zna "ko kosi, a ko vodu nosi".Iskustvo nam govori da je u našem društvu, ili bar njegovom većinskom delu, godinama unazad,"na snzi" naročita vrsta odbojnosti prema poštovanju procedure ; da je,insistiranje na njoj,u najboljem slučaju jalovo.I da se takav čin, redovno "obije o glavu"onome ko na njoj insistira.
Zato je gest ove hrabre profesorke dostojan divljenja ; uliva nadu da "tako nešto" još uvek postoji.

1959

pre 8 godina

Ne mogu da govorim o konkretnom slučaju potencijalnog plagijata, pošto bi u to trebalo da budu upućene kolege iz navedene naučne oblasti i članovi komisije za izbor. Međutim, ako je tačno ono što piše na sajtu Pravnog fakulteta univerziteta u Beogradu, profesor Jončić bi ove godine (tačnije 1. oktobra) po sili zakona morao da ide u penziju, s obzirom da navršava (ili je već navršio) 65 godina života. Prema važećem statutu Univerziteta u Beogradu, radni odnos nastavniku može biti produžen do 68. godine samo ukoliko se nalazi u zvanju REDOVNOG profesora, i ako za time postoji potreba, o čemu treba da se izjasni Nastavno-naučno veće fakulteta. Ponovni izbor nastavnika u zvanje vanrednog profesora u 65-oj godini života je, u skladu sa tim, direktno kršenje statuta univerziteta. Ako kolege sa Pravnog fakulteta na ovakav način krše normativna akta univerziteta čiji su član, nije čudo što smo tu gde jesmo.

beba

pre 8 godina

KOnacno neko ko ipak nije imao stomak da proguta bas sve bljuvotine akademske zajednice i pravi se da je sve u redu. Da li ce nas takvi spasti od sunovrata svega. Nadam se...

jelena

pre 8 godina

Drago mi je da neko iznutra istupa sa ovom temom, koja je ocigledno vrlo prisutna na nasim fakultetima..Mozda je ostavka ekstremni cin ali podrzavam ovaj istup i nadam se da ce se pitanje rascistiti do kraja...

Mikica

pre 8 godina

Društvo ne želi i ne zna da se bavi Univerzitetom. Na Medicinskom fakultetu postoji bezbroj plagijata, lažnih radova i unapređenja po partijskoj i familijarnoj liniji i svi to znaju i u skladu sa tim se i ponašaju. Od ministra, preko dekana pa redom nadalje.

dragan ignjatovic

pre 8 godina

kamo srece da je vise ovakvih postupaka kako bi se stalo na put plagijatorima.sledeci korak mora biti spremnost akademske javnosti da zigosu i sankcionisu plagijatore.unistavanje autoriteta i postovanja akademske zajednice je opasnihe od bilo koje druge opasnosti za srpko drustvo jer unistava buducnost nase dece i nacine u celini.plagijatore treba tretirati kao stetocine koje moramo eliminisati iz drustva radi zdravlja drustva