Utorak, 20.10.2015.

00:42

"Novosti": Kostić ne ide na sastanak kod Nikolića

Predsednik SANU Vladimir Kostić izjavio je da neće prisustvovati sastanku kod predsednika Nikolića posvećenom teškoj poziciji Srbije posle ultimatuma EU.

Izvor: Tanjug

"Novosti": Kostiæ ne ide na sastanak kod Nikoliæa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

BB

pre 8 godina

Profesor Kostić se ne primerenom izjavom doveo u neprijatnu situaciju da je njegovo prisustvo pod znakom pitanja na današnjem sastanku. Izjava u kontekstu je stvorila zabunu i u njegovoj glavi kao i u javnosti.

krle - dron

pre 8 godina

Kostić je naveo da u SANU ima mnogo članova koji bolje poznaju problematiku kosovskog pitanja i kosovske kulturne baštine od njega. @
Predsednik SANU - nije tu funkciju nasledio od dedovine nego je izabran na celo institucije od vitalnog nacionalnog znacaja,predsednik nema pravo da se ponasa kao uvredjena vlaska mlada,napravio je javni GAF ( covek izabran na takvu funkciju koja je od vitalnog nacionalnog znacaja nesme i nemoze svoje privatno misljenje javno da saopstava,tako je u EU-barem mada se kod nas to moze podvesti pod sindrom kumrovackih biltena kojima su te generacije nafiksane ) i ne treba da trazi krivicu u drugom,njegov gornji koment sve o tome govori,navodno nepoznaje problematiku kosova i njene kulturne bastine,pa kad je to izrekao trebao bi kao kulturan covek da zna da se tada u takvim slucajevima kulturno ponudi i ostavka ,u kulturnom svetu je to normalna stvar.Tesko je objasniti obicnom srbijancu da predsednik SANU- nepoznaje dovoljno kulturnu bastinu kolevke srbskog naroda,pa sto je se onda primao te funkcije,ta institucija je najpozvanija da brani i ocuva srbske svetinje i njenu kulturnu bastinu a ne da daje glas albancima za prijem u UNESKO- i da im preda srbske svetinje na daljnje paljenje i uriniranje.Ljudski je gresiti ali jos ljudskije je tu svoju gresku priznati.Njegovo nudjenje srbijancima da im zameni kosovo bosancima je veoma prizemno i za narod neprihvatljivo.Neodlazak kod predsednika drzave je GAF - nepostovanja i to ne sme da se dogadja.

Mladen Mladenovic

pre 8 godina

Ako smatra da nije kompetentan, zašto je iznosio svoje mišljenje? Imam utisak da Srbija ima neverovatan broj visoko obrazovanih ljudi, koji nemaju nikakav osećaj nacionalne pripadnosti, koji sebe posmatraju izuzetim od ovoga društva odnosno, kao strano telo koje samo živi u nekoj čudnoj vrsti simbioze sa ovim narodom i njegovom državom. Gospodin Kostić je tipičan predstavnik tog i takvog, rekao bih, "Draškovićevskog" načina razmišljanja, koje se može definisati čuvenom krilaticom, koja predstavlja veštu manipulaciju odnosno, "narodu treba reći istinu"?! Kao da narod ne zna o čemu se radi?! Kao da narod nije svestan činjenice da su Kosovo i Metohija silom okupirane teritorije i da Srbija nije u stanju da ih silom i vrati ali, ne mora da se sa time složi i prizna rezultate te sile. Gospodin Kostić je izjavio da ima pravo na svoje mišljenje ali, čini se, da bi to pravo rado uskratio državi Srbiji i ostatku stanovništva Srbije.

zagor te-nej

pre 8 godina

Ne vidi se svrha sastanka, Kosovo ce bit primljeno u unesko, bice i nezavisno, prihvatili mi to ili ne. Sastanak ce da se sastoji od floskula i ispraznih govorancija. Potpuno razumem coveka sto nece da prisustvuje.

aca

pre 8 godina

@Neznalica
Sta je sa pamecu SANU iz 80tih koja je listom stala uz Slobodana Milosevica na stanoviste Kosovo je Srbija???
Da li su sadasnji akademici pametniji ili samo plasljiviji i vise zeljni para sa Zapada?
A po kom se to poretku moze oceniti da je demokratija usrecila veliki broj stanovnika ili je to vise posledica inicijalnog kapitala ostvarenog kolonijalizacijom Azije, Afrike i Bliskog istoka i izazivanjem sto vise ratova svuda na strani a sto manje kod kuce?
I recimo u kojoj meri drzavljanin SAD biranjem demokrate ili republikanca uopste utice na promenu ekonomskog i politickog kursa zemlje?

akademik

pre 8 godina

Rekao čovek šta misli, a što misli i veliki broj građana Srbije. Na kraju će Kosovo potopiti celu državu. Umesto da brinemo o privredi i kako da uredimo ovo što imamo, a ne da uređujemo ono što nemamo.

JoCa NaDRljaNi

pre 8 godina

Alal vera profesore Kostić ! Jedan od onih koji ima kičmu i nije poltron.
Ima još takvih ljudi, nije da ih nema, samo nisu glasni i ne idu tamo gde radi blic i škljoca blenda od fotoaparata.
Evo tri definicije za tri kategorije poltrona:
1. Poltron laka kategorija: Čovek koji svom šefu (može i države) piše referat.
2. Poltron velter (srednja) kategorija: Čovek koji svom šefu (može i države) piše referat i ide da ga sluša.
3. Poltron teška kategorija: Čovek koji svom šefu (može i države) piše referat, ide da ga sluša i hvata beleške.

cipiripi

pre 8 godina

Nije mi jasno zasto neko ko je naucnik a ne politicar bevi se politikom a ne naukom. To je veliki problem naseg drustva sto se svi bave politikom i misle da su najpametniji, umesto da se bave svojom strukom

aca

pre 8 godina

Ovaj akademik hoce da uzme leb iz ruke nasim dezurnim narikacama koje vec 30 godina jedu leba a i salame na nesrecnoj sudbini srpskog Kosova.
A svi mi prvo da se zapitamo koliko Srba je spremno da stan i kucu u Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu zameni stanom ili kucom u Kosovskoj Mitrovici, Zubinm potoku, Pristini, Peci i da zive dole, rade i glasaju???
Ne bi nas bilo ni za 2-3 autobusa. Znam ja da bi mnogi momci dali zivot za Kosovo a jos vise tudjih zivota bi dali penzioneri i politicari ali se teritorija brani prisustvom na njoj.
A drzavni vrh a i mi sami da razmislimo zasto je opustela juzna, istocna i jugoistocna Srbija i da li cemo se sutra vajkati nad sudbinom tih krajeva.

Radovan

pre 8 godina

Obzirom da na ovaj sastanak ne dolazi Kostic, ali ce doci predsatvnici SANU, potrebno je da se SANU izjasni oko stava njihovog predsednika u vezi Kosova.

Lazar

pre 8 godina

''Kostić je naveo da u SANU ima mnogo članova koji bolje poznaju problematiku kosovskog pitanja i kosovske kulturne baštine od njega.'' Pa zašto nisi pustio te koji bolje poznaju problematiku da iznesu zvaničan stav SANU? Tek sad ne razumem čemu ovo istrčavanje u ovako osetljivom trenutku?

Neznalica

pre 8 godina

Svaka čast Vladimiru Kostiću. Čovek od integriteta. Prvi predsednik SANU, koga ja pamtim, koji ima snage i hrabrosti da neukima kaže da ne mogu da kupe "političko mišljenje" najumnijih glava, bar bi tako trebalo da bude, u ovom društvu.

Pritom, čovek nikoga ne napada već samo brani svoje pravo na mišljenje. Naravno, ne gajim iluziju da kao takav, potpuno nepoželjan za našu korumpiranu političku elitu, ima ikakve šanse da se zadrži na mestu na kome se nalazi.

Rastužuje me činjenica da, bar do sada, niko od njegovih kolega u SANU nije podigao svoj glas u zaštitu prava na mišljenje, osnovni princip bilo kog demokratskog društva. To dosta govori o našim akademicima.

samo smo razocarani

pre 8 godina

pa pre je ovo mesto da iznese svoje stavove, stavove ostalih u akademiji nego po tabloidima, mislim da neprilici akademiku da se ponasa kao uvredjeno dete, uostalom njegovo misljenje je glas jednog coveka a misljenje akademije nesto drugo, dakle...

Citiram

pre 8 godina

''Kostić je naveo da u SANU ima mnogo članova koji bolje poznaju problematiku kosovskog pitanja i kosovske kulturne baštine od njega.'' Sto bi njegova izjava i potvrdila.

rajka

pre 8 godina

treba probati naci neki koncenzus medju svim relevantnim institucijama u srbiji da se vise ne ponavljaju ovakvi gafovi... to je mozda resenje?

Rade Božić

pre 8 godina

Jedan zaključak i privatan stav umnog čoveka*- izazvala lavinu pljuvanja od najvišeg vrha.Sramota za Srpski narod .Obično pljuju oni koji nisu bili na Kosovu pod oružjem 1999 god.Gadi mi se ovakva dvostruka igra. A ona Pašićeva : Kakav narod,takvu vlast i zaslužuje se sada pokazala u punom svetlu.Mi Srbi smo ispranih mozgova, nesposobni da vidimo dalje od komšijskog plota a o strategiji zemlje , nesmem ni da pomislim.

simpa

pre 8 godina

Ne da ne treba da prisustvuje sastanku nego od sramote ne bi smeo da izlazi napolje,a ostavku uopste ne bih dovodio u pitanje,to bi bio moralan cin.

Petar

pre 8 godina

Ovo je zaista smesno. Mnogi bolje poznaju problem Kosova od predsednika SANU, ali to nema veze sa predstavljanjem institucije. Ionako Kostic nece da posalje nekog od svojih protivnika, vec prijatelja i istomisljenika.

Mentalna distorzija

pre 8 godina

Intelekt najvišeg predstavnika SANU služi za odvraćanje i bežanje. Žalosno je kada "najveći" umovi demorališu, plaše i produbljuju podele u društvu.

Samosvesna građanka

pre 8 godina

Na tom sastanku će prisutni zvaničnici početi hajku na predsednika SANU i tražiti da bude smenjen a onda će krenuti horsko ponavljanje mantre da je Kosovo deo Srbije, ali zdravorazumski ljudi će i dalje verovati što i predsednik SANU.

igorpl

pre 8 godina

Koliko sam upoznat sa Ustavom Srbija se deklariše kao SEKULARNA DRŽAVA.
Šta će onad patrijarh na sastancima vezanim za visoku politiku?
Ili predsednik ne poštuje ustav?
Ili smo svi mi ludi?
Nešto jeste!
Da se odmah razumemo ja verujem u Boga ali ne i POPOVE!

garavi

pre 8 godina

ovom izjavom mislim da je sebi obezbedio mesto predsednika drzave. naravno ako se ikada kandiduje. svaka cast. razmimoilazenja. lepo receno.

Jugosloven

pre 8 godina

Hahaha...Nismo u teškoj situaciji jer nam je ekonomija razorena, ljudska prava i stepen korupcije su na nivou zemalja severne Afrike, stopa zaposlenosti nam je na nivou stope nezaposlenosti razvijenih zemalja...neee...mi smo u teškoj situaciji zbog "ultimatuma" EU i prijema Kosova u UNESCO. Način na koji se ovaj jalovi demagog igra državništva postaje "urnebesan".

србин ло

pre 8 godina

У праву је академик и немој да се правимо луди јер је одавно Косово независно и то је крај али пола коментара који ово доказују се необјаве.

Apostol

pre 8 godina

Gospodine Kosticu,kada ste izlagali svoje misljenje niste izgledali kao neko ko ne zna sta prica,mislim da nista u zivotu nije slucajno,pa ni ova vasa,izjava.
Smisljeno sa ciljem i tempirano,to je moj zakljucak.

Apostol

pre 8 godina

Gospodine Kosticu,kada ste izlagali svoje misljenje niste izgledali kao neko ko ne zna sta prica,mislim da nista u zivotu nije slucajno,pa ni ova vasa,izjava.
Smisljeno sa ciljem i tempirano,to je moj zakljucak.

simpa

pre 8 godina

Ne da ne treba da prisustvuje sastanku nego od sramote ne bi smeo da izlazi napolje,a ostavku uopste ne bih dovodio u pitanje,to bi bio moralan cin.

Petar

pre 8 godina

Ovo je zaista smesno. Mnogi bolje poznaju problem Kosova od predsednika SANU, ali to nema veze sa predstavljanjem institucije. Ionako Kostic nece da posalje nekog od svojih protivnika, vec prijatelja i istomisljenika.

samo smo razocarani

pre 8 godina

pa pre je ovo mesto da iznese svoje stavove, stavove ostalih u akademiji nego po tabloidima, mislim da neprilici akademiku da se ponasa kao uvredjeno dete, uostalom njegovo misljenje je glas jednog coveka a misljenje akademije nesto drugo, dakle...

Mentalna distorzija

pre 8 godina

Intelekt najvišeg predstavnika SANU služi za odvraćanje i bežanje. Žalosno je kada "najveći" umovi demorališu, plaše i produbljuju podele u društvu.

Lazar

pre 8 godina

''Kostić je naveo da u SANU ima mnogo članova koji bolje poznaju problematiku kosovskog pitanja i kosovske kulturne baštine od njega.'' Pa zašto nisi pustio te koji bolje poznaju problematiku da iznesu zvaničan stav SANU? Tek sad ne razumem čemu ovo istrčavanje u ovako osetljivom trenutku?

Citiram

pre 8 godina

''Kostić je naveo da u SANU ima mnogo članova koji bolje poznaju problematiku kosovskog pitanja i kosovske kulturne baštine od njega.'' Sto bi njegova izjava i potvrdila.

rajka

pre 8 godina

treba probati naci neki koncenzus medju svim relevantnim institucijama u srbiji da se vise ne ponavljaju ovakvi gafovi... to je mozda resenje?

cipiripi

pre 8 godina

Nije mi jasno zasto neko ko je naucnik a ne politicar bevi se politikom a ne naukom. To je veliki problem naseg drustva sto se svi bave politikom i misle da su najpametniji, umesto da se bave svojom strukom

krle - dron

pre 8 godina

Kostić je naveo da u SANU ima mnogo članova koji bolje poznaju problematiku kosovskog pitanja i kosovske kulturne baštine od njega. @
Predsednik SANU - nije tu funkciju nasledio od dedovine nego je izabran na celo institucije od vitalnog nacionalnog znacaja,predsednik nema pravo da se ponasa kao uvredjena vlaska mlada,napravio je javni GAF ( covek izabran na takvu funkciju koja je od vitalnog nacionalnog znacaja nesme i nemoze svoje privatno misljenje javno da saopstava,tako je u EU-barem mada se kod nas to moze podvesti pod sindrom kumrovackih biltena kojima su te generacije nafiksane ) i ne treba da trazi krivicu u drugom,njegov gornji koment sve o tome govori,navodno nepoznaje problematiku kosova i njene kulturne bastine,pa kad je to izrekao trebao bi kao kulturan covek da zna da se tada u takvim slucajevima kulturno ponudi i ostavka ,u kulturnom svetu je to normalna stvar.Tesko je objasniti obicnom srbijancu da predsednik SANU- nepoznaje dovoljno kulturnu bastinu kolevke srbskog naroda,pa sto je se onda primao te funkcije,ta institucija je najpozvanija da brani i ocuva srbske svetinje i njenu kulturnu bastinu a ne da daje glas albancima za prijem u UNESKO- i da im preda srbske svetinje na daljnje paljenje i uriniranje.Ljudski je gresiti ali jos ljudskije je tu svoju gresku priznati.Njegovo nudjenje srbijancima da im zameni kosovo bosancima je veoma prizemno i za narod neprihvatljivo.Neodlazak kod predsednika drzave je GAF - nepostovanja i to ne sme da se dogadja.

Mladen Mladenovic

pre 8 godina

Ako smatra da nije kompetentan, zašto je iznosio svoje mišljenje? Imam utisak da Srbija ima neverovatan broj visoko obrazovanih ljudi, koji nemaju nikakav osećaj nacionalne pripadnosti, koji sebe posmatraju izuzetim od ovoga društva odnosno, kao strano telo koje samo živi u nekoj čudnoj vrsti simbioze sa ovim narodom i njegovom državom. Gospodin Kostić je tipičan predstavnik tog i takvog, rekao bih, "Draškovićevskog" načina razmišljanja, koje se može definisati čuvenom krilaticom, koja predstavlja veštu manipulaciju odnosno, "narodu treba reći istinu"?! Kao da narod ne zna o čemu se radi?! Kao da narod nije svestan činjenice da su Kosovo i Metohija silom okupirane teritorije i da Srbija nije u stanju da ih silom i vrati ali, ne mora da se sa time složi i prizna rezultate te sile. Gospodin Kostić je izjavio da ima pravo na svoje mišljenje ali, čini se, da bi to pravo rado uskratio državi Srbiji i ostatku stanovništva Srbije.

Radovan

pre 8 godina

Obzirom da na ovaj sastanak ne dolazi Kostic, ali ce doci predsatvnici SANU, potrebno je da se SANU izjasni oko stava njihovog predsednika u vezi Kosova.

BB

pre 8 godina

Profesor Kostić se ne primerenom izjavom doveo u neprijatnu situaciju da je njegovo prisustvo pod znakom pitanja na današnjem sastanku. Izjava u kontekstu je stvorila zabunu i u njegovoj glavi kao i u javnosti.

aca

pre 8 godina

@Neznalica
Sta je sa pamecu SANU iz 80tih koja je listom stala uz Slobodana Milosevica na stanoviste Kosovo je Srbija???
Da li su sadasnji akademici pametniji ili samo plasljiviji i vise zeljni para sa Zapada?
A po kom se to poretku moze oceniti da je demokratija usrecila veliki broj stanovnika ili je to vise posledica inicijalnog kapitala ostvarenog kolonijalizacijom Azije, Afrike i Bliskog istoka i izazivanjem sto vise ratova svuda na strani a sto manje kod kuce?
I recimo u kojoj meri drzavljanin SAD biranjem demokrate ili republikanca uopste utice na promenu ekonomskog i politickog kursa zemlje?

Samosvesna građanka

pre 8 godina

Na tom sastanku će prisutni zvaničnici početi hajku na predsednika SANU i tražiti da bude smenjen a onda će krenuti horsko ponavljanje mantre da je Kosovo deo Srbije, ali zdravorazumski ljudi će i dalje verovati što i predsednik SANU.

Neznalica

pre 8 godina

Svaka čast Vladimiru Kostiću. Čovek od integriteta. Prvi predsednik SANU, koga ja pamtim, koji ima snage i hrabrosti da neukima kaže da ne mogu da kupe "političko mišljenje" najumnijih glava, bar bi tako trebalo da bude, u ovom društvu.

Pritom, čovek nikoga ne napada već samo brani svoje pravo na mišljenje. Naravno, ne gajim iluziju da kao takav, potpuno nepoželjan za našu korumpiranu političku elitu, ima ikakve šanse da se zadrži na mestu na kome se nalazi.

Rastužuje me činjenica da, bar do sada, niko od njegovih kolega u SANU nije podigao svoj glas u zaštitu prava na mišljenje, osnovni princip bilo kog demokratskog društva. To dosta govori o našim akademicima.

igorpl

pre 8 godina

Koliko sam upoznat sa Ustavom Srbija se deklariše kao SEKULARNA DRŽAVA.
Šta će onad patrijarh na sastancima vezanim za visoku politiku?
Ili predsednik ne poštuje ustav?
Ili smo svi mi ludi?
Nešto jeste!
Da se odmah razumemo ja verujem u Boga ali ne i POPOVE!

Rade Božić

pre 8 godina

Jedan zaključak i privatan stav umnog čoveka*- izazvala lavinu pljuvanja od najvišeg vrha.Sramota za Srpski narod .Obično pljuju oni koji nisu bili na Kosovu pod oružjem 1999 god.Gadi mi se ovakva dvostruka igra. A ona Pašićeva : Kakav narod,takvu vlast i zaslužuje se sada pokazala u punom svetlu.Mi Srbi smo ispranih mozgova, nesposobni da vidimo dalje od komšijskog plota a o strategiji zemlje , nesmem ni da pomislim.

Jugosloven

pre 8 godina

Hahaha...Nismo u teškoj situaciji jer nam je ekonomija razorena, ljudska prava i stepen korupcije su na nivou zemalja severne Afrike, stopa zaposlenosti nam je na nivou stope nezaposlenosti razvijenih zemalja...neee...mi smo u teškoj situaciji zbog "ultimatuma" EU i prijema Kosova u UNESCO. Način na koji se ovaj jalovi demagog igra državništva postaje "urnebesan".

србин ло

pre 8 godina

У праву је академик и немој да се правимо луди јер је одавно Косово независно и то је крај али пола коментара који ово доказују се необјаве.

aca

pre 8 godina

Ovaj akademik hoce da uzme leb iz ruke nasim dezurnim narikacama koje vec 30 godina jedu leba a i salame na nesrecnoj sudbini srpskog Kosova.
A svi mi prvo da se zapitamo koliko Srba je spremno da stan i kucu u Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu zameni stanom ili kucom u Kosovskoj Mitrovici, Zubinm potoku, Pristini, Peci i da zive dole, rade i glasaju???
Ne bi nas bilo ni za 2-3 autobusa. Znam ja da bi mnogi momci dali zivot za Kosovo a jos vise tudjih zivota bi dali penzioneri i politicari ali se teritorija brani prisustvom na njoj.
A drzavni vrh a i mi sami da razmislimo zasto je opustela juzna, istocna i jugoistocna Srbija i da li cemo se sutra vajkati nad sudbinom tih krajeva.

garavi

pre 8 godina

ovom izjavom mislim da je sebi obezbedio mesto predsednika drzave. naravno ako se ikada kandiduje. svaka cast. razmimoilazenja. lepo receno.

zagor te-nej

pre 8 godina

Ne vidi se svrha sastanka, Kosovo ce bit primljeno u unesko, bice i nezavisno, prihvatili mi to ili ne. Sastanak ce da se sastoji od floskula i ispraznih govorancija. Potpuno razumem coveka sto nece da prisustvuje.

akademik

pre 8 godina

Rekao čovek šta misli, a što misli i veliki broj građana Srbije. Na kraju će Kosovo potopiti celu državu. Umesto da brinemo o privredi i kako da uredimo ovo što imamo, a ne da uređujemo ono što nemamo.

JoCa NaDRljaNi

pre 8 godina

Alal vera profesore Kostić ! Jedan od onih koji ima kičmu i nije poltron.
Ima još takvih ljudi, nije da ih nema, samo nisu glasni i ne idu tamo gde radi blic i škljoca blenda od fotoaparata.
Evo tri definicije za tri kategorije poltrona:
1. Poltron laka kategorija: Čovek koji svom šefu (može i države) piše referat.
2. Poltron velter (srednja) kategorija: Čovek koji svom šefu (može i države) piše referat i ide da ga sluša.
3. Poltron teška kategorija: Čovek koji svom šefu (može i države) piše referat, ide da ga sluša i hvata beleške.

garavi

pre 8 godina

ovom izjavom mislim da je sebi obezbedio mesto predsednika drzave. naravno ako se ikada kandiduje. svaka cast. razmimoilazenja. lepo receno.

србин ло

pre 8 godina

У праву је академик и немој да се правимо луди јер је одавно Косово независно и то је крај али пола коментара који ово доказују се необјаве.

Samosvesna građanka

pre 8 godina

Na tom sastanku će prisutni zvaničnici početi hajku na predsednika SANU i tražiti da bude smenjen a onda će krenuti horsko ponavljanje mantre da je Kosovo deo Srbije, ali zdravorazumski ljudi će i dalje verovati što i predsednik SANU.

igorpl

pre 8 godina

Koliko sam upoznat sa Ustavom Srbija se deklariše kao SEKULARNA DRŽAVA.
Šta će onad patrijarh na sastancima vezanim za visoku politiku?
Ili predsednik ne poštuje ustav?
Ili smo svi mi ludi?
Nešto jeste!
Da se odmah razumemo ja verujem u Boga ali ne i POPOVE!

Jugosloven

pre 8 godina

Hahaha...Nismo u teškoj situaciji jer nam je ekonomija razorena, ljudska prava i stepen korupcije su na nivou zemalja severne Afrike, stopa zaposlenosti nam je na nivou stope nezaposlenosti razvijenih zemalja...neee...mi smo u teškoj situaciji zbog "ultimatuma" EU i prijema Kosova u UNESCO. Način na koji se ovaj jalovi demagog igra državništva postaje "urnebesan".

Neznalica

pre 8 godina

Svaka čast Vladimiru Kostiću. Čovek od integriteta. Prvi predsednik SANU, koga ja pamtim, koji ima snage i hrabrosti da neukima kaže da ne mogu da kupe "političko mišljenje" najumnijih glava, bar bi tako trebalo da bude, u ovom društvu.

Pritom, čovek nikoga ne napada već samo brani svoje pravo na mišljenje. Naravno, ne gajim iluziju da kao takav, potpuno nepoželjan za našu korumpiranu političku elitu, ima ikakve šanse da se zadrži na mestu na kome se nalazi.

Rastužuje me činjenica da, bar do sada, niko od njegovih kolega u SANU nije podigao svoj glas u zaštitu prava na mišljenje, osnovni princip bilo kog demokratskog društva. To dosta govori o našim akademicima.

Rade Božić

pre 8 godina

Jedan zaključak i privatan stav umnog čoveka*- izazvala lavinu pljuvanja od najvišeg vrha.Sramota za Srpski narod .Obično pljuju oni koji nisu bili na Kosovu pod oružjem 1999 god.Gadi mi se ovakva dvostruka igra. A ona Pašićeva : Kakav narod,takvu vlast i zaslužuje se sada pokazala u punom svetlu.Mi Srbi smo ispranih mozgova, nesposobni da vidimo dalje od komšijskog plota a o strategiji zemlje , nesmem ni da pomislim.

aca

pre 8 godina

Ovaj akademik hoce da uzme leb iz ruke nasim dezurnim narikacama koje vec 30 godina jedu leba a i salame na nesrecnoj sudbini srpskog Kosova.
A svi mi prvo da se zapitamo koliko Srba je spremno da stan i kucu u Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu zameni stanom ili kucom u Kosovskoj Mitrovici, Zubinm potoku, Pristini, Peci i da zive dole, rade i glasaju???
Ne bi nas bilo ni za 2-3 autobusa. Znam ja da bi mnogi momci dali zivot za Kosovo a jos vise tudjih zivota bi dali penzioneri i politicari ali se teritorija brani prisustvom na njoj.
A drzavni vrh a i mi sami da razmislimo zasto je opustela juzna, istocna i jugoistocna Srbija i da li cemo se sutra vajkati nad sudbinom tih krajeva.

akademik

pre 8 godina

Rekao čovek šta misli, a što misli i veliki broj građana Srbije. Na kraju će Kosovo potopiti celu državu. Umesto da brinemo o privredi i kako da uredimo ovo što imamo, a ne da uređujemo ono što nemamo.

zagor te-nej

pre 8 godina

Ne vidi se svrha sastanka, Kosovo ce bit primljeno u unesko, bice i nezavisno, prihvatili mi to ili ne. Sastanak ce da se sastoji od floskula i ispraznih govorancija. Potpuno razumem coveka sto nece da prisustvuje.

JoCa NaDRljaNi

pre 8 godina

Alal vera profesore Kostić ! Jedan od onih koji ima kičmu i nije poltron.
Ima još takvih ljudi, nije da ih nema, samo nisu glasni i ne idu tamo gde radi blic i škljoca blenda od fotoaparata.
Evo tri definicije za tri kategorije poltrona:
1. Poltron laka kategorija: Čovek koji svom šefu (može i države) piše referat.
2. Poltron velter (srednja) kategorija: Čovek koji svom šefu (može i države) piše referat i ide da ga sluša.
3. Poltron teška kategorija: Čovek koji svom šefu (može i države) piše referat, ide da ga sluša i hvata beleške.

Apostol

pre 8 godina

Gospodine Kosticu,kada ste izlagali svoje misljenje niste izgledali kao neko ko ne zna sta prica,mislim da nista u zivotu nije slucajno,pa ni ova vasa,izjava.
Smisljeno sa ciljem i tempirano,to je moj zakljucak.

simpa

pre 8 godina

Ne da ne treba da prisustvuje sastanku nego od sramote ne bi smeo da izlazi napolje,a ostavku uopste ne bih dovodio u pitanje,to bi bio moralan cin.

Mentalna distorzija

pre 8 godina

Intelekt najvišeg predstavnika SANU služi za odvraćanje i bežanje. Žalosno je kada "najveći" umovi demorališu, plaše i produbljuju podele u društvu.

Lazar

pre 8 godina

''Kostić je naveo da u SANU ima mnogo članova koji bolje poznaju problematiku kosovskog pitanja i kosovske kulturne baštine od njega.'' Pa zašto nisi pustio te koji bolje poznaju problematiku da iznesu zvaničan stav SANU? Tek sad ne razumem čemu ovo istrčavanje u ovako osetljivom trenutku?

samo smo razocarani

pre 8 godina

pa pre je ovo mesto da iznese svoje stavove, stavove ostalih u akademiji nego po tabloidima, mislim da neprilici akademiku da se ponasa kao uvredjeno dete, uostalom njegovo misljenje je glas jednog coveka a misljenje akademije nesto drugo, dakle...

Petar

pre 8 godina

Ovo je zaista smesno. Mnogi bolje poznaju problem Kosova od predsednika SANU, ali to nema veze sa predstavljanjem institucije. Ionako Kostic nece da posalje nekog od svojih protivnika, vec prijatelja i istomisljenika.

rajka

pre 8 godina

treba probati naci neki koncenzus medju svim relevantnim institucijama u srbiji da se vise ne ponavljaju ovakvi gafovi... to je mozda resenje?

krle - dron

pre 8 godina

Kostić je naveo da u SANU ima mnogo članova koji bolje poznaju problematiku kosovskog pitanja i kosovske kulturne baštine od njega. @
Predsednik SANU - nije tu funkciju nasledio od dedovine nego je izabran na celo institucije od vitalnog nacionalnog znacaja,predsednik nema pravo da se ponasa kao uvredjena vlaska mlada,napravio je javni GAF ( covek izabran na takvu funkciju koja je od vitalnog nacionalnog znacaja nesme i nemoze svoje privatno misljenje javno da saopstava,tako je u EU-barem mada se kod nas to moze podvesti pod sindrom kumrovackih biltena kojima su te generacije nafiksane ) i ne treba da trazi krivicu u drugom,njegov gornji koment sve o tome govori,navodno nepoznaje problematiku kosova i njene kulturne bastine,pa kad je to izrekao trebao bi kao kulturan covek da zna da se tada u takvim slucajevima kulturno ponudi i ostavka ,u kulturnom svetu je to normalna stvar.Tesko je objasniti obicnom srbijancu da predsednik SANU- nepoznaje dovoljno kulturnu bastinu kolevke srbskog naroda,pa sto je se onda primao te funkcije,ta institucija je najpozvanija da brani i ocuva srbske svetinje i njenu kulturnu bastinu a ne da daje glas albancima za prijem u UNESKO- i da im preda srbske svetinje na daljnje paljenje i uriniranje.Ljudski je gresiti ali jos ljudskije je tu svoju gresku priznati.Njegovo nudjenje srbijancima da im zameni kosovo bosancima je veoma prizemno i za narod neprihvatljivo.Neodlazak kod predsednika drzave je GAF - nepostovanja i to ne sme da se dogadja.

Mladen Mladenovic

pre 8 godina

Ako smatra da nije kompetentan, zašto je iznosio svoje mišljenje? Imam utisak da Srbija ima neverovatan broj visoko obrazovanih ljudi, koji nemaju nikakav osećaj nacionalne pripadnosti, koji sebe posmatraju izuzetim od ovoga društva odnosno, kao strano telo koje samo živi u nekoj čudnoj vrsti simbioze sa ovim narodom i njegovom državom. Gospodin Kostić je tipičan predstavnik tog i takvog, rekao bih, "Draškovićevskog" načina razmišljanja, koje se može definisati čuvenom krilaticom, koja predstavlja veštu manipulaciju odnosno, "narodu treba reći istinu"?! Kao da narod ne zna o čemu se radi?! Kao da narod nije svestan činjenice da su Kosovo i Metohija silom okupirane teritorije i da Srbija nije u stanju da ih silom i vrati ali, ne mora da se sa time složi i prizna rezultate te sile. Gospodin Kostić je izjavio da ima pravo na svoje mišljenje ali, čini se, da bi to pravo rado uskratio državi Srbiji i ostatku stanovništva Srbije.

Citiram

pre 8 godina

''Kostić je naveo da u SANU ima mnogo članova koji bolje poznaju problematiku kosovskog pitanja i kosovske kulturne baštine od njega.'' Sto bi njegova izjava i potvrdila.

BB

pre 8 godina

Profesor Kostić se ne primerenom izjavom doveo u neprijatnu situaciju da je njegovo prisustvo pod znakom pitanja na današnjem sastanku. Izjava u kontekstu je stvorila zabunu i u njegovoj glavi kao i u javnosti.

cipiripi

pre 8 godina

Nije mi jasno zasto neko ko je naucnik a ne politicar bevi se politikom a ne naukom. To je veliki problem naseg drustva sto se svi bave politikom i misle da su najpametniji, umesto da se bave svojom strukom

aca

pre 8 godina

@Neznalica
Sta je sa pamecu SANU iz 80tih koja je listom stala uz Slobodana Milosevica na stanoviste Kosovo je Srbija???
Da li su sadasnji akademici pametniji ili samo plasljiviji i vise zeljni para sa Zapada?
A po kom se to poretku moze oceniti da je demokratija usrecila veliki broj stanovnika ili je to vise posledica inicijalnog kapitala ostvarenog kolonijalizacijom Azije, Afrike i Bliskog istoka i izazivanjem sto vise ratova svuda na strani a sto manje kod kuce?
I recimo u kojoj meri drzavljanin SAD biranjem demokrate ili republikanca uopste utice na promenu ekonomskog i politickog kursa zemlje?

Radovan

pre 8 godina

Obzirom da na ovaj sastanak ne dolazi Kostic, ali ce doci predsatvnici SANU, potrebno je da se SANU izjasni oko stava njihovog predsednika u vezi Kosova.